MEZBAHALARIN GÖREVİ ve KISIMLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MEZBAHALARIN GÖREVİ ve KISIMLARI"

Transkript

1 MEZBAHALARIN GÖREVİ ve KISIMLARI Prof. Dr. Ali AYDIN

2 Et tüketimi ile insanlara geçen hastalıkların önlenmesi ilk görevidir. Kesim için mezbahaya getirilen hayvanlar canlı iken, kesim sırasında ve kesimden sonra sağlık kontrolünden geçirilir.

3 Mezbahaların Görevleri 1. İnsanları zoonozlardan korumak. 2. Et tüketimi ile geçebilen antibiyotik, hormon, pestisit gibi birçok kimyasal ve toksik maddelerden korumak. 3. Salgın hastalıkların teşhisi ve önlenmesine yardımcı olmak. 4. Etlerin kalitelerine göre ayırt edilmesini sağlamak. 5. Mezbahada kesim yapılmasıyla kan, bağırsak, deri vs.nin değerlendirilmesi ile ekonomiye katkı sağlamak.

4 Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de mezbahaların idaresinden Veteriner Hekimler sorumludur. Et muayenesinin aksamadan yapılabilmesi, görevli Veteriner Hekim sayısı ile mezbahanın kesim kapasitesi arasındaki ilişkiye bağlıdır.

5

6 Rampalar Kasaplık hayvanların mezbahaya naklinde, indirme ve yükleme işlemlerinde rampaların önemli bir yeri vardır. Rampalar demiryolu rampaları ve motorlu araç rampaları olmak üzere ikiye ayrılır. Son zamanlarda her iki rampanın birlikte kullanıldığı kombine rampalar da yapılmıştır.

7 Rampalar, vagon ve araç zemini ile aynı yükseklikte olmalıdır. Temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi kolay, aynı zamanda kaymaları önleyen bir materyal ile kaplanmalıdır. Izgaralı veya oluklu olmalı ve rampanın muhtelif noktalarında tazyikli su bağlantıları bulunmalıdır.

8 Dinlendirme Padokları Mezbahaya getirilen hayvanların kesim öncesi dinlendirildiği ve ante-mortem muayenenin yapıldığı yarı açık veya kapalı bölümlerdir. Büyükbaş için 5m 2 küçükbaş için 0,5m 2 alana gereksinim vardır.

9 Hayvanlar, kışın en az 8 saat, yazın ise 12 saat dinlendirilmelidir. Yorgun hayvanlar hemen kesilirse kanın tamamı akmayacağı için etler dayanıksız ve kalitesiz olurlar.

10 Şarbon gibi kuluçka süresi kısa olan hastalıkların teşhis edilmeleri sağlanır. Hayvanlara kesimden en az 6 saat önce yem verilmesi durdurulmalıdır. Aç iken kesilen hayvanların kanında çok az bakteri bulunur. Kesim öncesi yem verilmiş hayvanlarda ise bağırsaklardan kana çok sayıda mikroorganizma geçer ve bu da etin kalitesini olumsuz etkiler.

11 Kesim Salonları Bayıltma, kanatma, derilerin yüzülmesi ve iç organların boşaltılmaları işlemleri gerçekleştirilir. Temiz ve kirli olmak üzere iki ayrı bölüme ayrılması gerekir. Hijyenik bir kesimde dikkat edilecek ilk nokta hayvanların ayrı bir bölümde bayıltılarak kanatılmalarıdır.

12 Temiz kısımda deriden bulaşmaları önlemek için deri yüzme makineleri kullanılır. Zemini su sızdırmayan ve kaygan olmayan malzemelerden yapılmalıdır. Tavan yüksekliği en az 6 m. olmalıdır. Sıcak ve soğuk suyu olmalıdır. Duvarlar zeminden 3 m yüksekliğe kadar açık renkte fayans veya benzer bir madde ile kaplanmalıdır. Duvarların birbirleriyle ve zeminle kesiştiği yerler iç bükey olmalıdır.

13

14 Kesim ve et muayenesinin yeterli ışık altında yapılması gerekir. Böbreklerdeki nekrotik odaklar ile böbrek ve karaciğerdeki tüberküloz derenlerinin tanınabilmesi için ışık gücünün en az 300 lüks olması gerekmektedir.

15 Dar bir sahada yüksek kapasiteli kesim yapabilmenin tek yolu konveyör sistemi uygulamaktır. Klasik kesim, kesim hayvanlarının ayrı ayrı vinçlerde kesilmesini öngörür. Bol miktarda alet, cihaz, enerji ve personele ihtiyaç gösterir. Modern mezbahalarda uygulanan konveyör sistemi hareketli bir kesim sistemidir. Bu sistemde hayvanlar kesimin başlatılmasından sonuna kadar sabit durumdaki personelin önünden belirli bir hızla geçer.

16 Kesim salonlarında kesim sırasında oluşan buharlar aspiratörlerle çekilmelidir. Özellikle domuz kesim salonlarında kullanılan kanara havuzlarında oluşan buharları çekmek için aspiratörler şarttır. Kesim salonlarında oluşan ısı farklılıklarını önlemek için elektrikle ısıtılan kuru hava salonlara verilir.

17 Kesim işlemi tamamlanmış ve gerekli muayeneden geçmiş karkaslar ray sistemi ile kesim salonundan ayrılmış dinlendirme ve sevkıyat bölümüne sevk edilir. Burada karkasların soğuması sağlanır. Daha sonra soğuk depolara gönderilir yada taze et olarak nakil araçlarına yüklenir.

18

19 Büyükbaş Kesim Salonları Modern usule göre kurulmuş çok fazlı kesim sisteminde kesim ve yüzüm işlemi havada gerçekleşir. Bu usulde sağlanan kapasite klasik usulle çalışan kesim salonlarına 5 misli daha fazladır.

20 Çok Fazlı Kesim Sistemini Oluşturan Kısımlar 1.Faz: Sığırlar kesilir, kanları akıtılır, baş gövdeden ayrılır ve hareketli rayla ikinci faza getirilir. 2.Faz: Göğüs ve karın bölgelerindeki deri yüzülür ve gövdeler askıların bulunduğu noktaya kadar hava rayıyla sürülür. 3.Faz: Gövdeler askıya alınır ve derinin geri kalan kısmı yüzülür. 4.Faz: Karın ve göğüs boşlukları açılarak organlar konveyörler üzerindeki yerlerin konulur. 5.Faz: Gövde ikiye bölünür.bu işlemde elektrikli testereler kullanılır.

21 Küçükbaş Kesim Salonları İlk bölüm hayvanların tespit edildiği yerdir. Burada hayvanlar önce, zaptı-rapta alınır. Daha sonra bayıltma işlemine tabi tutularak ayaklarından hareketli sisteme geçirilir ve kanatılır. Bu amaçla hırçın domuzlarda kapan adı verilen üç türlü sistem kullanılır.

22 Wildman ın domuz kapanı Schermer in domuz kapanı Lütkefels in domuz kapanı

23 Derisinin yüzülmesine gerek olmayan domuzlarda ise sadece deri üzerindeki kıllar temizlenmekte ve bu amaçla mezbahalarda kanara havuzu denilen içinde C lik hareketli su bulunan havuzlara ve akabinde yumuşayan kılların tam temizlenmesine yarayan temizleme makinası ve masalarına ihtiyaç duyulmaktadır. kıl

24 Acil Ve Şüpheli Kesim Salonları Acil kesilmesi gereken hayvanların ve canlı muayenede karar verilemeyen, personele ve sağlam etlere bulaşması muhtemel bir hastalıktan şüphe edilen hayvanların kesim işlemleri gerekli hijyenik tedbirler alınarak burada yapılır. Minyatür bir mezbahadır.

25 Müşahede Ve Müsadere Odaları Post-mortem et muayenesi sırasında şüphe edilen ve daha sonraki incelemeler için belirtilecek karkaslar özel bir rayla müşahede odalarına alınırlar. Oda, etin iyi incelenebileceği büyüklükte olmalı, yeterli ışıklandırma sağlanmalıdır (renkleri bozmayan, en az 540 lüks). Yapılan muayene sonunda kısmen veya tamamen tüketime uygun olmayan etler, özel olarak hazırlanmış müsadere edilecek et odasına sevk edilir. Burada etlerin ayıklanması, soğutulması ve gerekli ölçümlerin yapılması için imkanlar bulunur.

26 Deri, İç Organ İşleme ve Muhafaza Odaları. Işıklandırma, havalandırma ve su yeterli düzeyde olmalı.. Mide ve bağırsak içeriklerinin biriktirilmeden hemen gübreliğe veya kanalizasyona verilecek şekilde bir organizasyona sahip olunması

27 Kesim salonlarında elde edilen işkembeler, önce içeriklerinden kurtarılmalıdır. Aksi taktirde, özellikle yüksek kapasiteli mezbahalarda, iş sirkülasyonunun aksamasına, arzu edilmeyen kokuların oluşmasına ve sineklerin mevcudiyetine sebep olunur. Bu olumsuzlukların giderilmesi için işkembe içeriklerinin bir an önce boşaltılmaları gerekir.

28 Bazı mezbahalarda işkembe içeriklerinin doğurduğu problemlerden kurtulmak için pres aletleri kullanılır. İçeriklerinin hacim ve ağırlıklarının basınç altında azaltmasına yarayan aletlerle; hacim misli azaltılarak, taşıyıcı bant yardımıyla mezbaha dışına iletilir.

29 Soğuk Depolar Derihane Sakatat odası

30 Bürolar, Personel Bölümü, Laboratuvar Veteriner Hekim ofisi Personel bölümü Laboratuvar

31 Temizlik Ve Dezenfeksiyon Tesisi Kasaplık hayvan nakliyatında kullanılan motorlu araçların temizlik ve dezenfeksiyonu, bu iş için ayrılmış yerlerde yapılır. Bu yerlerin mümkün olduğu kadar rampaların yakınında bulunmasında yarar vardır. Böylece enfeksiyon ve salgın hastalık etkenlerinin etrafa yayılması önlenir. Taşıtların yıkanmasında gübreli ve kirli sular havuzlarda toplanmalı, burada klorla dezenfekte edildikten sonra şehir kanalına verilmelidir.

32 Mezbaha Yan Ürünleri ve Değerlendirilmesi

33 Mezbahalardan yaklaşık 80 çeşit yan ürün elde edilmektedir. Kombina ve mazbahalarda oluşum ürünleri genel olarak 4 grup altında incelenir. Taze et preparatları Taze sakatat Et ürünleri Yan ürünler

34 Sakatatlar insan beslenmesinde kullanılabilen ürünlerdir. Beyin, kalp, böbrek, karaciğer, dalak, testis, uykuluk, dil, işkembe, bağırsaklar, paça, bumbar vb. yenilebilir ürünlerdir. Kesim sonrası sakatatlar ayrılarak iligli personel tarafından bol su ile yıkanmalı ve +2-4 C de muhafaza edilerek kısa sürede tüketilmesi sağlanmalıdır. Yurtdışında sakatat tüketimi belli şartlara tabi iken ülkemizde böyle bir durum yoktur.

35 İnsan beslenmesi için önem taşıyan skatatlar dışında geriye kalan ürünler Yan Ürünler olarak adlandırılmaktadır. Bağırsaklar, Kan, Kemik, Yağlar, Kanatlılarda taşlık, baş, ayaklar

36 Bağırsaklar Et mamulleri üretiminde önemli bir yere sahiptirler. Sığır ve koyun bağırsakları bu amaçla kullanılır. Bağırsakların mezbahadan ayrı bir bölümde yada başka bir noktada işlenmeleri gerekir. İşleme Basamakları Çözüm, iç yağlardan temizleme Sergen, içeriklerin temizlenmesi Tav, bağırsakların su dolu tahta fıçılarda kas ve mukoz kısmının tahribi Kamışlama, hazeran ile mukozanın sıyrılması Asörti, orijinal bağırsakların cins, tip boy, çap, renk olarak sınıflandırılması işlemi

37 Kan Rendering tesislerinin en çok işlenen ürünler arasında Ülkemizde kan unu yapımı, yurtdışında kan sucuğu vb. (Beslyici fibrin) Kan asitle muamele edilip koagulat oluşturmakta ve yem maddesi olarak rasyona girmekte

38 Et-Kemik Unu ve Rendering Yağları Bu üretimde kan, tırnak, boynuz ve safra hariç tüm mezbaha atıları değerlendirilmekte Ancak kemik oranı 1/5 oranında olmalıdır. Rendering için işlenecek maddeler kazan öncesi; Bağırsak ve mide atıkları temizlenmeli Kemikler kırıcıdan geççirilerek 1-3 cm lik parçalanmalı Paçalar yüzüldükten sonra konulmalı Ölü hayvanlar yüzülme sonrası kırıcıdan geçirilmeli

39 Rendering Sitemi A. Yaş rendering Daha eski bir yöntem, Önce kapalı tankta buharla pişirme, sonra yağı drene etme Altta toplanan suyu lama ve presleme B. Kuru rendering Atıklar ağzı açık kazanda suyu buharlaşana dek karıştırılır Sonra yağ drene edilir ve son olarak öğütülme işlemi

40 Mezbaha Atık Sularının Arıtılması

41 Ülkemizde mezbaha yapı tüzüğüne göre her büyük baş için 300 lt, küçükbaş için 150 lt su kullanılmalıdır. Komina yönetmeliğinde 1000 lt ve 250 lt Suların temizlenmeden akarsu, göl ve denizlere akıtılması büyük tehlike! Tuberkiloz, antraks, ruam, salmonelloz Bu nedenle bir temizleme ve arıtma sonrası şehir kanalizasyonu yada başak noktaya bağlanmalı

42 Atık suların kirlilik derecesinin saptanmasında en önemli kriter BOİ (Biyolojik Oksijen İndeksi) dir. Oksijen gereksinimi ;Söz konusu atık suyun temizlenmesi için belli sürede kullanılan oksijen miktarının mg/l olarak değeridir. BOİ; mg/l olarak atık su içerisinde bulunana organik madde, bakteri ve protozoonların yardımıylaparçalanması için gerekli miktardır. BOİ daima 5 günlük olarak hesap edilmekte

43 Mezbaha atık sularının temizlenmesinde Mekanik Kimyasal Biyolojik olarak 3 yöntem kullanılmaktadır.

44 Mekaniik Yöntem Kirli suda bulunan çökebilen ve çözünebilen maddelerin temzilenmesi Süzme, yüzdürme ve çökertme olarak 3 e ayrılır. Süzmede; suda bulunan irili ufaklı kir maddeleri süzülerek alınır. Yüzdürmede; Kirli su içinde bulunan sudan daha hafif cisimler köpürtücü yardımıyla ve suya hava verilerek sudan uzaklaştırılır. Çöktürme; en önemlisi olup yuvarlak yada dikdörtgen havuzlarda suyun bekletilmesi ile kir maddelerinin dibte toplnaması sağlanır.

45 Kimyasal Yöntem Suların kimyasal arıtılması 2 kısım altında incelenir. 1. Kimyasal maddelerin kullanımı ile atık suda bulunan çökmeyen maddelerle birlikte bir kısım çözünen maddenin çökertilerek sudan ayrılması 2. Bazı dezenfeksiyon maddeleri kullanarak suda bulunan mikroorganzimaları yok etme işlemidir. Bu işlem genellikle biyolojik/mekanik arıtma sonrası uygulanır.

46 Biyolojik Yöntem Mekanik bir temzilemeden geçirilmiş sular için uygundur. Atık sular geniş arazilere ve göllere sevk edilerek doğal temizlemeye tabi tutulur. Ancak yöntem zoonozlar için tehlike yarattığından, bu tip arazilerin bulunmasının günümüzde zor olmasından dolayı terkedilmiştir. Günümüzde biyolojik temizleme kullanılmakta 1. Kirli sular içinde taş, kum, lav külü bulunan dolgu materyalinden geçirilir. 2. Havuzlara alınan sular hareket ettirilerek oksijen sevki yapılır, canlı mikroorganizmalar yok edilir. Böylece nehir ve göllerde uzun zamanda oluşan temizleme kısa bir sürede gerçekleştirilmektedir.

Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN

Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN Kesim Aşamaları Kesimhaneye Taşıma Askılara Asma Bayıltma Kanatma Tüylerin Islatılması Tüylerin Yolunması İç organların Çıkarılması Duşlama Soğutma, Paketleme, Muhafaza,

Detaylı

Domuzlarda Et Muayenesi Prof. Dr. ALİ AYDIN. Genelde sığırlara benzer. Akciğer, dil, karaciğer, kalp takım halinde dışarı alınarak muayene edilir

Domuzlarda Et Muayenesi Prof. Dr. ALİ AYDIN. Genelde sığırlara benzer. Akciğer, dil, karaciğer, kalp takım halinde dışarı alınarak muayene edilir Domuzlarda Et Muayenesi Prof. Dr. ALİ AYDIN Genelde sığırlara benzer. Akciğer, dil, karaciğer, kalp takım halinde dışarı alınarak muayene edilir Deri; domuz kızılı, domuz ateşi, ürtiker, erkekte skleroz

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463

KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463 KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463 BİRİNCİ BÖLÜ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi Tedbir 3: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Sektör 3-3: Kanatlı

Detaylı

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile Kirletilmiş Suları Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su Teknolojisi www.ayhandoyuk.com.tr Nisan 2015 www.ayhandoyuk.name www.aydowater.com.tr www.aydosu.com

Detaylı

MEZBAHA BİLGİSİ ve ET T M U M A U Y A E Y NES E İ

MEZBAHA BİLGİSİ ve ET T M U M A U Y A E Y NES E İ MEZBAHA BİLGİSİ ve ET MUAYENESİ ETİN TANIMI: Genel olarak yenilebilen tüm hayvansal dokular et olarak ifade edilir. Bilimsel anlamda ise; çoğunluğu kas doku olmak üzere, kan, epitel, yağ ve bağ dokuları

Detaylı

Kurban ve Halk Sağlığı Pazartesi, 01 Aralık :00 - Son Güncelleme Pazartesi, 01 Aralık :05

Kurban ve Halk Sağlığı Pazartesi, 01 Aralık :00 - Son Güncelleme Pazartesi, 01 Aralık :05 Kurban dini bir olgudur. Yaklaşık 600 bin b.baş ile 2.000.000 k. baş hayvanın yetiştirilmesi, taşınması, pazarlanması ve satışı ile kesim ve tüketimini kapsayan, zamanla sınırlı çok büyük bir organizasyondur.

Detaylı

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ ÇÖP DEPONİ ALANLARINDA VE ÇÖP SIZINTI SUYUNDA KOKU KONTROLÜ, ÇÖP SIZINTI SUYUNUN ARITMA ÖNCESİ BOİ, KOİ, AKM DEĞERLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Bütün dünyada olduğu gibi,

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi 14 Tedbir 103: Tarım Ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması Ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına

Detaylı

CANLI HAYVAN BORSASI ÖN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI

CANLI HAYVAN BORSASI ÖN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI CANLI HAYVAN BORSASI ÖN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI 1- Canlı Hayvan Borsaları Tanımı Alış ve satış maksadına yönelik olarak her türlü canlı hayvan için arz ve talebin belirli kurallar doğrultusunda işleme tabi

Detaylı

EK -1 Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerinin onaylanması için gerekli genel koşullar

EK -1 Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerinin onaylanması için gerekli genel koşullar EK -1 Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerinin onaylanması için gerekli genel koşullar 1) Hayvanların gereksiz yere beklememeleri için, canlı hayvanların nakliyesi için ayrılmış bir giriş yolu olmalıdır.

Detaylı

Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik

Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, kasaplık küçükbaş

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 09/02/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 09/02/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-5 ARPA YEMLİK MTS 0.97 0.8718 13,09 KG 118,44.72 1 ARPA YEMLİK ı: 118,44.72 1 ARPA ı 118,44.72 1 MTS 1.5 1.5 1.500,00 KG 9,90 1 (30/45 ARASI RANDUMAN) MTS 1.20 1.20 1.2000

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 05.01.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25691

Resmi Gazete Tarihi: 05.01.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25691 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve buna dayanılarak çıkarılan 22/2/1989 tarihli ve 89/13838 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği ile Etlerin Teftişi Talimatnamesi hükümleri doğrultusunda

Detaylı

Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik

Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik Sayı : 25691 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde

Detaylı

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız?

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Hastalığı Nedir? Ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile bulașan ve bazı tipleri ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Șarbon Hastalığı Nasıl Bulașır? Șarbon

Detaylı

www.yilmazet.com.tr Üretim kalitesini yüksek standartlarda tutar. Hijyen daima ön plandadır. Üretiminin her aşamasına titizlikle yaklaşmaktadır.

www.yilmazet.com.tr Üretim kalitesini yüksek standartlarda tutar. Hijyen daima ön plandadır. Üretiminin her aşamasına titizlikle yaklaşmaktadır. Fabrikamızın 2880 m kapalı alan 17560 m lik açık alandan oluşan yerleşiminde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar yetiştirilmektedir. Canlı hayvanların veteriner hekim kontrolleri düzenli bir şekilde yapılmaktadır.

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam YAĞLI TOHUMLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam YAĞLI TOHUMLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ HUBUBAT 14/03/20-18/03/20 Sayfa: 1-5 2010 MTS 0.90 0.90 0.9000 196,500.00 KG 176,850.00 1 ı: 176,850.00 1 ı 176,850.00 1 SARI 2010 MTS 0.50 0.50 0.5000 365,000.00 KG 182,500.00 1 SARI 2010 TTS 0.62 0.62

Detaylı

KIRMIZI ET VE ET ÜRÜNLERİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULUŞ, AÇILIŞ, ÇALIŞMA VE DENETLEME USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

KIRMIZI ET VE ET ÜRÜNLERİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULUŞ, AÇILIŞ, ÇALIŞMA VE DENETLEME USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK KIRMIZI ET VE ET ÜRÜNLERİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULUŞ, AÇILIŞ, ÇALIŞMA VE DENETLEME USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 11/09/2000 Yayımlandığı

Detaylı

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÖĞR.GÖR.CUMHUR BERBEROĞLU U.ÜNİVERSİTESİ KARACABEY MYO 2010 1 BİR ÜRÜNÜN BELİRLİ BİR İHTİYACI KARŞILAMAK ÜZERE BİLEŞİMİNDE TAŞIDIĞI TÜM ÖZELLİKLER KALİTE OLARAK TANIMLANIR. 2

Detaylı

T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İŞLETME İŞTİRAKLER VE YEREL HİZMETLER DAİRESİ MEZBAHA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam Madde

Detaylı

ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI

ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI İÇERİK Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK 06.11.2013 Sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin tümü, sağlık bilgisi HIFZISIHHA HİJYEN NEDİR? Sağlıklı yaşama ve sağlığı

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 01/06/ /06/2017. Tarih: Sayı:

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 01/06/ /06/2017. Tarih: Sayı: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.71 0.71 0.7100 500.00 KG 355.00 1 ARPA YEMLİK TTS 0.96 0.96 0.9550 9,380.00 KG 8,957.90 1 ARPA YEMLİK ı: 9,312.90 2 ARPA ı 9,312.90 2 KOÇANLI

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

KURBAN BAYRAMINDA KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR? 1- Veteriner Sağlık Raporu olmayanı, 2- Küpesiz olan ve Kimlik Kartı bulunmayanı,

KURBAN BAYRAMINDA KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR? 1- Veteriner Sağlık Raporu olmayanı, 2- Küpesiz olan ve Kimlik Kartı bulunmayanı, KURBAN BAYRAMINDA KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR? 1- Veteriner Sağlık Raporu olmayanı, 2- Küpesiz olan ve Kimlik Kartı bulunmayanı, 3- Çok zayıf veya Gebe olanı, 4- Yeni doğum yapmış

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

KURBANLIK HAYVANLAR PRATİK BİLGİLER KİTAPÇIĞI

KURBANLIK HAYVANLAR PRATİK BİLGİLER KİTAPÇIĞI KURBANLIK HAYVANLAR PRATİK BİLGİLER KİTAPÇIĞI Sevgili Ataşehirliler, Kurban kesimi insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışma ruhunu pekiştiren, insanların birbirine olan sevgi ve saygı bağlarını güçlendiren

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik (05.01.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/207 T.C. Sayfa: - 7 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.80 0.7285 22,740.00 KG 6,539.3 40 ARPA YEMLİK TTS 0.77 0.87 0.8203 6,40.00 KG 32,8.80 4 ARPA YEMLİK ı: 293,72. 44 ARPA ı 293,72.

Detaylı

ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü zehraayhan@sakarya.edu.tr Ders Kitabı ET BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ Prof Dr Aydın Öztan Kitap isteme

Detaylı

Kurumsal. Niçin Özdemirler Yemek? kurumsal

Kurumsal. Niçin Özdemirler Yemek? kurumsal Kurumsal Kurumsal yapılanmasını tamamlamış olan firmamız çağdaş üretim kriterlerine uygun, ISO, TSE gibi ulusal ve uluslar arası kalite standartlarına uygun üretim gerçekleştiren sektöründe öncü bir kuruluştur.

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ TAZE ET, HAZIRLANMIŞ ET ve HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI TEBLİĞİ. (Tebliğ No:2000/5 )

TÜRK GIDA KODEKSİ TAZE ET, HAZIRLANMIŞ ET ve HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI TEBLİĞİ. (Tebliğ No:2000/5 ) Türk Gıda Kodeksi Taze Et, Hazırlanmış Et Ve Hazırlanmış Et Karışımları Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete : 17.03.2001-24345 Resmi Gazete 10.02.2000 - Sayı: 23960 Tarım ve Köyişleri

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2017-30/0/2017 T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.60 1.00 0.8353 50,60.00 KG 2,298.10 5 ARPA YEMLİK TTS 0.96 0.96 0.9550 36,280.00 KG 3,67.0 2 ARPA YEMLİK ı: 76,95.50

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ

ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ KURU BÖRÜLCE Sayfa: 1-7 KURU BÖRÜLCE MTS 4.00 3.3556 2,72 KG 9,134.00 1 KURU BÖRÜLCE ı: 9,134.00 1 ı 9,134.00 1 MTS 00 619.00 KG 1,238.00 1 ı: 1,238.00 1 ı 1,238.00 1 MTS 4.00 4.00

Detaylı

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm Et Endüstrisinde Elektrolize Yükseltgen Su Uygulaması Cem Okan ÖZER, Birol KILIÇ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ Elektrolize yükseltgen su Kontaminasyon=problem Bakteriler otostopçudur.

Detaylı

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 08/12/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı.

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 08/12/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı. HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.80 1.12 0.9700 668,947.00 KG 648,873.45 92 ARPA YEMLİK TTS 0.98 1.09 1.0321 904,590.00 KG 933,630.30 12 ARPA YEMLİK ı: 1,623,860.45 109 ARPA ı 1,623,860.45

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2013. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2013. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri ARPA ARPA YEMLİK 0/0/203 T.C. Sayfa: - 7 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.62 0.6247,640.00 KG,024.5 ARPA YEMLİK TTS 2 500.00 KG 396.05 7 ARPA YEMLİK TTS- 0.40 0.5 0.4364 45,300.00 KG 9,770.00 6 ARPA YEMLİK ı: 2,90.56

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı UZUN HAVALANDIRMALI AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ Bu sistem Atıksularda bulunan organik maddelerin mikroorganizmalar

Detaylı

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri GBK 4 Genel Bağlayıcı Kurallar Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri Bu Genel Bağlayıcı Kurallarda (GBK) öngörülen çevresel koşullar, hastane ve kliniklerde insan ve hayvanların tedavileri

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/05/206 T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.65 0.6500 920.00 KG 598.00 ARPA YEMLİK KOOP. 0.72 0.72 0.758 6,904.00 KG 4,94.58 A ARPA YEMLİK TTS 0.79 0.79 0.7857 4,870.00 KG

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,011, KG 2,894,473.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,011, KG 2,894,473. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0. 0 16,45 KG 149,167.74 29 ARPA YEMLİK OFİS-S 0.7 0.7 0.7750 219,6 KG 170,256.70 5 ARPA YEMLİK TTS 0.90 0.90 0.9000 159,55 KG 143,595.00 6

Detaylı

laboratuar muayeneleri esastır.

laboratuar muayeneleri esastır. Brucella ların neden olduğu Brucellosis; sığır, koyun, keçi, domuz, koç vs. gibi hayvanlarda, özellikle, testis, meme, uterus gibi genital organlara yerleşerek yavru atmalara ve infertiliteye yol açan

Detaylı

HUBUBAT. HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/2018

HUBUBAT. HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/2018 01/0/2018 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2018 T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.6 0.90 0.8162 19,90.00 KG 146,83.40 10 ARPA YEMLİK TTS 0.5 0.93 0.832 8,20.00 KG 3,443.00 6 ARPA YEMLİK ı: 220,280.40 16

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK , KG 1,128,029.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK , KG 1,128,029. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.79 0.99 0.8319 858,138.00 KG 713,884.07 108 ARPA YEMLİK ı: 714,768.87 109 ARPA ı 714,768.87 109 ARPA YEMLİK MTS- 0.79 0.79 0.7900 1,12 KG 884.80 1

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

HUBUBAT T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/207-3/0/207 T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.65 0.6500 5,000.00 KG 3,250.00 BESİ YEMİ TTS 0.97 0.97 0.9700 35,000.00 KG 33,950.00 ARPA YEMLİK ı: 37,200.00 2 ARPA BEYAZ

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/04/206 Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.7 0.634 08,396.00 KG 66,485.53 2 ARPA YEMLİK TTS 0.50 0.79 0.5983 42,920.00 KG 25,678.65 3 ARPA YEMLİK ı: 92,64.8 5 ARPA ı 92,64.8

Detaylı

KULUÇKAHANE VE DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

KULUÇKAHANE VE DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç KULUÇKAHANE VE DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 14/09/1998 Yayımlandığı Resmi Gazete No: 23463 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Kesim ve Karkas Standardı

Kesim ve Karkas Standardı Kesim ve Karkas Standardı Kesim standardı Sağlıklı ve güvenilir taze et üretimi için önce sağlıklı koşullarda hayvan yetiştiriciliğinin yapılması gerekir. Yetiştirilen hayvanların kesilecek olgunluğu gelmesinden

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Neden Önemli??? Yer yumurtası nedir? Temiz görünüşlü yer yumurtası nedir? Sanitasyon ne işe yarar? Yer yumurtasına nasıl

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ KONYA ÜNĠVERSĠTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ Doç. Dr. Senar AYDIN Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 17.12.2015 1 2 o Evsel, endüstriyel,

Detaylı

KIRMIZI ET VE ET ÜRÜNLERİ ÜRETİM ÇALIŞMA VE DENETLEME USÜL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

KIRMIZI ET VE ET ÜRÜNLERİ ÜRETİM ÇALIŞMA VE DENETLEME USÜL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK KIRMIZI ET VE ET ÜRÜNLERİ ÜRETİM ÇALIŞMA VE DENETLEME USÜL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Yetki Kanunu: 5179, 3285 Yayımlandığı R.Gazete: 05.01.2005-25691 Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma

Detaylı

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL , KG 17,458.

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL , KG 17,458. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-5 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.6653 179,350.00 KG 119,324.00 4 ARPA YEMLİK TTS 0.64 0.74 0.6932 2,235,350.00 KG 1,549,498.06 53 ARPA YEMLİK ı: 1,668,822.06 57 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DERS İÇERİKLERİ BÖLÜM: Bitkisel ve Hayvansal Üretim T.C. PROGRAM: Büyük ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği I. YARIYIL 00101 Matematik I (2 0 2), Sayılar, Cebir, Denklemler ve Eşitsizlikler, Fonksiyonlar, Logaritma, Trigonometri,Geometri

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 5 ARPA YEMLİK MTS 0.7 0.7 0.7076 3,280.00 KG 2,32.00 ARPA YEMLİK ı: 2,32.00 ARPA ı 2,32.00 (.GRUP) MTS 0.35 0.35 0.3500 40,076.00 KG 40,376.60 ı: 40,376.60 ı 40,376.60

Detaylı

23 Aralık 2011 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28151 YÖNETMELİK

23 Aralık 2011 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28151 YÖNETMELİK 23 Aralık 2011 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28151 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: SIĞIRLARDA LÖYKOZ HASTALIĞINA KARġI KORUNMA VE MÜCADELE YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Et Muayenesi ve Teknolojisi (555) Prof. Dr. Gürhan ÇİFTÇİOĞLU KONU: Et Muayenesi Giriş, Tarihçe ve Mezbahaların Önemi

Et Muayenesi ve Teknolojisi (555) Prof. Dr. Gürhan ÇİFTÇİOĞLU KONU: Et Muayenesi Giriş, Tarihçe ve Mezbahaların Önemi İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Et Muayenesi ve Teknolojisi (555) Prof. Dr. Gürhan ÇİFTÇİOĞLU KONU: Et Muayenesi Giriş, Tarihçe ve Mezbahaların Önemi

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON

HİJYEN VE SANİTASYON HİJYEN VE SANİTASYON TEMİZLİK+ HİJYEN= SANİTASYON Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna hijyen denir. Sağlıklı (temiz ve hijyenik) bir ortamın

Detaylı

ET VE ET ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA DERSİ

ET VE ET ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA DERSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA DERSİ Dersin Modülleri Üretim Araç ve Gereçlerinin Kullanımı Kesimlik Hayvanların Seçimi Hayvan Kesim ve Yüzümü Parçalama İşlemleri Et Ürünleri Katkıları Et Ürünleri Etlerin

Detaylı

T.C. KIRŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 91,513.

T.C. KIRŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 91,513. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.65 0.6500 10,790.00 KG 91,513.50 2 ARPA YEMLİK ı: 91,513.50 2 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ (1. GRUP) MTS 0.50 0.71 0.607 7,12,213.85 KG,307,989.68

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

KURBANLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR :

KURBANLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR : KURBANLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR : Kurbanlık Hayvan Sevklerinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir? a) Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılmayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması

Detaylı

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK Dünya nüfusundaki hızlı artış ile teknolojik gelişmeler insanları tarımsal

Detaylı

BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR. Doç.Dr.Serap GÖNCÜ

BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR. Doç.Dr.Serap GÖNCÜ BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR Doç.Dr.Serap GÖNCÜ Beside sık rastlanan hastalıklar Şap Solunum Sistemi Hastalıkları Gaz şişme Topallık İdrar Taşları Yaralanmalar Küflü Gıda Zehirlenmeleri Ani Ölümler

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/09/ /09/2015. Tarih: Sayı:

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/09/ /09/2015. Tarih: Sayı: HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY EKMEKLİK T.C. Sayfa: 1-7 BUĞDAY EKMEKLİK MTS 0.92 0.92 0.9197 126,755.00 KG 116,577.83 11 BUĞDAY EKMEKLİK OFİS-A 0.75 0.75 0.7537 2,820,040.00 KG 2,125,520.37 1 BUĞDAY EKMEKLİK MS

Detaylı

CIP Sisteminin Avantajları

CIP Sisteminin Avantajları Gıda işletmelerinde spesifik hijyen sorunlarının çözümünde CIP temizleme yöntemi büyük bir öneme sahiptir. Uzun zamandan beri başarı ile uygulanmaktadır. Gıda işletmelerinin otomatik olarak temizlenmesini

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.75 0.7005 50,680.00 KG 35,498.96 5 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.91 0.8240 58,220.00 KG 47,974.20 3 ARPA YEMLİK ı: 83,473.16 8 ARPA ı 83,473.16

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 20,735.

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 20,735. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.75 0.6693 30,980.00 KG 20,735.36 5 ARPA YEMLİK ı: 20,735.36 5 ARPA ı 20,735.36 5 YEMLİK TTS 0.92 0.92 0.9200 8,580.00 KG 7,893.60 1 ı: 7,893.60

Detaylı

Mevcut durum Kazan Köyü nde kurulmuş olan Biyodisk Teknolojisi Arıtma Tesisinde, 600 eşdeğer kişiden kaynaklanmakta olan atıksular arıtılmaktadır.

Mevcut durum Kazan Köyü nde kurulmuş olan Biyodisk Teknolojisi Arıtma Tesisinde, 600 eşdeğer kişiden kaynaklanmakta olan atıksular arıtılmaktadır. ÖRNEK PROJE ASKİ Ankara İli Kazan İlçesine bağlı Pazar Köyü 600 kişi kapasiteli Dönen Biyolojik Disk (DBD) prensibi ile çalışan Paket biyolojik atıksu arıtma tesisi 0.37 kw motor-redüktör ile aylık kişi

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ Önce Zarar Verme HİPOCRAT Nevin ACAR Cumhuriyet Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız-Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi Sterilizasyon Sorumlu

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. - 3/2/202 Sayfa: - 2 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA BİRALIK MTS 0.39 0.39 0.3920 49,680.00 KG 9,474.56 ARPA BİRALIK TTS 0.39 0.57 0.4093 49,880.00 KG 20,44.90 2 ARPA BİRALIK ı: 39,889.46 3 ARPA YEMLİK

Detaylı

DANA PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA DANA KARKAS DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER DAHİL) DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER HARİÇ)

DANA PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA DANA KARKAS DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER DAHİL) DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER HARİÇ) PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA KARKAS Karkas, hayvanın kesimhanede islami kurallara uygun olarak başı kesilip, derisi yüzülerek ve iç organları çıkartılarak geriye kalan bütün gövde hali için kullanılan

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/08/206 T.C. Sayfa: - 9 BESİ YEMİ TTS 0.80 0.89 0.8828 332,000.00 KG 293,00.50 42 SÜT YEMİ TTS 0.82 0.98 0.9287 74,250.00 KG 68,955.75 7 ARPA YEMLİK ı: 362,056.25 59 ARPA BEYAZ

Detaylı

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. 17/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 23/04/2017. Tarih: Sayı:

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. 17/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 23/04/2017. Tarih: Sayı: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.96 0.8902 74,78 KG 66,565.47 18 ARPA YEMLİK TTS 0.90 0.97 0.9437 33,74 KG 31,838.80 3 ARPA YEMLİK ı: 98,404.27 21 ARPA ı 98,404.27 21 MTS 1.00

Detaylı

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ Prof. Dr. Fatma Ulutan Gazi Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklar kları Anabilim Dalı BRUSELLOZ KONTROLÜ VE ERADİKASYONU

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat BUĞDAY EKMEKLİK , KG 422,650.

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat BUĞDAY EKMEKLİK , KG 422,650. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.81 0.7891 6,220.00 KG 4,908.04 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.96 0.9156 7,20.00 KG 67,051.90 5 ARPA YEMLİK ı: 71,959.94 8 ARPA ı 71,959.94

Detaylı

İŞ YERİ HİJYENİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi

İŞ YERİ HİJYENİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi İŞ YERİ HİJYENİ Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Gıda işletmelerinde; üretilen gıda maddelerinde kalite ve güvenliği sağlamak, üretilen ürünlerin planlanan özelliklere uygun

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,634, KG 6,757,234.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,634, KG 6,757,234. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.76 0.99 0.8703 537,71 KG 467,981.72 63 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.90 0.8407 82,5.00 KG 69,361.00 4 ARPA YEMLİK TTS-GT 0.84 0.84 0.8400 17,22 KG 14,464.80

Detaylı

İSTANBUL TİCARET BORSASI

İSTANBUL TİCARET BORSASI HAM DERİLER KOYUN DERİSİ İSTANBUL TİCARET BORSASI CANLI HAYVAN VE ET ŞUBESİ MART AYI BÜLTENİ - 01.03.2012 31.03.2012 Sayfa : 1 Koyun Derisi Yaş Yapaklı 2 G.T. 8,06 11,00 9,50 3.428 Ad. 32.552,30 Koyun

Detaylı

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE A. GENEL RODENT KONTROLÜ Kemirgenler olarak tabir edilen rodentler, üreme ve canlı kalma gücü çok yüksek, depo, ambar, tarla vb gibi uygun yerlerde

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 198,645.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 198,645. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.94 0.8154 4,747,71 KG 3,871,228.51 774 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.96 0.84 3,211,555.00 KG 2,706,887.18 46 ARPA MTS 0.80 0.83 0.8133 171,35

Detaylı

T.C. SİVAS TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , KG 56,

T.C. SİVAS TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , KG 56, HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK - 30/09/201 Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 1.10 0.356 12,944,622.00 KG 10,16,930.36 309 ARPA YEMLİK OFİS-A 0.0 0.3 0.235 906,220.00 KG 746,301.37 3 ARPA YEMLİK TTS 0.7.1 0.917 11,562,291.00

Detaylı

BAMB ÜRÜNLERİ OTEL KULLANIMLARI

BAMB ÜRÜNLERİ OTEL KULLANIMLARI BAMB ÜRÜNLERİ OTEL KULLANIMLARI İNOVATEK ADRES: AHLATLIBEL MAH. 1824. CAD. NO: 19 06830 AHLATLIBEL ÇANKAYA ANKARA TEL: 0312 489 21 01 FAX: 0312 489 21 03 E-mail: info@inovateklimited.com 1 BAMB (Biyosidal

Detaylı

YERLEŞİM VE ÇEVRE ŞARTLARI PROSEDÜRÜ

YERLEŞİM VE ÇEVRE ŞARTLARI PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR20/KYB Sayfa No: 1/5 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu prosedürün amacı, Daire Başkanlığında yerleşim

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 153,795.

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 153,795. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/01/018 Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.70 1.00 0.8931 96,860.00 KG 86,508.00 9 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.96 0.8670 47,950.00 KG 41,571.60 ARPA YEMLİK ı: 18,079.60 11 ARPA ı 18,079.60

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

BULAŞICI HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELEDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON UYGULAMA TALİMATI

BULAŞICI HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELEDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON UYGULAMA TALİMATI BULAŞICI HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELEDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON UYGULAMA TALİMATI Madde 1 Bulaşıcı hayvan hastalığı çıktığında hastalığı söndürmek veya bulaşıcı hastalıklardan korunmak için, bulaşmaya

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/07/206-3/07/206 T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.55 0.60 0.579 93,800.00 KG 54,320.00 9 ARPA YEMLİK ı: 54,320.00 9 ARPA ı 54,320.00 9 BUĞDAY MAKARNALIK BUĞDAYLAR BUĞDAY ANADOLU

Detaylı