Hücre Zarı ve Duvarının Yapısına Giren Diğer Polisakkaritler ve Glikosilasyon Tipleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hücre Zarı ve Duvarının Yapısına Giren Diğer Polisakkaritler ve Glikosilasyon Tipleri"

Transkript

1 Hücre Zarı ve Duvarının Yapısına Giren Diğer Polisakkaritler ve Glikosilasyon Tipleri Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

2 Bakteri ve Alg Hücre Duvarlarında Bulunan Heteropolisakkaritler Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Glikoproteinler tüm ökaryot hücrelerde olmasına ve çalışılmasına rağmen bakterilerde genellikle (β 1 4) bağlı N-asetilglukozamin (NAG) ve N-asetilmuramik asit (NAM) birimleri şeklinde bulunur. Bu linear formda heteropolimerlerden oluşan yapıya Peptidoglikan adı verilir. Peptidoglikan tabakayı oluşturan NAM birimlerine bağlı, L-alanin, D- Glutamin, L- Lizin ve D- alaninden oluşan 4 amino asit (aa) içerir. Diğer N- asetilmuramik asitlere de bu aa üzerinden oluşturdukları çapraz peptit bağları ile bağlanırlar (Şekil 7.22).

3 Bakteri ve Alg Hücre Duvarlarında Bulunan Heteropolisakkaritler Lizozim enzimi yardımıyla bu şeker residüleri arasındaki (β 1 4) bağları kırılır ve birimler birbirinden ayrılarak bakteri hücre zarı parçalanır. Bu durum bakterinin ölümü ile sonuçlanır. Ör: Gözyaşında lizozim enzimi vardır. Göze bulaşan bakteriler gözyaşındaki lizozim nedeniyle parçalanır ve ölürler. Böylece göz enfeksiyondan korunmuş olur. Benzer etki yine bazı antibiyotiklerin özellikle Penisilin antibiyotiğinin ve türevlerinin hücre duvarının yapısını yıkması ile görülebilir. Böylece antibiyotikler bakterilerin doğrudan ölümüne ve/veya lizize hassas olmasına neden olabilir.

4 Bir kırmızı alg türü olan Agar agar dan elde edilen, ve günümüzde genellikle temel formu bakterilerin büyütme ortamında besiyeri katılaştırıcı olarak kullanılan agar ve farklı kimyasal bir formu DNA boyutunun belirlenmesi için elektroforez tekniğinde, DNA yürütülmesi için dolgu maddesi olarak kullanılan agaroz maddesi de bir heteropolisakkarit yapıdır. (Şekil 7.23).

5 N ve O- Bağlı Oligosakkaritlerin Yapıları 1.Giriş N-bağlı glikoproteinler tüm ökaryot hücrelerde olmasına ve çalışılmasına rağmen bakterilerin birkaçında bulunmuş ve çalışılmıştır. Şekerler proteinlere ve lipitlere bağlanarak genellikle hücre zarının dış yüzünde yerleşir ve zaman zaman sitoplazmada yer alır. Ökaryotlarda şekerler yaygın olarak üç farklı amino asite bağlanır. N bağlı şekerlerde bu bağlanma noktası asparagin in amid grubunun nitrojenidir. O - bağlı oligosakkaritlerin tipik yapısında bağlanma; serin ve threonin hidroksil gruplarından gerçekleşir.

6

7

8 Beş (5) sakkarit-şeker tipi her zaman N- bağlı oligosakkaritlerde bulunur. Yüksek mannoz içeren oligosakkaritler en az 3 mannoz içerir. Bazı protozoon ve mayalarda bu bölgede 60 mannoz birimine rastlanmıştır. O bağlı oligosakkaritler genellikle kısadır, genellikle dört şeker içerirler. Bununla beraber bazı O bağlı oligosakkaritler (A, B, 0 gibi kan grubu antijenleri) oldukça uzun yapılıdır. N bağlı oligosakkaritlerde genellikle bulunan beş tip şeker ve herzaman görülen N asetil glukozamin sayısı kadar mannoz olması karakteristiktir.

9 Çoğu sitosolik ve nüklear proteinler genellikle glikosilasyona uğramazlar. Bununla beraber nüklear por kompleksinde yer alan bir tür protein ve çeşitli transkripsiyon faktörleri glikosilasyona uğrar. Glikosilasyona uğrayan bu örnekler, tek bir N- asetilglukozamin, serin veya threonin hidroksil grubuna bağlanırlar. Hayvan hücrelerinde buna örnek olarak asparagine bağlı şeker molekülleri verilebilir. Bu şeker molekülü N-asetilglukozamin dir ve genellikle β bağları ile asparagine bağlanırlar.

10

11 2.N-bağlı Glikanların Sentezlenmesi N-bağlı şekerlerin sentezlenmesi 3 temel adımda gerçekleşir. Buna göre, 1.Lipid bağlı öncü oligosakkaritin oluşumu, 2.Oligosakkaritin blok halinde polipeptite taşınması 3.Oligosakkaritin işlenmesi Bu basamaklar hücrede farklı kısımlarda meydana gelirler. 1. ve 2. basamak Granüllü Endoplazmik Retikulum (GER) lümeninde oluşurken, 3. basmağın ilk trimleri (Şekillendirmesi) GER lümeninde, sonraki trimlemeler ve şekerlerin işlenmesi ise Golgi sahasında gerçekleşir. Bu trimleme aşamasında bazı şeker birimleri uzaklaştırılırken, bazı şekerlerde eklenir (Şekil 2.2).

12

13 3.Farklı N-Bağlı Oligosakkarit Parçalarının Esas Yapısal Özellikleri N bağlı oligosakkaritlerin bağlandığı proteinler oldukça farklı yapıya sahiptir. Kompleks N bağlı oligosakkaritlerin çoğu serum proteinleri ve viral proteinlerde bulunur. Bunlardan ilki; N asetilglukozamin, mannoz, fukoz, galaktoz ve N- asetilneuraminik asit içerirler. Bu glikoproteinlerin arasında farklar dallanma sayılarına ve N asetilneuraminik asit kalıntılarının sayılarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı durumlarda N asetilneuraminik asidin 2 numaralı karbon atomunu galaktozun 3 numaralı karbon atomuna bağlanır (α 2 3), diğerlerinde bu 6 numaralı karbon atomuyla (α 2 6) olur. Bazı durumlarda, bu dallar α 2 8 bağlı N asetilneuraminik asidin uzun polimerlerine sahiptir. Diğer dallarda da yer alan ve tekrar eden disakkaritler de bu çeşitliliğe katkıda bulunur. Buna galaktoz β 1 4 N asetilglukozamin sınıfı örnek olarak verilebilir.

14 İkinci bir proteinlere bağlanan oligosakkarit sınıfı ise yüksek mannoz içeren N bağlı oligosakkaritlerdir. Sadece N asetilglukozamin ve mannoz içerirler. Bu sınıfın üyeleri esas olarak N asetilglukozamine bağlanan mannoz sayılarıyla farklılaşırlar. Bazı durumlarda, kompleks ve yüksek mannozlu oligosakkaritler benzer polipeptit de farklı asparagin kalıntılarına da bağlanabilirler. Yüksek mannozlanmış ve N bağlı oligosakkaritler, üç mannoz ve iki N asetilglukozamin kalıntısı içeren benzer alt birimlerden oluşmuş çok sayıda farklı proteinler ile aynı konfigürasyona sahiptir.

15 Bu bize N bağlı oligosakkaritler benzer ve sık rastlanan bir prekürsörden yapıldığını düşündürür. Bununla beraber farklı yapılara sahip glikoproteinlerin varlığı, farklı prekürsörlerin yardımıyla arka-arkaya çok sayıda işleme basamakları sonucu özelleşmiş şekerlerin ortaya çıktığını göstermiştir. GER da ve çeşitli Golgi alt birimlerinde lokalize olan çok sayıda enzim sonucunda bu prosesler gerçekleşir ve bu çeşitlilik oluşur.

16 4.Nükleotid Şekerler için Golgi Zarlarının Permeaz İçerikleri N asetilneuraminik asit ve galaktoz gibi şekerlerin proteinlere katılması Golgi lümeninde meydana gelir. Nukleosidik şeker yapıları, sitosoldeki nukleosit trifosfatlar ve şeker fosfatlarından oluşturulur. Golgi zarları CMP N asetilneuraminik asit ve UDP galaktoz gibi şeker nukleotidleri için özel taşıyıcılar içerir. Bunlar permeaz yapılı taşıyıcılardır (Antiport lardır). UDP ve CMP gibi nukleotidler, glikozil transferaz reaksiyonlarıyla düzenlenirler ve Golgi keseciklerinden dışarı taşınırlar.

17 İlk olarak UDP, UMP ve Pi la hidrolizlenme gerçekleşir. Burada yer alan UMP, UDP galaktoz, UDP N asetilglukozamin veya UDP N asetilgalaktozaminin birebir değişimi için Golgi keselerinden dışarı taşınır. Diğer antiportlar CMP için N asetilneuraminik asit ve GMP için UDP mannoz un birebir değişimini katalizler. Antiportlar ile katalizlenen bu değişimler oligosakkarit sentezi için bir ihtiyaçtır. Çünkü bu sayede Golgi keselerindeki nukleotid şekerlerin konsantrasyonunun değişmez bir seviyede korunması mümkün olur.

18 5. N- Bağlı Oligosakkaritlerin Yaygın bir Prekürsörden Sentezi ve Sonraki İşleyişi Tek hücreli ökaryotlar ve bitkilerdeki tüm N bağlı oligosakkaritlerin öncüllerinin yapısı 3 glukoz, 9 mannoz ve 2 N asetilglukozamin molekülü içeren dallı bir yapıdır. Bu öncül oligosakkarit yapısı doymamış uzun bir lipit zincirinden oluşan (7595 C atomu içerir). Dolikolde (Dolichole) 5 karbon atomundan oluşan 19 molekül uç uca birleşir (Şekil 2.3). Bu yapı fosforil kalıntılarıyla bağlanır. Lipit yapısı hidrofobik kısmını oluşturur ve uzun yağ zincirleri kuyrukları arasında katlanarak yer alır. Çoğunlukla ER zarında, bazen zarın iç tarafında serbest veya esterleşmiş olarak bulunur. Dağılımı göz önüne alınarak hem N-glikosilasyon da hem de zarlı yapıların biyogenezinde yer aldığı düşünülmüştür.

19

20 Dolikol-fosfat yapısı öncül oligosakkariti E.R da düzenler ve yönlendirir. Bu nedenle dolikolün parçaları E.R zarında ve E.R yüzeyinde oligosakkarit parçaları içine gömülmüştür. Bu prekürsörün biyogenezinde ve öncül şekere bağlanmasında GER in zarına bağlı enzimler görev alır. Oligosakkarit zincirin tamamı Asn X Ser veya Asn X Thr sırasını tanıyan tri-peptit sıraları vasıtasıyla, asparagin aminoasiti içeren polipeptide transfer edilir. Burada X prolin hariç tüm aminoasitler olabilir. Bu eklenme basamaklarına daha detaylı bakarsak; Öncü oligosakkaritler Dolikole iki aşamada bağlanır.

21 1.Aşamada Uridin difosfat (UDP) GlcNAc, Guanozin difosfat (GDP) nukleotid şeker vericilerinden enzimlerle 2 GlcNAc ve 5 Mannoz eklenir. Glikan daha sonra GER lümenine taşınır. 2.Aşamada GDP, UDPGlc, sitosol tarafında bağlanan nukleotid şeker vericilerinin (Dolikol fosfomonosakkaritler) GER lümenine taşınmasından sonra 4 Mannoz, 3 Glukoz eklenir. Bu sırada oluşan glikosidik bağlar için gerekli enerji şeker-fosfat bağlarından elde edilir. Ondört birimlik öncül şeker çekirdek yapısı şekillenirken Dolikole, ilk olarak iki GlcNAc sonra beş Mannoz ER zarının sitosole bakan tarafında eklenir.

22 Buradaki oluşan ara ürün bir taşıyıcı ile ER Lumenine atlar daha sonraki monosakkaritler ER lumeninde eklenir. Dolikole ilk fosfat CTP dan eklenir ve Dolikol-P oluşur. Bu yüksek enerji bağ sayesinde oligosakkaridin sonunda yer alan asparagin yan zincirine bağlanmak için aktifleşir. İlk GlcNAc lipit Dolikol-P a UDP-GlcNAc vericisinden, GlcNAc-I fosfotransferaz enzimiyle eklenir. İkinci GlcNAc, GlcNAc-transferaz enzimiyle eklenir. Arkadan beş mannoz GDP-Mannoz vericisinden, Mannoz-transferaz enzimiyle eklenir.

23 Sonraki aşamalarda ER lümeninde Mannoz vericisinden (Dolikol-P ve GDP-Mannoz dan oluşan yapı) dört Mannoz u Mannoz transferaz enzimi ile ekler. Son olarak, glukoz vericisinden (Dolikol-P ve UDP-Glukoz dan oluşan yapı), üç glukozu, glukoz transferaz enzimi ile ekler. Böylece sinyal gibi görülen bu son glukoz ekleme aşamasını takiben Dolikol-P oligosakkarit öncüsünün işlenmesi tamamlanır (Şekil 2.4).

24

25 Benzer şekilde ama farklı basamaklarda ve uzunlukta hemen tüm hücre zarı tanıma-tutunma glikoproteinleri diğer bir değişle ekstrasellüler matriks elemanları, E.R. ve Golgi de benzer yapılım ve trimleme işlemlerden geçerler. Bunları kabaca (Şekil 3.1) de ki gibi özetleyebiliriz.

26 6. Oligosakkaritlerin Polipeptide Blok Halinde Taşınması ve Oligosakkariltransferazlar Oligosakkaritlar GER lümeninde meydana gelir. GlcNAc-asparagin bağı oligosakkariltransferaz ile kurulur. Bu bağın oluşması için gerekli enerji glikan-fosfat bağının kırılmasından sağlanır. Fosfataz, Dolikol-fosfat oluşturmak için kullanılır.

27 Oligosakkariltransferaz (OST) bileşeni, ökaryotların ER zarlarında yer alan çok alt birimli bir protein bileşenidir. Lipide bağlı oligosakkarit öncüsünü asparagine taşınmasında görev alır. Mayalarda dokuz farklı bölge içerdiği belirlenmiştir. Tüm OST alt birimleri zarı yapısını geçebilen proteinlerdir. OST bileşeni lipide bağlı oligosakkaride bağlanır. Yüksek enerjili GlcNAc-P bağının kırılması ve Dolikol- fosfat ın, serbest bırakılmasıyla uzayan proteine oligosakkarit öncüsünü taşır. Oligosakkariltransferaz GER lümeninde riboforin proteinlerine yakın yer alır. Uzayan polipeptitte Ser/Thr dizisini tanır.

28 Katlanmamış polipeptide öncül oligosakkaritleri taşır. Asn-X-Ser/Thr dizisi polipeptidlerin yüzeyindedir. Polipeptidler hızlı katlanırlarsa OST ulaşamaz, glikozilasyon oligosakkarit öncüsünün bağlandığı diziler Asn-X-Thr/Ser sırasını taşır. X, Prolin dışında herhangi bir amino asit olabilir. Asn-X-Cys bazı durumlarda kullanılır.

29 7. N-Glikan Olgunlaşması Dolikol oligosakkarit öncüsünden oligosakkaridin kovalent bağla Asn e bağlanmasından sonra bir seri reaksiyon meydana gelir. İlk birkaç safha bütün ökaryot hücrelerde değişmeden korunur. Glikoprotein katlanmasının lizozomal trafiğin düzenlenmesinde anahtar rol oynar. Oligosakkaritlerin işlenmesinde, ekzoglikosidazlar, su (H 2 O) katılımıyla glikosidik bağı kırarlar.

30 7. N-Glikan Olgunlaşması (DEVAM) Üç glukoz kalıntısının uzaklaştırılması GER lümeninde meydana gelir. Glikosidaz I en uçta yer alan glukoz monosakkaridini koparır. Glikosidaz II diğer iki glukoz kalıntısını koparır. Üçüncü glukozun uzaklaştırılması GER dan taşınma sinyali oluşturulur. Sonuçta oluşan glikoproteinin katlanması, kalite kontroluyla bağlantılıdır. Yani eğer düzgün sentezlendiyse ve hata yapılmadıysa, düzgün katlanmayı yapar ve hücredeki fonksiyonunu gerçekleştirir.

31 8.N Bağlı Oligosakkaritlerin Modifikasyonunun Golgi Keseciklerinde Tamamlanması Protein sentezlendikten sonra, oligosakkarit eklenme prosesinin tamamı dakika içinde gerçekleşir. Bu sırada protein Golgi keseciklerinde lokalize olmuştur. Bu basamakta reaksiyonlar koordine edilir. 3 N asetilglukozamin, 3 galaktoz, 1 ila 3 adet arasında N asetilneuraminik asit ve 1 fukoz her bir zincire bu süre içinde katılır. Bir plazma zar proteininde, oligosakkaritin işlenmesi 10 dakika veya daha az bir zamanda gerçekleşir. Protein konformasyonu ve sonuçta aminoasit sıraları belirlenir.

32 Özellikle N bağlı oligosakkaritler kompleksleşmeye veya yüksek mannoz içermeye başlar. Bir organizmada bulunan özel hücre tiplerinde işlevsel enzimlerin özel bileşenlerini içerir. Tek hücre tiplerinde aynı proteinlerin farklı karbonhidratlardan oluşturulmasıyla benzer proteinler üretilir. Örneğin influenza virusunun HA glikoproteinlerin de, bulunan asparaginlerin eklediği kompleks oligosakkaritlere sahiptir. Virus bir hücre tipinde geliştiği zaman yüksek mannozlu oligosakkarit içeriyorsa, hücre başka bir hücre tipine gelişir.

33 Elektron mikroskobu ve otoradyografi çalışmaları farklı organeller de ve proteine katılan farklı şekerleri açıkça göstermiştir. Hücreler [H 3 ] lü mannozla karşılaştırıldığı zaman tüm radyoaktivite E.R içinde görülmüştür. [H 3 ] fukoz veya [H 3 ] galaktoz bunun tersi olarak trans Golgi de gözlenmiştir. Buna karşın galaktoziltransferazlar en fazla trans Golgi keselerinde ve sialitransferaz ise trans Golgi ve trans Golgi retikulumda bulunmuştur. Bunun için N bağlı oligosakkartiler bir otomobil gibi benzer modifikasyon geçirir, belli bir çizgide toplanırlar. Bu proteinler organelden organele taşınır. Her bir organelde geniş bir enzim setiyle karakteri belirlenir.

34 9.N Bağlı ve O Bağlı Oligosakkaritlerin Oluşturduğu Salgıların ve Zar Proteinlerinin Hataları Pek çok örnekte, N bağlı oligosakkaritler salınan proteinlerde veya plazma zarında glikoproteinlerin hareketi için gereklidir. Oligosakkarit lipit donörleri (Ör: dolikol vbg) oluşumunun ilk basamaklarında tunikamisin antibiyotiğiyle bloke edilebilir. Bu durumda polipeptit sentezlenir, fakat N bağlı şeker zincirlerini içermez. Şeker kısmını içermeyen protein katlanamaz ve görevleri için gerekli konformasyonları oluşturamazlar dolayısıyla çalışamazlar. Örneğin HA glikoprotein trimer yapısını oluşturamaz ve GER içinde kalır. N bağlı oligosakkaritlerin yokluğunda, çoğu proteinin salınması, IgG antibadileri veya α 1 antiprotezlarında olduğu gibi bloke edilir ve normal olmayan protein katlanmaları gerçekleşir. Bunlar E.R da seçilerek salınmaz.

35 Buna karşın bazı durumlarda yer alan proteinler N bağlı oligosakkaritler olmadan da salınabilir. Buna örnek olarak; glikosilat ve unglikosilatlı fibroblastlar ile onlara benzer yapıda olan fibronektinlerin salınma hızı ve oranı verilebilir. Bununla beraber unglikosil fibronektin doku proteazlarıyla parçalanmaya, normal glikosilat fibronektinden daha yatkındır. Bu nedenle karbonhidratların katılmasıyla hücre dışı matriks proteinlerinin daha kararlı bir yapıya sahip olduğu düşünülmektedir.

36 Proteinlerin kararlılığı ve konformasyonu O bağlı oligosakkaritlerin etkisiyle de olabilir. Buna örnek olarak da LDL reseptörleri verilebilir. Normalde 30 civarında LDL (=Low density lipoprotein) reseptörü vardır. O bağlı oligosakkaritlerin sentezinde oluşan hatalı ürünlere sahip hücrelerde LDL reseptörleri yapılır. Normal olarak glikosilat reseptörlerinin plazma zarına hareket etmesi, hücre yüzeyini proteazlara karşı ve hücrelerden ayrılmaya karşı koruması beklenir. Unglikosilat yapıdaki hatalı reseptörleri bunu gerçekleştiremezler.

37 Diğer bir değişle, hata durumunda, glikosilasyonun yokluğunda reseptörler görevini yapamaz. Değişime uğrar ve belirsizleşirler. Bu bulgular ışığında araştırıcılar şekerlerin hücre yüzey proteinlerinin hareketi için gerekliliğini incelemeye başlamışlardır. Bu konu üzerine yapılan çalışmalar karbohidratların ya doğru elektrik yüklenmesinde önemli olduğunu, ya doğru konformasyon oluşturmada ya da olgun proteinlerin kararlılığında rol oynadığını göstermektedir. Bazı proteinler için bu fonksiyonların hepsinde karbohidratların önemi belirlenmiştir.

38 Kullanılan Kaynaklar 1.Lehninger Principles of Biochemistry, D.L. Nelson and M.M. Cox, University of Wisconsin Madison, 4th Ed Introduction to Glycobiology; M.E. Taylor, K. Drickamer, 2nd Ed. Oxford Press, E.Ü. Fen Fak. Moleküler Biyoloji AD. Prof.Dr.Sabire Karaçalı Glikobiyoloji Ders Notları 4. Essential of Glycobiology, A. Varki et al. Cold Spring Harbor Laboratory Press, Cold Spring Harbor, New York (1st.Ed.1999, 2nd Ed. 2009)

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

POST TRANSLASYONEL MODİFİKASYONLAR

POST TRANSLASYONEL MODİFİKASYONLAR POST TRANSLASYONEL MODİFİKASYONLAR Proteinlerin yapısal ve işlevsel özelliklerini kazanması için translasyon aşamasında ya da translasyon bittikten sonra bazı modifikasyonlara uğraması gerekmektedir. Polipeptidin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü * Glikobiyoloji son 50 yılda ortaya çıkan ve gelişmekte olan önemli bir biyoloji alt dalıdır. * Bu konuya başlarken

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 33. ADIM HÜCRE 10- SİTOPLAZMA 2

ADIM ADIM YGS-LYS 33. ADIM HÜCRE 10- SİTOPLAZMA 2 ADIM ADIM YGS-LYS 33. ADIM HÜCRE 10- SİTOPLAZMA 2 TEK ZARLI ORGANELLER 1) Endoplazmik Retikulum Hücre zarı ile çekirdek zarı arasında oluşmuş kanalcıklardır. Yumurta hücresi, embriyonik hücreler ve eritrositler(alyuvar)

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

Golgi Kompleksi. Prof.Dr.Müjgan Cengiz Prof.Dr.Melek Öztürk. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD

Golgi Kompleksi. Prof.Dr.Müjgan Cengiz Prof.Dr.Melek Öztürk. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Golgi Kompleksi Prof.Dr.Müjgan Cengiz Prof.Dr.Melek Öztürk İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD GOLGİ Camillo Golgi (1898 ) İlk kez nöronlarda tespit edildi; Internal reticular apparatus Nukleus

Detaylı

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler Karbohidratlar Yeryüzünde en çok bulunan organik molekül grubudur, (CH 2 O) n genel formülüyle ifade edilebilirler. Genelde suda çözünürler, Güneş ışığının fotosentez yapan organizmalar tarafından tutulmasıyla

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Glikomiks ve Glikan Yapılarının Analizi. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

Glikomiks ve Glikan Yapılarının Analizi. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Glikomiks ve Glikan Yapılarının Analizi Bir hücre veya organizma içinde yer alan glikan yapılarının tamamına Glikom (Glycome) adı verilir. Glikoziltransferazların, yani şeker transfer eden, bağlayan enzimlerin

Detaylı

00220 Gıda Biyokimyası

00220 Gıda Biyokimyası 00220 Gıda Biyokimyası Hazırlayan: Doç.Gökhan DURMAZ 00220 Gıda Biyokimyası-Şubat 2013 1 Bu notların hazırlanmasında aşağıdaki eserlerden yararlanılmıştır; Biyokimya, Engin Gözükara, Nobel Tip Kitabevi,

Detaylı

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi HÜCRE Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi Hücre Canlıların en küçük yapı taşıdır Bütün canlılar hücrelerden oluşur Canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir Bitki ve hayvan hücresi = çok

Detaylı

RİBOZOM YAPI, FONKSİYON BİYOSENTEZİ

RİBOZOM YAPI, FONKSİYON BİYOSENTEZİ RİBOZOM YAPI, FONKSİYON VE BİYOSENTEZİ Ribozom Palade adlı araştırıcı tarafından elektron mikroskop ile tanımlanmıştır. Viruslar hariç tüm canlılarda bulunan bir membranla çevrili olmayan organellerdir.

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası ORGANİK BİLEŞİKLER Canlı Organizmalarda bulunan büyük ve karışık yapılı moleküller yani makromoleküllerdir Makromoleküllerin hepsinde karbon vardır. Karbon Dünyası Makromoleküller birbirlerine kovalent

Detaylı

BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi 1 Anlatım Planı 1. Makromoleküller ve Su 2. Amino asitler ve Peptidler 3. Proteinler 4. Enzimler 5. Karbohidratlar 6. Nükleik

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

Glikolipitler ve Zarda Yeralan Glikosillenmiş Proteinler. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

Glikolipitler ve Zarda Yeralan Glikosillenmiş Proteinler. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Glikolipitler ve Zarda Yeralan Glikosillenmiş Proteinler Hayvan hücrelerinin yüzeyleri glikokonjugatlarca zengin bir yapıdadır. Glikanlar, plazma membranı üzerinde glikolipitlerden ve glikoproteinlerden

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir.

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir. Solunum bütün aktif hücrelerde oksijenin absorbe edilmesi ve buna eşdeğer miktarda karbondioksitin salınması şeklinde sürekli olarak devam eden bir prosestir. Solunumda organik bileşikler karbondioksite

Detaylı

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.-

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- 1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- Biyokimya sözcüğü biyolojik kimya (=yaşam kimyası) teriminin kısaltılmış şeklidir. Daha eskilerde, fizyolojik kimya terimi kullanılmıştır. Gerçekten de Biyokimya

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri mrna trna - rrna Taşıyıcı (transfer) RNA (trna) Nispeten küçük moleküllerdir. Bir öncu molekülün nükleusta işlenmesiyle oluşurlar. trna molekülleri, mrna

Detaylı

OKSİJENLİ SOLUNUM

OKSİJENLİ SOLUNUM 1 ----------------------- OKSİJENLİ SOLUNUM ----------------------- **Oksijenli solunum (aerobik): Besinlerin, oksijen yardımıyla parçalanarak, ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Enzim C 6 H

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ GENETİK MATERYALLER VE YAPILARI HER HÜCREDE Genetik bilgilerin kodlandığı bir DNA genomu bulunur Bu genetik bilgiler mrna ve ribozomlar aracılığı ile proteinlere dönüştürülür

Detaylı

Glikobiyoloji ye Giriş. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Glikobiyoloji ye Giriş. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Glikobiyoloji ye Giriş Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Glikobiyoloji; Şeker Biyolojisi... Glikobiyoloji son 50 yılda ortaya çıkan

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON Biyoteknoloji ve Genetik II Hafta 8 TRANSLASYON Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com TRANSLASYON Translasyon a. mrna ribozoma

Detaylı

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Çoğunluğu peptidoglikan yapıdır. Bunun yanında teikoik asitte içerirler. Bu yapı gliserol veya Ribitolün PO4 gruplarına bağlanmasıyla oluşur. Teikoik asitler peptidoglikan

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

ER Golgi Lizozom Yönünde Vezikül Trafiği

ER Golgi Lizozom Yönünde Vezikül Trafiği ER Golgi Lizozom Yönünde Vezikül Trafiği Salgılama (Sekresyon) Hücrenin üretip dışarı vermek üzere organize olduğu işlemlerin tümü. Protein, lipid, KH ve bileşik moleküller salgılanır. Aktif bir işlem

Detaylı

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON Prof Dr.Dildar Konukoğlu DNA SENTEZİ DNA DNA RNA sentezi DNA mrna Protein sentezi mrna Protein Tanımlamalar Replikasyon Replikasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Translasyon

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

GLİKOJEN METABOLİZMASI

GLİKOJEN METABOLİZMASI METABOLİZMASI DİLDAR KONUKOĞLU TIBBİ BİYOKİMYA 8.4.2015 DİLDAR KONUKOĞLU 1 YAPISI Alfa-[1,6] glikozid Alfa- [1-4] glikozid bağı yapısal olarak D-glukozdan oluşmuş dallanmış yapı gösteren homopolisakkarittir.

Detaylı

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ 9. Hafta: Lipit Metabolizması: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI Palmitoleik ve oleik asitlerin sentezi için palmitik ve stearik asitler hayvansal organizmalardaki çıkş maddeleridir.

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

Prokaryotik ve Ökaryotik Hücre Yapısı ve İşlevi

Prokaryotik ve Ökaryotik Hücre Yapısı ve İşlevi Prokaryotik ve Ökaryotik Hücre Yapısı ve İşlevi PROKARYOTİK HÜCRE YAPISI ve İŞLEVİ Prokaryot tamamen bakterilere ait bir kavramdır. Prokaryot hücrelerde hücre zarının çevrelediği hücre içi kompartımanlaşma

Detaylı

HÜCRE ZARINDA TAŞINIM

HÜCRE ZARINDA TAŞINIM HÜCRE ZARINDA TAŞINIM Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ TIP FAKÜLTESİ BİYOFİZİK AD Küçük moleküllerin zardan geçişi Lipid çift tabaka Polar moleküller için geçirgen olmayan bir bariyerdir Hücre içindeki suda

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

ZAR YAPISI ve FONKSİYONLARI

ZAR YAPISI ve FONKSİYONLARI ZAR YAPISI ve FONKSİYONLARI ZARLAR Zarlar yaşayan hücrede 5-10nm kalınlığında iki fosfolipit tabakadan oluşur. Burada yer alan fosfolipit tabaka amfipatik (amphipatic)bir özelliğe sahiptir. Amfipatik terimi,

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir. Hücre, (İng. Cell); Latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 TEK ZARLI ORGANELLER 4) Koful Hücre içerisinde çeşitli görevleri bulunan organeldir. Genel olarak hayvan hücrelerinde çok sayıda küçük küçük ;bitki hücrelerinde

Detaylı

HÜCRE ZAR SİSTEMLERİ. Yüzey (plazma) zarı: Tüm hücrelerde var. İç zar: Ökaryotik hücrelerde var.

HÜCRE ZAR SİSTEMLERİ. Yüzey (plazma) zarı: Tüm hücrelerde var. İç zar: Ökaryotik hücrelerde var. HÜCRE ZAR SİSTEMLERİ Yüzey (plazma) zarı: Tüm hücrelerde var. İç zar: Ökaryotik hücrelerde var. HÜCRE ZARININ GÖREVLERİ Hücre içini çevresinden ayırır Hücrenin iç bölümlerini belirler Proteinlere bağlı

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I. Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 3 Ekim 2016 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 18 Kasım 2016

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I. Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 3 Ekim 2016 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 18 Kasım 2016 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 3 Ekim 2016 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 18 Kasım 2016 Teorik Lab Toplam Tıbbi Biyokimya 22-22 Davranış Bilimleri

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK 3) Çekirdek Ökaryot yapılı hücrelerde genetik maddeyi taşıyan hücre kısmıdır. Prokaryot hücreli canlılarda bulunmaz. GÖREVLERİ: 1) Genetik maddeyi taşıdığından

Detaylı

Biyokimya. Biyokimyanın tanımı ve önemi Organizmanın elementer yapısı Canlılık Su Kovalent olmayan bağlar (intermoleküler etkileşimler)

Biyokimya. Biyokimyanın tanımı ve önemi Organizmanın elementer yapısı Canlılık Su Kovalent olmayan bağlar (intermoleküler etkileşimler) Biyokimya Biyokimyanın tanımı ve önemi Organizmanın elementer yapısı Canlılık Su Kovalent olmayan bağlar (intermoleküler etkileşimler) Bölüm 1: Biyokimya ve önemi: 1. Biyokimya tanımı, önemi ve boyutsal

Detaylı

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler)

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU ve REGÜLASYONU (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) Nihal EYVAZ (050559015) Şerife OKAY (050559025) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gen

Detaylı

Hücre membranının biyolojik özellikleri. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR

Hücre membranının biyolojik özellikleri. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Hücre membranının biyolojik özellikleri Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Hücre membranı Hücre zarı Plazmalemma Plazma membranı Sarkolemma (Kas hücre zarı) Oolemma (Yumurta hücre zarı) Hücre membranı, 6-10 nm

Detaylı

LİZOZOMLAR Doç. Dr. Mehmet Güven

LİZOZOMLAR Doç. Dr. Mehmet Güven LİZOZOMLAR Doç.. Dr. Mehmet GüvenG Lizozomlar tek bir membran ile çevrili evrili veziküler yapılı organellerdir. Lizozomlar eritrosit dışıd ışındaki tüm t m hayvan hücrelerinde h bulunur. Ortalama olarak

Detaylı

Protein, karbonhidrat ve lipidler

Protein, karbonhidrat ve lipidler 3 Protein, karbonhidrat ve lipidler 3 Protein, karbonhidrat ve yağlar 3.1 Hangi moleküller canlılara özgüdür? 3.2 Proteinlerin kimyasal yapısı ve görevleri nelerdir? 3.3 Karbonhidratların kimyasal yapısı

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

Yağ Asitlerinin Biyosentezi. Prof. Dr. Fidancı

Yağ Asitlerinin Biyosentezi. Prof. Dr. Fidancı Yağ Asitlerinin Biyosentezi Prof. Dr. Fidancı Yağ asitlerinin sentezi özellikle karaciğer ve yağ dokusu hücrelerinde iki şekilde gerçekleşir. Bu sentez şekillerinden biri yağ asitlerinin, hücrenin sitoplazma

Detaylı

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI 8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI Bir amino asidin -amino grubu 2. bir amino asidin -karboksil grubuyla reaksiyona girince bir molekül su ayrılarak

Detaylı

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir.

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino Asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. 1 Fizyolojik ph da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve pozitif yüklüdür;

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

Sfingozin türevi membran lipidleri

Sfingozin türevi membran lipidleri Dr. Suat Erdoğan Sfingozin türevi membran lipidleri Sfingolipidler Sfingomyelin Glikolipidler Kolesterol ve Steroidler Bu tür lipidler gliserol içermezler Yapıda bir amino alkol olan sfingozin bulunur

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I. Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 5 Ekim 2015 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 27 Kasım 2015

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I. Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 5 Ekim 2015 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 27 Kasım 2015 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 5 Ekim 2015 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 27 Kasım 2015 Teorik Lab Toplam Biyokimya 22-22 Davranış Bilimleri 8-8

Detaylı

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta:

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta: DNA Replikasyonu Doç. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/202 Eposta: hilalozdag@gmail.com 1 Watson ve Crick Gözümüzden kaçmamış olan bir nokta da.. Replikasyon

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!!

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! DERS : BİYOLOJİ KONU: HÜCRE BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimidir.( Virüsler hariç) Şekil: Bir hayvan

Detaylı

GENETİK. Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER

GENETİK. Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER GENETİK Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER 2 5.1. TRANSKRİPSİYONUN AŞAMALARI 5.2. PROTEİN SENTEZİ (Translasyon ) 5.3. GENETİK İFADENİN DÜZENLENMESİ 5 GENETİK TRANSKRİPSİYON ÜNİTE 5 TRANSKRİPSİYON Öğr. Gör. Meltem

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D.

Kolesterol Metabolizması. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Kolesterol Metabolizması Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Steroidler Steroidlerin yapı taşı birbirine yapışık 4 halkalı karbon iskelehdir, bu yapı

Detaylı

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016)

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DERS SAATİ DERS ADI DERS KONUSU DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ 4. DK 1. Hafta 07 Aralık Pazartesi Mikrobiyoloji Mikrobiyolojinin tarihçesi ve mikroorganizmalara genel

Detaylı

Membran Organizasyonu

Membran Organizasyonu Membran Organizasyonu Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Tıp Fakültesi Biyofizik AD Biyolojik Zarlar plazma zarları mitokondri, kloroplast, lizozom gibi organelleri sitoplazmadan ayıran hücre içi zarlar mitokondri

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE Protein sentezini tüm canlılar gerçekleştirir. Bir mrna molekülünde en fazla 64 çeşit kodon bulunur. DOĞRU YANLIŞ SORULARI Canlıların heterotrof beslenenleri

Detaylı

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON GEN İFADESİ (GEN EKSPRESYONU) Gen ifadesinin düzenlenmesi çeşitli aşamalarda olur: 1) Primer transkriptlerin oluşumu 2) Primer mrna dan matür (olgun) mrna oluşumu 3) mrna nın

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

HÜCRE MEMBRANLARINDAN TAŞINMA

HÜCRE MEMBRANLARINDAN TAŞINMA 2. Hafta : HücreYapısı ve Hücre Zarından Madde Taşınması Prof. Dr. Şule Pekyardımcı Organizmanın en önemli özellikleri (hareket, büyüme, üreme ve metabolizma) membranlarla ilişkilidir. Tüm hücre ve organellerde

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı Hücrenin fiziksel yapısı HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücreyi oluşturan yapılar Hücre membranı yapısı ve özellikleri Hücre içi ve dışı bileşenler Hücre membranından madde iletimi Vücut sıvılar Ozmoz-ozmmotik basınç

Detaylı

www.benimdershanem.esy.es BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS HÜCRE

www.benimdershanem.esy.es BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS HÜCRE www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS HÜCRE HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikler gösterebilen en küçük birimidir. Atomların molekülleri,

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı. Histoloji I Hücre. Doç.Dr. Nejdet ŞİMŞEK

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı. Histoloji I Hücre. Doç.Dr. Nejdet ŞİMŞEK Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı Histoloji I Hücre Doç.Dr. Nejdet ŞİMŞEK HÜCRE *Organizmanın özel yapı ve fonksiyonuna sahip olan **dış ortamdan aldığı maddeleri

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA 2) Sitoplazma Hücrenin içini dolduran sıvıdır. İçinde inorganik ve organik maddeler vardır. Ayrıca görevleri birbirinden farklı olan organeller de bulunur.

Detaylı

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik materyal; Kendini çoğaltır. Bilgi depolar. Bilgiyi ifade eder. Mutasyonla varyasyonlara izin verir. Genetik Tarihçe

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I. Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 2 Ekim 2017 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 17 Kasım 2017

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I. Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 2 Ekim 2017 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 17 Kasım 2017 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM I TFT 101 Hücre Bilimleri I Ders Kurulu Başlangıç Tarihi: 2 Ekim 2017 Ders Kurulu Bitiş Tarihi: 17 Kasım 2017 Teorik Lab Toplam Tıbbi Biyokimya 22-22 Davranış Bilimleri

Detaylı

Temel Makromoleküller ve Moleküler Biyolojinin Merkezi Doktrini

Temel Makromoleküller ve Moleküler Biyolojinin Merkezi Doktrini Temel Makromoleküller ve Moleküler Biyolojinin Merkezi Doktrini Yaşamın Yedi Temel Direği Makromoleküller Merkezi Doktrin ve Genetik Sınıflandırma Paul Selvin ve Arif Altıntaş ın ders notlarından derlenmiştir.

Detaylı

HAYVAN HÜCRESİ BİTKİ HÜCRESİ

HAYVAN HÜCRESİ BİTKİ HÜCRESİ HÜCRE Canlıların en küçük yapıtaşı ve en küçük canlıdır. Bütün canlılar hücrelerden meydana gelmiştir.canlılar ya tek hücrelidir yada çok hücrelidir. Alg ve bakteriler tek hücreliler olup bütün olaylar

Detaylı

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ *Hücrenin yaşam döngüsü: Hücrenin; bir bölünme sonundan, ikinci bir bölünme sonuna kadar olan zaman sürecinde; geçirdiği yaşamsal olaylara hücrenin yaşam döngüsü denir. Hücreler,

Detaylı

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 471 Lipid Metabolizması-I Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Lipoproteinler Türev lipidler: Glikolipidler Lipoproteinler Lipoproteinler, lipidlerin proteinlerle oluşturdukları komplekslerdir.

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

Hücrelerde Sinyal İletimi ve İletişim

Hücrelerde Sinyal İletimi ve İletişim 7 Hücrelerde Sinyal İletimi ve İletişim 7 7.1 Sinyal nedir ve hücreler buna nasıl cevap verir? 7.2 Sinyal almaçları hücre cevabını nasıl başlatır? 7.3 Sinyale cevap hücre içinde nasıl aktarılır? 7.4 Sinyallere

Detaylı

Biyokimya ya ya Giriş. Prof. Dr. Arif Altınta

Biyokimya ya ya Giriş. Prof. Dr. Arif Altınta Biyokimya ya ya Giriş Prof. Dr. Arif Altınta ntaş Biyokimya Yunanca canlı anlamındaki bios sözcüğünden köken alır Biyokimya canlı kimyası anlamına gelir Biyokimya canlı varlıkların yapı, oluşum, işlev

Detaylı

I. DÖNEM - 2. DERS KURULU ( )

I. DÖNEM - 2. DERS KURULU ( ) Açıklamalar: I. DÖNEM - 2. DERS KURULU (2014-2015) Kısaltmalar: DK: Ders kurulu, IHU: İyi hekimlik uygulamaları, Mİng: Akademik/Medikal İngilizce, TDE: Türk Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar Okur yazarlığı:

Detaylı

www.demiraylisesi.com

www.demiraylisesi.com YÖNETİCİ MOLEKÜLLER C, H, O, N, P atomlarından meydana gelir. Hücrenin en büyük yapılı molekülüdür. Yönetici moleküller hücreye ait genetik bilgiyi taşır, hayatsal faaliyetleri yönetir, genetik bilginin

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

MAKROMOLEKÜLLERİN YAPI VE İŞLEVLERİ

MAKROMOLEKÜLLERİN YAPI VE İŞLEVLERİ MAKROMOLEKÜLLERİN YAPI VE İŞLEVLERİ Polimerlerin yapısı Polimer, birbirinin aynısı veya benzeri yapıtaşlarının kovalent bağlarla bağlanarak oluşturdukları uzun bir moleküldür. Polimerlerin yapıtaşı olarak

Detaylı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı 9.Sınıf Biyoloji 1 Yaşam Bilimi Biyoloji cevap anahtarı 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ *Canlıların temel bileşenleri: Canlıların temel bileşenleri; organik ve inorganik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ

HÜCRE FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ HÜCRE FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ 1 HÜCRE Kompleks çok hücreli organizmaların, (hayatın karakteristik özelliklerine sahip) en küçük yapısal birimine HÜCRE denir. Hücreler yaşayan organizmaların yapısal

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

Hücre zarında madde taşınım yolları Sitoplazma ve organeller

Hücre zarında madde taşınım yolları Sitoplazma ve organeller Hücre zarında madde taşınım yolları Sitoplazma ve organeller Hücre zarının en önemli görevi hücreyi dış ortamdan ayırmak ve hücreye madde giriş ve çıkışını kontrol etmektir. Böylece maddelerin, özellikle

Detaylı