Olay İlişkili Potansiyeller Uyarılmış Potansiyeller

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Olay İlişkili Potansiyeller Uyarılmış Potansiyeller"

Transkript

1 MONOMER MEDİKAL Olay İlişkili Potansiyeller Uyarılmış Potansiyeller NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları Uyarı: Bu kılavuz kesinlikle bir tıbbi kaynak olarak kullanılmamalıdır. Bu kılavuz, okuyucuya NeXus Neurofeedback ve Biofeedback sistemlerinin kullandığı BioTrace+ programının Event Related Potentials (ERP) ve Evoked Potential (EP) özelliklerini tanıtmak ve öğretmek için hazırlanmıştır. Daha detaylı bilgi için lütfen yerel dağıtıcınız Monomer Medikal < veya Mind Media B.V. < ile temasa geçiniz. Bu doküman, NeXus 10, NeXus 16, NeXus 32 için geçerlidir.

2 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V NeXus: ERP / EP Olay İlişkili Potansiyaller Uyarılmış Potansiyeller Bu NeXus Dokümanı, okuyucuyu NeXus Neurofeedback ve Biofeedback sistemlerinin kullandığı BioTrace+ programının Event Related Potentials (ERP) ve Evoked Potential (EP) özelliklerini tanıtmak ve öğretmek için hazırlanmıştır. NeXus-10, NeXus-16 ve NeXus-32 bir çok fizyolojik sensörle ve uygulamayla çalışabilen çok yönlü, kablosuz ve üstün sistemlerdir. BioTrace+ Windows (XP/Vista ) tabanlı bir PC de çalışır. NeXus ailesi ürünlerin tamamının medikal class IIa sertifikası (EU) ve FDA (US) kaydı vardır. Dünya çapında satışı Mind Media BV tarafından Türkiye distribütörlüğü Monomer Medikal tarafından yapılmaktadır. Resimde, BioTrace+ programının çift ekran (kullanıcı hasta) VEP uygulamasına bir örnek ve kablosuz iletişim kuran bir NeXus-10 görülmektedir. Bu cihaz, 10 kanallı bir fizyolojik monitör ve feedback platformudur ve kesin zamanlı olay/uyaran senkronizasyonu için bir elektronik tetikleme girişi vardır. Önemli Not: NeXus-4 cihazında tetikleme girişi YOKTUR. Bu nedenle ERP veya EP uygulamalarında kullanılamaz. NeXus-10, 16 ve 32 cihazlarının hepsinde, EP/ERP için tetikleme girişi bulunur.

3 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V Olay İlişkili Potansiyeller Nedir? Olay İlişkili Potansiyeller (Event Related Potentinals ERP), basit anlatımıyla, bir kişiye sık olarak ( kere) verilmiş olay/uyarılara kişinin verdiği fizyolojik tepkinin kesin zaman ile EEG sinde bir tepki ve/veya kognitif yanıt olarak alınmasıdır. ERP leri inceleyerek insan beyninin bilgiyi nasıl işlediğini görebiliriz. Olaylar veya uyarılar genellikle bir çok hedef olmayan uyarının arasına yerleştirilmiş az sayıda hedef uyarı şeklindedir ve bunlar genellikle görsel veya işitsel olur. Kişi hedef uyaranı her yakaladığında bir bir tuşa basmak gibi spesifik bir olay beklenir. Oddball paradigm buna örnek olarak gösterilebilir: 1000 Hz lik bir ses (hedef olmayan) 1-2 saniye aralıklarla tekrarlanarak kişiye verilir. Random olarak daha yüksek (hedef) bir ses (örneğin 2000 Hz) verilir. Hedef olmayan ses her duyulduğunda kişiden bir tuşa basması istenir ancak hedef ses duyulduğunda basmaması istenir. Alternatif olarak, bir tuşa basmak yerine kişiden hedef sesleri sayması ve hedef olmayanları önemsememesi istenebilir. Her bir olay için (örneğin bir ses) zaman bazlı EEG sinyallerini averajlayarak, ERP, belli bir latans (uyarı onsetine göre milisaniye olarak) ve pozitif veya negatif bir amplitüt (mikrovolt pk-pk) potansiyelleri (dalga formları) sayesinde ortaya çıkacaktır. BioTrace+ programıyla kaydedilmiş yukarıdaki örnekte, negatif N100 bileşenini (uyarı onsetinden yaklaşık 100 ms sonra) ve pozitif P300 bileşenini yaklaşık 350 ms sonra ve 11 μv luk bir amplitütle görmekteyiz. Bu sinyal, linked ear kulak referansı ve Cz ile ölçülmüştür. Yeşil eğri, hedef uyarana ortalama tepkidir (100 averaj) kırmızı eğri ise hedef olmayan uyarana olan ortalama tepkiyi göstermektedir. (250) Not: Hedef uyarı aynı zamanda GO olayı, ve hedef olmayan uyarı da NOGO olayı olarak ta adlandırılır. Ayrıca hedef uyarı bazen frequent uyarı ve hedef olmayan ise rare uyarı olarak da anılır. ERP için olay ve uyarı aynı anlamı taşımaktadır.

4 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V Araştırma İçin ERP Uygulamaları Tepki hataları, tepki süresi ve bu tür detayların analizi ve özellikle ERP nin latans ve amplitüt bileşenleri özellikle aşağıdaki konularda oldukça önemli bilgiler verebilir: a) İnsan beyninin bilgiyi nasıl işlediği (cognition) b) Dikkatin değişkenleri. Uyarılmış Potansiyeller (EP) basitçe fiziksel uyarıyı yansıtırken (eksojen potansiyeller), Olay İlişkili Potansiyeller, hafıza, beklenti (Bereitschaftspotential) ve dikkat gibi daha yüksek işlemler ile ilgilidir. (endojen potansiyeller) Günümüze kadar, geniş bir uygulama yelpazesinde binlerce bilimsel ERP çalışması yayımlanmıştır. Gelişi güzel bazı örnekler aşağıdadır. a) Dikkat problemleri b) Madde bağımlılığı c) Görsel duygu işleme d) Şizofreni e) Alzheimer f) Uyku araştırmaları g) Tanıma hafızası h) Hafıza ve lisan i) PTSD j) Mild traumatic brain injury k) Öğrenme güçlükleri l) Otizm web sitesinde ERP veya P300 anahtar kelimeleriyle yapılacak sorgular bu araştırmalara ilişki daha detaylı bilgiler sunacaktır.

5 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V ERP: Elektrot Yerleşimleri ERP, genel olarak pozitif elektrotların EEG sistemine göre kafaya yerleştirilmesi ve negatif elektrotların kulak memelerine veya mastoide (linked ear reference) referans olarak yerleştirilmesiyle yapılır. Bazen average ear reference kullanılır. Prensipte, ERP uni-polar (mono-polar) yerleşimlerle uygulanır. Toprak elektrodu herhangi bir yere takılabilir ancak tipik olarak: boyun (cervical 7), nasion veya kafada herhangi boş bir yere takılır. ERP tipik olarak en iyi kafanın orta bölgelerinden elde edilir. Elektrot yerleşimlerine bazı örnekler: a) Tek kanallı yerleşim: pozitif elektrot 1, Cz de, referans sol kulak, toprak elektrot sağ kulak b) Çift kanal yerleşim (EOG artefakt düzeltmesiyle): pozitif elektrot 1, Cz de ve pozitif elektrot 2, sol gözün üstlerinde (VEOG). Negatif elektrot 1 sol kulakta, negatif elektrot 2 sol gözün altlarında. Toprak boyunda (cervical 7) c) Çift kanal yerleşim: pozitif elektrot 1, Cz de, pozitif elektrot 2 Fz de (veya Pz), referans elektrotları linked ear da. Toprak boyunda d) 4 kanallı yerleşim: Pozitif elektrotlar 1, 2, ve 3 Fz, Cz ve Pz de. Linked ear referans. Elektrot 4 EOC artefakt önlemesi için Fpz veya Oz de. e) 19 kanal yerleşim: Tüm EEG kanalları (NeXus-32) sistemi ile yerleştirilir ve 20 ve 21. kanallar A1 ve A2 de linked ear veya averaj kulak referansı olarak f) 64 kanallı yerleşim: Lütfen firma ile bağlantıya geçiniz.

6 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V ERP: Veri Toplama İçin EEG Ayarları Tipik ERP, P300 gibi uzun latans bileşenleri (low frequency) barındırdığından, high pass filtre ayarları oldukça düşük ayarlanmalıdır. 0.1 Hz lik ayarı tavsiye ederiz. Daha yüksek ayarlarda P300 dalga formu dar gözükür ve tespit etmek zorlaşır. Low pass filtresi 30 Hz veya daha yükseğe ayarlanabilir. High pass filtresi olmadan DC-EEG ham sinyalinin kullanılması tavsiye edilmemektedir. Her zaman gümüş-gümüş/klorid elektrotlar veya külçe elektrot kullanımını öneririz. Bu tür elektrotlarda kayma minimumdur. Filtre ayarları: 0.1 Hz ile 40 Hz arası standart filtreleri kullanın. Offline analiz için faz distorsiyonu yapmadığı için FIR filtreleri daha uygundur. Standart IIR filtresi de hem çekimde hem de okuma sırasında kullanılabilir. Zaman skalası: En az 500 milisaniyelik bir pencere kullanın ki P300 pencereye rahat sığabilsin. Sample rate: En az 256 Sample Per Second kullanın. Eğer 1 milisaniyelik bir hassaslık gerekiyorsa 1024 SPS kullanın. ERP: P300 Deneyleri Dizaynı ERP için birçok kişinin birçok farklı yayını bulunmaktadır. Aşağıda çok basit ipuçları yer almaktadır: a) Deneyi (görevleri) basit tutun ve belirsizliklerden kaçının b) Spesifik bir bileşene odaklanın (P300 gibi) c) NOGO olaylarını GO olaylarına göre daha bol kullanın (3:1 veya daha fazla) ** d) Göz kırpma, yutkunma, EMG, hareket gibi artefaktları minimumda tutmaya çalışın e) Random dizayn kullanın. (olaylar arası random zaman, GO ve NOGO olaylarının random olması). BioTrace+ bu özelliği standart olarak sunmaktadır. f) Sadece 1 veya 2 kanal kullanırken: orta noktaları kullanın (Cz,Fz,Pz) g) ERP ve bağlantılı deneylerle ilgili literatür taraması yapıp size uygun olan dizaynı bulmaya çalışın. *** ** Daha fazla GO olay (hedef), P300 verisi toplanması için iyidir. Ancak bu NOGO olaylarının da daha fazla olması ve ERP deneyinin daha uzun sürmesi anlamına gelir. İyi bir ortalama P300 yanıtı için, en az 100 artifaktsız GO (hedef) olayı kaydedilmesini tavsiye ederiz 3:1 lik oranla bu 300 NOGO olayı olması demektir. Bazen araştırmalar çok daha yüksek oranlarla yapılabilir. (4:1 to 6:1) *** Tavsiye edilen literatüre kısa bir örnek liste görmek için bu dokümanın sonuna bakınız.

7 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V Uyarılmış Potansiyeller Nedir? Uyarılmış Potansiyeller (Evoked Potentials - EP) 100 kereden fazla verilmiş bir uyarıya kesin zaman bilgisiyle alınan EEG deki yanıtlardır. ERP nin aksine, kişinin herhangi bir eylem yapması veya kognitif işlem yapması önemsenmez. Amaç, basitçe beynin görsel, işitsel ve somato-sensory uyarılara nasıl tepki verdiğini görmektir. BioTrace+ Visual Evoked Potential (VEP) deneylerini bilgisayar monitörüne yansıtılmış bir satranç tahtası paterniyle desteklemektedir. VEP: Visual Evoked Potential Görsel Uyarılmış Potansiyeller VEP kişinin görsel alanının sürekli tekrarlayan sensory uyarılarla tetiklenmesi ve kesin zamanlı EEG lerin averajlanmasıyla görünür hale gelir. Görsel uyarı aşağıdaki yöntemlerle olabilir: a) Satranç tahtası paterni dönüşümü ile b) Siyah/beyaz bir görselin yanıp sönmesi ile c) Pattern onset uyaran ile d) Fotik uyaran ile (ışık) Bu dokümanın yazıldığı tarihteki BioTrace+ versiyonu (2009) a ve b yöntemlerini destekleyebilmektedir. Visual Evoked Potentials Standard 2004 (Vernon Odom et al) e göre pattern dönüşümü klinik uygulamalar için tercih edilen yöntemdir. Örnek bir pattern dönüşüm VEP i aşağıda gösterilmiştir. N75, P100 ve N135 bileşenleri işaretlenmiştir. (pozitif yukarısıdır) Lütfen P100 peak latansının sadece fizyolojik faktörlere değil, aynı zamanda pattern boyutuna, pattern kontrastına, ortalama aydınlığa, zayıf bağlantılara ve mioza da bağlı olabileceğine dikkat ediniz. Lütfen detaylar için Vernon Odom et Al (2004) yayınına başvurunuz. Araştırmalar İçin VEP Uygulamaları VEP için ortalama tepkiler aşağıdaki araştırma türleri için kullanışlı olabilir: a) Fotosensitivite ve Epilepsi b) Kortikal Görsel İşleme c) Kortikal Körlük d) Optik Nörit e) Multiple Sclerosis

8 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V VEP: Elektrot Yerleşimi VEP tipik olarak, 1-4 kanal kullanımında sistemine göre bi-polar yerleşimle alınır.en basit yerleşim, pozitif elektrot Fz de, ve negatif elektrot Oz de olan tek kanallı bi-polar montajdır. Toprak elektrodu kulak memesine, mastoide, alına veya Cz gibi bir yere yerleştirilebilir. 19 kanallı kayıt için referansiyel yerleşim yapılabilir ve bu sayede topografik haritalama yapılabilir. VEP: Veri Toplama İçin EEG Ayarları Filtre ayarları: Kayıt okuması sırasında 1 Hz ile 100 Hz arası standart filtreler kullanılabilir. FIR Filtreleri analiz sırasında kullanılabilir. Standart IIR filtreleri kayıt esnasında kullanılabilir. (1-40Hz) Zaman Penceresi: En az 300 milisaniyelik bir pencere kullanılmalıdır ki P100 rahatça sığabilsin. Sample rate: 512 veya 1024 Sample Per Second olabilir. Diğer Uyarılmış Potansiyeller: BAEP ve SEP Bu dokümanın yazıldığı tarihte Brainstem Auditory Evoked Potentials ve Somatosensory Evoked Potentials BioTrace+ tarafından desteklenmemektedir. Çok yüksek örnekleme frekansı (10,000 Sample/Sec - BAEP) ve elektrik stimulasyonu (SEP) gerekeceği için şu aşamada bu özelliklerin sisteme dahil edilmesi düşünülmemektedir.

9 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V NeXus: EEG ve Olay Senkronizasyonu Averaj tepkilerde kesinlik ve yüksek zaman-çözünürlük elde edebilmek için, uyarı (olaylar) EEG sinyali ile çok hassas olarak zaman senkronizasyonunda olmalıdır. Bir çok ERP/EP sistemi bilinmeyen veya değişken latans (gecikme) sorunuyla karşı karşıyadır ve uyarının verildiği gerçek zamanı kaydedememektedir. Bu aşağıdaki sorunlara yol açmaktadır: a) Gecikme: ERP/EP bileşenlerinin gerçek latansı kayar ve 5-10 ms veya daha fazla senkronizasyon hatalarına sebep olur b) Tutarsızlık: zamanlama hatalarından dolayı, uyarı ve olay kaydı tutarsızdır. Bu ERP/EP bileşenlerinde kaymaya ve ERP/EP bileşenlerinin yumuşamasına yol açar. Çözüm: NeXus sistemleri, uyarının verildiği zamanı tam olarak kaydeden ve bunu dijital tetikleme girişine geri besleyen özel bir aygıt kullanmaktadır. NeXus tetikleme girişi, EEG ile aynı zamanlama ve çözünürlükte kayıt edilir ve bu sebeple zaman çok net, kesin ve gerçek olarak kaydedilir. Bunun anlamı, BioTrace+ Programı uyarı verdiğinde, Windows İşletim Sisteminden ( Microsoft) veya donanımdan dolayı bir gecikmenin söz konusu olmayacağıdır. Çünkü zaman bilgisi program ile değil TETİKLEME girişi ile kesin zamanlı olarak kaydedilir. Bir başka deyişle 1 veri örneğinde. Bu 1 verilik zaman verinin NeXus tan PC ye BlueTooth, USB veya fiber optik ile ulaşma zamanıdır. Aşağıda bir AUDIO uyaran örneği gösterilmiştir: Resimde görüldüğü gibi, ses tonu BioTrace+ programı tarafından yaratılır. Ardından NeXus Tetikleme Mekanizması tarafından yakalanır ve NeXus ve BioTrace+ EEG yi kaydederken eş zamanlı olarak hemen tetikleme girişine yollanır. Aynı prensip ışık için de geçerlidir. (Bilgisayar görüntüleri) Bu durumda ışık sensörü tetikleme girişini beslemektedir. Tetikleme girişi NeXus-10, NeXus-16, NeXus-32 sistemlerinde bulunur.

10 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V NeXus: Dijital Tetikleme Girişi NeXus-10 ve diğer tetikleme girişli NeXus sistemleri, EEG gibi sinyalleri yüksek çözünürlükte alırken ( samples/sec) aynı zamanda senkronize olarak olayları veya uyarıları da tetikleme girişinden alarak kaydeder. NeXus-16A, NeXus-16B ve NeXus-32 serilerinde, tetikleme girişleri ön taraftadır. (alt resimdeki kırmızı oklar) NeXus-10 da ise arka taraftadır ve dijital SpO2 (Oximeter) girişiyle aynıdır. Bunun sonucu olarak, ERP/EP çekimi sırasında NeXus-10 ile SpO2 ölçümü yapılamamaktadır. Not: ERP/EP yi tetikleme mekanizması olan tüm NeXus sistemleri desteklemektedir. Aralarındaki fark, kanal sayısıdır ve konektör bağlantı tipidir. NeXus-4 tetikleme girişine sahip değildir ve ERP veya EP uygulamalarını desteklemez!

11 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V NeXus İçin BioTrace+: Uyarı Verme Modları Uyarı vermenin temel olarak iki yöntemi vardır: A) BioTrace+ dahili uyarı verme ve yaratma sistemini kullanmak B) E-Prime ( Psychology Software Tools Inc. veya Presention ( Neurobehavioral Systems. gibi bir harici uyarı yaratma programı kullanmak Mod A: Kolay ve hızlı ERP ve EP deneyleri yaratmak için, dahili uyarı programının kullanılmasını tavsiye ederiz. Çoğu standart deney için en ideal yol budur. BioTrace+ kendi uyarı (olay) listenizi yaratmanıza olanak verir ve kendi ses veya görüntü dosyalarınızı kullanabileceğiniz gibi, ek bir ücrete tabi olmadan programla birlikte standart gelen hazır deneysel protokollere de birkaç Mouse tıklamasıyla ulaşabilirsiniz. Avantajları: - Hızlı ve kolay olay listesi hazırlama ve yaratma - Başka kullanıcılar tarafından yaratılmış olay listelerini alıp kullanma veya verme - Bazı standart ERP ve VEP uygulamaları için hazır ayarlar - Olayların, zamanlamanın ve sıralamanın rahatça randomizasyonu - Kendi ses ve görüntü dosyalarınızı kullanabilirsiniz - Tek bir bilgisayara ihtiyaç duyar - NeXus tetikleme girişi sayesinde, zaman skalasında çok yüksek kesinlik Dezavantajları: - Çok karmaşık deneylerde kullanılamayabilir - Limitli olay opsiyonu Mod B: BioTrace+ dahili programcığı yeterli olmadığı durumlarda, veya daha önceden üçüncü parti uyarı programlarıyla zaten hazır kullandığınız deney protokolleri olduğunda, ikinci mod ile kullandığınız programın seri iletişim kablosu ile (RS232) BioTrace+ ı kullandığınız bilgisayara markerler gönderebilir. Avantajları: - Dilediğiniz olay senaryosunu yaratabilirsiniz - Başkaları tarafından yaratılmış standart senaryoları kullanabilirsiniz - Kendi ses ve görüntü dosyalarınızı kullanabilirsiniz Dezavantajları: - Nispeten daha zor bir programlama ve senaryo yaratma - iki bilgisayara ve aralarında uygun bir şekilde kurulmuş seri bağlantıya ihtiyaç duyar - 2 bilgisayar arasında 5-10 ms i geçebilen seri bağlantıdan ve iki bilgisayarın işleyişinden kaynaklı senkronizasyon problemleri Not: Her iki mod da harici donanıma ihtiyaç duyar. Mod A NeXus Tetikleme Arabirimine ve Mod B ise özel imal edilmiş RS232 bağlantı kablosuna ve NeXus Tetikleme Arabirimine ihtiyaç duyar.

12 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V NeXus Tetikleme Arabirimi EEG sinyali ve olay (uyarı) anının kesin senkronizasyonu için her zaman NeXus Tetikleme Arabirimine ihtiyacınız olacaktır. Bu kılavuzun yazıldığı tarihte yer alan sensörler aşağıdakilerdir: a) Ses girişi: standart (mono) jaklı kablo doğrudan ana kartın veya ses kartının audio çıkışına takılır b) Mikrofon girişi: mono bir mikrofona bağlıdır (pakete dahil) ve çevresel sesleri kaydederek olay senkronizasyonu için kullanılır. c) Işık sensörü girişi: Bu sensör bir bilgisayar monitörüne yapıştırılarak, karanlık ve aydınlık arası geçişleri algılar. Ayrıca ekrandaki resimleri de algılar. d) Tetikleme çıkışı: Bu kablo NeXus-10 veya NeXus-16/32. Bu arabirim nasıl çalışır? BioTrace+ çalışırken ve EEG (ve diğer sinyalleri) alırken sistem sürekli olarak tetikleme girişini tarar. Sistem uyarıları verirken tetikleme girişine geri beslenen bilgi EEG verisinin üzerine olay markörü olarak işaretlenir. Seans bittiğinde ve tüm uyarılar (senaryo) verildiğinde, kesin olarak HANGİ olayın NE ZAMAN verildiğini bilen bir analiz yapılacaktır ve sonuçlar değerlendirilebilir. Tetikleme arabirimi herhangi bir gecikmeye sebep olurmu? Cevap basittir: prensipte herhangi bir gecikmeye sebep olmaz. Bu arabirim tamamen bir donanımsal birimdir ve herhangi bir programın işlem yapması beklenmeden anında NeXus girişine olay anını bildirir. SES: Ses için çaldığınız ses dosyasının türü önemlidir. Her zaman wave dosyaları ve kısa sesler kullanmak önemlidir. (2 ms civarı) Ayrıca hoparlörleri de kişiye yakın yerleştirmek önemlidir. Ses yaklaşık saniyede 343 metre yol kateder ve bu durumda 1 metrelik bir mesafe bile 3 ms gecikmeye sebebiyet verir! Kulaklık kullanımı tavsiye edilmez çünkü kulaklık hoparlörleri EEG de 50/60 Hz enterferansa yol açabilir. Hoparlörleri kişiden 30 cm (veya daha yakına) koymak uygundur. GÖRSEL: IŞIK uyarısı için tüm pikselleri aynı anda yanmış bir LCD ekran ve bu ışıktaki değişimi anında fark eden bir sensör kullanılır. Ayrıca resim de kullanılabilir. Her iki durumda da gecikme en fazla 1 ms civarındadır. Uyarı: NeXus Tetikleme Arabirimi, sadece araştırma uygulamaları için üretilmiştir ve tıbbi bir cihaz olarak algılanmamalıdır.

13 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V BioTrace+: Olay Sunum Yaratıcısı BioTrace+ olay sunum yaratıcısı birkaç adım ile kolayca çalışır: 1) Adım 1: Sunum Tipini, paradigmasını, uyarı tipini ve olay dosyalarının bulunduğu veri klasörünü seçin 2) Adım 2: Olay zamanlaması, randomizasyon, basılması gereken tuş gibi parametreleri seçin 3) Adım 3: Olay listesini yaratın ve gerekiyorsa değişiklikler yapın 4) Adım 4: Yarattığınız olay sunumunu kaydedin. Örnek 1: P300 Deneyine Bir Örnek Aşağıdaki görüntüde, ERP Oddball Paradigması için ADIM 1 parametreleri gösterilmekte: Sunum tipi için aşağıdakilerden birini seçebilirsiniz: A) ERP B) VEP Paradigma tipi için şunları seçebilirsiniz: A) ERP: Single stimulus Tek uyarı (sadece 1 GO olayı) B) ERP: Oddball paradigm (GO ve NOGO olayları) C) ERP: CNV Oddball sabit uyarı tonu ile D) ERP: CNV Oddball değişken uyarı tonu ile A) VEP: Satranç masası paterni dönüşümü B) VEP: Monitörden flaş uyarı C) VEP: Fotik uyarı (Opsiyonel: eklenti olarak!) Uyarı tipi için aşağıdakileri seçebilirsiniz: A) Visual stimulus Görsel uyarı B) Audio stimulus İşitsel uyarı C) Plug-in DLL for external stimulation Harici uyaran (Opsiyonel: eklenti olarak!)

14 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V Aşağıdaki görüntüde, ADIM 2 ye örnek gösterilmiştir: a)time between events Olaylar (uyarı) arasındaki zaman.(bu örnekte minimum 1000 ms ve maksimum 2000 ms) b) İşaret kutusu (Randomize time between events) seçili ise, bilgisayar belirlediğiniz MİNİMUM ve MAKSİMUM değerlerden random seçecektir. c) List of available GO and NOGO events her GO veya NOGO olayı için basılması gereken tuşu belirleyebilirsiniz. d) Amount to generate Kaç tane GO ve NOGO olayı yaratılmasını istediğinizi belirleyebilirsiniz. Bu örnekte NOGO ların GO lara oranı 4:1 dir. e) GO-NOGO randomization programın olayları ne kadar randomize edeceğini belirlemenizi sağlar. Bunu Next e bastıktan sonra açılacak liste editöründe manüel olarak ta yapabilirsiniz. Next >> tuşuna basılınca olay listesi otomatik olarak hazırlanacaktır. Next >> e bastığınızda aşağıdaki pencere gelecektir. OK basıp devam edin: Bundan sonra Event Presentation Editor Olay Sunum Editörü penceresi gelecektir.

15 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V Örnek 2: VEP Deneyine Bir Örnek Aşağıdaki görüntüde, VEP deneyi için ADIM 1 parametreleri gösterilmektedir: Aşağıdaki görüntüde, ADIM 2 parametreleri gösterilmektedir. Bu ekranda, pattern dönüşüm uyarı frekansını, uyarı miktarını, kullanmak istediğiniz resim dosyasını ayarlayabilirsiniz. Next >> e bastığınızda çıkan pencereyi onaylayın. Daha sonra OK e basarak devam ederek Olay Sunum Editörü gelecektir.

16 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V BioTrace+: Olay Sunum Editörü BioTrace+ olay sunum editörü (event presentation editor), sizin belirlediğiniz parametrelere göre türetilmiş olayların (uyarı) tamamının görüldüğü bir ekrandır. Olaylara basarak önizleme yapabilirsiniz. Move Up, Move Down ve Remove Event tuşları ile tek olay yukarı, tek olay aşağı ve seçili olayı silme işlemlerini yapabilirsiniz. Remove but keep time işaret kutusu işaretliyken bir olayı sildiğinizde zamanda bir boşluk bırakmayı veya zaman sekansını değiştirmemeyi seçebilirsiniz. Start Test tuşuna bastığınızda, olay listesi aşağıya doğru ilerleyerek size olayların bir önizlemesini sunacaktır. LOAD ve SAVE tuşları, sunum yüklemeyi ve kaydetmeyi sağlar. Öntanımlı olarak bu veriler \BioTrace\Presentations klasöründe saklanır. Eğer listedeki sunumdan memnunsanız ve bir dahaki sefere de aynı sunumun yüklenmesini istiyorsanız RUN this presentation at next recording işaretli olmalıdır. OK tuşuna basarak bu pencereyi kapatabilirsiniz.

17 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V BioTrace+: ERP/EP Yapmak ERP veya EP yapmak, onu yaratmak veya yüklemek kadar basittir Run this presentation kutusuna işaret koyun: Bundan sonra her zamanki gibi bir feedback ekranı yüklemeniz gerekir. (Örneğin EEG Master screen) Her zamanki gibi kayda başlayın. Kayıt başlamadan önce program size sunumu isteyip istemediğinizi soracaktır. Sunumu başlatmak için OK veya iptal etmek için CANCEL tuşuna basıp kaydı sunum olmadan da yapabilirsiniz. Dikkat: Eğer RESİMLİ bir sunum yapacaksanız, BioTrace+ resimleri ikinci bir ekranda göstermeye çalışacaktır. Ana monitörü sinyalleri kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Eğer ikinci monitör yok ise ana monitör kullanılacaktır. Bu durumda lütfen içinde sanal enstrümanların olmadığı boş bir ekran yükleyin.

18 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V BioTrace+: ERP/EP Averaged Response Analysis Ortalama Tepki Analizi ERP veya EP sunumu bittikten sonra (ve seans durdurulduktan sonra), ana menüden Averaged Response Analysis veya özet ekranından sağ tuşa basarak Analizler altından, Ortalama Tepki Analizi özelliğini seçebilirsiniz. Sonraki diyalog kutusunda hangi EEG kanallarını analiz için kullanmak istediğinizi belirtmelisiniz. Aşağıdaki örnek, NeXus-10 da kullanılan iki standart kanalı göstermektedir. Bu ekrandan sonra, ERP Analysis diyalog kutusuna geçilir.

19 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V ERP Analysis dialog kutusunda, aşağıdaki opsiyonlar bulunur: 1) Görmek istediğiniz tek veri kanalı. (örn. EEG1) 2) Kıyaslamak istediğiniz iki ERP durumu. (örn NOGO ve GO) 3) Tüm kanallar için üst üste bindirmek istediğiniz ERP durumları. 4) ERP grafiklerine eklemek ve gösterilmesini istediğiniz markörler. Aşağıdaki örnek, 100 GO olayı (yeşil) ve 250 NOGO olayı (kırmızı) ve ham EEG1 kanalı verisinin ortalama tepkisini göstermektedir. Compute/Refresh ERP Graphs tuşuna basarak, ERP grafikleri seçeceğiniz durumlara göre tekrar hesaplanacaktır. Save ERP: ASCII file tuşuna basarak BioTrace+ ERP grafiklerini başka programlarda da okuyabilmeniz için ASCII formatında kaydedecektir.

20 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V NeXus-32 İle 21 Kanallı bir ERP Örneği: Aşağıdaki örnek, NeXus-32 ile kaydedilmiş 100 GO (yeşil) ve 400 NOGO (kırmızı) olayı EEG1 ham verilerinin averaj tepkisini gösterir. Sağdaki grafik, tüm kanalların durum 1 için (NOGO) üst üste binmemiş halini gösterir. NeXus-32 ile ERP veya EP kaydetmek NeXus-10 a çok benzer. NeXus-32, 19 EEG kanalı ve 2 adet Linked Ear kanalı kullanacaktır ve bu nedenle ERP ye başlamadan önce bu kanalları seçmeniz gerekecektir. Aşağıda buna ilişkin bir örnek görülebilir. (34 52 arası seçim)

21 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V BioTrace+: ERP/EP Veri Dışa Aktarımı ERP veya EP de ERP Analysis diyalog kutusunda Save ERP: ASCII file a basıldığında, ortalama tepki dalga formu verilerini ASCII dosyası olarak kaydedebilirsiniz. (tab separated) Averajlanmış EEG verisi microvolts pk-pk (vertical axis) şeklinde kaydedilir ve (Microsoft ) Excel, SPSS veya Matlab gibi uygulamalarda rahatlıkla açılabilir. Microsoft Excel için örnek görülmektedir. Burada yatay eksen, 512 samples/sec ile örnekleme eksenidir.

22 NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları V Tavsiye Edilen Literatüre Kısa Bir Örnek: 1) An introduction to the event-related potentials technique, by Stephen J.Luck. ISBN ) Event-Related Potentials, a Methods Handbook, edited by Todd C. Handy. ISBN ) Essentials of Clinical Neurophysiology by Karl E. Misulus. ISBN X 4) Visual evoked potentials standard (2004), by J. Vernon Odom et al. 5) Guidelines for using human event related potentials to study cognition: Recording standards and publication criteria., by T.W. Picton et al. (2000) < DOKÜMAN SONU > NeXus veya BioTrace+ programı ve ERP/EP fonksiyonları hakkında daha fazla ve güncel bilgi için,lütfen yerel dağıtıcınız veya Mind Media ile adresinden temasa geçmekten çekinmeyiniz. Not: Bu dokümanın Telif Hakları, Mind Media BV 2009 a aittir ve içeriği değiştirilemez veya kopyalanamaz. Bununla birlikte bu dokümanın orijinal haliyle dijital ortamda PDF olarak dağıtımı serbesttir. Yazar: Erwin Hartsuiker (Hollanda) Tarih: Nisan 2009, Version V0.92 NOTLAR

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1 DELAB TM-18C KAÇAK AKIM RÖLESİ İÇERİK GENEL / BUTON FONKSİYONLARI.2 PARAMETRE AYARLARI...2 PARAMETRE AÇIKLAMALARI 3 KAÇAK AKIM AYARLARI...3 AÇMA SÜRESİ AYARLARI.3 AŞIRI AKIM AYARLARI...4 ÇALIŞMA SÜRESİ..4

Detaylı

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU EPA100 cihazınızı USB ile bilgisayarınıza bağlayarak çeşitli ayarlar yapabilir, okunan değerlerin grafiğini çıkartabilir, cihaz üzerinde yaptığınız bütün fonksiyonlara

Detaylı

Harita güncelleme direktifleri

Harita güncelleme direktifleri Harita güncelleme direktifleri ilk olarak Türkiye haritasını güncellemeniz için http:// www.mlsnavigasyon.com.tr web sitesine üye olarak kaydolmanız gerekiyor. 1) Yeni üye kaydı ve Güncelleme A) Web sitesinden

Detaylı

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler yapabilir, müzik dosyaları ekleyebilir, mikrofon

Detaylı

Nefes / Solunum / Kalp Hızı Değişkenliği

Nefes / Solunum / Kalp Hızı Değişkenliği MONOMER MEDİKAL Nefes / Solunum / Kalp Hızı Değişkenliği NeXus Ailesi Sistemler İçin HRV Fonksiyonları www.monomermedikal.com Uyarı: Bu kılavuz kesinlikle tıbbi bir kaynak olarak kullanılmamalıdır. Bu

Detaylı

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir?

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir? İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR İmage nedir? Sistem yüklemelerini en kolay ve en hızlı şekilde yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Format atılan bir bilgisayara önce işletim

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

KLİMA UZAKTAN KUMANDA KULLANIM KLAVUZU

KLİMA UZAKTAN KUMANDA KULLANIM KLAVUZU KLİMA UZAKTAN KUMANDA KULLANIM KLAVUZU Ürünümüzü tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Lütfen cihazı çalıştırmadan önce bu kullanım klavuzunu dikkatlice okuyunuz. İÇİNDEKİLER Uzaktan kumanda tanıtımı

Detaylı

Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu

Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz Magic Pass cihaz cihaz bağlantı ve kullanıma yönelik doğru çalışma alışkanlıkları konusunda bilgiler vermektedir. Daha detaylı

Detaylı

Ürün Kutusu. Kargoyla teslim edilen ürün kutusu. Ürün kutusundaki temel bileşenler

Ürün Kutusu. Kargoyla teslim edilen ürün kutusu. Ürün kutusundaki temel bileşenler Kurulum Sunumu Ürün Kutusu Kargoyla teslim edilen ürün kutusu Ürün kutusundaki temel bileşenler Not: Kutu içerisindeki tüm bileşenlerin eksiksiz teslim edildiğinden emin olunmalıdır. Ürün Kutusundaki Bileşenler

Detaylı

BQ300 RF Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK

BQ300 RF Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK RF Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı Şeması...

Detaylı

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS DS150E Kullanıcı El Kitabı 1 Ana bileşen...3 Kurulum talimatları...5 Bluetooth Ayarları...26 Arıza Teşhis Programı...39 Dosya...41 Ayarlar...43 Belgeler...51 Yardım...53 OBD İletişimi...56 Yazdır ve Kaydet...66

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

NeXus Sensörleri. Elektrofizyolojik Sensörler MONOMER MEDİKAL. www.monomermedikal.com

NeXus Sensörleri. Elektrofizyolojik Sensörler MONOMER MEDİKAL. www.monomermedikal.com MONOMER MEDİKAL NeXus Sensörleri Elektrofizyolojik Sensörler www.monomermedikal.com Uyarı: Bu dokümanda yer alan sensörler sadece örnek amaçlıdır. NeXus sistemleri çok yönlü ve işlevli sistemlerdir. Bu

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

GDMFX MT4 İKİLİ OPSİYON YATIRIM KILAVUZU

GDMFX MT4 İKİLİ OPSİYON YATIRIM KILAVUZU GDMFX MT4 İKİLİ OPSİYON YATIRIM KILAVUZU İKİLİ OPSİYON HESABI AÇMAK 1. MetaTrader 4 platformu üzerinde tek bir hesapla hem İkili Opsiyon, hem de Forex ticareti yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken web

Detaylı

LOGO 3 SERİSİ: KULLANICI DENEYİMİNİN BİTMEYEN YOLCULUĞU

LOGO 3 SERİSİ: KULLANICI DENEYİMİNİN BİTMEYEN YOLCULUĞU MART 2018 www.bilser.net LOGO 3 SERİSİ: KULLANICI DENEYİMİNİN BİTMEYEN YOLCULUĞU NETSIS 3 ENTEGRE NETSIS 3 STANDARD NETSIS 3 ENTERPRISE GO 3 TIGER 3 TIGER 3 ENTERPRISE Sayfa : 1 / 8 LOGO 3 SERİSİ: KULLANICI

Detaylı

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: 1- Demo Hesap Açılışı (Gerçek Hesap Girişi) 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı

Detaylı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı EndNote Web Hızlı Başvuru kartı THOMSON SCIENTIFIC Web öğrencilere ve araştırmacılara çalışmalarını yazarken yardımcı olacak şekilde tasarlanmış Web tabanlı bir servistir. ISI Web of Knowledge, EndNote,

Detaylı

1. Daha önce bilgisayarınıza USB bağlantı noktasından hiç kurup kullanmadığınız bir USB yazıcı paylaşacaksanız, lütfen tıklayınız.

1. Daha önce bilgisayarınıza USB bağlantı noktasından hiç kurup kullanmadığınız bir USB yazıcı paylaşacaksanız, lütfen tıklayınız. USB Yazıcı Paylaşımı Windows Vista USB Yazıcı Paylaşımı 1.1 USB bağlantı noktasından hiç kurup kullanmadığınız bir USB yazıcı paylaştırma 1.2 Bilgisayarınıza USB portundan direkt bağlı ve aktif olarak

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama Bölüm 1:SMART Board, bilgisayar ve projeksiyon cihazının bağlanması SMART Board interaktif tahtaları dokunmatiktir ve bilgiyasayar ve projeksiyon cihazıyla üçlü

Detaylı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu 1- Demo Hesap Açılışı 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı 7- Göstergeler

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Fark Basınç Ölçüm Cihazı PCE-P01/05

Kullanım Kılavuzu Fark Basınç Ölçüm Cihazı PCE-P01/05 PCE Teknik Cihazları Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah Ataman Sok. No.:4/4 Türkiye Tel: 0212 471 11 47 Faks: 0212 705 53 93 info@pce-cihazlari.com.tr www.pce-instruments.com/turkish Kullanım Kılavuzu Fark Basınç

Detaylı

1. Başlarken. 1.1 Güvenlik Önlemleri. 1.2 Sistem Gereksinimleri. 1.3 Paket İçeriği

1. Başlarken. 1.1 Güvenlik Önlemleri. 1.2 Sistem Gereksinimleri. 1.3 Paket İçeriği 1. Başlarken 1.1 Güvenlik Önlemleri Prestigio Data Racer I ın kullanımından önce lütfen tüm güvenlik önlemlerini inceleyin. Cihazı doğru şekilde çalıştırmak için bu kitapçıkta belirtilen tüm prosedürleri

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir.

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir. Eğitimde Google Doküman Uygulamaları 1.1 Google Uygulamalarına Giriş Google Doküman uygulamaları, hem öğretmenler, hem öğrenciler, hem de veliler için birçok farklı özellik sağlar. Kelime işleme, elektronik

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

HIZLI KULLANMA KLAVUZU

HIZLI KULLANMA KLAVUZU HIZLI KULLANMA KLAVUZU 7, 10 MODELLER : HOMEPRO vivimat PRO3 HOMEPRO vivimat COMFORT HOMEPRO vivimat PRIME HOMEPRO vivimat LITE SİSTEME GİRİŞ / LOGIN Ev içerisinden kullanmak için (LAN) iç IP kutusuna

Detaylı

Hızlı Başlangıç: Ses ve Görüntüyü kullanma

Hızlı Başlangıç: Ses ve Görüntüyü kullanma Hızlı Başlangıç: Ses ve Görüntüyü kullanma Uygun bir mikrofon ve hoparlörlere sahipseniz, Microsoft Lync 2010 iletişim yazılımını sesli aramalar için kullanabilirsiniz. Kurumunuzda kullanımı önerilen,

Detaylı

WAE Music uygulamasını indirin

WAE Music uygulamasını indirin TÜRKÇE 3 1. Açma/Kapama düğmesi 2. FM/Bluetooth modu 3. 4. 3+4. 5. Pil göstergesi 6. FM/Bluetooth göstergesi 7. USB Girişi 8. Giriş Hattı 9. Koruyucu kapak 10. ¼" montaj için vida deliği 11. Bilek askısı

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

Microsoft PowerPoint

Microsoft PowerPoint Microsoft PowerPoint GİRİŞ Microsoft Powerpoint bir sunum hazırlama programıdır. Microsoft Powerpoint sayesinde sunumlarınıza içerisinde ses,video,animasyon,grafik,resim,köprüler,web içerikleri ve çeşitli

Detaylı

SATFINDER SF03HD DRİVER FREKANS VE YAZILIM YÜKLEME TALİMATI DRİVER YÜKLEME TALİMATI FREKANS YÜKLEME TALİMATI YAZILIM YÜKLEME TALİMATI SIGNAL METER

SATFINDER SF03HD DRİVER FREKANS VE YAZILIM YÜKLEME TALİMATI DRİVER YÜKLEME TALİMATI FREKANS YÜKLEME TALİMATI YAZILIM YÜKLEME TALİMATI SIGNAL METER 1.0 1.1 1.2 SATFINDER SIGNAL METER HD SF03HD DRİVER FREKANS VE YAZILIM YÜKLEME TALİMATI DRİVER YÜKLEME TALİMATI FREKANS YÜKLEME TALİMATI YAZILIM YÜKLEME TALİMATI 02 06 08 DRİVER YÜKLEME TALİMATI SF03HD

Detaylı

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ]

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ] 1. Kurulum Tam ekranda iken MENU tuşuna basın ve menüye girin. [ / ] tuşlarına basarak Kurulum, Kanal Düzenleme, Sistem Ayarları ve Medya Merkezi menülerine geçiş yapabilirsiniz. Kurulum menüsü altından

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı

Türkçe. VideoCAM GE111 özellikleri. VideoCAM GE111 in Kurulumu. 1 Snapshot (Çekim) Tuşu. 2 LED Göstergesi. 3 Objektif

Türkçe. VideoCAM GE111 özellikleri. VideoCAM GE111 in Kurulumu. 1 Snapshot (Çekim) Tuşu. 2 LED Göstergesi. 3 Objektif VideoCAM GE111 özellikleri 1 Snapshot (Çekim) Tuşu 2 LED Göstergesi 3 Objektif VideoCAM GE111 in Kurulumu 1. Lütfen önce sürücüyü kurun, sonra VideoCAM GE111 ı USB portuna bağlayın. 2. VideoCAM GE111 sürücüsünün

Detaylı

Hızlı başlangıç kılavuzu

Hızlı başlangıç kılavuzu Philips GoGear müzik çalar Hızlı başlangıç kılavuzu TR SA1MXX02B SA1MXX02K SA1MXX02KN SA1MXX02W SA1MXX04B SA1MXX04K SA1MXX04KN SA1MXX04P SA1MXX04W SA1MXX04WS SA1MXX08K Başlarken Ana menü hakkında genel

Detaylı

İÇİNDEKİLER Güvenlik Paket içeriği Telsiz Şeması Telsiz şeması açıklamaları Bataryanın takılması Antenin takılması Cihazın şarj edilmesi Temel işlemler Göstergeler ve anlamları Temizlik ve Bakım Uyarılar

Detaylı

AKUVOX R29 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU

AKUVOX R29 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU AKUVOX R29 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon: V1.1 Tarih: 09.07.2018 Yetkili Email: info@akuvoxinterkom.com. Yetkili Telefon: 0212 216 4466 KULLANIM KILAVUZU HAKKINDA R29 Serisi Kullanım

Detaylı

AYBEY ELEKTRONİK ACAS Asansör Anons Sistemi KULLANIM KILAVUZU F/7.5.5.02.78 R:0

AYBEY ELEKTRONİK ACAS Asansör Anons Sistemi KULLANIM KILAVUZU F/7.5.5.02.78 R:0 AYBEY ELEKTRONİK ACAS Asansör Anons Sistemi KULLANIM KILAVUZU ACAS ASANSÖR ANONS SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU SÜRÜM: 1.0 AYBEY ELEKTRONİK LTD. ŞTİ. Fabrika : Orhanlı Mah. Katip Çelebi Cad. No:17 B/1 Tuzlaİstanbul

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Radyasyon Ölçüm Cihazı PCE-SPM 1

Kullanım Kılavuzu Radyasyon Ölçüm Cihazı PCE-SPM 1 Radyasyon Ölçüm Cihazı PCE-SPM 1 Versiyon 1.1 18/04/2017 İçindekiler 1 Özellikler... 3 2 Teknik Özellikler... 3 3 Fonksiyonlar... 3 3.1 Solar Sensör... 3 3.2 LCD Ekran... 3 3.3 ON/OFF/ Zaman Tuşu... 3

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

ART S602W Standalone Kart Okuyucu

ART S602W Standalone Kart Okuyucu ART S602W Standalone Kart Okuyucu ART S602W Standalone kart okuyucuya ait genel bilgiler, montaj, kablolama, programlama bilgileri ve teknik özellikleri hakkında detaylı açıklama. www.artelektronik.com

Detaylı

EMİN LOFT MANAGER PIGEON PEDIGREE PROGRAMI KULLANIM BİLGİLERİ

EMİN LOFT MANAGER PIGEON PEDIGREE PROGRAMI KULLANIM BİLGİLERİ EMİN LOFT MANAGER PIGEON PEDIGREE PROGRAMI KULLANIM BİLGİLERİ 1 Kuş Detayları (Kayıt, Silme vb.) 2 Soyağacı Görüntüleme 3 Yarış Ekleme 4 Raporlar 5 Irk, Renk vb. Sabit Bilgi Girişi 6 İletişim Bilgileri

Detaylı

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU)

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) Tekrarlayıcı modu var olan bir kablosuz bağlantıyı tekrarlayarak daha uzak mesafelere genişletmek ve yaymak amacıyla kullanılır. Aşağıdaki adımları takip

Detaylı

Ağ Projektörü Çalıştırma Kılavuzu

Ağ Projektörü Çalıştırma Kılavuzu Ağ Projektörü Çalıştırma Kılavuzu İçindekiler Hazırlık...3 Projektörü bilgisayarınıza bağlama...3 Kablolu bağlantı... 3 Projektörün uzaktan bir web tarayıcısı vasıtasıyla kontrol edilmesi...5 Desteklenen

Detaylı

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

ART S603W Standalone Kart Okuyucu

ART S603W Standalone Kart Okuyucu ART S603W Standalone Kart Okuyucu ART S603W Standalone kart okuyucuya ait genel bilgiler, montaj, kablolama, programlama bilgileri ve teknik özellikleri hakkında detaylı açıklama. www.artelektronik.com

Detaylı

BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa

BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa Hugin ALPHA Alpha ER-425TX ER-350N BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 Bilgisayar

Detaylı

24 KANALLI DOREMİ SİSMİK CİHAZI

24 KANALLI DOREMİ SİSMİK CİHAZI Kırılma-Yansıma-MASW-Remi uygulamaları için 24 KANALLI DOREMİ SİSMİK CİHAZI DoReMi, Sismik Kırılma,Sismik Yansıma MASW,REMI ve Kuyu Sismiği çalışmaları için geliştirilmiş modüler sayısal jeofon dizilim

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP) SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP) İÇİNDEKİLER 1- ÖN GEREKSİNİMLER 2- BİR SEFERE MAHSUS YAPILACAK İŞLER 2.1- Kablosuz

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA) SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA) İÇİNDEKİLER 1- ÖN GEREKSİNİMLER 1.1- Vista - Klasik Başlat Menüsüne Geçiş Yapmak

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

Kurulum Kılavuzu ve Kullanıcı Kılavuzu

Kurulum Kılavuzu ve Kullanıcı Kılavuzu Kurulum Kılavuzu ve Kullanıcı Kılavuzu İçindekiler GfK Internet Monitör... 2 Sistem Gerekleri... 2 Google Chrome ile İndirme... 2 Kurulum... 3 İfşa Etmeme Sözleşmesini Kabul Etme... 4 Kurulum Sihirbazı...

Detaylı

Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır.

Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır. Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır. Simulink bir Grafik Kullanıcı Arayüzü (Graphical User

Detaylı

TESTBOX2010 Kullanım Kılavuzu

TESTBOX2010 Kullanım Kılavuzu TESTBOX2010 Kullanım Kılavuzu 2013 İÇİNDEKİLER 1. UYARILAR..3 2. GENEL TANITIM...4 3. TESTBOX2010 Cihaz Teknik Özellikleri 4 4. TESTBOX2010 Cihaz Görünümleri 5 4.1-Cihaz Üst Görünümü...5 4.2-Cihaz Arka

Detaylı

1/13. Programı kullanmadan önce lütfen indirdiğiniz dosya içerisindeki açıklamaları okuyunuz.

1/13. Programı kullanmadan önce lütfen indirdiğiniz dosya içerisindeki açıklamaları okuyunuz. BFT2006_0.1.4 Programı Linux kullanıcıları için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2006 yılı birim fiyat adlarını ve poz numaralarını EXCEL vb. herhangi bir elektronik tablolama programı kullanmadan veya sektörel

Detaylı

B2 KANTAR İNDİKATÖRÜ KULLANIM KILAVUZU

B2 KANTAR İNDİKATÖRÜ KULLANIM KILAVUZU Sürüm 1.0 ERTE Endüstriyel Elektronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adres Sakarya Cad. 142/A Balçova İZMİR TÜRKİYE Telefon +90 232 259 7400 Faks +90 232 259 3960 E-posta Web sitesi bilgi@erte.com.tr

Detaylı

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Yükleme ve Güncelleştirme BIOS yazılımını, uygulamaları, sürücüleri güncelleştirme ve Windows Update'i çalıştırma Yükleme türünü seçme Windows

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK

BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Genel Bilgi... 3 2. Program Ayarlarının ve Cihaz Bağlantısının

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Temmuz 2012 Turgut Özal Üniversitesi web sitesi yönetim paneline aşağıdaki link yardımıyla ulaşabiliriz. http://www.turgutozal.edu.tr/webmin/ Karşımıza

Detaylı

EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar

EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar Hoşgeldin sayfası/ Otomatik ülke algılama Yeni tasarlanmış başlangıç sayfası, cihazın ayarlarına dayalı otomatik ülke algılama özelliğine sahiptir. October 10, 2017

Detaylı

ZWCAD +2012. Önemli. Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu

ZWCAD +2012. Önemli. Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu Sayfa - 2 ZWCAD +2012 Tek Kullanıcı Sürümü Lisans Kodu Kullanarak Yükleme Kılavuzu Önemli ZWCAD de aktivasyon işlemini yaptığınızda lisans kodu, yükleme yapılan bilgisayara kilitlenir. Bu sebeple lisans

Detaylı

Konftel 55Wx Hızlı Referans Kılavuzu

Konftel 55Wx Hızlı Referans Kılavuzu TÜRKÇE Konftel 55Wx Hızlı Referans Kılavuzu Konftel 55Wx masa üstü telefonunuza, cep telefonunuza ve bilgisayarınıza bağlanabilen bir konferans ünitesidir. Konftel in benzersiz ses teknolojisi, OmniSound

Detaylı

HIZLI BAşVURU KILAVUZU

HIZLI BAşVURU KILAVUZU HIZLI BAşVURU KILAVUZU Windows Vista için İçindekiler Bölüm 1: Sistem Gereksinimleri...1 Bölüm 2:...2 Yerel Yazdırma Yazılımını Yükleme... 2 Ağdan Yazdırma Yazılımını Yükleme... 5 Bölüm 3: WIA Sürücüsünü

Detaylı

SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu

SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1.Bölüm:............................ Programın Amacı ve Size Katacakları 2.Bölüm:........................... Programın Genel Özellikleri 3.Bölüm:............................

Detaylı

IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu

IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu İçindekiler Sporcu İçin Kullanıcı Hesabı Oluşturma Profilimi düzenle Herkese açık profilini görüntüle Profil metninizi düzenleyin Fotoğrafınızı değiştirme / Ekleme Yarışmalarımı

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KLAVUZU

HIZLI BAŞLANGIÇ KLAVUZU HIZLI BAŞLANGIÇ KLAVUZU ÇEKIM EKRANI POZLAMA SÜRESİ Pozlama süresini düzenlemek için dokunun (Manüel kontroller Ayarlar ekranındadır) ISO HASSASLIĞI ISO hassaslığını düzenlemek için dokunun (Manüel kontroller

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0)

Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0) Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0) A. Öğretmen Girişi a b c d B. Ana Menü a. Kullanıcı bilgisi : Bu alana yazılacak bilgiyi size Usta Aritmetik firması sağlamaktadır. b. Şifre

Detaylı

Unidrive M200, M201 (Boy 1-4) Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Unidrive M200, M201 (Boy 1-4) Hızlı Başlangıç Kılavuzu Bu kılavuzun amacı bir motoru çalıştırmak üzere bir sürücünün kurulması için gerekli temel bilgileri sunmaktır. Lütfen www.controltechniques.com/userguides veya www.leroy-somer.com/manuals adresinden indirebileceğiniz

Detaylı

1. GENEL ÖZELLİKLER... 2. 2. PROGRAMIN KURULMASI ve ÇALIŞTIRILMASI... 4 3. PROGRAM MENÜLERİ... 5 4. ANA MENÜ... 5 5. RAPORLAR MENÜSÜ...

1. GENEL ÖZELLİKLER... 2. 2. PROGRAMIN KURULMASI ve ÇALIŞTIRILMASI... 4 3. PROGRAM MENÜLERİ... 5 4. ANA MENÜ... 5 5. RAPORLAR MENÜSÜ... İÇİNDEKİLER 1. GENEL ÖZELLİKLER... 2 2. PROGRAMIN KURULMASI ve ÇALIŞTIRILMASI... 4 3. PROGRAM MENÜLERİ... 5 4. ANA MENÜ... 5 5. RAPORLAR MENÜSÜ... 7 6. AYARLAR MENÜSÜ... 8 7. HAKKINDA... 9 8. ÇIKIŞ...

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 1. Paket İçeriği 1. 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 1 2 9 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Detaylı

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavyeler standart Q veya F klavye diye iki şekilde bulunur. Burada Q klavye ile ilgili bilgiler verilecektir. Bir klavyenin Q veya F oluşu klavye köşesindeki harften

Detaylı

U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH

U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH COMMUNICATION S U PPOR T U SB M I N I ADAPTE R BLUETOOTH CLASS I I EL KITABI NI-707520 COMMUNICATION S U PPOR T U SB ADAPTE R BLUETOOTH CLASS I I Öncelik le bu Blu etoot h Ada p t örü satın ald ı ğ ı n

Detaylı

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Her Okula 1 Adet Çok Fonksiyonlu Yazıcı 1 Adet Doküman Kamera Her Dersliğe Etkileşimli Tahta Panel Tip Etkileşimli Akıllı Tahta Kablolu İnternet Bağlantısı Her Öğretmene

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ Kullanma Kılavuzu 01 Kasım 2010 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir yazılım

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

Parametre stick yöneticisi ACS432. AGU2.56 parametre sticklerin programlanması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları

Parametre stick yöneticisi ACS432. AGU2.56 parametre sticklerin programlanması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları Parametre stick yöneticisi ACS432 AGU2.56 parametre sticklerin programlanması için PC yazılımı Kurlum ve çalıştırma talimatları 1 İçindekiler 1. ACS432 nin kapsamı.. 3 2. ACS432 nin yüklenmesi / kaldırılması..

Detaylı

Đçindekiler. Paket Đçeriği

Đçindekiler. Paket Đçeriği SCSI Serisi Net DVR Kullanım Kılavuzu V2.1 Đçindekiler 1. HDD Kurulumu... 3 2. DVR Bağlantısı... 4 3. DVR ın Açılması... 6 4. DVR a Giriş... 6 5. Tarih Saat Ayarı... 7 6. IP Adres Ayarı... 7 7. HDDFormatlama...

Detaylı

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış Özelliklere Genel Bakış Giriş 7-inç TFT LCD Görüntü çözünürlüğü: 480(En) x 234(Boy) Görüntü modu: 4:3 ve 16:9 Desteklenen dosya biçimleri: JPEG & Hareketli-JPEG (320x240 QVGA 15 fps; 640x480 VGA 6 fps.)

Detaylı

VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ

VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ VESTEL VIDEOWALL VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ Vestel Videowall ile ister ekranları birleştirerek aynı anda birden fazla yayını izleyin, ister tek bir yayını yüksek

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS 7)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS 7) SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS 7) İÇİNDEKİLER 1- İSTEĞE BAĞLI YAPILACAK İŞLER 1.1- Denetim Masası Görüntüleme Ölçütü

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

AKINSOFT OfficeMessenger

AKINSOFT OfficeMessenger AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 20.01.2011 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Yerel ağlarda (ofis veya ev) veya internet üzerinden (E-Ofis programı entegrasyonu sayesinde)

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

DICENTIS. Wireless Conference System. User manual

DICENTIS. Wireless Conference System. User manual DICENTIS Wireless Conference System tr User manual DICENTIS İçindekiler tr 3 İçindekiler 1 Güvenlik 4 2 Bu kılavuz hakkında 5 2.1 Hedef kitle 5 2.2 Telif hakkı ve feragatname 5 2.3 Belge geçmişi 5 3 Sisteme

Detaylı

Kullanım Kılavuzu PCE-PH 22

Kullanım Kılavuzu PCE-PH 22 PCE-PH 22 Versiyon 1.1 29/06/2016 İçindekiler 1 Özellikler... 3 2 Genel açıklama / Teknik Özellikler... 3 3 Fonksiyonlar... 4 4 Kalibrasyon... 4 5 Ölçüm Yöntemi... 5 5.1 ph Ölçümü... 5 5.2 Data-Hold...

Detaylı

İnteraktif Oyun Odyometresi. Genel Giriş

İnteraktif Oyun Odyometresi. Genel Giriş İnteraktif Oyun Odyometresi Genel Giriş R17A Hava Yolu başlığı ile genel görünüm Giriş RESONANCE R17A hava, kemik iletimi ve konuşma testini 7 inch'lik ekranında eşsiz, taşınabilir ve kablosuz bir şekilde

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları 1. Kutu İçeriği 1. 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 15 16 3 4 5 6 1 2 13 14 10 9 8 11 12 7 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8

Detaylı

Web Hizmeti Bağlantıları

Web Hizmeti Bağlantıları Web Hizmeti Bağlantıları Web hizmeti için bağlantılar, Sistem Yönetmeni program bölümünde Yönetim menüsü altında yer alan Web Hizmeti Bağlantıları seçeneği ile kaydedilir. WEB Sayfası Tasarımları WEB sayfasında

Detaylı

5. Video Uygulamaları

5. Video Uygulamaları 5. Video Uygulamaları Herhangi bir program gereksinimi duymadan çevrimiçi olarak videolar üretmek için kullanılan uygulamalardır. Seminerin bu kısmında, kısa ve anime edilmiş videolar oluşturmayı sağlayan

Detaylı

Kutu İçeriği. HDMI Kablo Güç Adaptörü

Kutu İçeriği. HDMI Kablo Güç Adaptörü Türkçe Kutu İçeriği Kullanma Kılavuzu HDMI Kablo Güç Kablosu Güç Adaptörü SATA Kablosu U.K. Pilleri U.K. 2 Ön Panel Dokunmatik Tuş Standby LED Göstergesi Mini TV Burada TV yayınlarını veya tv logolarını

Detaylı