BİTKİLERİN BESLENMESİ VE BÜYÜMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİLERİN BESLENMESİ VE BÜYÜMESİ"

Transkript

1 BİTKİLERİN BESLENMESİ VE BÜYÜMESİ Bitkiler yaşamsal faaliyetleri için gerekli besinleri kendileri sentezlerler.bunun için gerekli ham maddelerin büyük bir kısmını havadan karbondioksit şeklinde mineralleri ise toprak dan sağlarlar.inorganik iyonlar şeklinde toprak dan sağladıkları mineraller,organik maddelerde kullanıldıkları gibi enzimlere koenzim şeklinde de katılabilirler.örneğin bitkiler azot ihtiyaçlarını nitrat iyonlarından sağlarlar.bitkinin kuru ağırlığındaki artış ne toprak dan ne de sudan sağlanır havadan aldığı karbondioksit bu iş için sağlanır. Bitkiler yaklaşık 9 tane ana elemente ihtiyaç duyarken 8 tane de yardımcı element ihtiyaçları vardır.ana elementler karbon,oksijen,hidrojen,azot,sülfür,fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdur. Yardımcı elementler klor,demir,bor,manganez,çinko, bakır, molibden ve nikeldir.bu maddelerin eksikliğinde çeşitli belirtiler bitkilerde gözlenir örneğin magnezyum eksikliğinde yapraklarda sararma belirgindir. Genç bitkilerin yaşlılara oranla geliştikleri ortamdan daha fazla besin elementi aldıkları ve dolayısıyla bünyelerinde daha fazla besin elementi bulundukları görülmüştür.besin elementleri miktarı bitki çeşidine olduğu gibi bitki organlarına bağlı olarak da değişir.kimi elementler bitkilerin genç organlarında ve kimileri de yaşlı organlarında göreceli olarak daha fazla bulunur. Taşınır bir element olan potasyum genç yapraklarda daha çokken kalsiyum yaşlı yapraklarda da çok bulunur. Toprağın yapısı Toprağın en üst katmanı parçalanmış kayalar organik maddeler ve canlılardan oluşmuştur.köklerin etrafını çeviren tabakalar içerisinde hava boşlukları bulunur. Hücresel solunum için bu boşluklar gereklidir. Bir kaşık toprak içerisinde yaklaşık 5 milyar bakteri vardır.bakteriler ve diğer canlıların etkileri toprağın kimyasal yapısı üzerine etkisi vardır.bitki kökleri toprağın ph ı ve erozyonu önleme üzerine etkisi vardır.canlıların artıkları ve ölü organizmalar çürüme sonucu parçalanarak humus u oluşturur. Toprak katmanı içerisindeki toprak parçaları etrafında ince bir su film tabakası vardır.bu su tabakası içerisinde çözünmüş mineraller bulunur. Toprak parçaları negatif elektrik yükleri aracılığıyla Ca,Mg,Al ve Mn gibi katyonları absorbe eder. Organik maddelerin parçalanması ve toprak canlılarının solunumu sonucu oluşan karbondioksit toprak suyu ile birleşerek karbonik asiti oluşturur.karbonik asidin iyonizasyonu ile açığa çıkan hidrojen iyonları toprak ph ının düşmesine neden olur.ayrıca Hidrojen iyonları toprak parçasına geçerken Ca ve K gibi katyonlarda bitki köklerine geçer buna katyon değişimi denir.

2 Ortak yaşam Bitki kökleri mineral besinlerin bulunması ve emilmesinde etkilidir.mineral besin elementlerince yoksun topraklarda bitkilerin büyüyebilmesi için, bitki kökleri ile simbiyotik ilişki kuran yararlı mikroorganizmaların yardımı gerekmektedir.bu canlılar arasında mikoriza mantarları ve azot bağlayıcı bakteriler vardır.bu canlılar bitkiler için gerekli maddelerin topraktan alınıp bitkiye bağlanmasında yardımcı olurlar. Mikoriza mantarları fosfat sağlanmasında etkindir.azot bağlayan bakteriler baklagillerin köklerinde yaşarlar. amonyağa dönüştürür.ayrıca insanların yaptığı çeşitli endüstriyel etkinlikler önemli ölçüde azotun bağlanmasını sağlar.(azot gübre fabrikaları) Gaz halindeki azotu bağlayan bakteriler moleküler azotu parçalamak ve hidrojenle birleştirmek için nitrojenaz enzimini kullanırlar.fakat bu enzim oksijen bulunmayan ortamlarda aktif dir, o nedenle bu bakteriler daha çok oksijen bulunmayan ortamlarda yaşar.fotosentez yapan hem de azot tutan siyanobakterilerin çoğu, azotu heterosist denilen kalın duvarlarıyla oksijeni dışarıda Bitki beslenmesinde azotun rolü Yerküre atmosferinin %78 i zaot kaynağından oluşur.bütün canlıların protein ve nükleik asit için azota ihtiyaçları vardır.fakat canlıların büyük bir kısmı havadaki gaz halindeki azotu kullanamazlar, oksitlenmiş azota(nitrat=no 3 - veya nitrit(no - 2) ya da indirgenmiş azota (Amonyak=NH 3 ) ihtiyaç duyarlar.havadaki gaz halindeki azotu belli bazı bakteriler ve siyanobakteriler bağlayabilir.azot döngüsü bu nedenle büyük ölçüde bu canlılar tarafından gerçekleştirilir. Azotun bağlanması, gaz halindeki azotun amonyağa dönüşmesidir. Yıldırımların ürettiği akımlar gaz halindeki azotun bir kısmını tutan hücrelere bağlarlar.bu bakteriler suda yaşarlar.

3 Baklagil bitkilerinde bulunan Rhizobium gibi azot bağlayan bakteriler bulunur.bunlar bitkilerle simbiyotik ilişki içinde yaşarlar.bur da bitkiler köklerindeki nodül denilen özel yumrularda bakterileri barındırırlar ve oksijen bakımından fakir bir ortam yaratırlar.baklagiller oksijen ayarını ürettikleri leghemoglobin ile ayarlarlar.bu madde hemoglobine benzer bir yapıdadır.oksijen bağlayıcı bu protein nodüllerdeki oksijen seviyesinin ayarlanmasını sağlar. Azot döngüsünde 5 ana süreç vardır.1)azotun bağlanması, 2)Nitrifikasyon, 3)Asimilasyon, 4)Amonifikasyon, 5)Denitrifikasyon Azotun bağlanması toprakta ya da bitkilerin köklerinde yaşayan bakteriler tarafından gerçekleştirilir.nitrifikasyon, aerobik bakterilerin amonyağı nitrata dönüştürme sürecidir. İlk aşamada amonyağın nitrite dönüşmesi(no 2 ) gerekir. İkinci aşamayı gerçekleştiren bakterilerde Azot döngüsünün son aşamasıda denitrifikasyon dur.bur da nitrat, gaz halindeki azota indirgenir ve azot gazı atmosfere döner.bu olay daha çok oksijensiz ortamlarda (Lağımlar,aşırı gübrelenmiş topraklar gibi) gerçekleşir. nitriti oksitleyerek nitrat yaparlar.bu olayı yapan bakterilerde bu oksidasyon sonucu oluşan enerji ile yaşamlarını sürdürürler.asimilasyon ise nitratın proteinlerle birleşmesi sonucu indirgenmesidir. Böylece karmaşık moleküllerin yapısına katılır. Canlılar öldüklerinde amonifikasyon yani organik molekülün tekrar parçalanarak toprağa azotun amonyak şeklinde geçmesidir.

4 Bitkilerde iletim Bitkilerde madde taşınması üç seviye de gerçekleşir.birincisi su kaybı, köklerden emici tüylerle suyun ve suda erimiş maddelerin emilmesi ikincisi kısa mesafeli hücreden hücreye madde taşınması üçüncüsü ise uzun mesafeli ksilem ve floem içinde bütün bitki boyunca madde taşınmasıdır. Kökler tarafından emilme Emici tüyler su ve suda erimiş minerallerin emilmesini sağlar.taşıma yönü topraktan epidermise geçen suyun ordan kök korteksine ulaşması ve ksileme geçerek bitki boyunca taşınmasıdır.emici tüylerle emieln su iki yönlü taşınır apoplastik taşımada su ve suda erimiş mineraller hücre duvarları ya da hücreler arası boşluk yardımıyla taşınır.simplastik taşımada ise suda erimiş maddeler hücrelere geçerek plasmodesmata lar aracılığıyla hücreler arası yolu takip ederek taşınır.epidermis ve korteks hücrelerine iki yolla erişen su ve suda erimiş maddeler endodermise ulaşır.bura da apopolastik yol devam edemez çünkü endodermiste bulunan kaspariyan şeridi buna engel olur.endodermisten orta silindire ulaşan su ksileme geçer.burdaki hücrelerin seçici geçirgenliği emilen bütün minerallerin ksileme geçmesini engeller.ayrıca bitki köklerinde yaşayan bazı mantar hifleri bitkilere gerekli minerallerin alınması için bir fayda sağlar burada karşılıklı fayda üzerine kurulu bir ortak yaşam vardır. Ksilem yolu ile taşıma Ksilem boruları içerisinde su ve suda erimiş mineraller 100m yukarılara bile taşınabilir.kök basıncı ksilem boruları içerisinde suyun taşınmasına etki eden bir kuvvetdir.gutasyon otsu bitkilerde kök basıncından kaynaklanır.toprakta nemin yüksek ve bitkide de terlemenin düşük olduğu zamanlarda köklerden giren su köklerden kaynaklanan basınçla yapraklardan çıkmaya zorlanır ve su damlalar halinde yaprak kenarlarında birikir. Su molekülleri hidrojen bağları aracılığıyla komşu su moleküllerine tutunur.yüksek gerilimlerde bile su molekülleri birbirlerinden ayrılmaz.yapraklarda su molekülleri terleme sonucu kayboldukça alttaki su molekülleri yukarıya doğru çekilir.buna terleme kohezyon teorisi denir. Yaprağın mezofil hücrelerinden buharlaşarak su kayboldukça yaprakların atmosfer ile doğrudan değinim halinde olan hücrelerinde su potansiyeli önemli derecede azalır.su potansiyelinin gösteren negatif değer büyüdükçe su gereksinimi artar.eksilen su potansiyelini karşılamak amacıyla bu hücrelere sürekli olarak aşağıdan su taşınır.su potansiyelinin eşitlemek için yaprağın atmosfere değinen yüzeylerine yaprak damarlarından suyun aktarılması ile ksilem elementleri içerisinde bir emme basınç oluşur.bitkinin tepesinde oluşan bu emme ksilem elementlerin içindeki su sütünü aracılığıyla kök ucunda da aynen etkisini gösterir. Böylece suyun toprak dan köklere girmesi ve yapraklara kadar taşınması sağlanır.

5 Terlemenin bitkilere bir diğer faydası yaprak üzerindeki aşırı ısı artışının önlemesidir. Bazı bitkilerde epidermal hücreler özelleşmiştir ve trikom denen tüylü çıkıntılar yaparlar.trikomlar fazla güneş ışığını yansıtırlar ve yaprağın aşırı ısınmasını önlerler.bazı trikomlar yaprakları bitki yiyicilerden korumak için özel tahriş edici maddeler salgılarlar. Terlemenin kontrolü Bekçi hücreleri fotosentez ve terleme oranlarını ayarlanmasında etkilidir.bu hücreler stoma ların açılıp kapanmasına etki ederek fotosentez için gerekli su oranını ayarlar.bitkilerde terleme fotosentez oranı vardır.yaklaşık bir gram karbondioksiti kullanabilmek için harcaması gereken su miktarı genelde bitkilerde 600:1 oranı şeklindedir.1 Gram karbondiositi kullandığında 600 gr su kaybeder.bitkiler su kaybetmeden havadan CO 2 alma yönünde herhangi bir mekanizma geliştirememişler fakat su kaybını azaltacak yönde adaptasyonlar kazanmışlardır.kaktüs gibi birçok çöl bitkisi stomalarını gece su kaybı az olduğu zaman açarlar.bu crussulacean asit metabolizması(cam) bitkileri CO 2 i bir organik asit halinde geceleri bağlar.gündüz vakti ise stomalarını kapatırlar ve gece ürettikleri organik asiti parçalayıp ondan salınan CO 2 i fotosentezde kullanarak gündüz terleme ile su kaybını önlerler. Stomaların açılıp kapanması Her bir stoma bir çift bekçi hücresi ile çevrelenmiştir.bekçi hücreleri stomaların şekil değişikliklerini kontrol ederek açılıp kapanmalarını sağlar böylece terleme ve fotosentez üzerinde etkili olurlar.stomaların açılıp kapanması stoma hücrelerindeki su miktarındaki artış ve azalışla kontrol edilir..gün ışığı etkisi altında stoma hücrelerinde çözünmüş maddeler, örneğin potasyum iyonları bekçi (arkadaş) hücrelerinde aktif olarak biriktirilir..çözünmüş maddelerdeki bu artış ozmoz yardımı ile bekçi hücrelerine doğru suyun hareket etmesine neden olur.oluşan turgor basıncının etkisi ile bekçi hücreleri büzülür ve stomalar açılır. Geceleyin de tersine neden olan olaylar sonucu stomalar kapanır.

6 Bekçi hücrelerindeki ışığa karşı duyarlı reseptörler gündüzleri ışık enerjisi ile ATP yapımını sağlayarak potasyum iyonlarının aktif taşınmasını gerçekleştirir.ayrıca yaprağın mezofil dokusunda bulunan karbondioksitin tüketilmesi stomaların açılması için bir etkendir.bekçi hücrelerinde bulunan biyolojik iç saat mekanizmaları da stomaların açılıp kapanmalarını sağlar. Bitkilerde su stresi önce absisik asit(aba) olarak adlandırılan bitki hormonunun üretilmesine yol açar.daha sonra ABA, çözünmüş maddelerin arkadaş hücrelerin dışına çıkmasına, bu olay turgor basıncı kaybına ve en sonunda da stoma açıklığının kapanmasına yol açar.sonuçta, bitkide görülen su stresi, gündüz vakti normal olarak açık olan stomaların düzenini bozarak onların kapanmasına yol açar.gün ortasındaki aşırı sıcaklık artışı solunum hızını arttırır ve yaprak içinde daha fazla karbondioksit biriktirilir.bitkiler stomalarını kapatarak su kaybını azaltır ve solunumla meydana gelen karbondioksiti kullanarak fotosentezi sürdürmeye devam ederler. Floem de organik madde taşınması Su, ksilem dokusundan yapraktaki, yüksek şeker yoğunluğuna sahip yaprak floem hücrelerinin içine ozmoz yoluyla geçer.bu hücreler çok katı hücre duvarlarına sahip olduklarından esneyemezler.içeride bir hidrostatik su basıncı oluşur.bu basınç zengin şeker içeriğine sahip olan floem öz suyunun diğer floem hücrelerine doğru hareketi sağlar.böylece şeker akışı yoğunluk farkına göre yapraklardan genelde kök hücrelerine doğru gerçekleşir. Bitki hormonları Hormonlar üretildikleri yerden çok uzak hücrelerde bile etkili olabilen kimyasal maddelerdir.hayvansal hormonların tersine bitki hormonları birçok hücre çeşidi tarafından üretilebilirler. Absisik asit:tohumların uyku durumunda kalmalarını sağlar, stomaların kapanmaları üzerine dolaylı etki yapar. Oksinler:Işığa yönelim şeklinde büyümeye neden olurlar, yaprak dökülmesini engeller. Brassinosteroidler:İletim demetlerinin, gövdenin, polen tüplerinin uzamasını sağlar. Sitokininler:Yaprak yaşlanmasını geciktirir.hücre bölünmelerini arttırır. Etilen:Meyve olgunlaşmasını arttırır.yaprak ve çiçek yaşlanmasını dökülmesini arttırır. Giberellin:Tohum çimlenmesini arttırır.gövde büyümesini hızlandırır. Tohum çimlenmesi ve giberellinler Bitkilerde büyüme ve gelişme tohumla başlar.tohum su alarak çimlenir ve depo ettiği polisakkaritleri, yağları ve proteinleri çimlenme sırasında kullanır.bütün bu olaylar çimlenme sırasında tohum tarafından salgılanan hormonlar tarafından kontrol edilir. Tohumdaki embriyo tarafından önce embriyonik kök oluşturulur ve bitki toprağa bağlanır. Tohumlar toprak içinde çimlenir ve daha sonra oluşan embriyonik gövde ışığı doru yönelerek ilk oluşturduğu yapraklar tarafı ndan fotos entez başla tılır. Mısır

7 Yukarıda bir çenekli bir bitki olan mısır ile iki çenekli bir bitki olan fasulyenin çimlenmesi gösterilmiştir.tohumun uyku halinin ortadan kalkması için suyun emilmesi gerekir. Tohumların ağırlığının yüzde 5 ile 15 arası su yoğunlukları vardır.su alımının başlaması ile bazı metabolik değişiklikler ortaya çıkar.rna sentezi hızlanır ve protein sentezi başlar.tohum hacmindeki artış ile birlikte tohum kabuğu parçalanmaya başlar.başlangıçta gerekli enerji fermantasyon ile kazanılabilir fakat daha sonra oksijenli solunum reaksiyonları başlar. Arpa tohumunda çimlenmek için su emildikten sonra embriyo giberellinleri alevron tabakasına doğru salgılar ve burada bazı proteinler oluşur bu proteinler endosperm tabakasında ki besinlerin parçalanmasına neden olur böylece embriyoya yeni hücreler kazandırabilmek için gerekli enerji ve besin sağlanır. Giberellinler apikal tomurcuklarda,köklerde,genç yapraklarda ve bitkilerin embriyolarında üretilirler.hücre bölünmesi ve hücre uzamasını teşvik ederek,gövde ve yaprak uzamasına neden olurlar. Bitki büyümesi üzerine oksin etkisi Oksinler daha çok sürgün uçlarında çok genç yapraklarda üretilir ve aşağı doğru taşınır.oksinler hücreleri, hücre duvarının içine asit salgılanması için uyarır.salgılanan asit hücre duvarının gevşemesine neden olur ve hücre genişleyerek bir büyüme ya da yönelme tepkisi gösterir.bitkiler tepe tomurcuğunda yer alan uç tomurcukları tarafından da oksin hormonu üretirler. Bu hormonlar yan tomurcukların büyümesini engeller bu olay apikal dominansi olarak bilinir.eğer uç tomurcuk kesilirse yan tomurcuklar yan dalları meydana getirirler.oksinler bitki

8 köklerinin aşağı doğru büyümesini de gerçekleştirirler.bitkilerde ışığa yönelme (fototropizm) ve dokunulan nesneye doğru büyüme den de (tigmotropizm) oksinler sorumludur. Absisik asit stres hormonu Bu hormon bitkilerde olumsuz kış koşullarına karşı koruyucu bir etki yapar. Metabolizmayı durdurucu etkisi vardır, dormansi olarak adlandırılan yani uyku olayını başlatarak olumlu sinyaller gelinceye kadar tomurcuklarda büyümeyi, tohumun çimlenmesini durdurur. Fide büyümesi için olumlu koşullar sağlanıncaya kadar çimlenmeyi engeller. Brassinosteroidler ışığın etkisine aracılık edenler Bu hormon çeşitli bitkilerde bulunur hücre uzamasını, polen tüpü uzamasını,iletim demetlerinin farklılaşmasını arttırır fakat kök uzamasını engeller.işığın bitki üzerine etkisini sağlayan bazı maddelerin sentezini sağlarlar. Dolayısıyla eksikliklerinde ışığın bitki üzerine etkilerini değiştirebilirler. Bitkilerde yerçekimine karşı büyüme gravitropizma olarak adlandırlır.kökler toprak yönüne doğru büyüdükleri için pozitif geotropik davranış, gövdeler ise negatif geotropik davranış sergilerler. Sitokininler tohumdan yaşlılığa kadar etkindirler Sitokininler kök uçlarında oluşturulurlar ve bitkinin diğer bölümlerine yayılırlar.adenin maddesinin bir türevidirler. Daha çok hücre bölünmesini uyarıcı etkileri vardır.bundan başka, Gövdeden yan dalların çıkmasını sağlar, yapraklarda yaşlılığı geciktirir, bazı mantarlar ile bitkiler arasında ortak yaşamın kurulmasını sağlarlar. Işık ve fotoreseptörler Hayvanlarda olduğu gibi bitkilerde de ışığa tepki gösteren pigment-protein molekülleri vardır.bitkiler ışık şiddetini ve gün uzunluğunu ölçmek için bu molekülleri kullanırlar. Işığı algılayan moleküller fitokrom ve kriptogramlardır.fitokromlar kırmızı ve kırmızı ötesi,kriptogramlar ve fototropin ise mavi ve ultraviyole ışığa karşı duyarlıdırlar. Tohumlar kırmızı ışığa bırakılırsa aktive olan fitokrom tohum dormansisinin sona ermesi ve tohum çimlenmesinin uyarılması için gerekli genleri çalıştırır.karanlıkta saklanan tohumlar çimlenemez eğer toprak nadas yapılırsa çimlenme kırmızı ışığın alınmasıyla başlar. Fitokromlar çiçeklenmeyi de kontrol ederler.bunun için gece uzunluğunu ölçerler.karanlık süre uzadıkça daha fazla fitokrom molekülleri inaktif hale geçer ve gen ifadesini azaltırlar. Etilen meyve olgunlaşmasını sağlar Etilen hormonu sitokininlerin tam tersi etki yapar.yani olgunlaşmayı sağlar.etilen hücre zarlarını kırıcı etki yapar ve dokular su kaybeder.ayrıca meyvede şeker üretiminin artmasına bu da hücre çeperinin yumuşamasına neden olur böylece meyve olgunlaşır.atmosferde yayılan bu gaz bütün meyveleri etkileyebilir.

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü)

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) ADIM ADIM YGS LYS 100. Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve

Detaylı

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır.

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. 1.Fonksiyonları toprağa bağlanma su ve inorganik maddelerini emmek bitkinin diğer bölgelerine taşınan bazı hormonların üretimi (meristem olarak) karbonhidrat ve / veya

Detaylı

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: BİTKİLERİN YAPISI ALIŞTIRMALAR Bu başlık altında her bölüm kazanımlara ayrılmış, kazanımlar tek tek çözümlü temel alıştırmalar ve sorular ile taranmıştır. Özellikle bu kısmın

Detaylı

MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA

MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve inorganik formlarda devir halindedir. Bu devre,

Detaylı

Simplast ve apoplast doku ve organlar arasındaki kısa mesafeli taşınımda görev yapar. Bitkilerdeki yanal taşınım üç şekilde gerçekleşir.

Simplast ve apoplast doku ve organlar arasındaki kısa mesafeli taşınımda görev yapar. Bitkilerdeki yanal taşınım üç şekilde gerçekleşir. BİTKİLERDE TAŞIMA Bitkilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için kökleri ile aldıkları su ve mineralleri gövde ve yapraklara; yapraklarında fotosentez ile ürettikleri organik bileşikleri ise gövde ve

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19 İÇİNDEKİLER 1. BİTKİ HÜCRELERİNİN YAPISI... 1 1.1. BİTKİ HÜCRELERİ VE YAPISI... 1 1.1.1. Meristematik Bitki Hücresi... 2 1.1.2. Olgun Bitki Hücresi... 3 1.1.3. Odunsu Bitki Hücresi... 4 1.1.4. Otsu Bitki

Detaylı

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar 11. SINIF / B YOLOJ Bitkisel Dokular 01 kavrama testi 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere bir araya gelerek oluşturdukları yapı aşağıdakilerden hangisidir? A) Sistem

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Bitkilerde Beslenme ve Boşaltım BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Bitkilerde Beslenme ve Boşaltım BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM Difüzyon ve Ozmos Birbiriyle karışabilen iki gaz veya sıvı kapalı bir ortama koyulduğunda, bu iki maddeye ait moleküller çok oldukları yerden az oldukları yere doğru serbest

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-02 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2017-2018 Güz Biyojeokimyasal döngüler ve madde geri kazanımı Ekosistem boyunca enerji akışı tek yönlü bir süreçtir

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü Azot döngüsü Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar Azot döngüsü 1. Azot bitkiler tarafından organik moleküllerin (A.asit,organik baz vb.)yapısına katılır. 2. Bitkiler azotu sadece NO3-

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK 12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK KÖK Kara hayatına uyum sağlamış bitkilerde genellikle toprak altına doğru gelişen KÖK bulunur. Kök sistemi; Bitkiyi toprağa bağlar. Topraktan su ve mineralleri

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ

FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ FOTOSENTEZ Yeşil bitkilerin, sahip oldukları klorofil pigmenti yardımı ile havadan aldıkları karbondioksiti kullanarak kendileri için gerekli olan organik maddeleri üretmelerine

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI Çok hücrelilerde taşınım Difüzyon Hayvanlarda taşınım TRANSLOKASYON verim = Organik madde birikimi ve taşınımı 1 dönümlük elma bahçesi 70 ton meyve üretimi=10 ton organik

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Aşağıdaki tabloda I, II, III, IV olarak numaralandırılan bakteri, mantar, bitki ve hayvan hücrelerinin bazı yapısal özellikleriyle ilgili bilgiler verilmiştir.

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Eco new farmers Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2 Bitki / Toprak sistemi www.econewfarmers.eu 1. Giriş Topraktaki besin arzı ile talebi

Detaylı

BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE

BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE TAŞINIMI Su, mineral elementler ve küçük molekül ağırlıklı organik bileşiklerin bitkilerde uzun mesafe taşınımları ksilem ve floemde gerçekleşir. Ksilemde

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ HÜCRESEL YAPI: Tüm canlılarda temel yapı ve görev birimi hücredir. Canlılar hücre sayılarına ve hücre yapılarına göre gruplandırılır.

Detaylı

12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU

12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU 12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU HÜCRESEL SOLUNUM HÜCRESEL SOLUNUM Besinlerin hücre içerisinde parçalanması ile ATP üretimini sağlayan mekanizmaya HÜCRESEL SOLUNUM denir. Canlılar

Detaylı

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!!

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! DERS : BİYOLOJİ KONU: HÜCRE BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimidir.( Virüsler hariç) Şekil: Bir hayvan

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ B FOTOSENTEZ : 1 Güneş Enerjisinin Dönüştürülüp Depolanması 2 Fotosentez Olayı (Karbondioksit Özümlemesi) 3 Fotosentez Hızını Etkileyen

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar

Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar Fitomorfogenez Fototropizmalar Gravitropizma Tigmotropizma ve Thigmonasti. Turgor Hareketleri Dormansi Ekstrem temperatürlere dayanıklılık Bitki hormonları 1 Fitomorfogenez

Detaylı

a. etilen b. tigmonasti c. oksin d. niktinasti hareketleri e. tigmotropizma f. Fototropizma g. Vernalizasyon h. Sitokinin

a. etilen b. tigmonasti c. oksin d. niktinasti hareketleri e. tigmotropizma f. Fototropizma g. Vernalizasyon h. Sitokinin Doğru veya Yanlış. (..) Karasal bitkiler beslenme ortamı olarak toprak ve atmosferi birlikte kullanır (..) Bitkilerde C,H ve O eksikliği görülmez. (..) Bitkilerde ototrofluk,heterotrofluk ve hemototrof

Detaylı

Bitkilerde C3, C4 ve CAM Mekanizmaları, Farkları ve Üstünlükleri

Bitkilerde C3, C4 ve CAM Mekanizmaları, Farkları ve Üstünlükleri Bitkilerde C3, C4 ve CAM Mekanizmaları, Farkları ve Üstünlükleri Bitkilerde C3 Yolu Calvin döngüsünün ilk tanımlanabilir ürünü 3-C lu PGA molekülü olduğu için bu metabolik yol C 3 yolu olarak adlandırılır.

Detaylı

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜREME ORGANI ÇİÇEK ÇİÇEKLER BİTKİLERİN EŞEYLİ ÜREME ORGANIDIR. ÇİÇEĞİN KISIMLARI taç yaprak TAM ÇİÇEĞİN ŞEKLİ başçık sapçık dişicik

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ Fotosentez ile ışık enerjisi kimyasal bağ enerjisine dönüştürülür. Kloroplastsız hücreler fotosentez yapamaz. DOĞRU YANLIŞ SORULARI

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir.

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir. Solunum bütün aktif hücrelerde oksijenin absorbe edilmesi ve buna eşdeğer miktarda karbondioksitin salınması şeklinde sürekli olarak devam eden bir prosestir. Solunumda organik bileşikler karbondioksite

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE SİNYAL İLETİMİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE SİNYAL İLETİMİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE SİNYAL İLETİMİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN 1 2 Transkripsiyon düzeyinde düzenlenme + Transk. faktörleri Siklik GMP Transk. faktörleri Transkripsiyon faktörü P Ca +2 kalmodulin

Detaylı

BİTKİLERDE MADDE TAŞINMASI 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.2. Bitkilerde Madde Taşınması Anahtar Kavramlar: adhezyon, basınç akış teorisi, floem, gutasyon, gübre, kohezyon gerilim teorisi,

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) Bölünme özelliğini kaybetmişlerdir. Kofulları büyük ve sitoplâzmaları azdır. Hatta bazen sitoplâzmalarını tamamen kaybetmiş ve ölmüşlerdir. Çeperlerinde sekonder veya

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ. Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ. Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI Tek tek hücreler ile su ve mineral alınımı Kök hücrelerinin topraktan su ve mineral alması

Detaylı

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 15.04.2018 BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 1. Verilen hastalıklardan hangilerine virüsler neden olur? а) menenjit b) AİDS c) influensa ç) difteri d) frengi e) su çiçeği (3 p.) 2.

Detaylı

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur.

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur. BAKTERİLER GENEL ÖZELLİKLERİ: -Prokaryot hücre yapılı, tek hücreli canlılardır. -Halkasal DNA ya sahiptirler. Bazı bakterilerde plazmit bulunur. Plazmit: Küçük ve halka şeklinde DNA parçacıklarıdır. Bakterilerin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 1) İnsanda döllenme sırasında, I. Spermdeki çekirdek, sentrozomun yumurtaya geçmesi II. Spermdeki akrozomun patlayarak zona pellusidayı eritmesi III. Yumurtadaki salgı maddelerinin

Detaylı

Aktif ve pasif iyon alımı

Aktif ve pasif iyon alımı Aktif ve pasif iyon alımı Moleküllerin membranı geçerek taşınmaları için aktif proses her zaman gerekli değildir. Moleküllerin bir kısmı dış ortamdan membran içine konsantrasyon farkına bağlı olarak çok

Detaylı

Fen ve Teknoloji 8. 6.Ünite : Canlılar ve Enerji İlişkileri 2.Madde Döngüleri

Fen ve Teknoloji 8. 6.Ünite : Canlılar ve Enerji İlişkileri 2.Madde Döngüleri 6.Ünite : Canlılar ve Enerji İlişkileri 2.Madde Döngüleri Anahtar Kavramlar: Oksijenli solunum Oksijensiz solunum Madde döngüleri ATP 1.8. Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için enerjiye ihtiyaç

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

Güneş enerjisi yapraklardaki klorofil pigmenti yardımı ile kimyasal bağ enerjisine dönüşür. Fakat bu dönüşüm için, yaprağın önce ışığı soğurması

Güneş enerjisi yapraklardaki klorofil pigmenti yardımı ile kimyasal bağ enerjisine dönüşür. Fakat bu dönüşüm için, yaprağın önce ışığı soğurması Resimde fotosentezin basit bir anlatımı görülmektedir. Fotosenteze katılan karbondioksit, su gibi elemanların ışık enerjisi ile birleşmesi sonucunda açığa oksijen, glikoz gibi yan ürünler çıkar. Organik

Detaylı

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER,

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, mikrobiyal formülasyondan ve bitki menşeli doğal ürünlerden oluşur. Bu grupta yer alan gübreler organik tarım modelinde gübre girdisi olarak kullanılırlar. Bitkilerin ihtiyaç

Detaylı

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta Bitki Fizyolojisi 6. Hafta 1 Fotosentezin karanlık tepkimelerinde karbondioksit özümlemesi; 1. C 3 bitkilerinde (Calvin-Benson mekanizması ile), 2. C 4 bitkilerinde (Hatch-Slack mekanizması ile), 3. KAM

Detaylı

Transpirasyonun fiziksel yönü evaporasyona benzer ve aşağıdaki şekilde gerçekleşmektedir:

Transpirasyonun fiziksel yönü evaporasyona benzer ve aşağıdaki şekilde gerçekleşmektedir: Transpirasyon Transpirasyon Bitkilerin çeşitli dokularından atmosfere buhar halinde su verilmesi olayına transpirasyon denmektedir. Hava, nemli ve kurak oluşuna göre değişen belli bir su buharı emme gücüne

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ MANTARLAR (FUNGİ) ALEMİ Genellikle çok hücreli olan ökaryot canlılardır. Kloroplastları yoktur. Bu nedenle fotosentez yapamazlar.parazit

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ CEVAP 1: (TOPLAM 9 PUAN) 1.1: Eğer terleme ve su emilimi arasındaki ilişkide ortam sıcaklığının etkisini öğrenmek istiyorsa; deneyi aynı sayıda yaprağa sahip aynı tür

Detaylı

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. I. Adaptasyon II. Mutasyon III. Kalıtsal varyasyon Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini "doğal seçilim ile kazanır? D) I veii E)

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI

BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI Dr. Metin AYDIN KONYA 2011 BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN GÖREVLERİ, ALINIŞ FORMLARI ve KAYNAKLARI Besin Elementi Bitkideki Görevi Alınış Formu Kaynakları Karbon (C) Karbonhidratların

Detaylı

BİTKİLERDE BESLENME. Hidroponik Bitki: Uygun niteliklere sahip bir çözeltide(mineral,ph vs.), yetiştirilen bitkilere hidroponik bitki adı verilir.

BİTKİLERDE BESLENME. Hidroponik Bitki: Uygun niteliklere sahip bir çözeltide(mineral,ph vs.), yetiştirilen bitkilere hidroponik bitki adı verilir. Bitkilerin beslenmesinde Toprağın Rolü Bir toprağın sahip olduğu fiziksel ve kimyasal nitelikler, hangi bitki türlerinin o toprakta yaşayabileceğini belirler. BİTKİLERDE BESLENME Bitkinin Kuru Ağırlığı:

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ DOĞRU YANLIŞ SORULARI Bilimsel problemlerde hipotezler her zaman bir sonuca ulaşır. Bir problemle ilgili gözlem

Detaylı

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Su bitkinin yaşamında yaşamsal bir rol oynar. Bitki tarafından yapılan her gram başına organik madde için kökler tarafından 500 gr su alınır. Bu su, bitkinin bir ucundan

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 11. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 11. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI 11. Sınıf 1) Oksijenli solunumda, oksijen molekülleri, I. Oksidatif fosforilasyon II. Glikoliz II. Krebs Evrelerinden hangilerinde kullanılır? A) Yalnız I B) Yalnız II C)

Detaylı

4. SUYUN ALINMASI VE TAŞINMASI

4. SUYUN ALINMASI VE TAŞINMASI 4. SUYUN ALINMASI VE TAŞINMASI Suyun tamamına yakını bitki kökleri ve az bir bölümü de toprak üstü organlarıyla alınır. Su, metabolik enerjiye gereksinim duyulmaksızın temelde osmotik kurallara bağlı olarak

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

HÜCRESEL SOLUNUM OKSİJENSİZ SOLUNUM

HÜCRESEL SOLUNUM OKSİJENSİZ SOLUNUM 1 HÜCRESEL SOLUNUM *Hücresel solunum: Besinlerin parçalanarak ATP sentezlenmesine, hücresel solunum denir. ----------------------- OKSİJENSİZ SOLUNUM ----------------------- (ANAEROBİK SOLUNUM = FERMANTASYON)

Detaylı

organik gübre

organik gübre www.multiponi.com MultiPoni gübre, standart kimyasal gübrelere kıyasla bitki beslemesini, tabiatın yöntemleriyle gerçekleştirir ve toprak yapısını zenginleştirerek dengeler. Mikroorganizmalar, MultiPoni

Detaylı

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asma polenleri 25-15 µm boyutlarında Çiçek tozu verimi: ort. 3500 adet/anter Birhan KUNTER Birhan KUNTER Çiçeklenme Sürme ile

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

Ekosistem ve Özellikleri

Ekosistem ve Özellikleri Ekosistem ve Özellikleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekosistem Belirli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halindeki canlılar (biyotik faktörler) ve cansız

Detaylı

BİTKİLERDE SOLUNUM REAKSİYONLARI. Prof. Dr. Necmi İŞLER Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi

BİTKİLERDE SOLUNUM REAKSİYONLARI. Prof. Dr. Necmi İŞLER Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi BİTKİLERDE SOLUNUM REAKSİYONLARI Prof. Dr. Necmi İŞLER Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Havanın serbest O2 kullanarak bitki hücrelerinde şekerlerin, yağların ya da diğer organik moleküllerin oksitlenmesi

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 9.sınıf

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 9.sınıf BİYOLOJİ DERSİNDEN. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 9.sınıf.4.18 1. Bir bitki 24 saat karanlık bir ortamda bekletilmiştir. Daha sonra o bitkinin birer yaprağı mavi, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç farklı ışığa

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir. Birbirlerine bağlı besin zincirine besin ağı denir.

Detaylı

Mineral Maddeler (1)

Mineral Maddeler (1) Mineral Maddeler Mineral Maddeler (1) Mineral maddeler topraktan kökler yoluyla su ile birlikte suda erimiş olarak ve çok azı da havadan alınan besin maddeleridir. C, O ve H; havadan CO 2 olarak ve sudan

Detaylı

BİTKİLERDE BESLENME-BÜYÜME VE HAREKET

BİTKİLERDE BESLENME-BÜYÜME VE HAREKET BİTKİLERDE BESLENME-BÜYÜME VE HAREKET I. BİTKİLERDE BESLENME Her organizma, çevresiyle sürekli olarak enerji ve madde alış verişi yapan açık bir sistemdir. Bitkiler, ekosistemlerdeki madde ve enerji akışının

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ Düşük sıcaklık stresi iki kısımda incelenir. Üşüme Stresi Donma stresi Düşük sıcaklık bitkilerde nekrozis, solma, doku yıkımı, esmerleşme, büyüme azalışı ve çimlenme düşüşü gibi etkiler

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ BİTKİLER NE İSTER

ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ BİTKİLER NE İSTER ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ BİTKİLER NE İSTER Hazırlayan ZİRAAT MÜHENDİSİ:Murad Ali DEMİR İSTANBUL 2009 N (DAL) (AZOT) Bitkilerin en fazla ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden biri olan azot vejetatif gelişmeyi

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

Fotosentez ile her yıl 160 milyar ton karbonhidrat üretilir. Güneş enerjisi dünyadaki yaşam enerjisi kaynağıdır.

Fotosentez ile her yıl 160 milyar ton karbonhidrat üretilir. Güneş enerjisi dünyadaki yaşam enerjisi kaynağıdır. FOTOSENTEZ Fotosentez ile her yıl 160 milyar ton karbonhidrat üretilir. Güneş enerjisi dünyadaki yaşam enerjisi kaynağıdır. Fotosentez Kloroplastlar, 150 milyon km uzaktan, güneşten gelen ışık enerjisini

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı