Nedenleri, Etkileri ve İyileştirme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Nedenleri, Etkileri ve İyileştirme"

Transkript

1 Güç Kalitesi ve Harmonikler: Nedenleri, Etkileri ve İyileştirme Yöntemleri

2 İçindekiler Güç Kalitesi nedir? En önemli güç kalitesi problemleri nelerdir? Harmonikler nedir ve nedenleri nelerdir? Güç sisteminde güç kalitesini düşüren ve harmonikleri arttıran etkiler nelerdir? Güç kalitesini iyileştirme ve harmonikleri azaltma yöntemleri nelerdir? Sorular

3 Güç Kalitesi nedir? AKIM GERİLİM veya FREKANSTA meydana gelen ve cihazların çalışmamasına veya yanlış çalışmasına neden olan sapmalar olarak tanımlanabilir.

4 GİRİŞ Günümüzde, kullanıcıların karşılaştığı Güç kalitesi (PQ) problemleri her geçen gün artmaktadır. Bu problemler şebeke yöneticilerine eleştirileri de beraberinde getirmektedir. Güç kalitesini yükseltme yöntemleri genellikle yüksek maliyetli olduğu için problemin çok iyi tespit edilmesi gereklidir.

5 Güç Kalitesi Probleminin Tarihçesi Güç elektroniği dönüştürücüleri yaygınlaşmadan fabrikalar ve diğer kuruluşlarda yaygın olarak aşağıdaki sistemler kullanılmaktaydı: DA motor Fabrikalarda hareket (pozisyon-hız) kontrol sistemleri Akkor flemanlı lambalar - Aydınlatmada Sincap kafesli asenkron motor- Sabit hız uygulamalarında

6 Bu sistemler kullanılırken ortaya çıkabilecek güç kalitesi problemi zaten azdı, ortaya çıkanlar ise önemli sorunlara (cihazların bozulmasına veya çalışamamasına) yol açmıyor idi. Ayrıca, evlerde kullanılan elektrikli cihazlar oldukça sınırlı idi ve evlerde herhangi bir güç kalitesi problemi yaşanmıyordu. Elektronik te yaşanan devrim denilebilecek gelişmeler (diyot, transistör ve tristörün keşfi ile küçük gate sinyalleri ile daha büyük güçlerin kontrol edilebilir hale gelmesi) bu durumu değiştirdi.

7 Günümüzde yaygın olarak kullanılan anahtarlamalı güç kaynakları, ayarlanabilir hızlı sürücüler ve evlerde kullanılan cihazların büyük kısmı güç sisteminde ani gerilim yükselmeleri (spike), harmonikler ve gürültüler oluşturarak sistemi kirletmektedir.

8 Gerilim Dalgalanması Transients 1 saykıldan daha kısa süre için ortaya çıkan çok hızlı değişimlerdir. Genellikle yıldırım düşmesi veya büyük kapasiteli kondansatör gruplarının devreye girmesi ve çıkması neden olabilir Aydınlatma sisteminde Kıpraşım a neden olmaz Dağıtım merkezlerinde (ve kullanıcıların şebeke bağlantı noktalarında) paratoner kullanılmalıdır. Son kullanıcılar ilave aşırı gerilim koruma sistemi (TVSS) kullanabilirler.

9 Gerilim Dalgalanması Sags / Swells (Gerilim düşmesi/yükselmesi) 3-20 saykıl süren gerilim dalgalanmalarıdır. Genellikle OG hattının sisteme dahil edilmesi, kısa devre durumu, büyük güçlü motorların devreye girmesi gibi ani güç yükselmeleri veya düşmeleri nedenleri ile oluşur Aydınlatma sistemindeki kıpraşım (flicker) bu durumun göstergesidir

10 Sags / Swells (Gerilim düşmesi/yükselmesi) Rüzgar nedeniyle hattın sallanması sırasında değişen endüktansı nedeniyle gerilim düşümleri dolayısıyla hat sonu gerilimi de değişir.

11 Gerilim Dalgalanması Uzun süreli gerilim dalgalanmaları Yük arttığında gerilim düşmekte, yük azaldığında ise gerilim yükselmektedir. Dağıtım merkezlerinde otomatik tap changer lar ile bu sorun giderilmeye çalışılır. ılır. Sistemin gerilim sınırları standartlar ile belirlenmektedir. (Ör: ANSI C84.1: V, IEEE )

12 Gerilim Dalga Şeklinin Bozulması Harmonik Bozulum Dağıtım sisteminin bir sorunu değildir, daha çok yükler nedeniyle oluşur. Şebekeler bu duruma karşı korunmamaktadır.

13 Diğer Problemler Frekans değişimi Glitch Interruption Dengesizlik Çentikler (notches) DA bileşen Gürültü-Noise EMI (Genliği 100µV ile 100V,frekansı 10kHz ile 1GHz olan küçük enerjili bozucu bir dalgadır. Nedenleri; anahtarlamalı güç kaynakları, motor kontrol devreleri,telsiz yayınları ve güç hatları üzerinden yapılan haberleşmedir).

14 120V luk Bilgisayar Donanımının Duyarlılığını Gösteren CBEMA Computer Business Equipment Manufacturers Association 1980 lerin başlarında CBEMA elektronik donanımın güvenilirliğinin sağlanabilmesi için gerekleri gösteren bu eğriyi tanıtmıştır. Eğrisi

15 ITIC 120V luk Bilgisayar Donanımının Duyarlık Eğrisi Information Technology Industry Council Bilgisayarlar ve donanımlarının tepkilerini daha doğru biçimde gösterebilmek için geliştirilmiştir.

16 Bilgisayar Donanımı Etkileyen Bozulmalar (Dranetz-BMI Field handbook for PQ Analysis)

17 Aydınlatma Sistemi

18 IEC ye Göre Güç Kalitesi Problemlerinin Sınıflandırılması Düşük frekansın iletilmesi durumu Signal sistemleri (power line carrier) Gerilim dalgalanmaları (flicker) Gerilim çökmeleri ve kesintiler Gerilim dengesizliği Frekans değişimi Düşük frekanslı gerilimlerin indüklenmesi AC gerilimde DC bileşen bulunması Harmonikler Düşük frekansın yayılması durumu Manyetik ve elektrik alanları IEC=Int. Electrotechnical Commission)

19 IEC ye Göre Güç Sisteminde Karşılaşılan Bozuklukların Kategorileri ve Karakteristikleri

20 Harmonikler Doğrusal olmayan yüklerin (transformatör, ark fırınları, v.b.) etkisiyle; akım ve gerilim dalga biçimleri, periyodik olmakla birlikte sinüsoidal dalga formundan uzaklaşırlar. Bu bozulmuş dalga şekillerinin ifade edilebilmesi için Fourier serilerinden faydalanılır.

21 Fourier Serileri

22 Fourier Serileri

23 Fourier Serileri Tek Dalga Simetrisi f ( t) = f ( t) Bu durumda cos lu terim bulunmaz (A n ler ve F 0 sıfırdır). Çift Dalga Simetrisi f ( t) = f ( t) Bu durumda sin li terim bulunmaz (B n ler sıfırdır).

24 Doğrusal olmayan yük durumunda etkin değer ve güç [ n ( ω θn )] v( t) = V + V cos n t n= 1 [ n ( ω φn )] i( t) = I + I cos n t + P = n= 0 P ( ) = V I + V I cos θ φ = V I + V I cosϕ 0 0 = V I n= 1 n n= 1 V n, rms n, rms n n 0 0 n, rms n, rms n= 1 I n,max n,max 2 n= 1 cosϕ n n

25 Doğrusal olmayan bir yükün sinusoidal bir gerilim ile beslenmesi ( ω θ) v( t) = V cos t + m ( ω φ ) [ ] n n i( t) = I + I cos n t n= 1 ( θ φ ) P = V I + V I cos pf 0 0 n= 1 0 n, rms n, rms n n V I = 0 + V I rms 1, rms cos 1 = 2 P V = = S rms I V m 1 ( θ φ ) cos ( θ φ ) I ( θ φ ) I cos( θ φ ) 1, rms 1 1, rms 1 rms cos rms = I rms 1 THD:Toplam Harmonik Bozulma Dalga şeklindeki bozulma miktarını gösterir. 2 I n, rms n 1 THD = = I DF = 2 2 n I rms I 1, rms 2 1, rms I1, rms 1+ 1 ( ) THD 2 Distorsiyon Faktörü (DF) Sinüsoidal olmayan akım nedeniyle güç faktörünün düşme miktarını gösterir. DF = I I pf = 1, rms rms [ cos( θ φ1) ] DF

26

27 Harmonikler Harmonik bileşenler üç kategoride incelenebilir: Pozitif dizili (sequence) harmonikler Negatif dizili harmonikler Sıfır dizili harmonikler (nötr iletkeninin kesitinin belirlenmesinde önemlidir üçgen bağlantıda bir fazlı çalışma söz konusu olmadığı için bulunmazlar)

28 Harmoniklerin Nedenleri Manyetik devrelerde doyma, Doğrusal olmayan yükler, Doyma bölgesinde çalışan transformatör mıknatıslanma akımları, İndüksiyon ısıtma, Yarı iletken kontrollü cihazlar, Tristörlü dinamik kompanzasyon, Deşarj lambaları, Kesintisiz güç kaynakları, Bilgisayarlar, Elektronik balastlar

29 Belli Başlı Doğrusal olmayan Yükler ve Akımları

30 Doğrusal Olmayan Yükler Akımı, besleme gerilimi ile doğrusal Akımı, besleme gerilimi ile doğrusal olarak değişmeyen yüklere doğrusal olmayan yükler denir.

31 Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Yükler Doğrusal Yük akımı: Saf omik, endüktif ve kapasitif yükler doğrusaldır. Bunun anlamı: Sabit genlikli sinüsoidal bir gerilim uygulanırsa ohm kanuna göre akım değeri hesaplanabilir.(i = E R) Bu nedenle sabit direnç değeri için akım ila gerilim arasındaki ilişki düz bir çizgidir. Akım her zaman gerilim ile aynı frekanslı ve sinüsoidal dir. Doğrusal yükler: Akkor Flamanlı lambalar, rezistanslar (ısıtma) ve motorlar

32 Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Yükler Doğrusal olmayan yükler ve akım dalga şekilleri: Yarı iletken elemanların kullanıldığı elektronik devrelerde akım ile gerilim arasındaki ilişki doğrusal değildir. Bunun anlamı: Doğrusal olmayan yüklerde akım ile gerilim arasındaki ilişkiyi doğrudan tahmin edemezsiniz. Her ikisinin de dalga şekillerine ihtiyacınız vardır. Doğrusal olmayan yükler 1 saykılın belirli bölgelerinde iletimdedir (tristör kontrollü devreler gibi).

33 Harmonik Bileşenlerin Dalga Şekline Etkisi 180 Out of Phase In Phase Fourier Analizi: Periyodik dalga şekilleri, asıl (bozulmuş) sinyalin katı frekanslardaki sinüsoidal sinyallerin toplamı şeklinde ifade edilebilir. Bozulmuş sinyallerin ifade edilmesi için en yaygın kullanılan yöntemdir.

34 Harmoniklerin Etkileri Harmonikler kaynaklarından itibaren sisteme yayılırlar ve üç fazlı dört telli sistemlerde nötr akımının yaklaşık iki katına çıkmasına neden olurlar. Yandaki durumda:

35 Harmoniklerin Etkileri Harmonik akım bileşenleri (veya bozulmuş akım dalga şekli) sistem empedansı üzerindeki gerilim düşümleri nedeniyle gerilim dalga şeklinin de bozulmasına neden olur. Bu aynı noktadan şebekeye bağlanan diğer alıcıları olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tüm güç sistemi ve güç kalitesi kavramı harmoniklerin tanıtılmasıyla değişmiştir.

36 Harmoniklerin Etkileri Harmonikli akımların kaynak gerilimi üzerine etkisi

37 Harmoniklerin Etkileri

38 Harmonik Kaynakları Elektronik Cihazlar Bilgisayarlar (PC/CPU) Lazer yazıcılar Fotokopi makinaları Kesintisiz Güç Kaynakları** Elektronik balastlar Video display terminalleri **Doğrultucular (AC-DC konverter VFD) Kaynak Makinaları Ark Fırınları Serverlar Akü şarj cihazları

39 Doğrusal olmayan yükler tarafından üretilen tipik harmonikler

40 Harmoniklerin Etkileri Gerilim dalga şeklinin bozulmasına neden olurlar Transformatörlerin ve Motorların aşırı ısınmalarına Transformatörler, motorlar ve kesici bobinlerinde histeresiz (mıknatıslanma) kayıplarının artmasına, dolayısı ile verimin düşmesine ve elemanların aşırı ısınmasına neden olur Nötr iletkeninin ısınmasına neden olur Deri etkisi İletkenin dış yüzeyinden akan akım miktarının artmasına dolayısıyla iletkenin ısınmasına neden olur. Gerilimin düşmelerine (özellikle trafoya uzak olan yüklerde) neden olur Yüksek toprak-nötr gerilimine neden olur.

41 Harmoniklerin Etkileri Koruma Rölelerinin ve kesicilerin çalışmaları ile İlgili problemlere neden olurlar Termik/Manyetik Kesicilerde Sigortalar ve bimetal şeritler ---True RMS etkilenmektedir. Harmonik akım bileşenleri eddy akımlarını (kayıplarını) arttırırlar. Bu durum ekstra ısı ortaya çıkarır ve gereksiz açmalara neden olur. (OVER PROTECTION) Elektronik Kesicilerde Temel bileşen ile ilişkili harmonik bileşenlerin genlikleri ve faz açıları akım dalga şeklini etkilediğinden aşağıdaki durumlar gerçekleşebilir: Overprotection : Akımın algılanan tepe değeri > True RMS Underprotection : Akımın algılanan tepe değeri < True RMS Güç sisteminde yük seviyesi ile birlikte değişen harmonik bileşenlerin genlikleri ve faz açıları yanlış ve tahmin edilemeyen aşırı yük uyarılarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

42 Harmoniklerin Etkileri İletişim Problemleri Harmonik bileşenlerin yaydığı gürültü iletişim sinyallerinin doğru okunamamasına neden olur Akımın ölçülmesi problemi- Bozuk dalga şekli nedeniyle (RMS- True RMS) Elektronik elemanların çalışmalarına güvenilememesi Frekansı ölçen veya sinüs sinyalinin sıfır geçişini kullanan elektronik cihazların yanlış çalışmalarına neden olur. Jeneratörlerin hız ve gerilimlerinin denetlenmesini zorlaştırır anma gücüne ulaşamamalarına neden olur Sistemdeki kondansatörlerin ısınmalarına neden olur Bilgisayarlarda (PC/CPU) veri hatalarına/kayıplarına neden olabilir. Güç kaynaklarını ve hassas elektronik donanımı etkilediği için

43 Harmonikler Nasıl Azaltılabilir? Harmonik bileşenli akımlar çeken yüklerin ayrılması Harmonik azaltan transformatörler Faz kaydırma (zig-zag) transformatörler Bazı belirlenmiş harmoniklerin yok edilmesi için kullanılır Pasif Filtre sistemleri

44 Harmonikler Nasıl Azaltılabilir? VFD ve UPS ler için özellikleri: Hat reaktörleri İzolasyon Transformatörleri Harmonik azaltan/faz kaydırma Transformatörleri 12, 18 or 24 pulse doğrultucular Seri/Paralel pasif filtreler (Tuned-Detuned) Aktif Filtreler

45 Pasif (Tuned) Filtreler

46 Pasif (Tuned) Filtreler

47 Pasif (Tuned) Filtreler

48 Pasif (Detuned) Filtreler

49 Aktif Filtreler

50 Hibrit Filtreler

51 Harmonik Azaltma Yöntemleri

52 Harmonikler Nasıl Azaltılabilir? Uygun topraklama Nötr ve toprak iletkenlerinin bir noktada (ana panel veya trafonun sekonderi) bağlanması Nötr iletkenin farklı noktalarda toprağa bağlanması hassas elektronik cihazlar ile etkileşimine neden olabilir. Güç ve kontrol iletkenleri ayrı kanallardan döşenmelidir. Hassas yükler nötr ve toprak iletkenlerini paylaşmamalıdır. Toprak iletkeni olarak boru kullanmaktan kaçınılmalı ve toprak iletkenini devrenin diğer güç iletkenleri ile beraber yerleştirilmelidir. IEEE Std standardına uyulmalıdır.

53 Bilgisayar Sisteminin Topraklanması Radyal veya papatya zinciridaisy chain topraklama Her ne kadar NEC e uygun olsa da küçük potansiyel farkları istenmeyen toprak çevrimlerine neden olur Topraklama için en iyi yöntemdir

54 IEEE Harmonik Standardı (IEEE ) 1992) Current & Voltage Harmonic Distortion Limits as per IEEE Std Current Harmonic Distortion Limits (120V thru 69,000V) in percentage (%) I(SC)/I(L) h<11 11<=h<17 17<=h<23 23<=h<35 THD < < < < > Voltage Harmonic Distortion Limits in percentage (%) Bus Voltage Individual Voltage Distortion (%) Total Voltage Distortion-THD(%) <=69kV >69kV to 161kV >= 161kV I(SC)=Maximum Short Circuit Current, I(L)=Maximum Demand Load Current(Fundamental Frequency Component) h=np+/-1, h=individual harmonic order(odd harmonics), n=natural number, p=pulse configuration

55 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi Faz İletkenleri Deri etkisi nedeniyle ısınmaktadır Topraklama İletkeni Deri etkisi ve eddy akımları nedeniyle ısınmaktadır

56 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi 2 2 Kesiciler Harmoniklerin neden olduğu yüksek ısı nedeniyle yanlış açmalar yapmaktadır. Tepe değeri okuyan kesiciler Crest Factor nedeniyle yanlış açmalar yapmaktadır.

57 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi Nötr iletkenleri Fazlar dengeli dahi olsa nötrden üç ve üçün katı olan harmonikler (3, 6, 15 vb.- sıfır dizili) geçmektedir. İnce kesitli ve paylaşılan nötr iletkenleri tehlikeli olabilmektedir.

58 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi 4 4 Prizlerdeki nötr-toprak gerilimi Yüksek nötr akımları nötr ve toprak arasında yüksek gerilim düşümlerine neden olur.

59 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi Nötr baraları sıfır dizili (3., 9. vb.) harmonikler nedeniyle aşırı yüklenir ve ısınır

60 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi Dağıtım panolarını Dağıtım panolarının metal yüzeyleri eddy (manyetik akılar dolayısıyla indüklenen) akımları nedeniyle ısınır, uğultu ve titreşim oluşur.

61 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi Transformatörler Eddy akımları nedeniyle ısınırlar, izolasyon ömürleri kısalır ve verimleri düşer.

62 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi 9 9 Asenkron motorlar Eddy akımları ve negatif dizili (5., 11., 17., vb.) harmonikler nedeniyle ısınırlar Not Negatif dizili harmonikler motorun dönmesini zorlaştırırlar!

63 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi Kompanzasyon kondansatörleri harmonik bileşenlere karşı reaktansları düşük olduğu için dolaşan yüksek harmonik akımlar kondansatörlerin aşırı ısınmasına ve/veya sigortaların atmasına neden olurlar.

64 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi kw ve kvar sayacı harmonik bileşenler okuma hatalarına neden olabilir.

65 Basitleştirilmiş Dağıtım Sistemi Acil durum besleme sistemlerinde (jeneratörler) hız ve çıkış geriliminin kontrolü harmonikler nedeniyle zorlaşmaktadır. Ayrıca harmonikler iletişim kablolarını ve hassas elektronik cihazları olumsuz etkilemektedir.

Kompanzasyon ve Harmonik Filtreleme. Eyüp AKPINAR DEÜ

Kompanzasyon ve Harmonik Filtreleme. Eyüp AKPINAR DEÜ Kompanzasyon ve Harmonik Filtreleme Eyüp AKPINAR DEÜ Dağıtım Hatlarında Reaktif Güç Kullanıcı yükleri genellikle endüktif olduğu için reaktif güç çekerler Hatlarda, transformatörlerde, iletim hatlarında

Detaylı

Güç Kalitesi Problemleri ve Çözüm Yöntemleri

Güç Kalitesi Problemleri ve Çözüm Yöntemleri Güç Kalitesi Problemleri ve Çözüm Yöntemleri Cihan ŞENEL Güç Kalitesi Departmanı Ürün Mühendisi Ver.1 Rev.2 Haziran 2015 www.aktif.net KOMPANZASYON & HARMONİKLER 1 Sunum İçeriği Güç Kalitesi Nedir? Güç

Detaylı

Kompanzasyon ve Harmonik Filtreleme. Eyüp AKPINAR DEÜ

Kompanzasyon ve Harmonik Filtreleme. Eyüp AKPINAR DEÜ Kompanzasyon ve Harmonik Filtreleme Eyüp AKPINAR DEÜ Dağıtım Hatlarında Reaktif Güç Kullanıcı yükleri genellikle endüktif olduğu için reaktif güç çekerler Hatlarda, transformatörlerde, iletim hatlarında

Detaylı

GENETEK Güç, Enerji, Elektrik Sistemleri Özel Eğitim ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti.

GENETEK Güç, Enerji, Elektrik Sistemleri Özel Eğitim ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. GENETEK Güç, Enerji, Elektrik Sistemleri Özel Eğitim ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. GÜÇ KALİTESİ ve HARMONİK EĞİTİMİ Yeniköy Merkez Mh. KOÜ Teknopark No:83 C-13, 41275, Başiskele/KOCAELİ Telefon-Faks:

Detaylı

KOMPANZASYON SİSTEMLERİ

KOMPANZASYON SİSTEMLERİ Mühendislik Geliştirme Eğitimleri MÜGE 2018 BAHAR DÖNEMİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ 02.05.2018 Özgür BULUT Elektrik Elektronik Mühendisi (SMM) EMO Ankara Şube Üyesi EMO Ankara SMM Komisyon Başkanı ozgurbbulut@hotmail.com

Detaylı

Murat Genç Elektrik ve Elektronik Mühendisi TÜBİTAK-UZAY

Murat Genç Elektrik ve Elektronik Mühendisi TÜBİTAK-UZAY HARMONİKLER Murat Genç Elektrik ve Elektronik Mühendisi TÜBİTAK-UZAY Kapsam Genel Kavramlar Güç Kalitesi Problemleri Harmonikler ve Etkileri Çözüm Yöntemleri Standartlar Sonuç Bir AA Dalganın Parametreleri

Detaylı

Alçak ve Orta Gerilim Tesislerinde Reaktif Güç Kompanzasyonu

Alçak ve Orta Gerilim Tesislerinde Reaktif Güç Kompanzasyonu Alçak ve Orta Gerilim Tesislerinde Reaktif Güç Kompanzasyonu Uğur YAŞA Enerji Kalitesi Ürün Mühendisi Sunum İçeriği Reaktif Güç Kompanzasyonu Harmonikler Alçak Gerilim Kompanzasyonu ve Sistemleri Orta

Detaylı

Amps 0. msec. msec. www.meslekidenetim.com 2,51 5,02 7,53 10,04 12,55 15,06 17,57 -500 -1000 2,5 5, 7,5 10,01 12,51 15,01 17,51 -500 -1000

Amps 0. msec. msec. www.meslekidenetim.com 2,51 5,02 7,53 10,04 12,55 15,06 17,57 -500 -1000 2,5 5, 7,5 10,01 12,51 15,01 17,51 -500 -1000 Harmonik Nedir? İdeal şartlarda şebeke, jeneratörler veya UPS gibi kaynaklardan beslenen yüklerin bir direnç yükü gibi ya da diğer bir değişle lineer bir yük olduğu yani şebeke/jeneratörden Şekil de de

Detaylı

Enerji Kalitesi Nedir?

Enerji Kalitesi Nedir? MÜHENDİSLİK : ÖLÇÜM> ANALİZ> OPTİMUM UYGULAMA Enerji Kalitesi Nedir? Enerji kalitesi; limit değerleri uluslararası standart otoriteleri tarafından belirlenmiş, ölçülen veya hesaplanan parametrelere ait

Detaylı

Reaktif Güç Kompanzasyonu

Reaktif Güç Kompanzasyonu Reaktif Güç Kompanzasyonu 09.05.2017 Satış Müdür Yardımcısı smamus@entes.com.tr 0543 885 22 28 Kompanzasyon nedir? Kompanzasyonun sistemlere etkileri. Kompanzasyon şekilleri. Entes in kompanzasyon ürünleri.

Detaylı

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır.

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır. 3. Bölüm Güç Elektroniğinde Temel Kavramlar ve Devre Türleri Doç. Dr. Ersan KABALC AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Güç Elektroniğine Giriş Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve

Detaylı

HARMONİK FİLTRELİ VE TRİSTÖRLÜ KOMPANZASYON

HARMONİK FİLTRELİ VE TRİSTÖRLÜ KOMPANZASYON HARMONİK FİLTRELİ VE TRİSTÖRLÜ KOMPANZASYON 19.02.2016 UMUT YAMAN TAAHHÜT, PROJECİLER, MÜŞAVİR KANALI YÖNETİCİSİ uyaman@entes.com.tr +90 549 762 02 17 Kompanzasyon nedir? Kompanzasyonun sistemlere etkileri.

Detaylı

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE FİLTRELEMELERİN İNCELENMESİ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE FİLTRELEMELERİN İNCELENMESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EMO ANKARA ŞUBESİ İÇ ANADOLU ENERJİ FORUMU GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE FİLTRELEMELERİN İNCELENMESİ EMO ŞUBE : KIRIKKALE ÜYE : Caner FİLİZ HARMONİK NEDİR? Sinüs formundaki

Detaylı

Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici

Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici Giriş Anahtarlama modlu eviricilerde temel kavramlar Bir fazlı eviriciler Üç fazlı eviriciler Ölü zamanın PWM eviricinin çıkış gerilimine etkisi Diğer evirici anahtarlama

Detaylı

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde,

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, PWM DOĞRULTUCULAR PWM Doğrultucular AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, - elektronik balastlarda, - akü şarj sistemlerinde, - motor sürücülerinde,

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

GENİŞ SPEKTRUMLU HARMONİK FİLTRE PERFORMANSI DEĞERLENDİRMESİ

GENİŞ SPEKTRUMLU HARMONİK FİLTRE PERFORMANSI DEĞERLENDİRMESİ GENİŞ SPEKTRUMLU HARMONİK FİLTRE PERFORMANSI DEĞERLENDİRMESİ Didem ERGUN SEZER Ergun Elektrik Ltd Şti, İzmir didem@ergunelektrik.com ÖZET Bu bildiride hız kontrol cihazının giriş katı yapısının enerji

Detaylı

REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER. Dr. Bora ALBOYACI alboyaci@kocaeli.edu.tr

REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER. Dr. Bora ALBOYACI alboyaci@kocaeli.edu.tr REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER Dr. Bora ALBOYACI alboyaci@kocaeli.edu.tr REAKTİF GÜÇ NEDİR? Elektrodinamik prensibine göre çalışan generatör, trafo, bobin, motor gibi tüketicilerin çalışmaları

Detaylı

ENERJİ KALİTESİ. Enerji kalitesi nedir?

ENERJİ KALİTESİ. Enerji kalitesi nedir? ENERJİ KALİTESİ Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, yarı iletken ürünlerin (diyot, tristör, IGBT...) ve kondansatör, self gibi pasif devre elemanlarının, kullanılan cihazlara entegre edilmesi ile beraber

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİR TESİSTE DİNAMİK KOMPANZASYON UYGULAMASI

ENDÜSTRİYEL BİR TESİSTE DİNAMİK KOMPANZASYON UYGULAMASI ENDÜSTRİYEL BİR TESİSTE DİNAMİK KOMPANZASYON UYGULAMASI Özgür GENCER Semra ÖZTÜRK Tarık ERFİDAN Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Kocaeli San-el Mühendislik Elektrik

Detaylı

ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR?

ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR? ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR? Elektrodinamik sisteme göre çalışan transformatör, elektrik motorları gibi cihazlar şebekeden mıknatıslanma akımı çekerler. Mıknatıslanma akımı manyetik alan varken şebekeden

Detaylı

1000 V a kadar Çıkış Voltaj. 500 V a kadar İzolasyon Sınıfı. F 140C İzolasyon Malzemesi IEC EN 60641-2 Çalışma Frekansı. 50-60 Hz.

1000 V a kadar Çıkış Voltaj. 500 V a kadar İzolasyon Sınıfı. F 140C İzolasyon Malzemesi IEC EN 60641-2 Çalışma Frekansı. 50-60 Hz. BİR ve İKİ FAZLI İZOLASYON TRANSFORMATÖR Bir ve İki fazlı olarak üretilen emniyet izolasyon transformatör leri insan sağlığı ile sistem ve cihazlara yüksek güvenliğin istenildiği yerlerde kullanılır. İzolasyon

Detaylı

ALTERNATİF AKIMDA ANİ VE ORTALAMA GÜÇ

ALTERNATİF AKIMDA ANİ VE ORTALAMA GÜÇ ALTERNATİF AKIMDA ANİ VE A akımda devreye uygulanan gerilim ve akım zamana bağlı olarak değişir. Elde edilen güç de zamana bağlı değişir. Güç her an akım ve gerilimin çarpımına (U*I) eşit değildir. ORTALAMA

Detaylı

AC FREKANS KONVERTÖRLERİNİN OLUŞTURDUĞU HARMONİKLER VE HARMONİK AZALTIMI YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

AC FREKANS KONVERTÖRLERİNİN OLUŞTURDUĞU HARMONİKLER VE HARMONİK AZALTIMI YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI AC FREKANS KONVERTÖRLERİNİN OLUŞTURDUĞU HARMONİKLER VE HARMONİK AZALTIMI YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Uğur Yaşa Aktif Kompanzasyon ve Harmonik Filtre Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ugur.yasa@aktif.net

Detaylı

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Elektrik gücünü yüksek verimli bir biçimde kontrol etmek ve formunu değiştirmek (dönüştürmek) için oluşturlan devrelere denir. Şekil 1 de güç girişi 1 veya 3 fazlı AA

Detaylı

GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE HARMONİKLERİN ENGELLENMESİ

GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE HARMONİKLERİN ENGELLENMESİ GÜÇ SİSTEMLERİNDE HARMONİKLER VE HARMONİKLERİN ENGELLENMESİ Serhat Berat EFE (beratefe@dicle.edu.tr) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi - Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik enerji sistemlerinde

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri)

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) 1. DENEYİN AMACI ÜÇ FAZ EVİRİCİ 3 Faz eviricilerin çalışma

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

http://www.rps.com.tr GÜÇ KALĐTESĐ & HARMONĐK FĐLTRELEME

http://www.rps.com.tr GÜÇ KALĐTESĐ & HARMONĐK FĐLTRELEME GÜÇ KALĐTESĐ & HARMONĐK FĐLTRELEME GK&HF_v1.0 Sayfa 1 / 13 ÖNEMLĐ UYARI RPS Mühendislik tarafından yayınlanan dökümanlarda bulunan bilgiler müşterilerimizin çalışma konularımız hakkında bilgi sahibi olmalarını

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

BÖLÜM 5 KISA DEVRE HESAPLARI

BÖLÜM 5 KISA DEVRE HESAPLARI BÖLÜM 5 KISA DEVRE HESAPLARI Kısa Devre Nedir? (IEEE Std.100-1992): Bir devrede, genellikle farklı gerilimli iki ve ya daha fazla noktanın bağıl olarak düşük direnç veya empedans üzerinden kaza veya kasıt

Detaylı

Elektrik Güç Sistemlerinde Kalite. Yrd. Doç. Dr. M. Mustafa ERTAY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ

Elektrik Güç Sistemlerinde Kalite. Yrd. Doç. Dr. M. Mustafa ERTAY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Elektrik Güç Sistemlerinde Kalite Yrd. Doç. Dr. M. Mustafa ERTAY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ KAYNAKLAR 1. Electrical Power Systems Quality, Roger C.Dugan, Mark F. McGranagham, Surya, 2002. 2. Power System Harmonics:

Detaylı

ENERJİ DAĞITIMI. Doç. Dr. Erdal IRMAK. 0 (312) Erdal Irmak. G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh.

ENERJİ DAĞITIMI. Doç. Dr. Erdal IRMAK. 0 (312) Erdal Irmak. G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh. ENERJİ DAĞITIMI Doç. Dr. Erdal IRMAK G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh. http://websitem.gazi.edu.tr/erdal 0 (312) 202 85 52 Erdal Irmak Önceki dersten hatırlatmalar Üç Fazlı Alternatif Akımda

Detaylı

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri U : AC girişteki efektif faz gerilimi f : Frekans q : Faz sayısı I d, I y : DC çıkış veya yük akımı (ortalama değer) U d U d : DC çıkış gerilimi, U d = f() : Maksimum

Detaylı

Doç. Dr. Ersan KABALCI. AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi

Doç. Dr. Ersan KABALCI. AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi 6. Bölüm Şebeke Bağlantıları ve Şebeke Giriş-Çıkışları Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 AEK-207 Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi Giriş Elektrik şebekesinin bulunmadığı yerleşimden uzak bölgelerde enerji ihtiyacını

Detaylı

BÖLÜM 3 ALTERNATİF AKIMDA SERİ DEVRELER

BÖLÜM 3 ALTERNATİF AKIMDA SERİ DEVRELER BÖÜM 3 ATENATİF AKMDA SEİ DEVEE 3.1 - (DİENÇ - BOBİN SEİ BAĞANMAS 3. - (DİENÇ - KONDANSATÖÜN SEİ BAĞANMAS 3.3 -- (DİENÇ-BOBİN - KONDANSATÖ SEİ BAĞANMAS 3.4 -- SEİ DEVESİNDE GÜÇ 77 ATENATİF AKM DEVE ANAİİ

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 9. HAFTA 1 İçindekiler DC/AC İnvertör Devreleri 2 Güç elektroniğinin temel devrelerinden sonuncusu olan Đnvertörler, herhangi bir DC kaynaktan aldığı

Detaylı

ELEKTRİK GÜÇ SİSTEMLERİNDE ENERJİ KALİTESİ

ELEKTRİK GÜÇ SİSTEMLERİNDE ENERJİ KALİTESİ ELEKTRİK GÜÇ SİSTEMLERİNDE ENERJİ KALİTESİ Mehmet BAYRAK Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bayrak@sakarya.edu.tr ÖZET Güç sistemlerinde geçici aşırı gerilimler genellikle, yıldırım

Detaylı

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 1 KompanzasyonSistemlerinde Kullanılan Elemanlar Güç Kondansatörleri ve deşarj dirençleri Kondansatör Kontaktörleri Pano Reaktif Güç Kontrol

Detaylı

Alternatif Akım Devreleri

Alternatif Akım Devreleri Alternatif akım sürekli yönü ve şiddeti değişen bir akımdır. Alternatif akımda bazı devre elemanları (bobin, kapasitör, yarı iletken devre elemanları) doğruakım devrelerinde olduğundan farklı davranırlar.

Detaylı

3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva

3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva TRİE UPS LER 3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva 3 faz giriş -1 faz çıkış ve 3 faz giriş -3 faz çıkış kesintisiz güç kaynakları başta sanayi, tıp,

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir.

9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri. Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. 9. Ölçme (Ölçü) Transformatörleri Bir magnetik devre üzerinde sarılı 2 sargıdan oluşan düzene transformatör denir. Transformatörler, akım ve gerilim değerlerini frekansta değişiklik yapmadan ihtiyaca göre

Detaylı

EVK Enerji Verimliliği, Kalitesi Sempozyumu ve Sergisi Haziran 2015, Sakarya

EVK Enerji Verimliliği, Kalitesi Sempozyumu ve Sergisi Haziran 2015, Sakarya 6. Enerji Verimliliği, Kalitesi Sempozyumu ve Sergisi 04-06 Haziran 2015, Sakarya KÜÇÜK RÜZGAR TÜRBİNLERİ İÇİN ŞEBEKE BAĞLANTILI 3-FAZLI 3-SEVİYELİ T-TİPİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ DENETİMİ İbrahim Günesen gunesen_81@hotmail.com

Detaylı

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ 1 ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ Elektrik gücü bir elektrik devresi ile transfer edilen yada dönüştürülen elektrik enerjisinin oranıdır. Gücün SI birimi Watt (W) tır. Doğru akım devrelerinde elektrik gücü Joule

Detaylı

DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI

DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI Teorinin Açıklaması: Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır. Yükselteçlerde DC yi geçirip AC geçirmeyerek filtre

Detaylı

ENERJİ DAĞITIMI. Doç. Dr. Erdal IRMAK. G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh.

ENERJİ DAĞITIMI. Doç. Dr. Erdal IRMAK. G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh. ENERJİ DAĞITIMI Doç. Dr. Erdal IRMAK G.Ü. Teknoloji Fak. Elektrik Elektronik Müh. http://websitem.gazi.edu.tr/erdal drerdal Erdal Irmak Bölüm 2: Gerilim Düşümü ve Kesit Hesapları AA Hatlarda Gerilim Düşümü

Detaylı

Alternatif Akım Devre Analizi

Alternatif Akım Devre Analizi Alternatif Akım Devre Analizi Öğr.Gör. Emre ÖZER Alternatif Akımın Tanımı Zamaniçerisindeyönüveşiddeti belli bir düzen içerisinde (periyodik) değişen akıma alternatif akımdenir. En bilinen alternatif akım

Detaylı

GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN NORMALE DÖNMESİNİN ALÇAK BASINÇLI SODYUM BUHARLI DEŞARJ LAMBASINA ETKİLERİ. Mehlika Şengül

GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN NORMALE DÖNMESİNİN ALÇAK BASINÇLI SODYUM BUHARLI DEŞARJ LAMBASINA ETKİLERİ. Mehlika Şengül GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN NORMALE DÖNMESİNİN ALÇAK BASINÇLI SODYUM BUHARLI DEŞARJ LAMBASINA ETKİLERİ Mehlika Şengül Sivil Havacılık Yüksekokulu Elektrik-Elektronik Bakım Bölümü Kocaeli Üniversitesi mehlika@kocaeli.edu.tr

Detaylı

DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI

DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI DENEY 6: KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI 1. Açıklama Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı

Detaylı

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR 1. DENEYİN

Detaylı

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ EK ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ 2 EK 2 İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA 380 kv ELEKTRİK İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA A C B B A C C B A 0 yaklaşık

Detaylı

Harmonik Filtre Sistemleri Sağlam ve Kaliteli Çözümler Sunar İÇİNDEKİLER HARMONİKLER Harmonik Nedir 3 Harmonik Seviyeleri 3 Harmonik Sebepleri 4 Harmonik Kaynakları 4 Rezonans 5 Harmonik Filtrasyon 6 Harmonik

Detaylı

BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR

BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR A. DENEYİN AMACI: Tek faz diyotlu doğrultucuların çalışmasını ve davranışını incelemek. Bu deneyde tek faz yarım dalga doğrultucuları, omik ve indüktif yükler altında incelenecektir.

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

Pasif devre elemanları (bobin, kondansatör, direnç) kullanarak, paralel kol olarak tasarlanan pasif

Pasif devre elemanları (bobin, kondansatör, direnç) kullanarak, paralel kol olarak tasarlanan pasif Pasif devre elemanları (bobin, kondansatör, direnç) kullanarak, paralel kol olarak tasarlanan pasif filtre düzeneği, tasarlandığı harmoniğin frekans değerinde seri rezonans oluşturarak harmonik akımını

Detaylı

DAĞITIM SİSTEMLERİNİN ENERJİ KALİTESİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ

DAĞITIM SİSTEMLERİNİN ENERJİ KALİTESİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DAĞITIM SİSTEMLERİNİN ENERJİ KALİTESİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ Elektrik Müh. Celal Fadıl KUMRU FBE Elektrik Mühendisliği Anabilim Dalı Elektrik Tesisleri

Detaylı

ENERJĠ ANALĠZÖRLERĠNĠN ÖLÇÜM STANDARTLARINA UYGUNLUĞUNUN ĠNCELENMESĠ

ENERJĠ ANALĠZÖRLERĠNĠN ÖLÇÜM STANDARTLARINA UYGUNLUĞUNUN ĠNCELENMESĠ ENERJĠ ANALĠZÖRLERĠNĠN ÖLÇÜM STANDARTLARINA UYGUNLUĞUNUN ĠNCELENMESĠ Mehmet BAYRAK Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bayrak@sakarya.edu.tr A. Serdar YILMAZ Kahramanmaraş Sütçü

Detaylı

GARANTİ KARAKTERİSTİKLERİ LİSTESİ 132/15 kv, 80/100 MVA GÜÇ TRAFOSU TANIM İSTENEN ÖNERİLEN

GARANTİ KARAKTERİSTİKLERİ LİSTESİ 132/15 kv, 80/100 MVA GÜÇ TRAFOSU TANIM İSTENEN ÖNERİLEN EK-2 1 İmalatçı firma 2 İmalatçının tip işareti 3 Uygulanan standartlar Bkz.Teknik şartname 4 Çift sargılı veya ototrafo Çift sargılı 5 Sargı sayısı 2 6 Faz sayısı 3 7 Vektör grubu YNd11 ANMA DEĞERLERİ

Detaylı

GÜÇ SĐSTEMLERĐNDE ENERJĐ VERĐMLĐLĐĞĐ. Đlker ĐLASLANER (Elektrik-Elektronik Yük. Müh.)- Teiaş Milli Yük Tevzi Đşletme Müdürlüğü-

GÜÇ SĐSTEMLERĐNDE ENERJĐ VERĐMLĐLĐĞĐ. Đlker ĐLASLANER (Elektrik-Elektronik Yük. Müh.)- Teiaş Milli Yük Tevzi Đşletme Müdürlüğü- GÜÇ SĐSTEMLERĐNDE ENERJĐ VERĐMLĐLĐĞĐ Đlker ĐLASLANER (Elektrik-Elektronik Yük. Müh.)- Teiaş Milli Yük Tevzi Đşletme Müdürlüğü- ilaslaner@yahoo.com 1. ÖZET Günümüzde güç kalitesinin artırılması dağıtım,

Detaylı

BİLGİSAYAR YÜKLERİNİN HARMONİK AKTİVİTE KESTİRİMİ VE HARMONİK ANALİZİ

BİLGİSAYAR YÜKLERİNİN HARMONİK AKTİVİTE KESTİRİMİ VE HARMONİK ANALİZİ BİLGİSAYAR YÜKLERİNİN HARMONİK AKTİVİTE KESTİRİMİ VE HARMONİK ANALİZİ Bora ACARKAN (1) Osman KILIÇ (2) Selim AY (3) Niyazi GÜNDÜZ (4) (1), (3) Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi,

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ÇİFCİ Elektrik enerjisi, alternatif akım ve doğru akım olarak

Detaylı

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ 1 ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ Joule Kanunu Elektrik gücü, bir elektrik devresi ile transfer edilen yada dönüştürülen elektrik enerjisinin oranıdır. Gücün SI birimi Watt (W) tır. Doğru akım

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI NİĞDE İLİ MERKEZİNDE BULUNAN DAĞITIM TRAFOLARININ ENERJİ KALİTESİNİN ARAŞTIRILMASI METİN BİTİM Yüksek Lisans

Detaylı

Güç Faktörünün İyileştirilmesi Esasları: KOMPANZASYON HAKKINDA GENEL BİLGİ Tüketicilerin normal olarak şebekeden çektikleri endüktif gücün kapasitif yük çekmek suretiyle özel bir reaktif güç üreticisi

Detaylı

ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOSU VE MALZEMELERİ

ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOSU VE MALZEMELERİ ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOSU VE MALZEMELERİ 1. Alçak Gerilim Panosu Fabrika, atölye ve iş yerlerinde elektrik enerjisinin ana dağıtımının yapıldığı panolardır. Bina tipi trafo merkezli tüketicilerde, trafo

Detaylı

KISA DEVRE HESAPLAMALARI

KISA DEVRE HESAPLAMALARI KISA DEVRE HESAPLAMALARI Güç Santrali Transformatör İletim Hattı Transformatör Yük 6-20kV 154kV 380kV 36 kv 15 kv 11 kv 6.3 kv 3.3 kv 0.4 kv Kısa Devre (IEC) / (IEEE Std.100-1992): Bir devrede, genellikle

Detaylı

KOMPANZASYON www.kompanze.com

KOMPANZASYON www.kompanze.com KOMPANZASYON Hazırlayan: Mehmet Halil DURCEYLAN Teknik Öğretmen & M.B.A. halil@kompanze.com Dünyada enerji üretim maliyetlerinin ve elektrik enerjisine olan ihtiyacın sürekli olarak artması, enerjinin

Detaylı

ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ

ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Güç Elektroniği Uygulamaları ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ Hazırlık Soruları

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ 1 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ Büyük Akım ve Gerilimlerin Ölçümü Ölçü Transformatörleri Ölçü Transformatörleri Normalde voltmetrelerle en fazla 1000V a kadar gerilimler ölçülebilir. Daha yüksek gerilimlerde;

Detaylı

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308 İNDEKS A AC Bileşen, 186 AC Gerilim Ayarlayıcı, 8, 131, 161 AC Kıyıcı, 8, 43, 50, 51, 54, 62, 131, 132, 133, 138, 139, 140, 141, 142, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157,

Detaylı

Elektrik Güç Sistemlerinde Kalite Pasif Filtreler. Yrd. Doç. Dr. M. Mustafa ERTAY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ

Elektrik Güç Sistemlerinde Kalite Pasif Filtreler. Yrd. Doç. Dr. M. Mustafa ERTAY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Elektrik Güç Sistemlerinde Kalite Pasif Filtreler Yrd. Doç. Dr. M. Mustafa ERTAY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ HARMONIK STANDARTLARı Standartlar ve kılavuzlar IEEE, ANSI, IEC vb teknik organizasyonlar tarafından

Detaylı

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular Kaynak: Fundamentals of Microelectronics, Behzad Razavi, Wiley; 2nd edition (April 8, 2013), Manuel Solutions. Bölüm 3 Seçme Sorular ve Çözümleri

Detaylı

GENETEK. Güç Sistemlerinde Harmonikler. Güç, Enerji, Elektrik Sistemleri Özel Eğitim ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti.

GENETEK. Güç Sistemlerinde Harmonikler. Güç, Enerji, Elektrik Sistemleri Özel Eğitim ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. GENETEK Güç, Enerji, Elektrik Sistemleri Özel Eğitim ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. Güç Sistemlerinde Harmonikler Yeniköy Merkez Mh. KOÜ Teknopark No:83 C-13, 41275, Başiskele/KOCAELİ Telefon-Faks:

Detaylı

Nedim Tutkun, PhD, MIEEE Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Konuralp Düzce

Nedim Tutkun, PhD, MIEEE Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Konuralp Düzce ELEKTRİK DEVRELERİ II ÖRNEK ARASINAV SORULARI Nedim Tutkun, PhD, MIEEE nedimtutkun@duzce.edu.tr Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 81620 Konuralp Düzce Soru-1) Şekildeki devrede

Detaylı

TEK FAZLI DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI DOĞRULTUCULAR ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK ÜHENDĠSLĠĞĠ GÜÇ ELEKTRONĠĞĠ LABORATUAR TEK FAZL DOĞRULTUCULAR Teorik Bilgi Pek çok güç elektroniği uygulamasında, giriş gücü şebekeden alınan 50-60 Hz lik AC güç şeklindedir ve uygulamada

Detaylı

Üç Fazlı Sistemler ALIŞTIRMALAR

Üç Fazlı Sistemler ALIŞTIRMALAR Üç Fazlı istemler 477 11.10. ALŞMALA oru 11.1: Üç fazlı yıldız bağlı dengeli bir yükün faz-nötr gerilimi 150V dur. Yükün hat (=fazlar arası) gerilimini bulunuz. (Cevap : Hat 260V) oru 11.2: Üç fazlı üçgen

Detaylı

APFM PARALEL AKTİF GÜÇ FİLTRESİ. Teknik Katalog ÖZELLİKLER TANIM UYGULAMA ALANLARI 1. ÇALIŞMA PRENSİBİ

APFM PARALEL AKTİF GÜÇ FİLTRESİ. Teknik Katalog ÖZELLİKLER TANIM UYGULAMA ALANLARI 1. ÇALIŞMA PRENSİBİ APFM PARALEL AKTİF GÜÇ FİLTRESİ Teknik Katalog APFM PARALEL AKTİF GÜÇ FİLTRESİ ÖZELLİKLER 2-x seçimli harmonik eliminasyon Reaktif güç kompanzasyonu Eş zamanlı harmonik eliminasyon ve reaktif güç kompanzasyonu

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI KOCAELİ 2016 RAPOR HAZIRLAMA KURALLARI 1. Deney raporlarının yazımında A4 kağıdı kullanılmalıdır.

Detaylı

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir?

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri MOTOR KORUMA RÖLELERİ Motorlar herhangi bir nedenle normal değerlerinin üzerinde akım çektiğinde sargılarının ve devre elemanlarının zarar görmemesi için en kısa sürede enerjilerinin kesilmesi gerekir.

Detaylı

MPI-530, SONEL 13 Fonksiyonlu Test Cihazı

MPI-530, SONEL 13 Fonksiyonlu Test Cihazı MPI-530, SONEL 13 Fonksiyonlu Test Cihazı sanpaelektronik.com /index.php/tr/urunler/urunlerimiz/item/531-mpi-530-sonel-13-fonksiyonlu-testcihaz%c4%b1 13 Fonksiyonlu; Loop, Toprak direnci, Özgül direnç,

Detaylı

Nonlineer Yükleri İçeren Enerji Sistemleri İçin Filtreli Reaktif Güç Kompanzasyonu ve Sistemin MATLAB & Simulink Modeli ile Simülasyonu

Nonlineer Yükleri İçeren Enerji Sistemleri İçin Filtreli Reaktif Güç Kompanzasyonu ve Sistemin MATLAB & Simulink Modeli ile Simülasyonu Nonlineer Yükleri İçeren Enerji Sistemleri İçin Filtreli Reaktif Güç Kompanzasyonu ve Sistemin MATLAB & Simulink Modeli ile Simülasyonu Celal KOCATEPE kocatepe@yildiz.edu.tr Ömer Çağlar ONAR conar@yildiz.edu.tr

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE

ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 3 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28517 YÖNETMELİK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 1 22/1/2003 tarihli

Detaylı

Enerji Verimliliği ve Tasarrufu açısından Kompanzasyon ve Enerji Kalitesi Çalışmaları

Enerji Verimliliği ve Tasarrufu açısından Kompanzasyon ve Enerji Kalitesi Çalışmaları Enerji erimliliği ve Tasarrufu açısından Kompanzasyon ve Enerji Kalitesi Çalışmaları Prof. Dr. Adnan Kaypmaz, İTÜ Elektrik- Elektronik Fakültesi, kaypmaz@itu.edu.tr Barış Engin, Elk. Y. Müh., İskenderun

Detaylı

LEVELUPS. 96% Yüksek Verim 3 UPS. SERİSİ kva FAZ kva ONLINE UPS 3:3 3:1 FAZ VFI TYPE. Yeni Nesil 3 Level Teknolojisi

LEVELUPS. 96% Yüksek Verim 3 UPS. SERİSİ kva FAZ kva ONLINE UPS 3:3 3:1 FAZ VFI TYPE. Yeni Nesil 3 Level Teknolojisi LEVELUPS SERİSİ VERİ MERKEZİ MEDİKAL ENDÜSTRİ ULAŞIM ACİL DURUM Three LEVEL UPS 96% Yüksek Verim VFI TYPE PF= 0.9 Service UPS ONLINE TOWER GÜÇ FAKTÖRÜ SERVİS ÖZELLİKLER Gerçek Level Doğrultucu ve Evirici

Detaylı

ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI

ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI DENEY-6 ASENKRON MOTORLARA YOL VERME METODLARI TEORİK BİLGİ KALKINMA AKIMININ ETKİLERİ Asenkron motorların çalışmaya başladıkları ilk anda şebekeden çektiği akıma kalkınma akımı, yol alma akımı veya kalkış

Detaylı

F AKIM DEVRELER A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER

F AKIM DEVRELER A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER Alternatif akım devrelerinde akımın geçişine karşı üç çeşit direnç (zorluk) gösterilir. Devre elamanları dediğimiz bu dirençler: () R omik

Detaylı

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir.

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir. 4. Bölüm Eviriciler ve Eviricilerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Giriş Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta

Detaylı

Cihazın Bulunduğu Yer: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü B-Blok, Enerji Verimliliği Laboratuvarı

Cihazın Bulunduğu Yer: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü B-Blok, Enerji Verimliliği Laboratuvarı Ölçüm Cihazının Adı: Enerji Analizörü Cihazın Bulunduğu Yer: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü B-Blok, Enerji Verimliliği Laboratuvarı 1) Ölçümün Amacı Amaç; şebeke ya da cihazların(motor barındıran

Detaylı

ENERJİ KALİTESİ, TS EN 50160 STANDARDI VE ÜLKEMİZDEKİ UYGULAMALARI

ENERJİ KALİTESİ, TS EN 50160 STANDARDI VE ÜLKEMİZDEKİ UYGULAMALARI ENERJİ KALİTESİ, TS EN 50160 STANDARDI VE ÜLKEMİZDEKİ UYGULAMALARI Bihter ÜNLÜSOY Schneider Elektrik San. ve Tic. A.Ş., İstanbul, TÜRKİYE bihter.unlusoy@schneider-electric.com GİRİŞ Kaliteli enerji ile

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Direnç,

Detaylı

REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU ve REZONANS HESAPLARI

REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU ve REZONANS HESAPLARI REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU ve REZONANS HESAPLARI Alper Terciyanlı TÜBİTAK-BİLTEN alper.terciyanli@emo.org.tr EMO Ankara Şube Reaktif Güç Kompanzasyonu Eğitimi 16.07.2005 1 Kapsam Genel Kavramlar Reaktif

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ 1 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ Normalde voltmetrelerle en fazla 1000V a kadar gerilimler ölçülebilir. Daha yüksek gerilimlerde; Voltmetrenin çekeceği güç artar. Yüksek gerilimden kaynaklanan kaçak akımların

Detaylı

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel Genel ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir. Genellikle sanayide kullanılan

Detaylı

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=?

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=? S1-5 kw lık bir elektrik cihazı 360 dakika süresince çalıştırılacaktır. Bu elektrik cihazının yaptığı işi hesaplayınız. ( 1 saat 60 dakikadır. ) A-30Kwh B-50 Kwh C-72Kwh D-80Kwh S2-400 miliwatt kaç Kilowatt

Detaylı

1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI

1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI 1 ALTERNATİF AKIMIN TANIMI Alternatif Akımın Tanımı Doğru gerilim kaynağının gerilim yönü ve büyüklüğü sabit olmakta; buna bağlı olarak devredeki elektrik akımı da aynı yönlü ve sabit değerde olmaktadır.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Adresi : Hasköy Sanayi Sitesi İdari Bina No:19 Gebze 41400 KOCAELİ / TÜRKİYE Tel : 0 262 644 76 00 Faks : 0 262 644 58 44 E-Posta : bilgi@emcas.com.tr Website

Detaylı

Muğdeşem Tanrıöven Yrd.Doç.Dr.(Yıldız Teknik Üniversitesi) Elektrik Mühendisi(HB Teknik Proje ve Dan.Ltd.Şti.)

Muğdeşem Tanrıöven Yrd.Doç.Dr.(Yıldız Teknik Üniversitesi) Elektrik Mühendisi(HB Teknik Proje ve Dan.Ltd.Şti.) ELEKTRİK GÜÇ SİSTEMİNİN KALİTESİNİ BOZAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Muğdeşem Tanrıöven Rıza İnce Yrd.Doç.Dr.(Yıldız Teknik Üniversitesi) Elektrik Mühendisi(HB Teknik Proje ve Dan.Ltd.Şti.) 1.1 ELEKTRİK GÜÇ

Detaylı

REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER

REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER AliRıza ÇETİNKAYA Proje & Satış Müdürü Erhan EYOL Kalite Güvence Müdürü REAKTİF GÜÇ NEDİR? Elektrodinamik prensibine göre çalışan generatör, trafo, bobin, motor

Detaylı