Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi"

Transkript

1 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 470 MEYVE BAHÇESĠ ve BAĞLARDA KULLANILAN PÜLVERĠZATÖRLERĠN DENEY YÖNTEMLERĠ Test Methods For Sprayer Used in Orchards and Vineyards A. TÜCER 1 H. GÜLER 2 ÖZET Meyve bahçesi ve bağlarda kullanılan pülverizatörlerden beklenen performansın elde edilebilmesi, teknik ve işlevsel özelliklerinin standartlarda öngörülen değerlere uygun olmasına bağlıdır. Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede başarı, ilaçlama makinasının performansıyla doğrudan ilgilidir. Bu çalışmanın amacı meyve bahçesi ve bağlarda kullanılan ilaçlama makinalarının test metotlarındaki yenilikler hakkında inceleme sonuçlarını sunmaktır. ABSTRACT The performance expected from sprayers used in orchards and vineyards depends primarily on the suitibility of their technical and operational characteristics to the standarts. The success in pesticide application is directly related to the machine performance. The aim of this study is to present the new technologies in testing procedures of sprayers used in orchards and vineyards. 1. GĠRĠġ Bitki korumada kimyasal mücadelenin en çok kullanılan yöntem olması nedeniyle pestisitlerin uygulanması sırasında kullanılan alet ve ekipmanların özel bir önemi vardır. İlaçlama makinası pestisitler ile kontrol edilecek zararlılar arasındaki bağlantıdır. Zararlıların kontrolündeki başarı, ilaçlama makinalarının pestisitleri uygulamadaki başarısıyla bağlantılıdır. Kimyasal mücadelede başarı aşağıda belirtilen unsurlara dayanır: - Uygun zamanda uygun pestisitin kullanılması - Uygun ilaçlama makinasının seçimi (hedefte maksimum biyolojik etkinlik sağlayacak, çevre kirliliği ve residüyü asgariye indirecek, ilaç, işçilik ve uygulama enerjisi giderlerini azaltacak makina seçimi) - İlaçlama makinalarının doğru kullanımı (doğru kalibrasyon, ayarların doğru yapılması, vb.). 2. MEYVE BAHÇESĠ VE BAĞLARDA KULLANILAN PÜLVERĠZATÖRLERĠ DEĞERLENDĠRME KRĠTERLERĠ 2.1. Genel Değerlendirme Kriterleri Operasyonun güvenli bir şekilde yapılması Kolay ve güvenli doldurma ve boţaltma Makina ayarlarının doğruluğu ve tekrarlanabilirliği Kolay ve tamamen temizlenebilme Aşınmış kısımların değiştirilebilirliği Kontrol bölümlerinin bağlantıları İlave tank kapasitesi Dr., Bornova Ziraai Mücadele ve Araştırma Enstitüsü, İzmir. Arş.Gör., E.Ü.Z.F. Tarım Makinaları Bölümü, İzmir

2 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 471 Depodaki sıvı seviyesinin kolayca belirlenmesi ve doldurma sınıflarının limiti Ölçüm sistemi (ölçme mekanizması) Sıcak kısımların korunması Dozun doğruluğu Üniform pestisit dağılımı İyi kaplama İyi penetrasyon Çevre kirliliğine karşı koruma Operatör güvenliği Maliyet-Ekonomiklik Meme kodlarının verilmesi Makina tip ve yılının verilmesi (PrEN 1553; PrEN 907; Alt, 1996; Wygock and Rietz, 1996) Özel Değerlendirme Kriterleri Hava Hızının ve Debisinin Ölçülmesi Hava hızı ölçümlerinde pervaneli hız ölçücüler, laserlı hız ölçücüler ve parandtl tüpü gibi farklı cihazlar ve metodlar kullanılabilir. Hava hızının bir ölçümünde minimum periyod 10 saniye olup, en az 100 örnek alınmalıdır. Ölçüm hataları %5 den az olmalıdır. Parandtl tüpünde hava hızının hesaplanmasında aşağıdaki formüllerden yararlanılır. V 2* P P 1, 29* P..(1) Eţitlikte; V;Hava hızı (m/s) P; Hava yoğunluğu (kg/m 3 ),(273,15 K ve 1,013 bar koşullarında P=1,2926 kg/m 3 ) P; Prandtl tüpü ile ölçülen diferansiyel basınç (Pa) Hava yoğunluğu (P) aşağıdaki eşitlik yardımıyla hesaplanabilir; P 0, 348* p / T.(2) Eţitlikte; P; Hava yoğunluğu (kg/m 3 ) p; Atmosfer basıncı (mbar) T; Hava sıcaklığı ( K)

3 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ Fanın emme hattında hava debisinin Prandtl tüpü ile ölçülmesi; Ölçümler fanın emme (kenarıyla) hattıyla birleştirilmiş bir tüpte yapılır. Tüp çapı fan çapının 15 katı olmalı ve tüp uzunluğu en az 2 m olmalıdır. Hava hızının ölçümü tüp uzunluğunun 3/4 mesafesinde yapılmalıdır. Kesit bölümünde ölçüm noktaları 5 dairesel çemberde merkezsel olarak püzisyonlandırılmalı ve her bir merkezi çember için en az üç ölçüm noktası (120 o 'lik farklarla) alınmalıdır. Şekil 1. Fan emme hattında hava debisinin ölçülmesi (ISO/CD 9898) Şekil 2. Ölçüm kesitinde ölçüm noktalarının pozisyonları (ISO/CD 9898) Fanın hava çıkıģında hava debisinin ölçülmesi

4 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 473 Minimum ölçüm noktası sayısı ve ölçüm kesit alanının büyüklüğü Tablo 1'e göre alınmalıdır; Tablo 1. Kesit alanı ve hava çıkışı şekline bağlı olarak ölçüm noktaları sayıları Kesit Hava çıkıģı Ģekli veya Her Bir Ölçüm Ölçüm Ölçüm noktası alanı tipi noktasının max. alanı noktalarının alanı/toplam (cm 2 ) (cm 2 /ölçüm noktası minimum sayısı hava çıkıģ alanı) alanı Radyal,aksiyel ya da çapraz akışlı fanda tek çıkış (ISO < ) 5 20 > 0.05 ikincil çıkışlar (ISO ) ikincil çıkış (ISO ) Karışık akışlı fanda dikdörtgen ,1-0,02 çıkış (ISO ) dairesel ana çıkış düşey deflektörlü dikdötgen çıkış ,05-0,0125 Karışık akışlı fanda dikdörtgen çıkış ana çıkış düşey deflektörlü dikdötgen çıkış ,025-0,0125 Karışık akışlı fanda dikdörtgen çıkış >4000 düşey deflektörlü dikdötgen çıkış <0,025 Emme hattına >4000 bağlanmış dairesel borular <0,125 (ISO/CD 9898, 1997 (E); Miralles et al, 1996).

5 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 474 İlaçlama makinası fan dönü hızının değiştirilmesine olanak sağlayan bir vites kutusuna sahipse denemeler vites kutusunun tüm pozisyonları için yapılmalıdır. Kuyruk mili devri ve farklı dönü hızları ölçülmelidir (ISO/CD 9898, 1997 (E). Hava debisi etkili bir ilaçlama için rüzgarsız koşullar altında 3 m 3 /s (10800 m 3 /h) dir. Hava kanalı içindeki havanın hızının 50 m/s'den az olmaması istenir. Bağ ve meyve bahçelerinin ilaçlanması için makina satın alındığında; hava hızını değiştirme olanağı sağlayan makina tercih edilmelidir (Official test reports, 1980) Hava Hız Dağılımı ve Hava Yönünün Belirlenmesi Etkili bir ilaçlama daima hava akımının dağılımına dayanır. Hava hızının ölçümü ve yönünün belirlenmesi en az hava çıkış ucundan 0.5 m mesafede yapılmalıdır. Hava hızının ölçümü ve yönünün belirlenmesi 5 delikli Pitot tüpü veya laser anemometre ile yapılabilir. Hava hızı ve hava yönü statik koşullarda 10 cm'lik bölümlerde 1 cm aralıklarla ve 10 saniye süreyle ölçülmelidir. Şekil 3. Çeşitli uzaklıklarda hava akış yönü ve hava hızı dağılımı için örnek grafik (ISO/CD 9898) DüĢey Sıvı Dağılımının Saptanması DüĢey Sıvı Dağılımının Statik KoĢullar Altında Saptanması (Lamellae DüĢey Paternatör) Lamellae düşey patörnatörün karakteristik özellikleri Şekil 4'de verilmiştir. Meyve bahçesi ve bağlarda kullanılan hava akımlı ilaçlama makinaları için sıvı dağılım testi, ilaçlama makinası ekseninden 2 m uzaklıkta yapılmalıdır. Sıvı toplamaları maksimum 0,25 m aralıklarla yapılmalıdır ve ölçüm yüksekliği hava jeti yüksekliğine bağlı olarak 4-50 m olmalıdır (ISO/CD (E); Miralles et al, 1996; Kaul et al, 1996; Kümmel, 1989; Kümmel et al 1991; FAO, 1994).

6 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 475 KOCH (1996), meyve bahçelerindeki gerçek dağılım paterni ile düşey paternatörde ölçülen dağılım paternini karşılaştırmak amacıyla yılları arasında Almanya'da yaptıkları 200 test sonucunda, düşey paternatörün meyve bahçelerinde kullanılan hava akımlı pülverizatörler için uygun bir test cihazı olmadığını bildirmektedir. İz maddesi (Brilliant Sulfaflavin) kullanılarak toplanan örneklerin fluorometredeki okumaları sonucu saptanan dağılım kalitesi ile düşey paternatörde saptanan ilaç dağılım kalitesi arasında yüksek sapmalar olduğunu, ancak ilaçlama makinalarının periyodik kontrolü dahilinde yapılacak çalışmalar için düşey paternatör kullanımının yararlı olacağını belirtmektedir. O kmh -1 ilerleme hızında düşey paternatörden alınan dağılım paterni ile 6 kmh -1 ilerleme hızında ağaç yapraklarından ve örnek alma kağıt yüzeylerinden saptanan dağılım paterninin karşılaştırılması Şekil 5'de verilmiştir. Yapraklardan ve örnek alma yüzeylerinden elde edilen dağılım paterni benzerdir, ancak düşey paternatörden alınan dağılım paterni farklıdır (Kaul et al,1996). Şekil 4. Düşey dağılım testi için düşey paternatör (ISO/CD 9898)

7 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 476 Şekil 5. Test yeri ile ağaçlardaki düşey dağılımların karşılaştırılması (0 ve 6 km h -1 ilerleme hızlarında; f normalizasyon faktörü) (Kaul,P. et al, 1996) DüĢey Sıvı Dağılımının Dinamik KoĢullar Altında Saptanması Düşey sıvı dağılımının dinamik koşullar altında saptanmasında; ilaçlama makinası ilerleme hızı 4 km/h olup, örnek almada düşey doğrultular arasındaki mesafe 0,10-0,50 m olmalıdır. En az 5 düşey doğrultuda örnekler alınmalı ve örnek alma yüzeyleri yüksek absorbe gücüne sahip ve silindirik yapıda olmalıdır (Şekil 6). Şekil 6. Düşey deflektörlü pülverizatör ile çalışmada hedefteki kalıntı (ISO/CD 9898) Hedef üzerindeki ilaç dağılımının saptanması amacıyla fluoresant iz maddesi kullanılmaktadır (Doruchowski et al, 1995; Holownicki et al, 1995; Furness et al, 1994). Maksimum 1,5 g/l konsantrasyonda kullanılan Brilliant Sulfaflavin (BSF) gibi fluoresent iz maddesi içeren solüsyon, hedefe püskürtülür (ISO/CD 9898: 1997 (E)). Solüsyon, uygulamalardan önce, 20 dakika süreyle karıştırılmış olmalı ve teste başlamadan önce bir süre memelerden hava verilmelidir. Uygulamadan sonra, örnek alma yüzeyleri (kollektörler) mümkün olduğunca kısa sürede toplanmalı ve fotokimyasal degradasyondan kaçınmak için derhal karanlık kutulara konulmalıdır.

8 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ Damla Büyüklüğünün Saptanması Damla büyüklüğünün saptanması amacıyla, damlaları bir yüzey veya hücrede toplamak, damlaları dondurma, elektriksel ve optik yöntemler, lazer ışığı ile damlaların sayılması gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır (Lefebure, 1989). Damla büyüklüğünün saptanmasında 50 mm çapında, 4,5 mm ve 2,5 mm silikon yağ katmanı içeren petri kapları kullanılmaktadır. Damlaların birleşmesinden kaçınmak ve yeterli sayıda damlanın toplanmasını sağlamak için meme hareket hızının seçmi önemlidir. Meme hareketinin maksimum hızı 3 m/s olmalıdır. Memeler ve petri kapları arasındaki mesafeler, memeler ve bitki arasındaki normal mesafeye uygun olduğu gibi yeterli sayıda damlanın toplanmasına olanak sağlamalıdır. Ortalama damla büyüklüğünün saptanması için en az 2000 damla ölçülmelidir. Memeler petri kaplarının üzerinden bir kere geçirilmeli ve okumalar 10 m hassasiyetle ölçüm yapmaya olanak sağlayan mikroskopla yapılmalıdır (BS 6353: part 1, 1997). Sonuçlarda %10, %50 (VMD) ve %90 kümülatif volüme uygun olarak çap değerleri gösterilmeli ve 20 büyüklük sınıfında damla sayıları verilmelidir. İstendiğinde sayısal ortalama çap verilmelidir (BS 6353: part 1, 1997) Driftin Saptanması Rüzgarın etkisiyle hedef alan dışına sürüklenen ilacın saptanması amacıyla çeşitli pasif (Sabit) örnek alma yüzeyleri, laser esaslı örnekleme sistemleri, çeşitli bitki türleri ve fluoremetrik yöntemlerden yararlanılmaktadır (Davis et al, 1994; Miller, 1993). Drift bölgesinin tanımlanması Şekil 7'de gösterilmiştir (BSI-97/714091; ISO/CD 12057). Driftin saptanmasına yönelik olarak çeşitli matematiksel model çalışmaları da bulunmaktadır. Şekil 7. Drift bölgelerinin tanımlanması (BSİ-97/ (ISO/CD 12057) Örnek alma yüzeyleri ilaçlanan şeridin (s) kenarından rüzgar yönünde 5 m'de ve bunun dışında, rüzgar yönünde 50 m'den daha az olmak üzere, en az iki aralıkla yerleştirilmelidir. Drift ölçümleri için kabul edilebilir iklim koşulları; Yerden 2 m yükseklikte ölçülen rüzgar hızı en az 1.0 m/s, Rüzgar yönü ilaçlama doğrultusuna 90 o ±30 o ve

9 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 478 Hava sıcaklığı 5-25 o C arasında olmalıdır. İz maddesi kullanılarak toplanan örnek alma yüzeyleri mümkün olduğunca kısa sürede toplanmalı ve sıcaklığı 4 o C'den daha az olan karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir Diğer Değerlendirme Kriterleri Testler en az nominal kuyruk mili devrinde (540±5 rpm) yapılmalıdır. Fan kanat açıları değiştirilebiliniyorsa testler en az üretici firmanın önerdiği kanat açısında yapılmalıdır. Yoksa orta veya ortaya en yakın pozisyon testler için benimsenmiş olmalıdır. Fanın hava çıkış genişliği değiştirilebiliyorsa, testler en az üretici firma tarafından önerilen genişlikte yapılmalıdır. Aksi taktirde merkezi veya merkeze en yakın pozisyon tesler için benimsenmiş olmalıdır. Karıştırma, pestisitin köpürmesi veya ayrışmasına engel olacak şekilde yapılmalıdır (ISO/CD 9898: 1997 (E)). Hidrolik karıştırıcıya sahip makinalarda, depoda yeterli bir karıştırma sağlayabilmek için her 100 L tank kapasitesi için dakikada 3 L sıvının depoya geri dönmesi gerekmektedir. Bu nedenle pompa 1000 L'lik bir tank kapasitesi için meme debisinden 30 L/min daha fazla debi sağlamalıdır. 500 L'lik tanklarda, geri dönüşüm sıvısı tank altına yakın iki noktadan püskürtülmelidir (Official test report, 1980). Kapaktaki filtreler, tank doldurma zamanının uzamaması için, yeterince geniş olmalıdır m 2 'lik depo kapak filtresi yeterli olup, depo çıkışındaki filtre büyüklüğünün 0,013 m 2 olması yeterlidir (Official test report, 1980). Ölçümlerin Doğruluğu; Etkili çalışma basıncı ±%1 doğrulukla ölçülmeli Püskürtme hacmi (debi) ±0,5% doğrulukla ölçülmeli Zaman ölçümü ±0,5 s doğrulukla yapılmalı Açı ölçümü ±0,5 o doğrulukla yapılmalı Cetvel (scale) ölçümleri ±1 mm doğrulukla yapılmalı Hava sıcaklığı ±0,5 o C doğrulukla ölçülmelidir. (BS 6356: Part 1, 1997; ISO/TC 23/SC6, N 235 E, 1994) Deneme Raporunda; İlaçlama düzenlemeleri PTO hızı Fan dönü hızı ve vites kutusunun pozisyonu Kanat açılarının pozisyonu Fandaki hava çıkış genişliği Traktöre monte ekipmanlar için fan ekseninin yüsekliği Test sıvısı Atmosferik koţullar (hava sıcaklığı, hava basıncı, nem, rüzgar hızı ve yönü) ve ölçüm hassasiyeti verilmelidir (ISO/CD 9898, 1997 (E)). 3. SONUÇ Bitki koruma makinalarından beklenen performansın elde edilebilmesi teknik ve işlevsel özelliklerinin standartlarda öngörülen değerlere uygun olmasına bağlıdır. Uluslararası pazarda ülkemiz pülverizatörlerinin rekabet edebilmesi için denemelerin

10 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 479 uluslararası standartlarda yapılması gereklidir. Bu anlamda bu çalışmanın meyve bahçesi ve bağlarda kullanılan pülverizatörlerin deney yöntemlerinin nasıl olması gerektiği konusunda yol gösterici bir niteliği olduğu söylenebilir. 4.LĠTERATÜR 1. Pr EN 1553, European Committee for Standardisation, CEN. 2. Pr.EN 907, European Committee for Standardisation, CEN. 3. ISO/CD (E). Equipment for Crop Protection-Test Methods for Air Assisted Sprayers for Bushes and Tree Crops-(Hops, Orchards, Wineyards,..) 4. FAO Agricultural Services Bulletin 220. "Testing and Evaluating of Agricultural Machinery and Equipment" ISSN , Roma Official Test Reports ,1980. Vineyard Spraying Machines. Division of Agricultural Engineering. Department of Agriculture and Fisheries. Republic of South Africa. 6. BS 6356: Part 1: Equipment for Crp Protectin - Sprayin - equipment. Part 1. Test Methods for Sprayer Nozzles. 7. BSİ-Document 97/714091/ ISO/CD ISO/TC 23/SC6 N 235E, ISO/CD Equipment for Crop Protection-Spraying Equipment-Port 2: Test Methods for Agricultural Sprayers. 9. Alt,N., "Standardization of Plant Protection Equipment in the EU: Aspects of Pollution Control", EPPO Bulletin 26, 13-16, Doruchowski, G., Holownicki, R., Godyn,A.,1996. "Air Jet Setting Effect on Sray Deposit Within Apple Tree Canopy and Loss of Spray in Orchard" AGENG, MADRİD. 11 Doruchowskı, G., Svensson, S.A., Nordmark, L., "Spray Deposit Within Apple Trees of Differing Sizes and Geometry at Low, Nedium and High Spray Volumes" International Conference at ıntegrated Fruit Production Procedings at the Meeting, Cedzyna, Poland, Agustos 28-2 September, 1995/I OBC/wprs Bulletin, Vol.19 (4) 1996, pp Davıs, B.N.K., Brown, M.J., Frost, A.J., Yates, T.J., Plant,A., "The Efects of Hedges on Spray Deposition and on the Biological Impact of Pesticide Spray Drift". Ecotoxicology and Environmental Safety, 27, Furness,G.O., Emmett,R.W., Magarey,P.A.,Wıcks,T.J., "Managing Disease Spray Coverage on Large Grapevine Canopies". ASVO Canopy Management Seminar, Milchira, 19 Agustos Holownicki, R., Doruchowskı, G., Godyn, A., "Efficient Spray Deposition in the orchard Using a Tunnel Sprayer With a New Concept of Ar Jet Emission" International Conference on Integrated Fruit Production Cedzyna, Poland, Agustos 28- September 2, Holownickı, R., Doruchowski, G., S'wiechowskı, W., "The Influence of Air-Jet Direction in Tunnel Sprayers on Spray Distribution Within Apple Tree Canopy" AGENG,1996, MADRİD.

11 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ Kaul, P., Schmidt, K., Koch, H., "Distribution Quality of Orchard Sprayers". Eppo Bulletin, 26, Koch, H., "Periodic Inspection of Air-Assisted Sprayers" Eppo Bulletin, 26, Kümmel,K., Göhlich, H., Westphal,O., Development of Practice-Oriented Test Methods for Orchard Spray Machines by Means of a Vertical Test Stand. In Air-Assisted Spraying in Crop Protection, pp.27-33, BCPC, Fornham (GB). 19. Kümmel,K., Improved Inspection of Spray Equipment with Data from a Lamellar Test Stand. Miteilungen der Obstbau Versuchsanstalt Jork 44, , Germany. 20. Lefebure,A.H., "Drop Sizing Methods. Atomization and Sprays, p: Miralles.A., et al, "Results of A European Programme to Compare Methods Used to Test Orchard Sprayers". EPPO Bulletin 26, 59-68, Wygoda, H.J., Rietz, S., "Plant Protection Equipment in Glassouses", Eppo Bulletin 26,

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Fanlar hareketlerini traktör kuyruk milinden yada pülverizatör üzerindeki ayrı bir motordan alırlar. Çoğunlukla hafif alaşımlı

Detaylı

BİTKİ KORUMA MAKİNALARININ KALİBRASYONU

BİTKİ KORUMA MAKİNALARININ KALİBRASYONU BİTKİ KORUMA MAKİNALARININ KALİBRASYONU Kalibrasyon, ilaçlama alanına uygulanacak pestisidin doğru miktarda olmasını sağlayan bütün işlemlerdir. Bu işlemler; 1)İlaç miktarını hesaplama, 2)Uygun ve güvenli

Detaylı

Sınıflandırma: kullanıldıkları güç kaynağına göre; atılan ilacın durumuna göre sıvı ilaç damlacıklarının büyüklüğüne

Sınıflandırma: kullanıldıkları güç kaynağına göre; atılan ilacın durumuna göre sıvı ilaç damlacıklarının büyüklüğüne 1 Kültür bitkilerini zararlı ve hastalıklardan koruma amacıyla, kullanılan ve ilaç adı verilen kimyasal maddeyi bitki aksamı (yaprak, dal, meyve) üzerine atan makinalardır. Sınıflandırma: İlaçlama makinaları,

Detaylı

Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri

Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri Pülverizatörler, depolarına konulan sıvı ilacı üzerlerindeki memeler yardımıyla damlalar şeklinde parçalayarak hedef yüzeylere (hastalık, zararlı veya yabancı ot)

Detaylı

Bağlarda Kalıntı Ve Damla Dağılımı Üzerine Pülverizatör İlerleme Hızı Değişiminin Etkisi

Bağlarda Kalıntı Ve Damla Dağılımı Üzerine Pülverizatör İlerleme Hızı Değişiminin Etkisi 407 Bağlarda Kalıntı Ve Damla Dağılımı Üzerine Pülverizatör İlerleme Hızı Değişiminin Etkisi İlker.H.CELEN 1, Selçuk ARIN 1, Mehmet Recai DURGUT 1, Ersen OKUR 1 1 NKÜ, Ziraat Fakültesi, Tarım Makineleri

Detaylı

NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI

NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI SA Serisi - SP Serisi Yüksek hava debisi, üstün manevra kabiliyeti ve mükemmel ilaçlama performansı... Sağlam depo ve şasi New Holland SA serisi bağ, bahçe atomizörlerinin

Detaylı

Açık Kanallarda Debi Ölçümü. Hazırlayan: Onur Dündar

Açık Kanallarda Debi Ölçümü. Hazırlayan: Onur Dündar Açık Kanallarda Debi Ölçümü Hazırlayan: Onur Dündar Doğal nehirlerde debi ölçümü ğ ç Orta nokta yöntemi ile debi hesabı Debi ölçümünde doğru kesitin belirlenmesi Dbiöl Debi ölçümü ü yapılacak kkesit nehrin

Detaylı

Bağlarda Konvansiyonel ve Düşük Sürüklenmeli Meme Tiplerinin Kalıntı Miktarı ve Dağılım Düzgünlüğü Yönünden Karşılaştırılması

Bağlarda Konvansiyonel ve Düşük Sürüklenmeli Meme Tiplerinin Kalıntı Miktarı ve Dağılım Düzgünlüğü Yönünden Karşılaştırılması Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 2015, 11 (3), 201-208 Bağlarda Konvansiyonel ve Düşük Sürüklenmeli Meme Tiplerinin Kalıntı Miktarı ve Dağılım Düzgünlüğü Yönünden

Detaylı

Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller

Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller www.untartarim.com.tr Teknik Özellikler - Fiberglas veya polietilen depo. - Makinelerimizdeki kol (boom iş genişliği 8 mt. - 12 mt. - 16 mt. - 16 mt. -

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr.

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr. T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Aydın DURMUŞ EYLÜL 2011 SAMSUN SANTRĠFÜJ POMPA DENEYĠ 1. GĠRĠġ Pompa,

Detaylı

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1 AKIŞ ÖLÇÜMLERİ Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1 Akış ölçümleri neden gereklidir? Akış hız ve debisinin ölçülmesi bir çok biyolojik, meteorolojik olayların incelenmesi, endüstrinin çeşitli işlemlerinde

Detaylı

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır.

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. . 1 Sulama makineleri Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. Sınıflandırma: Basınçlı sulama makine ve araçları, aşağıdaki

Detaylı

Hidrolik ve Mekanik Olarak İşletilebilen Yardımcı Hava Akımlı Tarla Pülverizatörlerinin Teknik Özellikler Açısından Karşılaştırılması

Hidrolik ve Mekanik Olarak İşletilebilen Yardımcı Hava Akımlı Tarla Pülverizatörlerinin Teknik Özellikler Açısından Karşılaştırılması Hidrolik ve Mekanik Olarak İşletilebilen Yardımcı Hava Akımlı Tarla Pülverizatörlerinin Teknik Özellikler Açısından Karşılaştırılması Ali BOLAT 1, Ali BAYAT 2 1 Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,

Detaylı

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN Döner bir pervane kanatları tarafından hava veya gazları hareket ettiren basit makinalardır. Eksenel fan: Döner bir mil üzerine pervane

Detaylı

Turboline PC. Damla Sulama Borusu. Özellik & Yararları. Uzun Yıllar Dayanıklı. Tavizsiz Kalite Kontrolleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket

Turboline PC. Damla Sulama Borusu. Özellik & Yararları. Uzun Yıllar Dayanıklı. Tavizsiz Kalite Kontrolleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket Turboline PC Uzun Yıllar Dayanıklı Özellik & Yararları Bütünleyici, Silindirik, Basınç Ayarlı Teknoloji harikası silindirik PC(Basınç Ayarlı) damlatıcı en yüksek dayanıklılık ve mükemmel perfomranstan

Detaylı

Alınan Puan NOT: Yalnızca 5 soru çözünüz, çözmediğiniz soruyu X ile işaretleyiniz. Sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR ve ÇÖZÜMLER

Alınan Puan NOT: Yalnızca 5 soru çözünüz, çözmediğiniz soruyu X ile işaretleyiniz. Sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR ve ÇÖZÜMLER Gıda Mühendisliği Bölümü, 2016/2017 Öğretim Yılı, Bahar yarıyılı 0216-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru Çözümleri 30.05.2017 Adı- Soyadı: Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20) 5 (20)

Detaylı

MANOMETRELER 3.1 PİEZOMETRE

MANOMETRELER 3.1 PİEZOMETRE 18 3 MANOMETRELER Düşük sıvı basınçlarını hassas olarak ölçmek için yaygın bir metot, bir veya birden fazla denge kolonu kullanan piezometre ve manometrelerin kullanılmasıdır. Burada çeşitli tipleri tartışılacaktır,

Detaylı

DETERMINATION OF PESTICIDE DISTRIBUTION IN TARGET AND OUTSIDE OF TARGET AREAS OF COTTON FIELDS BY USING ELECTRO-JET SPRAYING MACHINE

DETERMINATION OF PESTICIDE DISTRIBUTION IN TARGET AND OUTSIDE OF TARGET AREAS OF COTTON FIELDS BY USING ELECTRO-JET SPRAYING MACHINE Elektro-Jet İlaçlama Makinası ile Pamuk Alanlarında Yapılan İlaçlamalarda Hedef ve Hedef Dışı Alanlardaki İlaç Dağılımının Saptanması C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi ISSN 1305-1385 C.B.U. Journal of Science

Detaylı

HAVALANDIRMA DAĞITICI VE TOPLAYICI KANALLARIN HESAPLANMASI

HAVALANDIRMA DAĞITICI VE TOPLAYICI KANALLARIN HESAPLANMASI 1.1.1. Temel Bilgiler a) Statik Basınç: Statik basınç, sıkıştırılmış havanın 1 m³ ünün serbest kalması halinde meydana çıkacak potansiyel enerjiyi gösterir. Ayrıca vantilatörlerde güç tecrübeleri kaidelerine

Detaylı

VANTİLATÖR DENEYİ. Pitot tüpü ile hız ve debi ölçümü; Vantilatör karakteristiklerinin devir sayısına göre değişimlerinin belirlenmesi

VANTİLATÖR DENEYİ. Pitot tüpü ile hız ve debi ölçümü; Vantilatör karakteristiklerinin devir sayısına göre değişimlerinin belirlenmesi VANTİLATÖR DENEYİ Deneyin amacı Pitot tüpü ile hız ve debi ölçümü; Vantilatör karakteristiklerinin devir sayısına göre değişimlerinin belirlenmesi Deneyde vantilatör çalışma prensibi, vantilatör karakteristiklerinin

Detaylı

Çizelge 1. 1997 yılında patlıcan ve 1999 yılında domates serasına ait bilgiler.

Çizelge 1. 1997 yılında patlıcan ve 1999 yılında domates serasına ait bilgiler. ÖRTÜALTI SEBZE YETĐŞTĐRĐCĐLĐĞĐNDE ENTEGRE MÜCADELE PROGRAMINDA ĐLAÇLAMA HACMĐNĐN DÜŞÜRÜLMESĐ AMACIYLA AKSU U.L.V. CĐHAZLARI ÜZERĐNDE YAPILAN ARAŞTIRMALAR Seralarda ilaçlama hacminin düşürülmesiyle ilgili

Detaylı

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır.

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır. SORU 1) Şekildeki (silindir+piston) düzeni vasıtası ile kolunda luk bir kuvvet elde edilmektedir. İki piston arasındaki hacimde yoğunluğu olan bir akışkan varıdr. Verilenlere göre büyük pistonun hareketi

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI BACA GAZINDA HIZ TAYİNİ (TS ISO 10780) SONER OLGUN

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI BACA GAZINDA HIZ TAYİNİ (TS ISO 10780) SONER OLGUN T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI BACA GAZINDA HIZ TAYİNİ (TS ISO 10780) SONER OLGUN Şube Müdürü Ekim 2010 Kastamonu 1 Hız: Baca içerisinde

Detaylı

NÖ-A NÖ-B. Adı- Soyadı: Fakülte No:

NÖ-A NÖ-B. Adı- Soyadı: Fakülte No: Şube Adı- Soyadı: Fakülte No: NÖ-A NÖ-B Kimya Mühendisliği Bölümü, 2016/2017 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru ve Çözümleri 05.01.2017 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20)

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 02.12.2013 Son çöktürme havuzları Biyolojik arıtmadan sonra arıtılmış atıksuyu biokütleden yerçekimi etkisi ile fiziksel olarak ayıran dairesel ya da

Detaylı

Özel Laboratuvar Deney Föyü

Özel Laboratuvar Deney Föyü Özel Laboratvar Deney Föyü Deney Adı: Mikrokanatlı borlarda türbülanslı akış Deney Amacı: Düşey konmdaki iç yüzeyi mikrokanatlı bordaki akış karakteristiklerinin belirlenmesi 1 Mikrokanatlı Bor ile İlgili

Detaylı

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır:

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır: 2.2.2. Vantilatörler Vantilatörlerin görevi, belirli bir basınç farkı yaratarak istenilen debide havayı iletmektir. Vantilatörlerde işletme karakteristiklerini; toplam basınç (Pt), debi (Q) ve güç gereksinimi

Detaylı

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ Bitki gelişimi için gerekli olan su ile suda eriyebilen besin maddelerinin, istenilen zamanda ve istenilen miktarda,kontrollü olarak bitki kök bölgesine damlalar halinde verilmesine

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

TBV-CM. Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Modülasyon kontrollü

TBV-CM. Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Modülasyon kontrollü TBV-CM Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Modülasyon kontrollü IMI TA / Kontrol vanaları / TBV-CM TBV-CM Isıtma ve soğutma sistemlerindeki terminal üniteleri için

Detaylı

AKARSULARDA DEBİ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ

AKARSULARDA DEBİ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ AKARSULARDA DEBİ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Akım Ölçümleri GİRİŞ Bir akarsu kesitinde belirli bir zaman dilimi içerisinde geçen su parçacıklarının hareket doğrultusunda birçok kesitten geçerek, yol alarak ilerlemesi

Detaylı

Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M

Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M Temel Kavramlar Emisyon Dış Hava Kalitesi Hava Kalitesi Dağılım Modellemesi Emisyon

Detaylı

SORULAR - ÇÖZÜMLER. NOT: Toplam 5 (beş) soru çözünüz. Sınav süresi 90 dakikadır. 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1.

SORULAR - ÇÖZÜMLER. NOT: Toplam 5 (beş) soru çözünüz. Sınav süresi 90 dakikadır. 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1. SORULAR - ÇÖZÜMLER 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1. Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0216-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (DOKTORA TEZİ)

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (DOKTORA TEZİ) EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (DOKTORA TEZİ) YARDIMCI HAVA AKIMLI HİDROLİK PÜLVERİZATÖRLE BAĞ İLAÇLAMASINDA TOPRAK YÜZEYİNE SÜRÜKLENMEYİ AZALTMAYA YÖNELİK EN UYGUN KULLANIM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ

Detaylı

NÖ-A NÖ-B. Şube. Alınan Puan. Adı- Soyadı: Fakülte No: 1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin eşit olduğunu gösteriniz. 1/6

NÖ-A NÖ-B. Şube. Alınan Puan. Adı- Soyadı: Fakülte No: 1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin eşit olduğunu gösteriniz. 1/6 Şube NÖ-A NÖ-B Adı- Soyadı: Fakülte No: Kimya Mühendisliği Bölümü, 2015/2016 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Bütünleme Sınavı Soru ve Çözümleri 20.01.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20)

Detaylı

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş.

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. TEMİZ ODA VALİDASYON TANITIM DOSYASI 1. HAKKIMIZDA Günümüzün gelişen teknoloji ve artan kalite standartları ile birlikte insan sağlığını direkt ilgilendiren

Detaylı

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri 5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profilli Bağ-Bahçe Traktörleri 2 5GL Serisi Traktörler Genel Bakış 5GL Düşük Profil, Alçak Bağ-Bahçe Uygulamaları için Yeni Çözüm Yeni John Deere

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR -I BERNOULLİ DENEYİ FÖYÜ 2014 1. GENEL BİLGİLER Bernoulli denklemi basınç, hız

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler ,1 X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Kanal sistemin içine monte Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen hava akışlarını önler.

Detaylı

Herbisit Uygulamalarında Kullanılan Düşük Sürüklenme Potansiyelli Memelerin Püskürtme Tekniği Açısından Değerlendirilmesi

Herbisit Uygulamalarında Kullanılan Düşük Sürüklenme Potansiyelli Memelerin Püskürtme Tekniği Açısından Değerlendirilmesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2006, 2 (3), 189-195 Herbisit Uygulamalarında Kullanılan Düşük Sürüklenme Potansiyelli Memelerin Püskürtme Tekniği Açısından Değerlendirilmesi Alper Soysal 1, Ali Bayat

Detaylı

Dairesel susturucular

Dairesel susturucular ,3 X X testregistrierung Dairesel susturucular Tipi Kontamine havaya yönelik, plastik dairesel kanallarda gürültünün azaltılması için Agresif ortama yönelik emiş havası sistemlerinin dairesel kanallarında

Detaylı

EMNİYET VENTİLİ (EV)

EMNİYET VENTİLİ (EV) EMNİYET VENTİLİ (EV) SABİT AYARLI Ağustos 018 TANITIM Sabit ayarlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak amacıyla

Detaylı

su ve enerji ölçümünde ileri teknoloji çözümler Su Sayaçları

su ve enerji ölçümünde ileri teknoloji çözümler Su Sayaçları su ve enerji ölçümünde ileri teknoloji çözümler Su Sayaçları Techem Daha İyi Enerji Bir Gelecek Hizmetleri İçin: Techem Techem küresel çözüm ortağınız 1952 yılında Almanya da kurulan Techem, ileri teknoloji,

Detaylı

Kimyasal savaş nedir?

Kimyasal savaş nedir? KİMYASAL SAVAŞ Kimyasal savaş nedir? Tarımsal savaş; zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla kimyasal bileşiklerin kullanıldığı tarımsal savaş yönetimidir. Tarihçesi M.Ö 12.

Detaylı

SANTRİFÜJ FAN CFD ANALİZ SONUÇLARI FAN FİLTRE TEKNOLOJİLERİ-ÖRNEK ÇALIŞMA MAYIS 2015

SANTRİFÜJ FAN CFD ANALİZ SONUÇLARI FAN FİLTRE TEKNOLOJİLERİ-ÖRNEK ÇALIŞMA MAYIS 2015 SANTRİFÜJ FAN CFD ANALİZ SONUÇLARI FAN FİLTRE TEKNOLOJİLERİ-ÖRNEK ÇALIŞMA MAYIS 2015 Contents 1 KATI MODEL... 2 1.1 GÖVDE GÖRÜNÜŞLERİ... 2 1.2 ROTOR GÖRÜNÜŞLERİ... 4 2 CFD ANALİZ SONUÇLARI NOMİNAL ŞARTLAR...

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: 1- (24 Puan) Şekildeki 5.08 cm çaplı 38.1 m uzunluğunda, 15.24 cm çaplı 22.86 m uzunluğunda ve 7.62 cm çaplı

Detaylı

Sürdürülebilir Su Yönetimi BÖLÜM-4

Sürdürülebilir Su Yönetimi BÖLÜM-4 Sürdürülebilir Su Yönetimi BÖLÜM-4 Su Kayıplarının Temelleri ve Yönetimi İçerik 1. Giriş bilgileri 2. Su kayıplarının tespiti 3. Su kayıplarını azaltma yöntemleri 4. Su kayıplarının azaltılması için gerekli

Detaylı

Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ

Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ METROLOJİNİN TANIMI Kelime olarak metreden türetilmiş olup anlamı ÖLÇME BİLİMİ dir. Metrolojinin Görevi : Bütün ölçme sistemlerinin temeli olan birimleri (SI

Detaylı

5. BORU HATLARI VE BORU BOYUTLARI

5. BORU HATLARI VE BORU BOYUTLARI h 1 h f h 2 1 5. BORU HATLARI VE BORU BOYUTLARI (Ref. e_makaleleri) Sıvılar Bernoulli teoremine göre, bir akışkanın bir borudan akabilmesi için, aşağıdaki şekilde şematik olarak gösterildiği gibi, 1 noktasındaki

Detaylı

Doç. Dr. Aysel YAZICI

Doç. Dr. Aysel YAZICI Doç. Dr. Aysel YAZICI ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü 98-987 Y. Lisans Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım

Detaylı

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ VAV değişken debi damperi tek kanalda yüksek hızlarda değişken debi veya değişken akış oranlı uygulamalar için dizayn edilmiş olup hem üfleme hem de emiş için kullanılabilir.

Detaylı

SD-AY mA SEVİYE PROBU

SD-AY mA SEVİYE PROBU SD-AY420 4-20mA SEVİYE PROBU Vira Isı Endüstriyel Ürünler A.Ş. Metal İş Sanayi Sitesi 11. Blok No:37-39 İkitelli/İstanbul Tel: 0.212.549.57.70 Fax: 0.212.549.58.48 info@viravalf.com www.viravalf.com SD-AY420

Detaylı

Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q

Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q Mekanik Sabit Debi Ayar Cihazı CM-Q/R Model: CM-R (Dairesel Kesitli Mekanik CAV) CM-Q (Dikdörtgen Kesitli Mekanik CAV) Mekanik olarak kendi kontrolünü kendisi

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARTİKÜL MADDE (TOZ) TAYİNİ SONER OLGUN.

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARTİKÜL MADDE (TOZ) TAYİNİ SONER OLGUN. T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARTİKÜL MADDE (TOZ) TAYİNİ SONER OLGUN Şube Müdürü Ekim 2010 Kastamonu 1 PARTİKÜL MADDE (TOZ) TAYİNİ Tanım:

Detaylı

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil).

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil). 4. GÜNLÜK DÜZENLEME HAZNESİ TASARIMI 4.1. Düzenleme İhtiyacı: a. Şebekeden çekilen debiler, iletimden gelen debilerden günün bazı saatlerinde daha büyük, bazı saatlerinde ise daha küçüktür. b. Gerek pompajlı

Detaylı

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Reynolds Transport Teoremi (RTT) Temel korunma kanunları (kütle,enerji ve momentumun korunumu) doğrudan sistem yaklaşımı ile türetilmiştir. Ancak, birçok akışkanlar

Detaylı

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1 AKIŞ ÖLÇÜMLERİ Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1 Akış ölçümleri neden gereklidir? Akış hız ve debisinin ölçülmesi bir çok biyolojik, meteorolojik olayların incelenmesi, endüstrinin çeşitli işlemlerinde

Detaylı

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) Denver, Colorao da (rakım 1610 m) yerel atmosfer basıncı 8.4 kpa dır. Bu basınçta ve 0 o C sıcaklıktaki hava, 120 o C sıcaklıkta ve 2.5m 8m boyutlarında düz bir plaka

Detaylı

SU MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YRD. DOÇ. DR. FATİH TOSUNOĞLU

SU MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YRD. DOÇ. DR. FATİH TOSUNOĞLU SU MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YRD. DOÇ. DR. FATİH TOSUNOĞLU DERS HAKKINDA GENEL BİLGİLER Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Kavramsal su mühendisliği, Prof.Dr. A.Melih Yanmaz, Prof. Dr. Nurunnisa

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ Ön çöktürme havuzlarında normal şartlarda BOİ 5 in % 30 40 ı, askıda katıların ise % 50 70 i giderilmektedir. Ön çöktürme havuzunun dizaynındaki amaç, stabil (havuzda

Detaylı

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ Pompa; suya basınç sağlayan veya suyu aşağıdan yukarıya terfi ettiren (yükselten) makinedir. Terfi merkezi; atık suların, çamurun ve arıtılmış suların bir bölgeden

Detaylı

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 187 KÜÇÜK GÜÇLÜ İÇTEN PATLAMALI MOTORLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE POMPA AKUPLASYONU

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 187 KÜÇÜK GÜÇLÜ İÇTEN PATLAMALI MOTORLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE POMPA AKUPLASYONU Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 187 KÜÇÜK GÜÇLÜ İÇTEN PATLAMALI MOTORLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE POMPA AKUPLASYONU Characteristic Specifications of Low Power Internal Combustion

Detaylı

DAMACANA TAKİP SİSTEMİ ÖLÇÜM SENSÖRLERİ TEKNİK GEREKLER DOKÜMANI

DAMACANA TAKİP SİSTEMİ ÖLÇÜM SENSÖRLERİ TEKNİK GEREKLER DOKÜMANI DAMACANA TAKİP SİSTEMİ ÖLÇÜM SENSÖRLERİ TEKNİK GEREKLER DOKÜMANI Hazırlayanlar, Dr. Bülent ÜNSAL, Emrah UYSAL, Alev ÇORMAN Proje UME Sorumlu Koordinatör Dr. Sinan FANK 22.07.2014 TUBİTAK-UME, Gebze, Kocaeli

Detaylı

DOMATES İLAÇLAMASINDA YARDIMCI HAVA AKIMLI UYGULAMA TEKNİĞİ ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ

DOMATES İLAÇLAMASINDA YARDIMCI HAVA AKIMLI UYGULAMA TEKNİĞİ ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU DOMATES İLAÇLAMASINDA YARDIMCI HAVA AKIMLI UYGULAMA TEKNİĞİ ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ Prof. Dr. Ergin DURSUN Proje Numarası : 2000-25-00-002

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine 1 Gübreleme makinaları Bitkisel üretimde bitkilerin büyümesi ve ürün vermesi için gerekli besin maddelerini içeren gübreleri toprağa veren makinalardır. Sınıflandırma: Gübreleme makinaları, kullanılan

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir püskürtücü dirsek, 30 kg/s debisindeki suyu yatay bir borudan θ=45 açıyla yukarı doğru hızlandırarak

Detaylı

T480B T480B 2WD T480B 4WD

T480B T480B 2WD T480B 4WD T480B T480B 2WD T480B 4WD Ekonomik, Kompakt, Modern... T480B Yeni New Holland T480B Efsane artık bahçelerinizde! YERLİ TURBO MOTOR İLE YÜZÜNÜZ GÜLSÜN 3 silindirli 48 beygir gücüne sahip yerli motoru ile

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1 Bir otomobil lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır Hava sıcaklığı 25 C iken etkin basınç 210 kpa dır Eğer lastiğin hacmi 0025

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 8 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Su Ürünleri Teknolojileri Su temini Boru parçaları

Detaylı

Rüzgar Enerjisi. Dr. Öğr. Üyesi Engin HÜNER,

Rüzgar Enerjisi. Dr. Öğr. Üyesi Engin HÜNER, Rüzgar Enerjisi Dr. Öğr. Üyesi Engin HÜNER, engin.hüner@klu.edu.tr TARİHÇE Tarihte ilk olarak rüzgar yel değirmenlerinde tahıl öğütmek için ve yelkenli gemilerde kullanılmıştır. Eski yunanlılar ve romalılar

Detaylı

TEST RAPORU ALCAS AF50E SİSTEM (2007.046.2) NUMUNESİ İÇİN TEST METODU

TEST RAPORU ALCAS AF50E SİSTEM (2007.046.2) NUMUNESİ İÇİN TEST METODU TEST RAPORU ALCAS AF50E SİSTEM (2007.046.2) NUMUNESİ İÇİN TEST METODU MÜŞTERİ : ALCAS ALUMİNYUM PROFİL SİSTEMLERİ NUMUNE : ALUMİNYUM GİYDİRME CEPHE SİSTEM : AF50E PROJE : - SONUÇ UYGUN UYGUN DEĞİL SAYFA

Detaylı

(b) Model ve prototipi eşleştirmek için Reynolds benzerliğini kurmalıyız:

(b) Model ve prototipi eşleştirmek için Reynolds benzerliğini kurmalıyız: AKM 205 BÖLÜM 7 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Askeri amaçlı hafif bir paraşüt tasarlanmaktadır. Çapı 7.3 m, deney yükü, paraşüt ve donanım ağırlığı

Detaylı

COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre

COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre Lütfen ürünü kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyunuz ve ilerisi için saklayınız. İÇERİK 1. Güvenlik... 1 2. Genel Tanıtım... 2 3. Özellikler...

Detaylı

Dış ortamlarda, soğuk depolar ve seralarda, üretim atölyeleri ve ambarlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır.

Dış ortamlarda, soğuk depolar ve seralarda, üretim atölyeleri ve ambarlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır. KOMPAKT DALDIRMA TİP SICAKLIK SENSÖRLERİ Isıtma, soğutma veya havalandırma sistemlerinde sıcaklık ölçümü için tasarlanmıştır. Kovanla beraber akışkan sıvılarda sıcaklık ölçümü için de kullanılabilir. TF25-126700

Detaylı

DT-9881 Parçacık Sayacı

DT-9881 Parçacık Sayacı DT-9881 Parçacık Sayacı HCHO ve CO yoğunluğunu ve havadaki CO parçacıklarını ölçmek için Parçacık Sayacı / hafıza ile / parçacıkların altı boyutu: 0.3, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 ve 10 μm / sıcaklık ve bağıl nem

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI BORULARDA VE HİDROLİK ELEMANLARDA SÜRTÜNME KAYIPLARI DENEY FÖYÜ 1. DENEYİN AMACI Borularda

Detaylı

ĠKLĠMLENDĠRME DENEYĠ

ĠKLĠMLENDĠRME DENEYĠ ĠKLĠMLENDĠRME DENEYĠ MAK-LAB008 1 GĠRĠġ İnsanlara konforlu bir ortam sağlamak ve endüstriyel amaçlar için uygun koşullar yaratmak maksadıyla iklimlendirme yapılır İklimlendirmede başlıca avanın sıcaklığı

Detaylı

OTOMATİK OLMAYAN TERAZİ KALİBRASYONU MEHMET ÇOLAK

OTOMATİK OLMAYAN TERAZİ KALİBRASYONU MEHMET ÇOLAK OTOMATİK OLMAYAN TERAZİ KALİBRASYONU MEHMET ÇOLAK 2 KÜTLE M k (kiloram) Uluslararası kiloram prototipinin kütlesine eşittir. Türkiye nin Tubitak-UME de bulunan prototipin numarası 54 tür. 39 mm İridyum

Detaylı

Tarla Pülverizatörünün Zorunlu Denetimine Ait Bazı Temel Verilerin Saptanması

Tarla Pülverizatörünün Zorunlu Denetimine Ait Bazı Temel Verilerin Saptanması Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2005, 1 (2), 135-141 Tarla Pülverizatörünün Zorunlu Denetimine Ait Bazı Temel Verilerin Saptanması İnci ANDIRIN, Ali BAYAT Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü,

Detaylı

TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU

TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU Dr. Suat KAYMAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı Dünya

Detaylı

NOVATEST.

NOVATEST. NOVATEST HAVALANDIRMA ÖLÇÜMLERİ HVAC Validasyon Ölçümleri Kanal Kaçak (Sızdırmazlık) Testleri Biyo Güvenlik (LAF) Kabinleri Validasyonu Çeker Ocak Validasyonu İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ İç Ortam

Detaylı

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR.

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. KSB DÜNYASINA D HOŞGELD GELDİNİZ SANTRİFÜJ J POMPALAR Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. POMPA KESİT T RESMİ POMPA ANA PARÇALARI

Detaylı

NEW HOLLAND T4 F/N/V Serisi

NEW HOLLAND T4 F/N/V Serisi NEW HOLLAND T4 F/N/V Serisi t4.75f/n/v t4.85f/n/v t4.95f/n/v Bağ ve bahçe uygulamaları için tasarlanmış, her biri kendi alanının uzmanı modellerimizle tanışın New Holland T4 F/N/V serisi traktörler kompakt

Detaylı

MAK-LAB009 DOĞAL VE ZORLANMIġ TAġINIM YOLUYLA ISI TRANSFERĠ DENEYĠ

MAK-LAB009 DOĞAL VE ZORLANMIġ TAġINIM YOLUYLA ISI TRANSFERĠ DENEYĠ MAK-LAB009 DOĞAL VE ZORLANMIġ TAġINIM YOLUYLA ISI TRANSFERĠ DENEYĠ 1. GĠRĠġ Endüstride kullanılan birçok ısı değiştiricisi ve benzeri cihazda ısı geçiş mekanizması olarak ısı iletimi ve taşınım beraberce

Detaylı

Makale. ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir

Makale. ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir Makale ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir (Qureshi ve ark., 1996; Nasution ve ark., 2006; Aprea ve ark., 2006). Bu çalışmada, boru

Detaylı

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ 1. Teorik Esaslar: Isı değiştirgeçleri, iki akışın karışmadan ısı alışverişinde bulundukları mekanik düzeneklerdir. Isı değiştirgeçleri endüstride yaygın olarak kullanılırlar

Detaylı

Meme Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar-Konik ve yelpaze hüzmeli memelerin bazı karakteristik özelliklerinin karşılaştırılması

Meme Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar-Konik ve yelpaze hüzmeli memelerin bazı karakteristik özelliklerinin karşılaştırılması Meme Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar-Konik ve yelpaze hüzmeli memelerin bazı karakteristik özelliklerinin karşılaştırılması Meme seçimine esas olacak bazı karakteristik özellikler Çizelge 4.17 de karşılaştırmalı

Detaylı

SIVI YOĞUNLUKLARININ BİRİNCİL SEVİYEDE BELİRLENMESİNİ SAĞLAYAN ÖLÇÜM DÜZENEĞİ

SIVI YOĞUNLUKLARININ BİRİNCİL SEVİYEDE BELİRLENMESİNİ SAĞLAYAN ÖLÇÜM DÜZENEĞİ 383 SIVI YOĞUNLULARININ BİRİNCİL SEVİYEDE BELİRLENMESİNİ SAĞLAYAN ÖLÇÜM DÜZENEĞİ Haldun DİZDAR Ümit Y. AÇADAĞ Orhan SAARYA ÖZET Endüstride, sıvı yoğunluğunun yüksek hassasiyetle ölçümü, başta petrol olmak

Detaylı

JET NOZULLAR JN 02 JN 01 JN 03

JET NOZULLAR JN 02 JN 01 JN 03 JET NOZULLAR JN 02 JN 01 JN 01 JN 02 2 JET NOZULLAR JN 01 JN 02 Klima tesisatlarında üfleme kanallarında kullanılmak üzere, Jet difüzörler büyük hacimli mekanlarda havalandırma işleminin tavan difüzörleri

Detaylı

Hakan GÜNGÖR Çevre Mühendisi. ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Daire Başkanlığı

Hakan GÜNGÖR Çevre Mühendisi. ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Daire Başkanlığı Bacagazı Ölçüm ve Örneklemeleri HIZ VE NEM TAYİNİ Hakan GÜNGÖR Çevre Mühendisi ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Daire Başkanlığı HIZ ÖLÇÜM STANDARTLARI TS ISO 10780 TS

Detaylı

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR 2015 BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR Bitki Koruma Ürünleri 1 Bitki Koruma Ürünü Nedir? İlaç Seçimi ve Hazırlanması BKÜ Kullanırken Uyulması Gereken Kurallar BKÜ Kullanımı

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

OAG 100A HİDROLOJİ EĞİTİM SETİ ANA ÜNİTE

OAG 100A HİDROLOJİ EĞİTİM SETİ ANA ÜNİTE 2012 OAG 100A HİDROLOJİ EĞİTİM SETİ ANA ÜNİTE www.ogendidactic.com Giriş OAG-100 Hidroloji Tezgahı ve çeşitli yardımcı modül üniteleri ile Akışkanlar Mekaniği derslerinde ayrıntılı ve kapsamlı deneysel

Detaylı