Ada Karabıyık, Kasım 2011

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ada Karabıyık, Kasım 2011"

Transkript

1 Ada Karabıyık, Kasım 2011 [MUĞLA İLİ ARICILIK SORUNLARI ve ARI DOSTU KENT YAKLAŞIMI ÖN ÇALIŞMA ZİYARETİ RAPORU] 9-12 Kasım 2011

2 2 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 İÇİNDEKİLER Arkaplan ÇALIŞMA ZİYARETİNİN AMACI VE PROGRAMI Çalışma Ziyaretinin Amacı Çalışma ziyareti programı MUĞLA İLİ ARICILIK DURUMU ÇALIŞMA ZİYARETİ BULGULARI Muğla İlinde Arıcılğın Başlama Serüveni Arıcılıkta Temel Girdiler Temel Petek Arı Keki Hastalıklarla Mücadelede Kullanılan İlaçlar Ulaşım ve İşçilik Giderleri Arıcılıkta Kullanılan Ekipmanlar Eğitim, Teknoloji Transferi ve Örgütlenme Destekleme ve kredi olanakları Arı yetiştiriciliği uygulamaları Gezginci Arıcılık Arıcılıkta Hastalıklarla Mücadele Kızılçam Ormanları ve Salgı üretimi Arıcıların Temel Geçim Kaynakları Arı ürünleri pazarlama Bal pazarlama Polen Üretimi Arı sütü Bal arılarının bitki tozlaşmasında kullanılması (Polinasyon) MUĞLA ARICILIĞINI GELİŞTİRME YAKLAŞIMI Temel araştırmalar Stratejik Eylem Planı Uygulamalar Uygulama Modeli ve İş Birliği Yapılacak Kuruluşlar Raporda kullanılan bütün fotoğraflar Ada Karabıyık tarafından çekilmiştir.

3 3 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Arkaplan Kalkınma Atölyesi, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği nin (TAB) Stratejik Planlama çalışması esnasında hem TAB Yönetim Kurulu üyesi hem de Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin ile tanışmıştır. İlerleyen dönemde Kalkınma Atölyesi ile MAYBİR in Muğla arıcılığını geliştirme ve sektörü ilde, Türkiye de önemli düzeye getirme konusunda ortak anlayışı oluşmuş ve bunun ilk adımı olarak Kalkınma Atölyesi uzmanları MAYBİR in davetiyle 9-12 Kasım 2011 tarihlerinde Muğla iline bir çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir. Bu ziyaret programı MAYBİR ile birlikte hazırlanmış, çalışma ziyaretinin bütün giderleri MAYBİR tarafından karşılanmıştır. Çalışma ziyareti iş birliğine giden yolda ilk adım olarak değerlendirilmektedir. Bu rapor, yalnızca iki kurumun iç kullanımı amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi kişi veya kuruma dağıtılmayacaktır. 1. ÇALIŞMA ZİYARETİNİN AMACI VE PROGRAMI 1.1. Çalışma Ziyaretinin Amacı a. MAYBİR ile Kalkınma Atölyesi arasında geliştirilecek olası iş birliği olanaklarının ilgili örgütler tarafından paylaşılması, b. İki örgütün birbirini daha yakından tanımasına olanak yaratılması; özellikle MAYBİR Yönetim Kurulu üyeleriyle Muğla arıcılığını geliştirme konusunda yeni fikirlerin paylaşılması, c. MAYBİR ve Kalkınma Atölyesi nin arıcılık konusundaki gerçekleştirdikleri faaliyetlerinin paylaşılması, d. Muğla ilinde arı yetiştiricileri, tedarikçiler ve arı ürünleri pazarlamacılarıyla tanışma ve onların kendi faaliyetlerini yerinde incelemek. e. Muğla ilinde arıcılık sektörünün temel sorunlarını ilgili aktörlerden dinlemek.

4 4 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım Çalışma ziyareti programı Katılımcılar: Ertan Karabıyık (Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Sekreter) Tanju Kuruöz (Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Üyesi) Ada Karabıyık (12 Yaşında, genç arıcı adayı, Ertan Karabıyık ın oğlu) Ziya Şahin, MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Taşkın, MAYBİR Yönetim Kurulu 2. Başkan Fikret Köseoğlu, MAYBİR Yönetim Kurulu Muhasip Üye İdris Aydın, MAYBİR Yönetim Kurulu Üyesi Sezia Erginoğlu, MAYBİR Veteriner Hekim Yasin Kırgız, MAYBİR Gıda Mühendisi 9 Kasım 2011 Çarşamba İstanbul-Dalaman (Pegasus Havayolları) 10 Kasım 2011 Perşembe Ula ilçesi Karabörtlen Köyü nde arı yetiştiricileriyle toplantı Temel petek ve arı keki işletmesini ziyaret Temel petek üretimi, bal pazarlama işletmesini ziyaret 11 Kasım 2011 Cuma Temel petek, arı keki, arıcılık malzemesi satış ve imalat işletmesinin ziyareti MAYBİR Yönetim kurulu ile tanışma ve Kalkınma Atölyesinin tanıtımı Muğla İli Arıcılık Durumu Genel Değerlendirme Çalışma Ziyareti İzlenimlerinin Paylaşılması MAYBİR-Kalkınma Atölyesi İş Birliği çerçevesi Sunum: Ertan Karabıyık Katılımcı Değerlendirme: Sorular ve yanıtlar 12 Kasım 2011 Cumartesi Çamlı Köyünü ziyaret Köyceğiz Döğüşbelen Köyünde arıcılarla toplantı Dalaman-İstanbul (Pegasus Havayolları) Çalışma ziyareti programı kısa süreli olup, hızlı kırsal değerlendirme (Rapid Rural Appraisal) yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Önceden hazırlanan sorular farklı aktörlere kendi yaşadıkları ve çalıştıkları ortamlarda yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerde sorulmuş ve ilgililerin ifadeleri not edilmiştir.

5 5 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım MUĞLA İLİ ARICILIK DURUMU İlde yaklaşık 950 bin aktif kovan bulunmaktadır (Türkiye nin % 20 i). 334 Köyde 5800 aile arıcılık yapmaktadır. MAYBİR e kayıtlı işletme sayısı 4321 olup, bu işletmelerin sahip olduğu koloni sayısı 832 bindir (Türkiye nin % 10 u). Kovan başına ortalama 25 kg bal alınmaktadır. Türkiye de üretilen balların % si Muğla ili arıcıları tarafından üretilmektedir. Yılda yaklaşık 15 bin ton bal üretilmektedir (Türkiye nin % 18 i). Muğla ilinde arıcılık bal üretimi odaklı olup, en belirleyici ürün ise ÇAM BALI üretimidir. 260 köyde basralı çam ormanı bulunmaktadır. Türkiye de üretilen çam ballarının % 80 i Muğla da üretilmektedir. Ayrıca çam balı üretimine konu ormanların % 80 i Muğla da bulunmaktadır. Muğla ormanlarının % 14 ünde çam balı üretimi sözkonusudur. Çam balı üretimi Ağustos ayının ilk günlerinden başlayarak sahillerde Nisan sonuna, yüksek yerlerde 15 Mayıs a kadar devam eder. Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yoğun çam balı üretimi yapılmaktadır. Muğla ilinde 9 ay çam balı üretimi yapılacak potansiyel vardır. Çam balı üretim dönemlerinde Türkiye nin diğer illerindeki arıcılar da çam balı üretmek amacıyla Muğla ya gelmektedir. Üretim dönemlerinde 1.5 milyon arı kolonisi çam balı üretimine katılmaktadır. Çam balı üretim alanları bölgesel olmasına rağmen, Muğla ilindeki üretim alanlarından tüm arıcıları yararlanmaktadır. Birçok meyve ağacından yıl ürün alınabilirken, bir çam ağacından 50 yıl ürün çam balı ürünü alınabilmektedir. Türkiye nin bir başka bölgesinde kışlatma sürecinde kolonilere ek besin verilerek yaşatılmaya çalışılırken, Muğla da ise çam balı sayesinde hiç ek besleme yapılmadan kışlatma süreci tamamlanabilmektedir. % 68 i ormanlardan oluşan Muğla ilinde Organik Bal üretim potansiyeli mevcuttur. Muğla da ülkenin her bölgesinin balını bulmak mümkündür. Çünkü; Muğlalı arıcılar gezginci (göçer) arıcılık yapmaktadır. Mayıs- Ağustos aylarında ülkenin yüksek yaylalarına çıkarak yayla balı (kır çiçeği balı) üretmektedirler. Türkiye nin ihraç ettiği balın % i çam balıdır. Bu balında % i Muğla daki kızılçam ormanlarından karşılanmaktadır. 1 1 Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği tanıtım dokümanı (Taslak), Kasım 2011.

6 6 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Tablo 1: Muğla ilçelerinde MAYBİR e üye olan ve arıcılık yapan köyler tablosu İlçe adı MAYBİR üyelerinin arıcılık yaptığı köy sayısı MAYBİR e üye sayısı Üyelerin dağılım Bodrum Dalaman Datça Fethiye Kavaklıdere Köyceğiz Marmaris Milas Muğla merkez Ortaca Ula Yatağan TOPLAM Kaynak: MAYBİR kayıtları, Kasım 2011 MAYBİR e üye olanların en fazla yoğunlaştığı ilçelerin başında Milas, Marmaris ve Köyceğiz gelmektedir. Fethiye ve Ula toplam üyelerin % 20 sine sahiptir. 3. ÇALIŞMA ZİYARETİ BULGULARI 3.1. Muğla İlinde Arıcılğın Başlama Serüveni Arı yetiştiricileriyle yapılan sohbette arı yetiştiriciliğinin Muğla ilinde oldukça eskilere gittiği ve geleneksel olarak ağaç kütüklerinin burgu ile oyulması sonucu hazırlanan kütük kovanlar aracılığıyla yapıldığı ifade edilmektedir. 1960'lı yıllarda Bulgar göçmenlerin girişimiyle modern kovanların yaygınlaştığı belirtilmektedir. Ayrıca Köy Enstitüsü öğretmenlerinin de modern kovanların yaygınlaşmasında etkisi olduğu görüşü bulunmaktadır.

7 7 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Mu Karabörtlen Köyü nde arıcılarla yapılan görüşme Muğla ilinde geçmiş yıllarda tütün ekimi oldukça yaygın olup, köylülerin temel geçim kaynaklarından biri konumundaydı. Arıcılık da önemli bir geçim kaynağı konumundaydı. Tütün ekim alanlarının yasaklanmasından sonra bu geçim kaynağı etkisini kaybetmiştir. Arıcılık ise hem kırsal hem de ilçe merkezlerinde hala önemli bir geçim kaynağı konumundadır. Bunların yanında son 30 yılda turizm ve son yıllarda ise mermer işletmeciliği ilin en gelişen sektörlerinin başında gelmektedir. Turizm gençlerin arıcılığa girmelerini engelleyen en önemli faaliyet alanıdır Arıcılıkta Temel Girdiler Temel Petek Arı yetiştiriciliğinin temel girdilerinden biri kovana konulan çıtalara yerleştirilen temel petektir. Arıcılar temel petek ihtiyaçlarını genellikle kendi arılıklarından elde ettikleri kullanılmış petekleri sıktırarak temel petek baskısı yaptırmak suretiyle karşılamaktadır. Ayrıca yeni temel peteğe ihtiyacı olanlar temel petek üretimi yapan firmalardan satın almak suretiyle karşılandığı belirtilmiştir. Muğla ilinde temel petek sıkma ve basma konusunda 14 firma/işletme bulunmaktadır. Yılda ne kadar temel petek kullanımı gerçekleştiği ve bunun hangi yollardan elde edildiği net olarak saptanamamıştır.

8 8 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Temel petek üretiminde arıcı kendi kullanılmış peteklerini 1 TL/Kg a sıktırmak suretiyle ham balmumuna sahip olmakta, ham balmumu 1.5 TL/Kg a temel petek haline getirilmektedir. Üreticiler bu fiyattan şikayetçi değildir. Ancak temel petek üretim sürecinde üç temel sorun bulunmaktadır; a. Temel petek üretimi esnasında balmumuna parafin karıştırılarak daha ucuz, ancak olmaması gereken temel petek üretilmektedir, b. Temel petekler belirli sürede, basınçta ve de ısıda üretilmediği için özellikle Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığı taşıyan sporların yayılmasına neden olmaktadır. c. Temel petekler arılıklarda hijyen ortamlarda depolanmadığı, saklanmadığı için; arıcılar kabartılmış peteklerini güveden korumak amacıyla naftalin veya ambar hapıkullandığı için ballarda naftalin veya başka kalıntılara rastlandığı belirtilmiştir. Tarım İl Müdürlüğü nün temel petek üretim sürecinde yeterli denetim yapmadığını, hatta Aydın ın Çine ilçesinde merdiven altı petek sıkma ve petek basma çalışmalarının sektörü olumsuz olarak etkilediği, bu alanlarda denetim yapılmadığı fikri oldukça yaygındır. Kullanılmış petekler Sıkılmış peteklerden elde edilen Kullanıma hazır petek bal mumu Arı Keki Bir diğer girdi ise genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında arıların güçlenmesine yönelik gerçekleştirilen ilave beslemede kullanılan arı kekidir. Arı keki pudra şekeri, bal ve istendiği taktirde vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Arı keki çeşitli firmalar tarafından üretilmektedir. Üretici kendisi de girdileri sağlayarak çeşitli işletmelere arı keki üretimi yaptırabilmektedir. Arı keki üretiminde nişasta bazlı mısır şurubunun kullanıldığı ifade edilmiştir. Bir kg arı keki ortalama 10 TL ye satılmaktadır.

9 9 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Arı keki Arı keki imalathanesi Hastalıklarla Mücadelede Kullanılan İlaçlar Arı yetiştiricileri için en önemli girdilerden biri de arı hastalıklarıyla mücadelede kullanılan ilaçlardır. Hastalıklarla mücadelede en sorunlu alanlardan biri de arılar için kullanılmaması gereken ilaçların kullanılmasıdır. Örneğin küçükbaş veya büyükbaş hayvanların hastalıklarında, kümes hayvanlarınınhastalıklarında kullanılan bazı ilaçalrın arıcılıkta hastalıklarla mücadelede kullanıldığı ifade edilmektedir. Bal analizlerinde bu ilaçalrın kullanıldığı saptanmıştır. Ballardaki antibiyotik kalıntıları en önemli sorun alanlarından birini oluşturmaktadır. Bal ihracatını engellemektedir. Ayrıca MAYBİR tarafından başlatılan varoa için toplu ilaçlama çalışmaları arı hastalıklarla mücadelede en önemli çalışmalardan biri konumundadır.

10 10 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Uzmanların ifade ettiği en önemli konu arıcıların hastalıklarla mücadelede bilimsel verilerden çok kendi deneyimleri ve meslektaşlarından aldıkları öneriler oldukça önemli yer tutmaktadır. Verimin artmasında, kaliteli arı ürünlerinde hastalıklarla mücadelede doğru, zamanında ve yeter miktarda ilaç kullanımı oldukça önemli yer tutmaktadır. Eğitim ve yayım faaliyetlerinin en önemli bölümünü bu oluşturmaktadır. Henüz konu hakkında ileri adımlar atılmamıştır. Arı hastalıklarıyla mücadelede toplu ve uygun fiyatta ilaç temin etme çalışmaları MAYBİR in en önemli faaliyetlerinden biridir. Bu durum yeterince değerlendirilememiş olmakla birlikte özellikle varroa hastalığının mücadelesinde toplu ilaçlama çalışması için yoğun bir mesai harcanmakta, MAYBİR uzmanı tarafından yaygın eğitim hizmeti de verilmektedir. Amerikan yavru Çürüklüğü hastalığı tespit edildiğinde kovanın iyakılarak imha edilmesi şeklinde mücadele edilmesi gerekirken, kovan yakma tazminatı ödenmediğinden arıcı geleneksel yöntemlerle mücadele etmekte, arıcılıkta kullanılmaması gereken ilaçları kullanmaktadır. bu durum aynı zamanda hastalığın da yaygınlaşması anlamına gelmektedir Ulaşım ve İşçilik Giderleri Arıcıların arı kovanlarını il içinde veya il dışına taşımalarında en önemli giderleri nakliye ve onun fiyatını da belirleyen mazot birim fiyatıdır. Gezginci arıcılık yapanların en çok yakındıkları konuların başında mazot fiyatlarının yüksekliği gelmektedir. Hükümetin çeşitli sektörlere sağladığı mazot desteğini arıcılar kendilerine de talep etmektedirler. Ayrıca kovan indirme ve bindirme faaliyetleri için işçilik maliyetlerinin de oldukça yüksek olduğu belirtilmiştir Arıcılıkta Kullanılan Ekipmanlar Tedarikçiler bal süzme ekipmanlarının hijyenik olmadığını, hatta petrol içerikli malzeme nakliyesinde kullanılan kazanlardan imal edilmiş bal süzme makinalarının bile kullanıldığı ifade edilmektedir. Paslanmaz çelikten imal edilmiş malzemelerin kullanılması zorunluluğu olmasına karşın, denetimlerin yetersiz olması nedeniyle balın kalitesini etkileyecek malzemenin kullanılması istenmeyen bir durumdur. Ayrıca standart arıcılık malzemesinin (kovan, çıta vs.) kullanılmamasından dolayı verim kaybının olduğu ifade edilmektedir.

11 11 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Arıcılıkta kullanılan ekimanlar Eğitim, Teknoloji Transferi ve Örgütlenme Arıcılarla yapılan görüşmede arıcıların teknik eğitim kapasiteleri ve yeni teknolojileri üretim sürecine aktarma yeterlilikleri konusunda yeterli bilgi edinilememiştir. Ancak ilaç kullanımı, bal süzme ekipmanları, ana arı kullanımı ve bal dışında diğer arı ürünlerini üretmeleri konusunda farklılıklar yaratmada yeterli olmadıkları kanısına varılmıştır. Ayrıca ürünlerini farklı pazarlama kanallarından piyasaya aktarma ve hem girdi temini hem de ürünleri pazarlama konusunda birlikte hareket etme eğilimleri oldukça düşük olduğu görülmüştür. Arıcıların çok büyük kısmı MAYBİR üyesidir ve bu üyelikten dolayı kovan başına desteklemeden yararlanmaktadır. MAYBİR dışında 1972 yılında kurulmuş Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arıcılık konusunda faaliyet göstermektedir. Ancak etkili bir kooperatif olduğu söylenemez.

12 12 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Muğla arıcısının arıcılık teknoloji kullanım düzeyi kısa süreli bir ziyaretle anlaşılması kolay değildir. Bu konuda detaylı bir çalışmaya gereksinim bulunmaktadır. Ayrıca eğitim konusundaki durumları da ortaya konulamamıştır Destekleme ve kredi olanakları MAYBİR e üye olan arıcılar Ziraat Bankası ndan yıllık % 5 faizle yatırım ve işletme kredisi alabilmektedir. TAB ın savunusu sayesinde eskiden geri ödeme süresi 11 ay iken, 24 aya çıkarılmıştır. Arıcılar tarafından alınan yatırım ve işletme kredilerinin amacı doğrultusunda kullanılmadığına yönelik yaygın bir görüş bulunmaktadır. Arıcılıkta destekleme aktif halde bulunan kovan başına verilmektedir. Arı Kayıt Sistemi nde kaydı bulunan ve kamu tarafından denetlenen kovanlar destekleme kapsamına alınmaktadır yılında 6 TL/kovan olan destek, 2011 yılında 7 TL/kovan dır. Arı yetiştiricileri bu desteklerin yeterli olmadığını düşünmektedir.

13 13 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım Arı yetiştiriciliği uygulamaları Gezginci Arıcılık Muğlalı arıcılar genelllikle Nisan ayından itibaren başka illere arıcılık faaliyetlerine devam etmek amacıyla gitmektedirler. Anadolu nun hemen hemen her yerine giden arıcılar genellikle Afyon, Antalya, Konya, Ankara, Kayseri ve Trakya bölgelerine gitmektedirler. Gezginci arıcılıkta kış aylarında da giden Muğlalı arıcılar bulunmaktadır. Özellikle yakın illere; Aydın ve Antalya illerine giden arıcılar Antalya da narenciye ve yenidünya çiçeklerinden yararlanmakta, Aydın da Dilek Yarımadası Milli Parkında arılarını kışlatmaktadırlar. Ayrıca Türkiye nin birçok bölgesinden arıcı da arılarını kışlatmak amacıyla Muğla ya gelmektedir. Tablo 2: Muğlalı arıcıların bir yıllık faaliyet durumu Ocak Şubat Kışlatma amacıyla arıcılar Muğla da Mart Nisan Mart sonundan itibaren Muğla dışına çıkılmaya başlanmaktadır. Mayıs Haziran Arıcılar Muğla dışında. Polinasyon için Konya da arılar kiralanmaktadır. Temmuz Ağustos Temmuz sonunda çam balı için geri dönüşler başlamaktadır. Eylül Ekim Çam balı üretimi sezonu Püren Kasım Aralık Sarmaşık balı üretimi Az da olsa bazı arıcılar Muğla dışına çıkmaktadır; Antalya, Aydın Gezginci arıcılık için gittikleri yerde başta konaklanılacak yer bulmakta zorlandıklarını ifade eden arıcılar, muhtar ve konaklanılacak arazi özel arazi ise arazi sahibine kira ödemek veya bal vermek durumunda kalmaktadır. Bazı muhtarların kovan başına 15 TL bedel istediği, tarla sahiplerinin ise 300 kovan karşılığında 10 teneke (280 kg) bal istedikleri ifade edilmiştir. Bir de arıların nakliyesinde İlçe Tarım Müdürlüğü nden sağlık belgesi almak zorunda olan arıcı, mesai saatleri dışında bu belgeyi alamadığını belirtmiştir. Gezgin arıcılıkta özellikle kovanlarının çalınması veya başkaları tarafından kovanlara zarar verme vakalarına rastlandığı belirtilmiştir Arıcılıkta Hastalıklarla Mücadele Arıcılıkta en önemli hastalıklar; varroa, Amerikan Yavru Çürüklüğü, Avrupa Yavru Çürüklüğü ve nosemadır. Amerikan Yavru Çürüklüğü bildirimi zorunlu bir hastalık olmasına karşılık bazı arıcıların bu durumu bildirmediği belirtilmiştir. Ayrıca hastalıklarla mücadelede varroa için MAYBİR in önderliğinde toplu ilaçlama çalışması başlatılmıştır. Hastalıkla mücadele konusunda kamu kuruluşlarının yeterli ilgiyi göstermediği, yayım hizmetlerinin yeterli

14 14 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 olmadığı, bildirimi zorunlu hastalıklar için tazminat ödeme sisteminin olmaması üreticilerin kaybına neden olmaktadır Kızılçam Ormanları ve Salgı üretimi Çam balının temel kaynağı özellikle kızılçam ağacında bulunan koşnil böceğinin salgısıdır. Kızılçam ormanlarının yanması ve bilinmeyen çeşitli nedenlerden dolayı böceklerin salgılarında hem düzensizlik hem de azalma olduğu ifade edilmektedir. Yalnızca 4-5 yıllık periyodlarda üst seviyeye çıkan salgılar çam balından elde edilen gelirin azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kızılçamlara arız olan çamkese böceği için müdürlüğün havadan ilaçla mücadele ettiği konusunda yaygın bir inanış bulunmaktadır. Temel üretimi çam balına bağlı olan Muğlalı arıcıların böceğin düzensiz salgı üretimi konusunun araştırmasına yönelik bir talebi bulunmaktadır Arıcıların Temel Geçim Kaynakları Muğla da arıcılık yapanların çok büyük kısmının ikinci geçim kaynakları mevcuttur. Bazı köylerde arıcıların çoğu emekli olup, arıcılığı emeklilikle birlikte yapmaktadırlar. Tarımsal üretim, turizm, hayvancılık arıcılığın yanında diğer geçim kaynaklarının başında yer almaktadır. Muğla da geçim kaynaklarının çok sınırlı olduğu köylerde arıcılık o ailelerin temel geçim kaynağını oluşturmaktadır. Gençler arıcılık faaliyetine ilgi duymamaktadır. Özellikle gezici arıcılıkta zor yaşam koşulları, sosyal yaşamın olumsuzlukları, evden uzak kalmanın zorluğu arıcılığa olan ilgiliyi azaltmaktadır.

15 15 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım Arı ürünleri pazarlama Bal pazarlama Muğla ilinde üretilen temel arı ürünü baldır. Çam balı ise ilde gerçekleştirilen bal üretiminin % 90 nını karşılamaktadır. Ayrıca Muğla lı arı yetiştiricileri Nisan-Temmuz aylarında Muğla dışına gitmekte ve oralarda narenciye, çiçek, ayçiçeği vb. bal üretimi yapmaktadırlar. Balların pazarlanmasında temel yöntem toptan satıştır. Toptan satışın yaklaşık % 5 i kooperatiflere, geriye kalan mikatarı ise ya doğrudan firmalara ya da aracılar tarafından büyük firmalara satılmaktadır. Arıcılar bal pazarlama konusunda bir tekelleşme olduğunu, büyük firmaların balın fiyatını belirlemede etkin olduğunu; sektörün gidişatında bu firmaların önemli roller üstlendiğini belirtmektedirler. Balın, özellikle de ihracaata konu olan çam balının pazarlama kanallarında önemli sorunlar bulunmaktadır. Pazarlama aktörlerinin çoğu zaman iş birliği yaparak fiyat politikalarında etkin olduğu ve tekelleşme sürecine girdiklerine inanılmaktadır. Arıcıların kendi aralarında birlik olamamasının firmaların işini kolaylaştırdığı düşünülmektedir Polen Üretimi Muğla ilinde çam balı üretiminden dolayı polen üretimi yaygın olmayıp, sınırlı sayıda arıcı tarafından yapıldığı ifade edilmiştir. Polen üretimi ise genellikle il dışına giden arıcılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Özellikle tohum üreticilerinin tarlalarında polinasyon sürecine katılan arıcılar polen üretmektedirler. Polenlerin kalitesi ve pazarlanması konusunda herhangi bilgi derlenememiştir. Üzerinde önemle durulması gereken konulardan biri de polen üretimidir. Polenin kg ının 18 TL ye satıldığı, bunun da çok ucuz olduğu belirtilmiştir Arı sütü Yalnızca arı sütü üreten herhangi bir arıcının olduğu konusunda bir görüş beyan edilmemiştir.

16 16 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım Bal arılarının bitki tozlaşmasında kullanılması (Polinasyon) Orta Anadolu ya ve Bursa Karacabey e arılarını götüren arıcılar genellikle ayçiçeği tohumu üreten ABD li firmalarla ile May Tohumculuğun arazilerinde bitkisel tozlaşmayı sağlamak amacıyla kovanlarını kiraya vermektedirler. Yılbaşında arıcılarla sözleşme imzalayan firmalar geçen yıl kovan başına 22 TL ödeme yapmaktadır. Firmalarla sözleşme imzalayan arıcılardan sözleşme metinleri talep edilmiş, ancak hiçbir arıcıdan bir sözleşme metni temin edilememiştir. Muğlalı arıcılar polinasyon amacıyla Konya ya gitmediklerini, zaten o aylarda orada çiçek balı üretimi için bulunduklarını, bir ay daha fazla kalıp polinasyona katıldıklarını belirtmişlerdir. 4. MUĞLA ARICILIĞINI GELİŞTİRME YAKLAŞIMI Kalkınma Atölyesi nin Muğla ilinde arıcılığın bugünden daha iyi yapılabilmesini, hem mevcut arıcıların hem de sektöre katılacak yeni arıcıların sektörün diğer aktörleriyle birlikte hareket ederek tüketicilerin sağlıklı ve alım güçlerine uygun şekilde arı ürünleri tüketmelerini sağlamaya yönelik çabaları ARI DOSTU KENT yaklaşımıyla olabileceği öngörülmektedir. Henüz yeni bir kavram olan bu yaklaşım Muğla ilinde geliştirilecek ve hem Türkiye ye hem de dünyaya taşınacaktır. Kalkınma Atölyesi arıcılığa sektörel olarak yaklaşmakta ve arıcılık sektörünün bütün aktörlerinin iş birliği yaparak birlikte kazanmalarına dayanan bir anlayışı benimsemektedir. Bu nedenle Atölye, arıcılık sektörüne yönelik dört alanda çalışmalarını yürütmektedir. Kalkınma Atölyesi nin arıcılık sektörüne yönelik yapmak istediği faaliyetler tablosu

17 17 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Kalkınma Atölyesi nin Muğla arıcılığını geliştirme konusunda MAYBİR ile uzun dönemli bir iş birliği içinde çalışma niyeti bulunmaktadır. Bu çalışmanın 3 aşamada olmasını öngörmektedir; a. Temel araştırmalar; sektörü ve arı yetiştiricisini derinlemesine anlama, toplumun arıcılar ve ürünleri hakkında algılarının belirlenmesi, b. Mevcut durumun derinlemesine analizine bağlı olarak eyleme dönük stratejik planlama çalışması; sektörün aktörlerinin katılımıyla ve operasyonel boyutu önde olacak bir stratejik planlama. c. Uygulamalar; gelir artırıcı çalışmalar, istihdam artırmak, toplumsal hareketliliği sağlamak, çevre programlarıyla ilişkilendirmek, tüketicinin hakalrını korumak, sektörün iş birliğini sağlamak vs 4.1. Temel araştırmalar Arı yetiştiricileri profili temel araştırması: Temel araştırmanın amacı özellikle arı yetiştiricilerin profilini ortaya çıkarmak ve geleceğe yönelik atılacak adımların planlamasında onların mevcut durumu ile görüşlerinin yansıtılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda arı yetiştiricleri profili temel araştırmasıgerçekleştirilecektir. Muğla ili arıcılık sektör analizi; arıcılık sektörü üç ana bölümden oluşmaktadır; tedarikçiler, arı yetiştiricleri ve arı ürünleri pazarlamacıları. Bu çalışmada tedarikçiler ve pazarlamacılar bölümünün detaylı analizi yapılacaktır. Tablo 3: Arıcılık sektör yapısı GİRDİLER Yasalar ve yönetmelikler Eğitim Kredi, finans, sigorta Ana arı, oğul vs. TEDARİKÇİ ÜRETİM PAZARLAMA KURUMLARI ÇIKTILAR KURUMLARI Meclis Özel sektör Tarım, Gıda ve İl birlikleri Hayvancılık Bakanlığı Sivil toplum kuruluşları Bal ve balmumu Halk eğitim merkezleri Kamu kuruluşları Tarım İl/İlçe Arı yetiştiricileri Müdürlüğü Kooperatifler Üniversite Özel sektör Propolis Meslek okulları Arı yetiştiricileri Özel sector Özel sektör Arı sütü Araştırma Enstitüsü Arı yeiştiricileri İl birlikler Özel sektör Polen Bankalar Arı yetiştiricleri Tarım kredi Tozlaşma/Polinasyon?????????? Sosyal Yardımlaşma ve Arı terapi Dayanışma GM?????????? Sivil toplum Özel sector Araştırma merkezi ARI YETİŞTİRİCİSİ TÜKETİCİ

18 18 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 Sivil toplum Şeker, vitamin, Özel sektör kek Koopertatfiler Arıcılık malzemeleri Özel sector Kamu Sivil toplum kuruluşları İl birlikleri Arıcılık ilaçları Özel sector Sivil toplum kuruluşları Üniversite Araştırma ve Özel sector geliştirme Araştırma enstitüsü İl birlikleri Destekleme ve teşvik Kamu kuruluşları Arıcılar ve arı ürünleri konusunda toplumsal algı araştırması; arıcılık sektörünün başta Muğla halkı ile yüz yüze, Muğla dışındaki toplumla da internet üzerinden algılarının belirlenmesine yönelik bir araştırma gerçekleştirilecektir Stratejik Eylem Planı Üç temel araştırmanın verileri ışığında özellikle Muğla ilindeki arıcılık sektör aktörlerinin katılımıyla operasyonel boyutu güçlü beş yıllık bir stratejik eylem planı hazırlanacaktır. Bu eylem planı MAYBİR in temel çalışma programı niteliğinde olup, sektörü kucaklayacak şekilde tasarlanacaktır. Eylem planının uygulanmasına yönelik katılımcı bir yerel örgütlenme modeli üzerinde durulacaktır Uygulamalar Eylem planının ana başlıklarının aşağıdaki gibi gerçekleşmesi beklenmektedir. Ancak süreç içinde daha detaylı başlıklandırma gerçekleşebilir. a. İstihdam artırma; özellikle gençlerin arıcılık sektörüne katılımının sağlanması. b. Gelir artırıcı çalışmalar; mevcut arıcılık yapanların gelirlerini artırmaya yönelik faaliyetler. c. Toplumsal mobilizasyon; arıcılık yapanların toplumsal statülerini geliştirici çalışmalar ile tüketici haklarını koruyucu faaliyetlere yer verilecektir. d. Örgütsel kapasite geliştirme; sektörün örgütsel kapasitesini geliştirecek; planlama, uygulama, izleme ve değerlendirme süreçleriyle yönetim süreçlerini etkili kılacak çalışmalar. e. Finansal kaynak geliştirme; tedarikçiler, üreticiler ve pazarlamacılara yönelik yeni finansal kaynakların yaratılması, rekabetin adil olmasına yönelik girişimlerin başlatılması ve üretici örgütlerinin finansal olarak güçlendirilmesi.

19 19 Muğla İli Arıcılık Sorunları Çalışma Ziyareti Raporu / 9-12 Kasım 2011 f. Kalite ve marka geliştirme; arı ürünlerinin kalitesini artırmaya yönelik temel faaliyetler ile yeni markaların geliştirilmesi. g. Teknoloji transferleri; hem Muğla iline hem de Muğla ilinden dışarıya teknoloji transferinin yapılmasına yönelik faaliyetler Uygulama Modeli ve İş Birliği Yapılacak Kuruluşlar Eylem planı MAYBİR in liderliğinde uygulanacaktır. Kalkınma Atölyesi MAYBİR ile yapacağı bir protokol aracılığıyla eylem planının ana ortağı konumunda bulunacaktır. Ayrıca iş birliği yapılacak kuruluşlar; - Kamu kuruluşları; valilik, kaymakamlık, il müdürlükleri - Kalkınma Ajansları - Özel sektör; turizm, arıcılık sektörü, - Üniversite, akademik çevre - Sivil toplum kuruluşları; tüketici dernekleri, çevre örgütleri. - Meslek örgütleri; mimar ve mühendis odaları - Belediyeler - Uluslararası kuruluşlar, - Muğla halkı - Muğla da yaşayan yabancılar

Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT

Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT Amaç Türkiye arıcılığının yapısı ve sorunlarını ortaya koymak Doğal kaynaklardan

Detaylı

ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM

ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM İNCİ AKGÜL ZİRAAT MÜHENDİSİ ORGANİK TARIM PROJELER KOORDİNATÖRÜ Giriş Arıcılık; arı kolonilerini ve bitkisel kaynakları birlikte kullanarak arı sütü, bal ve polen gibi çeşitli

Detaylı

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 08.05.2013 Güney Ege Kalkınma Ajansı 2014-2013 Bölge Planı çalışmaları kapsamında, Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi tarafından 8 Mayıs 2013

Detaylı

T.C. UZUNDERE KAYMAKAMLIĞI İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. UZUNDERE KAYMAKAMLIĞI İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ T.C. UZUNDERE KAYMAKAMLIĞI İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ Yapılan çalışmalar 1- Çiftçi Kursları Sıra No 2014 YILI Kursun Konusu Açılan Kurs Sayısı Kursiyer Sayısı 1 Arıcılık Kursu 1 30 2 Süt

Detaylı

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAKKINDA UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ (tebliğ 2016/26) *BUZAĞI DESTEKLEMESİ *MALAK DESTEKLEMESİ *ANAÇ KOYUN VE KEÇİ DESTEKLEMESİ *ÇİĞ SÜT DESTEKLEMESİ

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık Hazine Müstaşarlığı

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık (Tarım Reformu

Detaylı

Arıcılığın Tanımı. Arı Yetiştirme Ürünler. Ürünler. Ürünler. Ürünler. Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi

Arıcılığın Tanımı. Arı Yetiştirme Ürünler. Ürünler. Ürünler. Ürünler. Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi Arıcılığın Tanımı Arı Yetiştirme Arıcılık; bitkisel kaynakları, arıyı ve emeği bir arada kullanarak, bal, polen, arısütü, balmumu, propolis, arı zehiri gibi ürünler ile

Detaylı

HATAY TARIM VİZYONU

HATAY TARIM VİZYONU HATAY TARIM VİZYONU 2016-2021 2 BİTKİSEL ÜRETİM VİZYONU Zeytin üretiminde Türkiye 3.cüsü olan Hatay da, üretimle birlikte katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan destekler

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 7.Bölüm Tarımsal Finansman ve Kredi Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 20 Şubat 2017 Resmi Gazete Sayısı: 29985 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MADDE

Detaylı

ERZURUM İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

ERZURUM İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 2 1 1: Arazi Toplulaştırması İŞLEM VE AÇIKLAMA - Merkez ve Hınıs ilçesinde ihaleye çıkılmış olan 35.000 Hektar alanda arazi toplulaştırmasının tamamlanması 2: Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. Sayı : E Konu :Gezginci Arıcılık

T.C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. Sayı : E Konu :Gezginci Arıcılık 1 / 5 DAĞITIM YERLERİNE Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 639 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 11.06.2010 tarihli 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı

Detaylı

ÇAT İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

ÇAT İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 1 ADI Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteklemesi 1 Başvuru formu ve taahhütname, (EK 1) 2 Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında alınan yetki belgesinin il/ilçe

Detaylı

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Muğla nın Menteşe ve Fethiye ilçelerinde çevre temizliği 20 Kişi Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

ARICILIĞA GENEL BAKIŞ

ARICILIĞA GENEL BAKIŞ ARICILIĞA GENEL BAKIŞ TÜRKİYE VE DÜNYADA ARICILIK Dünyada 65 milyon koloni ile 1.5 milyon ton bal üretimi yapılmaktadır. Türkiye ise 5 milyon koloni ile Çin in arkasından 2.,bal üretim miktarı 94.000 ton

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1)

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) 2- Nüfus cüzdanının

Detaylı

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER 1- Kalkınma Ajansı Destekleri A. Mali Destekler 50.000 500.000 TL arasında değişen bölgesel önceliklere göre farklı konu başlıklarında

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

7 Haziran 2015 Seçim Beyannamesi TOPLUMSAL ONARIM VE HUZURLU GELECEK TARIM

7 Haziran 2015 Seçim Beyannamesi TOPLUMSAL ONARIM VE HUZURLU GELECEK TARIM 7 Haziran 2015 Seçim Beyannamesi TOPLUMSAL ONARIM VE HUZURLU GELECEK TARIM Tarım sektörü rekabet gücü yüksek bir yapıya kavuşturulacak Tarımda modern işletmeciliğe dönüşüm sağlanacak Tarım arazilerinin

Detaylı

İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI

İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 İşletme Kayıt Belgesi 2 Sertifikalı Fide/Fidan Kullanım Desteği İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 2- Meslek odası

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

ARI ÜRÜNLERİ TÜKETİM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

ARI ÜRÜNLERİ TÜKETİM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ARI ÜRÜNLERİ TÜKETİM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ulviye KUMOVA (1) Ali KORKMAZ (2) (1) Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Balcalı / ADANA (2) Alata Bahçe Kültürleri Araştırma

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş 2016 YILINDA UYGULANACAK TARIMSAL DESTEKLER BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Amaç ve Kapsam 1. Tarımsal üretimde sertifikalı ve çevreye duyarlı üretimi yaygınlaştırmak, gıda ve yem güvenliğini, erkenciliği,

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON

DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON Türkiye de Tarımsal Yayım Kamu Yayımı Özel Yayım Tarımsal Yayım Sistemi Tarımsal yayım ve diğer hizmetlerin

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

MEZOPOTAMYA KALKINMA VE PROJE DANIŞMANLIK

MEZOPOTAMYA KALKINMA VE PROJE DANIŞMANLIK MEZOPOTAMYA KALKINMA VE PROJE DANIŞMANLIK BİZ KİMİZ? VİZYON-MİSYON FİKİRLER HİZMETLERİMİZ 1 (MKA) Mezopotamya Kalkınma ve Proje Danışmanlık, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları

Detaylı

T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI İzleme ve Değerlendirme Birimi 2012 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU (EK-İ-22)

T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI İzleme ve Değerlendirme Birimi 2012 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU (EK-İ-22) T.C. İzleme ve Değerlendirme Birimi 2012 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU () Haziran - 2013 PROGRAM KAPANIŞ RAPORU 1. GİRİŞ Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESĠ HAKKINDA UYGULAMA ESASLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2010/13)

TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESĠ HAKKINDA UYGULAMA ESASLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2010/13) 10 Nisan 2010 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27548 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESĠ HAKKINDA UYGULAMA ESASLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2010/13) Arı YetiĢtiriciliği, Bombus

Detaylı

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI 1 Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda, KALKINMA AJANSLARI Düzey 2 bölgeleri esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan, Uygulamacı değil destekleyici, koordinatör

Detaylı

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sunu Planı PROJENİN AMACI / 4 PROJEYE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU / 6 TÜRKİYE DE KÜÇÜKBAŞ VARLIĞININ NÜFUSA GÖRE YILLAR İÇERİSİNDEKİ

Detaylı

Sosyal Yatırım Programı

Sosyal Yatırım Programı Sosyal Yatırım Programı İGA SOSYAL YATIRIM PROGRAMI İstanbul Yeni Havalimanı Projesi (İGA), Havalimanı inşaat alanına komşu olan yerel halk ve ilgili paydaşlar ile şeffaf ve zamanında bilgi temini ve açık

Detaylı

GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bekir DEMİRTAŞ (1) Ali KORKMAZ (1) (1) Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erdemli/İçel Öz Gezginci

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

ÇANAKKALE İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 2 1 1: Kuraklığa karşı önlem alınması - Kuraklık Eylem Planında farklı seviyelerdeki kuraklık senaryolarına göre üretim modellerinin geliştirilmesi 2: Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi -

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ MENDERES SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ MENDERES SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ MENDERES SONUÇ RAPORU Tarih: 27 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 35 Katılımcı listesindeki Sayı: 30 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Tire İzmir % Tire İzmir % 2007 50.802 369.477 14% 25.005 614.805 4% 2008 58.142 368.591 16% 28.000 561.079 5%

Tire İzmir % Tire İzmir % 2007 50.802 369.477 14% 25.005 614.805 4% 2008 58.142 368.591 16% 28.000 561.079 5% Tire de ağırlıklı olarak büyükbaş hayvancılık olmak üzere küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır. Hayvancılığa verilen önemle çiftçilerin elinde bulunan yerli ırkların yöreye

Detaylı

Bal Arılarının Beslenmesi. Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Bal Arılarının Beslenmesi. Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bal Arılarının Beslenmesi Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ölüyorum dedim, inanmadınız! Benim ölümü göremezsiniz! Siz, polen beklemeye devam edin! Biz, avuç avuç ölürüz! Soykırım

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Dr. Osman Orkan Özer SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Sürdürülebilir tarım; Günümüz kuşağının besin gereksinimi

Detaylı

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Hibe Programı Tarih 07Kasım 2015 Saat 15.00-16.00

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013)

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) 101 TARIMSAL İŞLETMELERİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TOPLULUK STANDARTLARINA ULAŞTIRILMASINA YÖNELİK YATIRIMLAR 2 101 101-1 Süt Üreten Tarımsal işletmeler 101-2

Detaylı

"ARI ÜRÜNLERİNDE ÜRETİM ve TÜKETİMİNDE GIDA GÜVENLİĞİ "

ARI ÜRÜNLERİNDE ÜRETİM ve TÜKETİMİNDE GIDA GÜVENLİĞİ "ARI ÜRÜNLERİNDE ÜRETİM ve TÜKETİMİNDE GIDA GÜVENLİĞİ " 5 Temmuz 2012 İstanbul Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlık Yaşam Platformu Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam

Detaylı

30.04.2009 / 27215. 30 Nisan 2009 PERŞEMBE. Resmî Gazete. (Mükerrer) Sayı : 27215 TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

30.04.2009 / 27215. 30 Nisan 2009 PERŞEMBE. Resmî Gazete. (Mükerrer) Sayı : 27215 TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: 30.04.2009 / 27215 30 Nisan 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27215 (Mükerrer) TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ÇİĞ SÜTÜN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK DESTEKLEME UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ (TEBLİĞ

Detaylı

TÜRKİYE DE ARICILARIN SOSYO-EKONOMİK YAPISI VE ÜRETİM ETKİNLİĞİ

TÜRKİYE DE ARICILARIN SOSYO-EKONOMİK YAPISI VE ÜRETİM ETKİNLİĞİ TÜRKİYE DE ARICILARIN SOSYO-EKONOMİK YAPISI VE ÜRETİM ETKİNLİĞİ Murat EMİR muratemir@omu.edu.tr ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI DOKTORA TEZ SAVUNMASI ŞUBAT

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

Muğla İli Milas İlçesinde Arıcılık Faaliyetinin Sürdürülebilirliliği Üzerine Bir Değerlendirme. F. Çukur 1

Muğla İli Milas İlçesinde Arıcılık Faaliyetinin Sürdürülebilirliliği Üzerine Bir Değerlendirme. F. Çukur 1 Doğal Kaynaklar, Çevre, Enerji Ekonomisi ve Politikaları Muğla İli Milas İlçesinde Arıcılık Faaliyetinin Sürdürülebilirliliği Üzerine Bir Değerlendirme F. Çukur 1 1 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milas

Detaylı

Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.

Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Organik Arıcılık Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular 16.000 yıl öncesine dayanır. 4.000 yıl önce Mısır da gezginci arıcılık yapılmaktaydı. 3.200 yıllık Firavun mezarında kurumuş bal bulunmuştur.

Detaylı

MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI

MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI MEVSİMLİK TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN MODEL EYLEM PLANI Yerel Düzeyde Eylem Planı Hazırlık Sürecinde Yanıtı Aranacak Sorular 1. Mevsimlik ve gezici tarım işlerinde çalışan çocuk sayısı kaçtır?

Detaylı

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ İZMİR

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ İZMİR TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ 12.01.2016 İZMİR KURULUŞ KANUNU Tarım Kredi Kooperatiflerinin temelleri 1863 yılında Memleket Sandıkları adı altında Mithat Paşa tarafından atılmıştır. 1972 yılında çıkarılan

Detaylı

ÖNSÖZ. Dr. Ahmet ALTIPARMAK Antalya Valisi BAKA Yönetim Kurulu Başkanı. Tuncay ENGİN BAKA Genel Sekreteri

ÖNSÖZ. Dr. Ahmet ALTIPARMAK Antalya Valisi BAKA Yönetim Kurulu Başkanı. Tuncay ENGİN BAKA Genel Sekreteri ÖNSÖZ Gelişmiş ülkelerde 1900 lü yılların başlarından itibaren kurulmuş olan kalkınma ajansları, ülkemizde yeni benimsenmiş bir modeldir. Kalkınma Ajansları; bölgesel düzeyde kamu kesimi, özel kesim ve

Detaylı

Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü

Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü Her şeyden önce... Kovan Seçimi Arı Irkı Seçimi Arıcılık Yapılacak Bölge Seçimi Arılık Seçimi» çok önemlidir. Ancak...

Detaylı

T.C. BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI 2012-2014 TEKNİK DESTEK PROGRAMI DESTEK ALAN PROJE BİLGİLERİ

T.C. BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI 2012-2014 TEKNİK DESTEK PROGRAMI DESTEK ALAN PROJE BİLGİLERİ T.C. BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI 2012 2014 TEKNİK DESTEK PROGRAMI DESTEK ALAN PROJE BİLGİLERİ 2012 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI MAYIS HAZİRAN DÖNEMİ DESTEKLENEN PROJE BAŞVURULARI MAYIS HAZİRAN TR81/12/TD/02

Detaylı

Bal Arılarında Bazı Kimyasal İlaçların Varroosise Karşı Etkileri

Bal Arılarında Bazı Kimyasal İlaçların Varroosise Karşı Etkileri Bal Arılarında Bazı Kimyasal İlaçların Varroosise Karşı Etkileri Onur Girişgin, Mehmet Özüiçli, Levent Aydın Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Anabilim Dalı, Bursa - TÜRKİYE VARROOSİS

Detaylı

TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI. Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI. Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü 21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI 23-24 MART 2016 SUNUM PLANI KÜRESEL PAMUK SEKTÖRÜ TÜRKİYE PAMUK SEKTÖRÜ

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI. Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI. Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi ENERJİ TARIMI VE ÜLKE GERÇEĞİ Canlılığın vazgeçilmezleri; enerji ve tarım: Devletin-varlığın, Bağımsızlığın,

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 1 Adana Gelecek Stratejisi Konferansı Çalışmanın amacı: Adana ilinin ekonomik, ticari ve sosyal gelişmelerinde

Detaylı

İZMİR R KALKINMA AJANSI

İZMİR R KALKINMA AJANSI İZMİR R KALKINMA AJANSI MALİ DESTEK PROGRAMLARI 2008 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRILARI İZMİR R KALKINMA AJANSI 2008 MALİ DESTEK PROGRAMLARI Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği (Resmi

Detaylı

VETERİNER HEKİMİ HARUN KULOĞLU

VETERİNER HEKİMİ HARUN KULOĞLU VETERİNER HEKİMİ HARUN KULOĞLU TÜRKİYE DE YAPILAN BİR ANKET ÇALIŞMASINDA: Arıcılar; % 34 ü yaşlı, zayıf kovan ve kraliçeyi, % 26 sı varroosisi, % 20 si aşırı soğuk ve rutubeti, %12 si açlığı, % 4 ü kireç

Detaylı

ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı

ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı Sürdürülebilir Marka Şehir: İzmir Araştırması ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı Araştırmanın Amacı İzmir in sürdürülebilirlik konusunda bir marka şehir olması yolunda İzmir de yapılan / yapılması

Detaylı

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA Tar-Yat Birimi Destekler 2014 2003 2015 DGD - 387,2 Milyon TL Mazot 14,9 Milyon TL 152,7 Milyon TL ALAN BAZLI TARIMSAL DESTEKLER Kimyevi Gübre

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2010/02 FINDIK BÜLTENİ 08.03.2010 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte tahmini ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Bakanlığımızca Geliştirilen Yerli Hibritlerimiz (ATAK S). 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda

Detaylı

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti SPoD un ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan ın gönüllü işbirliğiyle düzenlenen Trans Terapi Toplantısı nın yedincisi 4 Eylül Çarşamba

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI

ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI ÇANKAYA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA PROJESİ ONURLU VE DÜZENLİ TOKLUK İÇİN KIR KENT BARIŞI Kent ve Tarım Çalışma Alanı: Akarlar Çavuşlu Evciler Karahasanlı Karataş Kömürcü Yakupabdal Yayla Tohumlar Çevre

Detaylı

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA HİZMETİN ADI NO ÇKS Kaydı İşlemleri 1 2 MGD Müracaatları Yem Bitkisi 3 Sertifikalı Fidan ve

Detaylı

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI 1 2 İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI Programın Amacı İşletmelerin ihracat ve yenilikçilik yeteneklerini geliştirerek TRB1 Bölgesi'nin rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamaktır. 3 İHRACAT

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ANTALYA NıN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ANTALYA GENEL BİLGİLER Nüfus Antalya: 2.158.265 Türkiye: 76.667.864 KOBİ Sayısı

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar

Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar Esen Bulca, Trakya Cam Pazarlama Müdürü Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar Şişecam Grubu bünyesinde düzcam üretim ve pazarlama faaliyetleri,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR GİRİŞ Solanaceae familyasına ait olduğu bilinen patatesin Güney Amerika`nın And Dağları nda doğal olarak yetiştiği; 16. yüzyılın ikinci yarısında

Detaylı

AR&GE BÜLTEN 2012 EYLÜL SEKTÖREL TARIM KENTİ İZMİR

AR&GE BÜLTEN 2012 EYLÜL SEKTÖREL TARIM KENTİ İZMİR TARIM KENTİ İZMİR Şebnem BORAN Gözde SEVİLMİŞ Küresel iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki yükseliş, dünya nüfusundaki hızlı artış gibi gelişmelerin etkisiyle tarım sektörünün son derece stratejik bir

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 4.Bölüm Tarım Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından faydalanılmıştır.

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 HİZMETİN ADI PERAKENDE İŞLETME KAYIT NUMARASI BAŞVURUSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1-Başvuru matbu dilekçesi 2-İşyeri Açma

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970li Yıllarda Tüketicilerin Bilinçlenmesi, 1990lı Yıllarda

Detaylı

2 3 4 5 6 2006 2007 2008 2009 2010 Antalya, Isparta, Burdur 3.996.228 4.537.170 4.742.685 5.210.194 7.465.360 Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak 4.711.300 4.924.994 6.127.161 6.408.674 7.107.187 Adana, Mersin

Detaylı

Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması

Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması Dr. Elif Betül Akın Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı 11 Ekim 2012, Antalya İlgili Mevzuat 555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında KHK 555 Sayılı

Detaylı

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI 2015 TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI TÜRKİYE DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ Ülkemiz coğrafi özellikleri bakımından her türlü hayvansal ürün üretimi için uygun

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) Seitcan ALTINKAYNAK Şubat 2015 SUNUM PLANI I. DESTEĞİN AMACI, KAPSAMI VE İŞBİRLİĞİ KURULUŞLAR II.

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU 1.AMASYADA TARIMSAL YAPI İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 29.390 çiftçi ailesinden 146.948 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2011 yılı Bitkisel

Detaylı

İLKADIM GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI STRATEJİK PLAN VE ÇALIŞMA PROGRAMI

İLKADIM GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI STRATEJİK PLAN VE ÇALIŞMA PROGRAMI İLKADIM GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI STRATEJİK PLAN VE ÇALIŞMA PROGRAMI TOPLU TÜKETİM YERİ GIDA VE YEM BİRİMİ TOPLU SATIŞ YERİ 2014 YILI BAKANLIK VE VALİLİK STRATEJİ PLANLARINA GÖRE

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMDE İZMİR İN ÜLKE SIRALAMASINDAKİ YERİ (TUİK-2014)

Detaylı

Dünyada ve Türkiye'de A R I C I L I K

Dünyada ve Türkiye'de A R I C I L I K Dünyada ve Türkiye'de A R I C I L I K Arıcılık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda önemli gelişme kaydeden bir sektör haline gelmiştir. Ülke ekonomisine önemli katkısı olan arıcılık dünyanın

Detaylı

PROJENİN ADI VE KONUSU

PROJENİN ADI VE KONUSU 1 PROJENİN ADI VE KONUSU 100 ADET ARILI - 50 ADET BOŞ KOVANLIK ARICILIK PROJESİ Arıcılık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda önemli gelişme kaydeden bir sektör haline gelmiştir. Ülke ekonomisine

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI (DFİF) İHRACATA YÖNELİK MEVCUT DESTEKLER İhracata Hazırlık Destekleri Pazarlama

Detaylı

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ Ocak 2014 T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI 1 VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine

Detaylı

21.05.2009 / 27234. 21 Mayıs 2009 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 27234 TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

21.05.2009 / 27234. 21 Mayıs 2009 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 27234 TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: 21.05.2009 / 27234 21 Mayıs 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı 27234 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİNE DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO

Detaylı