KÖMÜRLÜ SANTRALLARDA VERİMİ ARTIRMA ÇALIŞMALARINA İKİ ÖRNEK, KANGAL VE YENİKÖY SANTRALLARI KAZANLARINDA REHABİLİTASYON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KÖMÜRLÜ SANTRALLARDA VERİMİ ARTIRMA ÇALIŞMALARINA İKİ ÖRNEK, KANGAL VE YENİKÖY SANTRALLARI KAZANLARINDA REHABİLİTASYON"

Transkript

1 KÖMÜRLÜ SANTRALLARDA VERİMİ ARTIRMA ÇALIŞMALARINA İKİ ÖRNEK, KANGAL VE YENİKÖY SANTRALLARI KAZANLARINDA REHABİLİTASYON Muzaffer Başaran DEK-TMK YK Üyesi 1. GİRİŞ Santrallarda diğer sanayi tesisleri gibi zamanla yaşlanırlar, yaşlanınca da dizayn edildikleri performansın gerisine düşmeye başlarlar. Emre amadelikleri, güvenilirlikleri, verimleri düşer. Yaşlanan santrallarda yürütülen rehabilitasyonlarla santralın ömrünü uzatmak, düşen performans parametrelerini yükseltmek en fizibl yatırımdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı santrallarda düşen verimin artırılması konusuna strateji belgelerinde ve planlarında yer vermiştir. Bu çalışmada kömürlü santrallarda yürütülen rehabilitasyon çalışmalarından genel olarak bahsedildikten sonra bu konuda iki olan örnek Kangal ve Yeniköy Santrallarında yürütülen çalışmalar özetlenecektir. 2. SANTRALLARIN YAŞLANMASI Santralların performans düşüklüğünün ana nedeni olan yaşlanma, dört temel mekanizmanın birisi veya birkaçının oluşmasıyla ortaya çıkar. A. Sünme (Creep) Sünme (Creep) katı malzemelerin aşırı stresin etkisiyle daimi olarak şeklinin değişmesidir (deformasyon). Sünme uzun süre sıcaklık ve basınca maruz kalan malzemelerde daha ciddi bir sorundur. Sünme sonucu oluşan deformasyonun hızı, malzeme özelliklerine, aşırı strese maruz kaldığı süreye, sıcaklığa ve uygulanan yapısal yüke bağlıdır. Uygulanan stres ve bunun süresinin boyutlarına bağlı olarak deformasyon o kadar çok olabilir ki artık o parça fonksiyonunu yerine getiremez hale gelir. Örneğin bir türbin kanadında ki deformasyon, kanadın iç silindire sürtmesine yol açar, bunun sonucu kanat kırılabilir. Kırılganlıktan kaynaklanan kırılmaların aksine sünmeden kaynaklanan deformasyon stresin uygulanmasıyla aniden oluşmaz, aksine uzun süreli stres neticesi oluşan gerilimin birikmesiyle oluşur. Sünme zamana dayalı bir deformanyondur. Santral da; kazanların kızdırıcılarında (Superheater), tekrar kızdırıcılarda (reheater), boru peteklerinin kollektörlerinde, türbin rotor ve mahfazalarında, ana buhar borularında, vanalarda, civata ve saplamalarda yüksek basınç ve sıcaklıktaki buhar sebebiyle ortaya çıkabilir. B. Yorulma (Fatigue) Periodik olarak inip çıkan (cyclic) yüklere veya strese tabi olan malzemelerde zamanla ilerleyen ve lokal olarak yapısal hasarlara yorulma (fatigue) denir. Yorulma hasarı kumulatiftir. Yük ve stres ortadan kalksa da malzeme eski haline dönemez Yorulma ömrü; sıcaklık, yüzeyin işlenme düzeyi, mikroyapı, oksitleyici veya inert

2 kimyasalların bulunması, başka parçalarla temas, parçanın bünyesindeki streslerden etkilenecektir. Bazı tip malzemelerin (örneğin bazı çelikler ve titanyum alaşımları) teorik bir yorulma limitleri vardır. Bu limitin altında devamlı yükleme de olsa hasar meydana gelmez. Yorulma da lokal kılcal çatlaklar oluşmaktadır. Santralın türbin rotorunda, kanatlarda, kazan kollektörlerinde, domda, kazan borularında, pompa ve fan elemanlarında ve generator sargı suportlarında yorulma görülebilir. C. Korozyon Bir malzemenin çevresiyle kimyasal tepkimeye girerek temel özelliklerini kaybetmesine korozyon denir. En çok bilinen şekliyle metallerin elektronlarını kaybederek su veya oksijenle reaksiyona girmesidir. Örneğin demir oksijenle reaksiyona girerek mukavemeti düşer ve buna paslanma da denir. Korozyon belli noktalara konsantre olup çatlak veya çukurluklar (pitting) oluşturabilir. Korozyonun önlenmesi için metal üzerine ince bir koruyucu film oluşturmaya pasivasyon adı verilir. Ancak pasivasyonun tam olarak uygulanamadığı bölgeler korozyonun hemen başlayabileceği noktalardır. Çok yüksek sıcaklıklarda metallerde oluşan kimyasal bozulmaya yüksek sıcaklık korozyonu denir. Ancak bunun olabilmesi için ortamda oksijen veya oksitlenmeye yardımcı olacak kimyasalların bulunması gerekir. Özellikle su bulunan ortamlarda metallerin elektrod durumuna geçip elektroliz oluşmaya başlar ve metaller de zamanla eksilmeler başlar. Bunu önlemek için özellikle boru sistemlerinde, tanklarda katodik koruma yapılmalı, eğer varsa kurban elektrodlar periodik olarak kontrol edilmelidir. Aksi takdirde santrallarda soğutma suyu, yangın suyu hatlarında delinmeler olduğu görülecektir. D. Aşınma (wear, erosion) Katı yüzeyler, diğer katı, sıvı veya gaz maddelerin sürtünmesiyle aşınırlar. Aşınmanın boyutu genellikle aşınan yüzeyin hacmi olarak ifade edilir. Bir tesiste çalışan bir parçanın ömrü, boyutlarındaki kayıplar önceden belirlenen tolerans sınırlarını aşarsa, sona erer. Santrallarda aşınmanın boyutunun büyük olduğu yerler, kazan boruları, türbin kanatları ve diskleri, kül tutucular, baca gazı yıkayıcı kuleler, bacalar ve hava ön ısıtıcılarıdır. Baca gazındaki küller, kazan borularında, hava ön ısıtıcılarında, elektro filitrelerde, cebri çekme fanlarında aşınmaya neden olacaktır. 3. TÜRKİYE DE REHABİLİTASYON Türkiye de santralların kurulu gücü 2012 Haziran ayı sonunda ,5 MW dır. Bu kurulu gücün %44,3 ü olan ,4 MW ını EÜAŞ işletmektedir. EÜAŞ Santrallarının ,6 MW ı hidrolik ve ,8 MW ı termik santrallardır. EÜAŞ Termik Santrallarının çoğu yaşlıdır ve ortalama yaşları 25 yılın üzerindedir. Santralların performansını iyileştirmek için EÜAŞ bir rehabilitasyon programı başlatmıştır. Yapılan ve yapımı devam eden önemli rehabilitasyonlarla EÜAŞ Genel Müdürünün yaptığı bir sunuma göre rehabilitasyonlar sonucu elde edilen ve elde edilecek üretim artışı aşağıdaki tabloda verilmektedir.

3 Tablo1: Rehabilitasyonlar sonucu geri kazanımlar (milyon kwh) Santral Rehabilitasyon sonu (10 6 ) kwh Afşin Elbistan A Çatalağzı 201 Kangal 810 Orhaneli 321 Seyitömer 815 Tunçbilek Soma -B Yeniköy 529 Aliağa 321 Ambarlı DGKÇ Hamitabat DGKÇS STRATEJİ BELGELERİNDE REHABİLİTASYON Türkiye deki santralların rehabilite edilerek üretimleri ve verimlerinin artırılacağı Elektrik Enerjisi Sektörü Reformu ve Özelleştirme Strateji Belgesi başlıklı Tarih ve 2004/3 sayılı YPK (Yüksek Planlama Kurulu) Kararında yer almıştır. Başbakan ın Başkanı olduğu YPK nın bu kararının 6. sayfasının Arz Güvenliği başlıklı bölümünün 1. maddesinde saptanan rehabilitasyon ve yenileme yatırımı ihtiyaçlarından çok acil olduğu tespit edilenlerin ivedilikle yapılabilmesi için 2005 yılı bütçesinden yeterli ödenek sağlanacaktır denilmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Stratejik Planı nı hazırlamıştır. Bu raporun 21. sayfasındaki 3.2 no lu hedefte Mevcut Kamu elektrik üretim santrallarında yeni teknolojiler kullanılarak verimi yükseltmek ve üretim kapasitesini artırmak için yapılan bakım, rehabilitasyon ve modernizasyon çalışmalarının 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması sağlanacaktır denilmektedir. Bu hedefin altında da rehabilitasyonu başlayan 10 termik santral listelenmiş ve Kangal Termik Santralı 1. ve 2. üniteleri rehabilitasyonlarının 2010 da tamamlanacağı belirtilmiştir. 5. KANGAL TERMİK SANTRALI Performansı düşen santrallardan birisi de Kangal Termik Santralı olduğundan Kangal Termik Santralı İşletme Müdürlüğü hazırladığı teknik raporla 1. ve 2. ünitelerde yanma optimizasyonunun ve 3. ünitede de yanma sisteminin gözden geçirilmesini talep etmiştir SORUNLAR Termik Santrallar için EÜAŞ ın danışmanı olan Gazi Üniversitesi Enerji Çevre Sistemleri Endüstriyel Rehabilitasyon Araştırma Merkezinin (GEÇER) hazırladığı tarihli ara raporunda ve tarihli Elektrik Üretim AŞ.nin Termik Santrallarının Yanma Sorunları ile Toplu Değerlendirme Raporu nda Kangal Termik Santralındaki sorunlar çok detaylı olarak anlatılmış ve yanma optimizasyonun ve rehabilitasyonun yapılması gereği şiddetle vurgulanmıştır. Raporlarda belirtilen sorunlar aşağıda özetlenmiştir.

4 a) 1 ve 2 no lu kazanlar 2003 ve 2004 yıllarında 3 no lu kazana kıyasla kwh başına % 4-10 arasında daha fazla kömür yakmıştır. b) Buna karşılık, 2 no lu kazan aynı yıllarda 3 no lu kazana kıyasla 5-17 kat daha fazla fuel-oil, 1 no lu kazan ise 5-16 kat daha fazla fuel-oil yakmıştır. 3 no lu kazanla karşılaştırıldığında, 2 no lu kazan anılan dönemde ton, 1 no lu kazan ise ton daha fazla fuel-oil yakmıştır. Burada pratikte yanmanın sürekliliği, kömürün fuel-oil ile ikamesi yoluyla sağlanabilmiştir. c) Anılan süre zarfında, 3 no lu kazanla karşılaştırıldığında, 2 no lu kazan 404 ton, 1 no lu kazan ise 319 ton daha fazla motorin yakmıştır. d) Ocak-Şubat 2004 aylarında yapılan analizlerde yanmamış karbon oranı 1 no lu kazan cürufunda % 39,9; 2 no lu kazan cürufunda % 32,5; 3 no lu kazanda ise % 10 dolayında bulunmuştur. e) Raporların yazıldığı tarihten önceki son beş yılın yakıt tüketimi kayıtları, kwh başına fuel-oil tüketiminin gittikçe arttığını göstermiştir da 3-3,8 gr/kwh olan fuel-oil payı, 2003 de 15,7-19,2 gr/ kwh değerine ulaşmıştır. f) 3 no lu kazanın devreye alma sayısı diğerlerinin 1/3 ünden daha azdır. Örneğin 2003 yılındaki devreye alma sayıları 3 no lu kazanda 20 iken, 1 no lu kazanda 72 ve 2 no lu kazanda 68 olmuştur. Yukardaki sonuçlar, 1 ve 2 no lu kazanlarda yanmanın çok verimsiz ve kötü olduğunu, bu nedenle kömürün gerektiği gibi kurutulamadığı, öğütülemediği, tutuşturulamadığı ve yakılamadığını, bunlar için gerekli ısının kömür yakılması ile değil, fuel-oil yakılması ile sağlanmaya çalışıldığını göstermektedir (fuel-oil ikamesi). 1 ve 2 no lu kazanların yanma odalarında aşırı basınç salınımları, puflamalar ve yanma kararsızlıkları görülmektedir. 1 ve 2 no lu kazanlarda çok aşırı sızdırmazlık sorunları bulunmakta, yanma odası ve duman kanallarında hava sızmaları ve LUVO da (Hava ön ısıtıcı) aşırı hava kaçağı bulunmaktadır. Dolayısıyla Kangal İşletme Müdürlüğü Teknik Raporunda belirtildiği gibi çok sayıda sorunu olan Kangal Termik Santralı 1. ve 2. ünitelerinde yanma sisteminde optimizasyon ve kazanda rehabilitasyon yapılması bir gereklilikti REHABİLİTASYONDA YAPILAN İŞLEMLER Kangal Termik Santralı 1. ve 2. ünite kazanları Rehabilitasyon ve Optimizasyon Projesi için amil-i mütehassıs Transelektro firmasıyla tarihinde sözleşme imzalanmıştır. 1. Ünitede de de-montaj ve montaj işleri Mart 2008 de başlamış olup geçici kabul tarihinde tamamlanmıştır. 2. ünitede ise de-montaj ve montaj işleri Mayıs 2009 da başlamış ve deneme işletmesi tarihinde başarıyla tamamlanmıştır. Ancak firmanın iflası nedeniyle geçici kabul çalışmaları yarıda kalmış ve EÜAŞ Yönetim Kurulunun tarih ve sayılı kararıyla sözleşme feshedilerek teminat irad kaydedilmiş, tasfiye işlemleri başlatılmıştır. Rehabilitasyonda yapılan işlemler şöyle özetlenebilir. Modifiye edilmiş kömür yakıcıları ve kömür kanalları monte edilmiştir. Hava ve baca gazı kanallarında tamirat ve yenilemeler yapılmıştır. Hasarlanan kompansatörler yenilenmiştir. Kömür transportları yerleri değiştirildi, kömür şutları genişletildi. Yanma odasında, kömür yakıcıları, gaz kanalı girişinde, yanma odasıyla cüruf ızgarası arasında sizdırmazlık sağlanmıştır. Kömür kalorifik değeri düştüğünden aynı kalori miktarını sağlamak için kömür miktarı artacağından değirmenlerin öğütme kapasitesi 56,3 t/saat ten 72 ton/saate çıkarılmıştır. Değirmenle gaz ve kömür kanalları arası sızdırmazlık sağlanmış, kömür seperatörlerinde modifikasyon yapılmıştır.

5 Dizayn değişikliği yapılan bütün kızdırıcı ve tekrar kızdırıcı borularıyla, yakıcılar çevresindeki evaporatör boruları değiştirilmiştir. Yanma odasını çevreleyen kuşaklar değiştirilmiştir. Döner Hava Isıtıcılarının sızdırmazlığı sağlanmış, üst yatak, tahrik ünitleri ve ısıtma elemanları monte edilmiştir. Ateş tuğlaları ve izolasyon yenilenmiştir. Mevcut kurum üfleyiciler iptal edilerek 48 adet yeni buharlı kurum üfleyici monte edilmiştir. Bu kurum üfleyiciler için yeni platformlar imal edilerek monte edilmiştir. Fuel oil hattındaki valfler ve debimetreler yenilenmiştir. Hava ön ısıtıcı uçucu kül hattı ve kazan altı ızgarası yenilemiştir. Cebri çekme fanları yenilenmiş, taze hava fanlarında rehabilitasyon yapılmıştır. Kızgın buhar hattındaki basınç ölçme cihazları yenilenmiştir. YB bypass vanasında bakım yapılmış, yüksek basınçlı kaplardaki emniyet ventilleri yenilenmiştir. Basınçlı kısımlardaki emniyet ventilleri yenilenmiştir. Kazan altı son yanma ızgarasında tahrik üniteleri, rulmanlar, hava dağıtım kanalları, soğutma sisteminin aşınan kısımları, sızdırmazlık elemanları yenilenmiştir. Cebri çekme fanları, kapasiteleri %30 fazla olan yenileriyle değiştirilmiş ve taze hava fanlarının sabit ve hareketli kanatları değiştirilmiştir. Tüm menholler ve damperler tamir edilmiş veya yenilenmiştir. Yüksek basınç bypas valfleri tamir edilmiş ve basınçlı kısımlardaki tüm emniyet ventilleri yenilenmiştir. Yanma odasına kamera monte edilerek kontrol odasından izleme imkanı sağlanmıştır. Buhar ve su boruları ile gaz kanallarının boru askıları tamir edilmiş ve gereken parçalar yenilenmiştir. Tüm çelik konstrüksiyondaki paslar temizlenerek yeniden boyanmıştır. Tüm kompansatörler kontrol edilmiş ve yenilenmiştir. Yukarıdaki değişikliklere paralel olarak elektrik ve ölçü kontrol sistemlerinde dizayn değişiklikleri yapılmış ve gelişen teknolojiye uygun yeni parçalar takılmıştır REHABİLİTASYONUN SONUÇLARI Yapılan rehabilitasyonlar sonucunda 1. ve 2. ünitede yük kısıtlamaları kaldırılmış ve aşağıdaki iyileşmeler kaydedilmiştir. Üretim kapasitesi MW iken MW a yükselmiştir. Termik verim % civarında iken % e yükselmiştir. Özgül ana yakıt tüketimi (başka bir ifadeyle 1 kwh elektrik enerjisi üretmek için ne kadar kömür tüketileceği) 2,4-2,9 kg/kwh den 2,1-2,17 kg/kwh e düşürülmüştür. Yardımcı yakıt ( fuel-oil ve motorin ) tüketimi düşürülmüştür. Özgül ısı tüketimi düşürülmüştür. İç tüketim yüzdesi düşürülmüştür.

6 Tablo 2: 1.ve 2. Ünitelerde bazı parametrelerin yılları değerleri 1. Ünite Rehabilitasyondan önce sonra Parametre Yıl Termik % 28,48 29,68 29,81 29,43 28,72 24,24 31,66 33,29 34,15 Verim Özgül Isı kcal/ Tüketimi kwh Özgül Anayakıt Gr/ Tüketimi kwh Özgül Yardımcı Gr/ 17,18 8,26 12,40 10,62 14,58 34,65 13,14 6,10 10,1 Yakıt Tüketimi kwh İç Tüketim % 16,53 14,89 14,29 13,80 16,26 14,47 13,88 12,23 11,74 Yüzdesi Kömür alt Isıl Değer kcal/ kg Ünite Rehabilitasyondan önce sonra Parametre Yıl Termik % 28,61 29,32 29,48 29,47 30,40 28,80 28,18 34,16 34,29 Verim Özgül Isı kcal/ Tüketimi kwh Özgül Anayakıt Gr/ Tüketimi kwh Özgül Yardımcı Gr/ 21,38 18,44 16,85 13,30 11,29 14,74 18,68 5,00 1,94 Yakıt Tüketimi kwh İç Tüketim % 15,80 16,98 14,58 13,18 14,03 13,13 13,80 11,16 11,73 Yüzdesi Kömür alt Isıl Değer kcal/ kg Bu rehabilitasyon çalışması son yıllarda dünya gündemindeki en önemli konulardan biri olan iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir adımdır. Linyit yakan termik santrallarda verimde % 1 artış, CO 2 ( karbon dioksit ) salınımında % 3 azalma sonucu doğurur. Kangal Termik Santralı 1. ve 2. ünitelerdeki verim % lardan % e çıktığına göre %4 verim artışı olduğunu kabul edersek CO 2 salınımı %12 düşürülmüş olmaktadır. 6. YENİKÖY TERMİK SANTRALI Yeniköy Santralında rehabilitasyon yapmanın gerekçesi YEAŞ ın hazırladığı tarihli raporda anlatılmaktadır SORUNLAR

7 YEAŞ ın hazırladığı raporda; 630 ton/saat kapasiteli (210 MW) santral kazanlarının yanma odasındaki son kızdırıcı altındaki sıcaklığın 1050 C nin üzerinde (Ölçümlerde 1190 C) olmasından dolayı kül ergimesi ve neticesinde sıvılaşan curufun borulara sıvandığı, kazanın nefes alamadığı, kazan yanma odasında vakum tutulamadığı, ayrıca yüksek sıcaklıktan dolayı kızdırıcı borularının mikro yapılarında bozulma olduğu, bu nedenle de her ay en az bir defa kızdırıcı boru patlakları olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, uçucu gazla gelen yüksek sıcaklıktaki kül ve curufun, kazanın semer bölgesinde biriktiğini, sonra da hızla aşağıya düşerek son yanma ızgarasını hasarladığını, neticesinde kazanın devreden çıktığını, Yine yüksek gaz sıcaklığından dolayı,( curuflanma neticesinde borularda ısı alış verişi olmadığından dolayı) çatı kızdırıcılarında deformasyonlar olduğu, neticesinde bu bölgede çok sık boru patlakları olduğu, çatı kızdırıcılarında 1992 de 16 cm, 1995 de 30 cm olan çökmenin son yıllarda 60 cm i geçtiği, çökme tehlikesi olduğu, emniyetsiz bir ortamda çalışıldığı, Bu nedenle 210 MW lık ünitelerin, yani 630 t/h kazan kapasitesinin, 540 t/h lerde, dolayısı ile ünitelerin MW güçlerde, 40 MW eksik yükte çalıştırıldığının, Bu şekilde düşük yükte çalıştırmada bile, 3 ayda bir kazan devre harici yapılarak 1 hafta kuru temizlik, 9 12 ayda bir de 1 1,5 aylık duruş gerektiren yüksek basınçlı su ile temizlik yapılmasının gerektiği, Ünite düşük yükte çalıştığı için veriminde oldukça düştüğü, işletme maliyetlerinin yükseldiği, örneğin, 210 MW da % 17 olan işçilik maliyetlerinin, MW larda % 23 lere çıktığı, yılda kwh/yıl üretilemeyen enerji olduğu belirtilmektedir. Yeniköy Santralı Kazanlarının Rehabilitasyon öncesi durumu şöyle özetlenebilir. a. 210 MW yükte çalışılması durumunda 8 haftalık bir süreçte kazan içerisindeki gaz kanalları komple tıkanarak kazanın bloke olmasına neden olmaktaydı b. Kazanın bloke olmaması için MW yük düzeyinde çalışılması durumunda 2 haftada bir kez temizlik yapılması durumunda kazan bir yıl çalıştırılabilmekteydi(parametreler bozuk olarak) c MW seviyesinde çalışmak şartıyla yılda bir kez 45 gün kapsamlı kazan temizliği çalışması gerekmeteydi (Bu temizlik esnasında diğer bakım çalışmaları yapılamıyor, dolayısıyla bakım süresi uzuyordu d. Özellikle SH 2 kızdırıcısında ayda ortalama 2 kez boruların kavrulması sebebiyle boru patlağı yaşanıyor ve ünite devre dışı kalıyordu e. Ayda 1-2 kez semer bölgesinde aşırı kül birikmesi sebebiyle kül kayması ve trip olayı yaşanıyordu f. Yanma odası üzerindeki çatı kızdırıcı bölgesi aşırı ısınmadan dolayı deforme olmuş, yer yer oluşan çatlaklar sebebiyle kollektör bölgesine kül kaçağı oluşmuş durumdaydı. Kazanların cokme rıskı bulunmaktaydı REHABİLİTASYONDA YAPILAN İŞLEMLER Yeniköy Santralında rehabilitasyonda yapılan işler şöyle özetlenebilir. Kömür besleyicilere yeni kömür kalınlık ayar sistemi tesis edilmiştir. Değirmenlere kömürü dağıtan bant konveyörlere yeni tahrik sistemleri ve hız kontrol üniteleri monte edilmiştir. Değirmenlerin seperatörleri yenilenmiş ve değirmen yatakları bakımı yapılmıştır.

8 Yeni dizayn kömür yakıcıları monte edilmiş ve tüm kömür kanalları yenilenmiştir. Yakıcıların üzerine OFA (Over Fire Air) hava nozulları monte edilmiştir. OFA hava nozullarına hava beslemesi için tüm hava kanal sistemi yeniden dizayn edilmiş ve yeni hava sistemi monte edilmiştir. Hava kanallarındaki tüm klapeler tamir edilmiş ve gerektiğinde yenilenmiştir. Taze hava fanlarına yeni şaft, kanatlar, yataklar monte edilmiştir. Luvo daki (hava ön ısıtıcı) tüm petekler yenilenmiş, yataklar, flanşlar tamir edilmiştir. Yağ yakıcılar daha modern hale getirilmiştir. Kontrol sistemi yenilenmiştir. Cebri çekme fanına yeni şaft, kanatlar ve yataklar monte edilmiştir. Basınçlı kısımlardan çatı kızdırıcıları tamamen, kızdırıcı ve tekrar kızdırıcılar kısmen değiştirilmiştir. Kazan domundaki tüm siklon, su seperatörleri ve ayırıcılar değiştirilmiştir. Kazan emniyet ventillerinde yeni dizayn susturucu sistemler monte edilmiştir. Kızdırıcı ve tekrar kızdırıcı püskürtme valfleri yenilenmiştir. Yeni dizayn sulu kurum üfleyiciler monte edilmiştir. OFA nozulları ve sulu kurum üfleyiciler için mevcut çelik konstrüksiyona servis platformları monte edilmiştir. Son yanma ızgaraları, yeni tahrik üniteli, frekans kontrollu hale getirilmiştir. Yüksek basınç bypass istasyonu yenilenmiştir. Hasarlanmış ve bozulmuş kazan askıları ve boru askıları tamir edilmiş ve gerekli olanlar yenilenmiştir. Kazan borularında ve yüksek basınç borulardaki çalışmalar tamamlanınca kimyasal temizleme ve arkasından buhar üfleme yapılmıştır. Kazan ve yardımcılarıyla yüksek sıcaklıktaki boru ve kanalların izolasyon malzemeler yenilenmiştir. Kömür yakıcıları, yağ yakıcıları, OFA nozulları için refrakter malzemeler yenilenmiştir. Rehabilitasyon kapsamında temin edilen yeni elektrik motorları ve korumaları monte edilmiştir. Kazan için Dijital Kontrol Sistemi yenilenmiştir. Cüruf çıkarıcıdaki sızdırmazlık elemanları yenilenmiştir. Temin edilen malzemeler korozyona karşı koruyucu boyayla boyanmıştır REHABİLİTASYONUN SONUÇLARI Kazanda yapılan rehabilitasyon sonrası gözlenen durum: a. Kazan cüruflanma problemi giderilmiştir. b. Kazanda yıl içerisinde hiçbir temizlik ihtiyacı kalmamıştır. c. Mevcut durumda yıl sonunda bile herhangi bir temizlik ihtiyacı olmamasına rağmen santralın ve diğer ekipmanların genel bakım ve kontrolleri için durulduğunda kazan içerisi basitçe hava tutularak temizlenebilir durumdadır. d. Kızdırıcılardaki boru patlakları durmuştur. e. Rehabilitasyon sonrasında kül kaymasından dolayı trip yaşanmamıştır. f. Çatı kızdırıcıda herhangi bir deformasyon olmayıp kollektör odasına kül geçişi engellenmiştir. g. 1. ünite ünite saatin üzerinde çalışmış olmasına rağmen halen 210 MW civarında üretimi cüruflanma olmaksızın sorunsuz olarak gerçekleştirebilmektedir.

9 Yeniköy Termik Santralında rehabilitasyon öncesi ve sonrası bazı parametreler aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. Tablo 3: Yeniköy TS rehabilitasyon öncesi ve sonrası bazı parametreler 7. SONUÇ Rehabilitasyon ilave kapasite ve daha fazla üretim için en ekonomik çözümdür. Verimsiz eski santralları verimli hale getirmek sürdürülebilir enerji ve temiz kömür teknolojisi kabul edilmelidir, çünkü rehabilitasyon sonrası aynı miktar elektrik enerjisi üretmek için daha az yakıt kullanılmakta ve daha az zararlı gaz atılmaktadır. Sonuçta hem Kangal hem de Yeniköy Santralları dizayn edildikleri performans garantilerinin çok gerisine düştükleri için hem üretimi artırmak, verimi yükseltmek, kwh başına ikincil yakıt olan fuel oil tüketimini düşürmek, santral emre amadeliğini ve güvenirliliğini artırmak için rehabilitasyon yapılması gerekliydi. 8. REFERANSLAR - M. J. Taylor, L. C. Fuller, Coal fired electric power plant life extension: an overview, Oak Ridge National Laboratory, Temmuz A. Kokkinos, Improving the combustion process and emissions in utility boilers, ABB tarafından organize edilen Seminar for services of steam power plants, , The Marmara Hotel, İstanbul - P. Dobrowolski, 210 ve 215 MW lık buhar türbinlerinin modernizasyonu, Elektrim ve Polish Power Plant Society tarafından düzenlenen Polonya Elektrik Sektörünün kömür ile çalışan ünitelerinin modernizasyonu alanındaki deneyimi Sempozyumu, , Bilkent Hotel, Ankara

10 - J. Wejcman, Modernization of coal fired 200 MW units in Poland, Polish Power Plant Society tarafından düzenlenen Modernization of Polish power plants and transformations leading to power market in Poland Sempozyumu, , Azka Hotel, Bodrum - Muzaffer Başaran, Az yatırımla daha fazla üretim sağlama yolu olarak termik santrallarda rehabilitasyon, Dünya Enerji Konseyi, Türk Milli Komitesi, 8. Enerji Kongresi, , ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Ankara, - Chubu Electric Power Co. Inc., Turkey Assessment of Afsin Elbistan Rehabilitation Final Report, Muzaffer Başaran, Hidrolik santrallarda rehabilitasyon ve modernizasyon ihtiyacı, Dünya Enerji Konseyi, Türk Milli Komitesi, 10. Enerji Kongresi, , Askeri Müze, İstanbul - Muzaffer Başaran, Termik ve hidrolik santrallarda verim artırıcı çalışmalar, İTÜ Enküs 2007, , İTÜ, Maslak, İstanbul. - Muzaffer Başaran, A systematic approach to rehabilitations in power plants, German Turkish Workshop on sustainable Energy, , Tubitak- MAM, Gebze, Kocaeli

SANTRALLARDA YERLİ MALZEME KULLANIMI

SANTRALLARDA YERLİ MALZEME KULLANIMI 1970 1975 1980 1985 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2.234 4.186 5.116 9.122 16.318 17.209 18.716 20.338 20.860 20.954 21.249 21.892 23.354

Detaylı

TERMİK SANTRALLERDE PERİYODİK BAKIM-REHABİLİTASYON MEHMET DEĞİRMENCİ

TERMİK SANTRALLERDE PERİYODİK BAKIM-REHABİLİTASYON MEHMET DEĞİRMENCİ TERMİK SANTRALLERDE PERİYODİK BAKIM-REHABİLİTASYON MEHMET DEĞİRMENCİ EYLÜL 2015 Giriş: Ülkemizde bulunan termik santrallerin büyük bir bölümü yaşlı santraller kategorisinde değerlendirilebilecek işletme

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLARDA VERİMLİLİK ÇALIŞMALARI VE KAZANIMLAR Muzaffer Başaran Makina Yüksek Mühendisi DEK TMK YK Üyesi EÜAŞ Emekli Genel Md. Yrd.

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLARDA VERİMLİLİK ÇALIŞMALARI VE KAZANIMLAR Muzaffer Başaran Makina Yüksek Mühendisi DEK TMK YK Üyesi EÜAŞ Emekli Genel Md. Yrd. KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLARDA VERİMLİLİK ÇALIŞMALARI VE KAZANIMLAR Muzaffer Başaran Makina Yüksek Mühendisi DEK TMK YK Üyesi EÜAŞ Emekli Genel Md. Yrd. MMO KOCAELİ, III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ, 31 MART-02

Detaylı

BUHAR KAZANLARININ KĐMYASAL OLARAK TEMĐZLENME ĐHTĐYAÇLARININ KRĐTERLERĐ

BUHAR KAZANLARININ KĐMYASAL OLARAK TEMĐZLENME ĐHTĐYAÇLARININ KRĐTERLERĐ KORT-06/rev 2(Kasım.1995) 1 BUHAR KAZANLARININ KĐMYASAL OLARAK TEMĐZLENME ĐHTĐYAÇLARININ KRĐTERLERĐ Bir buhar kazanının kirli olup,olmadığının,dolayısıyla temizlenmesinin gerekip,gerekmediğinin kriterleri

Detaylı

Güç ve Isıtma Santrallerinde Sonik Temizleme Kullanmanın Faydaları Aşağıdaki gibidir:

Güç ve Isıtma Santrallerinde Sonik Temizleme Kullanmanın Faydaları Aşağıdaki gibidir: Güç ve Isıtma Santrallerinde Sonik Temizleme Kullanmanın Faydaları Aşağıdaki gibidir: # Yakıt tüketimini yaklaşık olarak %2 azaltarak, devamlı olarak Temiz Sıcaklık aktaran yüzeyler # Geri Kazanım Süresi

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ELEKTRİK ÜRETİMİNE ETKİSİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ELEKTRİK ÜRETİMİNE ETKİSİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ELEKTRİK ÜRETİMİNE ETKİSİ 28.04.2015 MÜCAHİT SAV ÇEVRE DAİRE BAŞKANI Projeye Genel Bakış İklim Değişikliği, Su ve Kritik Altyapı İlişkisi Amaç iklim değişikliğisu-enerji bağlamındaki

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 3.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 3. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 3. HAFTA 1 İçindekiler BUHAR TÜRBİNLİ SANTRALLER Buhar türbinli

Detaylı

Durmuş KAYA a, Namık ÜNLÜ b, Davut UZUN b, Alptekin YAĞMUR b

Durmuş KAYA a, Namık ÜNLÜ b, Davut UZUN b, Alptekin YAĞMUR b ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 1 NİSAN 2011 GEBZE / KOCAELİ Durmuş KAYA a, Namık ÜNLÜ b, Davut UZUN b, Alptekin YAĞMUR b a Karabük Üniversitesi Müh Fak., b TÜBİTAK MAM Sunum içeriği Gaz Türbini By Pass Bacaları

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

Kömür Tüketimi-Termik Santrallar

Kömür Tüketimi-Termik Santrallar TÜRKİYE 8. KÖMÜR KONGRESİ BİLDİRİLER KİTABI PROCEEDINGS OF THE 8th COAL CONGRESS OF TURKEY Kömür Tüketimi-Termik Santrallar Coal Consumption and Power Stations Güven ÖNAL (*) Zeki DOĞAN (**) Hayrünnisa

Detaylı

SESA TEKNİK.

SESA TEKNİK. SESA TEKNİK ENERGY METEALLURGICAL www.sesateknik.com MINING Emniyet Valfleri Bakım Onarım ve Yedekleri Yerinde ya da atölyede bakım onarım ve revizyon uygulamaları Valflerin TÜV nezaretinde kontrolü ve

Detaylı

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015 ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ Hasan Çebi Nuh Çimento 2015 Özet Enerjiyi yoğun kullanan çimento tesisler yıllarca proses gereği attıkları ısılarını değerlendirmek için

Detaylı

Fuel-oil termik santralleri

Fuel-oil termik santralleri Fuel-oil termik santralleri Termik Santraller ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren santrallerdir ve doğalgaz, taş kömürü, linyit, fuel oil gibi yakıtlar ile çalışırlar. Elektrik Enerji Üretim A.Ş.

Detaylı

Mevcut Termik Santrallerde STİNGA Teknolojisine Dönüşümü

Mevcut Termik Santrallerde STİNGA Teknolojisine Dönüşümü Mevcut Termik Santrallerde STİNGA Teknolojisine Dönüşümü Birinci Aşama STİNGA kömür zenginleştirme teknolojisiyle hemen başlayabileceğimiz Termik elektik santral donuşum projeleri hazır. Özel sektör Ticari

Detaylı

Makina İnş. Gıda Nak. Tic. Ltd. Şti.

Makina İnş. Gıda Nak. Tic. Ltd. Şti. LARA Bakım-Onarım Montaj-Demontaj-Revizyon Mekanik ve Çelik İmalat,Montaj ve Demontaj Yedek Parça Web: Hakkımızda Lara 2006 yılı kasım ayında Mehmet TOSUN tarafından Ergani/Diyarbakır da kurulmuş ve Temmuz

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Çelikhane Gazı Kazanım ve Kullanımının Artırılması Projesi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Sunum Akışı Erdemir de Enerji, Proses

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

TERMİK SANTRALLERDEKİ ATIK ENERJİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ: ÇAN ONSEKİZ MART TERMİK SANTRALİ. Celal KAMACI. Dr. Zeki KARACA.

TERMİK SANTRALLERDEKİ ATIK ENERJİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ: ÇAN ONSEKİZ MART TERMİK SANTRALİ. Celal KAMACI. Dr. Zeki KARACA. 111 Dergisi 3 TERMİK SANTRALLERDEKİ ATIK ENERJİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ: ÇAN ONSEKİZ MART TERMİK SANTRALİ Celal KAMACI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çan Meslek Yüksekokulu celal@comu.edu.tr Dr. Zeki

Detaylı

TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ. İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970)

TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ. İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970) TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970) TARİHÇE 1970 Öncesi, Yerli Mühendislik etkili değil, 1967 1972 Arası Türkiye nin en büyük

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİSİ TALEP TAHMİNLERİ, PLANLAMASI ve ELEKTRİK SİSTEMİNİN DETAYLI İNCELENMESİ

ELEKTRİK ENERJİSİ TALEP TAHMİNLERİ, PLANLAMASI ve ELEKTRİK SİSTEMİNİN DETAYLI İNCELENMESİ ELEKTRİK ENERJİSİ TALEP TAHMİNLERİ, PLANLAMASI ve ELEKTRİK SİSTEMİNİN DETAYLI İNCELENMESİ YUSUF BAYRAK TEİAȘ APK Daire Bașkanlığı 1. GİRİȘ 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve sektörün yeniden yapılanmasından

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Yanma Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr ÇEV 3016 Hava

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ EK-2 PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ MODÜLÜ MÜFREDAT KONUSU MODÜL GENEL Enerji verimliliği mevzuatı, M1 Teorik Enerjide arz ve talep tarafındaki gelişmeler, M1 Teorik Enerji tasarrufunun ve verimliliğin önemi

Detaylı

4628 SAYILI ELEKTRİK PİYASASI KANUNU UYGULAMASI SONUÇLARI

4628 SAYILI ELEKTRİK PİYASASI KANUNU UYGULAMASI SONUÇLARI 4628 SAYILI ELEKTRİK PİYASASI KANUNU 4628 SAYILI ELEKTRİK PİYASASI KANUNU UYGULAMASI SONUÇLARI UYGULAMASI SONUÇLARI Muzaffer Başaran BAŞARAN EÜAŞ Emekli Gen. Genel Md. Müdür Yrd Yrd ODTÜ Mezunlar Derneği

Detaylı

www.kar-sa.com.tr 0216 491 67 67 0216 491 67 66 kar-sa@kar-sa.com.tr

www.kar-sa.com.tr 0216 491 67 67 0216 491 67 66 kar-sa@kar-sa.com.tr Tel : Fax : E-mail : 0216 491 67 67 0216 491 67 66 kar-sa@kar-sa.com.tr Yeni Şehir Mh. Osmanlı Bulvarı Çağdaş İş Merkezi A Blok K:5 D:9 Kurtköy - Pendik / İSTANBUL Faaliyet Alanlarımız: Endüstriyel Tesis

Detaylı

Kömürlü Termik Santraller

Kömürlü Termik Santraller Kömürlü Termik Santraller TERMİK SANTRAL NEDİR, NASIL ÇALIŞIR? Termik santraller katı, sıvı ve gaz halindeki yakıtlarda var olan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini mekanik enerjiye, mekanik

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Kojenerasyon - Trijenerasyon Kojenerasyon kısaca, enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sistemden üretilmesidir ve iki enerji formunun

Detaylı

Bazı Filtrasyon ve Flushing Referanslarımız. The technology innovator...

Bazı Filtrasyon ve Flushing Referanslarımız. The technology innovator... İşimiz; Filtrasyon ve Flushing sistemlerinde müşterilerimize uygun seçenekler sunarak çözüm ortağı olmak ve başarıya giden yolda birlikte yürümektir. Tecrübeli ve profesyonel altyapımızla yola çıktığımız

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. HAFTA 1 İçindekiler Gaz Türbinli Santraller Kuruluş Amacı Gaz

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU ENERJİ VERİMLİLİĞİ Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU Amaç İçerik Dün yaptıklarınız size hala çok iyi görünüyorsa, bugün geri kalmaya başladınız demektir... E.Wilson Verimlilik Enerji Yönetimi Buhar Kullanımında

Detaylı

TERMĐK SANTRALLARIN ÇEVRE SORUNU

TERMĐK SANTRALLARIN ÇEVRE SORUNU TERMĐK SANTRALLARIN ÇEVRE SORUNU Metin YÜCEL 1949 yılında Đstanbul Yıldız Yüksek Teknik okulu (Bugünkü YILDIZ TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ) Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Etibank Ergami Bakır'da ve

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası kocaeli şubesi Enerji Çalışma Grubu

tmmob makina mühendisleri odası kocaeli şubesi Enerji Çalışma Grubu tmmob makina mühendisleri odası kocaeli şubesi Enerji Çalışma Grubu Mart - 2011 Yahya Kaptan Toplu Konut Alanının Isı Yalıtımı Açısından Değerlendirilmesi Hazırlayan : Ünal ÖZMURAL, Alpaslan GÜVEN, Yavuz

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

RMS İSTASYONLARI NEDİR?

RMS İSTASYONLARI NEDİR? KERİM ÖZBEYAZ RMS İSTASYONLARI NEDİR? O Basınç düşürme ve ölçüm istasyonu bölgesel istasyonlardan orta basınçta gelen gazı müşterinin ihtiyaç duyduğu basınca düşürme ve faturalamaya baz alacak ölçümü yapmak

Detaylı

LİNYİT İLE ÇALIŞAN ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ETKİLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

LİNYİT İLE ÇALIŞAN ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ETKİLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ LİNYİT İLE ÇALIŞAN ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ETKİLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 1 Yalçın ALCAN, 2 Ali ÖZTÜRK, 3 M. Kenan DÖŞOĞLU 1 Düzce Üniversitesi, Fen Bilimleri

Detaylı

HİDROLİK SANTRALLARDA REHABİLİTASYON VE MODERNİZASYON İHTİYACI. Muzaffer BAŞARAN EÜAŞ Genel Müdür Yrd. ÖZET

HİDROLİK SANTRALLARDA REHABİLİTASYON VE MODERNİZASYON İHTİYACI. Muzaffer BAŞARAN EÜAŞ Genel Müdür Yrd. ÖZET HİDROLİK SANTRALLARDA REHABİLİTASYON VE MODERNİZASYON İHTİYACI Muzaffer BAŞARAN EÜAŞ Genel Müdür Yrd. ÖZET Hidrolik santrallarımızın elektrik üretimindeki payı yaklaşık %25-30 mertebesindedir. Haziran

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI Ahmet Çağrı GÖR Tıbbi Atık Bertaraf Şefi e-posta: agor@istac.istanbul İstanbul Aralık, 2016 İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFI Dikkat! Tıbbi Atık TIBBİ ATIKLARIN

Detaylı

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ Onursal Yakaboylu Aslı İşler Filiz Karaosmanoğlu 1 Onursal Yakaboylu - Atık Sempozyumu / Antalya 19/04/2011 İÇERİK Lastik Atık lastik Atık

Detaylı

ENDÜSTRİYEL FIRINLARDA ENERJİ ETÜDÜ ÇALIŞMASI. Abdulkadir Özdabak Enerji Yöneticisi(EİEİ/JICA) aozdabak49@hotmail.com

ENDÜSTRİYEL FIRINLARDA ENERJİ ETÜDÜ ÇALIŞMASI. Abdulkadir Özdabak Enerji Yöneticisi(EİEİ/JICA) aozdabak49@hotmail.com ENDÜSTRİYEL FIRINLARDA ENERJİ ETÜDÜ ÇALIŞMASI Abdulkadir Özdabak Enerji Yöneticisi(EİEİ/JICA) aozdabak49@hotmail.com Özet Türkiye de enerjinin yaklaşık %30 sanayide tüketilmektedir. Bu nedenle yapılacak

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemleri (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 1 Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemi Kojenerasyon- Nedir? En temel ifadeyle ; Elektrik ve Isının aynı

Detaylı

Ecol 2015-11-27 13:00:45

Ecol 2015-11-27 13:00:45 Ecol 2015-11-27 13:00:45 2 Makinelerin termografik, ultrason ve vibrasyon diyagnostiğinin yapılmasını sağlayan ekipmanlara sahip diyagnostik ekip, ayrıca teçhizat ve boru hatlarının videoendoskopisi için

Detaylı

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR.

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. KSB DÜNYASINA D HOŞGELD GELDİNİZ SANTRİFÜJ J POMPALAR Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. POMPA KESİT T RESMİ POMPA ANA PARÇALARI

Detaylı

BUHAR KAZANLARI. 1. Kazan Çeşitleri. 1.1. Doğal Dolaşımlı Kazanlar

BUHAR KAZANLARI. 1. Kazan Çeşitleri. 1.1. Doğal Dolaşımlı Kazanlar BUHAR KAZANLARI Buhar üretmekte yararlanılan; kömür, yağyakıt, motorin, doğalgaz ve fosil yakıtları, bazı tesislerde ise artık yakıtın yakılmasıyla ortaya çıkan, ısıyı içindeki suyu ısıtmak için kullanan

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi Alpaslan GÜVEN Makina Yük.Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni Ekim - 2012 BUHAR KAZANLARI Kazan: İçerisinde

Detaylı

COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ

COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ Enerji Yönetimi HEDEF : DÜNYADAKİ TÜM COCA-COLA FABRİKALARI ARASINDA ENERJİYİ EN İYİ YÖNETEN FABRİKA OLMAK ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ Kaynak Azaltımı Geri

Detaylı

SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON)

SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON) SEKTÖR: ENERJİ (TERMİK-KOJENERASYON) SIRA 1 Afşin-Elbistan A Termik Santralı Rehabilitasyonu ve Baca Gazı Desülfürizasyon Ünitesinin Tesis Edilmesi Projesi EÜAŞ Genel Müdürlüğü Afşin-Elbistan A Termik

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı. Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı. Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul Doğal gaz dağıtım sektöründe çevre bilincinin yükseltilmesi ve Çevre Performans kriterleri konusunda

Detaylı

BRÜLÖR EĞİTİMİ. Rüştü Kasım BOZACI

BRÜLÖR EĞİTİMİ. Rüştü Kasım BOZACI BRÜLÖR EĞİTİMİ Rüştü Kasım BOZACI Program : Konular: Yanma Yakıtlar Brülör Tipleri Yakıt Hatları Brülör Kontrolları Emisyonlar 2 ALEV-DUMAN BORULU KAZAN 3 ALEV-DUMAN BORULU KAZAN 4 YAKITLAR-Isıl Değer

Detaylı

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c)

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c) ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR 1. Aşınma farkı 2. Zamanından önce oluşan aşınma 1. Fren kaliperi sıkıştı/kurallara uygun kaymıyor 1/6 temizleyin (lastik manşetlerde

Detaylı

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON 27 MAYIS 2015 - İZMİR Yavuz Aydın Başkan TÜRKOTED KÜRESEL ENERJİ PİYASALARINDA GELİŞMELER VE BEKLENTİLER 2 02.06.2015 The future

Detaylı

Kömür Yakıtlı Elektrik

Kömür Yakıtlı Elektrik ELEKTRİK ÜRETİMİ Kömür Yakıtlı Elektrik Kömür Yakıtlı Elektrik santralleri, politik baskılara ve diğer enerji kaynaklarının yarattığı rekabet ortamına rağmen birçok şirketin portföyünde önemli bir yer

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ KBSB Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği - 2014 Ahmet Cevat Akkaya www.kbsb.org.tr Milyar Kaçınılmaz Son? Misyon? Tek gerçek kaynak - Dünya Dünya popülasyon

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

ARS MOTOR&JENERATÖR SAHA SERVİSİ

ARS MOTOR&JENERATÖR SAHA SERVİSİ ARS MOTOR&JENERATÖR SAHA SERVİSİ ARS, motor ve jeneratörlere müşteri sahalarında uluslararası standartlara göre koruyucu bakımlar yapılabilmesi için kurulmuş bir mühendislik firmasıdır. Bakım periyotlarının,

Detaylı

SAMSON GROUP FİRMALARI

SAMSON GROUP FİRMALARI SAMSON GROUP FİRMALARI Akıllı Vana Mühendisliği Tek Bir Ana Tedarikçiden Akıllı Vana Mühendisliği + SAMSON GROUP, buhar türbinlerindeki dövme küresel vanalardan by-pas vanalarına kadar ihtiyacınız olan

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI Kurutucu Broşürü (U) Genel Kullanıma Uygun Endüstriyel Basınçlı Hava Yüksek Kaliteli Kumlama Pnömatik Valf ve El Aletleri Pnömatik Kontrol ve Taşıma Sistemleri, Tekstil Toz

Detaylı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı 2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı A) İşletmenin Sınıfı (1- İşletmenin faaliyetinin Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Madde 4 kapsamında yeri,) B) Faaliyetinin Anlatımı

Detaylı

HİDROJEN ENERJİ TÜKETİMİ HİDROJEN UYGULAMALARI. Ömer Fatih TUĞLUCA Ankara üniversitesi gama myo alternatif enerji kaynakları bölümü 1

HİDROJEN ENERJİ TÜKETİMİ HİDROJEN UYGULAMALARI. Ömer Fatih TUĞLUCA Ankara üniversitesi gama myo alternatif enerji kaynakları bölümü 1 HİDROJEN ENERJİ TÜKETİMİ HİDROJEN UYGULAMALARI Ömer Fatih TUĞLUCA 16360082 Ankara üniversitesi gama myo alternatif enerji kaynakları bölümü 1 İÇİNDEKİLER Hidrojen enerji tüketimi Yakıt hücresi uygulaması

Detaylı

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Caria Serisi ürünleri tasarlarken aklımızda tek bir şey vardı: Minimum kullanıcı müdahelesi Artık yeni nesil Caria serisi kazanlar eskisinden daha fazla konfor

Detaylı

840180YK SANTRAL REGÜLATÖRÜ

840180YK SANTRAL REGÜLATÖRÜ GAZ ALETLERİ 444 5 168 [info@alkangaz.com] [www.alkangaz.com.tr] 840180YK SANTRAL REGÜLATÖRÜ GİRİŞ 840180YK basınç regülatörleri, yüksek basınç için direk etkili cihazlardır, diyagram tarafından kontrol

Detaylı

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO KURUTMA-YAKMA TEKNOLOJİSİ KURUTMA TEKNOLOJİSİ Buss-SMS-Canzler Çamur Kurutma Yatay İnce Film Kurutucu

Detaylı

ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU

ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU Tarih: Müşteri Adı Adresi Şehir Posta Kodu : Sistem Sorumlusu ve Görevi Tel. Faks : GSM e-mail : HİKAYESİ Müşteri şimdiki sonuçlardan memnun mu? Evet Hayır Sorunların derecesi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Deney Adresi : Yukarı Dudullu Mh. Nato Yolu Cd. Çam Sk. No:7 ÜMRANİYE 34775 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 469 46 66 Faks : 0 216 469 46 67 E-Posta : info@szutest.com.tr

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı

Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı Türk Sanayisinde Enerji Verimliliği Semineri - 11 Mart 2009 İstanbul Sanayi Odası - Türkiye Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı Timur Diz Teknik İşler ve Eğitim Koordinatörü İZODER Isı Su Ses

Detaylı

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir.

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir. Kurutucu Basınçlı Hava Kurutucuları Su Nereden Geliyor? Kompresöre giren atmosferik havanın içinde su buharı bulunur. Sıkışmanın etkisiyle yoğuşarak su haline gelen bu su buharı hava hatlarında ve kullanım

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA Firmamız Yüksek Isı İzolasyon Ürünleri Ve Teknik Tekstil Ürünleri Üzerine Uzmanlaşmış Kadrosuyla Uzun Yıllardır Sektörde Hizmet Vermektedir.

Detaylı

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI Not: Ders konuları seçilirken aşağıda belirtilen formun doldurulup bölüm sekreterliğine verilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Erdem KOÇ Konu Rüzgar Türbinlerinde Kanat

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi. Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri TERMİK SANTRALLAR. Sunan

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi. Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri TERMİK SANTRALLAR. Sunan Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri TERMİK SANTRALLAR Sunan Muzaffer BAŞARAN EÜAŞ Emekli Genel Md. Yrd. Mak. Yük. Müh. 29-31 Mart 2012, Plaza

Detaylı

MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI

MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI Undan... Pişkin Lezzete. Sağlıkla! MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI MV Çok katlı, çok amaçlı, yüksek verimli, siklotermik ısıtma sistemli fırınlar MV-50 MATADOR Çok Katlı Ekmek Fırını MV-100 MATADOR Çok

Detaylı

Otomobillerde Servis, Bakım ve Onarımın Enerji Verimliliğine Katkıları

Otomobillerde Servis, Bakım ve Onarımın Enerji Verimliliğine Katkıları Otomobillerde Servis, Bakım ve Onarımın Enerji Verimliliğine Katkıları İŞ DÜNYASI VE SÜRDÜREBİLİRLİK KALKINMA DERNEĞİ 07/05/2014 1 20 Novembre, 2010 Genel KONUŞMACI H.Kubilay Dinçer TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL

Detaylı

Enerji Verimlilik Kanunu

Enerji Verimlilik Kanunu Enerji Verimlilik Kanunu 2007 yılı itibariyle yürürlükte olan Enerji Verimliliği Kanunu sonucu, toplam inşaat alanı 2000 m 2 ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Detaylı

Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor

Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor Afşin-Elbistan Termik Santralleri Elektrik Üretiminden Çok İklimi Değiştiriyor Kasım 2015 Hazırlayan Önder Algedik 2 İçindekiler Özet... 3 Afşin Elbistan Linyit Rezervi... 4 Elektrik Üretimi... 5 Afşin

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ekim - Aralık 2015 11/09/2015 Türkiye'nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

Motor, rulman, dönen parçaların yağlanmamasından kaynaklanan sürtünme ve oluşturduğu yerlerin tespiti,

Motor, rulman, dönen parçaların yağlanmamasından kaynaklanan sürtünme ve oluşturduğu yerlerin tespiti, TERMAL KAMERA NEDİR? Hemen hemen güç kullanan veya ileten tüm ekipmanlar arızalanmadan önce ısınırlar ve infrared enerji (ısı) yayarlar. Temassız ölçüm cihazları olan termal kameralar nesnelerin yaymış

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Aralık 2014 - Ocak 2015 18.11.2014 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ enveripab Bilinçlendirme Semineri (Marmara Üniversitesi) 12 Kasım 2008 A. Yıldırım TÜRKEL ENKO Birleşik Enerji Sistemleri ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun

Detaylı

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Kazanların Sınıflandırılması 1.Kazan İmalatında Kullanılan Malzemeye Göre a) Dökme dilimli kazanlar b) Çelik kazanlar 2. Kazan Ocak Tipi, Tasarım Şekli

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Mayıs-Haziran 2015 14.04.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

Termik ve Jeotermal Enerji Santralleri. Öğr. Gör. Onur BATTAL

Termik ve Jeotermal Enerji Santralleri. Öğr. Gör. Onur BATTAL Termik ve Jeotermal Enerji Santralleri Öğr. Gör. Onur BATTAL Yerli kaynaklardan olabildiğince yararlanmak enerji ihtiyacımıza önemli bir katkı sağlamasa da dışarıya bağımlılığımızı azaltması açısından

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ Enerji analizi termodinamiğin birinci kanununu, ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanununu kullanarak enerjinin maksimum

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ Serpil Çimen Teknik İşler Direktörü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği 15 Ocak 2014 WOW Kongre Merkezi -İstanbul Türkiye nin Ham Çelik Üretimi (mmt)

Detaylı

KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER

KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER LERİ 1 Mayıs 2009 Mehmet Türkel Türkiye Kojenerasyon Derneği Kojenerasyon ve Trijenerasyon Teknolojileri Tanımlar, Tipleri ve Örnekler Yararları Çevresel Değerlendirme

Detaylı

ÇEVRE DOSTU. İçinizi ısıtacak profesyonel çözümler 2018 KATALOG CATALOGUE ISITMA SİSTEMLERİ.

ÇEVRE DOSTU. İçinizi ısıtacak profesyonel çözümler 2018 KATALOG CATALOGUE ISITMA SİSTEMLERİ. ÇEVRE DOSTU İçinizi ısıtacak profesyonel çözümler 2018 KATALOG CATALOGUE www.himakmakina.com ISITMA SİSTEMLERİ ISITMA SİSTEMLERİ Daha Yaşanılabilir Bir Dünya İçin Çevre Dostu Ürünler İçinizi ısıtacak profesyonel

Detaylı

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. 2. Emniyet ventilleri

Detaylı

İklim Deg is iklig ine Direnc li Enerji Üretimi Climate Resilient Thermal Power Generation

İklim Deg is iklig ine Direnc li Enerji Üretimi Climate Resilient Thermal Power Generation Afşin Elbistan İklim Deg is iklig ine Direnc li Enerji Üretimi Climate Resilient Thermal Power Generation M.Kemal Demirkol, GTE Carbon 28 Nisan 2015 Ankara SUNUM İklim - Enerji Su İlis kisi Proje Hakkında

Detaylı

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı!

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Yeni nesil Ventum gazifikasyon kazanları çok sessiz, verimli ve ekonomik bir sistem olarak tasarlanmıştır. Geniş yanma odası 7 saate kadar ısıtmaya yetecek

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ocak - Haziran 2015 07.01.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ROTATERM HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ

ROTATERM HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ RT HIZLI PRATİK ve SORUNSUZ Özköseoğlu Döner Arabalı Ekmek Fırınları endirekt ısıtmalı, cebri hava sirkülasyon sistemiyle çalışan ve buhar sistemi ile donatılmış, unlu mamul için en iyi pişirme şartlarını

Detaylı