Ters Osmoz Kombi Niçin Gereklidir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ters Osmoz Kombi Niçin Gereklidir?"

Transkript

1 Giriþ Bu kitapcýðýn amacý Ters Osmoz Kombi (TO) Cihazý ný tanýtmaktýr. Cihazýn "Ters Osmoz Kombi" olarak adlandýrýlmasýnýn nedeni, ana iþlevin Ters Osmoz membraný tarafýndan yapýlmasýdýr. TO harfleri cihazýn bu iþlevini vurgulamaktadýr. Ancak cihazýn sadece Ters Osmoz deðil 7 kademeden oluþan birleþik kombine bir iþlevi vardýr. "Kombi" kelimesi ise bunu ifade etmektedir. Ters Osmoz Kombi'nin Ýþlevi Nedir? TO Kombi'nin ana iþlevi içme suyu elde etmektir. Elde edilen içme suyu TSE standartlarýna uygundur ve tadý güzeldir. Saðlýklý su ile tadý güzel olan su kavramlarý birbirinden farklýdýr ve biri diðerinden baðýmsýzdýr. Bu konuyu ileride anlatacaðýz. Cihaz hemen her türlü su kaynaðýnda kullanýlabilir. Bu konuda bazý istisnalar vardýr. Bu da ileride anlatýlacaktýr. Ters Osmoz Kombi Kullaným Yerleri Cihazýn ana iþlevi içme suyu elde etmektir demiþtik. Konutlardan baþlamak üzere, yemekhaneler, çay ocaklarý, restoranlar, kafeler, pastaneler gibi yiyecek ve içecek hazýrlanan her türlü yerde cihaz kullanýlabilir. Yemekhane ve restoranlar doðal olarak okullarda, hastahanelerde, otellerde, askeri birliklerde, kamu kuruluþlarýnda vb. bulunabilir. TO kombi, ana iþlevinin dýþýnda deðiþik amaçlarla da kullanýlabilir. Örneðin laboratuarlarda bu kalitede suyun bir çok kullaným alaný vardýr. Doktorlar ve diþçiler yýkama, silme, aðýz çalkalama iþleri için kaliteli su kullanmak zorundadýr. abrikalarda, atölyelerde bu su bir çok amaçla kullanýlabilir. Örneðin kozmetik madde üretiminde, deterjan üretiminde, tekstil ve matbaa boyalarýnýn hazýrlan-masýnda, cam yýkamasýnda kullaným bunlardan bazýlarýdýr. Tatlý Su Saðlýklý Su Ýliþkisi Ters Osmoz Kombi nin hem TSE standartlarýna uygun saðlýklý su elde ettiðini hem de suyun tadýný iyileþtirdiðini ve bu iki parametrenin birbirlerinden baðýmsýz olduðunu açýklamýþtýk. Örneðin suda bulanabilecek aðýr metal veya bakteriler suyun tadýný bozmadýðýndan içerken hissedilmez. Suda serbest klor varsa bu, suyun dezenfekte olduðunun bir göstergesidir fakat suyu içemeyiz, çünkü koku vardýr. Ters Osmoz Kombi Niçin Gereklidir? Ters Osmoz Kombi cihazýnýn suyun tadýný iyileþtirdiðini söyledik. Bunu açalým. Suyun içim kalitesini etkileyen unsurlar; bulanýklýk, koku ve tad dýr. Bulanýklýk iyi bir filtrasyonla, koku ise aktif karbonla giderilebilir. Bu iþlemler zor deðildir. Suyun tadýný deðiþtirmek ise zordur.

2 Suyun Tadýný Güzelleþtirmek... Suyun tadýný deðiþtirmek niye zordur? Bunun açýklamasýný yapalým; Suyun tadýný etkileyen en önemli parametre, sudaki çözünmüþ maddelerdir. Örneðin tuz, kireç veya þeker suda çözünen ve bizim de günlük yaþamda bildiðimiz maddelerdir. Sudaki çözünmüþ maddeler ne kadar çok ise suyun kendi doðal tadý o kadar bozulur. Çözünmüþ maddenin göstergesi suyun elektriksel iletkenliðinin artmasýdýr. Suyun elektriksel iletkenliði cepte taþýnabilen küçük bir cihazla ve anýnda ölçülebilir. Su Ýletkenliði Örnekleri Bazý Þiþe Suyu Ýletkenlikleri Elektriksel iletkenlik birimi mikrosiemens dir. Deniz suyu ila mikrosiemens arasýndadýr. Kuyu sularý, þehir ve þebeke sularý genellikle mikrosiemens arasýndadýr. Tabloda suyun iletkenliðindeki azalma ile tadýn iyileþmesinin orantýlý olduðu görülüyor. Ýletkenlik düþtükçe suyun tadý artar. Marka Ýletkenlik Mikrosiemens Hünkar 45 Erikli 50 Özkaynak 70 Emirhan 120 Pýnar Þaþal 125 Hayat 160 Elmas 170 Komili 200 Niksar 270 Ters Osmoz Kombinin Yapacaðý Ýletkenlik Deðiþimi Ters Osmoz Kombi cihazý sudaki iyonlarýn yaklaþýk olarak %90-95 ini süzer. Örneðin giriþ suyu 1500 mikrosiemens ise çýkýþ suyu mikrosiemens, giriþ suyu 700 mikrosiemens ise çýkýþ suyu mikrosiemens arasý olacaktýr. TS 266 Ýçme Suyu Normu TSE standardýnda içme sularý iki sýnýfa ayrýlýr. "2. Sýnýf Sular" kaynak (memba) sularýný kapsar. "1. Sýnýf Sular" ise kaynak sularý dýþýndaki sularý kapsar. Görüldüðü gibi izin verilen deðer maksimum 2000 mikrosiemens dir. 400 mikrosiemens iletkenlik ise tavsiye edilmektedir. Sýnýf 1 Sýnýf 2 Özellik Tavsiye Edilen Ýzin Verilen Ýzin Verilen Deðer (GL) 4 Maksimum Deðer Maksimum Deðer (MAC) 4 (MAC) 4 - Sýcaklýk C ph 6,5 <= ph <= 8,5 6,5 <= ph <= 9,2 6,5 <= ph <= 8,5 -Renk, mg/l Pt skalasý (Pt-Co skalasý) Bulanýklýk 5 birim 25 birim 5 birim - Ýletkenlik 2). 20 C da, µs/cm Klorürler 3) mg Cl/l Serbest Klor (Cl 2), mg/l 0,1 0,5 - - Sülfatlar, mg SO 4 /l Kalsiyum, mg Ca/l Magnezyum, mg Mg/l Sodyum, mg Na/l Potasyum, mg K/l Alüminyum, mg Al/l 0,05 0,2 0,2 - Kurutma Kalýntýsý, C da kurutulduktan sonra, mg/l

3 Ters Osmoz Kombi Kademeleri ve Ýþlevleri Cihazýn 7 arýtým kademesi olduðunu açýklamýþtýk. Bu 7 kademenin hemen hepsinin ana iþlevi aslýnda Ters Osmoz Membranýn çalýþmasýna katkýda bulunmaktadýr. Birinci kademe 5 mikrona kadar olan en kaba partiküller tutulur. Bu filtrasyonun ana amacý pompayý korumaktýr. Daha sonra yine membrana zarar verebilecek serbest klorun ve ayrýca organik maddelerin tutulmasý için su aktif karbon filtreye geçer. Membran filtre hemen hemen sudaki tüm safsýzlýklarý süzer. Bu iþlemin nasýl olduðu ileride anlatýlacaktýr: Su daha sonra tekrar aktif karbon filtre tüpüne girer. Depoda beklemeden dolayý oluþan koku varsa burada alýnýr. Nötralizasyon kartuþuna geçer. Membran filtrasyonu sýrasýnda oluþan karbonik asit burada tutulur. En son olarak da ultraviyole cihazýndan geçer ve kendi musluðuna gelir. Arýtým Kademeleri ve Ýþlevleri Askýda Katý Madde Organik Madde Ýyonlar Mikroorganizma = Giderir Tortu Pas Aktif Klor Boya Deterjan Þeker Ca, Mg Na Aðýr Metal Asbest Bakteri Virüs Projenler Karbonik Asit Aktif Aktif iltrasyon Karbon iltrasyon Ters Karbon Nötralizasyon Ultraviyole 5 Mikron Kartuþ 1 Mikron Osmoz Tüp Kartuþu Ters Osmoz Kombi cihazlarýna standart ve ekonomi (ECN) modelleri vardýr. Ekonomi (ECN) modellerinde nötralizasyon kartuþu ve ultraviyole bulunmaz.

4 Tres Osmoz Kombi Akýþ Þemasý Ýçme Suyu Musluðu Solenoid Vana Düþük Basýnç Anahtarý Ýçme Suyu Deposu Ultraviyole Nötralize Aktif Karbon Membran 1 Mikron Aktif Karbon Pompa 5 Mikron Giriþ Yüksek Basýnç Anahtarý Akýþ kontrolü Drenaja Çek Valf Otomatik Yýkama Kontrolü Not: Ekonomi (ECN) modellerinde, 6 nolu nötralizasyon kartuþu ve 7 nolu Ultraviyole cihazý bulunmamaktadýr. Sistemin giriþinde giriþ su basýncýný okuyan bir Düþük Basýnç Anahtarý (presostat) vardýr. Su kesilirse pompayý durdurur. Ýlk filtre 5 mikronluktur. Burada pompaya zararlý olabilecek kaba partiküller tutulur. Solenoid vana kapalý tip tir. Pompa durduðu zaman su giriþini kapatýr. Pompa 24 volt luktur. Ve 6-8 bar civarýna suyu basýnçlandýrýr. Aktif karbon filtrede serbest klor tutulur. 1 mikronluk filtrede membraný týkayabilecek safsýzlýklar süzülür ve su membrana geçer. Membranda su iki akýma ayrýlýr. Süzülebilen su içme suyu olarak alýnýr. Süzülemeyen miktar ise drenajdan dýþarý atýlýr. Ortalama olarak üretilen her bir birim içme suyuna karþýlýk iki birim su drenaja atýlýr. Drenaja atýlan bu su süzme iþleminden arta kalan sudur ve içinde herhangi bir ilave kimyasal madde yoktur. Sadece konsantrasyonu ham suya göre %30 oranýnda artmýþtýr. Drenaj hattýnda akýþý sýnýrlayan akýþ kontrolörü vardýr. Ayrýca her 30 dakikada 15 er saniye açýlarak drenaj hattýndan daha fazla su geçmesini saðlayan bir solenoid vardýr. Membranda normalde lineer ve yavaþ olan akýþ, 15 saniye için çok hýzlý bir türbülans akýþa dönüþür. Bu sýrada membran üzerine çökelmesi muhtemel olan partiküller sürüklenerek dýþarý atýlýr. Ve membranýn yüzeyi yýkanmýþ olur. Süzülmüþ olan su, musluk o anda açýksa doðruca musluða gider. Deðilse depoda birikir. Bu hat üzerinde bulunan çek valf süzülmüþ suyun geri gelmesini önler. Bu hatta ayrýca "Yüksek Basýnç Anahtarý" (presostatý) vardýr. Depodaki basýnç artarsa pompayý durdurur, basýnç azalýrsa pompayý çalýþtýrýr. Depodan veya doðrudan membrandan gelen su depodaki bekleme sýrasýnda oluþabilecek kokuyu almak için son aktif karbon filtreden geçer, daha sonra ph ayarlamasý için "Nötralizasyon Kartuþu"na girer. Ve en sonunda "Ultraviyole Cihazýn"dan geçer. Ultraviyole cihazýnda son bir güvenlik tedbiri olarak su dezenfekte edilir ve içme suyu cihazýn kendi musluðuna gelir.

5 Ters Osmoz Kombi Elektro Mekanik Parçalarý Trafo 24 volt luktur. Sistemdeki tüm diðer elektrikli aygýtlar (UV hariç) 24 V. ile çalýþýr. Düþük Basýnç Anahtarý Solenoid Vana Pompa Saf Su Çek Valfi Yüksek Basýnç Anahtarý Otomatik Yýkama Akýþ Kontrol Saf Su Deposu Pompanýn susuz çalýþmasýný önler. Giriþ suyu basýncý ~0,3 bar altýna düþerse pompayý durdurur. Pompa çalýþmadýðý sürece, sisteme su giriþini engeller. Suyun basýncýný, ters osmoz iþlemi için gerekli olan psi (4-6 bar) a çýkarýr. Saf suyun depoda kalmasýný, membrana geri kaçmamasýný saðlar. Depoda toplanan suyun basýncý ~2 bar a ulaþtýðýnda pompayý otomatik olarak durdurur. Membran yüzeyi zaman zaman otomatik olarak yýkanýr. Bu yýkama cihaz ilk çalýþtýrýldýðýnda 15 saniye daha sonra ise, her 30 dakikalýk çalýþma sonrasýnda 15 er saniye olarak devam eder. Drenaja giden su akýþýnýn 300 cc/dakika olarak sýnýrlanmasýný saðlar. Saf suyun depolandýðý tank dýr. Ýçinde 8 psi (0,5 bar) hava basýncý bulunur. Ters Osmoz Membraný Özellikleri Ters osmoz membranýnýn cihazdaki ana parça olduðundan bahsetmiþtik. Membran naylon dan yapýlmýþtýr. Yani poliamid dir. Membran cinsi T M veya TLC olarak da isimlendirilir. T M: Thin ilm Membrane ve TLC: Thin ilm Composite kelimelerinin baþharfleridir. Membran delikleri 1-10 A arasýndadýr. A = Angstrom milimetrenin binde biridir. Delik çaplarý o kadar küçüktür ki iyonlarýn çoðu da dahil olmak üzere hemen hiçbir þey geçemez. Suyu bu derecede ince deliklerden geçiþe zorlamak için cihazýn kendi pompasý vardýr. Ve pompa suyu yaklaþýk 6-8 bar a basýnçlandýrýr.

6 Ters Osmoz iltrasyon Yeteneði Aþaðýdaki tabloda ters osmoz filtrasyonunun diðer filtrasyon çeþitleri ile karþýlaþtýrýlmasý görülüyor. iltrasyon hassasiyeti olarak en kaba süzmeyi yapan mikro filtrasyondur. Ultrafiltrasyon ters osmoz ile mikro filtrasyon arasýndadýr. Ters Osmoz; delikleri ancak elektron mikroskopu ile görülebilen, iyonik alanda çalýþan, yaklaþýk 200 molekül aðýrlýðý üzerindeki tüm organik maddeleri filtre edebilen çok hassas bir filtrasyondur. Doðada Osmoz Olayý Osmoz olayý doðada doðal olarak da oluþur. Bitkiler topraktan yapraklarýna suyu bu sayede çekerler. Ayaklarýmýz çok yürümekten dolayý þiþerse tuzlu suya sokarýz. Ve hücrelerimizdeki su, tuzlu dolu kaba geçer. Yani doðal osmoz olayý saf sudan deriþik suya doðrudur. Yað,protein vs.. Membran

7 Ters Osmoz Prensibi Bileþik Kap Örneði Bir bileþik kabý yarý geçirgen membranla ikiye ayýrýr ve eþit hacimde olmak üzere bir tarafa deriþik su diðer tarafa ise seyreltik su koyarsak bir süre sonra deriþik su tarafýnýn seviyesinin kendiliðinden yükseldiðini görürüz. Su molekülleri seyreltik su tarafýndan deriþik su tarafýna doðal geçiþ yaparlar. Bu doðal osmoz geçiþidir. Eðer deriþik su tarafýna basýnç uygularsak su molekülleri bu sefer zorlama ile saf su tarafýna geçeceklerdir. Ýþte bu Ters Osmoz olayýdýr. Yarý Geçirgen Membran Osmotik Basýnç Basýnç Yoðun Su Saf Su Baþlangýç Durumu Bir Süre Sonra Kendiliðinden Oluþan Durum Ters Osmoz Ters Osmoz Membraný Ýç Yapýsý Ters osmoz membraný spiral sargýlýdýr. Rulo þeklindedir. Katmanlardan geçiþe zorlanan su ortadaki boru içine toplanýr. Ve saf su olarak dýþarý akar.

8 Ters Osmoz Membranlarý Süzme Kapasitesi Ters Osmoz membranlarýnýn ayrý ayrý her safsýzlýðý ne derecede süzebildiði aþaðýdaki tablolarda gösterilmiþtir. Buradaki tüm parametreler içinde sadece oksijenin saf su tarafýnda giriþe göre daha zenginleþtiði görülmektedir. Suya lezzet veren faktörlerden birisi de içindeki çözünmüþ oksijen içeriðidir. Kaynatýlmýþ suyun lezzetsiz olmasýnýn sebebi budur. Ýçindeki oksijen uçar. Tuzlar KATYONLAR ANYONLAR Maksimum Maksimum Ret Konsantrasyon Ret Konsantrasyon Ýsim Sembol Yüzdesi Yüzdesi Ýsim Sembol Yüzdesi Yüzdesi Sodyum Na Klorit Cl Kalsiyum Ca * Bikarbonat -4 HCO Magnezyum Mg * Sülfat -2 SO 4 99* 8-12 Potasyum Nitrat 4 NO Demir e * lorid Mangan Mn * Silikat 2 SlO Alüminyum Al osfat 3 PO Amonyak NH Bromid Br Bakýr Cu Borat 2 B 4 O ** - Nikel Ni Kromat 2 CrO Stronsiyum Sr SiyanidCN ** 4-12 Sertlik Ca ve Mg * Sülfit -2 SO Kadmiyum Cd Thiosülfat -2 S 2 O 3 99* Gümüþ Ag * errosiyanid -3 e(cn) 6 99* 8-14 * Diðer iyonlarýn maksimum konsantrasyonlarý için çökelme izlenmelidir. ** Bu kuralýn istisnasý olarak en çok ph deðerine baðlýdýr. ORGANÝKLER Moleküler Aðýrlýk Sakroz þeker Laktoz þeker Protein 10,000 Up Glikoz ,9 25 enol 94 *** - Astetik asit 60 *** - Lastik asit 90 *** - Boyalar 400 to Biyo kimyasal oksijen isteði (BOD) Kimyasal oksijen isteði (COD) Üre Bir tuza benzer tepkiler Bakteri & Virüs 5, , Pirojen *** Membrandan geçen malzemeler AYRILMIÞ GAZLAR Karbon dioksit CO % Oksijen O 2 Zenginleþtirilmiþ saf su Klor Cl %

9 Ters Osmoz iltrasyon Kademeleri Deðiþim Süreleri Ters Osmoz kombi cihazýnda bulunan arýtým kademelerinin ömürleri aþaðýdaki tabloda gösterilmiþtir. Doðal olarak bu ömürler suyun kirliliði ile deðiþir. Su ne kadar kirli ise, deðiþtirme süreleri o kadar kýsalacaktýr. Bu tabloda verilen süreler tecrübelerimize göre ortalama kalitede bir giriþ suyu için, tahmini olarak bulunmuþtur. Bu süreler uzayabilir veya kýsalabilir. 1. iltrasyon 5 Mikron 2. Aktif Karbon Kartuþ 3. iltrasyon 1 Mikron 4. Membran 5. Aktif Karbon Tüp 6. Nötralizasyon Tüp 7. Ultraviyole lt su kullanýmýndan sonra lt su kullanýmýndan sonra lt su kullanýmýndan sonra lt su kullanýmýndan sonra lt su kullanýmýndan sonra lt su kullanýmýndan sonra saat su kullanýmýndan sonra Ters Osmoz Kombi Montajý Aþaðýdaki örnek bir montaj þemasý çizilmiþtir. TO cihazýnýn montajý ve çalýþtýrýlmasý Alarko Yetkili Servisleri tarafýndan ücretsiz olarak gerçekleþtirilir. Montaj yapýlmadan önce tezgahýn delinmesi ve elektrik hattý çekilmesi sorumluluðu müþteriye aittir. Ýçme Suyu Musluðu Kullaným Musluðu Cihazýn Ýçme Suyu Musluðuna Baðlantý Su Deposuna Baðlantý içme Suyu Deposu Tesisattan Cihaza Ham Su Giriþi Drenaja Baðlantý

10 Ters Osmoz Kombi Ýçin Çekincemiz Daha önce de söylediðimiz gibi, Ters Osmoz Kombinin giriþ parametrelerinin çoðunu çok büyük oranda süzer. Elde edilecek içme suyunun kalitesi giriþ suyunun özelliklerine baðlýdýr. Eðer su kaynaðý olarak þehir þebeke suyu kullanýlacaksa, þebeke suyunda riskli parametrelerin olmadýðý varsayýlarak rapor istenmez. Bunun dýþýndaki kaynaklar için su örneði gerekir. Bu örneðe göre muhtemel çýkýþ suyu kalitesi Alarko tarafýndan belirlenir. Elde Edilen Suyun Tahmini Maliyeti Aþaðýdaki tabloda cihazdan alýnan suyun iþletme maliyetinin 0,01 $/litre civarýnda olduðu görülmektedir. Cihazlar kendilerini 3 ay ile 1 yýl arasýnda amorti etmektedirler. Ters Osmoz Kombi Giriþ Suyu Þartlarý Giriþ suyunun maksimum 1000 ppm ve yumuþak olmasý durumunda için iki isteðimiz vardýr. Eðer bu þartlar saðlanýrsa, maliyet tablosunda verilmiþ olan ömürlerin 2 katýna çýkacaðý garanti edilebilir. Su yumuþak olursa, membranlarda çökebilecek kýþýr tabakasý olmayacak ve membran uzun süre týkanmadan çalýþacaktýr. Suda 1000 ppm den az askýda katý madde olursa, osmotik basýnç ve dolayýsýyla yenilenmesi gereken basýnç yüksek olmayacak ve cihaz zorlanmadan çalýþacaktýr. KADEMELER iyat Deðiþtirme ($/adet) Litresi $/litre 1. Kademe 5 Mikron Tortu 3, , Kademe Aktif Karbon 9, , Kademe 1 Mikron Tortu 3, , Kademe Membran , Kademe Aktif Karbon , Kademe Nötralizasyon , Kademe Ultraviyole ,00037

A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI

A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI STANDART ÖZELLİKLER Membran kılıfları FRP veya Paslanmaz çelik TFC Spiral sarım membranlar 2,5 ve 4 çap SS304 kalite paslanmaz çelik dikey santrifüj yüksek basınç pompası

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 1 Ağaç Budama Bedeli 1.1 Ağaç Budama Ücreti 2 Ağaç Kesim

Detaylı

TERS OSMOZ CİHAZININ GELİŞMESİNİ DESTEKLEYEN NEDENLER

TERS OSMOZ CİHAZININ GELİŞMESİNİ DESTEKLEYEN NEDENLER Ters Ozmos Nedir TERS OSMOZ SİSTEMLERİ Birçok literatürde İngilizce adı ile Reverse Osmosis RO şeklinde adlandırılan Ters Osmoz tekniği günümüzde hızlıca ilerleyen teknolojilerden biridir. Bu teknik ile

Detaylı

Ballorex Venturi. Çift Regülatörlü Vana

Ballorex Venturi. Çift Regülatörlü Vana Ballorex Venturi Çift Regülatörlü Vana Isýtma ve soðutma sistemlerinin balanslanmasý Precision made easy Ballorex Venturi ýsýtma ve soðutma sistemlerini balanslamasýný saðlayan olan yeni jenerasyon çift

Detaylı

Modüler Proses Sistemleri

Modüler Proses Sistemleri Ürünler ve Hizmetlerimiz 2011 Modüler Proses Makineleri Modüler Proses Sistemleri Proses Ekipmanlarý Süt alým tanklarý Süt alým degazörleri Akýþ transfer paneli Vana tarlasý Özel adaptör Tesisat malzemeleri

Detaylı

0262 239 29 65 destek@cerenmed.com www.cerenmed.com REVERSE OSMOSİS SİSTEMLER Klasik su arıtma cihazlarıyla istenilen hassaslıkta su elde edilemediğinde Ters Osmoz uygulanır. Genellikle deniz suyu arıtımı,

Detaylı

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi N, P, K ve Mg un 1:5 ekstraksiyon çözeltisindeki standard değerleri Çok az Az Yeterli Fazla Çok fazla Oldukça fazla N (meq/l)

Detaylı

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU Fiziksel ve Kimyasal Analizler - ph Değeri Elektrometrik AWWA 4500-H + B 21 st ed. 2005-103-105 o C de Toplam Katı Madde AWWA 2540-B 21 st ed. 2005 - İletkenlik AWWA

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

Nokia Þarj Baðlantý Kablosu CA-126

Nokia Þarj Baðlantý Kablosu CA-126 Nokia Þarj Baðlantý Kablosu CA-126 TÜRKÇE Bu kabloyla, uyumlu bilgisayarýnýzla Nokia cihazý arasýnda verileri aktarabilir ve senkronize edebilirsiniz. Ayrýca, bilgisayardan ayný anda uyumlu Nokia cihazýnýzdaki

Detaylı

Montaj. Duvara montaj. Tavana montaj. U Plakalý (cam pencere) Açýsal Plakalý Civatalý (cam pencere)

Montaj. Duvara montaj. Tavana montaj. U Plakalý (cam pencere) Açýsal Plakalý Civatalý (cam pencere) Genel Özellikler Hava perdeleri yüksek debili ve ince formlu hava akýmý saðlamak amacýyla üretilmiþlerdir. Kullanýlýþ amacý birbirinden farklý sýcaklýk deðerlerine sahip iki ortamý hareket serbestisi saðlayacak

Detaylı

Model Envy Pro Kurulum Kılavuzu. Model: Envy Pro. sağlık için...

Model Envy Pro Kurulum Kılavuzu. Model: Envy Pro. sağlık için... Model Envy Pro Kurulum Kılavuzu Model: Envy Pro sağlık için... TERS OZMOS NEDİR? Ozmos, suyun herhangi bir dış kuvvet olmaksızın yarı geçirgen bir zardan, az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçişidir.

Detaylı

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI Sayfa No :1 / 7 1.0-KLİNİK DIŞI MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER Diyaliz Suyu 2 gün LAL (Limulus Amebocyte Lysate) - Endotoksin Pyrosate Toplam Koloni Sayısı (37 C-48s) TS EN ISO 6222 Doğal Kaynak ve İçme Suyu

Detaylı

Hazır Kit(HACH)-DPD pp. Metot /Spektrofotometrik.

Hazır Kit(HACH)-DPD pp. Metot /Spektrofotometrik. 1-HAVUZ SUYU İ S.B. 15.12.2011 ve 28143 sayı ile yayımlanan " Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik " Renk Tortu Bulanıklık

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

2016 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2016 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK İ 1 Ağaç Budama Bedeli 1.1 Ağaç Budama Ücreti

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet TEOG-2 DE % 1 isabet 1. Geyik Aslan Ot Fare ýlan Atmaca Doðal bir ekosistemde enerji aktarýmý þekildeki gibi gösterilmiþtir. Buna göre, aþaðýdaki açýklamalardan hangisi yanlýþtýr? Aslan ile yýlan 2. dereceden

Detaylı

Depo Modüllerin Montajý Öncelikle depolarýmýzý nerelere koyabileceðimizi iyi bilmemiz gerekir.depolarýmýzý kesinlikle binalarýmýzda statik açýdan uygun olamayan yerlere koymamalýyýz. Çatýlar ve balkonlarla

Detaylı

Ballorex Vario. Çift Regülatörlü Vana. Precision made easy

Ballorex Vario. Çift Regülatörlü Vana. Precision made easy Ballorex Vario Çift Regülatörlü Vana Precision made easy Isýtma ve soðutma sistemlerinde etkili balanslama Precision made easy Ballorex Vario, ýsýtma ve soðutma sistemlerinin balanslanmasý için kullanýlan

Detaylı

GENLEÞME TANKI Kullaným Kýlavuzu

GENLEÞME TANKI Kullaným Kýlavuzu GENLEÞME TANKI Kullaným Kýlavuzu Kod No: A.9.1.2 Kitap Baský Tarihi: 210512 Revizyon No: 210512 ÝÇÝNDEKÝLER Giriþ Doðru ve Güvenli Kullaným için - Genel Uyarýlar - Garanti - Özel Uyarýlar - Taþýma ve Montaj

Detaylı

0.2-200m3/saat AISI 304-316

0.2-200m3/saat AISI 304-316 RD Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip hava kilidleri her türlü proseste çalýþacak rotor ve gövde seçeneklerine sahiptir.aisi304-aisi316baþtaolmaküzerekimya,maden,gýda...gibi

Detaylı

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ MAKİNA-İNŞAAT-ÇEVRE SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ Gaziteknik-Waterline Atıksu Arıtma sistemleri evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasında kullanılmak üzere prosese göre projelendirilmektedir.

Detaylı

ULTRASONÝK SEVÝYE ÖLÇER ULM-53 Açýk veya kapalý tanklarda, çukurlarda, açýk kanal vb. yerlerde, sývýlarýn (kirli olsa bile), partikül ve yapýþkan ürünlerin sürekli seviye ölçümünde kullanýlýr. Ölçüm aralýðý

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/8 ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 SU, ATIK SU 1,2 İletkenlik Elektrot Metodu TS 9748 EN 27888 Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM

Detaylı

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý.

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý. Kalite Güvence Sistemi Belgesi... Sulamada dünya markasý. Metal ler KENDÝNÝ TEMÝZEYEN SÝSTEMER (OTOMTÝK FÝTREER) Kum li OTOMTÝK SÝSTEM Parçalarý: - Flanþ baðlantýlý kollektör (PN 10). - Yollu ters yýkama

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ A. NUMUNE ALMA/ÖRNEKLEME A.1.Emisyon Kapsamında Numune Alma/Örnekleme Uçucu Organik

Detaylı

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ.

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. ENCON LABORATUVARI MADEN VE ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) JEOKİMYA NUMUNE HAZIRLAMA Kod Parametre Ücret ENC-01 Kırma 20 ENC-02 Öğütme 30 ENC-03 Kurutma 25 ENC-04

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

maddelere saf maddeler denir

maddelere saf maddeler denir Madde :Kütlesi olan her şeye madde denir. Saf madde: Aynı cins atom veya moleküllerden oluşan maddeye denir. Fiziksel yollarla kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelere saf maddeler denir Element:

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) İSTANBUL SU VE KANALİZASYON İDARESİ Atık Laboratuvarı Deney Laboratuvarı Adresi : İSKİ Genel Müdürlüğü Laboratuvar ve Ek Hizmet Binası Güzeltepe Mah. Alibey Cad.

Detaylı

Oda Termostatý RAA 20 / AC. Montaj ve Kullaným Kýlavuzu

Oda Termostatý RAA 20 / AC. Montaj ve Kullaným Kýlavuzu Oda Termostatý RAA 20 / AC Montaj ve Kullaným Kýlavuzu Alarko Carrier Eðitim ve Dokümantasyon Merkezi Haziran 2008 Oda Termotatý RAA 20 / AC Kullaným Kýlavuzu ÝÇÝNDEKÝLER GARANTÝ ve SERVÝS GÝRÝÞ Kullaným

Detaylı

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan basılı kopyalar kontrolsüz dokümandır.

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan basılı kopyalar kontrolsüz dokümandır. . /. /2015 Sayın....Üniversitesi MKÜ MARGEM bünyesinde bulunan cihaz ve analiz yöntemleri için EK te belirtilmiştir. Saygılarımla. MARGEM Md. Sayfa: 1 / 9 TOPRAK ANALİZLERİ ph Analizi Toprak 30 50 g İletkenlik

Detaylı

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 160905 Kitap Baský Tarihi: 160905 Revizyon No: 3 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 07 08 09 11 12 13 13 14 15 16 17 18 Giriþ Genel Uyarýlar Garanti ve Servis Genel

Detaylı

240 Serisi Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3241/3374 Glob Vana Tip 3241 Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3244/3374 Üç Yollu Vana Tip 3244

240 Serisi Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3241/3374 Glob Vana Tip 3241 Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3244/3374 Üç Yollu Vana Tip 3244 240 Serisi Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3241/3374 Glob Vana Tip 3241 Motorlu Kontrol Vanasý Tip 3244/3374 Üç Yollu Vana Tip 3244 Uygulama Çok yönlü kullanýlan kontrol vanalarý,tek oturtmalý glob veya üç

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Ek-9A T.C. ÇED İzin ve Denetim lüğü Kapsam : Su, Atık Su, Atık, Gürültü, Numune Alma Düzenleme Tarihi : 12.05.2015 Laboratuvar Adı : Gümüşsu A.Ş. Çevre Laboratuvarı Adres : Zafer Mah. Değirmen Cad. No:41

Detaylı

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprakta bulunan katı (mineral ve organik madde), sıvı (toprak çözeltisi ve bileşenleri) ve gaz fazları sürekli olarak etkileşim içerisindedir. Bunlar

Detaylı

Ýçindekiler. Vortex metre VTX2, yeni nesil Sayfa 3. Ölçüm tekniði Sayfa 3. Uygulamalar Sayfa 4. Tasarým Sayfa 5. Ölçüm aralýðý tablosu Sayfa 5

Ýçindekiler. Vortex metre VTX2, yeni nesil Sayfa 3. Ölçüm tekniði Sayfa 3. Uygulamalar Sayfa 4. Tasarým Sayfa 5. Ölçüm aralýðý tablosu Sayfa 5 Vortex Metre Ýçindekiler Vortex metre VTX2, yeni nesil Sayfa 3 Ölçüm tekniði Sayfa 3 Uygulamalar Sayfa 4 Tasarým Sayfa 5 Ölçüm aralýðý tablosu Sayfa 5 Teknik özellikler Sayfa 6 Vortex metre profili Sayfa

Detaylı

KİMYASAL ANALİZ LİSTESİ

KİMYASAL ANALİZ LİSTESİ Sayfa 1 / 5 1. Adı Ürün Sınıfı Yöntem Birim Amonyak (Nessler) 2. Asitlik Ölçüm Limiti Süresi İçin En Az Miktar Ücret (TL) TS 5874;1988 var/yok 0,0 1 250 ml 28 TURŞU (TOPLAM ASİTLİK) BAL (SERBEST ASİTLİK)

Detaylı

pumpverter Multipump çalýþma modlarý Redundant iþletme Yeni eþit yaþlandýrma tekniði DTC ile hassas debi kontrolü Optimum sistem verimliliði Yeni seviye kontrol tekniði Dahili debimetre Anti-jam özelliði

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Demircikara mah. Dr. Burhanettin Onat cad. No:105 Kat 1 07100 ANTALYA/TÜRKİYE Tel : 0242 321 78 77 Faks : 0242 321 46 00 E-Posta :

Detaylı

Girne Mah. Küçükyalý Ýþ Merkezi B Blok No:15 34844 Maltepe/Ýstanbul [t] +90 216 518 99 99 pbx [f] +90 216 519 89 99 [e] info@ozenelektronik.

Girne Mah. Küçükyalý Ýþ Merkezi B Blok No:15 34844 Maltepe/Ýstanbul [t] +90 216 518 99 99 pbx [f] +90 216 519 89 99 [e] info@ozenelektronik. Girne Mah. Küçükyalý Ýþ Merkezi B Blok No:15 34844 Maltepe/Ýstanbul [t] +90 216 518 99 99 pbx [f] +90 216 519 89 99 [e] info@ozenelektronik.com www.ozenelektronik.com.tr mobydic 5000 Benzinli+LPG Egzoz

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM

PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM SU TÜM CANLILAR İÇİN HAYATTIR AREN AREN ENDÜSTRİYEL ARITIM Endüstriyel işletmelerin prosesleri için gerekli kalitede su ih yaçları

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İstanbul Yolu, Gersan Sanayi Sitesi 2306.Sokak No :26 Ergazi/Yenimahalle 06370 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 255 24 64 Faks : 0 312 255

Detaylı

1. KİMYASAL ANALİZLER

1. KİMYASAL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER HPLC VE LC-MS/MS CİHAZLARI İLE YAPILAN ANALİZLER SORBAT TAYİNİ BENZOAT TAYİNİ KAFEİN TAYİNİ HMF TAYİNİ SUDAN TÜREVLERİ TAYİNİ VANİLİN TAYİNİ GLUKOZ, FRUKTOZ VE SUKROZ TAYİNİ SAPONİN

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ELS ELS SEVÝYE ÞALTERÝ. ELS B10p, ELS B10x, ELS B101x ELS K01, ELS K02, ELS K03 ELS P01, ELS P03, ELS P04 ELS B035, ELS P52, ELS P65 ELS ML2, ELS ML5

ELS ELS SEVÝYE ÞALTERÝ. ELS B10p, ELS B10x, ELS B101x ELS K01, ELS K02, ELS K03 ELS P01, ELS P03, ELS P04 ELS B035, ELS P52, ELS P65 ELS ML2, ELS ML5 ES Seviye sensörleri tank seviye kontrolü için kullanýlmaktadýr. Farklý muhafaza baðlantý, malzeme çeþitleri mevcuttur. Çalýþma Prensibi: Sývý seviyesine göre tüp boyunca hareket eden þamandýra içindeki

Detaylı

sektörün en iyileriyle hep yanınızda...

sektörün en iyileriyle hep yanınızda... sektörün en iyileriyle hep yanınızda... FİLTRASYON SİSTEMLERİ YUMUŞATMA SiSTEMLERi Yüzey borulamalı Multi Yüzey borulamalı Media Filtreler, 20 m 3 / Aktif Karbon filtreler saat ve üzeri kapasitelerde,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İncilipınar Mah. 3385 Sk. No:4 Pamukkale 21050 DENİZLİ / TÜRKİYE Tel : 0 258 280 22 03 Faks : 0 258 280 29 69 E-Posta : isanmaz_derya@hotmail.com

Detaylı

HPL Laminar Akýþ Ünitesi

HPL Laminar Akýþ Ünitesi HPL Laminar Akýþ Ünitesi H P L Lam i na r Aký þ Ünitesi Taným Ameliyathane tipi Laminar Akýþ Üniteleri, ameliyathane masasý ve üstünde istenen laminar akýþý saðlamak ve bu laminar akýþ sayesinde bulunduklarý

Detaylı

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008 BMB Technology İçin Life 2 O Water BMB1000 Serisi Su Arıtma Cihazının Sularda Bakteri ve Kimyasalların Arıtım Performansının Araştırılması Projesi O.D.T.Ü. Danışman Prof. Dr. Celal F. GÖKÇAY RAPOR O.D.T.Ü.

Detaylı

NASIL ÇALIÞIR? Watertime arýtma robotu nasýl çalýþýr? Bir kere tesisata baðlandýktan sonra otomatik olarak çalýþmaya baþlar.

NASIL ÇALIÞIR? Watertime arýtma robotu nasýl çalýþýr? Bir kere tesisata baðlandýktan sonra otomatik olarak çalýþmaya baþlar. NASIL ÇALIÞIR? Watertime arýtma robotu nasýl çalýþýr? Bir kere tesisata baðlandýktan sonra otomatik olarak çalýþmaya baþlar. Ürettiði içme suyunu depolar ve kullanýma hazýr halde tutar. Depoda eksilen

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Yavuz Sultan Selim Cad. 118. Sokak No: 29 Dilovası 41455 KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0 262 754 17 81 Faks : 0 262 754 19 84 E-Posta : EHSTurkey@sgs.com

Detaylı

Mad Q Kullaným Kýlavuzu

Mad Q Kullaným Kýlavuzu Mad Q Kullaným Kýlavuzu . Kod No: A.2.3.14 Kitap Baský Tarihi: 281206 Revizyon No: 281206 Mad Q Kullaným Kýlavuzu . Ýçindekiler Gösterge ve Çalýþtýrma Cihazlarý Kontrol Ünitesi... 5 Kontrol Seviyesi Çalýþtýrma

Detaylı

Nokia Holder Easy Mount HH-12 9249387/2

Nokia Holder Easy Mount HH-12 9249387/2 Nokia Holder Easy Mount HH-12 1 4 2 3 9249387/2 5 7 6 TÜRKÇE 2006 Nokia. Tüm haklarý mahfuzdur. Nokia i Nokia Connecting People su ¾igovi ili za¹tiæeni ¾igovi firme Nokia Corporation. Giriþ Bu montaj cihazý,

Detaylı

Ýçinizi ýsýtan yüksek teknoloji Zeus Superior kw 4 kw - 8 kw - 3 kw Hermetik Kombiler Yoðuþmalý Kombi Yoðuþmalý Kombi Zeus Superior kw Duvar tipi kombi sektörünün lider ve öncü kuruluþu olan Ýmmergas,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL Deney Laboratuvarı Adresi : Yakut Mah. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:186 Kocasinan 38090 KAYSERİ/TÜRKİYE

Detaylı

Çizelge 1 Numunelerin muhafazası için genellikle uygun olan teknikler. 100 Nitrik asit ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir

Çizelge 1 Numunelerin muhafazası için genellikle uygun olan teknikler. 100 Nitrik asit ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir Çizelge 1 Numunelerin sı için genellikle uygun olan teknikler Yapılacak tayin Kabın tipi Genellikle kullanılan hacim (ml) ve doldurma tekniği Alüminyum P C Muhafaza tekniği 100 Nitrik asit ile ph 1-2 ndirilmelidir

Detaylı

Model RO-10 Canavar Kurulum Kılavuzu. Model: RO-10 Canavar. sağlık için...

Model RO-10 Canavar Kurulum Kılavuzu. Model: RO-10 Canavar. sağlık için... Model RO-10 Canavar Kurulum Kılavuzu Model: RO-10 Canavar sağlık için... TERS OZMOS NEDİR? Ozmos, suyun herhangi bir dış kuvvet olmaksızın yarı geçirgen bir zardan, az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçişidir.

Detaylı

PÝSUVARLAR ÝÇÝN FOTOSELLÝ PÝLLÝ YIKAMA SÝSTEMÝ

PÝSUVARLAR ÝÇÝN FOTOSELLÝ PÝLLÝ YIKAMA SÝSTEMÝ PÝSUVARLAR ÝÇÝN FOTOSLLÝ PÝLLÝ YIKAMA SÝSTMÝ www.vitra.com.tr czacýbaþý Yapý Gereçleri San. ve Tic. A.Þ. P.K. 6 34860 Kartal, Ýstanbul INTMA Büyükdere Cad. No: 185 34394 Levent, Ýstanbul Tel: (212) 371

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

Rezistans termometreler endüstride hassas sýcaklýk ölçümü istenilen yerlerde kullanýlmaktadýr. Ýletkenin elektriksel direncinin sýcaklýða baðlý olarak deðiþim temeline dayanýr. Ýletken olarak emaye, cam

Detaylı

A Sýnýfý Yüksek verimli deðiþken hýzlý sirkülatörler. EA Serisi (Ecocirc Otomatik)

A Sýnýfý Yüksek verimli deðiþken hýzlý sirkülatörler. EA Serisi (Ecocirc Otomatik) A Sýnýfý Yüksek verimli deðiþken hýzlý sirkülatörler EA Serisi (Ecocirc Otomatik) KULLANIM ALANLARI KONUTSAL. UYGULAMALAR Isýtma ve iklimlendirme sistemlerinde su sirkülasyonu. Mevcut sistemlerin yenilenmesi

Detaylı

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik l l l EÞÝTSÝZLÝKLER I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik Çift ve Tek Katlý Kök, Üslü ve Mutlak Deðerlik Eþitsizlik l Alýþtýrma 1 l Eþitsizlik

Detaylı

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý.

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý. Kalite Güvence Sistemi Belgesi... Sulamada dünya markasý. Borular Sulama Borularý & Spagetti Borular Aþýndýrýcý sývýlara karþý yüksek derecede dayanýklýdýr. Güneþin UV ýþýnlarýna karþý dayanýklý ve esnektir.

Detaylı

Ýçinizi ýsýtan yüksek teknoloji Mini kw-special 4 kw - 8 kw Bacalý ve Hermetik Kombiler Yoðuþmalý Kombi Yoðuþmalý Kombi Mini kw-special Ýmmergas Mini kw-s modeli, sýnýfýnýn en küçük boyutlu gövdesine sahiptir.

Detaylı

Best Water Su Arıtma Sistemleri

Best Water Su Arıtma Sistemleri 2011 Best Water Su Arıtma Cihazı Kurulum [ Best Water ] [ ] [ ] [ TEL: 0212 474 2212 0212 441 6349 ] [ FAX: 0212 474 2242 ] Best Water Su Arıtma Sistemini seçtiğiniz için teşekkür ederiz bu kullanım kılavuzu

Detaylı

Brain Q RSC/2 Termostat

Brain Q RSC/2 Termostat Brain Q RSC/2 Termostat Kullaným Kýlavuzu . Kod No: A.2.3.15 Kitap Baský Tarihi: 071206 Revizyon No: 071206 Brain Q RSC/2 Termostat 06 Kullaným Kýlavuzu . Ýçindekiler Kontrol Seviyesi Gösterge ve Çalýþtýrma

Detaylı

Temel Su Kimyası İçme Suyu Alternatifleri Alternatiflerin Değerlendirilmesi Alternatiflerin Kıyaslanması Bursa da Çeşme Suyunun Durumu

Temel Su Kimyası İçme Suyu Alternatifleri Alternatiflerin Değerlendirilmesi Alternatiflerin Kıyaslanması Bursa da Çeşme Suyunun Durumu Temel Su Kimyası İçme Suyu Alternatifleri Alternatiflerin Değerlendirilmesi Alternatiflerin Kıyaslanması Bursa da Çeşme Suyunun Durumu TEMEL SU KİMYASI HAVA MİNERALLER TOPRAK Kalsiyum Magnezyum Sodyum

Detaylı

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý CEBÝRSEL ÝFADELER ve DENKLEM ÇÖZME Test -. x 4 için x 7 ifadesinin deðeri kaçtýr? A) B) C) 9 D). x 4x ifadesinde kaç terim vardýr? A) B) C) D) 4. 4y y 8 ifadesinin terimlerin katsayýlarý toplamý kaçtýr?.

Detaylı

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli su kalite özellikleri ve bu özelliklere ilişkin sınır (standart) değerler uzun yıllar süren araştırma ve deneyimler

Detaylı

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi,

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi, Testonic kitleri Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tarafından üretilmektedir. Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Colin; Tekstil yardımcı kimyasalları üretimi http://www.colin.com.tr - Vilso; Endüstriyel

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI: B100TSH0100004 Konu: Kaplıca Suyu Analizleri ANKARA 17.06.2004/10102. VALİLİĞİNE ( İl Sağlık Müdürlüğü) Çevre ve toplum sağlığının korunması

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Sanayi Cad. No: 50/D Bornova 35100 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 02324350548 Faks : 02324611147 E-Posta : info@deppolab.com Website : www.deppolab.com

Detaylı

AWQ Serisi Otomatik Kum Filtreleri:

AWQ Serisi Otomatik Kum Filtreleri: AWQ Serisi Otomatik Kum Filtreleri: Tek tankta 15 m 3 /gün kapasiteye kadar hizmet verebilen, FLECK marka otomatik kontrol kafasına sahip filtrelerdir. Otomatik ters yıkamalı multi-media filtreler fiberglass

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/7 SU/ ATIK SU 1 ph Elektrometrik Metot TS 3263 ISO 10523 Çözünmüş Oksijen Azid Modifikasyon Metodu SM 4500-O C İletkenlik Elektrometrik Metot SM 2510 B Renk Spektrometrik

Detaylı

MALZEME-DEPOZİT VE SU BÖLÜMÜ

MALZEME-DEPOZİT VE SU BÖLÜMÜ MALZEME-DEPOZİT VE SU BÖLÜMÜ Malzeme ve su analizleri yaş yöntemle ve enstrümental analizle yapılır. Malzeme Analizleri 20652001 Demir bazlı malzeme analizleri(i) 708 Karbon çeliği Karbon(C), Kükürt(S),

Detaylı

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý.

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý. Kalite Güvence Sistemi Belgesi... Sulamada dünya markasý. Filtreler Plastik Filtreler Çeþitli filtre tipleri. Çok çeþitli filtrasyon dereceleri (mesh). Aþýnmaya karþý dayanýklýlýk Kolay bakým : filtre

Detaylı

Nokia Mini Hoparlör MD-4

Nokia Mini Hoparlör MD-4 Nokia Mini Hoparlör MD-4 9252824/2 TÜRKÇE Bu küçük stereo hoparlörler Nokia telefonunuzda veya ses cihazinizda müzik veya radyo dinlediðinizde yüksek ses kalitesi saðlar. Hoparlörlerin 3.5-mm'lik stereo

Detaylı

T ecrübe, Kalite, Güven, Yenilik, Verimlilik,

T ecrübe, Kalite, Güven, Yenilik, Verimlilik, T ecrübe, Kalite, Güven, Yenilik, Verimlilik, 0262 239 29 65 destek@cerenmed.com www.cerenmed.com www.cerenmed.com Çok aşamalı arıtma sistemleri, kirleticilere özgü tedaviler tam otamatik cihazlar tamamlayıcı

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta Mikro Dozaj Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle Türk

Detaylı

SERDA TOPRAK TARIM SU İNŞAAT PROJE MİM.MÜH.MÜŞ.SAN. ve TİC. LTD.ŞTİ.

SERDA TOPRAK TARIM SU İNŞAAT PROJE MİM.MÜH.MÜŞ.SAN. ve TİC. LTD.ŞTİ. Doküman No: LS.03 SERDA TOPRAK TARIM SU İNŞAAT PROJE MİM.MÜH.MÜŞ.SAN. ve TİC. LTD.ŞTİ. İlk Yayın Tarihi: 20.10.2014 Revizyon Tarih/No: 12.01.2016/01 Sayfa No 1/4 Güncellenme Tarihi: 12.01.2016 ANALİZ HİZMET

Detaylı

Kullaným Isýtma, havalandýrma ve klima tekniði için glob kontrol vanalarý.

Kullaným Isýtma, havalandýrma ve klima tekniði için glob kontrol vanalarý. Motorlu Kontrol Vanalarý Tip 1/584, 14/584, 14-4 Pnömatik Kontrol Vanalarý Tip 1/780-1 ve 1/780- Tek Oturtmalý Glob Vanalar Tip 1 ve 14 Kullaným Isýtma, havalandýrma ve klima tekniði için glob kontrol

Detaylı

APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu

APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 070706 Kitap Baský Tarihi: 070706 Revizyon No: 4 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 07 08 09 11 12 13 14 15 16 17 19 Giriþ Genel Uyarýlar Garanti ve Servis Genel Özellikler

Detaylı

Home Comfort Serisi. Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge

Home Comfort Serisi. Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge Home Comfort Serisi Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge Home Comfort Serisi Home Co mfort Yeni Electrolux Home Comfort Serisi ile profesyonel standartlarda, hava kalitesi, ev temizliği, temizlenmiş

Detaylı

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Rb izotoplarından oluşmuştur. İzotopların doğada bulunma yüzdelerini hesaplayınız. Bir bileşik

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.

BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir. BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir. ÖZELLĠKLERĠ: 1. Yapılarında iki ya da daha fazla madde bulundururlar.

Detaylı

Su Numunelerinin Alınması, Muhafazası, Taşınması ve Saklanması ile İlgili Kontrol Listesi

Su Numunelerinin Alınması, Muhafazası, Taşınması ve Saklanması ile İlgili Kontrol Listesi Sayfa 1 / 6 Tekniği SU-ATIKSU-DENİZSUYU NUMUNELERİ AKM 500 1 C ile 5 C 4 C 2 gün ten fazla saklanmamalı. Gravimetrik Metot SM 2540:D - Numuneler analizden önce oda sıcaklığına getirilmelidir. Alkalinite

Detaylı

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings VÜCUT SIVILARI Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Su Dengesi Vücudumuzun önemli bir bölümü sudan oluşur ve su dengesi vücudun en önemli sorunlarından birisidir. Günlük olarak alınan ve vücuttan atılan su miktarı

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP Ek-1 Nnumunelerin Muhafazası İçin Uygun Olan Teknikler Yapılacak Tayin Kabın Tipi Muhafaza Tekniği En uzun Muhafaza Süresi Yüksek derişimde çözünmüş gaz içeren numuneler için, alındıkları yerde analiz

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/7 (1, 2, 3,4) SU, ATIK SU ph Elektrometrik Metot SM 4500 H+ B Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM 2550 B İletkenlik Elektrokimyasal Metot SM 2510 B Renk Spektrofotometrik

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı