Excel için VBA. 16 Dakikada Excel için VBA Öğreniyorum El Kitabı. Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Y.Müh.Ali ÖZEN.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Excel için VBA. 16 Dakikada Excel için VBA Öğreniyorum El Kitabı. Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Y.Müh.Ali ÖZEN. aliozen@gmail."

Transkript

1 16 Dakikada Excel için VBA Öğreniyorum El Kitabı Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Y.Müh.Ali ÖZEN

2 1. Excel için VBA Giriş Sayfa No Giriş ve Genel Kabuller Bu el kitabı Excel programının öğrenilmesinden ziyade temel Excel bilgisinin varolduğunun kabulüyle, Excel içerisinde VBA (Visual Basic for Applications) ile Macro ve işlev (Function) tanımlamanın öğrenilmesine katkı sağlamak için yazılmıştır. Formüller, Excel programında dilden dile farklılık gösteriyor olup, örnekler ingilizce Excel üzerinde gösterilmiştir. VBA, uygulamalar için Visual Basic programlama dilinin kolaylaştırılmış bir şekli olup, çok az seviyede programlama bilgisiyle dahi kullanılabilen özelliklere sahiptir. Bu el kitabı içerisinde iki konu işlenecek olup, bunların ilki Excel de kendi Function ımızı tanımlamak, diğeri ise, Macro lar kaydedip, bunları çalıştırmaktır. 1.2 Excel in Programlamaya Ayarlanması Herşeyden önce Excel içerisinde VBA işlemleri yapabilmek için üst kısımda Developer sekmesinin hazır olması gerekmektedir. Daha önce hiç programlama yapılmamış Excel de bu sekme kapalı olup, açmak için herhangi bir sekmenin boşluk bir yerine sağ tıklamak suretiyle Customize the Ribbon... düğmesine tıklanır. Karşımıza çıkan aşağıdaki ayarlar menüsünde, sağ tarafta hangi sekmelerin açık olacağı seçilen Main Tabs başlığı altında Developer sekmesinin seçili olması gerekmektedir.

3 Sayfa No. 2 Unutulmaması gereken bir konu, Excel güvenlik ayarları yüksek ise, daha sonra içerisine Macro kaydedilmiş Excel dosyaları açılırken, ekranın üst kısmında yukarıdaki gibi bir uyarı belirecektir. Güvenliğinden emin olduğunuz Macro ları içeren Excel dosyalarını açarken Enable Content (İçeriği Etkinleştir) e tıklayarak Macro ları aktif hale getirmek gerekmekte, aksi taktirde kullanılamaz olmaktadırlar. 2. Özel İşlev Yaratma 2.1 Genel Bilgiler İşlevler (Function) Excel de en basit toplama çıkarma işleminden, en zorlu istatistik analizlerin yapılmasına kadar olanak sağlayan bir özelliktir. Örneğin A1 ve A2 hücrelerindeki sayıların toplamını görüntülemek istediğimiz bir hücreye =SUM(A1;A2) şeklinde yazdığımızda bu hücrede toplam görüntülenecek olup, işlev yoluyla yazıldığı için, bundan sonra A1 veya A2 hücrelerinde bir değişiklik olduğunda bu toplamın içerisinde yazdığı hücre de otomatik olarak güncellenecektir. Özel işlev yaratmak, gereksinimlere göre, kullanıcının sıklıkla kullandığı ancak Excel in kendi içerisinde hazır bulunmayan bazı özel işlevler yaratmaktır. Böylelikle tekrar eden uzun formüllerin önüne geçilmiş olur ve ileride birbirinden referans alan çok sayıda hücre olduğunda hata olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Herhangi bir VBA işlemi yapmak istediğimizde daha önce ayarladığımız Developer sekmesine gelerek buradaki Visual Basic düğmesine tıklanır. Kısaca Alt+F11 tuş kombinasyonuyla da aynı ekrana ulaşabiliriz.

4 Sayfa No. 3 Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek olup, bu aşamada, yeni işlevi içine tanımlayacağımız bir modül (Module) oluşturmak için, aşağıda göründüğü gibi Insert Tabakasından Module a tıklanır. Karşımıza çıkacak olan yeni boş Module içerisine aşağıdaki metni kopyalayarak, daha ileriki kısımda ayrı ayrı açıklanacak olan iki örnek yeni işlevi Excel e tanıtmış olacağız. Function YASKAC(DT As Date) YASKAC = Int((Date - DT) / ) End Function Function INTPL(A As Variant, B As Variant, C As Variant, D As Variant, E As Variant) INTPL = ((E - A) / (B - A)) * (D - C) + C End Function 2.2 İnterpolasyon İşlevi Örneği İlk örneğimiz matematiksel (cebir) bir örnek olup, Excel de halihazırda tanımlanmamış olan ve mühendislerin sık ihtiyaç duyduğu bir işlev olan interpolasyon olacaktır. Örnekteki kabulümüz iki eksende, X ve Y değerlerini bildiğimiz iki noktadan yola çıkarak, X koordinatını bildiğimiz üçüncü bir noktanın Y değerinin hesaplanmasıdır. Formüle hangi sırayla yazacağımızı gösteren aşağıdaki tabloyu incelersek, birinci noktanın X değeri (yani A değişkeni) 10, Y değeri (C) 30, ikinci noktanın X koordinatı (B) 15, Y koordinatı (D) 40 ve Y değeri bilinmeyen üçüncü noktanın X değeri 12 dir.

5 Sayfa No. 4 Doğru orantı ile interpolasyon yapılırsa, bu noktanın Y değeri; Y 3 = ((X 3 -X 1 )/(X 2 -X 1 ))*(Y 2 -Y 1 )+Y 1 yani Y 3 = ((E-A)/(B-A))*(D-C)+C olacaktır. Bu işlemi yapacak INTPL adında bir işlev tanımlamak için aşağıdaki gibi hazırladığımız VBA kodunu satır satır inceleyeceğiz. Function INTPL(A As Variant, B As Variant, C As Variant, D As Variant, E As Variant) Öncelikle tüm yeni işlevler Function ISLEVIN_ADI(Degiskenler) şeklinde tanımlanır. İşlevin kullanıcıdan kaç farklı değişken talep ettiği ve bu değişkenlerin ne formatta olacağı bu kısımda belirlenmiş olur. Bizim örneğimizde, INTPL adında bir fonksiyon yaratıyor ve kullanıcıdan A, B, C, D ve E adında beş farklı değişken talep ediyoruz. Bu değişkenlerin tam sayı mı, rasyonel sayı mı, metin mi, tarih mi yoksa FARKETMEYECEK ŞEKİLDE HERHANGİ BİRİ mi olduğunu da sonuna as Variant şeklinde yazarak belirtiyoruz. Bu örnekte farketmeyecek şekilde Variant olarak seçilmiştir.

6 Sayfa No. 5 INTPL = ((E - A) / (B - A)) * (D - C) + C İkinci kısımda ise, sırasıyla A,B,C,D ve E olarak talep ettiğimiz değişkenleri nasıl bir işleme tabi tutup, işlevin yazıldığı hücreye sonuç olarak yazılacak değerin hesaplanması gerçekleştirilir. Bu örnekte, sayıları seçerken X1, X2, Y1, Y2 ve X3 yani A, B, C, D ve E sırasıyla seçtiğimiz taktirde işlev doğru sonuç verecektir. End Function Tüm işlevler End Function komutuyla tamamlanır. Hazırlık tamam olduğuna göre çalışıp çalışmadığını kontrol edebiliriz. Yukarıdaki resimdeki örnekte, B5, C5, B6, C6 ve D5 e sırasıyla A, B, C, D ve E değerleri girilmiş olup, interpolasyon sonucu olan değeri hesaplamak için D6 hücresine =INTPL( yazdıktan sonra sırasıyla B5, C5, B6, C6 ve D5 hücrelerine aralarında noktalı virgül (;) bırakarak tıklayıp, Enter tuşuna basmak suretiyle işlem sonuçlandırılır. İşlevleri çalıştırmanın bir diğer kolay yolu ise, onları hemen içerik doldurulan kısmın solundaki f x düğmesine basarak seçmektir. İşlevler listesi açıldığında burada kullanıcı tarafından tanımlanmış olan işlevler User Defined başlığı altında listelenir.

7 Sayfa No. 6 INTPL olarak isimlendirdiğimiz fonksiyonuna bu ekranda çift tıklayarak, bu işlevle çalışmak istediğimizi seçtiğimizde Excel, bu işlevi tanımlarken kullanıcıdan talep ettiğimiz değişkenleri sıralayarak onları mevcut hücrelerle eşleştirmemizi isteyecektir. Aşağıdaki gibi eşleştirmeyi tamamlayıp, OK düğmesine basmak suretiyle de işlemi yapabiliriz. Her iki durumda da beklendiği gibi interpolasyon sonucu olarak 34 sonucunu verecektir. Bu işlevi tanımlamak ile bir kere tanımlama kadar zaman kaybederek bundan sonraki her interpolasyon yapılacağında, o işlemi hücreye ayrı ayrı =((D5-B5)/(C5-B5))*(C6-B6)+B6 gibi yazıp hata riskini artırmamış, =INTPL(B5;C5;B6;C6;D5) gibi sırasını bildiğimiz bir şekilde yazarak kolaylık sağlamış olacağız. 2.3 Yaş Hesabı İşlevi Örneği İkinci örnekte daha kolay bir işlev tanımlanacak olup, hedeflediğimiz değişkenin Variant değil özel bir giriş şekli olması durumunda ne olacağını incelemek. Burada örnek olarak tarihler dikkate alınmıştır. İki farklı tarihi çıkarma işlemine tabi tutarsanız, Excel bu tarihler arasındaki gün farkını bulacaktır. Gün sayısını, 365 gün 6 saate bölüp, sonucu da tam sayıya çevirdiğimiz taktirde, farkın yıl cinsinden tamamladığı kısmını hesaplamış oluruz. Bu örnekteki işlevde kullanıcının doğum tarihini tek değişken olarak talep eden, buna istinaden yaş hesaplayan bir işlev tanımlayacağız. Her satırın ayrı ayrı açıklamalarını inceleyerek, işlevi daha kolay anlayabiliriz. Function YASKAC(DT As Date) Bu kısımda YASKAC adında bir işlev tanımlıyoruz. Bu işlev DT adında tek bir değişken talep ediyor olup, bu değişkenin seçildiği hücrenin biçiminin TARİH (Date) olması gerekmektedir.

8 Sayfa No. 7 YASKAC = Int((Date - DT) / ) Bu kısımda Date olarak yazan değişken, global geçerli Visual Basic sisteminin algıladığı içinde bulunulan günü veren değişken olup, yapılan işlem yukarıda bahsettiğimiz hesabın kağıda dökülmüş halidir. Basitçe bugünden, girilen doğum tarihi çıkarılıyor olup, bu sayı e bölünmekte ve Excel in kendi içinde kayıtlı olan INT işleviyle tamsayıya dönüştürülmektedir. End Function Tüm işlevlerde olduğu gibi bu işlev de bu komutla kapatılmaktadır. Module içerisine yazdığımız bu metni kaydettikten sonra kaydedip, Visual Basic ekranından Excel e dönerek yukarıdaki gibi çalışıp çalışmadığını kontrol edebiliriz. A1 hücresine herhangi bir tarih yazdıktan sonra, her hangi bir hücreye =YASKAC(A1) işlevini yazarak A1 hücresine yazdığımız doğum tarihinin bugün itibariyle kaç yaşında olduğunu gösterecektir. 3. Macro lar Macrolar, Excel vb. Microsoft Office ürünlerinde bir çok kolaylık sağlayan programcıklardır. Bu programların hazırlanması için çok kompleks VB kodları yazılabileceği gibi, hiçbir kodlama yapmadan da program hazırlanabilir. Macro konusunda bir örneği iki aşamada işleyeceğiz. Bu aşamaların ilki hiç bir programlama gereksinimi duymaksızın, bir macro yu kaydetmek ve Excel in bundan sonraki seferlerde ona öğreteceğimiz bu görevi kendi kendine yapmasını sağlamak olacaktır. İkinci aşamada ise, bu durumu nasıl biraz kodla destekleyebilir ve biraz programlama yardımıyla neler yapabiliriz onu inceleyeceğiz.

9 3.1 Macro ların Kaydedilmesi Sayfa No. 8 Bu kitabın dijital ekinde bulunan deneme2.xls dosyası içeriğinde de bulunan basit arayüzü aşağıdaki gibi oluşturabiliriz. Bu arayüz ile, 1 den başlayarak sonsuza yahut tanımlayacağımız bir sayıya kadar çıkan açıların sinüs değerlerinin grafikte hareketini izlemeyi hedefliyoruz. Öncelikle 1 sayısını yazdığımız hücrenin altına, bir sonraki aşamada alacağı değer olan 2 sayısını, toplama işlemi sonucu olacak şekilde =B3+1 şeklinde yazıyoruz. Böylelikle, bir sonraki işlem için aşağıdan yukarıya 2 sayısını Values Only (Yalnızca değer) olarak kopyaladığımızda, bundan da sonraki adım için orasının kendisini 3 olarak hesaplayabilmesini sağlayacağız. Bir yandaki kısıma, sinüs hesabına hazırlık olarak, derece girilmiş sayıyı radyan cinsine çevirecek basit bir formül yazacağız. Sayıyı 180 e bölüp PI() (pi sayısının Excel e tanımlı yazılış şekli) ile çarpmak suretiyle hesaplanacaktır.

10 Sayfa No. 9 Sonraki adımda, bir önceki hücrenin sinüs değerini hesaplayan Excel içine halihazırda tanımlı SIN işlevini kullanacağız.

11 Sayfa No. 10 X sayısı olarak düşündüğümüz sayı birer arttığında sinüs değerinin hareketini izleyebilmek amacıyla tek noktayı tek eksende gösterecek basit bir grafik hazırlayabiliriz. Şimdi sıra macro nun kaydedilmesine geldi. Bu aşamada, daha önceki kısımlarda öğrendiğimiz şekilde Developer sekmesini görünür vaziyete getirip, bu sekmede sol üstte yer alan Record Macro tuşuna basacağız. Karşımıza yukarıdaki gibi bir form çıkacaktır. Burada daha sonra aynı görevi Excel e yaptırabilmek üzere, oluşturacağımız Macro ya bir isim ve kısayol tuşu atamaktayız. Description kısmına opsiyonel olarak bir tanım yazılabilir. ARTIR ismini ve Ctrl + r kısayol kombinasyonunu yazdıktan sonra OK tuşuna basarak Excel ekranına dönüyoruz. Bundan sonra yapacağımız her adım, Excel tarafından kaydediliyor olup, daha sonra Ctrl+r tuşlarını kullandığımızda aynıları tekrar edilecektir. Biz kendi programımızın amacına uygun olarak, BİR SONRAKİ X yazan kısmın yanındaki 2 sayısına sağla tıklayıp Kopyala (Copy) diyoruz ve sonrasında şu anda 1 yazan bir üstteki hücreye sağ tuşla tıklayarak Yapıştır yazısının hemen altındaki sembollerden 123 şeklinde görünen yalnızca değer olarak yapıştırma şeklinde alt satırdaki sayıyı yukarıya yapıştırıyoruz. Böylelikle yukarıda 2 yazıyor ve bir alt hücre kendini otomatik güncellediği için burada 3 yazıyor.

12 Sayfa No. 11 Bu kopyala-yapıştır işini tamamladıktan sonra, daha önce Record Macro yazan yerde şimdi bulunan Stop Recording tuşuna basarak, bu Macro nun kaydedilmesini sonlandırıyoruz. Böylelikle ARTIR adında, Ctrl+r kısayol tuşlarına bastığımızda çalışan ve her çalıştığında BİR SONRAKİ X değerini yukarıya kopyalayıp yapıştıran bir programımız olmuş oluyor. Programın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek üzere, Ctrl+r tuşlarına birkaç defa basarak, hem sayıların güncellendiğini, hem de grafikte sinüs değerinin yukarıya (1 e ulaşana kadar) hareket ettiğini gözlemleyebiliriz. 3.2 Macro ların Programlanması Bu kısıma kadar, hiç bir programlama yapmadan Macro yu oluşturmuş olduk, ancak Excel bize bir iyilik yaparak, aslında bizim ona el yardımıyla tarif ettiğimiz işi program dili olarak hazırladı. Daha önceki kısımlarda öğrendiğimiz, Developer sekmesinden Visual Basic düğmesine tıklayarak Excel in arkaplanındaki programlama bölümüne geçeceğiz. Burada Modules kısmına çift tıkladığımızda aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.

13 Sayfa No. 12 Buradaki yazan kodu satır satır incelersek, Sub ARTIR() Tüm alt programlar Sub PROGRAM_ADI() şeklinde başlar. ' ' ARTIR Macro ' Sayilari bir artirma makrosu ' ' Keyboard Shortcut: Ctrl+r ' Başında konan satırlar açıklama amaçlıdır, Excel tarafından dikkate alınmaz. Excel bu kısımda programın ismini, kısayol tuşlarını ve açıklamasını bizim verdiğimiz bilgiler ışığında buraya yazmıştır. Range("B4").Select Burada B4 hücresini seçme komutu yazmaktadır. Selection.Copy Seçili olan hücrenin kopyalanması komutu yazmaktadır. Range("B3").Select Burada B3 hücresini seçme komutu yazmaktadır. Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _ :=False, Transpose:=False Application.CutCopyMode = False Burada ise yalnızca değerler olarak yapıştırma komutunu yazmaktadır. End Sub Programlar End Sub komutu ile sonlanır. Son olarak yapacağımız, bu komuta el ile ufak müdahale ederek, kullanıcıdan ek bilgi sorma ekranı çıkarmasını ve bu bilgiye yönelik döngü oluşturmasını sağlayacağız. Bunu yapmak için öncelikle End Sub ile biten kodun altına birkaç Enter tuşuyla indikten sonra aşağıdaki kodu kopyalayacağız. Bu kodun içeriğini daha sonra satır satır inceleyeceğiz. Bu yeni eklemeyle, defalarca Ctrl+r tuşuna basarak adım adım ilerlemek yerine, tek seferde kullanıcının talep ettiği adım kadar aynı kodu tekrar edecek bir döngü tanımlayacağız. Sub COKLUARTIR() TOPLAMHAREKETMIKTARI = InputBox("UYARI", "Toplam kac hareket olacak?", 360) For i = 1 To TOPLAMHAREKETMIKTARI

14 Sayfa No. 13 Range("B4").Select Selection.Copy Range("B3").Select Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _ :=False, Transpose:=False Application.CutCopyMode = False Next i End Sub Satır satır incelersek eğer, Sub COKLUARTIR() Burada sadece programın adını farklı olarak yazıyoruz. TOPLAMHAREKETMIKTARI = InputBox("UYARI", "Toplam kac hareket?", 360) TOPLAMHAREKETMIKTARI adlı değişkenin değerini InputBox komutunu kullanarak, kullanıcının el ile girmesini sağlıyoruz. Ekranda karşımıza tek satırlık bir form olarak çıkacak bu kutucuğun başlığında, içeriğinde ve varsayılan değerinde yazacak metinleri/değerleri sırasıyla tanıtıyoruz. For i = 1 To TOPLAMHAREKETMIKTARI VB dilindeki döngü komutu i sayısı 1 den başlayıp herhangi bir sayıya ulaşana kadar tekrar et anlamına gelecek şekilde, bu örnekte i sayısının son sayısı olarak bir üst satırda kullanıcıya sorup belirlettiğimiz değere kadar işaretlenmiştir. Böylelikle program çalıştığında kullanıcının karşısına çıkacak kutuya kullanıcı hangi sayıyı yazıp Tamam derse, o kadar miktarda aşağıdaki kod tekrar edilecektir. Range("B4").Select Selection.Copy Range("B3").Select Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _ :=False, Transpose:=False Application.CutCopyMode = False Bu kısımlarda hiçbir değişiklik olmayıp, Excel in B4 ten alıp B3 e kopyaladığı hazır koddur. Next i Son eklenti yukarıdaki gibi olup, döngünü devam etmesini sağlamak üzere bir sonraki i sayısına hareket etmesine yol açan komuttur. Örneğin i 1 den TOPLAMHAREKETMIKTARI değişkenine kadar hareket edecekse, ve bu değişkene yine örneğin 20 seçilmişse; i sayısını 20 ye ulaşana kadar 1 artırarak For i... diye başlayan satıra programın dönmesini sağlamaktadır. End Sub Burada herhangi bir değişiklik olmayıp, yeni kod kapanmaktadır.

15 Sayfa No. 14 Son aşamada daha önce otomatik olarak yaptığımız Macro ya kısayol atama işini bu sefer, Developer sekmesindeki Macros düğmesine basarak gerçekleştireceğiz. Karşımıza çıkan bu ekranda, halihazırda mevcut Excel dosyası içerisinde tanımlanmış Macro lar görünmektedir. Bunlardan aşağıdaki olan yeni eklediğimiz COKLUARTIR programının özelliklerini üzerine tıkladıktan sonra Options... düğmesine basarak değiştireceğiz. Karşımıza çıkan aşağıdaki kutuya kısayol tuşu olarak Ctrl + t seçtikten ve tanım kısmını (opsiyonel) doldurduktan sonra, Tamam diyerek ekranı kapatabiliriz. Böylelikle Ctrl+t tuş kombinasyonu artık bu programı devreye sokacaktır. Denemek için tekrar Excel e dönüp Ctrl+t tuşlarına bastığımızda, programın devreye girmesiyle, en başında kodladığımız, kullanıcıdan tekrar miktarını soran kutucuk görünecektir. Bu kutucuğa 50 yazıp Enter a bastığımız taktirde, program 50 kere kendini tekrar edecek ve X değerini 1 den 51 e kadar adım adım artıracaktır. Bu kısımda grafikte sin(x) değerinin yavaş yavaş yükselişini izleyebiliriz.

16 Sayfa No. 15 Önemli Not: Bu notlarda, bahsi geçen deneme.xls ve deneme2.xls dosyaları CD içeriğinde mevcuttur. Bu notlar amatörce hazırlanmış olup, izinsizce kullanımı, kopyalanması, hatta içinden bilgi araklanıp, kaynak göstermeden kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Faydalı olması dileğiyle.

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Microsoft Visual Basic kullanarak makro oluşturma

Microsoft Visual Basic kullanarak makro oluşturma A B C D E 1 makro ogreniyorum Aktueryal Yazılımlar AKT 305 2 3 40 65 80 Microsoft Visual Basic kullanarak makro oluşturma 1. Yukarıda şu anda sizin için anlamsız gözüken hücre değerlerini silmeyiniz. Bu

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

BTU 100 Bilgisayar Okuryazarlığı EXCEL BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Excelde Formüller ve Grafik Biçimlendirme

BTU 100 Bilgisayar Okuryazarlığı EXCEL BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Excelde Formüller ve Grafik Biçimlendirme EXCEL BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Excelde Formüller ve Grafik Biçimlendirme 1 EXCELDE FORMÜLLER VE GRAFİK BİÇİMLENDİRME İÇİNDEKİLER 1. Excelde Grafik Biçimlendirme... 2 1.1. Grafiğe Başlık Ekleme...

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Programın açılması Ana ekranın tanıtılması Sekmeler menüsünün tanıtılması Seçili sekmeye göre açılan şeritlerin tanıtılması Veri Girişi Formül ekleme

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

FATURA Fatura kayıtları sekmesinden Alış Faturası- Satış Faturası- Alış İade Faturası- Satış İade Faturası ve Hızlı Satış Faturasını girebilirsiniz.

FATURA Fatura kayıtları sekmesinden Alış Faturası- Satış Faturası- Alış İade Faturası- Satış İade Faturası ve Hızlı Satış Faturasını girebilirsiniz. FATURA Fatura kayıtları sekmesinden Alış Faturası- Satış Faturası- Alış İade Faturası- Satış İade Faturası ve Hızlı Satış Faturasını girebilirsiniz. Şimdi Fatura nın içindeki sekmeleri ve sekmelerin içindeki

Detaylı

Bö lü m 7: Hesap Tablöları

Bö lü m 7: Hesap Tablöları Bö lü m 7: Hesap Tablöları Könü 2: Förmü ller ve Grafik Biçimlendirme Hazırlayan: Serdar Engin Koç Bü könü bittiğinde; Grafikleri biçimlendirebilecek Hesap tablösüna girilen verileri alfabetik ölarak veya

Detaylı

OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ

OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ Çalışma Kitapları Oluşturmak OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ Var olan verilerinizin hiçbiriyle ilişkili olmayan verileri toplamak ve depolamak istediğinizde, yeni bir çalışma kitabı oluşturmanız gerekir.

Detaylı

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon Dinamik Kodlama Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Fusion@6 [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama @6 Serisi ürünlerde, kullanıcı arabirimlerinin her yerine eklenen dinamik kodlama özelliği ile, programın

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

1 Organizasyon Tanımlama

1 Organizasyon Tanımlama İçindekiler 1 Organizasyon Tanımlama... 3 1.1 Şirket Tanımlama... 3 1.2 Kullanıcı Tanımlama... 3 1.3 İş Akışında Kullanılacak Grup/Birimlerin Oluşturulması... 3 1.4 Oluşturulan Grup/Birim Altına Kullanıcı

Detaylı

LOGO SMART NAVIGATOR

LOGO SMART NAVIGATOR LOGO SMART NAVIGATOR LOGO Smart Navigator, yönetim karar destek sisteminin bel kemiğini oluşturan Navigator ürünüyle birlikte çalışmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere navigator kullanımını daha kolaylaştırmakta,

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

Zoru Kolay Yapmak İçin...

Zoru Kolay Yapmak İçin... Zoru Kolay Yapmak İçin... 3308 Mesleki Eğitim Okullarında Öğrenci Takip Programı KURULUM Programı http://www.cetasey.com/userfiles/file/setup.exe adresinden bilgisayarınıza indirip kurun. Daha sonra programın

Detaylı

Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi

Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi Veri Giriş Sistemi Klavuzu Amaç Veri Giriş Sistemi, koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının takibinde ve uygulamasında ilgili kurumları daha

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazdır Menüsü Yazdır menüsü resimli anlatım. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazıcıdan çıktı almadan önce, çıktısını aldığımız belgenin son bir kontrolünü yapmak için baskı önizleme yapmak bir alışkanlık

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu 1. Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Online İşlemler sisteminde, Basılı Evrak Stok Takip Sisteminin kullanımını anlatmak amacı ile hazırlanmıştır. Bu sistem ile; - Basılı Evrak

Detaylı

Stok Modülü Muhasebeleştirme İşlemleri

Stok Modülü Muhasebeleştirme İşlemleri Stok Modülü leştirme İşlemleri 1- Stok girişlerinin(tesellüm/faturalar) muhasebeleştirilmesi Stoktan muhasebeleştirme işlemi için öncelikle tanımlamaların tam ve doğru şekilde yapılması gerekmektedir.

Detaylı

Microsoft Excel 1.BÖLÜM

Microsoft Excel 1.BÖLÜM Microsoft Excel 1.BÖLÜM Dersin Amacı İş hayatını ve günlük yaşamı kolaylaştırmada yardımcı olan işlem tabloları hakkında bilgi vermek. Bu işlem tablolarından en yaygın olarak kullanılan Excel programını,

Detaylı

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 18.08.2017 Copyright 2017 AKINSOFT 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT WOLVOX

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

Yine benzer şekilde hücreler içine yazılan yazıların renklerini değiştirebiliriz. Bunun için tüm satırı veya sütunu yine fareyle seçmek durumundayız.

Yine benzer şekilde hücreler içine yazılan yazıların renklerini değiştirebiliriz. Bunun için tüm satırı veya sütunu yine fareyle seçmek durumundayız. 2. EKLE SEKMESĐ TABLO EKLEMEK: Sayfamıza tablo eklemek için, TABLO butonuna bastıktan sonra açılan pencereden kaç sütün ve kaç satırlık bir tablo oluşturacağımızı belirliyoruz. Fareyi sürüklemek, tablonun

Detaylı

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri...

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 1 İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 5 Cihazdan Sayım İşlemleri... 8 Sayım Dosyasının Hitit e Okutulması...

Detaylı

Bo lu m 7: Hesap Tabloları

Bo lu m 7: Hesap Tabloları Bo lu m 7: Hesap Tabloları Konu 1: Dosya, Tablo ve Grafik Oluşturma Hazırlayan: S.Engin Koç Bu konu bittiğinde; Dosya oluşturma ve tabloya şekil verme Tabloya sütun, satır ekleme ve hücreleri biçimlendirme

Detaylı

HESAP PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

HESAP PLANI DEĞİŞİKLİĞİ HESAP PLANI DEĞİŞİKLİĞİ Hesap Planı, önceden fiş içerisinde ve diğer alanlarda (hesap kodu tanımlanması gereken alanlar) ekranın üst tarafına otomatik geliyor veya Alt+3 tuş kombinasyonu ile görüntüleniyordu.

Detaylı

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR?

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? Vision Link Programında Şantiye Sınırı Uyarısı ve Bölge Uyarısı Oluşturma Adımları Vision Link te makinalarınızın çalıştığı yerde

Detaylı

LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI

LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI İçindekiler LUCA Yeni Arayüz Uygulaması... 1 Fiş Listesi Kullanımı... 3 Yeni Fiş... 7 KDV Hesapları... 16 KDV Hesapları Örnek Uygulamalar... 17 Fiş Ayarları... 21 Kısa Yollar...

Detaylı

Satış Destek Personeli Eğitim Dökümanı

Satış Destek Personeli Eğitim Dökümanı Satış Destek Personeli Eğitim Dökümanı İçindekiler 1. Giriş Ekranı 2. Genel Görünüm 3. Dosyalar 4. Firmalar 5. Aktivasyon 1 6. Aktivasyon 2 1. Giriş Ekranı Redcrm sistemine giriş için kullanılacak linkler

Detaylı

Bölüm-6 Excel XP - 1 -

Bölüm-6 Excel XP - 1 - Bölüm-6 Excel XP - 1 - EXCEL PROGRAMININ BAŞ LATILMASI VE ÖZELLİ KLERİ Microsoft Excel bir hesap tablosu programıdır. Hesap tablosu programları pek çok hesaplamanın bir tablo üzerinde yapılmasını Sağlar.

Detaylı

AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı

AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı Emre GÜLCAN IT Responsible & Web Admin AEGEE-Eskişehir emregulcan@gmail.com e_gulcan@hotmail.com 0535 729 55 20 1 1. YÖNETİM PANELİNE

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

Bağlantılar dışarıdan alınan verilerin (bu farklı Excel dosyası da olabilir) özelliklerini düzenlemek ve verilerin son halini almak için kullanılır.

Bağlantılar dışarıdan alınan verilerin (bu farklı Excel dosyası da olabilir) özelliklerini düzenlemek ve verilerin son halini almak için kullanılır. MICROSOFT EXCEL 2010 Tekno-K@mp Eğitim ID 1 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 23 Ana Kategori Menüler / Sekmeler Alt Kategori Veri Sekmesi Konu Veri Araçları ve Anahat Grupları Ek

Detaylı

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ KENDİ FONKSİYONUMUZU YAZALIM

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ KENDİ FONKSİYONUMUZU YAZALIM Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ KENDİ FONKSİYONUMUZU YAZALIM Lütfen Dikkat! Bu kitapta herhangi bir şekilde adı geçen ürün, marka veya şirket isimleri sahiplerine aittir. Kitapta yer alan bilgilerin

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası ACCESS DERS 1 1. Access Programına Giriş Derslere uygulama üzerinde devam edeceğiz. Uygulama ismimiz İş Takip Sistemi dir. Uygulamada ilerledikçe işleyeceğimiz bölümlerin nasıl kullanıldığını ve ne işe

Detaylı

SolidWorks Macro, SolidWorks API. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı

SolidWorks Macro, SolidWorks API. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı SolidWorks Macro, SolidWorks API Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 06.08.2014 SolidWorks Macro, SolidWorks API SolidWorks Makro Makro Kaydetme Kayıtlı Makro Çalıştırma Kayıtlı Makro

Detaylı

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi MEBİS Kullanım Kılavuzu Öğretim Elemanı Yeni 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi İçindekiler 1. Uzem 1. Uzem mebis.medipol.edu.tr adresine girdiğinizde sol alt tarafta bulunan seçeneklerden "Muzem

Detaylı

T.C. İZMİR VALİLİĞİ İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü. DynEd - İngilizce Dil Eğitimi Programı Kayıt Yönetimi Sistemi Kullanımı Kılavuzu

T.C. İZMİR VALİLİĞİ İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü. DynEd - İngilizce Dil Eğitimi Programı Kayıt Yönetimi Sistemi Kullanımı Kılavuzu T.C. İZMİR VALİLİĞİ İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü DynEd - İngilizce Dil Eğitimi Programı Kayıt Yönetimi Sistemi Kullanımı Kılavuzu DYNED KAYIT YÖNETİMİ SİSTEMİ NE GİŞİM İŞLEMLERİ 1. ADIM: Kurum şifresini

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen.

Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen. Öğretmen/Eğitmen İçindekiler VeduBox İçeriği- Öğretmen... 3 Ana Sayfa... 3 Takvimim... 4 Takvimim... 4 Akademik Takvim... 4 Derslerim... 4 Ders Profili... 5 İçerik... 5 Duyurular... 7 Ödevler:... 8 Anketler...

Detaylı

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 2014 Microsoft Office Excel 2007 Öğr. Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu İçindekiler MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2007... 4 EXCEL ORTAMINDA ÇALIŞMAK... 4 EXCEL ÇALIŞMA SAYFASI...

Detaylı

VERİ TABANI NEDİR A. TABLO OLUŞTURMA

VERİ TABANI NEDİR A. TABLO OLUŞTURMA VERİ TABANI NEDİR Belli bir amaca dayalı ortak alanlara (ad soyad, ürün adı, fiyatı gibi) sahip kişilerin ve nesnelerin bilgilerinin tutulduğu, istendiğinde bu bilgiler için arama, düzeltme, silme, kayıt

Detaylı

MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ?

MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ? MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ? 1- www.myvisionlink.com Adresi size tanımlı olan Kullanıcı Adı ve Şifre ile ziyaret edilir. 2- Ana sayfadaki Filo sekmesinden istenilen makinanın satırına çift

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

BOLOGNA İŞLEMLERİ. Seçilen fakülte bölüm programı düzenlemek için; Değiştir butonuna tıklayınız.

BOLOGNA İŞLEMLERİ. Seçilen fakülte bölüm programı düzenlemek için; Değiştir butonuna tıklayınız. BOLOGNA İŞLEMLERİ Öncesi yapılması gereken işlemler 1. Fakülte Bölüm Programlarınkontrol edilmesi (Akademik İşlemler>Fakülte Tanımları) (Akademik İşlemler > Bölüm Tanımları) (Akademik İşlemler > Program

Detaylı

BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa

BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa Hugin ALPHA Alpha ER-425TX ER-350N BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 Bilgisayar

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI Sürüm 1.3.5 Ağustos 2013 TegsoftCC Supervisor (Yetkili Kullanıcı) Kampanya Yönetimi Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER A. SES KAMPANYASI

Detaylı

OPERATÖR SERVİSLERİ. Kullanıcı Kılavuzu

OPERATÖR SERVİSLERİ. Kullanıcı Kılavuzu OPERATÖR SERVİSLERİ Kullanıcı Kılavuzu Versiyon Tarih Yazan Tanım 1.0 01-08-2013 Burcu Kayacık Yalman Turkcell Servisleri 2.0 08-10-2014 Burak Şanlı Vodafone Servisleri 2.1 17-10-2014 Gül GÖNLÜBEYAZ Düzenlemeler

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 Terazi Ayarları Teraziyi ayarlamaya başlamak için öncelikle X S Z ENTER Raporlar Program Ayarlar FONKSIYON Bölümlerine geçiş yapabilmemiz gerekmektedir. Bunun

Detaylı

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA BÖLÜM15 D- VERİ TABANI PROGRAMI 1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA 1.1. Veri Tabanı Kavramları Veritabanı (DataBase) : En genel tanımıyla, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0)

Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0) Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0) A. Öğretmen Girişi a b c d B. Ana Menü a. Kullanıcı bilgisi : Bu alana yazılacak bilgiyi size Usta Aritmetik firması sağlamaktadır. b. Şifre

Detaylı

7 Temmuz Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar

7 Temmuz Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar 7 Temmuz 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar RAPORLAR MODÜLÜNDE DOCMAGE DĐZAYNI Doküman sihirbazı DocMage den görsel açıdan zengin form dizaynları yapılır ve bu

Detaylı

CAMPUSIUM UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

CAMPUSIUM UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU CAMPUSIUM UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU YÖNETİM PANELİ 1-Kategori Tanımlama: Sistemde öncelikle kategori eklemelisiniz. Kategori eklemek için işlemler menüsünden kategoriler sekmesini tıklayınız.

Detaylı

Excel' de formüller yazılırken iki farklı uygulama kullanılır. Bunlardan;

Excel' de formüller yazılırken iki farklı uygulama kullanılır. Bunlardan; 7. FORMÜLLER SEKMESİ Excel in en çok kullanılan yönü hesaplama yönüdür. Hesaplamalar Formüller aracılığıyla yapılır. Formüller sekmesi anlatılırken sık kullanılan formüller ve formül yazımı da anlatılacaktır.

Detaylı

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir.

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir. Eş zamanlı Scream! kullanımı Scream!, sismik ağın güçlü bir parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Varsayılan yapılandırma dosyası scream.ini dir ve ilk kullanım sırasında kendini otomatik olarak oluşturur.

Detaylı

İleri Seviye Excel Çözümleri

İleri Seviye Excel Çözümleri İleri Seviye Excel Çözümleri Excel'de size özel sayı formatları : Excel de hücrelere sayı biçimi verirken, size sunulan seçenekler dışında kendi isteğinize bağlı formatlar da oluşturabilirsiniz. Bu formatları

Detaylı

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 Öğr.Gör.Ali ATALAY EXCEL PAKET PROGRAMI Günümüzde hesap tablosu, veri analizi, kod yazımı, grafik çizimi, veri tabanı oluşturma gibi bir çok özelliği olan

Detaylı

18 Haziran 2009. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Muhasebe

18 Haziran 2009. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Muhasebe 18 Haziran 2009 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Muhasebe ÖRNEKLER ĐLE FĐŞ CAMBAZI Fiş cambazları muhasebe fişlerini işlerken hızlı, pratik ve hatasız işlememizi sağlayan ETA

Detaylı

AOSB 2017 EĞİTİM PROGRAMI

AOSB 2017 EĞİTİM PROGRAMI Eğitimin Konusu : Makro Excel Eğitim Tarihi : 04-05-10-11-12 Mayıs 2017 Eğitim Hedef Kitlesi : Excel kulllanıcıları arasında pratiklik ve hız kazanmış, Excel fonksiyonları, Veri Analizi araçlarını kullanma

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE DOĞRULAMA VE DENETLEME DOĞRULAMA Bir hücre grubuna veri girişi için doğrulama kriterleri (tamsayı, ondalıklı,

Detaylı

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Microsoft Excel 2010 Uygulamaları Doç. Dr. Ali GÜNDOĞDU

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Microsoft Excel 2010 Uygulamaları Doç. Dr. Ali GÜNDOĞDU GIDA MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Microsoft Excel 2010 Uygulamaları Doç. Dr. Ali GÜNDOĞDU MİCROSOFT EXCEL NEDİR? Excel Programı; her türlü veriyi, özellikle sayısal verileri tablolar ya da listeler

Detaylı

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technologies Support Office Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Semboller, Ses Ekleme, Video Ekleme Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

Bloglar için en çok tercih edilen düzen 1.düzendir. Yani En son yazılarımın listesi. Sizlerde ödeviniz için bu düzeni seçebilirsiniz.

Bloglar için en çok tercih edilen düzen 1.düzendir. Yani En son yazılarımın listesi. Sizlerde ödeviniz için bu düzeni seçebilirsiniz. BLOG PROJE ÖDEVİ BLOG NASIL AÇILIR? 1.Adım: Kayıt Olma Üst menüde yer alan Kaydol butonuna basarak kayıt işlemini başlatın. Diğer bir seçenek ise Web Sitesi Oluştur butonuna basmak. İki butonda aynı yere

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı

BLGM 101 DENEY 3 * WINDOWS İÇİN MICROSOFT EXCEL'E GİRİŞ

BLGM 101 DENEY 3 * WINDOWS İÇİN MICROSOFT EXCEL'E GİRİŞ BLGM 101 DENEY 3 * WINDOWS İÇİN MICROSOFT EXCEL'E GİRİŞ Amaçlar 1. Excel'in temel özelliklerinin öğrenilmesi 2. Çizelge üzerindeki verileri kullanarak grafik oluşturma Bu deneyde Microsoft Excel 2007 kullanacağız,

Detaylı

TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ(TKYS)KULLANMA KILAVUZU

TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ(TKYS)KULLANMA KILAVUZU TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ(TKYS)KULLANMA KILAVUZU (Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü nce hazırlanmıştır) Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi sayfası, en iyi Mozilla Firefox tarayıcısında

Detaylı

UYAP VERİ AKTARMA İŞLEMLERİ

UYAP VERİ AKTARMA İŞLEMLERİ UYAP VERİ AKTARMA İŞLEMLERİ UYAP VERİ AKTARMA MODÜLÜ İÇİNDEKİLER UYAP VERİ AKTARMA İŞLEMLERİ... 3 Yeni Araç Aktarma... 3 UYAP İşlemleri (Yazışmaları) İçin İş Emri Düzenlemeleri... 4 Süreç Yönetimi... 5

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması MEB in e-posta hizmetine Internet sitesi üzerinden girildiğinde sistemin çok yavaş çalıştığı veya açılmadığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle

Detaylı

Web Labaratuar Modulu

Web Labaratuar Modulu Web Labaratuar Modulu http://212.156.99.42:777/mlis Linkini web tarayıcıların(google Chrome tercih sebebi) adres satırına linki yazıp Enter butonu tıklanır. Kullanıcı ekranı karşımıza gelir. Karşımıza

Detaylı

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir?

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir? MICROSOFT OFİS * EXCEL * WORD * POWERPOINT EXCEL Microsoft Excel Nedir? Bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal veriler) tablolar ya da listeler halinde

Detaylı

STOKLAR. Stok Kartları Stok Fişleri Stok Sayım. Stok Kartları. a-stok Kartı Ekleme

STOKLAR. Stok Kartları Stok Fişleri Stok Sayım. Stok Kartları. a-stok Kartı Ekleme STOKLAR Stok Kartları Stok Fişleri Stok Sayım Stok Kartları a-stok Kartı Ekleme Stok kartı eklemek için öncelikle sol taraftaki STOK menüsünden STOK KARTLARI na tıklayınız. Açılan pencerede üst taraftaki

Detaylı

AKINSOFT OtoPark. Yardım Dosyası

AKINSOFT OtoPark. Yardım Dosyası Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.02 Tarih : 23.07.2012 1 1. ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ programı bütün kapalı ve açık otoparklar için geliştirdiği, araçların giriş-çıkış işlemleri, plaka tanıma

Detaylı

Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı

Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı Bu Eğitim Dokümanı Bilişim Merkezi Modelleme Grubu Öğrencileri Tarafından Hazırlanmıştır. İçindekiler Kurumsal Grup E-Posta Nedir?... 2 Amaçlar... 3 1. Liste Talebinde

Detaylı

VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU

VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU DEĞERLİ ÜYE İŞYERİMİZ! Vakıfbank Sanal POS Ekibi olarak, sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmaya devam ediyoruz. İlerleyen dönemlerde panelimizin

Detaylı

Excel 2007 Çalışma Soruları

Excel 2007 Çalışma Soruları Excel 2007 Çalışma Soruları 1) Çalışma sayfasının sekme rengi hangisi ile değiştirilir? a) Ekranın altında yer alan sayfa adı sekmesi çift tıklanarak b) Sayfa adı sekmesi üzerinde farenin sağ tuşu-sekme

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı