TİTCK FİYAT BİRİMİ TOPLANTI RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TİTCK FİYAT BİRİMİ TOPLANTI RAPORU"

Transkript

1 TİTCK FİYAT BİRİMİ TOPLANTI RAPORU Toplantı Tarihi : 3 Şubat 2016 Çarşamba Toplantı Saati : 14:00 Toplantı Yeri : Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Necmettin Alkış Salonu İEİS üyesi firma temsilcileri ve İEİS ten katılımcılar ile birlikte, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ e ilişkin Sendika üyesi firmaların sorularının cevaplandırılması ve Fiyatlandırma ile ilgili son gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik Değerlendirmeler Daire Başkanlığı Fiyat Birimi ile Ankara da Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kampüsünde Necmettin Alkış Toplantı Salonu nda bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya üyelerimizden 64 katılımcı bildirilmiş, bu rakam sonradan eklenenlerle birlikte 90 ı bulmuştur. Daire Başkanı Dr. Ali Alkan ile birlikte Fiyat Birimi Sorumlusu Uzm. Ecz. Sibel Arslan ve Fiyat Birimi çalışanları toplantıda bulunmuşlardır. Dr. Ali Alkan tarafından açılış konuşması yapılmış, burada genel olarak son gelişmeler hakkında bilgi aktarılmıştır. Dr. Ali Alkan konuşmasında Şubat ayı içerisinde 4 defa FDK toplantısı olacağını, Sendika ve derneklerin daha önce kur güncellemesi yapılamamış ürünlerin listesini toplu olarak iletmesi halinde bu güncellemelerin FDK tarafından alınacak karar ile yapılabileceğini belirtmiştir. Açılış konuşmasının ardından soruların cevaplanmasına geçilmiş, bu kısım Fiyat Birim Sorumlusu Uzm. Ecz. Sibel Arslan tarafından düzenlenmiştir. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebli ile İlgili Sendikamız tarafından hazırlan sorular ve cevapları aşağıdaki şekilde olmuştur; 1. Hem Fiyat Kararnamesi ve Tebliği hem de SUT ta fiyat eşiklerinin Avro değeri güncellemesine paralel olarak güncellenmesi hususundaki düşüncenizi öğrenebilir miyiz? 22 Şubat 2016 tarihinden önce, bu eşiklerin güncellenmesi yönünde karar alındığına dair Ekonomi kanadından bilgiler gelmektedir. Bu çerçevede, bu eşik değerin altında kalan ürünlerin iskonto artışlarından korunmak üzere, haklarını saklı tutmak kaydıyla fiyat artışlarından yararlanmama yönündeki talepleri konusunda nasıl bir adım atılacaktır? Hakkaniyet gereği, bu ürünlere önce, aradaki dönemde yararlanılamayan fiyat artışından yararlanmalarına izin verilmesi, ardından Avro değerine göre fiyat güncellemesi yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Bu ürünlere ilişkin nasıl bir yol izleneceği konusunda bilgi talep edilmektedir.

2 Kurda artan orana bağlı olarak bu eşik değerler güncellenecek ve bu güncellemeler her yıl tekrar edilecektir. Bu şekildeki başvurular FDK tarafından değerlendirilecektir. İmal ve geri ödemesiz olan ürünlerin yeni tebliğe göre firma beyanına göre fiyatlandırılması için maliyet kartının gerekmeyeceği anlaşılmaktadır. Bir ürün için x kadar fiyat talep ediliyor şeklinde beyan edilmesi yeterli olacak mıdır? Başvuru şekline yönelik bilgi verilmesi talep edilmektedir. İlk fiyat alacak ürünler için Tebliğ in ilgili maddesi geçerli olacaktır. İmal ve geri ödemesiz ürünler için beyan yeterli olacaktır. Hali hazırda piyasada bulunan ürünler için durum netleşince bilgi verilecektir. 2. Maliyet kartı ile ilk kez artış talebinde bulunulduğunda da takvime uyulması gerekmekte midir? Evet dönemlere uyulması gerekmektedir. 15 Şubat tarihli olarak maliyet kartlarının sunulması gerekmektedir. 3. Referans bildirimi yapılacak ürünler için 15 Şubat tarihli apostilli belge sunulacak şeklinde anlaşılmaktadır. Ürün sayısı göz önüne alındığında bu tarihe yetişilemez ise ne olacaktır? Tebliğ in 8/3 maddesine göre 15 Mart 2016 mesai bitimine kadar apostilli belge asıllarının Kurum a iletilmesi gerekmektedir. Fiyat artış başvuruları için apostilli belge asıllarının Kurum a daha sonra iletileceğine dair taahhüt kesinlikle kabul edilmeyecektir. 4. Madde-5/7 Fiyatlandırmada yapılan aritmetik işlemlerin en son aşamasında yuvarlama yapılmaksızın virgülden sonraki ilk iki basamak dikkate alınır. ifadesi ile, Karar ile belirtilen oranların daha altında bir fiyat alınmasına neden olunmaktadır. Bu çerçevede, Virgülden sonraki ikinci basamağın üçüncü basamak baz alınarak yuvarlanmasına izin verilmesi talep edilmektedir. Konuyla ilgili görüşünüzü rica ederiz. Aritmetik yuvarlama işlemlerinde uygulama farklılıkları olmaması adına yuvarlama kabul edilmemektedir. (Bu konunun daha sonra netleştirileceği belirtildi) 5. Madde-7/3 Ülkemizde üretilen ürünler piyasada mevcut en yüksek fiyatlı eş üründen veya maliyet kartından fiyat alabilmektedir. Maliyet kartında talep edilen fiyat referansın %15 fazlasını geçemez. %15 ten fazla olan talepler Komisyonca değerlendirilir. Maddesi bulunmaktadır ancak Geri ödemesi olan ürünlerde uygulanan Kamu Kurum İskontosunun da maliyet kartına eklenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde bahsi geçen artış oranı; uygulanacak olan Kamu Kurum iskontosundan düşük kalacaktır. Konuyla ilgili görüşünüzü rica ederiz.

3 Maliyet kartı ile ilgili çalışmalar yapılacaktır. Konu ile ilgili İEİS ten maliyet kartı hesaplanmaları konusunda detaylı hazırlanmış bir öneri beklenmektedir. 6. Geçmişte (referans bildirimlerinin 3 ayda bir yapıldığı dönemde) olduğu gibi, %3 ün altındaki fiyat düşüşlerinin TL ye yansıtılmaması talep edilmektedir. Daha önce sektör ile paylaşılan taslakta da öngörülen bu değişikliğin ne zaman yürürlüğe gireceğini, ilgili Bakanlar Kurulu Kararı nın ne zaman yayınlanacağını öğrenebilir miyiz? Karar değişikliklerinin Mart ayından önce Resmi Gazete de yayımlanması planlanmaktadır. Bu değişiklik sadece referans fiyat düşüşlerini değil artışlarını da kapsayacaktır. 7. İthal eşdeğer ürünlerde referans ülkelerin ilk basamakta dikkate alınması önemli bir konudur. İthal eşdeğer ürünlerde ithal, imal ve farmasötik şeklini aldığı ülkelerin yanısıra referans ülkelerin de ilk basamakta dikkate alınmasıyla, TİTCK referans üründe 7 ülke araştırmasının yanısıra her ithal eşdeğer için ayrıca 8 ülke kontrolü yapacaktır. Bu durum süreçlerin işlevselliğini yitirmesine sebep olacaktır. Bu konunun yeniden değerlendirilmesini öneriyoruz. 9 ülke kontrolü yapılmaktadır. Farmasötik şeklini aldığı ülke, ithal ve imal ülke ile serinin serbest bırakıldığı ülke de referans olarak eklenmektedir. Durum şu an için belirtildiği şekildedir. 8. Referans ürünün ülkemizde ve 5 referans ülkede bulunmaması durumunda, yirmi yıllık eş değer ürünler için fiyatlandırma esasları Tebliğ de yer almamaktadır. Uygulamaya ilişkin bilgi verilmesi talep edilmektedir. Tebliğin 5/5/a maddesinde bu durum yer almaktadır. (5) Eş değer ürünün fiyatı, referans fiyatın %60 ına kadar olabilir. Yirmi yıllık eş değer ürünlerin fiyatı ise referans fiyatın %80 ine kadar olabilir. Bunlara göre: a) İmal eş değer ürünler sırasıyla, Ülkemizdeki referans üründen yoksa referans ülkelerdeki referans üründen, yoksa listemizdeki bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde tanımlanan sıralamaya göre eş değer üründen, yoksa Ülkemizdeki referans ürünün benzer farmasötik formundan, yoksa maliyet kartıyla fiyat talep edebilir. 9. Kombine ilaçların fiyatlandırılması ile ilgili özel bir açıklamanın getirilmesi düşünülmekte midir? Kombine ürün tanımı tebliğden çıkarılmış olup, bu ürünler varsa referans fiyata göre yoksa imal ürünler için maliyet kartına göre fiyatlandırılacaktır. Bu ürünlerin büyük kısmı referansı olmayan ürünler olduğu için maliyet kartı ile fiyat alacaktır. Mevcutta fiyatı olan ürünler fiyat artışı istemediği sürece sorun oluşmayacaktır. Fiyat artışı ise maliyet kartı ile olacaktır.

4 10. Fiyat Değerlendirme Komisyonu ürüne özel fiyat artış başvurularını dönemlerden bağımsız yayımlayacak mıdır? Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar ın 7/2 maddesi ve Tebliğ in 8/12/b maddesine göre ürüne özel fiyat artış başvuruları belirlenen takvimden bağımsız olarak yapılacaktır. Ek olarak eğer bir üründe referans fiyat değişikliği yoksa bu durumun firma tarafından verilen tahahhüt ile Kurum a bildirilmesi yeterli olacaktır. Ancak isteyen firma isteğe bağlı olarak her yıl 15 Şubat ta apostilli belgesini yenileyebilir. Referans fiyatı değişmeyen ürün için her sene apostilli belge vermesinin gereklilik olmadığı, zaten firmanın referans fiyat değişikliğini bildirmekten sorumlu olduğu, Fiyat Kararnamesi ne göre değişimi bildirmek firmanın görevi olduğu için bildirilmediği durumda geçmişe yönelik mahsuplaşma yapılabileceği belirtildi. Daire Başkanı Dr. Ali Alkan referans fiyat takibinin Kurum tarafından zaman zaman yapılacağını bu sebeple firmaların fazladan evrak yükü oluşturmamak için fiyat değişimi olmadığı sürece senelik olarak apostilli belgesini yenilemesi gerekmediğini belirtti. Kombine ürünler için maliyet kartı ile fiyat almış ürünler fiyat artış talebi yaptığında bileşiminde bulunan etkin maddelerin ayrı ayrı fiyatlarından daha yüksek bir fiyat alamayacaktır. 11. İmal eşdeğer ürünler ülkemizdeki referans üründen fiyatlandırılacağı zaman, referans ürünün referans fiyat takibi yapılmayan bir ürün olması durumunda, depocuya satış fiyatından mı yoksa referans ülkelerdeki referans fiyatından mı referans alacaktır? Referans ürünlerin referans altı fiyat alması eş değer ürünlerin talep edebilecekleri Depocu Satış Fiyatı (DSF) nı etkilemez. Tebliğ deki 5/22 maddesine göre; Referans ürün referans altı fabrika çıkış fiyatı almış ise, bu durum eş değer ürünün fabrika çıkış fiyatını etkilemez şeklinde belirtilmekte ve hususa açıklık getirmektedir. 12. Tebliğ Madde 3/1/m de yer alan ifadede ürünün pazarda perakende satışı olan bir ürün olduğunun ve depocuya satış fiyatının esas alınacağının açıkça ifade edilmesinde yarar görülmektedir. Uygulama bu şekilde netlik kazanacaktır. Tebliğ de Madde 3/m ürünün piyasada olması ve parakende satışı bulunması gerektiğini açıklamaktadır; Referans fiyat: Kaynak ürünün sırasıyla referans ülkelerde ve serinin serbest bırakıldığı/ithal edildiği ülkelerdeki piyasada olan ürünün en düşük fiyatını, yoksa AB ülkelerindeki piyasada olan ürünün en düşük fiyatı, yoksa dünyada herhangi bir ülkede piyasada bulunan ürünün fabrika çıkış fiyatını Bu noktada ürünün piyasada olmasının aktif olarak satışının yapıldığını belirttiği görülmektedir.

5 13. İmal referans ürünlerin dünyada piyasaya sunulmuş bir referansının bulunamadığı durumlarda nasıl bir yol izlenmesi gerekmektedir? Tebliğ in 4.maddesinin 5.fıkrasına göre maliyet kartı sunulması gerekmektedir; (5) Ürünün, diğer ülkelerde ruhsat ya da başvuru sahibi firma ile ekonomik bakımdan bir bütünlük teşkil eden, aktif ticari faaliyeti bulunan ve ilgili fiyat başvurusuna konu ürüne referans gösterilen ürünün ruhsatına veya satış yetkisine sahip olan firmadan farklı bir firma tarafından ortak pazarlama, lisans ve benzeri anlaşmalar dolayısı ile satışa sunulduğu durumlarda bu ürünün fiyatı referans olarak dikkate alınmaz. Bu durumdan dolayı referans fiyatı belgeleyemeyen imal referans ürünler maliyet kartına göre fiyat başvurusu yapabilir. Ancak, bu ürünlerin alacağı fiyat en düşük referans fiyata göre alabilecekleri fiyattan daha yüksek olamaz. 14. Maliyet kartı ile fiyatlandırılmış bir ürünün maliyetlerindeki değişikliğe istinaden dönemler içinde mi başvuru yapılması gerekmektedir? Döneminde yapılması gerekir, ancak dönem içinde yapılan başvuruda belirtilen sınırdan (%15) daha yüksek bir artış varsa, bu durum belgelenerek FDK ya başvuru yapılmalıdır. ÜFE ile artış yapılacağında Dönemsel Avro kuru ile alınan artış ÜFE deki artıştan düşülerek yapılacaktır. 15. Madde 7/h Ülkemizde üretilen geri ödemesiz ürünler için başvuru sahibinin beyanına göre fiyat verilebilmektedir. Listeye ilave olan bu kapsamdaki ürünler için referans takibi yapılmayacağı belirtilmektedir. Ancak madde 8 de bu ürünler için fiyat değişikliklerinin ne şekilde yapılacağı açık değildir. Örneğin artış talebi nasıl ve ne zaman yapılabileceği hususu belirsizdir. Konuya netlik kazandırılması mümkün müdür? Bu durum netleşince bilgi verilecektir. 16. Madde 7/e - Yetim ilaç fiyatlandırması yazmakta, ancak tanımlarda da yetim ilaç yer almadığı için, yetim ilaç şeklinde bir ruhsat da düzenlenmediğinden, nasıl işletileceği hususunda açıklama rica edilmektedir. Yetim ilaç kılavuzunun yayımlanmasını takiben bu şekilde ruhsatlandırılacak ürünler için ilgili madde gereği fiyatlandırma yapılacaktır. 17. Madde 3/g - Bu tebliğ de benzer ürün eş ürün olarak revize edildiğinden Farmasötik benzer ürün tanımının farmasötik eş ürün olarak revize edilmesi uygun olabilir. Diğer taraftan eski tebliğde olduğu gibi birbirine eş olabilecek temel formların tebliğ içinde belirtilmesi, uygulamaya açıklık kazandıracaktır. Aksi takdirde tabletin kapsüle

6 farmasötik benzer ürün olduğunun tespiti için komisyon kararı gerekecek, bu da işlem süreçlerini uzatacaktır. Konuyla ilgili düşüncenizi öğrenebilir miyiz? Bu durum net değildir. Konu ile ilgili Ruhsatlandırma Dairesi ile ortak bir çalışma yapılması planlanmaktadır. 18. Önceki tebliğde Madde 6/ş de İlk fiyat onayını almış ancak Kurum resmi internet sayfasında yayımlanmamış tüm ürünler gerekli belgelerle belgelendirdiği takdirde yapılan tüm artış müracaatları komisyona sunulmaksızın yapılır ifadesi bu tebliğde yer almamaktadır. Böyle bir durumda nasıl hareket edilmesi gerektiği hususunda bilgi rica ediyoruz. Ürün fiyat listesinde yayımlanana kadar ürünün fiyatında Tebliğ in genel hükümleri doğrultusunda artış veya düşüş söz konusu ise bu durumlar FDK ya sunulmaksızın birimce değerlendirilir. 19. Eşdeğer ürün için referans fiyatın bulunmasında kullanılan yöntem yeni Tebliğ ile değişmiştir. Eşdeğer ürünlerin fiyatlandırma basamaklarını konuya netlik kazandırılması bakımından kısaca anlatabilir misiniz? Tebliğ maddesine göre işlem yapılır. Bu durum aşağıda açıklanmıştır. (5) Eş değer ürünün fiyatı, referans fiyatın %60 ına kadar olabilir. Yirmi yıllık eş değer ürünlerin fiyatı ise referans fiyatın %80 ine kadar olabilir. Bunlara göre; b) İthal eş değer ürünlerde, referans fiyatın %60 ı, yirmi yıllıklarda ise %80 i ile; fiyatlandırılacak ürünün serinin serbest bırakıldığı/ithal edildiği/farmasötik şeklini aldığı ve referans ülkelerdeki, yoksa AB ülkelerindeki en düşük fiyatını, yoksa dünyada herhangi bir ülkede piyasada bulunan ürünün fiyatının %100 ü, yoksa yukardaki sıralama ile ürünün hastane fiyatı kıyaslanarak en düşük fiyat dikkate alınır. Ek bilgi olarak; Depocuya satış fiyatı sadece depocuya satış fiyatını belirtir hastaneye satış fiyatını belirtmez, fabrika çıkış fiyatı ile depocuya satış fiyatı arasındaki fark bu noktadadır. 20. "Maliyet kartına göre fiyat almış ürünlerde, firmanın yeni maliyet kartı sunması durumunda, değişen maliyetlere göre fiyat güncellemesi, maliyet kartına bağlı son fiyat değişim tarihinden itibaren hesaplanan kümülatif ÜFE yi aşmayacak şekilde yapılır." kısmında belirlenen kümülatif artış oranı genel olarak firmanın maliyeti ile doğru orantılı olmamakta ve altında kalmaktadır. Bu sebeple, fiili artış kadar artışa izin verilmesi önem arz etmektedir. Bu konuda Tebliğ de bir değişiklik yapılması gündeme alınabilir mi? Şu an için durum bu şekildedir. Daha yüksek oranda artışlar için FDK ya başvuru yapılması gerekmektedir.

7 21. Yeni tebliğde yer almayan ithal yeri tanımı; eski fiyat tebliğinde olduğu gibi: Ürünün kontrol belgesinde tanımlı olan son yüklemesinin yapıldığı ülke olarak mı kabul edilmektedir? Evet eski Tebliğ de olduğu gibi kabul edilmektedir. Bu konuda Ruhsatlandırma Dairesi ile ortak bir çalışma yapılabilir. 22. Eski tebliğin ilgili maddesinde yer alan (eski tebliğ madde 3/4) Diğer döviz kurlarında oluşabilecek değişikliklerin ilaç tedariğini aksatacak şekilde gerçekleşmesi durumunu engellemek üzere bu tarihteki parite değeri Avro döviz kurundaki değişiklikleri dengelemek amacı ile kullanılır. Bu durumun uygulaması Komisyonun bilgilendirilmesi ve uygun kararı ile gerçekleştirilir ifadelerine yeni tebliğde yer verilmemiştir. Bu durum, bundan sonra, parite farkından kaynaklanan fiyat artışı taleplerinin uygun görülmeyeceği anlamına mı gelmektedir? Yeni tebliğde parite tanımı ve pariteden kaynaklanan fiyat artış maddesi kaldırılmış olup, Tebliğ de diğer maddelere göre fiyat artış başvurusu yapılabilir. 23. Madde 3/c Küçük ambalaj oranlamasında kullanılacak ürünün, referans takibi yapılmayan bir ürün olması durumunda bu ürün oranlamada dikkate alınmaz. Bu fıkra kapsamında yapılan oranlama sonucunda bulunacak fiyat, bu maddenin ikinci fıkrasına (referans belirlenirken öncelikli olarak aranacak ürün basamaklarını anlatır) göre bulunan referans fiyata göre hesaplanan TL bazındaki fiyatla karşılaştırılarak bunlardan daha düşük olan fiyat ürünün TL bazındaki fabrika çıkış fiyatı olarak belirlenir. Bu maddede işaretli ifade; eski tebliğ madde 6-e ve 6g ve 6ö den farklıdır ve referans altı fiyat almış bir ürünün, aynı isimle çıkacak yeni formunun da düşük ISF almasına sebep olacaktır. Oysa, eski tebliğ maddelerine göre, farklı doz ve ambalajlı formların ISF si, mevcutların referans fiyatının oranlanmasının TL karşılığına kadar olabilmekteydi. Mevcutların ISF si oranlamada dikkate alınmıyordu. Yeni Tebliğ de öngörülen uygulamanın nasıl olacağına ilişkin kısaca bilgi verebilir misiniz? Tebliğ in 5. Maddesinin 3. Fıkrasının b bendine göre; Bu işlemde piyasada olan ürünün referans karşılığı TL birimindeki fabrika çıkış fiyatı baz alınır. Referans altı fiyat almış ürünlerin DSF si dikkate alınmamaktadır, yani daha sonra fiyatlandırılacak başka bir ürünü etkilemeyecektir. 24. (5) Komisyon, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesine göre alternatif geri ödeme modelleri kullanılarak yapılacak alımlara konu ilaçlar için, Karar ve bu Tebliğ hükümlerine bağlı kalınmaksızın ilaç fiyatlarını ve/veya kâr oranlarını farklılaştırarak belirleyebilir. Bu hüküm sadece ilk defa listeye eklenecek ürünlerin fiyatlandırılması için mi kullanılacaktır, yoksa mevcut listede fiyatı olan bir ürünün fiyat değişikliği talebinde de kullanılabilecek midir? Fiyat değişikliği için de kullanılabiliyorsa, Tebliğ hükümlerine bağlı kalınmaksızın derken, dönemlere bağlı olmadan artış yapılabileceği mi kastedilmektedir?

