KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MÜFREDATI DERS İÇERİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MÜFREDATI DERS İÇERİKLERİ"

Transkript

1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MÜFREDATI DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ YARIYIL ULS 111 ULUSLARARASI İLİŞKİLERE GİRİŞ Uluslararası İlişkilerin türleri ve doğası, bu disiplinde kullanılan çözümleme çerçeveleri, Uluslararası İlişkilerde geçmişten bugüne nitelik ve nicelik yönüyle gözlemlenen değişimler, egemenlik, ulus-devlet, günümüzde dünyanın siyasi, kurumsal, hukuki ve iktisadi görünümü, Uluslararası İlişkilerin aktörleri, Uluslararası İlişkilerin alt-disiplinleri ULS 103 İKTİSADA GİRİŞ I Ekonomi kelimesinin tarihsel gelişim süreci ve anlamı, iktisat biliminin doğuşu ve önemi, iktisadi düşüncenin evrimi, iktisadi ekollerin tarihsel gelişimi, ekonomik kavramlar, ekonomi biliminin ana başlıkları, ana ve alt dallar, fiyat teorisi kavramı, fiyat teorisi'nin kapsadığı konular, marjinal fayda, marjinal ürün kavramları, arz talep, arz - talep kaymaları, elastikiyet kavramı, piyasalar - piyasa türleri, piyasaların işleyiş mekanizması, rekabet piyasaları, eksik rekabet piyasaları, firma gelirleri, firma maliyetleri, firma dengesi, farklı piyasa türlerinde firma dengesi, makro iktisadın konu başlıkları, makro iktisadın iktisat teorisi içindeki yeri ve önemi, ekonomik güç ULS 113 SİYASİ VE DİPLOMATİK TARİH I Feodalizmin Ortaya Çıkışı ve Geçiş Tartışması, İngiliz, Amerikan ve Fransız Devrimleri, Fransız Devrimi ni Takip Eden Napolyon Savaşları Sırasında Avrupa, Avrupa nın Ekonomik Yayılması: Tanzimat tan Önce ve Sonra, 19.Yüzyıl Avrupa Güç Dengesinin Oluşumu. ULS 115 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI Toplumsal hayatı düzenleyen kurallar ve özellikle hukuk kuralları hukukun bölümler ve alt dalları hukuk kaynakları, hukuk sistemleri ve yasalaştırma haklar, mutlak haklar, nispi haklar mutlak haklardan sınırlı mutlak haklardan yükümünün ve

2 taşınmaz yükümü, sınırlı mutlak haklardan taşınmaz ve taşınır rehin hakkı, elmenlik ve ekmenlik türleri, kazanılması, sona ermesi ve hukuki koruma yolları, tapu kütüğü, tapu kütüğüne yapılan kayıtların hukuki sonuçları, hak süjesi olarak yetenek iyi niyet kavramı, borcun doğması ve borç ilişkisi kavramı, borçlanma, egenim ve kazandırma işlemleri, hukuki işlemin geçerliliği ve hükümsüzlük hukukta zaman hukuki güç. ULS 109 SOSYOLOJİYE GİRİŞ Başlıca konular toplum türleri, kültür-toplum-birey etkileşimi, toplumsallaşma, tabakalaşma ve sınıfsal yapı, çalışma hayatı, modernleşme, sanayileşme, küreselleşme, aile, toplumsal cinsiyet, sapkınlık ve suç, etnik merkezcilik, ırkçılık, etnisite, din, medya ve popüler kültür, devrimler ve toplumsal hareketlerdir. TUR 181 TÜRK DİLİ I Türkçenin yapım ekleri ve uygulaması, kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kelime türleri, cümlenin unsurları, cümle tahlili uygulaması, anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, dilekçe, tutanak, mektup ve çeşitleri, bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak esaslar. AIT 181 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I İnkılâp Tarihinin Anlamı-Türk İnkılâbının Önemi, Türk İnkılâbına Yol Açan Nedenlere Toplu Bakış, I. Dünya Savaşı, Osmanlı Devletinin Parçalanmaya Başlaması, İşgaller Karşısında Memleketin Durumu-Mustafa Kemal Paşa nın Tutumu, Kurtuluş İçin İlk Adım-Kongreler Yoluyla Teşkilatlanma, Cemiyetler, Kuvayı Milliye-Misak-ı Milli, TBMM nin Açılışı, Ulusal Ordunun Kurulması, Sevres ve Gümrü Barışı, Sakarya Savaşına Kadar Kurtuluş Mücadelesi, Sakarya Savaşı-Büyük Taarruz, Mudanya dan Lozan a, Siyasal Alanda İki Büyük İnkılâp, Takrir-i Sükûn Dönemine Geçiş.

3 YDL 183 YABANCI DİL I Ders süresince öğrenciler dil bilgisel ve dilbilimsel açıdan doğru yapıları tanıyarak gramatik bilgilerini pekiştirmek için çeşitli öğretici etkinliklerle gerekli beceri ve stratejileri geliştirir. Ders, dil öğrenme sürecini pekiştirmek için okuma, konuşma, yazma ve dinlemeden oluşan dört becerinin anlamlı parçalarda bir arada kullanımını içerir. Aynı zamanda ders, kelimelerin kullanımını ve ekleri gibi gramatik özelliklerini ve anlamlarını öğrenerek belli kelimelerin aktif bir şekilde kullanımı ve tanınmasını sağlar. Kelime öğrenme, hafızada tutma ve gerektiğinde kullanma stratejilerini geliştirme ve karşılaşılan metinlerde bilinmeyen kelimeleri tahmin etme becerisini geliştirme ve dilin işlevlerini kullanabilme ders süresince edinilen diğer konulardır. TBT 181 TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI İşletim Sistemi, Donanım, Hesap Tablosu (Matematik ve Grafik Uygulamalı).

4 İKİNCİ YARIYIL ULS 112 OSMANLICA I Temel Osmanlıca bilgisi ULS 114 ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİ Uluslararası İlişkilerde temel yaklaşımlar, realist, liberal ve Marksist tezlerin ayrıntılı incelenmesi, davranışsalcı, yapısalcı, işlevselci bakış açılarının çalışılması ULS 106 İKTİSADA GİRİŞ II Makro İktisadi Analize Giriş, Temel Kavramlar, Tüketim, Tasarruf, Yatırım Fonksiyonları, Makro İktisadi Dengelerin Oluşumu, Keynes Öncesi ve Sonrası Karşılaştırmalı Analizler, Para İktisadi İle İlgili Temel Kavramlar, Milli Gelirin Reel ve Parasal Dengesi, Açık Ekonomi, Açık Ekonomide Denge, Milli Gelir, Uluslararası İktisadi İlişkiler. ULS 108 SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ Siyaset kavramı, siyaset bilimin tarihsel değişim ve gelişimi dersin başlangıç temalarını oluşturacaktır. İktidar, devlet, anayasa, demokrasi, siyasal partiler, seçim, sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu ele alınacak diğer konseptlerden bazılarını oluşturacaktır. ULS 116 SİYASİ VE DİPLOMATİK TARİH II Endüstri devrimi, Alman ve İtalya ulusal birliğinin oluşumu, Emperyalizm, Avrupa uyumunun sonu, 1. Dünya Savaşı na giden yol, Osmanlı Devleti nin parçalanması, 1. Dünya Savaşı nın sebepleri ve sonuçları. Lokarno Dönemi, Milletler Cemiyeti, Hitler ve dış politikası, Uzak Doğu gelişmeleri, Orta Doğu, İki savaş arasında dönemde Türkiye.

5 TUR 182 TÜRK DİLİ II Dil nedir, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, dil kültür münasebeti, Türk Dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin gelişmesi ve tarihi devreleri, Türk Dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçe de sesler ve sınıflandırılması, Türkçe nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar, hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması. AIT 182 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Türk inkılâbının yürütülmesindeki özellikler, hukuk sisteminin kurulması, eğitim sisteminin kurulması, ekonomi ve maliye alanında harcanan çabalar, toplumsal yaşayışı düzenleyen diğer yenilikler, Atatürk döneminde Türkiye Cumhuriyeti nin içdış siyaseti Atatürk ün ölümü, Atatürk İlkeleri genel olarak (Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, İnkılâpçılık), Genel değerlendirme, Atatürk döneminden sonra Türkiye Cumhuriyeti nin iç ve dış siyaseti ( arası) YDL 184 YABANCI DİL II YDL 183 ün devamı olarak ders süresince öğrenciler dil bilgisel ve dilbilimsel açıdan doğru yapıları tanıyarak gramatik bilgilerini pekiştirmek için çeşitli öğretici etkinliklerle gerekli beceri ve stratejileri geliştirir. Ders, dil öğrenme sürecini pekiştirmek için okuma, konuşma, yazma ve dinlemeden oluşan dört becerinin anlamlı parçalarda bir arada kullanımını içerir. Aynı zamanda ders, kelimelerin kullanımı ve ekleri gibi gramatik özelliklerini ve anlamlarını bilerek belli kelimelerin aktif bir şekilde kullanımını ve tanınmasını sağlar. Detaylı okuma ve hızlı okuma stratejilerinin kullanılması ve geliştirilmesi, metinlerin yorumlanması için zihinsel yetilerin harekete geçirilmesi, kelime öğrenme, hafızada tutma ve gerektiğinde kullanma stratejilerini geliştirme, karşılaşılan metinlerde bilinmeyen kelimeleri tahmin etme becerisini geliştirme ve dilin işlevlerini kullanabilme ders süresince edinilen diğer konulardır. TBT 182 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ İşletim Sistemi, Donanım, Hesap Tablosu (Matematik ve Grafik Uygulamalı).

6 ÜÇÜNCÜ YARIYIL ULS 201 SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ Normatif siyasi teorinin temel yapıları ve merkezi meselelerinin bir incelemesi, düzen, adalet, özgürlük, eşitlik, tabii hukuk ve haklar, toplumsal sözleşme, genel irade, gelenek, devrim, anayasa, devlet, sivil toplum, egemenlik, otorite ve meşruiyet kavramları etrafında siyasi doktrinlerin tarihi bağlamlarında tartışılması. ULS 203 DİPLOMATİK YABANCI DİL I Diplomatik yazım teknikleri, diplomasiyi tanıtma, diplomasinin özellikleri, diplomatik yazışmanın temel esasları, temel teknik kavramlar ve diplomatik yazışmanın değişik yöntemleri ve çeşitli diplomatik metin ve kaynakların incelemesi yapılacaktır. ULS 205 TÜRK SİYASAL HAYATI I Klasik Dönem Osmanlı Siyasi İdari Yapısı, Osmanlı Siyasi İdari Yapısının Kontrol ve Denge Araçları, Klasik Yapıda Sarsıntılar, Batılılaşmaya Yönelik İlk Adımlar, III: Selim Reformları, Tanzimat, Tanzimat ve Yönetimde Reform Çabaları, Islahat, 1876 Anayasası ve Meşruti Yönetim, İlk Siyasal Muhalefet: Yeni Osmanlılar, Jön Türkler, II. Abdülhamit Dönemi ve Muhafazakâr Modernleşme Modeli ULS 207 KAMU MALİYESİ Maliye politikası hedefleri, para politikası ve maliye politikasının etkinliği ve otomatik istikrar sağlayıcı, ekonomik istikrar ve maliye politikalarının enflasyonla mücadele, telafi edici maliye politikaları, gelir dağılımı ve gelir dağılımı, mali aracı eşdeğer yükseltme. ULS 209 GENEL MUHASEBE I Muhasebenin temel denkliği (varlık=kaynak denkliği), muhasebe ve muhasebeleştirme süreci, bilanço, yevmiye defteri, envanter, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri, Tekdüzen Hesap Planı sistematiği, nakit hareketlerinin, menkul kıymet hareketlerinin, ticari mal hareketlerinin, KDV işlemlerinin ve ticari borç/alacak işlemlerinin muhasebeleştirilmesi. ULS 211 OSMANLICA II Temel Osmanlıca bilgisi

7 ULS 213 SİYASİ VE DİPLOMATİK TARİH III Dünya Savaşı, ABD nin dış politikası ve savaşa girişi, Alman dış politikası, 2. Dünya Savaşı ve Türkiye, diplomatik konferanslar, 2. Dünya Savaşı nın sonuçları, Soğuk Savaş dönemi, yumuşama, Sovyetler Birliği nin yıkılışı. ULS 215 ULUSLARARASI TEORİLERDE YENİ YAKLAŞIMLAR Uluslararası İlişkiler teorilerinin kavramsal sorunları; Uluslararası İlişkiler Paradigma, Görüş ve Teorileri: Güç Dengesi Teorisi, Davranışçılık, Yapısalcılık, Oyun Teorisi, Realizm, Neo-Realizm, Plüralizm, Küreselcilik, Feminizm, İdealizm ve Post- Modernizm. ULS 217 İKTİDASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ Bu dersin amacı, iktisadi literatürde yeri olan ve alanın gelişmesine katkıda bulunmuş teoremlerin ve düşüncelerin incelenmesidir. ULS 219 ANAYASA HUKUKU Anayasa ve Devlet, Demokrasi ve Öğeleri, Milli Egemenlik - Güçler Ayrımı, Seçimler, Temel Hak ve Özgürlükler, Siyasal Rejimler, Parlamenter Başbakanlık ve Yarı Başkanlık Rejim, Türkiye'de Anayasacılık Hareketleri, Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemleri, Cumhuriyet Dönemi Anayasaları ve Genel Nitelikleri, 1982 Anayasası'na Göre T.C. Devleti, T.C. Devletinin Temel Nitelikleri, Yasama Yürütme ve Yargı Organları.

8 DÖRDÜNCÜ YARIYIL ULS 202 TÜRK SİYASAL HAYATI II II. Meşrutiyet ve Cumhuriyetin hazırlık dönemi, Atatürk ve Cumhuriyet, Tek Parti dönemi, çok partili hayata geçiş, askeri dönemler, 1980 den günümüze siyasi olaylar, kişilikler ve süreçler. Türkiye nin ekonomik, kültürel ve toplumsal gelişimi bağlamında siyasal gelişmeler. Seçimler ve sonuçları. ULS 204 DİPLOMATİK YABANCI DİL II Diplomatik yazım teknikleri, diplomasiyi tanıtma, diplomasinin özellikleri, diplomatik yazışmanın temel esasları, temel teknik kavramlar ve diplomatik yazışmanın değişik yöntemleri ve çeşitli diplomatik metin ve kaynakların incelemesi yapılacaktır. ULS 218 GENEL MUHASEBE II Muhasebenin temel denkliği (varlık=kaynak denkliği), muhasebe ve muhasebeleştirme süreci, bilanço, yevmiye defteri, envanter, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri, Tekdüzen Hesap Planı sistematiği, nakit hareketlerinin, menkul kıymet hareketlerinin, ticari mal hareketlerinin, KDV işlemlerinin ve ticari borç/alacak işlemlerinin muhasebeleştirilmesi. Önerilen Kaynaklar Genel Muhasebe, Orhan Sevilengül, Gazi Yayınevi, 2011 ULS 206 ULUSLARARASI POLİTİKA VE DIŞ POLİTİKA ANALİZİ I Diplomasinin gelişimi, diplomatik teamüller, diplomatik protokol, diplomatik müzakereler, propaganda türleri, ekonomi ve dış politika ilişkisi, ekonomik yardımlar, siyasal amaçlı kullanılan ekonomik yaptırımlar, çatışmanın nedenleri, çatışma çözüm yöntemleri, savaş türleri, uluslararası terörizm ve silahlanma gibi konularda öğrencilerin temel bilgi düzeylerinin oluşturulması amaçlanmaktadır. ULS 208 ULUSLARARASI HUKUK I Uluslararası hukukun konusu, doğası, dayanakları, yaptırım mekanizmaları ve geleceği incelenmekte, devletlerarası anlaşmazlıklar ve bu anlaşmazlıkların barışçıl çözümü, hukukun kaynakları, karar alma mekanizmasında hukukun rolü, savaşı ve şiddeti önlemenin hukuki yolları ve uluslararası anlaşmalar

9 ULS 210 DİPLOMASİ TARİHİ VE KURUMLARI Bu derste, diplomasi tarihi, diplomasinin tanımı ve ortaya çıkışından başlayarak incelenmekte; modern diplomasinin tarihsel evriminde önemli rolü bulunan Avrupa geleneği üzerinde durularak, çeşitli fırsat ve kriz ortamlarında diplomasinin ne şekilde kullanıldığı ele alınmaktadır. ULS 212 İDARE HUKUKU İdare, idare hukuku, kamu hizmeti ve benzer kavramların açıklamaları, idare hukukunun doğuşu ve kaynakları, başta anayasa olmak üzere yasalardaki idare ve idare hukukuna ilişkin temel ilke ve kurallar, idare ile hukuk devleti arasındaki ilişkiler, idarenin yetki, görev ve işlemleri, idarenin mali sorumluluğu, Türkiye nin idari teşkilatı kapsamında merkezi idare ve yardımcı kuruluşları ile yerel idareler. ULS 214 SİYASET SOSYOLOJİSİ Siyaset Bilimi ile Sosyolojinin çakıştığı bir alan olan Siyaset Sosyolojisi, politik olgu ve süreçlerin arkasında yatan görünmeyen sosyolojik alanı incelemeyi hedefler. Bu amaçla, farklı teorik yaklaşımları da dikkate alarak, bu alanda aktörlerin, kurumların ve süreçlerin nasıl ele alınacağı sorunsalı ile ilgilenir. ULS 216 MEDENİ HUKUK Hukuka giriş, hukukun Tanımı, Hukuku kuralları, Toplum düzenine sağlayan kurallar ve yaptırım. Hak kavramı ve çeşitleri. Medeni hukuk hakkında genel bilgiler: Medeni Hukukun konusu, Sistemi, Kaynakları Uygulanması, Başlangıç hükümleri, (iyi niyet ve dürüstlük ilkeleri vb) Konunda Boşluk ve kanunda boşlukların doldurulması, Hâkimin takdir yetkisi. İspat yükü. İşiler hukuku. Aile hukuku. Miras hukuku, Eşya hukuku. ULS 220 PARA VE MALİYE POLİTİKASI Öğrencilerin kamu kesiminde şekillenen finansman ve harcama politikalarının işleyişi, bu politikaların var edilme süreçleri ve eleştirisi konularında bilgi sahibi olmaları, analitik değerlendirme yapabilmeleri, geleceğin karar alma süreçlerinde aktör olabilmelerini sağlayacak donanımlara sahip olmalarının sağlanabilmesi.

10 BEŞİNCİ YARIYIL ULS 301 TÜRK DIŞ POLİTİKASI I Giriş, Çok uluslu imparatorluktan ulus devlete geçerken Türkiye, savaş ve diplomasi, Lozan Barış Konferansı, Savaş arası dönemde Türkiye nin dış politikası, II. Dünya Savaşı ve Türkiye'nin aktif tarafsızlık politikası. ULS 303 ULUSLARARASI POLİTİKA VE DIŞ POLİTİKA ANALİZİ II Diplomasinin gelişimi, diplomatik teamüller, diplomatik protokol, diplomatik müzakereler, propaganda türleri, ekonomi ve dış politika ilişkisi, ekonomik yardımlar, siyasal amaçlı kullanılan ekonomik yaptırımlar, çatışmanın nedenleri, çatışma çözüm yöntemleri, savaş türleri, uluslararası terörizm ve silahlanma gibi konularda öğrencilerin temel bilgi düzeylerinin oluşturulması amaçlanmaktadır. ULS 305 ULUSLARARASI HUKUK II Uluslararası hukukun doğuşu ve gelişimi, kaynakları ve özneleri, devletlerarası hukuku iç hukuktan ayıran özellikler, devletin kara, hava ve deniz ülkesi, bunların edinilme ve kaybedilme şekilleri, devletlerin ve hükümetlerin tanınması, devlette süreklilik, devletin kişiliği, devletin egemenlik hakları, egemenliğin kazanımı ve devri, devletlerin eşitliği prensibi ULS 307 DİPLOMATİK YABANCI DİL III Diplomatik yazım teknikleri, diplomasiyi tanıtma, diplomasinin özellikleri, diplomatik yazışmanın temel esasları, temel teknik kavramlar ve diplomatik yazışmanın değişik yöntemleri ve çeşitli diplomatik metin ve kaynakların incelemesi yapılacaktır. ULS 309 ULUSLARARASI ÖRGÜTLER I Uluslararası örgütlenmenin konusu Birleşmiş Milletler başta olmak üzere hükümetler arası uluslararası örgütlerden NGO olarak bilinen hükümetler dışı uluslararası örgütlere, Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ve Çok Uluslu Şirketlere kadar uzanan bir kapsamda ele alınacaktır. ULS 311 TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ Bu derste, öğrencilerin Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin tarihten güncele doğru

11 gelişim sürecini öğrenmeleri ve bu çerçevede ikili doğrudan ilişkiler kadar, bölgesel bazda münferit politikaların birbirleriyle mukayese edilme yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. ULS 313 MODERN ORTADOĞU TARİHİ Orta Doğu Tarihi, Arap-İsrail uyuşmazlığı, Irak Savaşı, Orta Doğu daki ABD-AB ve Türkiye nin Çıkarları, Orta Doğu Barış Süreci, Irak Savaşı Sonrası Orta Doğu, Büyük Orta Doğu İnisiyatifi ve Barselona Süreci. ULS 317 BORÇLAR HUKUKU Borçlar hukukunun genel hükümler kısmı, borcun kaynakları, sözleşme, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme, borç ilişkilerindeki özel durumlar, müteselsil borç, alacağın temliki, borcun nakli, başkası lehine akit, cezai şart, borç ilişkisine ilişkin açıklamalardan sonra ifa konusu, ifa etmemenin sonuçları ve borcu ifa dışında sona erdiren tecdit, zamanaşımı, takas gibi müesseseler. ULS 319 SİYASİ COĞRAFYA VE JEOPOLİTİK Ders kapsamında, Jeopolitik, strateji, siyasi coğrafya, coğrafi konum ve dış politika, ülkelerin coğrafi konumları gibi konular ele alınacaktır. ULS 321 ÇAĞDAŞ DEVLETLER SİSTEMİ Bu derste farklı siyasal rejimler ve hükümet biçimleri karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Demokratik rejimler, otoriter rejimler, totaliter rejimler ile parlamenter sistem, başkanlık sistemi, yarı-başkanlık sistemi örnek ülkeler çerçevesinde ele alınacaktır. ULS 323 DEMOKRASİ TEORİLERİ Bu derste belli başlı demokrasi kuramları ele alınacaktır. Derste ağırlıklı olarak modern demokrasi kuramları ele alınmakla birlikte; modern demokrasi kuramlarının zeminini teşkil eden öncü (eski) demokrasi kuramlarına da yer verilmektedir. Modern kuramlarla öncü kuramlar arasındaki ilişki, modern kuramlar arasındaki karşılaştırmalar ve günümüz demokrasilerinin ne kadar demokratik olduğu sorusunun cevabı da dersin kapsamı dâhilindedir.

12 ALTINCI YARIYIL ULS 302 TÜRK DIŞ POLİTİKASI II Soğuk Savaş başlarken Türkiye ve Sovyetler Birliği ilişkileri, Türkiye nin dış politikasında NATO yılları, Türkiye nin dış politikasında dönüşüm ve Kıbrıs sorunu, Türkiye ve Ortadoğu, Türkiye-AT/AB ilişkileri, Soğuk Savaş biterken Türkiye Sovyetler Birliği ilişkileri, genel değerlendirme. 12 Eylül 1980 döneminden sonra dış politikanın seyri, Özal döneminin etkileri, tek kutupluluk döneminde Türkiye nin yönelimleri, Avrupa Birliği ile yoğunlaşan ilişkiler ve tam üyelik süreci, küreselleşme sürecine karşı Türkiye nin tavrı. ULS 304 ULUSLARARASI HUKUK III Bu derste uluslararası ilişkileri yönlendiren hukuki kurallar ve kurumlar detaylı olarak incelenmektedir. Temel konular arasında devletlerin, hükümetlerin ve diğer birimlerin tanınması, ülke üzerinde yetkilerin el değiştirmesinin hukuki sonuçları (ardıllık), diplomasi ve konsolosluk ayrıcalık ve bağışıklıkları, uluslararası sorumluluk, diplomatik koruma, devletlerarasında uyuşmazlıkların barışçı yollardan çözülmesi ve kuvvet kullanma yer almaktadır. ULS 306 MİLLİYETÇİLIK VE TEORİLERİ Millet kavramının tanımı, milliyetçilik ve millet ilişkisi, milliyetçilik kuramları, milliyetçilik ve modernleşme, milliyetçilik ve ulus-devlet, milliyetçilik tipolojisi, etnik siyaset ve ulus-devletin zayıflaması ULS 308 DİPLOMATİK YABANCI DİL IV Diplomatik yazım teknikleri, diplomasiyi tanıtma, diplomasinin özellikleri, diplomatik yazışmanın temel esasları, temel teknik kavramlar ve diplomatik yazışmanın değişik yöntemleri ve çeşitli diplomatik metin ve kaynakların incelemesi yapılacaktır. ULS 310 ULUSLARARASI ÖRGÜTLER II Uluslararası örgütlenmenin konusu Birleşmiş Milletler başta olmak üzere hükümetler arası uluslararası örgütlerden NGO olarak bilinen hükümetler dışı uluslararası örgütlere, Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ve Çok Uluslu Şirketlere kadar uzanan bir kapsamda ele alınacaktır.

13 ULS 312 MODERN SİYASAL İDEOLOJİLER ve 19. Yüzyıllarda ortaya çıkan siyasal ideolojiler (Liberalizm, muhafazakârlık, milliyetçilik, Marksizm, anarşizm, sosyal demokrasi, feminizm, faşizm, korporatizm) ortaya çıktıkları tarihsel bağlamlar dikkate alınarak incelenecektir. ULS 314 BALKANLARDA MİLLİYETÇİLİK VE ETNİK SORUNLAR Güncel istikrarsızlık ve sorunlar da dâhil olmak üzere başlangıcından Soğuk Savaş sonuna kadar Balkan tarihi ile Balkan Politikası kapsamında bölgedeki istikrarsızlık ve sorunların incelenmesi; Balkanlardaki politik gelişmelerin anlaşılması için temel bilgilerin verilmesi ULS 316 KAFKASYA DA MİLLİYETÇİLİK VE ETNİK SORUNLAR Ders süresince, Kafkasya nın Uluslararası Politikadaki konumu, Hazar enerji kaynakları, bölgesel aktörler ve bölgesel çatışma konuları ele alınacaktır. ULS 318 ULUSLARARASI POLİTİKADA ORTADOĞU Orta Doğu Tarihi, Arap-İsrail uyuşmazlığı, Irak Savaşı, Orta Doğu daki ABD-AB ve Türkiye nin Çıkarları, Orta Doğu Barış Süreci, Irak Savaşı Sonrası Orta Doğu, Büyük Orta Doğu İnisiyatifi ve Barselona Süreci. ULS 320 DEĞERLER EĞİTİMİ Değer-ahlak tanımları, ana hatlarıyla dini ve felsefi açıdan ahlak literatürü, ahlak değerlerin kazanılması süreçleri, değer eğitimi modelleri, okullar ve değerler eğitimi, çocukta ahlak ve karakter gelişimi, Türk Milli Eğitiminin değerleri, okullarda belirli değerlerin öğretilmesi, Türk gençlerinin değerleri, Türk toplumunun değerleri (ampirik araştırmalara göre) ULS 322 VERGİ HUKUKU Vergi hukuku. Vergi ve yasal ve tahsilat işlemleri Vergi suç ve cezaları. Türk vergi sistemi ve vergi türleri. Vergi hukukunun tanımı ve kapsamı, tarihsel gelişimi ile ilişkiler, kaynaklar, yorum, vergilendirme işlemleri, suç ve ceza ve genel kurallar.

14 ULS 324 İRAN VE BÖLGE JEOPOLİTİĞİ Soğuk Savaş döneminde İran ve Irak, İran-Irak savaşında Amerika nın Rolü, Körfez Savaşı, Irak Kürdistanı, İran-Irak arasında işbirliği alanları.

15 YEDİNCİ YARIYIL ULS 401 TÜRK DIŞ POLİTİKASI III Soğuk Savaş sonrasından günümüze gelen süreçte Türk dış politikası ele alınacaktır. Bu çerçevede 2000li yıllarda Türkiye de dış politika yapım süreci, küresel sorunlar karşısında Türk dış politikası, 21. Yüzyıl da Türkiye nin bölgesel dış politika uygulamaları (Türkiye ABD, Türkiye AB, Türkiye - Yunanistan ve Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu, Türkiye Rusya, Kafkasya ve Orta Asya, Türkiye - Afrika ilişkileri). ULS 403 DİPLOMATİK YABANCI DİL V Diplomatik yazım teknikleri, diplomasiyi tanıtma, diplomasinin özellikleri, diplomatik yazışmanın temel esasları, temel teknik kavramlar ve diplomatik yazışmanın değişik yöntemleri ve çeşitli diplomatik metin ve kaynakların incelemesi yapılacaktır. ULS 405 ULUSLARARASI HUKUK IV Ulus-ötesi hakemlik organlarının yapısı; Ad Hoc hakemlik, kurumlaşmış hakemlik, öze uygulanacak kurallar, kararlar, Uluslararası örgütler ile görevlileri arasında uluslararası yönetim mahkemeleri ve başvuru komisyonları; başvuru komisyonları, ulus üstü örgütlerde özel hukuk kişilerine de açık ulus üstü mahkemeler, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı, AB ilk derece mahkemesi, Kuvvet kullanılması ve silahlı çatışmalar, silahlı çatışmalar uluslararası hukuku, tanımı, kaynakları, kılavuz ilkeleri, türleri, uluslararası hukukta silahlı çatışma türleri, silahlı çatışmaların başlaması ve hukuksal durum; uluslararası silahlı çatışmalarda durum ULS 407 AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ Avrupa Birliğinde bütünleşme süreci, 6 lardan 25 lere AB genişlemesi, Ortak politikalar, Avrupa Birliğinin dış politikası, Siyasi ve askeri birlik çabaları, Avrupa Birliği ve dünya ana hatlarıyla masaya yatırılacaktır. ULS 409 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ Dış ticaret ile ilgili temel kavramlar, dış ticarette kullanılan belgeler, ödeme ve teslim şekilleri, kambiyo ve gümrük mevzuatı, ihracat ve ithalat işlemleri, dış ticaret şirketleri, dış ticareti teşvik eden kuruluşlar, devlet yardımları, serbest bölgeler ve sınır ticareti ile Avrupa Birliği ve diğer küresel birlikleri içermektedir.

16 ULS 411 TÜRKİYE EKONOMİSİ Osmanlı ekonomisinin ekonomik ve ekonomi politik çözülme koşullarından yola çıkarak, 1923 den günümüze, Türkiye nin ekonomik yapısının, ekonomik gelişme ve uluslararası ekonomik ilişkiler düzleminde incelenmesi ULS 413 ULUSLARARASI İKTİSAT Bu ders Uluslararası iktisadi ilişkilere ve ticaret ve yatırımın siyasi nedenlerine odaklanmaktadır. Bretton Woods, IBRD, IMF, GATT, OECD, EC gibi savaş sonrası kurulan Uluslararası iktisadi sistemlerin siyasi tarihi incelenmektedir. Ayrıca, endüstri diplomasisi ve siyasi koordinasyon, COMECON, UNCTAD, Kuzey-Güney diyalogu, OPEC, A.B.D. liderliği ve A.B.D. gücü ile Amerika ile AB ve Japonya arasındaki iktisadi-siyasi ilişkilerin artışı gibi konular bu ders kapsamında incelenmektedir. ULS 415 İNSAN HAKLARININ ULUSLARARASI BOYUTLARI3 0 3 İnsan haklarının uluslararası boyutu, Birleşmiş Milletlerin insan hakları sözleşmeleri, insan haklarının bölgesel korunması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Helsinki Nihai Senedi, Paris Şartı ve insan haklarının korunması ile ilgili çalışan hükümet dışı örgütler incelenmektedir. ULS 417 TÜRK AMERİKAN İLİŞKİLERİ e dek Türkiye ABD ilişkileri, 2. Dünya Savaşı sonrası Türkiye nin güvenlik kaygıları ve ABD ile entegrasyon arayışı, Kore Savaşı, Türkiye nin NATO üyeliği, Körfez Krizi ve Savaşı, Kıbrıs Sorunu ULS 419 TÜRKİYE DE SİYASETİN TEMEL MESELELERİ Türkiye nin siyasal yapısı, Türkiye de devlet geleneği, Türkiye de demokratikleşme, Türkiye nin temel sorunları: Laiklik sorunu, Kürt sorunu ve Alevilik Sorunu, Türkiye de sosyolojik düzlemde laiklik, Türkiye de siyasal düzlemde laiklik, Türkiye de dini hareketler ve laiklik, Türkiye de bir Kürtler ve Kürt Kimliği, Türkiye de Kürt kimliğinin siyasallaşması, Türkiye de Kürt sorununun siyasi yapıya etkisi, Türkiye de Aleviler ve Alevi Kimliği, Türkiye de Alevilerin entegrasyonu, Türkiye de Alevi kimliğinin siyasallaşması ULS 421 ENERJİ POLİTİKALARI VE GÜVENLİĞİ Doğal kaynakların tanımı ve çeşitleri. Doğal kaynaklar ve diğer üretim faktörleri. İktisadi büyüme-kalkınma yaklaşımları ve doğal kaynaklarla ilişkisi. Enerji ekonomisi

17 ve genel ekonomi içindeki yeri. Yenilenemez enerji kaynaklarının üretimi ve tüketimindeki sorunlar. Alternatif olarak nükleer ve yenilenebilir enerjinin kullanımı. Uluslararası enerji politikası ve çatışmaları ULS 423 TÜRKİYE AFRİKA İLİŞKİLERİ Afrika ile ilgili genel gözlemler, Türklerin Afrika ile ilişkilerinin kısa tarihçesi, Kuzey Afrika da Osmanlı varlığı, Osmanlı Devleti nin Siyah Afrika ile Dostluk ilişkileri, Dekolonizasyon sürecinde Türkiye Afrika ilişkileri, son dönemdeki Türkiye Afrika ilişkilerinin geliştirmeye yönelik önlemler. ULS 425 AVRUPA BİRLİĞİ PROJE YÖNETİMİ Avrupa Birliği ile bağlantılı bir biçimde program proje ilişkisi, projeye duyulan ihtiyaç, projelerin özellikleri, proje yönetimi, proje yönetimi özellikleri ve faydaları, proje yönetimi süreci, proje planlaması ve planlama aşamaları (Başlangıç, Planlama, Uygulama, Kontrol ve Kapanış), planlamanın önemi, kapsam, bütçe ve zaman planlaması ve dengesi, farklı planlama yaklaşımları, maliyet tahmin yöntemleri, farklı planlama araçları, proje sürecinde ekiplerin hazırlanması. ULS 427 GİRİŞİMCİLİK Girişimcilik İle İlgili Kavramlar, Girişimciliğin Önemi ve Gelişimi, Girişimcilerdeki Özellikler, İç ve Dış Girişimcilik; Girişimcilikte Motivasyon, Girişimcilikte Yaratıcılık ve Yenilikçilik; Buluş, Marka ve Tasarımların Korunması, Girişimcilikte İş Fikirleri, İş Planı Hazırlama ve Doküman Haline Getirilmesi, İş Planı İçinde Yönetim, Pazarlama, Finans ve Üretim Planları, Girişimcilik Öyküleri, Girişimcilikte Örnek Olay İncelemeleri. ULS 429 GLOBAL ÇEVRE SORUNLARI VE POLİTİKALARI Küresel çevresel sorunların, özellikle Birleşmiş Milletler ölçeğinde uluslararası organizasyonlar ve uluslararası devlet dışı organizasyonlar odağında incelenmesi. Ayrıca uluslararası hukuk, Avrupa Birliği hukuku ve Türk çevre hukuku çalışmalarını konu almaktadır. Ayrıca çevre sorunları üzerine vaka çalışmaları değerlendirilmektedir.

18 SEKİZİNCİ YARIYIL ULS 402 DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ Dış ticaret belgelerinin muhasebeleştirilmesi, İhracat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, İthalat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, Dış ticarette kullanılan finansal teknikler, Ödeme şekilleri, Döviz işlemleri, Depozito işlemleri, İhracat uygulamaları, İthalat uygulamaları. ULS 404 ULUSLARARASI HUKUKUN GÜNCEL SORUNLARI Küreselleşme, bölgesel bütünleşme, self-determinasyon karşılıklı bağımlılık, hükümetler dışı örgütler, insan hakları, etnik çatışmalar, köktencilik gibi günümüz sorunlarını ve eğilimlerinin arkasındaki dinamiklerin analizi ve tartışılması, bunlara ek olarak Balkanlar, Ortadoğu ve NATO gibi bölgesel konularda genel tartışmalar bu dersin konularını oluşturmaktadır. ULS 406 DİPLOMATİK YABANCI DİL VI Diplomatik yazım teknikleri, diplomasiyi tanıtma, diplomasinin özellikleri, diplomatik yazışmanın temel esasları, temel teknik kavramlar ve diplomatik yazışmanın değişik yöntemleri ve çeşitli diplomatik metin ve kaynakların incelemesi yapılacaktır. ULS 408 ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK Ele alınan derslerin içeriğini, uluslar arası alanda ticari nitelikteki sözleşmelerin hazırlanması, bu hazırlama sırasında meydana gelebilecek muhtemel uyuşmazlıkların halli, yatırım uyuşmazlıkların giderilmesi ile Dünya Ticaret Örgütü nezdinde devletler arasında çıkan ticari uyuşmazlıkların giderilmesi oluşturmaktadır. ULS 410 AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU VE KURUMLARI Avrupa Birliği (AB) Hukuku'nun genel ilkeleri, AB'nin karar organları, malların, hizmetlerin, sermayenin ve işçilerin serbest dolaşımı konuları öğretilmektedir.

19 ULS 412 TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA KIBRIS Ders süresince; Kıbrıs ta yaşanan Türk-Rum ilişkileri paralelinde Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin tarihi seyri üzerinde durulacaktır. Kıbrıs Sorunu ABD ve AB nin bölgesel ve küresel politikaları kapsamında değerlendirilecektir. ULS 414 TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA ORTA ASYA Ders süresince, Orta Asya nın Uluslararası Politikadaki konumu, bölgesel aktörler ve bölgesel çatışma konuları ele alınacaktır. ULS 416 TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ Türkiye nin Avrupa Birliği ne üyelik müracaatı yeni gelişmeler ışığında değerlendirilmektedir. Soğuk Savaş ın bitimi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi nin oluşturulması, Türkiye nin ekonomik, sosyal ve siyasi göstergeleri ve AB üyeliğine muhalefet gibi Türkiye nin uzlaşma gücünü destekleyen ve engelleyen iç ve dış etkenlerinin incelenmesi ULS 418 TÜRK ALMAN İLİŞKİLERİ Osmanlı Alman ilişkilerinin tarihçesi, Weimar Dönemi ( ) Türk Alman ilişkileri, Hitler Dönemi ( ) Türk Alman ilişkileri. ULS 420 ULUSLARARASI FİNANS Çokuluslu finans, dünya ticareti ve uluslararası parasal sistem, döviz ve eurocurrency piyasaları, uluslararası parite koşulları, kur riskinin doğası, ülke riski, çokuluslu hazine yönetimi, parasal varlık ve yükümlülüklerin değerinde kur riskine bağlı değişiklikler, reel varlıkların değerinde kur riskine bağlı değişiklikler reel varlıkların değerinde kur riskine bağlı değişiklikler ULS 422 ULUSLARARASI TERÖRİZM VE GÜVENLİK Güç, etki ve zecir kavramları, şu alanlar muvacehesinde diplomatik ve stratejik davranışın doğası: İkinci Dünya Savaşından sonra devlet sistemi, çağdaş stratejinin sorunları: nükleer silahların etkisi, nükleer caydırıcılık teorisi, kriz yönetimi, sınırlı savaş, silahların kontrolü ve karşılıklı caydırıcılığın istikrarı, silahların sınırlandırılması ve kontrolü, yumuşama: SALT, Karşılıklı Güç İndirimi Görüşmeleri, CSCE ve INF antlaşması konuları ele alınacaktır.

20 ULS 424 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Genel Esaslar, Dersi Tanıtma, Öğrencilerden Beklentiler, Giriş: Konunun anlamı- Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY)'nin rekabet açısından önemi Stratejik yönetim sürecinde İKY'nin rolü İKY anlayışında yaşanan gelişmeler; İKY alanında teknolojik gelişmeler; Stratejik İKY işlevleri II. Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması 1. İşgören ihtiyacının tahmini ve stratejik açıdan önemi 2. İşgören tedariki (örnek olaylar) 3. İşgören seçimi 4. İşgöreni ie yerleştirme ve stratejik açıdan önemi; eğitim ve geliştirme faaliyetleri (örnek olaylar); 5. Stratejik yönetim sürecinde kariyer yönetimi (örnek olaylar) III. Stratejik İKY açısından iş analizleri; iş tanımları IV. Stratejik İKY'de iş değerleme ve ilgili kavramlar İş değerleme yöntemleri V. Performans (başarı) değerleme : Stratejik İKY açısından anlam ve önemi Performans değerleme yöntemleri (örnek olaylar) VI. Ücret ve ücret sistemleri İşletme içi ücretin oluşumu Ücret politikaları Rekabet avantajı kazanmada İKY'nin rolünün tartışılması ULS 426 TÜRKİYE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ Dağlık Karabağ Sorunu ve Türkiye-Ermenistan İlişkileri, Sınır Kapıları Sorunu ve Türkiye-Ermenistan İlişkileri, Türkiye nin AB ne Üyelik Sürecinde Ermeni Sorunu Faktörü, Türk Dış Politikası ve Ermeni Sorunu (ABD, Rusya, vb). ULS 428 ULUSLARARASI İLİŞKİLERİN GÜNCEL SORUNLARI Küreselleşme, bölgesel bütünleşme, self-determinasyon karşılıklı bağımlılık, hükümetler dışı örgütler, insan hakları, etnik çatışmalar, köktencilik gibi günümüz sorunlarını ve eğilimlerinin arkasındaki dinamiklerin analizi ve tartışılması, bunlara ek olarak Balkanlar, Ortadoğu ve NATO gibi bölgesel konularda genel tartışmalar bu dersin konularını oluşturmaktadır. ULS 430 SERMAYE PİYASASI VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ Türkiye'de faal olan organize ve tezgah üstü piyasalar, İMKB Hisse Senetleri Piyasası, İMKB Tahvil Bono Piyasası, TCMB Bankalar Arası Para Piyasası gibi, incelenmektedir. Haftalık olarak piyasalardaki gelişmeler analiz edilerek piyasaları analiz kapasitesi kazandırılmaya çalışılmaktadır. Para, faiz ve risk gibi temel kavramlar ele alınmakta, ardından hisse senedi, tahvil-bono gibi 20 civarında yatırım aracı incelenmektedir. Analiz teknikleri uygulamalı olarak öğretilmektedir.

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI I. ULUSLARARASI İLİŞKİLER I (3.0.3) Uluslar arası sistem/ Temel Kavramlar/ Devlet/ Sivil Toplum Örgütleri/

Detaylı

TOPLAM 30 TOPLAM 30 TOPLAM 30

TOPLAM 30 TOPLAM 30 TOPLAM 30 1. YARIYIL ULS 101 Uluslararası İlişkiler I 6 Z 3 0 3 ULS 103 Siyasi Tarih I 5 Z 3 0 3 SKY 107 Siyaset Bilimi 4 Z 3 0 3 SKY 103 Hukuka Giriş 5 Z 3 0 3 TDİ 101 Türk Dili I 2 Z 2 0 2 YDİ 101 Yabancı Dil

Detaylı

İKİNCİ YIL ÜÇÜNCÜ YIL

İKİNCİ YIL ÜÇÜNCÜ YIL ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS PROGRAMI (II.Öğretim) 101 İktisada Giriş I 2 0 2 4 102 İktisada Giriş II 2 0 2 4 103 Genel Muhasebe I 2 0 2 4 104 Genel Muhasebe II 2 0 2 4 105

Detaylı

tarih ve 463 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1

tarih ve 463 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 01.10.2013 tarih ve 463 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 GÜZ BAHAR DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS SAYISI** SAYISI** 1. YARIYIL 2. YARIYIL MAB143 İŞLETMEYE GİRİŞ 3 0 3 3.0

Detaylı

Maliyet Muhasebesi I (147) A11-A Pazartesi İşletme İktisat Uluslararası İlişkiler

Maliyet Muhasebesi I (147) A11-A Pazartesi İşletme İktisat Uluslararası İlişkiler 25.01.2016 Pazartesi 09:00 Betimsel İstatistik (202) D20- Çok Değişkenli İstatiksel Analiz A2-A4 İstatistik I D13-D14 Güncel Sosyal Politikaları Gelişmeleri A1 Yöneylem Araştırması I (140) A7- A8 Envanter

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI

YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI 2010 Eğitim Öğretim Bahar Dönemi ZORUNLU DERSLER Uluslararası Ġlişkilerde Araştırma ve Yazma

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARI YILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI SINIF BÖLÜM SINAVIN GÜNÜ SAATİ DERSİN ADI SINAV/YERİ ÖĞR.

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARI YILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI SINIF BÖLÜM SINAVIN GÜNÜ SAATİ DERSİN ADI SINAV/YERİ ÖĞR. 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARI YILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI 2 Ç.E.E.İ. 26.06.2018 Salı 09.30 Bilgi ve İletişim Teknolojiler 2 Ç.E.E.İ. 26.06.2018 Salı 14.00 Ticari İşletme Hukuku 229 2 Ç.E.E.İ.

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI

YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI 2010 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi Zorunlu Dersler Uluslararası İlişkilerde Araştırma

Detaylı

NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ULU101 Uluslararası İlişkiler (3+0)6 Uluslararası ilişkilerin temel

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları PA 101 Kamu Yönetimine Giriş (3,0,0,3,5) Kamu yönetimine ilişkin kavramsal altyapı, yönetim alanında geliştirilmiş teori ve uygulamaların analiz edilmesi, yönetim biliminin

Detaylı

1 ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ Salı Matematik II ALAN Z Çarş Resim SEÇEN Z-08

1 ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ Salı Matematik II ALAN Z Çarş Resim SEÇEN Z-08 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARI YILI ARA SINAV PROGRAMI 1 ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ SINAVIN GÜN VESAATİ DERSLER GRUP ADI SINAV/YERİ 03.04.2018 Salı 09.30 Matematik II ALAN 04.04.2018

Detaylı

TOPLAM 18 0 0 8 30 TOPLAM 18 0 0 18 30

TOPLAM 18 0 0 8 30 TOPLAM 18 0 0 18 30 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BANDIRMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ 0-0 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI D.Kodu.Sınıf l.yarıyıl Ktg. T U L K AKTS D.Kodu.Sınıf ll.yarıyıl Ktg. T U L K AKTS

Detaylı

LİSANS PROGRAMI İŞLETME

LİSANS PROGRAMI İŞLETME İŞLETME 1 MATEMATİK I 2 İKTİSADA GİRİŞ I 3 GENEL MUHASEBE I 4 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 5 İŞLETME İLKELERİ 6 DAVRANIŞ BİLİMLERİ I 1 MATEMATİK II 2 İKTİSADA GİRİŞ II 3 GENEL MUHASEBE II 4 BORÇLAR HUKUKU

Detaylı

ISL2101 İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu YAD102 YABANCI DİL Zorunlu YAD121 FRANSIZCA I Zorunlu

ISL2101 İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu YAD102 YABANCI DİL Zorunlu YAD121 FRANSIZCA I Zorunlu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme 1. Yarıyıl Dersleri IKT1203 İKTİSADA GİRİŞ Zorunlu 3 0.00 0 5.00 ISL1001 İŞLETME I Zorunlu 3 0.00 0 5.00 ISL1401 İŞLETME MATEMATİĞİ I Zorunlu 3 0.00 0 5.00

Detaylı

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI 1. ve Terörizm (UGT) Yüksek Lisans (YL) Programında sekiz

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARI YILI ARA SINAV PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARI YILI ARA SINAV PROGRAMI SINIF BÖLÜM SINAVIN GÜN VE SAATİ DERSLER GRUP ADI SINAV/YERİ 1 Ç.E.E.İ. 27.03.2017 P.Tesi 09.30 Anayasa Hukukuna Giriş 09080075-14080073 14080075-16080037 1 Ç.E.E.İ. 29.03.2017 Çarş 09.30 Sosyal Düşünceler

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ (TÜRKÇE LİSANS PROGRAMI) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ (TÜRKÇE LİSANS PROGRAMI) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ 2017-2018 BÖLÜMÜ (TÜRKÇE LİSANS PROGRAMI) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 135 Kredi ve 241 AKTS den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre

Detaylı

SINAV TARİHİ SINAV SAATİ 15 KASIM 09:30 Z-05 DERSLİK (İ.Ö.) DERSLİK (N.Ö.) DERSİN KODU / ADI İŞLETME I İŞL100 / ORYANTASYON 18 KASIM 09:30 207 201,206

SINAV TARİHİ SINAV SAATİ 15 KASIM 09:30 Z-05 DERSLİK (İ.Ö.) DERSLİK (N.Ö.) DERSİN KODU / ADI İŞLETME I İŞL100 / ORYANTASYON 18 KASIM 09:30 207 201,206 DERSİN KODU / ADI SINAV TARİHİ SINAV DERSLİK (N.Ö.) DERSLİK () İŞLETME I İŞL100 / ORYANTASYON 18 KASIM 09:30 207 201,206 İŞL101 / İŞLETMEYE GİRİŞ I 20 KASIM 14:30 202,204 203,205 ÇEK307 / SOSYAL PSİKOLOJİ

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS KATALOĞU

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERS KATALOĞU TARİH ANABİLİM DALI 9103500 Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı Zorunlu 6 0 0 6 9103300 Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı Zorunlu 6 0 0 6 9103129 Tarih Araştırmalarında Yöntem ve Teknikler Zorunlu 9103500 Yüksek Lisans

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Mikroekonomik Analiz I IKT751 1 3 + 0 8 Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih,

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 2. Sınıf Güz Dönemi. HUK233 İdare Hukuku I Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 2. Sınıf Güz Dönemi. HUK233 İdare Hukuku I Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok . Sınıf Güz Dönemi Teori HUK İdare Hukuku I 4 İdare hukukuna giriş İdare hukukunun kaynakları Hukuk devleti ve eşitlik 4 Merkezi idare Yerel yönetimler İdari özerklik 7 Büyükşehir belediyeleri Kamu iktisadi

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ 1. Yarıyıl Ders Planı ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

MUAFİYET TOBLOSU SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2016 MÜFREDAT

MUAFİYET TOBLOSU SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2016 MÜFREDAT MUAFİYET TOBLOSU SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2016 MÜFREDAT I.YARIYIL Dersin Kodu Fakültemizdeki 9100.019901 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 2 2 9100.019903 Türk Dili 1 2 2 9100.019905 Yabancı

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FİNAL SINAV PROGRAMI DERSLER

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FİNAL SINAV PROGRAMI DERSLER SINIF/BÖLÜMSINAVIN GÜN VE SAATİ DERSLER GRUBU SINAV YERİ 1 Ç.E.E.İ 29.05.2017 P.Tesi 10.00 Bilgi ve İletişim Teknolojileri I ALAN K.AMFİ 1 Ç.E.E.İ 29.05.2017 P.Tesi 16.00 Temel Yabancı Dil 2 (İng) ALAN

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ I. YARIYIL I. YIL 0 4 0 3 1 0 1 İKTİSADA GİRİŞ* Z 3 0 3 3 0 4 0 3 1 1 3 İKTİSAT I Z 3 0 3 3 0 4 0 3 1 0 3 SİYASET BİLİMİ I Z 3 0 3 3 0 4 0 3 1 0 5 TOPLUM BİLİMİ I Z 3 0 3 3 0 4 0 3 1 0 7 HUKUKUN TEMEL

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ:... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ:... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ:... 1 Birinci Ayrım: MİLLETLERARASI ÖRGÜT TEORİSİ... 3 I. Milletlerarası Örgütlerin Doğuş Nedenleri... 3 II. Uluslararası İlişkiler ve Milletlerarası Örgütler... 5 III. Milletlerarası

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DERS İÇERİKLERİ BÖLÜM: Yönetim ve Organizasyon PROGRAM: İşletme Yönetimi 1. Yarıyıl (Güz) T.C. 101 Genel Muhasebe 4 (3+1): Muhasebe bilgi sistemi, muhasebenin gelişimi, muhasebenin temel kavramları, genel kabul görmüş

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I Ders No : 0020040023 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ...i GİRİŞ...1. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖRGÜT TEORİSİ

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ...i GİRİŞ...1. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖRGÜT TEORİSİ İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...i GİRİŞ...1 Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖRGÜT TEORİSİ I. MİLLETLERARASI ÖRGÜTLERİN DOĞUŞ NEDENLERİ...3 II. MİLLETLERARASI ÖRGÜTLERİN AMAÇLARI...5 III. MİLLETLERARASI ÖRGÜTLER VE ULUSLARARASI

Detaylı

TUR181 Türk Dili I Zorunlu YDL183 Yabancı Dil I Zorunlu ISL101 İşletmeye Giriş Zorunlu

TUR181 Türk Dili I Zorunlu YDL183 Yabancı Dil I Zorunlu ISL101 İşletmeye Giriş Zorunlu Öğretim Planı 1. Yarıyıl AIT181 TBT181 Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı Zorunlu 2 0 0 2 2 Zorunlu 1 2 0 2 2 TUR181 Türk Dili I Zorunlu 2 0 0 2 2 YDL183

Detaylı

AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 DERS İÇERİĞİ

AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 DERS İÇERİĞİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 Muhasebe kavramı (Tanımı, Gelişimi, Bölümleri ve Muhasebe Bilgi Sistemi),

Detaylı

Maliye Programı Ders İçerikleri

Maliye Programı Ders İçerikleri Maliye Programı Ders İçerikleri I.YARIYIL DERSLERİ Türk Dili I 2+0 2 Dil, Diller ve Türk Dili, Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle, Kelime Türleri, Anlatımın Öğeleri ve Anlatım Türleri, Düzgün ve Etkili Konuşmanın

Detaylı

Türk Anayasa Hukukunun Bilgi Kaynakları. Osmanlı Anayasal Gelişmeleri DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS

Türk Anayasa Hukukunun Bilgi Kaynakları. Osmanlı Anayasal Gelişmeleri DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat ANAYASA HUKUKU 0102213 2 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Zorunlu

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GK. SEÇ. I: BİLGİ TOPLUMU VE TÜRKİYE Ders No : 0310250040 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

İşletme 1 9:30-10:45 11:00-12:15 13:00-14:15 14:30-15:45 16:00-17:15 Z Haziran Salı ISLETMEYE GIRIS II 106 MAKROEKONOMIYE GIRIS SUBE:2

İşletme 1 9:30-10:45 11:00-12:15 13:00-14:15 14:30-15:45 16:00-17:15 Z Haziran Salı ISLETMEYE GIRIS II 106 MAKROEKONOMIYE GIRIS SUBE:2 İşletme 9:0-0: :00 - : :00 - : :0 - : 6:00-7: ISLETMEYE GIRIS II 06 MAKROEKONOMIYE GIRIS SUBE: 0 İKT0 SOSYAL BİLİMLERDE MATEMATİK II 06 İKT0 SOSYAL BİLİMLERDE MATEMATİK II 0 İKT0 SOSYAL BİLİMLERDE MATEMATİK

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK BİRİNCİ YARIYIL KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK ve SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK ve SİGORTACILIK PROGRAMI 1.SINIF DERS İÇERİKLERİ Ekonomiye Giriş

Detaylı

Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ. Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık

Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ. Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII TABLOLAR LİSTESİ... XXV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Vatandaşlığın

Detaylı

Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri

Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri TDB 103 Türk Dili I Dil, diller ve Türk dili Dil bilgisi, sözcük, cümle Kelime Türleri Anlatımın öğeleri ve anlatım türleri Düzgün ve etkili konuşmanın temel

Detaylı

DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ PROGRAM KODU:58101 1.YARIYIL DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ DİY101 GENEL MUHASEBE 1.Yarıyıl 3 1 4 4 Temel Kavramlar ve Muhasebe Sistemi,

Detaylı

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ (YÖNETİM VE LİDERLİK) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ (YÖNETİM VE LİDERLİK) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ (YÖNETİM VE LİDERLİK) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI 1. ve ) Yüksek Lisans Programında sekiz kredili ve bir

Detaylı

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Sağlık Kurumları İşletmeciliği SKI701 1 3 + 0 8 İşletme ile ilgili temel

Detaylı

tarih ve 1037 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 1037 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 7.2.205 tarih ve 037 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki GÜZ Tablo ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Programı BAHAR DERSİN KODU VE ADI T

Detaylı

MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anabilim Dalı: Maliye PROGRAMIN TANIMI: Maliye Tezsiz Yüksek Lisansı programının amacı; kamu ve özel sektör sistemi içerisindeki problemleri ve ihtiyaçları analiz edebilecek,

Detaylı

İŞLETME N.Ö. Ders Adı

İŞLETME N.Ö. Ders Adı İŞLETME N.Ö. DONEMNO : 1 GENEL İŞLETME I 0020050001 3 0 5 FİNANSAL MUHASEBE I 0020050002 3 0 5 İŞLETME MATEMATİĞİ I 0020050003 3 0 5 İKTİSADA GİRİŞ I 0020050004 3 0 5 ŞEHİR VE MEDENİYET 0020050005 2 0

Detaylı

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS 345000000000506 Çokuluslu Şirket Stratejileri Dersin amacı, katılımcılarla çokuluslu şirketlerin küresel YÖNETİM 3+0+3 6 rekabetlerle üstünlük sağlayabilecekleri

Detaylı

MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ Doktora Uzmanlık Alanı MLY898 3 3 + 0 6 Bilimsel araştırmarda ve yayınlama süreçlerinde etik ilkeler. Tez yazım kuralları,

Detaylı

Öğretim Yılı, Güz Dönemi İktisat Bölümü - (NÖ)

Öğretim Yılı, Güz Dönemi İktisat Bölümü - (NÖ) 20142015 Öğretim Yılı, Güz Dönemi İktisat Bölümü (NÖ) İKT4525 [69] [S4] [1] Uluslararası Politik Ekonomi İKT4513 [88] [S4] [1] Fikri ve Sınaî Mülkiyet Hakları KAY1805 [255] [S1] [2] İKT2003 [170] [S2]

Detaylı

İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. KREDİ AKTS 2.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB.

İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. KREDİ AKTS 2.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ İŞL1101 ZORUNLU 4 0 0 4 6 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI İŞL1103 ZORUNLU 3 0 0 3 5 İŞ ETİĞİ VE SOSYAL SORUMLULUK İŞL1105 ZORUNLU 2 0 0 2 5 İKTİSADA

Detaylı

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bu ders kapsamında Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Alanında kullanılan nicel ve nitel araştırma

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇ.ATATÜRK İLK.VE İNK.TAR.SEMİNERİ Ders No : 0310400249 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Eğitim Öğretim Metotları: Eğitim - Öğretim Yöntemleri Başlıca Öğrenme Faaliyetleri Kullanılan Araçlar

Eğitim Öğretim Metotları: Eğitim - Öğretim Yöntemleri Başlıca Öğrenme Faaliyetleri Kullanılan Araçlar Eğitim Öğretim Metotları: Eğitim - Öğretim Yöntemleri Başlıca Öğrenme Faaliyetleri Kullanılan Araçlar Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS GB. 00 309 Genel

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ YENİ MÜFREDAT

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ YENİ MÜFREDAT 1.SINIF GÜZ YARIYILI NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM ENF1 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Z 2 2 3 4 SKY 101 YÖNETİM BİLİMİ Z 3 0 3 6 SKY 103 GENEL MUHASEBE I Z 3 0 3 4 SKY 107 TEMEL HUKUK Z 3 0 3 5 SKY 111 BİLİMSEL

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ / İŞLETME PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL

İŞLETME YÖNETİMİ / İŞLETME PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL T.C OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETİM ve ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ / İŞLETME PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TDL101 Türk Dili 1 (2+0) Dil, Diller

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PLANLARI

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PLANLARI DERS AŞAMASI İKTİSAT YÜKSEK LİSANS PROGRAMI SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PLANLARI IKT5101 MİKRO İKTİSAT TEORİSİ Z 3 0 0 3 6 IKT5102 İKTİSADİ ANALİZ Z 3 0 0 3 7 IKT5103 MAKRO

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : BORÇLAR HUKUKU Ders No : 00005008 Teorik : Pratik : 0 Kredi : ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

Tablo 5: AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER VE EŞLENİK DERSLER İKTİSAT

Tablo 5: AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER VE EŞLENİK DERSLER İKTİSAT Tablo 5: AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER VE EŞLENİK DERSLER İKTİSAT Dersi Alan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Y.Y D.Kodu Eşlenik Ders Eş.Kod 1 IKT 1001 İKTİSADA GİRİŞ I Ekonometri 1 IKT 1001 İKTİSADA

Detaylı

Bahar Yarıyılı Bütünleme Sınav Programı

Bahar Yarıyılı Bütünleme Sınav Programı 2014-2015 Bahar Yarıyılı Bütünleme Sınav Programı 15.06.2015 Pazartesi 13:00 STRATEJİK YÖNETİM VE İŞLETME MALİYET MUHASEBESİ II İLKNUR ULUSLARARASI FİNANSA GİRİŞ CELAL T. KAMU YÖNETİMİ KÜRŞAD H. İKTİSADA

Detaylı

OKÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI I. SINIF I. YARIYIL

OKÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI I. SINIF I. YARIYIL OKÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI I. SINIF I. YARIYIL ISL 101 İKTİSADA GİRİŞ 1 2 0 2 4 ISL 103 İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ 1 3 0 3 4 ISL 105 GENEL MUHASEBE 1 3 0 3 5 ISL

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ MÜFREDATI

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ MÜFREDATI 1.SINIF GÜZ YARIYILI NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM ENF1 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Z 2 2 3 4 SKY 101 YÖNETİM BİLİMİ Z 3 0 3 4 SKY 103 GENEL MUHASEBE I Z 3 0 3 4 SKY 107 TEMEL HUKUK Z 3 0 3 4 SKY 111 BİLİMSEL

Detaylı

Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ. Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar

Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ. Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...v GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm Antik Demokrasi I. ANTİK DEMOKRASİNİN

Detaylı

Uluslararası Siyasi İktisat (IR211) Ders Detayları

Uluslararası Siyasi İktisat (IR211) Ders Detayları Uluslararası Siyasi İktisat (IR211) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Uluslararası Siyasi İktisat IR211 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Yok

Detaylı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İŞLETMECİLİK 13 1.1. İnsan İhtiyaçları 14 1.1.1. Ekonomik Mal ve Hizmetler 16 1.1.2. Talep ve Arz 17 1.1.3. Tüketim ve Tüketici 18 1.1.4. Üretim ve Üretim Faktörleri 18 1.2.

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AI0 2 + 0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze /

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI 1.SINIF GÜZ YARIYILI NORMAL ÖĞRETİM İKT 101 İktisada Giriş-I Z 3 0 3 7 İKT 103 İktisadi Matematik-I Z 3 0 3 7 İKT 105 Sosyoloji Bilimine Giriş

Detaylı

MLY104 Muhasebe I 1 Z 4 0 4 4

MLY104 Muhasebe I 1 Z 4 0 4 4 GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TİREBOLU MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS-BANKACILIK SİGORTACILIK MALİYE PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Atatürk İlkeleri ve AITB191 İnkılap Tarihi I 1 Z 2 0 2 2 İnkılap tarihinin

Detaylı

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 14.11.2013 tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Sosyal BilimlerEnstitüsü İletişim Bilimleri Doktora Programı * 1. YARIYIL 2. YARIYIL İLT 771 SİNEMA ARAŞTIRMALARI SEMİNERİ 2 2 3 10 1

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ANAYASA HUKUKU Ders No : 0020060018 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ENSTİTÜ KURULU KARARLARI Toplantı Sayısı Karar Sayısı Karar Tarihi 2014/ /05/2014

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ENSTİTÜ KURULU KARARLARI Toplantı Sayısı Karar Sayısı Karar Tarihi 2014/ /05/2014 İŞLETME (ALANYA İŞLETME FAKÜLTESİ) ANA BİLİM DALI YÖNETİM VE ORGANİZASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI KURAMSAL UYGULAMA TOPLAM ULUSAL KREDİ DERS YENİ KODU ESKİ ADI SAATİ SAATİ SAAT KREDİ (AKTS) DURUMU KODU

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : EĞİTİM SOSYOLOJİSİ * Ders No : 0310340040 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri MLY733 1 3 + 0 6 Araştırma yöntemlerindeki farklı anlayışları, yaygın olarak kullanılan araştırma

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Türk Siyasal Hayatı POL212 4 ECTS Ders

Detaylı

MUHASEBE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ

MUHASEBE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ AKÇAKOCA MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ DERSLER YDB1113 Yabancı Dil 1 İngilizce I dersinde başlıca hedef, öğrenenlerin İngilizce bilgi düzeylerini geliştirmek,

Detaylı

INTL 101 / SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ

INTL 101 / SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ INTL 101 / SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ Siyaset, siyasal sistemler ve siyaset bilimine ait temel kurum ve kavramlar; öğrencilerin farklı siyasal sistemlerin işleyişlerini anlamalarına yönelik olarak siyaset

Detaylı

İŞLETME İKTİSAT SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ SOSYAL HİZMET ULUSLARARASI İLİŞKİLER YÖK ZORUNLU DERSLER PERŞEMBE ULS103 İKTİSADA GİRİŞ I

İŞLETME İKTİSAT SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ SOSYAL HİZMET ULUSLARARASI İLİŞKİLER YÖK ZORUNLU DERSLER PERŞEMBE ULS103 İKTİSADA GİRİŞ I İŞLETME SİYASET BİLİMİ VE KAMU İLİŞKİLER YÖK ZORUNLU DERSLER 18.01.2016 PAZARTESI 19.01.2016 SALI 20.01.2016 ÇARŞAMBA 21.01.2016 PERŞEMBE 22.01.2016 CUMA 25.01.2016 PAZARTESI 26.01.2016 SALI 09.00 YDL181

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1.YARIYIL Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi I Bu derste kavramlar ve Osmanlı yenileşmesi, Avrupa daki gelişmeler,

Detaylı

T.C. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ T.C. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ ANAYASA HUKUKU (Kredi: 3 / AKTS: 8) Anayasa kavramı ve anayasacılık düşüncesi;

Detaylı

TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 ( TASLAK STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Polonya İlişkileri; Fırsatlar ve Riskler ( 2016 ) Türkiye; 75 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen

Detaylı

TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 ( TASLAK STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Fransa İlişkileri; Fırsatlar ve Riskler ( 2016 ) Türkiye; 75 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen ekonomisi

Detaylı

28 ARALIK 2015 PAZARTESİ SINAV SAATİ SINAV YAPILACAK DERS ÖĞRETİM ÜYESİ SINAV SALONU VE ÖĞRENİM TÜRÜ SALON SALON BAŞKANI GÖZETMEN ULUSLAR BİRİNCİ 401

28 ARALIK 2015 PAZARTESİ SINAV SAATİ SINAV YAPILACAK DERS ÖĞRETİM ÜYESİ SINAV SALONU VE ÖĞRENİM TÜRÜ SALON SALON BAŞKANI GÖZETMEN ULUSLAR BİRİNCİ 401 28 ARALIK 2015 PAZARTESİ SINAV SAATİ SINAV YAPILACAK DERS ÖĞRETİM ÜYESİ SINAV SALONU VE ÖĞRENİM TÜRÜ SALON SALON BAŞKANI GÖZETMEN ULUSLAR BİRİNCİ 09:30-10:30 ULS115 Hukukun Temel Kavramları 182 171 SHB105

Detaylı

28 ARALIK 2015 PAZARTESİ SINAV SAATİ SINAV YAPILACAK DERS ÖĞRETİM ÜYESİ SINAV SALONU VE ÖĞRENİM TÜRÜ SALON SALON BAŞKANI GÖZETMEN ULUSLAR BİRİNCİ 401

28 ARALIK 2015 PAZARTESİ SINAV SAATİ SINAV YAPILACAK DERS ÖĞRETİM ÜYESİ SINAV SALONU VE ÖĞRENİM TÜRÜ SALON SALON BAŞKANI GÖZETMEN ULUSLAR BİRİNCİ 401 28 ARALIK 2015 PAZARTESİ SINAV SAATİ SINAV YAPILACAK DERS ÖĞRETİM ÜYESİ SINAV SALONU VE ÖĞRENİM TÜRÜ SALON SALON BAŞKANI GÖZETMEN ULUSLAR BİRİNCİ 09:30-10:30 ULS115 Hukukun Temel Kavramları 182 171 SHB105

Detaylı

Geleneksel ve yeni maliye karşılaştırılması, Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde vergi sistemleri ve maliye politikasında değişim.

Geleneksel ve yeni maliye karşılaştırılması, Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde vergi sistemleri ve maliye politikasında değişim. Kamu Maliyesi I / MLY101 Kamu sektörü ve kamu hizmetlerinin incelenmesi, Kamu harcamalarının nitel ve nicel gelişimi, karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, Kamu gelirlerinin tanımlanması, vergi teorisinin

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VEZİRKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VERGİ BÖLÜMÜ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VEZİRKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VERGİ BÖLÜMÜ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VEZİRKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VERGİ BÖLÜMÜ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi-I ATİ101 Osmanlı

Detaylı

GENEL İKTİSAT I Tekrara Kalan ve İlk Kez Alan Öğrenciler: IKT1001 GENEL İTİSAT I (3-0-3) dersini almalarına,

GENEL İKTİSAT I Tekrara Kalan ve İlk Kez Alan Öğrenciler: IKT1001 GENEL İTİSAT I (3-0-3) dersini almalarına, İKTİSAT BÖLÜMÜ I.YARIYIL 0502101 0552101 GENEL İKTİSAT I IKT1001 GENEL İTİSAT I (3-0-3) dersini 0502102 0552102 0502103 0552103 0502104 0552104 0502105 0552105 0502106 0552106 0502121 0552121 0502122 0552122

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI 2014-2015 DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI 2014-2015 DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI 2014-2015 DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ I. GÜZ YARIYILI (Teori+UYG ) TDL 101 Türk Dili I (2+0) Dil, Diller ve Türk Dili, Dil Bilgisi, Sözcük, Cümle, Kelime Türleri, Anlatımın Öğeleri

Detaylı

DYY 101 İKTİSADA GİRİŞ DYY 103 TEMEL HUKUK DYY 105 ANAYASA HUKUKU DYY 107 KAMU YÖNETİMİ

DYY 101 İKTİSADA GİRİŞ DYY 103 TEMEL HUKUK DYY 105 ANAYASA HUKUKU DYY 107 KAMU YÖNETİMİ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI (İKİNCİ ÖĞRETİM) DERS İÇERİKLERİ PROGRAM KODU:58206 01.YARIYIL DYY 101 İKTİSADA GİRİŞ 1 3 0 3 3 İktisat biliminin konusu

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRK ANAYASA HUKUKU LAW

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRK ANAYASA HUKUKU LAW DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRK ANAYASA HUKUKU LAW 117 2 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri MLY733 1 3 + 0 6 Araştırma yöntemlerindeki farklı anlayışları, yaygın olarak kullanılan

Detaylı

İŞLETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

İŞLETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 16 ARALIK 2016 TOPLANTI SAYISI : 13 KARAR 11: Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi; İşletme Bölümü nün 8 yarıyıllık ders planında

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

FİNAL SINAVLARI İÇİN BİLGİ ve ÇALIŞMA KONULARI 1- Final sınavları çoktan seçmeli 17 (on yedi) sorudan ve 1 (bir) tane klasik sorudan oluşacaktır.

FİNAL SINAVLARI İÇİN BİLGİ ve ÇALIŞMA KONULARI 1- Final sınavları çoktan seçmeli 17 (on yedi) sorudan ve 1 (bir) tane klasik sorudan oluşacaktır. FİNAL SINAVLARI İÇİN BİLGİ ve ÇALIŞMA KONULARI 1- Final sınavları çoktan seçmeli 17 (on yedi) sorudan ve 1 (bir) tane klasik sorudan oluşacaktır. 2- Toplam süreniz 40 (kırk) dakika olacaktır. Yabancı öğrencilerimize

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 0020020021 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

7.YARIYIL (4. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 2 zorunlu, 4 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi

7.YARIYIL (4. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 2 zorunlu, 4 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü DERS İÇERİKLERİ 7.YARIYIL (4. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 2 zorunlu, 4 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi 4120425 Zorunlu 4120443

Detaylı

DERS BİLGİLERİ SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Orhan ALDANMAZ

DERS BİLGİLERİ SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Orhan ALDANMAZ DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ 0102313 3 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı