2237 PROJE EĞİTİMİ ETKİNLİKLERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2237 PROJE EĞİTİMİ ETKİNLİKLERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI"

Transkript

1 2237 PROJE EĞİTİMİ ETKİNLİKLERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Temel Kavramlar:

2 Ön etüd, durum tespiti, güdümlü araştırma deyimleri... Bilim adamı, araştırıcı kimdir? Araştırma projesi nedir?... Bilimsel etkinlikler; yeni araştırmalara ışık tutucu, katma değer sağlayıcı ve yaygınlaştırma boyutları...

3 Ön Etüd: Bazı araştırma ve geliştirme konularının projelendirilmesinden önce çalışma yapılması ve bilgi toplanmasıdır.(mesela Ülkenin Enerji politikası.) Durum Tespiti( survey ): Bir konudaki mevcut çalışmaları, şartları ve durumları belirlemek amacıyla yapılan inceleme çalışmalarıdır. Güdümlü Araştırma: Resmi veya özel kurumlar tarafından belirlenen, genellikle kalkınma ile ilgili bir amaca yönelmiş birbirini tamamlayan farklı yönleri incelemeyi gerektiren, belirli bir bilim alanından veya değişik bilim alanlarından araştırıcıların birlikte çalışmasını gerektiren geniş kapsamlı araştırmalardır.

4 TÜBİTAK: Milcep, RASAT, BALİSTİKA, AKILLI KİMLİK KARTİ, Üç Boyutlu Mayın Detektörü,.vb. 20. yy da Manhattan: ABD, İngiltere ve Kanada ( 5 yıl) $2.2 Milyar ( ~24 Milyar, bu gün ki değeri) 40 Lab.+ Ün. ve bilim İnsani Aya Çıkış (Appollo Program): ABD, 14 yıl $22 Milyar ( ~105 Milyar, bu gün) (J. F. Kennedy) Üniversite ve Kurum ( J. B. Wiesner, MIT) Bilim İnsanı ( W. Von Braun) SONUÇ: Bilim ve Tekn. Geliş. Ve Superdevlet.

5 DİKKAT!!! Mısır Örneği: Rusya Mısır a 1950 yıllarında, termiyonik vanalar ( Katot tüpleri) fabrikası yapıyor. Bütçe: $3 Milyon (~ $28.23, 2012 de). Fabrika üretime geçeceği yılda: Transistörlar ticarileştiriliyor!!!!! DİKKAT!!!!! Ön etüt çalışmasının önemi

6 Öncelikli Alan Projeleri Ülke ve bilgenin ihtiyacına göre yapılan projeler TÜBİTAK: Enerji, Savunma, sağlık, gida, malzeme, grafin,,vb. ABD (Fizik): 1970 yıllar Güneş Enerjisi 1980 yıllar Amorf metal üretimi 1990 yıllar Süperiletkenlik 2000 yıllar Nano

7 Proje veya Bilimsel Araştırma Adımları Literatür Taraması Veya Ön Etüt Araştırma Probleminin Belirlenmesi Kaynakların Okunması Araştırma ve Analiz Yöntemlerin Belirlenmesi Rapor, Yayın Ve Patent Sonuçların Yorumlanması Veri Toplama Ve Analiz

8 Bilim İnsanı

9 Bir sisteme farklı perspektiften bakıldığında sonucunda ya da algılanışında bir değişiklik olmuyorsa, o sistemin simetrik olduğunu söyleriz.

10 Emmy Noether Fizik ile simetriyi ilk illişkilendiren, fizik yasalarının simetrik olduğu fikrini ortaya ilk atan alman bilim kadınıdır.

11 Korunan Nicelikler Uzayda dönüşümde Zamanda dönüşümde Rotasyonel dönüşümde Gauge Momentum Enerji Açısal Momentum Yük Gauge simetrisi... Etkileşme elektriksel, manyetik, zayıf ya da güçlü... Yük her halükarda korunur.

12 İyi / Kötü Namuslu / Namussuz Bilim Adamı Olur Mu? Olabiliyorsa Bunun Ölçütleri Nelerdir?

13 Prof Dr. Sait Eren SAN -Bilimsel Araştırma İle İlgili Deyimler, Bilim Adamının Tanımı ve Bilimsel Etkinlikler Yazmak, Özlü Sözler, İfade Gücü

14

15

16

17

18

19

20

21

22 Prof Dr. Sait Eren SAN -Bilimsel Araştırma İle İlgili Deyimler, Bilim Adamının Tanımı ve Bilimsel Etkinlikler Bilim adamı; Evrensel düşünen kişidir Objektiftir VE SORGULAR Ahlaki sorumluluğu yüksek olan kişidir MERAKLI kişidir Öngörüsü yüksek olan kişidir.

23 Her şeyin bir yolu vardır. Cennetin yolu da ilimdir. ~ Hz.Muhammed (S.A.V.) İlim bir hazinedir; anahtarı sormaktır. Allah size rahmet etsin, sorun; çünkü sormakla dört kimse mükâfat alır: Soran, cevap veren, dinleyen ve onları seven. ~ Hz.Muhammed (S.A.V.) İlim öğrenmek erkek-kadın tüm Müslümanlara farzdır. ~ Hz.Muhammed (S.A.V.) İlim maldan hayırlıdır: İlim seni korur, malı sen korursun. Mal vermekle azalır, ilim öğrenmekle artar. İlim hakimdir, mal ise mahkum. İlim sahibi cömert olur, mal sahibi cimri olur. İlim ruhun hakimidir. İlim ruhun gıdasıdır, mal ise cesedin gıdasıdır. Mal uzun zaman sürecinde tükenir, ilim ise tükenmez ve eksilmez. İlim kalbi aydınlatır, mal ise kalbi katılaştırır. İlim peygamberlerin, mal ise eşkiyaların mirasıdır. ~ Hz. Ali (R.A.) Bilim, iyi zamanlarda servet, kötü zamanlarda bir sığınak ve iyi bir yol göstericidir. ~Aristoteles Bilim gerçeklerden kuruludur, tıpkı evin tuğlalardan kurulu olması gibi. Ancak gerçeklerin toplanması bilim değildir. Tıpkı bir küme tuğlanın ev anlamına gelmemesi gibi. ~ Henri Poincaré

24 Prof Dr. Sait Eren SAN -Bilimsel Araştırma İle İlgili Deyimler, Bilim Adamının Tanımı ve Bilimsel Etkinlikler Bilim adamı meraklıdır ve iyi bir gözlemcidir. Zamanını verimli kullanarak çalışmalarını sonuca ulaşıncaya kadar sürdürür.

25 Prof Dr. Sait Eren SAN -Bilimsel Araştırma İle İlgili Deyimler, Bilim Adamının Tanımı ve Bilimsel Etkinlikler Bilim insanının temel karakteri dürüstlüktür., Bu dürüstlük gerçeğe duyulan saygıdan gelir.

26 Yalanlamak ve reddetmek için okuma (Francis Bacon) Bilgiyi başka kimseler üzerinde üstünlük sağlama kar ve şöhret ya da bunun gibi aşağılık şeyler için değil; yaşamda ondan yararlanmak ve kullanmak için ara. (Bacon)

27 Prof Dr. Sait Eren SAN -Bilimsel Araştırma İle İlgili Deyimler, Bilim Adamının Tanımı ve Bilimsel Etkinlikler THOMAS ALVA EDISON Başarısını zekâdan çok sıkı çalışmaya borçlu olduğunu söyleyen Edison yemek ve dinlenmeye zaman ayırmayı çok görür, kimi zaman laboratuvarındaki masalardan birinin üzerinde, giyinik olarak uyurdu.

28 Prof Dr. Sait Eren SAN -Bilimsel Araştırma İle İlgili Deyimler, Bilim Adamının Tanımı ve Bilimsel Etkinlikler İnsan, DENEMEDİĞİ her şeyde % 100 BAŞARISIZ olur. (François de la Rochefaucould) Edison un buluşları arasında telefon ağızlığı (verici), elektrik ampulü, demir-nikelli akümülatör, elektrikli oy kayıt makinesi, diktafon ( Edifon ) da vardır. Günümüzde kullanılan film makinelerinin öncüsü olan kinetoskopu ticari amaçla kullanılabilecek biçimde geliştiren de Edison dur. Edison, elektrik ampulü üzerinde çalışırken bir rastlantı sonucunda Edison etkisi olarak bilinen olayı buldu ve Elektronik devri başladı. Ampulün filamanındaki karbon taneciklerinin zamanla buharlaşarak lambanın yüzeyinde biriktiği bu termoiyonik salım olayı sonradan radyo lambalarının temelini oluşturmuştur.

29

30 Radyasyon Tedavisi; radyasyonun kireçleme gibi fiziksel rahatsızlıklarda tedavi edici özelliği olduğunu kanıtlamıştır, X ışınları; daha sonra Röntgen tıpta çığır açan makinesini geliştirmiştir. Deniz Altı Torpidoları; radyo kontrol antenleri için güvertenin metal yüzeyinin kullanılabileceğini fark etmiştir, antenler gizli (içeride) olacağı için geminin suyun içinde farklı derinliklerde hareket edebileceğini iddia etmiş ve üretilen ilk torpidonun mühendisliğini yapmıştır. Otomobil üreticilerine araçların uzaktan kumandalı kontrolünün mümkün olduğunu, isterlerse bunlarla ilgili çalışmalara hemen başlayacağını bildiren bir mektup yazmış fakat diğer yüzlerce teklifi gibi bu da kabul bulmamıştır. Büyük güçlü ve yüksek frekanslı elektrikle bulutları tetikleyebileceğini iddia etmiştir. Gelişmiş ülkelerde günümüzde bu konu Tesla nın tecrübeleri ışığında araştırılmaktadır. Askeri alanda pek çok araştırma ve icat yapmış fakat hiçbiri itibar görmemiştir. Radyo; Temelleri incelendiğinde kesinlikle Tesla nın icadı olduğu görülmüştür, Elektron Mikroskobu, Deşarj Lambaları, Flourasan Neon Lamba, Elektronik (dijital) Saat, Alternatif Akım ve Alternatif Akım motoru, En gelişmiş vakum tüpleri Ve daha unutulmuş, patenti alınmamış, geliştirilmeye zaman bulunamamış yüzlercesi

31

32 Yolda kaybolan bilgiler?

33 Scientific Thought is the Common Heritage of Mankind Mohammad Prof. Dr. Sait Abdus Eren San Salam

34 İyi Bir Bilim Adamı Olmak İçin; a) Gerçekliği anlama öğrenme araştırma duyarlılığı. Sürekli gözlemlerle yeni bilgiler edinme çabası. b) Yeni verilerle yeni öğrenilenlerle eski bilgilerimizin karşılaştırılması ve özeleştiri. Kendimizle ve gerçeklerle yüzleşebilme. c) Araştırma yaptığımız alanlarda farklı görüşlere açık olma. d) Görüşlerimizi içtenlikle açıkça dile getirme. e) Sürekli olarak kendimizi tazeleme.

35 Bilimsel araştırma projesi nedir? Tamamlandığında; Sonuçları ile alanında bilime evrensel veya ulusal ölçülerde ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması beklenen, Bilimsel içerikli, yükseköğretim kurumu içi ve/veya dışı, ulusal ve/veya uluslararası kurum ya da kuruluşların katılımlarıyla da yapılabilecek projeler ile bilim insanı yetiştirme ve araştırma alt yapısı geliştirme projeleri bilimsel araştırma projesidir. KALİTE SİSTEMİ: YAZDIĞINI YAP YAPTIĞINI YAZ!

36 YAYIN TEZ PROJE Giriş Literatür+Boşluk+Çalışmanın hedefi+özgün çıktı(the goal.) Evrensel anlamda tam orjinel olmalıdır. Metod Takip edilen prosedür ve nasıl yapıldı??nın cevabı ve model (bazen kuvvetli bazen zayıf, olmayadabilir) Deneysel veya Hesaplama (Bulgular-Yorumlar) Sonuç ve ekibin muhtemel ilgili planları 1 nci Bölüm Literatür+Boşluk+Çalışmanın boşluğu nasıl dolduracağı Doktora:Evrensel anlamda tam orjinel olmalıdır. Yüksek Lisans: Şart değil Metod Takip edilen prosedür ve nasıl yapıldı??nın AYRINTILI cevabı ve model (geçmiştekilere atıf da olabilir) Deneysel veya Hesaplama (Bulgular-Yorumlar) Sonuç ve Öneriler Özgün Değer Literatür+ Çalışmanın Özgün değeri (Tam orjinel olmasa da yaygın etkisi ile paralel değerlendirildiğinde ülkeye katkısı yönünden özgün düşünülebilir) Metod Yapılabilirlik (İkna edici olmalı) A)Altyapı B)Ekip C)Konu itibari ile realistliği Yapılabilirlik devam A)İş paketleri, iş planı B)Bütçe(Talepler) C)B planı D)Ön sonuçlar (varsa) Yaygın Etki Başarılı olursa çıktılar,etkiler patent, para, yayın vs.

37 Bilimsel Araştırma Projelerinin Yaygınlaştırılması için; Ülkemizde doğrultusunda özellikle çocukların ve gençlerin bilime olan ilgi ve meraklarını artıracak, teknolojiyi daha doğru kullanmalarını sağlayacak bilim merkezlerinin kurulması ve yıllar içinde sayılarının artırılması hedeflenmektedir. PROJE KÜLTÜRÜ

38 YENİLİKÇİLİK KAVRAMI?????? Rasyonellik KAVRAMI??????

39 Prof Dr. Sait Eren SAN -Bilimsel Araştırma İle İlgili Deyimler, Bilim Adamının Tanımı ve Bilimsel Etkinlikler TEŞEKKÜRLER

Bulguların Değerlendirilmesi ve Yayına Dönüştürülmesi

Bulguların Değerlendirilmesi ve Yayına Dönüştürülmesi 2237 PROJE EĞİTİMİ ETKİNLİKLERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Bulguların Değerlendirilmesi ve Yayına Dönüştürülmesi Analitik ifade etme ve modelleme Analoji ve Simetri Birimlerde tutarlılık İstatistik Görselleştirme

Detaylı

Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur.

Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur. BULUŞLARVE TEKNOLOJİK GELİŞMELER Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur. Buluşlar teknolojik gelişmeleri

Detaylı

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Dijitalleşme Nedir? İmalat sanayide dijitalleşme, dijital teknolojilerden VERİMLİ, ETKİLİ VE ETKİN bir şekilde faydalanılmasıdır. Bu sayede, aynı

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI 02.04.2015 1 OFFSET E İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 663 sayılı KHK nın 13. ve 50. maddeleri, 6518 sayılı Kanunun 45. ve 52. Maddelerine istinaden Bilim, Sanayi

Detaylı

Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek. Programı

Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek. Programı 1511 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek Programı Ülke İhtiyaçları Analizi Devlet Kuruluşları İlgili Fakülteler Kurumlar İlgili Bakanlık TÜBİTAK STK lar Özel Sektör Öncelikli Alan ve Güçlü Alan Belirleme Savunma

Detaylı

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinin Araştırma ve Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkılarının Değerlendirilmesi Paneli

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması Dalga Nedir Enerji taşıyan bir değişimin bir yöne doğru taşınmasına dalga denir.

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Hamdi ERCAN Dekan Yrd. IX. Ulusal Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı, 6 Mayıs 2017 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Erciyes Üniversitesi

Detaylı

Proje Hazırlama. Proje Kriterleri. Ne Çeşit Proje? Proje Kavramı... Prof. Dr. Hasan Efeoğlu

Proje Hazırlama. Proje Kriterleri. Ne Çeşit Proje? Proje Kavramı... Prof. Dr. Hasan Efeoğlu PROJE Proje Hazırlama Kısa Orta ve Uzun Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Vadede planlanan bir Yatırım-Araştırma-Geliştirme Endüstriyel veya Bilimsel manada AR-GE faaliyetleri

Detaylı

YENİLİK SÜRECİ YÖNETİMİ ve AR-GE YARDIMLARI BAŞVURUSU HAZIRLAMA ÇALIŞTAYI

YENİLİK SÜRECİ YÖNETİMİ ve AR-GE YARDIMLARI BAŞVURUSU HAZIRLAMA ÇALIŞTAYI YENİLİK SÜRECİ YÖNETİMİ ve AR-GE YARDIMLARI BAŞVURUSU HAZIRLAMA ÇALIŞTAYI ÖZET: Ar-Ge faaliyetleri, risk içeren, pahalı bir süreçtir. Çalıştay Ar-Ge projelerinin finansmanında Ar-Ge destek programlarından

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Proje Hazırlama Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü PROJE Kısa Orta ve Uzun vadede planlanaması olan Bilimsel / Endüstriyel manada AR-GE (Araştırma-Geliştirme ) faaliyetleri birer

Detaylı

PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ

PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ VESTEL BEYAZ EŞYA SAN. TİC. AŞ. ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ DESTEKLİ YENİLİK MODELİ SUNUM PLANI

Detaylı

URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012

URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012 URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012 TÜRKİYE, TEMEL BİLİM VE MÜHENDİSLİKTE DOKTORA SAYILARIYLA İLK 15 E VE AR-GE PAYIYLA İLK 16 YA GİRDİ Scientific American Dergisi nin sıraladığı, Bilimde Dünyanın

Detaylı

KONUT AYDINLATMASINDA ELEKTRİK TASARRUFU VE TOPLAM TÜRKİYE TÜKETİMİNE ETKİSİ

KONUT AYDINLATMASINDA ELEKTRİK TASARRUFU VE TOPLAM TÜRKİYE TÜKETİMİNE ETKİSİ KONUT AYDINLATMASINDA ELEKTRİK TASARRUFU VE TOPLAM TÜRKİYE TÜKETİMİNE ETKİSİ Yusuf BAYRAK H. Ruhan AKTÜRK SEZER Türkiye Elektrik İletim A.Ş. APK Dairesi Başkanlığı TÜRKİYE 11. ENERJİ KONGRESİ 21-23 EKİM

Detaylı

inovasyon Metin Yurdagül

inovasyon Metin Yurdagül inovasyon Metin Yurdagül 1 inovasyon ciddi bir iştir 2 inovasyon nedir Bir inovasyon, işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir

Detaylı

Onur ELMA TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği

Onur ELMA TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği 1 TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI SMART HOME LABORATORY FOR SMART GRID INFRASTRUCTURE IN TURKEY Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Sunan Onur ELMA 2

Detaylı

Tesla nın Çok Fazlı AC Sistemi Erim Arıcı

Tesla nın Çok Fazlı AC Sistemi Erim Arıcı Tesla nın Çok Fazlı AC Sistemi Erim Arıcı Doğa bilimleri yardımıyla elektromagnetik kuvvetleri kontrol etmemizi sağlayarak günümüzü aydınlatan tüm insanlara huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim. Görülmesi

Detaylı

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. 7 Haziran 2011, Bilkent Üniversitesi TÜBİTAK ARDEB ARDEB Kamu Ar-Ge Enstitüleri Gruplar ve Mali Denetleme

Detaylı

TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği. Proje. Proje çeşitleri. Bu sunuda: Genel proje süreci. Doç.Dr. Ercan Kurar

TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği. Proje. Proje çeşitleri. Bu sunuda: Genel proje süreci. Doç.Dr. Ercan Kurar TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği Doç.Dr. Ercan Kurar Bu sunuda: İ ğ S.Ü.V.F. Genetik Anabilim Dalı İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK) Konya 2013 Proje Belirli bir amacı

Detaylı

AKADEMİK DÜZEYDE PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ EĞİTİM PROGRAMI SAAT 1. GÜN SAAT 2. GÜN SAAT 3. GÜN 08:00-08:45 Ders Saati: 1. DERS ADI:Bilimsel 08:00

AKADEMİK DÜZEYDE PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ EĞİTİM PROGRAMI SAAT 1. GÜN SAAT 2. GÜN SAAT 3. GÜN 08:00-08:45 Ders Saati: 1. DERS ADI:Bilimsel 08:00 AKADEMİK DÜZEYDE PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ EĞİTİM PROGRAMI SAAT. GÜN SAAT 2. GÜN SAAT 3. GÜN 09:30 09:30 0:00 0:00 0:45 ADI: Bilgi, Bilim ve Bilimsel Araştırma: Kavramsal Bakış Katılımcıların Bilgi, Bilim

Detaylı

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca MODERN ATOM TEORİSİ ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr atom modeli 1 H, 2 He +, 3Li 2+ vb. gibi tek elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıklamıştır.ancak çok elektronlu atomların çizgi

Detaylı

Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar.

Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar. Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar. Bilim Günlük Yaşamın Neresindedir? Geri Bildirim BİLİMİN İŞLEVİ Tanımlama:

Detaylı

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018 TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 23 Mayıs 2018 SUNUM ÖZETİ DÖNEMSEL BAŞVURU PROGRAMLARI 1001 1005 3501 SÜREKLİ BAŞVURUYA AÇIK PROGRAMLAR 1002 3001

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini i Destekleme Programı (1001) Bilgilendirme Toplantısı Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN Türkiye Bilim, Teknoloji ve Yenilik Sistemi

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Destek ve Teşvik Programları Ürün ve Üretim Geliştirme Destekleri Ticarileştirme ve Pazarlama Destekleri Araştırma-Geliştirme Destekleri Destek

Detaylı

Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç

Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç bilim adamına 2014 Nobel Ödülü nü kazandırdı. Japonya daki

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara 2 TEYDEB -Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının

Detaylı

16.01.2015 CANPOLAT ÇAKAL ENERJİ YÖNETİCİSİ

16.01.2015 CANPOLAT ÇAKAL ENERJİ YÖNETİCİSİ 16.01.2015 CANPOLAT ÇAKAL ENERJİ YÖNETİCİSİ BURSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Türkiye deki ilk OSB YIL 1961 YIL 2014 BURSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 1961 yılı: 1.8 milyon m 2 2015 yılı: 6.9 milyon m 2 Sanayi

Detaylı

TÜBİTAK 1501 SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI

TÜBİTAK 1501 SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI TÜBİTAK DESTEKLERİ 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı 1505 KOBİ Yararına Teknoloji Transferi Destekleme Programı 1507 KOBİ Ar-Ge Projeleri Destekleme

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU PROJE BİLGİLERİ Proje Başlığı: Proje Süresi: PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ* Adı ve Soyadı Birimi Tel Faks E-Posta Ünvanı Adresi Başvuru Tarihi İmza Bölüm/Program

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Mücahit COŞKUN

YAKIT PİLLERİ. Mücahit COŞKUN YAKIT PİLLERİ Mücahit COŞKUN 16360019 1 İÇİNDEKİLER YAKIT PİLİ NEDİR? YAKIT PİLİ TARİHÇESİ YAKIT PİLİNİN KULLANIM ALANLARI 2 YAKIT PİLİ NEDİR? 3 Yakıt pili; uygun bir yakıt ve oksitleyicinin elektrokimyasal

Detaylı

TÜBİTAK 2209-A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YURT İÇİ ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEK PROGRAMI ELEKTROMANYETİK FIRLATMA SİSTEMİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

TÜBİTAK 2209-A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YURT İÇİ ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEK PROGRAMI ELEKTROMANYETİK FIRLATMA SİSTEMİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK 2209-A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YURT İÇİ ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEK PROGRAMI ELEKTROMANYETİK FIRLATMA SİSTEMİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Projenin Tematik Alanı Elektrik Teknolojileri

Detaylı

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs 17 7 Mart 17, Ankara İÇERİK Ankara Kalkınma Ajansı Onuncu Kalkınma Planı Bölge Planı 11-13 Bölge Planı 14-23 Ankara Kalkınma Ajansı Tarafından Sağlık

Detaylı

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU 15360027 HİDROJEN Hidrojen bilinen tüm yaķıtlar içerisinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir. Üst ısıl değeri 140.9 Mj / kg, alt ısıl değeri

Detaylı

COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ

COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ Enerji Yönetimi HEDEF : DÜNYADAKİ TÜM COCA-COLA FABRİKALARI ARASINDA ENERJİYİ EN İYİ YÖNETEN FABRİKA OLMAK ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ Kaynak Azaltımı Geri

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI. Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB

TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI. Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB ب TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB Neden Ar-Ge Farklı problemler Farklı çözümler gerektirir Başarının anahtarı ise Çok disiplinli çalışmaktır Ar-Ge Nedir? Yeni bilgi ve bulgular

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME, TASARIM VE YENİLİK PROJELERİ İLE FAALİYETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

Büyük Ölçekli Paralel Nükleer Kabuk Modeli Hesaplamaları

Büyük Ölçekli Paralel Nükleer Kabuk Modeli Hesaplamaları Büyük Ölçekli Paralel Nükleer Kabuk Modeli Hesaplamaları Yrd. Doç. Dr. Erdal DİKMEN Süleyman Demirel Üniversitesi Fizik Bölümü Araştırma Grubu: Sündüz Korkmaz (Doktora) Oğuz Öztürk (Yüksek Lisans) Hilal

Detaylı

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 28. Toplantısı. Yeni Kararlar

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 28. Toplantısı. Yeni Kararlar Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 8. Toplantısı Yeni Kararlar İÇİNDEKİLER. Yeni Kararlar.. Üniversitelerin Ar-Ge Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar Yapılması [05/0].. Doktora Derecesine

Detaylı

Dönüşüm Odaklı Proje Yönetimi

Dönüşüm Odaklı Proje Yönetimi Dönüşüm Odaklı Proje Yönetimi TÜBİTAK Mustafa AFYONLUOĞLU e-dönüşüm Birim Yöneticisi / e-devlet Danışmanı TÜBİTAK BİLGEM YTE 2 Ekim 2013 e-devlet Projelerinde Başarı Etkenleri: Dönüşüm Odaklı Proje Yönetimi

Detaylı

Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü BDMD

Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü BDMD Biyomedikal Malzemeler ve Türkiye Çalıştayı Pelin D. Tekneci Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü DPT Destekleri 28 Mayıs 2010 Bu sunumda: 9. Kalkınma Planı ve Bilim Teknoloji Sektörü DPT

Detaylı

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür Sağlık Sektörü Ulusal Ekonomimiz Açısından Kritik Sağlık Harcaması/GSYİH 2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür 10 % 9 8 7 6 5,4 5,3 5,4 5,4 5,8 6,0 6,1 6,1 5,6 5,3 5,4 5 4

Detaylı

İTÜ ve YENİLENEN AR GE YAPILANMASI. Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK

İTÜ ve YENİLENEN AR GE YAPILANMASI. Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK İTÜ ve YENİLENEN AR GE YAPILANMASI Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 02.10.2015 2 GENEL DEĞERLENDİRME 72,5 72,5 74,9 67,1 2012 2013 2014 2015 02.10.2015 REKTÖRLÜK AR

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU 1. BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ ÖNERİ ÖZETİ VE ANAHTAR KELİMELER: (Projenin literatürdeki yeri, özgün değeri, amacı, yöntem,

Detaylı

1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI İMALAT TEKNOLOJİLERİ ÇAĞRI DUYURUSU

1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI İMALAT TEKNOLOJİLERİ ÇAĞRI DUYURUSU 1511 ÖNCELİKLİ ALANLAR ARAŞTIRMA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI İMALAT TEKNOLOJİLERİ ÇAĞRI DUYURUSU 1. Çağrı Kodu 1511-MAKİNE-2014-İMT-01 2. Çağrı Başlığı Çok Katmanlı İleri

Detaylı

PYP VELİ MEKTUBU 1. SINIFLAR PRIMARY YEARS PROGRAMME EĞİTMEN KOLEJİ SORGULAMA HATLARI ÖĞRENEN PROFİLLERİ

PYP VELİ MEKTUBU 1. SINIFLAR PRIMARY YEARS PROGRAMME EĞİTMEN KOLEJİ SORGULAMA HATLARI ÖĞRENEN PROFİLLERİ PYP VELİ MEKTUBU EĞİTMEN KOLEJİ 1. SINIFLAR DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA : DÜNYANIN İŞLEYİŞİ ÜNİTENİN UYGULANMA SÜRESİ : 10 Aralık 2018 18 Ocak 2019 ANA FİKİR : DÜNYA MIZIN HAREKETLERİ CANLILARIN YAŞAMINI ETKİLER

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI

TÜBİTAK TEYDEB ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI TÜBİTAK TEYDEB 1511 - ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI / Temmuz.2016 TÜBİTAK TEYDEB 1511 Projelerine Genel Bakış TÜBİTAK tarafından ilk kez 2012 senesinde başlatılan

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AR-GE NEDİR?

ENDÜSTRİYEL AR-GE NEDİR? ENDÜSTRİYEL AR-GE NEDİR? Yrd. Doç. Dr. Özgür Ünver Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü TÜBİTAK-TEYDEB Fikirden Gerçeğe: Ar-Ge, Yenilik ve TÜBİTAK Destekleri Semineri 8 Ekim 2013 Bildiri İçeriği

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri 13 Mart 2014 Perşembe Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2013) 1 23. BTYK Kararı:

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): da: - Yavrum ne oldu niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Bu soruya karşılık çocuk - Efendim,

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

20.03.2012. İlk elektronik mikroskobu Almanya da 1931 yılında Max Knoll ve Ernst Ruska tarafından icat edilmiştir.

20.03.2012. İlk elektronik mikroskobu Almanya da 1931 yılında Max Knoll ve Ernst Ruska tarafından icat edilmiştir. SERKAN TURHAN 06102040 ABDURRAHMAN ÖZCAN 06102038 1878 Abbe Işık şiddetinin sınırını buldu. 1923 De Broglie elektronların dalga davranışına sahip olduğunu gösterdi. 1926 Busch elektronların magnetik alanda

Detaylı

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü 12 Ağustos 2010 Sabah Oturumu Araştırma Merkezlerine Đlişkin Genel Bilgilendirme

Detaylı

Eğitim Teknolojisinin Faydaları

Eğitim Teknolojisinin Faydaları Eğitim Teknolojisinin Faydaları Serbesti Birinci kaynaktan bilgi Fırsat eşitliği Çeşitlilik ve kalite Yaratıcılık Bireysel öğretim Üretken eğitim ve hızlı öğrenme Gerçek öğrenme deneyimi sağlar Yaşam boyu

Detaylı

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAP

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAP İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAP BAP BİLGİLENDİRME TOPLANTISININ AMACI Üniversitenin yıllık gelirinin %1 ini ayırarak oluşturduğu fon (bkz. BAP Yönergesi) tarafından desteklenen

Detaylı

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene

Öğr.Gör.Alkan AKSOY. Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Öğr.Gör.Alkan AKSOY Hazırlayan: Öğr.Gör. Alkan AKSOY -Sürmene Abdullah 1 Aydınlatma aracları ilk olarak İÖ 70.000 lerden beri kullanılırdı. İlk olarak kayaların içi oyularak bu oyuklara hayvan yağının

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİSYON Analitik düşünceye sahip, sorunlara uygun çözümler geliştirebilen, yetki ve sorumluluklarını vakarla taşıyabilecek bilgi ve becerilerle

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Mahmut ÖZER Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma

Detaylı

BOLU ÇİMENTO DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İSG KURULLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI

BOLU ÇİMENTO DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İSG KURULLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI Ç cilt: 27 sayı: 2 MART 2013 BOLU ÇİMENTO DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İSG KURULLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI İş Sağlığı ve Güvenliği ile İSG Kurullarının Görev, Yetki ve

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM , , , , ,00 BÜTÇE , , , ,00 64.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM , , , , ,00 BÜTÇE , , , ,00 64. KURULUŞ : ANKARA ÜNİVERSİTESİ SEKTÖRÜ/ ALT SEKTÖRÜ 2009 YILI YATIRIM DPT TARAFINDAN VİZE EDİLEN 2010 YILI YATIRIM DPT TARAFINDAN VİZE EDİLEN YILI YATIRIM DPT TARAFINDAN VİZE EDİLEN 2012 YILI YATIRIM TEKLİFİ

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

Araştırma için gereklilikler

Araştırma için gereklilikler Araştırma için gereklilikler 10-11 Nisan, 2012 Ulusal Ar-Ge Merkezleri Sempozyumu Erol KOCABIYIK Magneti Marelli Mako Elekrik San. Tic. A.Ş. 20 Novembre, 2010 Teknolojik gelişmelerin süreçleri Teknolojik

Detaylı

ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU

ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU Proje Yürütücüsü Adı Soyadı veya Firma Adı : Proje Konu Başlığı : Proje Kodu : Değerlendirenin

Detaylı

MUH312-İnovasyon ve Proje Yönetimi

MUH312-İnovasyon ve Proje Yönetimi 1. PROJE ÖZETİ Proje başlığı, özeti ve anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. Proje özetleri birer sayfayı geçmemelidir. Özet (summary) projenin soyut bir tanıtımı değil, ana hatları ile önerilen

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK DÜZENLEMELER. Kemal MADENOĞLU Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK DÜZENLEMELER. Kemal MADENOĞLU Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK DÜZENLEMELER Kemal MADENOĞLU Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı BİLİM VE TEKNOLOJİ YÜKSEK KURULU 24. TOPLANTISI, 7 AĞUSTOS 2012 SunuşAkışı

Detaylı

Güz Dönemi Fizik Bölümü Maddenin Manyetik ve Dielektrik Özellikleri Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi

Güz Dönemi Fizik Bölümü Maddenin Manyetik ve Dielektrik Özellikleri Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi 2015-2016 Güz Dönemi Fizik Bölümü Maddenin Manyetik ve Dielektrik Özellikleri Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi 1 2 Orta 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar arasındaki ilişkileri

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2017 MALİ YILI YATIRIM PROGRAMI (14 Ocak 2017 Tarihli ve Sayılı Mükerrer Resmi Gazetede Yayımlanmıştır)

ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2017 MALİ YILI YATIRIM PROGRAMI (14 Ocak 2017 Tarihli ve Sayılı Mükerrer Resmi Gazetede Yayımlanmıştır) PROJE NO ANKARA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM PROJE ADI DKH SOSYAL TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR 2011K120220 Viral Zoonozlar Tanı ve İleri Araştırma Laboratuvarı ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2017 MALİ YILI YATIRIM PROGRAMI (14

Detaylı

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu)

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu) 1. GENEL BİLGİLER 1.1 Projenin adı ve türü Projenin adı: T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu)

Detaylı

1511 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek. Programı

1511 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek. Programı 1511 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek Programı 1 Ülke İhtiyaçları Analizi Devlet Kuruluşları İlgili Fakülteler Kurumlar İlgili Bakanlık TÜBİTAK STK lar Özel Sektör 2 Ülke İhtiyaçları Analizi 3 Öncelikli

Detaylı

Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan Yılmaz (Cer Döküm)

Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan Yılmaz (Cer Döküm) «Ar&Ge Çalışmaları İle Dökümhanelerde Verimliliğin Arttırılması, Uygulama Örneği» «A Case Study: Increasing The Productivity In Foundries Through R&D Projects» Esma Sultan Ölmez, Sabri Bayraktar, Orhan

Detaylı

TR42 DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI BİLGİ NOTU

TR42 DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI BİLGİ NOTU Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Mali Destek Programları 2014 Yılı Mali Destek Programları kapsamında 6 farklı mali destek Programı 11 Kasım 2013 tarihinde ilan edilmesi planlanmaktadır. Toplam 25.100.000

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2018 MALİ YILI YATIRIM PROGRAMI (15 Ocak 2018 Tarihli ve Sayılı Mükerrer Resmi Gazetede Yayımlanmıştır)

ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2018 MALİ YILI YATIRIM PROGRAMI (15 Ocak 2018 Tarihli ve Sayılı Mükerrer Resmi Gazetede Yayımlanmıştır) PROJE NO ANKARA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM 2012K120440 BAŞLAMA BİTİŞ YILI 2017 SONU TOPLAM HARCAMA YATIRIMI 729.739 329.955 184.845 333.363 136.818 44.049 324.353 136.818 35.039 53.733 49.694 4.039 2016-19.609

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ. Sadık URANLI

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ. Sadık URANLI BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ Sadık URANLI Eylül 2012 SUNUM PLANI I. TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) HAKKINDA II. TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

Çalışan İş Gücü 102 000

Çalışan İş Gücü 102 000 Çalışma Hayatı Çalışan İş Gücü 102 000 Nüfusa Göre Çalışan İş Gücü Oran % 7 Kamu Çalışanları 16 400 Çalışan İş Gücüne göre Kamu Çalışanları Oranı % 16 Belediyelerde Çalışanlar 2000 Çalışan İş Gücüne göre

Detaylı

Mustafa DAŞCI Yönetim Kurulu Başkanı Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği

Mustafa DAŞCI Yönetim Kurulu Başkanı Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Mustafa DAŞCI Yönetim Kurulu Başkanı baskan@tuder.org.tr Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği ÖZET PAZAR VE MEVCUT EKONOMİK DURUM TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ Sorunlar / Çözüm Önerileri ÜRETİM VE AR-GE TEŞVİKLERİ

Detaylı

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü 28 Aralık 2009 DENİZLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KÜRESEL REKABETİN YOLU AR-GE Bilgi toplumunun yolu özel sektörün

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 1 Kalkınma Ajansı Destekleri Destek Araçları Teknik Destek Mali Destekler Faiz Desteği Faizsiz Kredi Desteği Doğrudan Finansman Desteği Proje Teklif Çağrısı Güdümlü Proje Desteği

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI

AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI Özgür Kadir ÖZER Planlama Uzmanı AR-GE, YENĠLĠK VE TEKNOLOJĠ POLĠTĠKALARI FORUMU, 27 OCAK 2011, ANKARA Sunum Akışı Ar-Ge ve Yenilik Sistemindeki Gelişmeler Kamu

Detaylı

BĠLĠMSEL PROJE YAZMA EĞĠTĠMĠ

BĠLĠMSEL PROJE YAZMA EĞĠTĠMĠ BĠLĠMSEL PROJE YAZMA EĞĠTĠMĠ (AYRINTILI ETKĠNLĠK PROGRAMI) Eğitmenler Prof. Dr. Hamdi TEMEL Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Prof. Dr. Nurettin YAYLI Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Detaylı

Moleküler Yaklaşım: Liderlik Tarzlarının İklimin İtici Kuvvetleri Üzerindeki Etkisi

Moleküler Yaklaşım: Liderlik Tarzlarının İklimin İtici Kuvvetleri Üzerindeki Etkisi GOLEMAN Moleküler Yaklaşım: Liderlik Tarzlarının İklimin İtici Kuvvetleri Üzerindeki Etkisi Araştırmamızda her liderlik tarzının işyerindeki iklimin, yani çalışma ortamının altı itici kuvvetini nasıl etkilediğini

Detaylı

Dönme. M. Ali Alpar. Galileo Öğretmen Eğitimi Programı. Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08.

Dönme. M. Ali Alpar. Galileo Öğretmen Eğitimi Programı. Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08. Dönme Galileo Öğretmen Eğitimi Programı Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08.2009 M. Ali Alpar Cisimler neden dönerler? Öğrencinin sorusu: Madem ki herhangi iki cisim

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil EK-1 Muafiyet Formu Açıklama: un ders saatini muafiyet için uygun görmemesi durumunda dersin içeriğinin uygunluk kontrolüne gerek bulunmamaktadır. Öğrenci No: Sayfa 1/4 I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ)

Detaylı

Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım.

Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım. Kristal Yapılar Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım. Evrende, kimyasal özellik barındıran maddelerin

Detaylı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2013 MALİ YILI YATIRIM PROGRAMI ( Tarih ve Sayılı Mükerrer Resmi Gazetede Yayımlanmıştır)

ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2013 MALİ YILI YATIRIM PROGRAMI ( Tarih ve Sayılı Mükerrer Resmi Gazetede Yayımlanmıştır) PROJE NO ANKARA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM BAŞLAMA BİTİŞ YILI PROJE TUTARI 2012 SONU TOPLAM HARCAMA YATIRIMI 344.717 195.764 84.402 118.702 82.985 30.904 110.202 82.985 22.404 17.312 16.312 1.000 2011K120220

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Proje Hazırlama Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Hayat Sürecinde Kısa Orta ve Uzun Vadede planlanan bir yatırım-araştırma-geliştirme organizasyonları veya endüstriyel veya

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Etkinlik A nın Yanıtları 1. Elektromanyetik spektrum şekildeki gibidir.

Detaylı

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Birim/Bölüm/ABD ( 1 ) Araştırmacı(lar) Proje Türü Proje Grubu Fen ve Mühendislik Bilimleri

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama Puanlama Seviyeleri 5 Çok İyi (A) Proje önerisi ilgili kriteri tüm boyutlarıyla karşılamaktadır. Eksiklik yok

Detaylı

Kuantum Bilgisayarı ve Qbit

Kuantum Bilgisayarı ve Qbit Kuantum Bilgisayarı ve Qbit Teknoloji hızla ilerliyor, fakat ne kadar ilerlerse ilerlesin bu gelişmeler genellikle tekdüze bir doğrultuda devam ediyor. Bilgisayar bilimlerinde Moore Yasası denen basit

Detaylı

tepav Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor? Haziran2014 N201419 POLİTİKANOTU

tepav Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor? Haziran2014 N201419 POLİTİKANOTU POLİTİKANOTU Haziran2014 N201419 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Selin ARSLANHAN MEMİŞ 1 Yaşam Bilimleri ve Sağlık Politikaları Analisti Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve

Detaylı