Çiğ süt tüketimi olası patojenik mikroorganizmalar nedeni ile tüketiciler açısından risk oluşturabilir. Buna karşın çok sayıda çalışma pastörize

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çiğ süt tüketimi olası patojenik mikroorganizmalar nedeni ile tüketiciler açısından risk oluşturabilir. Buna karşın çok sayıda çalışma pastörize"

Transkript

1 1

2 Çiğ süt peynirleri Günümüzde tüketici eğilimleri çiğ sütten üretilen süt ürünleri ile yine çiğ sütten minimal teknoloji ile üretilen ürünlerin tüketimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Çiğ koyun, keçi, inek ve manda sütünden üretilen peynir çeşitleri ilk sırayı almaktadır.

3 Çiğ süt tüketimi olası patojenik mikroorganizmalar nedeni ile tüketiciler açısından risk oluşturabilir. Buna karşın çok sayıda çalışma pastörize sütten üretilen peynirlerin de gıda kaynaklı hastalıklara neden olduğunu neden olduğunu göstermiştir. Hatta bazı durumlarda çiğ süt peynirlerine göre daha yüksek tehlike potansiyeli gösterebildiği ifade edilmektedir.

4 Çok düşük düzeyde yada hiç çiğ süt içermeyen peynirler en tehlikeli patojenlerden birisi olan L.monocytogenes de dahil olmak üzere temel gıda patojenleri ile kontamine olabilir. Özellikle çiğ sütteki doğal mikrobiyal çeşitlilik peynir üretimi sırasında kontamine gıda kaynaklı patojenlerin gelişimini engelleyebilir. Bu açıdan konuya bakıldığında da çiğ süt peynirleri güvenli gıda olarak kabul edilebilir. Yani çiğ süt peynirlerinin mikrobiyal açıdan güvenliği oldukça karmaşık ve şüpheli bir konudur.

5 Peynire mikroorganizmalar hangi kaynaklardan bulaşır.? Çiftlikten Süt

6 Biyoçeşitlilik

7 Peynir Teknolijisi Pıhtılaşma ve Kalıplama Tuzlama Olgunlaştırma

8

9 Peynir bir ekosistemdir. 1.Abiyotik parametreler : Üretim prosesi/pıhtı 2. Biyotik parametreler : Mikroorganizmalar Sonuçta da: Renk, Koku,Lezzet,Aroma

10 Çiğ sütte en yaygın mikrobiyal flora Mikroorganizma İnek sütü Keçi sütü Koyun sütü Staphylococcus/Corynef orm Lactococcus ssp Lactobacilus ssp Leuconostoc ssp Enterococcus ssp Propionibacterium sssp ND ND Enterobacteriaceae Psudomonas ssp Mayalar Küfler > Aerobik sporlar > Koliform bakteriler >

11 Olgun Peynire Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları 1. Çiğ süt mikroflorası(çiftlikte) Çiğ sütte mikrobiyal flora hayvan türüne göre değişmektedir.sütte dominant olarak Staphylococ ve Corynrbacterium bakterileri bulunurken soğuk sütlerde Pseudomonaslar bulunmaktadır. Bunlardan sonra LAB ve Enterococlar yoğun olarak bulunmaktadır.ancak dağılım mevsime,hijyen koşullara göre değişmekte bulaşan bakteri sayısı önemli ölçüde azalmaktadır.

12 Çevresel koşullardan süte bulaşma Süt esas olarak ilk sağıldığında sterildir.mikrobiyal flora süt ile temas eden yüzey (meme başı, sağım makinası,süt boruları, tanklar vs) çevresel koşullara göre değişir. Çiğ sütten 100 genus ve 400 mikrobiyal tür izole edilmiştir. Direkt bulaşma : Meme kanalı esas olarak sterildir. Kanalda Actinobacteria ve Clostridium, Staphylococ, daha düşük düzeyde de Lactobacillus ve Enterococlar bulunur. Meme yüzeyi diğer bir potansiyel bulaşma kaynağıdır. Staphylococ, Coryneform, LAB,Enterobacterler yaygın florayı oluşturur.

13 Paslanmaz çelik,lastik ekipman, plastik sağım ekipmanları gibi biyofilm oluşan kaynaklardan Pseudomonaslar, Hafnia ssp, Micrococcus ssp ve mayalar bulaşır. Sayı cfu/ml dolayında artmaktadır. İndirekt mikrobiyal kaynakları: Yemler ve atıklar en önemli bulaşma kaynaklarını oluşturur.bu yolla Enterobacteriaceae, Staphylococ, Corynebacterium,LAB, Psedomonas ssp,bacillus ssp,clostridium ssp,bifidobacterium ssp leri kontamine olabilir.

14 Pastörize sütten Camember peyniri Lactococcus (Lc) lactis ssp lactis Lc lactis ssp lactis biovar diacetylactis, Lc lactis ssp cremoris Leuconostoc mesenteroïdes Kluyveromyces lactis Debaryomyces hansenii

15 Pastörize sütten Camember peyniri Geotrichum candidum (Yarrowia lipolytica) Penicillium camemberti Brevibacterium linens (Arthrobacter spp.) Hafnia alvei

16 Çiğ süt peynirleri Çiğ süt peynirleri pastörize süt peynirleri ile kıyaslandığında doğal kaynaklı fermentasyon ile oluşan karboksilik asitler esterler ve alkoller gibi uçucu aroma maddelerini daha yüksek oranda içermeleri yanında çiğ süt florası peynir tekstürüne de etki edebilir.

17 Çiğ süt peynirlerinin mikrobiyal avantajları: Duyusal Özellikler Çiğ süt peynirleri pastörize süt peynirlerine göre daha yoğun ve güçlü aromaları ile karakterize edilmektedir. Bunun nedeni de peynirlerin mikrobiyal ekolojisinde yer alan çok sayıda ve çeşitlilikteki Lactococcus ssp, Lactobacillus ssp, Leuconostoc ssp, Enterococcus ssp ve Propionibacterium ssp türleri ile açıklanmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde sütün pastörizasyonu proteazlar, lipazlar gibi enzimlerin ve peynirlerin duyusal kalitesinin artmasında rol oynayan doğal floranın inaktivasyonu olumsuz etkilere neden olur.

18 Mikrobiyal Güvenlik Pastörizasyon mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesinde en etkili önlemlerin birisi olup süt hijyenini geliştiren bir uygulamadır.ancak Clostridium ssp ve Bacillus ssp leri gibi spor oluşturan bakteriler ve ısıya dayanıklı mikroorganizmalar pastörizasyon sıcaklıklarında canlı kalırlar. Ayrıca ısıl işlem uygulamaları L.monocytogenes ve S.aureus gibi patojenik bakterilerin inaktivasyonunda etkili ve çiğ sütte bulunan antogonastik floranın sayısında da azalmalara yol açmaktadır.

19 Özellikle çiğ süt peynirlerinde L.monocytogenes, L.innocua ve S.aureus gelişiminin engellendiği ancak bunların engellenmesinde sorumlu bakterilerin etkisi sonucu bakteri gelişiminin inhibisyonu ve mekanizması henüz açıklanamamıştır( Masoud ve ark 2012). Yine Salmonella ssp, S.aureus gibi önemli gıda kaynaklı patojenler çiğ sütte yaygın şekilde bulunmakta ve endogen laktik asit bakterilerinin anti mikrobiyal aktiviteleri nedeniyle gelişmeleri engellenmektedir.( Caro et al 2013)

20 Ancak çiğ süt peynirleri çiğ sütteki patojen mikroorganizmaları yok edecek herhangi bir termal uygulama yapılamadığı için mikrobiyolojik açıdan güvensiz olarak kabul görmesine karşın değişik peynirlerde gerçekleştirilen canlılık analizleri test edilen peynirlerin Campylobacter, E.coli O157:H7, L.monocytogenes, Salmonella gibi patojenler açısından negatif olduğunu ortaya koymuştur(brooks etal 2012, Won etal 2016).

21 Öte yandan inek, koyun ve keçi sütlerinden yapılan çiftlik/köy peynirlerinde de S.aureus, Salmonella ile E.coliO157H7 gibi bakteriyel patojenlerin düşük düzeyde bulunması çiğ sütten yapılan peynirlerin mikrobiyal açıdan güvenli olduğu savını güçlendirmektedir.örneğin olgunlaştırılmış çiğ süt peynirlerine ilişkin çalışmalarda 181 adet peynirden sadece 1 tanesinin L. monocytogenes ile kontamine olduğu Avrupa ve Birleşik Krallıkta incelen 1819 örnekten hiç birinin Salmonella türlerince pozitif olmadığı belirlenmiştir.( Little etal 2007, Ryser2007, Koch etal 2010)

22 Bu verilere tezat yılları arasında pasatörize süt peynirlerinin önemli L.monocytogenes vakalarına sebep olduğu saptanmış buna göre de pastörize sütten üretilen peynirlerin çiğ sütten üretilenlere göre mikrobiyolojik açıdan daha güvenli olduklarının söylenemeyeceği ifade edilmiştir.

23 Bakteriosin üreten bakteriler Bakteriosinler ribozomal olarak sentez edilen diğer mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etki gösteren peptid yada protein yapısında maddelerdir. Bakteriosinler yapılarına yada etki mekanizmalarına bağlı olarak üç gruba ayrılırlar. 1.Lantibiotikler 2.Non lantioninler 3.Bakteriolisinler

24 Sınıf 1 bakteriosinler Nisin A,Z,Q içeren bakteriosinler olup L. Lactis ten izole edilmişlerdir. Nisinlerin çiğ süt peynirlerinden izole edilen S.aureus, L.monocytogenes gelişimini ve biyofilm oluşumunu elimine ettiği belirtilmektedir.(sudagidan vwe Yemenicioğlu 2012 Lianou ve Samelis2014, Perez etal2014, Yoon etal2016)

25 Sınıf II bakteriosinler yüksek duyarlılıkla L.monocytogenes e karşı gelişmeyi önleyici etki gösterdiği bilinmek olup anti Listeria bakteriosinleri olarak ta isimlendirilmektedir. Örneğin Enterococcus ssp leri laktik asit üreten bakteriler olarak bilinmekte ve memelilerin sindirim sisteminin doğal florasında yer aldıkları bilinmekte ise de çiğ süt peynirleri de dahil olmak üzere çok sayıda gıdadan izole edilmişlerdir. Enterosin üreten E. faecalis, E. faecium,e. durans gibi L.monocytogenes de dahil olmak üzere Listeria ssp lerinin gelişimini güçlü bir şekilde engellemektedirler.

26 Patojenleri inhibe bakteriyel antagonism Çiğ süt peynirleri mikrobiyal florasında LAB nin alt grubu olan çok sayıda mikroorganizma türünü içermektedir. Laktakok, Laktobasil, Enterococ,vs kapsayan LAB leri çiğ süt peynirlerinde büyük olasılıkla bakteriosin oluşturma mekanizmaları ile gıda kaynaklı patojenlerin gelişimini engellemeleri yanında oluşturdukları organik asitler, hidrojen peroksit gibi antimikrobiyal maddeler üreterek inhibisyonda etkili olmaktadırlar. Burada özellikle Lactococcus garvie dikkat çekmek istiyorum.

27 Çiğ süt peynirlerinde mikrobiyal riskler Çiğ süt peynirleri ve gıda kaynaklı hastalıklar Pastörize edilmeden çiğ sütten üretilen peynirler genelikle mikrobiyal açıdan güvensiz kabul edilmektedirler.yapılan survey çalışmalarında çiğ süt peynirlerinde B.melitensis, Campylobacter ssp, Coxiella burnetii, E.coli O157:H7,L.monocytogenes,Salmonella ssp,s.aureus, Streptococcus ssp kapsayan çok sayıdaki çalışmada E.coli,B.melitensis, Campylobacter ssp,c.burnetii,m.bovis, Streptococcus ssp leri çiğ süt peynirlerinde bulunmasına karşın Clostridium ssp leri daha çok pastörize sütten yapılan peynirlerde bulunmaktadır.

28 Çiğ süt peynirleri ile ilintili bakteriyel patojenler 1.Enteropatojenik E.coli. E.coli hayvansal dışkı kaynaklı patojenlerin bir göstergesi olup gıdalarda da fekal kaynaklı patojenik mikroorganizmaların olası mevcudiyetlerinin ifadesidir.bu bakteri herhangi bir hastalık belirtisine yol açmaksızın hayvanların sindirim sistemine geçebilir.bu yüzden de çiğ süt peynirleri shiga toksin üreten E.coli ile kontamine olabilir.e.colinin 5 serotipi üzerinde yapılan çalışmalarda O26:H11;O103:H2;O111:H8;O145:H28;O157:H7 serotiplerinin gelişme ve canlılıklarının tüm peynir üretim aşamalarında gerçekleşebileceği ayrıca hızlı asidifikasyon,uzun olgunlaşma süresinin STEC gelişimini elimine edebileceğini göstermiştir. Özellikle O26:H11 ve O157:H7 suşları midedeki asidik koşullarda canlı kalabildiği dolayısı ile daha dayanıklı oldukları belirtilmesine karşın olgun peynirde O26:H11 in dayanıklılığının daha fazla olduğu belirlenmiştir.

29 2.Salmonella enterica S.enterica dünyada insan kaynaklı salmonellozis vakalarına neden olan gıda kaynaklı bir patojendir. Peynirde bulunması peynir yapımı sırasında kullanılan sütün yetersiz pastörizasyonundan kaynaklanmaktadır. Genellikle Salmonella ssp leri düşük sıcaklık, nem, yüksek tuzluluk gibi uygun olmayan ortam koşullarında bile gelişebilir. Bunun yanında S.typhimurium, S. enteridis,s.dublin, S. montevideo gibi Salmonella türlerinin sebep olduğu salgınlar yumuşak ve sert peynirlerde saptanmıştır.

30 Listeria monocytogenes Listeria monosytogenes başta olmak üzere asidik ph, buzdolabı sıcaklığı, yüksek tuz oranı gibi değişik ortam koşulları altında stres adaptasyon mekanizmalarına sahiptir. Çiğ süt peynirlerinin depolama koşulları L.monocytogenes in gelişimini etkilemektedir.bu bakteriyel patojen buzdolabı sıcaklıklarında bile gelişebilmesine karşın çiğ süt mikroflorasında bulunan LAB buzdolabı sıcaklıklarının üzerindeki sıcaklıklarda gelişebilmektedir. Bu yüzden normal koşullarda yapılan ön olgunlaştırma sırasında nem ve LAB nin hızlı gelişimi nedeniyle L.monocytogenes sayılarında azalma meydana gelir.

31 Campylobacter jejuni/coli Campylobacter ssp leri dünyada insan gastroenteritis vakalarının en önemli etken faktörlerinden birisidir. Campylobacterlerin en yaygın olanları da C.Jejuni ve C.coli dir.bu bakteriyel patojenler çiğ süt ve süt ürünleri de dahil olmak üzere kontamine çiğ ve yemeye hazır gıdalarda sindirim sistemi sorunları açısından önem taşır. Mikrobiyal risk açısından önem taşımalarına karşı düşük sıcaklık,yüksek tuz konsantrasyonu, oksijen düzeyi çevresel koşullara adaptasyon güçlüğü gösterdikleri için zayıf gelişme potansiyeli göstermektedir.

32 Staphylococcus aureus Özellikle keçilerde olmak üzere süt hayvanlarında S.aureus büyük ölçüde vajina ve solunum/burun mukoz membranına tutunmaktadır. Patojen daha sonra çiğ süt ve çiğ süt peynirlerine taşınmaktadır. Bu nedenle de çiğ süt ürünleri kontaminasyon şüphesi taşıyabilmektedir. Peynirlerde de sayıları pıhtı kırma işleminden sonraki ilk presleme peryodu sırasında maksimum düzeylere ulaşmaktadır. Ancak çiğ süt peynirleri mikrobiyal gıda güvenliği açısından değerlendirildiğinde S.aureus sayısı 10 cfu/g dan daha yüksek düzeylerde bulunduğunda ve enterotoksin ürettiklerinde dikkate alınmayı gerektirmektedir.

33 Kontamine gıdalarda S.aureus suşlarının bazıları SEA,SEB,SEC,SED olmak üzere dört farklı serotipte staphylococcal enterotoksin üretebildiği belirlenmiştir.toksinler arasında sadece SED nin çiğ koyun sütünden üretilen peynirlerden depolama süreçleri boyunca izole edilebildiği ve yapılan risk değerlendirmelerine göre enterotoksigenik S.aureus un taze ve kısa süre olgunlaştırılan çiğ süt peynirlerinde yüksek oranda bulunma riski vardır.

34 Staphylococcus ların diğer önemli bir olumsuz özelliği de antibiyotiklere karşı dayanıklılık göstermeleri ve mastitisli sürülerden süte kontamine olabildikleri sanılmaktadır.enterotoksin üretmeleri yanında antibiyotik dayanımı S.aureus fenotiplerinin patojenitesi açısından önem taşımaktadır.bunun en büyük riski de antibiyotik dayanım geninin diğer suşlara kolaylıkla aktarımıdır. Neticede antibiyotik dayanım taşıyan S.aureus suşları süt hayvanlarına ve dolayısı ile de hayvansal ürünleri içeren gıdalara taşınabilmektedir.

35 Son çalışmalar methisillin dayanıklı S.aureus un mastitisli ineklerden süte geçtiğini ve inek sütü peynirlerine bulaşabileceğini göstermiştir. Çiğ koyun ve inek sütünden izole edilen 40 ın üzerindeki izolattan yaklaşık %30 unun ampisillin,penisillin, siprofloksan gibi antibiyotiklere dayanıklı genler taşıdığını ortaya koymuştur.

36 Öte yandan koa- Staphylococcus suşları çiğ süt peynirleri gibi fermente gıdalarda endogen mikrofloranın bir parçası olarak bulunmakta ve litik enzimleri nedeniyle aromanın oluşumuna katkıda bulunmasına karşın bazı suşları patojen aktivite göstermektedir.özellikle çiğ süt peynirlerinin üretim peryodu sonunda ve olgunlaşmaları sırasında S.aureus gelişimi düşük ph düzeyi, su aktivitesi, yüksek tuz konsantrasyonu ile LAB gibi çok sayıdaki antimikrobiyal etkili faktör nedeni ile gelişim önlenmekte yada sayıları önemli ölçüde azalmaktadır.

37 Diğer Önemli Bakteriyel Patojenler Çiğ süt peynirlerinde Brucella melitensis, Qfever/ Coxiella burnetii, Mycobacterium bovis ve Yersinia enterocolitica çiğ süt peynirlerine bulaşabilmek mikrobiyal açıdan risk oluşturabilmektedir.

38 Gıda kaynaklı enfeksiyon: Kontamine olmuş gıdanın tüketimi sonucu patojen bakterinin bağırsakta gelişmesi ile oluşur. Ör: Salmonella, Campylobacter, E. coli O157. Gıda kaynaklı zehirlenme (intoksikasyon): Patojen bir mikroorganizmanın gıdada oluşturduğu toksinin vücuda alınmasıyla ortaya çıkar. Ör: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum vb.

39 Gıda kaynaklı enfeksiyon ve zehirlenmeler sonrasında kişilerde ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı, kramp, baş dönmesi, göz kararması veya sinir sistemini etkileyen felç, kızarıklık, kaşıntı gibi hastalık belirtileri (semptomlar) oluşabilir.

40 Çiğ süt peynirlerinin mikrobiyal kalitesinin geliştirilmesi Üretilen peynirlerin peynir teknolojisinde bekletilmesi bir üretim prosesi olup olgunlaştırma olarak ta adlandırılabilir. Olgunlaştırma aşaması proteoliz, lipoliz gibi biyokimyasal değişimlerin meydana geldiği ve bu arada peynir tekstürünün oluştuğu bir aşamadır.yüksek olgunlaşma sıcaklıkları yararlı mikroorganizmalar yolu ile olgunlaşma süresinin kısalması yanında zararlı bakterilerin de gelişimini teşvik edebilir. Bu nedenle olgunlaşma süre ve sıcaklığının dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekir.

41 Çiğ süt peynirlerinin mikrobiyal kalitesinin geliştirilmesi ABD lerinde FDA pastörize edilmeyen sütlerden üretilen peynirlerde mikrobiyal kalitenin gelişimi için 60 gün süre ile olgunlaştırılması gerektiği belirtilmektedir.60 gün süre ile olgunlaştırılan peynirlerde yapılan çok sayıdaki çalışmada çiğ süt peynirlerindeki patojen bakterilere karşı gelişmeyi engelleyici etkilerin oluştuğu ifade edilmektedir.örn. Brooks ve ark(2012) de yapılan bir çalışmada 60 gün süre ile olgunlaştırılan peynirlerin E.coli O157:H7, L.monocytogenes,Salmomella, ve Campylobacter dahil olmak üzere önemli gıda patojenleri açısından güvenli hale geldiğini savunmaktadır. Buna benzer sonuçlar D amica ve ark(2014) te Minas peynirinde, Cardoso ve ark(2013)gouda peynirinde elde edilmiştir. Araştırıcılar Staphylococların daha dayanıklı olduklarını vurgulamışlardır. Bunların aksi örnekler de mevcuttur.

42 Sonuç Sonuç olarak mikrobiyal güvenlik açısından çiğ süt peynrilerinin dağıtım ve ithaline çok sayıda ülke izin vermemesine karşın tüketici ilgisi böylesi ürünlere artan eğilim göstermekte ve pazar payı her geçen gün artmaktadır. Özellikle geleneksel ürünlerin çeşitliliğinin korunması ve geleneksel lezzetlerin korunması açısından konu özel önem taşımaktadır.

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır.

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. Gıda Enfeksiyonu: Patojen bir m.o ile kontamine olmuş bir gıdanın yenmesi sonucu oluşan

Detaylı

SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN

SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN GELİŞEBİLMESİ İÇİN MÜKEMMEL BİR BESİN KAYNAĞIDIR. YENİ SAĞILMIŞ

Detaylı

PEYNİR TEKNOLOJİSİ. d- Yarı yumuşak (Limburg, Roquefort vb.) e- Yumuşak (Brie, Cottage vb.) 3. Peynirin kuru maddede yağ içeriğine göre.

PEYNİR TEKNOLOJİSİ. d- Yarı yumuşak (Limburg, Roquefort vb.) e- Yumuşak (Brie, Cottage vb.) 3. Peynirin kuru maddede yağ içeriğine göre. PEYNİR TEKNOLOJİSİ Peynir, yağlı süt, krema, kısmen ya da tamamen yağı alınmış süt, yayık altının tek başına veya bunların birkaçının ya da tümünün karışımının peynir mayası dediğimiz uygun proteolitik

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır.

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Birbirine bağlı bu hücreler genellikle kendilerince üretilen hücre dışı

Detaylı

TÜRKİYE 11. GIDA KONGRESİ, Ekim 2012, Hatay

TÜRKİYE 11. GIDA KONGRESİ, Ekim 2012, Hatay PEYNİR ENDÜSTRİSİNDE YARDIMCI STARTER KÜLTÜR OLARAK MAYALARIN KULLANIMI Reyhan İrkin 1, Gamze E. Songun 2, Nurcan Değirmencioğlu 3 1 Balıkesir Üniversitesi, Susurluk Meslek Yüksekokulu, Susurluk, Balıkesir

Detaylı

KOD TANIM 2018 BİRİM FİYAT AÇIKLAMA CEV.MBL.0001 Mikrobiyolojik Numune Alınması, Taşınması ve Muhafazası

KOD TANIM 2018 BİRİM FİYAT AÇIKLAMA CEV.MBL.0001 Mikrobiyolojik Numune Alınması, Taşınması ve Muhafazası CEV.MBL.0001 Mikrobiyolojik Numune Alınması, Taşınması ve Muhafazası 270.00 TL SM 9060 A-B CEV.MBL.0002 Toplam Koliform Sayımı (MF Tekniği) 180.00 TL SM 9222 B - SM 9225 D CEV.MBL.0003 Total Koliform Sayımı

Detaylı

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Amaç Eğitimin amacı : Gıda sanayinde hataların sonuçlarını belirtmek. Yaptığımız işin ciddiyetini göstermek. Dikkatli olunmaması durumunda gıdaların

Detaylı

GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI

GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI Doç. Dr. Pınar ŞANLIBABA Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Doğal veya az işlem görmüş ve katkı

Detaylı

İlk «sarı renkli koliform» olarak 1929 da rapor edildi

İlk «sarı renkli koliform» olarak 1929 da rapor edildi Tarihçe İlk «sarı renkli koliform» olarak 1929 da rapor edildi Bebekte septisimiyaya neden olmuştur 1958 ve 1961 de İngiltere de yine iki ölümcül menenjit vakasına neden olmuştur Enterobacter sakazakii

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ. Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ. Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Mikrobiyal kaynaklı Kimyasal kaynaklı Alerjik Diğerleri Zayıf hijyenik koşullar Gıda üretiminin büyük

Detaylı

Gıda Kaynaklı İnfeksiyon Hastalıkları

Gıda Kaynaklı İnfeksiyon Hastalıkları Gıda Kaynaklı İnfeksiyon Hastalıkları Dr. Serap Şimşek-Yavuz İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Gıda Kaynaklı İnfeksiyon Hastalıkları

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER P R O F. D R. M Ü K E R R E M K AYA A T A T Ü R K Ü N İ V E R S İ T E S İ Z İ R A A T F A K Ü L T E S İ G I D A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü E R

Detaylı

Et Ve Et Ürünlerİnde Mİkrobİyolojİk Bozulmalar

Et Ve Et Ürünlerİnde Mİkrobİyolojİk Bozulmalar Et Ve Et Ürünlerİnde Mİkrobİyolojİk Bozulmalar Etler taze, tütsülenmiş, kurutulmuş ve işlenmiş olabilirler. Her ne kadar lenf sistemi ve kemik iliğinde ve taze ette mikroorganizma bulunmuş olsa da, sağlıklı

Detaylı

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir?

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir? GIDA KAYNAKLI İNTOKSİKASYON VE ENFEKSİYONLAR Gıda zehirlenmesi nedir? 1 2 İNTOKSİKASYON TİPİ GIDA ZEHİRLENMESİ Bazı bakteriler gıda üzerinde gelişerek toksin üretirler ve toksin içeren gıdanın tüketilmesi

Detaylı

BAL ÜRETİM SÜRECİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARININ BELİRLENMESİ, SEKONDER KONTAMİNASYON KAYNAKLARININ

BAL ÜRETİM SÜRECİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARININ BELİRLENMESİ, SEKONDER KONTAMİNASYON KAYNAKLARININ BAL ÜRETİM SÜRECİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARININ BELİRLENMESİ, SEKONDER KONTAMİNASYON KAYNAKLARININ ve TEHLİKELERİN TANIMLANMASI, RİSK FAKTÖRLERİNİN VE KORELASYON İLİŞKİLERİNİN ORTAYA KONMASI Hayrettin

Detaylı

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi (16.12.2001) İçindekiler... 1 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?... 1 Gıdalara Nasıl Bulaşma Olur?... 2 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?... 3 Bazı Yaygın Gıda Zehirleyen Bakteriler... 3 Salmonella... 3 Bacillus...

Detaylı

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET FERMENTE ET ÜRÜNLERİ Gıdalarda fermantasyon protein karbonhidrat Mikroorganizmalar Koruyucu etki Lezzet Yapı lipid enzimler Sağlık HAM MADDE STARTER KÜLTÜR YENİ ÜRÜN fermantasyon Etin uzun süreli muhafazasında

Detaylı

Pektin, metil grupları içeren galakturonik asit polimeridir. Mikrobiyal yıkım ile, pektik asit, metanol, d- galakturonik asit e çevrilir.

Pektin, metil grupları içeren galakturonik asit polimeridir. Mikrobiyal yıkım ile, pektik asit, metanol, d- galakturonik asit e çevrilir. 2.Homofermentatif laktik asit bakterileri ile laktik asit, 3.Heterofermentatif laktik asit bakterileri ile laktik asit, asetik asit, diğer organik asitler, etil alkol, gliserol, CO 2, 4.Koliform bakterileri

Detaylı

Pastırmada Enterokoklar

Pastırmada Enterokoklar Pastırmada Enterokoklar Özlem ERTEKİN 1 Güzin KABAN 2 Mükerrem KAYA 2 1 Munzur Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, TUNCELİ 2 Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, ERZURUM Laktik asit bakterileri

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (2 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 DÖNEM

Detaylı

Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA)

Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA) Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA) Dr. İLKNUR GÖNENÇ Gıda Mühendisi 30 EKİM 2013 ANKARA SUNU AKIŞI Eğitim; Amaç Yer Ġçerik Değerlendirme Eğitimle İlgili Bilgiler

Detaylı

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir 12.Hafta:Enterik Bakteriler ENTERİK BAKTERİLER Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir Barsakta yaşayan enterik bakterilerin en klasiği E- coli dir ve non-patojendir.yine barsakta yaşayan

Detaylı

GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir.

GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir. GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir. Bu mikroorganizmalardan; bakteriler ve funguslar gıdalarda çoğalarak gıdaların

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (3 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 (%15); 16.06.2017 (%15) DÖNEM SONU SINAVI 23.06.2017 ARA

Detaylı

*Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur.

*Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur. *Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur. *İnsan üzerinde ya da içinde simbiyotik yaşam sürdüren 450-500 tür mikroflora

Detaylı

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm Et Endüstrisinde Elektrolize Yükseltgen Su Uygulaması Cem Okan ÖZER, Birol KILIÇ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ Elektrolize yükseltgen su Kontaminasyon=problem Bakteriler otostopçudur.

Detaylı

BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI ANALİZ FİYAT LİSTELERİ

BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI ANALİZ FİYAT LİSTELERİ BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI ANALİZ FİYAT LİSTELERİ I- İÇME SUYU ANALİZİ A- Kimyasal Analiz FİYAT 1 ph 20.00 TL 2 Klorür (klorid) 30.00 TL 3 Serbest Klor 35.00 TL 4 Total Sertlik 40.00 TL

Detaylı

GSM 1009 Gastronomiye Giriş

GSM 1009 Gastronomiye Giriş GSM 1009 Gastronomiye Giriş 2. Hafta ASLI ÖZEN http://kisi.deu.edu.tr/asli.ozen/ 1 Gıda Güvenliği ve Sanitasyon Gıda güvenliğinin sağlanması; Tüm yiyecek-içecek işletmelerinin uyması gereken temel bir

Detaylı

BAKTERİLER YELLERİNİN BELİRLENMES RLENMESİ. Page 1

BAKTERİLER YELLERİNİN BELİRLENMES RLENMESİ. Page 1 EZİNE PEYNİRİNDEN NDEN İZOLE EDİLEN LAKTİK K ASİT BAKTERİLER LERİ NİN N PROBİYOT YOTİK K POTANSİYELLER YELLERİNİN BELİRLENMES RLENMESİ Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 1857- Pasteur Laktik Asit

Detaylı

Peynir Teknolojisi. a- Üretildikten hemen sonra tüketilmeyen; belirli sıcaklık ve bağıl nem koşullarında belirli süre olgunlaşmış peynirler

Peynir Teknolojisi. a- Üretildikten hemen sonra tüketilmeyen; belirli sıcaklık ve bağıl nem koşullarında belirli süre olgunlaşmış peynirler Peynir Teknolojisi Peynir: Yağlı süt, krema, kısmen ya da tamamen yağı alınmış süt, yayıkaltı veya bunların birkaçının veya tümünün karışımının peynir mayası denilen uygun proteolitik enzimlerle ve/veya

Detaylı

MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI

MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI Gıdaların mikrobiyal floralarını gıda üzerinde doğal olarak bulunan m.o larla; depolama, taşıma ve işleme faaliyetleri sırasında dışarıdan / çevreden bulaşan m.o lar oluşturur.

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KEFİR ÜRETİMİ Kefir, çok eski çağlardan bu yana Kafkasya da üretilmekte olup, buradan dünyaya yayılmış fermente bir süt ürünüdür. Kefir ferahlatıcı, asidik tatta, az miktarda

Detaylı

Klostrodiol Gıda Zehirlenmesi

Klostrodiol Gıda Zehirlenmesi Klostrodiol Gıda Zehirlenmesi Clostridium perfiringes ve Clostridium botulinum ciddi gıda zehirlenmelerine yol açmaktadır. Özellikle konserve gıdalarda, konserve yapımı sırasında canlı m.o lar ölür ancak

Detaylı

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma 17. Hafta ( 05 09 / 01 / 2015 ) BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR GIDA ZEHİRLENMELERİ Slayt No : 37 Etken ve Bulaşma Yolları Stafilokoklarla oluşan gıda zehirlenmelerinde

Detaylı

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Normal Mikrop Florası Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Vücudun Normal Florası İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON

HİJYEN VE SANİTASYON HİJYEN VE SANİTASYON TEMİZLİK+ HİJYEN= SANİTASYON Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna hijyen denir. Sağlıklı (temiz ve hijyenik) bir ortamın

Detaylı

2013-2014 ÖĞRETİM YILI LABORATUVAR DERSLERİ BAŞLAMA, BİTİŞ VE SINAV TARİHLERİ

2013-2014 ÖĞRETİM YILI LABORATUVAR DERSLERİ BAŞLAMA, BİTİŞ VE SINAV TARİHLERİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI 2013-2014 ÖĞRETİM YILI LABORATUVAR DERSLERİ KAYIT DUYURUSU ÖNEMLİ UYARILAR LABORATUVAR DERSLERİNE KAYIT İŞLEMLERİ 05-09 MAYIS 2014 TARİHLERİ ARASINDA

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Deney Laboratuvarı Adresi : Yokuşbaşı Mah. Emin Anter Bulvarı No:43/B BODRUM 48400 MUĞLA / TÜRKİYE Tel : 0252 313 20 06 Faks : 0252 313 20 07 E-Posta : info@akademi-lab.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Uluç Mh. 24. Cadde Erhan Çaçur İşmerkezi 5/3 1. Kat 07000 ANTALYA/TÜRKİYE Tel : 0 242 229 84 06 Faks : 0 242 229 84 16 E-Posta : info@antalyalab.com

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

ADAPAZARI TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ. Analiz Adı Ürün Deney Metodu

ADAPAZARI TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ. Analiz Adı Ürün Deney Metodu Analiz Adı Ürün Deney Metodu Analiz Süresi **Aflatoksin Analizi Yağlı-Kuru Meyveler (Fındık, Mısır, Yerfıstığı, Ceviz, Antep Fıstığı, Susam, Kabak Çekirdeği, Ayçiçeği Çekirdeği) RHONE IFU (PO7.V1) Aflatoksin

Detaylı

Elİf ÖZER HARUN KESENKAŞ

Elİf ÖZER HARUN KESENKAŞ Elİf ÖZER HARUN KESENKAŞ Ülkemize özgü bir peynir çeşidi olan Mihaliç peyniri genellikle Balıkesir ve Bursa yöresinde yapılmaktadır. Genellikle tam yağlı çiğ koyun sütünden yapılan bu peynir Bursa-Karacabey

Detaylı

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER

DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER DİRENÇLİ BAKTERİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI KULLANILAN ANTİBİYOTİKLER 1. Vankomisin Vankomisin, Nocardia Orientalis in (eskiden Streptomyces orientalis olarak bilinen) belli suşlarından elde edilen amfoterik

Detaylı

Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan

Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan ekstraselluler matriks içinde, birbirlerine yapışarak meydana getirdikleri

Detaylı

GIDALARDA BİYOJEN AMİNLER VE ÖNEMİ

GIDALARDA BİYOJEN AMİNLER VE ÖNEMİ GIDALARDA BİYOJEN AMİNLER VE ÖNEMİ BİYOJEN AMİNLER Gıdalarda bazı spesifik amino asitlerin dekarboksilasyonuna veya aldehit ve ketonların transaminasyonuna bağlı olarak oluşan temel azotlu bileşiklerdir.

Detaylı

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI Behzat Balcı, F. Elçin Erkurt, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş İçme sularında dezenfeksiyon,

Detaylı

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme Sous vide Aslında Sous vide 'vakumlu ambalajlanmış gıdalar daha sonra pişirilmiş, soğutulmuş ve soğuk zinzirde saklanan bir süreç' olarak ta tanımlanır. Bu yöntemde yüksek duyusal kalitedeki ürünler damak

Detaylı

Ek-1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ DİĞER(ÖZEL SEKTÖR İSTENEN BELGELER TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE

Ek-1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ DİĞER(ÖZEL SEKTÖR İSTENEN BELGELER TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE Ek1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ HİZMET ENVANTERİ SIRA NO 1 2 KURUM KODU. STANDART DOSYA PLANI KODU HİZMETİN ADI Klinik Muayene Klinik Bilimler nün Hasta muayenesini Radyografik Muayene Röntgen çekimini

Detaylı

PEYNİR, TEREYAĞI VE KUMPİRDE PATOJENİK MİKROFLORANIN BELİRLENMESİ VE BAZI PATOJENLERİN VIDAS YÖNTEMİ İLE TAYİNİ YÜKSEK LİSANS TEZİ.

PEYNİR, TEREYAĞI VE KUMPİRDE PATOJENİK MİKROFLORANIN BELİRLENMESİ VE BAZI PATOJENLERİN VIDAS YÖNTEMİ İLE TAYİNİ YÜKSEK LİSANS TEZİ. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYNİR, TEREYAĞI VE KUMPİRDE PATOJENİK MİKROFLORANIN BELİRLENMESİ VE BAZI PATOJENLERİN VIDAS YÖNTEMİ İLE TAYİNİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Hatice İmge OKTAY

Detaylı

SÜTTEN İZOLE EDİLEN LAKTİK BAKTERİLER VE STREPTOKOKLARIN ENZİM AKTİVİTELERİ. Elif ORHAN YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ

SÜTTEN İZOLE EDİLEN LAKTİK BAKTERİLER VE STREPTOKOKLARIN ENZİM AKTİVİTELERİ. Elif ORHAN YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ SÜTTEN İZOLE EDİLEN LAKTİK BAKTERİLER VE STREPTOKOKLARIN ENZİM AKTİVİTELERİ Elif ORHAN YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARALIK 2013 ANKARA ii iii iv SÜTTEN İZOLE EDİLEN

Detaylı

ANALİZ FİYAT LİSTESİ 07.01.2015. 1 % Dolum Oranı 25,00. 2 Acılık (Kreiss) 32,00

ANALİZ FİYAT LİSTESİ 07.01.2015. 1 % Dolum Oranı 25,00. 2 Acılık (Kreiss) 32,00 ANALİZ FİYAT LİSTESİ 07.01. 1 % Dolum Oranı 25,00 2 Acılık (Kreiss) 32,00 3 Aerobik Bakteri Sayısı (Aerobik Mezofilik Bakteri Sayısı, Aerobik Koloni Sayısı) 55,00 5,50 4 Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Deney Laboratuvarı Adresi : Yokuşbaşı Mah. Emin Anter Bulvarı No:43/B BODRUM 48400 MUĞLA/TÜRKİYE Tel : 0252 313 20 06 Faks : 0252 313 20 07 E-Posta : info@akademi-lab.com

Detaylı

YÜKSEK BASINÇ TEKNOLOJİSİ VE SU ÜRÜNLERİNDE KULLANIMI. Fatma ÖZTÜRK, Hatice GÜNDÜZ

YÜKSEK BASINÇ TEKNOLOJİSİ VE SU ÜRÜNLERİNDE KULLANIMI. Fatma ÖZTÜRK, Hatice GÜNDÜZ YÜKSEK BASINÇ TEKNOLOJİSİ VE SU ÜRÜNLERİNDE KULLANIMI Fatma ÖZTÜRK, Hatice GÜNDÜZ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 2016 YÜKSEK BASINÇ TEKNOLOJİSİ NEDİR? Yüksek basınç; ısıl işlem olmaksızın sıvı veya katı

Detaylı

Etin Hijyenik Özellikleri. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-4. Ders Prof Dr Zehra Ayhan

Etin Hijyenik Özellikleri. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-4. Ders Prof Dr Zehra Ayhan Etin Hijyenik Özellikleri Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-4. Ders Prof Dr Zehra Ayhan Etin mikroorganizma yükü et kalitesinin belirlenmesinde önemli bir kriterdir Ette Bulunan Mikroorganizmalar İnsan sağlığına

Detaylı

LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI

LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI LUCILIA SERİCATA LARVALARI VE SALGILARININ YARALARDAKİ BAKTERİLERE ETKİSİNİN İN-VİVO VE İN-VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI Erdal POLAT a, Hüseyin ÇAKAN b, Dilek BOLABAN a, Turgut İPEK c a İstanbul Üniversitesi

Detaylı

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPILAN ÇALIŞMALAR ANALİZLER 1.1 GENEL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER kodu GM1101 Nem tayini Etüv yöntemi GM1102 Kül tayini Fırın yöntemi kuru yakma GM1103 Protein tayini Kjeldahl

Detaylı

Ülkemiz Peynirleri Üzerine Mikrobiyolojik Araştırmalar

Ülkemiz Peynirleri Üzerine Mikrobiyolojik Araştırmalar Türk Mikrobiyol Cem Derg 41(1):1-8, 11 doi:1./tmcd.11.1 Derleme Ülkemiz Peynirleri Üzerine Mikrobiyolojik Araştırmalar Pınar KAYNAR Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı ÖZET Peynir, yüksek besin

Detaylı

Kanatlı. Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması

Kanatlı. Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması KONU İLGİ Hindilerde pozitif salmonella koşullarında Fysal Fit-4 ve Selko-pH uygulamasının ardından kalan salmonella miktarının araştırılması Hindilerde salmonella

Detaylı

Termofilik kampilobakterler

Termofilik kampilobakterler Kampilobakteriyoz Termofilik kampilobakterler C.jejuni C.coli C.lari (insan) C.upsaliensis (köpek) 42 0 C de üreme % 3 lük süksinik asit % 0.5 lik guluteraldehid Su tankları ve daldırma kazanlarında klor

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

Listeria monocytogenes in Asit Dirençli Türlerinin Benzalkonyum Klorür Direnci ve Biyofilm Oluşumu. Emel ÜNAL TURHAN, Karin Metselaar, Tjakko Abee

Listeria monocytogenes in Asit Dirençli Türlerinin Benzalkonyum Klorür Direnci ve Biyofilm Oluşumu. Emel ÜNAL TURHAN, Karin Metselaar, Tjakko Abee Listeria monocytogenes in Asit Dirençli Türlerinin Benzalkonyum Klorür Direnci ve Biyofilm Oluşumu Emel ÜNAL TURHAN, Karin Metselaar, Tjakko Abee Çalışmanın İçeriği L. monocytogenes ve asit dirençli türler,

Detaylı

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK Dünya nüfusundaki hızlı artış ile teknolojik gelişmeler insanları tarımsal

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Ayanoğlu Mah. Süleyman Demirel Bulvarı 70/A Kepez 07210 ANTALYA/TÜRKİYE Tel : 0 242 321 42 08 Faks : 0 242 321 43 85 E-Posta : info@cevrekent.net

Detaylı

ISO 22000 TEHLİKE VE RİSK ANALİZİ TALİMATI

ISO 22000 TEHLİKE VE RİSK ANALİZİ TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ Bu talimatta; - ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi içerisinde işletmede muhtemel olan bütün tehlikelerin veya risklerin tespit edilmesi, - Mevcut tehlike ve/veya risklerin tanımlanması,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Şenol sok. Feride iş merk. D:1-2-3-4 No:3 Gayrettepe şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 347 74 70 Faks : 0 212 347 74 73 E-Posta

Detaylı

Bruselloz. Muhammet TEKİN. Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü

Bruselloz. Muhammet TEKİN. Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Bruselloz Muhammet TEKİN Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Bruselloz Esas olarak hayvanların hastalığı olan bulaşıcı bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı Hayvanlardan insanlara mikroplu

Detaylı

Besinlerin fermentasyonu

Besinlerin fermentasyonu Besinlerin fermentasyonu Fermentasyon Piruvat dönüştürülür: Etanol Laktik asit Asetik asit Fermentasyon Piruvat dönüştürülür: Etanol Laktik asit Asetik asit Fermente besin ürünleri Şarap Bira Süt ürünleri:

Detaylı

S. typhi tifoya neden olur. S. typhimurium salmonellozisin en yaygın etmenidir.

S. typhi tifoya neden olur. S. typhimurium salmonellozisin en yaygın etmenidir. GIDA ENFEKSİYONU Patojenle kontamine olmuş gıdanın yenmesiyle oluşan aktif enfeksiyondur. Gıda konakçıda enfeksiyon ve hastalık oluşturmak için yeterli sayıda patojen içerebilir. Salmonellozis Bazen gıda

Detaylı

Besin Mikrobiyolojisine Giriş

Besin Mikrobiyolojisine Giriş Besin Mikrobiyolojisine Giriş Besin mikrobiyolojisine giriş Mikroorganizmalar tüm biyosferde yaşarlar: Suda: okyanuslar, göller, göletlerde, şelalelerde, bataklılarda, hatta yağmur bulutlarında! Karada:

Detaylı

Bu durumda klasik yöntemler hâlâ geçerlidir ve FDA ile ISO gibi kuruluşlar bu yöntemleri esas almaktadırlar.

Bu durumda klasik yöntemler hâlâ geçerlidir ve FDA ile ISO gibi kuruluşlar bu yöntemleri esas almaktadırlar. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi Yıl: 2006 Cilt: 04 Sayı: 05 Sayfa: 6-10 www.mikrobiyoloji.org/pdf/702060502.pdf Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi (01) 01. Önsöz Gıda güvenliği konusunda yeni yaklaşımlar,

Detaylı

Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Gıda Muhafazasında Kullanılması

Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Gıda Muhafazasında Kullanılması Enzimlerin ve Mikroorganizmaların Gıda Muhafazasında Kullanılması Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin geliştirilmesi ve muhafaza sürelerinin uzatılması için çeşitli metotlar kullanılmaktadır.

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

HAYVANSAL GIDALARDA LISTERIA TÜRLERİNİN VARLIĞININ KONVANSİYONEL VE İMMUNOLOJİK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI

HAYVANSAL GIDALARDA LISTERIA TÜRLERİNİN VARLIĞININ KONVANSİYONEL VE İMMUNOLOJİK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI TÜRKİYE 12. GIDA KONGRESİ 05-07 EKİM 2016; EDİRNE HAYVANSAL GIDALARDA LISTERIA TÜRLERİNİN VARLIĞININ KONVANSİYONEL VE İMMUNOLOJİK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI Ayla EYİ GENCAN *, İlker Turan AKOĞLU, İbrahim

Detaylı

Gıdalarda Mikrobiyel Gelişim Üzerine Etkili Faktörler. Prof. Dr. Ali AYDIN

Gıdalarda Mikrobiyel Gelişim Üzerine Etkili Faktörler. Prof. Dr. Ali AYDIN Gıdalarda Mikrobiyel Gelişim Üzerine Etkili Faktörler Prof. Dr. Ali AYDIN Mikroorganizmaların gıdalarda gelişimini etkileyen faktörler genel olarak A. İç faktörler, B. Dış faktörler, C. İşlemsel faktörler,

Detaylı

Staphylococcus Gram pozitif koklardır.

Staphylococcus Gram pozitif koklardır. Staphylococcus Gram pozitif koklardır. 0.8-1µm çapında küçük, yuvarlak veya oval bakterilerdir. Hareketsizdirler. Spor oluşturmazlar ve katalaz enzimi üretirler. Gram boyama Koagülaz, alfatoksin, lökosidin,

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Kazım Karabekir Mah.İstasyon Cad.No:423/9 Darıca KOCAELİ KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0262 655 00 68 Faks : 0262 655 00 69 E-Posta : Website

Detaylı

Konservelerin mikrobiyolojisi ve mikrobiyel değişimler

Konservelerin mikrobiyolojisi ve mikrobiyel değişimler Konservelerin mikrobiyolojisi ve mikrobiyel değişimler 1. Isıl işlemden önceki bozulma 2. Sızıntı nedeniyle bozulma 3. Yetersiz ısıl işlem nedeniyle bozulma 3.1. Sporlu termofil bakterilerin neden oldukları

Detaylı

DENEY FİYAT LİSTESİ. CEV.MBL.0001 Mikrobiyolojik numune alma ve saklama. CEV.MBL.0002 Toplam Koliform MF. CEV.MBL.0003 Total koliform tayini EMS

DENEY FİYAT LİSTESİ. CEV.MBL.0001 Mikrobiyolojik numune alma ve saklama. CEV.MBL.0002 Toplam Koliform MF. CEV.MBL.0003 Total koliform tayini EMS LAB.: BİRİM: MBL DENEY KODU DENEY FİYAT LİSTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mikrobiyoloji Laboratuvarı DENEY ADI BİRİM FİYAT CEV.MBL.0001 Mikrobiyolojik numune alma ve saklama 25 CEV.MBL.0002 Toplam Koliform

Detaylı

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız?

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Hastalığı Nedir? Ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile bulașan ve bazı tipleri ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Șarbon Hastalığı Nasıl Bulașır? Șarbon

Detaylı

Yağ asidinin Hidrojen atomu ile Giliserolün hidroksili bağlanıyor.

Yağ asidinin Hidrojen atomu ile Giliserolün hidroksili bağlanıyor. FRA C serisi nedir? Bütün FRA C serisi ürünler yağ asitlerinin son teknolojiyle esterleştirilmesi temeline dayanır ( şekil 1). Bu yeni kovalent moleküller hayvan yemlerinde kullanılmak üzere patentlendi.

Detaylı

Dı. Samim Saner Gıda Güvenliği Derneği Başkanı

Dı. Samim Saner Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Gıda Mikrobiyolojisinde Kriterler Türk Gıda Kodeksi, Metodoloji ve Önlemler Dı. Samim Saner Gıda Güvenliği Derneği Başkanı XXXVII. Türk Mikrobiyoloji Kongresi Titanic Otel Antalya 19 Kasım 2016 Sunum İçeriği

Detaylı

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ Prof. Dr. Fatma Ulutan Gazi Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklar kları Anabilim Dalı BRUSELLOZ KONTROLÜ VE ERADİKASYONU

Detaylı

GRUP YAŞAM İKSİRİ TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-4 [ÇALIŞTAY 2014])

GRUP YAŞAM İKSİRİ TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-4 [ÇALIŞTAY 2014]) GRUP YAŞAM İKSİRİ TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-4 [ÇALIŞTAY 2014]) PROJE EKİBİ KÜBRA KESKİN NİHAL KUZU PROJE ADI Ev Yapımı

Detaylı

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Burcu EKMEKÇİ PROBİYOTİKLER, DOST CANLILAR Probiyotikler Nedir? Probiyotik kelimesi Yunanca da pro bias yani yaşam için olan anlamına gelmektedir.

Detaylı

Hazırlayanlar İpek KARŞI Ayda ZEYBEK Sezgi KIPÇAK Türker GÜL. Danışmanlar Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Araş.Gör. Caner VURAL 2012

Hazırlayanlar İpek KARŞI Ayda ZEYBEK Sezgi KIPÇAK Türker GÜL. Danışmanlar Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Araş.Gör. Caner VURAL 2012 Ege Üniverstesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uygulamalı Mikrobiyoloji Laboratuar Dersi Sauerkraut Turşusu Yapımı ve Mikrobiyolojik Analizi Hazırlayanlar

Detaylı

Gökşen GÜLGÖR, Filiz ÖZÇELİK. Ankara Üniv. Mühendislik Fak. Gıda Müh. Bölümü ANKARA

Gökşen GÜLGÖR, Filiz ÖZÇELİK. Ankara Üniv. Mühendislik Fak. Gıda Müh. Bölümü ANKARA Gökşen GÜLGÖR, Filiz ÖZÇELİK Ankara Üniv. Mühendislik Fak. Gıda Müh. Bölümü ANKARA I. GRUP (Kommensaller) II. GRUP (Probiyotik) İYİ BAKTERİLER Biyoyararlılık Etki mekanizmaları PROBİYOTİK Metabolik aktivite

Detaylı

Dilechem Kimya ve Danışmanlık İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi

Dilechem Kimya ve Danışmanlık İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Biz Kimiz? Ürünümüz & Özellikleri Uygulama Yöntemlerimi & Alanlarımız Uygulama Öncesi & Sonrası Sertifikalandırma A - Biz Kimiz Dilechem Kimya biyolojik ve ekolojik sorunlara yenilikçi ve etkin çözümler

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Resmi Gazete; tarih 02. 09. 2001, sayı: 24511 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve Sağlık Bakanlığından TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği (Tebliğ No : 2001 / 19) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

GIDA KORUYUCUSU - Mirenat - G

GIDA KORUYUCUSU - Mirenat - G -1- - 2 - GIDA KORUYUCUSU - Mirenat - G Ürün Adı: Tanım: Kompozisyon: Özellikler: Mirenat - G Minerat-G LAE yi (Ethyl Lauroyl Arginate E-243) temel almış yeni bir gıda koruyucusudur. % 9,5 Glycerine %

Detaylı

01. Gıda Kaynaklı Mikrobiyolojik Hastalıklar

01. Gıda Kaynaklı Mikrobiyolojik Hastalıklar 01. Gıda Kaynaklı Mikrobiyolojik Hastalıklar Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü GDM310 Gıda Mikrobiyolojisi II Ders notu 01. Gıdalar, çeşitli

Detaylı

Ne yediğimizi düşünüyoruz? Gerçekte ne yiyoruz?

Ne yediğimizi düşünüyoruz? Gerçekte ne yiyoruz? Gıda kaynaklı hastalıklar : Gıda Kaynaklı Hastalıklar GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR Çok kişiyi etkileyen salgınlara Büyük işgücü kayıplarına Ekonomik kayıplara neden olmaktadır. 3 Ne yediğimizi düşünüyoruz?

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı