İNŞAAT ÖNCESİ İYİ BİTKİSEL TOPRAK YÖNETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İNŞAAT ÖNCESİ İYİ BİTKİSEL TOPRAK YÖNETİMİ"

Transkript

1 İNŞAAT ÖNCESİ İYİ BİTKİSEL TOPRAK YÖNETİMİ Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Müsteşar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ANKARA-2017

2 İNŞAAT ÖNCESİ İYİ BİTKİSEL TOPRAK YÖNETİMİ 1. GİRİŞ 2. BİTKİSEL TOPRAĞIN ALINMASI VE TAŞINMASI 3. BİTKİSEL TOPRAK GEÇİCİ DEPOLAMA 4. BİTKİSEL TOPRAK YIĞINLAMA KRİTERLERİ 4.1. Plastik Olmayan Kuru Topraklar 4.2. Islak Plastik Topraklar 4.3. Yığınların Konumu ve Stabilitesi 4.4. Yığınların Korunması ve Sürekliliği 5. KAYNAKLAR

3 1. GİRİŞ Toprak, kelimenin tam anlamıyla ekonomik refahımızın ve yaşam kalitemizin temellerinden biridir. Tüm insanlık faaliyetlerimiz bir şekilde toprağa bağlıdır. Toprak, temel ve yeri doldurulamayan doğal bir kaynaktır. Çevremizi oluşturan bileşenler arasındaki temel bağlantıyı sağlar. Aynı zamanda birçok işlev gerçekleştirir. Gıda ve elyaf üretir. Toprak; su, azot ve karbon dahil birçok maddeyi depolar, filtre eder ve dönüştürür. Ayrıca toprak dünyanın en önemli karbon deposudur. Toprak küresel düşünme ve yerel hareket etme ihtiyacının başlıca örneğidir. Bitkisel toprağın sabit bir tanımı olmayıp farklı tanımları mevcuttur. Fakat tanımların hepsi sonuç olarak aynı anlama gelmektedir. Bunlardan birkaç tanesini değerlendirmek mümkündür. Bitkisel toprak, yararlanılması mümkün olan ve esasen yenilenemeyen doğal bir kaynaktır. Bitkisel toprak candır. Bir hektar yüzey toprağı çok verimli bir toprak olmasının yanında 5 tona kadar mikroorganizma içerir ve son derece yavaş bir prosesle, 2 cm kalınlığa gelmesi 500 yıl alır. Bir hektar bitkisel üst toprak için 5 ton canlı organizma yaşamaktadır. Humus bakımından zengin, mikroorganizma faaliyetleri yönünden aktif, bitkilerin yetişmesine uygun ve yüzeyden itibaren 5 ila 30 cm derinliğindeki yüzeysel toprak tabakasına bitkisel toprak denilebilir. 30 cm nin altı, topraktaki canlılığın (yararlı mantar ve yararlı bakteri) biyolojik olarak yeterli olmamasından dolayı bitkisel toprak değildir. Toprak aynı zamanda habitatları barındırır ve bu nedenle biyolojik çeşitliliğin korunmasında anahtar rol oynar. Toprağın kendi çeşitliliği kendi başına bir meseledir çünkü tek başına Avrupa'da 320 büyük toprak türü vardır ve bu türlerin her birinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerde

4 muazzam farklılıklar vardır. Birkaç santimetre toprak üretmek yüzlerce yıl alır. Dolayısıyla bu doğal kaynak, doğal olarak büyük ölçüde yenilenemez niteliktedir. Bitkisel toprağın teknik özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır. Bitkisel harç karışımında kullanılacak toprak alındığı arazinin üst toprak katmanlarından (A Horizonundan (yataydan)) sıyrılacak ve iskelet içeriği % 5 'i geçmeyecektir. Toprak içinde taş ve çakıl parçaları, ot, kireç, akaryakıt sızıntısı, yağlar ve yağlı maddeler, katran, moloz ve inşaat artıkları gibi yabancı maddeler bulunmayacaktır. Organik madde ( Ateşte kayıp ) miktarı % 4'ten az olmamalıdır. Toprağın Kireç ( CaCO3 ) içeriği % 1,5'i geçmemelidir. ph ( H2O ) 5,5-7,5 arasında olmalıdır. Toprakta elektrik iletkenlik değeri mikromos/cm'den fazla olmamalıdır. Toprak Türü Kumlu Balçık, Balçıklı Kum veya Balçık olmalıdır.

5 Tablo 1. Toprak Türü Toprak Türü: Toz+Kil Kum Balçıklı Kum Kumlu Balçık Balçık Max. %15 Min. %85 Max. %35 Min. %65 Max. %50 Min. %50 Toprak, hem sera gazı depolayıcısı ve salımlayıcısı hem de milyarca ton organik ve inorganik karbon içeren önemli bir karbon deposudur. Tarım ve ormancılık, kirlenme, kentsel yayılma ve iklim değişikliği gibi bazı uygulamalara bağlı olarak toprakta bozulma giderek artmaktadır. Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar gibi inşaat faaliyetleri öncesi iyi toprak yönetimi; bitkisel toprakların üzerine molozlar, inşaat yıkıntı atıkları dökülerek zarar görmesini, zayıflamasını ve kirlenmesini önlemeye, sürdürülebilir yönetimini sağlamaya, işletme maliyetini düşürmeye, çevresel performansı geliştirmeye ve imajı iyileştirmeye yardımcı olur. Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar planlama çalışmaları esnasında iyi uygulama örnekleri ile bitkisel toprağın nasıl tespit edileceği, sıyrılacağı ve korunacağı, nerede geçici depolanacağı, peyzaj veya diğer çalışmalarda nasıl kullanılacağı ortaya konmalıdır. Bu yüzden madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar çalışmasına başlanılmadan önce her belediyenin iyi bitkisel toprak yönetim planı olmalıdır.

6 Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar faaliyetleri öncesi yapılacak alanlarda yıkım, inşaat ve kazı faaliyetlerine başlanılmadan önce bitkisel toprağın özelliği, kalınlığı, miktarı ve kirlenip kirlenmediği uzman sorumlu kişiler tarafından tespit edilmeli ve bunlar bir rapor haline getirilmelidir. Böylece bitkisel toprak yönetim planı hazırlanmalıdır (Şekil 1). Uygun olmayan planlama çalışması bitkisel toprağa zarar verir ve riskli durum oluşabilir. Uygun bir bitkisel toprak stratejisi olmadan bitkisel toprağın sıyrılması, taşınması ve geçici depolanması esnasında zayıflama, kirlenme, zarar görme ve kaybolma riskli olur. Bitkisel toprağın geçici depolanması faaliyeti, faaliyet sahasının yakınında yapılırsa maliyet o oranda düşer. Bu alanların zemin durumuna bağlı olarak bitkisel toprak tabaka kalınlığı, özelliği, miktarı ve kirlenip kirlenmediği şehirlere ve bölgelere göre değişiklik gösterebilir ve hatta bazı bölgelerde bitkisel toprak olmayabilir. Bitkisel toprağı geçici depolamak için yeterli alan olmalıdır.

7 Şekil 1. Bitkisel Toprağın Sıyrılacağı ve Depolanacağı Alan Her bir alanda yıkım ve inşaat faaliyetine başlanılmadan önce bitkisel toprak tekniğine uygun olarak kirletilmeden hidrolik ekskavatörlerle veya paletli makinalarla sıyırarak alınmalıdır. Sıyırma işlemi mümkün olan en kurak aylarda ve koşullarda yapılmalıdır. Sıyırma kalınlığı önceden mutlaka belirlenmelidir. Tekniğine uygun olarak alınmayan ve kirletilen toprağın bitkisel toprak olarak kullanılması sakıncalıdır. Bitkisel toprakların hafriyat depolama sahalarında depolanmasına müsaade edilmemelidir.

8 Bitkisel toprağın ayrı biriktirilmesi ve kullanılması esastır. Bitkisel Toprak; park, bahçe, yeşil alan yapımında, rekreasyon amaçlı kullanılmalıdır. Bitkisel toprağın inşaat ve yıkım faaliyeti başlamadan, alandan kim tarafından alınacağı, yönetim planında net olarak ortaya konmalıdır. Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar faaliyetlerinden önce çıkacak bitkisel toprağın etkin ve çevre ile uyumlu yönetilebilmesi için; Bitkisel toprağın hafriyat döküm sahalarına gitmesinin önlenmesi, Yeni peyzaj projelerine önem vererek bitkisel toprağın tam değerlendirilmesi, Bitkisel toprağın yerinde tespit edilmesi için gerekli tespitlerin ve denetimlerin yapılması, İyi bitkisel toprak yönetim sisteminde belirlenen esaslara uymayanlara Çevre Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre idari yaptırım uygulanması, bitkisel toprağın daha etkin bir şekilde kullanımı, sağlanmalıdır. Kalınlığı 5 ila 30 cm arasında değişen üst tabaka, A yatay, bitkisel topraklar; park ve bahçelerde, peyzaj çalışmalarında üst toprak (kapak toprağı) olarak kullanılabilir. Ayrıca bölgenin toprak özelliğine göre (derinlik, kayaç durumu, tekstür, vb.) genelde 30 ila 150 cm arasında değişen ve anakayaya (temele) kadar olan mesafede bulunan, humus bakımından fakir olan toprak da dolgu toprağı olarak kullanılabilir (Şekil 2).

9 Şekil 2. Siyah Alan Bitkisel Toprak Kısımıdır Bitkisel toprak ve sonraki dolgu toprağının derinlik seviyesinin ve miktarının belirlenmesi, bu tabakaların alınması en az 1 adet sertifikalı uzman gözetiminde yapılmalıdır. Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar faaliyetine başlanılmadan önce bitkisel toprağın miktarının ve kalınlığının yerinde tespiti ve uygunluğu; Büyükşehir veya İl Belediyelerin Park Bahçe Daire Başkanlığı, İlçe Belediyeleri Park Bahçeler Müdürlüğü ya da Çevre Koruma Daire Başkanlığı na bağlı bitkisel toprak konusunda uzman Ziraat veya Orman Mühendisi tarafından yapılmalıdır.

10 Bitkisel toprak çalışmasıyla Belediyelerin Park Bahçe Daire Başkanlığı veya müdürlüğü yıllık ne kadar bitkisel toprak ihtiyacı olduğunu; Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar faaliyetleri esnasında oluşması muhtemel bitkisel toprak miktarını da belirlemelidir. Buna göre o şehirde geçici depolama alanları ve kapasiteleri oluşturulmalıdır. 2. BİTKİSEL TOPRAĞIN ALINMASI VE TAŞINMASI Bitkisel toprak bir atık değildir ve geri kazanılıp tekrar kullanılması gerekli önemli geri dönüşümü olmayan doğal bir kaynaktır. Hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atığı ile ilgili yönetmeliklerdeki kurallar bitkisel topraklar için uygulanmamalı, bitkisel toprakların ayrı usul ve esasları olmalıdır. Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar yıkım ve kazı işlemlerinden önce mutlaka sertifikalı uzman tarafından miktarı ve özelliği tespit edilen bitkisel toprak, inşaat, yıkım ve kazı işlemlerinden önce kirletilmeden tekniğine ve teknolojisine uygun olarak alınmalıdır. Aksi durumda kirlenen bitkisel toprak, tehlikeli atık ya da inert atık sınıfına girebilir. Bitkisel toprağın alandan alınıp taşınması işlemi için mevcut hafriyat araçları (kamyon, kepçe, ekskavatör, jcb, vb.) kullanılabilir. Bitkisel toprak geçici depolama tesisine getirilir. Getirilen malzeme toprak konusunda sorumlu uzman orman veya ziraat mühendisi tarafından göz ile ön incelemeye tabi tutulur. Ön inceleme sonucu bitkisel toprak özelliği taşıyan malzeme bitkisel toprak geçici depolama alanına kabul edilir. Tesiste bitkisel toprak Şekil.3 de verilen akım şemasına göre bazı ön işlemlere tabi tutulur. Bitkisel toprak özelliği taşımayan hafriyat toprakları ise lisanslı dolgu ve rehabilitasyon alanlarına gönderilir. Belediyeler tarafından uygulanan madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar faaliyetleri sonucu çıkan malzemelerin yönetimi ile ilgili akım şeması Şekil.3 de verilmiştir.

11 Kazı Malzemesinin Tesise Gelmesi Uzman Kişinin Göz ile Malzemeyi Kontrol Etmesi Malzeme hafriyat Toprağı Sınıfında Malzeme Bitkisel Toprak Sınıfında Geri Gönderme Malzemenin Tesise kabul Edilmesi Malzemenin Tesise Boşaltılması Esnasında Kontrol edilmesi Malzeme Hafriyat Toprağı Sınıfında Malzeme Bitkisel Toprak Sınıfında Geri Yükleme ve Tesisten Uzaklaştırma Malzemenin, Gübre, Tork ve Mil ile Karıştırılması Elek Üstü İstanmeyen Maddelerin Alınması Malzeme İçerisinde Anormal Büyük Maddeler Kalmaması İçin Eleme Hazır Hale Gelen Bitkisel Toprak Harcının Stok veya Satış Şeklinde Değerlendirilmesi Şekil 3. Bitkisel Toprak Geçici Depolama Tesisi Yönetimi Akım Şeması

12 Şekil 3. incelendiğinde hafriyat toprakları, bitkisel toprak depolama alanlarına kabul edilmemektedir. Bunlar dolgu ve rehabilitasyon alanlarına gönderilmektedir. 3. BİTKİSEL TOPRAK GEÇİCİ DEPOLAMA Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanlar ve riskli alanlardan çıkan bitkisel toprak işlemlerin yapıldığı bölgede yeterli alan varsa bu alanlarda yoksa Park Bahçe Daire Başkanlığı tarafından belirlenmiş depolama sahalarında gelişigüzel olmamak kaydıyla geçici depolanmalıdır. Bu alanlarda, Toprağın bekleme süresince oluşabilecek rüzgar ve su erozyonu kayıplarının önlenmesi ve toprağın kalitesinin korunması için geçici depolama alanlarının % 5 den fazla eğimli olmaması gerekir. Bitkisel toprak uzun süre açıkta bırakılacak ise yüzeyinin çabuk gelişen bitkiler ile örtülmesi sağlanmalıdır. Depolama sahası dere kenarları insanların yoğun olarak yaşadığı yerleşim alanlarına kurulmamalıdır. Bitkisel toprak, hava ve su akımları veya başka nedenlerle dağılmayacak, yabancı maddeler ile karışmayacak ve niteliği bozulmayacak şekilde uygun bir alanda saklanacak ve gerekli koruma tedbirleri alınacaktır. Depolanan bitkisel toprağın üzeri %10 nemli tutularak rüzgar erozyonuna karşı korunacak olup depolanan bitkisel toprağın etrafında drenaj kanalları açılarak su erozyonuna karşı korunacaktır. 4. BİTKİSEL TOPRAK YIĞINLAMA KRİTERLERİ Bitkisel toprağın depolama için kullanılacak sahanın bitki örtüsünden ve diğer malzemelerden arındırılması gerekir. Depolama bölgesindeki yüzeysel toprak sıyrılarak bu alan depolanacak bitkisel toprak için hazır hale getirilmelidir.

13 Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar faaliyetlerine başlamadan önce ve sonra faaliyet sahibi; Kazı sırasında bitkisel toprağı hafriyat toprağından ayrı sıyırmak, Bitkisel toprağı derinliğine ve yapısına bağlı kazılarak yeniden kullanılmak üzere uygun şekilde aşırı sıkıştırılmadan yığmak (aşırı sıkıştırıldığı zaman yağmur suyunun nüfus etmesi önlenir ve yüzeyde çamurumsu bir tabaka oluşur, ayrıca sıkışan toprakta anaerobik şartlar oluşur ve toprağın fiziksel ve kimyasal özelliği bozulur), Bitkisel toprağın saklanma sürecinde olabilecek kayıpları önlemek ve toprağın kalitesini korumak, Bitkisel toprak geçici depolanmadan önce içerisindeki yaban otlarının öldüğünden ve temizlendiğinden emin olmak, Bitkisel toprak uzun süre açıkta bırakılacak ise yüzeyinin çabuk gelişen bitkiler ile örtülmesini sağlamak, Ayrı olarak geçici depolanan bitkisel toprak, park-bahçe, yeşil alan, tarım ve benzeri alanlarda kullanmakla yükümlüdür. Bitkisel toprak geçici depolama işlemine başlanılmadan önce; Depolama alanı bitkisel toprak ve her türlü atıktan temizlenmelidir. Bitkisel toprak kısa süre depolanacak şekilde planlanmalı eğer uzun süre stokta tutarsanız oksijen eksikliği neden olabilir ve bitki örtüsünü destekleme kabiliyeti kısıtlanır. Kuru havalarda yedek stoklama gerekebilir. Serme ve sıkıştırma işlemi Hafif paletli buldozerlerle yapılmalıdır. Stoklar, erozyona karşı üst örtü ve doğal bitkilendirme korunmalıdır. Stokların içeriğini belirlemek için açık işaret kullanılmalıdır.

14 Depolama sahası üzerinde kamyonların ve iş makinalarının gelişigüzel dolaşmasına izin verilmemeli. Geçici depolama sahası üzerinde yağmur suyunun göllenmesini önlemek için gerekli eğimler verilmelidir. Geçici depolama sahasında serme işleminden sonra yeterli sıkıştırma yapılmaz ve yeterli eğimler verilmezse yağmur suyu ile depolanan toprak erozyona uğrar. (Şekil 4) Şekil 4. Yağmur Suyu İle Erozyona Uğrayan Geçici Depolanan Toprak Geçici olarak depolanan bitkisel toprak geçici olarak en fazla bir yıl tercihen 6 ay içinde kullanılmalıdır Plastik Olmayan Kuru Topraklar Bu metotta kazılan topraklar damperli kamyonlarla yığın yerlerine getirilir ve sıra halinde boşaltılır. Saha yüzeyi yığınlarla dolduğunda hafif paletli buldozer ile bu yığınlar aynı seviyeye getirilir. Sonraki yığınlar bu düzenlenmiş toprak üzerine düzenli olarak kamyonlarla dökülür ve yine paletli makine bu yığınları aynı seviyeye sıkıştırarak getirir. Böylece

15 bitkisel toprak özelliğini kaybetmez. Daha sonra bu işlemlerin aynısı yığın sahasında hedeflenen yüksekliğe kadar devam ettirilir. Hedeflenen yüksekliğe ulaşıldığında yağmur suyunun akmasını sağlamak, göllenme ve sızmayı önlemek için düz bir eğim verilir. Şekil 5. Plastik Olmayan Kuru Topraklar 4.2. Islak Plastik Topraklar Bu metotta da kazılan topraklar döküm yığın sahasına getirilir ve yığınlar halinde kamyonlarla dökülür. Diğer yığınlar da kamyonlarla döküldükten sonra en fazla 2 metre (m) yüksekliğe, tercihen 1.5 m kadar hafif paletli dozer ile yığılır. Bu aşamadan sonra hafif paletli ekskavatör ile topraklar daha büyük yığınlar haline getirilerek birkaç hafta kurumaya bırakılır. Daha sonra ise bu yığınlar hafif paletli makine (dozer veya ekskavatör) yardımıyla yağmur suyunun sızmasını önlemek için yeterli eğim verilerek sıkıştırılır.

16 Şekil 6. Islak Plastik Topraklar 4.3. Yığınların Konumu ve Stabilitesi Toprak yığınları kesinlikle ağaç kökleri ve yayıldığı bölgelere, hendek kenarlarına, su yollarına ve/veya yataklarına ve mevcut ya da gelecekte yapılacak kazı yerlerine yapılmamalıdır. Topraklar bileşimi ve nem içeriğine göre 40 o ye kadar eğimli olabilirler fakat stabil yığınlar için bundan daha az eğim olması gerekir. Yığınlarda bitki tohumlanması ve devamı için maksimum eğim 25 o olmalıdır Yığınların Korunması ve Sürekliliği Yığınlama işlemleri bittikten sonra herhangi bir kontaminasyon veya yığınların diğer inşaat aktivitelerinden etkilenmemesi için yığın sahasının etrafı kordonla çevrilmelidir. Eğer toprak altı daha fazla depolanacaksa toprak erozyonu önlenmeli ve yakında sıkıntı oluşturacak otlardan kurtarmak için yığın yüzeyi çimlendirilmelidir.

17 Şekil 7. Düzenli ve Sürdürülebilir Toprak Yığını Serme İşlemi Şekil 8. Düzenli ve Üzeri Çimlendirilmiş Yeni ve Eski Toprak Yığını Şekil 9. Düzenli ve Üzeri Çimlendirilmemiş Eski Bir Toprak Yığını

18 Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlarda oluşacak bitkisel toprakların etkin yönetilebilmesi için Park Bahçeler Başkanlığı veya Müdürlüğü nün görev ve sorumlulukları; Bitkisel toprağın toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması ve peyzaj alanlarında kullanılması ile ilgili yönetim planı hazırlamak, Bitkisel toprağın muhafaza edileceği geçici depolama sahalarını belirlemek, kurmak/kurdurtmak, Depolama sahası yerinin seçimi ve inşaatı sırasında çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilemeyecek şekilde gerekli tedbirleri almak veya aldırtmak, Bitkisel toprağın toplanması, taşınması, depolanması ve geri kazanım bedelini belirlemek, Bitkisel toprağı toplama, taşıma hizmeti verecek firmaların adresleri ve telefon numaraları ile nakliye bedellerini halkın bilgileneceği şekilde ilan etmek, Bitkisel toprağın toplanması, geçici biriktirilmesi ve geri kazanım faaliyetlerini denetlemek, Belediye sınırları içindeki bitkisel toprak depolama sahalarına izin vermek ve gerektiğinde bu izni iptal etmek, Toplanan bitkisel toprağın inşaat sonrası peyzaj ve yeşil alan düzenlemelerinde, yeni park-bahçe alanları yapımında ve ağaçlandırma çalışmalarında öncelikli olarak bitkisel toprak olarak kullanmak ve/veya kullandırmak. Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlarda oluşacak bitkisel toprağın etkin yönetimi ve geleceğe yönelik stratejik planlanması için mevzuat açısından Park, Bahçe Başkanlığı veya Müdürlüğü nakliye

19 masraflarını düşürmek ve işin yapım süresini kısaltmak için elde edilecek bitkisel toprağın, inşaat planlarında belirtilen park ve donatı alanlarında geçici olarak depolanmasını ve bu bitkisel toprağın depolandığı yerde yapılacak yeşil alanlarda kullanılmasını sağlamalıdır. Madencilik, karayolu, köprü, rezerv alanları ve riskli alanlar faaliyetleri sırasında ortaya çıkacak bitkisel toprağın daha etkin, verimli depolanması ve çevresel değerlendirilebilmesi ve yönetilebilmesi için o şehirde bitkisel toprak taşıma maliyetini minimize edecek şekilde geçici depolama sahaları oluşturulmalıdır. Burada amaç sadece para kazanmak olmamalıdır. Ayrıca halkın da kolayca ulaşabileceği muhtelif yerlerde bitkisel toprak dağıtım ve/veya satış merkezleri kurularak ihtiyacı olanların bu merkezlerden bitkisel toprak alması sağlanmalıdır. Bu şekilde ihtiyacı olanların ihtiyaçları giderilirken eldeki toprağın taşıma ve depolama maliyetleri de minimize edilmiş olur. Burada öncelikle bitkisel toprağın sürekli kullanıldığı Park, Bahçe Dairesi Başkanlığı ve İlçe Belediyelerindeki Park ve Bahçeler Müdürlüklerinin yıllık ne kadar bitkisel toprak ihtiyacı olduğu tespit edilmelidir. Bu miktar belli olduktan sonra elde fazla bitkisel toprak kalıyorsa bu dağıtım merkezlerine gönderilmelidir.

20 5. KAYNAKLAR 1. nt_data/file/69308/pb13298-code-of-practice pdf archive.defra.gov.uk/environment/quality/land/soil/builtenviron/documents/toolbox-talks.pdf 3. Guideline-Mar pdf

KASTAMONU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

KASTAMONU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ KASTAMONU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ Kastamonu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü HAFRİYAT ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BELEDİYELERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ Hukuki Dayanak 18 Mart 2004 tarih ve 25406 sayılı

Detaylı

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI Vahşi mi? Atıkların gelişigüzel tabiata dökülmesiyle Koku kirliliği Yüzey suyu kirliliği Yeraltı suyu kirliliği Atıkların çevreye dağılması Kirliliğin, atıklardan beslenen

Detaylı

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS Atıkların Sınıflandırılması ve Tasfiyesi Atıkların Geri Dönüşümü Çevre Bilinci Eğitiminin

Detaylı

Şevlerde Erozyon Kontrolü

Şevlerde Erozyon Kontrolü EROZYON KONTROLÜ»» Yarma/Dolgu Yüzeyleri»» Hendek ve Çukurlar»» Kıyı Koruma Yapıları»» Menfez/Tünel Çıkışları»» Atık Depolama Alanları»» Peyzaj Uygulamaları»» Estetik Taş Uygulamaları»» Kara ve Demir Yolu

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAHŞİ DEPOLAMA ALANLARININ ISLAHI KILAVUZU T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Söğütözü Cad. 14/E 06560 Ankara Telefon:

Detaylı

Belediye Çöp Gazı (LFG) nedir?

Belediye Çöp Gazı (LFG) nedir? Belediye Çöp Gazı (LFG) nedir? Belediye çöp gazı (LFG) belediye katı atıklarının (MSW) çözünmesinin yan ürünüdür. LFG: ~ 50% metan gazı (CH 4 ) ~ 50% karbondioksit (CO 2 )

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Ufuk SAYIN Uzman 20.04.2011 Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2].

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2]. KATI ATIK YÖNETİMİ: ERZURUM ÖRNEĞİ Katı Atık Nedir? Kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken her türlü katı malzemeye katı atık denir. Katı atıklar evde, okulda, hastanede,

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

5. Bölüm: TOPRAK PROFİLİ

5. Bölüm: TOPRAK PROFİLİ 5. Bölüm: TOPRAK PROFİLİ Toprak profili: Toprak yüzeyinden ana kayaya kadar düşey kesittir. Horizon: Toprak oluşum süreçleri ile meydana gelmiş, yataya ve/veya birbirine oldukça paralel dizilmiş katmanlardır.

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Hafriyat. Yönetim Sistemi

Hafriyat. Yönetim Sistemi Hafriyat Yönetim Sistemi ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Hafriyat yönetim sistemi 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı

Detaylı

ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ

ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ DÜZCE NİN ÇEVRE SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TAŞPINAR Düzce Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Konuralp/DÜZCE 04.12.2012 1 KATI ATIK (ÇÖP) Toplumun

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı

İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İL NÜFUSU: 4.061.074 KİŞİ 2009-2014: 21 İlçe (3,35 milyon kişi) Nisan 2014 itibariyle 30 İlçe ATIK YÖNETİMİNDE YASAL

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şükran DENİZ Uzman Kasım 2015 1 SUNUM İÇERİĞİ AMAÇ NUMUNE KABI NUMUNE ALMA CİHAZ TİPLERİ NUMUNE ALMA YERİ NUMUNELERİN KORUNMASI

Detaylı

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi)

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Hakkımızda Şirketimiz DEMİREKEN ENERJİ AŞ. 2012 yılından bu yana yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmayı hedef olarak benimsemiştir.

Detaylı

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ATIK VE ZEMİNLERİN OTURMASI DERSİN SORUMLUSU YRD. DOÇ DR. AHMET ŞENOL HAZIRLAYANLAR 2013138017 ALİHAN UTKU YILMAZ 2013138020 MUSTAFA ÖZBAY OTURMA Yapının(dolayısıyla temelin ) düşey

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü alanın ekim ve dikime hazır hale getirilebilmesi için yapılacak

Detaylı

Katı Atıkların Düzenli Depolanması. Enes KELEŞ Mart / 2015

Katı Atıkların Düzenli Depolanması. Enes KELEŞ Mart / 2015 Katı Atıkların Düzenli Depolanması Enes KELEŞ Mart / 2015 İÇİNDEKİLER Katı Atık Nedir? Düzenli Depolama Nedir? Katı Atıkların Sınıflandırılması ve Bileşimi Bertaraf Yöntemleri Katı Atıkların Düzenli Depolanması

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Ek-3: Faaliyet Ön Bilgi Formu T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Kod No:... Tarih:.../.../... Bu form, toprak kirliliği potansiyeli bulunan endüstriyel faaliyetler ile ilgili genel

Detaylı

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Nedir Atık: Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan

Detaylı

HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Recep KARAMEHMETOĞLU Çevre Mühendisi

Detaylı

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK Toprak yüzüne gelmiş olan suyun, toprak içine girme olayına ve hareketine denir. Ölçü birimi mm-yağış tır. Doygunluk tabakası. Toprağın yüzündeki

Detaylı

1. Giriş. 2. Toprak kompozisyonu. Bölüm 1 - Topraklar ve Toprak Verimliliği. Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü

1. Giriş. 2. Toprak kompozisyonu. Bölüm 1 - Topraklar ve Toprak Verimliliği.  Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 1 - Topraklar ve Toprak Verimliliği www.econewfarmers.eu 1. Giriş Tanıtım modülünden hatırlayacağınız gibi organik tarım en az sentetik girdi ile bitki yetiştirmek

Detaylı

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ 1.1. Ruhsat Sahasının İli : İlçesi : Beldesi : Köyü : Ruhsat Numarası : Ruhsat Grubu : I (a) Maden Cinsi : BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ 1.2. Ruhsat Sahibinin Adı Soyadı : Adres :

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

AB KATILIM SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLER İÇİN ATIK YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI. Atık Yönetimi ile İlgili AB Direktifleri ve Türk Mevzuatına Aktarımları

AB KATILIM SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLER İÇİN ATIK YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI. Atık Yönetimi ile İlgili AB Direktifleri ve Türk Mevzuatına Aktarımları AB KATILIM SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLER İÇİN ATIK YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI Atık Yönetimi ile İlgili AB Direktifleri ve Türk Mevzuatına Aktarımları Betül DOĞRU Çevre ve Orman Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanlığı

Detaylı

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA)

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) Prof. Dr. İbrahim TURNA Orman Nedir? Orman, sadece ağaç ve ağaççık toplulukları değildir. Orman canlı ve büyük bir sistemdir. Bu sistem; ağaçlar, çalılar, otlar,

Detaylı

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri i Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri Ekoljik yerleşimler kaynakların kullanımında tutumludur. Atık Yönetimi ve geri dönüşüm bu yerleşimlerde kaynak yönetiminin ayrılmaz bir bileşenidir.

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B68 (Ek II 36) Kayak Merkezlerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge kayak merkezlerinin çevresel etkileri

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir.

Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir. -2002- Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir. İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Sayfa No : Amaç 2 Kapsam 2 İKİNCİ BÖLÜM Katı Atıkların Depolanması,

Detaylı

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Yem depolama ve silolar Farklı yem zinciri aşamalarında tarladan toplanan yemin işletmede yemleme aşamasına dek depolanması gerekir. Günlük tüketilen

Detaylı

POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN)

POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN) POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN) YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİ İÇİN GENEL BAKIŞ AÇISI KÜÇÜK ÖLÇEKLİ HİDROELEKTRİK SANTRAL AZALTMA PLANI Safha Konu Azaltım Ölçümü İnşaat Safhası

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

TEHLİKESİZ ATIKLARIN YÖNETİMİ

TEHLİKESİZ ATIKLARIN YÖNETİMİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Maden Atıkları ve Tehlikesiz Atıkların Yönetimi Şube Müdürlüğü TEHLİKESİZ ATIKLARIN YÖNETİMİ Suat HACIHASANOĞLU

Detaylı

ATIK YÖNETİM PLANI. Hazırlayan: Büşra SAĞLIK

ATIK YÖNETİM PLANI. Hazırlayan: Büşra SAĞLIK ATIK YÖNETİM PLANI Hazırlayan: Büşra SAĞLIK Atık Nedir? 2015 yılında yayınlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği ne göre atık; üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B63 (Ek II 27e) Zeytin İşleme Tesislerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge zeytin işleme tesislerinin

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ DERSİ. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü

TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ DERSİ. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ DERSİ Selçuk Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 1 TOPRAK PROFİLİ Genel olarak herhangi bir toprağın profili demek o toprağın yüzeyden itibaren

Detaylı

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ Kütahya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, İller Bankası nca 1985 yılında projelendirilmiş, 1992 yılında çalışmaya başlamıştır. Şehir merkezinin evsel nitelikli atıksularını

Detaylı

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE A. GENEL RODENT KONTROLÜ Kemirgenler olarak tabir edilen rodentler, üreme ve canlı kalma gücü çok yüksek, depo, ambar, tarla vb gibi uygun yerlerde

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ Belirlenmiş olan yerleşim bölgeleri için 2022-2041 dönemini kapsayacak entegre katı atık yönetimi planı hazırlanacaktır. Yönetim

Detaylı

HAZIR BETON ÜRETĠM TESĠSLERĠNĠN ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠNE ETKĠSĠ

HAZIR BETON ÜRETĠM TESĠSLERĠNĠN ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠNE ETKĠSĠ HAZIR BETON ÜRETĠM TESĠSLERĠNĠN ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠNE ETKĠSĠ Hazır beton üretim tesislerinde; Agrega malzemeleri, çimento, su ve istenilen betonun özelliğine göre bazı kimyasal katkı maddelerle belirli oranlarda

Detaylı

ATIK YÖNETİM PLANI. Hazırlayan: Büşra SAĞLIK

ATIK YÖNETİM PLANI. Hazırlayan: Büşra SAĞLIK ATIK YÖNETİM PLANI Hazırlayan: Büşra SAĞLIK ATIK NEDİR? 2015 yılında yayınlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği ne göre atık; üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye

Detaylı

HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 18.03.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25406

Resmi Gazete Tarihi: 18.03.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25406 HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 18.03.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25406 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 / Faks: +90 232

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİMLİ ARAZİLERDE TERASLAMA TEKNİĞİ BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS (BUROR : Bursa Orman Terası) 2009 Arazi Yetenek Sınıfları ve Bu

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5

KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5 KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5 1. Kapsam Gazbeton blok ile örülen duvarların yüzeyine sıva uygulama kurallarına ilişkin esasları kapsar. 2. Tanım Harç: Bileşenler: Kum:

Detaylı

HANGİ ÇEVRE? HANGİ AKIŞ?

HANGİ ÇEVRE? HANGİ AKIŞ? HANGİ ÇEVRE? HANGİ AKIŞ? Yrd.Doç.Dr. Oğuz KURDOĞLU KTÜ Orman Fakültesi Oğuz KURDOĞLU, 21.11.2013 Mövenpick-Ankara 2 Maliyetleri kim karşılayacak? Oğuz KURDOĞLU, 21.11.2013 Mövenpick-Ankara 3 Oğuz KURDOĞLU,

Detaylı

ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA

ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA Su ve toprak erozyonunu önleyici Organik tarımda toprak işleme nasıl olmalıdır? Mikroorganizmalar için uygun ortam sağlayıcı Besin kayıplarını

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

Envirogrid Paver Genel Uygulama Rehberi (Taban Kaplama) G-TREND MÜH. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Konrad Adenauer Cad. 75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA

Envirogrid Paver Genel Uygulama Rehberi (Taban Kaplama) G-TREND MÜH. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Konrad Adenauer Cad. 75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA Envirogrid Paver Genel Uygulama Rehberi (Taban Kaplama) G-TREND MÜH. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Konrad Adenauer Cad. 75/6 06550 Yıldız/Çankaya/ANKARA 1 P a g e G - T R Phone: E N D 90 L T312 D. 490 05

Detaylı

Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce

Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce İÇERİK Enerji Kaynakları HES Faaliyetlerinin Aşamaları Düzce İlindeki HES Faaliyetleri Karşılaşılan Çevresel Sorunlar Çözüm

Detaylı

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ Çim alanlar tesisi güç ve masraflı olduğundan tür seçiminden uygulanmasına kadar son derece titiz davranılmalıdır. Bu alanların sürekliliğinin

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR İsmail ERTEN Çanakkale bölgesi düz damlı ve kırma çatılı yapılar dağılım Çanakkale kentinin yerleşim alanlarının 1. dönem dağılışı 1462-1500 Çanakkale

Detaylı

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır.

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır. PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Bursa İli, Gemlik İlçesi, Yeni Mahallesinde, H22-A-09-A-1-C, pafta, 956, 957 nolu imar adaları ile çevresini

Detaylı

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım NEMLİ TARIM TARIM SİSTEMLERİ 3 Nemli Tarım Nemli Tarım Yağan yağışlarla gelen su, evaporasyon ve transpirasyonla harcanan sudan fazla olur ise böyle yerlere nemli bölgeler denir. Bu bölgelerde uygulanan

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ Enerji Yönetimi A.B.D Lisansüstü Programı Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilen öğrenciler zorunlu dersleri tamamlamak

Detaylı

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Çevre Sorunlarının Nedenleri Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Başlıca çevre sorunları Hava kirliliği Su kirliliği Toprak kirliliği Gürültü kirliliği Katı atıkların oluşturdukları kirlilikler

Detaylı

www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU

www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU www.terbo.com.tr TERLEYEN BORU TOPRAK ALTI SULAMA BORUSU Tasarrufun önemi Su kaynakları bakımından çok zengin olmayan Türkiye de de suyun bütün sektörlerde tasarruflu kullanımını özendirici yeni tedbirler

Detaylı

RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ

RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ T.C. ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ www.cem.gov.tr 2012 PROJE YERĠ 2 Akma heyelanlı alanlar YağıĢ, yüzeysel akıģa geçmeden, toprak içerisine infiltre olmadan açık

Detaylı

TEKNİK BİLGİ FÖYÜ. -Tüm yapılarda, mantolama işlemlerinde polistren levhaları (XPS, EPS) yapıştırmada kullanılır.

TEKNİK BİLGİ FÖYÜ. -Tüm yapılarda, mantolama işlemlerinde polistren levhaları (XPS, EPS) yapıştırmada kullanılır. ISI YALITIM LEVHA YAPIŞTIRICISI/3333 Tanımı Isı yalıtım levhaları için, çimento esaslı yapıştırma harcı Uygulama alanı -Tüm yapılarda, mantolama işlemlerinde polistren levhaları (XPS, EPS) yapıştırmada

Detaylı

ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 18.03.2004. Resmi Gazete Sayısı : 25406 1/21

ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 18.03.2004. Resmi Gazete Sayısı : 25406 1/21 İlgili Bakanlık Yönetmelik Adı : Çevre ve Orman Bakanlığı : HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI Resmi Gazete Tarihi : 18.03.2004 Resmi Gazete Sayısı : 25406 ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 1/21 BİRİNCİ

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

Teknik Bülten Baumit open Reflect Yalıtım Plakası

Teknik Bülten Baumit open Reflect Yalıtım Plakası Teknik Bülten Baumit open Reflect Yalıtım Plakası Ürün Bloklanmış köpük ve ekstrüde polistirol parçacıklı köpükten ısı yalıtım plakası. Baumit open - Die KlimaFassade ve Baumit open S - Die SanierKlimafassade

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

GAZİ DANIŞMANLIK HAFRİYAT BİRİMİ WEB SİTESİNDE BULUNMASI GEREKEN DÖKÜMANLAR

GAZİ DANIŞMANLIK HAFRİYAT BİRİMİ WEB SİTESİNDE BULUNMASI GEREKEN DÖKÜMANLAR GAZİ DANIŞMANLIK HAFRİYAT BİRİMİ WEB SİTESİNDE BULUNMASI GEREKEN DÖKÜMANLAR HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARI TAŞIMA VE KABUL BELGESİ İÇİN ; Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Taşıma

Detaylı

OKUL BAHÇELERİ DÜZENLEME İLKELERİ, İHTİYAÇ PROGRAMLARI AÇIKLAMALARI VE ÖRNEK PROJELER. (Ek 1)

OKUL BAHÇELERİ DÜZENLEME İLKELERİ, İHTİYAÇ PROGRAMLARI AÇIKLAMALARI VE ÖRNEK PROJELER. (Ek 1) OKUL BAHÇELERİ DÜZENLEME İLKELERİ, İHTİYAÇ PROGRAMLARI AÇIKLAMALARI VE ÖRNEK PROJELER (Ek 1) 1 OKUL BAHÇELERİ DÜZENLEME İLKELERİ, İHTİYAÇ PROGRAMLARI AÇIKLAMALARI VE ÖRNEK PROJELER Çağımızda eğitim ve

Detaylı

3. Konu. Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar. Madencilikte Çevre Yönetimi Semineri Afyonkarahisar 12-13 Ocak 2012

3. Konu. Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar. Madencilikte Çevre Yönetimi Semineri Afyonkarahisar 12-13 Ocak 2012 3. Konu Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar Bu sunumun hazırlanmasında Prof. Dr. Florin Florineth in (University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna) 20.02.2008

Detaylı

LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ

LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ - ISIPAN ISIPAN PRM LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ 1 ODE ISIPAN ODE ISIPAN DT/ BD 0,03-0,03 W/mK lik ısı iletkenlik katsayısına, 0-0 kpa basma dayanımına, Bünyesine su almayan yapıda ve optimum

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ 1. Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 2. Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 1- GEMİLERDEN ATIK

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU

ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU İSTAÇ A.Ş. Fatih Mehmet KARACA 26 Nisan 2012 ANTALYA (Sueno Otel / SİDE) YÖNETMELİKTE BELİRTİLEN ATIK TÜRLERİ -----------------------------------------------------------------------

Detaylı

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu nun 7 nci maddesi; evsel katı atıkların toplanarak bertaraf tesisine/aktarma istasyonlarına taşınması

Detaylı

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak haritası Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Toprak ağaçlandırma başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. İklim koşulları bakımından yeterlilik olsa

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı