ÇİKOLATA ve KAKAO. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECi Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları # 3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇİKOLATA ve KAKAO. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECi Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları # 3"

Transkript

1 ÇİKOLATA ve KAKAO Oya Irmak ŞAHİN-CEBECi Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları # 3

2 ÇİKOLATANIN TARİHÇESİ Çikolatanın hikayesi; bundan 3000 yıl kadar önce Mayaların kökeni olan Olmeklerle başlıyor. Hammaddesi olan Kakao; Mayalarda ve Azteklerde zenginlerin, savaşçıların ve kralların içeceği; aynı zamanda para olarak da kullanılacak kadar değer verilen, altınla gümüşle bir tutulan bir üründür. Meksika'yı keşfi sırasında Cortez, Aztek Kızılderilileri'nin kakao tohumlarıyla, 'sıcak içecek' anlamına gelen "chocolatl" adlı bir içecek hazırlayıp içtiklerini gözlemledi.

3 Çikolata; İspanyolların kıtayı fethinden sonra kahve, çay gibi diğer zevk veren içeceklerin izlediği yolu izleyerek Avrupa kıtasını fetheder. XIX. yüzyılda keşfedilen yeni bir teknik sayesinde bugün bildiğimiz anlamıyla katı çikolata yapımına başlanır. Aristokratların içeceği, bu sayede halkla buluşur. O zamana kadar sıvı, genelde de sıcak içilen bu madde katı ve soğuk versiyonuyla yaygınlaşır, kitlelerin gönlünü kazanır. XX. yüzyılda ise dev bir sanayi haline gelir.

4 ŞİRKET KURULUŞ ÖRNEKLERİ 1815 Casparus van Houten 1826 Suchard 1831 Cadbury 1839 Stollwerek 1845 Sprüngli 1851 Sprengel 1868 Sarotti 1897 Rowntree

5 KAKAO ÇEKİRDEĞİ Kakao Çekirdeğinin elde edildiği ağaç tropikal çok yıllık bir bitki olup Filipinler; Gana, Endonezya ve Fildişi Sahilleri gibi Uzak Güney Doğu Asya Ülkelerinde çok yetişir. (Theobrama cacao L.= ucu sivrilmiş, küçük kavun görünümünde) Prensip olarak tüm kakao çekirdekleri üç gruba ayrılır: 1. Tüketim Kakao = Forestero ( Fildişi Sahili; Gana; Togo; Nijerya ve Kamerunda yetişir ) 2. Asil Kakao = Criollo ( Jamaika; Ekvator; Sri Lanka; Panama gibi Güney Amerika Ülkeleri) 3. Hibrid Çeşitleri = Trinitario ( Seylan; Jamaika; Trinidad;Grenada) Kakao Ağacı 15 metre kadar büyüyebilir. Fakat genellikle boyu 6 7metreyi geçmez.

6 Kakao çekirdeği, kakao ağacında ve cm boyundaki kakao tohum zarfları içinde bulunur. Her bir zarfın içinde kadar çekirdek bulunmaktadır. Körpe ham meyveler genellikle yeşil renkli olup olgunlaşma derecesine ve cinsine göre renkleri sarı, sarı kırmızı, kırmızı veya kırmızı kahverengi olabilir. Kakao Çekirdekleri meyveden ilk çıkarıldıklarında üzerleri PULPA adı verilen beyaz bir doku ile kaplıdır.

7 Kakao Çekirdekleri meyveden çıkarıldıktan sonra fermentasyon işlemine tabii tutulur.bu işlem; 1. Çekirdeklerdeki aroma maddelerinin yada aroma ön basamaklarının gelişmesini 2. Çikolata kahverengi renklerin oluşmasını 3. Çekirdeklerin depolanabilecek hale getirilmesini sağlar Fermente edilen çekirdekler güneş ışığı altında kurutularak satışa hazır hale getirilir.

8 TOZ KAKAO ÜRETİMİ Kakao Üreticisi Ülkelerden gelen Kakao çekirdekleri; kum, taş, tahta vb. gibi yabancı maddeler içermektedir.bu maddelerin hem makinelere hem de son ürüne zarar vermemesi için temizlenmesi gerekmektedir. Temizlenen kakao çekirdekleri çuvallara alınarak aşağıdaki işlemlere tabii tutulur. 1. KAVURMA 2. KABUK AYIRMA 3. EZME 4. ALKALİZASYON 5. PRESLEME 6. PULVARİZASYON

9 TOZ KAKAO ÜRETİMİ 1. KAVURMA : Kakao çekirdeğine kavurma yapılmasının nedenleri şöyle sıralanabilir. Aromanın oluşturulması Kabuğun Çekirdekten kolay ayrılmasını sağlamak Çekirdeğin daha iyi parçalanabilmesi için, çekirdeğe gevrek yapının kazandırılması Rengin oluşması Nemin; işleme için gerekli olan değerlere düşürülmesi Mikrobiyolojik değerlerin uygun hale getirilmesi

10 TOZ KAKAO ÜRETİMİ 2. KABUK AYIRMA : Kavrulan çekirdekler; ezme işleminin daha iyi yapılabilmesi ve yağın daha iyi ayrılabilmesi için kabuklarından ayrılır. 3. EZME : Kabuklarından ayrılan çekirdekler ezme makinelerinden geçirilip inceltilerek NATUREL KAKAO HAMURU elde edilir. Elde edilen hamur sıvıdır. Bu hamur katı olarak da depolanabilir. Naturel kakao Hamuru direk olarak çikolata yapımında kullanılır. 4. ALKALİZASYON : Alkalizasyon işlemi kabuğu ayrılmış çekirdeğe uygulanabildiği gibi kakao hamuruna da uygulanabilir. Alkalizasyon işlemi toz kakaonun rengini belirlemek için yapılan bir işlemdir. Alkalizasyon değerine göre toz kakaonun rengi açıktan koyuya doğru değişir.

11 TOZ KAKAO ÜRETİMİ 5. PRESLEME : Presleme ile kakao hamurundan yağ çıkartılarak kakao keki elde edilir. Eğer Naturel Kakao hamuruna presleme uygulanırsa naturel toz kakao; Alkalize Kakao hamuruna uygulanırsa Alkalize toz kakao elde edilir. Alkalize toz kakaonun tadı daha acımsı; rengi daha koyudur. Bu işlemle toz kakaoda istenen yağ miktarı ayarlanır.elde edilen kakao yağı katı olarak da depolanabilir ve çikolata üretiminde kullanılır. 6. PULVARİZASYON : Bu işlem ile elde edilen kakao kekleri kırılarak toz haline getirilir. Toz haline getirilen kakao istenilen ağırlıklarda ambalajlanarak satışa hazır hale getirilir.

12 ÇİKOLATA ÜRETİMİ Çikolata üretiminde kullanılan hammaddeler; Şeker Kakao Hamuru Kakao Yağı Süt Tozu Emülgatör Vanilin Çikolata Üretiminin işlem basamakları; 1. Karıştırma 2. İnceltme 3. Konçlama 4. Temperleme 5. Kalıplama 6. Ambalajlama

13 1. KARIŞTIRMA : Karıştırma işleminde formülasyona göre hammaddeler karıştırılarak çikolata hamuru elde edilir. Karıştırma işlemi Mixerlerde veya Melanjör denilen makinalarda yapılmaktadır. 2. İNCELTME : Elde edilen çikolata hamuru inceltilerek istenilen kalınlığa getirilir. Başlangıçta çikolata hamurunun partikül kalınlığı mikron civarındadır. İyi bir inceltme ile bu partikül kalınlılığı mikron seviyelerine indirilir. İnceltmenin iyi yapılması partiküllerin algılanabilirliği açısından önemlidir. İnsanın hissedebildiği kalınlık 30 mikron ve üstüdür. Bu algılama kişiye göre değisir.

14 3. KONÇLAMA : Silindirde inceltilmiş olan çikolata hamuru bantlar vasıtasıyla konçlara taşınır. Konçlama işlemi ile çikolatanın içindeki çiğ kokular ve tat uzaklaştırılarak; çikolatanın kendine özgü aroması ve tadı ortaya çıkartılır. Aynı zamanda çikolatanın içinde bulunan nem oranı da düşürülür. Konçlama işleminin iyi yapılmaması durumunda çikolatada çiğ bir tat alınır. Nemin uzaklaştırılması ileride oluşabilecek şeker beyazlaşmasının önlenmesi için önemlidir.konçlama işlemi saat sürer. 4. TEMPERLEME : Konçlama işlemi biten çikolataya kalıplanmadan önce temperleme yapılır. Bu işlem ile çikolatada bulunan yağ kristallerine uygun yapı kazandırılır. Temperleme yapılan çikolata parlak bir görünüme sahip olur. Çikolatanın karakteristik kırılma sesi sağlanır. Yağ topaklanması önlenir. Sıcaklık değişimlerine karşı direnci artmış olur. Kötü temperleme yapılan çikolata mat ve yumuşak olur. Erimesi daha hızlı olur.

15 5. KALIPLAMA : Kalıplama ile çikolatanın sıvı olan hali katıya dönüştürülür. Kalıplama ile çikolata satışa hazır son haline getirilir. Kalıplama ile çikolata istenilen şekle sokulabilir. 6. AMBALAJLAMA : Ambalajlama ile çikolata dış etkenlere karşı korunarak tazeliğini koruması sağlanır.

16 FAYDALI BİLGİLER Erime sıcaklıkları farklıdır. Gerçek çikolata 29 derecelerde erimeye başlarken Kokolin 35 derecelerde erimeye başlar. Bunu en iyi anlama yöntemi; iki ürünü de avucumuza aldığımızda ilk önce gerçek çikolata erir. Gerçek çikolata yenildiği zaman ağızda bir yağ tabakası bırakmaz iken; Kokolin yenildiği zaman ağızda bir yağ tabakası bırakabilir. Çikolatayı eritirken direkt ateşte eritmememiz gerekmektedir.benmari usulü eritmemiz gerekmektedir. Direkt ateşte eritirsek çikolatada yanma dediğimiz olay meydana gelir. Yani çikolata kıvamı balçık gibi olur. Çikolatanın uygulama sıcaklıkları çok önemlidir. Sütlü çikolata bitter çikolataya göre daha düşük sıcaklıkta uygulanmalıdır. Çünkü sütlü çikolata içerdiği süt yağı nedeniyle daha yumuşaktır.

17 FAYDALI BİLGİLER Elle temperlemede benmari usulü eritilen çikolatanın ( 40 derecelerde ) yarısı mermerde soğutulduktan sonra diğer yarısıyla karıştırılır. Soğutmaya burada devam edilir.elle temperlemede önerilen son sıcaklıklar Beyaz Çikolata için derece; Sütlü çikolata için 28-29,5 derece; Bitter Çikolata için 30-30,5 derecedir. Çikolata ısı; nem ve kokuyu sevmez. Çikolata derecelerde ve %50 nemli ortamda ve kokusuz ortamda saklanmalıdır. Sıcak havalarda mutlaka klimalı arabalarla sevkiyat yapılmalıdır. Isınan çikolata açıldığında erimemiş gözükse de soğuk ortama konduğunda yüzeye çıkan yağ donarak beyazlaşma meydana gelir. Nemli ve kokulu ortamda bırakılırsa nemi ve kokuyu içine çeker. Özellikle baharat depolanan depolarda saklanmamalıdır.

18 KOKOLİN ÜRETİMİ Kokolin üretiminde kullanılan hammaddeler; Çikolata üretiminin işlem basamakları; Şeker Bitkisel Yağ Toz Kakao Süt Tozu Emülgatör Vanilin 1. Karıştırma 2. İnceltme 3. Kalıplama 4. Ambalajlama

19 KOKOLİN ÜRETİMİ 1. KARIŞTIRMA : Karıştırma işlemi ile Kokolin üretiminde kullanılan şeker; bitkisel yağ; toz kakao ve sütlü ürünlerde kullanılan süt tozunun homojen bir şekilde karıştırılması sağlanır. Elde edilen karışıma aynı zamanda bir ön inceltme yapılır. Karıştırma işleminin sonunda ürün pompa vasıtasıyla ball mill denilen inceltici üniteye pompalanır. 2. İNCELTME : İnceltme ünitesinde; içinde 2 ila 6 mm arasında paslanmaz çelik bilyeler bulunan ball-mill dediğimiz makineler kullanılmaktadır. Bu makinelerde ürün makinenin içinden geçerken bilyelerin arasında ezilerek inceltme sağlanmaktadır. 3. KALIPLAMA :Çikolatanın aksine kokolin dolumu yapılırken temperleme gerektirmez. Kalıplama ile çikolatanın sıvı olan hali katıya dönüştürülür. Kalıplama ile çikolata satışa hazır son haline getirilir. Kalıplama ile çikolata istenilen şekle sokulabilir. 4. AMBALAJLAMA : Ambalajlama ile çikolata dış etkenlere karşı korunarak tazeliğini koruması sağlanır.

KAKAONUN YETİŞTİRİLMESİ

KAKAONUN YETİŞTİRİLMESİ 1911 yılında kurulan dünyanın en iyi çikolata üreticileri arasında yer alan Belçikalı Callebaut firmasının bilgilerine dayanılarak hazırlanan detaylı çalışmamızda; kakao ağacının yetiştirilmesinden başlanarak

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Malt yapma Malt yapma sırasında arpaya uygulanan işlemler * Arpanın Hazırlanması (Depolanması, Temizlenmesi ve

Detaylı

Çikolatanın bileşenleri

Çikolatanın bileşenleri Çikolatanın bileşenleri 1 Kakao Çikolatanın temel bileşeni olan kakao, Afrika ve Güney Amerika da yetişen Theobroma cacao adlı, boyları 4-15 m yi bulan kakao ağacında yetişmektedir. Olgunlaşan kakao meyvesinin

Detaylı

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Dersimizin Amacı: Tekstil liflerinin tanımının ve sınıflandırmasının öğrenilmesi. Lif özelliklerinin öğrenilmesi Yakma testi sonucunda lifleri tanıyabilme Tekstil Liflerinin

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 AROMALI

Detaylı

Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer

Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer BAŞAY MAKİNA BULGUR YAPIMI tutar. Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer Buna karşın kalitesi her zaman istenilen düzeyde mümkün olamamaktadır. Bunun çeşitli nedenleri

Detaylı

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ FİLDİŞİ SAHİLİ ÜLKE ETÜDÜ Güncelleme Tarihi : Haziran 2005 Etüd No: 272 Y.A. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Fildişi Sahili Cumhuriyeti Yönetim Şekli

Detaylı

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte.

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte. FINDIK Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte. Fındık bu yönleriyle ülkemizin gerek üretim, gerekse ihracat yönünden dünya

Detaylı

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 )

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) (Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.2003 25171) Amaç Madde 1 - Bu tebliğin amacı; çikolata ve çikolata ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER:

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: Şeker ve Şekerlemeler : a- Sert şekerler, krokanlar, kuru yemişli şekerler, susam

Detaylı

Püskürtmeli Kurutma. Püskürtmeli Kurutma. Gıda Analiz Teknikleri Bahar

Püskürtmeli Kurutma. Püskürtmeli Kurutma. Gıda Analiz Teknikleri Bahar Gıda Analiz Teknikleri 2017-18 Bahar Püskürtmeli Kurutma Kurutma gıdaların korunmasında kullanılan en eski ve en yaygın kullanılan Öğr. Gör. Merve metotlardan birisidir. Kurutma ile gıdanın içeriğindeki

Detaylı

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Güneş Yöntemi: Bu yöntemde kozalaklar açıkta sert bir zemin üzerin, branda veya tel kafesli kasalar üzerine 20 cm kalınlığında serilir. Kozalakların açılması süreci türe göre farklılıklar göstermektedir.

Detaylı

KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE. İçindekiler. Kullanım Şekli. Menşe. Çözünebilir Kahve Klasik

KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE. İçindekiler. Kullanım Şekli. Menşe. Çözünebilir Kahve Klasik KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE Çözünebilir Kahve Klasik İthal çözünebilir Kahve Bir fincana 1-2 çay kaşığı (2-3 g.) Klasik Çözünebilir Kahve yi koyup sıcak su ekleyin ve karıştırın. İsteğe göre şeker, Kahve

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ ARMUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÇİKOLATA ÜRETİMİ NURCAN ÇOŞAR SELDA KOÇ

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ ARMUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÇİKOLATA ÜRETİMİ NURCAN ÇOŞAR SELDA KOÇ T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ ARMUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÇİKOLATA ÜRETİMİ 112205008 NURCAN ÇOŞAR 112205036 SELDA KOÇ YALOVA 2013 İÇİNDEKİLER ÖZET... 1 1.GİRİŞ... 2 2.KAYNAK ÖZETLER...

Detaylı

ŞEKER VE ÇİKOLATA HACI DEDE HAKAN KARAGÖZ

ŞEKER VE ÇİKOLATA HACI DEDE HAKAN KARAGÖZ Çikolatanın ana hammaddesi kakao çekirdeğidir. Kakao çekirdeği Aztek ler ile başlar. Kristof Kolomb ise Amerika kıtasına yaptığı keşifler sonucunda kakaonun dünyanın geri kalanını tanıştıran isim olarak

Detaylı

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JCPL-150 Meyveli Jöle üretimine uygun makine ve ekipmanlar Satte 100 ile 350 kg arasi uretim kapasitesi vardir IP 65 koruma sınıfına sahip elektrik sistemleri Tüm ürünler

Detaylı

Cakepop pişirme kalıbı

Cakepop pişirme kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Cakepop pişirme kalıbı Değerli Müşterimiz! Çubukta kek keyfi: Cakepop'lar çubuğa takılmış tatlı şirin mini keklerdir. Silikondan üretilmiş yeni Cakepop pişirme kalıbınızla aynı

Detaylı

TARHANA ÜRETİMİ. Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016

TARHANA ÜRETİMİ. Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016 TARHANA ÜRETİMİ Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016 Çok eski geçmişe sahip bir ürün olan tarhana, bazı kaynaklara göre Orta Asya da Türkler tarafından üretilmiş olup tarihi göçlerle dünyanın diğer bölgelerine

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO:

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 3 Kasım 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30229 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2017/29) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

STABİLİZERLER ÜRÜNÜN ADI : MAYMIX MYS SERİSİ 102 RC

STABİLİZERLER ÜRÜNÜN ADI : MAYMIX MYS SERİSİ 102 RC ÜRÜNÜN ADI : MAYMIX MYS SERİSİ 102 RC Açıklama : Yarı rafine karragenan. Kullanım Oranı : % 0,05-0,5 Kullanım Alanı : Süt ürünleri, şekerleme ürünleri, reçel, marmelat vb.tüm gıdalarda. ÜRÜNÜN ADI : MAYMIX

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

TEBLİĞ. h) Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden

TEBLİĞ. h) Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden 23 Ağustos 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29097 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33) Amaç TEBLİĞ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sofralık

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz.

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz. 3 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29642 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2016/7) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ. KİMYAGER Nail GÜLEN. KimyaKongreleri.org

KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ. KİMYAGER Nail GÜLEN. KimyaKongreleri.org KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ KİMYAGER Nail GÜLEN FROMA KİMYA, başta kozmetik ürün çeşitlerinde olmak üzere, kokunun olduğu ve kokunun olması istenilen her ürün için geniş seçeneklere

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı R.Gazete: 07.08.2010-27665 Tebliğ No: 2010/35 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine

Detaylı

FIERO AROLEZ. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Pandispanya Toz Karışımı Toz Krema Toz Kakao Pudra Şekeri Hamur Kabartma Tozu Toz Şanti Pasta Katkı Maddesi

FIERO AROLEZ. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Pandispanya Toz Karışımı Toz Krema Toz Kakao Pudra Şekeri Hamur Kabartma Tozu Toz Şanti Pasta Katkı Maddesi www.arolez.com FIERO AROLEZ Kaliteli üretim ve hizmet ile sürekli müşteri memnuniyeti prensibini temel ilke olarak benimseyen Arolez Gıda San. ve Tic. A.Ş. nin kuruluşu, 1985 yılına uzanmaktadır. Geleneksel

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği TUĞLA VE KİREMİT ÜRETİMİ Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Tuğla ve kiremit

Detaylı

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar 1 Örnek 24 : Su içeriği %80 olan kayısılar %18 olana kadar kurutulunca ağırlığının ne kadar azaldığını hesaplayınız. 2 Kayısıların

Detaylı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı İznikli Zeytin ve Zeytinyağı Zeytinin yolculuğu Bahar ve yaz aylarında çiçeklerle süslenen zeytin ağaçlarımız bakım ve budama döneminden sonra kasım ayında hasat ile yolculuğuna başlar; Gün ağardıktan

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

BANTLI KURUTMA SİSTEMİ

BANTLI KURUTMA SİSTEMİ EKSİS ENDÜSTRİYEL KURUTMA SİSTEMLERİ Adres: Yeni Sanayi Sitesi 16. Blok no:29 ISPARTA Tel: 0 246 233 07 90 Web: http://www.kurutma.net E-mail: info@kurutma.net BANTLI KURUTUCU GENEL AÇIKLAMA Bantlı kurutma

Detaylı

Salep. Hot Chocolate. Gold Cappuccino

Salep. Hot Chocolate. Gold Cappuccino Salep Hot Chocolate Gold Cappuccino Klasik 3 u 1 Arada gercekkahve Fiero Toz İçecekler Salep, Sıcak Çikolata, Cappuccino, 3 ü 1 Arada Milkshake, Frappe Fiero Kahve Espresso, Türk Kahvesi, Filtre Kahve,

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ PROJE ÖNERİSİ DONDURMA YAPIM AŞAMALARININ ÖĞRETİLMESİ 16PF0422 HATİCE DEMİREL

Detaylı

1800x1700x2100mm. 2800x2800x1250mm. 4000x600x600mm. Tambur Bulgur ÇarpmaModel 1.040

1800x1700x2100mm. 2800x2800x1250mm. 4000x600x600mm. Tambur Bulgur ÇarpmaModel 1.040 Tambur Bulgur ÇarpmaModel 1.040 BAŞAY MAKİNA BULGUR ÜRETİM TESİSİ Buğday kabuğunu soymak için idealdir. Kurutmalı ve savurmalıdır. Buğday direkt atılırsa aşurelik buğday elde edilir. 1800x1700x2100mm.

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

Selefon. kazanır. Kısaca ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik. Termal selefon ve tutkallı selefon olmak üzere iki tiptir.

Selefon. kazanır. Kısaca ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik. Termal selefon ve tutkallı selefon olmak üzere iki tiptir. Selefon Baskı koruma yöntemlerinde amaç baskıyı tüketiciye en sağlam ve en güzel görünümde sunmak, baskıyı daha uzun ömürlü kılmaktır. Baskının sağlamlığı güvenilirliği tüketici memnuniyetini arttırır.

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI Sayfa No 1/4 REVİZYON ve ONAY TAKİP TABLOSU Rev. No. Revizyon Gerekçesi Tarih Sayfa No 2/4 HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ Ürün Grupları Birincil Üretim İkincil Üretim 1- Et ve Et Ürünleri 2-Süt ve Süt Ürünleri

Detaylı

FIERO AROLEZ. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Pandispanya Toz Karışımı Toz Krema Toz Kakao Pudra Şekeri Hamur Kabartma Tozu Toz Şanti Pasta Katkı Maddesi

FIERO AROLEZ. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Pandispanya Toz Karışımı Toz Krema Toz Kakao Pudra Şekeri Hamur Kabartma Tozu Toz Şanti Pasta Katkı Maddesi FIERO AROLEZ Kaliteli üretim ve hizmet ile sürekli müşteri memnuniyeti prensibini temel ilke olarak benimseyen Arolez Gıda San. ve Tic. A.Ş. nin kuruluşu, 1985 yılına uzanmaktadır. Geleneksel tat ve kaliteye

Detaylı

Salep. Hot Chocolate. Gold Cappuccino

Salep. Hot Chocolate. Gold Cappuccino Salep Hot Chocolate Gold Cappuccino Klasik 3 u 1 Arada gercekkahve Fiero Toz İçecekler Salep, Sıcak Çikolata, Cappuccino, 3 ü 1 Arada Fiero Kahve Espresso, Filtre Kahve, Aromalı Kahveler, Dünya Kahveleri

Detaylı

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır.

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır. Ekolojik istekleri Çayda verim ve kalite ile ekolojik koşullar arasında ilişki vardır. Dünya üzerinde kuzey yarımkürede 42.enlem, güney yarım kürede ise 30. enlem çay bitkisinin son yetişme sınırlarıdır.

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ DEVEKUŞU YUMURTASININ KAPSAMI

DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ DEVEKUŞU YUMURTASININ KAPSAMI DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ Yeryüzünde yaşayan kanatlı hayvanlar arasında yumurtası en büyük kuş, devekuşudur. Devekuşu yumurtasının ortalama boyu 15 cm, genişliği 13 cm dir. Ortalama 1,5 kg ağırlığa,

Detaylı

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ Yağ Hammaddeleri İklim ve toprak koşullarının uygun olması nedeni ile ülkemizde ayçiçeği, pamuk tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten,

Detaylı

Filtre Kahve Makinaları

Filtre Kahve Makinaları Filtre Kahve Makinaları Filtre kahve makinalarında filtre kahve denilen kahve yapılmaktadır. Filtre kahve ise, öğütülmüş kahvenin makine aracılığıyla demlenmesiyle oluşur. Kahvenin, makineye göre uygun

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

Kimya Bilim Danış ışmanlığı Çalıştayı Farklı Kaynaklardan Elde Edilen Sütlerin S Mayalanma Sürelerinin S ve ph Değişimlerinin imlerinin Karşı şılaştırmalı Olarak İncelenmesi PROJE EKİBİ: : Nurdan Yavuz

Detaylı

Maddeyi Tanıyalım Maddeyi Niteleyen Özellikler Bazı Maddelere Karşı Neden Dikkatli Olmalıyız? Maddelerle Çalışırken Uyulması Gereken K

Maddeyi Tanıyalım Maddeyi Niteleyen Özellikler Bazı Maddelere Karşı Neden Dikkatli Olmalıyız? Maddelerle Çalışırken Uyulması Gereken K Maddeyi Tanıyalım Maddeyi Niteleyen Özellikler Bazı Maddelere Karşı Neden Dikkatli Olmalıyız? Maddelerle Çalışırken Uyulması Gereken Kurallar Maddenin Hâlleri 1 Maddeyi Niteleyen Özellikler Aşağıdaki tabloda

Detaylı

23 Ağustos 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ

23 Ağustos 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ 23 Ağustos 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29097 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sofralık

Detaylı

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 )

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 ) Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.20003-25171 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından: Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği ( Tebliğ No : 2003/23 ) Amaç Madde

Detaylı

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI Bir soğutma tesisinin yapılandırılmasında ilk iş tesisin soğutma gereksiniminin hesaplanmasıdır. Bu nedenle, soğuk kayıplarının ya da ısı kazançlarının iyi belirlenmesi

Detaylı

MÜREKKEP İs Mürekkebi

MÜREKKEP İs Mürekkebi MÜREKKEP İs Mürekkebi Beziryağı, balmumu, gazyağı gibi maddelerden elde edilirdi. İçeriğinde is, zamk, ve su bulunan bu mürekkep, kolayca silinebilir, kazınabilir olması ve erken solmaması nedeniyle uzun

Detaylı

DONDURMA TEKNOLOJİSİ. Prof.Dr. Hilal ÇOLAK

DONDURMA TEKNOLOJİSİ. Prof.Dr. Hilal ÇOLAK DONDURMA TEKNOLOJİSİ Prof.Dr. Hilal ÇOLAK Dondurma, başlıca yağ, sütün yağsız kuru maddesi, şeker, stabilizatör, emülgatör ve bazen de lezzet ve renk veren maddelerden oluşan karışımın, değişik düzenlerde

Detaylı

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZLARININ TANIMI VE BİLEŞİMİ Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması suretiyle elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür FAO ve WHO standartlarına

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi Küçük Şekerleme Dersi üçük Şekerleme Dersi Tatlı lezzetler için küçük tarifler Ev yapımı şekerlemeler. İyi harçlarla, doğru malzemelerle ve biraz el alışkanlığıyla sizde bu küçük, tatlı ve baştan çıkaran

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Panel yüzeyinde sertleşmiş bulunan ultraviyole lak tabakası sayesinde, aşınmaya, darbeye ve çizilmelere karşı yüksek dayanıklılık gösterir.

Panel yüzeyinde sertleşmiş bulunan ultraviyole lak tabakası sayesinde, aşınmaya, darbeye ve çizilmelere karşı yüksek dayanıklılık gösterir. YÜZEY TEKNOLOJİLERİ A.Ş Doküman kodu : Yayın tarihi : 01.03.2015 Revizyon numarası : 00 Revizyon tarihi :,, Sayfa numarası : 1/2 ŞİRKET BİLGİLERİ 5K Yüzey Teknolojileri A.Ş. Güzel Hisar Mah. Yıldırım Beyazıt

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Dal Alma Kalın dallarda motorlu testere, ince dallarda balta kullanılır. Özellikle ergonomik ve ekonomik

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ PİRİNÇ TEBLİĞİ. (Tebliğ No: 2001/ 10 )

TÜRK GIDA KODEKSİ PİRİNÇ TEBLİĞİ. (Tebliğ No: 2001/ 10 ) Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 15 Şubat 2002-24672 Resmi Gazete: 19.04.2001-24378 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından: TÜRK GIDA

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata. Kod: 7150Y. Kutu Barkodu Koli Barkodu Kutu Barkodu Koli Barkodu

Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata. Kod: 7150Y. Kutu Barkodu Koli Barkodu Kutu Barkodu Koli Barkodu Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod: 7150Y Net : 292 g Antep Fıstıklı Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod: 7151Y Net : 292 g Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod :

Detaylı

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA YÜZME HAVUZU SAUNA SPA GRANDER SU YAŞATMA TEKNOLOJİSİ GRANDER CİHAZLARI NASIL ÜRETİLİR? Avusturya da Tirol bölgesindeki Alp Dağlarında bir maden sahasından çıkan özel kaynak suyu, Johann Grander in doğayı

Detaylı

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ SÜTLÜ SICAK İÇECEKLERİN SERVİSİ Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

TÜKETİM ÜRÜNLERİ KATALOĞU

TÜKETİM ÜRÜNLERİ KATALOĞU TÜKETİM ÜRÜNLERİ KATALOĞU 40 yılı aşan tecrübemiz, 130 dan fazla ülkeye ihracatımızın güveniyle mutfağın yıldızları için kalite ve lezzet üretiyoruz. Zengin ve özgün ürün çeşitlerimizle her zaman en iyi

Detaylı

MADDEYİ TANIYALIM HÜSEYİN DEMİRBAŞ

MADDEYİ TANIYALIM HÜSEYİN DEMİRBAŞ MADDEYİ TANIYALIM CİSİM MALZEME MADDE EŞYA ALET MADDE NEDİR? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir. Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir. CİSİM

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak)

TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak) Amaç MADDE 1- (1) Bu tebliğin amacı; sofralık zeytinlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT. E BLOK NO: 15 SULTANBEYLİ İSTANBUL-TURKEY EMAIL: INFO@MILDOFOOD.COM BİZ KİMİZ

Detaylı

FAALİYET ALANLARI: Cidarlı Sıvı tank imalatı. Kuru madde tank imalatı. Sos tankı imalatı. Şurup tank imalatı. Süt tankı imalatı. Sıvı mikseri imalatı

FAALİYET ALANLARI: Cidarlı Sıvı tank imalatı. Kuru madde tank imalatı. Sos tankı imalatı. Şurup tank imalatı. Süt tankı imalatı. Sıvı mikseri imalatı RCN Grup; mekanik tesisat, otomasyon ve gıda tankı imalatında yıllarca faaliyet göstermiş sektörün gerçek profesyonellerinin deneyim ve birikimlerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir oluşumdur. Özellikle

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

Uluslararası ve Yu içi Pazarın Öncüsü

Uluslararası ve Yu içi Pazarın Öncüsü Uluslararası ve Yu içi Pazarın Öncüsü Tel/Phone: +90 324 238 92 04 Pbx Faks/Fax: +90 324 237 65 71 Çilek Mahallesi 136. Cadde No : 34/A Akdeniz / Mersin / TÜRKİYE E-posta/E-mail: mersingida@mersingida.com

Detaylı

DÜNYANIN SAĞLIKLI ŞEKER ALTERNATİFİ : AGAVE HAZIRLAYANLAR SEZER BAŞ AYHAN ABALI İSMAİL BAYCAN MÜCAHİDE COŞKUR BENGÜL SAPSIZOĞLU KAPSAM AGAVE Yİ TANIYALIM AGAVE ŞURUBU NEDİR? AGAVE ŞURUBU NASIL YAPILIR?

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ (ksu16pf0446-betül DAL)

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ (ksu16pf0446-betül DAL) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ (ksu16pf0446-betül DAL) Stem ilişkilendirmesi neticesinde hazırlamış olduğumuz Bitkisel Süzme Poşet Çay Paketleme konusunun çay poşeti kısmına Doku Oluşturma dersinin İğneleme konusu

Detaylı

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak,

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak, BT2K PU ELAST Bitüm-Poliüretan Esaslı Çift Komponentli Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı Bitüm-Poliüretan esaslı, çift bileşenli, hızlı kürlenen, kalıcı ve yüksek esnekliğe sahip, soğuk uygulanan su yalıtım

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete :

Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete : Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete : 15.05.2002-24756 Resmi Gazete : 27 Mart 2000-24002 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ

Detaylı

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ BUTİK ÇİKOLATA HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ BUTİK ÇİKOLATA HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ BUTİK ÇİKOLATA HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2016 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

Hazırlayan: FUAT ÖZÇELİK

Hazırlayan: FUAT ÖZÇELİK ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ Hazırlayan: FUAT ÖZÇELİK ADIM ADIM AĞAÇ SÖKÜMÜ VE KÖK TOPU

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya MADDEYİ TANIYALIM Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin TÜRK GIDA KODEKSİ 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29 Mart 2018, Mersin RESMİ OTORİTE & YASAL DAYANAK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Detaylı

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Resmi Gazete Tarihi Sayısı Değişiklik Açıklaması İlk Yayın 15.02.2002 24672 1. Değişiklik 15.10.2003 25260 Madde 5 3b

Detaylı

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu hastalıklarına iyi gelen şifalı bitkileri listeledik. Baş Ağrıları Baş

Detaylı

STABİLİZERLER ÜRÜNÜN ADI : MAYMIX MYS SERİSİ 102 RC

STABİLİZERLER ÜRÜNÜN ADI : MAYMIX MYS SERİSİ 102 RC ÜRÜNÜN ADI : MAYMIX MYS SERİSİ 102 RC Açıklama : Yarı rafine karragenan. Kullanım Oranı : % 0,05-0,5 Kullanım Alanı : Süt ürünleri, şekerleme ürünleri, reçel, marmelat vb.tüm gıdalarda. ÜRÜNÜN ADI : MAYMIX

Detaylı

Mekanik Ayırma, Biyokurutma ve Biyometanizasyon Tesisleri İle Fermente Ürün Yönetimi Tebliği ve Uygulamaları

Mekanik Ayırma, Biyokurutma ve Biyometanizasyon Tesisleri İle Fermente Ürün Yönetimi Tebliği ve Uygulamaları ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı Mekanik Ayırma, Biyokurutma ve Biyometanizasyon Tesisleri İle Fermente Ürün Yönetimi Tebliği ve Uygulamaları REW, 2016 İstanbul Mekanik Ayırma,

Detaylı

4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI. MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler

4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI. MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler 4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler MADDEYİ TANIYALIM Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış

Detaylı

ZEYTİNYAĞI ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ. Oil Production Dünya zeytinyağı üretimi (2008/09) Olive Oil Per Capita Consumption. Zeytinyağının Özellikleri

ZEYTİNYAĞI ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ. Oil Production Dünya zeytinyağı üretimi (2008/09) Olive Oil Per Capita Consumption. Zeytinyağının Özellikleri ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNYAĞI Tanımı: (Olea europa L) nın olgun meyvelerinden presyon, santrifüj ve süzme ile elde edilen, oda sıcaklığında (20-25 C) sıvı olan yemeklik yağ Oil Production Dünya zeytinyağı

Detaylı

Ders Adı : ÖZEL GIDALAR Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : ÖZEL GIDALAR Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖZEL GIDALAR Ders No : 8203010105 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

PASTACILIK ÜRÜNLERİ Hünerinizi lezzete dönüştürür.

PASTACILIK ÜRÜNLERİ Hünerinizi lezzete dönüştürür. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Hünerinizi lezzete dönüştürür. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Hünerinizi lezzete dönüştürür. 2 1 40 yılı aşan tecrübemiz, 130 dan fazla ülkeye ihracatımızın güveniyle pastacılık sektörü için kalite

Detaylı

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Raporu

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Raporu İİB Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Sektör Raporu İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve İhracatçıları Birliği 03.07.2015 Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Sektör İhracatı 2015 Haziran ayında,

Detaylı