KıĢ Dağcılığı. Günlerin kısalığı Zamanlama. Ağırlık Rotaların önceden araştırılması çığ riski, kar seviyesi Rota seçimi Soğukla başa çıkma Sıvı alımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KıĢ Dağcılığı. Günlerin kısalığı Zamanlama. Ağırlık Rotaların önceden araştırılması çığ riski, kar seviyesi Rota seçimi Soğukla başa çıkma Sıvı alımı"

Transkript

1 KIġ TEMEL EĞĠTĠMĠ

2 KıĢ Dağcılığı Günlerin kısalığı Zamanlama Dağa yaklaşım Tırmanış Dağdan Dönüş Ağırlık Rotaların önceden araştırılması çığ riski, kar seviyesi Rota seçimi Soğukla başa çıkma Sıvı alımı

3 KıĢ Dağcılığı Ocak yakıt miktarı Çadır kurulumu Çadır düzeni Yiyeceklerin korunması seçimi

4 Kar Sıfır derecedeki havada nemin kristalleşip yoğunlaşarak yeryüzüne düşmesidir. Kış etkinliklerinin çoğu karda ve buzda yapılmaktadır. Kar oluşur, bozuşur ve erir. Bozuşum aşamaları

5

6 Karın Değişimi Karın değişimi yağdığı andan başlayarak kristal haline gelene kadar devam eder. Karın değişimi 1. Havanın ısısına. 2. Rakıma. 3. Nem durumuna. 4. Arazinin yönüne ( doğu batı kuzey güney ). 5. Meteorolojik şartlara ( rüzgar yağmur vs. ) bağlı olarak değişim gösterir.

7 Kar çeşitleri 1. Toz kar : yeni yağan karın değişime uğramamış halidir. 2. Tahıl kar: karın güneşte yavaş yavaş eriyerek topaklaşmasıdır 3. Çürük kar : genellikle ilk baharda erimeye yüz tutmuş su miktarı fazla olan kardır 4. ÇözülmüĢ kar kabuğu : kar erimeye yüz tutuktan sonra yeniden donarak üstü don altı çözülmüş kardır. 5. Rüzgar kabuğu : rüzgarın esmesinden sonra karın üst katmanının donmasıdır. 6. Cam buz : kayaların üzerinde oluşan ince kaygan buzdur. 7. GüneĢ fincanı : arazinin üzerindeki kar rüzgar esmesiyle donar. Donduktan sonra erimeye başlayarak değişik şekiller almasıdır.

8 KıĢ Dağcılığında Kamp Yeri Seçimi 1. Mümkünse yola yakın olmalıdır. 2. Araziye hakim olmalıdır. 3. Çalışma alanına yakın olmalıdır. 4. Taş düşmelerine karşı kayanın direk altında olmamalıdır. 5. Çığ riski taşıyan yerlerde olmamalıdır. 6. Korniş altları ( kar balkonu ) olmamalıdır. 7. Dere içlerinde olmamalıdır. 8. Etkili rüzgara karşı ( olanak varsa ) olmamalıdır.

9 KıĢ Dağcılığında Kamp Yeri Seçimi

10 KıĢa Özel Malzemeler - Kamp Malzemeleri - Ortak Kamp Malzemeleri - Teknik Malzemeler - KıĢa Özel YürüyüĢ Malzemesi - Kurtarma Malzemeler

11 Kamp Malzemeleri 1. 4 veya 5 mevsimlik çadır. 2. En az 15 derecelik comfort uyku tulumu. 3. İzole mat altlığı. 4. Mat. 5. Kafa feneri ( lamba ) ve pil. 6. Mumluk ve mum. 7. Termos 8. Yemek pişirme takımı. 9. Ocak ve yedek yakıt

12 Ortak Kamp Malzemeleri Bazı malzemeler hem kamp hem de teknik malzeme olarak kullanılmaktadır. 1. Kürek 2. Baton 3. Bıçak 4. Termos 5. Fırça. 6. Harita,pusula, gps, altimetre, barometre

13 Teknik Malzemeler 1. Kazmalar 2. Krampon 3. Özel İp 4. Kar Küreği ( Çığ Testi) 5. Kar Plakası( Deadman) 6. Buz Vidası 7. Kar Kazığı 8. Buz Çekici

14 KıĢa Özel YürüyüĢ Malzemesi 1. Hedik 2. Tur Kayağı 3. Batonlar

15 Kurtarma Malzemeler 1. Çığ Sondası 2. Çığ Kaytanı 3. Biebs

16

17

18 Çadır Kurma Kış dağcılığında çadır kurma iki şekilde yapılmaktadır. 1. Uygun havalarda. 2. Fırtınalı ve yağışlı havalarda.

19 Çadır / çadırlar için uygun yer, dağ ve vadi rüzgar akış yönü tespit edildikten sonra ( bir kaç çadırın bir arada kurulmasında fayda vardır. Kar duvarı yaparken ortak çalışma kolaylık sağlayacaktır ) karın üzerindeki toz kar temizlenene ve basılana kadar bölge kürekle temizlenir. Çadır kurulacak alanın içindeki kar alınır. Bu kar hiçbir zaman yere zeminine ( toprağa ) kadar alınmamalıdır. Çünkü kar ; toprak zeminle çadır arasında izolasyon sağlamaktadır. Çadır altlığı yere serilip çadır üzerine yayıldıktan sonra ağır çantalar çadırın içine konur. Bu hareket çadırın rüzgara kapılıp uçmasını önler. Çadırın sabitleme çivileri ; önce rüzgarın geliş yönüne daha sonra rüzgar altı tarafına uygulanır. Kışın toprak sert olacağından veya toprağa ulaşılamayacağından sabitleme çivileri bazen işe yaramayabilir. Bu durumlarda içine kar doldurulmuş naylon poşetler kara gömülüp çadır bu poşetlere bağlanabilir.

20 Başka bir yöntem ise ; çadır sabitleme çivileri kara saplandıktan sonra üzerlerine su döküp donmaları sağlanır. Not : bu durumda çadır çivilerini kardan çıkarmak zor olduğundan dikkatli olunmalıdır. - Faaliyet sırasında kamp malzemeleri kar altında bırakılmamalı, donabilecek malzemeler,ıslanmaması gerekenler, sıcak tutulması gerekenler için tedbir alınmalı, yangın çıkarma riski olanlar için dikkatli olunmalıdır. - Faaliyet sonrasında, nemli ve ıslak olanlar mutlaka kurutulmalı, bir sonraki faaliyet için temizlikleri yapılmalı, arızalı olanlar şehirde tamir edilmeli, koruyucu kılıfları yoksa temin edilmelidir. - En önemlisi faaliyet öncesinde listelenmiş malzemeler mutlaka tek tek kontrol edilmeli ayar yapılması gerekenler ayarlanmalıdır. Unutmayalım ki kötü hava koşullarında bakım onarım ve tamirat oldukça güç yada imkansız olacaktır.

21 Çevre Düzeni Kışın çadır kurulduktan sonra fırtınalı havalarda çadırın fırtınadan korunabilmesi için çadırların etrafına kar duvarı yapılmaktadır. Kar kesilecek bölge kazma ile çizilir. Kürekle kesildikten sonra parçalar halinde alınarak çadırın en az 50 cm. Uzağından başlayarak çadırın boyunu gecene kadar duvar örülür. Duvar örülürken bağlantı noktalarının bir birilerinin üzerine gelmemesine dikkat edilmelidir.

22 Kar Duvarı

23 Kar Duvarı

24 Kar Duvarı

25 Kar Duvarı

26 Çadır Düzeni Çadır Ġçi : - Acil malzemeler her ortamda kolaylıkla ulaşılacak yerde muhafaza edilmelidir. - Her malzemenin belirli bir yeri olmalıdır. İstenilen malzeme istenildiği anda kolayca bulunmalıdır. - Kıyafetler çadırın belirli bir bölgesinde toplanmalı, istenildiğinde yastık olarak kullanılabilinir. - Malzeme ve teçhizat çadırın iç ve dış tentesini birbirine yapıştırmamalıdır.

27 Çadır Bagajı / Bagajları : - Kış dağcılığında / eğitimlerinde karlı ortamda çalışılacağından ve bütün eşyalar çadırın içinde bulundurulamayacağından bir kısım eşya dışarıda veya bağaj / bağajlarda kalacaktır. - Malzemelerin karla ıslanmasını ve donmasını önlemek için teknik malzemeler hariç diğer bütün eşyalar büyük boy naylon torbalara doldurularak ağızları sıkıca bağlanmalıdır. Sırt çantası, ayakkabılar, yiyecekler, su yapmak için toplanan içinde kar biriktirilen torba. fırça vs. dır

28 Kış kampçılığında su eritmek için kar alınacak alanlar ile tuvalet bölgesindeki kar alanları önceden belirlenmelidir. Su elde etmek için karları plastik poşetlere doldurarak çadır bagajlarına stoklanabilir.

29 Isı Kaybı Kış dağcılığında hayatın idame edilebilmesinde en önemli etken vücut ısısının muhafaza edilmesidir. Vücut beş değişik yolla ısı kaybetmektedir. 1. Radyasyon 2. Solunum 3. Temas 4. Transfer 5. Sindirim ve terleme

30 Radyasyon Vücut tarafından üretilen ısı kendi isteğimiz dışında radyasyon olarak dışarıya itmektedir. Giysilerle radyasyonu tutmak imkansızdır. Radyasyonu tutmanın tek yolu alüminyum folyoya sarmaktır.

31 Solunum Ciğerlerdeki havanın dışarı atılması sonucu vücut ısı kaybetmektedir. Bu yolla vücut aynı anda ; radyasyon, buharlaşma ve solunum yoluyla ısı kaybetmektedir. Kışın çok soğuk havalarda soğuk havanın solunum yollarına gitmesini önlemek için ağız ve buruna maske takılmaktadır.

32 Temas Isı moleküllerinin bir nesneden diğer nesneye aktarılmasıdır. Soğuk veya sıcak bir nesneye dokununca vücut nesnelerin ısısını / soğuğunu kendi ısı seviyesiyle eşitleyene kadar ısı kaybeder.

33 Transfer Vücudun bir nesneden ısı alıp ısı vermesidir. Her zaman vücudun etrafını saran sıcak hava perdesi vardır. Bu sıcak hava perdesinin ısısı vücut sıcaklığıyla eşittir.. Rüzgar bu ısı perdesini dağıttığı zaman vücut ısı kaybeder.

34 Terleme ve Sindirim Vücut kendi ısısını muhafaza etmek fazla ısıyı dışarı atmak için terleme yapar. Terleme sıcak havanın dışarı atılması olayıdır. Sıcak hava soğuk havadan daha hafif olduğundan yükselecektir. Yükselen havanın yerini alacak olan soğuk hava vücudun soğumasını sağlayacaktır. Tuvalet ihtiyacı giderilme sırasında ısı kaybedilir.

35 Giysiler Kış dağcılığında vücudu korumanın en etkin yollarından birisi de uygun kıyafet seçimidir. 1. Dış katman kıyafetler. 2. Ara katman kıyafetler. 3. İç katman kıyafetler

36 DıĢ (katman) kıyafetler 1. Gövde : üst ( mont ) alt (salopet ) gore tex kıyafet. Kıyafetler fazla dar veya fazla geniş olmamalıdır. 2. BaĢ : uygun bir külah veya balaklava +gözlük. Gözlük karın kör edici etkisine karşı etrafı kapalı olmalıdır.

37 3. Ayak : Koruyucu 4 x 4 deri veya plastik ayakkabı + yün çorap plastik ayakkabının içinde çoraplar terleyeceğinden yedek çorap mutlaka bulundurulmalıdır. Ayakkabılar ayağın numarasından en az 1 veya 2 numara büyük olmalıdır. Dar ayakkabılarda donma riski daha yüksektir. 4. Eller : 1,2 veya 5 parmak iç eldiven. Gore tex veya su geçirmeyen dış eldiven. Bandocu eldiven.

38 ** 1-2 parmaklı eldivenler daha fazla sıcak tutar fakat çalışmayı zorlaştırır. Çalışmak için 5 parmaklı, korumak için 2 parmaklı eldiven bulundurmak yaşamı kolaylaştıracaktır. Yedek eldiven bulundurulmalıdır.

39

40

41 2. Ara katman kıyafetler İçimize giydiğimiz kıyafetler dört değişik malzemeden yapılmaktadır. 1. Pamuklu. 2. Yünlü. 3. Sentetik ( likra ). 4. Karışık kıyafetler ( yün + sentetik ).

42 1. Pamuklu giyecekler : Pamuklu giyecekler ıslandığında % 95 oranında su tuttuğundan dolayı kış dağcılığında tercih edilmez. Not : 1. Islak nesnelerin iletkenliği % 25 artar. 2. Üşütme oranı kuru nesnelere göre % 9 daha fazladır. 2. Yünlü giyecekler : Yünlü giyecekler kış için birinci öncelikli olarak tercih edilebilir. Isıyı koruma özelliği diğer malzemelere kıyas edilemeyecek derecede yüksektir. Islanmama süresi çok uzundur. Tek dezavantajı ıslanınca kuruma süresi uzun zaman almaktadır.

43 3. Likra ( sentetik ) giyecekler : Likra giyecekler kış için tercih edilebilir kıyafetlerdir. Islanmama süresi uzundur. Islanınca kısa zamanda kururlar. Isıyı koruma özelliği yünlü kıyafetlere oranla daha düşüktür. 4. KarıĢık kıyafetler : Yün ve sentetik kumaşların ortak kullanılması sonucu dağcılık sporu yapanlar için ideal bir kumaş üretilmiştir. Isıyı tutma ve kısa sürede kuruma avantajı artırmıştır.

44 Kış dağcılığında tüm koruyucu kıyafetlerin giyilmediği zaman ara kıyafetler giyilir. Bu tip kıyafetler genellikle polar tipi kıyafetlerdir. Polarlar uzun süre ıslanmama, ıslansa bile kısa sürede kuruma özelliğine sahiptir. Polarların rüzgarı tutma özelliği yoktur. Kışın kıyafetler ince kumaştan seçilir bir kaç kat üst üste giyilir. Bu tip giyim tarzına dağcılıkta lahana tip giyinme denir. Her kıyafetin arasında hava kalacağından termos görevi görür. Islanan kıyafet çıkarılıp en dışa giyilir veya sırt çantasının üzerine serilip hava akımıyla kuruması sağlanır.kurumayan kıyafetler ; çadırın içine serilerek veya uyku tulumunun içine konularak kurutulabilir.

45 3. Ġç katman kıyafetler Atlet, fanila, don,çoraplar ve bandocu aldiven.

46 Gore-tex KumaĢlar Su, rüzgar geçirmezliği ve nefes alabilme özelliği sayesinde dış giysiler için en uygun kumaştır. Gore tex zarının her cm karesinde yaklaşık 1,5 milyar gözenek bulunmaktadır. Her bir gözeneğin boyutu bir yağmur damlasından kere daha küçüktür. Gore tex teki her bir gözeneğin boyutu su buharı molekülünden 700 kat daha büyük olduğundan zar rahatlıkla nefes alır. Z-liner : zar astara monte edilmemiştir. Light : zar astara monte edilmiştir. 2 - kat : zar dış kumaşa lamıne edilmiştir. 3 kat : zar dış kumaşa ve astara lamine edilmiştir.

47

48 KıĢ Faaliyetlerine Beslenme Günlük 5000 kalori ve üzeri alınması gereklidir. Bu irtifa, rota zorluk derecesi, tırmanış süresi vs. durumlarına göre değişebilir. Kış faaliyetlerinde gıda ve sıvı alımında dikkat edilecekler: 1. Suyu alınmış gıdalar tercih edilmeli 2. Besin değeri yüksek olmalı ( %50-70 Karbonhidrat, %20-30 Protein, % 20 Yağ olmalı) 3. Az yer kaplamalı ve hafif olmalı 4. Kolay pişirilmeli 5. Fazla çöp çıkarılmamalı 6. Mutlu eden özel yiyecekler uzun faaliyetlerde tercih edilmeli 7. Su ile çoğaltılabilmeli 8. Denenmemiş yiyecekler alınmamalı 9. Mineral karşılayıcı baharatlar tercih edilmeli

49 Sıvı Alımında Dikkat Edilecekler 1. Tuz yada Mineral tabletler götürülmeli 2. Tuz- şeker- limon tuzu ile desteklenmeli 3. Kalsiyum Sandozla zenginleştirilmeli 4. Vücut ısısına yakın ısılarda sıvı alınmaya çalışılmalı 5. Su yaz faaliyetlerine oranla daha fazla tüketilmeli

50 KıĢın YürüyüĢ Tekniği Yürüyüş tekniği ; yumuşak karda, sert karda ve buzulda olmak üzere 3 şekilde yapılmaktadır. Her yürüyüşün kendine göre geçerli kuralları ve teknik malzemeleri vardır. Her yürüyüşte ; Düz yürüyüş, dik çıkış, iniş ve yatay geçiş teknikleri uygulanmaktadır.

51 YumuĢak Karda YürüyüĢ Tekniği 1. Düz yürüyüģ 1. Karda iz açmak sporcular arasında sıra ile yapılır. 2. Yorulan en arkaya geçer. 3. Adım aralıkları iyi ayarlanmalı ve aynı ize basmaya çalışılmalı. 4. Adım araları kısa atılmalıdır ( inişin tırmanışı da düşünülmelidir ) 5. Çığ tehlikesi olmayan yerlerde yarım topuk kuralı uygulanmalı ( bir kaç yürüyüşçüden sonra arkada gelenler için iz açılmış olur ve iz açıp gurubun sonuna gelenler dinlenme imkanı bulur ) 6. İz açma karın ve arazinin durumuna göre ayarlanmalıdır.

52 2. Dik çıkıģ; tırmanış süresince ( kramponsuz ) ayakkabının burnu ile kara kuvvetli vurularak iz açılır. İlerideki ayak sabitlenene(kilitleme) kadar diğer ayak kaldırılmaz. Arkadan gelenler açılmış izlere ayakkabılarının burunlarıyla vurarak tırmanışa devam ederler 3. ĠniĢ ; iniş süresince ( kramponsuz ) ayakkabıların topukları ile kara kuvvetli vurularak iz açılır. Arkadan gelenler açılmış izlere ayakkabılarının topuklarıyla vurarak inişe devam ederler.

53 4. Yan geçiģ : yan geçiş süresince ( kramponsuz ) iki türlü yürüyüş vardır. Sağ ayak veya sol ayak yamaç tarafında olabilir. Her iki durumda da yamaca bakan ayağın dış kısmı vadiye bakan ayagın iç kısmı ile önce karda iz açılır ve tam taban basmaya çalışılır. Gerekir ise ayağın dış ve iç kısımlarıyla kara birkaç kez sert vurularak ayak tabanının tam oturmasına çalışılır. Tam taban kara oturduğu zaman tutunmak için geniş zemine sahip olur ki bu da emniyeti artırır. Not : ayakkabıların altında kar birikebilir. Bu kar ayakkabı tabanının zemine iyi oturmasına engel olabilir. Emniyetli alanlarda ayakkabılar birbirlerine vurularak karın dökülmesi sağlanır.

54 Sert karda yürüyüģ tekniği Yürüyüşcünün üzerinde yürüdüğü zaman karın üst tabakasının kırılmadığı ( bazen kırılabilir ) kar tipidir. Sert karda emniyet için gerekliyse krampon kullanılmalıdır 1. Düz yürüyüş 1. Tırmanış(dik çıkış). 2. İniş. 3. Yan geçiş teknikleri vardır. Bu yürüyüşte arazinin eğimine bağlı olarak krampon kullanılabilir. Krampon kullanılırken ; krampon dişlerinin giysilere takılıp yırtmamasına dikkat edilmelidir. Kramponla 3 değişik yürüyüş tekniği vardır

55 1. Vak vak ( bady ) : özelikle derecelik eğimler arasında ayaklar hafif yana açılarak yürünür. Ayak burunları dışarıya bakar. 2. Fransız tekniği ( french ) : derecelik eğimler arasında vak vak için geç front poınt için erken olduğundan fransız tekniği kullanılır.bu tip teknik yürüyüşlerde sağ ve sol ayak tırmanış önceliği arasıra değiştirilerek çalışan kas gruplarının dinlendirilmesi sağlanır. Adım atarken krampon uçlarının giysilere takılmamasına özen gösterilmelidir. 3. Ayak burnu ( front poınt ) : 55 derece ve üzerindeki eğimlerde sadece ayak burnu kullanılarak yürünür. Çok yorucu olduğundan tırmanıştan önce özel antrenman yapılarak ayak bilekleri güçlendirilmelidir. Anılan dereceler kişiden kişiye değişebilmektedir.

56 Korniş ( Kar Balkonu) Kışın zirve yapan dağcıları bekleyen tehlikelerden birisi de kar balkonudur. ( korniş ) kar balkonunun meydana gelebilmesi için üç ana durum gereklidir. 1. Yeterli kar. 2. Kar ' ı taşımak için rüzgar. 3. Yeterli eğim. ( derece arası ) Rüzgar tarafından dairesel olarak sürüklenen ve kırılan kar partikülleri zirvelerde ve uygun toplanma alanlarında rüzgar altı bölgelere gelecek şekilde yığılma yapar ve askıda kalır. Kar balkonunu tespit etmek genellikle güçtür ve çok tehlikelidir. Kar balkonu bazen kendi ağırlığıyla bazen dağcılar tarafından kırılır ve düşer. Düşme anında dağcıyı da beraberinde sürükler. Kırılıp düşen kar tabakaları uygun ortam varsa çığlara da sebep olabilir.

57

58

59

60 Kışın Tehlikeli Durumlar Kışın Tehlikeli yerlerde yürüyüş (çığ, korniş, taş düşmesi vs.) geçer iken; girmeden önce; - Sabah erken saatte girilir. - Bilgilendirme yapılır - Çanta perlonları gevşetilir. - Parkurdan geçerken uzun adım atılır. - Teker teker geçilir(geniş aralıklarla ). - Dik çıkış yapmalıyız. - Var ise verici alıcı sinyali açılır. - Çığ kaytanı açılır. - Geçen kişiyi gözlemlenir. Girdikten sonra; - Sessiz olunmalı - Seri olunmalı

61 Çığ anında; - Bağırırız. - Çığ fark edildiğinde kaytan ve çantayı atarız hareketli olarak yüzeyde kalmaya çalışırız. - Çığa maruz kaldığımızda cenin pozisyonunda kalmaya çalışırız. Kıpırdayarak boşluk yaratılmaya çalışılır. - Derin nefes alınarak enerji harcamamaya çalışırız. - Dere ve vadilerde geçişte kayalara yakın yürümemeliyiz.

62 Kazma ve Kulanım Alanlar Dağcının ; 1. Tırmanışta, 2. İnişte, 3. Yan geşişte, 4. Ana emniyet noktası kurmada, 5. Düşmelerde kendini veya ekibini emniyete aldığı sertleştirilmiş alüminyumdan yapılmış bir malzemedir. Kullanım durumuna göre iki gruba ayrılmaktadır. 1. Klasik kazma. 2. Yarı teknik kazma 3. Teknik kazma.

63

64 Kazmanın taģınması Kazmanın kullanıcıya göre boy oranı kazmalar ; yapılışlarına göre 53,60, 67, 75, 80 ve 85 cm uzunluğundadırlar. ( özel yapım kazmalar hariç ) kazma uzunluğu kullanım bakımından önemli bir faktördür. Kazma faaliyet alanına çanta içerisinde, çanta bağlama noktalarında uç korumaları var iken taşınmalıdır. Kazma baston tutuş yada elde yaray tutuş yapılarak da taşınabilir.

65 Kazmanın Doğru - YanlıĢ kullanımı Ayakta duran bir dağcı kazmayı eli ile tuttuğunda kazmanın ucu yere değmelidir. Fazla uzun ve kısa kazma kullanıcıyı rahatsız edeceğinden kazma seçimi yapılırken kullanıcının ve kazmanın boyu dikkate alınmalıdır. Kazma kullanılırken dik iniş veya çıkışlarda her iki elde olabilir. Yan geçişte sırt tarafında olmalıdır.

66 Kazma ile Ġz Açma

67 Kazma ile DüĢüĢler - Kazma ile kafa yukarıda yüz üstü düşüş. (Tırmanırken ve arka arka aşağı iner iken öne kapaklanmak) - Kazma ile kafa aşağıda yüz üstü düşüş. - (İner iken kapaklanmak) - Kazma ile kafa yukarıda sırt üstü düşüş. ( İner iken sırtüstü düşmek - Kazma ile kafa aşağıda sırt üstü düşüş. (Çıkarken yada ineriken sırt üstü düşmek)

68

69

70 Kazma ile Yürüme Teknikleri TırmanıĢlarda; Baston tutuģ; yanda tutulur. Yaklaşık 30 derece eğime kadar olan yerlerde. Kazıklama; dik çıkışlarda çift el tutulara öne saplanır. Eğim artmıştır. Çapraz tutuģ; vucuda kazmanın çapraz tutularak ucunun kara saplanma pozisyonu. Dik veya tümsek gibi yerlerde Yatay tutuģ; kazma yan tutularak kendine doğru çekilir. Artık ayakda durulamıyordur.

71 Not: Zigzag çıkışlarda kazma yamaç taraflarında tutulur. Dönüş noktalarında kazma saplanır ve iyi bir duruş sağlandıktan sonra bilek perlonu diğer bilek geçirmeden değişim yapılmaz ve kazma kaldırılmaz.

72 ĠniĢlerde; Baston tutuş Çapraz tutuş Sabitleme

73 KıĢ Rastlanan Rahatsızlıklar 1. Soğuk şişmesi 2. Donmuş ayak. ( ayak siperi ) 3. Hipotermi 4. Donma 5. Kar körlüğü 6. Beyaz körlüğü

Çadırlar Çadırın Parçaları

Çadırlar Çadırın Parçaları Çadırlar Çadırın Parçaları Poller, pol doktoru, çadır kazıkları, germe ipleri, sabitleme lastikleri, metal askı. 11.04.2018 271 Çadırlar Çadır seçerken nelere dikkat etmeliyim Amaca uygunluğuna, Kaç kişilik

Detaylı

Kar duvarı-tur kayağı ile barınak yapma

Kar duvarı-tur kayağı ile barınak yapma Kar duvarı-tur kayağı ile barınak yapma Kayaklar tavanı kapayacak kar bloklarına destek olacaklardır. Girişi de tünel şeklinde yapın. 11.04.2018 132 Kaya, kar duvarı ve panço ile barınak yapma Düz veya

Detaylı

KARŞIYAKA DAĞCILIK KULÜBÜ KAMPÇILIK KAMP YERİ SEÇİMİ VE ÖZELLİKLERİ

KARŞIYAKA DAĞCILIK KULÜBÜ KAMPÇILIK KAMP YERİ SEÇİMİ VE ÖZELLİKLERİ KAMPÇILIK KAMP YERİ SEÇİMİ VE ÖZELLİKLERİ KAMP YERİ SEÇİLİRKEN ETKİNLİK ÖZELLİĞİNE GÖRE YER SEÇİMİ YAPILMALIDIR. 1. ARAÇ VEYA YAYA YOLUNA YAKIN OLMALIDIR. 2. SUYA YAKIN OLMALIDIR. 3. BÖLGENİN 3 / 2 SİNE

Detaylı

Teknik Malzemeler Kask

Teknik Malzemeler Kask Teknik Malzemeler Kask Doğa sporlarında vazgeçilmez bir güvenlik malzemesidir. Dış kaplamaları plastiktir. İçleri perlon banttan veya köpük malzemeden olabilmektedir. 11.04.2018 386 Teknik Malzemeler Kask

Detaylı

Bivak. Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir.

Bivak. Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir. Bivak Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir. Bu planlı veya plansız yapılabilir. 11.04.2018 101 Planlı Bivak Bir

Detaylı

Kazma, Krampon, 30m yarım ip, kısa buz vidası, birkaç çeşit sikke ve yeterince perlon ve pursik. Kullanılan

Kazma, Krampon, 30m yarım ip, kısa buz vidası, birkaç çeşit sikke ve yeterince perlon ve pursik. Kullanılan Faaliyet ERCİYES KUZEY BUZULU-BATI SIRTI TRANSI Faaliyetin 1. gün 10 saat 30 dk Tarihi 4-5 Temmuz 2015 Yeri Kayseri-Erciyes Süresi 2. gün 3 saat 30 dk Türü Alpinizm Güzergâh Hacılar - Dağ Evi - Tarak Kayalar

Detaylı

FAALİYET RAPORU. Kaldı Sivrisi Süper Kulvar. Türü. Tarih Yeri Aladağlar / Niğde Süresi Güzergâh

FAALİYET RAPORU. Kaldı Sivrisi Süper Kulvar. Türü. Tarih Yeri Aladağlar / Niğde Süresi Güzergâh Faaliyet FAALİYET RAPORU Kaldı Sivrisi Süper Kulvar Tarih 18.05.2016 Yeri Aladağlar / Niğde Süresi Güzergâh Sıyırma Boğazından zirveye 1,5 saat çıkış 1 saat dönüş Sıyırma boğazı Güzeller Batı Çanağı Kaldı

Detaylı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı Teknik Malzemeler İpler İp bakımı İpte yaşanan düşüşleri kaydedin. İpte hasar varsa hasarlı yeri kesin ve ucunu yakın. İpe basmayın. 11.04.2018 351 Teknik Malzemeler Karabinalar Karabinalar, farklı yapılarda

Detaylı

Kapılara hava akımı yeterliyse içerde ocak yakabilirsiniz.

Kapılara hava akımı yeterliyse içerde ocak yakabilirsiniz. Kar mağarası Kapılara hava akımı yeterliyse içerde ocak yakabilirsiniz. Ocak yakma zamanlarının dışında kapıları mümkün olduğunca kapalı (kar bloğu, çanta vb.) tutun. 11.04.2018 176 11.04.2018 177 11.04.2018

Detaylı

Çünkü Sochi de hava durumu diğer yereler göre daha yumuşaktır.

Çünkü Sochi de hava durumu diğer yereler göre daha yumuşaktır. WAX VE KAYAK BAKIMI WAX VE KAYAK BAKIMI Kayak türleri Kayakları seçme kuralları Klasik kayaklar Paten kayaklar Yeni kayaklar Kayak temizleme Parafin Kuru wax Yaş wax Structur Kayaklar geçmiş yıllara göre

Detaylı

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak,

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak, BT2K PU ELAST Bitüm-Poliüretan Esaslı Çift Komponentli Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı Bitüm-Poliüretan esaslı, çift bileşenli, hızlı kürlenen, kalıcı ve yüksek esnekliğe sahip, soğuk uygulanan su yalıtım

Detaylı

SU HALDEN HALE GİRER. Nazife ALTIN. Fen ve Teknoloji

SU HALDEN HALE GİRER. Nazife ALTIN. Fen ve Teknoloji SU HALDEN HALE GİRER SU DÖNGÜSÜ Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. Havanın bir kısmı dolaylı yoldan ısınır. Karalar ve suların ısınması sırasında bunlarla temas

Detaylı

Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı

Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı Emniyet noktaları için kaya yüzeyi (varsa) tercih edilmelidir. Hava ısısındaki değişimler ve fiziki yapı farklılıkları beklenmeyen kırılmalara neden olabilir! Bu tür

Detaylı

FAALİYET RAPORU KATILIMCILAR. Karşılaşılan Su Kaynakları Tehlikeler Zemin ROTA BİLGİSİ 1. GÜN

FAALİYET RAPORU KATILIMCILAR. Karşılaşılan Su Kaynakları Tehlikeler Zemin ROTA BİLGİSİ 1. GÜN ROTA BİLGİSİ 1. GÜN KATILIMCILAR FAALİYET RAPORU Faaliyet Adı ULUDAĞ DİAGONAL MİX TIRMANIŞ ROTASI Faaliyet Tarihi 07,01,2018 Faaliyetin Yeri BURSA Faaliyetin Türü Mix Faaliyetin Süresi 1 gün Yaklaşım Güzergahı

Detaylı

9-11 Aralık 2016 Erciyes Dağı Kış Tırmanışı Faaliyeti Raporu Hazırlayan: Katılımcılar: Amaç: Hava Durumu: Ay durumu: Kamp Malzemeleri:

9-11 Aralık 2016 Erciyes Dağı Kış Tırmanışı Faaliyeti Raporu Hazırlayan: Katılımcılar: Amaç: Hava Durumu: Ay durumu: Kamp Malzemeleri: 9-11 Aralık 2016 Erciyes Dağı Kış Tırmanışı Faaliyeti Raporu Hazırlayan: Berk Kamber Katılımcılar: Berk Kamber(lider), Tuba Yıldırım, Atilla Muratlı, Salih Topçu, Ferdi Sarıbal, Asude Demirci, Sema Büyük,

Detaylı

FAALİYET RAPORU KATILIMCILAR. Kamp Alanı Karşılaşılan Su Kaynakları Tehlikeler Zemin ROTA BİLGİSİ 1. GÜN

FAALİYET RAPORU KATILIMCILAR. Kamp Alanı Karşılaşılan Su Kaynakları Tehlikeler Zemin ROTA BİLGİSİ 1. GÜN ROTA BİLGİSİ 1. GÜN KATILIMCILAR Faaliyet Adı Uludağ Diagonal/Küçük zirve Faaliyet Tarihi 22 Aralık 2018 Faaliyetin Yeri Bursa/Uludağ Faaliyetin Türü Alpin Faaliyetin Süresi Günübirlik Yaklaşım Güzergahı

Detaylı

Kamp Malzemeleri: Çadır, uyku tulumu, mat, ocak, yemek takımı vs.

Kamp Malzemeleri: Çadır, uyku tulumu, mat, ocak, yemek takımı vs. Etkinliğin Adı: Hasandağı (3268 m) Kış Zirve Tırmanışı Etkinliğin Bölgesi: Helvadere / AKSARAY Etkinliğin Tarih: 27/28 Şubat 2010 Etkinliğin Türü: Eğitim Etkinliğe Katılanlar: Seyhan Çolak (Lider), Nezihe

Detaylı

ÇIĞ ÖNCESİNDE ÖNCELİKLE ÇIĞ BÖLGELERİNE YENİ YERLEŞİM BİRİMLERİ KURULMAMALI. ÇIĞ VE SEL YATAKLARINDA VAR OLAN YAPILAR DERHAL KALDIRILMALI.

ÇIĞ ÖNCESİNDE ÖNCELİKLE ÇIĞ BÖLGELERİNE YENİ YERLEŞİM BİRİMLERİ KURULMAMALI. ÇIĞ VE SEL YATAKLARINDA VAR OLAN YAPILAR DERHAL KALDIRILMALI. ÇIĞ VE KORUNMA ÇIĞ ÖNCESİNDE ÖNCELİKLE ÇIĞ BÖLGELERİNE YENİ YERLEŞİM BİRİMLERİ KURULMAMALI. ÇIĞ VE SEL YATAKLARINDA VAR OLAN YAPILAR DERHAL KALDIRILMALI. Mevcut yapılar, çığ bölgesinden kaldırılana kadar

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

FAALİYET RAPORU. Kaldı Kuzey Buzulu ve Kulvarı Tırmanışı. Tarih Yeri Aladağlar / Niğde Süresi Güzergâh. Türü

FAALİYET RAPORU. Kaldı Kuzey Buzulu ve Kulvarı Tırmanışı. Tarih Yeri Aladağlar / Niğde Süresi Güzergâh. Türü Faaliyet FAALİYET RAPORU Kaldı Kuzey Buzulu ve Kulvarı Tırmanışı Tarih 17.05.2016 Yeri Aladağlar / Niğde Süresi Güzergâh Sıyırma Boğazından zirveye 7.5 saat çıkış / 8.5 saat Türü B1 AD+ Kar/Buz Sarımehmetler

Detaylı

Tantimber Cephe UYGULAMA ÖNERİLERİ

Tantimber Cephe UYGULAMA ÖNERİLERİ www.tantimber.com Tantimber Cephe UYGULAMA ÖNERİLERİ İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ Önce İnsan Çalışmaya başlamadan önce, tüm iş güvenliği önlemlerinin alınması gerektiğini hatırlatırız. Gerekli güvenlik teçhizatlarının

Detaylı

Tırmanılan Rotada -Genel zorluk: TD -Yükseklik : m -Hedeflenen ve Harcanan Zaman : 6 saat, 6 saat 50 dk -Kazanılan ve kaybedilen yükseklik : 400 m

Tırmanılan Rotada -Genel zorluk: TD -Yükseklik : m -Hedeflenen ve Harcanan Zaman : 6 saat, 6 saat 50 dk -Kazanılan ve kaybedilen yükseklik : 400 m Etkinliğin; Adı: Mangırcı Kuzey Duvarı Fire Thru The Crux Rotası Bölgesi, Tarihi: ALADAĞLAR - Niğde 16-07-2011 Hedefi, Türü: Mangırcı Kuzey Duvarı Fire Thru The Crux Rotası Etkinliğe katılanların isimleri:

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

FAALİYET RAPORU Kaletepe Kuzey-Batı Duvar Tırmanışı

FAALİYET RAPORU Kaletepe Kuzey-Batı Duvar Tırmanışı Faaliyet Faaliyetin Tarihi Güzergâh 07/09.07.2012 Sarı Memetler- Kaletepe Kuzey Batı Sırtı FAALİYET RAPORU Kaletepe Kuzey-Batı Duvar Tırmanışı Yeri Aladağlar Süresi 5 Türü Teknik tırmanışı Kat Edilen Yol

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

FAALİYET RAPORU KALETEPE GÜNEYBATI YÜZÜ YELKOVAN ROTASI. 1 Doğa Aktiviteleri Grubu. Kaletepe Güneybatı Yüzü Yelkovan Rotası

FAALİYET RAPORU KALETEPE GÜNEYBATI YÜZÜ YELKOVAN ROTASI. 1 Doğa Aktiviteleri Grubu. Kaletepe Güneybatı Yüzü Yelkovan Rotası Faaliyet Kaletepe Güneybatı Yüzü Yelkovan Rotası KALETEPE GÜNEYBATI YÜZÜ YELKOVAN ROTASI Faaliyet Tarihi 2014.06.14 Yeri Aladağlar-Niğde Süresi 6 saat Türü C3 Duvar Güzergâh Sarımemet yurdu(kamp)-zirve-kamp

Detaylı

ERİME DONMA KAYNAMA YOĞUNLAŞMA SÜBLİNLEŞME

ERİME DONMA KAYNAMA YOĞUNLAŞMA SÜBLİNLEŞME ERİME DONMA KAYNAMA YOĞUNLAŞMA SÜBLİNLEŞME HAL DEĞİŞİMİ Katı eriyerek sıvıya, süblimleşerek gaza dönüşür. Sıvı buharlaşarak gaza, donarak katıya dönüşür. Gaz yoğunlaşarak sıvıya, depozisyon ile ise katıya

Detaylı

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz.

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz. AKINLAR ŞÖMİNE... yeni ısı kaynağı... Değerli Müşterimiz, AKINLAR Şömine haznesini tercih ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

FİZİKSEL ETKİNLİĞE GİRİŞ. Doç. Dr. Ferda GÜRSEL

FİZİKSEL ETKİNLİĞE GİRİŞ. Doç. Dr. Ferda GÜRSEL FİZİKSEL ETKİNLİĞE GİRİŞ Doç. Dr. Ferda GÜRSEL Fiziksel Etkinliğe Başlamadan Önce o Sağlık taraması yapılmalı, o ACSM ye göre risk sınıflama kategorileri: n Görünüşte sağlıklı:yüksek tansiyon,yüksek kollesterol,diabet

Detaylı

MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI

MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise daha çok ilkbahar mevsiminde yağar. * Yeryüzündeki

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

FAALİYET RAPORU KATILIMCILAR MALZEME BİLGİSİ VARIŞ SÜRELERİ. Erciyes Şeytan Rampası Rotası. Faaliyet Adı

FAALİYET RAPORU KATILIMCILAR MALZEME BİLGİSİ VARIŞ SÜRELERİ. Erciyes Şeytan Rampası Rotası. Faaliyet Adı VARIŞ SÜRELERİ MALZEME BİLGİSİ KATILIMCILAR FAALİYET RAPORU Faaliyet Adı Erciyes Şeytan Rampası Rotası Faaliyet Tarihi 10-11/02/2018 Faaliyetin Yeri Erciyes Faaliyetin Türü Alpin Faaliyetin Süresi 2 gün

Detaylı

Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir.

Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Ağız ve Diş Sağlığı Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Ağız sağlığı: Dişler ve onları

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

POLİONE BİTÜMLÜ SU YALITIM ÖRTÜSÜ

POLİONE BİTÜMLÜ SU YALITIM ÖRTÜSÜ Sayfa: 1 / 5 TEKNİK BİLGİ DÖKÜMANI (TDS) Düzenleme Tarihi : 30.05.2014 APP MODİFİYELİ, PLASTOMERİK BİTÜMLÜ SU YALITIM ÖRTÜLERİ (APP- Ataktik Polipropilen) Tanımı Polione, her türlü iklim koşulunda uygulanmak

Detaylı

Maddenin Isı Etkisi İle Değişimi a)isınma-soğuma

Maddenin Isı Etkisi İle Değişimi a)isınma-soğuma MADDE VE ISI Maddenin Isı Etkisi İle Değişimi a)isınma-soğuma Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK EL YIKAMA AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ VÜCUT TEMİZLİĞİ EL YIKAMA ELLERİMİZİ NİÇİN YIKARIZ? Ellerimizdeki mikropları uzaklaştırmak

Detaylı

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ SU SU HALDEN HALDEN HALE HALE GİRER GİRER 5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI SUYUN SERÜVENİ Su; katı, sıvı, gaz olmak üzere üç halde bulunur. Bulutta suyun gaz hali olan su buharı bulunmaktadır.

Detaylı

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Krikolar kurtarma olaylarında KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Sabitleme Dayanak ve destek yapma Yer açma Ayırma Kaldırma çalışmalarında kullanılan malzemelerdir. Krikolar çok çeşitli modellerin yanında

Detaylı

22 30 AĞUSTOS 2006 GÜRCİSTAN KAZBEK DAĞI ÇIKIŞI TEKNİK RAPORU

22 30 AĞUSTOS 2006 GÜRCİSTAN KAZBEK DAĞI ÇIKIŞI TEKNİK RAPORU 22 30 AĞUSTOS 2006 GÜRCİSTAN KAZBEK DAĞI ÇIKIŞI TEKNİK RAPORU Utku Kocabıyık (TS) Hüseyin Kapukaya (ES) Bürkan Yüksel (MS) Caner Erel (Kampçı) Etkinliğimiz 22 Ağustosta başlamış olmakla Teknik beraber

Detaylı

Snowskate. Kullanıcı bilgisi. Tchibo GmbH D Hamburg 82035AB5X6V

Snowskate. Kullanıcı bilgisi. Tchibo GmbH D Hamburg 82035AB5X6V Snowskate tr Kullanıcı bilgisi Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 82035AB5X6V 2015-05 Değerli Müşterimiz! Yeni Snowskate 7 yaşından büyük çocuklara karda spor ve eğlence sunuyor. Snowskate, Snowboard değildir

Detaylı

FAALİYET RAPORU. İt oturumu tırmanış Faaliyetin Tarihi 21/07/2014 Yeri Aladağlar Süresi Güzergâh Kat Edilen Alınan İrtifa Katılımcılar 1

FAALİYET RAPORU. İt oturumu tırmanış Faaliyetin Tarihi 21/07/2014 Yeri Aladağlar Süresi Güzergâh Kat Edilen Alınan İrtifa Katılımcılar 1 Faaliyet İt oturumu tırmanış Faaliyetin Tarihi 21/07/2014 Yeri Aladağlar Süresi Güzergâh Kat Edilen Yol Alınan İrtifa Katılımcılar 1 Can Güner 2 İsmail Ofli Çıkış:3 saat İniş:4 saat Türü Duvar tırmanışı

Detaylı

Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları

Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları Karlı havalarda prensip Yumuşak düşün, yumuşak davran olmalı. Gaz pedalına aniden basma ktan ya da bırakmaktan, sert direksiyon hareketlerinden

Detaylı

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi 2- Dikdörtgen tepsi YUVARLAK TEPSİ: Az miktarda olan malzemeler için kullanılır. Bir görevli rahatca hem taşıyıp hem servis yapabilir.

Detaylı

FAALİYET RAPORU ORTABURUN KUZEYDOĞU DİHEDRAL Faaliyetin Tarihi Yeri Aladağlar / Niğde Süresi 5 SAAT Türü

FAALİYET RAPORU ORTABURUN KUZEYDOĞU DİHEDRAL Faaliyetin Tarihi Yeri Aladağlar / Niğde Süresi 5 SAAT Türü FAALİYET RAPORU Faaliyet ORTABURUN KUZEYDOĞU DİHEDRAL Faaliyetin Tarihi 06-09-2014 Yeri Aladağlar / Niğde Süresi 5 SAAT Türü C3 sınıfı kaya tırmanışı Güzergâh Demirkazık köyü-sarı Mehmet in yurdu (1800

Detaylı

DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ

DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ DEPREM NEDİR? Dünyamızın yüzeyi yap-boz şeklindeki büyük parçalardan oluşan bir kabukla kaplıdır. Bu parçalar her zaman hareketlidir. Birbirlerini itmeleri ya da birbirlerine

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

SPOR VE SAĞLIKLI YAŞAM AMAÇLI YÜRÜME TEKNİKLERİ. Doç. Dr. Haluk H. Öztekin 2013

SPOR VE SAĞLIKLI YAŞAM AMAÇLI YÜRÜME TEKNİKLERİ. Doç. Dr. Haluk H. Öztekin 2013 SPOR VE SAĞLIKLI YAŞAM AMAÇLI YÜRÜME TEKNİKLERİ Doç. Dr. Haluk H. Öztekin 2013 Yaşam boyu sporun kanıta dayalı temel yararları Enerji tüketimi ve kilo kontrolü Solunum sistemi Dolaşım sistemi Kemikler,

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU 203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU TS EN 14988 Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyup muhafaza ediniz. Verilen talimatlara uymadığınız zaman çocuğunuz güvende olmayabilir. Lü en verilen

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR TANIM Ödem sık karşılaşılan ve vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan ve bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Ödem genellikle

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI 5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI Yeryüzündeki sular küçük damlacıklar halinde havaya karışır. Bu damlacıklara su buharı diyoruz. Suyun küçük damlacıklar halinde havaya

Detaylı

Mevsimler & Giyisilerimiz. Elif Naz Fidancı

Mevsimler & Giyisilerimiz. Elif Naz Fidancı Mevsimler & Giyisilerimiz Dünyamızın Güneş çevresinde dönmesiyle mevsimler oluşur ur. Türkiye de bir yılda 4 mevsim yaşarız. Mevsimler Đlkbahar Yaz Sonbahar Kış Đlkbahar Yılın ilk mevsimidir. Ayları; Mart,

Detaylı

Etkinliğin; Etkinlikte kullanılan. Tırmanılan Rotada TIRMANIŞ:

Etkinliğin; Etkinlikte kullanılan. Tırmanılan Rotada TIRMANIŞ: Etkinliğin; Adı: Ortaburun Kuzeydoğu Dihedrali (İlk tekrar) Bölgesi, Tarihi: ALADAĞLAR - Niğde 25-06-2011 Hedefi, Türü: Ortaburun Kuzeydoğu Dihedrali Etkinliğe katılanların isimleri: Yahya VARLI,Taha AKKUŞ

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 27 mayıs 2015 tarihinde yapılan riskli alanların tespitinde aşağıda belirtilen problemler tespit edilmiştir. Bu risklerin öncelikli yapılacak işler kapsamında değerlendirilmesi

Detaylı

SOĞUK UYGULAMA TALİMATI

SOĞUK UYGULAMA TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Vücut ısısını düşürmek, bölgenin ısısını düşürerek gelen kan akımını azaltmak, doku metabolizmasını yavaşlatmak, vazokontrüksiyon ve anestezik etki yaratarak ağrı duygusunu azaltmaktır.

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

FAALİYET RAPORU. Erciyes Kuzey Buzul Rotası

FAALİYET RAPORU. Erciyes Kuzey Buzul Rotası Faaliyet Erciyes Kuzey Buzul Rotası Faaliyetin Tarihi 9-10 Haziran 2018 Yeri Kayseri-Erciyes Süres i 2 Gün Türü Alpin Güzergâh Kamp: Sütdonduran yaylası- Çıkış: Kuzey Buzul Rotası- Dönüş: Kuzey Klasik

Detaylı

MEVSİMLERİN OLUŞUMU. Halil KOZANHAN EKSEN EĞİKLİĞİ DÜNYA NIN KENDİ EKSENİ ETRAFINDAKİ HAREKETİYLE GECE-GÜNDÜZ,

MEVSİMLERİN OLUŞUMU. Halil KOZANHAN EKSEN EĞİKLİĞİ DÜNYA NIN KENDİ EKSENİ ETRAFINDAKİ HAREKETİYLE GECE-GÜNDÜZ, MEVSİMLERİN OLUŞUMU DÜNYA NIN KENDİ EKSENİ ETRAFINDAKİ HAREKETİYLE GECE-GÜNDÜZ, GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETİ SONUCU İSE MEVSİMLER OLUŞUR. DÜNYANIN EKSEN EĞİKLİĞİ (23 27 ) SONUCU GÜNEŞ IŞINLARINI DİK OLARAK

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar Giydirme Sisteminde Metal Konstrüksiyon, Duvar U (DU) ve sadece 75mm ve 100mm Duvar U ve Duvar C profiller

Detaylı

MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ

MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ MADDENİN HAL DEĞİŞİMLERİ Maddenin 3 hali vardır. örnek 1.KATI HALİ buz Maddenin hal değiştirmesinin sebebi ısı alışverişi yapmasıdır. 2.SIVI HALİ 3.GAZ HALİ su su buharı Maddenin ısı alarak katı halden

Detaylı

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ KOAH VE EGZERSİZ KOAH kalıcı nefes darlığı ile kendini gösteren, geri dönüşü olmayan bir akciğer hastalığıdır. Sigara ve cevre kirliliği gibi faktörlerin etkisiyle hasta sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

FAALİYET RAPORU. Karasay kuzeydoğu yüzünden doğu sırtı Faaliyetin Tarihi Yeri Aladağlar Süresi Türü Alpin Güzergâh

FAALİYET RAPORU. Karasay kuzeydoğu yüzünden doğu sırtı Faaliyetin Tarihi Yeri Aladağlar Süresi Türü Alpin Güzergâh Faaliyet Karasay kuzeydoğu yüzünden doğu sırtı Faaliyetin Tarihi 17-18.06.2017 Yeri Aladağlar Süresi Türü Alpin Güzergâh Çamardı/Sokullupınar/Karayalak Vadisi üzerinden Obayeri, Obayeri nden Karasay beli/karasay

Detaylı

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA Firmamız Yüksek Isı İzolasyon Ürünleri Ve Teknik Tekstil Ürünleri Üzerine Uzmanlaşmış Kadrosuyla Uzun Yıllardır Sektörde Hizmet Vermektedir.

Detaylı

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 7. Yağış

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 7. Yağış Havacılık Meteorolojisi Ders Notları 7. Yağış Yard.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü isonmez@omu.edu.tr

Detaylı

ERCİYES ZİRVE NESRİN TOPKAPI ROTASI

ERCİYES ZİRVE NESRİN TOPKAPI ROTASI Faaliyet FAALİYET RAPORU ERCİYES ZİRVE NESRİN TOPKAPI ROTASI Faaliyetin Tarihi 01-02 EKİM 2016 Yeri KAYSERİ Süresi 2 GÜN Güzergâh Kat Edilen Yol Tür ü ALPİN İZM İSTANBUL KAYSERİ KAYAK MERKEZİ ÇOBAN İNİ

Detaylı

FAALİYET RAPORU. kış yürüyüş ve kampçılık malzemeleri. 1 tam dry ip, çeşitli boylarda buz vidaları ve sikkeler. 3K, kişisel emniyet alma malzemeleri

FAALİYET RAPORU. kış yürüyüş ve kampçılık malzemeleri. 1 tam dry ip, çeşitli boylarda buz vidaları ve sikkeler. 3K, kişisel emniyet alma malzemeleri Faaliyet Eznevit Kış Güney yüzü, Kızılkaya Çarşağı Faaliyetin Tarihi 17-18 Mart Yeri Aladağlar Süresi 10 saat Türü Kış Alpinizmi Güzergâh Kat Edilen Yol Alınan İrtifa Katılımcılar 1 Barbaros Reis 8 Sinan

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

ALADAĞLAR - Kaldı Doğu Sırtı (3723m.)

ALADAĞLAR - Kaldı Doğu Sırtı (3723m.) ALADAĞLAR - Kaldı Doğu Sırtı (3723m.) 31 Ağustos - 1 Eylül 2011 Faaliyete katılanlar Nezihe Cantimur-Seyhan Çolak Kamp Orman Girişi Hava durumu İlk gün sisli, ertesi gün açık Malzeme 1 adet 60m yarım ip,

Detaylı

SU, HALDEN HALE GİRER

SU, HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki bir madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiriyorsa bu olaya yoğuşma denir. Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış

Detaylı

MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ

MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ ISINMA-SOĞUMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir Özel karışımlı toprakların pişmesi ile seramik,porselen,kiremit,tuğla

Detaylı

Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu (UIAA) Dağcılık aktiviteleri için Temel Kurallar

Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu (UIAA) Dağcılık aktiviteleri için Temel Kurallar Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu (UIAA) Dağcılık aktiviteleri için Temel Kurallar Çeviren: Seda ALTUNTAŞ TDF Dış İlişkiler Kurulu Üyesi Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu (UIAA)

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ HİDROLİK KURTARMA SETLERİ Kesici ve ayırıcılar; tüm dünya ülkelerinde kurtarma operasyonları, trafik kazaları ve afet yönetimlerinde kullanılmak üzere çeşitli güçlerde ve ebatlarda tasarlanmıştır. İstanbul

Detaylı

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 KİŞİSEL TEMİZLİK Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerinin tümü kişisel temizlik olarak

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Duvar Giydirme Sisteminde, Metal Konstrüksiyon tavan U (TU) ve tavan C (TC) profillerden oluşturulur. Duvarın şakülünde ve terazisinde

Detaylı

Maddenin yapıca ve biçimce değişimi 2 yolla olur. 1)İnsan eli ile 2)Doğa olayları ile

Maddenin yapıca ve biçimce değişimi 2 yolla olur. 1)İnsan eli ile 2)Doğa olayları ile Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle farklı özellikte yeni maddeler elde edilebilir

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV),

Detaylı

PEFLEX LEVHA. Uygulama

PEFLEX LEVHA. Uygulama PEFLEX LEVHA Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İzocam Peflex, iklimlendirme, soğutma, güneş enerjisi sistemlerinde ısı yalıtımı ve yoğuşma kontrolü sağlamak üzere üretilen kapalı gözenekli hücre yapısına sahip

Detaylı

Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak üretilmiş olan cihazınızı güven ve maksimum verimle kullanmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak üretilmiş olan cihazınızı güven ve maksimum verimle kullanmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Değerli Müşterimiz, Hedefimiz, modern tesislerimizde, dikkatli bir şekilde üretilen, özel olarak test edilen, beklentilerinizin de ötesinde kaliteli ürünler üretmektir. Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak

Detaylı

METEOROLOJİ. III. Hafta: Sıcaklık

METEOROLOJİ. III. Hafta: Sıcaklık METEOROLOJİ III Hafta: Sıcaklık SICAKLIK Doğada 2 tip denge var 1 Enerji ve sıcaklık dengesi (Gelen enerji = Giden enerji) 2 Su dengesi (Hidrolojik döngü) Cisimlerin molekülleri titreşir, ancak 273 o C

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

YAPILARDA HASAR. V.Bölüm BETONARME YAPILARDA. Prefabrik Yapılar-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog.

YAPILARDA HASAR. V.Bölüm BETONARME YAPILARDA. Prefabrik Yapılar-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog. YAPILARDA HASAR TESPĐTĐ-II V.Bölüm BETONARME YAPILARDA Konular 51.ÇATLAKLARIN GENEL ÖZELLĐKLERĐ 5.2. DEPREM ve HASARI 5.1.BETONARME YAPILARDA ÇATLAKLARIN GENEL ÖZELLĐKLERĐ o Hasarlar, betonarme yapı elemanlarında

Detaylı

1 - S u H a l d e n H a l e G i r e r Doğada su halden hale girer.yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.

1 - S u H a l d e n H a l e G i r e r Doğada su halden hale girer.yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. 1 - S u H a l d e n H a l e G i r e r Doğada su halden hale girer.yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.yeryüzündeki sular Güneş in etkisiyle buharlaşır.buharlaşan su buharı havaya

Detaylı

HİJYENİK SARF MALZEMELER

HİJYENİK SARF MALZEMELER AYG-04-7500 MASKE Nonwoven-spunbond kumaş. 2 ve 3 katlı. Filitreli. Beyaz, mavi ve yeşil renklerde. Hijyenik, anti-allerjik, allerjik, hava geçirgenli, burun teli ile yüze tam uyum sağlama. AYG-04-7501

Detaylı

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet BR.HLİ.046 www.hisarhospital.com İNSÜLİN UYGULAMA Diyabette temel amaç kan şekeri düzeyini hedef aralıklarda tutmaktır. Bu amaçla beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç tedavisi

Detaylı

TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Nu: 35 www.ustadlar.com.tr Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

FAALİYET RAPORU. Ceylan Demirel Katılımcılar Alptuğ Nasuhoglu

FAALİYET RAPORU. Ceylan Demirel Katılımcılar Alptuğ Nasuhoglu Faaliyet Emler Zirve (3723 mt) Faaliyetin Tarihi 30.06.2018 Yeri Niğde-Aladağlar Süresi 2 gün Türü Demirkazık Dağ Evi- Traktörle Sokullu Pınar kamp alanı-kapı-karayalak Boğazı- Çelikbuyduran-Emler ZirveÇelikbuyduran-Karayalak

Detaylı

EKOKAT -IS 101- YALITIMLI İÇ SIVA

EKOKAT -IS 101- YALITIMLI İÇ SIVA EKOKAT -IS 101- YALITIMLI İÇ SIVA 1 EKOKAT IS 101 YALITIMLI İÇ SIVA ÜRÜN TANIMI : EKOKAT - IS 101 Yalıtımlı İç Sıva, perlit esaslı iç cephe yalıtım sıvasıdır. KULLANIM ALANLARI : Yalıtımın dış cepheden

Detaylı