Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Mühendislik Etiği Dersi Ödevi(CRN 20687)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Mühendislik Etiği Dersi Ödevi(CRN 20687)"

Transkript

1 Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Mühendislik Etiği Dersi Ödevi(CRN 20687) Hazırlayanlar İbrahim KARA Atakan AYA Soru: Serbest çalışıyorsunuz. Bir kurum bir işi ihale yoluyla yaptırmak istiyor. Siz de işi almak istiyorsunuz. İhale bedelinin belirli bir oranını birilerine dağıtmanız durumunda, davet edilecek firmaları sizin belirleyebileceğiniz söyleniyor. Böylece de işi almanız kesinleşiyor. Teklifi kabul eder misiniz?

2 Adım-1: Olaydaki (problem, ikilem) anahtar olguları (fiil, vaka) belirleyiniz Problemdeki (ikilemdeki) en önemli bilinen olgular nelerdir? 1. İşi ihale yoluyla yaptırmak isteyen kurum. 2. İhaleyi kazanarak işi yapmak isteyen biz. 3. Yine bizimle aynı amaç ve gereksinimde bulunan yani işi ihale yoluyla kazanmak isteyen farklı kişiler veya kurumlar. Problemin tümünde daha iyi anlamak için başka neler bilinmelidir.? 1. Problemde birde açık olarak fark edilemeyen aslında olayı problem haline getiren gizli kişiler veya farklı bir tabirle gizli güçler bulunmaktadır. Adım-2:Büyük sorumlulukları (tarafları) belirleyiniz. Büyük taraflar Geçerli saydıkları değerleri Bekledikleri çıktılar 1.Problemde en büyük İhaleyi hakkıyla sorumluluk,teklifin Kişisel ahlak değerleri, mesleki kazanarak istenilen getirildiği,bizzat kendimize aittir. değerler. işi yapmak. 2.İşi ihale yoluyla yaptırmak isteyen kurum. 3.Teklifi veren illegal güçler 4.İhaleyi kazanma niyetinde bulunan diğer kişi veya kurumlar. Söz konusu ihaledeki adalet değerleri. Haksız kazanç, para, kaba kuvvet,zor kullanmak. Değişken. İşi en iyi, en verimli, en az maliyetli bir şekilde yaptırmak. Para aldıkları kişi veya kurumların ihaleyi kazanmaları. İhaleyi kazanarak işi yapmak. Adım-3: Belli başlı yönlendirici güçleri belirleyiniz. Büyük etken güç (motivasyon) 1.İhale bedelinin belli oranını alması karşılığında ihaleyi bize kazandırmayı vaadeden güçler. 2.Teklifi aldıktan sonra ihaleyi belkide hakkımızla kazanamayacağımızı düşündüren güdüler. Problemi nasıl oluşturur veya şiddetlendirir İhaleye girecek diğer kişi veya kuruluşları zor kullanarak ihaleden uzak tutacaklardır. Psikolojik baskı oluşturarak, ihaleyi kazanma gereksinimlerimizi kullanıp irade sınırları mızı zorlarlar. Gelecekte problemi önlemeye yardım edebilen değişimler nelerdir? Bu tip illegal güçlere olanak vermeden, gerekli kamu güvenlik kuruluşlarından yardım alarak bu güçleri topumdan silmek. Kişisel ahlak değerlerinin, etik kurallarının ve meslek onurunun bireylerde daha ön planda olması.

3 Adım-4: Geçerli temel değerleri ve etik ilkeleri önceliklendiriniz/belirleyiniz. Probleme ilşkin geçerli değerler Sıralama önceliği (en büyük 1) 1.İhaleyi kazanma isteği Hak kavramı 2.Para kazanmak Doğruluk 3.Kendini ispatlamak Kişisel onur 4.Haz duymak İhaleyi kazanma isteği Problemle ilgili etik ilkeler Para kazanmak 1.Hak kavramı (kimsenin hakkına engel Mesleki onur olmamak) 2.Doğruluk Kendini ispatlamak 3.Kişisel onur Haz duymak 4.Mesleki onur Adım-5: Karar verme sürecinin kimle ilgisi olması gerektiğini kararlaştırın. Bu karar ve etkinlik planında girdiye kim sahip olmalıdır? 1.İşini ihale yoluyla yaptırmak isteyen kurum 2.İhaleye girerek işi kazanmak isteyen biz. 3.Tarafsız bir ihaleye girecek olan diğer kişi veya kurumlar Bu girdi nasıl elde edilmelidir? Yaptırmak istediği işi, tüm gereksinimleriyle yani gerekli bilgi, donanım, tecrübeye sahip olan kişilere yaptırarak Gerçekten işi yapabilecek gereksinimlere sahipsek ihaleyi kazanarak. Yine ihaleyi kazanarak. Tavsiyeyi ve sonuç kararı kimin gerçekleştirmesi gerektiğini listeleyiniz. Tavsiye kararı ve etkinlik planı geliştirme kimleri içermelidir? 1.Teklifin sunulduğu kendimiz. 2.İhaleyi düzenleyen firma. 3.İhaleye katılma niyetinde olan tüm kişi veya kurumlar. 4.Teklifi sunan veya ihaleyi adil olmayan bir şekle getirebilecek kişiler. Gerçekten kim sonuç kararı ve eylem planını gerçekleştirmelidir? 1.Olayın direkt olarak sonucunu belirleyecek kararı verecek olan bizzat kendimiz. 2.İhaleyi düzenleyecek olan kurum

4 2. Aşama: Tüm olası alternatifleri belirleyiniz. Adım-6: Tüm geçerli alternatifleri (davranış alternatiflerini) belirleyiniz ve değerlendiriniz Alternatif-1: Teklifin bize sunulduğu andan itibaren ilgili kamu kuruluşlarından yardım isteyerek ve ihaleyi düzenleyen firmayı tekliften ve bu teklifin doğurabileceği sonuçlardan haberdar ederek adil, tarafsız bir ihale gerçekleşmesini sağlamak. Alternatif-2:Teklifi kabul ederek kendimize rakip olarak görmediğimiz yani ihaleyi kazanma ihtimali bulunmayan kişi ve kurumları ihaleye davet ederek ihaleyi kazanmak. Geçerli Alternatif: Teklifin bize sunulduğu andan itibaren ilgili kamu kuruluşlarından yardım isteyerek ve ihaleyi düzenleyen firmayı tekliften ve bu teklifin doğurabileceği sonuçlardan haberdar ederek adil, tarafsız bir ihale gerçekleşmesini sağlamak. Taraflar İhaleyi düzenleyen kurum Kendimiz Her bir taraf için alternatifin sonuçları Yaptırmak istediği işi gerçekten kendi çıkarları doğrultusunda yani tam anlamıyla istediği kriterleri sağladığını düşündüğü kişilere veya kurumlara yaptıracaktır. 1-Gerekli bilgi, donanım ve tecrübeye sahipsek ve bunları ispatlayabilirsek ihaleyi kazanabilir ardından işin bize kazandırdığı tüm mükafatlardan sindirilmiş bir şekilde yararlanabiliriz. 2-İhaleyi kaybedebiliriz. İllegal güçler Sözkonusu ihaleden beklentilerini alamamakla beraber yapmaya yeltenledikleri veya önceden benzer konularda yapmış oldukları kanunsuz işlerden dolayı gereken cezaya mahkum olacaklardır. 3. Aşama Uygunluk testi uygulayınız. Adım-7: Bir kötü durum senaryosu ile benimsenen alternatifin test edilmesi Geçerli Alternatif Kötü Senaryo Teklifin bize sunulduğu andan itibaren ilgili kamu kuruluşlarından yardım isteyerek ve ihaleyi düzenleyen firmayı tekliften ve bu teklifin doğurabileceği sonuçlardan haberdar ederek adil, tarafsız bir ihale gerçekleşmesini sağlamak. Olayda ilgili kamu güvenlik kurumlarına çok büyük bir sorumluluk düştüğü çok açık olarak görülmektedir. Savaş açtığımız illegal güçlerin güçlü bağlantılarından dolayı gereken güvenliğin devlet tarafından sağlanamadığı ve adil bir seçimin yapılamadığı bir ihale gerçekleşmesi. (Aynı teklifin başkalarınca kabul edildiğini varsayıyoruz) Taraflar Herbir taraf üzerindeki kötü senaryo sonuçları 1.İhaleyi İşi yapabilecek olan ve işe talip olmak isteyen tüm kişileri düzenleyen değerlendiremeyecektir. Aynı teklif sunulan ve bu teklifi kabul eden kurum başka kurumların yapacağı iyi veya kötü sonuçlara maruz kalacaktır. 2.Kendimiz İhaleyi kaybedeceğizdir. 3.İllegal İhaleden bekledikleri çıktıları alabileceklerdir. Çeşitli zor kullanmalagüçler rıyla ve tehditleriyle istedikleri kurumun ihaleyi kazanmasını sağlayıp paralarını alacaklardır.

5 Kötü senaryoda bahsedilen olayın benzer şekillerine geçmişte özellikle ülkemizde sık sık rastlanılmıştır. Fakat son yıllarda toplumun bu tip konulardan çıkarılan derslerin yardımıyla bilinçlendirilmesi ve ahlaksal, etiksel değerlerin günden güne toplumdaki önemi vurgulandıkça eskiye nazaran daha zayıf ihtimalle bu olayın gerçekleşeceği olasıdır. 4. Aşama: Probleme uygun düşünce geliştirin ve bir etkinlik planı yapınız. Adım-8: Bir kısa ve bir uzun süreli eylem planı tasarlayın ve oluşturun. Kısa ve orta vadede gerçekleştirilecek eylem adımları, çözüm kararları ve stratejiler 1. Bu tip problemlerde öncelikle insanların korkusuz ve cesur olmaları gerekir. 2. Olay hiçbir şekilde gizli bırakılmamalıdır. Ulaşılabilecek tüm bireylere, mevkilere, makamlara açıklanmalı ve yardım talebinde bulunulmalıdır. 3. Problemle direkt ilgili olan kişilerden veya kurumlardan özellikle daha hassasiyetli davranmalarını istemeliyiz. (İhaleyi düzenleyen kurum ve ihaleye girme niyetinde olan tüm kurumlarla bağlantı kurmalıyız). Uzun vadede gerçekleştirilecek eylem adımları, önleyici kararlar ve stratejiler 1. Toplumlarda etik ve ahlak değerlerinin nekadar önemli olduğu, toplu yaşam için çok büyük unsurlar olduğu insanlara empoze edilmelidir. 2. Etik ve ahlak değerleri ile ilgili seminerler, konferanslar düzenlenmelidir. 3. Örnek problemimizde ki gibi illegal işler yapan insanların köklerine inmek, asıl sorunlu kısımların nerde, nasıl başladığını araştırmak çözüme orda başlamak. 4. Çocuk yaşta etik ve ahlak değerlerinin kazanıldığını göz önünde tutarak ilgili derslerin ilk ve ortaöğretimlerde müfredata alınmasını sağlamak.

6 Adım-9: Etkin karar vermenin testi Tam değil Tamamen Evet Etkin karar verme testi İlgili bilgi testi: Bu problem için bir bilgilenmiş karar ve eylem planı yapmak için mümkün olduğu kadar çok bilgi bulduk mu? 2.Kapsama testi: çıktıya sahip olma hakkına sahip olanları veya bu kararı ve etkinlik planı yapmada gerçek içeriğe sahip olanları olabildiğince içeriyor mu? 3.Sonuçlar testi: onlar tarafından önemli derecede etkilenebilen herhangi kişiler konusunda kararların ve etkinlik planının sonuçlarını birbiriyle uyumlu hale getirmeye çabaladık mı? 4.Etik ilkeler testi: bu problemle ilgili düşündüğünüz etik ilkeler bu karar ve eylem planını onaylıyor mu? 5. Hakkaniyet testi: eğer bu problemdeki taraflardan iri olsaydık bu kararı ve eylem planını, verilen tüm koşullarda algılayabilir miydik? 6.Evrensellik testi: bu kararın ve eylem planının bizi de içeren tüm benzer durumlara uygulanabilir evrensel bir kanun olmasını isteyebilir miyiz? 7. Önleyicilik testi: bu karar ve etkinlik planı oluşmadan önce benzer problemleri önler veya azaltır mı? 8. Gün ışığı (veya 60dk. TV programı) testi: bizim kararımızı ve eylem planımızı etkinlikler konusundaki her şeyi herkesin bileceği kapsamlı bir toplumsal söyleme nasıl dönüştürebiliriz?

JDF262-MÜHENDĠSLĠK ETĠĞĠ Ders Notları. 1. Aşama: Tüm tarafları belirleyiniz.

JDF262-MÜHENDĠSLĠK ETĠĞĠ Ders Notları. 1. Aşama: Tüm tarafları belirleyiniz. Etik karar verme modeli: JDF262-MÜHENDĠSLĠK ETĠĞĠ Ders Notları Etik ikilemlerin tanımlanması, geliştirilmesi ve çözülmesi için çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Etik ikilemler genellikle, farklı taraflar

Detaylı

Performans ve Kariyer Yönetimi

Performans ve Kariyer Yönetimi Performans ve Kariyer Yönetimi Doç.Dr. İbrahim Sani MERT (13üncü Hafta) (Kariyer Planlama) KARİYER PLANLAMA Kariyer planlama, bir kişinin bireysel yetenekleri ilgileri, bilgisi ve motivasyon ve diğer özelliklerinin

Detaylı

Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600

Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600 Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600 Başlarken Acil Durum Yönetim Sistemi Kendilerini acil durumlarda da çalışmaya hedeflemiş organizasyon ve kurumların komuta, kontrol ve koordinasyonunu sağlama

Detaylı

ETİK KURALLARI REHBERİ

ETİK KURALLARI REHBERİ ETİK KURALLARI REHBERİ Anıl Etiği Kuralları MÜKEMMELLİK Söz verdiğimiz şekilde müşterilerimize olan görevlerimizi yerine getirmek ve beklenenin ötesinde değer katmak. Yeni fikirler üretme, sürekli öğrenme

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİNE İLİŞKİN 161 SAYILI ILO SÖZLEŞMESİ

İŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİNE İLİŞKİN 161 SAYILI ILO SÖZLEŞMESİ İŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİNE İLİŞKİN 161 SAYILI ILO SÖZLEŞMESİ ILO Kabul Tarihi: 7 Haziran 1985 Kanun Tarih ve Sayısı: 07.01.2004 / 5039 Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı: 13.01.2004 / 25345 Uluslararası

Detaylı

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ. İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Mezun Anketi Sonuçları

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ. İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Mezun Anketi Sonuçları ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi 9.1.217 Mezun Anketi Sonuçları 1 İÇİNDEKİLER Sayfa Yönetici Özeti 3 Mezun Anketi Sonuçları 4-12 Mezun Anketi 13-14 2 YÖNETİCİ

Detaylı

SORU : CEVAP: SORU: CEVAP:

SORU : CEVAP: SORU: CEVAP: SORU : Yediemin deposu açmak için karar aldım. Lakin bu işin içinde olan birilerinden bu hususta fikir almak isterim. Bana bu konuda vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. Öncelikle

Detaylı

ZEYİLNAME ESKİ ŞEKLİ YENİ ŞEKLİ. İhale kayıt numarası:2013/117596

ZEYİLNAME ESKİ ŞEKLİ YENİ ŞEKLİ. İhale kayıt numarası:2013/117596 ZEYİLNAME Televizyon Kanallarının İzlenme ve Teknik Yayın Kalitesi Ölçümü için 17 Eylül 2013 tarihinde yapılacak olan 2013/117596 ihale kayıt numaralı 1 Yıl Süreli Reyting Ölçümü Hizmeti ihaleye ait nin

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI 26 Kasım 2014 İstanbul, Sabancı Center TÜSİAD İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye de

Detaylı

PROGRAM ÇIKTILARI ÖĞRENME ÇIKTILARI

PROGRAM ÇIKTILARI ÖĞRENME ÇIKTILARI PROGRAM ÇIKTILARI ÖĞRENME ÇIKTILARI http://tyyc.yok.gov.tr/?pid=48 MÜDEK Program Çıktıları Program Çıktılarının Kapsaması Gereken Nitelikler i. Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine

Detaylı

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi Sorular/Cevaplar 1) L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesinin kapsamı nedir? Aşağıdaki 2. soruda belirtilen koşullara tabi olarak L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesi, aşağıdaki alanlarla ilgili ciddi bir ihlal hakkında

Detaylı

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç: Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı SAF GYO A.Ş nin ( Şirket ) faaliyet gösterdiği sektörde

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Meslek Etiği Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 478

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Sinop Yatırım Destek Ofisi Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Sinop Yatırım Destek Ofisine İlişkin Genel

Detaylı

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası Politika ve Prosedürler Onaylayan: Grup CEO su Bölüm: Grup Şirket Sekreterliği İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Amaç... 3 3. Kapsam... 3 4. Politika... 3 5. Sorumluluk... 5 6. İhbar Hattı İletişim Bilgileri...

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21 Kuruluşların, artan belirsizlik ortamında, stratejilerini belirlemeleri ve bu stratejiler doğrultusunda gelişimlerini sürdürmelerinde, yeni

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ. Planlama - Destek

ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ. Planlama - Destek Planlama - Destek Risk ve fırsatları ele alan faaliyetler enel ilgi güvenliği yönetim sistemi planlaması yaparken, kuruluş Madde 4.1 de atıf yapılan hususları ve Madde 4.3. de atıf yapılan şartları göz

Detaylı

İHL'yi Ne Kadar Tanıyoruz?

İHL'yi Ne Kadar Tanıyoruz? On5yirmi5.com İHL'yi Ne Kadar Tanıyoruz? İmam Hatip Liseleri Son günlerin en gözde hedefi Katsayı, Danıştay, ÖSS ve başörtüsüyle oluşan okun saplandığı tam 12 noktası. Kimilerinin ötekileri Yayın Tarihi

Detaylı

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME ÇALIŞMA KOMİSYONU TOPLANTISI

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME ÇALIŞMA KOMİSYONU TOPLANTISI İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME ÇALIŞMA KOMİSYONU TOPLANTISI TOPLANTI TARİHİ: 10.08.2018 TOPLANTI SAYISI: 2018/5 TOPLANTI SAATİ: 13:30-15:00 KOMİSYON ÜYELERİ; Prof.

Detaylı

12 NİSAN 2017 İÇ KONTROL STANDARTLARI EĞİTİMİ ÖN TEST SORULARI

12 NİSAN 2017 İÇ KONTROL STANDARTLARI EĞİTİMİ ÖN TEST SORULARI 12 NİSAN 2017 İÇ KONTROL STANDARTLARI EĞİTİMİ ÖN TEST SORULARI 1- Aşağıdakilerden hangisi Bir girdiyle başlayan ve bu girdiye katma değer katılarak belirli bir çıktı üreten birbiriyle bağlantılı adımlar

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DOÇ.DR. ZEHRA ALTINAY SINIF YONETIMI Bu derste, Sınıf yönetimini etkileyen etmenler Sınıf yönetiminin temel amaçları Sınıf yönetiminin ilkeleri Sınıf yönetimi

Detaylı

Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir.

Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir. Çağrı ÖZGAN Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir. Terim genellikle kültürel, dinî,seküler ve felsefi topluluklar tarafından, insanların çeşitli

Detaylı

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ. İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Mezun Memnuniyet Anketi Sonuçları

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ. İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Mezun Memnuniyet Anketi Sonuçları ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi 9.1.17 Mezun Memnuniyet Anketi Sonuçları 1 MEZUN MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI Tablo 1. AYBÜ mezunu olmaktan gurur duyuyorum

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BİLGİ SİSTEMİ GELİŞTİRME SÜRECİ Sistem Geliştirme Süreci ve Modelleri Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü Bilgi sistemlerinin geliştirilmesi için izlenen sürece Sistem Geliştirme

Detaylı

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ UYGULANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ UYGULANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ UYGULANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR I.GENEL BİLGİ Avrupa Yükseköğretim Alanı nı oluşturmak ve bu kapsamda Avrupa boyutunda yükseköğretim kurumlarının yeniden

Detaylı

Etik Karar Alma Modeli

Etik Karar Alma Modeli General Dynamics'te, neredeyse her gün iş etiğiyle ilgili kararlarla karşı karşıya geliyoruz. Bunların birçoğu çok açık ve çözüm için fazla düşünmek gerekmiyor: doğal bir tepki olarak doğru olanı yapıyoruz.

Detaylı

Bilgi Uçurma Politikası

Bilgi Uçurma Politikası Bilgi Uçurma Politikası Naspers, işletme faaliyetlerinin doğruluğuna büyük önem vermektedir. Bu nedenle Naspers, Naspers'in veya onun herhangi bir Çalışanının Uygunsuz Davranışta bulunduğuna inanmak için

Detaylı

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler;

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler; Dersi iyi planlamak ve etkili sunmak öğrenci başarısını artırmanın ve sınıf düzenini sağlamanın yanında öğretmenin kendine olan güveninin de artmasını sağlar. Öğrenci hakkında varsayımlar; 1. Öğrenci saygılı

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

Sayın Komiser, Saygıdeğer Bakanlar, Hanımefendiler, Beyefendiler,

Sayın Komiser, Saygıdeğer Bakanlar, Hanımefendiler, Beyefendiler, ÇOCUKLARIN İNTERNET ORTAMINDA CİNSEL İSTİSMARINA KARŞI GLOBAL İTTİFAK AÇILIŞ KONFERANSI 5 Aralık 2012- Brüksel ADALET BAKANI SAYIN SADULLAH ERGİN İN KONUŞMA METNİ Sayın Komiser, Saygıdeğer Bakanlar, Hanımefendiler,

Detaylı

E-COMMODITY BAZAAR. Tarım ticaretinin buluşma noktası

E-COMMODITY BAZAAR. Tarım ticaretinin buluşma noktası E-COMMODITY E-COMMODITY BAZAAR BAZAAR Tarım ticaretinin buluşma noktası E-Commodity Bazaar emtia elektronik pazaryeri portali üyesi olan firmaların ticaret kapasitelerinin artırılması amacıyla kurulmuştur.

Detaylı

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013 SWOT Analizi Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 SWOT Strengths Weaknesses Opportunities Threats İşletmenin güçlü ve zayıf yanları ile fırsat ve tehditlerin tespit edilmesi, stratejinin bu unsurlar arasında

Detaylı

GİRİŞ. genç. Gt02 TA S A R I M

GİRİŞ. genç. Gt02 TA S A R I M Yeni ekonomi modellerinin gelişimi ile, globalleşen dün yanın yarattığı yeni rekabet anlayışları ve bundan dolayı insanların ürünleri daha çabuk tüketmesi, eskiden ülke mizde yeterince önem verilmeyen

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 12.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı SAĞLIK

Detaylı

KGRP Tasarım Süreci. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi

KGRP Tasarım Süreci. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi KGRP Tasarım Süreci Ankara Üniversitesi GeliĢimsel Rehberlik Modelinin Anahtar Kavramları KGRP nın 3 öğesi (içerik, örgütsel yapı, kaynaklar) KGRP nın 5 aģamalı tasarım süreci (planlama, tasarlama, uygulama,

Detaylı

Bireysel Sorumluluk Bilinci Nedir?

Bireysel Sorumluluk Bilinci Nedir? Bireysel Sorumluluk Bilinci Nedir? Sorumluluk; Bir kişinin kendisinden beklenen tutum ve davranışları yerine getirmesidir. Bireysel Sorumluluk; Toplumun bireyden beklediği tutum ve davranışları bireyin

Detaylı

KALKINMA AJANSI 2014 YILI. Tarihi: 28.02.2014 Cuma Saat:23:50 07.03.2014 Cuma Saat:17:00. Referans No: TR83/14/YEN

KALKINMA AJANSI 2014 YILI. Tarihi: 28.02.2014 Cuma Saat:23:50 07.03.2014 Cuma Saat:17:00. Referans No: TR83/14/YEN KALKINMA AJANSI 2014 YILI Referans No: TR83/14/YEN on Ba Tarihi: 28.02.2014 Cuma Saat:23:50 07.03.2014 Cuma Saat:17:00 28.02.2014 saat 23:50 ye kadar Kal Sistemi :50 posta yolu ile 07.03.2014 Nereye ve

Detaylı

Vadeli İşlemler Piyasası Bülteni 28.04.2014

Vadeli İşlemler Piyasası Bülteni 28.04.2014 Endeks 30 Nisan Kontratı Kapanış 87,225 Hacim (Bin TL) Değişim -1,61% 1.586.953 Geçen haftayı satış ağırlıklı kapatan endeks kontratlarının, yeni haftaya da zayıf başlamasını beklemekteyiz. Haftaya başlarken

Detaylı

Meslek tanımı için gerekenler

Meslek tanımı için gerekenler MESLEK Belli bir eğitimle kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayanan insanlara yararı olacak mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş olarak

Detaylı

AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI

AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar 2. BÖLÜM Genel İlkeler 3. BÖLÜM Üyeler Arası Dayanışma

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Kastamonu Yatırım Destek Ofisine İlişkin

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali)

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali) Hata adı: Hata türü: (yönetim/operasyonel/stratejik/bilgi Teknolojileri/izleme ve raporlama) Hatanın gerçekleşme tarihi: Hatanın sebepleri/olası sebepleri: Hatanın etkilediği faaliyet/süreç adı: Sorumlu

Detaylı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısını Yaptı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısını Yaptı 15 EYLÜL 2014 HABERLER Gül-Ay - Sayfa 5 Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısını Yaptı Büyükşehir Belediye Meclisi, yoğun bir gündemle toplandı. Gündem maddelerinin ardından söz alan Başkan

Detaylı

Ahlak Gelişimi. Prof. Dr. İbrahim YILDIRIM

Ahlak Gelişimi. Prof. Dr. İbrahim YILDIRIM Ahlak Gelişimi Prof. Dr. İbrahim YILDIRIM Ahlaki Gelişim Bireyde var olan değerler sisteminin ortaya çıkışında da gelişimsel bir süreç izlenir. İyi ya da kötü, doğru ya da yanlış, güzel ya da çirkin şeklindeki

Detaylı

UYGULAMA DEVAM FİŞİ Adı Soyadı :... Sınıfı / Numarası :... Uygulama Yapılan Kurum:... Uygulama Dersi (Ders Kodu ve Adı) :... Uygulama Dönemi :..

UYGULAMA DEVAM FİŞİ Adı Soyadı :... Sınıfı / Numarası :... Uygulama Yapılan Kurum:... Uygulama Dersi (Ders Kodu ve Adı) :... Uygulama Dönemi :.. EKLER EK-1: UYGULAMA DEVAM FİŞİ UYGULAMA DEVAM FİŞİ Adı Soyadı :.... Sınıfı / Numarası :.... Uygulama Yapılan Kurum:.... Uygulama Dersi (Ders Kodu ve Adı) :... Uygulama Dönemi :.. 1. Hafta 2. Hafta 3.

Detaylı

GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR Doç. Dr. İlhan YALÇIN ETİK İKİLEM KARAR VERME SÜRECİ Psikolojik danışman olarak zaman zaman bizi zorlayan durumlarla karşılaşabilir ve nasıl davranırsak danışanımız

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR -1. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR -1. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLERDE FAYDALANILAN YÖNTEM ve ARAÇLAR -1 Halkla ilişkiler çalışmalarının, hangi alanlarda yoğunlaştırılacağı ve hangi yöntem ve araçların kullanılacağının bilinmesi, gerçekleştirilecek

Detaylı

HEM K8 DE HEM DE K9 DA AYRI AYRI KAZANMA FIRSATI SUNUYORUZ! NASIL MI?

HEM K8 DE HEM DE K9 DA AYRI AYRI KAZANMA FIRSATI SUNUYORUZ! NASIL MI? ŞİMDİ PARA KAZANMA ZAMANI HEM K8 DE HEM DE K9 DA AYRI AYRI LPTÖ LERE 100TL LATÖ LERE 80TL YTÖ LERE 60TL TÖ LERE 40TL KAZANMA FIRSATI SUNUYORUZ! NASIL MI? Kampanya sonu seviyenize göre; K7 sonu, Direkt

Detaylı

SPOR HUKUKU 1.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPOR HUKUKU 1.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPOR HUKUKU 1.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPOR KAVRAMI Spor; bireysel ya da takım halinde yapılabilen, belirli kuralları ve teknikleri olan; oyunlar, hareketler ve yarışmalar vasıtasıyla; fiziksel, zihinsel,

Detaylı

Sivas ta; Besleme basını sahibine göre havlıyor.

Sivas ta; Besleme basını sahibine göre havlıyor. Sivas ta; Besleme basını sahibine göre havlıyor. Sivas ta yayın yapan bazı besleme basın, Sivas ve Sivaslılara ihanet ettiğinin farkında değil..! Çünkü; Para hırsı kör etmiş. Onlar için ekmeğini alınteri

Detaylı

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Kapsamında İşverenin İş Kazası ve Meslek Hastalığından Doğan Yükümlülükleri

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Kapsamında İşverenin İş Kazası ve Meslek Hastalığından Doğan Yükümlülükleri 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Kapsamında İşverenin İş Kazası ve Meslek Hastalığından Doğan Yükümlülükleri Yrd. Doç. Dr. K. Ahmet Sevimli Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bu seminer materyali üzerindeki,

Detaylı

159 NOLU SÖZLEŞME SAKATLARIN MESLEKİ REHABİLİTASYON VE İSTİHDAMI HAKKINDA SÖZLEŞME. ILO Kabul Tarihi: 1Haziran 1983. Kanun Tarih ve Sayısı (*) :

159 NOLU SÖZLEŞME SAKATLARIN MESLEKİ REHABİLİTASYON VE İSTİHDAMI HAKKINDA SÖZLEŞME. ILO Kabul Tarihi: 1Haziran 1983. Kanun Tarih ve Sayısı (*) : 159 NOLU SÖZLEŞME SAKATLARIN MESLEKİ REHABİLİTASYON VE İSTİHDAMI HAKKINDA SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 1Haziran 1983 Kanun Tarih ve Sayısı (*) : Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı: Bakanlar Kurulu Kararı

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KAYIT KILAVUZU KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER:

BARTIN ÜNİVERSİTESİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KAYIT KILAVUZU KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER: BARTIN ÜNİVERSİTESİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KAYIT KILAVUZU a) ÖSYM sınav sonuç belgesinin internet çıktısı, KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER: b) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın

Detaylı

Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE

Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE PROJENİN ADI PROJE YÖNETİCİSİNİN Unvanı Adı ve Soyadı Fakültesi/Yüksekokulu,

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Kurumsal Yönetim Politikası (29 Eylül 2009 tarih ve 1/2009 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısı tarafından onaylandığı şekilde) Başkandan mesaj Indorama Ventures Public

Detaylı

SORUMLULUK Teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki 806.252,00 TL nin

SORUMLULUK Teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki 806.252,00 TL nin Kamunun mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuat hükümlerine göre yapılmakta, bu işlerin sözleşmelerinin düzenlenmesi ve uygulanması ise

Detaylı

Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16)

Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16) Destek Hizmetleri Süreç Denetimi (ISAE 3402 / SSAE 16) Müşterilerinize onların beklentilerini karşıladığınızı gösterebiliyor musunuz? Süreçlerinize ve kontrollerinize dair ilgili taraflara güvence verin!

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK AİLE VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

T.C. BAŞBAKANLIK AİLE VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU T.C. BAŞBAKANLIK AİLE VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU ANKARA 2008 BAŞBAKANLIK AİLE VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2008 YILI KURUMSAL MALİ DURUM

Detaylı

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Ek 1 ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU (Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine İlişkin) Sayın Öğretmenim, Bu form, sizin kişisel ve mesleki yeterlik düzeyinizi kendi bakış açınızla değerlendirmeniz için hazırlanmıştır.

Detaylı

İşverenler genel bakış Nakit ekonomisi www.ato.gov.au

İşverenler genel bakış Nakit ekonomisi www.ato.gov.au İşverenler için genel bakış Nakit ekonomisi İşletmenizi nasıl etkilediğini ve vergi kaçakçılığını durdurmada nasıl yardımcı olabileceğinizi öğreniniz Daha fazla bilgi için www.ato.gov.au sitesine bakınız

Detaylı

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLETMELERİ PROSEDÜRÜ SÜRECİN AMACI

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLETMELERİ PROSEDÜRÜ SÜRECİN AMACI ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLETMELERİ PROSEDÜRÜ SÜRECİN AMACI Özyeğin üniversitesi öğrencilerinin girişimcilik fikirlerinin değerlendirilmesi ve Üniversite içinde ihtiyaç duyulan mal ve hizmet tedarikine

Detaylı

1. Belli bir toplumun belli bir döneminde, bireysel ve toplumsal davranış kurallarını belirleyen ve inceleyen bilim tanımı aşağıdakilerden hangisine

1. Belli bir toplumun belli bir döneminde, bireysel ve toplumsal davranış kurallarını belirleyen ve inceleyen bilim tanımı aşağıdakilerden hangisine TEST 1 1. Belli bir toplumun belli bir döneminde, bireysel ve toplumsal davranış kurallarını belirleyen ve inceleyen bilim tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Ahlak B) Meslek Ahlakı C) Etik D)

Detaylı

KİŞİYE UYGUN MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

KİŞİYE UYGUN MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ KİŞİYE UYGUN MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Kişinin gelecekteki yaşam tarzını belirlenmesinde dönüm noktası olan mesleğini seçmesi; doğru ve isabetli karar vermesi tüm hayatının kalitesini ve mutluluğunu etkiler.

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KAYIT KILAVUZU KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER:

BARTIN ÜNİVERSİTESİ 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KAYIT KILAVUZU KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER: BARTIN ÜNİVERSİTESİ 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KAYIT KILAVUZU KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER: a) ÖSYM sınav sonuç belgesinin internet çıktısı, b) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın

Detaylı

Meslek seçmek;hayat biçimini seçmek demektir.bu nedenle doğru ve gerçekçi seçim yapılması önemlidir.

Meslek seçmek;hayat biçimini seçmek demektir.bu nedenle doğru ve gerçekçi seçim yapılması önemlidir. MESLEK SEÇİMİ Kişinin gelecekteki yaşam tarzını belirlenmesinde dönüm noktası olan mesleğini seçmesi; doğru ve isabetli karar vermesi tüm hayatının kalitesini ve mutluluğunu etkiler. Kişinin mutluluğunda

Detaylı

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 ILO Kabul Tarihi: 15 Haziran 2006 Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20 Şubat 2009 Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, Uluslararası

Detaylı

DÖNER SERMAYE KAPSAMINDA YAPILACAK YENİ PROJE VE FAALİYETLERDE UYGULANACAK İŞ VE İŞLEMLER REHBERİ

DÖNER SERMAYE KAPSAMINDA YAPILACAK YENİ PROJE VE FAALİYETLERDE UYGULANACAK İŞ VE İŞLEMLER REHBERİ T.C. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü DÖNER SERMAYE KAPSAMINDA YAPILACAK YENİ PROJE VE FAALİYETLERDE UYGULANACAK İŞ VE İŞLEMLER REHBERİ 2016 Hazırlayan : Öğr. Gör. Hakan DUMAN I ğ d ı

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimari Presentasyon Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

HASSAS GÖREV. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı. E-posta Web : Tlf :

HASSAS GÖREV. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı. E-posta Web :  Tlf : HASSAS GÖREV Bu sunumda; Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kamu İç Kontrol Standartları Uyum Eylem Planının, hassas görevlere ilişkin (Kos 2.6.1) eylemi çerçevesince birimlerin hassas görevlerini tespit

Detaylı

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE MUAMELE EŞİTLİĞİ CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE Ayşegül Yeşildağlar Ankara, 08.10.2010 HUKUKİ KAYNAKLAR Md. 2 EC : temel prensip -kadın erkek eşitliğini sağlamak, Topluluğun özel bir yükümlülüğüdür,

Detaylı

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ I. Giriş Faktoring Derneği (Dernek), faktoring şirketlerinin mesleki ve örgütsel alanda etik ilkelerine bağlı olarak çalışmaları zorunluluğu konusunda bir çerçeve oluşturmuştur.

Detaylı

TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ TANITIM VE PAZARLAMA

TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ TANITIM VE PAZARLAMA TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ TANITIM VE PAZARLAMA Yapılacak Çalışmalar Proje Çalışması Tamamlandıktan Sonra Marka Amblem ve Logo Ambalaj Slogan ve Reklam Çalışmaları yapılacaktır. MARKA, AMBLEM ve LOGO Marka

Detaylı

BTK nın IPv6 ya İlişkin Çalışmaları

BTK nın IPv6 ya İlişkin Çalışmaları BTK nın IPv6 ya İlişkin Çalışmaları Sezen YEŞİL Bilişim Uzmanı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) IPv6 Konferansı Ankara, Türkiye 12 Ocak 2011 1 Gündem BTK nın Görevleri BTK nın Çalışmaları Başbakanlık

Detaylı

Esiz. Prof. Dr. İnayet Aydın. Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi. itim Yönetimi Ve Politikası

Esiz. Prof. Dr. İnayet Aydın. Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi. itim Yönetimi Ve Politikası Esiz Prof. Dr. İnayet Aydın Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi itim Yönetimi Ve Politikası Hiçbir yağmur tanesi kendini selden sorumlu tutmaz. John Ruskin

Detaylı

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 17 Temmuz 2017 Pazartesi. Piyasa Gündemi. Türkiye'de borsa rekor üzerine rekor kırarken, dünya

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 17 Temmuz 2017 Pazartesi. Piyasa Gündemi. Türkiye'de borsa rekor üzerine rekor kırarken, dünya Günlük Bülten 17 Temmuz 2017 Pazartesi Piyasa Gündemi Gedik Forex Günlük Bülten Türkiye'de borsa rekor üzerine rekor kırarken, dünya borsalarında Günlük da rekor Bülten yaşanıyor. Bloomberg'in küresel

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı Yatırım Destek Ofisi Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Çankırı Yatırım Destek Ofisine İlişkin

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Çalışma birimleri ve proje grupları: Merkezin çalışma birimlerini ve proje gruplarını,

YÖNETMELİK. a) Çalışma birimleri ve proje grupları: Merkezin çalışma birimlerini ve proje gruplarını, 17 Eylül 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28768 Hitit Üniversitesinden: YÖNETMELİK HİTİT ÜNİVERSİTESİ KADIN VE AİLE SORUNLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama - Tanımlar Tanım sayısının çokluğu Anlayış farklılıkları Tanımları yapanların özellikleri Dar ve geniş anlamda yapılan

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı. Dr.

Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı. Dr. Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı Dr. Özlem Çakır 2 Özürlülük Normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında

Detaylı

Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 5 Çalışma ve Meslek Ahlakı

Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 5 Çalışma ve Meslek Ahlakı Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 5 Çalışma ve Meslek Ahlakı Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 İş Ahlakı Çalışma Ahlakı Meslek Ahlakı 2 Çalışma Ahlakı Çalışma ahlakı, bir toplumda işe ve çalışma karşı geliştirilen

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA Neden araştırma yapılır? Araştırma sorularına yanıt bulmak Araştırma problemlerinin

Detaylı

R İ S K Yönetimi ve Eylem Planı

R İ S K Yönetimi ve Eylem Planı R İ S K Yönetimi ve Eylem Planı T.C. Bursa Teknik Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Taner Gler Stratejik Yönetim ve Planlama Mdr 1 Sunu Akışı o Risk Nedir? o Risk Belirleme n Risklerin Temel

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI FİNANSAL YÖNETİM MAN 328 6 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI FİNANSAL YÖNETİM MAN 328 6 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI FİNANSAL YÖNETİM MAN 328 6 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri İşletme Finansı Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

a) Adresi : E.S.K.İ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORHANGAZİ MAHALLESİ ÖMÜR MEVKİİ ARITMA TESİSLERİ - ESKİŞEHİR

a) Adresi : E.S.K.İ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORHANGAZİ MAHALLESİ ÖMÜR MEVKİİ ARITMA TESİSLERİ - ESKİŞEHİR İhale Şehri :Eskişehir İş Şehri: Eskişehir Kurum :Eskişehir Büyükşehir Belediyesi E.s.k.i. Genel Müdürlüğü İşin Adı/Konusu/Cinsi :Özel Güvenlik Hizmeti Alınacaktır İhale Tarihi: 15.11.2011 14:00 İhale

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ STRATEJİK PLANLAMA GELECEĞE BAKIŞ Kuruluşlar, bu aşamada, misyon ve vizyonlarını ifade edecek, temel değerlerini belirleyecek,

Detaylı

Kurum: Çevre Ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Eskişehir 3. Bölge Bölge Müdürlüğü

Kurum: Çevre Ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Eskişehir 3. Bölge Bölge Müdürlüğü İhale Şehri :Eskişehir İş Şehri :Eskişehir, Kütahya, Sakarya Kurum: Çevre Ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Eskişehir 3. Bölge Bölge Müdürlüğü İşin Adı/Konusu/Cinsi :Özel Güvenlik Hizmeti

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri ÜNİTE IV MESLEK ETİĞİ KAVRAMI, TÜRLERİ VE ADALET MESLEK ETİĞİ Bir Meslek Etiği Türü Olarak Adalet Meslek Etiği

Detaylı

KENDİNİZE KARŞI BAHİS OYNAMAYINIZ!

KENDİNİZE KARŞI BAHİS OYNAMAYINIZ! KENDİNİZE KARŞI BAHİS OYNAMAYINIZ! KUMAR BAĞIMLILIĞINI ENGELLEME HAKKINDA ÖNEMLİ UYARILAR ŞANS OYUNLARI RİSKLERİ DE BERABERİNDE GETİRİR AŞAĞIDAKİ TEMEL PRENSİPLERE UYMANIZI TAVSİYE EDERİZ: Spor bahisleri

Detaylı

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Analitik Düşünme

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Analitik Düşünme Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler Analitik Düşünme İçerik Giriş Toplumsal problemler Analitik düşünme Analitik düşünme adımları 2 Giriş http://www.dersteknik.com/2012/05/cevremizdeki-sosyal-problemler-nelerdir.html

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET

TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET T.C. KAYSERİ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU İHALE KANUNU EĞİTİMİ TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET 1 İhtiyacın Ortaya Çıkması İHALE İŞLEM ADIMLARI 2 Teknik Şartnamenin Hazırlanması

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. T+U Saat. Ders Kodu Yarıyıl. Kredi AKTS MAN 220 ÇOKULUSLU FİRMALARDA PLANLAMA VE BÜTÇE

DERS BİLGİLERİ. T+U Saat. Ders Kodu Yarıyıl. Kredi AKTS MAN 220 ÇOKULUSLU FİRMALARDA PLANLAMA VE BÜTÇE DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl ÇOKULUSLU FİRMLRD PLNLM VE BÜTÇE MN 220 T+U Saat Kredi KTS 5 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri Maliyet Muhasebesi Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü lmanca Lisans Zorunlu

Detaylı

GRP 406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRP 406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRP 406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR Doç. Dr. İlhan YALÇIN SUNU PLANI Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar Ahlak Etik Hukuk Meslek ve Etik İlişkisi Toplumsal yaşamımızı düzenleyen kurallar nelerdir? DOĞA

Detaylı

ICF Türkiye ANKET-2 SONUÇLARI

ICF Türkiye ANKET-2 SONUÇLARI ICF Türkiye ANKET-2 SONUÇLARI Araştırmaya 48 ICF Türkiye koçu katılmıştır. ICF Türkiye tarafından hangi eğitim/toplantı veya etkinliklerin düzenlenmesini istersiniz? Diğer önerilen eğitimler: Koçluk anlaşmaları

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

ÇALIŞMA PAKETİ 3 YÖNETİCİ ÖZETİ

ÇALIŞMA PAKETİ 3 YÖNETİCİ ÖZETİ ÇALIŞMA PAKETİ 3 YÖNETİCİ ÖZETİ Kentsel güvenlik yönetimi ile ilgili son modele ilişkin keşif çalışması Amaçlar ve önemli bulgular URBIS projesi Avrupa Birliği tarafından, Leonardo da Vinci Yenilik Geliştirme

Detaylı

2017 YGS-LYS. Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ

2017 YGS-LYS. Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ 2017 YGS-LYS Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ Sınav Tarihleri YGS 4-18 OCAK 12 Mart 10:00 (160 dk) LYS-1 4-17 NİSAN 11 Haziran 10:00 (135 dk) LYS-2 4-17 NİSAN 17 Haziran 10:00

Detaylı

İŞ AHLAKI KURALLARI. Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı

İŞ AHLAKI KURALLARI. Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı İŞ AHLAKI KURALLARI Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı GİRİŞ Monier Grubu, çatıların potansiyelinin, insanların yaşamlarını ve evlerini daha iyi hale getirebilecek

Detaylı

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ Yaşanan ekonomik gelişmeler sonrasında büyük işletmeler uyum sorunu yaşarken, küçük ve orta ölçekli işletmeler

Detaylı