ESER ELEMENTLER, ANALİZ YÖNTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ESER ELEMENTLER, ANALİZ YÖNTEMLERİ"

Transkript

1 ESER ELEMENTLER, ÖNEMLERİ VE ANALİZ YÖNTEMLERİ

2 Metalleri diğer toksik maddelerden ayıran en önemli özellikleri, insanlar tarafından ne oluşturulabilir nede yok edilebilir olmalarıdır. r. Periyodik tablodaki 105 elementin yaklaşı şık 80 ini metaller oluşturur. Birçok metal, insan ve hayvanlar için i in esansiyeldir. Esansiyel olanlar, eksikliklerinde olduğu u gibi fazla miktarlarda alınd ndıklarında da vücut homeostazını bozarak toksik etki oluşturabilirler.

3 Son zamanlarda ağır metal tanımı ile kimyasal maddelerin ekolojik sisteme verdikleri zarar genelleştirilerek gazete haberlerinde sık sık ağır metallerin, çevresel problemlere neden olduklarını yer almaya başlamıştır. Bunun nedeni çevresel problemler söz konusu olduğunda ağır metal tanımı sanki çok tanımlı ve kesin bir grupmuş gibi bu kavramın çok sık nispeten yüksek yoğunluğa sahip ve düşük konsantrasyonlarda bile toksik veya zehirleyici olan metal olarak kullanılmasıdır.

4 Bu yaygın kanıya, ağır metallerin belirli bir zaman aralığında canlı organizmada diğer metallere kıyasla akümülasyonunun fazla olması ve bunun sonucu negatif etkinin giderek artması yol açmaktadır. Gerçekte ağır metal tanımı fiziksel özellik açısından yoğunluğu 5 g/cm3 ten daha yüksek olan metaller için kullanılır. Bu gruba Kurşun, kadmiyum, krom, demir, kobalt, bakır, nikel, cıva ve çinko olmak üzere 60 tan fazla metal dahildir.

5 Bugün endüstriyel metaller olarak nitelendirilen yaklaşı şık k 50 metal ve alaşı şımı çeşitli amaçlarla kullanılmaktad lmaktadır. Ayrıca metaller ve tuzları tıpta ve veteriner hekimlikte ilaç, pestisit (fungusit, insektisit, herbisit, rodendisit gibi) olarak da kullanılmaktadır. 30 civarında metalin insanlarda toksisite oluşturduğu bilinmektedir.

6 İnsan vücudu için esansiyel olan ve olmayan metaller başta besinler olmak üzere diğer bazı yollarla (su, hava gibi) alınmaktadır. Böylece vücut metal yükü oluşmakta; bazıları ise (alüminyum, kurşun ve kadmiyum gibi) yaş ile birikerek vücuttaki konsantrasyonları artmaktadır.

7 METALLERE NASIL MARUZ KALIYORUZ?

8 Metaller, insanlar tarafından veya antrapojenik olarak hava, su, toprak ve besinlere çevresel taşınım sonucu besinler ve içme suları ile organizmaya girebilirler. Besinlerin normal bileşeni olabildikleri gibi kirlilik olarak da bulunabilirler.

9 Hava, su ve toprak, doğal kaynaklar ve teknolojik nedenlerle metallerle kirlenebilir. Metaller çevrede jeolojik ve biyolojik devirlerle dağılıma uğrarlar. Dağılım ve taşınma sonucu metaller emisyona uğradıkları yerlerden çok uzaklarda da birikerek çevredeki konsantrasyonları artar (Grönland buzullarında kurşun konsantrasyonunun daha önceki yıllara göre 200 defa artması bu yeniden dağılım ve taşınmayı gösterir).

10 Mineral yataklarından geçen sular buradaki metalleri çözerek zararlı hale getirmektedir. Örneğin Kütahya K Emet teki teki yer altı sularının n arsenikle kirlenmesi

11 Çevre kirlenmesi sonucu metaller biyoakkümülasyonla besin zincirine geçebilir. ebilir. Denizler, göller, g akarsular insan aktiviteleri (endüstri atıklar kları gibi) sonucu metallerle kirlenir. Metaller biyolojik parçalanmaya alanmaya dayanıkl klıdır. Ayrıca bazılar ları çevrede lipofil özellik kazanarak su bitki ve hayvanlarda birikirler. Böylece B besin zinciri ile insanlara ulaşı şırlar (Japonya da Minamata bölgesinde b cıva c ile kontamine olmuş balıklar kların n yenmesi ile görülen g zehirlenme olayı).

12 Doğal kaynaklar veya teknoloji nedeniyle metaller ile kirlenen toprakta yetişen en bitkilerde metal birikimi olabilir. Örneğin selenyumca zengin topraklarda yetişen en bitkilerde selenyum akkümüle olur. Hayvan ve insanlara geçerek erek keratindeki kükürdün n yerini alarak birikir.

13 Fosil kaynaklı katı ve sıvıs yakıtlar tların içerdiği i pek çok metal (arsenik, kurşun, un, kadmiyum, selenyum, vanadyum gibi) yakın çevremizdeki havayı kirletir. Ayrıca egzoz gazlarından çıkan kurşun un bileşikleri ikleri trafiğin in yoğun olduğu şehirlerin havasını kirletir.

14 Metalden yapılm lmış veya metal bileşikleri ikleri içeren i besin kaplarından metaller besinlere geçebilir. ebilir.

15 Endüstride metallerin işlenmesi i ve teknoloji sırass rasında doğrudan maruz kalma ile pek çok mesleksel zehirlenme olabilir. (Kronik kurşun, un, cıva, c kadmiyum zehirlenmesi gibi). Endüstride metal zehirlenmeleri başlıca inhalasyon yolu ile olmaktadır. Ancak talyum, alkil kurşun, un, nikel, arsenik ve berilyum gibi metallerin deri yolu ile de absorpsiyonları önemlidir.

16 Metal Toksisitesi ve Etkileyen Faktörler

17 Metallerin toksik etkileri her metalin özelliğine ine göre g değişmektedir. Ancak genel olarak metallerin hepsi birden fazla organ ve sistemi etkilemektedir. Bu nedenle metal zehirlenmelerinde hedef veya kritik organ, o metale en duyarlı olan etki yeri için i in kullanılmaktad lmaktadır. Örneğin kadmiyuma en duyarlı organ böbrekler b brekler olmakla beraber karaciğer ve akciğerlerde de toksik etki görülür. r.

18 Metal toksisitesini etkileyen faktörler birkaç grupta incelebilir: Esansiyel elementlerle etkileşim: im: Bazı metaller metabolik olarak benzedikleri elementlerin yerine geçerek erek toksik etki gösterirler. Örneğin kurşun un kalsiyuma benzer metabolizması ile kemik mineralizasyonunu, demir ve çinkonun yerini alarak ta hem metabolizmasını etkiler.

19 Metal-protein komplekslerinin oluşumu: umu: Bazı metallerin proteinlerle kompleks oluşturmas turması detoksikasyon veya koruyucu mekanizma olarak tanımlan mlanır. Örneğin metallotioneinler (sülfidril grubu içeren i proteinler) kadmiyum, çinko, bakır r ve diğer metallerle kompleks oluştururken, ferritin ve hemosiderin intasellüler ler demir-protein kompleksleridir.

20 Yaş ve gelişim im durumu: Çocuklar ve yaşlılar lar metal toksisitesine yetişkinlerden daha duyarlıdırlar. rlar. Yaşam am tarzı ile ilgili faktörler: Sigara içimi i imi veya alkol toksisiteyi indirekt etkileyebilir.

21 Metallerin kimyasal formu: Toksisiteyi önemli derecede etkiler. Cr +6 bileşiklerinin iklerinin Cr +3 bileşiklerinden, iklerinden, alkil kurşun un ve alkil cıva bileşikleri ikleri anorganik formlarından çok daha toksiktir.

22 İmmün n sistem: Cıva, altın, platin, berilyum, krom ve nikel immün n reaksiyonlar oluşturabilen metallerdir. Sistemik anafilaksi ve gecikmiş tipteki reaksiyonlar gibi çeşitli tipte alerjik reaksiyonlar oluşturabilirler (platinle oluşabilen deri ve bronşiyal hipersensitivite reaksiyonları,, organik altın n bileşikleri ikleri ile oluşabilen trombositopeni, nikel ve kroma maruziyetle gelişebilen ebilen kontakt dermatit, berilyum ve zirkoniyumla oluşabilen granülomalar gibi).

23 Risk değerlendirmesi erlendirmesi metalin bulunduğu u ortamdaki (hava, su, toprak, besin) konsantrasyonu ve bu ortamdan insana ulaşabilen abilen dozu esas alınarak yapılır. Bu amaçla bazı değerlere erlere ulaşı şılması gerekir:

24 M etallerin K arsinojenik E tkileri A. İnsanlarda K anser O luşturan M etaller M etal ve kaynağı K anser T ü rü A rsenik C u rafinerisi A s pestisitleri K im yasal tesisler İçm e suyu (oral) Sigara dum anı K adm iyum C d rafinerisi K rom C r rafinerisi K rom üretim i K rom at pigm entleri N ikel N ikel rafinerisi P ulm oner karsinom a L enfom a, lösem i D erm al karsinom a H epatik anjiyosarkom a Pulm oner karsinom a Pulm oner karsinom a G astrointestinal karsinom a Pulm oner karsinom a N azolarenks karsinom ası G astrik ve renal karsinom a Sarkom a?

25 DEMİR Vücudumuzda toplam g arasında bulunur. Kanda O 2 i taşıyan hemoglobinin yapıtaşıdır.kan tepkimelerini düzenler. Bir çok enzimin yapıtaşıdır,beyin için de gereklidir. Hem ferro hem de ferri demir nötral ph larda çözünmediği için Fe +3 ün vücutta çözünebilir kalmasına izin veren komplekslerin oluşumu söz konusudur.

26 Demir alımı ilk iki yaşta ve ergenlik döneminde kritiktir.hamilelerde ve emzirenlerde Fe ihtiyacı artar. Eksikliğinde vücut direnci azalır,halsizlik görülür,alyuvarlar azalır,anemi görülür. Erişkinlerin günde mg,emzikliler ve hamilelerin mg Fe e ihtiyacı vardır.

27 ÇİNKO Canlıların büyüme ve gelişmesi için gereklidir.fe den sonra insan vücudunda en fazla bulunan eser elementtir. Enzimatik ve hormonal işlemlerde aktifleyici ve katalizör role sahiptir. İnsülin hormonunun bileşiminde bulunarak büyümeyi etkiler,yara iyileşmesinde,amino asit döngüsünde,savunma sistemlerinde gereklidir.

28 Vücutta en çok karaciğer,pankreas ve böbreklerde bulunur. Büyük bir kısmı dışkıyla atılırken,idrarla atımı daha azdır. Deniz ürünleri,balıklar,sakatat,süt ürünleri,bakliyatlar,tahıllar,kepek,fındık,fıstık iyi birer Zn kaynağıdır. Hayvansal kaynaklı Zn alımı bitkisel kaynaklı alımlardan daha iyi değerlendiriliyor.

29 Erişkinlerin günde 15 mg,hamilelerin 20 mg Zn a ihtiyacı vardır. Eksikliğindeki tipik belirtiler;kaşınmalar,cilt bozuklukları ve lekeli tırnaklardır.çocuklarda büyüme ve gelişme bozuklukları,durgunluk ve neşesizlik görülür.ileri derece eksikliğinde ise saç dökülmesi,büyüme gelişme durması gözlenir.kronik zehirleyici etkisine rastlanmamıştır.

30 BAKIR Bakır çok yaygın bir maddedir ve doğada doğal olarak bulunur ve doğal olaylar yoluyla ile doğada yayılır. İnsanlar bakırı yaygın bir şekilde kullanırlar. Biyolojik önemi Fe e yakındır.az miktarda Cu bileşikleri halinde enzimlerde bulunur. Bakır birçok çeşit gıdada, içme suyunda ve havada bulunabilir. Bundan dolayı her gün yiyerek, içerek ve soluyarak önemli bir miktar bakırı vücudumuza alırız. Bakırın absorpsiyonu gereklidir, çünkü bakır insan sağlığı için gerekli olan bir iz elementtir.

31 Normal beslenmede Cu eksikliği gözlenmez.et,deniz ürünleri,fındık,kuru üzüm,baklagiller,tahıllar ve özellikle çocuklar için süt ve süt ürünleri zengin Cu kaynaklarıdır. Bakıra mesleki olarak maruz kalma sıklıkla olmaktadır. Bakıra uzun süreli maruz kalma burun, ağız ve göz tahrişine ve baş ağrılarına, karın ağrılarına, baş dönmesine, kusmaya ve ishale neden olmaktadır. Bakırın kasten yüksek miktarda alımı karaciğer ve bakır hasarlarına ve hatta ölüme bile neden olabilir. Bakırın kanserojen olup olmadığı da henüz saptanmamıştır

32 Eksikliğinde kanın yapısı bozulur,anemi görülür,saç ve deride renk kayıpları söz konusudur. Bakır dumanına, tozuna veya sisine endüstriyel olarak maruz kalma metal dumanı ateşi ile burunda mukoza membrandaki atrofik değişikliklerle sonuçlanmaktadır. Kronik bakır zehirlenmesi Wilson Hastalığı ile sonuçlanmaktadır ve karaciğer sirozu, beyin hasarı, demiyelinizasyon, böbrek hastalığı ve korneada bakır bırakma ile karakterize edilmektedir.

33 MANGAN Enzimlerin yapısında bulunur ve enzimleri aktifler.bağ dokusu yapımına,üre oluşumuna,protein ve yağ asitleri sentezine katılır.muhtemel yaşamsal öneme sahiptir. Günlük 2-5 µg Mn ihtiyacı söz konusudur,bu da bitkisel besinlerle rahatlıkla sağlanır.çay yaprağı,kepekli un,tahıl tohumları,ceviz ve kabuklu yemişler yüksek düzeyde Mn içerirler. 70 kg bir insanda yaklaşık 20 mg Mn vardır.karaciğerde,böbrekte,kalp,kas ve pankreasta bulunur.gözyaşındaki Mn derişimi kan serumunun yaklaşık 50 katıdır.

34 Anne sütü Mn yönünden yeterli değildir,yeni doğanlar eksik olan Mn ihtiyacını Karaciğerlerinde depolanmış Mn ile karşılarlar. Mn ın çok kısa bir biyolojik ömrü vardır.mn ve bileşikleri çok az zehirli maddeler arasında yer alır.yüksek düzeyde Mn zehir etkisi yapar.örneğin KMnO 4 ın derişik çözeltileri intihar amaçlı kullanılmıştır.mn buharları ve MnO 2 uzun süre solunursa solunum yolu enfeksiyonlarına ve akciğer iltihabına yol açar.geçici sinir bozukluğu yapabilir.

35 Mn madenlerinde,çelik endüstrisinde çalışanlarda Manganismus denilen rahatsızlık kendini yorgunluk,kaslarda zayıflama,ile gösterir. Manganez etkileri başlıca solunum sisteminde ve beyinde gözlenir. Manganez zehirlenmesinin belirtileri halüsinasyonlar, unutkanlık ve sinir hasarlarıdır. Manganez ayrıca Parkinson, akciğer ambolisi ve bronşite neden olabilir.

36 Manganez insan sağlığı için gerekli bir element olduğundan, manganez yokluğu da sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu etkiler aşağıdadır: -Şişmanlık - Glikoz intoleransı - Kan pıhtılaşması - Deri problemleri - Düşük kolesterol sevileri -İskelet bozukları - Doğum hataları - Saç renginde değişiklikler - Nörolojik semptomlar

37 Özellikle tekstil ve kağıt üreten sanayi sularında Mn istenmez.leke bırakır. Mn ın kanserojen olduğuna dair bir delil yoktur.tersine birkaç çalışma Mn ın antikanserojen olduğunu göstermiştir.

38 KOBALT Co,B 12 vitamininin yapıtaşıdır.kırmızı vitamin olarak da bilinen B 12 vitamini çok önemli biyolojik katalizördür,kan sistemini kuvvetlendirir,dolayısıyla eksikliğinde anemi riski artar. Günlük Co ihtiyacı yaklaşık 5 µg kadardır.normal beslenmede eksikliği görülmez.ancak özellikle hayvansal gıdalardan alınması önemlidir,bu yüzden vejeteryanlarda Co eksikliği problemdir.

39

40 Co tuzları siyanür zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Co zehirlenmelerine Co tuzlarını soluyan ve cildi sürekli Co tuzlarıyla temasta olanlarda rastlanmıştır. Karaciğer,diğer sakatatlar,et,balık ve peynir başlıca B 12 vitamini kaynaklarıdır.

41 KROM İnsülin hormonu için gereklidir. Karbonhidrat çevriminde rol oynar. Günlük ihtiyaç µg kadardır.eksikliği çok ender söz konusudur.et,peynir,bira,karaciğer,böbrek, mantar ve baharatlar Cr açısından zengindir. Zehirlilik açısından Cr +6,Cr +3 den 100 kat daha toksiktir.

42 Endüstride; -Kromla kaplama (Korozyona karşı şı) -Boya endüstrisinde -Deri ve tekstil endüstrisinde vb. kullanılır.

43 Krom, doğada Cr 2 - Cr 6 oksidasyon basamaklarında bulunur. Ancak Cr 3 ve Cr 6 formları biyolojik olarak önemlidirler. En toksik olanı hekzavalan (Kromat) formudur. Hekzavalan formu akciğerler gibi çeşitli doku tiplerinin hücre h membranlarından ndan kolayca geçebilir ebilir ve hücre h içinde i inde Cr 3 e indirgenir.

44 Maruziyet başlıca deri ile temas sonucu ve krom içeren i toz ve buharların n inhalasyonu ile olmaktadır. Endüstride kroma dermal maruziyet kontakt dermatite neden olur. Hekzavalan krom deri ve burun mukoz membranlarına na şiddetli korroziftir (Krom( ülserleri ve burun delinmesi). Krom tozları farenjit ve bronşit ite e de neden olur. Hekzavalan kromun akciğer kanserleri ile ilişkisi olduğu u gösterilmig sterilmiştir. tir. IARC ın n insan karsinojenleri (Grup 1)grubundadır. r.

45 KALAY Erişkin bir insanda mg kadar bulunur.mide suyu üretiminde,gastrin hormonunu aktiflediği ve protein sentezinde etkilidir.akciğer ve kemikte birikir,kısmen de karaciğer ve beyne geçer. Normal beslenmeyle eksikliği görülmez,hatta kalaylı konserve kaplardan fazla miktarda kalay alındığı bilinmektedir.

46 Organik kalay bağları insanlar için en tehlikeli olan kalay formlarıdır. Kalay bileşikleri tarım alanında; tarım ilaçları gibi, plastik endüstrisi, boya endüstrisi gibi çok sayıda endüstride kullanılır. Organik kalay maddelerinin kullanıldığı alanların sayısı her gün artmaktadır. Organik kalay maddelerinin etkileri çeşitlilik gösterebilir. Bulunduğu maddenin çeşidine ve etki altında kalan organizmaya bağlıdır. Trietilkalay insanlar için en tehlikeli organik kalay maddesidir. İnsanlar kalay bağlarını gıdalarla, solunumla ve deri yoluyla alabilirler.

47 Kalay bileşiklerinin alınması ; uzun dönem etkileri kadar, akut etkilere de sebep olabilir. Akut etkileri : -Göz ve cilt tahrişleri -Baş ağrısı -Karın ağrısı -Bulantı ve baş dönmesi -Şiddetli terleme -Nefes darlığı -İdrara çıkma problemleri

48 Uzun dönem etkileri : -Depresyon -Karaciğer hasarları -Bağışıklık sistemlerinin yetersizliği -Kromozomsal zedelenme -Kırmızı kan hücrelerinin eksikliği Fakat gıdalardan kaynaklanan kalay zehirlenmeleri çok nadirdir ve sadece çevresel kirliliklerden sonra meydana gelir

49 FLOR Flor bileşikleri dişin mineral maddesi olan apatit oluşumunda önemlidir.flor bileşikleri diş tartarını önlediği gibi dişin oluşumu ve yenilenmesinde önemlidir.bundan dolayı yaşamsal öneme sahip elementler arasındadır. Sürekli Flor verilerek bebeklerin kemik oluşumu hızlandırılır,kilo almaları ve boylarının uzamaları sağlanır.raşitizm hastalığı önlenir.

50 Aşırı miktarda flor alınması da florosis denilen dişlerin sertleşmesine sebep olur. Bazı kaplıca suları,siyah çay flor kaynakları arasındadır. Florun zehirleyici etkisi daha çok HF ile söz konusudur. SF 6 ve OF 2 gibi anorganik bileşikleriyle bir çok organik bileşiği oldukça toksik,aşındırıcı ve çevre için zararlıdır.

51 İYOT İyot, troid hormonunun yapıtaşıdır. Dışarıdan alınması gereklidir.vücut tarafından üretilemez.iyot eksikliğinde troid bezi büyür(guatr). İyot ayrıca vücut ısısının ayarlanması,kan dolaşımı,solunum,büyüme-gelişme,sinir ve kemik dokunun yapısı ve yenilenmesi,saç ve tırnak gelişimi,a vitamini üretiminde vb birçok göreve sahiptir.

52 Günlük µg alınması gereklidir.iyot alımı için belirleyici etken toprağın iyot içeriğidir.denizler ve deniz ürünleri daha çok iyot içerdiği halde iç sular ve topraklar iyotça fakirdir.deniz ürünleri,balık yenmelidir.iyotlu tuz kullanılmalıdır. Eksikliğinde guatr yanında,halsizlik,kilo artışı,üşüme,zeka geriliği gibi hastalıklar oluşur.fazlalığında da eksikliğinde oluşan hastalıklar karşımıza çıkar.

53 NİKEL Nikel, çevrede çok düşük d k seviyede bulunan bir elementtir. Sertliği i ve korozyona dayanıkl klılığıığı nedeniyle birçok metal alaşı şımının n yapısına girer. Çelik üretimi, elektrolizle kaplama, alkali pil, boya ve elektronik üretimi gibi daha pek çok alanda kullanılır. Nikelin ağıa ğız z yoluyla alınmas nması,, kontamine olmuş besinler aracılığı ığı ile olur. Bir adet sigara 1-31 µg g Ni içerir. i

54 Nikele başlıca maruziyet, toz ve buharlarının n solunması ile olur. Nikele maruziyetin oluşturabilece turabileceği başlıca sağlık k riski solunum sistemi kanserleridir. Burun ve akciğer kanserleri en sık s k rastlanılanlard lanlardır. r.

55 30 ppm nikel karbonil e e 30 dak maruziyet fatal olabilmektedir. Başlang langıç semptomları; ; başağrısı,, yorgunluk, halsizlik, bulantı ve kusmadır saat içersinde, soluma zorluğu, u, göğüs g s ağrısıa oluşur. ur. Solunumun bozulmasını pnömoni izler. Nikele maruziyetin bir diğer önemli etkisi de alerjidir. Astım, ürtiker, eritem, kontakt dermatit oluşturabilir.

56 Zehirleyici ama Gerekli Elementler (As, Pb, Cd) Bu 3 elementte çevre kirliliğiyle insan vücuduna geçer.zehirli etkileri herkesçe bilinir.insan vücudunda doğal olarak çok düşük düzeylerde bulunur.yaşamsal öneme sahiptir.yiyeceklerde ve içme sularında çok az da olsa bulunurlar.çevre kirlenmesiyle,yiyecek kapları ve ambalajlarıyla tolore edilebilir değerlerin üzerine çıkması istenmez.

57 ARSENİK Metalloid özellik gösteren g ve yer kabuğunda unda en bol bulunan elementlerden biridir. Volkanik aktivitesi olan ve jeotermal bölgelerde b bulunur (As 2 S 3 ve FeAsS gibi). Arsenik, bulunabilen en toksik elementlerden bir tanesidir.

58 As neredeyse zehir kelimesiyle özdeşleşmiştir.asıl l bilinen zehir As 2 O 3 tir. İnsanlar arseniğe e gıdalar, g su ve hava yolu ile maruz kalabilirler. Ayrıca, arsenik içeren i toprak veya su ile deri teması yolu ile de maruz kalınabilir nabilir.

59 Anorganik formları: -Arsenik trioksit (Rodentisit) -Sodyum arsenit (İnsektisit)( -Bakır r aseto arsenit (İnsektisit)( -Arsenik triklorür r (İnsektisit)( -Arsenik pentoksit -Arsenik asit -Kurşun un arsenat (İnsektisit)( -Potasyum asit arsenat (Deri ve kağı ğıt endüstrisinde)

60 Organik formları: -Monometilarsonat -Dimetilarsinat (Herbisit) -Arsenobetain -Difenilklor arsin (Kimyasal savaş gazı) -Betaklorvinilklor arsin (Lewisit) (Kimyasal savaş gazı)

61 Çeşitli arsenik bileşikleri ikleri seramik, cam, pestisit, boya, cila, emaye, vernik ve lastik endüstrisinde kullanılırlar. Dünyada D yılda y ton arseniğin in işlendii lendiği, i, USA de bu metale yaklaşı şık k işçinin i inin mesleksel olarak maruz kaldığı tahmin edilmektedir.

62 Arseniğin in toksik etkisi, kimyasal şekline olduğu u kadar maruziyet şekli ve süresine s de bağlıdır. İnsektisit olarak arsenik triklorüre re maruziyet temas yerinde yanma ile ve olası bir bronkopnömoni gelişimi imi ile karakterizedir.

63 Arsin (AsH 3 ) renksiz ve hafif sarımsak kokulu bir gazdır r ve başlıca yarı iletken endüstrisinde kullanılır. Bu gazın n toksisitesi hemolize neden olarak şiddetli anemi ve sarılık k olarak ortaya çıkar. 250 ppm arsinin kısa bir süre s solunması veya ppm arsinin 30 dakika gibi daha uzun bir süre s solunması fatal olabilir.

64 Akut maruziyette,, ateş,, kusma, ekstremitelerde kramplar, anoreksi, melanozis oluşabilir. Kardiak aritmiler, konvülziyonlar ve paraliz gibi semptomlar ve ölüm m oluşabilir. Zehirlenen kişi hayatta kalırsa maruziyetten 1 veya 2 hafta sonra periferal nöropati ve kan tablosu değişimi (Kemik iliğini baskılanmasıyla anemi, lökopeni, granülositopeni) gibi diğer semptomlar da gelişir. Bu etkiler reversibldir. Arsenik trioksit için letal doz mg dır.

65 Kronik maruziyette arsenik bileşiklerinin iklerinin diagnozu zordur. Öncelikli hedef organları sinir sistemi ve deridir. Yıllar içinde i inde motor ve duyu nöronlarn ronlarında nda periferal nöropatiler n (Demiyelinizasyon) gelişebilir.derideki ebilir.derideki etkiler avuç içleri ve ayak tabanında nda dermatit, hiperpigmentasyon ve keratoz gelişimi imi ile karakterizedir.

66 Karaciğer hasarı,, arseniğin in kronik maruziyetinin bir diğer belirtisi olabilir. Sarılıkla başlar ve siroz şeklinde gelişir. ir. Periferal vasküler hastalıklar da gelişebilir ebilir (Taiwan ve Şili de içme i suyu ile arseniğe maruz kalan kişilerde ilerde görülen g gangren şeklinde vasküler etkiler)

67 Karsinojenik potansiyeli: Kronik arsenik maruziyeti ile çeşitli deri kanserleri (Bazal hücre h karsinoması, skuamoz hücre h karsinoması) ) oluşabilir. Ayrıca mesleksel olarak inhalasyonla arseniğe e maruziyet akciğer kanserine neden olabilir.iarc tarafından insan karsinojeni olarak tanımlanm mlanmıştır r (Grup1).

68 Tedavi: Akut zehirlenme tedavisi semptomatiktir. Sıvı hacmi replasmanı ve kan basınc ncının desteklenmesi dikkat edilmesi gereken noktalardır. Dimerkaprol (3 mg/kg IM her 4 saatte) semptomlar giderilene kadar verilir Bunu takiben oral penisillamin tedavisi yapılır. Kronik zehirlenmede yine dimerkaprol ve/veya penisillamin tedavisi uygulanır.

69 Zehirlenmenin tanımlanmas mlanması ve biyolojik indikatörleri: Arseniğe e maruziyetin biyolojik indikatörleri idrar, kan ve saç arsenik konsantrasyonlarıdır. r. İdrardaki arsenik, kandan daha iyi bir biyolojik indikatör r olup yakın n zamandaki maruziyeti gösterir. g

70 USA de Kalifornia ve Nevada da yapılan bir araştırmada içme suyundaki arsenik konsantrasyonu 400 µg/l ye ulaştığı zaman idrar konsantrasyonu 75 µg/l, kan konsantrasyonu 14 µg/l ye ulaşmaktadır. Saç ve tırnaktaki arsenik, geçmiş maruziyet için iyi bir indikatördür.

71 Arsenik Maruziyetinin Biyolojik İndikatörleri Normal Aşırı Maruziyet İdrar µg/l 5-50 > 100 Kan µg/l Saç µg/kg <1 Kaynak: Casarett & Doull s Toxicology The Basic Science of Poisones, Curtis Klaassen Publisher: Mc Graw Hill 2001, 6 th Edition

72 KURŞUN UN Gerek doğal olarak ve gerekse endüstride sık k kullanımına na bağlı olarak çevrede sık s rastlanılan bir metaldir. İnorganik tuzları: Kurşun arsenat, kurşun arsenit, kurşun kromat, kurşun fluoroborat, kurşun nitrat, kurşun tiyosiyanat Organik tuzları: Tetrametil kurşun, un, tetraetil kurşun un

73 -Kurşunlu unlu boyalar ( Kurşun un bazlı duvar boyaları,, oto boyaları) -İçme suları ( Kurşunlu unlu borular, kurşun un içeren endüstriyel emisyonlarla suların kirlenmesi) -Kurşun un içeren i besinler (Kurşun un içeren i toprakta yetişen en bitkiler, seramik kaplar, teneke kutular)

74 Kurşunun unun başlıca absorpsiyon yolu gastrointestinal ve solunum sistemidir. Gastrointestinal absorpsiyon Çocuklarda %40 Yetişkinlerde %10 Organizmaya absorbe olduktan sonra dozun %99 u u hemoglobine bağlan lanır.

75 Önce yumuşak dokularda dağı ğılır. Atılım m hızıh çok yavaştır. Maruziyetin devamı halinde kemiklerde depolanmaya başlar. İleri yaşlarda (50-60 yaş) ) vücut v kurşununun ununun %90 ı kemiklerde toplanır.

76 Akut kurşun zehirlenmesi nadir görülür.ya kurşun bileşiklerinin oral yolla alınması ya da kurşun buharlarının inhalasyonu ile meydana gelir.ağızda metalik tat, mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma meydana gelir. SSS deki akut etkiler parestezi, ağrı ve kaslarda güçsüzlük olarak ortaya çıkar. Böbrek harabiyeti ve oligouri meydana gelir. Kronik kurşun zehirlenmesi (Plumbizm) belirtileri gastrointestinal, nöromüsküler, nörolojik, hematolojik ve renal etkiler olarak ortaya çıkar.

77 Gastrointestinal etkiler: -Anoreksi -Kurşun koliği Nörolojik etkiler: -Çocuklarda IQ skorlarında azalma -Kurşun ensefalopatisi (Beyinde sıvı toplanması, beyin damarlarında hasar, nöronlarda miyelin kaybı) -Periferal nöropati (Nöronlarda demiyelinizasyon ve aksonal dejenerasyon)

78 Hematolojik etkiler: -Kurşun un anemisi Hem sentezinin inhibisyonu Eritrositlerin yarı ömrünün n azalması Renal etkiler: -Proksimal Tubullerde hasar -İnterstisiyel nefropati -Saturnin gut (Ürik asit kristallerinin eklemlerde birikmesi)

79 Yüksek kan basınc ncı: -Kalsiyum metabolizmasının n etkilenmesiyle damar düz d z kaslarının n kontraksiyonu sonucu -Renal toksisite sonucu Gingivada mavi-siyah çizgi

80 KADMİYUM Kadmiyum içini in modern toksik metal denilir. Kadmiyum doğada başta çinko olmak üzere çeşitli mineral filizlerinde bulunan ve endüstride yoğun kullanımı olan bir metaldir.

81 Endüstride; -Elektrolizle kaplama ve galvanizleme proseslerinde (Antikorrozif) -Boya pigmenti ve plastiklerde -Nikel-kadmiyum kadmiyum pillerinde -Seramik ve cam yapımında vb.

82 Maruziyet başlıca oral ve inhalasyon yolu ile olur. Çeşitli tip et, balık k ve meyveler µg/kg Cd içerebilir. Tahıllarda 150 µg/kg a çıkabilir. Midye, istiridye gibi kabuklu deniz hayvan larında µg/kg a a kadar birikebilir. İnhalasyonla alınan kadmiyumun da %30 u absorbe olabilir. Sigara önemli bir Cd kaynağı ğıdır. Bir adet sigara 1-2 µg g Cd içerir. i

83 Ağız z yoluyla akut zehirlenme nadirdir. İnhalasyonla akut maruziyet pnömoni ve pulmoner ödeme e neden olur. 5 mg/m 3 havanın n 8 saat solunması ölüme neden olur. İnhalasyonla kronik maruziyet kronik bronşit, fibrozis ve amfizem gelişimine imine neden olur. Gerek akut gerekse kronik maruziyetlerde kadmiyum böbrek brek tübüllerindet (metallotionein sentezini arttırır r ve Cd-MT kompleksi halinde) birikir.

84 µg/g Cd böbrek b brek yükü, y, böbrek b brek tübülleri hücrelerinde h hasara neden olur. Kadmiyum, kalsiyum fosfat ve Vitamin D metabolizmasını bozarak kemikler üzerine de etkili olabilmektedir. Maruz kişilerde ilerde osteoporoz veya osteomalasia gelişir. ir. Örnek: 1946 da Japonya da itai- itai hastalığı adı verilen epidermik bir olay

85 Karsinojenik etkisi: Epidemiyolojik çalışmalar kadmiyum oksit toz ve buharlarına maruz kalan işçilerde i ilerde solunum yolu kanserlerini arttırd rdığını göstermektedir. IARC ın n sınıflamass flamasında Grup 1 de 1 (İnsanda( karsinojenik etkililer) bulunmaktadır. Tedavisi: Klinik kullanım m için i in onaylanmış bir şelasyon tedavisi yoktur. Deneysel olarak DMSA ve CaNa 2 EDTA iyi sonuçlar vermektedirler. BAL nefrotoksisiteyi arttırır. r.

86 CIVA Cıva normal sıcakls caklıkta kta sıvıs olan tek metaldir. Oda ısısında kolayca buharlaşabilir. abilir. Cıva yer kabuğunda unda bulunan temel elementlerden biridir. Doğal dağı ğılımla sürekli serbest hale geçti tiği i için i in insan dahil tüm m canlılarda larda iz halinde bulunur.

87 Maden yataklarından Volkanik aktivitelerden Fosil kaynaklı katı ve sıvıs yakıtlar tların yakılmas lmasıyla yılda ton cıvanc vanın çevreye yayıld ldığı tahmin edilmektedir.

88 Metalik cıva, c anorganik ve organik cıva c bileşikleri ikleri en az 80 endüstri yerinde 300 den fazla değişik ik şekilde kullanılmaktad lmaktadır: -Kloralkali ve kağı ğıt t endüstrisi -Elektrik cihazları -Boyalar -Fungusit -Amalgam yapımı -Tıpta antiseptik, diüretikve antisifilitik vb.

89 Cıvanın n toksik etkisi kimyasal bileşimine imine göre g değişir. ir. Genel olarak cıva c başlıca sinir sistemini ve böbrekleri brekleri etkiler. Metalik cıva c buharlarına akut maruziyet fatal olabilen korrozif bronşit ve pnömoniye neden olabilir. İyileşmeden sonra uzun süreli s etkiler gelişebilir. ebilir. Santral sinir sistemi etkilenerek tremor, aşıa şırı sinirlilik ve duyarlık k hali, unutkanlık gibi davranış bozuklukları gözlenen klinik belirtilerdir.

90 Kronik maruziyet sıklıkla kla merkürializm rializm olarak tanımlan mlanır. Tremor, tiroid büyümesi, b taşikardi, düzensiz d nabız, gingivitis gelişir. ir. Motor hareketlerin koordinasyon bozukluğu, u, davranış bozukluğu, u, sinirlilik hali, hafıza kaybı,, depresyon ve delirium merkezi sinir sisteminin etkilenmesi ile gelişen en nöropsikiatrik etkilerdir.

91 Cıva tuzları 1 gr gibi küçük üçük k dozlarda dahi fatal olabilen toksik ve korrozif maddelerdir. Bu tuzların n ağıa ğız z yoluyla alımı,, abdominal kramplara, kanlı diyare, gastrointestinal kanalda ülserasyon ve nekroza neden olur. Şok, dolaşı şım m kollapsı ve ölümle sonuçlanabilir. Eğer iyileşme olmuşsa proksimal tubullerde hasar nedeniyle renal hasar oluşabilir. Cıva tuzlarına kronik maruziyet otoimmün hastalıklara da (Glomerüler ler nefrit) neden olabilir.

92 Organik cıva c (Metil cıva) c cıvanın n en toksik formudur. Özellikle beyinin serebral korteksini ve serebellumunu etkiler. AğıA ğız, dudak ve ekstremitelerde uyuşukluk, ukluk, ataksiler, yorgunluk hali, konsantrasyon bozukluğu, u, işitme i itme ve görme g kayıplar pları, tremorlar gelişir. ir.

93 Çevrede cıvanc vanın n metilasyonu ve biyokonsantrasyonu: Anorganik cıva c bileşikleri ikleri genellikle besin zincirinde birikmez. CıvanC vanın n metilasyonu akarsu ve denizlerde bakteriyel sentezle oluşur ur (Biyometilasyon). Mikroorganizmalardan çevreye verilen metil cıva hızla h diffüzlenerek besin zincirine girer (Biyokonsantrasyon).

94 Örnek yıllary lları arasında Japonya da Minamata körfezinde k cıva c ile kontamine balık k ve istridyeleri yiyen halkta görülen epidemik zehirlenme olayı (Minamata Hastalığı ığı) 421 Akut zehirlenme 47 Ölüm Örnek yıllary llarında Japonya da Niigata bölgesinde b 48 zehirlenme olayı Örnek 3. Irak ta metil cıva c (fungusit) zehirlenmesi

95 ESER AĞIR METAL ANALİZ YÖNTEMLERİ 1)Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi a)faas b)gfaas 2)ICP-AES 3)ICP-MS 4)XRF 5)TXRF 6)NAA 7)Elektroanalitik Yöntemler (Polorografi, Voltametri)

96 ATOMİK SPEKTROSKOPİ Atomik spektroskopi,atomik tanecikler tarafından elektromagnetik ışının absorpsiyonu,emisyonu veya floresansını esas alan yöntemleri kapsar.bir numunede bulunan elementler,atomlaştırma denilen bir işlem ile gaz halinde atomlarına dönüştürülür.

97 Atomik spektroskopi,elektromanyetik spektrumun UV-VIS bölgesini ve X ışınları bölgesi olmak üzere 2 bölgesinde spektrum oluşturur. Enerji geçişleri elektronik enerji düzeyleri arasında gerçekleşir.

98 ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ AAS, ışığın gaz halindeki atomlar tarafından absorpsiyonunun ölçülmesi ilkesine dayanır. Bu ilkeye göre madde konsantrasyonu tayini yapmada kullanılan cihazlar atomik absorpsiyon spektrofotometreleridir. Işığı absorplayan atomlar, temel enerji düzeyinden kararsız uyarılmış enerji düzeylerine geçerler ve absorpsiyon miktarı, temel düzeydeki atom sayısına bağlıdır

99 Atomik absorpsiyon spektroskopisi, bir çok metal ve bazı ametallerin analizine uygulanabilen kantitatif bir metottur. AAS de ışın absorpsiyonunda Beer Yasası geçerlidir. Absorpslanan ışın miktarı veya absorbans, derişim ve atomlaştırıcıda aldığı yol ile orantılıdır.

100 Bu nedenle, AAS de uzun ışın yollu (10-11cm) alev başlıkları (yakıcılar= burner ) kullanılır. A = ε *b*c Beer Yasası na göre bir çözeltinin absorbansı o çözeltinin derişimi ve çözelti içinde kat edilen ışın yolu ile doğru orantılıdır.çözeltide aynı dalga boylu ışını absorplayan türler varsa; A Top = ε 1 *b*c 1 + ε 2 *b*c dir.

101 Işın tam monokromatik olmalı, absorpsiyon çözeltisinin her tarafında homojen ve absorplayıcı türler birbirlerinin absorpsiyonunu etkilememelidir. C<0,01M seyreltik çözeltilere uygulanabilir.

102 AAS nin Temel Kısımları Atomik Absorpsiyon Spektrofotometrelerinin en önemli bileşenleri: 1)Işın Kaynağı 2)Atomlaştırıcı 3)Monokromatör 4)Dedektör

103

104

105 AAS Cihazı

106 Işın n Yolu

107 Işın Kaynağı 1)Oyuk Katot Lambası 2)Elektrotsuz Boşalım Lambası Işın kaynağı,genellikle ölçülen elementin katodundan oluşan bir lambadır. Her element farklı lamba gerektirir.

108 Anot ile katot arasına voltluk bir gerilim uygulandığında lamba içindeki asal gaz atomları iyonlaşır. Oluşan iyonlar katoda çarparak yüzeydeki metal atomlarını koparır ve uyarırlar. Uyarılan atomlar temel enerji düzeyine dönerken katot elementine özgü dalga boyundaki ışımayı yayarlar.

109 Alümin minyum (Al) için in Oyuk Katot Lambası

110

111

112 Atomlaştırıcı 1)Alevli Atomlaştırıcılar 2)Elektrotermal Atomlaştırıcılar

113 Alevli Atomlaştırıcılar

114

115 ELEKTROTERMAL ATOMLAŞTIRICILAR

116

117 Monokromatör Atomik absorpsiyon spektrofotometrelerinde monokromatörün görevi, oyuk katot lambasının yaydığı, incelenen elementin rezonans hattını diğer hatlardan ayırmaktır.

118 Dedektör Atomik absorpsiyon spektroskopisinde ışık sinyalinin elektrik sinyaline dönüştürülmesi için, fotoçoğaltıcı tüpler kullanılır. Dedektör, alternatif akım sinyaline cevap verecek şekilde yapılmıştır.

119 Kantitatif analiz,bilinen konsantrasyonlardaki çözelti serilerinin absorbanslarının ölçümü ile gerçekleştirilebilir. Bir kalibrasyon doğrusu ve denklemi oluşturularak,bilinmeyenin (analit) absorbansı ölçülerek konsantrasyonu tayin edilebilir.

ÇEVRESEL KİRLETİCİLER: METALLER (I)

ÇEVRESEL KİRLETİCİLER: METALLER (I) ÇEVRESEL KİRLETİCİLER: METALLER (I) Metalleri diğer maddelerden ayıran en önemli özellikleri, insanlar tarafından ne oluşturulabilir nede yok edilebilir olmalarıdır. Bazı metaller, insan ve hayvanlar için

Detaylı

GIDA KONTAMİNANTLARI ÇEVRESEL KİRLETİCİLER METALLER (II)

GIDA KONTAMİNANTLARI ÇEVRESEL KİRLETİCİLER METALLER (II) GIDA KONTAMİNANTLARI ÇEVRESEL KİRLETİCİLER METALLER (II) Metalleri diğer maddelerden ayıran en önemli özellikleri, insanlar tarafından ne oluşturulabilir nede yok edilebilir olmalarıdır. Bugün endüstriyel

Detaylı

Metal Toksisitesi. Metal toksisitesini etkileyen faktörler birkaç grupta incelebilir: ler. Prof Dr Muhsin KONUK Dr Recep LiMAN

Metal Toksisitesi. Metal toksisitesini etkileyen faktörler birkaç grupta incelebilir: ler. Prof Dr Muhsin KONUK Dr Recep LiMAN Metal Toksisitesi Prof Dr Muhsin KONUK Dr Recep LiMAN Metallerin toksik etkileri her metalin özelliğine ine göre g değişmektedir. Ancak genel olarak metallerin hepsi birden fazla organ ve sistemi etkilemektedir.

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY GİRİŞ Esası: Temel düzeydeki element atomlarının UV-Görünür bölgedeki monokromatik ışınları Lambert-Beer yasasına göre

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi

Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi Özet AAS eser miktardaki metallerin (ppm ve ppb düzeyde) kantitatif analiz için kullanılmaktadır. Öncelikle analizi yapılacak örneğin çözeltisi hazırlanır. Hangi

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü,

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, TOZ İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, Termal Konfor gibi unsurlardan biriside Tozdur. Organik

Detaylı

Ağır Metaller. Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu

Ağır Metaller. Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu Ağır Metaller Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu Metaller Birçok metaller insan ve hayvanlar için esansiyeldir. Bunlardan 8 element (kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, metallerimle kükürt, klorür, silisyum

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Ağır Metal Toksisitesi ve Analizleri

Ağır Metal Toksisitesi ve Analizleri Ağır Metal Toksisitesi ve Analizleri Prof. Dr. Fehime Benli Aksungar Acıbadem Labmed Klinik Laboratuvarları İleri Analiz ve Metabolizma fehime.aksungar@acibademlabmed.com.tr Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 9. HAFTA Meslek Hastalıklarına Neden Olan Kimyasallar Meslek Hastalıkları meslekle-işle ilgili hastalıklardır. Meslek hastalıklarının Genel Özellikleri: Kendine özgü bir klinik tablo,

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

Kurşun ile Zehirlenmeler

Kurşun ile Zehirlenmeler Kurşun ile Zehirlenmeler Dr. Müge Tecder-Ünal Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Kursu, Nisan 2010, İzmir 15 aylık kız çocuk Şikayet: saçma yutma Öykü: 14.03.2010

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Yavuz Sultan Selim Cad. 118. Sokak No: 29 Dilovası 41455 KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0 262 754 17 81 Faks : 0 262 754 19 84 E-Posta : EHSTurkey@sgs.com

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

1. KİMYASAL ANALİZLER

1. KİMYASAL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER HPLC VE LC-MS/MS CİHAZLARI İLE YAPILAN ANALİZLER SORBAT TAYİNİ BENZOAT TAYİNİ KAFEİN TAYİNİ HMF TAYİNİ SUDAN TÜREVLERİ TAYİNİ VANİLİN TAYİNİ GLUKOZ, FRUKTOZ VE SUKROZ TAYİNİ SAPONİN

Detaylı

Hücrelerin içinde bol miktarda bulunup, kanda ve doku arası sıvılarda daha az miktardadır.

Hücrelerin içinde bol miktarda bulunup, kanda ve doku arası sıvılarda daha az miktardadır. Vücuttaki Madensel Maddeler İnsan vücudunun en önemli kısmı sudur. Su canlılığın olabilmesi için vazgeçilmez bir maddedir. Ancak, suyun görev yapabilmesi için, tuza da gerek vardır. Sofra tuzu olarak tanıdığımız

Detaylı

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT.

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT. .... YILI KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ AY HAFTA GÜNLER DERS SAATİ KONULAR. AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ 18 SAAT MODÜL VE YETERLİLİK MODÜL SÜRESİ TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA TÜBİTAK -BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği- Biyomühendislik Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-3 (ÇALIŞTAY 2012) PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

maddelere saf maddeler denir

maddelere saf maddeler denir Madde :Kütlesi olan her şeye madde denir. Saf madde: Aynı cins atom veya moleküllerden oluşan maddeye denir. Fiziksel yollarla kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelere saf maddeler denir Element:

Detaylı

DİŞHEKİMLİĞİNDE ALERJİ. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu

DİŞHEKİMLİĞİNDE ALERJİ. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu DİŞHEKİMLİĞİNDE ALERJİ Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu ALERJİ Alerji terimi Yunanca değişim-değişmiş anlamına gelen allos ile tepki-tepki gösterme anlamına gelen ergon sözcüklerinden köken almıştır. Alerji terimi

Detaylı

Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu İnsan ve hayvan organizması temel olarak; organik, inorganik maddelerden kuruludur. Organik Yapıyı: Karbonhidrat, Lipit, Protein, Hormon İnorganik

Detaylı

ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler)

ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler) ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler) Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Eser element kavramını tanıyacak, Eser elementlerin biyoelementler içindeki yer ve önemini kavrayacak, Sağlıklı bir yaşam

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ UV-Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç.Dr. Gökçe MEREY GENEL BİLGİ Çözelti içindeki madde miktarını çözeltiden geçen veya çözeltinin tuttuğu ışık miktarından

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

METAL ANALİZ YÖNTEMİ (ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRE CİHAZI İLE )

METAL ANALİZ YÖNTEMİ (ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRE CİHAZI İLE ) METAL ANALİZ YÖNTEMİ (ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRE CİHAZI İLE ) YÖNTEM YÖNTEMĐN ESASI VE PRENSĐBĐ Atomik absorpsiyon spektrometresi cihazında numune alevin içerisine püskürtülür ve atomize edilir.

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri

Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri Besin maddelerinin üretimi, tüketimi ve depolanmaları sırasında, besin değerini bozan ve besinleri yok eden, zarar veren haşereleri, mikroorganizmaları

Detaylı

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır? 1)Aşağıdakilerden hangisi kuvvetli patlayıcılar sınıfına girer? Dumansız barut Kibrit Roket yakıtı Havai fişek Dinamit** 2) Yanıcı sıvıları parlayıcı sıvılardan ayıran en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

İnfrared spektroskopisi ENSTRÜMANTAL ANALİZ

İnfrared spektroskopisi ENSTRÜMANTAL ANALİZ İnfrared spektroskopisi Infrared veya biraz daha uzun dalga boylu ışınların kullanılmasıyla yapılan her türlü analize IR analizleri denir. ENSTRÜMANTAL ANALİZ IR ışınları dalga boylarına göre: 800-2500

Detaylı

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER A)HİDROJEN PEROKSİT Hidrojen peroksit; ısı, kontaminasyon ve sürtünme ile yanıcı özellik gösteren, renksiz ve hafif keskin kokuya sahip olan bir kimyasaldır ve

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2015-2016 II Prof.Dr.Buket Alpertunga Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı 1 Doz-cevap ilişkisi «Her madde zehirdir, zehir olmayan madde yoktur, zehir ile ilacı birbirinden ayıran

Detaylı

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri + - + 2 2 - - 2 2 Borunun dış ve iç görünümü ile erozyon korozyon Çatlak korozyonunun görünüm Metalde çatlak korozyonun oluşumu ve çatlak Oyuk korozyonu ve oluşumu

Detaylı

MİNERALLER. Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

MİNERALLER. Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO MİNERALLER Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Mineraller Sodyum (Na) Potasyum (K) Klor (Cl) Magnezyum (Mg) Kalsiyum (Ca) Fosfor (P) Bakır (Cu) Demir (Fe) Çinko (Zn) Kobalt (Co) Molibden

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI

HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI Deneyi Yapılan Malzemeler / Ürünler Bacagazı/Emisyon (TS CEN/TS 15675 ve TS EN 15259 Şartlarına Uygun ) TS EN ISO/IEC 17025:2010 - Deney Laboratuvarı Deney Metodu

Detaylı

LOGO. Doç. Dr. Esin SUZER. Prof. Dr. Aynur KONTAŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü

LOGO. Doç. Dr. Esin SUZER. Prof. Dr. Aynur KONTAŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü LOGO Doç. Dr. Esin SUZER Prof. Dr. Aynur KONTAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü Deniz Kirliliği İnsan kaynaklı ya da doğal etkiler sonucu ortaya çıkan,

Detaylı

İÇİNDEKiLER. Önsöz...,... v BÖLÜM I. TOKSiKOLOJi'YE GiRiŞ

İÇİNDEKiLER. Önsöz...,... v BÖLÜM I. TOKSiKOLOJi'YE GiRiŞ İÇİNDEKiLER Önsöz...,... v BÖLÜM I TOKSiKOLOJi'YE GiRiŞ 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 2. 2.1 2.2 2.3 3. 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 Toksikoloji de Temel Kavramlar...2 Toksikoloji'nin alt birimleri...2 Zehir ve Toksik

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya

Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır. Mevcut Dünya topraklarından daha çok verim elde

Detaylı

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI Prof. Dr. Ayhan FİLAZİ Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Hayvanlarda ilaç, hormon, vitamin, mineral md. vb maddeler neden kullanılır? Hastalıkların

Detaylı

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi?

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi? DEMİR EKSİKLİĞİ 1. Demir eksikliği anemisi nedir? Demir eksikliği anemisi : kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan demirin dışarıdan besinlerle yetersiz alınması yada vücuttan aşırı miktarda kaybedilmesi

Detaylı

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ Dr. Aydan Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları

Detaylı

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER 2011 ATIK PİLLER Bu sunum; Atık Piller Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamı

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

Mesleksel Akciğer Hastalıkları. Prof. Dr. Y. İzzettin Barış

Mesleksel Akciğer Hastalıkları. Prof. Dr. Y. İzzettin Barış Mesleksel Akciğer Hastalıkları Prof. Dr. Y. İzzettin Barış ARGON GAZI AR :Renksis,kokusuz iner gaz.o2 gibi suda erir Kullanım alanları : Basınç odaları,neon,flöresan ampulleri,bronş tümörlerinin laser

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların kasılmasını, sinirlerin

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

BİYOKONSANTRASYON, BİYOAKÜMÜLASYON, BİYOMAGNİFİKASYON

BİYOKONSANTRASYON, BİYOAKÜMÜLASYON, BİYOMAGNİFİKASYON BİYOKONSANTRASYON, BİYOAKÜMÜLASYON, BİYOMAGNİFİKASYON Çevre Toksikolojisi ve Ekotoksikoloji Çevre toksikolojisi, fiziksel çevremizde bulunan kimyasalların çevre üzerindeki olumsuz etkilerini inceleyen

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/8 ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 SU, ATIK SU 1,2 İletkenlik Elektrot Metodu TS 9748 EN 27888 Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar TRANSFERRİN Transferin kanda demiri taşıyan bir proteindir. Her bir trasferrin molekülü iki tane demir taşır. Transferrin testi tek başına bir hastalığı göstermez. Beraberinde serum demiri, ferritin, demir

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON İkinci Bölüm GIDA HİJYENİ, TANIMI ve ÖNEMİ Üçüncü Bölüm PERSONEL HİJYENİ

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON İkinci Bölüm GIDA HİJYENİ, TANIMI ve ÖNEMİ Üçüncü Bölüm PERSONEL HİJYENİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON Hijyenin Tanımı ve Önemi... 1 Sanitasyon Tanımı ve Önemi... 1 Kişisel Hijyen... 2 Toplu Beslenme Sistemlerinde (TBS) Hijyenin Önemi... 3 Toplu Beslenme Sistemlerinde

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi)

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC yöntemi bir sıvıda çözünmüş bileşenlerin, bir kolon içerisinde bulunan genellikle katı bir destek üzerindeki sabit faz ile değişik etkileşimlere girmesi,

Detaylı

YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER

YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER Yükseklik Seviyesi (m.) İrtifa Tanımı 8000 + Ölüm Bölgesi (Death Zone) 7500-5500 Ekstrem Yüksek İrtifa (Extreme High Altitude) 5000-3500 Çok Yüksek İrtifa (Very High Altitude)

Detaylı

DİOKSİNLER VE BUNLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

DİOKSİNLER VE BUNLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ DİOKSİNLER VE BUNLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Mustafa Cüneyt Gezen MEng, DGSA, CIH, ATEX 137 mustafacuneyt.gezen@uskudar.edu.tr 1 Bütün maddeler zehirdir. Zehirsiz hiçbir şey yoktur. Şifa ile

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

Gübre Kullanımının Etkisi

Gübre Kullanımının Etkisi 1 Gübre Kullanımının Etkisi Tarımsal üretimi artırmanın en kolay yollarından biri gübre Dünyada gübre kullanımı sürekli artıyor. En çok tüketilen azotlu ve fosforlu gübreler Kirlilik açısından ahır gübresi

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU Fiziksel ve Kimyasal Analizler - ph Değeri Elektrometrik AWWA 4500-H + B 21 st ed. 2005-103-105 o C de Toplam Katı Madde AWWA 2540-B 21 st ed. 2005 - İletkenlik AWWA

Detaylı

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Kimyasal maddeler, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Detaylı