BİYOLOJİK KÖKENLİ İLAÇLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİYOLOJİK KÖKENLİ İLAÇLAR"

Transkript

1 BİYOLOJİK KÖKENLİ İLAÇLAR Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Gülaçtı Topçu

2 İlaçlar öncelikle etken maddelerinin BİYOLOJİK KÖKENLİ veya SENTEZ yoluyla elde edilişine göre kategorize edildiler. İlacın tarihçesine bakarsak; İLAÇLARIN SINIFLANDIRILMASI Bitkisel Mikrobiyal Kimyasal (Sentetik) İlaçlar BİYOLOJİK KÖKENLİ İLAÇLAR İnsulin, 1922 de keşfedilen ilk biyoteknolojik ilaçtır (kaynak: domuz ve inekler) Somatostatin 1977 de E.coli kullanılarak genetik mühendisliği vasıtasıyla eksprese edilen ilk proteindir.

3 İLAÇLARIN SINIFLANDIRILMASI Avrupa İlaç Ajansı (EMA) dan onaylı ilaçlar etken maddelerinin kökenlerine göre sınıfladığında; SENTETİK İlaçlar (%67) BİYOLOJİK KAYNAKLI İlaçlar (%33) (semi-sentetiklerde dahil) (European J.Pharmaceutical Sci. 48, , 2013) Bu sınıflandırma önceki sınıflamalarla da uyum içerisindedir (Newman & Cragg, 2007, 2012; Newman et al., 2003)

4 BİYOTEKNOLOJİK İLAÇLAR Biyoteknolojik ilaçlar kimyasal bileşimler yerine biyolojik yöntemlerle, organizmalardan ve canlı sistemlerden üretilen ürünlerdir. Bu tanım; özellikle bazı kan ürünlerini çeşitli immunolojik ürünleri ve rekombinant DNA teknolojisi veya monoklonal antikor yöntemleri ile elde edilen ürünleri kapsar.

5 GÜNÜMÜZDE BİYOLOJİK KÖKENLİ İLAÇLARIN SINIFLANDIRILMASI 1. Üretim kaynağı (Production host): Bitkilerden, insan plazmasından, mikrobiyal veya memeli konaklardan elde edilmesi 2. Molekül tipi: Etken madde olarak kullanılan molekülün tipine göre (Hormon, monoklonal antikorlar, vs.) 3. Terapötik kategori: İlaçların ana terapötik kategorileri ile ilgili veriler WHO tarafından Anatomik Terapötik Kimyasal (ATK) kategorizasyon baz alınarak düzenlenmiştir. ATC (Anatomical Therapeutic Chemical) sistemi ilaçları terapotik, farmakolojik ve kimyasal özelliklerine göre gruplandıran kod bazlı bir sistemdir.

6 EMA nın onayladığı ( ) ilaçların kategorizasyonu Aktif maddelerinin kökenine göre: 1. Kimyasal olarak sentezlenenler (SENTETİK) 2. Aktif maddesi doğal bir kaynaktan türeyenler (mikroorganizmaların fermentasyonuyla vb.) -Bitki ekstrelerinden elde edilenler ve protein molekülleri hariç- 3. rdna teknolojisine göre elde edilenler (proteinler ve glikoproteinler) 4. Virus propagasyon metoduna göre elde edilenler (aşılar)

7 Biyolojik kökenli ilaçlar, ilaç pazarında son yıllarda büyük bir gelişim gösteren sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Rekombinant aşı üretimi hala AŞI tedariğinde temel metot dur. Biyolojik kökenli ilaçlar için onaylanma oranı 2009 den beri monoklonal antikorlar ve proteinler açısından yükselen bir trend göstermektedir, yanı sıra hormonlar ve büyüme faktörleri de önem arzetmektedir.

8 EMA Onaylı Biyolojik İlaçların Başlıca Grupları (%33) GLİKOPROTEİNLER (%12.2) ve PROTEİN bazlı İLAÇLAR (%7.5) AŞILAR % 6.1 ini YARI SENTETİK İLAÇLAR % 5.9 unu (Yaşayan bir organizmadan elde edilenlerin türevleri) DOĞAL İLAÇLAR % 1.3 ünü (8 ilaç) HÜCRE terapileri % 0.2 sini (sadece 1 ilaç)

9 EMA onaylı ( ) Sentetik ve Biyolojik Kökenli İlaçların Kategorilerine göre Dağılımı (640 İlacın 220 si Biyolojik Kökenli ki bunun 78 i glikoprotein)

10 Biyolojik İlaçlarda Kullanılan Başlıca Üretim Kaynakları -Production host (host cells/organisms)- 1-E. coli (En ucuzu) ve diğer 2- Mayalar 3- Memeli hücreler (Pahalı) 4- Transgenik Hayvan Kaynakları 5- Transgenik Bitki Kaynakları 6-Human plasma

11 PROTEİN ve GLİKOPROTEİNLER İlaçların Molekül tipine göre yapılan klasifikasyon Aggarwal tarafından yıllarında glikoproteinler ve proteinler için önerdiği formata dayanmaktadır (trombolitikler/antikoagülantlar hariç) Trombolitik/Antikoagülanlar bu sınıflandırmaya dahil değildir. Bunlar için üç yeni kategori oluşturuldu; serpinler serin proteazlar peptidler (insan metabolizmasında bulunmayan peptidler) Doğal ve Yarı sentetik İlaçların molekül tipine göre olan sınıflandırma ise, yani kimyasal sınıflandırma Pubchem e göre yapılır) (

12 rdna Teknolojisi İlaçları Günümüzde, rekombinant DNA teknolojisiyle üretilmiş Avrupa İlaç Ajansı onaylı 126 ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçların 67 si glikoprotein 46 sı protein 13 ü rekombinant aşı dan ibarettir. (r-aşılar, viral proteinleri genellikle S. cerevisiae da üreterek elde edilirler) (Ferrer-Miralles et al., 2009)

13 rdna Teknolojisiyle Üretilen İlaçların Kaynağı rdna ilaçlarının tümünün % 38.1 i CHO hücreleri, % 27 si E. coli hücreleri, % 18.3 ü S. cerevisiae, 8.7 si murine myeloma hücreleri, % 2.4 ü HT-1080 ve BHK hücreleri ve %1.6 sı transgenik hayvanlar kullanılarak üretilmektedir.

14 rdna İLAÇLARININ ŞEMSİYE KATEGORİSİ Hormonlar Monoklonal Antikorlar (mab s) Büyüme Faktörleri Sitokinler Kan Faktörleri Füzyon Proteinleri Aşılar (insan plazma kökenli proteinler, quadroma hücre kökenli proteinler ve doğal proteinler hariç)

15 Glikoproteinler Glikoproteinler şeker ve AA lerden oluşan insan metabolizmasında önemli görevlere sahip oldukları için memeli hücre kültür sistemlerinde üretilen biyolojik kökenli ilaçların en önemli kısmını oluşturan gruplardan biridir. Glikoproteinler EMA onaylı 212 ilacın 78 ini kapsayarak en büyük grubu oluşturmaktadırlar. Bunların; 10 tanesi orphan ilaçlar, 5 i ise biyobenzer ilaçlardan oluşur. Glikoprotein yapısındaki 10 Orfan ilaçtan 7 si nadir Fabry ve Gaucher hastalıkları ve Mucopolysaccharidosis gibi kalıtımsal hastalıkları hedefleyen terapötik enzimler içermektedir.

16 Glikoprotein ve Protein esaslı ilaçlar için kullanılan üretim metodu ve konak hücre/organizmalar CHO (Chinese hamster ovary cells), Murine myeloma (mainly NSO and Sp2/0 cell lines), BHK (baby hamster kidney cells, HT-1080 (a human fibrosarcoma cell line), Quadroma (rat/mouse hybrid hybridoma cell line), Human plasma (extracted glycoproteins from h. plasma)

17 Proteinler 48 tane EMA onaylı glikozidik olmayan terapötik protein vardır. Bunlardan 3 ü orfan ve 8 i biyobenzer bileşiklerdir; Bunların ikisi içerir: 3 ORFAN (Yetim İLAÇ) hipofiz ve hipotalamik hormon ve analoglarını Somavert akromegalinin tedavisinde kullanılır ve rekombinant insan büyüme hormonu analoğunu içerir. Increlex Laron sendromu tedavisinde kullanılır ve rekombinant insan insülin tipli büyüme faktörü 1 (hgf1) içerir. Üçüncü orfan ilaç Nplate dir ve glikozillenmemiş füzyon protein yapısında anti-hemorajik kategoride bir ilaçtır. Bu tip proteinler mikrobiyal konaklarda daha ucuza üretilebilir.

18 Glikoproteinlere kıyasla protein bazlı ilaçlar üretim maliyeti düşük olan mikrobiyal konaklarda (ortamda) üretilebilir ve çoğu Escherichia coli (68.8%) ya da Saccharomyces cerevisiae (27.1%) yardımı ile üretilir.

19 Son zamanlarda, EMA onaylı terapötiklerin tamamına(% 6.1 ine) tekabül eden AŞI sayısı 39 dur Aşılar Şekilde görüldüğü gibi çok sayıda memeli, böcek ve mikroorganizma konakları AŞILARIN etken maddelerinin üretiminde kullanılmaktadır.

20 Hücre terapileri Sadece 1 İLAÇ bu kategori altında sınıflandırılmıştır. Ticari adı ChondroSellect olan bu ilaç hastanın kendi kondroitlerinin in vitro kültürü ile oluşturulmuş ve bu tekrar hastaya kıkırdağını tedavi için enjekte edilmiştir.

21 GEN TERAPİSİ USA da bir gen terapisi çalışmasında adeno associated virus (AAV) vektör olarak kullanılıyor ve neurturin geni veriliyor. Parkinson hastalarında hasarlı hücreleri yenilediği bilinen neurturin dejenerasyonu azaltarak iyileşme sağlıyor.

22 Antikorlar (Poliklonal ve Monoklonal) Bu kategori Aggarwal tarafından tanımlanan monoklonal antikorları içerir ( Aggarwal 2011; Elvin et al.,2011). Poliklonal antikorlar insan plazmasından direkt elde edilebilirler ve normal immunoglobulin ve hepatit B immunoglobulin içerirler. Monoklonal antikorlar bağışıklık sistemi için önemli bileşikler olan 2 kuvvetli ve 2 zayıf disülfit köprüleri ile oluşan simetrik yapıdaki proteinlerdir. Diğer taraftan poliklonal antikorlar insan kanında bulunan terapötikler ihtiva ederler.

23 Kan ve Koagülasyon Faktörleri Bu kategori Aggarwal sınıflandırmasındaki (2007, 2008, 2009, 2010, 2011) kan faktörleri VIIa, VIII, IX ilaveten fibrinojen (kan koagülan faktörü 1) içeren iki ilacı da kapsamaktadır (Giangrande, 2003). Bu son iki ilaç fibrinojen in yanısıra thrombin de ihtiva eder. Thrombin koagülasyonu artırmak için kullanılan serin proteaz dır (Turgeon and Houenou, 1997).

24 Sitokinler Interferonlar (IFN) ve interleukinler (IL) Aggarwal kategorisinde listelenmiş ana etken maddelerdir. Ayrıca bu kategoride iki etken madde daha bulunmaktadır; tümör nekroz faktörü (TNF) ve anakinra (Kineret). TNF invazyon, hasar ve enfeksiyon sırasında üretilen bir sitokindir (Tracey and Cerami, 1994) ve TNF-1a, drug Beromun un aktif maddesidir. Kineret, bir interleukin-1 reseptör antagonisti (IL-1RA) olan anakinra nın formülasyonudur. IL- 1RA, IL-1 gene familyasının bir üyesi olup IL-1a and IL-1b nin regülasyonundan sorumludur ve her ikisi de E. coli den üretilir (Bresnihan et al., 1998).

25 INTERFERONS Avonex ve Rebif isimli iki IFN-b 1a ilacı CHO (Chinese hamster ovary) hücrelerinde üretilir, geri kalan 6 tanesi E. coli de üretilir.

26 Human interferon

27 Füzyon Proteinler EMA tarafından onaylanmış 6 Füzyon proteininden 5 i CHO hücrelerinde üretilirken sadece 1 i E. coli de üretilmiştir. CHO hücrelerinde üretilen bu Füzyon proteinlerinden Enbrel human IgG1 mab nin bir analoğuna bağlanmış TNF Reseptorünün (p75) ekstrasellüler ligand-bağlı kısmını içermektedir.

28 Büyüme faktörleri Bu sınıf ilaçlar erythropoietin ve Colony Stimulating Factors (CSFs) den oluşurlar. Onaylanmış 10 erythropoietin ilacın tamamı CHO (Chinese hamster ovary) hücrelerinde üretilir. Büyüme faktörleri ayrıca bakteri hücrelerinde de üretilir. FILGRASTIM granulocyte colony stimulating factor (G-CSF) olan onaylanmış 7 ilacın da aktif maddesidir, zaten bunların 6 sı BİYOBENZER İLAÇLAR dır. Bu kategorideki diğer E. coli türevi ilaçlar rekombinant insan keratinosit büyüme faktörü (rhukgf) içerirler.

29 Hormonlar 2010 da, hormonlar Amerika pazarındaki biyoloji sektörünün ikinci büyük sınıfıdır (Aggarwal, 2011). Onaylanmış ilaçların hormon ihtiva eden 29 undan 22 tanesi mikrobiyal hücre sistemlerinde ve geriye kalan 7 si CHO hücre üretim platformlarında üretilir. İnsülin mikrobiyal hücre kökenli ilaçlar arasında 15 ticari isimle en çok onay almış ilaçtır. Insülin içeren 7 ilaç E. coli de üretilirken geri kalan 8 i Saccaromyces cerevisiae kullanılarak üretilmektedir. Somatropin (Growth hormone) aşağıdaki 3 ilacın aktif bileşenidir; NutropinAq, Omnitrope, and Valtropin

30 Protein Bazlı Biyoteknolojik İlaçlar Erythropoietin (EPO) - Böbrek glikoproteini: Kemik iliğindeki kırmızı kan hücrelerini artırır. - Anemide kullanılır - Atletler tarafından kullanılır. Kan Faktörleri -Factor VIII hemofili A da eksiktir Büyüme faktörleri -Proteins -EGF: Epidermal büyüme faktörü, yara iyileştirici

31 Terapötik enzimler Terapötik enzimler, nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan enzimlerdir (Aggarwal, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011). Biri dışında tamamı orfan özelliği göstermektedir. Tek orfan özelliği göstermeyen terapötik enzim Cerezyme dir. Bu kategorideki bütün ilaçlar, memeli konak hücrelerini kullanarak üretilirler; 5 tanesi CHO hücreleri, 3 tanesi HT-1080 insan hücreleri kullanarak üretilirler.

32 AŞILAR EMA nın onayladığı 4 ana AŞI vardır; Canlı virüs taşıyan aşılar İnaktif bölünmüş virüs aşıları İnaktif bütün virüs aşıları Rekombinant olmayan antijen içeren aşılar

33 rdna teknolojisiyle üretilen IMMUNOSUPRESSANLAR Immunosuppressanlar (L04 ATC category) temel olarak bileşik proteinlerden ve monoklonal antikorlardan oluşurlar. Immunosuppressanlar eklem iltihabı, lupus erythematosus ve Crohn hastalığı gibi otoimmun hastalıkların tedavisinde kullanılırlar.

34 Yarı sentetik ilaçlar EMA onaylı 38 ilacın % 5.9 u yarı sentetik ilaçtır; 17 yarı sentetik ilaç bitkisel kökenli, 11 i bakteri kökenli, 9 u mantar kökenli ve 1 i domuz kökenli dir. Bu yarı sentetik ilaçların 13 ü jeneriktir; bunların 5 i porsuk ağacından elde edilen docetaxel içerir. 3 ü mantar kökenli mycophenolate mofetil 5 i ise bitki kökenli bir madde olan topotecan içerir.

35 Molekül tipine göre DOĞAL ÜRÜNLER ( ) Bu kategoride EMA nın total terapötik ilaç payının % 1.3 üne tekabül eden 8 ilaç tanımlanmıştır. Bunların 7 tanesi bakterilerden doğal olarak oluşan etken madde ihtiva eder ve 1 tanesi sulu şeker pancarı ekstresinden elde edilen betain dir. Onaylanan 8 Doğal ilacın Etken maddesinin Molekül Tipleri Makrolidler (4 onaylanmış ilaç) Aminoglikozitler (1 onaylanmış ilaç; Tobi-Podhaler) (tobramycin içeren ve kistik fibrozis e karşı kullanılan bir ilaç) Siklik lipopeptitler (1 onaylanmış ilaç) Makrosiklik antibiyotikler (1 onaylanmış ilaç) Trimetil-glisin (ya da betaine) (1 onaylanmış ilaç; Cystadane) (Homosistinüri de kullanılıyor)

36 USA daki BİYOLOJİK İLAÇLARIN DURUMU America s Biopharmaceutical Research Companies, 2013 Report

37 America s Biopharmaceutical Research Companies, 2013 Report

38 USA da GELİŞTİRİLMEKTE OLAN İLAÇLAR 338 adet farklı tipde tümör, lösemi ve lenfomayı hedefleyen kanser ilacı geliştirilmekte, bunun 170 ini monoklonal antikorlar oluşturuyor. 176 ürün adayı çeşitli enfeksiyon hastalıklarında kullanılmak üzere geliştirilmekte, 134 adet aşı da bu gruba dahil. 71 biyolojik ilaç lupus, multipl skleroz (MS) ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklarda kullanılmak üzere geliştiriliyor. 58 ilaç konjestif kalp hastalığı ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklarda kullanılmak üzere geliştirilmekte, Diğer hastalıklar diyabet, sindirim rahatsızlıkları, genetik bozukluklar, nörolojik ve solunum hastalıklarını kapsıyor.

39 FDA da ONAY aşamasında olan BİYOLOJİK ilaçlar (mab s)

40 Rekombinant Proteinler

41 Rekombinant Proteinler

42 Aşılar ve Diğer İlaçlar

43 Patent Süresi Biten Biyolojik İlaçlar

44 BİYOBENZER İLAÇLAR Biyobenzerler ise orijinal biyoteknolojik ürünlerin patent süresi dolduktan sonra üretilen benzer versiyonlarıdır. Biyobenzer ilaçlar, orijinal ilaçlarla biyolojik ürün anlamında benzer, fakat özdeş değildirler.

45 JENERİK İLAÇLARDAN BİYOBENZERLERE Biyoteknolojik ilaçların ekonomiye önemli oranda yük getiriyor olması, sağlık otoritelerini biyobenzer ilaçlara yönlendirmiştir. Avrupa da orijinal ilaçların patent sürelerinin dolmasından sonra ilk 5 biyobenzer ilaç, 2006 ve 2007 yıllarında ruhsat almıştır. Biyobenzerlerin uzun dönem güvenlik verileri bulunmadığından sağlık otoritelerini bu tip ilaçlar hakkında çeşitli düzenlemeler yapmaya zorunlu kılmıştır. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) gerekli yasal düzenlemeleri, yayımladığı ürüne özel kılavuzlar ile yapmış ve devamında ilk ruhsatlarını vermeye başlamıştır.

46 TEŞEKKÜRLER

47

48 Antikanser monoklonal Ab s 1984 de mab lerin bulunmasından sonra kanser tedavisinde de kullanılmaya başlandılar. Türkiye ye bu amaçla giren ilk molekül transtuzumab (Herceptin) lenfoma/lösemi, GI ve beyin kanserlerinde kullanılıyor Glyweec ve Rituximab ilk kullanılan hedefli ilaçlar VEGF yi bloke eden ilaçlar Bevacizumab (XELOX) metastatik kolon kanserinde Cetuzimab, Panitumab Tirozin kinaz inhibitörleri Lapatinib, Gefitinib, Afitinib, Regorafenib (Stivarga) rektum kanseri Erbotinib (Tarceva), Everolimus (Afinitor)

49 ORAL kullanılan mab s (1998 den itibaren) Imatinib Tamoxifen Disatinib Nilotinib,Lapatinib Erlatinib (Tarceva)

50 Herceptin MAb HER2 antibody The HER2 receptor is over-expressed in 25-30% of all cases of breast cancer. Herceptin is a monoclonal antibody which targets the HER2 receptor. Drug resistance against Herceptin is common. Antibody Fab Both the Herceptin Mab and its Fab fragment contain interchain disulfide bridges. The smaller size of Fab allows greater tumour penetration, more rapid clearance and greater control over site of binding

Biyoterapötik İlaçlar

Biyoterapötik İlaçlar Uluslararası İlaç Üreticileri ve Dernekleri Federasyonu Biyoterapötik İlaçlar Yeni Nesil Tedavileri Anlamak Biyoterapötik ilaçlar ciddi rahatsızlıklar ve hastalıkların tedavisi ve önlenmesi için modern

Detaylı

FARMASÖTİK BİYOTEKNOLOJİ

FARMASÖTİK BİYOTEKNOLOJİ FARMASÖTİK BİYOTEKNOLOJİ Biyoteknoloji Hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimleri yanında bilgisayar ve mühendisliklerden yararlanarak,

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler

KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler Prof.Dr. Adnan Aydıner İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü İstanbul William, WN et al. Nature Reviews, 2009 a Güncel Hedef Tedaviler EGFR İnhibitörleri EGFR: transmembran

Detaylı

Farmakoloji IV (2 0 2)

Farmakoloji IV (2 0 2) Farmakoloji IV (2 0 2) 1 Kardiyovasküler sistem fizyolojisi, hastalıkları ve tedavide kullanılan ilaçlar 2 Konjektif kalp yetmezliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar 3 Aritmi ve tedavisinde kullanılan

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

Kanser Tedavisi: Günümüz

Kanser Tedavisi: Günümüz KANSER TEDAVİSİNDE MOLEKÜLER HEDEFLER Doç. Dr. Işık G. YULUĞ Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yulug@fen.bilkent.edu.tr Kanser Tedavisi: Günümüz Geleneksel sitotoksik ilaçlar ve

Detaylı

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5)

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) 1 Çalışmanın organizasyonu 2 Çalışmanın organizasyonu 3 Ön çalışmaların yapılması 4 Ön çalışmaların yapılması 5 Ön çalışmaların yapılması 6 Çalışma ile

Detaylı

EKONOMİ StxCm : 129 www.ieis.org.tr www.biopharma.org.tr www.trpharmaexporters.org.tr EKONOMİ StxCm : 49 EKONOMİ StxCm : 36 ANALİZ TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİK İLAÇLAR 2017 yılında 3,9 milyar TL düzeyinde

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların genlerine

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR

ADIM ADIM YGS LYS. 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR ADIM ADIM YGS LYS 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin plazmit ya da bir virüs içerisine yerleştirilerek bir bakteriye aktarılması ve bakteri aracılığı ile birçok

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ İlk defa, 1919 yılında, Karl Ereky tarafından kullanılan Biyoteknoloji teriminin o zamanki tanımı, anlamı ve kapsamı, günümüze kadar

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ Bağışıklık sistemini etkileyen (uyaran veya baskılayan) maddeler özellikle kanser ve oto-bağışıklık hastalıklarının sağaltımında kullanılan ilaçlar Organ nakillerinde reddin

Detaylı

AŞI GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR. Dr.O.Mutlu TOPAL İstanbul 19 Aralık 2013

AŞI GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR. Dr.O.Mutlu TOPAL İstanbul 19 Aralık 2013 AŞI GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR Dr.O.Mutlu TOPAL İstanbul 19 Aralık 2013 KEYMEN İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. HAKKINDA Ülkemizin aşılar ve serumlar için ana tedarikçilerinden biri olan ve aynı zamanda

Detaylı

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA BİYOTEKNOLOJİ Canlılara temel bilimlerin ve mühendislik ilkelerinin uygulanmasıdır. Gen mühendisliği, genetik madde lan DNA üzerinde yapılan

Detaylı

Hayvancılıkta Biyoteknoloji. Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Hayvancılıkta Biyoteknoloji. Prof. Dr. Fatin CEDDEN Kaynaklar Kitap adı: 1) Biyoteknoloji. Yazar: Prof Dr Mustafa Arda Kükem Derneği Yay:1994 2) Introduction to Biotechnology. Yazarlar: C. M. Brown, I. Campbell, F. G. Priest Blackwell Sci. Publ. 3) Reproduction

Detaylı

Bitki Türevli Aşılar. Cüneyt Uçarlı. Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü İstanbul Üniversitesi 2010

Bitki Türevli Aşılar. Cüneyt Uçarlı. Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü İstanbul Üniversitesi 2010 Bitki Türevli Aşılar Cüneyt Uçarlı Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü İstanbul Üniversitesi 2010 Bitki Yapımı Aşılar Dünyada her yıl yaklaşık olarak 57 milyon kişi ölmekte

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ 1 Genetik mühendisliği canlıların kalıtsal özelliklerinin değiştirilerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim dalıdır. Genetik mühendisleri

Detaylı

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TAB 101 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 12. Hafta (03.12.2013) 1 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) 2 Genetik: Biyolojinin

Detaylı

Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması

Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması Araş. Gör. Alp Ayan T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi, 2011 1 Günümüzde üretilen bitkisel kökenli rekombinant proteinler; İnsan terapötikleri

Detaylı

KANSER AŞILARI. Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi

KANSER AŞILARI. Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi KANSER AŞILARI Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi Bir Halk Sağlığı Sorunu Şu an dünyada 24.600.000 kanserli vardır. Her yıl 10.9 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. 2020 yılında bu rakam %50

Detaylı

BĐYOTEKNOLOJĐK ĐLAÇLARDA PATENT. Doç. Dr. Ali Demir SEZER Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı

BĐYOTEKNOLOJĐK ĐLAÇLARDA PATENT. Doç. Dr. Ali Demir SEZER Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı BĐYOTEKNOLOJĐK ĐLAÇLARDA PATENT Doç. Dr. Ali Demir SEZER Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı Buluş ve Patent Buluş nedir? Teknik bir probleme teknik araçların

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİDE TEKNOLOJİ TRANSFERLERİ DR. ERCAN VARLIBAŞ VSY BIOTECHNOLOGY YÖNETİM KURULU BAŞKANI

BİYOTEKNOLOJİDE TEKNOLOJİ TRANSFERLERİ DR. ERCAN VARLIBAŞ VSY BIOTECHNOLOGY YÖNETİM KURULU BAŞKANI BİYOTEKNOLOJİDE TEKNOLOJİ TRANSFERLERİ DR. ERCAN VARLIBAŞ VSY BIOTECHNOLOGY YÖNETİM KURULU BAŞKANI USİMP PATENT FUARI BİYOTEKNOLOJİ VSY BIOTECHNOLOGY NE YAPIYOR? SODYUM HYALURONAT NERELERDE KULLANILIYOR?

Detaylı

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TAB 101 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 13. Hafta (10.12.2013) 1 Neden GDO Üretilir? 2 Neden GDO Üretilir? GDO lar doğal

Detaylı

YENİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

YENİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ ROMATOLOJİDE KULLANILAN YENİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR ESEN KASAPOĞLU GÜNAL İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ROMATOLOJİDE YENİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ SENTETİK İLAÇLAR LEFLUNOMİD

Detaylı

Tarifname P53 AKTİVASYONU VESİLESİ İLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTEREN BİR FORMÜLASYON

Tarifname P53 AKTİVASYONU VESİLESİ İLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTEREN BİR FORMÜLASYON 1 Tarifname P3 AKTİVASYONU VESİLESİ İLE ANTİ-KARSİNOJENİK ETKİ GÖSTEREN BİR Teknik Alan FORMÜLASYON Buluş, p3 aktivasyonu vesilesi ile anti-karsinojenik etki göstermeye yönelik oluşturulmuş bir formülasyon

Detaylı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Probiyotik suşları Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı İnsan ve bakteri ilişkisi İnsan vücudundaki bakterilerin yüzey alanı = 400 m 2 (Tenis kortu kadar) İnsandaki gen

Detaylı

Biyolojik Ajanlar Dünden Bugüne: Türkiye Verileri. Prof. Dr. Mahmut İlker Yılmaz GATA Nefroloji Bilim Dalı

Biyolojik Ajanlar Dünden Bugüne: Türkiye Verileri. Prof. Dr. Mahmut İlker Yılmaz GATA Nefroloji Bilim Dalı Biyolojik Ajanlar Dünden Bugüne: Türkiye Verileri Prof. Dr. Mahmut İlker Yılmaz GATA Nefroloji Bilim Dalı SİTOKİNLER Sitokinler, hücreler arası iletişimi sağlayan ve hemen hemen tüm biyolojik proseslerde

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

Tarifname ANTİVİRAL KULLANIMA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname ANTİVİRAL KULLANIMA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname ANTİVİRAL KULLANIMA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, antiviral kullanıma yönelik bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu Günümüzde antiviraller virüs enfeksiyonlarına

Detaylı

Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname DİYABETİK HASTALARDA YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK Teknik Alan BİR KOMPOZİSYON Buluş, diyabetik hastalarda yara iyileşmesini hızlandırmaya yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler. Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya.

İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler. Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. İnfeksiyon tanısında yeni yaklaşımlar Biyosensörler Barış OTLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. Bakterilerin tanımlanması Bakterilerin tanımlanması Bakterilerin

Detaylı

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doç. Dr. Ömer KOZ HO Bursa Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü HO BTÜ, 2014-2015 Güz Yarıyılı Seminerleri «Perşembe Seminerleri» 20 Kasım 2014 Bursa Başlıklar:

Detaylı

KANSEROLOJİDE FARMAKOGENOMİ

KANSEROLOJİDE FARMAKOGENOMİ KANSEROLOJİDE FARMAKOGENOMİ Prof.Dr. Işık TUĞLULAR Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma - Uygulama Merkezi ( ARGEFAR ) Müdürü Farmakogenomik Kursu 24 Mart 2010 ANTALYA İLAÇ Klinik

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Biyoteknolojinin Tarihçesi

Biyoteknolojinin Tarihçesi Biyoteknolojinin Tarihçesi Ekmek mayalanması M.Ö. 3000 Alkolik mayalanma M.Ö. 3000 Sirke yapımının öğrenilmesi M.Ö. 3000 Mezopotamyada şarap üretimi M.Ö. 2000 Sümerler, Babiller ve Mısırlılar M. Ö.300

Detaylı

Temel İlaç Araştırmalarında Neredeyiz, Ar-Ge Merkezlerinde Durum

Temel İlaç Araştırmalarında Neredeyiz, Ar-Ge Merkezlerinde Durum Temel İlaç Araştırmalarında Neredeyiz, Ar-Ge Merkezlerinde Durum Prof. Dr. Kemal Baysal İlaç Araştırmalarında Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu Toplantısı 11.04.2013 SUNUM PLANI Vizyon 2023 ve ilaç/tedavi

Detaylı

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016)

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DERS SAATİ DERS ADI DERS KONUSU DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ 4. DK 1. Hafta 07 Aralık Pazartesi Mikrobiyoloji Mikrobiyolojinin tarihçesi ve mikroorganizmalara genel

Detaylı

Kök Hücre ve Gene-k Hastalıklar

Kök Hücre ve Gene-k Hastalıklar Kök Hücre ve Gene-k Hastalıklar Kök Hücre ve Gene-k Hastalıklar Genetik hastalıkların çoğusunda semptomlar ilerleyen karakterdedir ve şu anda genetik hastalıklar için etkili bir tedavi yöntemi mevcut değildir.

Detaylı

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast hücreleri) Kompleman sistemi(direkt bakteri hücre membranı parçalayarak diğer immün sistem hücrelerin bunlara atak yapmasına

Detaylı

Biyobenzer ürünlerin klinik değerlendirmesi ve risk yönetimi

Biyobenzer ürünlerin klinik değerlendirmesi ve risk yönetimi Biyobenzer ürünlerin klinik değerlendirmesi ve risk yönetimi Dr. Seyfullah DAĞISTANLI 07 Mayıs 2012 Biyofarmasötikler ve Biyobenzerler Sempozyumu İZMİR Biofarmasötikler, canlı organizmadan üretilen kompleks

Detaylı

Nivîskar SamoCan THURSDAY, 17 FEBRUARY :17 - Nûkirina dawîyê THURSDAY, 17 FEBRUARY :27

Nivîskar SamoCan THURSDAY, 17 FEBRUARY :17 - Nûkirina dawîyê THURSDAY, 17 FEBRUARY :27 There are no translations available. Kök hücre tedavileri, dejeneratif hastalıklar CD34-pozitif hücreler CD34 ile, hematopoietik kök hücrelerin üst yüzeyinde bulunabilecek özel bir molekül yapısına atıfta

Detaylı

Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı

Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı Prof. Dr. Ahmet Gül İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Romatoid Artrit Kronik simetrik poliartrit q Eklemde İnflammasyon

Detaylı

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Tam kan analizi, en sık kullanılan kan testlerinden biridir. Kandaki 3 major hücreyi analiz eder: 1. Eritrositler 2. Lökositler 3. Plateletler

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN BİYOTEKNOLOJİ Biyolojik organizmaların, sistemlerin veya olayların üretim ve hizmet safhalarında kullanılması İnsanların yararı için, genetik bilginin

Detaylı

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi BİYOLOJİDEKİ TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE ÖNCELİKLERİMİZ Dr. Aslı Tolun Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi KLONLAMA / KOPYALAMA Tanım Yöntem Amaç: Kopya birey yaratma Kök hücre oluşturma

Detaylı

Biyolojik İlaç Etkin maddesi niteliğinin ve kalitesinin belirlenmesi için imalat süreci ve kontrolü ile birlikte fizikokimsayal biyolojik testler

Biyolojik İlaç Etkin maddesi niteliğinin ve kalitesinin belirlenmesi için imalat süreci ve kontrolü ile birlikte fizikokimsayal biyolojik testler Biyolojik İlaç Etkin maddesi niteliğinin ve kalitesinin belirlenmesi için imalat süreci ve kontrolü ile birlikte fizikokimsayal biyolojik testler kombinasyonu gerektiren ve biyolojik bir kaynaktan imal

Detaylı

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR - 3

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR - 3 GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR - 3 DR. ONUR YILMAZ 2017 Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Biyometri ve Genetik A.B.D. BAZI ÖRNEKLER Gen aktarım yöntemi ile Malaria (sıtma) hastalığına direnç geni

Detaylı

Tu rkiye de İlaç Geliştirmede Mevcut Durum ve Çözu m Önerileri

Tu rkiye de İlaç Geliştirmede Mevcut Durum ve Çözu m Önerileri Tu rkiye de İlaç Geliştirmede Mevcut Durum ve Çözu m Önerileri Ahmet Gu l İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi İlaç Temel Araştırma Merkezi Özgu n İlaç Keşfi, İlaç Geliştirilmesi ve İstanbul İlaç

Detaylı

www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro İlaç Tedavisi 2016 un türevi 13. Biyolojik ilaçlar Son birkaç yılda, biyolojik ajanlar olarak bilinen maddeler sayesinde yeni bakış açıları kazanılmıştır.

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları, Araştırma Enstitüleri, Biyoteknoloji Enstitüleri, Tohumculuk, Fide-fidan, seracılık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları, Araştırma Enstitüleri, Biyoteknoloji Enstitüleri, Tohumculuk, Fide-fidan, seracılık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları, Araştırma Enstitüleri, Biyoteknoloji Enstitüleri, Tohumculuk, Fide-fidan, seracılık sektörleri, Tarımsal Analiz Laboratuvarları, Faaliyet alanı

Detaylı

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER H. Direskeneli Marmara Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı İnflamasyon Doku Yanıtı (McInnes, Nature Clin Prac Rheumatol 2005; 31) RA da Sitokin Ağı (Firestein,

Detaylı

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler:

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler: LÖKOSİT WBC; White Blood Cell,; Akyuvar Lökositler kanın beyaz hücreleridir ve vücudun savunmasında görev alırlar. Lökositler kemik iliğinde yapılır ve kan yoluyla bütün dokulara ulaşır vücudumuzu mikrop

Detaylı

İlaçta Ar Ge Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinin Önemi. Prof. Dr. Sedef Kır Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

İlaçta Ar Ge Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinin Önemi. Prof. Dr. Sedef Kır Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi İlaçta Ar Ge Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinin Önemi Prof. Dr. Sedef Kır Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Misyonumuz Evrensel bilim ve teknolojiyi

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

CROHN HASTALIĞINDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Dr. Abdurrahim Sayılır Medical Park Karadeniz Hastanesi, Trabzon

CROHN HASTALIĞINDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Dr. Abdurrahim Sayılır Medical Park Karadeniz Hastanesi, Trabzon CROHN HASTALIĞINDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR Dr. Abdurrahim Sayılır Medical Park Karadeniz Hastanesi, Trabzon Crohn Hastalığında Tedavi KS, 5-ASA, immunmodülatörler gibi non-biyolojik ajanlar kısmi semptomatik

Detaylı

19. yüzyıldan itibaren önemli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Biranın bozulmasına neden olan bir etmenin LOUİS PASTEUR ün çalışmaları ile tanımlanması,

19. yüzyıldan itibaren önemli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Biranın bozulmasına neden olan bir etmenin LOUİS PASTEUR ün çalışmaları ile tanımlanması, 19. yüzyıldan itibaren önemli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Biranın bozulmasına neden olan bir etmenin LOUİS PASTEUR ün çalışmaları ile tanımlanması, mayaların fermantasyonda oynadığı temel rolün keşfi

Detaylı

*Biyoteknoloji: Canlılar ve Canlıların ürünleri üzerinde, bilimsel teknikler uygulayarak yapılan çalışmalara; biyoteknoloji denir.

*Biyoteknoloji: Canlılar ve Canlıların ürünleri üzerinde, bilimsel teknikler uygulayarak yapılan çalışmalara; biyoteknoloji denir. BİYOTEKNOLOJİ *Biyoteknoloji: Canlılar ve Canlıların ürünleri üzerinde, bilimsel teknikler uygulayarak yapılan çalışmalara; biyoteknoloji denir. Biyoteknolojik çalışmalarda, en çok bakteriler kullanılır.

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) BİRİNCİ YIL 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) Dersin kodu Dersin Adı T P K AKTS 2100001012017 Eczacılık Tarihi 1 0 1

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2014 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2014 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

KRİYOGLOBÜLİN. Cryoglobulins; Soğuk aglutinin;

KRİYOGLOBÜLİN. Cryoglobulins; Soğuk aglutinin; KRİYOGLOBÜLİN Cryoglobulins; Soğuk aglutinin; Kriyoglobülin kanda bulunan anormal proteinlerdir ve 37 derecede kristalleşirler. Birçok hastalık sırasında ortaya çıkabilirler ancak vakaların %90ı Hepatit

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) BİRİNCİ YIL 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) 2100001012017 Eczacılık Tarihi 1 0 2 2100001032017 Eczacılığa Giriş 1 0

Detaylı

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof. Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu DOĞAL SAVUNMA HATLARI-DOĞAL

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Canlının en küçük birimi Hücre 1665 yılında ilk olarak İngiliz bilim adamı Robert Hooke şişe mantarından kesit alıp mikroskopta

Detaylı

şımları Dr. Ümit Yaşar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı

şımları Dr. Ümit Yaşar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Anti-anjiojenik faktörler ve tedavi yaklaşı şımları Dr. Ümit Yaşar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Antianjiojenik faktörler Bugüne kadar 300 den fazla inhibitörü madde gösterildi.

Detaylı

TÜBİTAK MAM GEN MÜHENDM HENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJB YOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (GMBE) TANITIMI IKEV Türkiye için Biyoteknoloji Toplantısı 8 Kasım m 2007 1 GMBE Personeli Araştırmacı 50 Toplam Personel 65 Teknisyen

Detaylı

Büyümenin Arttırılması Amacıyla Yapılan Biyoteknolojik Uygulamalar

Büyümenin Arttırılması Amacıyla Yapılan Biyoteknolojik Uygulamalar Büyümenin Arttırılması Amacıyla Yapılan Biyoteknolojik Uygulamalar o Gelişme ve büyümeyi hızlandırmak üzere hayvanlara hormon preparatları verilebilmektedir. o Bu yöntem ile hayvanlarda büyüme ve gelişme

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER Plazmid ve Epizomlar Bakterilerin kendi kromozomlarının yanı sıra, kromozom dışı bazı genetik parçacıklar bulunmaktadır Bakteri kromozomundan daha küçük yapıda

Detaylı

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count TAM KAN SAYIMI Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count Tam kan sayımı kanı oluşturan hücrelerin sayılmasıdır, bir çok hastalık için çok değerli bilgiler sunar. Test venöz kandan yapılır. Günümüzde

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2015 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2015 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

Diyabet nedir? Ensülin nedir?

Diyabet nedir? Ensülin nedir? Was ist Diabetes? Was ist Insulin? (Türkisch) Diyabet nedir? Ensülin nedir? Diyabet melitusun temelleri Diyabet melitus Diyabet, kronik bir özümleme bozukluğudur. Diyabetli olmak demek, ya vücudunuzun

Detaylı

Rekombinant DNA Teknolojisi, Klonlama ve Kullanım Alanları

Rekombinant DNA Teknolojisi, Klonlama ve Kullanım Alanları Rekombinant DNA Teknolojisi, Klonlama ve Kullanım Alanları 2014201074 ÖZLEM YAVAŞ 2014201101 DUYGU ŞEN 2015201014 CANAN BAŞTÜRK 2015201094 MERVE ŞİMŞEK DNA taşıdığı REPLİKASYONU bilgi sayesinde hücrenin

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

* Madde bilgisi elektromanyetik sinyaller aracılığı ile hücre çekirdeğindeki DNA sarmalına taşınır ve hafızalanır.

* Madde bilgisi elektromanyetik sinyaller aracılığı ile hücre çekirdeğindeki DNA sarmalına taşınır ve hafızalanır. Sayın meslektaşlarım, Kişisel çalışmalarım sonucu elde ettiğim bazı bilgileri, yararlı olacağını düşünerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Çalışmalarımı iki ana başlık halinde sunacağım. MADDE BAĞIMLILIĞI

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2016 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2016 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz İnsan Mikrobiyom Projesi Prof. Dr. Tanıl Kocagöz Human Microbiome Project İnsan Mikrobiyom Projesi (İMP) 2007 yılında NIH tarafından başlatıldı 300 gönüllünün 5 vücut bölgesinden değişik zamanlarda, toplam

Detaylı

Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı

Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı Betül ÖZTAŞ Gamze ÇALIŞKAN Betül ERÇELİK ÖZET GİRİŞ Günümüzde gen klonlaması çalışmaları; gen izolasyonu, gen bankalarının oluşturulması, genlerin güvenlik altına

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

BİYOBENZER TIBBİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ

BİYOBENZER TIBBİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ BİYOBENZER TIBBİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ 19/01/2005 tarihli ve 25705 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği ne dayanılarak, anılan Yönetmeliğin Bölüm II Özel

Detaylı

CANDİDA İLE UYARILMIŞ VAJİNAL VE BUKKAL EPİTEL HÜCRELERİNİN SİTOKİN ÜRETİMİ

CANDİDA İLE UYARILMIŞ VAJİNAL VE BUKKAL EPİTEL HÜCRELERİNİN SİTOKİN ÜRETİMİ CANDİDA İLE UYARILMIŞ VAJİNAL VE BUKKAL EPİTEL HÜCRELERİNİN SİTOKİN ÜRETİMİ Emine Yeşilyurt, Sevgi Özyeğen Aslan, Ayşe Kalkancı, Işıl Fidan, Semra Kuştimur Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji

Detaylı

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Moleküler biyolojiye giriş Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Molecular biology terimi ilk kez Warren Weaver tarafından 1938 de kullanıldı. Hayatın fiziksel ve kimyasal olarak açıklanması olarak tanımlandı. 1977

Detaylı

10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Kalıtımın Genel İlkeleri Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları

10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Kalıtımın Genel İlkeleri Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları 10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Mitoz ve Eşeysiz Üreme Canlılarda hücre bölünmesinin gerekliliği Mayoz ve Eşeyli Üreme Kalıtımın Genel İlkeleri Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik Kalıtımın genel

Detaylı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ Bağışıklık sistemini etkileyen (uyaran veya baskılayan) maddeler özellikle kanser ve oto-bağışıklık hastalıklarının sağaltımında kullanılan ilaçlar Organ nakillerinde reddin

Detaylı

REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL 1960 lardan bu yana genetik ve moleküler biyolojideki kavrayışımızın hızla artması, biyoteknolojide heyecan verici buluşlar ve uygulamalara yol açtı. DNA yapısı ve fonksiyonlarının

Detaylı

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer 1 Genetiğe Giriş Copyright 2006 Pearson Prentice Hall, Inc. 1-Genetiğe giriş 1.1 100 yıldan daha kısa zamanda Mendel den DNA ya 1.2 İkili

Detaylı

Kompleman Sistemi ve Böbrek. Dr. Mustafa ARICI, FERA

Kompleman Sistemi ve Böbrek. Dr. Mustafa ARICI, FERA Kompleman Sistemi ve Böbrek Dr. Mustafa ARICI, FERA Biz hem kurtların doymasını, hem de koyunların sag kalmasını istiyoruz - Kompleman Sistemi Jules Bordet discovered the complement system more than a

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

Merve ŞAHİNTÜRK Prof. Dr. Zübeyde ÖNER Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Merve ŞAHİNTÜRK Prof. Dr. Zübeyde ÖNER Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Merve ŞAHİNTÜRK Prof. Dr. Zübeyde ÖNER Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Kimyasal bileşiminin anne sütüne benzerlik göstermesi Temel besin ögeleri açısından zengin

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

Biyoteknolojiye Giriş

Biyoteknolojiye Giriş C H A P T E R 1 Biyoteknolojiye Giriş Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu PowerPoint Lecture by: Melissa Rowland-Goldsmith Chapman University İçerik 1.1 Biyoteknoloji nedir? 1.2 Biyoteknolojinin türleri

Detaylı