Oksinin Hikayesi.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Oksinin Hikayesi."

Transkript

1 Oksinin Hikayesi

2 Oksin araştırmaları yeni teknolojiler ile sürekli olarak artmaktadır Abel, S., and Theologis, A. (2010). Odessey of auxin. Cold Spring Harb Perspect Biol. doi: /cshperspect.a004572

3 Darwin (1890s) fototropizma -ışığa yönelim- çalışmıştır Darwin ve diğerleri, koleoptillerle -çimlenme sırasında monokot yaprakları koruyan dokular- çalıştılar. Darwin, C., and Darwin, F. (1881) The power of movement in plants. Appleton and Co., New York.; Photos courtesy of Dr. R.L. Nielsen

4 Koleoptil ucunun kesilmesi veya kapatılması, cevabı engeller Bu deneyler, eğilmenin alt kısımlarda olmasına rağmen ışık sinyalinin uçlarda algılandığını göstermektedir. Uygulama yapılmamış koleoptil eğilir Işıktan korunan veya kesilmiş uca sahip koleoptil eğilmez

5 Darwin, bir sinyalin uçtan alt kısımlara doğru hareket ettiği sonucuna vardı Bu yüzden, filizler lateral ışığa maruz bırakıldığı zaman, bir takım etkilerin uç kısımdan altlara aktarıldığı, ve bunun sonucu olarak alt kısmın eğildiği sonucuna varmaktayız. Charles Darwin image courtesy of Patche99z

6 Boysen-Jensen (1913) aktarılan etkinin jelatin bir bloktan geçebildiğini gösterdi Önce Sonra Sinyal, katı blok veya tereyağdan geçemez; bu da sinyalin suda çözünen bir kimyasal olduğunu göstermektedir.

7 Ucun yerinin değiştirilmesi, aynı ışıkta eğilmeyi indükleyebilir Uç uzaklaştırıldı ve bir kenara eklendi Asimetrik uç eklenmesi eğilmeye neden olur Kontrol Uç uzaklaştırıldı Uç uzaklaştırıldı ve yeniden konuldu Önce Paal (1919), ucun uzaklaştırılıp alt kısmın tek kenarına eklenmesinin eğilme için yeterli olduğunu göstermiştir. Sonra

8 Oksin 1930 larda saflaştırıldı ve büyümeyi teşvik ettiği gösterildi Eğim açısı, bloktaki oksin miktarı ile orantılıdır Frits Went, sürgün uçlarından oksinleri alıp agar bloklarda topladı......ve agar bloklarda toplanan maddenin büyümeyi teşvik edici bir madde olduğunu gösterdi. İndol-3-asetik asit, IAA Oksinin büyümeyi teşvik edici etkisinin saptanması için yapılan bu eğilme deneyi, oksinin saflaştırılması için temel olarak kullanılmıştır. Redrawn from Went, F.W. (1935) Auxin, the plant growth-hormone. Bot. Rev. 1:

9 Oksinin kök büyütücü özelliği 1930 larda da bilinmekteydi Oksin uygulanmış üzüm sapından türevlenen kökler Yakın zamanda yapılan bir deneyde ise turp kökleri oksine batırılmış ve oksin derişimine bağlı olarak lateral köklerin oluştuğu gözlenmiştir. µm IAA Thimann, K.V. (1938). Hormones and the analysis of growth. Plant Physiol. 13: Kerk, N.M., Jiang, K., and Feldman, L.J. (2000). Auxin metabolism in the root apical meristem. Plant Physiol. 122:

10 Tomurcuk uzunluğu Oksinin apikal baskınlığındaki rolü 1930 larda da bilinmekteydi Uç kesilir Apeks, oksinli veya oksinsiz agar blok ile değiştirilir Oksin, tomurcuk gelişimini baskılar Oksin yok Oksin Thimann, K.V., and Skoog, F. (1934). On the inhibition of bud development and other functions of growth substance in Vicia faba. Proceedings of the Royal Society of London B. 114: with permission; Went, F.W. and Thimann, K.V. (1937) Phytohormones. The Macmillan Company, New York.

11 Farklı dokuların oksine farklı duyarlılığı olduğu anlaşılmıştır Gövdede uzamayı sağlayan oksin konsantrasyonu, kök uzamasını engelleyebilir Thimann, K.V. (1938). Hormones and the analysis of growth. Plant Physiol. 13:

12 Oksinin kutupsal taşınımı 1930 larda anlaşılmıştır Koleoptilden kesilmiş bir parça, oksini uçtan alta hareket ettirebilir. Parça ters çevrildiği zaman, oksin alttan uç kısma geçememiştir. Üstteki agar blokta bulunan oksin, alttaki agar bloka taşınmıştır. H.G. Van der Weij tarafından yürütülen bu deney ile oksinin uçtan alt kısma doğru hareket ettiği ortaya çıkmıştır. Adapted from Went, F.W. (1935) Auxin, the plant growth-hormone. Bot. Rev. 1:

13 Klasik çalışmaların ortaya çıkardıkları: Oksinin kimyasal yapısı Kök oluşumunu teşvik edip tomurcuk gelişimini inhibe ettiği Oksinin filiz boyunca uçtan alt kısma hareket ettiği Farklı dokuların farklı duyarlılığının olduğu Oksinin konsantrasyona ve dokuya bağlı olarak büyümeyi etkilediği Bilmediklerimiz ise; oksinin büyümeyi nasıl teşvik ettiği, kutupsal yönde nasıl hareket ettiği, tomurcuk oluşumunu nasıl inhibe ettiği ve kök oluşumunu nasıl uyardığı idi. Bu derste, moleküler biyoloji, genetik ve hücre biyolojisi teknikleri ile oksin hakkında neler ortaya çıkarıldığı anlatılacaktır.

14 Oksine 21. yüzyıl bakışı Oksin dengesi Oksin çalışmalarında kullanılan araçlar Kutupsal oksin taşınımı Algı ve sinyal Bütün bitkide oksin hareketi Diğer sinyallerle etkileşimler

15 Oksin sinyal yolu Katabolizma Birleşme Sentez IAA Taşınım Algı (reseptör) TF aktivasyonu/ inaktivasyonu Hedef genler Boyolojik işlevler Oksinin etkisi; sentezi, taşınımı, algılanması, sinyali ve hedef gen cevabına bağlıdır. Bu işlevlerin çoğu, farklı hücre özgünlüğüne sahip birçok gen tarafından kontrol edilir. Adapted from Kieffer, M., Neve, J., and Kepinski, S. (2010). Defining auxin response contexts in plant development. Current Opinion in Plant Biology 13:

16 Oksin sinyal yolu feedback regülasyonu Katabolizma Birleşme Sentez IAA Taşınım Algı (reseptör) TF aktivasyonu/ inaktivasyonu Hedef genler Biyolojik işlevler Sinyal yolu kendisini pozitif ve negatif feedbackler yolu ile çoğunlukla düzenler. Adapted from Kieffer, M., Neve, J., and Kepinski, S. (2010). Defining auxin response contexts in plant development. Current Opinion in Plant Biology 13:

17 Çevresel faktörler ve diğer hormonlar tarafından düzenlenme Catabolism Katabolizma Conjugation Birleşme Synthesis Sentez IAA Transport Taşınım Perception Algı (receptor) (reseptör) TF TF aktivasyonu/ activation/ inaktivasyonu inactivation Target Hedef genler genes Biological Biyolojik Functions işlevler Gravity, Yerçekimi, Nutrient besin status, durumu, Ionic iyonik environment, çevre, patojenler, Pathogens, Light: Işık: directionality, yönü, dalgaboyu, intensity, şiddeti wavelength Etilen, brassinosteroidler, sitokinin, giberellik asit, jasmonik asit, strigolaktonlar... Adapted from Kieffer, M., Neve, J., and Kepinski, S. (2010). Defining auxin response contexts in plant development. Current Opinion in Plant Biology 13:

18 Biyosentez ve homeostazi IAA, çeşitli yarı bağımsız ve bir triptofan bağımsız (mavi ok) yollarla triptofandan (TRP) üretilir. YUCCA genlerindeki mutasyonlar (halka içinde) embriyogenezi; TAA1 genlerindeki mutasyonlar ise çevresel cevabı etkiler. Arabidopsis ve yakın akrabalarında IAOx yolu kısıtlanabilir. Sugawara, S., et al. (2009) Biochemical analyses of indole-3-acetaldoxime-dependent auxin biosynthesis in Arabidopsis. Proc. Natl. Acad. Sci. 106:

19 Oksin sentezi gelişimsel ve çevresel olarak kontrol edilir Metil Jasmonat Etilen Kırmızı / Kızılötesi ışık oranı Sıcaklık Oksin biyosentezi, diğer hormonlar ve çevresel koşullardan etkilenir. Sugawara, S., et al. (2009) Biochemical analyses of indole-3-acetaldoxime-dependent auxin biosynthesis in Arabidopsis. Proc. Natl. Acad. Sci. 106:

20 YUCCA genleri embriyogenez için gereklidir Bir flavin monooksijenaz enzimi kodlayan dört YUCCA geninin işlev kaybı, azalmış oksin sentezine ve kökün gelişmemesi gibi ciddi embriyonik anomalilere neden olur. Cheng, Y., Dai, X., and Zhao, Y. (2007) Auxin synthesized by the YUCCA flavin monooxygenases is essential for embryogenesis and leaf formation in Arabidopsis. Plant Cell 19:

21 Lokalize oksin sentezi, gelişimsel olarak önemli gradientleri oluşturur YUCCA1::GUS anlatımı DR5::GFP anlatımı (oksin ile indüklenebilen promotör) Arabidopsis te dişi gametofit gelişimi için, oksin sentezinde kısmen açığa çıkan bir oksin gradienti gereklidir. From Pagnussat, G.C., Alandete-Saez, M., Bowman, J.L., and Sundaresan, V. (2009) Auxin-dependent patterning and gamete specification in the Arabidopsis female gametophyte.science 324: Reprinted with permission from AAAS.

22 Aydınlıktaki hipokotil uzama cevabı için TAA1 gereklidir Oksin sentezi Beyaz ışık Gölge Yabani tip taa1 Kızılötesi ışıkla aydınlatılan ortamda yetiştirilen fideler. Kızılötesi ışık, diğer bitkilerde gölge ortamını taklit eder ve hipokotil uzamasını teşvik eder. Yabani tip taa1 Gölgeli ortamda yabani tip bitkilerde oksin sentezi artarken taa1 işlev kaybı mutantlarında artış olmaz. Reprinted from Tao, Y., et al. (2008) Rapid synthesis of auxin via a new tryptophan-dependent pathway is required for shade avoidance in plants. Cell 133: , with permission from Elsevier.

23 Oksin dengesi aynı zamanda bağlanma ve yıkımla da kontrol edilir IAA GH3 geni tarafından kodlanan oksin bağlayıcı bir enzimin aşırı anlatımı ile bitkideki oksin seviyesi düşer ve cüce fenotip gözlenir. GH3 genleri oksin ile indüklenir (GH3 genes) Arabidopsis Pirinç Yabani tip GH3.13 aşırı anlatımı Yabani tip GH3.13 aşırı anlatımı Zhang, S.-W., et al., (2009) Altered architecture and enhanced drought tolerance in rice via the cown-regulation of indole-3-acetic acid by TLD1/OsGH3.13 activation. Plant Physiol. 151: Staswick, P.E., et al., (2005) Characterization of an Arabidopsis enzyme family that conjugates amino acids to indole-3-acetic acid. Plant Cell 17:

24 Oksin dengesi özet Katabolizma Birleşme Sentez IAA Taşınım Oksin dengesi; sentezi, katabolizması, bağlanması (birleşmesi) ve taşınımı ile korunur. Bütün bu işlemler sıkı olarak kontrol altındadır.

25 Oksin araştırmalarındaki yöntemler Doku veya hücre ekstrelerindeki oksin miktarının belirlenmesi Oksin tarafından indüklenen genlerin anlatımı Oksine özgü antikorlarla in situ belirleme PIN oksin-transport proteinlerininin oryantasyonu

26 Bitki ekstrelerinde oksin düzeyinin kimyasal analizi Gaz kromatografi kütle spektrometrisi (GC-MS) ile kimyasal analiz, oksin miktarının belirlenmesinde önemli bir yoldur. Bu deney, genç yapraklarda uçtan alta doğru bir oksin gradientini göstermiştir. A: genç; B: yaşlı yaprak Edlund, A., Eklof, S., Sundberg, B., Moritz, T., and Sandberg, G. (1995) A microscale technique for gas chromatography-mass spectrometry measurements of picogram amounts of indole-3-acetic acid in plant tissues.plant Physiol. 108:

27 Hücreye özgü oksin ölçümü Hücreleri ayır ve protoplastları izole et Son zamanlarda GC-MS ölçümlerinin çözünürlüğü oldukça artmıştır. Tek hücrelere ayır Lazer Yüklü plakalar, hücreleri işaretli olan ve olmayanlara göre ayırır Belirlenmiş hücre popülasyonlarında GFP anlatımı yapan köklerden başla Petersson, S.V., Johansson, A.I., Kowalczyk, M., Makoveychuk, A., Wang, J.Y., Moritz, T., Grebe, M., Benfey, P.N., Sandberg, G., and Ljung, K.(2009) An auxin gradient and maximum in the Arabidopsis root apex shown by high-resolution cell-specific analysis of IAA distribution and synthesis. Plant Cell 21:

28 Hücreye özgü oksin ölçümü En yüksek oksin konsantrasyonu, kök ucundaki quiescent center (QC) dadır. Auxin amount Bu yöntem kullanılarak, Arabidopsis kök uçlarındaki oksin konsantrasyonunun yüksek çözünürlüklü haritası oluşturulmuştur. QC Petersson, S.V., Johansson, A.I., Kowalczyk, M., Makoveychuk, A., Wang, J.Y., Moritz, T., Grebe, M., Benfey, P.N., Sandberg, G., and Ljung, K.(2009) An auxin gradient and maximum in the Arabidopsis root apex shown by high-resolution cell-specific analysis of IAA distribution and synthesis. Plant Cell 21:

29 Reporter gen transkripsiyonu ile oksin cevabının izlenmesi TGTCTC AuxRE GUS (veya GFP) Oksin cevabının seviyesinin izlenmesinde DR5 reporter yapısı sıklıkla kullanılmaktadır. Hours of staining DR5, bir oksin cevap elementinin (AuxRE) yedi tekrarından oluşur. AuxRE, oksin cevabını veren transkripsiyon faktörlerinin (ARF ler) bağlanma bölgesidir. Oksin cevabı, eksojen oksin (NAA) ile artar Ulmasov, T., Murfett, J., Hagen, G., and Guilfoyle, T.J. (1997). Aux/1AA proteins repress expression of reporter genes containing natural and highly active synthetic auxin response elements. Plant Cell 9:

30 DR5 anlatımı, kök ucunda ve QC de yüksek oksin aktivitesini ortaya çıkarmıştır Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Blilou, I., et al. (2005) The PIN auxin efflux facilitator network controls growth and patterning in Arabidopsis roots. Nature 433:

31 Oksin, anti-oksin antikorları ile de saptanabilir Primer kök Anti-IAA antikoru Lateral kök oluşumunda oksin birikimi Anti-IAA antikoru DR5::GUS + oksin QC Negatif kontrol Reprinted from Benková, E. et al. (2003) Local, efflux-dependent auxin gradients as a common module for plant organ formation. Cell 115: , with permission from Elsevier.

32 Oksin akışı, PIN proteinlerinin konumundan da anlaşılabilir PIN proteinlerinin oklarla gösterildiği bir sürgün apikal meristemi Oksin taşınımı, hücre membranında polar dağılıma sahip PIN proteinleri de dahil olmak üzere oksin taşıyıcıları ile sağlanır. PIN proteinlerinin konumlarının incelenmesi ile hücreler arası oksin taşınım yönü kabaca anlaşılabilir. Reprinted from Heisler, M.G., et al. (2005). Patterns of auxin transport and gene expression during primordium development revealed by live imaging of the Arabidopsis inflorescence meristem. Curr. Biol. 15: , with permission from Elsevier.

33 Kutupsal oksin taşınımı Oksin, floem ile uzun mesafelere taşınabilir. Oksin, oksin transport proteinleri ile de taşınır. Oksin normalde sürgün ucundan kök ucuna doğru hareket eder. Kök ucunda yönünü değiştirerek, kökte yukarı doğru kısa bir mesafe daha alır. Reprinted with permission from Macmillan Publishers, Ltd. Robert, H.S., and Friml, J. (2009) Auxin and other signals on the move in plants. Nat. Chem. Biol. 5: Reprinted from Muday, G.K., and DeLong, A. (2001). Polar auxin transport: Controlling where and how much. Trends Plant Sci. 6: , with permission from Elsevier.

34 Tropik eğilme için Cholodny-Went teorisi Tropik eğilme için Cholodny-Went teorisine göre; bir uyaranın (ör. asimetrik ışık veya yerçekimi) algılanması ile oksin lateral olarak yer değiştirir ve farklı büyümeye neden olur.

35 Koleoptil veya sürgünlerde oksin gölge olan tarafa hareket eder Fototropik olarak uyarılan Brassica oleracea hipokotillerinde, IAA gölge olan tarafta birikir. DR5::GUS Gölge olan taraftaki artmış oksin konsantrasyonu ile o taraftaki hücreler uzar ve bitki ışığa doğru eğilmiş olur. Hücre uzunluğu Oksin konsantrasyonu DR5 promotörünün oksin ile indüklenmiş transkripsiyonu, bu fototropik olarak uyarılmış Arabidopsis hipokotilinde artmıştır. Esmon, C.A. et al. (2006) A gradient of auxin and auxin-dependent transcription precedes tropic growth responses. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 103: Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd: Friml, J., Wisniewska, J., Benkova, E., Mendgen, K., and Palme, K. (2002) Lateral relocation of auxin efflux regulator PIN3 mediates tropism in Arabidopsis. Nature 415:

36 Gravitropizma, yerçekimine göre dikey konumun değişmesine karşı bir cevaptır Yerçekimi vektörü Sürgünler negatif olarak gravitropiktir yerçekiminin merkezinden uzağa doğru büyür yatay Kökler pozitif olarak gravitropiktir yerçekiminin merkezine doğru uzar Luschnig, C., Gaxiola, R.A., Grisafi, P., and Fink, G.R. (1998) EIR1, a root-specific protein involved in auxin transport, is required for gravitropism in Arabidopsis thaliana. Genes Dev.12:

37 Eğilme, alt ve üst kısmın farklı miktarda büyümesinden kaynaklanır uzunluk dikey zaman zaman yatay uzunluk Alt kısım Üst kısım zaman Parker, K.E., and Briggs, W.R. (1990) Transport of indole-3-acetic acid during gravitropism in intact maize coleoptiles. Plant Physiol. 94:

38 Daha fazla büyüme, artmış oksin birikimine bağlıdır dikey zaman Oksin birikimi yatay yatay dikey Parker, K.E., and Briggs, W.R. (1990) Transport of indole-3-acetic acid during gravitropism in intact maize coleoptiles. Plant Physiol. 94:

39 Oksin, kökte alt kısımlarda birikir ve kökler eğilir Dikey olarak konumlandırılmış (A) ve yatay olarak konumlandırıldıktan 6 saat sonra (B) kökte DR5::GUS anlatımı Kökün alt kısımlarındaki oksin miktarının arttırılmasıyla, optimalin üstünde oksin düzeyi sonucu hücre uzaması inhibe olurken, kök aşağı doğru eğilir. Rashotte, A.M., DeLong, A., and Gloria K. Muday, G.K. (2001) Genetic and chemical reductions in protein phosphatase activity alter auxin transport, gravity response, and lateral root growth. Plant Cell 13: ; Thimann, K.V. (1938). Hormones and the analysis of growth. Plant Physiol. 13: ; Luschnig, C., Gaxiola, R.A., Grisafi, P., and Fink, G.R. (1998) EIR1, a root-specific protein involved in auxin transport, is required for gravitropism in Arabidopsis thaliana. Genes Dev.12:

40 Tropik eğilimin altında kutupsal oksin taşınımı yatar İlk olarak, Cholodny-Went "teorisi, aslında tam da bir teori değildir; gerçeğin ta kendisidir. Tropizmalara lateral oksin taşınımı eşlik eder ve aslında neden olur. Kenneth Thimann, 1992 Thimann, K.V. (1992) The Cholodny-Went theory. Plant Mol. Biol. Rep. 10:

41 Çoğu Arabidopsis mutantlarında anormal gravitropik cevaplar tanımlanmıştır eir1 = pin2 WT WT pin2 Bu mutantların analizi ile çeşitli oksin transport proteinleri ve bunların aktivitesi ile dağılımını düzenleyen proteinler tanımlanmıştır. Reprinted with permission from Macmillan Publishers, Ltd. Muller, A., et al. (1998) AtPIN2 defines a locus of Arabidopsis for root gravitropism control. EMBO J 17: ; Luschnig, C., Gaxiola, R.A., Grisafi, P., and Fink, G.R. (1998) EIR1, a root-specific protein involved in auxin transport, is required for gravitropism in Arabidopsis thaliana. Genes Dev.12: Rahman, A., Ahamed, A., Amakawa, T., Goto, N., and Tsurumi, S. (2001). Chromosaponin I specifically interacts with AUX1 protein in regulating the gravitropic response of Arabidopsis roots. Plant Physiol. 125:

42 Oksin taşınımı kemiozmotik model İndol-3-asetik asit, sitoplazmada (ph 7) bulunan yüklü bir anyondur (IAA-). Daha asidik hücre duvarında (ph 5.5), bazıları yüksük olarak bulunur (IAAH). Yüksüz form, plazma membranından geçip diğer hücreye girer; burada bir proton kaybeder ve spesifik taşıyıcılar haricinde hücreden çıkamaz hale gelir. Bir proton ATPaz, ph gradientinin devamını sağlar H + IAAH IAAH Sitoplazma ph 7 IAA - IAA - + H + IAA - + H + Hücre duvarı ph 5.5 Hücreden hücreye polar oksin transportu Redrawn from Robert, H.S., and Friml, J. (2009) Auxin and other signals on the move in plants. Nat. Chem. Biol. 5:

43 Oksin, taşıyıcı proteinler ile taşınır ABCB ABCB PIN ailesi proteinleri, oksinin hücre dışına doğrusal hareketine yardımcı olur. AUX1/LAX taşıyıcıları, IAAH nin sitoplazmaya taşınımına yardımcı olur. ABCB Hücreden hücreye polar oksin transportu ABCB taşıyıcıları, oksinin çeşitli yollarla taşınmasına yardımcı olur (MRD veya PGP proteinleri). Reprinted with permission from Macmillan Publishers, Ltd. Robert, H.S., and Friml, J. (2009) Auxin and other signals on the move in plants. Nat. Chem. Biol. 5:

44 AUX1 oksini hücre içine alır AUX1/LAX Taşıyıcı ile oksin alınımı AUX1 e benzeyen protein kodlayan birçok gen bulunmaktadır; bu proteinler LAX proteinleridir (Like AUX1). Oksin alınımı aux1 mutantlarında kusurludur. Reprinted with permission from Macmillan Publishers, Ltd. Marchant, A. et al., (1999) AUX1 regulates root gravitropism in Arabidopsis by facilitating auxin uptake within root apical tissues. EMBO J. 18:

45 Oksin taşınımı AUX1/LAX proteinleri kolaylaştırır aux1 mutantında, oksin taşınımı hatalıdır, oksin sürgünden köke daha yavaş hareket eder. DAG = Days After Germination Marchant, A., Bhalerao, R., Casimiro, I., Eklof, J., Casero, P.J., Bennett, M., and Sandberg, G. (2002). AUX1 promotes lateral root formation by facilitating indole-3-acetic acid distribution between sink and source tissues in the Arabidopsis seedling. Plant Cell 14: Reprinted from Muday, G.K., and DeLong, A. (2001). Polar auxin transport: Controlling where and how much. Trends Plant Sci. 6: , with permission from Elsevier.

46 ABCB proteinleri oksin taşınımı için önemlidir WT abcb19-2 abcb19-1 abcb1 abcb19-2 abcb1 ABCB PGP Arabidopsis 21 ABCB proteinini kodlar, bunların çoğu oksinin düzgün taşınımı için gereklidir. WT abcb19-1 Bazı ABCB genlerinin işlev kaybı sonucu, cücelik ile farklı tropizmalar gibi çeşitli fenotipler gözlenir. Wu, G., Lewis, D.R., and Spalding, E.P. (2007) Mutations in Arabidopsis multidrug resistance-like ABC transporters separate the roles of acropetal and basipetal auxin transport in lateral root development. Plant Cell 19: Noh, B., Murphy, A.S., and Spalding, E.P. (2001) Multidrug Resistance like genes of Arabidopsis required for auxin transport and auxin-mediated development. Plant Cell 13:

47 ABCB proteinlerinin çeşitli anlatım paternleri vardır ABCB genlerinin işlevi, farklı anlatım paternleri ve hücresel lokalizasyon ile belirlenebilir; çoğu hata karakterize edilememiştir. ABCB19, bu kök hücrelerinin çevresinde eşit olarak toplanır. ABCB19, PIN1 in konumunu da stabilize edebilir... Wu, G., Lewis, D.R., and Spalding, E.P. (2007) Mutations in Arabidopsis multidrug resistance-like ABC transporters separate the roles of acropetal and basipetal auxin transport in lateral root development. Plant Cell 19: Titapiwatanakun, B., and Murphy, A.S. (2009) Post-transcriptional regulation of auxin transport proteins: cellular trafficking, protein phosphorylation, protein maturation, ubiquitination, and membrane composition. J. Exp. Bot : by permission of Oxford University Press for the Society of Experimental Biology.

48 PIN proteinleri adını pin-formed mutantlardan alır PIN1 geninde mutasyon olan pinformed da anormal yapraklanma görülür ve çiçek oluşumu gözlenmez. Galweiler, L., Guan, C., Muller, A., Wisman, E., Mendgen, K., Yephremov, A., and Palme, K. (1998). Regulation of polar auxin transport by AtPIN1 in Arabidopsis vascular tissue. Science 282: , reprinted with permission from AAAS.

49 PIN oksin taşıyıcıları, hücreye özgü anlatımı olan büyük bir gen ailesi tarafından kodlanır PIN Křeček, P., Skůpa, P., Libus, J., Naramoto, S., Tejos, R., Friml J., and Zažímalová, E. (2009) The PIN- FORMED (PIN) protein family of auxin transporters. Genome Biology 10: 249.

50 PIN proteinleri bitki hücrelerinde asimetrik olarak bulunur PIN1, kök korteks hücrelerinin alt kısımlarına yerleşir. Kök tabanı Sürgün ucundan kök ucuna oksin akışından PIN1 sorumludur. Kök ucu Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Dhonukshe, P., et al. (2008). Generation of cell polarity in plants links endocytosis, auxin distribution and cell fate decisions. Nature 456: Reproduced with permssion from Dolan, L., et al. (1993). Cellular organisation of the Arabidopsis thaliana root. Development 119:

51 Farklı PIN proteinleri farklı yerlerde bulunur PIN2 kök korteksinin alt yüzeyinde ve epidermal hücrelerin üst yüzeyinde bulunur. PIN2 özellikle kökte gravitropizma sırasında oksinin dağılımında işlev görür Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Dhonukshe, P., et al. (2008). Generation of cell polarity in plants links endocytosis, auxin distribution and cell fate decisions. Nature 456: Reproduced with permssion from Dolan, L., et al. (1993). Cellular organisation of the Arabidopsis thaliana root. Development 119:

52 PIN proteinlerinin dağılımı, oksin gradienti oluşumuna yardımcı olur Křeček, P., Skůpa, P., Libus, J., Naramoto, S., Tejos, R., Friml J., and Zažímalová, E. (2009) The PIN- FORMED (PIN) protein family of auxin transporters. Genome Biology 10: 249.

53 PIN3, yerçekimi vektöründeki değişimlere cevap olarak polariteyi değiştirir Dikey Yatay PIN3, sürgün ve kök fototropizma ve gravitropizması sırasında, oksinin lateral yer değiştirmesinden sorumludur. Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Friml, J., Wisniewska, J., Benkova, E., Mendgen, K., and Palme, K. (2002). Lateral relocation of auxin efflux regulator PIN3 mediates tropism in Arabidopsis. Nature 415: Adapted from Tanaka, H., Dhonukshe, P., Brewer, P. & Friml, J. (2006) Spatiotemporal asymmetric auxin distribution: a means to coordinate plant development. Cell. Mol. Life Sci. 63:

54 PIN proteini dağılımı oksin aracılı motiflere katkıda bulunur Dğer şeylerin dışında, embriyonik patern oluşumu için gerekli oksin maxima nın durumunu kontrol ederler. Reproduced with permission from Petrášek, J., and Friml, J. (2009) Auxin transport routes in plant development. Development 136:

55 PIN proteinleri hücre ve dokular arasında çok dinamik olarak hareket edebilir Daha stabil konumlu ABCB proteinlerinin tersine, PIN proteinleri hücre içindeki konumlarını çok hızlı olarak değiştirebilir. Reprinted from Heisler, M.G., et al. (2005). Patterns of auxin transport and gene expression during primordium development revealed by live imaging of the Arabidopsis inflorescence meristem. Curr. Biol. 15: , with permission from Elsevier.

56 PIN proteinleri plazma membranı ve endozom arasında devir yapar endozom PIN proteinleri sürekli olarak plazma membranı ve endozomal kompartmanlar arasında devir yapar. Plazma membranı Redrawn from Kleine-Vehn, J., et al. (2009). PIN auxin efflux carrier polarity is regulated by PINOID kinase-mediated recruitment into GNOM-independent trafficking in Arabidopsis. Plant Cell 21:

57 Brefeldin A, endositozu engeller ve PIN proteinlerini yakalar Brefeldin A (BFA), PIN i endozomal kompartmanlarda hapsederek endozomların plazma membranı ile kaynaşmasını engeller. Kontrol BFA uygulaması Redrawn and reprinted from Kleine-Vehn, J., et al. (2009). PIN auxin efflux carrier polarity is regulated by PINOID kinasemediated recruitment into GNOM-independent trafficking in Arabidopsis. Plant Cell 21:

58 PIN lerin fosforilasyon durumları dağılımlarını etkiler P P P P PIN proteinleri protein kinaz PINOID (PID) ile fosforillenip protein fosfataz PP2A ile defosforillenir. P P PP2A PID Kontrol Staurosporine uygulanmış Staurosporine, protein kinazları inhibe eder Sukumar, P., Edwards, K.S., Rahman, A., DeLong, A., and Muday, G.K. (2009). PINOID kinase regulates root gravitropism through modulation of PIN2-dependent basipetal auxin transport in Arabidopsis. Plant Physiol. 150: Redrawn from Kleine-Vehn, J., et al. (2009). PIN auxin efflux carrier polarity is regulated by PINOID kinase-mediated recruitment into GNOM-independent trafficking in Arabidopsis. Plant Cell 21:

59 ABCB proteinleri PIN proteinlerini membran domenlerine sabitleyebilir ABCB19 Plazma Membran proteini Turuncu = overlap ABCB proteinleri, PIN proteinlerinin aksine plazma membranında kalabilirler. İki taşıyıcı arasındaki etkileşim sonucu PIN lerin sabitlenmesi sağlanabilir. Titapiwatanakun, B., and Murphy, A.S. (2009) Post-transcriptional regulation of auxin transport proteins: cellular trafficking, protein phosphorylation, protein maturation, ubiquitination, and membrane composition. J. Exp. Bot : , by permission of the Society for Expiremental Biology.

60 Oksin taşınımı - özet Oksin hareketinin düzenlenmesi; fototropizma, gravitropizma, embriyonik patern oluşumu ve organogenez için önemlidir. Oksin taşıma proteinleri tanımlanmıştır. Bunların konumunu ve aktivitelerini kontrol eden faktörler araştırılmaktadır. Arabidopsis te 6 AUX1/LAX proteini, 21 ABCB proteini ve 8 PIN proteini bulunmaktadır - oksin taşınımının karmaşıklığı hala anlaşılamamıştır!

61 Algı ve sinyal Katabolizma Birleşme Sentez IAA Taşınım Algı (reseptör) TF aktivasyonu/ inaktivasyonu Hedef genler Biyolojik işlevler

62 Oksinin etkileri en az iki tip reseptör tarafından yönlendirilir Algı (reseptör) ABP1 IAA Algı (reseptör) SCF TIR1

63 AUXIN-BINDING Protein1 hücre bölünmesi ve genişlemesi için Yabani tip kontrol EtOH ile indüklenmiş ABP1- antisense gereklidir ABP1 nin işlev kaybı embriyoda ölümcüldür. ABP1 genini sessizleştiren indüklenebilir antisense yapı taşıyan bitkiler üretilmiştir. Bunlar 12 gün boyunca indükleyici koşulların bulunmadığı ortamda yetiştirilmiştir. 12. günde, ABP1 sessizleştirilmiş ve bitki büyümesinin ciddi biçimde kısıtlandığı gözlenmiştir. Braun, N., et al. (2008). Conditional repression of AUXIN BINDING PROTEIN1 reveals that it coordinates cell division and cell expansion during postembryonic shoot development in Arabidopsis and tobacco. Plant Cell 20:

64 Algı (reseptör) ABP1 Auxin-Binding Protein1 in downstream indeki olaylar henüz anlaşılamamıştır. IAA Algı (reseptör) SCF TIR1 SCF TIR1 ile oksin algılanmasının downstream yolu incelenmiştir.

65 Oksin reseptörü TIR1, SCF ubikitin ligaz kompleksi SCF TIR1 in bir bileşenidir F-box TIR1 oksin reseptörü SKP1 F-box TIR1 proteini SCF kompleksi SCF ubikitin ligaz kompleksi (SKP1, CUL1 ve F-box proteinleri) CUL1

66 Ubikitin ligaz kompleksleri, hedef proteinleri ubikitinler SKP1 Hedef Hedef Ubikitin F-box proteini hedef proteini tanır ve bağlanır. Daha sonra kompleks, hedefe ubikitin proteinlerini transfer eder. CUL1 Ubiquitin by Rogerdodd

67 Proteolitik hedefler ubikitine kovalent olarak bağlanır Hedef Ubikitin Ubiquitin, proteolitik yıkım için proteinleri hedefleyen küçük bir proteindir (76 aa). Ubiquitin by Rogerdodd

68 Ubikitinlenmiş hedefler 26S proteozom tarafından proteoliz edilir Hedef Proteozom hedef proteinleri yıkar ve ubikitinlerin yeniden kullanılır hale gelmesini sağlar. 26S proteozom

69 Oksin, SCF TIR1 kompleksine spesifik olarak bağlanır Benzoik asit Triptofan 2,4-D NAA IAA Radyoaktif IAA, çeşitli maddelerin varlığında SCF TIR1 kompleksine bağlanmıştır. Etkileşimlerin özgünlüğü çeşitli oksinler (IAA, NAA, 2,4-D) tarafından gösterilirken, ilgili bileşenler (benzoik asit, triptofan) tarafından gösterilmemiştir. Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Dharmasiri, N., Dharmasiri, S., and Estelle, M. (2005) The F-box protein TIR1 is an auxin receptor. Nature 435:

70 Oksin TIR1, hedefine bağlanmak için Hedef oksine ihtiyaç duyar Oksin, TIR1 ve hedefinin bağlanmasında yapıştırıcı görevi görür.

71 TIR1, hedefine bağlanmak için oksine ihtiyaç duyar Oksin Hedef SCF TIR1 aracılı proteolizin hedefleri nedir? I II III IV Aux/IAA proteinleri, oksin cevabının baskılayıcıları olan kısa ömürlü nüklear proteinlerdir.

72 Aux/IAA genleri oksin tarafından indüklenir 1980 lerde, oksin tarafından indüklenen genlerin izolasyonu için yeni moleküler biyoloji teknikleri kullanıldı. Bu oksin tarafından indüklenen gen ailelerinden biri, Aux/IAA genleri olarak bilinmektedir. GmAux22 GmAux28 Kontrol Oksin uygulanması (dk) Oksini tükenmiş Walker, J.C. and Key, J.L. (1982) Isolation of cloned cdnas to auxin-responsive poly(a)+rnas of elongating soybean hypocotyl. PNAS 79:

73 Aux/IAA proteinleri çok kısa ömürlü nüklear proteinlerdir Çoğu Aux/IAA proteinlerinin çok kısa yarılanma süresi vardır; bu da onların düzenleyici işlevi olduğunu düşündürmüştür. Nüklear birikim gösteren bir füzyon (+GUS) proteini PS-IAA6 Abel, S., Oeller, P.W., and Theologis, A. (1994). Early auxin-induced genes encode short-lived nuclear proteins. PNAS 91:

74 Aux-IAA proteinleri oksin varlığında destabilize olur Oksin, IAA1::LUC un proteotilik hızını arttırır I II III IV LUC LUC Lusiferaz (LUC) kontrol Aux/IAA1 proteinine bağlanmış LUC LUC kodlayan bölge veya Aux/IAA1 proteinine bağlanmış LUC taşıyan transgenik bitkiler geliştirilmiştir. 2 saat oksin Uyarıcı uygulaması LUC aktivitesinin ölçümü LUC aktivitesinin ölçümü LUC bitkilerinde oksin protein stabilitesini etkilememiştir; ancak LUC, Aux/IAA1 proteinine bağlanmış olduğu zaman proteinlerin %50 si 2 saatlik oksin uygulamasından sonra yıkılmıştır. Zenser, N., Ellsmore, A., Leasure, C., and Callis, J. (2001). Auxin modulates the degradation rate of Aux/IAA proteins. Proc. Nat.l Acad. Sci. USA 98: Copyright National Academy of Sciences, USA.

75 Aux/IAA proteinlerinin protein destabilize edici domenleri vardır I II III IV Domen II nin LUC reporter a bağlanması, oksin tarafından indüklenen instabiliteye neden olur. Domen III ve IV, LUC stabilitesini değiştirmez. III II IV LUC LUC LUC Zenser, N., Ellsmore, A., Leasure, C., and Callis, J. (2001). Auxin modulates the degradation rate of Aux/IAA proteins. Proc. Nat.l Acad. Sci. USA 98: Copyright National Academy of Sciences, USA.

76 Domen II deki korunmuş degron oksin instabilitesine neden olur Degron adı verilen kısa bir aminoasit dizisi, oksin tarafından indüklenen protein stabilitesi için gerekli ve yeterlidir. LUC I II III IV QVVGWPLVRSYRK Mutant degron LUC Bu korunmuş dizideki tek bir aminoasidin (kırmızı) değiştirilmesi ile protein daha stabil hale gelir. I II III IV QVVGWPPVRSYRK Yabani tip degron LUC Ramos, J., Zenser, N., Leyser, O., and Callis, J. (2001) Rapid degradation of auxin/indoleacetic acid proteins requires conserved amino acids of domain II and is proteasome dependent. Plant Cell 13:

77 TIR1, domen II deki korunmuş degrona bağlanır I II III IV QVVGWPLVRSYRK Mutant degron Oksin ve Aux/IAA proteininin domen II siyle kompleks kurmuş TIR1 I II III IV QVVGWPPVRSYRK Yabani tip degron Degrondaki mutasyon, Aux/IAA proteininin TIR1 e bağlanmasını ve proteolize uğramasını engeller; mutant proteinler daha stabildir.

78 Bazı Aux/IAA genlerindeki mutasyonlar oksine dirençli fenotipe yol açar Aux/IAA genlerindeki dominant olan işlev kazanımı mutasyonları, domen II deki degron dizisinde meydana gelir. I II III IV QVVGWPPVRSYRK Nagpal, P., et al. (2000) AXR2 encodes a member of the Aux/IAA protein family. Plant Physiol, 123:

79 Degrondaki mutasyon in vivo protein stabilitesini arttırır I II III IV GUS QVVGWPPVRSYRK IAA7/GUS AXR2-1/GUS Nüklear lokalize! Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd: Gray, W.M., Kepinski, S., Rouse, D., Leyser, O., and Estelle, M. (2001) Auxin regulates SCF TIR1 -dependent degradation of AUX/IAA proteins. NATURE 414: Nagpal, P., et al. (2000) AXR2 encodes a member of the Aux/IAA protein family. Plant Physiol, 123:

80 Aux/IAA proteinleri - özet Oksin Aux/IAA proteinleri oksin sinyalinin reseptörleridir; oksin varlığında hızlı bir şekilde yıkılırlar. INPUT OUTPUT Aux/IAA proteinleri oksin sinyalini nasıl baskılar?

81 Aux/IAA proteinleri Auxin Response Factors (ARFs) lerinin aktivitesini baskılar ARF ve Aux/IAA proteinleri C- terminal bölgelerinde dizi benzerliği gösterir; böylece homodimerize olabilirler. ARF DNAbağlayıcı domen Aux/IAA Aktivasyon / baskılama domeni III IV I II III IV ARF homodimeri ARF Aux/IAA heterodimeri

82 ARF ler oksin ile indüklenebilen promotörlere bağlanan transkripsiyon faktörleridir Artan ARF1 miktarı ARF1 in oksin cevap elementi (AuxRE) ne bağlandığını gösteren Dnaz parmakizi analizleri DNaz parmakizinde, proteinin DNA ya bağlandığı bölge belirlenebilir; çünkü bu bölge Dnaz endonükleazı parçalanmasına uğramaz. Reprinted from Ulmasov, T., Hagen, G., and Guilfoyle, T. (1997). ARF1, a transcription factor that binds to auxin response elements. Science 276: with permission from AAAS.

83 Bazı ARF ler transkripsiyonel aktivatörlerken bazıları represördür Arabidopsis ARF protein ailesi Aktivatörler ARF 2-4, 9; represörler ARF represörleri hakkında şu anda çok bilgi yoktur. Reprinted from Guilfoyle, T., and Hagen, G. (2007). Auxin response factors. Curr. Opin. Plant Biol. 10: with permission from Elsevier.

84 Oksin ile düzenlenen transkripsiyonel kontrol için model Düşük oksin düzeyi Bazı ARF ler Aux/IAA represörleri ile kompleks halindedir, işlevlerine müdahale eder Yüksek oksin düzeyi Aux/IAA lar SCF TIR1 aracılı proteoliz ile yıkılır, ARF lerin baskılanmasını azaltarak gen anlatımının yapılıp baskılanmasını düzenler

85 ARF ler ve Aux/IAA proteinleri arasındaki kombinasyonel etkileşimler Aktive edici ARF ler Baskılayıcı ARF ler Transkripsiyonel eldeler farklı ARF ve Aux/IAA proteinlerinin hücredeki göreceli konsantrasyonlarına ve birbirleri ile DNA bağlanma bölgelerine olan afinitelerine bağlıdır. ARF Aux/IAA heterodimeri Reprinted from Guilfoyle, T., and Hagen, G. (2007). Auxin response factors. Curr. Opin. Plant Biol. 10: with permission from Elsevier.

86 monopteros (arf5/mp) ve bodenlos (iaa12/bdl) mutantlarının görünümü benzerdir WT mp Lau, S., Jürgens, G., and De Smet, I. (2008) The evolving complexity of the auxin pathway. Plant Cell 20:

87 Bu mutantlar birbirine çok benzer; çünkü mutasyonlarının etkileri benzerdir ARF5 yok Kararlı IAA12 Lau, S., Jürgens, G., and De Smet, I. (2008) The evolving complexity of the auxin pathway. Plant Cell 20:

88 ARF5 aşırı anlatımı iaa12/bdl mutantını kurtarabilir iaa12/bdl mutantında, ARF5 gen anlatımını aktive edemez; çünkü stabil IAA12 proteini tarafından baskılanmaktadır. ARF5 anlatımının arttırılması ile bu etki kaybolur daha çok ARF5 olunca, bazıları transkripsiyonu indükleyebilir. Reproduced with permission from Hardtke, C.S., et al. (2004). Overlapping and non-redundant functions of the Arabidopsis auxin response factors MONOPTEROS and NONPHOTOTROPIC HYPOCOTYL 4. Development 131:

89 Oksin sinyal yolu şaşırtıcı derecede kısadır Oksin OUTPUT INPUT

90 Tipik bir ökaryotik sinyal yolunda, çok sayıda çoğaltım ve kaçış için fırsat içerir MAPKKK MAPKK OUTPUT INPUT MAPKKK MAPKK MAPK MAPK MAP kinaz yolu ile sinyalde birçok amplifikasyon basamağı (turuncu oklar) vardır.

91 Oksin cevabının çeşitliliği, sinyal proteinlerinin çeşitliliği ile ilgili olabilir Arabidopsis te 29 Aux/IAA proteini vardır Arabidopsis te 23 ARF proteini vardır Oksin OUTPUT INPUT TIR1, diğer beş oksin reseptör proteini AFB1-AFB5 ile de ilişkilidir. ARF ler ve Aux/IAA proteinleri arasındaki olası etkileşimler oldukça fazladır ve yüksek sayıda kombinasyonda, oksin ile indüklenen gen anlatımının kontrolü için potansiyeli vardır.

92 Oksin sinyali genleri, bitki evrimi süresince çoğalmıştır Oksin sinyaline karışan genler sayı yüzde ,7 0,6 0,5 0,4 Karayosunu ile karşılaştırıldığında angiospermdeki genler daha yüksek oranda oksin sinyali ile ilgilidir ,3 0,2 0,1 0 Data from Rensing, S.A., et al. (2008) The Physcomitrella genome reveals evolutionary insights into the conquest of land by plants. Science 319:

93 Aux/IAA ailesi özellikle angiospermde çoğalmıştır Her protein ailesini kodlayan genlerin sayısı Pin PIN TIR1/AFB ARF Aux/IAA Rice Poplar Arabidopsis Moss Karayosunu ile karşılaştırıldığı zaman angiospermde Aux/IAA genleri 10 kattan fazla bulunur. Bu gen ailesinin amplifikasyonu daha karmaşık angiospermlerin oluşmasına mı yol açmıştır?... Data from Rensing, S.A., et al. (2008) The Physcomitrella genome reveals evolutionary insights into the conquest of land by plants. Science 319:

94 Bütün bitki işlemlerinde oksin Sürgün apikal meristeminde lateral organ oluşumunun başlatılması Işık cevapları Motif ve vasküler gelişimin kontrolü Büyüme sinyal yollarının entegrasyonu Hücre uzaması Kök apikal meristeminde kök hücre özelliklerinin korunması hareketi Simbiyontlara cevap nodül oluşumu Patojenlere cevap Sürgünde dal oluşumunun inhibe edilmesi Büyüme sinyal yollarının entegrasyonu Kökte dallanmanın teşvik edilmesi Besin dağılımı ve miktarına cevap Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd: NATURE Wolters, H., and Jürgens, G. (2009). Survival of the flexible: Hormonal growth control and adaptation in plant development. Nat. Rev. Genet. 10: Copyright 2009.

95 Oksin, bitki büyüme ve gelişmesindeki bu kadar işlemi nasıl etkiler? Algı (reseptör) Hedef genler Cevap çok belirgin değildir... Bazı oksinle ilişkili genler belirgin olarak downstream işlevlerle ilgili iken diğerlerinin işlevini tahmin etmek zordur. Oksin ile indüklenen gen ürünleri Aux/IAA proteinleri GH3 (oksinle birleşme) ACS (etilen sentezi) Jasmonik asit sentezi CKX (sitokinin yıkımı) Transkripsiyon faktörleri Oksin ile baskılanan gen ürünleri Hücre duvarı proteinleri ARR ler (Sitokinin sinyali) Transkripsiyon faktörleri Biyolojik işlevler

96 Oksin ile indüklenmiş hücre uzaması, büyüme kontrolüne de yardımcı olur Yabani tip taa1 Oksin ile indüklenen hücre uzaması, ışığa ya da yerçekimine cevap veren bitkilerde farklı büyümeye neden olur. Oksin ile indüklenen hücre uzaması gölgede yetiştirilen bitkilerde büyümeyi teşvik eder (gölgeden kaçma cevabı).

97 Oksin ile indüklenmiş hücre uzaması sinyali ABP1 ile yönlendirilebilir Algı (reseptör) ABP1 Hedef genler Biyolojik fonksiyonlar IAA Kontrol bitkiler ABP1 aşırı anlatımı ABP1 aşırı anlatımı yapılan bitkilerdeki ortalama hücre hacmi, kontrol hücrelerinin yaklaşık iki katıdır. From Jones, A.M., et al. (1998) Auxin-dependent cell expansion mediated by overexpressed Auxin- Binding Protein. Science 282: , reprinted with permission from AAAS.

98 Oksin ile indüklenmiş hücre uzaması Günümüzdeki, hücre duvarı uzamasının oksin ile indüklenmesi modelinde; oksin, plazma membranına bağlı proton pompasını uyararak hücre duvarının daha asidik hale delmesini sağlar. H + Oksin H + H + H + H + H + Uzunluk Hücre duvarının asidik hale gelmesi hücre uzaması için yeterlidir. Zaman McQueen-Mason, S., Durachko, D.M., and Cosgrove, D.J. (1992) Two endogenous proteins that induce cell wall extension in plants. Plant Cell 4:

99 Duvarın asidik hale gelmesi, hücre duvarı gevşetici enzimler olan ekspansinleri aktive eder H + H + Oksin H + Saf ekspansinler, hücre uzamasının indüklenmesi için yeterlidir. Orta lamel Selüloz Ksiloglukan Plazma mikrofibril membranı Hücre duvarı, proteinlerin ve kompleks polisakkaridlerin karmaşık bir düzenlemesidir. Cosgrove, D.J. (1998) Cell wall loosening by expansins. Plant Physiol.118: ; Cosgrove, D.J. (2001) Wall structure and wall loosening. A look backwards and forwards. Plant Physiol.125:

100 Oksin birikimi paterni, gelişimsel paterni de belirler Yakın zamanda, oksinin ana görevinin, bir morfojen ve gelişimsel tetikleyici olarak hareket eden konumsal bilginin kurulması ve iletilmesini kapsadığı anlaşılmıştır.

101 Morfojen, bir konsantrasyon gradientiyle çalışan hareketli bir Kol-bacak oluşacak olan embriyonik bölge sinyaldir Sonik kirpi, omurgalılarda kol-bacak gelişimi sırasında parmak gelişiminde görevli bir morfojendir. Üretildiği bölgeden (kırmızı ok) difüze olarak, hangi parmağın oluşacağını belirleyen bir gradient oluşturur. From Tabin, C.J., and McMahon, A.P. (2008). Developmental biology: Grasping limb patterning. Science 321: Reprinted by permission from AAAS.

102 Morfojen gradienti değişince, sonuç da değişir Kol-bacak oluşacak olan embriyonik bölge Morfojen gradientinin değiştirilmesi ile birlikte hücrelerin gelişim süresince hangi hücreye farklılaşacağı değişir. İkinci bir morfojen kaynağının eklenmesi ile parmak motifi iki katına çıkar. Adapted from Tabin, C.J., and McMahon, A.P. (2008). Developmental biology: Grasping limb patterning. Science 321:

103 Arabidopsis embriyogenezi sırasında, kök gelişimi için gerekli olanları oksin gradienti sağlar Reproduced with permission from Petrášek, J., and Friml, J. (2009) Auxin transport routes in plant development. Development 136:

104 Oksin biyosentezi, taşınımı veya sinyali engellenirse belirli bir köksüz fenotipe yol açabilir Yabani tip yucca 1,4, 10,11 pin 1,3,4,7 yucca1,4,10,11, mp ve pin1,3,4,7 mutantlarının hepsi köksüzdür Cheng, Y., Dai, X., and Zhao, Y. (2007). Auxin synthesized by the YUCCA flavin monooxygenases is essential for embryogenesis and leaf formation in Arabidopsis. Plant Cell 19: Lau, S., Jürgens, G., and De Smet, I. (2008) The evolving complexity of the auxin pathway. Plant Cell 20: Reprinted with permission from Vieten, A., et al. (2005). Functional redundancy of PIN proteins is accompanied by auxin-dependent cross-regulation of PIN expression. Development 132:

105 Odun oluşumu sırasında farklılaşmayı da oksin gradienti sağlar Floem Kambiyal Bölge Trakeidler (ksilem) 1996 da yapılan bu çalışma, oksinin bir morfojen olarak iş gördüğünü gösteren ilk çalışmadır. Oksin, kambiyal bölgenin iç kısımlarına doğru bir gradient oluşturarak floem gelişimini, dış kısımlarına bir gradient oluşturarak ise ksilem gelişimini yönlendirir. Uggla, C., Moritz, T., Sandberg, G., and Sundberg, B. (1996) Auxin as a positional signal in pattern formation in plants. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 93:

106 Oksin, kök ucunda morfojen olarak iş görür Düşük oksin seviyesinemaruz kalan hücreler uzar ve farklılaşır Uca yakın hücreler, orta düzeyde oksine maruz kalır ve sık olarak bölünür Auxin amount Quiescent center daki hücreler en yüksek oksin düzeyine maruz kalır ve dinlenme halini sürdürür Quiescent center Petersson, S.V., Johansson, A.I., Kowalczyk, M., Makoveychuk, A., Wang, J.Y., Moritz, T., Grebe, M., Benfey, P.N., Sandberg, G., and Ljung, K.(2009) An auxin gradient and maximum in the Arabidopsis root apex shown by high-resolution cell-specific analysis of IAA distribution and synthesis. Plant Cell 21:

107 Oksin gradientinin değiştirilmesi ile kök ucundaki hücrelerin kaderi de değişir Bu şekilde, oksinin konsantrasyonuna bağlı olarak hücre gelişiminde kaderi değiştirdiğini kanıtlayan seçilmiş bazı deneyler özetlenmiştir. Reprinted from Sabatini, S., et al. (1999). An auxin-dependent distal organizer of pattern and polarity in the Arabidopsis root. Cell 99: with permission from Elsevier.

108 Oksin bir tetikleyici olarak da iş görerek gelişimsel olayları başlatır Lokalize bir oksin maksimum (veya minimum), gelişimsel bir olayın başlaması için yeterli olabilir. Burada, artmış oksin seviyesi ile farklılaşmaya teşvik edilmiş hücreler kırmızı olarak gösterilmiştir.

109 Oksin sürgünde organ oluşumunu tetikler Heisler et al., 2005), Arabidopsis pin1 mutantında çiçek oluşturacak olan meristemden çiçek oluşmaz. Bir noktaya oksin (kırmızı) uygulaması ile organogenez tetiklenir. Reinhardt, D., Mandel, T., and Kuhlemeier, C. (2000). Auxin regulates the initiation and radial position of plant lateral organs. Plant Cell 12:

110 Oksin maxima yaprak primordiumunu oluşturacak bölgeyi belirler PIN1::PIN1-GFP anlatımı yapan bitkilerin sürgün ucunda PIN anlatımı ve konumu görüntülenmiştir. Yaprak başlangıcı öncesinde lokal oksin maxima nedeni ile PIN1 in dağılımında değişimler olur. Reprinted from Heisler, M.G., et al. (2005). Patterns of auxin transport and gene expression during primordium development revealed by live imaging of the Arabidopsis inflorescence meristem. Curr. Biol. 15: , with permission from Elsevier.

111 Endodermis ve floem arasında kalan dokudaki tek bir hücrede oksin sentezinin artması, lateral kök oluşumu için yeterlidir Bir hücredeki oksin sentezinin deneysel olarak arttırılması, lateral kök oluşumunun tetiklenmesi için yeterlidir. Oksin biyosentezini başlatan tek hücre (DR5::GUS ile gözlenmiş). Dubrovsky, J.G., et al., (2008) Auxin acts as a local morphogenetic trigger to specify lateral root founder cells. Proc. Natl. Acad. Sci. 105: , copyright by the National Academy of Sciences.

112 Arabidopsis te tohumun yayılması için bir oksin minimum gereklidir Kapakçık Kapakçık kenarı Arabidopsis te, tohumun yayılması için tohum kabuğunun, kenarındaki hücrelerin ayrılması ile açılması gerekmektedir. DR5::GFP Floroglusinol boyası Lokal minimum (beyaz oklar) sonrası hücre odunlaşmasından (mavi oklar) sonra hücre ayrılması gerçekleşir. Ogawa, M., Kay, P., Wilson, S., and Swain, S.M. (2009)ARABIDOPSIS DEHISCENCE ZONE POLYGALACTURONASE1 (ADPG1), ADPG2, and QUARTET2 are polygalacturonases required for cell separation during reproductive development in Arabidopsis. Plant Cell 21: Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Sorefan, K. et al. (2009) A regulated auxin minimum is required for seed dispersal in Arabidopsis. Nature 459:

113 Arabidopsis te tohumun yayılması için bir oksin minimum gereklidir Yabani tip indehiscent2 mutantında, oksin minimum oluşmaz ve hücreler ayrılmaz. indehiscent2 Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Sorefan, K. et al. (2009) A regulated auxin minimum is required for seed dispersal in Arabidopsis. Nature 459:

114 Oksin, yeri doldurulamaz bir hormondur Hücre uzunluğu düzenleyicisi, morfojen, gelişimsel tetikleyici, transkripsiyonel düzenleyici...

115 Oksin sinyali Oksin sinyalinin her basamağı, oksin aktivitesinin yanı sıra; ışık, yerçekimi, besin durumu ve stres gibi çevresel etkiler ile diğer hormonlar tarafından düzenlenir. Reprinted from Kieffer, M., Neve, J., and Kepinski, S. (2010). Defining auxin response contexts in plant development. Current Opinion in Plant Biology 13: with permission from Elsevier.

116 Oksin ve sitokinin antagonistik olarak iş görür Oksin ve sitokinin (CK) antagonistik olarak hareket eder oksin daha çok kökleri etkilerken, CK sürgünleri etkiler. Oksin, CK sentezini baskılar. CK bazı Aux/IAA represörlerinin anlatımını indüklerken PIN geninin anlatımını downregüle eder. Artan [Sitokinin] Artan [Oksin] Roots Oksin Sitokinin Shoots Skoog F, Miller CO (1957) Chemical regulation of growth and organ formation in plant tissue cultured in vitro. Symp Soc Exp Biol XI: ; Figure from Amasino, R. (2005) 1955: Kinetin Arrives. The 50th Anniversary of a newplant hormone. Plant Physiol. 138:

117 Etilen ve oksin sinerjik olarak işlev görmeye yatkındır Etilen, oksin sentezini teşvik eder Hava Etilen Oksin aynı zamanda etilen üretimini uyarır D 2 O uygulanan bitkilerde de novo oksin sentezi ölçülmüştür. Oksin sentezinin derecesi, bir etilen ölcülü olan ACC varlığında artmıştır. Oksine cevap veren bir promotörün anlatımı, eksojen etilen ile artmıştır Oksin Etilen Swarup, R., et al. (2007). Ethylene upregulates auxin biosynthesis in Arabidopsis seedlings to enhance inhibition of root cell elongation. Plant Cell 19: Kang, B.G., Newcomb, W., and Burg, S.P. (1971) Mechanism of auxin-induced ethylene production. Plant Physiol. 47:

118 Özet Geçtiğimiz 30 yılda, oksinin hikayesinde birçok moleküler karakter tanımlanmıştır. İçerik genel olarak anlaşılmış olmasına rağmen hala arada boşluklar vardır. Katabolizma Birleşme Sentez IAA Taşınım Algı (reseptör) TF aktivasyonu/ inaktivasyonu Hedef genler Biyolojik işlevler Adapted from Kieffer, M., Neve, J., and Kepinski, S. (2010). Defining auxin response contexts in plant development. Current Opinion in Plant Biology 13:

Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar

Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar Fitomorfogenez Fototropizmalar Gravitropizma Tigmotropizma ve Thigmonasti. Turgor Hareketleri Dormansi Ekstrem temperatürlere dayanıklılık Bitki hormonları 1 Fitomorfogenez

Detaylı

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler)

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU ve REGÜLASYONU (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) Nihal EYVAZ (050559015) Şerife OKAY (050559025) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gen

Detaylı

Yaprak Gelişimi 1. Primordium başlangıcı ve polarite belirlenmesi.

Yaprak Gelişimi 1. Primordium başlangıcı ve polarite belirlenmesi. Yaprak Gelişimi 1 Primordium başlangıcı ve polarite belirlenmesi www.plantcell.org/cgi/doi/10.1105/tpc.110.tt1109 Yapraklar: Bitki filizinin lateral uzantılarıdır Yaprak nedir? Genellikle sınırlıdır (sonlu

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ Merve YILMAZER 2601120219 İÇERİK Kromatin ve nükleozom yapısı Transkripsiyon aşamasında

Detaylı

Kloroplast ve Mitokondrilere protein hedeflemesi

Kloroplast ve Mitokondrilere protein hedeflemesi Kloroplast ve Mitokondrilere protein hedeflemesi Sitoplazmadan kloroplast ve mitokondrilere proteinler nasıl hedeflenirler? Memranlarda nasıl geçerler? İki tip sitosolik ribozom vardır. Serbest ve bağlı.

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ Düşük sıcaklık stresi iki kısımda incelenir. Üşüme Stresi Donma stresi Düşük sıcaklık bitkilerde nekrozis, solma, doku yıkımı, esmerleşme, büyüme azalışı ve çimlenme düşüşü gibi etkiler

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

Poly A Kuyruğu. Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur.

Poly A Kuyruğu. Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur. Poly A Kuyruğu Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur. Bitkiler 2 PAB geninden daha fazla gen içerirler; bazıları dokuya özgün anlatım gösterir.

Detaylı

Transforming growth factor ß. Sinyal molekülleri, reseptör ve ko-reseptörler C. elegans tan insana kadar korunmuştur.

Transforming growth factor ß. Sinyal molekülleri, reseptör ve ko-reseptörler C. elegans tan insana kadar korunmuştur. Transforming growth factor ß Hem omurgalılarda hem de omurgasızlarda gelişimin düzenlenmesinde önemli işlevleri vardır. Sinyal molekülleri, reseptör ve ko-reseptörler C. elegans tan insana kadar korunmuştur.

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

Aktif ve pasif iyon alımı

Aktif ve pasif iyon alımı Aktif ve pasif iyon alımı Moleküllerin membranı geçerek taşınmaları için aktif proses her zaman gerekli değildir. Moleküllerin bir kısmı dış ortamdan membran içine konsantrasyon farkına bağlı olarak çok

Detaylı

Kök Hücre ve Farklılaşma

Kök Hücre ve Farklılaşma Kök Hücre ve Farklılaşma Kök Hücre Erişkin ve embriyonik kök hücreler farklılaşarak soma7k hücreleri oluştururlar. Kök hücre Progenitör hücre Farklılaşmış hücre Neden Farklılaşmaya İh7yaç Duyulur Tek hücreli

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

GLOBİN GEN REGÜLASYONU

GLOBİN GEN REGÜLASYONU GLOBİN GEN REGÜLASYONU GLOBİN GENLERİN REGÜLASYONU Her bir globin genin dokuya ve gelişime spesifik ekspressiyonu regülatör dizilimdeki transkripsiyon faktörlerinin etkisi ile sağlanmaktadır. Globin

Detaylı

MOTOR PROTEİNLER. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR

MOTOR PROTEİNLER. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR MOTOR PROTEİNLER Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Hücre iskeleti, Hücre şeklini ve sitoplazmanın organizasyonunu belirleyen bir yapı iskelesi görevi yapar. Hücre hareketlerinin gerçekleşmesinden sorumludur.

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

HÜCRE ZARINDA TAŞINIM

HÜCRE ZARINDA TAŞINIM HÜCRE ZARINDA TAŞINIM Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ TIP FAKÜLTESİ BİYOFİZİK AD Küçük moleküllerin zardan geçişi Lipid çift tabaka Polar moleküller için geçirgen olmayan bir bariyerdir Hücre içindeki suda

Detaylı

Sitokininler.

Sitokininler. Sitokininler www.plantcell.org/cgi/doi/10.1105/tpc.110.tt0610 Sitokininler Sitokininler: Sürgünde hücre bölünmelerini teşvik eder Yaprak yaşlanmasını geciktirir Besin dağılımını düzenler Kök nodülü gelişimini

Detaylı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı Hücrede Genetik Bilgi Akışı 1) Genomun korunması DNA nın tam olarak kopyalanması ve hücre bölünmesiyle yeni kuşak hücrelere aktarılması 2) Genetik bilginin çevrimi Hücre içerisinde bilginin DNA dan RNA

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE SİNYAL İLETİMİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE SİNYAL İLETİMİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE SİNYAL İLETİMİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN 1 2 Transkripsiyon düzeyinde düzenlenme + Transk. faktörleri Siklik GMP Transk. faktörleri Transkripsiyon faktörü P Ca +2 kalmodulin

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı Kallus Kallus oluşumu Köklerde ve gövdede yaralı bölgede kallus oluşur.. Kallus oluşumu: Erythrina ağacı Yapraktan kallus oluşumu Vaskular dokudan kallus

Detaylı

Wnt/β-katenin Yolağı

Wnt/β-katenin Yolağı Wnt/β-katenin Yolağı Wnt/β-katenin Yolağı Memeli canlılarda oldukça korunmuş ve gelişim için oldukça önemli olan bir yolak7r. Drosophila da yapılan gene>k çalışmalar sırasında keşfedilmiş>r. Özellikle

Detaylı

BİTKİ KÖKLERİ VE KÖK GELİŞİMİ

BİTKİ KÖKLERİ VE KÖK GELİŞİMİ BİTKİ KÖKLERİ VE KÖK GELİŞİMİ Kökler bitkiyi yetiştiği ortama bağlamak, su ve besin maddelerini almak ve bunları bitkinin toprak üstü organlarına taşımak, birtakım hormonlar ve organik bileşikler salgılamak

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

GLİKOJEN FOSFORİLAZ HAZIRLAYAN: HATİCE GÜLBENİZ ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ

GLİKOJEN FOSFORİLAZ HAZIRLAYAN: HATİCE GÜLBENİZ ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ GLİKOJEN FOSFORİLAZ HAZIRLAYAN: HATİCE GÜLBENİZ (050559016) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ Karaciğer ve kas glikojeninin kana ve kas dokusuna glukoz sağlamak üzere kısmen

Detaylı

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme Ilıman iklim kuşağında Dinlenme - Meristem dokuları düşük sıcaklık ve gün uzunluğunun azalması ile uyarılarak tomurcuklar dinlenmeye girer. - Yaprak dökümü olur. Bitki soğuğa ve dona karşı dayanım geliştirir.

Detaylı

2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. Aşağıdaki tabloda bazı canlı türlerinin kromozom sayıları verilmiştir. Bu tablodaki bilgilere göre, I. İki canlı türünün kromozom sayılarına bakılarak

Detaylı

BÜYÜME HORMONLARI: OKSİN, GİBERRELLİN VE

BÜYÜME HORMONLARI: OKSİN, GİBERRELLİN VE BÜYÜME HORMONLARI: OKSİN, GİBERRELLİN VE SİTOKİNİN HORMONLARA GENEL BAKIŞ Büyüme, gelişme ve farklılaşma Morfogenez Çevresel ve bitkisel faktörler-uyartıların taşınması Sachs ın deneyleri Fitohormonlar

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ Sait Murat Doğan, A. Pınar Erçetin, Zekiye Altun, Duygu Dursun, Safiye Aktaş Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, İzmir Slayt 1 / 14 Meme Kanseri

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38405 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Balcıoğlu, Hayri Emrah Title: Role of integrin adhesions in cellular mechanotransduction

Detaylı

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI Çok hücrelilerde taşınım Difüzyon Hayvanlarda taşınım TRANSLOKASYON verim = Organik madde birikimi ve taşınımı 1 dönümlük elma bahçesi 70 ton meyve üretimi=10 ton organik

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19 İÇİNDEKİLER 1. BİTKİ HÜCRELERİNİN YAPISI... 1 1.1. BİTKİ HÜCRELERİ VE YAPISI... 1 1.1.1. Meristematik Bitki Hücresi... 2 1.1.2. Olgun Bitki Hücresi... 3 1.1.3. Odunsu Bitki Hücresi... 4 1.1.4. Otsu Bitki

Detaylı

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Gen Ekspresyonun Kontrolü Kontrol genellikle transkripsiyon başlangıç düzeyinde gerçekleşir. Transkripsiyonda düzenleyici proteinler tarafından

Detaylı

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için 8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için koruyucu kalkan görevi görmektedir. Protein kendi kendine

Detaylı

Bitki büyümesi, yayılışı ve verim Yeryüzünde su Hücrenin önemli bileşeni (%70-80) Kuraklığa dayanıklı bitkilerde % 20, tohumlarda % 5 Su-oksijen

Bitki büyümesi, yayılışı ve verim Yeryüzünde su Hücrenin önemli bileşeni (%70-80) Kuraklığa dayanıklı bitkilerde % 20, tohumlarda % 5 Su-oksijen BÖLÜM 2 SU VE HÜCRE SU Bitki büyümesi, yayılışı ve verim Yeryüzünde su Hücrenin önemli bileşeni (%70-80) Kuraklığa dayanıklı bitkilerde % 20, tohumlarda % 5 Su-oksijen Metabolizma-kimyasal reaksiyonlar

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE

BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE TAŞINIMI Su, mineral elementler ve küçük molekül ağırlıklı organik bileşiklerin bitkilerde uzun mesafe taşınımları ksilem ve floemde gerçekleşir. Ksilemde

Detaylı

MAGNEZYUM. Biotit, serpantin, hornblend ve olivin gibi ferro-mg mineralleri kolay ayrıştıklarından

MAGNEZYUM. Biotit, serpantin, hornblend ve olivin gibi ferro-mg mineralleri kolay ayrıştıklarından Toprakta Magnezyum MAGNEZYUM Biotit, serpantin, hornblend ve olivin gibi ferro-mg mineralleri kolay ayrıştıklarından killi topraklarda fazla (% 0.5) kumlu topraklarda az (% 0.05) bulunur Klorit, vermikulit,

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı Kolesterol Metabolizması Prof. Dr. Fidancı Kolesterol oldukça önemli bir biyolojik moleküldür. Membran yapısında önemli rol oynar. Steroid hormonların ve safra asitlerinin sentezinde öncül maddedir. Diyet

Detaylı

HÜCRE ZAR SİSTEMLERİ. Yüzey (plazma) zarı: Tüm hücrelerde var. İç zar: Ökaryotik hücrelerde var.

HÜCRE ZAR SİSTEMLERİ. Yüzey (plazma) zarı: Tüm hücrelerde var. İç zar: Ökaryotik hücrelerde var. HÜCRE ZAR SİSTEMLERİ Yüzey (plazma) zarı: Tüm hücrelerde var. İç zar: Ökaryotik hücrelerde var. HÜCRE ZARININ GÖREVLERİ Hücre içini çevresinden ayırır Hücrenin iç bölümlerini belirler Proteinlere bağlı

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13 Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

Tarifname. ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON

Tarifname. ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON 1 Tarifname ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON Teknik Alan Buluş, endojen magp1 ekspresyonu artıma yönelik oluşturulmuş, lipolitik bileşenler

Detaylı

Fitohormonlara Giriş.

Fitohormonlara Giriş. Fitohormonlara Giriş www.plantcell.org/cgi/doi/10.1105/tpc.110.tt0310 Fitohormonlar nedir?...characterized by the property of serving as chemical messengers, by which the activity of certain organs is

Detaylı

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ - II. Doç Dr. Nurzen SEZGİN

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ - II. Doç Dr. Nurzen SEZGİN ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ - II Doç Dr. Nurzen SEZGİN bstrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate Enzyme substrate

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır.

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Dersin Amacı Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Hücre Sinyal İle3m Yolları Çok hücreli (mul>cellular) organizmalarda hücrelerin

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK 12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK KÖK Kara hayatına uyum sağlamış bitkilerde genellikle toprak altına doğru gelişen KÖK bulunur. Kök sistemi; Bitkiyi toprağa bağlar. Topraktan su ve mineralleri

Detaylı

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON GEN İFADESİ (GEN EKSPRESYONU) Gen ifadesinin düzenlenmesi çeşitli aşamalarda olur: 1) Primer transkriptlerin oluşumu 2) Primer mrna dan matür (olgun) mrna oluşumu 3) mrna nın

Detaylı

Birçok organizma çevre sıcaklığına uyum sağlamıştır.

Birçok organizma çevre sıcaklığına uyum sağlamıştır. Birçok organizma çevre sıcaklığına uyum sağlamıştır. Pisikrofil (< 20 o C) Mezofil (~ 20-35 o C) Termofil ( ~35-70 o C) Hipertermofil ( > 70-110 o C) Ekstrem koşullara nasıl uyum sağlanıyor? Bu konu önemli

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı. Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir.

Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı. Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir. Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir. İklime Uyum Evrimsel adaptasyonlar bir organizmanın belli bir nişe katılmasını sağlayan değişikliklerdir.

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Su bitkinin yaşamında yaşamsal bir rol oynar. Bitki tarafından yapılan her gram başına organik madde için kökler tarafından 500 gr su alınır. Bu su, bitkinin bir ucundan

Detaylı

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır Fosfor alımı ve taşınımı Kök hücreleri ve > Bitkide Fosfor ksilem özsuyunun P kapsamı > toprak çözeltisinin P kapsamı (100-1000 kat) P alımı aktif alım şeklinde gerçekleşir Aktif alım açısından bitki tür

Detaylı

BİTKİLERDE BÜYÜME-GELİŞME VE STRES KAVRAMI

BİTKİLERDE BÜYÜME-GELİŞME VE STRES KAVRAMI BÖLÜM 1 BİTKİLERDE BÜYÜME-GELİŞME VE STRES KAVRAMI 1. Bitkilerde Büyüme ve Gelişme Bitkilerin en önemli özellikleri, tomurcuk ve kök ucunda bulunan apikal meristemlerinin sürekli aktif olması sayesinde

Detaylı

JAK STAT Sinyal Yolağı

JAK STAT Sinyal Yolağı The Janus kinase/signal transducers and ac4vators of transcrip4on (JAK/STAT) JAK/STAT sinyal yolu sitokinler tara>ndan ak4fleş4rilir. ü Hücre farklılaşması ü Hücre çoğalması ü Hücre göçü ü Apoptoz gibi

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

GLİKOJEN METABOLİZMASI

GLİKOJEN METABOLİZMASI METABOLİZMASI DİLDAR KONUKOĞLU TIBBİ BİYOKİMYA 8.4.2015 DİLDAR KONUKOĞLU 1 YAPISI Alfa-[1,6] glikozid Alfa- [1-4] glikozid bağı yapısal olarak D-glukozdan oluşmuş dallanmış yapı gösteren homopolisakkarittir.

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12 Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ

BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ 1) İn vitro kültür sırasında ortaya çıkan ve rejenere olan bitkilerde gözlenen değişiklikler Somaklonal Varyasyon

Detaylı

Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi. Prof. Dr. Müjgan Cengiz

Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi. Prof. Dr. Müjgan Cengiz Hücre Üzerine Mikrocerrahi Uygulamaları Hücrenin altbirimlerine ayrılması Moleküllerin analizi Prof. Dr. Müjgan Cengiz Canlı Hücrelerdeki Moleküllerin İzlenmesi Mikroskopla inceleme hücrede belli düzeyde

Detaylı

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asma polenleri 25-15 µm boyutlarında Çiçek tozu verimi: ort. 3500 adet/anter Birhan KUNTER Birhan KUNTER Çiçeklenme Sürme ile

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ. Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ. Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİLERDE TAŞIMA SİSTEMİ Doç. Dr. Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ BİTKİLERDE TAŞINIM MEKANİZMALARI Tek tek hücreler ile su ve mineral alınımı Kök hücrelerinin topraktan su ve mineral alması

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON Western blotting: Akrilamit jeldeki protein bantlarının daha kararlı ve sabit bir ortama (örneğin,

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN MİTOKONDRİ Doç.. Dr. Mehmet GÜVENG Hemen hemen bütün b ökaryotik hücrelerde ve ökaryotik mikroorganizmalarda bulunur. Eritrositlerde, bakterilerde ve yeşil alglerde mitokondri yoktur. Şekilleri (küremsi

Detaylı

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Aşağıdaki tabloda I, II, III, IV olarak numaralandırılan bakteri, mantar, bitki ve hayvan hücrelerinin bazı yapısal özellikleriyle ilgili bilgiler verilmiştir.

Detaylı

PI3K/AKT/mTOR Yolağı

PI3K/AKT/mTOR Yolağı PI3K/AKT/mTOR Yolağı PI3K/AKT/mTOR Yolağı Phospha'dilinositol 3-kinaz/protein kinaz B/mammalian target of rapamycin (PI3K/Akt/mTOR) Normal hücresel fonksiyonların yerine ge'rilebilmesi için gerekli olan

Detaylı

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON Prof Dr.Dildar Konukoğlu DNA SENTEZİ DNA DNA RNA sentezi DNA mrna Protein sentezi mrna Protein Tanımlamalar Replikasyon Replikasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Translasyon

Detaylı

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi MBG 505 BAKTERİ GENETİĞİ Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi Emrah ÖZÇELİK Ribonükleik asit (RNA) 3 tip RNA Mesajcı RNA (mrna) (genetik seviyede) Transfer RNA (trna) Ribozomal RNA (rrna) (fonksiyonel

Detaylı

Hücreler arası Bağlantılar ve Sıkı bağlantı. İlhan Onaran

Hücreler arası Bağlantılar ve Sıkı bağlantı. İlhan Onaran Hücreler arası Bağlantılar ve Sıkı bağlantı İlhan Onaran Doku organisazyonu: Hücrelerin bağlanması 1- Hücre-matriks bağlantıları: ekstraselüler matriks tarafından hücrelerin bir arada tutulması 2- Hücre-hücre

Detaylı

Doç.Dr.Erdal BALCAN 1

Doç.Dr.Erdal BALCAN 1 www2.bayar.edu.tr/biyoloji/erdal.balcan E.Coli gibi bakteriler kısa yaşam süreleri içinde çeşitli çevresel koşullarla karşılaşırlar (ortam ile etkileşimleri fazla). Bakteriler ve diğer prokaryotlar evrimsel

Detaylı

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır.

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. 1.Fonksiyonları toprağa bağlanma su ve inorganik maddelerini emmek bitkinin diğer bölgelerine taşınan bazı hormonların üretimi (meristem olarak) karbonhidrat ve / veya

Detaylı

Epigenetik ve Kanser. Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Epigenetik ve Kanser. Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Epigenetik ve Kanser Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tozcelik@fen.bilkent.edu.tr Conrad Waddington (1905-1975) Edinburgh Üniversitesi Embriyoloji ve Genetik Profesörü

Detaylı

Anahtar kelimeler: Mitokondriyal dinamik, mitofaji, mitokondriyal homeostaz

Anahtar kelimeler: Mitokondriyal dinamik, mitofaji, mitokondriyal homeostaz Denge İçin Savaş Deniz Eda Orhan, Ender Ergüder, Canberk Usta, Ozan Saraçoğlu, Halit Övgehan Aydoğan Danışman: Prof. Dr. F. Belgin Ataç Özet: Hücrenin enerji santrali olarak tanımlanan; dış zar, iç zar,

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Diffüzyonun özel bir halini ortaya koyan ve osmozis adı verilen bu olgu, bitkilerin yaşamında büyük öneme sahip bulunmaktadır.

Diffüzyonun özel bir halini ortaya koyan ve osmozis adı verilen bu olgu, bitkilerin yaşamında büyük öneme sahip bulunmaktadır. 3. Osmozis Ayrımlı geçirgen (yarı geçirgen) bir zarla ayrılmış ortamda suyun, su potansiyelinin (su yoğunluğunun) yüksek olduğu yönden daha düşük olduğu yöne geçişi Osmozis olarak bilinmektedir. Osmozis,

Detaylı

REKOMBİNANT E.coli KÜLTÜRLERİ İLE ENZİM ÜRETİMİNİN KİNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Dilek KAZAN, Amable HOKTAÇSU ve Agnes ÇAMURDAN

REKOMBİNANT E.coli KÜLTÜRLERİ İLE ENZİM ÜRETİMİNİN KİNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Dilek KAZAN, Amable HOKTAÇSU ve Agnes ÇAMURDAN REKOMBİNANT E.coli KÜLTÜRLERİ İLE ENZİM ÜRETİMİNİN KİNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Dilek KAZAN, Amable HOKTAÇSU ve Agnes ÇAMURDAN Boğaziçi Üniversitesi. Mühendislik fakültesukimya Mühendisliği Bolümü

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF 20.05.2017 МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF 1. Verilen ifadelerden doğru olanların önündeki D harfini, yanlış

Detaylı

HANDAN TUNCEL. İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı

HANDAN TUNCEL. İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı HÜCRENİN ÇOĞALMASI VE FARKLILAŞIMININ BİYOFİZİĞİ HANDAN TUNCEL İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı hntuncel@istanbul.edu.tr G1; presentetik, S; DNA sentez fazı G2;

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı