ERİĞİN YAPAY KURUTUCULAR İLE DİLAY KART KURUTULMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ERİĞİN YAPAY KURUTUCULAR İLE DİLAY KART KURUTULMASI"

Transkript

1 ERİĞİN YAPAY KURUTUCULAR İLE DİLAY KART KURUTULMASI

2 2 İçerik 1. Erik 2. Eriğin Kurutulması 3. Eriğin Yapay Kurutucular ile Kurutulması 4. Sonuç 5. Kaynaklar

3 3 Erik Erik, Prunus cinsine ait Rosaceae familyasından meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adıdır. Taze erik; kalori, karbonhidrat, potasyum, fosfor, sodyum, demir, lif ve ayrıca A, B 1, B 2, B 3, B 6, C, E vitaminlerini içermektedir (Tunalıoğlu ve Keskin, 2004).

4 4 Erik Erik tüketimi özellikle karaciğer, kalp ve böbrek hastalıklarına, sindirim rahatsızlığı çekenlere, tuzsuz rejim yapan ve romatizma rahatsızlığı olanlara önerilmektedir (Atıcı, 2013). Erik, lifçe ve antioksidanlarca zengin olduğundan insan beslenmesi için önemli katkıda bulunacak potansiyele sahiptir (Usenik ve ark., 2008).

5 5 Erik Erik, dünyada şeftali-nektarinden sonra en çok üretilen sert çekirdekli meyve türüdür yılında yaklaşık 10 milyon ton olan dünya erik üretiminin 2023 yılında %38,2 lik bir artışla 14 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye, dünya erik üretiminde 7. Sırada yer almaktadır (Anonim, 2016a).

6 6 Erik Türkiye de sezonunda yaklaşık ton olan erik üretimi te 305 bin tonu aşmıştır. Benzer şekilde tüketim miktarları da yıllara göre artmıştır (Tablo 1). Tablo 1. Türkiye'deki Erik Üretimi, İhracat-İthalatı, Tüketimi, Kişi Başına Tüketilen Miktarı (Anonim, 2016b). Yıllar Kişi Başına Tüketim Üretim İhracat İthalat (Ton) Tüketim (Kg) (Ton) (Ton) (Ton) , , , , , ,8

7 7 Erik Erik türleri gen merkezlerine göre; i. Avrupa-Asya Türleri ii. Uzak Doğu Türleri iii. Kuzey Amerika Türleri olmak üzere 3 grup içerisinde toplanmaktadır (Özçağıran, 2004). Günümüzde Türkiye'de yetiştirilen erik çeşitleri; Prunus cerasifera (Can erikleri) Prunus domestica (Avrupa erikleri) Prunus salicina (Japon erikleri) türlerine aittir. Bunlardan can eriklerinin tamamı yerli, Avrupa eriklerinin bir kısmı yerli bir kısmı yabancı, Japon eriklerinin ise tamamı yabancı çeşitlerdir (Özçağıran, 2004).

8 8 Erik Türkiye'deki en tanınmış erik çeşitleri; Can eriği Papaz eriği Mürdüm eriği Tatlı üryani eriği (Fenbilek, 2012). Erik grupları arasında kurutmaya elverişli olanlar Avrupa grubu erikleridir. Aynı zamanda bu erik grubu ekonomik bakımdan en önemli çeşitleri içerir (Anonim, 2016c).

9 9 Erik Bir ılıman iklim meyve türü olan eriğin, toplumların farklı tüketim alışkanlıklarına göre pek çok kullanım alanı mevcuttur. Taze tüketiminin yanı sıra; kurutmalık, meyve suyu, reçel, marmelat, konserve, dondurma gibi çok çeşitli şekillerde değerlendirilebilmektedir. Eriğe verilen ticari değerin artmasının sebepleri arasında tamamen farklı kültürlere hitap etmesi, artan kentselleşme, yaşlanan nüfus ve sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, artan seyahat fırsatları ile yeni ürün arayışı gibi pek çok faktör sayılabilir (Karamürsel, 2010).

10 10 Erik Erikler, kısa hasat sezonundan dolayı genellikle kurutulurlar (Doymaz, 2004). Kurutulmus ürünler kendilerine özgü aromaya sahip olup orijinallerinden farklı olarak yeni bir ürün olmaktadırlar (Sabarez ve ark., 1997). Kuru eriğin besin değerinin tazesine göre daha fazla olduğu bilinmektedir (Usenik ve ark., 2008).

11 11 Kuru erik Kurutulmuş erik pek çok farklı alanda katkı olarak kullanılmaktadır. Kuru erik Tatlandırıcı Renk ve aroma iyileşitirici Mısır gevreği çubuklarında birleştirme maddesi Nem tutucu(kek ve kurabiyeler için) Kuru erik İçecek-fermenteli içecek Komposto Sütlaç Çorba Dolma Hamur işleri Dondurma Tatlı Kuru erik Puding ve çikolata içerisinde Bisküvi-kek ürünlerinde Tatlı ve tuzlu yemeklerde Çikolata kaplı şekerleme Kuru erik Sağlıklı atıştırmalık Diyet ara öğünü Müsli Tahıl gevreği Kahvaltılık ürünlerde Yapılacak olan yeni kurutma çalışmaları ile kuru erik üretimi ve tüketimi arttırılabileceği gibi çok farklı alanlarda da kullanımı gerçekleştirilebilir.

12 12 Kurutma Yüksek oranda su içeren gıdalarda mikrobiyal ve kimyasal bozulmaların önlenebilmesi ve raf ömrünün artırılabilmesi için uygulanan en yaygın ve en eski yöntemlerden biri, üründeki suyun önemli bir kısmının uzaklaştırılması olayıdır, yani gıdaların kurutulmasıdır (Eroğlu ve Yıldız 2011). Kurutma, diğer saklama yöntemlerine göre daha az işçilik ve daha az donanım gerektirdiği için günümüzde de hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Kurutma işlemi meyvelere çokça uygulanan bir yöntemdir (Cemeroğlu, 2011).

13 13 Kurutma Gıdalar ya güneş ısısından yararlanılarak ya da başka kaynaklardan elde edilen ısı yardımıyla kurutulmaktadır. Bu iki ayrı uygulama güneşte kurutma ve yapay kurutma olarak adlandırılmaktadır (Cemeroğlu, 2011).

14 14 Kurutma Avantaj Doğal ve yapay kurutmanın avantajları Tablo 2 de verilmiştir. Tablo 2. Güneşte ve yapay kurutmanın avantajları (Cemeroğlu, 2011 ve Ayan, 2010). Güneşte kurutma Daha ekonomiktir. Bazı meyvelerin rengi yapay kurutmaya göre daha iyi korunabilmektedir. Yapay Kurutma Daha iyi kalitede ürün elde edilmektedir. Kısa süreli bir metottur. Az alan gerektirir Mikrobiyolojik açıdan daha hijyeniktir. Ürün randımanı yüksektir. Kontrollü kurutma işlemi gerçekleştirilebilir. Özellikle yapay yolla kurutulmuş sebzelerin pişme özellikleri daha üstündür.

15 15 Kurutma Doğal ve yapay kurutmanın dezavantajları Tablo 3 te verilmiştir. d Tablo 3. Güneşte ve yapay kurutmanın dezavantajları (Cemeroğlu, 2011 ve Ayan, 2010). Güneşte kurutma Yapay Kurutma Dezavantaj Her yer her bölge güneşte kurutmaya Kurulum yatırımı ve işletme masrafları elverişli değildir. açısından güneşte kurutmaya göre daha Kurutma süresi uzundur. masraflı bir kurutma tekniğidir. Hijyenik koşulları kontrol etmek mümkün değildir. Kurutulan ürün açık alanda, çeşitli böcek, kuş ve benzeri zararlılar tarafından kirletilmektedir. Güneşte kurutulan meyvelerde randıman ve ürün kalitesi azalmaktadır. Tarım arazisinin %5 inin kurutma alanı olarak ayrılma zorunluluğu vardır.

16 16 Eriğin yapay kurutucular ile kurutulması Eriğin güneşte ve yapay kurutucularda kurutulması ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Yapay kurutmada kullanılan sistemler: Tepsili kurutucu Tünel kurutucu Kabin kurutucu Konveksiyon fırın kurutucu Etüv ve vakumlu etüv kurutucu Hassas kurutucu Ozmotik-konvektif dehidrasyon kurutucu Dondurarak kurutucu

17 17 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler -Tepsili kurutucu -Sera kurutucu -Güneşte kurutma tipi Stanley erik -% 4 etil oleat -%1 KOH -% 1 NaOH -su 1 dakika ve 23 ve 60 C sıcaklık Isıtıcı gücü 9 kw (55x55x55 cm) kurutma tepsisi (<55 C) sıcaklık C ve bağıl nem hava hızı m/s 60 C, daldırma sıcaklığında %1 KOH ya da %1 NaOH ile muamele edilmiş erikte son ağırlık kaybı yüzdesi (% 75) en hızlı olmuştur. En iyi kurutma koşullarının %1 KOH ve % 1 NaOH 60 C de daldırma işlemi sonrası yapay kurutma olduğu belirtilmiştir. Kaynaklar Tarhan, 2007

18 18 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler -Tünel kurutucu -Dondurarak kurutma Erik 30 C de 3 saat vakumlu kurutucuda kurutulup tünel kurutucuya aktarılmıştır. 40 C 48 saat 60 C 19 saat 85 C 15 saat 5kPa basınç altında 3 Pa vakum altında 72 saat 40 C de maillard reaksiyonu ürünlerinin oluşumu inhibi edilerek kuru eriğin besin değerindeki azalma önlenebiliceği belirtilmiştir. Kaynaklar Michalska ve ark., 2016

19 19 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler -Hassas kurutucu -Normal etüv -Vakumlu etüv Black Beauty (Prunus Salicina L.) japon eriği 50 C Vakumlu etüv 50 C 100 mmhg Hassas kurutucuda sıcak hava yardımıyla hem en kısa sürede kurutma yapılmış, hem de yüksek renk kalitesinde kurutulmuş ürün elde edilmiştir. Kaynaklar Polatçı, 2012

20 20 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler 1.Kabin kurutucu 2.Kabin kurutucu 1.Çekirdekli ve çekirdeksiz erikler %1 lik NaOH içinde 10 saniye tutma 2.Stanley erik %5 potasyum karbonat ve % 2 etil oleat içeren çözeltiye 1 dakika daldırma 1. % 60 ortam nemi ve max 70 C sıcaklık Süre: saat C de 1,2 m/s hava hızı 1. Çekirdekleri çıkarılıp dilim halinde kurutulan erik çeşitlerinin bütün halinde kurutulan çeşitlerden kurutmaya daha elverişli olduğu bulunmuştur. Kurutma sonucu %76 C vitamini kaybı ve %68 renk tahribi saptanmıştır. 2. Ön işlem görmüş eriklerin konvektif kurutma hızları artmıştır ve kurutma süresi ön işlemsiz örneklere göre % 29.4 daha kısa olduğu saptanmıştır. Kaynaklar Çevik ve Bilişli, 2002 Doymaz, 2004

21 21 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler 1.Konveksiyon fırın 1.Angeleno erik Aşındırma 120 rpm 15 dakika Kimyasal uygulama %2 etil oleat ve %2,5 K 2 CO C sıcaklık ve 0,5 m/s hava hızı 1.Her iki ön işlemde de işlem uygulanmayanlara göre su difüzyon kapasitesi artmıştır. Fiziksel ön işlemler kimyasal ön işlemlere göre daha efektif bulunmuştur. Kaynaklar Matteo ve ark., Konveksiyon fırın 2.Angeleno erik Aşındırma ve 40 C de 5 dakika Kimyasal uygulama %2 etil oleat ve %2,5 K 2 CO C sıcaklık 2.Fiziksel ön işlem ile erik kurutma oranı artmıştır. Etil oleat ile dokuya nüfuz etme gücü artmıştır fakat verimlilik daha düşük bulunmutur, ayrıca kimyasal madde kullanımı istenmez. Matteo ve ark., 2003

22 22 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler 1.Konvektif hava kurutucu 2.Konvektif sıcak hava kurutucu 3.Konvektif laboratuvar kurutucu 1.Prunus domestica L 2.Üryani erik 80 C de 2 dakika haşlama 3.Üryani erik Delme+haşlama (20 s) ve 100 C de % 1 lik NaOH sulu çözeltisine 20 saniye daldırma 1.90 C sıcaklık ve 1 m/s hava hızı C aralığında hava sıcaklığı 0,8 m /s hava hızı 3.85 C ve 0.81 m/s hava hızı 1.Önemli kimyasal değişimler saptanmıştır. Toplam şeker miktarı, sukroz miktarı, şeker/asit oranı azalırken, toplam fenolik madde miktarında artış gözlemlenmiştir. 2.Hava sıcaklığının artması ve sıcak suda haşlama ile kuruma süresi azaldığı belirtilmiştir (Kontrol: saat Haşlama saat ). 3.Delinmiş eriklerin, kimyasal ön işlem uygulanmış eriklerden daha hızlı kuruduğu saptanmıştır. Delinmiş örneklerin difüzyon etkinliği, NaOH ile işlem görmüş örneklerden 2 kat daha fazla bulundu. Kaynaklar Miletic ve ark Sacilik ve ark., 2006 Jazini ve Hatamipour, 2010

23 23 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler 1.Sıcak hava kurutucu 2.Laboratuvar tipi hava kurutucu 1. Stanley erik Brix sukroz Brix trehaloz 2. Stanley Erik % 2 NaOH 15 saniye daldırma 1.50, 60 ve 70 C sıcaklık 2.60, 70 ve 80 C sıcaklık 1.0, 2.0 ve 3.0 m/s hava hızı 1. Kalite ve raf ömrü için 20 Brix ile trehaloz çözeltisi, kuruma süresini kısaltmak için 50 trehalose tavsiye edilmiştir. Kurutma sıcaklığının artması ile örneklerin su aktivitesi değeri genellikle azalmıştır. Sıcaklığın artması ile C vitamini kaybı artmıştır. 2. Kurutma hava sıcaklığının ve kurutma hava hızının artmasıyla kurutma süresi kısalmıştır. Ön işlemsiz: 6-26 saat Ön işlemli:5-16 saat Kaynaklar Aktaş ve ark., 2008 Mengeş ve Ertekin, 2006

24 24 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler Etüvde kurutma Sarı erik, kırmızı erik ve mürdüm eriği -kimyasal ön işlemli(%10 NaOH ve %2 EO+ %5 K 2 CO 3 ) -osmotik dehidrasyon ön işlemiyle (sakaroz, glikoz, maltoz ve maltodekstrinin %65) -kimyasal ön işlemosmotik dehidrasyonun birlikte(%10 NaOH, %2 Etil Oleat (EO) + %5 K 2 CO 3 75 C sabit sıcaklık Ozmotik dehidrasyon uygulanmadan kimyasal ön işlem uygulanan eriklerin ön işlemsizlere göre daha çabuk kuruduğu görülmektedir. Osmotik ortam olarak kullanılan çözeltilerden, sakaroz çözeltisi her 3 erik türünde de en fazla su kaybı ve katı kazanımına sebep olduğu saptanmıştır. Kaynaklar Erünal, 2010

25 25 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler 1.Yapay hava kurutma makinası 2.Yapay hava kurutma makinası bir bir 1.Erik 2.Stanley erik % 2 lik NaOH ile 15 saniye bandırma 1.Hava sıcaklığı 70 C % 12 ortalama bağıl nem, hava hızı 1,0 m/s 2.Kurutma hava sıcaklığı C, kurutma hava hızı 1.0,2.0,3.0 m/s Erikler 17 saatte kurumuştur. 2.Hava sıcaklığı ve hava hızı arttıkça, uzaklaşan nem miktarının arttığı ve böylece kuruma süresinin kısaldığı belirtilmiştir. Eriklerin kurutma öncesi bandırma işlemi ile kuruma süresinin büyük oranda azaldığı belirtilmiştir. (Bandırılmamış 6-26 saat, Bandırılmış 5-16 saat) Kaynaklar Karathanos ve Belessiotis, 1997 Mengeş, 1999

26 26 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler Ozmotikkonvektif dehidrasyon Erik 45, 55 ve 65 C Sıcak havada kurutma ardından Ozmotik dehidrasyon, kurutma süresini azaltmıştır. Ozmotik dehidrasyon toplam konvektif dehidrasyon süresinde azalmaya neden olmuştur. 65 C sıcaklıkta çözeltiye daldırılmış erik ozmo-konvektif kurutma süresi ile karşılaştırıldığında, şeker ve şeker gliserol çözeltisi ozmotik dehidrasyon yaklaşık 240 ve 120 dakika azaltmıştır. Kaynaklar Ibitvar ve ark., 2008

27 27 Yapay kurutma çalışmaları Cihaz Örnek ve ön işlem Çalışma koşulları İncelenen çalışmalarda bulunan başlıca özellikler 1.Tünel kurutucu Erik 50 C de 2 dakika haşlama ve %1 potasyum metabisülfit ile haşlama 1.55, 60 ve 65 C sıcaklık 4 m/s hız ile Süre: dakika 1.Kurutma hava sıcaklığının artması ve ön işlem uygulamalarıyla kurutma süresi kısalmıştır. Kaynaklar Goyal ve ark Laboratuvar çapraz akışlı tünel kurutma makinası 2. Mirabelle erik Askorbik asit + sükroz doymuş çözeltisi ( 3 g/l) 2.50, 70, 75 ve 85 C, sıcaklık 0.6, 0.9 ve 1.2 m/s hava hızı 2.İyi kalitede kurutulmuş ürün elde edilmiştir. Ön işlem uygulanarak kurutulan eriklerin biyokimyasal özelliklerini korumuştur En iyi kurutma şartları: 85 C en yüksek sıcaklık ve 0.6 m/s orta derece hava hızı olarak belirtilmiştir. Ioannou ark., 2011 ve

28 28 Sonuç Eriğin kurutulmasında uygulanan yapay kurutma yöntemlerinde genellikle belli hızda sıcak hava kullanılmakta ve ısı transferi taşınım ve iletim mekanizmalarıyla gerçekleşmektedir. Buna bağlı olarak kuruma, güneşte kurutmaya göre daha hızlı olmakta ise de yeterince hızlı olmamaktadır. Yavaş kuruma bazı sorunlara yol açmaktadır.

29 29 Sonuç Özellikle bütün haldeki eriğin kurutulması sırasında kalite kayıpları ve çekirdek yuvası bölgesinde fermantasyon meydana gelmektedir. Eriğin bütün halde kurutulmasında yaşanan bu sorunlar nedeniyle erik çoğunlukla ikiye bölünerek kurutulmaktadır. Eriğin kurutulmasında gıda içerdiği polar (başta su) ve iyonik bileşiklere etki ederek çok hızlı bir ısıtma sağlamayabilen kurutma metotları geliştirilmelidir.

30 30 Kaynaklar Anonim-a, Türkiye Meyveciliğinde Üretim Hedefleri, (Erişim Tarihi: ). Anonim-b, (Erişim Tarihi: ). Anonim-c, KurutulmusMeyveCesitleriUretimi.pdf (Erişim tarihi: ). Aktaş, T., Ülger P., Dağlıoğlu F., Hastürk F. Effect of Storage Time on Quality of Plum Osmotically Pretreated with Trehalose and Sucrose Solutions Before Drying, 10th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture. 2008, Antalya Atıcı, G. Erik Pestilinin Kalite Parametreleri ve Kuruma Davranışı Üzerin Sıcak Havalı Kurutma ve Mikrodalga Kurutma Yöntemlerinin Etkisinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Adana, 2013, 95. (Yüksek Lisans Tezi). Ayan, H. Güneşte ve Yapay Kurutucuda Kurutulmuş Domates (Lycopersitcum Esculentum) Üretimi ve Proses Sırasındaki Değişimlerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara, 2010, 109. (Yüksek Lisans Tezi).

31 31 Kaynaklar Cemeroğlu B. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, cilt 2, Nobel Akademik, Çevik, İ., Bilişli, A. Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar. 2002, 27(4): Doymaz, İ. Effect of Dipping Treatment on Air Drying of Plums. Journal of Food Engineering. 2004, 64, Eroğlu, E., Yıldız, H. Gıdaların Ozmotik Kurutulmasında Uygulanan Yeni Tekniklerin Enerji Verimliliği Bakımından Değerlendirilmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi. Cilt: 6, No: 2, 2011, Erünal, S. Eriğin (Prunus Domestica) Osmotik Dehidrasyon Parametrelerinin ve Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Afyon, 2010, 134 (Yüksek Lisans Tezi). Fenbilek, B. Bazı Kuru ve Taze Meyvelerin Antioksidan Kapasitelerinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Adana, 2012, 79. (Yüksek Lisans Tezi). Goyal, R. K., Kingsly, A.R.P., Manikantan, M.R., Ilyas, S.M. Mathematical Modelling of Thin Layer Drying Kinetics of Plum in A Tunnel Dryer, Journal of Food Engineering. 2007, 79, Ibitwar, B. B., Kaur, B., Arora, S., Pathare, P. B., Osmo-Convective Dehydration of Plum (Prunus salicina L), International Journal of Food Engineering. 2008, 4, 8.

32 32 Kaynaklar Ioannou I., Guiga W., Charbonnel C., Ghoul M. Frozen mirabelle plum drying: Kinetics, modelling and impact on biochemical properties, Food and bioproducts processing. 2011, 8 9, Jazini M. H., Hatamipour M. S. A new physical pretreatment of plum for drying, Food and bioproducts processing. 2010, 8 8, Karamürsel, D. Afyon da Erik Üretimi Yapan İşletmelerin Yapısal Durumu ve Gelişme Olanakları. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Konya, 2010, 139. (Yüksek Lisans Tezi). Karathanos, V. T., Belessiotis, V.G. Sun and Artificial Air Drying Kinetics of some Agricultural Products, Journal of food Engineering. 1997, 31, Matteo, M., Cinquanta, L., Galiero, G., Crescitelli, S. Physical pre-treatment of plums (Prunus domestica). Part 1. Modelling the kinetics of drying, Food Chemistry. 2002, 79, Matteo, M., Cinquanta, L., Galiero, G., Crescitelli, S. A mathematical model of mass transfer in spherical geometry: plum (Prunus domestica) drying, Journal of Food Engineering. 2003, 58,

33 33 Kaynaklar Menges, H. O., Ertekin, C. Thin Layer Drying Model for Treated and Untreated Stanley Plums. Energy Conversion and Management. 2006, 47, Mengeş, H. O. Konya Bölgesinde yetiştirilen bazı meyvelerin kontollü şartlar altında kurua karakteristiklerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinalrı Anabilim Dalı, Konya, 1999, 211. (Yüksek Lisans Tezi). Michalska, A., Honke, J., Lysiak, G., Andlauer, W. Effect of Drying Parameters on The Formation of Early and İntermediate Stage Products of The Maillard Reaction in Different Plum (Prunus Domestica L.) Cultivars, Food Science and Technology. 2016, 65, Miletic, N., Mitrovic, O., Popovic, B., Nedovic, V., Zlatkovic, B., Kandic, M. Polyphenolıc Content And Antıoxıdant Capacıty In Fruıts Of Plum (Prunus Domestıca L.) Cultıvars Valjevka And Mıldora As Influenced By Aır Dryıng, Journal of Food Quality. 2013, 36, Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M. Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Çekirdekli Meyveler Cilt-1, 2.baskı: İzmir, 2004; s

34 34 Kaynaklar Polatçı, H. Farklı Kurutma Yöntemlerinin AVG (aminoethoxyvinylglycine) Uygulaması Yapılmış Black Beauty(Prunus Salicina L.) Erik Çeşidinde Kuruma Süresi ve Kalitesine Etkisi, Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science). 2012, 8 (2), Sabarez, H., Price, W. E., Back, P. J., Woolf, L. A. Modelling the kinetics of drying of d'agen plums (erunus domestica), Food Chemistry. 1997, Vol. 60, No. 3, pp , Sacilik K., Elicin, A. K., Ünal G. Drying kinetics of U ryani plum in a convective hot-air dryer, Journal of Food Engineering. 2006, 76, Tarhan, S. Selection of Chemical and Thermal Pretreatment Combination for Plum Drying at Low and Moderate Drying Air Temperatures. Journal of Food Engineering. 2007, 79, Tunalığolu, R., Keskin, G. T. E. A. E. Bakış. 2004, Tarımsal ekonomi araştırma enstitüsü, 7, 9. Usenik, V., Kastelec D., Veberic R., Stampar, F. Quality changes during ripening of plums (Prunus domestica L.), Food Chemistry. 2008, 111,

35 TEŞEKKÜRLER

Üzümün Kurutulmasında Uygulanan Ön işlemlerin Kurutma Süresine ve Kuru Üzüm Kalitesi Üzerine Etkileri Özgün KAYA

Üzümün Kurutulmasında Uygulanan Ön işlemlerin Kurutma Süresine ve Kuru Üzüm Kalitesi Üzerine Etkileri Özgün KAYA Üzümün Kurutulmasında Uygulanan Ön işlemlerin Kurutma Süresine ve Kuru Üzüm Kalitesi Üzerine Etkileri Özgün KAYA Sunum Akışı Giriş Dünyada çekirdeksiz kuru üzüm üretim miktarları Ülkemizde Kuru Üzüm Üretimi

Detaylı

Name Sarıkulak Danışman: Doç. Dr. İbrahim Doymaz Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, İstanbul

Name Sarıkulak Danışman: Doç. Dr. İbrahim Doymaz Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, İstanbul Name Sarıkulak Danışman: Doç. Dr. İbrahim Doymaz Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, İstanbul 1 Giriş 2 3 4 Materyal ve Yöntem Bulgular ve Değerlendirme Sonuç 5 Kaynaklar BÖLÜM 1 Bitkiler

Detaylı

AİLE TİPİ BİR GÜNEŞLİ KURUTUCUNUN GELİŞTİRİLMESİ

AİLE TİPİ BİR GÜNEŞLİ KURUTUCUNUN GELİŞTİRİLMESİ İLE TİPİ İR GÜNEŞLİ KURUTUCUNUN GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Necdet ÖZLT, nozbalta@bornova.ege.edu.tr Prof. Dr. li GÜNGÖR, agungor@bornova.ege.edu.tr rş. Gör. Gökhan GÜRLEK, gokgurlek@yahoo.com Mak. Müh. Koray

Detaylı

Vişne ve kirazın rehidrasyon yeteneğine kurutma sıcaklığı ve ön işlemin etkisi

Vişne ve kirazın rehidrasyon yeteneğine kurutma sıcaklığı ve ön işlemin etkisi Vişne ve kirazın rehidrasyon yeteneğine kurutma sıcaklığı ve ön işlemin etkisi İbrahim ARISOY, İnci TÜRK TOĞRUL* *Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü,Afyon, 3,

Detaylı

KONVEKTİF, MİKRODALGA VE GÜNEŞTE KURUTMA PROSESLERİ İLE KIZILCIK (Cornus mas L.) MEYVESİNİN KURUMA KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ VE MATEMATİK MODELLENMESİ

KONVEKTİF, MİKRODALGA VE GÜNEŞTE KURUTMA PROSESLERİ İLE KIZILCIK (Cornus mas L.) MEYVESİNİN KURUMA KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ VE MATEMATİK MODELLENMESİ KONVEKTİF, MİKRODALGA VE GÜNEŞTE KURUTMA PROSESLERİ İLE KIZILCIK (Cornus mas L.) MEYVESİNİN KURUMA KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ VE MATEMATİK MODELLENMESİ Bilgehan POLATOĞLU a, * Ayşe Vildan BEŞE b a * Atatürk

Detaylı

Kayısının Rehidrasyon Yeteneğine Kurutma Sıcaklığı ve Ön işlemin etkisi

Kayısının Rehidrasyon Yeteneğine Kurutma Sıcaklığı ve Ön işlemin etkisi Kayısının Rehidrasyon Yeteneğine Kurutma Sıcaklığı ve Ön işlemin etkisi Murat İNTEPE, İnci TÜRK TOĞRUL* *Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü,Afyon, 3, itogrul@aku.edu.tr

Detaylı

Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2):-6, 2009 ISSN: 308-3945, www.nobel.gen.tr Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri Sefa TARHAN * Gazanfer ERGÜNEŞ

Detaylı

Püskürtmeli Kurutma. Püskürtmeli Kurutma. Gıda Analiz Teknikleri Bahar

Püskürtmeli Kurutma. Püskürtmeli Kurutma. Gıda Analiz Teknikleri Bahar Gıda Analiz Teknikleri 2017-18 Bahar Püskürtmeli Kurutma Kurutma gıdaların korunmasında kullanılan en eski ve en yaygın kullanılan Öğr. Gör. Merve metotlardan birisidir. Kurutma ile gıdanın içeriğindeki

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

KBM404 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III. Tepsili Kurutucu. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1

KBM404 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III. Tepsili Kurutucu. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 Tepsili Kurutucu Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Kurutma hakkında temel kavramların öğrenilmesi ve tepsili kurutucuda kurutma işleminin yapılmasıdır. Öğrenme çıktıları

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 23 (49): (2009) ISSN:

Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 23 (49): (2009) ISSN: www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 23 (49): (29) 36-43 ISSN:139-55 PATATESİN (Solanum tuberosum) İNCE TABAKA KURUTMA KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Detaylı

Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini

Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini Meyve ve sebzeler mevsiminde ziyan olmasın diye tasarlandı Hızlı ve sağlıklı

Detaylı

Determination of drying and rehydration characteristics of eggplant slices

Determination of drying and rehydration characteristics of eggplant slices Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University 33:3 (2018) 833-841 Determination of drying and rehydration characteristics of eggplant slices İbrahim Doymaz*, Cansu Aktaş Yildiz

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

ŞEFTALİ PULPUNUN SAKLANMASI ESNASINDA RENK DEĞİŞİMLERİ VE AMİNOASİT KAYIPLARI

ŞEFTALİ PULPUNUN SAKLANMASI ESNASINDA RENK DEĞİŞİMLERİ VE AMİNOASİT KAYIPLARI 1 ŞEFTALİ PULPUNUN SAKLANMASI ESNASINDA RENK DEĞİŞİMLERİ VE AMİNOASİT KAYIPLARI Filiz KAR*, F. Naime ARSLANOĞLU *Fırat Üniversitesi Mühendislik Fak. Kimya Müh Bölümü, Elazığ ÖZET Şeftali pulpunun enzimatik

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI HAVUÇ VE KIRMIZIBİBERİN FARKLI KURUTMA YÖNTEMLERİ İLE KURUTULMASI, KURUMA KARAKTERİSTİKLERİNİN VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNDEKİ

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ (FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI LİSE-1 (ÇALIŞTAY 2011) FİZİK GRUP SES

TÜBİTAK-BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ (FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI LİSE-1 (ÇALIŞTAY 2011) FİZİK GRUP SES TÜBİTAK-BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ (FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI LİSE-1 (ÇALIŞTAY 2011) FİZİK GRUP SES PROJE ADI DOĞAL SEBZE-MEYVE KURUTMA FIRINI PROJE EKİBİ

Detaylı

Raf ömrü çalışmaları

Raf ömrü çalışmaları Raf ömrü çalışmaları Prof. Dr. İsmail Sait DOĞAN Gıda grupları Bozulurluğu yüksek olan gıdalar (raf ömrü günlerle ölçülür). Süt, et, yeşil sebze Orta derecede bozulabilir gıdalar (raf ömrü haftalar ile

Detaylı

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar 1 Örnek 24 : Su içeriği %80 olan kayısılar %18 olana kadar kurutulunca ağırlığının ne kadar azaldığını hesaplayınız. 2 Kayısıların

Detaylı

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı Anadolu dan, önce Suriye ve Filistin e sonrasında buradan da Çin ve Hindistan a yayılmıştır. Dünya kuru incir üretimine

Detaylı

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ * Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Örtüaltında meyve yetiştiriciliği çok eskiden beri yapılmaktadır. İlk uygulamalar Fransa ve İngiltere krallıklarına dayanmaktadır. Soğuğa hassas ağaçların büyük saksılar içerisinde

Detaylı

Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı

Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı Işıl Barutçu, Serpil Şahin *, Gülüm Şumnu ODTÜ, Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara * serp@metu.edu.tr Ö zet Yüzeyden

Detaylı

Optimal Beslenmede Meyve Suyu Tüketiminin Yeri ve Önemi: Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Görüşler Paneli 30 Mayıs 2012

Optimal Beslenmede Meyve Suyu Tüketiminin Yeri ve Önemi: Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Görüşler Paneli 30 Mayıs 2012 Gamze Toydemir ve Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU Optimal Beslenmede Meyve Suyu Tüketiminin Yeri ve Önemi: Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Görüşler Paneli 30 Mayıs 2012 Familya: Rosaceae; Cins: Prunus Vişne kalitesinde

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ

3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ 3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ 3.5.1. TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Yürütücü Kuruluş (lar) : Çeşitli Tarımsal Ürünlerin Vakumla Kurutulmasında Kurutma Parametrelerinin Belirlenmesi İşbirliği Yapan Kuruluş

Detaylı

ÜZÜM PEKMEZİNİN SANTRİFÜJ DESTEKLİ DONDURARAK KONSANTRASYONU

ÜZÜM PEKMEZİNİN SANTRİFÜJ DESTEKLİ DONDURARAK KONSANTRASYONU ÜZÜM PEKMEZİNİN SANTRİFÜJ DESTEKLİ DONDURARAK KONSANTRASYONU Burcu BEKTAŞ*, Gülşah ÇALIŞKAN, Safiye Nur DİRİM Ege Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir GİRİŞ AMAÇ MATERYAL ve YÖNTEM BULGULAR ve

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK. İngilizce. Fermentasyon teknolojisi, Fenolik bileşikler, Antioksidan kapasite.

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK. İngilizce. Fermentasyon teknolojisi, Fenolik bileşikler, Antioksidan kapasite. 1. KİŞİSEL BİLGİLER ÖZGEÇMİŞ Ünvanı Adı ve Soyadı Doğum Yeri, Yılı Zonguldak, 1979 Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK Yabancı Dil İngilizce İlgi Alanları Fermentasyon teknolojisi, Fenolik bileşikler, Antioksidan

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN Enkapsülasyon katı, sıvı ve gaz malzemelerin kaplanarak kapsüller içinde tutulması ile çok küçük bir maddeyi veya tüm

Detaylı

Öğrenim Durumu. Verdiği Dersler

Öğrenim Durumu. Verdiği Dersler Kişisel Bilgiler Ad-Soyad : Süreyya SALTAN EVRENSEL Ünvan : Yrd.Doç.Dr E-posta : ssaltanev@ gmail.com Telefon :02242942342 Göreve Başlama Tarihi :29/12/1986 Uzmanlık Alanları : Laboratuar Teknikleri, Süt

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK Doğum Yeri, Yılı Zonguldak, 1979 Yabancı Dil. İngilizce

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK Doğum Yeri, Yılı Zonguldak, 1979 Yabancı Dil. İngilizce ÖZGEÇMİŞ 1. KİŞİSEL BİLGİLER Ünvanı Adı ve Soyadı Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK Doğum Yeri, Yılı Zonguldak, 1979 Yabancı Dil İş Adresi İngilizce Telefon (372) 2574010 E-Posta Bülent Ecevit Üniversitesi

Detaylı

Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları

Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları Çok aşamalı vakum evaporasyon düzenekleri flavor kaybı ( pişmiş tat) renk bozulmaları besin öğeleri kaybı DONDURARAK KONSANTRASYON

Detaylı

BAZI MEYVE VE SEBZELERDE C VİTAMİNİ TAYİNİ

BAZI MEYVE VE SEBZELERDE C VİTAMİNİ TAYİNİ Tübitak Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi Kayseri deki Fen ve Teknoloji Öğretmenleri Bilim Danışmanlığı ve Eğitimi Yönünden Destekleme Çalıştayı 14-20 Haziran 2008 BAZI MEYVE VE SEBZELERDE C VİTAMİNİ

Detaylı

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve suları genel olarak %80-95 düzeyinde su içerirler. Çok iyi koşullarda depolansalar bile, bu süre içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar ürünün kalitesini

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Uzun yem ve balya yem depoları ile kurutma tesisleri Tarlada belirli bir nem içeriğine (% 30-50) dek kurutulmuş uzun yem ya da balya yemin işletmede

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı

Kurutma Gıda Muhafazasının İlkeleri. Gıdaların Kurutulması. Bozucu unsurların; 1. Fiziksel olarak ortamdan uzaklaştırılması

Kurutma Gıda Muhafazasının İlkeleri. Gıdaların Kurutulması. Bozucu unsurların; 1. Fiziksel olarak ortamdan uzaklaştırılması Gıda Muhafazasının İlkeleri Bozucu unsurların; 1. Fiziksel olarak ortamdan uzaklaştırılması Kurutma 2. Kontrol altına alınması 3. Bozucu aktivitelerin yavaşlatılması 4. Bozucu aktivitelerin tamamen yok

Detaylı

Diyet Önerileri ve Etkisi

Diyet Önerileri ve Etkisi Akılcı Hipertansiyon Tedavisi Diyet Önerileri ve Etkisi Dr. Soner Duman Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç ç Hastalıkları Anabilim Dalı 15. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi, 24-26 Nisan

Detaylı

PÜSKÜRTEREK KURUTMA YÖNTEMİ İLE BALIN BİYOAKTİF BİLEŞENLERİNİN KORUNARAK TOZ HALİNE GETİRİLME İMKANLARININ ARAŞTIRILMASI

PÜSKÜRTEREK KURUTMA YÖNTEMİ İLE BALIN BİYOAKTİF BİLEŞENLERİNİN KORUNARAK TOZ HALİNE GETİRİLME İMKANLARININ ARAŞTIRILMASI PÜSKÜRTEREK KURUTMA YÖNTEMİ İLE BALIN BİYOAKTİF BİLEŞENLERİNİN KORUNARAK TOZ HALİNE GETİRİLME İMKANLARININ ARAŞTIRILMASI Ceren MUTLU *, Mustafa ERBAŞ T.C. Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Karpuz Broşürü

Karpuz Broşürü z u p Kar ü r ü Broş www.nunhems.com.tr Fashion F Style F cidir. İç kalitesi ve tadı mükemmeldir. Bitki yapısı güçlüdür. Uniform meyve yapısına sahiptir. Koyu kırmızı iç et rengi, sıkı iç et yapısı, yüksek

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri Gıda Teknolojisinin Tanımı... 6 İşlenmiş Besin Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlar... 6 Gıdaların Geometrik Özellikleri...

Detaylı

Proses Tekniği HAFTA 11-12 KURUTMA

Proses Tekniği HAFTA 11-12 KURUTMA Proses Tekniği HAFTA 11-12 KURUTMA Kurutma Kurutma nedir? Gözenekli yapıya sahip üründeki nemin, ısı ve kütle transferi yardımıyla alınarak kurutucu akışkana (gaz veya hava) taşınması olayına Kurutma denir.

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41 FR-HYE-04-719-41 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize

Detaylı

Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı Sıcaklık ve Ön İşlemlerin Trabzon Hurmasının Renk ve Kuruma Karakteristiklerine Etkisi

Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı Sıcaklık ve Ön İşlemlerin Trabzon Hurmasının Renk ve Kuruma Karakteristiklerine Etkisi Tarım Bilimleri Dergisi Tar. Bil. Der. Dergi web sayfası: www.agri.ankara.edu.tr/dergi Journal of Agricultural Sciences Journal homepage: www.agri.ankara.edu.tr/journal Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı

Detaylı

Muzun Farklı Kurutma Şartlarındaki Kuruma Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Muzun Farklı Kurutma Şartlarındaki Kuruma Karakteristiklerinin Belirlenmesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Tansu Machinery KARA, Fikret Science) DEMİR 212, 8 (2), 179-184 Muzun Farklı Kurutma Şartlarındaki Kuruma Karakteristiklerinin Belirlenmesi Tansu

Detaylı

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Türkiye de Üretim İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı

Detaylı

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yer fıstığı baklagiller familyasından, tek yıllık ve değerli bir yağ bitkisidir. Yerfıstığı, meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir.

Detaylı

Termik Santrallerden Çıkan Atık Enerji ile Isıtılan Seralarda Sebze Yetiştirilmesi

Termik Santrallerden Çıkan Atık Enerji ile Isıtılan Seralarda Sebze Yetiştirilmesi Termik Santrallerden Çıkan Atık Enerji ile Isıtılan Seralarda Sebze Yetiştirilmesi Prof. Dr. H. Yıldız DAŞGAN Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü dasgan@cu.edu.tr Elektrik enerjisi elde etmek

Detaylı

Domates Örneklerinin Farklı Yöntemlerle Kurutulmasında En Uygun İnce Tabaka Kurutma Modelinin Belirlenmesi

Domates Örneklerinin Farklı Yöntemlerle Kurutulmasında En Uygun İnce Tabaka Kurutma Modelinin Belirlenmesi Domates Örneklerinin Farklı Yöntemlerle Kurutulmasında En Uygun İnce Tabaka Kurutma inin Belirlenmesi ÖZET Nazmi İZLİ, Eşref IŞIK Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Biyosistem ühendisliği Bölümü, Bursa

Detaylı

Susuzlaştırılmış Çamurun ısıl olarak Kurutulması

Susuzlaştırılmış Çamurun ısıl olarak Kurutulması Susuzlaştırılmış Çamurun ısıl olarak Kurutulması Konular 1. Tanıtım 2. Kurutulmuş Biyolojik katı maddenin Avantajları 3. Etkileşimdeki unsurlar 4. Çamurun Isıl olarak Kurutulması 5. Çamur Kurutma Teknolojileri

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi*

Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi* Akademik Ziraat Dergisi 6(1):73-80 (2017) ISSN: 2147-6403 http://azd.odu.edu.tr Araştırma (Research) Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi* Fatih GÜLEÇ

Detaylı

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0)

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Enstitümüz tarafından yüksek lisans tez programları kabul edilen yüksek lisans öğrencileri için danışman

Detaylı

ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI

ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI Tane sapı Sap çukuru Tane Ekzokarp Mezokarp Endokarp Çekirdek Üzüm tanesinin büyüme dönemleri, renk ve kimyasal değişime göre incelenebilir. Üzüm tanesindeki yeşil rengin

Detaylı

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZLARININ TANIMI VE BİLEŞİMİ Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması suretiyle elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür FAO ve WHO standartlarına

Detaylı

ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI

ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI Seracettin Akdı Aydınlar Yedek Parça San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge Merkezi Gamze Küçükyağlıoğlu Aydınlar Yedek

Detaylı

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Ders-8

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Ders-8 GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders-8 Gıdaların Mühendislik Özellikleri Gıdaların Mühendislik Özellikleri Gıda prosesini ve işlemesini etkileyen faktörler gıdaların mühendislik özelliği olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 *Sebze ve meyve normal potasyumlu diyette serbest ama

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

Isı Pompalı Vakumlu Kurutma Fırınında Tıbbi Bitkilerin Kurutulması Ve Kurutma Parametrelerinin Araştırılması

Isı Pompalı Vakumlu Kurutma Fırınında Tıbbi Bitkilerin Kurutulması Ve Kurutma Parametrelerinin Araştırılması S Ü L E Y M A N D E M İ R E L Ü N İ V E R S İ T E S İ T E K N İ K B İ L İ M L E R M E S L E K Y Ü K S E K O K U L U S U L E Y M A N D E M I R E L U N I V E R S I T Y T E C H N I C A L S C I E N C E S V

Detaylı

Abs tract: Key Words: Selçuk DARICI Soner ŞEN

Abs tract: Key Words: Selçuk DARICI Soner ŞEN Selcuk Darici:Sablon 22.08.2012 15:03 Page 51 Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi Selçuk DARICI Soner ŞEN Abs tract: ÖZET Bu çalışmada, kurutma havası hızının

Detaylı

MISIRDA FARKLI ÖN İŞLEMLERİN KURUMA HIZINA ETKİSİ. Sercan ÖZLER Amasya Valiliği, Amasya

MISIRDA FARKLI ÖN İŞLEMLERİN KURUMA HIZINA ETKİSİ. Sercan ÖZLER Amasya Valiliği, Amasya OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 26,21(2):16-166 J. of Fac. of Agric., OMU, 26,21(2): 16-166 MISIRDA FARKLI ÖN İŞLEMLERİN KURUMA HIZINA ETKİSİ Sercan ÖZLER Amasya Valiliği, Amasya Gazanfer ERGÜNEŞ Sefa TARHAN Gaziosmanpaşa

Detaylı

LABORATUAR TİPİ TEPSİLİ KURUTMA SİSTEMİ TK-LAB

LABORATUAR TİPİ TEPSİLİ KURUTMA SİSTEMİ TK-LAB TK-LAB EKSİS ENDÜSTRİYEL KURUTMA SİSTEMLERİ Adres: Yeni Sanayi Sitesi 16. Blok no:29 ISPARTA Tel: 0 246 233 07 90 Web: http://www.kurutma.net E-mail: info@kurutma.net MAKİNE ÜZERİNDE BULUNAN EKİPMANLAR

Detaylı

Bireysel Hızlı Dondurma Tekniği ile Dondurulmuş Vişnelerde Depolama Süresince Yapısal Değişimler

Bireysel Hızlı Dondurma Tekniği ile Dondurulmuş Vişnelerde Depolama Süresince Yapısal Değişimler Bireysel Hızlı Dondurma Tekniği ile Dondurulmuş Vişnelerde Depolama Süresince Yapısal Değişimler 1. Cemal Kasnak a, 2.Hasan Toğrul b, 3. Abdullah Çağlar a a Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyet enerji yoğunluğu, Enerji alımı, Vücut ağırlığının uzun süreli kontrolü Yüksek diyet enerji

Detaylı

FENOLİK MADDELER (Resveratrol)

FENOLİK MADDELER (Resveratrol) FENOLİK MADDELER (Resveratrol) Fenolik madde nedir? Fenolik bileşikler ve daha yaygın olarak kullanılan ismi ile polifenoller benzen halkası içeren maddelerdir. Fenollerin en basit bileşikleri bir adet

Detaylı

ÜRÜNLERİN SOĞUKTA MUHAFAZASI VE NEMLENDİRMENİN ÖNEMİ

ÜRÜNLERİN SOĞUKTA MUHAFAZASI VE NEMLENDİRMENİN ÖNEMİ ÜRÜNLERİN SOĞUKTA MUHAFAZASI VE NEMLENDİRMENİN ÖNEMİ Meyve ve Sebzeler, hasatlarından sonra da yaşamlarını sürdürürler, solunumları devam eder. Bunun sonucunda niteliklerini kaybederek bozulurlar. Bu bozulmayı

Detaylı

Solunum (respirasyon)

Solunum (respirasyon) Soğukta Depolama Soğukta Depolama Meyve ve sebzelerin soğukta depolanmaları sınırlı bir muhafaza tekniğidir. Her meyve sebzenin en iyi şekilde depolanabildiği (5 gün 6 ay) belli bir sıcaklık derecesi (DN

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Verim Arzının Zaman İçinde Değişimi Verim Arzının dış görünümü olan iş verimi işin tekrarlanması

Detaylı

FENOLİK BİLEŞİKLER 4

FENOLİK BİLEŞİKLER 4 ÇALIŞMANIN AMACI Bu çalışmada Giresun/Şebinkarahisar yöresinde üretilen dut ve karadut pekmezlerinde insan sağlığı açısından gerekli olan toplam fenolik içeriği ile olumsuz işleme, taşıma ve depolama koşullarından

Detaylı

TARHANA ÜRETİMİ. Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016

TARHANA ÜRETİMİ. Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016 TARHANA ÜRETİMİ Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016 Çok eski geçmişe sahip bir ürün olan tarhana, bazı kaynaklara göre Orta Asya da Türkler tarafından üretilmiş olup tarihi göçlerle dünyanın diğer bölgelerine

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET FERMENTE ET ÜRÜNLERİ Gıdalarda fermantasyon protein karbonhidrat Mikroorganizmalar Koruyucu etki Lezzet Yapı lipid enzimler Sağlık HAM MADDE STARTER KÜLTÜR YENİ ÜRÜN fermantasyon Etin uzun süreli muhafazasında

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ Tüketicinin dikkate aldığı faktörler: Bu kalite bileşenleri tüketici talepleri ile ilişkilidir. Bunlar fiziksel faktörler (tohumun görünüşü, rengi, kokusu,

Detaylı

Füsun HASTÜRK ŞAHĐ Doktora Tezi Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER

Füsun HASTÜRK ŞAHĐ Doktora Tezi Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER DOMATES KURUTMADA FARKLI YÖ TEMLERĐ KARŞILAŞTIRILMASI Füsun HASTÜRK ŞAHĐ Doktora Tezi Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 2010 T.C. AMIK KEMAL Ü ĐVERSĐTESĐ FE BĐLĐMLERĐ E STĐTÜSÜ

Detaylı

KURUTMA KURUTMA KURUTMA KURUTMA KURUTMA KURUTMA 6.01.2016

KURUTMA KURUTMA KURUTMA KURUTMA KURUTMA KURUTMA 6.01.2016 Su Su, kohezyon kuvvetine sahip renksiz, kokusuz ve tatsız sıvı bir bileşiktir. Kimyada formülü 2 Hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelmiştir. Su, kendi molekülleri arasındaki çekim kuvveti sayesinde

Detaylı

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar Ağustos 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26602 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA MADDELERİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ

Detaylı

www.akuademi.net [XV. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, 01 04 Temmuz 2009, Rize]

www.akuademi.net [XV. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, 01 04 Temmuz 2009, Rize] ERZURUM İLİNDEKİ TÜKETİCİLERİN SU ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIĞININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Pınar OĞUZHAN 1 * Simay ANGİŞ 1 Muhammed ATAMANALP 1 1 Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Anabilim Dalı.

Detaylı

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ Et ürünleri üretiminde kullanılan temel materyaller ve katkı maddeleri 1- Hayvansal dokular -Temel kırmızı et (iskelet kası) -Dolgu

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (42): (2007) 84-88

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (42): (2007) 84-88 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (42): (7) 84-88 MALATYA İLİNDE YETİŞTİRİLEN HACIHALİLOĞLU ÇEŞİDİ KAYISININ KURUMA KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Hakan Okyay MENGEŞ

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL GDM-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 GDM-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL GDM-5502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8

Detaylı

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MANDALİNALARIN FARKLI KURUTMA ŞARTLARINDA BİYOAKTİF BİLEŞENLERİNİN DEGRADASYON KİNETİKLERİ

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MANDALİNALARIN FARKLI KURUTMA ŞARTLARINDA BİYOAKTİF BİLEŞENLERİNİN DEGRADASYON KİNETİKLERİ T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MANDALİNALARIN FARKLI KURUTMA ŞARTLARINDA BİYOAKTİF BİLEŞENLERİNİN DEGRADASYON KİNETİKLERİ SANİYE AKDAŞ YÜKSEK LİSANS TEZİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM

Detaylı

Havucun İnce Tabaka Kuruma Karakteristiklerinin İncelenmesi

Havucun İnce Tabaka Kuruma Karakteristiklerinin İncelenmesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 006, (4), 353-36 Havucun İnce Tabaka Kuruma Karakteristiklerinin İncelenmesi Hakan Okyay MEGEŞ 1, Can ERTEKİ 1 S.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Konya A.Ü. Ziraat

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU.

Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU. Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU. IAUD.m.13091352.2015.7/25.13-17 Nurten BOZDEMİR 1 Murat ÇİMEN 1* Seyhan AKÇAN 1 Özet

Detaylı

Anahtar kelimeler: Hicaznar, potasyum, sogukta muhafaza, kalite

Anahtar kelimeler: Hicaznar, potasyum, sogukta muhafaza, kalite VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 4-7 Ekim 216 ISSN: 2148-36 Yıl /Year: 217 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 78-85 Araştırma Makalesi Research Article 1Alata Bahçe Kulturleri

Detaylı

EKSİS HABER. Dönem: Temmuz 2013 / Sayı:1 AYLIK BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TEMMUZ/2013

EKSİS HABER. Dönem: Temmuz 2013 / Sayı:1 AYLIK BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TEMMUZ/2013 EKSİS HABER AYLIK BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TEMMUZ/2013 EKSİS ENDÜSTRİYEL KURUTMA SİSTEMLERİ Adres: Yeni Sanayi Sitesi 16. Blok no:29 ISPARTA Tel: +90 246 233 07 90 E-mail: info@kurutma.net Web: www.kurutma.net

Detaylı

İŞLEME TEKNOLOJİ ANABİLİM DALI Ülkemiz için büyük öneme sahip su ürünleri kaynakları, dünya genelinde artan protein açığı ile beraber daha fazla dile

İŞLEME TEKNOLOJİ ANABİLİM DALI Ülkemiz için büyük öneme sahip su ürünleri kaynakları, dünya genelinde artan protein açığı ile beraber daha fazla dile İŞLEME TEKNOLOJİ ANABİLİM DALI Ülkemiz için büyük öneme sahip su ürünleri kaynakları, dünya genelinde artan protein açığı ile beraber daha fazla dile getirilir olmuş ve sektöre yapılan yatırımlar artmıştır.

Detaylı