Final Toplam Ulusal AKTS Çalışması / Ödev Sınav Sınav I Ders Dili

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Final Toplam Ulusal AKTS Çalışması / Ödev Sınav Sınav I 42 - - 58 16 50 74 240 3 8 Ders Dili"

Transkript

1 Dersin Kodu ve Adı: 000 YARI İLETKEN FİZİĞİ I Ön Şartlar Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır. Temel yarıiletkenleri ve elektronik cihazları anlamak. PY., PY., PY., PY. Yarıiletkenlerin temel kavramlarını anlamak Yarıiletken fiziğinin bazı önemli terimleri ve istastiki yöntemleri kavramak Taşıyıcı iletimi fenomeninin temellerini öğrenmek Yarıiletken malzemelerin özelliklerinin analizini öğrenmek Temel yarıiletken cihazların tasarımı hakkında ön bilgi edinmek Bazı yarıiletken üretim yöntemlerini öğrenmek Öğrenme Yöntem ve Teknikleri 0 Anlatım, Soru-Cevap. Kristal Yapılar Yarıiletken Fiziğinin temel kavramalar. Band yapısı ve etkin kütle. Yarıiletken istatistiği. Durum yoğunluğu. Fermi seviyesi-electron density. Dejenere olamayan Intrinsic( saf) yarıiletken istatisitiği. Elektron deşik Degnerate intrinsic (saf)yarıiletkenler. Katkılı yarıiletkenler. Alıcı ve verici istatisitiği. Katkılı yarıiketkenlerde Fermi seviyeleri. Arasınav Taşyıcı sürüklenmesi ve iletim mekanizmaları. Taşıyıcı difüzyonu. Yarıiletkenlerin temel özelliklerin ölçümleri; özdirenç, sürüklenme hızı, Hall olayı. Yaratılma-yok olma mekanizmaları,taşyıcı injeksiyonu. Direkt geçişler: ısısal, Auger ve ışımalı geçişler. Indirekt geçiş geçişler Eklem yapılar. p-n eklemleri, sıfır, düz ve ters beslem durumları. Eklem yapılar. p-n eklemleri, sıfır, düz ve ters beslem durumları. MIS ve MOS Yapılar. Yarıiletken lazerler. Kristal büyütme teknikleri: Bridgeman, Czochralski, MBE. Yarıiletken Fiziği (D. A. Neamen). Yarıiletken Fiziği(K.Seeger),.Yarıiletken Cihaz Fiziği (S. M. Sze).

2 Dersin Kodu ve Adı: 000 KATILARIN OPTİK ÖZELLİKLERİ-I Ulusal AKTS Final Toplam Ön Şartlar Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir. Katıların optik özellklerini anlamak. PY.,PY., PY.,PY. Öğrenme Yöntem ve Teknikleri 0 Optiksel süreçlerin sınıflandırılması, Optiksel materyaller,maddenin ışığı yansıtması maddenin ışığı soğurması, şığın soğurma spektrumu öğrenmek. Anlatım, Soru-Cevap Işığın yapısı kutuplanma girişim kırınım Işık Madde etkileşimi x- ışınlarının oluşumu, sürekli ve karakteristik spektrumlar Arasınav x-ışınlarının madde ile etkileşimi Kızılötesi ışınlar, Kızılötesi görüntüleme Kızılötesi görüntülemenin sivil ve askeri sistemlerde uygulamaları Luminesans, fotoluminesans katodoluminesans elektroluminesans Optical Properties of Solids, Mark Fox.

3 Dersin Kodu ve Adı: 000 Güneş Pilleri-I Ulusal AKTS Final Toplam Ön Şartlar Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir. İnorganik güneş pili teknolojisini öğrenmek PY., PY., PY., PY. Öğrenme Yöntem ve Teknikleri 0 İnorganik güneş pilerini yapabilir ve onların karanlık ve ışık altında karakteristiklerini inceleyebilir. Anlatım, Soru-Cevap Güneş enerjisi teknolojisine giriş İnorganik Güneş pilleri teknolojisine giriş Güneş enerjisinin kaynağı İnorganik Güneş pillerinin kullanım alanları İnorganik Güneş pillerinin avantaj ve dezavantajları İnorganik Yarıiletkenlerin temel özellikleri Arasınav Işığın inorganik yarıiletkenle etkileşmesi İnorgank Güneş pillerinin Karanlık ve ışık altındaki karakteristikleri Ölçümler ve verim kayıpları Ölçümler ve verim kayıpları İnorganik güneş pili teknolojisinin geliştirilmesi İnorganik güneş pili teknolojisinin geliştirilmesi İnorganik güneş pili teknolojisinin geliştirilmesi. Martin A. Green, Solar Cells(Operating Principles, Technology and System Applications), University of New South Wales Australia, - Lecture, Question & Answer, Demonstration.. Solar Cells- Silicon Wafer-Based Technologies, Leonid A. Kosyachenko.

4 Dersin Kodu ve Adı: 000 DİELEKTRİKLER I Ön Şartlar Bu dersin önkoşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Dielektri malzemeleri tanımlamak ve dielektrik kutuplanma mekanizmalarını açıklayabilmek. PY.,PY., PY.,PY. Bu dersi alan öğrenciler maddelerin dielektrik özellikleri hakkında bilgi ve beceri kazanırlar ve dielektrik spektroskopi deneysel yöntemlerini öğrenir Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap 0 DİELEKTRİK FİZİĞİNE GİRİŞ - Tanımlar ve Genel Bağıntılar Dipol Momenti - İndüklenen Dipol Momenti - Bir Küresel Yükün Dipol Momenti Laplace Denklemi Katıların Bant Teorisi Kutuplanma ve Statik Dielektrik Sabiti KUTUPLANMA MEKANİZMALARI Elektronik Kutuplanma Atomik veya İyonik Kutuplanma Yönelimli Kutuplanma Ara Sınav Kendiliğinden Kutuplanma Uzay Yükü Kutuplanması Sıçrama ve Arayüzey Kutuplanması DİELEKTRİK MATERYALLERİN SINIFLANDIRILMASI - Ferroelektrik Olmayan Materyaller (Normal Dielektrik veya Paraelektrik Materyaller) - Polar Olmayan Materyaller İÇ ALANLAR - Dipolar Olmayan Materyaller için Yerel Alanlar Dipolar Materyaller için Reaksiyon Alanı - Clausius-Massotti Denklemi Lorentz. A. Jhonsher, Dielectric Relaxation of Solids, Chelsea Dielectric Press, London,.. A. Chelkowski, Dielectric Physics, Elsevier Scientific Publishing Company, Tokyo, 0.. H.Froehlich,Theory of dielectric:dielectric Constant and Dielectric Loss Clarendon Printed; nd edition,...g.g. Raju, Dielectrics in Electric Fields, Marcel Dekker Inc., New York, 00.. K.C. Kao, Dielectric Phenomena in Solids, Elsevier Academic Press, San Diego, 00.

5 Dersin Kodu ve Adı: 000 Metal/Yarıiletken Schottky Diyotlar-I Ön Şartlar Bu dersin önkoşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Metal/Yarıiletken Schottky diyotları hazırlamak ve akım gerlim karakteristiklerini anlamak. PY., PY., PY., PY. Metal /Yarıiletken Schottky diyotları ve akım-iletim mekanizmalarını öğrenmek. Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap 0 Metal/Yarıiletken Schottky diyotlar Yüzey Durumları Metal/Yarıiletken Schottky diyotlarda akım-iletim mekanizmaları-termiyonik emisyon teorisi Difüzyon teorisi Termiyonik-difüsyon teorisi Engel boyunca tünelleme Arasınav T o etkili akım iletim mekanizması Metal/Yarıiletken Schottky diyotların hazırlanması Metal/Yarıiletken Schottky diyotların akım-gerim ölçümleri Akım-gerilim grafiklerinin analizi Metal/Yarıiletken Schottky diyotlarda sıcaklık etkisi Metal/Yarıiletken Schottky diyotlarda frekans etkisi Metal/Yarıiletken Schottky diyotlarda radyasyon etkisi. Metal-Semiconductor Schottky Barrier Junctions and Their Applications, B.L. Sharma.. Physics of Semiconductor Devices, S. M. Sze.

6 Dersin Kodu ve Adı: 00 Karakterizasyon Teknikleri Malzeme biliminde kullanılan karakterizasyon tekniklerinin öğretilmesi PY,PY,PY,PY,PY,PY Anlatılan teknikler hakkında detaylı bilgi kazanılması Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev X-Işınları ve Özellikleri Kristal Yapılar Kristallerin Geometrisi Kırınım Kristal Yapı Tayini Mikroskopik Teknikler Arasınav Optik Mikroskopi Elektron Mikroskopi 0 Taramalı elektron mikroskopi ve çalışma ilkeleri Taramalı elektron mikroskopi ve örnek hazırlama Geçirmeli elektron mikroskopi ve çalışma ilkeleri Geçirmeli elektron mikroskopi ve örnek hazırlama Genel Tekrar. ASM Handbook: Volume 0: Materials Characterization, George M. Crankovic (Author, Editor).Materials Characterization Techniques - CRC Press Book

7 Dersin Kodu ve Adı: 00 İleri Teorik Mekanik I Teorik Mekaniğin temel prensiplerinin öğrenilmesi ve bu prensipler ışığında katı, sıvı, molekül, atom çekirdek ve temel parçacıklarla ilgili bilgilerin ortaya konması ve etkileşmelerin aydınlatılması PY,PY,PY,PY,PY,PY Teorik Mekanik hakkında detaylı bilgi kazanılması Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Temel ilkeler Newton Mekaniği Lagrange Mekaniği Lagrange Mekaniği Merkezcil Kuvvet Problemi Merkezcil Kuvvet Problemi Ara Sınav Saçılma Problemi Katı cisim hareketi Katı cisim hareketi Katı cisim hareketi Küçük Titraşimler Küçük Titreşimler Final.S.T. Thornton, J.B. Marion (0), Parçacıklar ve Sistemler için Klasik Mekanik,Çeviri, Akademi Yayıncılık,.E. Rızaoğlu,N. Sünel (00), Klasik Mekanik, Seçkin Yayıncılık,.T.W. Kibble, F.H. Berkshire(), Klasik Mekanik,Çeviri, Palme Yayıncılık,.H. Goldstein (), Classical Mechanics, Addison-Wesley Pub. Co.

8 Dersin Kodu ve Adı: 00 Spektroskopik Teknikler I Spektroskopinin temel prensiplerinin öğrenilmesi ve bu prensipler ışığında katı, sıvı, molekül, atom çekirdek ve temel parçacıklarla ilgili bilgilerin ortaya konması ve etkileşmelerin aydınlatılması PY,PY,PY,PY,PY,PY Spektroskopi hakkında detaylı bilgi kazanılması Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Temel İlkeler Elektromagnetik Işıma Işımanın Kırılması ve Yansıması Elektromagnetik Spektrum Optik spektroskopi Kızılötesi (infrared) Spektroskopi AraSınav Morötesi (görünür, ultraviole) Işık Spektroskopisi Morötesi (görünür, ultraviole) Işık Spektroskopisi Raman Spektroskopisi Raman Spektroskopisi Elektron Spin Rezonans (veya Elektron Paramanyetik Rezonans) Spektroskopisi Elektron Spin Rezonans (veya Elektron Paramanyetik Rezonans) Spektroskopisi Final. T. Gunduz () Đnstrumental Analiz Ders Kitabı, Gazi Boro Kitapevi. A.Yıldız, O. Genc, S. Bektas () Enstrumantal Analiz Yontemleri, Hacettepe Universitesi Yayınları.. F. Köksal, R. Köseoğlu (00)Spektroskopi ve Lazerlere Giriş

9 Dersin Kodu ve Adı: 00 Moleküler Dinamik Moleküler dinamiğin öğretilmesi PY,PY,PY,PY,PY,PY Moleküler dinamik hakkında detaylı bilgi kazanılması Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Simulasyon teknikleri Newton dinamiği Hamilton dinamiği Faz uzayı Model sistemleri Etkileşim potansiyelleri EAM potansiyelleri Arasınav MEAM potansiyelleri EAM için örnek bir MD hesaplaması MEAM için örnek bir MD hesaplaması EAM potansiyelleri ile ilgili sonuçların değerlendirilmesi MEAM potansiyelleri ile ilgili sonuçların değerlendirilmesi Genel tekrar. Molecular Dynamics Simulation, by J. M. Haile, John Wiley,.(ISBN-0: 0X, ISBN-: - 0). Understanding Molecular Simulation, by Daan Frenkel and Berend Smit, Academic Press, nd edition 00.

10 Dersin Kodu ve Adı: 00 Hesaplamalı Malzeme Fiziği Malzeme fiziği konularında hesaplamalar PY,PY,PY,PY,PY,PY Bilgisayarlı hesaplama teknikleri Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Geometri optimizasyonu Sabit basınç/sabit hacim/birirm hücre/izotropik/ortorombik optimizasyonlar İzotropik veya anizotropik dış basınç uygulanması Serbestlik dereceleri ve relaks durumlar Newton-Raphson optimizasyonu Birleşik gradyent optimizasyonu Rasyonel fonksiyon optimizasyonu Arasınav Kristal özellikleri Elastik sabitler Bulk Modülü (Reuss/Voigt/Hill) Kesme Modülü (Reuss/Voigt/Hill) Young Modülü (Reuss/Voigt/Hill) Poisson oranı. J. M. Thijssen, Computational Physics, Cambridge University Press ().. Nicholas Giordano and Hisao Nakanishi, Computational Physics, Prentice Hall (00).

11 Dersin Kodu ve Adı: 00 Fiziksel Metalurji Fiziksel Metalurjinin Temelleri PY,PY,PY,PY,PY,PY Dersle ilgili konuları öğrenmek Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Fiziksel Metalurjiye giriş Elastik deformasyon Plastik deformasyon Dislokasyonlar Kenar ve vida dislokasyonları Karışık dislokasyonlar Faz dönüşümlerine giriş Arasınav Difüzyonlu faz dönüşümleri Difüzyonsuz faz dönüşümleri Austenite faz Martensite faz Bainite faz Genel tekrar. J. D. Verhoeven, Fundamentals of Physical Metallurgy, John Wiley & Sons, New York,.. Peter Haasen, Physical Metallurgy, Cambridge University Press, London,.. R.E. Smallman, Modern Physical Metallurgy, Butterworths, London,.

12 Dersin Kodu ve Adı: 00 Faz Dönüşümleri Faz dönüşümleri ve karakteristikleri PY,PY,PY,PY,PY,PY Faz dönüşümlerini anlamak Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Faz dönüşümlerine giriş Faz dönüşümlerinin türleri Difüzyonlu faz dönüşümleri Difüzyonsuz faz dönüşümleri Faz dönüşümlerinin termodinamiği Faz dönüşümlerinin kinetiği Difüzyon teorisi Arasınav Arayüzeylerin yapı ve özellikleri Katılaştırma Çekirdeklenme Büyüme Lieratür incelemesi Genel Tekrar. D. A. Porter and K. Easterling, Phase transformations in Metals and Alloys,.. J. W. Christian, The Theory of Transformations in Metals and Alloys,.

13 Dersin Kodu ve Adı: 00 Katıların Esneklik Özellikleri Elastisite ve ilgili konuları öğretmek PY,PY,PY,PY,PY,PY Elastisiteyi anlamak Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Giriş Zor tensörü Zorlanma tensörü Deformasyonun termodinamiği Hooke kanunu Homojen deformasyon Sıcaklık değişimli deformasyonlar Arasınav İzotropik cisimler için denge eşitlikleri Kristallerin elastik özellikleri Kristallerin elastik özellikleri Literatür incelemesi Lieratür incelemesi Genel Tekrar. L.D. Landau, E. M. Lifshitz, Theory of Elasticity,Elsevier,.

14 Dersin Kodu ve Adı: 00 Malzeme Fiziği Malzeme fiziği ve ilgili konuları öğretmek PY,PY,PY,PY,PY,PY Ders ile ilgili konularda bilgi sahibi olmak Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Malzeme fiziğine giriş Malzemelerin fiziksel özellikleri Atomların bağlanması Moleküllerin yapısı Kristal yapılar Kristal geometrisi Kristal kusurlar Arasınav Elektronik konfigurasyon Malzemelerin elektriksel özellikleri Malzemelerin elektriksel özellikleri Malzemelerin mekanik özellikleri Malzemelerin mekanik özellikleri Genel Tekrar.W.D. Callister, Materials Science And Engineering: An Introduction, John Wiley & Sons, 00..D. R. Askeland, P.P. Fulay, Essentials of Materials Science & Engineering, Cengage Learning, 00.

15 Dersin Kodu ve Adı: 00 Atom ve Molekül Fiziği Atom ve moleküllerin fiziği PY,PY,PY,PY,PY,PY Dersle ilgili konular hakkında bilgi sahibi olmak Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Atom fiziğine giriş Hidrojen atomu Hidrojen atomunda Schrödinger dalga denklemi ve çözümü Hidrojen atomunun özfonksiyonları Elektron Yoğunlukları Atomik orbitaller Geçiş kuralları Arasınav Manyetik momentler Stern Gerlach deneyi Elektron spini Spin yörünge etlikileşimi Atomlarda vektör modeli Genel Tekrar. E. Aygün, D. M. Zengin, Atom ve Molekül Fiziği, Bilim Yayıncılık,00.. B. H. Bransden, C. J. Joachain, Physics of Atoms and Molecules, Prentice Hall, 00.

16 Dersin Kodu ve Adı: 00 Akademik İngilizce Akademik İngilizcenin geliştirilmesi PY,PY,PY,PY,PY,PY Dersle ilgili konular hakkında bilgi sahibi olmak Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev Giriş. Akademik Dil. Akademik içerikleri okuma. Temel akademik yazma becerileri. İleri akademik teknikler. Akademik yazma teknikleri. Akademik sunumlar. Arasınav. Bilimsel bir makaleyi okuyabilme. Bilimsel bir makaleyi anlayabilme 0. Bilimsel bir makalenin çevrilmesi. Bilimsel bir makale yazma. Akademik çeviri. Genel tekrar.. B. Krenus, K. Turner, L. Pointon, L. Ireland, Essential Academic Skills, Oxford University Press Australia, 0.

17 Dersin Kodu ve Adı: 00 Metal Fiziği Metal Fiziğinin temel prensiplerinin öğrenilmesi ve bu prensipler ışığında katı, sıvı, molekül, atom çekirdek ve temel parçacıklarla ilgili bilgilerin ortaya konması ve etkileşmelerin aydınlatılması PY,PY,PY,PY,PY,PY Metal fiziği hakkında detaylı bilgi kazanılması Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Kristallerin geometrik Özellikleri Kristaller tarafından saçılan elektronların kinematik teorisi Kristaller tarafından saçılan elektronların kinematik teorisi Nokta elektron kırınım deseninin geometrik analizi Nokta elektron kırınım deseninin geometrik analizi Yapı analizinde kırınım metodu Ara Sınav Electron kırınımının dinamik teorisi Electron kırınımının dinamik teorisi Saçılan elektronların ışıma dinamiği Elektron kırınımı ve yüksek çözünürlüklü Elektron mikroskopu Elektron kırınımı ve yüksek çözünürlüklü Elektron mikroskopu Elektron kırınımı ve yüksek çözünürlüklü Elektron mikroskopu Final Electron Diffraction and High-Resolution Electron Microscopy of Mineral Structures Victor A Drits, 0 Springer

18 Dersin Kodu ve Adı: 00 Kuantum Mekaniksel Yöntemlerle Moleküler Modelleme I Kuantum Mekaniksel Yöntemlerle Moleküler Modellemenin teorisini ve uygulamasını öğretmek. PY., PY., PY., PY.. DFT yöntemleri kullanılarak sistemlerin incelenmesi. Gaussian Packet Programı kullanılarak DFT yöntemlerinin uygulanması.. Anlatım. Soru-Cevap. Tartışma Öğrenme Yöntem ve Teknikleri. Sunum. Problem Çözme. Seminer. Ödev Schrödinger Denklemi, Elektronik Schrödinger Eşitliğinin Çözümü: Hartree-Fock Öz Uyumlu Alan Teorisi Varyasyon Prensibi, katı hal kavramları, Çok Parçacık için Hamiltonian, Born-Oppenheimer Yaklaşımı The Hartree-Fock Yaklaşımı Hamiltonian (yoğunluğa bağlı olarak), Hohenberg-Kohn Teoremleri, Kohn-Sham Formalizmi Değiş-tokuş ve korelasyon Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (DFT) Yöntemi Ara sınav Baz Setleri Kuantum Mekaniksel Yöntemlerin Uygulanması 0 Kuantum Mekaniksel Yöntemlerin Uygulanması Enerjiden Hesaplanan Özellikler Pratik konular ve DFT nin örneklerle uygulaması (Gaussian 0) Pratik konular ve DFT nin örneklerle uygulaması (Gaussian 0) Pratik konular ve DFT nin örneklerle uygulaması (Gaussian 0). Methods of Electronic Structure Calculations, Micheal Springborg. Electronic Structure : Basic Theory and Practical Methods, Richard Martin. Density-functional theory of atoms and molecules, Robert Parr and Weitao Yang. Exploring Chemistry with Elektronic Structure Methods, James B. Foresman, Aleen Frisch

19 Dersin Kodu ve Adı: 00 X-Işınları I -X-ışınlarının özelliklerini ve kırınımını öğretmek -X-ışınları kırınımmetresi (difraktometresi)hakkında bilgi edinmek PY., PY., PY., PY. Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; -X-ışınları kırınımı yöntemiyle malzeme analiz, -Kırınım deseninden yapıları tayin etme, -Malzeme içinde fazları tayin etme, -Latis parametresini hassas olarak belirleme, becerileri kazanır.. Anlatım. Soru-Cevap. Tartışma Öğrenme Yöntem ve Teknikleri. Sunum. Problem Çözme. Seminer. Ödev X-Işınlarının Özellikleri X-Işınlarının Özellikleri X-Işınlarının Özellikleri Kristallerin Geometrisi Kristallerin Geometrisi Kristallerin Geometrisi Ara sınav Kırınım (Difraksiyon) Kırınım (Difraksiyon) 0 Kırınım (Difraksiyon) Kristal Yapının Belirlenmesi Kristal Yapının Belirlenmesi Faz Diyagramı Belirlenmesi Düzen- düzensizlik Geçişi. Elements of X-ray Diffraction, B. D. Cullity. X Ray Diffraction, A Practical Approach, C. Suryanarayana and M. Grant Norton

20 Dersin Kodu ve Adı: 00 Kristal Fiziği I Kristal yapıyı, ters örgüyü ve kristaller parametrelerini incelemek PY., PY., PY., PY. Kristaller ve kristal parametreleri hakkında bilgi sahibi olmak,. Anlatım. Soru-Cevap. Tartışma Öğrenme Yöntem ve Teknikleri. Sunum. Problem Çözme. Seminer. Ödev Kristal Yapı Kristal Yapı Kristal Yapı Ters Örgü Ters Örgü Kristal Bağlanma ve Elastik sabitler Ara sınav Kristal Bağlanma ve Elastik sabitler Kristal Titreşimleri 0 Kristal Titreşimleri Isısal Özellikler Serbest Elektron Fermi Gazı Enerji Bantları Enerji Bantları. Introduction to Solid State Physics, Charles Kittel.. Elementary Solid State Physics: Principles and Applications, M. Ali Omar.

21 Dersin Kodu ve Adı: 00 Klasik Elektrodinamik I Elektromanyetik teoriyi öğrenmek ve uygulamak PY., PY., PY., PY. Maxwell denklemlerini ve çözümlerini öğrenme Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme, Ödev, Proje 0 Coulomb yasası, yük yoğunluğu Gauss yasası, elektrik potansiyel Elektrostatik sınır-değer problemleri İki ve üç boyutta Laplace denkleminin çözümü Elektrostatik enerji Kararlı akımlar Ara sınav Kararlı akımlar için sınır-değer probleminin çözümü Kararlı akımların manyetizması Vektör potansiyel Manyetik skaler potansiyel Manyetizasyon Manyetizma için sınır-değer probleminin çözümü Manyetik materyaller. Electricity and magnetism, M.N.Nayfeh, M.K.Brussel, John Wiley,.

22 Dersin Kodu ve Adı: 00 Fizikte Grup Teorisi I Simetri kavramını öğrenme ve fiziğe uygulama PY., PY., PY., PY. Kuantum mekaniği problemlerini simetri yöntemleriyle çözme Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme, Ödev, Proje 0 Grup kavramı, koordinat dönüşümlerinin grubu Schrödinger denkleminin grubu Grupların yapısı Sınıflar, invaryant alt gruplar, kosetler Mapping Grupların temsilleri Ara sınav Eşdeğer temsiller, üniter temsiller İndirgenebilir ve indirgenemez temsiller İzdüşüm operatörleri, doğrudan çarpım temsilleri Kuantum mekaniğinde grup teorisi Schrödinger denkleminin çözümü Geçiş olasılıkları ve seçim kuralları Zamandan bağımsız pertürbasyon teorisi. Group Theory in Physics: An Introduction, J.F. Cornwell, Academic Pres,.

23 Dersin Kodu ve Adı: 00 Matematiksel Fizik Yöntemleri I Teorik fizik için gerekli olan matematiği öğrenmek PY., PY., PY., PY. Teorik fizik için ileri matematik teknikleri uygulama Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme, Ödev, Proje 0 Vektörler Vektör cebri Vektörel operatörler Çizgisel integraller Green Teoremi Stokes teoremi Ara sınav Diverjans teoremi Lineer vektör uzayları Determinant Matris cebri Matrislerin özdeğer ve özvektörleri Kuantum mekaniğinde matrisler Fizikte uygulamalar. Mathematical Methods for Physicists, G.B.Arfken, H.J. Weber, F.E. Haris, Elsevier Pres 0.

24 Dersin Kodu ve Adı: 00 İleri Kuantum Mekaniği I Kuantum mekaniğinin temel prensiplerinin öğrenilmesi ve bu prensipler ışığında katı, sıvı, molekül, atom çekirdek ve temel parçacıklarla ilgili bilgilerin ortaya konması ve etkileşmelerin aydınlatılması PY,PY,PY,PY,PY,PY Kuantum Mekaniği hakkında detaylı bilgi kazanılması Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Kuantum fiziğinin temel ilkeleri Dalga paketleri ve dalga denklemi Schrödinger denklemi Dalga mekaniğinin prensipleri Tek boyutta problemler Pertürbasyon teorisi Ara Sınav Varyasyon Yöntemi Kuantum mekaniğinde vektör uzayları Operatörlerin özdeğer ve özfonksiyonları Kuantum mekaniğinde açısal momentum Kuantum mekaniğinde açısal momentum Küresel Simetrik Sistemler Final.E.Merzbacher, Quantum Mechanics,Wiley&sons,NY-. L.D. Landau and E.M. Lifshitz, Quantum Mechanics, Addison-Wesley,NY-0. J.D.Bjorken, Relativistic Quantum Mechanics, McGraw-Hill, NY-. J.J.Sakurai, Avanced Quantum Mechanics,, Addison-Wesley,NY-. Kuantum Mekaniğine Giriş, Bekir Karaoğlu, Ankara 00

25 Dersin Kodu ve Adı: 00 Manyetizma ve Spintronik Manyetizma ve Spintroniğin temel prensiplerinin öğrenilmesi ve bu prensipler ışığında katı, sıvı, molekül, atom çekirdek ve temel parçacıklarla ilgili bilgilerin ortaya konması ve etkileşmelerin aydınlatılması PY,PY,PY,PY,PY,PY Manyetizma ve Spintronik hakkında detaylı bilgi kazanılması Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sunum, Problem çözme, Ödev 0 Spin tanımı Spin mekaniği Spin mekaniği Katılarda manyetizma Katılarda manyetizma Üretim ve ölçüm AraSınav Spintronik tanımı Manyetik sensörler GMR (Giant Magneto-Resistance) Manyetik tünel bağlantıları Sıcak elektron spintroniği Yarıiletken spintroniği Final Introduction to Spintronics,Supriyo Bandyopadhyay, Marc Cahay, CRC Press, 00.

26 Dersin Kodu ve Adı: 00 Kuantum mekaniğinde koherent hal yöntemleri I Koherent hal metodlarını kuantum mekaniksel problemlere uygulama PY., PY., PY., PY. Kuantum ve klasik fizik arasında yarı-klasik metodları öğrenme Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme, Ödev, Proje 0 Harmonik osilatörün klasik çözümü Harmonik osilatörün kuantum mekaniksel çözümü Minimum belirsizlik durumu Glauber Koherent halleri ve harmonik osilatör çözümü Koherent hallerin özellikleri Koherent hallerin konum ve momentum temsilleri Ara sınav Koherent hallerin zaman evrimi Kuantum dağılım fonksiyonları Yoğunluk matrisleri Harmonik osilatör koherent hallerinin uygulamaları: Elektromagnetik dalgalar Sönümlü harmonik osilatör Landau diamanyetizmasının koherent hal çözümü Kuantum optiğinde koherent haller. J.P.Gazeau, Coherent states in quantum physics, Wiley-VCH, 00. J.R.Klauder, B.S. Skagerstam, Coherent states: Applications in physics and mathematical physics, World Scientific,

27 Dersin Kodu ve Adı: 00 Pertürbasyon metodları I Kuantum mekaniğinde yaklaşım yöntemlerini öğrenme PY., PY., PY., PY. Pertürbasyon metodlarıyla quantum mekaniği problemlerini çözme Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme, Ödev, Proje 0 Kuantum mekaniğinde yaklaşım metodları Varyasyon metodu Bazı potansiyeller için varyasyon metoduyla Schrödinger denkleminin çözümü WKB yaklaşım metodu Harmonik osilatörün WKB çözümü WKB metodunun quantum mekaniğinde uygulamaları Ara sınav Zamandan bağımsız pertürbasyon metodu Birinci ve ikinci mertebeden pertürbasyon enerjileri Birinci ve ikinci mertebeden pertürbasyon çözümleri Lineer olmayan bir boyutlu harmonik osilatörün çözümü Dejenere durumlar için pertürbasyon metodları Hidrojen atomu çözümü Stark ve Zeemann olayları ve Schrödinger denkleminin çözümü. E.J. Hinch, Perturbation methods, Cambridge University Pres, 000..

28 Dersin Kodu ve Adı: 00 Moleküler Simetri I Simetri kavramlarını ve moleküller üzerine simetri işlemlerinin uygulanmasını öğretmek PY., PY., PY., PY. Simetri işlemlerini moleküllere uygulayabilme. Anlatım. Soru-Cevap. Tartışma Öğrenme Yöntem ve Teknikleri. Sunum. Problem Çözme. Seminer. Ödev Kısa Sınavlar X Simetri Kavramları Simetri Elemanları ve Nokta Grupları Simetri Elemanları ve Nokta Grupları Grup Temsilleri Grup-alt grup İlişkileri Grup-alt grup İlişkileri Ara sınav Uzay Grupları Uzay Grupları 0 Moleküler Orbitaller ve Grup Teori Moleküler Orbitaller ve Grup Teori Moleküllerde Titreşimler Yapı Dönüşümleri İkinci derece Faz geçişleri -T. Hahn (Ed), International Tables for Crystallography Volume A, IUCr, 00. [ISBN: ] -T. Hahn, H. Wondratschek, Symmetry of Crystals, Heron,. [ISBN: ] -M.S. Dresselhaus, G. Dresselhaus, A. Jorio, Group Theory: Application to the Physics of Condensed Matter, Springer, 00. [ISBN: -0--] -M. El-Batanouny, F. Wooten, Symmetry and Condensed Matter Physics: A Computational Approach, Cambridge, 00. [ISBN: ---] -Maureen M. Julian, Foundations of Crystallography With Computer Applications, CRC, 00. [ISBN: ]

29 Dersin Kodu ve Adı: 00 Konjüge polimer teknolojisi Ön Şartlar Bu dersin önkoşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Konjüge polimerleri açıklamak, Organik cihazları öğrenmek. PY.,PY., PY., PY. Organik elektronik cihazları anlamak. Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Soru-Cevap, Anlatım 0 Polimer Teknolojisin endüstriyel önemi Düşük bandgapli polimerler Düşük bandgapli küçük moleküller Konjuge polimer / metal eklemi Konjuge polimer / metal eklemi Organik güneş pili çeşitleri Organik güneş pili çeşitleri Arasınav Çok katmanlı organik güneş pilleri (OSC) Çok katmanlı organik güneş pilleri (OSC) Organik alan etkili transistör (OFET) Organik alan etkili transistör (OFET) Organik ışık yayan diyotlar (OLED) Organik ışık yayan diyotlar (OLED). Organic Solar Cells: Materials and Device Physics (Green Energy and Technology), Wallace C.H. Choy (Editor). Organic Light-Emitting Materials and Devices, Zhigang Li, Zhingang Rick Li, Hong Meng.. Conjugated Polymers Volume I,II,III Terje A. Skotheim and John R. Reynolds.. Field-Effect Transistors (Optical Science and Engineering) [Hardcover], Zhenan Bao (Editor), Jason Locklin (Editor)

EK-1 LİSANSÜSTÜ EĞİTİM PROGRAMI

EK-1 LİSANSÜSTÜ EĞİTİM PROGRAMI Dersin Kodu ve Adı: 000 YARI İLETKEN FİZİĞİ II Güz I - - 0 0 Ön Şartlar - Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır. Temel yarıiletkenleri ve cihazları tanımak. PY., PY., PY., PY. Yarıiletkenlerin

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1: KRİSTALLERDE ATOMLAR...

İÇİNDEKİLER 1: KRİSTALLERDE ATOMLAR... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: KRİSTALLERDE ATOMLAR... 1 1.1 Katıhal... 1 1.1.1 Kristal Katılar... 1 1.1.2 Çoklu Kristal Katılar... 2 1.1.3 Kristal Olmayan (Amorf) Katılar... 2 1.2 Kristallerde Periyodiklik... 2

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Dersin Kodu FIZ508 Spektroskopik Analiz Yöntemleri (II) Kredisi (T P K) (3 0 3) 2-Bahar Atomik spektroskopi, infrared absorpsiyon spektroskopisi, raman spektroskopisi, nükleer magnetik rezonans spektroskopisi,

Detaylı

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35 BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1 1.1. Semboller, Bilimsel Gösterimler ve Anlamlı Rakamlar 1.2. Cebir 1.3. Geometri ve Trigometri 1.4. Vektörler 1.5. Seriler ve Yaklaşıklıklar 1.6. Matematik BÖLÜM:2 Fizik

Detaylı

Hesaplamalı Organik Kimya

Hesaplamalı Organik Kimya Hesaplamalı Organik Kimya Kimya Bölümü 1. Hafta 2017 - Bahar I. DERSİN TANIMI Ders Kodu: KİM 402 Ders Adı: Hesaplamalı Organik Kimya (3 0 0/3) AKTS: 8 II. DERSİN AMACI Hesapsal kimyanın temel kavramları,

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) Nükleer reaktör türleri ve çalışma prensipleri Atomik boyuttaki parçacıkların yapısı Temel kavramlar Elektrostatiğin Temelleri,

Detaylı

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 3111 HAZIRLIK SINIFI

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 3111 HAZIRLIK SINIFI HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri *FİZ000 Hazırlık Preparatory Course 30 *FİZ000 Hazırlık Preparatory Course 30 * İngilizce hazırlık isteğe bağlıdır. 1 BEÜ./ÖĞR.İŞL. 01.Yarıyıl Dersleri

Detaylı

Bölüm 1: Lagrange Kuramı... 1

Bölüm 1: Lagrange Kuramı... 1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1: Lagrange Kuramı... 1 1.1. Giriş... 1 1.2. Genelleştirilmiş Koordinatlar... 2 1.3. Koordinat Dönüşüm Denklemleri... 3 1.4. Mekanik Dizgelerin Bağ Koşulları... 4 1.5. Mekanik Dizgelerin

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Quantum Theory-II. Dersin Kodu: PHY 5054

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Quantum Theory-II. Dersin Kodu: PHY 5054 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Adı: Quantum Theory-II Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Yüksek Lisans Dersin Kodu: PHY 04 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun Düzenleme

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Yarı İletkenler-II. Dersin Kodu: PHY 5060

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Yarı İletkenler-II. Dersin Kodu: PHY 5060 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Adı: Yarı İletkenler-II Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Yüksek Lisans Dersin Kodu: PHY 060 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. D+U+L Saat. Kodu Yarıyıl ELEKTROMAGNETİK TEORİNİN ANALİTİK ESASLARI. EE529 Güz 3+0+0 3 7. Ön Koşul Dersleri. Dersin Koordinatörü

DERS BİLGİLERİ. D+U+L Saat. Kodu Yarıyıl ELEKTROMAGNETİK TEORİNİN ANALİTİK ESASLARI. EE529 Güz 3+0+0 3 7. Ön Koşul Dersleri. Dersin Koordinatörü DERS BİLGİLERİ Ders ELEKTROMAGNETİK TEORİNİN ANALİTİK ESASLARI Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS EE529 Güz 3+0+0 3 7 Ön Koşul Dersleri EE323 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yarıiletken Malzemeler EEE213 3 3+0 3 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yarıiletken Malzemeler EEE213 3 3+0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yarıiletken Malzemeler EEE213 3 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Zorunlu / Lisans Yüz Yüze

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır

DERS ÖĞRETİM PLANI. (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır DERS ÖĞRETİM PLANI (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır TÜRKÇE 1 Dersin Adı: ÇEKİRDEK FİZİĞİ 2 Dersin Kodu: FZK3004 3 Dersin Türü: Zorunlu, 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2011-2012 6 Dersin

Detaylı

Nanomalzemelerin Karakterizasyonu. Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon

Nanomalzemelerin Karakterizasyonu. Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon Nanomalzemelerin Karakterizasyonu Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon 1 Nanomalzemlerin Yapısal Karakterizasyonu X ışını difraksiyonu (XRD) Çeşitli elektronik mikroskoplar(sem, TEM) Atomik

Detaylı

Fizik Bölümü Öğretim Planı

Fizik Bölümü Öğretim Planı Hazırlık Sınıfı 01.Yarıyıl leri 02.Yarıyıl leri FİZ000 Hazırlık Preparatory Course 30 FİZ000 Hazırlık Preparatory Course 30 1 01.Yarıyıl leri 02.Yarıyıl leri FİZ 111 Fizik I Physics I 4 2 5 6 FİZ112 Fizik

Detaylı

Malzeme Karakterizasyonu (MATE 403) Ders Detayları

Malzeme Karakterizasyonu (MATE 403) Ders Detayları Malzeme Karakterizasyonu (MATE 403) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Malzeme Karakterizasyonu MATE 403 Güz 3 2 0 4 5 Ön Koşul Ders(ler)i MATE

Detaylı

Kuantum Fiziği (PHYS 201) Ders Detayları

Kuantum Fiziği (PHYS 201) Ders Detayları Kuantum Fiziği (PHYS 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kuantum Fiziği PHYS 201 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PHYS 102, MATH 158

Detaylı

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar CEAC 555 Güz 3 0 0

Detaylı

III Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( )

III Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) 4270201 DİFERANSİYEL DENKLEMLER Teori Uygulama Proje/Alan Ulusal Kredi AKTS Kredisi III 3 0 0 0 3 4 Ön Lisans ( ) Lisans Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Fiziksel olayların ve mühendislik problemlerinin modellenmesi,

Detaylı

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar CEAC 555 Güz 3 0 0

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI KREDİSİ DERSİN

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI KREDİSİ DERSİN 2016-2017 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI DERS SAATİ KREDİSİ DERSİN Top T U L KODU l. Sİ FFZ5103 Kuantum Mekaniği I (i) FFZ5104 İleri Atom Fiziği

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU MALZEME BİLGİSİ. Dersin Kodu: MMM 2011

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU MALZEME BİLGİSİ. Dersin Kodu: MMM 2011 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Adı: MALZEME BİLGİSİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin Kodu: MMM 0 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun Düzenleme

Detaylı

Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı. Fizik PHY101 Güz. Yrd. Doç. Dr. Tuba ÇONKA NURDAN Yrd. Doç. Dr. Tuba ÇONKA NURDAN Araş. Gör.

Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı. Fizik PHY101 Güz. Yrd. Doç. Dr. Tuba ÇONKA NURDAN Yrd. Doç. Dr. Tuba ÇONKA NURDAN Araş. Gör. Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Fizik PHY101 Güz ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) (saat/hafta) 4 2 1 0 Ön Koşullar Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin

Detaylı

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 307 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 307 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR FİZ000 Hazırlık Preparatory Course FİZ000 Hazırlık

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS FİBER OPTİK EE 426 7/

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS FİBER OPTİK EE 426 7/ DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS FİBER OPTİK EE 426 7/8 3 + 0 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri EE426 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler İngilizce

Detaylı

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 307 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01.

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 307 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 30 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR Ders Kodu Ders Adı İngilizce

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 2011

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 2011 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: MALZEME BİLGİSİ Dersin Orjinal Adı: MALZEME BİLGİSİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu:

Detaylı

2: MALZEME ÖZELLİKLERİ

2: MALZEME ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Önsöz III Bölüm 1: TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Mekanik, Tanımlar 12 1.1.1.Madde ve Özellikleri 12 1.2.Sayılar, Çevirmeler 13 1.2.1.Üslü Sayılarla İşlemler 13 1.2.2.Köklü Sayılarla İşlemler 16 1.2.3.İkinci

Detaylı

Kimya Mühendisliğinde Uygulamalı Matematik

Kimya Mühendisliğinde Uygulamalı Matematik Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Kimya Mühendisliğinde Uygulamalı Matematik DERS BİLGİ FORMU DERS BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Kimya Mühendisliğinde Uygulamalı Matematik T

Detaylı

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Fizik 12 1.2. Fiziksel Büyüklükler 12 1.3. Ölçme ve Birim Sistemleri 13 1.4. Çevirmeler 15 1.5. Üstel İfadeler ve İşlemler 18 1.6. Boyut Denklemleri

Detaylı

1. Sınıf I. YARIYIL Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS. 1. Sınıf II. Yarıyıl Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS

1. Sınıf I. YARIYIL Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS. 1. Sınıf II. Yarıyıl Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Fakültesi Dekanlığı Fizik Bölümü 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı I&II. Öğretim Güz Ve Bahar Yarıyıllarda Okutulacak Dersler 1. Sınıf I. YARIYIL 2703151/270151 MEKANİK

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: PHY 5088

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: PHY 5088 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Adı: Çok Parçacıklı Sistemlerin Kuantum Teorisi-II Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Yüksek Lisans Dersin Kodu: PHY 50 Dersin Öğretim

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed=0 1 / 5 22.05.2018 15:51 Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap 9905005

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAT 5001

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAT 5001 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Türkçe Adı: Uygulamalı Matematik Dersin Orjinal Adı: Applied Mathematics Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisansüstü Dersin Kodu:

Detaylı

I FİZİĞE ÖN HAZIRLIKLAR

I FİZİĞE ÖN HAZIRLIKLAR İÇİNDEKİLER Önsöz. III Bölüm I FİZİĞE ÖN HAZIRLIKLAR 1 1 Ölçme ve Birim Sistemleri 1 2 Uzunluk, Kütle ve Zaman Büyüklükleri (Standartları) 1 3 Boyut Analizi 1 4 Birim Çevirme ve Dönüşüm Çarpanları 1 5

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL FIZ-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 FIZ-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL FIZ-5502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8

Detaylı

Seramik Malzemeler (MATE 468) Ders Detayları

Seramik Malzemeler (MATE 468) Ders Detayları Seramik Malzemeler (MATE 468) Ders Detayları Ders Adı Seramik Malzemeler Ders Kodu MATE 468 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Bölüm kararıyla

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1: X-IŞINLARI

İÇİNDEKİLER 1: X-IŞINLARI İÇİNDEKİLER Bölüm 1: X-IŞINLARI 1.1. X-ışınlarının Özellikleri... 1 1.2. Elektromanyetik radyasyon... 2 1.3. Sürekli Spektrum... 5 1.4. Karakteristik Spektrum... 6 1.5. X-ışınlarının Oluşturulması... 9

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: PHY 5110

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: PHY 5110 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Adı: Manyetik Rezonans-II Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Yüksek Lisans Dersin Kodu: PHY 0 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun

Detaylı

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 11 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 11. HAFTA Kapsam: İmpuls Momentum yöntemi İmpuls ve momentum ilkesi

Detaylı

12. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

12. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM Sanat Metinlerinin Ayırıcı Özellikleri Fabl Masal Hikaye Roman Tiyatro Şiir Konferans Açık Oturum Sempozyum Forum Münazara Bilimsel Yazılar Sanat Metinleri Sözlü Anlatım

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. T+U Saat. Kredi AKTS. Ders Kodu Yarıyıl MATEMATİKSEL YÖNTEMLER VE KLASİK MEKANİK PHYS 561 YL-1 3 + 1 3 10.

DERS BİLGİLERİ. T+U Saat. Kredi AKTS. Ders Kodu Yarıyıl MATEMATİKSEL YÖNTEMLER VE KLASİK MEKANİK PHYS 561 YL-1 3 + 1 3 10. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl MATEMATİKSEL YÖNTEMLER VE KLASİK MEKANİK PHYS 561 T+U Saat Kredi AKTS YL-1 3 + 1 3 10 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : STATİK Ders No : 0010090010 : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön Koşul

Detaylı

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU (YÜKSEK LİSANS)

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU (YÜKSEK LİSANS) FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU (YÜKSEK LİSANS) 1.Yarıyıl GÜZ YARIYILI DERSİN DERS KURAMSAL UYGULAMA TOPLAM ULUSAL KREDİSİ DERSİN ADI OPTİK KODU

Detaylı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FBF 561 FEN VE MÜHENDİSLİK UYGULAMALARINDA MATLAB Yarıyıl Kodu Adı T+U 1 FBF 561 Kredi AKTS 3 3 6 Öğrenim Türü Örgün Öğretim Dersin Dili Türkçe Dersin

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS LİNEER CEBİR FEB-221 2/2. YY 3+0+0 3 3 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin

Detaylı

Kompozit Malzemeler (MATE 446) Ders Detayları

Kompozit Malzemeler (MATE 446) Ders Detayları Kompozit Malzemeler (MATE 446) Ders Detayları Ders Adı Kompozit Malzemeler Ders Kodu MATE 446 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Bölüm

Detaylı

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... viii -BÖLÜM / 1- GİRİŞ... 1 -BÖLÜM / 2- ÖZEL GÖRELİLİK... 13 2.1. REFERANS SİSTEMLERİ VE GÖRELİLİK... 14 2.2. ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ... 19 2.2.1. Zaman Ölçümü

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Yarıyıl Proje/Alan Teori Uygulama Laboratuvar Çalışması. Ulusal Kredi AKTS Kredisi IV 3 0 0 0 3 4 Ders Dili

Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Yarıyıl Proje/Alan Teori Uygulama Laboratuvar Çalışması. Ulusal Kredi AKTS Kredisi IV 3 0 0 0 3 4 Ders Dili 4270202 MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ Proje/Alan Teori Uygulama Ulusal Kredi AKTS Kredisi IV 3 0 0 0 3 4 Ön Lisans ( ) Lisans Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Zorunlu / Seçmeli Zorunlu Bu dersin amacı lineer cebirin

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 1.YIL

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 1.YIL GÜZ YARIYILI AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 1.YIL DERSİN KODU DERSİN ADI T U K ECTS FİZ 800-899 Uzmanlık Alan Dersi** 8 0 0 6

Detaylı

Magnetic Materials. 7. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan.

Magnetic Materials. 7. Ders: Ferromanyetizma. Numan Akdoğan. Magnetic Materials 7. Ders: Ferromanyetizma Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Institute of Technology Department of Physics Nanomagnetism and Spintronic Research Center (NASAM) Moleküler Alan Teorisinin

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Kimya FEB-113 1/1 2+0+0 2 2 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Önkoşulu

Detaylı

Fizik 101-Fizik I

Fizik 101-Fizik I Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325 Enerji Araştırmaları Laboratuarı (YDB) Tel:4332, 4392 Neden Fizik? Bütün temel bilimlerin kaynağında fizik vardır http://www.particlephysics.ac.uk

Detaylı

Kuantum Mekaniğinin Varsayımları

Kuantum Mekaniğinin Varsayımları Kuantum Mekaniğinin Varsayımları Kuantum mekaniği 6 temel varsayım üzerine kurulmuştur. Kuantum mekaniksel problemler bu varsayımlar kullanılarak (teorik/kuramsal olarak) çözülmekte ve elde edilen sonuçlar

Detaylı

FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI

FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI 1. YARIYIL FIZ1111 Fizik 1 Meslek Dersi 6 4 2 0 5 9 MAT1071 Matematik 1 Temel Bilimler 5 3 2 0 4 6 KIM1170 Genel Kimya Temel Bilimler 5 3 0 2 4 5 FIZ1121 Mesleki İngilizce 1

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* FIZ-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 FIZ-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* FIZ-6502 UZMANLIK

Detaylı

X-Işınları. 1. Ders: X-ışınları hakkında genel bilgiler. Numan Akdoğan. akdogan@gyte.edu.tr

X-Işınları. 1. Ders: X-ışınları hakkında genel bilgiler. Numan Akdoğan. akdogan@gyte.edu.tr X-Işınları 1. Ders: X-ışınları hakkında genel bilgiler Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü Nanomanyetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi (NASAM) X-Işınları

Detaylı

Elektromanyetiğin Temelleri (AEE203) Ders Detayları

Elektromanyetiğin Temelleri (AEE203) Ders Detayları Elektromanyetiğin Temelleri (AEE203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Elektromanyetiğin Temelleri AEE203 Güz 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. chem.libretexts.org

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. chem.libretexts.org 9. Atomun Elektron Yapısı Elektromanyetik ışıma (EMI) Atom Spektrumları Bohr Atom Modeli Kuantum Kuramı - Dalga Mekaniği Kuantum Sayıları Elektron Orbitalleri Hidrojen Atomu Orbitalleri Elektron Spini

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Lisans Ders İçerikleri

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Lisans Ders İçerikleri I. YARIYIL T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Lisans Ders İçerikleri FİZ 1011 Fizik I (Mekanik) (4+2) 5:Giriş: Fizik ve Ölçme, Vektörler, Tek Boyutta Hareket, İki Boyutta Hareket,

Detaylı

ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI

ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI kaynaklar: 1) Electromagnetic Field Theory Fundamentals Guru&Hiziroglu 2) A Student s Guide to Maxwell s Equations Daniel Fleisch 3) Mühendislik Elektromanyetiğinin Temelleri

Detaylı

1.36 hafta. 2.Cumartesi veya Pazar günü. 3. Günlük 4 saat. 4.Toplam 144 saat

1.36 hafta. 2.Cumartesi veya Pazar günü. 3. Günlük 4 saat. 4.Toplam 144 saat V : - V V: : : - 1.36 hafta 2.Cumartesi veya Pazar günü 3. Günlük 4 saat 4.Toplam 144 saat 1. Hafta 2. Hafta KONULAR MADDE VE a. Madde ve Özkütle b. d. Plazmalar KAZANIMLAR 1. 2. ve rasyonel olur. 3. 4.

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 3005

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 3005 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: FİZİKSEL METALURJİ Dersin Orjinal Adı: FİZİKSEL METALURJİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin

Detaylı

BÖLÜM 12-15 HARMONİK OSİLATÖR

BÖLÜM 12-15 HARMONİK OSİLATÖR BÖLÜM 12-15 HARMONİK OSİLATÖR Hemen hemen her sistem, dengeye yaklaşırken bir harmonik osilatör gibi davranabilir. Kuantum mekaniğinde sadece sayılı bir kaç problem kesin olarak çözülebilmektedir. Örnekler

Detaylı

Matris Analizi (MATH333) Ders Detayları

Matris Analizi (MATH333) Ders Detayları Matris Analizi (MATH333) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Matris Analizi MATH333 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Math 231 Linear Algebra

Detaylı

Genel Kimya I (CEAC 103) Ders Detayları

Genel Kimya I (CEAC 103) Ders Detayları Genel Kimya I (CEAC 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Kimya I CEAC 103 Güz 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

İstatistiksel Mekanik I

İstatistiksel Mekanik I MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

Enerji Depolama Teknolojisi (ENE 415) Ders Detayları

Enerji Depolama Teknolojisi (ENE 415) Ders Detayları Enerji Depolama Teknolojisi (ENE 415) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Enerji Depolama Teknolojisi ENE 415 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER

İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER 1.1. Fiziksel Kanunlar ve Diferensiyel Denklemler Arasındaki İlişki... 1 1.2. Diferensiyel Denklemlerin Sınıflandırılması ve Terminoloji...

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ Dersin Adı Öğretim Dili Elektrik Devre Temelleri Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

DİNAMİK - 1. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK - 1. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 1 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü http://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=190 1. HAFTA Kapsam:

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. İstatistik Mekanik-II. Dersin Kodu: PHY 5118

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. İstatistik Mekanik-II. Dersin Kodu: PHY 5118 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Adı: İstatistik Mekanik-II Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Yüksek Lisans Dersin Kodu: PHY 8 Dersin Öğretim Dili: İngilizce Formun

Detaylı

1.SINIF / 1.YARIYIL*

1.SINIF / 1.YARIYIL* PROGRAM ADI:MATEMATİK 1.SINIF / 1.YARIYIL* 1 FİZ 5 Mekanik I (Mechanics I) Z 4 2 6 5 8 2 FİZ 5 Mekanik I Laboratuvarı (Mechanics I Laboratuory) Z 0 4 4 2 4 3 MAT 1 Matematik I (Calculus I) Z 4 2 6 5 4

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hareket Hareket 12.1.1.1. Düzgün

Detaylı

1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ

1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ 1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr Modelinin Yetersizlikleri Dalga-Tanecik İkiliği Dalga Mekaniği Kuantum Mekaniği -Orbital Kavramı Kuantum Sayıları Yörünge - Orbital Kavramları

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4036

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4036 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: ELEKTRONİK MALZEMELERİ Dersin Orjinal Adı: ELEKTRONİK MALZEMELERİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans

Detaylı

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 7 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 7. HAFTA Kapsam: Parçacık Kinetiği, Kuvvet İvme Yöntemi Newton hareket

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Akışkanlar Mekaniği MK-312 3/Güz (3+1+0) 3.5 7

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Akışkanlar Mekaniği MK-312 3/Güz (3+1+0) 3.5 7 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Akışkanlar Mekaniği MK-312 3/Güz (3+1+0) 3.5 7 Dersin Dili : İngilizce Dersin Seviyesi

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü MDM 240 Dinamik Dersi 2013-2014 Güz Yarıyılı Dersi Veren: Ömer Necati Cora (Yrd.Doç.Dr.) K.T.Ü Makine Müh. Bölümü, Oda No:

Detaylı

A B = A. = P q c A( X(t))

A B = A. = P q c A( X(t)) Ders 19 Metindeki ilgili bölümler 2.6 Elektromanyetik bir alanda yüklü parçacık Şimdi, kuantum mekaniğinin son derece önemli başka bir örneğine geçiyoruz. Verilen bir elektromanyetik alanda hareket eden

Detaylı

Genel Kimya (CHEM 102) Ders Detayları

Genel Kimya (CHEM 102) Ders Detayları Genel Kimya (CHEM 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Kimya CHEM 102 Güz 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Genel Fizik I (PHYS 101) Ders Detayları

Genel Fizik I (PHYS 101) Ders Detayları Genel Fizik I (PHYS 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Fizik I PHYS 101 Güz 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : BİYOFİZİK Ders No : 010020013 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

Polimer Bilimi ve Teknolojisi (MATE 466) Ders Detayları

Polimer Bilimi ve Teknolojisi (MATE 466) Ders Detayları Polimer Bilimi ve Teknolojisi (MATE 466) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Polimer Bilimi ve Teknolojisi MATE 466 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4032

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4032 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KRİSTALLOGRAFİ Dersin Orjinal Adı: KRİSTALLOGRAFİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MMM

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU KRİSTALLOGRAFİ. Dersin Kodu: MMM 4032

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU KRİSTALLOGRAFİ. Dersin Kodu: MMM 4032 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Adı: KRİSTALLOGRAFİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MMM 0 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun Düzenleme

Detaylı

Sayısal Analiz (MATH381) Ders Detayları

Sayısal Analiz (MATH381) Ders Detayları Sayısal Analiz (MATH381) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sayısal Analiz MATH381 Güz 3 2 0 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i MATH 135 Matematik Analiz

Detaylı

ELASTİK DALGA YAYINIMI

ELASTİK DALGA YAYINIMI 18.0.016 ELASTİK DALGA YAYINIMI Prof.Dr. Eşref YALÇINKAYA (016-1. DERS 1 Zaman ve Yer Ders saati : 10:0 13:00 Ara : 11:15 11:30 Ders yeri : D-331 1 18.0.016 Sizden beklenen Derse devamın sağlanması çok

Detaylı

Doç.Dr.Vildan BiLGiN. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi - Fizik Bölümü

Doç.Dr.Vildan BiLGiN. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi - Fizik Bölümü Doç.Dr.Vildan BiLGiN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi - Fizik Bölümü vbilgin@comu.edu.tr İÇERİK; Moleküller ve Katılar, Katıların Bant Yapısı ve Elektriksel İletkenlik, Yarıiletkenler,

Detaylı

Statik (ME 201) Ders Detayları

Statik (ME 201) Ders Detayları Statik (ME 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Statik ME 201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PHYS 101 Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Çok Değişkenli İstatistik EKO428 Bahar Ön Koşul Dersin Dili

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Çok Değişkenli İstatistik EKO428 Bahar Ön Koşul Dersin Dili DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Çok Değişkenli İstatistik EKO428 Bahar 3+0 3 3 Ön Koşul Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren Öğretim Elemanı

Detaylı

DERSLERİN İÇERİĞİ I. YARIYIL

DERSLERİN İÇERİĞİ I. YARIYIL DERSLERİN İÇERİĞİ I. YARIYIL FZK 101 Fizik I (4 2 5) AKTS: 7 Vektörler; parçacık kinematiği ve dinamiği; eylemli ve eylemsiz çerçeveler; Doğrusal Hareket; Düzlemde Hareket, Newton Kanunları; Newton Kanunlarının

Detaylı

FİZİK ANABİLİM DALI. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar

FİZİK ANABİLİM DALI. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar FİZİK ANABİLİM DALI Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar Telefon (272) 228 14 23 Faks (272) 228 14 22 1992 yılında kurulmuş olan Fizik Anabilim

Detaylı

Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 )

Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 ) 5.111 Ders Özeti #4 Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 ) Ders #5 için Okuma: Bölüm 1.3 (3. Baskıda 1.6 ) Atomik Spektrumlar, Bölüm 1.7 de eģitlik 9b ye kadar (3. Baskıda

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4038

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4038 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: MALZEMELERİN YÜKSEK SICAKLIKTA DAVRANIŞI Dersin Orjinal Adı: MALZEMELERİN YÜKSEK SICAKLIKTA DAVRANIŞI Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans,

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Devre Teorisi 2 EEE

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Devre Teorisi 2 EEE DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Devre Teorisi 2 EEE224 4 6 5 6 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MME 2001

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MME 2001 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: MALZEME I Dersin Orjinal Adı: MATERIALS SCIENCE I Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MME

Detaylı

Laboratuar - BU TABLO ÖĞRENCİ İŞLERİ OTOMASYON SİSTEMİNDEN AKTARILACAKTIR.

Laboratuar - BU TABLO ÖĞRENCİ İŞLERİ OTOMASYON SİSTEMİNDEN AKTARILACAKTIR. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERS TANITIM FORMU ÖĞRETİM 2012-2013-GÜZ YARIYILI Dersi Veren Birim: Dersi Alan Birim: Doğal Yapı Taşları ve Süs Taşları ABD Doğal Yapı Taşları ve Süs Taşları

Detaylı