8 Bu madde listeye yeni girecek veya listede mevcut olan tüm ürünler için geçerli olacaktır. Bu durum FDK tarafından değerlendirileceği için takvim dönemlerinden bağımsız olacaktır. Bu uygulama sadece fiyatı yüksek ve piyasada bulunamayan ürünler için değil fiyatı çok düşük belirlendiği için pazara girmek istemeyen ürünleri pazarda tutabilmek için de kullanılabileceği belirtilmiştir. 25. Kararın 5. Maddesinin 1. Fıkrasında, referansa bağlı ürünlerde referans değişikliğine ilişkin bildirimlerin firmalar tarafından 6 ayda bir beyan edilmesi zorunludur ifadesi yer almaktadır. Bu durumda, tebliğde verilen tablo, sadece referansa tabi ürünler için geçerli olmalıdır. 4. Basamakta yer alan maliyet kartına göre fiyat alan ve diğer eşdeğer ürünler ifadesinin referanstan muaf ürünleri kapsamadığı mı anlaşılmalıdır? Yani referanstan bağımsız ürünlerde dönemlerden bağımsız başvuru yapılabilecek midir? FDK başvuruları hariç tüm ilaçlar için takvime göre başvuru yapılması gerekmektedir. Maliyet kartına göre fiyat alan diğer eşdeğer ürünler için takvime göre başvuru yapılacaktır. 26. Madde (5) Eşdeğer ürünün fiyatı, referans fiyatın %60 ına kadar olabilir. Yirmi yıllık eş değer ürünlerin fiyatı ise referans fiyatın %80 ine kadar olabilir. Bunlara göre: a) İmal eş değer ürünler sırasıyla, Ülkemizdeki referans üründen yoksa referans ülkelerdeki referans üründen, yoksa listemizdeki bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde tanımlanan sıralamaya göre eş değer üründen, yoksa Ülkemizdeki referans ürünün benzer farmasötik formundan, yoksa maliyet kartıyla fiyat talep edebilir. b) İthal eş değer ürünlerde, referans fiyatın %60 ı, yirmi yıllıklarda ise %80 i ile; fiyatlandırılacak ürünün serinin serbest bırakıldığı/ithal edildiği/farmasötik şeklini aldığı ve referans ülkelerdeki, yoksa AB ülkelerindeki en düşük fiyatını, yoksa dünyada herhangi bir ülkede piyasada bulunan ürünün fiyatının %100 ü, yoksayukardaki sıralama ile ürünün hastane fiyatı kıyaslanarak en düşük fiyat dikkate alınır. Eski tebliğe göre, jenerik ürünün fiyatlandırılmasında, orijinal ürünün fiyatıyla jenerik ürünün kendi fiyatı kıyaslanırken, jenerik ürünün önce +3 deki sonra 5 ref daki fiyatına bakılırdı, şimdi ün birlikte değerlendirilmesi talep ediliyor. Dolayısıyle birçok üründe fiyat düşüşü olması muhtemeldir. Konuyla ilgili değerlendirmelerinizi öğrenebilir miyiz?, 5+4 olarak toplam 9 ülke olarak uygulama bulunmaktadır. Uygulama bu şekilde devam etmektedir. 27. Madde (17) Referansa, maliyet kartına veya farmasötik benzer ürüne göre fiyatlandırılmış ürünlerde, referans güncellemesi yapılması gereken durumlar için; bir önceki basamakta ürün çıkması durumları anlatılmış. Ancak, AB veya dünyadan fiyat almış bir ürünün bir önceki basamakta ürün çıkması durumunda fiyat güncellemesi yapması gerektiğine dair ifade eklenmemiş. Uygulama nasıl olacaktır?

9 Kaynak ürün ve referans fiyat tanımına göre, ilk öncelik ülkemizdeki referans ürün, referans ülkeler / imal / ithal / serinin serbest bırakıldığı ülkelerdir. Bu ülkelerde referansı olmayıp AB veya dünyadan fiyat almış bir ürünün sıralamadaki önceliğe göre referans fiyat almaları gerekmektedir. 28. Referansa tabi ürünler için döneme göre başvuru yapılması sırasında, sadece fiyatı değişen değil, referansa tabi tüm ürünler için başvuru yapılması gerektiği anlaşılmaktadır, dolayısıyle, referansa tabi ürünler fiyatlarını yeni tebliğ esaslarına göre zaten güncellemiş olacaklardır. Ancak, bu kapsamda olmadığı halde, yeni tebliğ gereği fiyat revizyonu yapması gereken ürün grubu mevcut mudur? Tüm ürün grubu için (örneğin eski tebliğe göre kombine ürün maddesi 6-ı ya göre fiyatlandırılan) takvim dönemlerinde yeni tebliğ esasları doğrultusunda fiyat güncelleme başvuru yapması gerekmektedir. Referansı değişmediği sürece yeniden başvuru, revizyon yapılmasına gerek yoktur. Firmalar tahahhüt verdikleri için olası bir hata durumunda arada çıkabilecek fiyat farklarının kendisinden tahsil edileceğini en başta tahahhüt etmektedir. Fiyat değişikliği olduğunda apostilli belge ile başvurunun yapılmasının yeterli olduğu belirtilmiştir. 29. Madde 4/5 ile Madde 5/21 çelişmektedir. Bu maddede ortak pazarlanan ürün fiyatı referans olarak kabul edilmezken, Madde 5/21 de ortak pazarlanan ithal ürünlerde düşük fiyatlı ürünün referans olarak kabul edileceği ifade edilmektedir. Konuyla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz? Madde 4/5; Ürünün, diğer ülkelerde ruhsat ya da başvuru sahibi firma ile ekonomik bakımdan bir bütünlük teşkil eden, aktif ticari faaliyeti bulunan ve ilgili fiyat başvurusuna konu ürüne referans gösterilen ürünün ruhsatına veya satış yetkisine sahip olan firmadan farklı bir firma tarafından ortak pazarlama, lisans ve benzeri anlaşmalar dolayısı ile satışa sunulduğu durumlarda bu ürünün fiyatı referans olarak dikkate alınmaz. Bu durumdan dolayı referans fiyatı belgeleyemeyen imal referans ürünler maliyet kartına göre fiyat başvurusu yapabilir. Ancak, bu ürünlerin alacağı fiyat en düşük referans fiyata göre alabilecekleri fiyattan daha yüksek olamaz. 5/21; Ortak pazarlanan ithal ürünlerde düşük fiyatlı ürün, referans olarak alınır Konu ile ilgili mevzuat değişikliği yapılarak durum düzeltilecektir. Madde 5/21 çıkarılacaktır. 30. Madde 5/5/a da Depocuya satış fiyatı 6,93 TL üzerinde olan 20 yıllık referans ürünlerin fiyatları referans fiyatın en fazla %80 i kadar olabilir ifadesi eklenmesi ile Karar ile gerekli uyumun sağlanacağı düşünülmektedir. Bu ifade hem Karar da hem de maddede belirtilmiştir.

10 a) İmal eş değer ürünler sırasıyla, Ülkemizdeki referans üründen yoksa referans ülkelerdeki referans üründen, yoksa listemizdeki bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde tanımlanan sıralamaya göre eş değer üründen, yoksa Ülkemizdeki referans ürünün benzer farmasötik formundan, yoksa maliyet kartıyla fiyat talep edebilir. 31. Madde 5/9 un nasıl uygulanacağı hususunun açıklanmasını rica ediyoruz. Belirtilen madde : İlk eş değer ürünün fiyat listesinde yayınlanmasını takiben, ürünün piyasaya verildiği tarihe kadar referans fiyatta düşüş olmuş ise listeye giriş tarihindeki referans fiyatın %60 ı alınır. Bu süreçteki değişiklikler referans ürünün fiyatına yansıtılır şeklindedir. Daha önceki tebliğde bulunan ve uygulanan bir maddedir. Firma eşdeğer ürününün piyasaya çıkma bilgisini tarafımıza sunarken, üst yazısında listeye ilk girdiği zamanki referans bilgisini de belirterek başvuru yapmalıdır. 32. Madde 5/17/ç devamına Ürün, referans ülkedeki eş üründen fiyat almamış ise, referans ülkelerde bu maddenin ikinci fıkrasının a bendinin birinci alt bendinde tanımlanan ürünün piyasaya çıkması takip edilmez ifadesinin eklenmesinde yarar görülmektedir. Uygulama bu şekilde mi yapılacaktır? Bu şekilde bir sıralama bulunmamaktadır. Madde 5/5/b ye göre ithal ve eşdeğer ürünler için sıralama yapılmaktadır. Ürünün piyasaya çıkıp çıkmadığının takibi firmanın takip etmesi gereken bir durumdur. ç) İthal eş değer ürün eş üründen fiyat almışsa bu ürün için; serinin serbest bırakıldığı/ithal edildiği/farmasötik şeklini aldığı ve referans ülkelerde bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde tanımlanan bir ürün piyasaya çıkarsa, bu ürün dikkate alınarak fiyat güncellemesi yapılır. 33. Madde 5/2/b ye istinaden fiyatlandırılacak ürünümüzün Türkiye de veya referans ülkelerde referans ürünü yoksa Avrupa ya bakmadan Türkiye deki referans farmasötik benzerden oranlama yapabilir miyiz? Avrupa Birliği ne bakılmadan önce ülkemizdeki referans ürünün benzer farmasötik formundan fiyatlandırma yapılacaktır. Bu maddeye göre örneğin, tablet formunda fiyatlandırılacak bir ürünün Türkiye de referans alınacak tablet formu bulunmuyor, kapsül formu bulunuyor. 5 referans ülkeye bakmadan Türkiye deki kapsül formundan oranlanabilir mi? Yine bu madde kapsamında Kapsül & Tablet, Krem & Merhem farmasötik benzer kabul edilirse, Merhem & Sprey de farmasötik olur mu? Bu örnekte Türkiye den sonra 5 ülkedeki tablet formuna bakılması gerekmektedir. Eğer 5 referans ülkede de tablet formu

11 bulunmuyorsa eş değer üründen yoksa ülkemizdeki referans ürünün benzer farmasötik formundan bakılarak fiyat talep edilmelidir. 34. MADDE 5/5/a İmal eşdeğer ürünler sırasıyla, Ülkemizdeki referans üründen yoksa referans ülkelerdeki referans üründen, yoksa listemizdeki bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde tanımlanan sıralamaya göre eş değer üründen, yoksa Ülkemizdeki referans ürünün benzer farmasötik formundan, yoksa maliyet kartıyla fiyat talep edebilir Yukarıda yer alan bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde tanımlanan sıralamaya göre (1) numaralı alt bendinde tanımlanan sıralama nedir? 1) Aynı miktar etkin madde ve aynı ambalaj boyutuna, 2) Yoksa aynı etkin madde miktarına sahip en yakın küçük ambalaj boyutuna, 3) Yoksa aynı etkin madde miktarına sahip en yakın büyük ambalaj boyutuna, 4) Yoksa farklı etkin madde miktarına sahip en yakın düşük etkin madde miktarının aynı ambalaj boyutuna, yoksa en yakın küçük ambalaj boyutuna, yoksa en yakın büyük ambalaj boyutuna, 5) Yoksa farklı etkin madde miktarına sahip en yakın yüksek etkin madde miktarının aynı ambalaj boyutuna, yoksa en yakın küçük ambalaj boyutuna, yoksa en yakın büyük ambalaj boyutuna, bakılır ve buna göre fiyat verilir. 35. Tebliğden kombine ürün tanımı çıkartıldığı için imal kombine ürünlerde MADDE 5/5/a ile fiyat alınacağını düşünüyoruz. 5 referansta yoksa dünyaya gitmeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Bu durumda madde 5.2.a ya göre referansı yoksa maliyet kartıyla mı ilerlenecek? Kombine ürünler artık diğer ürünler gibi değerlendirilecektir. Dolayısıyla ürünün referans veya eşdeğer ürün olmasına dayanarak Tebliğ in genel hükümleri uygulanacaktır. Referans bulunmadığı durumda maliyet kartı ile fiyat alınacaktır veya güncellenecektir. 36. MADDE 5/3 İlk kez fiyatlandırılacak bir ürün için onaylanacak Türk Lirası birimindeki fabrika çıkış fiyatı, aynı ticari isimli ürünün fiyatından oranlanır. Farmasötik benzerler için de bu madde geçerli midir? Örneğin Merhem/pomad formunda bir ürün var, aynı ticari markalı ürün Krem formunda da ülkemizde mevcut. Krem formundaki ürün üzerinden oranlama yapılmamalıdır diye düşünüyoruz. Uygulamanın nasıl olacağı hususunda bilgi verebilir misiniz? Farmasötik benzerler için bu madde geçerli değildir. Eski ve yeni Tebliğ de bu şekilde bir uygulama bulunmamaktadır. Aynı ticari isim anlam olarak aynı farmasötik formdaki ürünleri kapsadığını belirtmektedir.

12 37. MADDE 5/12 Maliyet kartına göre fiyat alan ürünlerde maliyet kartında beyan edilen toplam fiyatın %100'ü fabrika çıkış fiyatı olarak belirlenir. Fabrika çıkış fiyatı avro değerine bölünerek fiyat elde edilir. denilmektedir. Son cümlede yer alan fiyat ın ne olduğu konusuna açıklık getirilebilir mi? Bu maddede kullanılan fiyat ilaç fiyat listesindeki gerçek referans fiyat ve referans fiyat sütunlarına yazılan avro cinsinden fiyatı ifade etmektedir. 38. MADDE 5/14 Mevcut seri serbest bırakma yerine ilave olarak yeni bir seri serbest bırakma yerinin eklenmesi ve ürünün Ülkemize buradan gelmesi durumunda; bu ülke fiyatı hesaplamaya dâhil edilir. Aynı durum ithal edildiği ülke ilavesi için de geçerlidir. Bu durum tebliğde belirtilen dönemlerde yılda iki kere mi yapılabilir, arada olursa iki dönemden biri beklenmeli mi? Bu durum bir referans bilgi değişikliği olduğu için takvim dönemlerinde yılda 2 defa başvuru yapılması gerekmektedir. 39. Kaynak ürün: Ülkemizdeki referans ürünü, yoksa referans ülkeler ve serinin serbest bırakıldığı/ithal edildiği ülkelerdeki piyasada bulunan en düşük fabrika çıkış fiyatlı ürünü, yoksa AB ülkelerindeki piyasada bulunan en düşük fabrika çıkış fiyatlı ürünü, yoksa dünyada herhangi bir ülkede piyasada bulunan referans ürünü (ortak pazarlanan referans ürünler ve lisanslı referans ürünler hariç), Sadece ülkemizde ve dünyada referans ürüne bakılacağı diğer yerlerde (serinin serbest bırakıldığı/ithal edildiği ülkelerdeki ve AB ülkelerindeki) en düşük fabrika çıkış fiyatlı ürüne bakılacağı belirtiliyor. Diğer yerlerde referans ürün belirtilmediğinden tanım düzenlenebilir. Bu durumda her zaman referans ürüne bakılacaktır, bunun ayrıca belirtilmemesi durumu etkilememektedir. 40. MADDE 8/10 Firmalar maliyet kartında belirtilen fabrika çıkış fiyatının altında bir fiyat alabilir ve daha sonra maliyet kartında belirtilen fabrika çıkış fiyatına kadar talep edilen artışlar Komisyonca değerlendirilir. Örneğin SGK da geri ödeme başvurusu bulunan bir ürün bant içinde kalabilmek için iskonto değiştiremediğinden fiyat düşmek durumunda. Maliyet kartı beyan ederek almış olduğu bir fiyat var, madde 8/10 a istinaden dönem beklemeden, pazarda olunmasa bile stok zararlarını karşılama taahhüdü ile fiyat düşüşünün hemen yayınlanacağını düşünüyoruz. Değerlendirmelerinizi öğrenebilir miyiz? Stok zararlarının karşılanması tahahhüt edilirse fiyat düşüşleri ilk yayımlanan fiyat listesinde yayımlanacaktır.

13 41. MADDE 9 (1) Komisyon, üç ayda bir olağan, gerektiği hâllerde Komisyonda temsilcisi olan kurumlardan herhangi birinin daveti üzerine olağanüstü toplanarak, ilaç fiyatlarının artırılması, azaltılması ya da aynı kalması yönünde kararlar alır. FDK toplantı tarihleri sektörle önceden paylaşılabilir mi? FDK nın çalışma yönergesi oluşmadığı için bu konuda net birşey söylenemez. Yönerge de tarihlerin belirtilmesi düşünülmektedir. Bu şekilde FDK toplantı tarihleri herkes tarafından bilinecektir. Bu durum yapılan başvuruların düzenlenmesi için de iyi olacaktır. FDK toplantısından belirli bir süre önceye kadar yapılan başvuruların işleme alınacağı duyurularak takvim daha da netleştirilebilir. 42. MADDE 9/5 Komisyon, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesine göre alternatif geri ödeme modelleri kullanılarak yapılacak alımlara konu ilaçlar için, Karar ve bu Tebliğ hükümlerine bağlı kalınmaksızın ilaç fiyatlarını ve/veya kâr oranlarını farklılaştırarak belirleyebilir. Şeffaflık sağlanabilecek mi, nasıl duyurulacak, sadece üç ayda bir olağan toplanarak mı belirlenecek? Bu konularda bir bilgilendirme yapılmasını rica ediyoruz. Bu şekildeki başvurular firma başvurularına istinaden görüşelecektir. FDK da uygun görülenler için fiyat listesi açıklama kısımlarına Komisyon un aldığı karar yazılmaktadır. FDK sadece 3 ayda bir değil, gerekli gördüğü durumlarda toplanabilecektir. 43. Ülkemizde referansı bulunmayan eşdeğer ürün için kaynak ürün aramasının nasıl yapılacağını kısaca anlatabilir misiniz? Kaynak ürün ve referans fiyat tanımına göre, ilk öncelik ülkemizdeki referans ürün, referans ülkeler / imal / ithal / serinin serbest bırakıldığı ülkelerdir. Bu ülkelerde referansı olmayıp AB veya dünyadan fiyat almış bir ürünün sıralamadaki önceliğe göre referans fiyat almaları gerekmektedir. 44. AB ülkeleri için Bakanlığın kabul ettiği resmi internet siteleri duyurulabilir mi? 5 referans ülke için resmi internet sayfasına bakılmaktadır, bu internet siteleri daha önce Kurum tarafından duyurulmuştur. 45. Fiyatlandırmanın genel esasları madde 5/5 te; uygulama yeni başvurular için geçerli olup, referans takibinde olan ürünler için durum nasıl takip edilecektir? Örneğin bir önceki tebliğe göre 750 mg 5 TB olan bir ürün için referans ülkelerde 500 mg 7 TB den oranlama yapılmış olsun. Referans ürünün

14 referans ülkelerde hem 500 mg 5 TB hem de 500 mg 7 TB i olsun. Bu durumda mevcut referansından mı kontrollere devam edeceğiz yoksa 500 mg 5 TB den oranlama yaparak yeni referans mı bildireceğiz ya da 500 mg 7 TB den takip ettiğimiz üründe düşüş olunca mı bildirim yapacağız? Tebliğ in 5/17 maddesine göre işlem yapılacaktır. Bu tip bir referans değişikliğinde, takvim döneminde başvuru yapılması gerekecektir. 46. Madde 5/11 referans takibi yapılmayan ürünlerde özellikle 20 yıllık ürünler baremlere takılabilir ancak tarihli EKK kararları yürürlüğe girerse bu tarz ürünlerde Madde- 8 (a) ve (b) şıkları doğrultusunda fiyat güncellemesi talep edilebilir. Ancak burada da yine kamu fiyatı artacağından SGK nın görüşü çok önemli olacaktır. Bu tarz başvurularda SGK görüşü alınacak mıdır? Referans takibi yapılmayacak ürünlerin üst sınırları Karar ile belirlenmiştir ve SGK ile birlikte diğer paydaşların da görüşleri alınmaktadır. FDK ya yapılan başvurularda geçerli bir sebep olmadan başvuru yapılmaması gerekmektedir. Bu gibi durumda hızlı bir şekilde red kararı verilecektir. 47. Maliyet kartlarının geçerlilik süresinin 1 yıl ile kısıtlanması, her yıl yeni maliyet kartı sunma zorunluluğunu beraberinde mi getirmektedir? Yoksa Yeminli Mali Müşavir onay tarihinden itibaren bu maliyet kartı ile en fazla 1 yıl içerisinde başvuru yapılabilir anlamına mı gelmektedir? Maliyet kartı üzerindeki tarihten itibaren 1 sene geçerlidir. 48. Bir önceki tebliğe göre fiyat artış talebinde bulunmak için hazırlanan maliyet kartlarına Ar-Ge giderlerini yalnızca patenti olan ürünler için eklenebilmekteydi. Yeni tebliğ üzerinden hazırlanacak maliyet kartlarında patenti olmasa da ilk kez Türkiye de geliştirilen ve Türkiye ve/veya dünyada eşdeğeri bulunmayan ürünler için Ar-Ge giderlerinin eklenmesi mümkün olabilecek mi? Ar-GE giderlerinin eklenemeyeceği ile ilgili Karar veya Tebliğ de bir madde bulunmamaktadır. Eklenip FDK ya sunulabilir. Bu tip bir işlem için mevzuat değişikliği gereklidir. Sendika dan öneri gelmesi beklenmektedir. 49. Ortak pazarlanan ürünlerin (ithal veya imal) nasıl fiyatlandırılacağını kısaca anlatabilir misiniz? Ortak pazarlanan ürünlerin fiyatlandırılması da Tebliğ in genel hükümlerine göre yapılacaktır. Bu ürünlerden birinin referans fiyat altı depocu satış fiyatı (DSF) talep etmesi, diğer ortak pazarlanacak ürünlerin DSF sini etkilemeyecektir.

15 50. Madde 7-h: Geri ödemesiz ürünler için referans takibi yapılmayacağından her yıl apostilli belge sunulmasına gerek olmadığı düşünülmektedir. Değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? İthal geri ödemesiz ürünler için referans takibi yapılmaktadır. Bu nedenle takvim dönemlerinde başvuru yapılması gerekmektedir. İmal geri ödemesiz ürünlerin ise firma beyanına göre artış talepleri FDK da değerlendirilecektir. 51. Kombine ithal ve imal ürünlerin nasıl fiyatlandırılacağını kısaca anlatabilir misiniz? Kombine ürün tanımı tebliğden çıkarılmış olup, bu ürünler varsa referans fiyata göre yoksa imal ürünler için maliyet kartına göre fiyatlandırılacaktır. 52. Değişen Tebliğ doğrultusunda kombine ürünler için yeni kurallar çerçevesinde fiyat başvurusu yapılması gerekir mi? Mart ve Eylül dönemlerinde yapılması gerekmektedir. 53. Aşağıdaki maddenin son cümlesinde sözü edilen referans fiyat orjinal ürünün referansı mıdır? Yoksa, co-marketing yapılan ürünün referansı mıdır? Referans ülkeler ve referans fiyat MADDE 4 (5) Ürünün, diğer ülkelerde ruhsat ya da başvuru sahibi firma ile ekonomik bakımdan bir bütünlük teşkil eden, aktif ticari faaliyeti bulunan ve ilgili fiyat başvurusuna konu ürüne referans gösterilen ürünün ruhsatına veya satış yetkisine sahip olan firmadan farklı bir firma tarafından ortak pazarlama, lisans ve benzeri anlaşmalar dolayısı ile satışa sunulduğu durumlarda bu ürünün fiyatı referans olarak dikkate alınmaz. Bu durumdan dolayı referans fiyatı belgeleyemeyen imal referans ürünler maliyet kartına göre fiyat başvurusu yapabilir. Ancak, bu ürünlerin alacağı fiyat en düşük referans fiyata göre alabilecekleri fiyattan daha yüksek olamaz. Bu soru daha önce cevaplanmıştır. 54. Aşağıdaki maddede, stokların barkodlarının tek tek okutulması suretiyle, eczacı tarafından ITS ye giriş yapılarak bildirilmesinden mi bahsedilmektedir, yoksa eczacının elindeki stokları ITS birimine bildirmesinden mi? Yani, eczacının hastaya satışını yapmış olduğu bir ürünü, elindeki stok olarak bildirmesine olanak verecek bir durum mevcut mudur? Fiyat değişiklikleri MADDE 8 (13) On ikinci fıkranın (a) bendine göre oluşacak stok zararları, başvuru sahipleri tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınır. İlaç Takip Sistemine kayıt edilmiş ve fiyat düzenlemelerinden etkilenmiş olan eczane stoklarındaki ilaçların eczaneye maliyeti farklarının toplam tutarı, ruhsat sahipleri tarafından fiyat değişikliğinin duyurulduğu tarihten sonra, en geç

16 15 (on beş) gün içerisinde ecza depolarına, ecza depoları tarafından da eczanelere en geç 15 (on beş) gün içerisinde ödenir. Ürün reçeteli olarak satılmış ise buna ilişkin ödemeyi alır, elden satış ile satmış ve İTS ye bildirilmemişse bir açık bulunmaktadır. Ancak bu rakam düşük kalmaktadır. Stok hakkı konusu ile ilgili bir düzenleme yapılacaktır. 55. Aşağıdaki maddede, yer alan ürüne özgü olmayan genel artış kararları hangi artışları kapsamaktadır? Fiyat Değerlendirme Komisyonu MADDE 9 (6) İlaç fiyatlarında Komisyonca belirlenecek oranlarda artış yapılabilir. Ancak, Fiyat Değerlendirme Komisyonu tarafından alınan ürüne özgü olmayan genel artış kararları talep olması halinde Bakanlıkça diğer ürünler için de uygulanır. Geçmişte Anti- D preparatları için bu durum uygulanmıştır. Başvuruyu yapan tek bir firma olduğu halde tüm ürünlere aynı artış uygulanmıştır. 56. Aşağıdaki maddelerde yer alan ifadelere göre, ithal ürünlerin fiyatlandırılmasında en düşük fiyat şartı korunurken, imal ürünler için, en ucuzunu alma şartının olmadığı anlaşılmaktadır? Uygulamada da bu şekilde mi olacaktır? Fiyatlandırmanın genel esasları MADDE 5 (5) Eşdeğer ürünün fiyatı, referans fiyatın %60 ına kadar olabilir. Yirmi yıllık eşdeğer ürünlerin fiyatı ise referans fiyatın %80 ine kadar olabilir. Bunlara göre: a) İmal eş değer ürünler sırasıyla, Ülkemizdeki referans üründen yoksa referans ülkelerdeki referans üründen, yoksa listemizdeki bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde tanımlanan sıralamaya göre eş değer üründen, yoksa Ülkemizdeki referans ürünün benzer farmasötik formundan, yoksa maliyet kartıyla fiyat talep edebilir. b) İthal eş değer ürünlerde, referans fiyatın %60 ı, yirmi yıllıklarda ise %80 i ile; fiyatlandırılacak ürünün serinin serbest bırakıldığı/ithal edildiği/farmasötik şeklini aldığı ve referans ülkelerdeki, yoksa AB ülkelerindeki en düşük fiyatını, yoksa dünyada herhangi bir ülkede piyasada bulunan ürünün fiyatının %100 ü, yoksa yukardaki sıralama ile ürünün hastane fiyatı kıyaslanarak en düşük fiyat dikkate alınır. Özel şarta tabi tutulan ürünler MADDE 7 a) Referans takibi yapılmayan ürünlerin ilk fiyatlandırılmasında: 1) Ülkemizde üretilen referans ürünler, referans fiyatın %100 üne kadar fiyat alabilir. Ülkemizde üretilen eşdeğer ürünler ise, Ülkemizdeki referans üründen, yoksa 5 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan sıralamaya göre ülkemizdeki eş üründen, yoksa referans ülkelerdeki referans üründen, yoksa maliyet kartından fiyat alabilir.

17 2) İthal eş değer ürünler; Ülkemizdeki referans üründen, yoksa Ülkemizdeki eş üründen fabrika çıkış fiyatının %100 üne kadar fiyat alabilir. Yoksa referans ülkelerdeki referans ürünün en ucuz fiyatının %100 üne kadar, yoksa ithal eş değer ürün fiyatı serinin serbest bırakıldığı, ithal edildiği, farmasötik şeklini aldığı ve referans ülkelerde, yoksa AB ülkelerinde en ucuz fiyatı, yoksa dünyada piyasada olduğu herhangi bir ülkedeki fabrika çıkış fiyatının %100 ünden fiyat alır. İmal ürünlerde de en düşük fiyat alınmalıdır, referans yoksa maliyet kartı ile fiyat alınır. Geri ödemesiz imal ürünlerde en düşük fiyat zorunluluğu bulunmamaktadır. 57. Referans takibi yapılmayan eşdeğer ürünlerde, referans ürün belirlenmesinde, aşağıda işaretlenen cümlelerde bahsedilen eş ürün hem referans hem de eşdeğer ürünü mü kapsamaktadır? Özel şarta tabi tutulan ürünler MADDE 7 a) Referans takibi yapılmayan ürünlerin ilk fiyatlandırılmasında: 1) Ülkemizde üretilen referans ürünler, referans fiyatın %100 üne kadar fiyat alabilir. Ülkemizde üretilen eş değer ürünler ise, Ülkemizdeki referans üründen, yoksa 5 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan sıralamaya göre ülkemizdeki eş üründen, yoksa referans ülkelerdeki referans üründen, yoksa maliyet kartından fiyat alabilir. 2) İthal eş değer ürünler; Ülkemizdeki referans üründen, yoksa Ülkemizdeki eş üründen fabrika çıkış fiyatının %100 üne kadar fiyat alabilir. Yoksa referans ülkelerdeki referans ürünün en ucuz fiyatının %100 üne kadar, yoksa ithal eş değer ürün fiyatı serinin serbest bırakıldığı, ithal edildiği, farmasötik şeklini aldığı ve referans ülkelerde, yoksa AB ülkelerinde en ucuz fiyatı, yoksa dünyada piyasada olduğu herhangi bir ülkedeki fabrika çıkış fiyatının %100 ünden fiyat alır. Eş ürün tanımı yeni çıkmıştır. Eş ürün cümlenin genel anlamına bakıldığında eş değer ürünü anlatmaktadır. Farmasötik benzer ürün eş ürün olmamaktadır, farmasötik formun aynı olması gerekmektedir. 58. İlaç Fiyat Listesinde ürünlerin refeans durumlarını bildiren, 1. referansı var, 2. referansı yok 3. referansı yok (maliyet kartı) açıklamaları bulunmaktadır. Maliyet kartı (MK) ile fiyat artışlarının, sadece, İlaç Fiyat Listesinde durumu 3 olarak işeretlenen ürünler için yapılabileceği; maliyet kartı ile fiyat revizyonu yapılmak isteniyorsa, ancak, mevcut fiyatın maliyet kartı ile alınmış olduğunun kanıtlanması ve İlaç Fiyat Listesinde durumunun 3 olarak düzeltilmesi durumunda başvurunun kabul edileceği belirtilmektedir. Böyle bir uygulama mevcut mudur? MK ile fiyat almamış ürünlerin, MK sunarak fiyat artışı yapmaları mümkün değil midir? Eski uygulama değişmiştişr, yeni Tebliğ e göre, imal ürünün referansı yoksa maliyet kartı ile de fiyat artış başvurusu yapabilir. Bu durumda Referans durumunun 3 kodu olması gerekliliği ortadan kalkmıştır.

18 59. Maliyet kartı ile başvuru yapılacak referans ürünlerin Mart döneminde mi Nisan döneminde mi başvuru yapacakları belirsizdir. Mart döneminde başvuru yapması gerekmektedir. Soruların cevaplanmasının ardından katılımcılardan kısa bir soru cevap bölümü düzenlenmiştir; Tebliğ çıkmadan önce maliyet kartı ile yapılmış başvurular için bir yıllık süre dolmamışsa bir yıl dolmamışsa bile Mart ta başvuru yapılmalı mıdır, Eylül mü beklenmelidir, şeklinde bir soruya yetkililer tarafından eğer maliyet artışı yoksa Eylül ün beklenebilir varsa Mart döneminde yenileme yapılabileceği belirtilmiştir. Dr. Ali Alkan bir soruya 5 Şubat a kadar FDK da başvuruları bekleyen ürünler için yeniden başvuru yapılması yönünde karar alındığı, kur artışının bu başvurulara yansımayacağı, ancak dileyen firmaların Nisan ı bekleyip kur artışından sonra FDK ya başvuru yapabileceğini belirtti. Maliyet kartı ile ilgili gelen bir soruda maliyetin yüzde 100 den fazla arttığı belirtildi. Bu durumda FDK ya başvuru yapılması gerektiği belirtildi. Apostilli belge başvurularında red alınmaması için Tebliğ de belirtilen tüm ülkeler için bilgilerin belirtilmesi gerekiyor. Ürün belirtilen ülkelerde piyasada yoksa, ruhsatlı değilse bile bu durumun ülkenin yanında belirtilmesi gerekmektedir. Tüm açıklamaların yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ara listeye olan itirazlardan sonra itirazlar sonucu bir değişiklik olursa, yeniden bir liste yayımlanacak, bu liste de herkes tarafından görülebilecektir. Ara üründen reçetesiz ilaç başvurusu yaparak onay bekleyen ürünlere ruhsata esas fiyat verildiği belirtildi. Ruhsat aldıktan sonra bu ürünler istediği fiyatı alabilecektir. Referans bir üründe AB ülkelerinde bulunmadığında Dünya ya çıkılıyor, bu noktada Dünya da herhangi bir ülkedeki fiyatın alınabileceği belirtildi. FDK tarafından planlanan iskonto oranlarındaki değişiklikler ve fiyat düşük ürünlere yapılması planlanan fiyat artışları hakkında görüşler paylaşıldı ve Dr. Ali Alkan ın her zaman istişareye açık olduklarını belirtmesinin ardından toplantı sona erdi.

11 Aralık 2015 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM

11 Aralık 2015 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM 11 Aralık 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29559 TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE

Detaylı

EK 1: YENİ TEBLİĞ Resmî Gazete Sayı : 29559

EK 1: YENİ TEBLİĞ Resmî Gazete Sayı : 29559 EK 1: YENİ TEBLİĞ Resmî Gazete Sayı : 29559 1 Aralık 2015 CUMA TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ ( tarih ve sayılı Resmi Gazete)

BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ ( tarih ve sayılı Resmi Gazete) BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (11.12.2015 tarih ve 29559 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 15/6/2015

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar BAKANLAR KURULU KARARI Resmi Gazete Yayım Tarihi: 30.06.2007 Sayı: 26568 Karar Sayısı : 2007/12325 (10 Kasım 2011 tarihinde yapılmış olan değişikliklerle)

Detaylı

Değişiklik yapılan metin

Değişiklik yapılan metin BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASINA DAİR KARAR Mevcut metin Amaç ve dayanak MADDE 1- (1) Sağlık Bakanlığı, 14/5/1928 tarihli ve 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu, 7/5/1987 tarihli

Detaylı

TEBLİĞ BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ 29 Eylül 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30195 Sağlık Bakanlığından: TEBLİĞ BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1

Detaylı

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ in Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ in Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ in Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Sağlık Bakanlığından: Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ in Bazı Maddelerinde Değişiklik

Detaylı

3 Mart 2004 ÇARŞAMBA. Sayı : 25391

3 Mart 2004 ÇARŞAMBA. Sayı : 25391 3 Mart 2004 ÇARŞAMBA Sayı : 25391 Tebliğler Sağlık Bakanlığından: Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ Amaç ve Dayanak Madde 1 Bu Tebliğin amacı 14 Şubat 2004 tarihli ve 25373 sayılı Resmî

Detaylı

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ. Tarih: 03.03.2004 Sayı: 25391

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ. Tarih: 03.03.2004 Sayı: 25391 Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ Tarih: 03.03.2004 Sayı: 25391 Amaç ve Dayanak Madde 1 Bu Tebliğin amacı 14 Şubat 2004 tarihli ve 25373 sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren,

Detaylı

18.01.2016 Tarihli SUT Düzenlemeleri 30.04.2016 Tarihli değişikliklerle SUT Düzenlemeleri 1.4.2.C - Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu

18.01.2016 Tarihli SUT Düzenlemeleri 30.04.2016 Tarihli değişikliklerle SUT Düzenlemeleri 1.4.2.C - Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu 18.01.2016 Tarihli SUT Düzenlemeleri 30.04.2016 Tarihli değişikliklerle SUT Düzenlemeleri 1.4.2.C - Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu 1.4.2.C - Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu (1) Sağlık Bakanlığına

Detaylı

17 Ocak 2009 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : Başbakan

17 Ocak 2009 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : Başbakan 17 Ocak 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27113 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Ekli "Beşeri İlaçların Abdullah GÜL Recep Tayyip ERDOĞA Başbakan 1 / 13 C. ÇİÇEK Devlet Bak. M. BAŞESGİOĞLU Devlet Bakanı M.

Detaylı

BE ER LAÇLARIN F YATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBL

BE ER LAÇLARIN F YATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBL 22 Eylül 2007 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26651 TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: BE ER LAÇLARIN F YATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBL Amaç ve dayanak MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı 30/6/2007 tarihli ve 25568 sayılı

Detaylı

BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE

BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE 11 Haziran 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27608 Sağlık Bakanlığından: TEBLİĞ BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 2007/12325 sayılı Bakanlar Kurulu

Detaylı

BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE

BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 14 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28264 TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 22/9/2007 tarihli ve 26651

Detaylı

TEBLİĞ BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

TEBLİĞ BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 14 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28264 Sağlık Bakanlığından: TEBLİĞ BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 22/9/2007 tarihli ve 26651

Detaylı

Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (22 Eylül 2007 tarihli ve 26651 sayılı Resmi Gazete)

Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (22 Eylül 2007 tarihli ve 26651 sayılı Resmi Gazete) Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (22 Eylül 2007 tarihli ve 26651 sayılı Resmi Gazete) BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

TEBLİĞ. Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ. Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ 22 Eylül 2007 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26651 Sağlık Bakanlığından: TEBLİĞ BEŞERİ İLAÇLARIN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ Amaç ve dayanak MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı 30/6/2007 tarihli ve 25568

Detaylı

AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat

AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat 2015 üretici fiyatlarıyla 16,9 milyar TL lik pazar (6,2 milyar $) 11 binden fazla ürün AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat 15 akredite Ar-Ge

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/129 Ref : 6/129

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/129 Ref : 6/129 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/129 Ref : 6/129 Konu: AKRİLONİTRİL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR A. Genel Bilgi 20/11/2014 tarihli ve 29181 sayılı

Detaylı

tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Beşeri Ürinlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır.

tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Beşeri Ürinlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır. 11 Haziran 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27608 TEBLİĞ 11.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Beşeri Ürinlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır. Sağlık Bakanlığından:

Detaylı

SGK GÜNCEL KONULAR BİLGİ NOTU

SGK GÜNCEL KONULAR BİLGİ NOTU SGK GÜNCEL KONULAR BİLGİ NOTU Şubat 2017 SORUN ÇÖZÜM ÖNERİSİ 1 Döviz Kuru ve SGK İskontoları Bilindiği üzere, referans fiyat sistemimizdeki Avro değeri uygulamasının amacı, Avro cinsinden takip edilen

Detaylı

Konu: DOĞAL REÇİNE VE DOĞAL REÇİNELERDEN ELDE EDİLEN REÇİNE ASİTLERI İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR

Konu: DOĞAL REÇİNE VE DOĞAL REÇİNELERDEN ELDE EDİLEN REÇİNE ASİTLERI İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/132 Ref : 6/132 Konu: DOĞAL REÇİNE VE DOĞAL REÇİNELERDEN ELDE EDİLEN REÇİNE ASİTLERI İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR

Detaylı

Konu: VİNİL ASETAT İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR

Konu: VİNİL ASETAT İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 30/12/2014 Sayı: 2014/135 Ref : 6/135 Konu: VİNİL ASETAT İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR A. Genel Bilgi 20/11/2014 tarihli ve 29181 sayılı

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/134 Ref : 6/134

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/134 Ref : 6/134 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/134 Ref : 6/134 Konu: TİTANYUM OKSİT VE TUNGSTEN TRİOKSIT İÇEREN KATALİZÖR İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR A. Genel

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Sosyal Güvenlik

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödenecek Başvuru, Aidat, İşlem ve Sözleşme Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar

Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödenecek Başvuru, Aidat, İşlem ve Sözleşme Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödenecek Başvuru, Aidat, İşlem ve Sözleşme Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar Amaç Madde 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Sosyal Güvenlik Kurumunca, gerçek veya tüzel kişilerden;

Detaylı

ALTERNATİF SAĞLIK HİZMETİ ALIM KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

ALTERNATİF SAĞLIK HİZMETİ ALIM KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE ALTERNATİF SAĞLIK HİZMETİ ALIM KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE Amaç ve dayanak MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 63 üncü,

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA HASTANESİ MESAİ DIŞI ÖĞRETİM ÜYESİ SAĞLIK HİZMETLERİ İLAVE ÜCRET UYGULAMA İLKELERİ

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA HASTANESİ MESAİ DIŞI ÖĞRETİM ÜYESİ SAĞLIK HİZMETLERİ İLAVE ÜCRET UYGULAMA İLKELERİ BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA HASTANESİ MESAİ DIŞI ÖĞRETİM ÜYESİ SAĞLIK HİZMETLERİ İLAVE ÜCRET UYGULAMA İLKELERİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu İlkeler, Balıkesir Üniversitesi Sağlık

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödenecek Başvuru, Aidat, İşlem ve Sözleşme Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar

Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödenecek Başvuru, Aidat, İşlem ve Sözleşme Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödenecek Başvuru, Aidat, İşlem ve Sözleşme Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar Amaç Madde 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Sosyal Güvenlik Kurumunca, gerçek veya tüzel kişilerden;

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 2 Aynı Tebliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

TEBLİĞ. MADDE 2 Aynı Tebliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 12 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29203 Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulundan: TEBLİĞ YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2010/6) DE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

(5) Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife

(5) Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife 25 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28539 TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 20/12/2012

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/131 Ref : 6/131

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/131 Ref : 6/131 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 29/12/2014 Sayı: 2014/131 Ref : 6/131 Konu: KLİMALARIN ÜRETİMİNDE KULLANILAN KOMPRESÖRLERİN İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR A. Genel Bilgi

Detaylı

SisoHBYS SUT Güncelleme İşlemleri

SisoHBYS SUT Güncelleme İşlemleri SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ SisoHBYS SUT Güncelleme İşlemleri Sayfa No : 2 / 5 DEĞİŞİKLİK N0 TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPAN 1 05.07.2018 İkinci

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G.

Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G. Ekonomi Bakanlığından ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G.) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 5/12/2013 tarihli ve 2013/5724

Detaylı

İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI KILAVUZU. Doküman: EUP Revizyon No: R-06 Tarih: 26.05.2014

İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI KILAVUZU. Doküman: EUP Revizyon No: R-06 Tarih: 26.05.2014 Sayfa: 0/15 İLAÇ RUHSAT e-başvuru FORMU KULLANICI Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 10.05.2010 İlaç ruhsat e-başvuru formu kullanıcı kılavuzunun ilk yayınlanma tarihi 10.06.2010 e-başvuru formundan

Detaylı

TEBLİĞ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ BAZI TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ BAZI TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ BAZI TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 29/12/2014 tarihli

Detaylı

ÇEŞİTLİ İŞKOLLARINA AİT İŞLERİN ASGARİ İŞÇİLİK ORANLARI

ÇEŞİTLİ İŞKOLLARINA AİT İŞLERİN ASGARİ İŞÇİLİK ORANLARI ÇEŞİTLİ İŞKOLLARINA AİT İŞLERİN ASGARİ İŞÇİLİK ORANLARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ASGARİ İŞÇİLİK TESPİT KOMİSYONUNCA BELİRLENEN ÇEŞİTLİ İŞKOLLARINA AİT ASGARİ İŞÇİLİK ORANLARINI GÖSTERİR TEBLİĞ 1 Amaç ve

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü GENELGE 2010/ 11

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü GENELGE 2010/ 11 Sayı : B.13.2.SGK.0.11.03.05 20/01/2010 Konu : İlaç Takip Sistemi ile Karekodlu ürünlerin bedellerinin ödenmesi. GENELGE 2010/ 11 Ülkemizde ruhsatlı/izinli beşeri tıbbi ürünleri kullanacak kişilerin sağlığı

Detaylı

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ İÇİNDEKİLER 1- GMP Denetimine İlişkin Genel Prensipler 2-Daha Önce Bakanlığımızca Denetlenmiş ve GMP Uygunluğu Almış Başvurular

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI NIN, SGK YA DEVİR ÖNCESİ İLAÇ BEDELLERİNİN BÜTÇELEŞTİRİLMESİ HAKKINDAKİ DUYURUSU

MALİYE BAKANLIĞI NIN, SGK YA DEVİR ÖNCESİ İLAÇ BEDELLERİNİN BÜTÇELEŞTİRİLMESİ HAKKINDAKİ DUYURUSU MALİYE BAKANLIĞI NIN, SGK YA DEVİR ÖNCESİ İLAÇ BEDELLERİNİN BÜTÇELEŞTİRİLMESİ HAKKINDAKİ DUYURUSU 08.02.2010 BÖLGE ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NA Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 05.02.2010

Detaylı

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ 25 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı 28539 TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 20/12/2012

Detaylı

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır.

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. 25.01.2017 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. Söz Konusu Değişiklikler Yayım Tarihinde Yürürlüğe Girecektir.

Detaylı

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA FONU SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA YÖNERGESİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA FONU SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA YÖNERGESİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA FONU SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA YÖNERGESİ Yürürlük Tarihi: 19.06.2005 GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK, OLAĞANÜSTÜ VE CENAZE YARDIMLARI ESASLARI YÖNERGE NO: 1 Amaç

Detaylı

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik 14.2.2017 Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 9/206 Çankaya Konak İzmir T (0232) 4836222 F (0232) 4831618 info@muratkoseoglu.com.tr

Detaylı

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ İÇİNDEKİLER 1- GMP Denetimine İlişkin Genel Prensipler 2-Daha Önce Bakanlığımızca Denetlenmiş ve GMP Uygunluğu Almış Başvurular

Detaylı

c) Genel Müdürlük: Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğünü,

c) Genel Müdürlük: Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğünü, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Talimatının Düzenlenmesi Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik Resmi Gazete : 12 Şubat 2005 CUMARTESİ - Sayı : 25725 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: Amaç ve kapsam

Ekonomi Bakanlığından: Amaç ve kapsam Yalnız Doğal Reçine ve Doğal Reçinelerden Elde Edilen Reçine Asitleri ile Yalnız Titanyum Oksit ve Tungsten Trioksit İçeren Katalizör İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Tebliğ (20.01.2017

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ RUHSATLANDIRMA İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı Bu çalışmanın

Detaylı

YERALTI KÖMÜR İŞLETMELERİNDE İŞÇİ MALİYETLERİNE UYGULANACAK DESTEĞE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YERALTI KÖMÜR İŞLETMELERİNDE İŞÇİ MALİYETLERİNE UYGULANACAK DESTEĞE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI 27.06.2016/29-1 YERALTI KÖMÜR İŞLETMELERİNDE İŞÇİ MALİYETLERİNE UYGULANACAK DESTEĞE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğ ile 3213 sayılı Maden Kanununun geçici 29 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında,

Detaylı

Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge

Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

Detaylı

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır.

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. 25.01.2017 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. Söz Konusu Değişiklikler Yayım Tarihinde Yürürlüğe Girecektir.

Detaylı

Dayanak Madde 3- (1) Bu Usul ve Esaslar 5510 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinin on üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Dayanak Madde 3- (1) Bu Usul ve Esaslar 5510 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinin on üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödenecek Başvuru, Aidat, İşlem ve Sözleşme Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar Amaç Madde 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Sosyal Güvenlik Kurumunca, gerçek veya tüzel kişilerden;

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK SİRKÜLER TARİHİ : 29.08.2012 SİRKÜLER NO : 2012/49 SİRKÜLER ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

20/12/2014 tarihli ve 29211sayılı Resmi Gazete de 1 Seri Numaralı (Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi) Gümrük Genel Tebliği 1 yayımlanmıştır (Ek 1).

20/12/2014 tarihli ve 29211sayılı Resmi Gazete de 1 Seri Numaralı (Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi) Gümrük Genel Tebliği 1 yayımlanmıştır (Ek 1). GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 22/12/2014 Sayı: 2014/122 Ref : 6/122 Konu: 1 SERİ NUMARALI (YÜKÜMLÜ KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANMIŞTIR A. Genel Bilgi 20/12/2014 tarihli ve 29211sayılı

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü Sayı : 62030549-125[6-2016/423]-91026 03.04.2017 Konu : Serbest bölgede üretilen yazılım

Detaylı

YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 16 Mart 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27876 YÖNETMELİK Kamu İhale Kurumundan: YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

Sayı: 2014/13 Ref: 6 / 13. Konu: ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜNE İLİŞKİN GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR.

Sayı: 2014/13 Ref: 6 / 13. Konu: ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜNE İLİŞKİN GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR. GÜMRÜK SİRKÜLERİ İstanbul,21/05/2014 Sayı: 2014/13 Ref: 6 / 13 Konu: ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜNE İLİŞKİN GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR. 21/05/2014 tarihli ve 29006 sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ 20 Nisan 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28270 Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 5/3/2012

Detaylı

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İhraç veya ithal edilen eşyanın taşınması esnasında meydana gelebilecek risklerin sigortalanmasına ilişkin esasları içerir. Teslim şekilleri çerçevesinde hangi tarafın sigorta

Detaylı

Sirküler No: 2018 / 22 Tarih:

Sirküler No: 2018 / 22 Tarih: Sirküler No: 2018 / 22 Tarih: 01.02.2018 Konu: ELEKTRONİK ORTAMDA SUNULAN HİZMETLERİN VERGİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN KDV TEBLİĞ YAYIMLANDI. 2 31 Ocak 2018 tarihli ve 30318 sayılı Resmi Gazete de 17 Seri No.lu

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak)

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; gıda ile temas eden

Detaylı

Sirküler : İstanbul,

Sirküler : İstanbul, Sirküler : 18-33 İstanbul, 16.07.2018 2018 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Destek Tutarı 20 Haziran 2018 tarihli ve 30454 sayılı Resmi Gazete de 2018 yılında uygulanacak asgari ücret desteğine ilişkin

Detaylı

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 12 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29384 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE ÖDENEN KATKI PAYLARI VE ŞAHIS SİGORTA PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILACAĞI DÖNEM

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE ÖDENEN KATKI PAYLARI VE ŞAHIS SİGORTA PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILACAĞI DÖNEM BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE ÖDENEN KATKI PAYLARI VE ŞAHIS SİGORTA PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILACAĞI DÖNEM İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü I- GİRİŞ Bilindiği üzere, bireysel emeklilik sistemine ödenen

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/094 Ref: 4/094

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/094 Ref: 4/094 SİRKÜLER İstanbul, 29.05.2017 Sayı: 2017/094 Ref: 4/094 Konu: SERBEST BÖLGELERDE ÇALIŞACAK YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR YÖNETMELİK YAYINLANMIŞTIR 27.05.2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2018/106

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2018/106 19 Kasım 2018/Pazartesi ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2018/106 KONU: TÜRK LİRASI DÜZENLEME ZORUNLULUĞU OLAN VE OLMAYAN SÖZLEŞMELER İÇİN YENİ TEBLİĞ YAYINLANDI. Bilindiği gibi,

Detaylı

Söz konusu Genelge takas işlemlerinde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) bağlamında yapılacak uygulamayı düzenlemektedir.

Söz konusu Genelge takas işlemlerinde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) bağlamında yapılacak uygulamayı düzenlemektedir. GÜMRÜK SİRKÜLERİ İstanbul, 13/02/2014 Sayı: 2014/2 Ref: 6 / 2 Konu: TAKAS İŞLEMLERİNDE KAYNAK KULLANIM DESTEKLEME PRİMİ KESİNTİSİ YAPILMAYACAKTIR. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Detaylı

İLAÇ VE SERUM ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

İLAÇ VE SERUM ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ İLAÇ VE SERUM ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1) İhale tarihi itibari ile; Sağlık Bakanlığı imal Ruhsatı veya ithal ruhsatı/izni olan ve Sağlık Bakanlığı nca çıkarılmış genelge ve tüzüklere uygun olan, SUT (Sağlık

Detaylı

4447 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 19. VE 20. MADDESİ KAPSAMINDA İŞE ALINAN ÜCRETLİLERE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ UYGULAMASI

4447 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 19. VE 20. MADDESİ KAPSAMINDA İŞE ALINAN ÜCRETLİLERE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ UYGULAMASI 4447 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 19. VE 20. MADDESİ KAPSAMINDA İŞE ALINAN ÜCRETLİLERE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ UYGULAMASI 06 Temmuz 2018 tarihinde 30470 sayılı resmi gazete ile yayımlanan 25/8/1999

Detaylı

MAL ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

MAL ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 16 Mart 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27876 YÖNETMELİK Kamu İhale Kurumundan: MAL ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer

Detaylı

MADDE 4- (1) İşbu Genelgede, Tebliğin 4 üncü maddesinde belirtilen tanımlara ilaveten aşağıdaki tanımlar esas alınacaktır.

MADDE 4- (1) İşbu Genelgede, Tebliğin 4 üncü maddesinde belirtilen tanımlara ilaveten aşağıdaki tanımlar esas alınacaktır. 2010/6 SAYILI YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ İN UYGULAMA USUL VE ESASLARI GENELGESİNE İLİŞKİN KARŞILAŞTIRMA TABLOSU ESKİ MADDE YENİ MADDE GEREKÇE MADDE

Detaylı

ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARDAN DÜZENLENEN GÜNLÜK KAPANIŞ (Z) RAPORLARINA AİT MALİ BİLGİLERİN BİLDİRİM YÖNTEMİ TERCİHİ

ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARDAN DÜZENLENEN GÜNLÜK KAPANIŞ (Z) RAPORLARINA AİT MALİ BİLGİLERİN BİLDİRİM YÖNTEMİ TERCİHİ ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARDAN DÜZENLENEN GÜNLÜK KAPANIŞ (Z) RAPORLARINA AİT MALİ BİLGİLERİN BİLDİRİM YÖNTEMİ TERCİHİ VE BİLDİRİMLERE İLİŞKİN İZLENECEK USUL VE ESASLAR TEKNİK KILAVUZU (Sürüm 1.0) 30 MAYIS

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI

SİRKÜLER RAPOR SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 17.01.2014 Sirküler No : 2014 / 4 SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI Bilindiği üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından milli seviyede tek asgari ücret

Detaylı

4811 Sayılı Vergi Barışı Kanunu Na Göre Matrah / Vergi Artırımı ve Sonuçları. 1-Vergi Barışı Kanunu ve Matrah/Vergi Artırımı Konusunda Genel Açıklama:

4811 Sayılı Vergi Barışı Kanunu Na Göre Matrah / Vergi Artırımı ve Sonuçları. 1-Vergi Barışı Kanunu ve Matrah/Vergi Artırımı Konusunda Genel Açıklama: 4811 Sayılı Vergi Barışı Kanunu Na Göre Matrah / Vergi Artırımı ve Sonuçları Maliye ve Sigorta Yorumları 01 Nisan 2003 1-Vergi Barışı Kanunu ve Matrah/Vergi Artırımı Konusunda Genel Açıklama: Bilindiği

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu. Modül II Ek İzleme

İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu. Modül II Ek İzleme İyi Farmakovijilans Uygulamaları (İFU) Kılavuzu Modül II Ek İzleme TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU 15.07.2014 İçindekiler BÖLÜM I Giriş 1.1. Giriş... 2 BÖLÜM II Yapılar ve süreçler 2.1. İlaçlara ek

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 28/08/2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 28/08/2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 28/08/2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/33) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

- Kira desteğine konu yurt dışı birimlere ürün teşhir serası/tarlası ibaresi ilave edilmiştir.

- Kira desteğine konu yurt dışı birimlere ürün teşhir serası/tarlası ibaresi ilave edilmiştir. 02.01.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/136 KONU: YURT DIŞI BİRİM MARKA VE TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 2010/6 Sayılı Yurt

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 66 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 66 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 66 İST, 21.06.2018 ÖZET: 1 Haziran 2018 tarih ve 30438 sayılı Resmi Gazete de Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı.

Detaylı

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUSAL YETERLİLİKLERİN GÜNCELLENMESİ VE YAPILAN GÜNCELLEMELERİN SINAV VE BELGELENDİRME SÜREÇLERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç ve Kapsam Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Dokuz Eylül Üniversitesi önlisans ve lisans programlarına yatay geçiş

Detaylı

Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge

Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı :B.10.0.SGB.0.84.00.01/10-06-3431 05.04.2011 Konu :Çerçeve anlaşmalar ve toplu alımlar

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı :B.10.0.SGB.0.84.00.01/10-06-3431 05.04.2011 Konu :Çerçeve anlaşmalar ve toplu alımlar ..... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2011/27 İlgi: a) 23/07/2009 tarihli ve 2009/45 Sıra Nolu Genelge. b) 23/11/2009 tarihli ve 2009/71 Sıra Nolu Genelge. Bilindiği üzere Bakanlığımıza bağlı

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 88

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 88 31.08.2016/Çarşamba ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016 / 88 Konu: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Bireysel Emeklilik

Detaylı

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik Kapsamında Bedelsiz Tanıtım Numunesi Dağıtımı ve Basın Duyurusu Başvuru Kılavuzu

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik Kapsamında Bedelsiz Tanıtım Numunesi Dağıtımı ve Basın Duyurusu Başvuru Kılavuzu Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik Kapsamında Bedelsiz Tanıtım Numunesi Dağıtımı ve Basın Duyurusu Başvuru Kılavuzu Amaç MADDE 1 - (1) Bu Kılavuzun amacı, ürünlerin bedelsiz

Detaylı

UŞAK ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

UŞAK ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ KARAR 2014/153 Üniversitemiz Yatay Geçiş Yönergesinin aşağıdaki şekliyle kabulüne; UŞAK ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 a) Uşak Üniversitesi önlisans

Detaylı

Tebliğ, 01/01/2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ, 01/01/2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 05/01/2015 Sayı: 2015/15 Ref : 6/15 Konu: FİLİSTİN ULUSAL YÖNETİMİ MENŞELİ BAZI TARIM VE İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 04.06.2018 Sayı: 2018/114 Ref:4/114 Konu: YATIRIM TEŞVİK BELGESİNE İLİŞKİN İŞ VE İŞLEMLERİ ELEKTRONİK ORTAMDA YATIRIMCI ADINA YAPMASI İÇİN KULLANICI SIFATI İLE KİMLERİN, NASIL YETKİLENDİRİLECEĞİNE

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/029 BURSA, 26.04.2014

SİRKÜLER: 2014/029 BURSA, 26.04.2014 SİRKÜLER: 2014/029 BURSA, 26.04.2014 Konu: Yabancıların Çalışma İzinleri Sayın Mükellefimiz, Son zamanlarda özellikle Suriye den olmak üzere yabancı çalıştırıp-çalıştırmamak hakkında birtakım yönlendirme

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU: ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK YAYIMLANDI

BAKIŞ MEVZUAT KONU: ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK YAYIMLANDI BAKIŞ MEVZUAT KONU: ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK YAYIMLANDI SAYI: 2012/99 ÖZET: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan Yönetmelikte,, anonim

Detaylı

Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 23/05/2014

Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 23/05/2014 Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 23/05/2014 Dernek, Vakıf, Sandık ve Diğer Kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarım Hakkında Sektör Duyurusu (2014/11) 4632 sayılı Bireysel

Detaylı

Tebliğ, 01/01/2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ, 01/01/2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 05/01/2015 Sayı: 2015/8 Ref : 6/8 Konu: AVRUPA BİRLİĞİ ÇIKIŞLI BAZI İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

Detaylı

TEBLİĞ. e) Firma: TAREKS aracılığıyla yapılan denetim, uygunluk ve izin işlemlerine konu olan kamu kurumları dâhil, tüm gerçek ve tüzel kişileri,

TEBLİĞ. e) Firma: TAREKS aracılığıyla yapılan denetim, uygunluk ve izin işlemlerine konu olan kamu kurumları dâhil, tüm gerçek ve tüzel kişileri, 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28157 Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2011/53) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

T.C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞINA

T.C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞINA T.C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı Sayı : 42569461-010.06.01.00-E.334168 22.08.2017 Konu İç Genelgeler-GENELGE(MGMB- : UMGGB-2017/10) MUAYENE GÖZETİM MERKEZİ BAŞKANLIĞINA

Detaylı