İşletmelerde Problem Çözme Teknikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İşletmelerde Problem Çözme Teknikleri"

Transkript

1 İşletmelerde Problem Çözme Teknikleri Levent VURGUN Yrd.Doç.Dr.

2 Örgütlerde Sorun Çözme Yaklaşımları Örgütsel etkinliği sağlayan politika ve uygulamalar, çoğu kez bireysel ihtiyaçları karşılayamamakta, hatta kişinin beraberinde getirdiği sorunların ötesinde bireysel sorunlar, örgütsel sorunlara dönüşmektedir.

3 Örgütlerde Sorunların Nedenleri Sizce Neler Olabilir?

4 Örgütlerde Sorunların Nedenleri İnsan faktörü Fiziksel Faktörler Mali Faktörler ( Kuruluş ve İşletme sermayesi) Kaynakların Kıtlığı Karşılanmayan Psikolojik İhtiyaçlar Değerler, Öncelikler ve İlkelerde Farklılıklar

5 Sorunun Teşhisi ve Tanımlanması Bazen bir sorun bizi şaşırtacak bir olay meydana gelene kadar belirti göstermeden devam eder. Böyle sorunlar buzdağları gibidir. Suyun yüzünde kalan kısmı %.. dır. Önce sadece belirtileri görürüz.

6 Sorunun Teşhisi ve Tanımlanması Bazen bir sorun bizi şaşırtacak bir olay meydana gelene kadar belirti göstermeden devam eder. Böyle sorunlar buzdağları gibidir. Suyun yüzünde kalan kısmı %20 sidir. Önce sadece belirtileri görürüz.

7 Sorunun Teşhisi ve Tanımlanması Bir problem çıktığında öncelikle sorundan etkilenmeyen kişilerin mi yoksa sorundan etkilen kişilerin fikrini almalıdır?

8 Sorunun Teşhisi ve Tanımlanması Sorundan etkilenmeyen kişilerinde fikrini almak gerekebilir. Sorundan etkilenenlerin taraf olma ihtimalini unutmamalıdır.

9 Örgütlerde Sorun Çözme Yaklaşımları Örgütlerin kuruluş amacı, örgütsel sinerjiyi ortaya çıkarmaktır. Örgütsel sorunlar, örgütsel sinerjinin ortaya çıkmasını engellediği gibi, örgütsel enerjinin de boşa harcanmasına neden olur.

10 Çatışmaları Çözmek İçin Dört Temel Yaklaşım Belirleseniz Bunlar Neler Olabilir?

11 Çatışmaları Çözmek İçin Dört Temel İlke 1. Kişiler ile sorunları birbirinden ayırmak 2. Pozisyonlar üzerinde değil ortak çıkarlar üzerinde odaklaşmak 3. Herkesin kabul edeceği çözümler bulmak 4. Seçenekleri değerlendirecek nesnel ölçütler bulmak

12 Problem Türleri Bireysel Problemler Organizasyonel Problemler Tekrarlayan problemler Yayılmış problemler

13 Büyük Sorunları Çözmenin Çok Kısa Çözüm Yöntemi Var Mıdır?

14 Büyük Sorunları Çözmenin Çok Kısa Çözüm Yöntemi Yoktur. Kısa çözümler o sorunla sizi tekrar karşılaştırır

15 Problem Türleri Bireysel Problemler -Problemin çözümü ve karar verme sorumluluğu bir kişiye aittir. - Problemin çözümü için bilgi ve deneyim bir kişidedir - Problem özeldir ve çözüm için bir kişi görevlendirilmiştir.

16 PROBLEM TÜRLERİ Organizasyonel Problemler - Problem sistemin yapısından veya kuruluştan kaynaklanmaktadır. -Ekip çalışması ve zaman gerektirir. -Üst yönetim tarafından ekip çalışması istenmektedir.

17 PROBLEM TÜRLERİ Tekrarlayan problemler -Belirli aralıklar ile karşılaşılan problemler Yayılmış problemler -Organizasyon yapısı, kurum kültürü, alışkanlıklar, benimseme

18 Problem Çözme Yaklaşımları DAADİ MODELİ Dinleme Araştırma Amaç saptama Destekleme İzleme

19 Problemlerin çözümü için yönetim kademesinin görüşleri yeterli midir?

20 Problemlerin çözümü için yönetim kademesinin görüşleri yeterli midir?

21 Alfabetik Düşünme Tekniği A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

22 Alfabetik Düşünme Tekniği Alfabenin harfleri dikey bir şekilde yazılır. Her harfle ilgili akla gelen kelimeler harfin karşısına yazılır. Kelimelerin sorunla ilgili olması gerekli değildir ve hatta ilgisiz olması tercih edilir. Ardından her kelime ile sorun arasında bir bağlantı bir ilişki kurulmaya çalışılır.

23 Alfabetik Düşünme Tekniği İşe yarayacak gibi görünen fikirler not alınır. Bütün fikirlerin birlikte kullanılması gibi bir kural yoktur. Yakalanan on-on beş fikirden bir tanesi ya da uyumlu olan birkaç tanesi kullanılabilir. Uygulamaya geçilir.

24 Alfabetik Düşünme Tekniği UYGULAMA YÖNTEMİ : Diyelim ki sorunumuz sıra dışı bir sinema salonu açmak. Elimizde büyük bir şehirde sinema salonu açacak kadar bütçe var. Ancak açacağımız sinemanın tanınması ve başarılı olması için birkaç yıl beklemek istemiyoruz. Öyle bir yol olmalı ki altı ay içinde sinema tanınmalı konuşulmalı sevilmeli ve sinemaya gitmek söz konusu olduğunda akla ilk gelen seçeneklerden olmalı. İlk altı ay içinde doluluk oranları yüksek bir sinema salonuna dönüşmeli.

25 İş ya da spor dünyasında ekibiyle ortak heyecanlar paylaşmış, büyük başarı ya da başarısızlıklar yaşamış liderleri gözlemleyerek üç şey öğrendim: birincisi, ekip lideri bulunduğu yere kendi iklimini götürüyor. İkincisi, insanlara değerli olduklarını hissettirip güçlü yönlerini ortaya koymalarını sağlamadan potansiyeli performansa çevirmek mümkün olmuyor. Üçüncüsü de, paylaşılmayan başarı sürmüyor. Acar Baltaş 25

26 Arşimet Tekniği (M.Ö. 287, Sicilya - M.Ö. 212 Sicilya), Yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis) Sorunu önce saptayın( Sorunu tanımlayın, çözmenin olası sonuçlarını ve getirilerini hayal edin) Sorun ile ilgili hazırlık yapın (Sorun ile ilgili enformasyonu literatürden ve insanlardan toplayın, okuyun, konuşun, sorular sorun araştırma yapın)

27 Arşimet Tekniği (M.Ö. 287, Sicilya - M.Ö. 212 Sicilya), Yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis) Beyninize emir verin (Hadi bakalım bu sorunun çözümünü bul.) Kuluçkaya bırakın (Sorun üzerinde daha fazla çalışmayın) Evreka (Birkaç dakika, birkaç saat, ya da birkaç hafta, birkaç ay sonra çözüm içinizde doğabilir)

28 Çapraz Düşünme Tekniği Çapraz düşünme yöntemini, Tekniğin birinci adımı sorunu tanımlamak İkinci adımı, bir nesne seç Üçüncü adımı, seçilen nesnenin özelliklerini sırala Dördüncü adımında nesnenin özelliklerinden çapraz ilişki kurularak geliştirilen sorulara cevap aranılır. Bu özellikle sorunumuz arasında nasıl bir ilişki kurabiliriz?

29 BURADA KALDIK

30 Çapraz Düşünme Tekniği Örnek Uygulama Diyelim ki, amacınız ünlü bir müzik yıldızı ile görüşmek. Onun hayranısınız ve mutlaka görüşmek istiyorsunuz. Bunu çılgınlar gibi istiyorsunuz; ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Çapraz düşünme yöntemini denemek istediniz. Tekniğin birinci adımı sorunu tanımlamaktı. Bunu hallettiniz.

31 Çapraz Düşünme Tekniği Örnek Uygulama Tekniğin ikinci adımı, bir nesne seç diyor. Hemen çalıştığınız yere baktınız ve önünüzdeki masayı gördünüz. Bir nesne olarak masa yı seçtiniz.

32 Çapraz Düşünme Tekniği Örnek Uygulama Tekniğin üçüncü adımı, seçilen nesnenin özelliklerini sırala diyor. Masa dört ayaklı, üç ayaklı ya da tek ayaklı olabilir. Bir tarafı duvara bağlanmış, iki ayaklı modelleri de vardır. Masanın yanında hemen her zaman sandalye ya da tabureler olur. Masada yemek yenir. Masa örtüsü olur. Masa ahşap, plastik, alüminyum ya da başka madenlerden yapılmış olabilir. Her hangi bir nesnenin 40 a yakın özelliği sayılabilir.

33 Çapraz Düşünme Tekniği Örnek Uygulama Tekniğin dördüncü adımında nesnenin özelliklerinden çapraz ilişki kurularak geliştirilen sorulara cevap aranılır. Masaların dört ayağı vardır. Bu özellikle sorunumuz arasında nasıl bir ilişki kurabiliriz? Müzik yıldızına ulaşmak için dört yol ne olabilir? Mektup atmak, fiziksel olarak karşısına çıkmak, telefon açmak, e-posta atmak. Bir masa dört ayaküstünde duruyorsa, neden dört yol birden denenmesin. Kendisiyle bir dakikacık dahi olsa tanışma isteğimizi bu dört yolla da bildirmeye çalışabiliriz.

34 Çapraz Düşünme Tekniği Örnek Uygulama Masanın birçok örnekte yanında tabure ya da sandalyeleri olur. Bu özellikle sorunumuz arasında nasıl bir ilişki kurabiliriz? Acaba müzik yıldızı nın sürekli yakınında olan kimlerdir? Onların telefonlarına ulaşmak, onlara mektup yazabilmek ve onlardan bizi müzik yıldızı ile tanıştırmasını rica etmek daha kolay olabilir. Müzik yıldızının arkasında çalan müzisyenler, baterist ya da gitaristler kimlerdir? Stüdyosunda kayıt yapanlar kimlerdir? Varsa evindeki yardımcıları kimlerdir?

35 Çapraz Düşünme Tekniği Örnek Uygulama Masada yemek yenir. Bu özellikle sorunumuz arasında nasıl bir ilişki kurabiliriz? Müzik yıldızı dışarı yemeğe gidiyorsa, hangi mekanları tercih ediyordur. Aynı yerlere takılacak olursak, müzik yıldızına erişemez miyiz?

36 Çapraz Düşünme Tekniği Örnek Uygulama Masa, ahşap, plastik ya da alüminyum veya başka bir madenden yapılmış olabilir. Bu özellikle sorunumuz arasında nasıl bir ilişki kurabiliriz? Müzik yıldızı ile iletişim kurmak için, karton büyük bir kutu göndersek, içinde sadece sizinle bir dakika olsun görüşmek istiyorum yazsak, küçük bir kağıda. Cevap gelmezse, bu sefer içinde aynı not olan bir büyük ahşap bir kutu göndersek. Tekniğin beşinci adımı, akla gelen fikirlerden işe yarar gibi olanları not al ve uygula diyor

37 Tersine Düşünme Tekniği Amacınız her ne ise sizi bu amaçtan uzaklaştıracak şeyleri düşünmeye iter. Sizi amacınızdan uzaklaştıracak her şeyi, kendi içinde amacınıza ulaştıracak anahtarları da taşır. Tıpkı çıkış kapısından giriş yapılabileceği gibi.

38 Tersine Düşünme Tekniği Örneğin satışları yükseltmek mi istiyorsunuz? Kafanızı satışları düşürecek bir yöntem üzerine yoğunlaştırınız. Ardından satışları düşürebilmek için kullandığımız tekniğin satışları nasıl artırabileceğine bakarız.

39 Tersine Düşünme Tekniği Belki de biraz Monomanyak olmalıyız. Monomanyak, Kendini bir ve ancak bir şeyle uğraşmaya ve merkezini onun oluşturduğu bir dünya kurmaya vakfetmiş kişidir. Peter Drucker ne zaman ortada büyük bir başarı görsem arkasından hep bir monomanyak çıkar demiştir.

40 6 Şapkalı Düşünme Tekniği (Edward De Bono) Altı şapkalı düşünme tekniğinin amacı düşünme faaliyetlerini bir düzene sokmak ve böylece düşünürün her şeyi aynı anda yapmaya çalışmak yerine, her defasında bir düşünme faaliyetinde bulunmasını sağlamaktır.

41 6 Şapkalı Düşünme Tekniği Temelinde, düşünceleri altı farklı bakışı simgeleyen farklı renklerdeki şapkaları takarak ya da takmış gibi yaparak analiz etmek ve yaratıcılığı geliştirmek vardır.

42 6 Şapkalı Düşünme Tekniği Altı şapkalı düşünme tekniğinde her renk farklı düşünme biçimini temsil eder. Beyaz şapka objektifliği, Kırmızı şapka duyguları (öfke, tutku ), Siyah Şapka karamsarlık ve olumsuzluğu, Sarı şapka aydınlık ve olumluluğu, Yeşil şapka yaratıcılık ve yeni fikirleri, Mavi şapka serin kanlılığı ve diğer şapkaların kullanımı ile ilgilidir.

43 Şapkaların özellikleri Beyaz şapka Kırmızı şapka Siyah şapka Sarı şapka Yeşil şapka Mavi şapka :Açık ve tarafsız ol :Duygusal tepkilerini açıkla :Tehlikeleri bil :Avantaj ve faydalarını sırala : Yaratıcılığını kullan : Sonuçları toparla

44 6 Şapkalı Düşünme Tekniği

45 6 Şapkalı Düşünme Tekniği Sadece olguları öğrenmeye mi çalışıyorsunuz, yoksa kafanızda biçimlenen bir düşünce için kanıtlayıcı bilgi toplamaya mı çalışıyorsunuz? Beyaz şapka takmak bu duruma engel olur.

46 6 Şapkalı Düşünme Tekniği Batılılar için, Japon katılımcıların toplantıya kafalarında önceden biçimlenmiş herhangi bir fikir olmadan oturmalarını anlamak çok zordur.

47 6 Şapkalı Düşünme Tekniği Genel olarak zihnimizin arka planında korku, öfke, nefret, şüphe, kıskançlık ya da sevgi gibi güçlü bir duygu yer alabilir. Bu duygusal arka plan, algılama biçimimizi sınırlar ve yönlendirir.

48 6 Şapkalı Düşünme Tekniği Olumsuz düşünmek çekicidir, çünkü olumsuz düşünmek çok çabuk ve tam bir başarı sağlar. Birisinin hatalı olduğunu kanıtlamak başarı duygumuzu hemen tatmin eder. Siyah şapka takanlar genellikle şu cümleleri kullanırlar; Çok karmaşık, çok basit, çok detaylı zayıf, vasat, evet ama, şunu da unutmuşunuz.

49 6 Şapkalı Düşünme Tekniği Ama sürekli eleştirmenin amacının kusur avcılığından başka bir şey değildir. Burada olumsuz düşünür aslında oldukça değerli ve işe yarar olan tekliflerin ana kısımlarını görmezden gelir ve kesin olmayan daha önemsiz bir kısmına odaklanır.

50 Beyaz Şapka Saflığı, netliği, tartışmasız olarak kabul edilen bilgileri temsil eder. Tarafsız şapka Beyaz renk bilgi ile ilgilidir. Beyaz şapka dikkati elde olan bilgiler ve eksik bilgiler üzerinde toplamak için kullanılır. Beyaz şapkayı takınca şu sorular sorulabilir: 1. Elimizde ne gibi bilgiler var? 2. Daha hangi bilgiler gerekiyor? 3. Gerekli bilgileri nasıl elde ederiz?

51 Siyah Şapka Olumsuzlukları, riskleri, o kararın alınması durumundaki tehlikeleri temsil eder. Siyah şapka bir bakıma şapkaların en yararlı olanıdır. Siyah şapka tehlikelere dikkat çeker. Bu şapka zararlı uygulamaların yapılmasını önler. Riskleri ve alınacak kararların neden işe yaramayacağını gösterir.

52 Kırmızı Şapka Tutkuları, duyguları, sezgileri temsil eder. Kırmızı şapka, duygu sezgi ve heyecanla ilgilidir. Bir şeyden niçin hoşlanıldığı ya da hoşlanılmadığı bilinmeyebilir. Oysa birey, kırmızı şapka takıldığında hiçbir açıklama yapılmaksızın duyguları ve sezgileri söyleme fırsatı bulur.

53 Sarı Şapka Olumlulukları, avantajları, o kararın alınması durumunda sağlanacak yararları ve fırsatları temsil eder. Sarı renk, güneş ışığını ve iyimserliği çağrıştırır. Sarı şapka takıldığında alınacak kararın değeri ve yararı belirlenir. Kararın alınması halinde ne gibi avantajlar sağlanacağı ve kararın bütün olumlu yönleri sıralanır.

54 SARI ŞAPKA DÜŞÜNMESİ İyimserlik Olumlu, Yapıcı Düşünme Ortaya Birşeyler Çıkarmak

55 Yeşil Şapka Yeşil şapka enerji şapkasıdır. Yeşil şapka takıldığında öneriler ileri sürülür, yeni görüş ve öneriler ilişkin değişiklikler, yaratıcı ve yeni Yaratıcılığı üretkenliği kararın alınması durumunda daha nelerin yapılabileceğini temsil eder. ortaya konur. Karar konusuna fikirler ve bugüne kadar düşünülmemiş seçenekler ortaya atılır.

56 Mavi Şapka Serinkanlı bir biçimde karar vermeyi temsil eder. Mavi şapka düşünce sürecini gözden geçirmek ve karar vermek için kullanılır. Mavi denizin, gökyüzünün, serinkanlılığın rengidir. Bütün tartışılanlar üzerinde düşünülür ve artık karar verilir.

57 Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin Uygulanması 1.Tekniğin uygulanmasında kullanılacak şapkalar renkli kartonlardan veya başka materyallerden hazırlanır. 2.Karar verilecek konu belirlenir. 3.Karar verme sürecine katılacak kişiler birbirlerini görecek şekilde U ya da halka oluşturacak şeklinde oturtulurlar. 4. Şapkalar sırasıyla takılır veya takılır gibi yapılır. Her şapkanın temsil ettiği fikirler belirtilir. 5. Karar verilir.

58 ÖZET Edward De Bono ; Bilginin tek başına, bir düşünme süreciyle desteklenmediği zaman herhangi bir değeri olmayacağını belirtmiş, zekâ katsayısı yüksek insanların aynı zamanda iyi birer düşünür oldukları yönündeki savın geçerli olmadığına dikkati çekmiştir.

59 Karar verme sürecini altı şapkalı düşünme tekniği ile öğrenenlerin kararları daha az tehlikeli, daha az olumsuz olacaktır. En azından karar veren; karar verme aşamasında riskleri, tehlikeleri, avantajları, net bilgileri ve en önemlisi de duygularını bilerek karar verecektir.

60 UYGULAMA ÖRNEĞİ KONU: Televizyon toplum için yararlı mıdır? Zararlı mıdır?

61 Şapkaların özelliklerini hatırlayalım Beyaz şapka Kırmızı şapka Siyah şapka Sarı şapka Yeşil şapka Mavi şapka :Açık ve tarafsız ol :Duygusal tepkilerini açıkla :Tehlikeleri bil :Avantaj ve faydalarını sırala : Yaratıcılığını kullan : Sonuçları toparla

62 BEYAZ ŞAPKA İnsanların büyük çoğunluğu televizyon izler. Olmadığı ev yok gibidir. Birçok eğitici ve bilgilendirici program izlenebilir. İnsanları bağımlı hâle getirir. Verilen mesajlar hem ses hem de görüntü olarak birçok insana ulaşır. Televizyon zamanımızda toplum yaşamı içerisine girmiş ve bir parçası olmuştur. Televizyon programları toplumun eğitim, haber alma, eğlenme gibi çeşitli gereksinimlerini karşılar. Televizyonun insanlar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri konusunda daha fazla bilimsel araştırma yapılması sağlanmalıdır.

63 KIRMIZI ŞAPKA Televizyon izlemeyi çok seviyorum. Televizyonda korku filmi izlediğim zaman çok korkuyorum. Belgesel programlardan birçok bilgi öğreniyorum. Komedi filmleri beni çok eğlendiriyor. Eğlence programları beni çok eğlendiriyor. Televizyon karşısında vakit geçirmek çok eğlendirici.

64 SİYAH ŞAPKA Televizyon zaman kaybına yol açar. Ona izlemeye ayrılan zamanın üretim için ayrılması daha faydalı olur. Televizyonlarda yayınlanan programlar şiddeti arttırmaktadır. Bu durum özellikle gençleri olumsuz etkilemekte ve onları saldırganlığa yöneltmektedir. Yayınlanan reklamlar bilinçsiz tüketimi körüklemektedir. Çocuklar ilginç fikir ve davranışlardan kolaylıkla olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Okuma alışkanlığını köreltmektedir. Düşünme yeteneğini köreltmektedir. İnsanları tembelleştirmektedir. Güncel olaylar hakkında eleştirel düşünceyi olumsuz etkilemekte ve beyinin analiz, sentez yapma yeteneğini köreltmektedir.

65 SARI ŞAPKA Yararlı bir iletişim aracı olan televizyonun uzaktan eğitim aracı olarak kullanılması desteklenebilir. Toplumun eğitiminde katkısı büyüktür. Bu sayede toplumun eğitim ve bilgi düzeyini yükseltir. Televizyon boş zamanları değerlendirmek için kullanılabilir. Programlar insanları eğlendirir. Bu sayede bireyleri mutlu kılar. Ulusal ve uluslararası spor etkinliklerini topluma sunar.

66 YEŞİL ŞAPKA Ebeveynler televizyonu çocuğun bütün gününü başında geçireceği bir araç olarak değil, sadece günlük yaşamda karşılaşabileceklerinden çok daha çeşitli konularla ilgili bilgi ve izlenimler edinmesine yardımcı olacak bir araç olarak görmeleri sağlanmalıdır. Çocuklara eleştirel ve bilinçli olarak televizyon izleme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ebeveynler, çocukların televizyonu belli bir planlama çerçevesinde izlemelerini sağlamalıdır. Televizyonun yerine geçebilecek okuma, spor veya eğitici hobiler gibi uğraşlar bulunmalıdır. Ebeveynler çocukların beğenilerini de göz önünde bulundurarak izlenecek programların seçiminde rehberlik yapmalıdırlar. İzlenecek programların yorumlanabilmesine yardım etmek amacı ile ailece televizyon izlenmelidir.

67 MAVİ ŞAPKA Televizyon toplumun eğitim, bilgilenme, haber alma, eğlence ve spor gibi etkinliklerde yararlanmasına yardımcı olmaktadır. Televizyonun bu olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak insanları belli bir yöne yönlendirmesi, zamana kaybına neden olması, insanları tembelleştirmesi ve şiddeti özendirmesi başlıkları sunulabilir.

68 Sorun Çözme Araçları 68

69 Sorun Çözme Araçları 1. Beyin fırtınası 2. İki turlu oylama 3. Eşlenik sıralama 4. Beyin Haritası 5. Nominal grup tekniği 6. Kıyaslama 69

70 1. Beyin Fırtınası Bir grubun belirli bir konu üzerinde mümkün olduğunca çok sayıda fikir üretmesini amacıyla kullanılan demokratik ve katılımcı bir çalışma tekniğidir. 70

71 Beyin Fırtınası Disiplinli ama baskıcı olmayan bir yaklaşımla; basit, aykırı, karmaşık, uçuk... düşüncelerden yaratıcı ve uygulanabilir fikirler oluşturmak için grup sinerjisini kullanmayı amaçlar. 71

72 1. Uygulama Adımları Beyin fırtınası oturumunu yönetmek ve fikirleri tahtaya yazmak üzere bir kişi (rehber) seçilir. Üzerinde çalışılacak olan konu herkesin anlayabileceği şekilde, açık bir ifade ile tahtaya (herkesin göreceği şekilde) yazılır.

73 1. Uygulama Adımları Takım üyeleri sıra ile söz alır ve her defasında yalnızca bir fikir söyler. Üretilen her fikir tahtaya yazılır. Fikir üretemeyen kişi PAS geçer.

74 1.Uygulama Adımları Söylenen fikir üzerinde yorum, eleştiri veya değerlendirme yapılmaz. En önemli kural yasaklamak yasaktır. Fikirler tükendiği zaman beyin fırtınası oturumu tamamlanır.

75 1.Uygulama Adımları Yazılan fikirler tek tek tartışılır, anlaşılmayan konular açıklığa kavuşturulur, gerekiyorsa eleme ve birleştirmelerle fikir sayısı azaltılır. Beyin fırtınasının amacına en uygun olan oylama metodu belirlenerek, fikirler öncelik sırasına konulur ve elenir.

76 2. İki Turlu Oylama Bir öneriler (fikirler) listesi üzerinde en çok uzlaşma olan maddeleri belirlemeye yarayan bir tekniktir. Öncelikleri belirleme, listeyi önem sırasına göre dizip kısaltma amacıyla kullanılır.

77 Birinci Oylama 2. Uygulama Adımları Üyeler istedikleri her öneriye oy verebilirler. Belirlenen oy sayısından fazla oy alan öneriler daire içine alınır. Bunlar ikinci tura kalan maddelerdir. Takımın yapısına göre oylama açık veya sessiz (önce tek tek kâğıtlara yazmak sonra sırayla okumak suretiyle) yapılabilir.

78 2. Uygulama Adımları (Devam) İkinci Oylama Önce ikinci tura kalan maddeler herkes tarafından tamamen anlaşılıncaya kadar tartışılır. Bu turda her üye belirli (az) sayıda oy verebilir. Maddeler oylamadan sonra oy sayılarına göre sıralanır. Takımda baskın birey(ler) varsa sessiz (kağıda yazarak) oy verilir. Bu surette oylama sırasında diğer üyelerin etkilenmesi engellenmelidir.

79 Örnek: 2012 Yılını başarısız tamamlayan bir şirket inceleniyor 1. Santral telefonlarının açılmaması 3 2. Müşteri ilişkilerinin yetersizliği 8 3. Reklam - tanıtım yetersizliği 7 4. Birimler arası iletişim kopukluğu 4 5. İlgi yetersizliği 3 6. Fikir geliştirmenin yetersizliği 3 7. Risk analizinin olmaması 5 8. Tahsilatın takip edilememesi 4 9. Personelin dengesiz dağılımı 6 1. Tur Oylama Sonuçları 10.Çalışanların sosyal imkanlarının yetersizliği 6

80 Örnek: Takım Çalışma Konusunu Belirleme 1. Tur Oylama Sonuçları 3. Reklam tanıtım yetersizliği 7 4. Personelin dengesiz dağılımı 5 8. Risk analizinin olmaması 5 10.Çalışanların sosyal imkanlarının yetersizliği Personelin dengesiz dağılımı 6 2. Tur Oylama Sonuçları 1. Personelin dengesiz dağılımı 8 2. Reklam tanıtım yetersizliği 6

81 3. Eşlenik Sıralama Tekniği Az sayıda ve birbirinden bağımsız maddelerden oluşan listeler için kullanılan yapısal bir yöntemdir. Önerileri (fikirleri-sorunları) öncelik sırasına göre dizmeye yarar. Basit oylamadan ziyade uzlaşmaya yönelik kararlar alınmasını sağlar.

82 3. Uygulama Adımları Karşılaştırılacak olan fikirler açık ve anlaşılır ifadelerle tahtaya yazılır. Fikir sayısının 7 yi geçmemesi tavsiye edilir. Her fikre bir sayı numarası verilir. Bir eşlenik matrisi oluşturulur.

83 3. Uygulama Adımları Matristeki her kutu iki fikrin kesişmesini gösterir. Fikir çiftleri (kutular) tek tek ele alınarak değerlendirilir ve takım için hangisinin daha önemli olduğu kararlaştırılıp kutu içine onun sayısı yazılır.

84 3. Uygulama Adımları Bütün kutular tartışılınca her maddenin kaç kez seçildiği sayılır. En yüksek puan alan madde, takım için en önemli fikri gösterir. 1 2 (Devam) 3 4 Beş madde için eşlenik matrisi

85 Örnek: Tahsilat Sürecindeki Problemlerin Belirlenmesi 2. Müşterilerin duyarsızlığı 5. İletişim kanallarının yetersizliği 18. Çalışanların eğitim yetersizliği 20. Teknolojik altyapı yetersizliği 23. Müşteri ilişkilerinin eksikliği 26. İş tanımlarındaki belirsizlikler

86 Örnek: Tahsilat Sürecindeki Problemlerin Belirlenmesi oy 5-0 oy 18-4 oy 20-3 oy 23-5 oy 26-2 oy Buna göre bu takım için en önemli problem: 23. Müşteri ilişkilerinin eksikliği

87 UYGULAMA 1. Beyin fırtınası yöntemi (Tüm kurallara uyarak) ile bir takım adı olabilecek isimleri listeleyelim. 2. Listedeki madde sayısına göre gerekirse iki turlu oylama ile listeyi kısaltalım. 3. Eşlenik sıralama tekniğini kullanarak takım olarak bizi en fazla motive edeceğini düşündüğümüz ismi belirleyelim.

88 88

89 4. Nominal Grup Tekniği Problemleri önceliklerine göre sıralayan Veya Çözüm önerilerinin önem derecesini belirleyen, Beyin Fırtınasını ve Çoklu Oylama Sistemini kullanan bir tekniktir.

90 4. Uygulama Adımları 1. Problem takım üyelerine anlatılır. 2. Problemin nedenleri (çözümü) hakkında fikir (öneri) üretilir. 3. Fikirler tartışılır, gerekirse elenir veya birleştirilir. 4. Çok uzun bir liste oluşmuşsa oylama ile kısaltılabilir. 5. Fikirler bağımsızca puanlanır. 6. Puanlar toplanır, sıralama yapılır.

91 İlk üç adım beyin fırtınası ile gerçekleştirilir. Takımın yapısına göre sesli veya sessiz yöntemler kullanılır. Dördüncü adıma gerek olursa oylama ile yapılabilir.

92 Fikirler bağımsızca puanlandırılır Her üye bağımsız olarak, belirlenen sayıdaki (genelde 4-5) kendince en önemli fikri (öneriyi) kendi puan kartı üzerinde puanlandırır. ÖRNEK : En önemli madde : 5 puan En az önemli madde : 1 puan Üyeler birbirinden etkilenmeden puanlama yapmalıdır.

93 Puanlar toplanır, sıralama yapılır Oturum başkanı her üyeden puan kartlarını toplar. Her maddenin yanına takım üyelerinin verdiği puanlar yazılır. Puanlar toplanır. En yüksek puan grup açısından en önemli maddeyi gösterir. Ortaya çıkan önceliklerin sağlamlığı bir kez daha birlikte kontrol edilir.

94 ÖRNEK. Ziyaretçilerin bina içinde yanlış birimlere gitmesine ve gereksiz dolaşmasına yol açan nedenler nelerdir? A. Bina girişinde yönlendirme yazıları yok B. Bina içindeki yönlendirme yazıları yetersiz veya okunaklı değil C. Ziyaretçilerin yazı okuma alışkanlıkları yok D. Ziyaretçiler hangi birime gideceğini bilmiyor E. Personel ziyaretçilere yardımcı olmuyor F. Personel ilgili birimleri bilmiyor G. Binanın yapısı ve düzenlenmesi karmaşık

95 Bir Puan Kartı Örneği Sorun: Ziyaretçilerin bina içinde yanlış birimlere gitmesine ve gereksiz dolaşmasına yol açan nedenler Fikir G C D B Puan Not : Bu takımdaki 6 kişiden her biri kendince en önemli 4 fikri seçip bu örnekteki gibi puanladı. Şu sonuçlar elde edildi:

96 Toplu Sonuçlar Sorun: Vatandaşın bina içinde yanlış birimlere gitmesine ve gereksiz dolaşmasına yol açan nedenler Fikir A B C D E F G Puanlar Toplam

97 A. Bina girişinde yönlendirme yazıları yok B. Bina içindeki yönlendirme yazıları yetersiz veya okunaklı değil C. Ziyaretçilerin yazı okuma alışkanlıkları yok D. Ziyaretçiler hangi birime gideceğini bilmiyor E. Personel ziyaretçilere yardımcı olmuyor F. Personel ilgili birimleri bilmiyor G. Binanın yapısı ve düzenlenmesi karmaşık

98 Takım Çalışması Beyin fırtınası yöntemi ile; Üniversitemizde Öğrencinin Memnuniyetinin Gerçekleşmesini Zorlaştıran Unsurlar Nelerdir? sorusunun cevaplarını listeleyelim. 2. Listedeki madde sayısına göre gerekirse iki turlu oylama ile listeyi kısaltalım. 3. Nominal Grup tekniğini kullanarak takım olarak en önemli engeli/sorunu belirleyelim.

99 5. Beyin Haritası (MIND MAPPING) Bir beyin haritası temel bir kelime (kavram) ve bu kelimeye bağlı (bu kavramla ilişkili) diğer (5-10 tane) temel kelimelerden oluşur. Daha sonra bu yeni temel kelimelere bağlı olan diğer fikir veya kelimeler yazılarak genişletilir. Bu yolla beyinler fazla zorlanmadan hızlı bir şekilde çok sayıda fikir oluşturulabilir.

100 Beyin Haritasının Yararları 1. Her yeni fikir doğru yere yerleştirilebilir. 2. Her kavramı tek bir kelimeye indirgemeyi destekler. 3. Sonuçta fikirler göz le görülebilir hale gelir ve böylece kolayca görsel hafızaya yerleşebilir. 4. Daha çok fikir göz önünde tutulabilir. 5. Daha kolay bir çalışma ortamı sağlar. 6. Takım olarak çalışılabilir.

101 5. Uygulama Adımları Temel kelimeyi belirleyin. Kelimeyi kağıdın ortasına mümkünse konuyla ilgili bir resimle ve renkli olarak yazın. Bağlantılı konuları dallandırın ve her konuyla ilgili temel kelimeleri yazın. Yeni dallanmış temel kelimelerin alt dallarını tamamlayın.

102 Sağlığımızı Koruma Yaklaşımları ZİHİNSEL Eğitim FinansalDurum şekerleme Yanlış yiyecekler pasta ekmek gazoz Sebzeler Diyet balık Bilgilendiren yayınlar okuma Pornografiden kaçınma RUHSAL Müzik SAĞLIK FİZİKSEL Kilo verme dogru yiyecekler biftek yağsız et sığır eti deniz ürünleri meyve yağlı yiyecekler (fındık gibi) Referanslar "Mastering the Zone by Barry Sears" "Carbohydrate Addicts Diet" yürüme Aerobik kosma Egzersiz yüzme Kuvvetlenme kas kuvveti dayanıklılık Aerobik dışındakiler sürat kosusu basketbol 102

103 Örnek;Piknik Organizasyonu 103

104 Örnek;Piknik Organizasyonu 104

105 FUTBOL TV 105

106 6. Kıyaslama Kıyaslama İngilizce Benchmark kelimesinin karşılığıdır. Bir harita bilimi terimi olan Benchmark; Bilinmeyen bir konumdaki nesnenin yerini belirlemek için, konumu bilinen bir referans noktasına konulan işaret demektir. İş dünyasında Benchmarking; Kıyaslama, başkalarından öğrenme, başka kurum veya süreçleri örnek alma demektir. 106

107 ÖLÇÜM ÇEVRE YÖNETİM İNSAN SORUN METOT MALZEME MAKİNE

108

109 7 M 1. Machine 2. Method 3. Material 4. Man 5. Management 6. Medium 7. Measurability

110 AĞAÇ DİYAGRAMI NEDİR? Belli bir hedefe ulaşmak amacıyla, yapılması gereken işlerin bir haritasını çıkarmaya yarayan tekniktir.

111 ÖRNEK NEDEN NEDEN AĞAÇ DİYAGRAMI HEDEF ARA HEDEFLER ALT HEDEFLER Problem Hastanede tekerlekli sandalye yetersizliği Neden Sandalyelerin kötü kaliteli olması Servislere geri getirilmemesi Yönetim Önemsemiyor Neden Sık sık kırılması Biyomedikal Müh. Becerikli değil Yöntem belirsiz Kimin sorumlu Olduğu belli değil Sonuçlardan Habersiz olma Sorumlu yöneticiler Yetkili değil Şikayetler onlara ulaşmıyor Neden

112 NASIL-NASIL AĞAÇ DİYAGRAMI Metot oluştur Çözüm Kullanıma hazır tekerlekli sandalye sayısını arttır Nasıl? Geri dönüş sistemini oluştur Tamirciyi tekrar eğit Acil durumlar için stok tut Nasıl? Eğit; Deneme yap Sonuçları izle Metodu iyileştir

113 ÖRNEK 1. Aşama Hedef belirleyin Prosedürleri hayata geçirmek 2. Aşama Ara hedeflerinizi belirleyin Personelin eğitilmesi Motivasyonun sağlanması Prosedürleri hayata geçirmek Kalite biriminin tanıtılması Yönetimin desteğinin sağlanması Mekanizma Kurulması

114 3. Aşama Ara hedefleri detaylandırın Hedefler Ara Hedef Alt Hedef Prosedürleri hayata geçirmek Personelin eğitilmesi Zorunlu Eğitim Küçük Gruplar Nasıl? Motivasyonun sağlanması Prim Ödül/Ceza Mekanizma Kurulması Denetim Sıklığı Sorumluların Katılımı Yönetimin desteğinin sağlanması Yönetici Eğitimi Nasıl?

115

116 ZOR İNSAN KİME DENİR?

117 Zor insan kime denir? Sürekli kinayeli konuşan, Kimi zaman saldırgan, Kimi zaman aşırı çekingen olan, İddiacı, Kararsız, Her şey hakkında yorum yapan, Muhalefet bayrağını hiç indirmeyen, Zor beğenen, Alay eden, İçine kapanık, Her şeye Evet ya da Hayır diyen, Hayal dünyasında yaşayan ve Çevrelerine sürekli negatif enerji yayan istisna tiplerdir

118 Zor insanların hemen hemen hiç biri bir diğerine benzemez.

119 Zor insanları tedavi etmeye çalışmak yerine, korunmaya çalışmak en sağlıklı yöntemlerden birisidir (Uzman Psikolog/Psikatr değilseniz).

120 Negatif enerjinin yayılma hızı pozitif enerjiden daha hızlı olduğu için zor insanların etki düzeyleri yüksektir

121 ZOR İNSAN ÇEŞİTLERİ Alaycı olanlar Narsistler Sürekli yakınmacılar Kararsızlar Evetçiler Hayırcılar Düşmanca saldıranlar Aşırı kaygılı olanlar Çok bilmişler Kavgacılar Tepkisizler Aşırı Meraklılar

122 Önemli olan, haklı olmak değil, haklı kalabilmektir.

123 Zor insanlar karşısında ne yapacağız? Öfkelenmek Tepkisiz Kalmak Bırakıp Gitmek Şikayet etmek Süreci yönetmek

124 Kişi, zor insanlar karşısında çaresiz değildir. Ancak, karşıdaki zor insanı hemen değiştirmek gibi bir yaklaşım hem gerçekçi, hem de kolay değildir

125 Zor insanları deyiştiremeğeceğinize göre, yapabileceğiniz tek şey onlara vereceğiniz tepkileri değiştirmektir

126 Zor İnsanlara Karşı ; Cesur ve kararlı olun, Sorunu ve çözümünü açıkça ifade edin, Hedefinize ulaşma beklentisi içinde olun, Olumlu düşünme alıştırması yapın, Aşağılanmayı sineye çekmeyin, duygularınızı biriktirmeyin,

127 Zor İnsanlara Karşı ; Zor kişiler ile aranızda mesafe olsun, Zor insanı değil, ona yaklaşımınızı değiştirmeyi hedefleyin, Zor kişiyle ilişkileriniz için bir strateji benimseyin ve uygulayın Ses tonunuzu ayarlayın, İnsanı zor kişi yapan etkenin, o kişinin korkuları olduğunu unutmayın.

128 Seçkin Tavır Ağları Seçkin Tavırlı kesim önlemlerin yönelik olduğu kesim

Derleyen; İzzetiye Keçeci. ALTI ŞAPKA DÜŞÜNME YÖNTEMİ Edward De Bono

Derleyen; İzzetiye Keçeci. ALTI ŞAPKA DÜŞÜNME YÖNTEMİ Edward De Bono Derleyen; İzzetiye Keçeci ALTI ŞAPKA DÜŞÜNME YÖNTEMİ Edward De Bono Altı Şapkalı Düşünme bireye kendisi ya da başkaları adına düşünebileceği, düşüncelerini ayrıştırabileceği bir ortam sağlar. Altı Şapkalı

Detaylı

Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin Yararları

Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin Yararları Altı Şapkalı Düşünme Tekniği nin temelinde, düşünceleri altı farklı bakışı simgeleyen farklı renklerdeki şapkaları takarak ya da takmış gibi yaparak analiz etmek ve yaratıcılığı geliştirmek vardır. Altı

Detaylı

UYARLAMA EVRESĐ. Uyarlama evresinde, öğrencilerin ilk başta yaptıkları deneyleri eksiklerini. yapmaları istenir.

UYARLAMA EVRESĐ. Uyarlama evresinde, öğrencilerin ilk başta yaptıkları deneyleri eksiklerini. yapmaları istenir. UYARLAMA EVRESĐ Đncelenmeye başlanan konuya yeni bilgiler elde edildikten sonra yeniden dönülmesi gerekir. Öğrenciler birlikte ulaşmış oldukları bilgileri veya problem çözme yaklaşımını yeni olaylara ve

Detaylı

Ögretimde Kullanılan Teknikler (2)

Ögretimde Kullanılan Teknikler (2) Ögretimde Kullanılan Teknikler (2) Öğretim Tekniklerini Sınıflandırma Yaygın Olarak Kullanılan Teknikler A- Grupla Öğretim Teknikleri: Beyin Fırtınası Soru-Cevap Drama ve Rol Yapma Benzetim Mikro Öğretim

Detaylı

PEST ANALİZİ. Necmettin Oktay Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü Haziran 2006

PEST ANALİZİ. Necmettin Oktay Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü Haziran 2006 PEST ANALİZİ Necmettin Oktay Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü Haziran 2006 Makro Çevre ve PEST Analizi Kurum içi Rakipler Sektör Makro Gözlenecek Çevre 3 Çevre analizi (PEST) Planlama Takımının Gözleyeceği

Detaylı

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA PROJE NEDİR? Öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak, istedikleri bir alanda/konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda

Detaylı

Medyada Riskler. Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr

Medyada Riskler. Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr Medyada Riskler Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr Plan Tarihsel arka plan: Çocukların medya kullanımı Günümüzde medya ve çocuk Medyada çocukları

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM

OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM Programın İş Sonuçlarına Faydaları: Birinci kademe yöneticilerden, hem takımın bir üyesi hem de takımın yöneticisi olarak, Bir yandan istenen sonuçları

Detaylı

Yalın Hastane. Özel Medicabil Hastanesi. Alper FINDIK

Yalın Hastane. Özel Medicabil Hastanesi. Alper FINDIK Alper FINDIK HAYAT PROBLEM ÇÖZMEKTİR Karl Raimund Popper PROBLEM ise beklentinin boşa çıkması durumudur Karl Raimund Popper Problem : Hedef ile veya tanımlanmış bir standart ile mevcut durum arasında gözlenen

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNİKLERİ (devam) ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME BİREYSEL ÖĞRETİM TEKNİKLERİ SINIF DIŞI ÖĞRETİM

ÖĞRETİM TEKNİKLERİ (devam) ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME BİREYSEL ÖĞRETİM TEKNİKLERİ SINIF DIŞI ÖĞRETİM ÖĞRETİM TEKNİKLERİ (devam) ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME BİREYSEL ÖĞRETİM TEKNİKLERİ SINIF DIŞI ÖĞRETİM ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono nun

Detaylı

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI?

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? SINIRLARIMIZ EKİM 2016-İLKOKUL SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? Yumuşak sınırlar karmaşık mesajlar iletir, sert sınırlar kural ve beklentilerimizle ilgili net sinyaller gönderir. Günümüzde ebeveynlerin

Detaylı

2013 / 2014 SAYI: 17. Haftanın Bazı Başlıkları

2013 / 2014 SAYI: 17. Haftanın Bazı Başlıkları 2013 / 2014 SAYI: 17 Haftanın Bazı Başlıkları Çocukla İyi Zaman Geçirmenin 10 Yolu VI. Geleneksel Piyano Resitali Miniklere Anlamlı Hediye Okul Küçük Erkek Basketbol Takımı mızdan Başarı Çocukla İyi Zaman

Detaylı

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi 1. Amaçlarınızı belirleyin Başarılı olabilmek için mutlaka amacın açık ve net bir tanımının yapılmış olması, kişinin buna inanması gerekir.

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları:

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları: ÖĞRETĠM STRATEJĠLERĠ Öğretim stratejisi, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için seçilen genel yoldur. Öğretim stratejileri; sunuş yoluyla öğretim, buluş yoluyla öğretim, araştırma ve inceleme yoluyla öğretim

Detaylı

3. Yazma Becerileri Sempozyumu

3. Yazma Becerileri Sempozyumu http://zikzakgrup.com/ OKUL ÖNCESİ MEKANİK YAZMA SÜRECİ MODEL HİKAYE PLAN, OLMA UNSURLARI SÜSLEME VE SÜRECİ YARATICILIK SUNUM VE ÖLÇÜM TÜRLER Anlama Ses Birlikte yazma Karakter Konu, Fikir, Noktalama

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER A. Sosyal Değişim...2 B. Öğretmenlerin İşleri ve Kimlikleri...6 C. Akademisyen-Öğretmen Ayrımı...9 D. Geleceğe Bakış...10 E. Yapılandırıcılık

Detaylı

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger ZAMAN YÖNETİMİ Gürcan Banger Zamanım m yok!... Herkes, zamanının yetersizliğinden şikâyet ediyor. Bu şikâyete hak vermek mümkün mü? Muhtemelen hayır!... Çünkü zaman sabit. Hepimizin sahip olduğu zaman

Detaylı

TATİL VAKTİ KISA BİR ARA

TATİL VAKTİ KISA BİR ARA OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ Lise Veli Bülteni TATİL VAKTİ KISA BİR ARA KISA BİR ARA! Öğrencilerimiz yoğun bir eğitim öğretim dönemini geride bıraktılar. 2 hafta sürecek

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ

4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ 4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi Adım adım analiz / sentezi içerir Önerilen işlemsel adımlar: - Fonksiyon yapıları geliştirilir - Çözümler geliştirilir - Sıralı / esnek olarak uygulanır

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4 22 Mart 2013 Sayın Velimiz, Dördüncü rehberlik postamızda sizlerle, Davranış ve Değerler Eğitimi Programı kapsamında

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 7 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA TAKIM ÇALIŞMASI Takım çalışması, belirli sayıda işgörenin, belirli amaçlarla ve belirli sürelerle bir araya gelip sorunların

Detaylı

Dr. Halise Kader ZENGİN

Dr. Halise Kader ZENGİN Bilişsel ve duygusal zekanın farklı işlevlerinin olduğu ve birbirlerinden ayrı çalışmadıkları son yıllarda yapılan psiko-fizyoloji ve beyin MR çalışmalarıyla açıklık kazandı. Bilişsel ve duygusal zekası

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA

EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA M. DENİZ AYBEY EĞİTİM ŞUBE 2009 1 EĞİTİM İHTİYACI Çalışanların işe girerken beraberlerinde getirdikleri bilgi, beceri ve tutumlar ile işlerinin görev ve sorumluluklarını yerine

Detaylı

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 )

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

Risk Analiz Prosedürü

Risk Analiz Prosedürü Risk Analiz Prosedürü Doküman Tarihi: 9.11.217 AdlBelge-ORN-82 Yeni Yayın 1-Kontrolsüz Kopya Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Proses (BİLGİ) Girdileri: Diğer tüm prosesler "Risk Analiz Sürecine"

Detaylı

Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun.

Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun. Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun. Nasıl Çalışır? Herhangi bir yere giderken yolda acıktınız ve yemek yemeniz gerekiyor. Yemek bütçenizi 20 TL olarak belirlediniz ancak

Detaylı

www.rehberlikservisi.org

www.rehberlikservisi.org www.rehberlikservisi.org 1 BAŞLARKEN Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli? TEOG öncesinde onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Neden

Detaylı

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak 5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Hazırlayan Cengiz Pak 5S : Amacı ve Tanımı 5S, beş adımdan oluşan, amacı çalışma ortamının organizasyonu ve israfın yok edilmesine yardımcı olmak

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Nedir? Bağımlılık Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Ne Zararı Var? Teknolojinin insan hayatına sağladığı

Detaylı

ETKİLİ SINIF YÖNETİMİ. Fahri COŞKUN Sarar Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi Coğrafya Öğretmeni

ETKİLİ SINIF YÖNETİMİ. Fahri COŞKUN Sarar Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi Coğrafya Öğretmeni ETKİLİ SINIF YÖNETİMİ Fahri COŞKUN Sarar Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi Coğrafya Öğretmeni Sınıf, eğitim öğretim etkinliklerinin gerçekleştiği bir yaşama alanıdır. Sınıf; sıcak, güvenli, sağlıklı, karmaşık

Detaylı

ÖNERİLER. Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011

ÖNERİLER. Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011 ÖNERİLER Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011 Düzenli ve Planlı Çalışma Aşırı çalışmak veya stres yapmak yerine planlı ve yöntemli çalışmayı tercih edin. Çok zorunlu kalmadıkça uykusuz kalmayın. Sadece sınav öncesi

Detaylı

Hikaye Çalışması (İki At)

Hikaye Çalışması (İki At) ADALET MART 2017 Hikaye Çalışması (İki At) Hafta Sınıf Düzeyi ve 4. Sınıf 40 Dakika Süre KAZANIM Adalet konusunda temel bilgileri kavrar. SÜREÇ Yöntem ve Teknik Drama, Sorucevap, anlatım, tartışma İKİ

Detaylı

ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI

ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI Anlamlı ve kalıcı öğrenme ancak bireyin(kişinin) kendi isteği, çabası ve bilinçli bir şekilde bilgileri işlemesi ile

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ A. AMACIMIZ Öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı

Detaylı

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2016 Çatışma Yönetimi: Kişi, Ekip ve Organizasyon Değişimi Koçluk Yaklaşımı ile Yönetmek Eğiticinin Eğitimi: Eğitime ve Kişiye Özel Ekip Yönetimi: Bütünsel

Detaylı

3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ. (30 Mart 15 Mayıs 2015)

3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ. (30 Mart 15 Mayıs 2015) 3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (30 Mart 15 Mayıs 2015) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Sağlık Yöneticiliği ve Liderlik SASDER 5. Ulusal Kongresi Antalya Uğur GENÇ CEO Memorial Sağlık Grubu

Sağlık Yöneticiliği ve Liderlik SASDER 5. Ulusal Kongresi Antalya Uğur GENÇ CEO Memorial Sağlık Grubu Sağlık Yöneticiliği ve Liderlik SASDER 5. Ulusal Kongresi Antalya - 12.05.2017 Uğur GENÇ CEO Memorial Sağlık Grubu Gündem Liderlik Nedir? Yakın Gelecekte Nasıl Bir Dünya Olacak? VUCA Y Kuşağı 10 Temel

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

SHAPYY. HEDEF 2. Belirtilen şekillere ait kartı bulur

SHAPYY. HEDEF 2. Belirtilen şekillere ait kartı bulur SHAPYY HEDEF -1. Oyunu ve kurallarını tanır. 1-1 Oyunun adını doğru söyler 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır. 1-4 Uygulamaya başlamak için gerekli parçaları

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Kazanım İfadeleri. Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına kayıtsız kalmaz.

Kazanım İfadeleri. Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına kayıtsız kalmaz. YEŞİLAY SAĞLIKLI FİKİRLER KISA FİLM SENARYO YARIŞMASI - 2017 Kazanım İfadeleri Kazanımın İlişkili Olduğu Alanlar Teknoloji Tütün Alkol Madde 1 Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına

Detaylı

Daha iyi, daha sorunsuz, daha kolay, daha cazip, daha ekonomik olana ulaşabilmek içinse;

Daha iyi, daha sorunsuz, daha kolay, daha cazip, daha ekonomik olana ulaşabilmek içinse; Soruna yol açan temel nedenleri belirlemek için bir yöntem: Hata Ağacı Sorun hayatta olmanın, sorunu çözmeye çalışmak daha iyiye ulaşma çabalarının göstergesi. Sorunu sıkıntı veren, olumsuz olay ya da

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı

İş Kazalarının Önlenmesi konusunda Öneriler

İş Kazalarının Önlenmesi konusunda Öneriler İş Kazalarının Önlenmesi konusunda Öneriler Z.İlhan ÖLÇER ( İnşaat Yüksek Mühendisi) A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 11 Ocak 2016 Pazartesi İş Güvenliğinin Önceliğiniz Olduğunu Söylemeyin! İş yerindeki güvenliği

Detaylı

Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir?

Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir? Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir? BU KİTABI OKUYUN VE İLİŞKİLERİNİZDE GÜÇLÜ, BAŞARILI VE SEVGİ DOLU OLUN İşte size NLP Lideri Mustafa KILINÇ tan sayfalarını peşpeşe çevireceğiniz bir kitap daha. İster

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ -2 EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ 2 SUNUM İÇERİĞİÇ Evlilikte İletişim

Detaylı

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU 1.Eğitimin/Kursun Amacı: Bu program ile kursiyerlerin; 1. Paritmetik (parmakla aritmetik) ve Soroban (Japon Abaküsü) Sistemi nde sayıları

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I Eleştirel Düşünme Nedir?... 1 Bazı Eleştirel Düşünme Tanımları... 1 Eleştirel Düşünmenin Bazı Göze Çarpan Özellikleri... 3 Eleştirel Düşünme Yansıtıcıdır... 3 Eleştirel Düşünme Standartları

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK

TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİ Drucker, liderliği, ne tam karizma, ne de kişilik olarak tanımlamaktadır.lider, liderliği

Detaylı

BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal

BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal ATA ANADOLU LİSESİ BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Matematik Fen Bilimleri

Detaylı

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İçerik Sınıf ve sınıf yönetimi kavramları Sınıf yönetiminin boyutları Düzeni oluşturma

Detaylı

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Kasım 2009 DİKKAT

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Kasım 2009 DİKKAT ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Devlet Dil Sertifikası DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM

Detaylı

Neden Daha Fazla Satın Alalım?

Neden Daha Fazla Satın Alalım? Neden Daha Fazla Satın Alalım? Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Giderek artan bilinçsiz tüketim ve üretim çevreyi olumsuz etkiliyor.

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda!

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! SUNUMUMUZA HOŞGELDİNİZ Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! Haber ve bilgi verme amacı başta olmak

Detaylı

DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ. OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR

DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ. OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR Amaç: Çocukların denizlerde kirliliğine neden olan atıkları gözlemlemesi ve kirliliğin deniz yaşamına etkileri konusunda

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application)

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI İş planı: Kurulması düşünülen işletmenin detaylarını içeren yazılı belgeye

Detaylı

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN EĞİTİM PSİKOLOJİSİ GİRİŞ En küçüğünden en büyüğüne kadar bütün işyerleri belirli bir örgütlenme ile meydana gelip çalışmaktadır. bu örgütlenmenin temel unsuru olan insan o işyerinde yönetici, iş gören,

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Abidin Özler Makine Müh. İGU (A) Meditek Yazılım

RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Abidin Özler Makine Müh. İGU (A) Meditek Yazılım RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Abidin Özler Makine Müh. İGU (A) Meditek Yazılım Tanımlar Risk Değerlendirme : Risk yönetiminin bir parçası olup, hedeflerin nasıl etkilenebileceğini

Detaylı

Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz?

Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz? Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz? Aile, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde,toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanmasında en önemli

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

Öğrenci Koçluğu. ġanlıurfa Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi

Öğrenci Koçluğu. ġanlıurfa Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Öğrenci Koçluğu ġanlıurfa Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Neden Eğitim Koçluğu? Koçluk; eğitim ortamında bir koç ve öğrenci arasında kurulan, öğrencinin gelişimini destekleme amaçlı bir güç birliğidir.

Detaylı

Dosyalama araçları, sistemin işleyişini kolaylaştırır. Dosyalamada, geleneksel ve sanal dosyalama araçları kullanılır. Otomasyona dayalı sanal

Dosyalama araçları, sistemin işleyişini kolaylaştırır. Dosyalamada, geleneksel ve sanal dosyalama araçları kullanılır. Otomasyona dayalı sanal DOSYALAMA ARAÇLARI DOSYALAMA ARAÇLARI Dosyalama ve arşivlemede kullanılan donanım ve yardımcı araçlar; büro çalışanlarına kolaylık sağlayan, görevli kişinin işini verimli ve sağlıklı bir şeklide yapabileceği

Detaylı

NEDEN-SONUÇ DIYAGRAMLARı

NEDEN-SONUÇ DIYAGRAMLARı NEDEN-SONUÇ DIYAGRAMLARı Neden-Sonuç Diyagramı? Belli bir sonuca neden olan temel faktörleri bulmaya ve bunların etkilerini belirlemeye yönelik bir analiz ve karar verme sürecidir. Balık Kılçığı Haritası

Detaylı

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ I- Açıklama Sizi tam olarak tanımladığına inandığınız her cümlenin yanına 1 yazın. Eğer ifade size uygun değilse, boş bırakın. Sonra her bölümdeki sayıları toplayın. Bölüm 1 Nesneleri

Detaylı

9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ

9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ 1 9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ Karar Karar verme (decision making) Karar verme süreci İyi bir kararın özellikleri Yönetimde karar türleri 2 TANIM Karar: düşünme ve usa vurma sonunda verilen hüküm (yargı),

Detaylı

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Dikkat, * *Dikkati konu üzerinde toplamadan çalışmayı sürdürmek boşuna zaman kaybıdır. Çünkü dikkat olmadan

Detaylı

Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane

Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane Dünyada yaşanan ekonomik kriz liderlik stillerinde de değişikliğe yol açtı. Hay Group'un liderlik stilleri üzerine yaptığı araştırmaya göre, özellikle

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

İş Yerinde Ruh Sağlığı

İş Yerinde Ruh Sağlığı İş Yerinde Ruh Sağlığı Yeni bir Yaklaşım Freud a göre, bir insan sevebiliyor ve çalışabiliyorsa ruh sağlığı yerindedir. Dünya Sağlık Örgütü nün tanımına göre de ruh sağlığı, yalnızca ruhsal bir rahatsızlık

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur?

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur? GİRİŞİMCİLİK Nedir? Nasıl Girişimci olunur? 1 GİRİŞİMCİ KİMDİR? GİRİŞİMCİ; Başkalarının baktığı ama göremediği fırsatları görüp, bunları bir iş fikrine dönüştürebilen, risk almaya yatkın olan kişidir 2

Detaylı

THOMAS SATIŞ MOTİVASYONU & MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ

THOMAS SATIŞ MOTİVASYONU & MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ Eğitimin Amacı: Öncelikle kendinizi daha doğru, detaylı ve objektif olarak tanımanızı sağlamak ve bu gücü satışta nasıl başarıyla uygulayacağınız konusunda size yardımcı olmak. Karşınızdaki olası müşteri

Detaylı

3.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012)

3.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012) 3.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012) Sayın Velimiz, 22 Ekim 2012-14 Aralık 2012 tarihleri arasındaki ikinci temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz

Detaylı

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara Yeşilalım Projesi Eğiticilerin Eğitimi 12-14 Şubat 2013 Ankara 1 Öğrenme Hedefleri Yetişkin öğrenenlerin özelliklerini öğrenmek; Yetişkinlere uygun çeşitli eğitim yöntemleri ile yaklaşımlarını uygulamak;

Detaylı

DERS 8: Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler. Prof. Dr. Tevhide Kargın

DERS 8: Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler. Prof. Dr. Tevhide Kargın DERS 8: Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler Prof. Dr. Tevhide Kargın Standartlaştırılmış değerlendirmeler, bireysel farklılıklar ya da bireyler arası farklılıklar üzerinde yoğunlaşırken, ölçüt bağımlı değerlendirmeler

Detaylı

Pazarlamanın Önemi. Toplumsal açıdan önemi. İşletmeler açısından önemi. Para Uzmanlık Pazar - 1. BBY 465, 6 Ekim 2015

Pazarlamanın Önemi. Toplumsal açıdan önemi. İşletmeler açısından önemi. Para Uzmanlık Pazar - 1. BBY 465, 6 Ekim 2015 Pazarlamanın Önemi Toplumsal açıdan önemi Para Uzmanlık Pazar İşletmeler açısından önemi - 1 Pazarlamanın Topluma Sağladığı Katkılar Toplumun gereksinim ve isteklerini karşılama hizmeti görür Ekonomik

Detaylı

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

İYİ Kİ VARIZ SAĞLIKLIYIZ EVLİYİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇOCUĞUMUZ VAR

İYİ Kİ VARIZ SAĞLIKLIYIZ EVLİYİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇOCUĞUMUZ VAR GÜNDEM MADDELERİ 1. OKULUMUZUN YIL SONU ETKİNLİKLERİ -KERMES VE BİLİM ŞENLİĞİ, OKUL GECESİ 2. ÖĞRENCİLERİN DURUMU 3. DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI 4. OKULUMUZA GELİŞ GİDİŞLERDE İZLENECEK YOL- ÖĞRETMEN VE

Detaylı

Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi

Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi / Satınalma Tasarruf Listesi 1 Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir

Detaylı

AKADEMİK LİDERLİK. Prof. Dr. Yunus Söylet

AKADEMİK LİDERLİK. Prof. Dr. Yunus Söylet AKADEMİK LİDERLİK Prof. Dr. Yunus Söylet Bir üniversiteyi değiştirmek, bir mezarlığı yürütmek kadar zordur! T. O Banion AKADEMİ VE DEĞİŞİM 2005 de olmayanlar! TWITTER WHATS APP I PHONE I PAD INSTAGRAM

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU DÜŞÜNME EĞİTİMİ DERSİ 8. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU DÜŞÜNME EĞİTİMİ DERSİ 8. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 208-209 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU I. DÖNEM Amaç : Düşünme eylemi üzerine düşünmeleri, Kazanım:Düşünmenin gerekliliği, hayatımızdaki önemi hakkında düşünmek ve bilgi toplayarak yazmak Düşünme üzerine

Detaylı

TASARIM ODAKLI DÜŞÜN KAHVALTILIKLAR

TASARIM ODAKLI DÜŞÜN KAHVALTILIKLAR TASARIM ODAKLI DÜŞÜN KAHVALTILIKLAR DOĞADAN İLHAM ALARAK TASARLIYORUZ! Ufuk Ceylan ve Dilek Yördem Ceylan Anne babalara... Son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan tasarım kavramı aslında çok eskilere dayanır.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

KONU 1: ARAŞTIRMA SORUSU OLUŞTURMA VE VERİ TOPLAMA. Araştırma Sorusu Oluşturma

KONU 1: ARAŞTIRMA SORUSU OLUŞTURMA VE VERİ TOPLAMA. Araştırma Sorusu Oluşturma KONU 1: ARAŞTIRMA SORUSU OLUŞTURMA VE VERİ TOPLAMA Hatırlayalım! Araştırmalarda bir amaca yönelik toplanan bilgiye veri denir. Örneğin; okulumuzdaki öğrencilere en sevdikleri dersi, meyveyi, rengi vb.

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı