AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA"

Transkript

1 AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA

2 Orman Ağaçları Islah Yöntemleri Islah yöntemleri 1. Selektif Islah 2. Melezleme Islahı 3. Mutasyon Islahı 4. Mukavemet (Reziztant) Islahı

3 1. Ayıklayıcı Nitelikte (Selektif) Islah: Seleksiyon, genetik ıslahı sağlamak üzere arzu edilen niteliklere göre popülasyonların ve bireylerin seçimine denir. istenilen özelliklere göre populasyon veya bireylerin seçimidir. ıslah çalışmaları, doğal ayıklamanın kuvvetli olmadığı ve menfi ayıklamalarla (nitelikli bireylerin populasyondan uzaklaştırılmasıyla) bünyesi ve kuruluşları bozulmamış populasyonların, özellikle türlerin optimal doğal yayılış alanlarında gerçekleştirilir. Selektif ıslaha populasyondaki amaca uygun fenotiplerin seçimi ile başlanır.

4

5 Selektif ıslahta ana hatları ile izlenen yol ve selektif ıslahın aşamaları

6 Örn. AaBbxAaBb çaprazlaması 4 tip gamet oluşturur. Bunlar AB, Ab,aB,ab dir. F1 generasyonu sonucunda; 16 genotipten yalnız 4 tanesi ebeveynine (AaBb) benzer. İyi fenotiplerin kötü fenotiplere göre daha iyi döller (genotipler) verdikleri bilinmektedir. Selektif ıslah genellikle YO koşulları benzer olan doğal meşcerelerde beklenen iyi sonucu verir. Selektif ıslahta, melezleme ve mutasyon ıslahında olduğu gibi yeni kombinasyonlar ve yeni özellikte bireyler elde etmek söz konusu değildir.

7 Kalıtım Derecesinin Tahmini ve Genetik Kazancın Hesaplanması Kalıtım derecesinin değerini ortaya çıkarmak genetik kazancı saptayabilmek yönünden büyük önem taşır. Genetik kazanç, ΔG = i x h 2 eşitliği ile hesaplanmaktadır. Formülde; ΔG = genetik kazancı, h2 = kalıtım değerini (irsiyet değeri), i = ayıklama diferansiyelini ifade etmektedir.

8 Ayıklama diferansiyeli (i) bir populasyondan seçilmiş ebeveynlerin ortalama değeri ile populasyonu oluşturan ebeveynlerin ortalama değeri arasındaki farkı belirtir. Kalıtım değeri (h 2 ) ise, toplam varyansın genetik kısmıdır. Bu varyans yetişme ortamı varyansını da kapsamaktadır. Ancak, yetişme ortamı varyansı büyük ölçüde ıslahçının denetimi altındadır. Falconer (1967)'ye göre; döl-ebeveyn regresyonu eğim/regresyon katsayısı (b) olarak gösterildiğini, ebeveyn ilişkisi için değer kalıtım değerinin yarısı (1/2) olarak kabul edilmektedir. Yani, b= h 2 /2 dir. Bu eşitlik, basit bir içler dışlar çarpımı ile h 2 =2b eşitliğine dönüştürülebilir. Bu eşitlikle kalıtım değeri talimin edilebilir. Bu konuyu daha anlaşılır duruma getirmek amacıyla, aşağıdaki örnek verilmiştir:

9 Örn.; Bir Çs (P. sylvestris L.) popülasyonundan rastlantı olarak altı birey seçelim. Bu altı bireye ait açık tozlaşma ürünü olarak toplanan kozalaklardan elde edilen tohumlardan gelişen F1 kuşağı fidanlar elde ettiğimizi varsayalım. Yine, bu fidanların boy (F1 kuşağının fidanları) gelişimi ortalaması (y~) 22 cm, ebeveyn ağaçların yıllık boy gelişimi ortalaması (x~) ise 24 cm olarak saptadığımızı varsayalım. F1 kuşaklarına ait fidanların boyları ile ebeveynlerine ait yıllık ortalama boy büyümelerine ait değerleri Çizelgede verilmiştir. Çizelgede yer alan değerleri basit regresyon analizi ile regresyon katsayısı b yi hesaplayalım.

10 Çizelgede yer alan değerlerden yararlanılarak, regresyon katsayısı veya bireylerin boylarındaki değişmelerin fidanların boylarına olan etkilerine ortaya koyan regresyon kareleri toplamını simgeleyen (b) = SXY/ZX 2 = 23/70 = 0,33 olarak bulunur. Buradan, h 2 = 2 x b = 2 x 0,33 = 0,66'dir. Yukarıda daha önce verilen ΔG = i x h 2 eşitliğine göre, bu kazancı hesaplayalım. Bu populasyonda rastgele seçilen bir yaşındaki Çs fidanlarının ort. boyu 20 cm ve ayıklamayla seçilen bireylerin yine 1 yaşındaki fidanlarının ort. boyu 23,4 cm olması durumunda, formüldeki i değeri (ayıklama diferansiyeli) 23,4-20 = 3,4 cm olacaktır. Aynı populasyonda boy artımı için daha önce hesap edilen kalıtım değeri h 2 = 0,66 olduğundan, bu üstün bireyleri seçerek F1 (First Filial Generation) kuşağı için daha önce hesaplanan genetik kazanç ΔG =0,66 x3,4 = 2,24 cm olacaktır.

11 Bu duruma göre, şayet önümüzdeki yıl tohum toplama zamanında kullanacağımız tohumları bu hesaplamalarımıza göre, 1+0 yaşlı Çs ort. 23,4 cm boy yapan fidanları sağlayan, seçilmiş ağaçlardan elde edilecek tohumlardan sağlarsak ve bu bağlamda aynı fidanlıkta bu tohumları kullanırsak, bunu izleyen mevsimde üreteceğimiz 1+0 yaşlı Çs fidanlarında, 2,24 cm'lik bir genetik kazanç (boy üstünlüğü) sağlanmış olacaktır. Böylece bir sonra üretilecek Çs fidanlarında 20+2,24=22,24 cm'lik ort. boylar sağlanmış olacaktır.

12 1. Selektif Islah Seleksiyon sistemleri genellikle doğal meşcerelerde ve ıslah edilmemiş ağaçlandırma alanlarında kullanılırlar. 4 kısma ayrılır Kitle Seleksiyonu 1.2. Aile seleksiyonu Genetik Test Programları (Döl denemeleri) Klonal Seleksiyon Döl Denemeleri

13 1.1. Kitle Seleksiyonu (Ayıklaması ) Bir meşcere veya populasyon içinde bireyler genellikle heterozigottur. Yani tohumu oluşturan erkek ve dişi gametler farklı genetik yapıya sahiptir. Bu yolla meydana gelen populasyonu oluşturan bireyler, farklı karakterler taşırlar. Belirli karakterlere göre bireylerin seleksiyonu ve onların birlikte üretilmesine kitle seleksiyonu veya toplu seleksiyon denir. Ağaçların genotipik görünüşüne dayanılarak yapıldığından buna fenotipik seleksiyon deyimi de kullanılır. Selektif ıslah programlarında, çalışmalarının başlangıcını kitle seleksiyonu teşkil eder. Tohum meşcerelerinin seçimi bu amaca yöneliktir.

14 Burada tohum meşcerelerinin seçim kriterleri, üstün ağaç eçimi ve özellikleri gibi konular Tohum ve Fidanlık Tekniği dersinde verilmiş olduğundan burada verilmeyecektir. Kitle seleksiyonunun en basit ve en ucuz şekli, silvikültürel bir işlem olan alçak aralamadır. Bu müdahalede ormancı, en az gelişmiş ve en kötü bireyleri çıkartır, seleksiyon basit ve ucuz olur. Silvikültürde aralama kesimleri, fidanlıkta fidan seleksiyonu, yeni meşcereler kurmak için üstün populasyon ve bireylerden tohum meşceresi ve tohum ağacı olarak seçim işlemlerinin her biri bir kitle seleksiyonudur. Kitle seleksiyonu kendi içerisinde pozitif ve negatif kitle seleksiyonu olarak ikiye ayrılır.

15 Uygulanması kolay ve ucuz olan kitle ayıklaması, ormancılıkta dayanıklılık (resistant) ıslahında da kullanılabilir. Örn.; gece ve gündüz ile mevsimsel farklılıkları bulunan ve soğuk yöre olarak nitelendirilebilecek olan Konya ve Afyonkarahisar vb. yörelerde yapılacak ağaçlandırma çalışmaları için, belli kriterlere göre seçilen Çz popülasyonlarından soğuğa dayanıklı genotipler kitle ayıklaması yöntemi ile seçilerek kullanılması olanak dahilindedir. Bunun için, Çz populasyonlarını temsilen seçilecek uygun sayıdaki bireylerden elde edilecek fidanlar sözü geçen yörelerde yinelemeli denemeler kurularak, birkaç yıl içerisinde soğuğa dayanıklı genotipler tahmin edilebilir

16 Bu konuyu bir başka örnek vererek açıklayalım. Örneğin; bir Çz meşceresi 2-3 yıl arka arkaya ilkbaharda ağaçların sürme zamanı gözlenerek geç süren ağaçların ayıklanarak (seçilerek) geç don tehlikesi olan yörelerde bir bireyden alınan tohumların ekilmesi ve bunlar arasından da ekim yastıklarında geç süren fidanların kullanılması bir çeşit kitle ayıklamasıdır.

17

18 Aynı şekilde, kitle seleksiyonu böcek zararlarına ve mantar hastalıklarına karşı dayanıklı bireylerin ıslahında da kullanılabilir. Örneğin, Karadeniz Bölgesi D.ladini populasyonlarında "Dev Kabuk Böceği (Dendroctonus micans Kug.)" nin kitle halinde üreyerek zarar yaptığı yörelerde, bazı bireylere arız olmadığı gözlemlenmiştir. Bu böceğin arız olmadığı bu bireylerden çelikle fidan üretilerek, bu böceğe karşı dayanıklı bireyler üretilebileceği gibi, bu bireylerden açık tozlaşma/kontrollü tozlaşma ürünü fidanlarla da TB kurulabilir.

19 b a Resim. KTÜ kampusünde yan yana duran Kn ağaçları ve sürgün durumları ( )

20 Artı Yönde (Pozitif ) Kitle Ayıklaması (Seleksiyonu) Meşcerede en iyi büyüyen ve yetişme amacına en iyi uyan veya cevap vereceği tahmin edilen ağaçların seçilerek korunması bir "Pozitif Kitle Ayıklaması" örneğidir. Bu seçilen ağaçlardan genç kuşakların (generasyonların) üretilmesi ve idare süresi sonuna kadar arzu edilen ağaçların bırakılması ile pozitif kitle ayıklaması yapılmış olur. Bu aday ağaçlar yeni kuşakları yeniden oluştururlar. Doğal olarak bu ayıklamada ağaçların dış görünümleri (fenotipik görünümleri) temel alınarak yapılır. Fenotipik görünümleri iyi olan ağaçlar daha genç yaşta iken işaretlenir ve bunların türlere göre ha daki sayıları bütün sahayı temsil edecek kadar olmalıdır. Pozitif kitle ayıklaması kapsamında korunacak ağaçları güvenle seçebilmek için, mümkün olduğunca üzerinde çalışılacak türün biyolojik özellikleri, çeşitliliği ve kalıtsal özelliklerinin bilinmesi büyük önem taşır.

21

22 Eksi Yönde (Negatif ) Kitle Ayıklaması (Seleksiyonu) Orman yetiştirmede (silvikültürde) negatif kitle ayıklaması uygulanır. Negatif kitle ayıklamasını, silvikültürcülerin negatif ayıklama olarak belirttikleri ve meşcerelerden kötü bireylerin çeşitli şekillerde çıkarılmasını hedefleyen ayıklamadır. Burada kitlesel ayıklama seçimi iyi bireylerin lehinde yapılır. Örn., meşcerelerde yapılan bakım müdahaleleri yavaş büyüyen, cılız, kötü gövde şekilleri gösteren, azmanlar, hasta ve düşük değerli ağaçların uzaklaştırılması şeklinde olur. Yine, fidanlıklarda fidanların, gerek ekim yastıklarından söküldükten, gerekse yastıkta kök kesiminden hemen sonra yastıktaki fidanların içinden istenmeyenlerinin seçilerek uzaklaştırılması bir çeşit negatif kitle ayıklamasıdır.

23 Kitle seleksiyonu tipleri: kitle seleksiyonun 3 ana tipten oluşur. Bunlar; 1. Tohum meşcerelerinin seleksiyonu 2. Açık tozlaşma ürünü tohumlardan gelişen fidanların kitle ayıklaması 3. Kontrol altında tozlaşma ürünü fidanların kitle seleksiyonu 1. Tohum meşcerelerinin seleksiyonu: üstün populasyon ve ağaçların seleksiyonu ile tohumun bu meşcelerdeki ağaçlardan veya üstün olanlardan toplanmasını kapsayan bu kitle seleksiyonunda seçim fenotipik analizlere göre yapılır. Buradan elde edilen tohum ve fidanlar ayrı ayrı saklanmaz ve döl denemelerine tabi tutulmaz.

24 1.2. Açık tozlaşma ürünü fidanların kitle ayıklaması, bir populasyondan seçilen ağaçlardan tohum toplama şeklinde olan pozitif bir kitle ayıklamasıdır ve bu ayıklama ile sadece seçilmiş tohum ağaçlarından tohum toplanması ve bu tohumlardan fidanlıkta yetiştirilen fidanlardan TB veya tohum plantasyonları kurulması öngörülür. Bu fidanlarla oluşturulacak tohum plantasyonlarından ilk aşamada F 1 kuşağı tohumlar elde edilir. Bunu izleyen bir sonraki aşamada ise, F 2 kuşağı için bu bahçeden F 1 kuşağı tohumlarından gelişen fidanlarla kurulan bireylerden arzu edilmeyenleri elimine edilerek (negatif kitle ayıklaması) en iyi bireyler korunur.

25 1.3. Kontrol altında tozlaşma ürünü fidanların kitle seleksiyonu: Seçilmiş ana tohum ağaçlarının tozlaştırılması için, yine seçilmiş ağaçlardan bir polen karışımı kullanılır. Her tohum ağacının tohumundan ayrı ayrı yetiştirilen fidanlarla tesis edilen F1 generasyonu tohum plantasyonlarında (veya bahçelerinden), aralamalarla arzu edilmeden bireyler çıkarılarak geriye kalan en iyi ağaçlardan tohum toplanarak F2 generasyonu yetiştirilir. Böylece tip 2 den daha yüksek bir genetik kazanç elde edilmiş olunur. Bu ayıklamada açık tozlaşma kitle ayıklamasından farklı olarak, populasyondan yalnızca tohum toplanan ağaçlar seçilmemekte, aynı zamanda tozlaşmayı sağlayan polenler de sağlanmaktadır.

26

27 1.2. Aile (Bireysel =Teksel) Seleksiyonu Aile=Bireysel=Teksel seleksiyon aynı zamanda akrabalar arası seleksiyon olarak da tanımlanır. Bu nedenle kendi içerisinde Kendi içerisinde; akraba seleksiyonu, klonal seleksiyon ve döl denemeleri olarak ayrılır. Bazı kaynaklarda ise 1. klonal seleksiyon, 2. Döl denemeleri

28 1. Klonal Ayıklama (Seleksiyon) Klon; bir ağaçtan çelik, aşı kalemi gibi genetik materyallerle üretilen aynı genotipe sahip fidanlar topluluğuna "Klon" denmektedir. Başka bir anlatımla klon, aynı atadan üreyen (gelen) ve aynı kalıtsal yapıyı taşıyan bir seri bireyler topluluğu olarak tanımlanabilir. Bu kapsamda, bazı bitkilerin yumrusunu, kökünü veya dalını dikerek, yeni bir birey veya bireyler üretildiğinde gerçek bir klon oluşturulmuş olur. Böylece, istenen genlere ve dolayısıyla morfolojik yapıya sahip o bitkinin özelliklerinin bozulmadan, çelikleme veya aşılama yapılarak sürdürülmesi mümkün olmaktadır.

29

30 Klonun şematik görünümü

31 Klonal ayıklama sayesinde, bitkilerde belirli genleri bir araya toplayarak eşeysel üreme yeteneği olmayan; fakat aşılama veya çelikleme ile çok sayıda bitki ırkı elde edilebilmektedir. Örn.; ülkemizde bugün birçok meyve ağacı türü, gül türü artık eşeysel olarak çoğaltılmamaktadır. Bu tür bitkilerin çelikleme ve aşılama yoluyla çoğalması sürdürülebilmektedir. Klonlama ormancılık açısından da önem taşır. Çünkü, ülkemizde bugün soyu tükenmekte olan ve eşeysel olarak çoğaltılması son derece güç olan odunsu taksonlar bulunmaktadır. Klonal seleksiyonla, karmaşık ve uzun süreli olduğu bilinen ve döl denemelerine başvurmadan en iyi klonları seçerek yapılan ayıklamadır. Vejetatif yolla yetiştirilen fidanlar vasıtası ile ama uygun en iyi klonların (üstün klon) seçimini esas alan seleksiyona "Klonal Seleksiyon" denilmektedir.

32

33 Böyle bir klonal test için her bir klondan, yeterli sayıda (5-10 fidan) fidan gereklidir. Klonal test denemeleri, YO koşulları bakımından farklı olan birkaç yerde kurulabilir. Ancak, daha sağlıklı bir sonuca ulaşabilmek için, mevcut olanaklara göre deneme sayıları daha da arttırılabilir. Böylece, aynı klonu değişik YO koşullarında yetiştirerek farklı YO faktörlerinin bu klonlar üzerindeki etkileri açıklığa kavuşturulur ve klonların kalıtsal eğilimleri oldukça iyi saptanabilir.

34 Bir klonal testte denenen klonların bir/birkaçı, çeşitli YO koşullarına sahip yerlerdeki deneme sahalarında yüksek bir artım veya üstün bir nitelik (hızlı büyüme, dona, kuraklığa, böceklere dayanıklılık vb.) gösterebilirler. Ulaşılan sonuçlar, bu klonların "Genel Islah Değeri" nin yüksek olduğunu ortaya koyar. Ancak bazı durumlarda, bu klonlardan birisi deneme alanlarının sadece birisinde belirgin bir üstünlük gösterebilir. Bu durumda, bu klon yalnızca o özel yetiştirme yeri için "Özel Islah Değeri yüksek bir klon kabul edilir.

35 Orman ağacı türlerinde bu klonal test denemeleri genellikle yıl sürelidir. Bu denemelerle, morfolojik ve fizyolojik klonal farklar ortaya çıkarılır ve ona göre klonal ayıklama (klon seçimi) yapılır.

36 2. Döl Denemeleri Bir populasyonu oluşturan bireylerin kantitatif ve kalitatif karakterleri (dış görünümleri), ana-babalarından aldıkları kalıtsal materyalle bulundukları YO bir bileşkesi olarak ortaya çıkar. Bu bileşkenin oransal olarak ne kadarının atalarının ve ne kadarının da YO etkisinden kaynaklandığım ortaya çıkarmak için döl denemeleri yapılır. Başka bir anlatımla, döl denemeleri ile klonlama yoluyla üretilemeyen türlerde, aileleri ölçülen karakterler bakımından genetik değerlerine göre sıralayarak bireylerin ıslah değerlerini ortay çıkarmak amaçlanır. Döl denemeleri klonal testlerden farklı olarak, genotiplerin daha güvenli olarak saptanmasının yanı sıra, açık ve kontrollü tozlaşma çalışmalarıyla da klonların birbiriyle olan özel ve genel eşleşme yeteneklerinin ve genetik varyanslarının da ortaya çıkarılmasını sağlar. Bu bize, bir klonun yeterli kombinasyon yeteneğine (çaprazlamada ebeveynlerin birbiriyle uyuşabilme yeteneği) sahip olup olmadığı konusunda da bilgi verir. Bu nedenledir ki, döl denemeleri bu özellikleri dolayısıyla da önemli işlevler yüklenir.

37 Döl denemeleri aynı türden bireylerin yanı sıra, farklı türlerin, döllerini, benzer ve farklı koşullar altında yetiştirerek, kalıtsal farklılıkların araştırılmasına olanak sağlar. Örn.; denenen döllerden biri belirli bir şekilde diğer döllere kıyasla deneme alanlarında bir veya birkaç özelliği bakımından üstünlük gösteriyorsa, o zaman bu dölde araştırılan niteliğin genetik özelliklerden kaynaklandığına güvenle bakılabilir. Döl denemeleri açık hava koşullarının yanı sıra, bazı durumlarda döl denemelerinin ilk aşaması nem, sıcaklık, ışık koşullan bakımından benzer koşullar taşıyan klima odalarında da gerçekleştirilebilir. Döl denemeleri, ağaç türüne bağlı olarak kurulduktan ancak yıldan sonra değerlendirilebilir. Bunun nedeni, döller arasında benzerlik ve farklılıkların, özellikle odun üretimi bakımından yaklaşık bu yaşlarda ortaya çıkmasıdır. Ayrıca, döl denemeleriyle bireylerin gençlik ve olgunluk dönemlerine ilişkin bazı karakterler arasındaki ilişkilerden yararlanarak, bu nitelikleri çok genç yaşlardaki ölçmelerle ortaya çıkarmak mümkün olabilir.

38

39 Döl denemeleri yinelemeli deneme desenlerine göre kurulur. Zamanla ortaya çıkması olası komşuluk etkileri dolayısıyla, deneme parsellerinin yeterli büyüklükte ve şekillerde olması gerekir. Döl denemelerinde her klonun genel olarak min. 30 fidanla temsil edilmesi yeterlidir. Ancak, karakterlerin meşcere koşulları altında incelenmesi durumunda, denemelerde her eşleşme kombinasyonunun fidanla temsil edilmesi önerilmektedir. Döl denemeleri: Tip 1: Açık Tozlaşma Döl Denemeleri Tip 2: Kontrollü Tozlaşma Döl Denemeleri olmak üzere ikiye ayrılır.

40 Tip 1: Açık Tozlaşma Döl Denemeleri (Yarım kardeş döl denemeleri) Ucuz ve hızlı sonuç veren denemelerdir. Çok miktarda ebeveynlerden tohum toplanır ve alındıkları bireylere göre karıştırılmadan ayrı ayrı ekilir ve fidan elde edilir. Bu fidanlar karıştırılmadan ayrı ayrı ve tekrarlı olarak deneme plantasyonlarına aktarılır. Bu işlemden sonra, birbirini izleyen yıllarda bu fidanların bazı karakterlerine ilişkin ölçmeler yapılır. Elde edilen veriler değerlendirilerek, akrabalar arasındaki farklılıklar ortaya çıkarılır. Ebeveynlerin genetik kalitesi yarım kardeş döl denemelerinde kitle seleksiyonuna nazaran çok daha iyi bir şekilde kestirilebilir. Örn. 442 adet Pinus elliotti bireyinde bu tip bir deneme yapılarak büyüme hızı ve Cronatium ribicola mantarına dayanıklı olan bireylerin seleksiyonunu yapmışlardır.

41 Tip 2. Kontrollü Tozlaşma Döl Denemeleri (tam kardeş döl denemeleri) Bu döl denemeleri polen veren çeşitli erkek ebeveynlerle, tohum veren çeşitli dişi ebeveynler arasında çaprazlamalar sonucu olan birçok kontrollü tozlaşma kombinasyonları içeren etkili denemelerdir. Bu döl denemelerinde kendilemeyi en az düzeye indirmek için ve yakın akrabalar arası döllenme olasılığına karşı, deneme için tohum toplamaya konu olan bireyler arasında 150 m'lik bir uzaklık olması uygundur. Bu döl denemeleri, amaca ve maddî olanaklara göre aşağıda verilen değişik eşleştirme desenlerinden biriyle gerçekleştirilir.

42

43 Tip 2.1. Diallel Çaprazlama Yöntemi: Bu yönteme göre, her birey bir diğer bireyle çaprazlanır. Örneğin, bir grupta birey sayısını (klon sayısı) n, kombinasyon sayısını ise K ile gösterelim. Bu takdirde, tam diallel çaprazlama; K=n(n-l)/2 sayıda farklı eşleşme kombinasyonu oluşturulabilir (kendi kendini döllemeler hariç). Konuyu daha açarsak, E, F, G, H, L, M bireylerini birbiriyle çaprazlamamız durumunda, EF, EG, EH, EL, EM, FG, FH, FL, FM, GH, GL, GM, HL, HM, LM olmak üzere 15 değişik ebeveyn eşleşmesi ortaya çıkar. Buna göre;birey sayısı (n) = 6 olduğundan, K= n(n-l)/2 = 6(6-1)/2 = 15 eşleşme kombinasyonu ortaya çıkar. Bu sonuç, aşağıda verilen punnet karesinde gösterilmiştir. Diallel Çaprazlama Örneğinde Olası Tüm Kombinasyonlar

44 Bir grupta n sayıda ağaç (klon) var ise, kombinasyon sayısı K ile gösterildiğinde bir tam diallel: K=n(n-1)/2 sayıda farklı ebeveyne ait kombinasyon oluşturur. Örn. A,B, C ağaçları birebiriyle çaprazlanırsa AB, AC, BC olmak üzere 3 farklı parental (ebeveyn) kombinasyonu sözkonusu olur. Yani n=3 olduğuna göre K=n(n-1)/2 =3(3-1)/2=3 adet kombinasyon söz konusudur. Erkek/Di şi A B C A Kendileme Ters çaprazlama Ters çaprazlama B AB Kendileme Ters çaprazlama C AC BC Kendileme Üç klonlu bir diallel çaprazlama örneği

45 Bu tam diallel çaprazlama yöntemiyle sağlanan genetik kazanç açık tozlaşma akraba seçimi ile elde edilen genetik kazancın yaklaşık 2 katı kadar olmaktadır. Burada, genetik kazancın bir kısmı erkek ebeveynden, diğer kısmı da dişi ebeveynden gelmektedir. Tam diallel çaprazlamanın bir başka şekli karşılıklı çaprazlamadır. Buna "Resiprokal (ters) Çaprazlama" da denir. Bu çaprazlama şeklinde bireyler hem ana hem de baba ebeveyn olarak kullanılmaktadır. Bu çaprazlama şeklinde kendileme kombinasyonları bu diallel çaprazlama içindeki kombinasyonlar dışında kalır.

46 Tip 2.2. Tester Yöntemi: Bu yöntem, dişi ebeveynin genel eşleşme kombinasyon yeteneğini ortaya çıkarmada kullanılır. Bu amaçla, birkaç erkek ebeveynin polenleri, eşleşme kombinasyon yeteneklerinin ortaya çıkarılması istenen çok sayıdaki dişi ebeveyn bireyin dişi çiçekleri ile döllendirilir. Aşağıda, altı dişi ebeveyn ile dört erkek ebeveyn eşleştirmesi görülmektedir. Örn., bu eşleşmede aşağıdaki şekilde verilen A ile P eşleşmesi amaçlanan sonucu vermemesi durumunda, A ile N eşleşmesinden istenen sonuç alınabilir. Tester Eşleştirme Örneği

47 Tip 2.3. Topcross Yöntemi; Bu çaprazlama yöntemi, iki değişik şekilde uygulanabilir. Bunlardan birinci şekilde, seçilmiş bir birey/klon baba ebeveynin polenleri ile bütün seçilmiş dişi çiçeklerin yumurta hücreleri döllendirilir. İkinci şekilde ise seçilmiş bir ana ebeveynin/klonun dişi çiçekleri ile tüm baba ebeveynlerin/klonların polenleri bağımsız olarak çaprazlanır. Topcross Eşleştirme Örneği Şekil-1'de dört ana ebeveyn, bir baba ebeveynle eşleştirilmiştir. Şekil-2'de ise, bir dişi ebeveyn beş baba ebeveynle çaprazlanmıştır.

48 Tip 2.4. Polycross Yöntemi: Bu çaprazlama yönteminde, seçilmiş klonlann/bireylerin dişi çiçekleri seçilmiş tüm bireylerin polenlerinden oluşturulan polen karışımı ile ayrı ayrı çaprazlanır. Ancak, her klonun bu polen karışımına katılma payı eşit oranlarda olmalıdır. Polycross Eşleştirme Örneği

49

50 Böylece, değişik YO koşullarında kurulan bu denemelerden ucuz ve kısa sürede herhangi bir ebeveynin genetik niteliği hakkında fikir sahibi olunabilir. Örneğin, tescilli tohum meşcereleri içinden seçilen üstün ağaçlardan toplanan tohumlardan gelişen fidanlarla tohum bahçeleri tesis edilebilir. Yine, bu tohum bahçelerinden sağlanan açık tozlaşma ürünü tohumlardan gelişen fidanlarla döl denemeleri tesis edilebilir. Tesis edilen bu döl denemelerinden fidanlara ilişkin saptanan kantitatif varyasyonlardan yararlanarak genetik kazanç hakkında önemli bulgulara ulaşılabilir.

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞAÇLARI ISLAH YÖNTEMLERİ Orman ağaçlan ıslah yöntemleri üç ana yöntem altında toplanabilir. 1- Ayıklayıcı nitelikte (selektif)

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) 1.2. Bireysel Ayıklama Klonal Ayıklama (Seleksiyon) Klon; bir ağaçtan çelik, aşı kalemi gibi genetik materyallerle üretilen aynı genotipe

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) MELEZ VE MELEZ GÜCÜ (HETEROSİS): Kalıtsal özellikleri farklı iki bireyin çaprazlanması olayına "Melezleme" denir. Melezleme sonunda ortaya

Detaylı

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda Ağaçlandırma çalışmalarına temel oluşturacak tohum sağlanmasını emniyetli hale getirebilmek için yerel ırklardan elde edilen tohum kullanılması doğru bir yaklaşımdır. Aynı türde de olsa orijin denemeleri

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Gerek ekim ve gerekse dikim yoluyla olsun ağaçlandırmalarda ilk çıkış noktası TOHUM dur. 1997 yılında: 20.703.122 Hektar (Ülke genelinin % 26,6 ' sı),

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) TOHUM VE FİDANLIK TEKNİĞİ İÇERİK 1. ORMAN AĞACI TOHUMLARI 1.1. Tohum hasat ve kullanma bölgeleri 1.2. Tohum Kaynakları 1.3. Tohum

Detaylı

Seleksiyon Islahı. Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu

Seleksiyon Islahı. Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu Seleksiyon Islahı Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu Seleksiyon Doğal olarak meydana gelmiş bir varyabiliteye sahip populasyonlardan ıslah amaçlarına uygun bitkileri seçip, bunlara daha

Detaylı

TOHUM. Pof. Dr. İbrahim TURNA

TOHUM. Pof. Dr. İbrahim TURNA TOHUM Pof. Dr. İbrahim TURNA Orman Alanları: 4 milyar ha. DÜNYA DA DURUM Üretilen Odun Hammaddesi: 3.4 milyar m 3 Yakın gelecekteki arz açığı: 800-900 milyon m 3 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILACAK TÜRLER İÇİN ISLAH STRATEJİLERİ VE YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmaların başarılı olmaları, büyük ölçüde ağaçlandırma

Detaylı

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA TOHUM KAYNAKLARI Ülkemizde tohumlar (OGM); a-tohum Toplama Sahalarından (Kaynağı Belli) b-tohum Meşcerelerinden (Seçilmiş) c-tohum Bahçelerinden (Nitelikli veya Test

Detaylı

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA TOHUM KAYNAKLARI Ülkemizde tohumlar (OGM); a-tohum Toplama Sahalarından (Kaynağı Belli) b-tohum Meşcerelerinden (Seçilmiş) c-tohum Bahçelerinden (Nitelikli veya Test

Detaylı

Hindistan Çay Plantasyonlarında Yürütülmekte Olan Dört Farklı Bitki Islah Programı

Hindistan Çay Plantasyonlarında Yürütülmekte Olan Dört Farklı Bitki Islah Programı Hindistan Çay Plantasyonlarında Yürütülmekte Olan Dört Farklı Bitki Islah Programı Bitki Islahı UPASI Çay Araştırma Kurumu 1 Ocak 31 Aralık 2005 Periyodu, 79. Yıllık Raporu. ISSN : 0972-3129 Botanist Dr.R.Victor

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI. A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi

DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI. A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi DOĞU AKDENİZ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OKALİPTÜS ISLAH ÇALIŞMALARI A. Gani GÜLBABA Orman Yük Mühendisi Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Estitüsü PK. 18 33401 TARSUS 1. GİRİŞ Okaliptüs, yurdumuza

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) 2.1. Kombinasyon Islahı Kombinasyon ıslahından amaç, ana ve baba iki ebeveynden bazı önemli nitelikleri alarak, bunları dölde bir araya

Detaylı

Mendel Genetiği, Kalıtım, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji

Mendel Genetiği, Kalıtım, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Mendel Genetiği, Kalıtım, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji MENDEL GENETİĞİ Ebeveyn (ana-baba) ile oğul bireyler arasındaki benzerlik ve farklılıkların nasıl veya hangi oranlarda ortaya çıkabileceğini

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) Islah : Islah deyince üstün nitelikli döllerin elde edilmesi ve yetiştirilmesi anlaşılır. Orman Ağacı Islahı : Orman genetiğinin pratiğe

Detaylı

Çiftlik hayvanları endüstrisinin yapısı elit Çok yönlü ticari Kantitatif genetik formulleri özeti Temel genetik: Genel öneri: Genellikle iki yönlü tablo kullanılır Sorular sorudaki probleme ilişkin verilen

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM ADIM ADIM YGS LYS 191. Adım EVRİM EVRİM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER Evrim, geçmiş ile gelecekteki canlıların ve olayların yorumlanmasını sağlayarak, bugün dünyada yaşayan canlılar arasındaki akrabalık derecesini

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Yukarıda belirtilen hususlar içerisinde yapay yolla orman yetiştirmenin uygulamaları açısından en önemli husus, "Tohum toplanacak orijinlerin

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA BİYOTEKNOLOJİ Canlılara temel bilimlerin ve mühendislik ilkelerinin uygulanmasıdır. Gen mühendisliği, genetik madde lan DNA üzerinde yapılan

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) Hızlı nüfus artışı, sanayi ve teknolojideki gelişmeler, küresel ısınmanın etkileriyle birleşerek ekosistem dengesi üzerinde yoğun baskı

Detaylı

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA TEMEL KAVRAMLAR Islah: Islah deyince üstün nitelikli döllerin elde edilmesi ve yetiştirilmesi anlaşılır. Orman ağaçlarının kalıtsal özellikleri ve varyasyonlarından

Detaylı

Yönetmelik. 02 Şubat 2006 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26068 Çevre ve Orman Bakanlığından: Çevre ve Orman Bakanlığından:

Yönetmelik. 02 Şubat 2006 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26068 Çevre ve Orman Bakanlığından: Çevre ve Orman Bakanlığından: 02 Şubat 2006 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26068 Çevre ve Orman Bakanlığından: Çevre ve Orman Bakanlığından: Yönetmelik Orman Yetiştirme Materyallerinin Ticareti Yönetmeliği (1999/105/Ec) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

6. Meşcerede Yaş. İstatistiksel olarak, meşceredeki tüm ağaçların yaşlarının ortalaması o meşcerenin ortalama yaşı ya da yaşı olarak kabul edilir.

6. Meşcerede Yaş. İstatistiksel olarak, meşceredeki tüm ağaçların yaşlarının ortalaması o meşcerenin ortalama yaşı ya da yaşı olarak kabul edilir. 6. Meşcerede Yaş İstatistiksel olarak, meşceredeki tüm ağaçların yaşlarının ortalaması o meşcerenin ortalama yaşı ya da yaşı olarak kabul edilir. Orman işletmeciliğimizde uygulanan işletme yöntemleri

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmalarda genellikle topraksız (çıplak köklü) fidanlar dikilmektedir (türe göre

Detaylı

Genler ve Çevre fenotipik varyansa ne kadar katkıda bulunuyor?

Genler ve Çevre fenotipik varyansa ne kadar katkıda bulunuyor? Genler ve Çevre fenotipik varyansa ne kadar katkıda bulunuyor? Akin Pala akin@comu.edu.tr Genlerin katkısı Neden aile bireyleri birbirine benzer? Ortak genler paylaşırlar Neden verimlerin genotip tarafından

Detaylı

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Genel anlamda, bitkilerin değişik yaşlarda gövde ve dal parçaları, büyüme uçlarındaki meristematik dokuları, kökleri, yaprakları yada özelleşmiş veya değişikliğe uğramış gövde

Detaylı

KALITIMIN GENEL İLKELERI. Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması

KALITIMIN GENEL İLKELERI. Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması KALITIMIN GENEL İLKELERI Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması Kontrol Çaprazlaması Çekinik fenotipli bir bireyin genotipi kesinlikle bellidir ve homozigot çekiniktir

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON ADIM ADIM YGS LYS 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON GENETİK VARYASYON Aynı türün bireyleri arasındaki farklılığa VARYASYON denir. Varyasyonların hepsi

Detaylı

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHİM TURNA TEMEL KAVRAMLAR Islah: Islah deyince üstün nitelikli döllerin elde edilmesi ve yetiştirilmesi anlaşılır. Orman Ağacı Islahı Orman ağaçlarının kalıtsal özellikleri ve

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

10.Sınıf Biyoloji. Genetik. cevap anahtarı

10.Sınıf Biyoloji. Genetik. cevap anahtarı 10.Sınıf Biyoloji 4 Genetik cevap anahtarı 4 1 KALITIM Canlı bireylere ait olan özelliklerin, yavru bireylere aktarılmasını inceleyen bilim dalına kalıtım denir. Aristo m.ö. 350 yılında kalıtımın kan yoluyla

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel ağaçlandırmalarda bakım işlemleri, ilk üç yıl bakımları ile Aralama ve Budama İşlemleri olarak isimlendirilmekte ve ayrı dönemlerde

Detaylı

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de 8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de değişir. Saf meşcerelerde değişim, her bir bireyin hayatta

Detaylı

Sınıf ; Çalışma yaprağı 4

Sınıf ; Çalışma yaprağı 4 Öğrencinin Adı ve soyadı ; Sınıf ; Çalışma yaprağı 4 F.8.2.2. Kalıtım Önerilen Süre: 10 ders saati Konu / Kavramlar: Gen, genotip, fenotip, saf döl, melez döl, baskın, çekinik, çaprazlama, cinsiyet, akraba

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ Doç. Dr. Zafer YÜCESAN TEMEL KAVRAMLAR Ağaç? Orman? Mekanik ve Organik görüş? Yaşam ortaklığı? Silvikültür? Amacı ve Esasları? Diğer bilimlerle ilişkileri? Yöresellik Kanunu?

Detaylı

ÇAPRAZLAMALAR ve MENDEL KURALLARI

ÇAPRAZLAMALAR ve MENDEL KURALLARI ÇAPRAZLAMALAR ve MENDEL KURALLARI Bir canlının erkek üreme hücreleri (sperm veya polen) ile diğer bir canlının yumurtalarının birleştirilmesine çaprazlama denir. A. ÇAPRAZLAMALARIN ELEMANLARI P : Çaprazlanacak

Detaylı

KALITIM-2 MENDEL İN ÇALIŞMALARI SELİN HOCAYLA BİYOLOJİ DERSLERİ

KALITIM-2 MENDEL İN ÇALIŞMALARI SELİN HOCAYLA BİYOLOJİ DERSLERİ KALITIM-2 MENDEL İN ÇALIŞMALARI SELİN HOCAYLA BİYOLOJİ DERSLERİ Gregor MENDEL kalıtımın esaslarını belirleyen bilim adamıdır. Kalıtımın kurucusu olarak bilinir.yaptığı çalışmalar MENDEL KANUNLARI adını

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumculuk Nedir? Tohumlukların ıslahı, tescili, üretimi, sertifikasyonu, hazırlanması, dağıtımı,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Tür ve çeşitlerin devamını sağlamak Ticari üretimin ve bahçelerin devamını sağlamak 1. Generatif (Eşeyli=tohum ile) çoğaltma 2. Vejetatif (Eşeysiz) çoğaltma GENERATİF ÇOĞALTMA

Detaylı

Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir.

Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir. Grup İşletmeleri Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir. Gruplar halinde karışımda bulunan ve yaş ve boy üstünlüğü verilmesi gereken

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Silvikültürel planlamanın tanımı ve görevleri. Türkiye ormancılığında silvikültürel planlama ve gelişimi. Silvikültürel planlamanın temel kavramları ve

Detaylı

AMENAJMAN YÖNTEMLERİ

AMENAJMAN YÖNTEMLERİ AMENAJMAN YÖNTEMLERİ AMENAJMAN YÖNTEMLERİ Aynı Yaşlı ve Maktalı Koru (AYMK) Ormanlarında 1- Hızlı Büyüyen ve Traşlama Kesimi ile İşletilen AYMK Gerçek Yıllık Alan Yöntemi Eşit Hasılatlı Yıllık Alan Yöntemi

Detaylı

3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir?

3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir? 1) 3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir? A) Genetik yapısı aynı hücreler oluşur. B) Tür içi çeşitliliğin ortaya çıkmasını sağlar. C) Eşeyli üreme için

Detaylı

10. Sınıf II. Dönem Biyoloji Dersi 1. Yazılı Sınavı

10. Sınıf II. Dönem Biyoloji Dersi 1. Yazılı Sınavı Ad Soyadı: No: Tarih: 10. Sınıf II. Dönem Biyoloji Dersi 1. Yazılı Sınavı 1) Modern genetik veya biyoteknoloji çalışmalarına 4 örnek veriniz. İstediğiniz birini açıklayınız. (10p) 2) Diploit bir erkek

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç servetinin; a) ağaç türleri b) yaş sınıfları ya da çap sınıfları, ve c) gövde kalite sınıfları

Detaylı

DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI

DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI Gençleştirme çalışmalarının başlangıcında, alan etrafında tesis edilen tel örgü, gençlik 2,0 m boya ulaşıncaya kadar düzenli olarak kontrol edilmeli ve fonksiyonel

Detaylı

KALITIMIN İZLERİ MBG 111 BİYOLOJİ I. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

KALITIMIN İZLERİ MBG 111 BİYOLOJİ I. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER KALITIMIN İZLERİ MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Kalıtımın Gizemi Eski bitki biyologları, melezler bitkilerle yaptıkları çalışmalarda şaşırtıcı sonuçlar ortaya

Detaylı

Kantitatif özellikler

Kantitatif özellikler Kantitatif genetik Kantitatif özellikler Mendel özellikleri tek genli kalıtım da iki ayrı fenotip bulunur. Birçok özellik tek genle çalışmaz çok sayıda gen ve çevre koşulları devreye girer. Bu nedenle

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SILVIKÜLTÜRÜN AMACı: Koru ormanı İşletmelerinin Silvikültürel Planlaması Tıraşlama İşletmesi: Bir alan üzerinde yaşlı ağaçların aynı zamanda kesilmesi

Detaylı

Nicel Genetik ve Çok Etmenli Karakterler

Nicel Genetik ve Çok Etmenli Karakterler Nicel Genetik ve Çok Etmenli Karakterler Giriş Şimdiye kadar tartışılan fenotip özellikleri hep ayrı ayrı gözlenebilen sınırları olan özelliklerdi nitel Ör: uzun/kısa bitki, A,B,O kan grubu vb gibi Daha

Detaylı

Faydalanmanın düzenlenmesi

Faydalanmanın düzenlenmesi Faydalanmanın düzenlenmesi Tüm Ormanlarda ortaklaşa Düzenleme Süresi Tesviye (Denkleştirme) Süresi Değişiklik (Tahvil=İntikal) Süresi Amenajman Planı Süresi Kesim Planı Süresi Tüm Ormanlarda Düzenleme

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF (EŞEYSİZ) ÇOĞALTMA Bitkilerin değişik yaşlarda gövde ve dal parçaları, büyüme uçlarındaki meristematik dokuları, kökleri, yaprakları ya da özelleşmiş veya değişikliğe

Detaylı

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA

AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA AĞAÇ ISLAHI PROF. DR. İBRAHIM TURNA 2. Melezleme Islahı: Kalıtsal karakterleri farklı olan iki bireyin çaprazlanmasıyla oluşan bireylere "Melez (Hibrid)" denir. MELEZ", birbirinden farklı iki ırka ya da

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) POPULASYON GENETİĞİ Genetik anlamda populasyon, doğal koşullar altında aralarında gen alışverişi olabilen bireyler topluluğudur. Bu gen

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Çoğaltma Nedir? Yeni bağ, meyve bahçesi, sebze bahçesi kurmak ya da iç ve dış mekan süs bitkileri elde etmek amacı ile tohum, fide ve fidan üretmek üzere yapılan çalışmalardır.

Detaylı

GENETİK ALGORİTMALAR. Araş. Gör. Nesibe YALÇIN BİLECİK ÜNİVERSİTESİ

GENETİK ALGORİTMALAR. Araş. Gör. Nesibe YALÇIN BİLECİK ÜNİVERSİTESİ GENETİK ALGORİTMALAR Araş. Gör. Nesibe YALÇIN BİLECİK ÜNİVERSİTESİ GENETİK ALGORİTMALAR Genetik algoritmalar, Darwin in doğal seçim ve evrim teorisi ilkelerine dayanan bir arama ve optimizasyon yöntemidir.

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta

ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta KTÜ Orman Fakültesi Seçme Ormanı Değişik yaşlı ve düşey kapalı orman formuna seçme ormanı ve seçme işletmesi adı verilmektedir. Tabakalı seçme ormanında,

Detaylı

Herhangi bir oranın belli bir değere eşit olmadığını test etmek için kullanılır.

Herhangi bir oranın belli bir değere eşit olmadığını test etmek için kullanılır. Hipotez testleri-oran testi Oran Testi Herhangi bir oranın belli bir değere eşit olmadığını test etmek için kullanılır Örnek: Yüz defa atılan bir para 34 defa yazı gelmiştir Paranın yazı gelme olasılığının

Detaylı

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA 1. Ağaç gövdeleri üzerindeki kuru, kısmen de yaşayan (yeşil) alt dalların belli esaslara uyularak kesilip uzaklaştırılmasına

Detaylı

Hardy Weinberg Kanunu

Hardy Weinberg Kanunu Hardy Weinberg Kanunu Neden populasyonlarla çalışıyoruz? Popülasyonları analiz edebilmenin ilk yolu, genleri sayabilmekten geçer. Bu sayım, çok basit bir matematiksel işleme dayanır: genleri sayıp, tüm

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.. TRIM VE KÖYİŞLERİ KNLIĞI KORUM VE KONTROL GENEL MÜÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESİL VE SERTİFİKSYON MERKEZİ MÜÜRLÜĞÜ TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ TEKNİK TLİMTI KOLZ (rassica napus oleifera L.) 2001 TRIMSL EĞERLERİ

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik. Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda bulunmasıdır.

Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik. Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda bulunmasıdır. Allel: Bir genin seçenekli biçimi Wild Tip: Normal allel. Bireylerin çoğunda bulunan Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda

Detaylı

Fenotip: Bir canlının gözle görülebilen tüm özelliklerine fenotip adı verilir. Canlının dış görünüşüdür. Genotip ve çevre etkisiyle meydana gelir.

Fenotip: Bir canlının gözle görülebilen tüm özelliklerine fenotip adı verilir. Canlının dış görünüşüdür. Genotip ve çevre etkisiyle meydana gelir. Kalıtım(Genetik) Nedir? İnsanlar çevreleriyle ilgilenmeye başladıktan sonra her dölün daima atasına benzediğini gözlemişlerdir. Bir çocuğun bazı halleri, davranışları, yetenekleri anne ve babasına benzer.

Detaylı

Süreklilik gösteren özellikler çoğunlukla iki ya da daha fazla gen tarafından kontrol edilirler.

Süreklilik gösteren özellikler çoğunlukla iki ya da daha fazla gen tarafından kontrol edilirler. KANTİTATİF GENETİK Giriş Bu bölümde genetik etkileşim gösteren bazı örnekler tartışılacaktır. Süreklilik gösteren özellikler çoğunlukla iki ya da daha fazla gen tarafından kontrol edilirler. Bu genler,

Detaylı

MEYVE ISLAHININ ÖZELLİKLERİ

MEYVE ISLAHININ ÖZELLİKLERİ MEYVE ISLAHININ ÖZELLİKLERİ - Meyveler binlerce yıl, besleyici özelliğinden çok lezzet ve keyf verici ürün olarak görülmüştür - Bu nedenle ıslah çalışmaları tek yılık bahçe bitkilerine göre oldukça geç

Detaylı

Bakanlık Yayın No: 230 ISSN: Müdürlük Yayın No: 24

Bakanlık Yayın No: 230 ISSN: Müdürlük Yayın No: 24 Bakanlık Yayın : 230 ISSN: 975-8273-59-0 Müdürlük Yayın : 24 AKDENİZ BÖLGESİ ALÇAK ISLAH ZONUNDA (0-400 m) KIZILÇAM (Pinus brutia Ten.) DÖL DENEMELERİ (4. YAŞ SONUÇLARI) (ODC: 165.3) Turkish Red Pine (Pinus

Detaylı

TOHUM KAYNAKLARI. Tohum Meşcereleri Tohum Bahçeleri (Aşılı Tohum Bahçeleri) Tohum Plantasyonları (Aşısız Tohum Bahçeleri)

TOHUM KAYNAKLARI. Tohum Meşcereleri Tohum Bahçeleri (Aşılı Tohum Bahçeleri) Tohum Plantasyonları (Aşısız Tohum Bahçeleri) TOHUM KAYNAKLARI Tohum Meşcereleri Tohum Bahçeleri (Aşılı Tohum Bahçeleri) Tohum Plantasyonları (Aşısız Tohum Bahçeleri) TOHUM MEŞCERELERİ Bu meşcereler, doğal meşcereler arasından toplumsal (kitlesel)

Detaylı

FİDAN YETİŞTİRME TEKNİKERİ

FİDAN YETİŞTİRME TEKNİKERİ TANIM Süs bitkileri ve meyve ağaçlarını aşı, tohum, çelik, kök sürgünü, yumru gibi yöntemlerle fidan olarak (küçük yaştaki bitki ve ağaç) yetiştiren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

KANTİTATİF BİTKİ GENETİĞİ EĞİTİMİ-II EĞİTİM NOTLARI ÖZETİ

KANTİTATİF BİTKİ GENETİĞİ EĞİTİMİ-II EĞİTİM NOTLARI ÖZETİ KANTİTATİF BİTKİ GENETİĞİ EĞİTİMİ-II EĞİTİM NOTLARI ÖZETİ Prof. Dr. Nebi BİLİR (Koordinatör- SDÜ. Orman Fakültesi-Isparta) Doç. Dr. Ayşe Betül AVCI (Eğitmen- Ege Ü. Ödemiş MYO.-İzmir) Doç. Dr. Halil Barış

Detaylı

Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri

Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri 1. Pratik açıdan tohum depolama bitkinin vejatatif kısımlarını depolanmaktan daha kolaydır. 2. Tohumlar oldukça küçük, oldukça fazla depolanabilir

Detaylı

YZM 5257 YAPAY ZEKA VE UZMAN SİSTEMLER DERS#6: GENETİK ALGORİTMALAR

YZM 5257 YAPAY ZEKA VE UZMAN SİSTEMLER DERS#6: GENETİK ALGORİTMALAR YZM 5257 YAPAY ZEKA VE UZMAN SİSTEMLER DERS#6: GENETİK ALGORİTMALAR Sınıflandırma Yöntemleri: Karar Ağaçları (Decision Trees) Örnek Tabanlı Yöntemler (Instance Based Methods): k en yakın komşu (k nearest

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

Okul kantininde 6 değişik türde yemek vardır. İki değişik türlü yemek, yemek isteyen bir öğrenci kaç seçim yapabilir? A) 30 B) 15 C) 10 D) 6 E) 3

Okul kantininde 6 değişik türde yemek vardır. İki değişik türlü yemek, yemek isteyen bir öğrenci kaç seçim yapabilir? A) 30 B) 15 C) 10 D) 6 E) 3 KOMBİNASYON ÇIKMIŞ SORULAR 1.SORU Okul kantininde 6 değişik türde yemek vardır. İki değişik türlü yemek, yemek isteyen bir öğrenci kaç seçim yapabilir? 8 yemekten 3'ü seçilecek. 8 8.7. 6 3 3..1 Cevap:

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 8.SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 8.SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 FEN VE TEKNOLOJİ Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

Bu anaçlar tohumla üretilir. Yabani elmaların tohumundan elde edilen bitkilere çöğür, kültür çeşitlerinin tohumdan elde edilenlere ise yoz denir.

Bu anaçlar tohumla üretilir. Yabani elmaların tohumundan elde edilen bitkilere çöğür, kültür çeşitlerinin tohumdan elde edilenlere ise yoz denir. Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.msonormaltable {mso-style-name:"normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ

10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ 10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ Eşeysiz Üreme ile ilgili, I. Canlının yararlı özelliklerinin korunmasını sağlar. II. Canlının değişen ortam koşullarına uyumunu artırır. III.

Detaylı

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir.

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir. GENERATİF BÜYÜME VE GELİŞME Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir. Çiçek tohum ve meyve gelişiminden

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç servetinin; a) ağaç türleri b) yaş sınıfları ya da çap sınıfları, ve c) gövde kalite sınıfları

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

YÖNETMELİK. ç) Araştırma ormanı mühendisliği: Araştırma ormanı ile ilgili faaliyetleri yürütmekle görevli mühendisliği,

YÖNETMELİK. ç) Araştırma ormanı mühendisliği: Araştırma ormanı ile ilgili faaliyetleri yürütmekle görevli mühendisliği, 17 Ağustos 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28387 Orman Genel Müdürlüğünden: YÖNETMELİK ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİNİN KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. genotipine sahip organizma kaç çeşit gamet. yapılabilir? a. 4 b. 8 c. 16 d. 32 e. 64

Ayxmaz/biyoloji. genotipine sahip organizma kaç çeşit gamet. yapılabilir? a. 4 b. 8 c. 16 d. 32 e. 64 Mor çiçekli bir bitki kendini polenleri ile tozlaştırıldığında, sadece mor çiçekli yeni nesil üretilmiştir. Bu çaprazlama.. örnektir 1. hibridleşmeye. 2. eksik baskınlığa 3. Trihibrid kalıtıma. 4. ayrılma

Detaylı