SAFER Projesi Çalışma Grubu Toplantı Tutanağı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAFER Projesi Çalışma Grubu Toplantı Tutanağı"

Transkript

1 SAFER Projesi Çalışma Grubu Toplantı Tutanağı Yer : Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sosyal Tesisleri - ANKARA Tarih : Katılımcılar : Ortak kuruluş temsilcileri-katılımcı Listesi ekte verilmiştir. Konu : Güvenli Tarım Makineleri Çalıştayı :40 1. Ev sahibi kuruluş adına Prof. Dr. Ali İhsan Acar tarafından açılış ve hoş geldiniz konuşması yapılmıştır. 09:45 2. Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Yeşim Benal Yurtlu açılış sunumunu gerçekleştirmiştir. Projenin bugünkü durumunu, yapılan çalışmaları, çalıştayın amacı, yöntemi ve beklenen çıktıları sunumunda özetlemiştir. 10:00 10:05 3. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı adına Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Kendir, insan sağlığı ve güvenliğine katkı sağlayacak bu çalıştayın düzenlenmesini sağlayan SAFER proje ekibini tebrik ederek ve başarı dileklerini sunmuştur. 4. Dr. Mesut Gölbaşı sunumunu gerçekleştirmiştir. Sunumunda, güvenlik konusunun ülkemiz için önemli bir sorun olduğunu belirtmiş ve İş Paketi 5 kapsamında hazırladıkları Modül (Kendiyürür Hasat Makinaları) ve bilgi yaprakları hakkında bilgi vermiştir. Mesut Bey sunumunda ayrıca şu konulara değinmiştir: İş güvenliği konusunda Türkiye de yapılan çok az çalışma vardır. Bu proje dışında TRT için hazırlanmış 15 bölüm Tarım Makinelerinde İş Güvenliği videosu vardır. Eğitim araçları tarımsal alandaki her türlü kişinin kullanacağı, faydalanacağı materyaldir. Orjinal projede olduğu gibi bu modül için de aynı renk kodları kullanılmıştır. Modüllerin eksiksiz ve doğru olarak geliştirilmesi son derece önemlidir. İnternete verilen bir şey defalarca kopyalanmaktadır. Bu yüzden, bu işin sorumluluğu çok fazladır. Bilgilerin doğru kaynaklardan alınması ve kopyalama hakkı ile ilgili alınacak önlemler önemlidir.

2 10:40 Bilgilerin kopyalanmasına izin verilmeyecektir. Bunun yerine link verilecektir. Yine de kopyalamanın önüne geçmek pek mümkün görünmemektedir. Bir makine imal ederken emniyet yönünden testleri oldukça önemlidir. Günümüzde makine güvenlik testleri yerine fonksiyonel testlere ağırlık verilmektedir. Modülde hiçbir şekilde yaralanmış insanlar, devrilmiş biçerdöverler yer almayacaktır. Çünkü modeldeki olumsuzlukların içselleştirmesi durumu ortaya çıkabilir. Bu nedenle olumsuz durumları modülde verilmemektedir. (Koordinatör notu: Modül ve materyallerde yanlış kullanımın üzerinin çizilerek verilmesinden kaçınılması doğru bir yaklaşımdır. Ancak, yaşanan kazalar ile ilgili olumsuz sonuçlara ait görüntüler caydırıcılık, doğru kullanıma ve kurallara uyulmasına teşvik açısından yararlı olabilir.) Firma ve marka imajını etkileyecek durumlardan kaçındık. Modül içerisinde animasyonun olduğu yerleri film işareti koyarak belirttik. Modülde, oldukça önemli bir konu olan hidrolik kazalarından da bahsettik. 11:10 5. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, Mesut Beyin sunumunu tartışmaya açmıştır. 6. TARMAKBİR temsilcisi Selami M. İleri, Eksikliği giderecek bilgilere kullanım kılavuzlarından ulaşılabilineceğini belirtmiştir. 7. Prof. Dr. Alaattin Sabancı, animasyonları da gördükten sonra katkıların sunulmasının daha yararlı olacağını belirtmiştir. 8. Pankobirlik adına görüşlerini belirten konuşmacı, 150 bin dolarlık destekle, çiftçilere güvenlik konusunda ulaşmaya çalıştıklarını ve bu konuda çiftçilere ulaşmak için kendilerine görev verilirse büyük bir içtenlikle bu konuda yardımcı olabileceklerini söylemişlerdir. Ayrıca kendi kurumlarına kayıtlı olan binden fazla çiftçi olduğunu ve istatistik çalışmalarında da yardımcı olabileceklerini belirtmişlerdir. 9. Dr. Mesut Gölbaşı animasyonlarını göstermeye başlamıştır. 10. Prof. Dr. Fazilet N. Alayunt, yaşanan olaylarla ilgili diyalog ortamı oluşturmanın faydalı olabileceğini söylemiştir. 11. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, aktif web sayfasında bu konuların görüşülebileceğini ve ana kazalarla ilgili eklentilerin yapılabileceğini belirtmiştir. 12. Prof. Dr. Fazilet N. Alayunt, proje çıktılarının, örneğin animasyonların fuarlarda sunularak etkin bir yayım yapılabileceğini ve tanıtımının yapılabileceği önerisini dile getirmiştir. 13. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, fuarlarda proje konusunda bilgilendirme yapmaya çalışıldığını belirtmiştir. Ancak, henüz materyallerin hazır olmadığını ve materyallerin tamamlanması ile başlanacak olan yayım aşamasında bu önerinin dikkate alınacağını söylemiştir.

3 11: TÜGEM adına Ziraat Mühendisi Kerim Ekmekçi sunumunu gerçekleştirmiştir. Sunumunda hazırladığı traktör modülü ile ilgili bilgiler vermiştir. Kerim Ekmekçi ayrıca şu konulara değinmiştir: 12:00 Bilgiye erişimde güçlük çeken hedef kitleye ulaşmak projedeki amacımızdır. İmalatçı ve kullanıcı için riskleri dikkate alınmıştır, bilgi yaprakları ve animasyonlar hazırlanmıştır. Kılavuz kitapçıkta imalatçı ve kullanıcıların etkin ve yeterli bilgilere ulaşması hedeflenmiştir. Hatalı kullanımlarla ortaya çıkabilecek risklerin analizlerine de yer verilmiştir. Bilgi yapraklarını plastik kartlar şeklinde verilecektir. Kılavuz kitapçıkta tarım traktörlerinin tanımı, teknik bilgiler ve kullanılması gereken dokümanlar bulunmaktadır. Katılımcılara ENAMA tarafından hazırlanan traktör devrilmeleri üzerine hazırlanmış video gösterilmiştir. 15. Yrd. Doç. Dr. Yeşim Benal Yurtlu katılımcılara söz vermiştir. 16. Prof. Dr. Alaattin Sabancı tarım makinelerinde ergonomi ve güvenlik konusunda çalışan birisi olarak bu projenin yürütülmesinden dolayı memnuniyetini dile getirmiştir. İşin altyapısında eksikliklerin olduğunu ve insan-makine-ortam eksikliklerinin iş güvenliğinin önemini ortaya koyduğunu belirtmiştir. Ayrıca şu konulara değinmiştir. Altyapı ile işe başlamak gereklidir. İş güvenliği ve iş kazlarına ilişkin yapılmış çok fazla çalışma bulunmaktadır. Tarım Makineleri Bölümleri nden bu tür çalışmalara ulaşılabilinir. Çiftçilere hitap etmek istiyorsak görselliği ön plana çıkarmalıyız. Animasyon ve görsel materyalle anlatma yolunu tercih etmeliyiz. John Deere in FMO yayınlarından güvenli kullanım ile ilgili bilgi ve görüntülü eğitim materyallerine ulaşma imkanını kontrol edebilirsiniz. Türkiye de oransal olarak paletli traktörler çok fazla kullanılmamaktadır. Bu nedenle traktör modülünde, tekerlekli traktör diye ayırım yapmaya gerek yoktur. Türkçe terimler kullanmalıyız. Güvenlik çatısı, güvenlik kabini terimlerini kullanmak daha doğru olacaktır. Tahrik terimini kaldırıp hareket iletim organları gibi terimleri kullanabiliriz. 17. Prof. Dr. Ahmet Peker, tarım kesimindeki kazaların oldukça fazla olduğunu ve bu nedenle iş güvenliği konusunun önemli olduğunu belirtmiştir. Ayrıca şu konulara değinmiştir.

4 Yaptıkları çalışmalarda karşılaştıkları birçok kaza örneği olduğunu belirterek, ekim makinesinin basamağına oturtulan bir çocuğun ayak parmaklarının ekici düzene kapılıp koptuğuna ilişkin bir örnek vermiştir (Konya, 1989). Tarım makinelerinde iş güvenliği konusunda eksiklikler bulunmaktadır. Bu nedenle bölümümüzde lisans düzeyinde ders verilmeye başlanmıştır. Teknisyenler ile birlikte Karaman daki bütün tarım alanındaki kazaların istatistiksel analizini yaptık. Çalışma ile harman makinesi içine düşen, şafta dolanmış ve diskaroya takılmış insanlar vb kazaları tespit ettik. Şaft konusunun oldukça önemli olduğuna değinmiştir. Oldukça ucuz bir parça olan muhafazanın alınmasına yanaşılmamasın yaptırımlarla mutlaka önlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Yasal mevzuatın yeterli olmadığını belirtmiş, yaptırım gerektiğini vurgulamıştır. Animasyonların önemine değinmiş ancak terminoloji bütünlüğü olması gerektiği ve vurgulu bir ses tonunun kullanılması gerektiğini belirtmiştir. Piktogram = resim yazısı teriminin kullanılmasını önermiştir. 18. Önder Çiftçi Kadir Bey (Çarşamba/Samsun), söz alarak bölgelerindeki çiftçilerin okuryazar bile olmadıklarını, bu yüzden internet üzerinden eğitimin yararlı olamayacağını belirmiştir. Bu tür çalışmalarda çiftçiye ulaşmada önder çiftçilerin yararlı olacağına değinmiştir. Ayrıca tarım fuarlarında ve bayiler kanalıyla yeterli bilgi verilmediğini vurgulamıştır. 19. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, Türkiye de yapılan çalışmalara ulaştıklarını ancak bunların sayıca az olduğunu belirtmiştir. Eğitim amaçlı kullanılacak Türkçe materyalin eksik olduğunu, tez vb. kaynaklara büro araştırması safhasında ulaşıldığını belirtmiştir. Tarımda eğitimden ve destekten yoksun insanların olduğunu ve bu proje ile hedef kitleye ulaşılmasının beklendiğini belirtmiştir. AB mevzuatlarının zorunlu olmasına rağmen uygulanmamasının bir kültür sorunu olduğunu, sürekli eğitimlerle desteklenerek içselleştirilebileceğini vurgulamıştır. 20. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı temsilcisi, yönetmeliğin uygulamaya başlanması ile çoğu şaft firmasının gereğini yerine getirdiğini belirtmiştir. 13:45 ÖĞLEDENSONRA OTURUMU 21. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu Bitki Koruma Makineleri Modülünü sunmuştur. 22. Prof. Dr. Fazilet N. Alayunt, Mafsallı şaftın ve muhafazasının mutlaka kontrolü yapılmalıdır. Çiftçiye verilen kişisel koruyucu ekipmanlar vb. fonksiyonlarını yerine getirmiyorsa verilmesi de anlamsızlaşmaktadır. Tam olarak çalışıp çalışmadıkları mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca egzoz zehirlenmelerine karşı önlemler alınmalıdır. 23. Ziraat Mühendisi Nihat Sönmez, ilaçlama makinelerinin temizliğinin de oldukça önemli olduğunu belirtmiştir.

5 24. Ziraat Mühendisi Sedat Kılıç, kullanılan manometrelerin uygun bar değerlerine sahip olamadığını ve buna dikkat edilmesi gerektiğine değinmiştir. İlaç normu, hız ve basınçla ilgili resim yazısının bulunmadığını belirtmiştir. Pülverizatörle çalışmada hızı ile ilgili bilgilerin verilmesi gerektiğinin önemini vurgulamıştır. 25. Massey Ferguson Yetkilisi Ziraat Mühendisi Yücel Gökçer, traktörlerde kuyruk mili çalıştırılma değerleri ile vites kademesi-hız değerlerinin verildiğini, pulluk, pülverizatör vb makineler için çalışma hızı değerlerinin seçilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kuyruk mili şaft muhafazalarının mutlaka kullanılması gerektiğini, yeni traktörlerde acil durdurma düzeneklerinin kullanılmaya başladığını belirtmiştir. Uygulamada karşılaştıkları çok sayıda tarımsal kaza örneği olduğunu, basınç azalmalarının elle kontrol edilmesinin ciddi yaralanmalara sebep olduğunu, rototillerde ölümcül kazaların olduğunu, biçerdöverle park halindeyken ya da geriye alındığında ölümle sonuçlanan pek çok kaza öyküsünü bizzat gördüklerini belirtmiştir. Traktörlerde el freninin çekilmesinin ihmalinin pek çok kazaya neden olduğunu vurgulamıştır. Eğitim materyallerin hazırlanmasında yazıdan ziyade resimli, görsel uyarıların olması gerektiğini vurgulamıştır. 26. Ziraat Mühendisi Sedat Kılıç, B sınıfı sürücü belgesi ile traktör kullanımının yanlış olduğunu belirtmiştir. Öncelikle bunun önüne geçilecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır. 27. Massey Ferguson Yetkilisi Ziraat Mühendisi Yücel Gökçer, ölümcül kazlar örnek verilerek kullanıcıların bu tehlikeli durumlara karşı tedirgin olmalarının sağlanmasının gerekli olduğunu, başka çözümlerin etkili olamayacağını belirtmiştir. 28. Prof. Dr. Alaattin Sabancı, çiftçiye verilecek çok fazla bilginin olduğunu bu proje kapsamında sadece bir konunun ele alındığını vurgulamıştır. Bu toplantılarında bayilerin de bulunması gerektiğini belirtmiştir. 29. Ziraat Mühendisi Sedat Kılıç, traktör kullanıcıları için ayrı bir eğitim ve farklı bir sınıfta ehliyet verilmesinin gerektiğini söylemiştir. Avrupa da traktör ehliyeti verilmesinin çok sıkı tutulduğunu belirtmiştir. 30. Dr. Mesut Gölbaşı, odaklanma noktalarının olumlu olmasına dikkat çekerek, iyi uygulamaların da bulunduğunu belirtmiştir. Fuarlarda ayarların basınca göre mi yoksa hıza göre mi ayarlanacağı bilgilerinin verildiğinden, AB tam mevzuatına tabi olduğumuzdan ve önemli olan konunun bilgilerin uygulamaya aktarılmasında nasıl bir politika izleneceği olduğunu belirtmiştir. 31. Ziraat Mühendisi Sedat Kılıç, iyi ama çok iyi durumda olmadığımızdan ve geriye doğru eğilim olduğu şeklinde görüş bildirmiştir. 32. Prof. Dr. Alaattin Sabancı, çiftçiye bilgilerin nasıl iletileceğini, yaygınlaştırmanın projede nasıl gerçekleştireceğini sormuştur. Proje Koordinatörü Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, yaygınlaştırma aşamasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TARMAKBİR ve TZOB un etkin rol alacaklarını belirtmiştir. 33. Dr. Mesut Gölbaşı, bilgilerin internette yayınlanacağını belirtmiştir. Film, haber vb. yayınların sürekli yapıldığını ancak sadece bu kazalardan etkilenen kesimin bu konuyla ilgilendiğini vurgulamıştır. 19 Ağustos 2003 yılında patoz ile çalışan bir kişinin hafif meyil

6 nedeniyle çeki okuna müdahale ederken muhafazası olmayan şaft yüzünden kolunun koptuğunu söylemiştir. Böyle durumlarda yardımcı olabilecek kişilerin şok durumunun da oldukça önemli olduğunu belirtmiştir. Şok nedeniyle gerekli müdahalenin yapılamadığını vurgulamıştır. Sivil toplum kuruluşlarına, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı vb kuruluşlar aracılığıyla etkili yaygınlaştırma sağlanacaktır. 34. Prof. Dr. Ahmet Peker risklerin nasıl belirlendiğini sormuştur. 35. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, risklerin ilgili ürün güvenlik standartlarına dayandırıldığını, standartlara giren kaza risklerinin ise uzun yıllar yapılmış sık görülme, kazanın etkisi vb değerlendirmeler sonucunda ortaya çıktığını ve standartlarda yer aldığını açıklamıştır. 36. Prof. Dr. Ahmet Peker bunların dışında risklerin olup olmadığını sormuştur. 37. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, mutlaka olabileceğini, bu konuda yapılan çalışmalar ile ancak bunların ortaya çıkabileceğini, ancak yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda bu kaza risklerin olma olasılığı belirlendiğinde alınması gereken önlemlerin düşünülerek ek tedbir alınabileceğini belirtmiştir Prof. Dr. Ahmet Peker, ülkemizde kullanılan makineler ve Türkiye deki kullanıcıların için risklerin neler olduğunun dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştır. 15: Araş. Gör. Okray Orel, mafsallı şaft modülü sunumunu yapmıştır. 40. Dr. Mesut Gölbaşı, kendisi tarafından hazırlanmış şaft kazaları videosunu göstermiş ve şaftın tehlike yaratan durumlarını anlatmak için yapmayı planladığı şaft modelini tartışmaya açmıştır. 41. Prof. Dr. Alaattin Sabancı, mafsallı mil ve muhafazasının kazalar açısından önemli parçalardan biri olduğunu vurgulamıştır. Çiftçiye bilginin ulaştırılmasının çok önemli olduğunu, videoların daha profesyonelce yapılmasını ve profesyonel destek alınması gerektiğini belirtmiştir. 42. Prof. Dr. Alaattin Sabancı, hazırlanacak görsel materyalde şaftın kullanılma yerinin açıklıkla traktör makine arasında görüntülenmesi gerektiğini belirtmiştir. 43. Prof. Dr. Ramazan Öztürk, Mesut Beyin sunduğu şaft kazaları videosunda sadece kumaş parçasının mile dolanmasının yanıltıcı olabileceğini, daah uygun bir görsel materyalin hazırlanması gerektiğini belirtmiştir. 44. Prof. Dr. Ahmet Peker, çiftçilere mafsallı mil muhafazası kullandırmak için korku yaratmanın, kazaların nasıl olduğunun ve kazaların nasıl sonuçlandığının gösterilmesinin gerekli olduğunu belirtmiştir. Sonuçların ölümle neticelendiğinin mutlaka belirtilmesi gerektiğini vurgulamıştır. 45. Dr. Mesut Gölbaşı, fotoğrafların yayınlanması konusunda kişilik haklarından dolayı sorun yaşadıklarını ve fotoğrafları veremediklerini söylemiştir (Koordinatör notu: Kişilik haklarını zedelemeyecek şekilde, yurtdışında da olduğu gibi izin almak yoluyla çözüm geliştirilmelidir.) 46. Prof. Dr. Ahmet Peker, bu sorunu sayı verilerek çözülebileceğini belirtmiştir. 47. Prof. Dr. Fazilet N. Alayunt, kaza görüntülerinin kullanıldığı materyallere küçük çocukların erişiminin engellenmesi için önlem alınması gerektiğine dikkat çekmiştir.

7 16: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı temsilcisi Makine Mühendisi Bayram Bey, bakanlık olarak yasa denetim ve gözetiminde olumlu gelişmeler yaşandığını, piyasa denetimi ve gözetimi konusunda çalışmalarını varlığından, bu konuda eğitimler de düzenlediklerinden bahsetmiştir. Önemli bir eksikliğin birimler arsındaki kopukluk olduğunu vurgulamıştır. Onaylanmış Kuruluşlarla ilgili birçok sıkıntının çözüldüğünü, böylece piyasanın da uygulamaya hazır hale getirildiğini belirtmiştir. 49. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, piyasa denetim ve gözetim işinin ne kadar sık olursa bu konuda o kadar ilerleneceğini vurgulamıştır. Piyasada CE işareti ve güvenli makine ile ilgili bilgi kirliliği olduğunu, danışman firmaların CE işaretlemesi ile ilgili mevzuatı biildiklerini ancak tarım makineleri ile ilgili riskler ve alınması gereken önlemler ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmadıklarını, kendi mezunlarımız bu boşluğu gidermede görev alabileceğine inandığını belirtmiştir. 50. Prof. Dr. Alaattin Sabancı, iş güvenliği ile ilgili olarak bölüm mezunlarının hizmet içi eğitim alarak bu tarz projelerde imza yetkisine sahip olabileceklerini belirtmiştir. 51. Prof. Dr. Fazilet N. Alayunt, iş güvenliği mühendisi unvanını alan bir öğrencilerinin olduğunu ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bağlı olarak verilen bu tarz kursların daha sonra açılmadığını söylemiştir. 52. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı temsilcisi Makine Mühendisi Bayram Bey, bu konunun Tarımsal Mekanizasyon Kurulunun gündemine taşınması gerektiğini belirtmiştir. Abdi Yaltırık ın bu konular ile ilgilendiğini belirtmiştir. 53. Selami M. İleri, ilaçlama ve gübreleme makinelerin büyük kısmında kullanma kılavuzlarının bulunduğunu, hatta makinelerin üzerinde ilgili uyarıların olduğunu, ancak kullanıcıların bu kılavuzları okumadıklarını belirmiştir. Yapılan üretimlerde, üreticilerin yeterince denetlenmesinin çok zor olduğunu bu durumun sebeplerinden bir tanesinin merdiven altı üretimin yapılması olduğunu söylemiştir. KOBİ lere nasıl yardımcı olabileceklerini dile getirmiştir. Üniversite, bakanlık işbirliği ve iletişimi ile sorunun çözülebileceğini şeklinde görüş bildirmiştir. 54. Ziraat Mühendisi Mustafa Bey (UTEM), genelde teknolojilerin kopyalandığını, hem şaft hem de hidromotor ile çalışan makinelerin olması gerektiğini, tarım makinelerinin kullanımı için sertifika zorunluluğunun olması gerektiğini belirtmiştir. 55. Prof. Dr. Ahmet Peker, otorite konusunda bizlere görev düştüğünü vurgulamıştır. TARMAKBİR, Tarım ve Kredi Koop.vb işbirlikleri ile bu işi yapabileceğini belirtmiştir. 56. Ziraat Mühendisi Emre Erdem (UTEM), görselliğin ön planda olması gerektiğini, karanlıkta parlayan sticker ve hareketli hologramların kullanılabileceğini belirtmiştir. Hedef kitleye 4B kadrosundaki mühendislerle ulaşılabileceğini belirtmiştir. 57. Emekli Ziraat Mühendisi Özkan Çiftçi, hedef kitleye en etkili göze ve kulağa hitap ederek ulaşılabileceğini, tarım televizyonun kurulmasının yararlı olacağını belirtmiştir. 58. Yrd. Doç Dr. Y. Benal Yurtlu, kapanış konuşmasının ardından başarılı geçen Güvenli Tarım Makineleri Çalıştayı na katılım ve desteklerinden dolayı konuklara teşekkür etmiştir.

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama Taslak 24.11.2014 Mesut GÖLBAŞI Ersin AKILLI Hüseyin AYDIN Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının

Detaylı

Güvenli Tarım Makinaları ÇalıĢtayı 19 ġubat 2010 ANKARA

Güvenli Tarım Makinaları ÇalıĢtayı 19 ġubat 2010 ANKARA Güvenli Tarım Makinaları ÇalıĢtayı 19 ġubat 2010 ANKARA 1 P9 Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve GeliĢtirme Genel Müdürlüğü Kerim EKMEKCi Ziraat Yüksek Mühendisi 2 Güvenli Tarım Makinaları

Detaylı

PROJE KAPANIŞ KONFERANSI. 8 Aralık 2010 Rixos Grand Ankara Oteli Ankara-TÜRKĠYE

PROJE KAPANIŞ KONFERANSI. 8 Aralık 2010 Rixos Grand Ankara Oteli Ankara-TÜRKĠYE PROJE KAPANIŞ KONFERANSI 8 Aralık 2010 Rixos Grand Ankara Oteli Ankara-TÜRKĠYE 1 TARIM EN TEHLĠKELĠ SEKTÖR 2 3 Bir örnek Bu simülasyonda görüldüğü gibi, balya makinesine samanı ayağıyla yedirmeye çalışan

Detaylı

İŞ VE MAKİNA GÜVENLİĞİ

İŞ VE MAKİNA GÜVENLİĞİ İŞ VE MAKİNA GÜVENLİĞİ Prof. Dr. Ali İhsan ACAR Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü acar@agri.ankara.edu.tr Makinalı çalışma ortamlarında makina ve

Detaylı

26. TARIMSAL MEKANĠZASYON ULUSAL KONGRESĠ

26. TARIMSAL MEKANĠZASYON ULUSAL KONGRESĠ Yesim Benal Yurtlu Kerim Ekmekci Mesut Gölbaşı Elçin Yesiloglu 26. TARIMSAL MEKANĠZASYON ULUSAL KONGRESĠ 22-23 Eylül 2010, ANTAKYA 1 TARIM EN TEHLĠKELĠ SEKTÖR 2 3 Bir örnek Bu simülasyonda görüldüğü gibi,

Detaylı

TARIM SEKTÖRÜNDE YARALANMALAR VE KORUNMA. Doç. Dr. Y. Benal Öztekin

TARIM SEKTÖRÜNDE YARALANMALAR VE KORUNMA. Doç. Dr. Y. Benal Öztekin TARIM SEKTÖRÜNDE YARALANMALAR VE KORUNMA Doç. Dr. Y. Benal Öztekin 1 İÇERİK tarımsal üretimin yapısal farklılıkları tarım iş kolunun iş güvenliği açısından durumu tarımda kullanılan makineler tarım makinelerinde

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON *İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü 'İstanbul Gedik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği ve Sağlığı Doktora Programı İŞ SAĞLIĞI VE

Detaylı

Panel Sonuç Raporu ( ) Hassas Tarım Teknolojileri Paneli

Panel Sonuç Raporu ( ) Hassas Tarım Teknolojileri Paneli 1 Panel Sonuç Raporu (14.03.2016) Hassas Tarım Teknolojileri Paneli Panel Tarihi: 10.03.2016 Panel Yeri: Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonu Paneli Düzenleyen Kurum:

Detaylı

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Çalışanlarının İşyeri Ortam Koşulları Tarım sektörü, erken ölüm, yaralanma ve hastalık açısından inşaat ve madencilikten sonra en tehlikeli üçüncü iş koludur.

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EYLEM PLANI ANKARA 2016 DENETİMLİ SERBESTLİK DAİRE BAŞKANLIĞI

T.C. ADALET BAKANLIĞI CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EYLEM PLANI ANKARA 2016 DENETİMLİ SERBESTLİK DAİRE BAŞKANLIĞI T.C. ADALET BAKANLIĞI CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EYLEM PLANI ANKARA 2016 DENETİMLİ SERBESTLİK DAİRE BAŞKANLIĞI HEDEF NO HEDEF İLGİLİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1- Türkiye deki denetimli serbestlik sisteminin

Detaylı

İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri İçindekiler 1 Hakkımızda 4 Hizmetlerimiz 2 Vizyonumuz 5 Referanslarımız 3 Değerlerimiz 6 İletişim 1 Hakkımızda Genç, dinamik

Detaylı

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü DEĞERLERİMİZ 2 VİZYONUMUZ Müşterilerimizin beklentilerini ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendiriyoruz. Gelişmiş çağdaş ülkelerdeki uygulamaları irdeleyip mükemmel çözümler sağlayarak,

Detaylı

RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI TOPLANTI TUTANAĞI

RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI TOPLANTI TUTANAĞI RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI TOPLANTI TUTANAĞI RİP Konu Başlığı: Toplantı Tarihi/Saati: Toplantı No: Toplantı Yeri: GENÇLİK İSTATİSTİKLERİ 11/07/2014 Saat:10.00 1 (2014 yılı) TÜİK, 7. Kat Toplantı Salonu

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

EÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM TOPLULUĞU 2011 FAALİYET RAPORU

EÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM TOPLULUĞU 2011 FAALİYET RAPORU EÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM TOPLULUĞU 2011 FAALİYET RAPORU Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde 2011 Şubat ayında kurulan Tarım Topluluğu, Ziraat Mühendisliği eğitimi alan öğrencilerin her alanda

Detaylı

TURKLAB Bülten Ocak-Şubat-Mart. Metot Validasyonu Eğitimi Şubat 2018

TURKLAB Bülten Ocak-Şubat-Mart. Metot Validasyonu Eğitimi Şubat 2018 TURKLAB Bülten 2018 Ocak-Şubat-Mart Metot Validasyonu Eğitimi 13-14 Şubat 2018 13-14 Şubat 2018 tarihlerinde Metot Validasyonu konulu eğitim gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, TS EN ISO/IEC 17025 standardı

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU Etkili Sunum Teknikleri 1 Nuri KUTLU Etkili Sunuş Teknikleri Giriş Sunum kaygısını anlama ve denetleme Sunuma hazırlık Sunumun hazırlanması Görsel ve işitsel araçların seçimi ve kullanımı Uygulama önerileri

Detaylı

ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ

ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ 1- CE Süreci ve Temel Bilgiler 2- CE Genel ve AB Ürün Mevzuatı 3- Uygunluk Değerlendirme Prosedürlerinde Standartların Rolü 4-90/396/EEC Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ T Ü R K İ Y E K A M U - S E N G E N E L S E K R E T E R İ T Ü R K S A Ğ L I K - S E N G E N E L B A Ş K A N

Detaylı

BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli. CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR

BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli. CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR TÜRKİYE BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR MELİH KORAY EFE MAKİNA MÜHENDİSİ 2006/42/AT MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

sendika haberleri İSG HABERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

sendika haberleri İSG HABERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi Sendikamıza Üye Çimento Fabrikalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından 2010 yılı performans değerlendirme toplantısı 21 Aralık 2010 tarihinde

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI GIDA ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 6 Eylül 2010, Antalya 1 ANTALYA

Detaylı

Çukurova Üniversitesinde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri

Çukurova Üniversitesinde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri Çukurova Üniversitesinde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri Prof. Dr. Ferdi TANIR Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Ç.Ü. İSG Eğitim, Uygulama & Araştırma Merkezi-ÇİSAM/ADANA Üniversitelerde İSG Hizmetleri

Detaylı

Gıda ve Tarım Sektöründe Uzun Vadeli Senaryolar Çalıştayı. 25 Aralık 2013

Gıda ve Tarım Sektöründe Uzun Vadeli Senaryolar Çalıştayı. 25 Aralık 2013 Gıda ve Tarım Sektöründe Uzun Vadeli Senaryolar Çalıştayı 25 Aralık 2013 İçerik Katılımcı Profili Çalıştayın Gerekçesi Çalıştayda görüşülen konular Gıda ve Tarım Sektöründe Uzun Vadeli Senaryolar Katılımcı

Detaylı

İÇERİK. 1. Airmeex Tanıtım. 2. Standartların Geliştirilebilirliği ve Sürekli İyileştirme. 3. Sahada Gözlemlediğimiz Tespitler

İÇERİK. 1. Airmeex Tanıtım. 2. Standartların Geliştirilebilirliği ve Sürekli İyileştirme. 3. Sahada Gözlemlediğimiz Tespitler 1 İÇERİK 1. Airmeex Tanıtım 2. Standartların Geliştirilebilirliği ve Sürekli İyileştirme 3. Sahada Gözlemlediğimiz Tespitler 4. Ex Uyum Süreci Çalışmalarımızdan bir örnek 5. Öneri ve Tavsiyeler 6. Sonuç

Detaylı

ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI. SAFER Projesi Çıktılarının Çiftçi ve Tarım Makinesi Kullanıcıları İle Paylaşılması

ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI. SAFER Projesi Çıktılarının Çiftçi ve Tarım Makinesi Kullanıcıları İle Paylaşılması ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI SAFER Projesi Çıktılarının Çiftçi ve Tarım Makinesi Kullanıcıları İle Paylaşılması Tarım Makineleri Kazaları Nasıl Önlenir? Dr. Mesut Gölbaşı, TKB, UTEM 21-22.12.2010

Detaylı

Çukurova Üniversitesi nde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri

Çukurova Üniversitesi nde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri Çukurova Üniversitesi nde İş Sağlığı & Güvenliği Hizmetleri Prof. Dr. Ferdi TANIR Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Ç.Ü. İSG Eğitim, Uygulama & Araştırma Merkezi (ÇİSAM) Md./ADANA 3. Sağlık Yönetimi

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı. Sayı : B.10.0.IMI.00.00.00.14 Konu : Sosyal Tesisler Muhasebe Takip Sistemi

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı. Sayı : B.10.0.IMI.00.00.00.14 Konu : Sosyal Tesisler Muhasebe Takip Sistemi GENELGE 2011/25 Bilindiği üzere 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu nun "Mali İstatistikler" başlıklı 52 'nci maddesi hükümleri çerçevesinde 19/09/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete'de

Detaylı

Doç. Dr. Halit ÇİÇEK Müdür GÖREV DETAYI

Doç. Dr. Halit ÇİÇEK Müdür GÖREV DETAYI Doç. Dr. Halit ÇİÇEK Müdür 1. Merkezi temsil etmek, 2. Yönetim kuruluna başkanlık etmek, 3. Yönetim kurulunun hazırladığı çalışma programlarını ve alınan kararları uygulamak, 4. Kurs programların başarılı

Detaylı

Doç. Dr. Talat ÇİFTÇİ Y. Müh. Aslı ÖZABALI

Doç. Dr. Talat ÇİFTÇİ Y. Müh. Aslı ÖZABALI Tıbbi Atık Yönetimi e-eğitim Projesi Doç. Dr. Talat ÇİFTÇİ Y. Müh. Aslı ÖZABALI İçerik I. KISIM Öğrenme e-eğitim e-eğitimin Özellikleri II. KISIM e-eğitim Projeleri Tıbbi Atık Yönetimi Öğrenme Öğrenme

Detaylı

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI SAFETY AND RISK ASSESSMENT IN OCCUPATIONAL AND TECHNICAL SECONDARY EDUCATION A MEB APPLICATION

Detaylı

EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI. Sorumlu İşbirliği Yapılacak Kurum/lar ve Kuruluş/lar

EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI. Sorumlu İşbirliği Yapılacak Kurum/lar ve Kuruluş/lar EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI 1.1 Toplumda hayat boyu öğrenme bilincini artırmaya yönelik TV, radyo ve ilgili mecralarda programlar yayınlanacaktır.

Detaylı

tabip tarafından yazıldı. Çarşamba, 30 Kasım :43 - Son Güncelleme Çarşamba, 30 Kasım :48

tabip tarafından yazıldı. Çarşamba, 30 Kasım :43 - Son Güncelleme Çarşamba, 30 Kasım :48 Bilindiği gibi, sağlık alanında mevzuatın belirlediği sınırlar içinde tanıtım yapmak mümkün olmakla birlikte, bu alanda reklamın yaratacağı olumsuz etkileri öngören yasa koyucu, insan sağlığı ve bu kapsamda

Detaylı

2011 YILI DOĞRUDAN FAALİYET MALİ DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU

2011 YILI DOĞRUDAN FAALİYET MALİ DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU 2011 YILI DOĞRUDAN FAALİYET MALİ DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU Mart 2013 2011 YILI DOĞRUDAN FAALİYET MALİ DESTEK PROGRAMI PROGRAM KAPANIŞ RAPORU 1. GİRİŞ Ajansımız, 2011 Yılı Çalışma Programı

Detaylı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı 1 İÇİNDEKİLER İş Sağlığı ve Güvenliği nedir?... Kurum tehlike sınıfı belirleme... Çalışan temsilcisi belirleme. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ Ali Kaan ÇOKTU İSG Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi Giriş Genel

Detaylı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ak Uzay OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) 1. TEKLİF TALEBİNDE BULUNAN FİRMANIN BİLGİLERİ TEKLİF ALANIN Kurum Ünvanı Mersin Diş Hekimleri Odası Telefon (0324)

Detaylı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi

Detaylı

Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci

Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci e-öğrenme malzemeleri geliştirme, yayınlama, kontrol ve güncelleme süreçlerini tasarlar, yönetir. Hazırlanacak olan

Detaylı

Adana İlinde Tarımsal Mücadelede Kullanılan Pestisitlerin Satıcılarının Bilgi Düzeylerinin Araştırılması

Adana İlinde Tarımsal Mücadelede Kullanılan Pestisitlerin Satıcılarının Bilgi Düzeylerinin Araştırılması Adana İlinde Tarımsal Mücadelede Kullanılan Pestisitlerin Satıcılarının Bilgi Düzeylerinin Araştırılması Ersin Nazlıcan*, Volkan Recai Ötegen*, Muhsin Akbaba*, Hüseyin İlter** *Çukurova Üniversitesi Tıp

Detaylı

DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON

DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 18 EYLÜL 2012 MERZİFON Türkiye de Tarımsal Yayım Kamu Yayımı Özel Yayım Tarımsal Yayım Sistemi Tarımsal yayım ve diğer hizmetlerin

Detaylı

Makina Güvenliği. Ali TURAN CMSE

Makina Güvenliği. Ali TURAN CMSE Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube 16.05.2017 Makina Güvenliği Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert Mak. Müh. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 0533 339 71 20 ali.turan@etkiisguvenligi.com Neden

Detaylı

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TEKNİKERİ

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TEKNİKERİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TEKNİKERİ TANIM Süs Bitkileri, Gıda, boya ilaç ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi, etkin madde elde edilmesi, korunması, kültüre alınması,

Detaylı

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI SUNU PLANI 1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI -1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME

Detaylı

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları Prof. Server Acim (Besteci ve Devlet Konservatuvarı Müdürü) 18 Nisan 2013 - Perşembe - 12.15 İnönü Üniversitesi GSTF ve Devlet Konservatuvarı Konser Salonu

Detaylı

TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR

TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR Ziraat Yük. Mühendisi İsmail Yıldız Doç. Dr. Y. Benal Öztekin 1 Tek Aksı Traktör-Tarım Arabası (TAT-TA)

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-4/A5-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-4/A5-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi EKLER EK 12UY0106-4/A5-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının tamamlanması tavsiye edilir.

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ 1 YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

BACADER e-bülten OCAK 2015

BACADER e-bülten OCAK 2015 BACADER e-bülten OCAK 2015 ENERJİ VE TESİSAT HABER PORTALI NDA VE TERMO KLİMA DERGİSİ NDE "DOĞRU BACALAR İLE ZEHİRLENMELER ÖNLENEBİLİR" BAŞLIKLI YAZIMIZ YAYINLANDI.. 05 Ocak 2015 tarihinde Enerji ve Tesisat

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU Akreditasyon nedir? *Bir ürünün ya da hizmetin, piyasanın talep ettiği şartlara, standartlara, yönetmeliklere

Detaylı

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Detaylı

AD DRONE. Tüm görüş ve önerileriniz için

AD DRONE. Tüm görüş ve önerileriniz için AD DRONE Dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte aynı orantıda internet dünyasıyla olan bağlarımız güçlenmeye devam ediyor. İşte tam da bu adımda AD Drone ekibi olarak sizleri güler yüz ve sıcakkanlılığımız

Detaylı

FESTİVAL HAKKINDA. Magical Fest Türkiye'de en çok biletli seyircinin ağırlayacağı bir festival olacak.

FESTİVAL HAKKINDA. Magical Fest Türkiye'de en çok biletli seyircinin ağırlayacağı bir festival olacak. İÇİNDEKİLER Festival Hakkında... 3 Festival Programı... 4 Line Up (1.Gün)... 5 Line Up (2. Gün)... 6 Festival'in Tanıtımı... 7 Rakamlarla MagicalFest... 8 Festival Alanı... 9 Festivalin Mobil Uygulaması...

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Ocak-Mart 2019

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Ocak-Mart 2019 Fakülte Kurulu Kararları» UTAK Üyeleri Belirlendi Toplantı No: 81 Toplantı Tarihi: 14.02.2019 Karar No: 02 Fakültemizde 2018/2019 Öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren Fakülte UMDE Takip Kurulu (UTAK)

Detaylı

tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (95/16/AT) Asansör Yönetmeliğinin yürü

tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (95/16/AT) Asansör Yönetmeliğinin yürü ASANSÖR KONTROLLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Çankaya Belediyesi TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi TMMOB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi arasında 11.01.2002 tarihinde imzalanan protokol gereği

Detaylı

KONYA İLİ TARIM MAKİNALARI SEKTÖR RAPORU MEHMET ÖZÇELİK

KONYA İLİ TARIM MAKİNALARI SEKTÖR RAPORU MEHMET ÖZÇELİK Giriş Konya ili Türkiye de tarım makineleri açısından, ülkenin önemli merkezlerinden bir tanesidir. Özellikle ildeki tarım alanlarının genişliği, toprak işleme alet ve makinalarına olan ihtiyacı artırmıştır.

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

Revizyonun Açıklaması - Yeni yayınlandı. -

Revizyonun Açıklaması - Yeni yayınlandı. - Yürürlük i: MEDİKAL CİHAZ YÖNETİM PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Madde No - Yeni yayınlandı. - KAPSAM: Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi nde medikal

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

BACADER e-bülten MART 2014

BACADER e-bülten MART 2014 BACADER e-bülten MART 2014 5. OLAĞAN GENEL KURUL YAPILDI.. 011 BACADER- Baca İmalatçıları ve Uygulayıcıları Derneği Yönetim Kurulunun 5. Olağan Genel Kurulu 02 Mart 2012 tarihinde Altunizade Volley Otel

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

Proje Açılış Toplantısı

Proje Açılış Toplantısı Proje Açılış Toplantısı 08.12.2012 2012-1-TR1-LEO02-37903 YEREL MEDYANIN AB STANDARTLARINDA DEMOKRASİYE KATKISI: Genç Gazeteciler Avrupa daki Yerel Medya Yapısını Öğreniyor Proje Sahibi Balıkesir Gazeteciler

Detaylı

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran TURKLAB Bülten 2018 Nisan-Mayıs-Haziran TURKLAB Akademi ISO/IEC 17025:2017 Revizyon Geçiş Eğitimi TURKLAB Akademi tarafından 17-18 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenen, ISO/IEC 17025:2017 Deney ve Kalibrasyon

Detaylı

Sektör Envanter Sistemi

Sektör Envanter Sistemi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sektör Envanter Sistemi 1. Sisteme Giriş ve Web Adresi Sisteme; http://sektor.hutgm.gov.tr/ adresinden veya http://www.hutgm.gov.tr/ adresindeki Sektör Envanteri

Detaylı

AUTO CLINIC OLMAK İÇİN STANDART BİLGİ REHBERİ

AUTO CLINIC OLMAK İÇİN STANDART BİLGİ REHBERİ AUTO CLINIC OLMAK İÇİN STANDART BİLGİ REHBERİ 1 Asgari 200 metrekare kapalı uygulama alanı Müşteri bekleme salonu (TV, internet, sıcak ve soğuk servis, müzik, ) WC - Lavabo (Bay-Bayan) Tabela asılabilecek

Detaylı

40.000 okulumuzdaki 620.000 dersliğimizi. BT ekipmanları ile donatarak. eğitimde öğrenci ve öğretmenlerimiz için fırsatları artırma

40.000 okulumuzdaki 620.000 dersliğimizi. BT ekipmanları ile donatarak. eğitimde öğrenci ve öğretmenlerimiz için fırsatları artırma 40.000 okulumuzdaki 620.000 dersliğimizi BT ekipmanları ile donatarak eğitimde öğrenci ve öğretmenlerimiz için fırsatları artırma ve okullarımızda teknolojiyi iyileştirme hareketidir. İdari Hizmetlerde

Detaylı

SANAYİ LOKOMOTİF SEKTÖR OLMAKTAN ÇIKTI

SANAYİ LOKOMOTİF SEKTÖR OLMAKTAN ÇIKTI etkinlikler SANAYİ LOKOMOTİF SEKTÖR OLMAKTAN ÇIKTI IV. Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi sekretaryalığında düzenlendi... IV. Makina Tasarım ve İmalat

Detaylı

AYDIN TURİZM ÇALIŞTAYI RAPORU

AYDIN TURİZM ÇALIŞTAYI RAPORU AYDIN TURİZM ÇALIŞTAYI RAPORU 2 Mayıs 2013 tarihli Perşembe günü Kuşadası Korumar Otel de gerçekleştirilen çalıştay saat 10:00 da başlamıştır. Toplantıya Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ADÜ Turizm

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ETKİNLİK STANDARTLARI YÖNERGESİ

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ETKİNLİK STANDARTLARI YÖNERGESİ TÜRK TORAKS DERNEĞİ ETKİNLİK STANDARTLARI YÖNERGESİ Amaç: Türk Toraks Derneği Şubeleri, İl Temsilcilikleri, Çalışma Grupları ve diğer birimlerin her türlü tıp eğitimi ya da mesleki gelişim etkinlikleri

Detaylı

Kayıt Dışı İstihdamla İlgili Proje Ödülleri Sahiplerine Verildi

Kayıt Dışı İstihdamla İlgili Proje Ödülleri Sahiplerine Verildi Kayıt Dışı İstihdamla İlgili Proje Ödülleri Sahiplerine Verildi SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: -KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA İLGİLİ HER BİREYİN VE TOPLUMUN BİR TAKIM ÇALIŞMALARDA BULUNMASI

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI 1) ATIK ÜRETİCİSİNİN İLETİŞİM BİLGİLERİ: Adı Soyadı : Adres : Telefon : Faks : Vergi Sicil Numarası : İşletme Sahibi (Yetkili Kişi) : 2) FİRMADA ATIK YÖNETİMİNDEN SORUMLU KİŞİYE AİT BİLGİLER (İletişim

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

14-16 OCAK 2016 SPONSORLUK DOSYASI. WOW Convention Center, Istanbul / Türkiye 7. ENERJİ VERİMLİLİĞİ FORUMU VE FUARI. www.evf.gov.tr info@evf.gov.

14-16 OCAK 2016 SPONSORLUK DOSYASI. WOW Convention Center, Istanbul / Türkiye 7. ENERJİ VERİMLİLİĞİ FORUMU VE FUARI. www.evf.gov.tr info@evf.gov. 6 6 5. RİMLİLİĞİ FORUMU VE FUARI SPONSORLUK DOSYASI 14-16 OCAK 2016 WOW Convention Center, Istanbul / Türkiye www.evf.gov.tr info@evf.gov.tr FORUM HAKKINDA Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ndan üst

Detaylı

Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ Biz kimiz Neden platform? Üniversitelerde; İSG farkındalığını nasıl arttırabiliriz? İSG kültürünü nasıl geliştirebiliriz?

Detaylı

MARKA HAKKI NEDİR VE MARKA BAŞVURUSU YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

MARKA HAKKI NEDİR VE MARKA BAŞVURUSU YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR MARKA HAKKI NEDİR VE MARKA BAŞVURUSU YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR "Sınai Mülkiyet" kavramı genel tanımı ile, sanayide ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 8.9.216 Diploma Program Adı : MEDYA VE İLETİŞİM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (UZAKTAN ÖĞRETİM) Akademik Yıl

Detaylı

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin,

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI 1. AMAÇ: Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, a. Kişisel yeteneklerinin ve bilgi seviyesinin farkına varması, b. Güvenli

Detaylı

Sürücü ve Araç Güvenliği

Sürücü ve Araç Güvenliği STANDARD LME-12:001902 Utr Dzl. B İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 Araç Kullanma Yönetimi... 4 3.1 Yüksek Riskli Sürücüleri Yönetme... 4 3.2 Araca bağlı telsiz kapsama araştırmaları... 4

Detaylı

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi Amaç: SAĞLIK TESİSLERİNİN TIBBİ CİHAZLAR PIYASA GÖZETİM VE DENETİM (PGD) VE OLUMSUZ OLAY BİLDİRİMİNE İLİŞKİN TALİMAT (Rev.2) Genel Sekreterliğimize bağlı sağlık tesislerinde kullanılan tıbbi cihazlara

Detaylı

PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018

PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018 PAÜ Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlıkları-2018 Diler ASLAN PAÜ Kalite Komisyonu Üyesi Kalite Yönetimi ve Veri Değerlendirme Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAVDEM) Müdürü Kurum Kalite Koordinatörü

Detaylı

YOZGAT İLİ MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİMLİLİK, SÜT HİJYENİ VE KALİTESİNİ ARTIRMA PROJESİ Gönderen basin - Nisan :31:07

YOZGAT İLİ MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİMLİLİK, SÜT HİJYENİ VE KALİTESİNİ ARTIRMA PROJESİ Gönderen basin - Nisan :31:07 YOZGAT İLİ MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİMLİLİK, SÜT HİJYENİ VE KALİTESİNİ ARTIRMA PROJESİ Gönderen basin - Nisan 09 2018 15:31:07 Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Tarımsal Eğitim ve

Detaylı

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ TARIM SEKTÖRÜ TEKNİK KOMİTE TOPLANTISI TOPLANTI TUTANAĞI

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ TARIM SEKTÖRÜ TEKNİK KOMİTE TOPLANTISI TOPLANTI TUTANAĞI ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ TARIM SEKTÖRÜ TEKNİK KOMİTE TOPLANTISI TOPLANTI TUTANAĞI 2015 yılının Aralık ayı içerisinde yapılması planlanan 3. İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısına hazırlık teşkil

Detaylı

Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, halkla ilişkilerin tanıma ve tanıtma kavramlarının içinde yürütülen faaliyetlerin çoğunu gerçekleştirmektedir. Örgütü, hizmet alanlara, tedarikçilere, hizmet

Detaylı

Mesleki yetkinliği arttırmak için sonuç odaklı eğitim Türkiye deki organik sektör için yeni bir konsept

Mesleki yetkinliği arttırmak için sonuç odaklı eğitim Türkiye deki organik sektör için yeni bir konsept Alman-Türk İşbirliği Organik Tarım Çift taraflı işbirliği projesi (proje numarası TUR 11-01) Inter-Cluster Organics Closing Conference Mesleki yetkinliği arttırmak için sonuç odaklı eğitim Türkiye deki

Detaylı

Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç

Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç Rakiplerinizden bir adım önde olun Profiliniz ile dikkat çekin Performansınızı ölçün İçerik Oturumunuzu açın

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU (AİLE HEKİMİ, AİLE SAĞLIĞI ELEMANI, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ HEKİMİ, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIK PERSONELİ) Prof.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN

Detaylı

BİLGİSAYAR TABANLI Sürücü Eğitim Sistemi (BTSES) Tanıtımı

BİLGİSAYAR TABANLI Sürücü Eğitim Sistemi (BTSES) Tanıtımı BİLGİSAYAR TABANLI Sürücü Eğitim Sistemi (BTSES) Tanıtımı Sürücü Kurslarınıza katılan adayların çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Z KUŞAĞI dediğimiz bu kuşak artık aradığı bilgilere internet üzerinden bilgisayarlarını,

Detaylı

Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim

Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim PROJE nº: 2011-1-ES1-LEO05-35863 Öğrenci Kılavuzu Bu proje Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir.

Detaylı

11.DERS Yazılım Testi

11.DERS Yazılım Testi 11.DERS Yazılım Testi 1 Yazılım Testi Bir programda hata bulma amacıyla icra edilen bir süreçtir. İyi bir test koşulu henüz ortaya çıkarılmamış bir hatayı tespit eden test koşuludur. Yazılım testinin önemi

Detaylı

İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Ortak Sağlık Birimleri Amaç : Birinci basamak sağlık hizmetleri içerisinde İşyeri Sağlık Birimlerini ve fonksiyonlarını tanıtmak Hedefler : İşyeri Sağlık Birimlerinin

Detaylı

TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI

TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI A YURTDIŞI OFİS DESTEĞİ Teknik Müşavirlik Şirketlerinin yurtdışı pazarlarda tutunabilmeleri maksadıyla yurtdışı ülkelerde ofis açmalarının desteklenmesi.

Detaylı

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ;

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ; 17.12.2013 İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDAKİ HİZMET TEKLİFİ TEKLİF BİLGİLERİ YETKİLİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI DANIŞMAN ŞİFA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ ADRES: HEPKEBİRLER MAH. NASRULLAH İŞ MERKEZİ KAT:5

Detaylı

PARTNERSFIRST PROGRAMA GENEL BAKIŞ

PARTNERSFIRST PROGRAMA GENEL BAKIŞ PARTNERSFIRST PROGRAMA GENEL BAKIŞ PARTNERSFIRST, IŞ ORTAKLARIMIZIN ZEBRA UZMAN BASKI ÇÖZÜMLERININ DEĞERINI GELIŞTIRMEYE VE MÜŞTERI MEMNUNIYETINI ARTTIRMAYA YARDIMCI OLMAK ÜZERE TASARLANMIŞ BIR KANAL PROGRAMIDIR.

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU ALT YETKİLİSİ ALT YETKİLİSİ Serhat ACAR Öğrenci İşleri Şefi Görev Tanımı Havale edilen evrakları teslim alarak, personel arasında dağılımını yapılması, İşlem yapılacak evrakların ve Dekan Yardımcısı ile

Detaylı

HELAL BELGELENDİRME BAŞVURUSU YOL HARİTASI. Türk Standardları Enstitüsü Belgelendirme Merkezi Başkanlığı Helal Belgelendirme Müdürlüğü

HELAL BELGELENDİRME BAŞVURUSU YOL HARİTASI. Türk Standardları Enstitüsü Belgelendirme Merkezi Başkanlığı Helal Belgelendirme Müdürlüğü HELAL BELGELENDİRME BAŞVURUSU YOL HARİTASI Türk Standardları Enstitüsü Belgelendirme Merkezi Başkanlığı Helal Belgelendirme Müdürlüğü Helal Belgelendirme 04/07/2011 tarihinden itibaren faaliyetlerimize

Detaylı