Oditoryum (Latince: audire, "işitmek", Auditorium),

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Oditoryum (Latince: audire, "işitmek", Auditorium),"

Transkript

1 Oditoryum strüktür

2 Oditoryum (Latince: audire, "işitmek", Auditorium), Konferans, konser ya da tiyatro gösterilerinin yapılabileceği gibi düzenlenmiş büyük salon. Bir yanında sahne, bir yanında izleyiciler bölümü yer alır. İzleyiciler bölümü localar, balkonlar ve galeriden (en üst katta ayakta durulan balkon) oluşabilir. Daha iyi bir görüş sağlamak içi oditoryumların zemini sahneye doğru eğimli ya da basamaklar halinde alçalacak gibi yapılır. Duvarlarda ve tavanda gizli olarak yerleştirilmiş ışıklandırma aygıtları, ses yükselticiler, havalandırma bacaları vb. bulunur. Üniversitelerdeki büyük dersliklere de oditoryum dendiği olur.

3

4 214 kişilik Plan Kesit

5 Çelik Malzemeli Geniş Açıklıklı Taşıyıcı Sistemler Çelik Malzemeli Geniş Açıklıklı Taşıyıcı Sistemler çubuk sistemler ve yüzeysel sistemler olmak üzere iki ana başlık altında incelenmiştir. *Çubuk Sistemler Çubuk elemanlardan oluşan sistemlere çubuk sistemler denir. Çubuk elemanların uzunlukları diğer boyutlarına oranla çok büyüktür. Ağırlık merkezinden geçen doğru ya da eğri ekseni ile tanımlanırlar. Çubuk sistemler, çubuk elemanlarla oluşturulan taşıyıcılık açısından tek boyutlu sistemlerdir. Çubuk sistemler yük dağılımlarına göre tek doğrultuda ve iki doğrultuda yük aktaranlar olmak üzere sınıflandırılabilir. a) Tek Doğrultuda Yük Aktaranlar Kolon-Kiriş Sistemleri Kolon-Kiriş sistemlerde mesnetler ve kirişler birbirinden bağımsız olarak prefabrike olarak üretilmekte ve yerinde montajları yapılmaktadır. Çerçeveler Çerçeve sistem kolon ve kirişlerin birlikte çalıştırılacak şekilde birleştirilmesi ile oluşur. Çelik kolon ve kirişleri çeşitli yöntemlerle birleştirmek mümkündür. Genellikle çelik çerçevelerin yapımında perçinli, bulonlu ya da kaynaklı birleşimler kullanılır. Kemerler Kemer, geniş açıklıkları örtmek için kullanılan en eski taşıyıcı sistemdir. Ancak kemerlerin bitmiş formları ve ölü mekanları nedeniyle kullanımları sınırlı olmakla birlikte kemerin çelik kafes sistemle oluşturulmasıyla oldukça ekonomik 19 bir sistem elde edilir.

6 Düzlem Kafesler Çelik düzlem kafesler yapı açıklığının 15m nin üzerinde olduğu durumlarda tercih edilen taşıyıcı sistemlerdir. b) İki Doğrultuda Yük Aktaranlar Uzay Kafes Sistemler Çok büyük açıklıkları çok narin elemanlarla oluşturmak için uzay sistem kullanılmaktadır. Birbirine düğüm noktalarında bağlı çubuklar ağından kurulu düzenler olan uzay kafes taşıyıcı sistemler ile tek ya da çok tabakalı, düzlem ya da eğri yüzeyler oluşturulabilir. Bu oluşturulan sistemlerle yaklaşık olarak 20 ile 200m arasında açıklıklar geçilebilir. Bu sistemler temel formları yönünden üç gruba ayrılabilir. Düzlem yüzeyli, Tonozsal yüzeyli (Tek eğrilikli), Kubbesel eğrilikli (Çift eğrilikli) olarak gruplandırılabilirler.

7

8 *Yüzeysel Sistemler Yüzeysel taşıyıcı sistemler, düzlem veya eğri yüzeyli olarak yapılabilirler ve bir boyutu diğer iki boyutundan çok küçük olan taşıyıcı sistemlerdir. Plak ve katlanmış plaklar düzlem, kabuk ve şişme sistemler ise eğri yüzeyli taşıyıcı sistemlerdir. Düzlem Yüzeysel Sistemler Katlanmış Plaklar: Düzlem yüzeylerin belli açılarla birleştirilmesiyle oluşturulan katlanmış plaklar ara kesitlerinin birbirleriyle olan konumlarına göre, pramidal ve prizmatik katlanmış plaklar olarak iki grupta ele alınır. Eğrilikli Yüzeysel Sistemler Yüzey kalınlığı yüzeysel yayılımına oranla sürekli ya da süreksiz eğrilikli, yüzeysel taşıyıcılardır. Çelik yüzeysel sistemler genellikle uzaysal ağlar şeklinde yapılmaktadır

9 Betonarme Geniş Açıklıklı Taşıyıcı Sistemler Çubuk Sistemler ve yüzeysel sistemler olmak üzere iki ana başlıkta incelenmiştir. a) Tek Doğrultuda Yük Aktaranlar Kolon Kiriş Sistemi Prefabrike kolon ve kiriş elemanların, belirli bir düzen içinde bir araya getirilmesiyle oluşan çubuk taşıyıcı sistemlerdir. Bu tür sistemlerdeki en basit çözüm, paralel başlıklı bir ana kirisin, temellere ankastre kolonlara oturtulmasıdır. Dolu gövdeli kirişlere sahip sistemlerde taşıyıcı sistem bileşenleri, ana ve tali kirişler ve kolonlardır. Çerçeveler Geniş açıklıklı betonarme bir yapının yerinde yapım sistemi ile inşa edilmesi kalıp maliyeti nedeniyle ekonomik değildir. Bu nedenle prefabrikasyon yapım sistemi, yerinde imalata oranla ekonomik ve daha hızlı bir yapım sistemi olması nedeniyle geniş açıklıklı taşıyıcı sistemlerde tercih edilen bir sistemdir. Endüstri yapıları, depolar, hangarlar gibi büyük açıklığa ihtiyaç duyulan yapılarda taşıyıcı sistem olarak prefabrike betonarme çerçeveler kullanılır.

10

11 Kemerler Betonarme kemerlerin geleneksel yöntemlerle uygulanmasında kalıp, kalıp iskelesi teşkili özellikle maliyeti ve süreyi negatif yönde etkiler. Bu nedenle betonarme çerçeve sistemler gibi kemerler de prefabrike olarak üretilirler. Ancak imalat, nakliye, montaj açısından dolu gövdeli kirişlere göre çok daha pahalıya mal oldukları için öz ağırlığın önem kazandığı m ye kadar olan geniş açıklıklı yapılarda statik açıdan daha uygun olduğundan tercih edilir. Düzlem Kafesler Betonarme düzlem kafeslerin işçilikte meydana gelen güçlüklerden dolayı kullanımı sınırlıdır. Ülkemizde prefabrike betonarme düzlem kafes kirişleri yoğun olmamakla beraber uygulanabilmektedir.

12 b) İki Doğrultuda Yük Aktaranlar Uzay Kafes Kirişler Betonarme uzay kafes kirişler bazı yapılarda öngerilmeli olarak denenmiştir. Fakat gerek maliyeti gerekse işçilik güçlüğünden dolayı kullanımı çok nadirdir.

13

14

15

16

17

18

19 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MEZUNİYET PROJESİ KULİS,SAHNE ARKASI KONU ANLATIMI AD:ESRA YILDIZ NUMARA:B ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: PROF.DR.ALİ DÜZGÜN PROF.DR.SALİH OFLUOĞLU

20 Sahne Arkası Mekanlar Kulis, Sanatçı dinlenme odaları Bay bayan soyunma odaları Atolyeler Çalışma salonları Dekor odaları Kostüm odaları Depolar Teknik mekanlar Makyaj odaları

21 SAHNE ARKASI ORTAK KULANIM ALANLARI VE PERSONEL ODALARI Ana sahnenin yoğunluğu azaltmak için her tiyatroda bir prova sahnesine ihtyaç vardır.örneğin küçük tiyatro:sahnede,oynanacak oyunun dekorları prova edilr.ebatlar ana sahnede kullanılacak olanla aynı olmalıdır.prova sahnesinin planı,geleneksel tiyaronunki gibidir.üç kısımlı tiyatro ve operada buna ek olarak:orkestra prova odası,koro prova odası,solo provaları ve bale salonu bulunur.

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 DEKORASYON DEPOLARI Sahne yüksekliğinde ve sahnenin yakınında olmalıdır.giriş ve sevkiyat yollarında kulis parçalarının yüksekliği,genelde portal yüksekliği +2 m olacak şekilde dikkate alınmalıdır Dekorasyon ve kostüm depolarının ölçülendirmesiyle temel değer,repertuarlarda yer alan sahnelenme sayısını ve repertuarlarda yer alan sahneleme yer alan oyunların değiştirilm sıklığıını verir. Sahne oyununda bölüm, üç kısımlı tiyatro ve operada oyun üresi başına 50 sahneleme gerekir

36 Oyun sahneleme başına oyun alanın yaklaşık %20-25 depo alanı olarak gerekli iken;sahne oyunundan oyun alanın takribi 3 katı operada ise en az 10 katı bir alan gereklidir. Uygulamalar,depoların zaman içeresinde çok küçüldüklerinin göstermektedir.bu nedenle tiyatro ve özelikle operalar depoların yapının dışında olaak biçimde düzenlenmektedirler. Büyük nakliye giderlerinin düşürmek için modern nakliyat ve depolama tekniklerini kullanmaya başlamıştır. Bilgisayar kontorülü depolama sağlayan konteynır sistemleri sahneleme başına takribi 2-4 konteynır.

37

38

39 ODİTORYUM (AUDİTORİUM) Konferans, Konser ya da Tiyatro gösterilerinin yapılabileceği gibi düzenlenmiş büyük salon.

40 Tanım Bir yanında sahne, bir yanında izleyiciler bölümü yer alır. İzleyiciler bölümü localar, balkon ve galeriden (en üst katta ayakta durulan balkon) oluşturulabilir. Daha iyi bir görüş sağlamak için oditoryumların zemini sahneye doğru eğimli ya da basamaklar halinde alçalacak gibi yapılır. Duvarda ve tavanda gizli olarak yerleştirilmiş ışıklandırma aygıtları, ses yükselticiler, havalandırma bacaları vb. bulunur.

41 Temel olarak, çok koridorlu bir düzenlemede her iki taraftan da koridora erişebilmek için sıra başına maksimum koltuk yerleştirilebilir. Sıranın yalnızca bir tarafından koridora erişilebiliyorsa, sıra 7-8 koltuk ile sınırlandırılabilir.

42 Kıtasal düzenlemelerde, tüm koltuklar merkezi bir bölümdedir. Burada her sıra için belirlenen maksimum koltuk sayısı, çok koridorlu düzenlemedeki sınırı aşabilir. Sıra uzunluğunu telafi etmek için, daha geniş sıra aralığı, geniş koridorlar ve stratejik olarak yerleştirilmiş çıkış kapıları gerekir. Her ne kadar çok şey gerekli gibi gözükse de, bu oturma planı çoklu koridor düzenlemesinden daha az etkili değildir. Hatta dikkatli bir şekilde iyi planlanırsa, çoklu koridor düzenlemesinden daha fazla koltuğu aynı mekanda çözmeye olanak tanır.

43 İlk planlama için kişi başı ortalama 7,5 m² kullanılabilir. Bu hem oturma alanı hem de koridor yolları için gerekli alanı içerir.

44 TİYATRO FORMLARI Alanda Hangi Formu Kullanacaksınız? Oditoryum oturma düzeninin olası organizasyonunu değerlendirirken, o alanın hangi formda olmasını istediğinizi düşünmelisiniz. «Form», seyirci ve önceden kullanımı veya işlevi belli olan performansçılar arasındaki planlı ilişkilerin sonucudur. Dikkatlice planlanmış veya programlanmış bir kongre alanı, işlevi desteklemek için belirli bir form talep edebilir. Bu, genellikle birkaç temel tiyatro formundan birini izler.

45 The «End Stage» (Son Aşama) Artıları: Ders, film veya slayt sunumlarına çok uygundur. Eksileri: Performansçı ve seyirci arasındaki ilişki açısından elverişli değil. Bunlara ek olarak, pek çok konvansiyonel yeni ve yenilenmiş binaya uyacak dikdörtgen alanlara rahatça uyum sağlayabilir. Bununla birlikte, bu form, büyük salonlarda konuşmanın anlaşılmasını çok zorlaştırabilir.

46 Wide Fan Arrangement (Geniş Yelpaze Düzenlemesi) Artıları: Uzakta kalan izleyicileri performansçının yanına getirir. Eksileri: Alan kullanımı konuşma ile ilgili faaliyetlerle sınırlıdır. Odak noktasından maksimum 130 dereceyle sınırlandırılmış geniş yelpaze düzenlemesi, uzak izleyicileri performansa yakın hale getirir ve böylece daha samimi bir ortam oluşturur. Bu formda film veya slayt tanıtımı yine mümkündür. Ancak performans alanı derin olmalı ve ekran yansıtılan görüntülerin bozulmasını en aza indirgemek için oldukça arkaya yerleştirilmelidir. Bu formda 130 derecenin aşılması durumda gösterim konuşma ile sınırlandırılır. Baş uzunca bir süre çevrildiğinde ortaya çıkan fiziksel rahatsızlıktan dolayı ancak kısa film sunumlarına olanak tanır.

47 The 3/4 Arena (3/4 Arena) Artıları: Seyirci ile performansçı arasındaki işitme ve görsel temayı iyileştirir. Eksileri: Film tanıtımı asla yapılamaz. Kökleri Antik Yunan açık hava tiyatrolarından gelir. Bu tasarım yaklaşımı, 180 derece ile 270 derece arasında bir açıyla karakterize edilir.

48 Arena Stage (Arena Aşaması) Artıları: 360 derecelik görsel imkanlar sunar. Böylece daha fazla izleyici performansa daha yakın olabilir. Eksileri: Bu sahneyi fiziksel olarak sınırlar, genişlemesine hiç izin vermez. Bakacağımız son form, arena sahnesidir. Bu, 360 derecelik tam bir muhafaza içinde oturma olanağı sunar. Bu oditoryum oturma düzeni daha fazla izleyiciyi performansa yakın hale getiriyor ancak, aynı zamanda belirli kısıtlamalar getiriyor.

49 ODİTORYUM OTURMA ÖLÇÜLERİ KOLTUK GENİŞLİKLERİ

50 Oturma konforu başta tekerlekli sandalye genişlikleri düşünülerek oluşturulmuştur. Mevcut boyutlar 45 cm ile 60 cm arasında değişir. En çok kullanan koltuk genişliği cm aralığıdır. Bu boyutlar destek ayaklarının merkezinden merkezine ölçülen boyutlardır. Oturma konforu çok önemliyse, gerçek koltuk boyutunu belirlemek için koltuk kolları tarafından kullanılan boşluk da düşünülmelidir.

51 Sıra Aralığı Koltuk sırası aralığı veya «sırt sırta» aralığı, oditoryum oturma düzeninde rahat bir kongre alanı oluşturmada çok önemlidir. Nadiren kullanılan en düşük boyut 75cm dir. Bu aralık oturmuş bir kişinin dizleri ile önündeki koltuk sırtı arasında düşük bir boşluk sağlar. Ama oturan bir kişinin önünden biri geçmesi gerektiğinde izin vermeyi gerektirir. Sıra aralığını 90 cm e yükselttiğimizde, oturma konforu geliştirilmiş bir dizi oturmuş kişi boyunca geçiş daha az kesinti ile başarılabilir.

52 Zemin Tasarımı Oditoryum oturma boyutları söz konusu olduğunda, oturma konforu kongre alanı zemininin tasarımından da etkilenir. Düz veya daha az dik eğimli zeminler genellikle bir kişinin diz ve bacaklarının minimum sıra aralığı koşullarında bile uzatmasına izin verir. Bu düzendeki bir kişi, bir koltuğun altındaki açık alanın ve koltuğun sırt sırta tarafından oluşturulan boş alanın avantajlarından yararlanabilir. Zemin eğimi arttıkça bu boş alan azalır. Bu sebeple sırt sırta aralık dar tutulmamalıdır.

53 ODİTORYUM Günümüzde kullanılan ODİTORYUMLARIN temelleri MÖ 550 ile MÖ 220 yılları arasında antik Yunan da tiyatro geleneği başlamış olup, tiyatro yapıları 3 ana bölümden oluşmaktaydı. 1-Orkestra: Daire formunda olup, sıkıştırılmış topraktan meydana gelmiş sahne ya da alandır. Roma Dönemi'nde yarım daire şeklindeyken, Yunan tiyatrosunda tam daire olmuş; oyunların oynandığı, koronun bulunduğu, dans edilen alan olmuştur. 2-Cavea veya Theatron: Yarım daire formunda olup, izleyicilerin oturma yeridir. Taş malzemeden inşa edilmiştir. 3-Skene yani Sahne (Fon): Oyuncuların oyunlarını oynadıkları kısımken birçok unsuru da içinde barındırmıştır. Sahne binasının tiyatro eşyalarını saklamak, dekor oluşturmak, oyunculara kostüm değiştirmeleri için mekan sağlamak gibi bölümleri içermiştir. İlk dönemler bu işler için çadır kurulurken, sonradan mimari haline gelmiştir. İlk ortaya çıktığı zamanlar sahne yüksek değilken, sonradan yükselmiştir. Önceleri sade bir sahne binası inşa edilirken sonradan çok katlı olarak inşa edilmiştir.

54

55 Günümüzde kullanılan ODİTORUM yapıları, mekânsal özelliklerini Yunan tiyatro yapılarından referans almayı sürdürmektedir.

56 Bir ODİTORYUMUN TEMELİNDE izleyici açısından; kaliteli görüş açıları, temiz akustik bir ses ve konforlu oturma mekanları Sunum yapanlar tarafından ise işlevsel sahne arkası mekanları, kaliteli aydınlatma seçimleri ve yer almaktadır. Hacim büyüklüğü, dinleyici sayısına ve amaca göre belirlenmelidir. Amaç Kişi başına hacim (m3) Tiyatro-sinema 4-6 Opera 6-8 Çok amaçlı salonlar 6-8 Konser salonları 8-10

57 Akustik açıdan sorunların artması nedeniyle hacim büyüklüğü m3 ü aşmamalıdır. Kişi başına 10 m3 olarak ele alınırsa, bir hacmin maksimum 3000 kişi için tasarlanabileceği söylenebilir. Bununla birlikte, günümüze değin tasarlanan salonlar göz önüne alındığında, m3 ün altında kalan salonlarda akustiğin çok daha başarılı bir şekilde çözülebildiği görülmektedir.

58 Hacmin biçimi, akustiği etkileyen en önemli faktördür. Hacim tipleri Dikdörtgen, Yelpaze, At nalı, Düzensiz (ya da merkezi)

59 DİKDÖRTGEN PLANLI SALONLAR

60

61 YELPAZE PLANLI SALONLAR Daha fazla dinleyici kapasiyesi olması nedeniyle mimarlar tarafından tercih edilen plan tipidir. Ancak yansımaları daha az olması nedeniyle orta bölümde zayıf ses alanı oluşabilir. A. Dikdörtgen B. Yelpaze C. Ters yelpaze D. Yan duvarları açılı dikdörtgen E. Sahne yan duvarları açılı ters yelpaze

62 Öte yandan, dinleyicilerin ses kaynağından çok uzakta olmasını önleyecek plan tipinin seçilmesi de önemlidir. Şekilde, dikdörtgen plan tipindeki bir salonla aynı kapasiteye sahip yelpaze tipli bir salonda, balkon uygulaması ile, dinleyicilerin kaynaktan fazla uzakta yer alması önlenmiştir

63

64 AT NALI BİÇİMLİ SALONLAR

65 DÜZENSİZ (YADA MERKEZİ) SALONLAR Bu salonların tasarımında, orkestranın dinleyicilerle daha yakın ilişkide olması etkin olmaktadır. Hacim yüzeylerinin paralel olmaması ve/ya da eklenen çok sayıdaki yansıtıcı levha ile doğal ve yayınık bir akustik ortam elde edilir.

66

67 Dikdörtgen biçimli salonlar sağladıkları geç yansımalar nedeniyle genellikle müzik için tercih edilir. Yelpaze biçimli salonlar dolaysız sesin önem taşıdığı ve geç yansımaların istenmediği konuşma amaçlı hacimler için uygundur. At nalı biçimli salonlar tiyatro ve opera için uygunken, klasik müzik için tercih edilmez. Düzensiz (ya da merkezi) salonların akustik başarısı, tavan ve duvar yüzeylerinden oluşan yansımaların durumuna bağlıdır.

68 Akustik kusurlar Odaklanma, Ses tuzağı, Yankı, Vurgusal yankı, Düzgün yayılmamışlık

69 ODAKLANMA İç bükey yüzeyler ses ışınlarının bir noktada ya da bir bölgede toplanmasına yol açarlar. Buna odaklanma adı verilir. Odaklanma, ikinci kaynağın oluşumuna yol açtığından, işitsel açıdan rahatsızlık verir.

70 ODAKLANMA

71 Odaklanmanın önlenmesi için, Salon tasarımlarında iç bükey biçimlenişlerden olabildiğince kaçınmak, İç bükeylik yarıçapını, odaklanmanın hacim dışında olmasını sağlayacak derecede büyük tutmak, İç bükey yüzeyleri ses yutucu gereçlerle kaplamak, İç bükey yüzeyleri, sesin değişik doğrultulara yansımasını sağlayacak dış bükey ya da düz levhalarla kaplamak gibi önlemler söz konusu olabilir.

72 SES TUZAĞI Sahne üzerindeki uzun bir kiriş çıkıntısı ya da partere dar bir yüzey ile açılan sahnede, ses enerjisinin sahne içerisinde pek çok kez yansımalar ile yutulması söz konusudur. Sesin sahne içinde yutularak salona açılamaması akustik bir kusurdur ve ses tuzağı adını alır.

73

74 SES TUZAĞI Ses tuzağını önlemek için; Sahnenin salona geniş bir alanla açılmasını sağlamak ve sesin rahatça çıkışını engelleyici girintiçıkıntılardan kaçınmak, Sesin tek bir yansımayla sahneden çıkıp, özellikle arkada oturan dinleyicilere ulaşmasını sağlayacak yansıtıcı levhaları uygun konum ve boyutta yerleştirmek gerekir.

75 YANKI Yankı gecikmiş ilk yansımadır. İlk yansıma: Hacim iç yüzeylerine ulaşan ses ışını tek bir yansıma ile dinleyici kulağına ulaşıyorsa, ilk yansıyan ses adını alır.

76 YANKI İlk yansıyan sesin yankıya yol açmasında, İlk yansıyan sesle dolaysız ses arasındaki dinleyiciye ulaşım süresi farkı İlk yansıyan sesle dolaysız sesin düzey farkı önem taşır.

77 Yankı olarak adlandırılan gecikmiş ilk yansımaya yol açabilecek yüzeyler bu açıdan kontrol edilmelidir. Özellikle sahne üstü ve salon arka duvarı genelde yankı tehlikesi oluşturan yüzeylerdir. Yansıyan seslerin yankıya yol açıp açmayacağı aşağıda yer alan ilişkiler yardımı ile belirlenebilir.

78

79 VURGUSAL YANKI Vurgusal yankının önlenmesi için; Yüzeylerin paralelliğini bozmak, Karşılıklı yüzeylerden hiç değilse birini çok yutucu gereçlerle kaplamak, Karşılıklı yüzeyleri, sesi değişik doğrultulara yansıtmak için, dışbükey ya da değişik açılarda yerleştirilen levhalarla kaplamak önem taşır.

80 DÜZGÜN YAYINMAMIŞLIK Hacmin değişik bölgelerinde ses düzeyi açısından önemli ayrımlar söz konusu ise, ses düzgün yayınmamış demektir. Uzun bir balkon çıkıntısının altı, salon çok genişse ön salon kenarları ve çok derin hacimlerde arka sıralar genelde sesin zayıf olduğu bölgelerdir.

81 DÜZGÜN YAYINMAMIŞLIK Hacimde sesin düzgün yayılmasının sağlanması için; Salonda sesi yayıcı ve dağıtıcı elemanlar (diffuser) kullanmak, Salonlarda çok derin ve sesin ulaşamayacağı bölgeler oluşturmamak, Çok büyük ve yutucu yüzeyler oluşturmamak gerekir.

82 Maksimum kaynak-dinleyici uzaklığı Müzik için 40 m Konuşma için 25 m Tiyatro için 20 m

83 SALONLARDA SAHNE TASARIMI

84 SALONUN TEFRİŞİ-İÇ PLANLAMASI - SALONLARDA BALKON TASARIMI-

85 SALONUN TEFRİŞİ-İÇ PLANLAMASI - SALONLARDA BALKON TASARIMI-

86 Opera için uygun balkon boyutları (D boyutu 2H ı geçmemeli-θ açısı 25 den az olmamalı)

87 Konser için uygun balkon boyutları (D boyutu H ı geçmemeli, θ açısı 45 yi geçmemeli)

88 SALONLARDA DİNLEYİCİ PLATFORMU TASARIMI- -Konuşma amaçlı hacimlerde dinleyiciler, kaynakla en fazla 140o lik açı içinde yerleştirilmelidirler.

89 -SALONLARDA DİNLEYİCİ PLATFORMU TASARIMI-

90 -SALONLARDA DİNLEYİCİ PLATFORMU TASARIMI-

91

92 SALONLARDA DİNLEYİCİ PLATFORMU TASARIMI

93

94 Yatay ve düşey kesitteki görüş çizgileri sahne yerleşimini ve salonun genişliğini belirler. Görüş mesafesi ve kapasite ise derinliği belirler. Bu durumda görüş çizgilerinin doğru olarak belirlenmesi, planlama aşamasında en önemli rolü oynar. Salonun plan üzerinde yerleşimi ve kesitte ortaya çıkacak olan eğim, görüş çizgileri kullanılarak bulunur. 1. Renklerin net görülebilmesi için maksimum yatay açı 40 dir. 2. Sahnedeki objelerin, sahnedeki diğer objeler ve arka planla olan ilşkisinin net olarak sağlanması için yatay görüş çizgisinin merkez çizgi ile yaptığı açı maksimum 60 dir. 3. Projeksiyon perdesi ile yapılan açı hesaplanırken perdenin uzak kenarına olan çizgi ile perdenin yaptığı açı esas alınır. 4. Seyircinin yer tercihi (drama salonlarında) sırasıyla ön merkez, orta merkez, orta kenar, ön kenar, arka merkez, arka kenar olarak sıralanır. 5. Sahnedeki objelerin net görülebilmesi için gerekli maksimum düşey açı 30 dir. 6. Sinema pojeksiyonlarında tercih edilen maksimum yatay açı 12 dir.

95

96 Görme sınırı: Oyuncunun izleyiciye hitap etme alanı oyuncunun yeteneğine bağlı olduğu kadar, görüş mesafesi ve işitsel sınıra da bağlıdır. Seyirci yüz ifadelerini görecek mesafede olmalıdır. Kabul edilen maksimum mesafe, açık sahnenin merkezinden veya ön sahne çizgisinden 20 m dir. Müzikal oyunlar ve operalar için yüz ifadeleri daha az önemli olduğundan bu mesafe 35 m ye kadar çıkabilir.

97

98 ÖRNEK PROJE İNCELENMESİ

99 EFES KONGRE MERKEZİ Ana salonu 3000 m2 bağlı iki fuayesi ile 5000 m2 kapalı ve 3000 m2 açık alanı sahip fuar bölümü m2'ye yaklaşan açık teras alanlarında oluşturulan alt yapı kişilik büyük oditoryum. Bir adet 745 kişilik küçük oditoryum. Bir adet 3'e bölünebilen 1500 kişilik toplantı salonu. Bir adet 2'ye bölünebilen 400 kişilik toplantı salonu. 35 adet 40 ile 220 kişi kapasiteye sahip komite ve toplantı odaları.

100 kuzey Kuşadası

101 kuzey

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113 TEŞEKKÜRLER..

114 Mutfak-Lokanta-Restaurant Mekanlar-Alt Bölümler-Hacimler

115 Alt Bölümler -kabul : 10.00m² -yıkama kurulama : 14.00m² -tuvalet ve soyunma : 21.00m² -sorumlu ve temizlik odası : 10.00m² -ofis : 14.00m² -kuru saklama : 56.00m² -soğuk saklama : 56.00m² -pişirme/hazırlık : 93.00m² -yıkama bölümü : 12.00m² -bekletme/servis : m² -yeme içme bölümü : m² -makinalı yıkama : 33.00m² toplam : m²

116 TU WİEN 2009 NEUFERT

117 Kaynak - Virginia daki Devlet Okul tesisleri kılavuzu Virginia Eğitim Bakanlığı - Neufert - TU WİEN

118

119 MÜDÜR 80 m2 Merkez müdürü ; emrinde çalışan personelin disiplin ve sicil amirliğini yapmakla görevlidir. Müdürlüğe gelen ödeneklerin yerinde ve zamanında kullanılmasını sağlamaktır.

120 MÜDÜR YARDIMCISI 35 m2 Yapılacak işleri planlar ve takip eder.

121 SEKRETER Yönetici sekreterleri, bir kurum ya da kuruluşta çalışan, yönetim grubunun içinde ve başında bulunan kişilerin yardımcılarıdır. 25 m2

122 MUHASEBE Bütçeleme, yatırım planlama, kredi ve tahsilat, banka işlemleri, vergi ve sigorta işleriyle ilgili kuralları, stratejileri, kararları verir ve denetimini yapar. Bütçeleme denetimini yapar. Banka ve kredi işlemlerinin takibini yapar. Sigorta ve vergi işlerinin takibini ve ödemesini yapar. 40 m2

123 TOPLANTI SALONU 200 m2

124 ORGANİZASYON SERVİSİ 50 m2 Kongre Merkezin de yapılacak faaliyetlerin organizasyonunu sağlayan birimdir.

125 SALON MÜDÜRÜ 50 m2 Oditoryum ve diğer salonlar da yapılacak olan faaliyetleri takip eder. Düzenlemeleri yapar.

126 PERSONEL EĞİTİM SERVİSİ 100 m2 Kongre Merkezin de çalışacak olan kişilerin, gerekli eğitimlerin verildiği birimdir.

127 SAHNE (DEKORATÖR)MÜDÜRÜ Sahne ve dekor düzenlemesini sağlayan kişidir. 25 m2

128 TEKNİK MÜDÜR 30 m2 Bağlı olduğu üst birim genel müdür olmakla beraber, sahalarda yapılan tüm teknik işlerin takibini yapar.

129 İDARİ MALİ İŞLER Mali işlerinin sorumluluğu ve yönetimi, muhasebe departmanının yönetimi, bütçe yönetimi ve bankalar ile olan ilişkilerinin yönetiminden ve en verimli satın alma, sipariş faaliyetlerinin yürütülmesini ve organizasyondan sorumludur. 25 m2

130 AYNİYAT SERVİSİ Kurumlarda malzeme ve mal işlemleriyle uğraşan departman 60 m2

131 AYNİYAT SAYMANI Taşınır Mal Kayıt Kontrol Yetkilisi 20 m2

132 SİVİL SAVUNMA UZMANI Sivil savunma planlarını hazırlamak ve bu planları güncellemek. Sivil savunma servislerinin kuruluşunu sağlamak ve eğitimlerini yaptırmak 25 m2

133 BİLGİSAYAR OTOMASYON UZMANI Yazılımla ilgili kullanıcı ihtiyaçlarını anlamak için süreç sahipleriyle, kullanıcılarla, bölüm yetkilileriyle konuşmak ve birlikte çalışmak Yazılımla ilgili sistem ihtiyaçlarını anlamak 25 m2

134 HUKUK İŞLERİ Kişi ya da kurumlar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların mahkemelerde yasalara uygun olarak, kısa sürede ve güven içinde giderilmesi, bu yolla adaletin gerçekleşmesi için yargıçlara yardımcı olan kişidir. 25 m2

135 ÇAĞRI MERKEZİ 40 m2

136 İNSAN KAYNAKLARI Personel ile ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer yayınların takibini gerçekleştirmek, uygulamada yapılması gereken değişiklikleri tespit etmek, üst yetkilinin onayı ile değişikliklerin yapılmasını sağlamak 30 m2

137 ARŞİV Dosyaların saklandığı, muhafaza edildiği birimdir. 100 m2

138 KURUM DOKTORU 35 m2

139

140

141

142

143

144

145

146

147

148

149

150

151

152

153

154 SERGİ ALANLARI

155 Sanatsal ve bilimsel yapıtların sergilendiği mekanlar ; Tahrip olmaktan,hırsızlıktan,nemden,kuruluktan,güneş ve tozdan korunmalıdır. En iyi iç ışıkta teşhir edilmelidir. Sergilemelerin yapıt-mekan-izleyici arasındaki ilişkiler bütününde pek çok unsuru içerdiği düşünüldüğünde; tasarımlarda ilk belirleyici olan, mekan ve işlev ilişkisini daha da genişleterek,buna nesne nesne,mekan-nesne ve insan-nesne ilişkilerinin dahil edilmesidir.sergileme mekanının tüm tasarımı nesneleri görmek üzere düzenlendiğine göre;sergi mekanı tasarımı bir yandan nesnenin anlattığının okunurluğunu ve etkisini arttırmak,öte yandan nesnenin buradaki çekiciliğini,onu mekandan soyutlayarak vurgulamak açısından bunu başarabilmek zorundadır.

156 SERGİLEME BİRİMLERİ Sürekli sergi Dönemler Koleksiyonlar Geçici sergi salonları Kısa dönemli sergiler için giriş holüyle bütünleşmesi düşünülebilir. Dijital sergi alanı Açık sergi alanları Islak hacimler Tuvaletler Lavabolar Depolar

157 Sergi Alanları (Sergi Salonları) Sergi salonları birbirlerinden ana duvarlarla ayrılacak şekilde tasarlanmalı, ancak bu duvarlar sonraki yıllarda değişikliğe imkân verecek özellikte olmalıdır. Sergi alanları içerisinde geçici duvar sistemleri ile bölümleme yapılmalıdır. Sergi alanı, serginin etkileşimli, görsel ve uygulamalı bileşenlerinin kapladığı alanı ifade eder. Sözü edilen sergi bileşenlerinin arasında bulunan yürüme, aktivitelere iştirak etme ve geçiş için boş bırakılan alanlar, diğer bir ifadeyle sergi ve bileşenleri içerisinde ziyaretçilerin dolaşım ve kullanımına açık olan alanlar da sergi alanı kapsamında değerlendirilir.

158 Dünyadaki örnekler inceldiğinde sergi alanları ile toplam bina büyüklüğü arasında sabit bir oran olmadığı görülmektedir. Oran, tercihlere bağlı olarak değişmektedir (Örn: %20 %55). Bu tür bölümlemeler sergilerin şematik detaylı tasarım aşamalarının sonunda netleşir. Geçici Sergi Alanı ve Deposu Dünya standartlarına bakıldığında ortalama 1000 m2 (en az 500 m2 ) büyüklüğünde ve %30 u büyüklüğünde bir depoya sahip, gezici sergilerin yerleştirilebileceği bir geçici sergi alanının bulunması gerekir. Bu alana girişler için ayrı bilet kesilmesi söz konusu olabileceğinden, ayrı bir girişinin olması gerekmektedir.

159 Tavan Yüksekliği Tasarlanacak binanın sergi alanlarının ve genel mekânların net tavan yükseklikleri (tavanda yer alacak her türlü tesisatın en alt noktasından zemine kadar olan yükseklik) her katta 5 metreden az olmamalıdır. 7 metre civarı yükseklikler ise projenin ilerleyen safhalarında sergi gereksinimine göre ayarlanabilir ortamlar yaratmaya (asma kat vb.) imkân sağlayacaktır. Ancak, tavan yüksekliği arttıkça ısıtma, soğutma gibi işletme maliyetlerinin de artacağı unutulmamalıdır.

160 Elektrik Sergi salonlarının güç gereksinimleri aydınlatma ve sergilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. Su, Atık Su, Doğalgaz, Basınçlı Hava ve Data Kabloları Tesisatı Sergi alanlarında her 200 m2 de bir en az birer adet su, atık su, doğalgaz ve basınçlı hava temin noktası bulunmalıdır.

161 Işıklandırma Sergi salonlarında farklı sergilerin yerleştirilmesine ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde uygun ışıklandırma sağlayabilecek esnek sistemlerin (hareketli ray spot vb.) kullanılmasının gerektiği belirtilmektedir. Sergi salonlarında istenilen ambiyansın oluşturulabilmesine imkân vermesi bakımından, sergi salonlarındaki günışığının kontrol edilebilir olması önem taşımaktadır. Dolaşım Alanları (Sergilerle ilgili olanlar) Sergilerin yer değiştirme, tamire götürme, yenileme vb. amaçlarla zaman zaman bina içerisinde taşınmasının gerekebileceği öngörüsüyle koridorların, geçişlerin, açıklıkların ve yük asansörlerinin ölçülerinin büyük ve ağır objelerin taşınmasına olanak sağlayacak biçimde planlanması gerekmektedir.

162 Sergi Alanlarına Ulaşım Sergi salonlarında ya da binanın sergi salonlarına kolaylıkla ulaşılabilecek yerlerinde, sergilerin dışarından getirilmesine olanak verecek ölçü ve konumlarda direk girişlerin (yükleme kapılarının) bulunması ve dolaşım alanlarının sergilerin sergi salonlarına, atölyelere kolayca götürülüp getirilmesine olanak verecek şekilde planlanması gerekmektedir. Bina İçerisindeki Geçişler / Açıklıklar Büyük sergilerin / objelerin taşınmasına olanak sağlayacak şekilde ortalama en az 3,8 x 3,8 m olmalıdır. Yük Asansörlerinin Kapasitesi Yük asansörü kabinlerinin yükseklik ve genişliğinin, sergilerin kurulum, tamir vb. nedenlerle sergi salonları, atölyeler ve diğer ilgili alanlara taşınabilmesine uygun büyüklükte olmasının gerekliliği belirtilmektedir. Asansörlerin taşıma kapasiteleri ise ortalama kg olarak belirtilmektedir.

163 Akustik Tasarım Sergi salonlarının ve giriş holü başta olmak üzere ziyaretçilere açık tüm alanlarının akustik tasarımının, ses yansımasını ve bitişik alanlardaki faaliyetleri etkilemeyecek ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde, kalabalık gruplarının geleceği düşünülerek ve bu konularda belirlenmiş standartlara uygun şekilde, ses yutucu özellikte yapılması gerekmektedir.

164

165

166 OTOPARK B YASİN EGE

167 Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen; a) Bina otoparkları: Bir binayı çeşitli amaçlar için kullanan özel ve tüzel kişilere ait ulaşım ve taşıma araçları için bu binanın içinde veya bu binanın oturduğu parselde açık veya kapalı olarak düzenlenen otoparkları b) Bölge otoparkları ve genel otoparklar: Bir şehir veya bölgenin mevcut ve gelecekteki şartları ve ihtiyaçları gözönünde bulundurularak imar planları ile düzenlenen ihtiyaca göre açık, kapalı ya da katlı olarak belediyeler veya diğer kamu kuruluşları ve özel kişiler tarafından yapılan ve işletilen otoparkları, c) Birim park alanı: Bir aracın park etmesi için gerekli olan ve manevra alanları dahil toplam park alanını, ifade eder. Madde 4- Otoparkla ilgili genel esaslar aşağıda açıklanmıştır. a) Binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanması esastır. b) Binaların, imar planı ve mevzuat hükümlerine göre belirlenen ön ve yan bahçe mesafeleri, otopark olarak kullanılamaz. c) Binanın ihtiyacı olan miktardaki otopark alanları, Kat Mülkiyeti Kanununda belirtilen ortak alanlardan olup, bu hali ile yönetilir. d) Binek otoları için birim park alanı en az 20 m2 dir. Bu alan kamyon ve otobüsler için manevra alanı hariç olmak üzere enaz 50 m2 üzerinden hesaplanır. e) İmar planları hazırlanırken parselinde otopark tesisi mümkün olmayan yerlerde otopark ihtiyacının karşılanması amacıyla bölge ve genel otopark yerleri belirlenir. Ayrıca parselinde otopark yapılması mümkün olan alanlarda imar parsellerinin büyüklükleri otopark yapımını mümkün kılacak şekilde tesbit edilir. f) (Değişik:RG-02/09/ ) Meskun alanlar, kentsel sit alanları, üzerinde korunacak yapı bulunan parseller, arazinin jeolojik ve topografik yapısı, giriş-çıkış, trafik emniyeti sağlanamaması gibi imar planındaki konumundan kaynaklanan nedenlerle otopark ihtiyacının parselinde karşılanması mümkün olmayan durumlara ilişkin ilkeler, belediye meclis veya il idare kurulu kararı ile belirlenir.

168 (Değişik:RG-14/06/ ) Münferit talepler bu ilkelere göre değerlendirilir. Üzerinde tescilli 1, 2 ve 3 üncü grup yapı bulunan kentsel sit alanı içinde veya dışındaki parseller hariç, parselinde otopark ihtiyacı karşılanamayan durumlarda belediyesince veya valilikçe bu Yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek otopark bedeli alınır. (Ek üçüncü paragraf:rg-22/04/ ) Otopark bedeli alınan parsellerin otopark ihtiyacının belediye veya valilikçe karşılanması zorunludur. Otopark ihtiyacı parselinde karşılanamayan ve idaresince İmar Kanununun 37 nci maddesine göre otopark tesis edilemeyen alanlarda otopark bedelinin arsa payı hariç %25 i yapı ruhsatının verilmesi sırasında nakden, kalan %75 i ve arsa payı ise belediyesince veya il özel idaresince parselin otopark ihtiyacı karşılandıktan en geç doksan gün sonra o yıla ait miktarlara göre değerlendirilerek tahsil edilir. Yapı ruhsatı düzenleme aşamasında ödemelere ilişkin taahhütname alınır ve tapu kütüğüne bu hususta şerh düşülür. Plansız alanlarda otoparkın parselinde veya yapıda karşılanması zorunludur. g) (Değişik:RG-02/09/ ) Otoparkların giriş ve çıkışlarının yeterli olması, iç ve dış trafiği aksatmayacak şekilde düzenlenmesi mecburidir. Otoparklarda, İmar Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine uyularak yangına karşı gereken önlemlerin alınması, özürlülerin kullanımına dönük düzenlemelerin yapılması zorunludur. Ayrıca, özürlülere ilişkin standartlarda dahil olmak üzere Türk Standartları Enstitüsünce hazırlanan ilgili tüm standartlara uyulur. Standartların bu Yönetmelikte belirlenen ölçü ve miktarlardan daha az olması halinde Yönetmelik hükümleri geçerlidir. Bu düzenin sağlanmasından ve yürütülmesinden belediyeler ve valilikler sorumludur. h) (Değişik:RG-02/09/ ) Bu Yönetmelikte belediye meclisi veya il idare kurulu kararı alınması öngörülen hususlarda, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak, bu Yönetmelik hükümlerine uyulmak koşuluyla uygulanacak şekli takdire belediye veya valilikler yetkilidir. İmar planları veya belediye meclisi ve il idare kurulu kararıyla bu Yönetmelik hükümlerine aykırı kararlar getirilemez. ı) (Ek:RG-02/09/ ) Umumi bina ve bölge otoparkları ile genel otoparkların giriş-çıkış ve asansörlerine en yakın yerlerinde birden az olmamak şartıyla, her 20 park yerinden birinin özürlü işareti konularak özürlüler için ayrılması zorunludur. j) (Değişik:RG-22/04/ ) Belediyelere veya valiliklere bu Yönetmelik ile tespit yetkisi verilen hususlarda, belediye meclisi veya il genel meclisi kararları alınmayan veya eksik alınan konularda Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yayımlanan Tebliğ hükümlerine uyulur.

169 Otopark Yönetmeliği ne göre otoparkların tanımı nedir? Bina otoparkları: Bir binayı çeşitli amaçlarla kullanan gerçek ve tüzel kişilere ait ulaşım ve taşıma araçları için bu binanın içinde veya bu binanın bulunduğu parselde açık veya kapalı düzenlenen otoparkları, Ada İçi Otoparkları: Elverişli yapı adalarında, gerektiğinde binaların arka bahçeleri de kullanılarak ve ada içlerinde, imar planlarında düzenleme yapılarak, ilgili parsellerin ortak kullanımına açılan açık ya da kapalı olarak düzenlenen otoparklardır. Bölge otoparkları ve genel otoparklar: Bir şehir veya bölgenin mevcut ve gelecekteki şartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak imar planları ile düzenlenen ihtiyaca göre açık, kapalı ya da katlı olarak belediyeler veya diğer kamu kuruluşları ve özel kişiler tarafından yapılan ve işletilen otoparklarıdır. Birim park alanı: Bir aracın park etmesi için gerekli olan ve manevra alanları dâhil toplam park alanıdır.

170 ÖZGÜN BİR OTOPARK MİMARİSİNDE ARAÇLARA VE ONLARIN SÜRÜCÜLERİNE YÖNELİK İŞLEVSEL İÇ VE DIŞ MİMARİ OTOPARK KULLANIM ALANLARI ŞÖYLE SIRALANABİLİR. -Homojen ve açık oturum planı -Düz veya tercihen sol virajlarda [soldan trafikte ise sağ virajlarla] girilen otopark tesisleri -Geniş tutulmuş rampalar, virajlar, rampa çıkış ve iniş eşikleri -Araç yoluna dik olan rampa bağlantılarının geçiş virajlarıyla yeterince geniş tasarlanması -Giriş ve çıkış trafiğinin birbirinden ayrılması -Trafik bağlantı yerlerinde iyi görüş sağlanması aynı yönde ilerleyen paralel rampalarda hayalet sürücülere karşı önlem alınması -Park yerlerinin araç yoluna tercihen 45 ile 81 derecelik açı çizerek düzenlenmesi -Ortalama 2.50/5.00 metrekare alanda kolay kullanımlı park yeri tasarımı -Kolon içermeyen araç yolları -İyi aydınlatılmış otopark yolları -Araç yolu üzerinde görüşü engelleyen yapı elemanlarının yer almaması -Bir park katında veya ödeme bölümünde dışarı atılmadan tekrar tur yapma imkanı sağlayan trafik düzeni -Asansör,yürüyen merdiven ve merdiven evlerinin hem kullanıcılar hem de yangın koruma açısından en doğru yere konumlandırılması -Yaya trafiğinin otopark içerisinde doğru düzenlenmesi[asansörlere,yürüyen merdivenlere ve merdiven evlerine kısa ve iyi işaretlenmiş bağlantılar,güvenli yaya yolları vs..]..özel kullanım alternatiflerinin gözetilmesi[alışveriş arabalı/arabasız,alışveriş arabalarını bırakma alanları,tekerlekli sandalye kullanıcıları için park yerleri]..kolay fark edilen,yeterince büyük ve anlaşılır olan,kamu alanıyla ve birbiriyle uyumlu trafik tabelalarının ve işaretlerinin kullanılması -Merdiven evlerinin yangın koruma camları içeren kapı ve duvarlarla dışarıya ve park katlarına açılmasının sağlanması,asansörlerde cam kullanılması

171 BİNA OTOPARKLARI NASIL OLMALIDIR? -Otoparklar Yönetmeliği ne göre bina otoparkları şöyle olmalı ya da olmamalıdır: İhtiyacını öncelikli olarak bodrum katlarda karşılamak ve ön bahçe mesafesi gerisinde kalmak şartıyla; binaların arka ve yan bahçelerinde, tamamı tabii zemin altında ihtiyacı kadar veya daha fazla otopark yapılabilir, otopark giriş çıkışları ön bahçe mesafesi içinde sağlanabilir. Otopark rampası hiçbir koşulda parsel sınırı dışından başlatılamaz. -Binanın ihtiyacı olan otoparkını parsel veya bina bünyesinde karşılamak, otopark dışında hiçbir kullanım getirmemek, imar planı ve/veya İstanbul İmar Yönetmeliğinin öngördüğü bahçe mesafelerini korumak şartıyla ( tabii zemin altındaki bodrum katlarda ön bahçe mesafesi hariç diğer bahçe mesafeleri aranmaz ) bağımsız bölüm olarak bodrum ve zemin katlarında ticari amaçlı otoparklar yapılabilir. Söz konusu ticaret amaçlı otoparklar emsal hesaplarına dâhil edilir. -Ticaret amaçlı dışa dönük olarak kullanılan otoparklarda UKOME görüşü alınarak uygulama yapılacaktır. Bu otoparkların tavan döşemelerinde ve komşuya bitişik duvarlarında ses izolasyonu yapılması zorunludur.

172 Aşağıda belirtilen bölgelerde yer alan parsellerde, otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanma zorunluluğu yoktur. a) İmar planlarında, araç trafiğine kapatılmış yol veya yaya bölgelerinde kalan ve UKOME tarafından güzergâhında otopark giriş - çıkışına izin verilmeyen yollardan yüz alan parsellerde, b) Arazinin jeolojik ve topoğrafik yapısı, yeraltı suyu seviyesinin yüksekliği veya parselin yola nazaran tabii zemininin çok düşük olması nedeniyle parselinde veya bina bünyesinde otopark tesisi mümkün olmayan parsellerde, c) Yaya yollarından veya merpenli yollardan cephe alan ve başka yollardan araç giriş çıkışı mümkün olmayan parsellerde, d) Eğimi %20 ten fazla olan imar yollarından cephe alan parsellerde, e) Arazi yapısı nedeniyle %20 den fazla meyilli rampa ile otopark girişini gerektiren parsellerde, f) Rampa boyu ve park etme düzeni yönünden boyutları elverişli olmayan parsellerde, g) Ön bahçe mesafesi 3m. den az olan bitişik nizam parsellerde,

173 OTOPARKLARIN DÜZENLENMESİNDE AŞAĞIDA BİLDİRİLEN ÖLÇÜLERE UYULACAKTIR. a) Otopark rampası ve sirkülasyon yolları üzerinde yapılacak otopark tefrişlerinde, otopark tefrişinden sonra kalan mesafenin, minimum rampa genişliğini sağlaması zorunludur. b) Otopark giriş kapısı genişliği net 2.75 mt. den az olamaz. c) Otopark giriş kapısı yüksekliği net 2.00 mt. den az olamaz. d) Otoparkların iç yüksekliği (kiriş altı da dâhil olmak üzere) hiçbir yerde net 2.00 mt den az ve net 3.50 mt. den çok olamaz. Ancak bünyesinde atölye bulunduran binaların 1. otopark katı net yüksekliği en fazla 4.50 mt. olabilir. e) Umumi otoparklarda rampa eğimi % 15 ten fazla olamaz. Umumi otoparklar haricinde, otopark ihtiyacını bünyesinde karşılayan binalarda otopark rampası eğimi %20 den fazla olamaz, f) Otopark rampa genişliği 2.75 mt. den az olamaz. g) Umumi otoparklarda yapılacak 90 derecelik dönüş verilen yollarda, küçük araçlar için giriş ve dönüş yolu genişlikleri toplamı 7.00 mt. den az olamaz. Umumi otoparklar haricinde bu ölçü 6.00 mt den. Az olamaz. h) Otoparkların tefrişinde manevra alanı hariç, binek otoları için en az mt., kamyon ve otobüsler için en az 4 x 12 mt. Ölçüsü esas alınır. Zemin veya bodrum katları ticaret olarak kullanılmayan konut alanlarında 8 metre ve daha fazla ön bahçe mesafesi olan parsellerde, bina ön cephesinden itibaren 3 metre dışında kalan kısım otopark alanı olarak düzenlenebilir. Binaların yan bahçe mesafeleri içerisinde, bina cephesinden itibaren 3 metre dışında kalan kısım otopark alanı olarak düzenlenebilir. Binaların arka bahçe mesafeleri içinde otopark yapılabilir. Arka bahçede otopark yeri yapılabilmesi için yan bahçe mesafesinin en az 3.00 m. olması veya binanın zemin katından en az 2.75 mt genişliğinde geçiş yolu düzenlenmesi şarttır. Bahçede düzenlenecek olan otoparkların üstleri hiçbir şekilde kapatılamaz.

174 Kullanım Çeşitleri Miktarları 1 - Meskenler 3 daire için 2 - Ticari amaçlı yapılar ve büro binaları 50 m2.ye kadar 3 - Konaklama tesisleri Oteller 5 oda için Moteller oda sayısının %80 i kadar Hosteller 5 oda için Tatil Köyleri 4 oda için Apart Oteller 2 ünite için Pansiyonlar 4 oda için Termal Tesisler 4 oda için Kampingler 1 ünite için Kırsal Turizm Tesisleri 4 ünite için Diğerleri 75 m2.ye kadar 4 - Yeme, içme, eğlence tesisleri 50 m2.ye kadar 5 - Sosyal kültürel ve spor tesisleri 30 oturma yeri için 6 - Kongre ve sergi merkezleri kapasitesinin %5 i oranında 7 - Eğitim Tesisleri 400 m2.ye kadar 8 - Sağlık Yapıları 125 m2.ye kadar 9 - İbadet yerleri 300 m2.ye kadar 10 - Kamu kurum ve kuruluşları 100 m2.ye kadar 11 - Sanayi depolama ve toptan ticaret 200 m2.ye kadar 12 - Küçük sanayi 125 m2.ye kadar 13 - Semt pazarı 100 m2.ye kadar Pazar alanı için, en az 1 otopark yeri ayrılır. Otopark miktarının, engellilere ayrılanlar da dahil araç park yerlerinin, varsa parsel sınırından itibaren otopark rampasının, trafik akışının ve tesis kapasitesinin yapının onaylı mimari projesinde sayısal değerleri ile birlikte belirtilmesi zorunludur. Otopark rampası hiçbir koşulda parsel sınırı dışından başlatılamaz. Otopark rampasının yapı yaklaşma sınırı içinden başlatılabilmesi için imar planı kararı alınması ve rampa projelerinin hazırlanması zorunludur.

175

176

177

178

179

180

181

182 Kapalı veya açık otoparklarda her bir araç için genellikle kullanılan park yeri ebatı 250 cm. x 500 cm. dir. Engelli otopark ölçülerinde ise bu ebatlar 350 cm. x 500 cm. olmaktadır.

183 Özürlüler için düzenlenmiş bir park yerinin en az genişliği 3.60 m, tavsiye edilen genişlik ise 3,90 m dir. Tekerlekli sandalyeler için iki park yeri arasında 1.40 m genişliğinde bir erişim koridoru düzenlendiğinde park yeri genişliği 2.50m olabilir.

184 Otoparkın giriş ve çıkış alanları, yol kotu ile aynı veya en fazla %8 i geçmeyen rampa olmalı, zemin kaymayı önleyici ve giriş çıkışı belirleyen ayrı malzemelerle kaplanmalıdır. Açık/kapalı otoparkların giriş/çıkış alanlarında araç trafiğini aksatmayacak şekilde, görülebilir yerlere özürlülerin de algılayacağı kent haritası, acil durum gibi bilgi panoları yerleştirilmelidir.

185 Açık Otoparklar Açık otopark yerlerinde aşağıdaki şartlar bulunmalıdır: - Yanlış kullanımı engelleyen sembol veya trafik işareti açıklamaları, - Yol seviyesinde kaymayı önleyici malzemeyle düzgün kaplanmış ve üzerinde herhangi bir engel bulunmayan inme/binme alanı, - Yerlerde ve direklerde yönlendirici oklar, - Özürlüler için ayrılmış park yerlerinde kaldırım rampası, - Özürlülere ayrılan park yerlerinin zemininde özürlülere ait park yeri işareti olmalıdır.

186 Otopark tasarım ve projelerinde giriş ve çıkış rampaları da oldukça önemlidir. Bu gibi projelerde rampaların eğimleri %20 eğimi geçmemelidir. En ideal rampa eğimi ise %10 civarı olmasıdır. Rampa genişlikleri ise tek yönlü otopark rampalarında 330 cm. ve her iki yanında 20 cm. bordür, toplam 370 cm. idealdir. Ancak alanın kısıtlı olduğu durumlarda 330 cm. lik genişlik 250 cm. e kadar düşürülebilir. Otopark kat yüksekliği ideal ölçüsü ise minimum 350 cm. dir.

187 ARAÇLARI PARK ETMEK İÇİN KULLANILABİLECEK BÜTÜN YAPI TİPLERİ ŞÖYLE SIRANABİLİR. > Tekil Yerüstü Otoparkları > Tekil Yeraltı Otoparkları > Bütünleşik Yeraltı Otoparkları > Otomatik Park Sistemleri > Yarı Otomatik Park Sistemleri > Mekanik Park Sistemleri

188

189

190

191

192

193

194

195

196 HAREKETLİ BÖLME DUVAR NE DEMEKTİR? Mekanları çeşitli alanlara bölmeye yarayan katlanarak toplanabilen duvar sistemine hareketli bölme duvar denilmektedir. Kapatıldığında tamamen sabit bir duvar görüntüsü oluşturmakla birlikte kolaylıkla hareket ettirilerek açılabilir ve çeşitli şekillerde park alanları oluşturularak toplanabilir. Hareketli bölme duvar sistemi sayesinde aynı mekan içerisinde birden fazla alan oluşturabilirsiniz AÇIK DUVAR; TEK BİR ALAN Hareketli bölme duvarlar için yapacağınız yatırım, gereksiz alan kayıpları yaşanmasını engelleyeceği gibi aynı anda farklı kullanımlara imkan tanıyarak dayanıklı yapısı ile uzun süreli kazanç elde etmenizi sağlar. Hareketli bölme duvarlar ihtiyaçlara göre istenilen şekilde rahatlıkla bir kişi tarafından hareket ettirilebilirler. KAPALI DUVAR; DAHA ÇOK ALAN Yeni alanlar, ortadan kaldırılmaları kadar kolay bir şekilde oluşturulurlar. Alternatif ses yalıtım değerleri ile birlikte istenilen görüntüde oluşturulabilirler. İsteğe bağlı olarak panel içerisine yerleştirilebilen pencereler veya geçiş kapıları size daha fazla esneklik ve geçirgenlik sağlar.

197 Malzeme yapısı sayesinde her bir duvar panelini tamamen kendi isteğinize göre oluşturabilirsiniz. PANEL MODELLERI Hareketli duvar modelinizi oluşturmak için aşağıda gösterilen panelleri örnek olarak kullanabilirsiniz. Burada gösterilen seçenekler, kapı geçişli olanlarda dâhil olmak üzere genelde tercih edilen uygulama örnekleridir. İsteğe bağlı olan geçiş kapılarının çeşitli uygulamaları, size daha fazla esneklik sunmaktadır. DAHA ÇOK ESNEKLİK VE ALTERNATİF BARINDIRAN KAPILAR;

198

199 DUVAR KALINLIĞI: 100mm 120mm DUVAR GENİŞLİĞİ: Ölçü Aralıkları 600mm den 1200 mm kadar DUVAR AĞIRLIĞI: kg/m2 GÖZDE PROFİLİ: Kaynaklı çelik konstrüksiyon YALITIM MALZEMESİ: Cam / Taş yünü A1 sınıfı Policarbon Levha SES YALITIMI: 100 mm için Db YANGAN DAYINIMI: 30 Dk. 1 saat Yangın dayanımı

200

201 Kullanılmayan panelleri park alanları oluşturarak veya mekanınızın dışında başka bir noktaya taşımanız mümkündür. PARK ALANLARI VE PARK ŞEKİLLERİ Hareketli bölme duvar panellerini seçiminize bağlı olarak aşağıda belirtilen şekillerde park edebilirsiniz. Park alanlarını mimari tasarımınıza göre yerleştirebilir, mekanlarınıza birden fazla ray hattı döşeterek aynı alanı rahatlıkla farklı ebatlarda bölebilirsiniz.

202 PERSPEKTİFTE SEÇENEKLER Aşağıdaki görüntüde, farklı hareket noktaları, saklama olasılıkları ve geçiş kapılarını da içeren duvar sistemi gösterilmektedir. Elektronik giriş (opsiyonel) Oteller ve konferans salonları için çok kullanışlıdır. Ayrıca giriş kontrollerinin yapılabileceği, yönetim kurulları gibi yerler için de kullanılabilir. Yerinden çıkan tutma aparatları (opsiyonel) Yanındaki panelin uzaklaştırılması ile otomatikman yerinden çıkan tutma aparatları taşıma esnasında ekstra kolaylık sağlar. Elektronik anahtarlar Armatürler (opsiyonel) Elektrik armatürleri, klima ve havalandırma anahtarları vs. Zorlayarak kapatma (opsiyonel) Kullanıcıların sistemi kuvvetli bir şekilde zorlayarak kapatmasına engel olarak uzun kullanım sağlamaktadır.

203 EL İLE KUMANDA EDİLEN MANUEL MAKAS SİSTEMİ Panelleri kolayca sabitlemenizi sağlayan makas sistemidir. ELEKTRİK İLE KUMANDA EDİLENMAKAS SİSTEMİ Bu yarı otomatik sistemde tavan ve zemin kapatmaları elektrikli olarakkumanda edilmektedir.

204 Teknik özellikler 1. Farklı tiplerde tavan destekleri 2. Alüminyum ray sistemi kg/m1 çekim gücü olan manyetik bant 4. Teleskopik tavan kapatma 5. Özel tekerlek sistem

205 RAY SİSTEMİ Hareketli bölme duvarınızda kullanılacak ray sistemi, panel askı tipi seçimine, panel ağırlıklarına ve panel yüksekliğine bağlıdır.

206 PANEL YÜZEY KAPLAMA ÖZELLİKLERİ Panel yüzeylerinde melamin kaplama, laminat kaplama, doğal kaplama,lake kaplama, akustik kumaş kaplama, deri kaplama, yapak deri kaplama, manyetik board kaplama ve özel digital baskı kaplama gibi bir çok alternatif uygulama yapılmaktadır.

207 TEMEL LEVHADAN IŞLEVSELLİĞE DOĞRU Hareketli bölme duvar panellerinin taşıyıcı alüminyum konstrüksiyonunun her iki tarafında sonlandırma levhaları bulunur. Çeşitli özellikler barındıran bu levhaların seçimleri, kullanım ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Temel levhalar sonsuz olasılıklar içerisinde bitiş çeşitlerine tabii tutulabilirler. Bunun seçimi sadece tasarımla ilgili olarak değil aynı zamanda çizilme, dayanıklılık, hijyen vb. işlevsel taleplere göre de değişebilir. Özel bitişler 1 Antibakteriyel 2 Ayna 3 Dijital baskı 4 Deri 5 Ondülasyon 6 Doğal kaplama 7 Manyetik board 8 Kumaş, akustik kumaş 9 Metal 10 Beyaz yazı tahtası 11 Laminat 12 Melamin

208

YAPI FİZİĞİ 2 HACİM AKUSTİĞİ

YAPI FİZİĞİ 2 HACİM AKUSTİĞİ YAPI FİZİĞİ 2 HACİM AKUSTİĞİ 3.Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yapı Fiziği II-Hacim Akustiği 1 Salonun tasarımı ve uygulanması sırasında hacim akustiği ile ilgili gereksinimler; Salonun fiziksel sınırlarının

Detaylı

Madde 2 - (Değişik madde: 02/09/ sayılı R.G. Yön/1. md.)

Madde 2 - (Değişik madde: 02/09/ sayılı R.G. Yön/1. md.) Otopark Yönetmeliği Bayındırlık ve İskan Bakanlığından Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 01/07/1993 Yayımlandığı Resmi Gazete No: 21624 BİRİNCİ KISIM : Genel Hükümler Amaç ve Dayanak Madde 1-3194 sayılı

Detaylı

OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak: Madde 1- Kapsam: Madde 2- (Değişik: RG-02/09/1999-23804) Tanımlar: Madde 3-

OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak: Madde 1- Kapsam: Madde 2- (Değişik: RG-02/09/1999-23804) Tanımlar: Madde 3- OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak: Madde 1-3194 sayılı İmar Kanununun 37 nci ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan bu Yönetmeliğin amacı, yerleşme yerlerinde araçların

Detaylı

Asansör Yönetmeliği. Amaç ve Dayanak

Asansör Yönetmeliği. Amaç ve Dayanak Asansör Yönetmeliği Bayındırlık ve İskan Bakanlığından Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 01/07/1993 Yayımlandığı Resmi Gazete No: 21624 BİRİNCİ KISIM : Genel Hükümler Amaç ve Dayanak Madde 1-3194 sayılı

Detaylı

OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak: Madde 1- Kapsam: Madde 2- Tanımlar: Madde 3- Genel Esaslar Madde 4-

OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak: Madde 1- Kapsam: Madde 2- Tanımlar: Madde 3- Genel Esaslar Madde 4- OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak: Madde 1-3194 sayılı İmar Kanununun 37 nci ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan bu Yönetmeliğin amacı, yerleşme yerlerinde araçların

Detaylı

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İMAR İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İMAR İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İMAR İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ 2014 ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ Yasal Dayanak:

Detaylı

YAPI FİZİĞİ II HACİM AKUSTİĞİ

YAPI FİZİĞİ II HACİM AKUSTİĞİ YAPI FİZİĞİ II HACİM AKUSTİĞİ Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Ar. Gör. Aslı Özçevik Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Hacim tasarımında akustiğin etkisi Salonun fiziksel

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İMAR İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İMAR İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İMAR İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ UYGULAMA İLKE VE ESASLARI 2016 Yasal Dayanak: MADDE 1- Bu

Detaylı

OTOPARK YÖNETMELİĞİ. c) Birim park alanı: Bir aracın park etmesi için gerekli olan ve manevra alanları dahil toplam park alanını,

OTOPARK YÖNETMELİĞİ. c) Birim park alanı: Bir aracın park etmesi için gerekli olan ve manevra alanları dahil toplam park alanını, OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak Madde 1-3194 sayılı İmar Kanununun 37 nci ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan bu Yönetmeliğin amacı, yerleşme yerlerinde araçların

Detaylı

Madde 1 - Otopark Yönetmeliğinin 4/f maddesi uyarınca belirlenen esaslar aşağıda açıklanmıştır.

Madde 1 - Otopark Yönetmeliğinin 4/f maddesi uyarınca belirlenen esaslar aşağıda açıklanmıştır. Otopark Yönetmeliği Hakkında Genel Tebliğ 29.9.1993 tarih ve 21173 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan Otopark Yönetmeliği'nin bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmeliğin 3. Maddesi uyarınca

Detaylı

Madde 1- Otopark Yönetmeliğinin 4/f maddesi uyarınca belirlenen esaslar aşağıda açıklanmıştır.

Madde 1- Otopark Yönetmeliğinin 4/f maddesi uyarınca belirlenen esaslar aşağıda açıklanmıştır. Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: OTOPARK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 30 Aralık 1993 Resmi Gazete Sayısı: 21804 29.9.1993 tarih ve 21713 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Otopark

Detaylı

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA KAT PLANI PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA) Bütün kat planları birebir çizilir, tekrar eden katlar için açıklama yazılır.

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

OTOPARK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 01.07.1993. Resmi Gazete Sayısı: 21624 BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler. Amaç ve Dayanak:

OTOPARK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 01.07.1993. Resmi Gazete Sayısı: 21624 BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler. Amaç ve Dayanak: OTOPARK YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 01.07.1993 Resmi Gazete Sayısı: 21624 BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak: Madde 1-3194 sayılı İmar Kanununun 37 nci ve 44 üncü maddelerine dayanılarak

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

BETONARME. Çözüm 1.Adım

BETONARME. Çözüm 1.Adım Çözüm 1.Adım Çözüm 2. Adım Çözüm 3. Adım Kiriş No Çelik Çapı Bir Adet Donatı Uzunluğu (m) Donatı Adedi Kat Sayısı Aynı Tip Kiriş Sayısı Çelik Ağırlığı (kg/m) Toplam Ağırlık (kg) K1 Ø8 (ertiye) Ø14 (montaj)

Detaylı

PROFESYONEL APARTMAN & SİTE YÖNETİMİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

PROFESYONEL APARTMAN & SİTE YÖNETİMİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ Otopark Yönetmeliği Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: OTOPARK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 30/12/1993 tarih ve 21804 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÇARŞI, YAŞAM MERKEZİ VE OTOPARK İLE YAKIN ÇEVRESİNİN DÜZENLENMESİ ULUSAL MİMARİ PROJE YARIŞMASI İHTİYAÇ PROGRAMI

ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÇARŞI, YAŞAM MERKEZİ VE OTOPARK İLE YAKIN ÇEVRESİNİN DÜZENLENMESİ ULUSAL MİMARİ PROJE YARIŞMASI İHTİYAÇ PROGRAMI ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÇARŞI, YAŞAM MERKEZİ VE OTOPARK İLE YAKIN ÇEVRESİNİN DÜZENLENMESİ ULUSAL MİMARİ PROJE YARIŞMASI İHTİYAÇ PROGRAMI NİSAN 2018 İHTİYAÇ PROGRAMI 1 İHTİYAÇ PROGRAMI ÖZETİ ÇARŞI, YAŞAM MERKEZİ

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Ümit ÖZKAN 1, Ayşe DEMİRTAŞ 2 Giriş: Yapıblok, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş. tarafından 1996 yılından beri endüstriyel üretim yöntemleri ile üretilen

Detaylı

ODİTORYUM AKUSTİĞİ Güz yy.

ODİTORYUM AKUSTİĞİ Güz yy. ODİTORYUM AKUSTİĞİ 2012-2013 Güz yy. Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı Fiziği Bilim Dalı İçerik Hacim Akustiği Açık Hava/Kapalı Mekan Öznel ve Nesnel Hacim

Detaylı

Madde 1 - Otopark Yönetmeliğinin 4/f maddesi uyarınca belirlenen esaslar aşağıda açıklanmıştır.

Madde 1 - Otopark Yönetmeliğinin 4/f maddesi uyarınca belirlenen esaslar aşağıda açıklanmıştır. Genel Esaslar Madde 1 - Otopark Yönetmeliğinin 4/f maddesi uyarınca belirlenen esaslar aşağıda açıklanmıştır. a) Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki belediyeler de dahil tüm belediyelerdeki

Detaylı

PANEL YAPI PANEL YAPI

PANEL YAPI PANEL YAPI PANEL YAPI İNŞAAT VE TAAHHÜT VE TİCARET PANEL YAPI İNŞAAT VE TAAHHÜT VE TİCARET Panel Yapı İnşaat ve Taahhüt ve Ticaret Genel Müdürlük / Head Office: Eski Edirne Asfaltı 71. Sok. No:24 K:1 D:2 Sultançiftliği,

Detaylı

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve Kapsam: MADDE 1: Bu Yönetmeliğin amacı; yerleşme

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

BİLİM MERKEZİ BİNALARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLENDİRME DOKÜMANI

BİLİM MERKEZİ BİNALARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLENDİRME DOKÜMANI EK 3 BİLİM MERKEZİ BİNALARI HAKKINDA TEMEL BİLGİLENDİRME DOKÜMANI Yeni kurulacak bilim merkezlerinin mimari planlamalarının bu dokümanda bahsi geçen konular göz önünde bulundurularak yapılması önem arz

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ 2017 1. Genel Hükümler 1.1.Kapsam Bu rehber Kocaeli 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine ilave

Detaylı

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ŞARTNAMELER PREFİ PREFABRİK YAPI ENDÜSTRİ BİLİŞİM VE TİCARET LTD.ŞTİ. 27/200 FORMLU TRAPEZOİDAL

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

Mühendislik. www.sksmuhendislik.com.tr

Mühendislik. www.sksmuhendislik.com.tr Mühendislik 2015 HAKKIMIZDA Firmamız SKS MÜHENDİSLİK tavan sistemleri, duvar kaplama ve zemin döşeme sistemleri,izalasyon malzemeleri,alüminyum doğrama ve pvc doğrama olmak üzere 4 ana grupta 40 ayrı

Detaylı

Planlarda Kullanılan Renkler ve Emsal (KAKS)-TAKS Kavramları. Tarih: 12.12.12 Şehir Planlamasına Giriş Dersi

Planlarda Kullanılan Renkler ve Emsal (KAKS)-TAKS Kavramları. Tarih: 12.12.12 Şehir Planlamasına Giriş Dersi Planlarda Kullanılan Renkler ve Emsal (KAKS)-TAKS Kavramları Tarih: 12.12.12 Şehir Planlamasına Giriş Dersi Plan süreci Mevcut durumun ortaya koyulması Eldeki veriler ışığında çalışma alanının sorun ve

Detaylı

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME Doç. Dr. ALİ KOÇAK YAPI Tüm canlıların beslenme barınma ve diğer doğal gereksinimlerini sağlamak için çeşitli yapı gereç ve yapım teknikleriyle oluşturulan yeryüzü yeraltı ve sualtı

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler Döşemeler, yapının duvar, kolon yada çerçeve gibi düşey iskeleti üzerine oturan, modülasyon ızgarası üzerini örterek katlar arası ayırımı sağlayan yatay levhalardır. ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE Döşemeler,

Detaylı

Bodrum Kat Planı. Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı

Bodrum Kat Planı. Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı KAT PLANLARI Bodrum Kat Planı Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı Bir yapıya girişte girilen, basılan ilk döşemeye giriş katı veya zemin

Detaylı

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN İMAR YÖNETMELİKLERİNE SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK YÖNETMELİK

3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN İMAR YÖNETMELİKLERİNE SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK YÖNETMELİK Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: 3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN İMAR YÖNETMELİKLERİNE SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK YÖNETMELİK Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 3194-3.5.1985 Resmi Gazete

Detaylı

ŞEHİRSEL TEKNİK ALTYAPI ( ) Prof. Dr. Hülya DEMİR

ŞEHİRSEL TEKNİK ALTYAPI ( ) Prof. Dr. Hülya DEMİR ŞEHİRSEL TEKNİK ALTYAPI (2017-2018) Prof. Dr. Hülya DEMİR Mekânsal kullanım tanımları ve esasları (madde 5) i) Sosyal altyapı alanları (kentsel sosyal altyapı alanları) Birey ve toplumun kültürel, sosyal

Detaylı

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler 2015 Betonarme Çatılar Görevi, belirli bir hacmi örtmek olan

Detaylı

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 27 mayıs 2015 tarihinde yapılan riskli alanların tespitinde aşağıda belirtilen problemler tespit edilmiştir. Bu risklerin öncelikli yapılacak işler kapsamında değerlendirilmesi

Detaylı

Uzay kafes sistemlerin tarihsel gelişimi, deniz kabuklusunun geometrik yapısına duyulan hayranlıkla başlamıştır. Deniz kabuklusundaki logaritmik

Uzay kafes sistemlerin tarihsel gelişimi, deniz kabuklusunun geometrik yapısına duyulan hayranlıkla başlamıştır. Deniz kabuklusundaki logaritmik Uzay kafes sistemlerin tarihsel gelişimi, deniz kabuklusunun geometrik yapısına duyulan hayranlıkla başlamıştır. Deniz kabuklusundaki logaritmik heliks tarzında bir büyüme şekli, büyük açıklıklı yapı sistemlerine

Detaylı

1) ATAŞEHİR KONGRE MERKEZİ PROJESİ

1) ATAŞEHİR KONGRE MERKEZİ PROJESİ 1) ATAŞEHİR KONGRE MERKEZİ PROJESİ PARSEL ALANI : 15.225 m² OTOPARK TABAN OTURUMU : 13.342 m² KONGRE MERKEZİ TABAN OTURUMU : 6764 m² YAPI İNŞAAT ALANI : 61.706 m² PROJENİN AMACI: İstanbul un 2010 Kültür

Detaylı

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE Bir mimar, bir doktor, bir öğretmen hatta bir din adamı ya da siyaset adamı, tek başına insanların yaşamını düzeltemez.çünkü hepsi yaşamın yalnız

Detaylı

3- Mekân ana girişlerinin standartları;

3- Mekân ana girişlerinin standartları; Ulaşılabilirlik; kısa anlatımı ile insan yaşamındaki bütün mekânların, alanların, inşa edilmiş mimari çevrelerin, yapıların, ulaşım sistemlerinin, insanlar için açık, rahatlıkla erişilebilir ve kullanılabilir

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe ÇELİK YAPILAR Cephe elemanı yatay ve düşey elemanların oluşturduğu forma bağlı olarak rüzgar yüklerini iki yada tek doğrultuda aktarır. Bu, döşemenin düşey yükler altındaki davranışına benzer. 8 1 Çelik

Detaylı

www.aspen.com.tr 02.2015 I w w w. F i k i r K a h v e s i. c o m. t r 14999347 I

www.aspen.com.tr 02.2015 I w w w. F i k i r K a h v e s i. c o m. t r 14999347 I Aspen Yapı ve Zemin Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlük / Head Office: Leylak Sokak Murat İş Merkezi B Blok Kat 3/14 Mecidiyeköy 34387 İSTANBUL Tel +90 212 318 88 88 (pbx) Faks/Fax +90 212

Detaylı

İ L A N. 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları;

İ L A N. 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları; İ L A N 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları; II. Yapılaşma Hükümlerinin 11.5 maddesinin ikinci bendine

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ GSTMF l MİMARLIK BÖLÜMÜ. MMR402 MİMARİ TASARIM VI Yürütücüler: Haluk Pamir, Serdar Akünal

ATILIM ÜNİVERSİTESİ GSTMF l MİMARLIK BÖLÜMÜ. MMR402 MİMARİ TASARIM VI Yürütücüler: Haluk Pamir, Serdar Akünal ATILIM ÜNİVERSİTESİ GSTMF l MİMARLIK BÖLÜMÜ MMR402 MİMARİ TASARIM VI Yürütücüler: Haluk Pamir, Serdar Akünal ANKARA DA KONYA KARAYOLU ÜZERİNDE SOSYAL VE KÜLTÜREL HİZMET YAPISI Amaç Ankara Yerleşiminin

Detaylı

ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI

ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI Burada hazırlanan akustik malzeme pozları örnektir. İncelenmesi amacıyla bilgilerinize sunulmuştur. Size özel pozların oluşturulması

Detaylı

Korkmaz İskele, 2005 yılında iskele-kalıp sektöründe ticari faaliyetine başlayarak, üretimini yaptığı

Korkmaz İskele, 2005 yılında iskele-kalıp sektöründe ticari faaliyetine başlayarak, üretimini yaptığı Karadeniz in Öncüsü Hakkımızda Korkmaz İskele, 2005 yılında iskele-kalıp sektöründe ticari faaliyetine başlayarak, üretimini yaptığı sistemlerin satış ve kiralamasını yapmaktadır. Korkmaz İskele, Kaliteli

Detaylı

KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV KENT KÜTÜPHANESİ TASARIMI

KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV KENT KÜTÜPHANESİ TASARIMI KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV KENT KÜTÜPHANESİ TASARIMI Günümüz kütüphaneleri, toplumun hemen her yaştan bütün kesimlerine hitap ederek;

Detaylı

Metaxdoor MR30/GLA-GLM. Cam Döner Kapı

Metaxdoor MR30/GLA-GLM. Cam Döner Kapı Metaxdoor MR30/GLA-GLM Cam Döner Kapı Metaxdoor Mr30/GLA-MR30/GLM cam döner kapılar size sunduğu esneklik ile hayallerinizdeki girişi yaratmanızı sağlar. MR30/GLA-MR30/GLM cam döner kapılarda teknoloji

Detaylı

PLAN NOTLARI

PLAN NOTLARI PLAN NOTLARI 1. YAPI ADASI İÇERİSİNDE, BİNA DERİNLİĞİNİN 10 M.'DEN AZ ÇIKMASI DURUMUNDA MEVCUT DOKU DİKKATE ALINARAK ARKA BAHÇE MESAFESİ 2 M. YE KADAR UYGULANABİLİR. 2. GENİŞLİĞİ 26 M. DEN AZ OLAN BİTİŞİK

Detaylı

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ UYGULAMA ESASLARI

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ UYGULAMA ESASLARI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ UYGULAMA ESASLARI Yasal Dayanak Madde 1: (Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 08/04/2013 tarih ve 05/570 sayılı kararı ile yeniden düzenlenmiştir.) 1 Temmuz

Detaylı

KOCAELĠ BÜYÜKġEHĠR BELEDĠYESĠ ĠMAR VE ġehġrcġlġk DAĠRESĠ BAġKANLIĞI ĠMAR ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ KOCAELĠ. BÜYÜKġEHĠR BELEDĠYESĠ OTOPARK ĠLKE VE ESASLARI

KOCAELĠ BÜYÜKġEHĠR BELEDĠYESĠ ĠMAR VE ġehġrcġlġk DAĠRESĠ BAġKANLIĞI ĠMAR ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ KOCAELĠ. BÜYÜKġEHĠR BELEDĠYESĠ OTOPARK ĠLKE VE ESASLARI KOCAELĠ BÜYÜKġEHĠR BELEDĠYESĠ ĠMAR VE ġehġrcġlġk DAĠRESĠ BAġKANLIĞI ĠMAR ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ KOCAELĠ BÜYÜKġEHĠR BELEDĠYESĠ OTOPARK ĠLKE VE ESASLARI 2013 1 KOCAELĠ BÜYÜKġEHĠR BELEDĠYESĠ OTOPARK YÖNETMELĠĞĠ

Detaylı

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ Köşe leri 9002 köşe bitiş profilidir. Hareketli tavan ve duvar bitişlerinde kullanılır. Tek taraflı uygulanır. 9077 Farklı kanat genişliklerinde üretilen alüminyum

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun Dolu Gövdeli Kirişler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof Dr Görün Arun 072 ÇELİK YAPILAR Kirişler, Çerçeve Dolu gövdeli kirişler: Hadde mamulü profiller Levhalı yapma en-kesitler Profil ve levhalarla oluşturulmuş

Detaylı

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR Gülşen NARİN Mavi Bayrak Ulusal Koordinatör Yardımcısı www.mavibayrak.org.tr 1 SUNUM İÇERİĞİ İstatistiksel Veriler İlgili

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

mec mec mobil erişilebilir cihazlar Mobil Erişilebilirlik Cihazları

mec mec mobil erişilebilir cihazlar  Mobil Erişilebilirlik Cihazları mec mec Mobil Erişilebilirlik Cihazları mobil erişilebilir cihazlar www.meccozum.com Merits TAM OTOMATIK TİLT YAPABİLEN MANUEL SANDALYE VEYA KENDİ PLATFORMUYLA TAŞIYABİLEN ENGELLİ TAŞIMA SİSTEMİ Mükemmel

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I MERDİVEN

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I MERDİVEN İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALAR MERDİVEN TANM Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan, düzenli kademelerden meydana gelen sirkülasyon aracına merdiven adı verilir. Merdiven düşey sirkülasyonu

Detaylı

MARMARACIK 1. ETAP UYGULAMA İMAR PLANI REVİZYONUNDA YAPILAN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN PLAN AÇIKLAMA RAPORU

MARMARACIK 1. ETAP UYGULAMA İMAR PLANI REVİZYONUNDA YAPILAN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN PLAN AÇIKLAMA RAPORU MARMARACIK 1. ETAP UYGULAMA İMAR PLANI REVİZYONUNDA YAPILAN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1.PLANLAMA ALANININ YERİ : Planlama alanı; Tekirdağ ili, Ergene ilçesi, Marmaracık

Detaylı

- Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır.

- Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır. ASANSÖR YAPTIRILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Planlama Aşamasında : - Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır. - Asansör avan projesi tercihen

Detaylı

KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV ÜÇ YILDIZLI OTEL TASARIMI (80 YATAKLI)

KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV ÜÇ YILDIZLI OTEL TASARIMI (80 YATAKLI) KLÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MİMARİ PROJE IV ÜÇ YILDIZLI OTEL TASARIMI (80 YATAKLI) Otel yapıları; Türkiye gibi turizm potansiyeli çok olan bir ülkede

Detaylı

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR a) Radyoloji cihazı odası tercihen binanın zemin/bodrum

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ Elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının, acil durum aydınlatma ve yönlendirmesinin ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, ilgili tesisat yönetmeliklerine

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Ses İle İlgili Fiziksel Olaylar Sesin doğması Sesin yayılması Sesin yansıması Sesin yutulması

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi YAPI Canlıların beslenme ve barınma gibi doğal ihtiyaçlarını

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

ENLEME BAĞLANTILARININ DÜZENLENMESİ

ENLEME BAĞLANTILARININ DÜZENLENMESİ ENLEME BAĞLANTILARININ Çok parçalı basınç çubuklarının teşkilinde kullanılan iki tür bağlantı şekli vardır. Bunlar; DÜZENLENMESİ Çerçeve Bağlantı Kafes Bağlantı Çerçeve bağlantı elemanları, basınç çubuğunu

Detaylı

Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE

Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE İmar Terimleri Parsel Cephesi: Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesini ifade eder. Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesidir.

Detaylı

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI İnsanlar ihtiyaçlarına bağlı olarak çevreyi değiştirerek daha rahat yaşayabilmeleri için yeni bir çevre meydana getiriler. Bunlar yapıyı oluşturur. İnsanların ihtiyaçlarını

Detaylı

İSTANBUL OTOPARK YÖNETMELİĞİ

İSTANBUL OTOPARK YÖNETMELİĞİ İSTANBUL OTOPARK YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM...1 BİRİNCİ BÖLÜM...1 Amaç ve Kapsam:...1 MADDE 1...1 Dayanak:...1 MADDE 2...1 Tanımlar:...1 MADDE 3...1 İKİNCİ BÖLÜM...2 Otoparka İlişkin Genel Esaslar:...2

Detaylı

YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 00001 Tarih:17-11- 2008. Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:...

YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 00001 Tarih:17-11- 2008. Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:... YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 0000 Tarih:- - 00 Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:......YERLEŞĐM (VAZĐYET)PLANINDA ARANACAK HUSUSLAR NO KONTROL EDĐLMESĐ GEREKLĐ KONU EVET

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLAR YÖNERGESİ ANKARA OCAK 2016 (17/08/2012 tarihli ve 8106 sayılı Makam Oluru) (16/7/2014 tarihli ve 3007900

Detaylı

Engelliler için tasarım ölçütleri

Engelliler için tasarım ölçütleri BÖLÜM-22 Engelliler için tasarım ölçütleri Engellilerin evden çıkıp, engelle karşılaşmadan tüm sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları başlıca amaçtır. Bu standart iş ve günlük yaşantılarını sürdürürken

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Sesin Kırınması Ses dalgalarının bir engelden ötürü doğrultu değiştirmesi olayına kırınma

Detaylı

Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki ve dışındaki imar planı bulunan alanlarda uygulanır

Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki ve dışındaki imar planı bulunan alanlarda uygulanır TİP İMAR YÖNETMELİĞİ Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki ve dışındaki imar planı bulunan alanlarda uygulanır İmar planlarında yönetmelikte yer alan tanımlara ve ruhsatla ilgili hükümler aykırı

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

NAKLİYE İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRICI NİTELİKTE BİNA CEPHELERİNDE AÇIKLIK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ TASLAĞI (TEBLİĞ NO: MHG/... )

NAKLİYE İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRICI NİTELİKTE BİNA CEPHELERİNDE AÇIKLIK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ TASLAĞI (TEBLİĞ NO: MHG/... ) Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: NAKLİYE İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRICI NİTELİKTE BİNA CEPHELERİNDE AÇIKLIK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ TASLAĞI (TEBLİĞ NO: MHG/... ) Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir.

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya Geçitleri Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya kaldırımında, kavşak veya yolun yaya geçitlerine

Detaylı

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları Günkut BARKA 1974 yılında mühendis oldu. 1978-2005 yılları arasında Gök İnşaat ve Tic. A.Ş de şantiye şefliğinden Genel Müdürlüğe kadar

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme DÖŞEMELER (Plaklar) Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı, tabanı, köprü döşemesi (tabliye) örnek olarak verilebilir. Döşeme tipleri: Kirişli

Detaylı

SES YALITIMI VE SES İZOLASYONU MALZEMELERİ

SES YALITIMI VE SES İZOLASYONU MALZEMELERİ 2015 SES YALITIMI VE SES İZOLASYONU MALZEMELERİ Ses Yalıtımı ve İzolasyonu Uygulama ve Satış Firması AKSA AKUSTİK 10.06.2015 AKSA AKUSTİK SES YALITIMI VE SES İZOLASYONU MALZEMELERİ AKUSTİK SÜNGERLER PİRAMİT

Detaylı

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü 2013 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü YAKLAŞIK 400 YATAKLI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASI İLE MEVCUT HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASININ POLİKLİNİK BİNASI OLARAK

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

: 12,5 mm. alçıpan üzeri vinil(paperback/textileback) kaplama

: 12,5 mm. alçıpan üzeri vinil(paperback/textileback) kaplama MBD 70 OMEGALI BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ Aspen mamulü MBD 70 Demonte Bölme Duvar Sistemi ; alüminyum bitiş profilleri, galvaniz çelik taşıyıcı konstrüksiyon profiller ile dolu modül, sisteme uygun monoblok

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı,

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI:

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı