Oil content and CLA content of seeds from important pomegranate cultivars (Punica granatum L.) grown in Turkey.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Oil content and CLA content of seeds from important pomegranate cultivars (Punica granatum L.) grown in Turkey."

Transkript

1 Oil content and CLA content of seeds from important pomegranate cultivars (Punica granatum L.) grown in Turkey. Mustafa KIRALAN, Muharrem GÖLÜKCÜ, Haluk TOKGÖZ, Journal of The American Oil Chemists Society, 86(10): Abstract In the present study, seed oil content and fatty acid composition of 15 commercially important pomegranate cultivars were determined. The oil content of pomegranate seeds ranged between and 24.13% (d.b). Palmitic, stearic, arachidic, and behenic acid contents of the oils ranged between , , , and %, respectively. The predominant unsaturated fatty acid was punicic acid ( %) and a minor unsaturated fatty acid was gadoleic acid ( %). The analysis on unsaturated fatty acids particularly showed significant amounts of punicic acid, which is considered to enhance the oil quality and is of importance to health.

2 Changes In Phenolic Composition of Avocado Cultivars During Harvesting Time. Muharrem GÖLÜKCÜ, Feramuz ÖZDEM R, Chemistry of Natural Compounds, 46 (1): Abstract In the present study, the phenolic compound contents of four common avocado cultivars (Bacon, Zutano, Fuerte, Hass) grown in Turkey are analyzed to determine whether they change between cultivars depending on harvesting time. The total amount of phenolic as well as individual phenolic compounds in three harvesting period of four different avocado cultivars (12 samples) were determined by UV-VIS spectroscopy plus analytical RP-HPLC.

3 Antalya Körfezinde Avlanan Baz Yumu akçalar ve Karideste Cu, Zn, Pb ve Cd çeri i. Meltem YAZKAN, Feramuz ÖZDEM R and Muharrem GÖLÜKCÜ, Turk. J. Vet. Anim. 28: Bu çal mada Antalya Körfezinde 2000 y Ocak, Þubat ve Mart aylar nda avlanan baz yumu akça türleri (Octopus vulgaris, Sepia officinalis, Loligo vulgaris) ve karidesin (Parapenaeus longirostris) yumu ak dokular nda Cu, Zn, Pb ve Cd içeri i belirlenmi tir. Cu içeri i yumu akçalarda 1,82-6,22 mg/kg, karideste ise 4,24-7,40 mg/kg, Zn içeri i yumu akçalarda 10,95-21,52 mg/kg ve Karideste 11,73-14,27 mg/kg aras nda de mi tir. r metaller aras nda insan sa a ndan önemli olan Pb ve Cd yumu akçalarda s ras ile 0,00-0,35 mg/kg ve 0,23-0,72 mg/kg, karideste ise Pb tespit edilemezken Cd 0,26-0,28 mg/kg olarak saptanm r. Sonuçlar incelenen türlerde analiz edilen a r metaller aç ndan henüz ciddi bir tehlike olmad göstermi tir.

4 Antalya Körfezinde Avlanan Baz Bal k Türlerinde Cu, Zn, Pb ve Cd çeri i. Meltem YAZKAN, Feramuz ÖZDEM R and Muharrem GÖLÜKCÜ, Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26: Bu ça mada Antalya Körfezinde 2000 y Ocak, ubat ve Mart aylar nda avlanan bal k türlerinin (Mullus barbatus, Mugil cephalus, Trachurus trachurus, Pagellus acarne, Dicentrarchus labrax, Sparus auratus, Sardinella aurita, Boops boops, Scomber japonicus, Solea solea) kas ve karaci er dokusunda Cu, Zn, Pb ve Cd içerikleri belirlenmi tir. Ara rma sonuçlar bal klar n kas dokusunda Cu ve Zn içeri inin s ras ile 0,51-3,66 mg/kg ve 3,17-11,36 mg/kg, karaci erlerinde ise 0,83-4,44 mg/kg ve 3,97-15,14 mg/kg aras nda de ti ini göstermi tir. A r metaller aras nda insan sa aç ndan toksisitesi yüksek metallerden olan Pb ve Cd ise bal k örneklerinin kas dokusunda s ras ile 0,00-2,05 mg/kg ve 0,00-0,13 mg/kg, karaci er dokusunda ise 0,00-2,25 mg/kg ve 0,03-0,15 mg/kg de erleri aras nda belirlenmi tir.

5 Turunç (Citrus aurantium) Meyvelerinin De erlendirilme Yöntemleri ve nsan Sa Üzerine Etkileri. Haluk TOKGÖZ, Muharrem GÖLÜKCÜ, Hasad-G da, 24 (284): Ac portakal olarak da bilinen turunçlardan reçel, marmelat, kabuk ya, pektin üretimi gibi alanlarda yararlan lmaktad r. Bu ürünlerin üretiminde meyvenin kabuk k sm ndan kullan lmakta olup meyvelerin içleri (meyve eti) ise herhangi bir de erlendirmeye tabi tutulmadan at lmaktad r. Son y llarda yap lan ara rmalar turunç meyvesinden kilo verme amac yla kullan labilece ini göstermi tir. Obezite kötü beslenme ve eksersiz yetersizli inden dolay dünyada son y llarda önemli bir sorun haline gelmi tir. Çal ma kapsam nda turunç meyvesinin genel bile imi, de erlendirilme yöntemleri ve kilo verme amac yla kullan m alan nda etkinli i ve güvenirlili i hakk nda genel bilgiler verilmi tir.

6 Ülkemizde Yeti tirilen Önemli Nar (Punica granatum) Çe itlerine Ait Çekirdeklerin Baz Özellikleri. Muharrem GÖLÜKCÜ, Haluk TOKGÖZ, G da, 33 (6): Bu çal ma kapsam nda, Türkiye de ticari boyutta yeti tirilen 15 nar çe idine ait meyvelerin çekirdek oranlar, çekirdeklerin baz fiziksel ve kimyasal özellikleri ile baz mineral madde içerikleri belirlenmi tir. Ara rma kapsam nda incelenen nar çe itlerinin çekirdek oranlar %8.11 ile %15.11 ve çekirdeklerin bin dane a rl klar g ile 36.1 g aras nda de im göstermi tir. Örneklerin çe itlere göre ya, protein, kül ve toplam fenolik madde içerikleri s ras yla kurumadde üzerinden % , % , % , mg/kg de erleri aras nda da m göstermi tir. Örnekler kurumadde baz nda çe itlere göre; % potasyum, % fosfor, % kalsiyum, % magnezyum, mg/kg sodyum, mg/kg demir, mg/kg çinko, mg/kg bak r ve mg/kg de erleri aras nda de en oranlarda da mangan içermektedir.

7 Ülkemizde Yeti tirilen Önemli Nar (Punica granatum) Çe itlerine Ait Nar Sular n Baz Kalite Özellikleri. Muharrem GÖLÜKCÜ, Haluk TOKGÖZ, Hasad G da, 23 (274): Bu çal mada ülkemizde yeti tirilen önemli nar ce itlerinin teknolojik olarak de erlendirmede belirleyici olan suda çözünür kurumadde miktar, ph, titrasyon asitli i ve CIE L, a, b renk de erleri, renk yo unlu u (C) ve renk tonu ac (h) gibi kalite karakteristikleri tespit edilmi tir. Ara rma kapsam nda 16 nar ce idi incelenmi, analiz edilen kalite karakteristikleri çe itler aras nda istatistiksel olarak onemli farkl klar göstermi tir. Örneklerin suda çözünür kurumadde miktar, ph ve asitlik de erleri s ras yla briks, , % aras nda de im göstermi tir. Örneklerin L, a, b, C ve h de erlerinin de im aral da s ras yla , , (-) , , olarak tespit edilmi tir.

8 Influence of Different Microwave Seed Roasting Processes on The Changes in Quality and Fatty Acid Composition of Tehina (Sesame Butter) Oil. Feramuz ÖZDEM R, Muharrem GÖLÜKCÜ, Mustafa ERBA, Akd. Üni. Ziraat Fak. Derg.,19(2): Abstract The quality characteristics of tehina prepared at different roasting powers (399, 665, 931, 1330 Watt) for different exposure periods (3-50 min.) and depths of sesame seeds (1-2 cm) using a domestic home microwave oven (BKMD 1550) were compared with those prepared in a conventional tehina sample. The fatty acid showed erratic fluctuations for all treatments and there were significant (p<0.05) differences in composition of fatty acids in tehina oils processed by microwave roasted methods. The acid value decreased with increasing roasting power between 399 and 1330 watts. A longer roasting time in each applied power resulted in more acid value; however the acid value of oil of tehina roasted in the conventional method was much less than the acid value of oil of tehina roasted through microwave treatments. The acid value of oil from microwave roasted seeds occurred in relation to increasing the depth of seeds in a dish from 1 cm to 2 cm. There was no pronounced difference in peroxide value for the oils of tehina from seeds roasted using different powers of the microwave oven or roasted conventional methods. The peroxide value was erratically affected by the powers of the microwave oven. The peroxide value increased (p<0.05) with longer roasting and storage, but increases were more pronounced during the first two weeks of storage.

9 Influence of Different Microwave Seed Roasting Processes on the Color Values of Tehina (Sesame Paste). Feramuz ÖZDEM R, Muharrem GÖLÜKCÜ, G da, 32 (3) Abstract The moisture content and L, a, b color values of tehina prepared by roasting the sesame seed for different exposure periods (3-50 min) and seed depth (1-2 cm) at different powers (399, 665, 931, 1330 W) of a domestic microwave oven (2450 MHz) were determined. Results were compared with those obtained for sesame roasted by the conventional method. The color of sesame seeds changes gradually during microwave processing. L color values decreased for all power levels with increasing exposure time, a and b values increased. L color values of tehina obtained from microwaved seeds at different power levels and exposure times and seeds depths were between Similarly, a color values were between and b color values between and Results showed that microwave oven roasting markedly reduced the roasting time in tehina production with respect to conventional method.

10 Nar Çekirde inin Baz Özellikleri ve Nar Çekirde i Ya n Ya Asidi Bile imi. Muharrem GÖLÜKCÜ, Haluk TOKGÖZ, M. Ali ÇEL KYURT, Derim, 22(2): Bu çal mada ülkemizde üretimi en fazla yap lan çe it olan Hicaznar çe idi nar çekirde inin kuru madde, protein, ya, kül ve külü olu turan mineral maddelerden fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, bak r, çinko ve mangan miktarlar belirlenmi tir. Ayr ca nar çekirde i ya n k lma indisi ve ya asitleri da analiz edilmi tir. Nar çekirde i ya n ya asidi bile imini palmitik (%4.62), stearik (%2.77), oleik (%6.83), linoleik (%5.81), ara idik (%1.14) ve punikik asit (%78.83) olmak üzere toplam alt ya asidinin olu turdu u tespit edilmi tir.

11 dalarda Akrilamid Olu um Mekanizmas ve nsan Sa Üzerine Etkileri. Muharrem GÖLÜKCÜ, Haluk TOKGÖZ, Derim, 22(1):

12 Konvansiyonel Entegre Ve Organik Yöntemlerle Yeti tirilen Greyfurt (Citrus Paradisi) Meyvesinin Baz Kimyasal Özellikleri. Haluk TOKGÖZ, Ayhan TOPUZ, Muharrem GÖLÜKCÜ, G da 29(6): Ara rmada, konvansiyonel, entegre ve organik yöntemlerle ve sezonlarnda yeti tirilen greyfurt (alt ntop) meyvelerinin sakaroz, indirgen ve toplam eker, askorbik asit, azot, fosfor, potasyum, magnezyum, mangan, çinko ve demir içerikleri belirlenmi tir. Ara rma sonuçlar, denemede uygulanan üretim yöntemlerinin genel olarak ürün besin içeri inde önemli farkl klara neden olmad göstermi tir.

13 Hasat Zaman ve Hasat Sonras Olgunlu a Ba Olarak Baz Avokado (Persea americana Mill.) Çe itlerinin Bile imdeki De meler. Feramuz ÖZDEM R, Ayhan TOPUZ, Aliye DEM RKOL, Muharrem GÖLÜKCÜ, da, 29(2): Bu ara rmada Bacon, Fuerte, Hass ve Zutano çe idi avokado (Persea americana Mill) meyvelerinin baz fiziksel ve kimyasal özelliklerinin hasat zaman ve hasat sonras olgunla ma periyoduna göre de imi belirlenmi tir. Ortalama meyve eti oran %81.3 olan örneklerde toplam kuru madde % , ya % , protein % , kül % ve titre edilebilir asit miktar % (sitrik asit) de erleri aras nda de mi tir. Avokado ya nda en fazla oleik asit {% ) bulunurken, bu ya asilini, palmitik asit (% ) ve linoleik asit (% ) izlemi tir. Meyvede mineral maddelerden potasyum mg/kg, magnezyum mg/kg, kalsiyum mg/kg, sodyum mg/kg, demir mg/kg, bak r mg/kg, çinko mg/kg ve mangan mg/kg de erleri aras nda de im göstermi tir. Avokado hasat n geciktirilmesi ile meyve a rl, toplam kuru madde, ya ve protein miktar n artt saptanm r. Ayn zamanda örneklerin ya asidi kompozisyonunun hasat zaman na göre de ti i, geç hasatla birlikte oleik asit oran artarken, di er ya asitlerinin oran ya azalm ya da de memi tir. Hasat sonras olgunla ma döneminde ise ya asitleri bak ndan doymam k oran n artt saptanm r.

14 And z (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekni inin Geli tirilmesi Üzerine Bir Ara rma. Feramuz ÖZDEM R, Ayhan TOPUZ, Muharrem GÖLÜKCÜ, Hilal AH N, G da, 29 (1): And z (Juniperus drupacea Lind) ülkemizde Toros da lar üzerinde do al olarak yeti en bir orman a ac olup, meyvelerinden yerel halk taraf ndan ifa amaçl pekmez üretilmektedir. Ara rmada farkl durultma (fiziksel ve kimyasal) ve pi irme (aç k ve vakum) teknikleriuygulanarak üretilen and z pekmezleri ile geleneksel yöntemle üretilen and z pekmezinin baz kimyasal ve duyusal özelliklen kar la lan uygun üretim yöntemi belirlenmeye çal lm r. Ara rma sonuçlar na göre kimyasal durultma i leminden sonra kül suyu eklenip aç kta (atmosfer bas nc nda) konsantre edilerek üretilen and z pekmezlerinin daha üstün kimyasal ve duyusal özelliklere sahip oldu u görülmü tür.

15 dalarda Aroma Olu umu ve Baz Yenilebilir Ya Tohumlarda Kavurma ile Olu an Aroma Maddeleri. Muharrem GÖLÜKCÜ, Feramuz ÖZDEM R, Dünya-G da, 1:

16 The Effect of Different Organic Fertilizers on the Mineral Contents of Yedikule and Iceberg Lettuce Typies Grown in Organic Farming. Halil DEM R, Muharrem GÖLÜKCÜ, Ayhan TOPUZ, Feramuz ÖZDEM R, Ersin POLAT, Hilal AH N, Akd. Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 16(1): Ara rma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ara rma ve Uygulama Arazisi içinde daha önce üzerinde tar msal bir üretim yap lmayan, organik tar ma uygun bir alanda yürütülmü tür. Denemede bitkisel materyal olarak Lital ve Gloria marul çe itleri kullan lm r. Ara rmada alt farkl organik gübre kombinasyonu ve geleneksel NPK gübre kullan larak üretim yap lm r. Elde edilen üründe K, Na, Mg, Ca, Cu, Zn, Mn ve Fe elementlerinin analizleri gerçekle tirilmi tir. Organik yeti tirme tekni inin uyguland parsellere çiftlik gübresi ve kan ununun yan nda Coplex, Maxicrop, Ko Humax, Kelpak, deniz yosunu ( erit halinde) ve Ormin K uygulanm r. Geleneksel yeti tiricili in yap ld kontrol parsellerine ise dikim öncesi triple super fosfat, dikim sonras vejetasyon süresince amonyum nitrat ve potasyum nitrat verilmi tir. Hastal k ve zararl lara kar koruyucu önlem olarak, baz bitkisel ekstraktlar ve ilgili yönetmeliklerin izin verdi i preparatlar kullan rken, kontrol uygulamas nda ise baz etkili sentetik ilaçlar kullan lm r. Çal mada mineral madde içeri i bak ndan Iceberg tipi Gloria marul çe idi ile Yedikule tipi Lital marul çe idi aras nda genel olarak bir farkl n olmad tespit edilmi tir. Bunun yan nda organik ko ullarda ve geleneksel yöntemle yeti tirilen marullar n mineral içeriklerinde belirlenen farkl klar n beklenilenden daha az oldu u görülmü tür.

17 The Effect of Different Organic Fertilizers on the Mineral Contents of Tomato Grown in Organic Farming. Halil DEM R, Ayhan TOPUZ, Muharrem GÖLÜKCÜ, Ersin POLAT, Feramuz ÖZDEM R, Hilal AH N, Akd. Üni. Ziraat Fak. Derg.,16(1): Ara rma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ara rma ve Uygulama Arazisi içinde daha önce üzerinde tar msal bir üretim yap lmayan, organik tar ma uygun bir alanda yürütülmü tür. Denemede bitkisel materyal olarak M-74 F1 s k domates çe idi kullan lm r. Ara rmada be farkl organik gübre kombinasyonu ve geleneksel NPK gübresi kullan larak üretim yap lm r. Elde edilen üründe K, Na, Mg, Ca, Cu, Zn, Mn ve Fe elementleri analiz edilmi tir. Organik yeti tirme tekni inin uyguland parsellere çiftlik gübresi ve kan ununun yan nda Coplex, Maxicrop, Ko Humax, Kelpak ve Ormin K uygulanm r. Geleneksel yeti tiricili e uygun kontrol parseline ise dikim öncesi triple super fosfat, dikim sonras vejetasyon süresince amonyum nitrat ve potasyum nitrat verilmi tir. Hastal k ve zararl lara kar koruyucu önlem olarak, baz bitkisel ekstraktlar ve ilgili yönetmeliklerin izin verdi i preparatlar kullan rken, kontrol uygulamas nda ise baz sentetik ilaçlar kullan lm r. Çal ma organik ko ullarda ve geleneksel yöntemle yeti tirilen domateslerin mineral içeriklerinde belirlenen farkl klar n beklenilenden daha az oldu unu göstermi tir.

18 Some Chemical, Physical Properties Of Raw Peanut (Arachis hypogaea) And Microwave Roasting Effect On Fatty Acid Composition Of Peanut's Oil. Feramuz ÖZDEM R, Muharrem GÖLÜKCÜ, Ayhan TOPUZ, G da, 28(1): Bu çal mada ham yer f st n baz fiziksel, kimyasal özellikleri ile f st klar n kavrulmas nda mikrodalga uygulmas n ya asitleri bile imi üzerine olan etkisi ara lm r. Mikrodalga f nda kavrulmu Virginia tipi yer f st klar ndan V1 ve V2 örneklerinin s ras yla palmitik asit içeri i % , % , stearik asit % , % , oleik asit % , % , linoleik asit % , %29, , behenik asit % , % ve lignoserik asit % , % aras nda de im göstermi tir.

19 Çay Tohumunun Baz Özellikleri ve Çay Tohumu Ya n Ya Asiti Kompozisyonu. Feramuz ÖZDEM R, Muharrem GÖLÜKCÜ, Mustafa ERBA, G da, 26 (2): Ara rma çay tohumunun baz fiziksel özettikleri ve nem, ya, protein ve kül miktar belirlenmi tir. Ayr ca külü olu turan K, Mg, Ca, Mn, Zn, Fe, Na ve Cu bile imi analiz edilmi tir. Çay tohumu ya n ise k lma indisi, iyot say, sabunla ma say ve ya asitleri da belirlenmi tir. Çay tohumu ya n %61.02 oleik asit, %19.58 linoleik asit, %16.40, palmitik asit, %1.69 stearik asit, %0.24 ara hidik asit ve %0.09 miristik asit içeri i ile zeytin ya na oldukça yak n bir ya oldu u belirlenmi tir.

20 And z Pekmezi Üretiminde Optimum Ekstraksiyon Ko ullar n Belirlenmesi. Ayhan TOPUZ, Hilal AH N, Feramuz ÖZDEM R, Muharrem GÖLÜKCÜ, Geleneksel G dalar Sempozyumu, Eylül, Van. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi inde Toros Da lar üzerindeki baz bölgelerde (Antalya: Akseki, 1500 m; Mersin: Silifke-Gökbelen Yaylas, 1050 m; Konya: Karaman Ermenek aras ) do al olarak bulunan and z a ac n meyvelerinden geleneksel yöntemlerle üretilen ve yöresel ürünlerimizden biri olan and z pekmezi üretiminde en önemli i lem basamaklar ndan biri di er pekmez üretimlerinde de oldu u gibi ekstraksiyon a amas r. And z pekmezi üretiminde ekstraksiyon i lemi geleneksel olarak ezme i lemine tabi tutulmu meyvelerin 1-3 gün süre ile su içinde bekletilip, meyvedeki çözünür kuru maddelerin suya geçmesi sa lanarak yap lmaktad r. Bu i lem hem uzun sürmekte hem de meyvelerdeki eker yeterince ekstrakte edilemedi i için ekstraksiyon veriminde dü melere neden olmaktad r. Bu çal mada and z pekmezi üretiminde optimum ekstraksiyon ko ullar belirlenmeye çal lm r. Ara rmada ekstraksiyon i leminin 25ºC de, 1/3 meyve/su (a rl k/hacim) oran nda, dört kademede, dört meyve yüklemeli olarak yap lmas n uygun oldu u gözlenmi tir. Ayr ca 25ºC, 50ºC ve 80ºC olmak üzere üç farkl s cakl kta ekstraksiyon verimleri incelenmi tir.

21 And z Pekmezinin Fenolik Madde çeri i ve Fonksiyonel G da Olarak Önemi. Feramuz ÖZDEM R, Ayhan TOPUZ, Hilal AH N, Muharrem GÖLÜKCÜ, Geleneksel G dalar Sempozyumu, Eylül, Van. Önemli geleneksel g dalar zdan biri olan pekmez, uzun y llardan beri ülkemizde ba ta üzüm olmak üzere incir, dut, elma, keçiboynuzu, erik ve kay gibi pek çok meyveden üretilmektedir. Ülkemizde ayr ca Akdeniz Bölgesi inde Toros Da lar üzerinde yeti en and z ac n meyvelerinden de yüzy llard r geleneksel yöntemlerle pekmez üretilip tüketilmektedir. Bu çal mada farkl ko ullarda üretilmi and z pekmezinin toplam fenolik madde miktar spektrofotometrik yöntemle ve baz fenolik madde bile imi ise HPLC ile belirlenmi tir. Ara rmada üretilen pekmez örneklerinin toplam fenolik madde miktar mg/kg aras nda bulunmu tur. Geleneksel yöntemle üretilen and z pekmezinin toplam fenolik madde miktar ise 1133 mg/kg olarak tespit edilmi tir. And z pekmezi örneklerinde kate ol, kate in, epikate in, quersetin, rutin, o-kumarik asit, kafeik asit, p-kumarik asit, ferulik asit, klorogenik asit, ve gallik asit, olmak üzere 11 farkl fenolik madde belirlenmi tir. Belirlenen bu fenolik bile ikler ve tan mlanamayan di er bile ikler göz önüne al nd nda and z pekmezinin zengin bir fenolik madde kayna oldu u dolay yla bu aç dan da fonksiyonel g da olarak de erlendirilebilece i görülmektedir.

Yüksek Lisans Tezi: Susam Kavrulmas nda Mikrodalga Uygulamalar ve lemnin Susam ve Tahinin Kalitesi Üzerine Etkisi.

Yüksek Lisans Tezi: Susam Kavrulmas nda Mikrodalga Uygulamalar ve lemnin Susam ve Tahinin Kalitesi Üzerine Etkisi. ÖZGEÇM VE ESERLER L STES ÖZGEÇM Ad Soyad Do um Tarihi ve Yeri Medeni Durumu : Muharrem GÖLÜKCÜ : 1 Ocak 1974, Adana : Evli REN M DURUMU Derece Bölüm/Program Üniversite l Lisans da Mühendisli i Ege Üniversitesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ. : Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 07100, ANTALYA Tlf: 0 (242) 321 67 97, e-mail: muharrem98@yahoo.

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ. : Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 07100, ANTALYA Tlf: 0 (242) 321 67 97, e-mail: muharrem98@yahoo. ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Doğum Tarihi ve Yeri İletişim Bilgileri : Muharrem GÖLÜKCÜ : 01.01.1974 Karaisalı/ADANA : Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 07100, ANTALYA Tlf: 0

Detaylı

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ FARKLI ŞEKİL VE DOZLARDA UYGULANAN TKİ HÜMAS IN EKMEKLİK BUĞDAYIN BAYRAK YAPRAK BESİN ELEMENTİ KONSANTRASYONU, VERİM VE TANE PROTEİN KAPSAMINA ETKİLERİ Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ Bu

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi. Ankara Üniversitesi

Adnan Menderes Üniversitesi. Ankara Üniversitesi KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Berrin ŞAHİN Ünvanı Mühendis Telefon 2565811123 E-mail berrin.sahin@gthb.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri 19.05.1962-Ankara EĞİTİM BİLGİLERİ Doktora Üniversite Adı - Akademik Birim/Mezuniyet

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Haluk TOKGÖZ Ünvanı Mühendis Telefon 5337492289 E-mail haluk.tokgoz@tarim.gov.tr Doğum Yeri - Tarihi Ankara/ 21.05.1966 Doktora Üniversite Adı Akademik Birim/ Yılı Yüksek Lisans

Detaylı

EKOLOJİK ÜRETİMDE FARKLI ORGANİK GÜBRE UYGULAMALARININ DOMATESİN MİNERAL MADDE İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ

EKOLOJİK ÜRETİMDE FARKLI ORGANİK GÜBRE UYGULAMALARININ DOMATESİN MİNERAL MADDE İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2003, 16(1),19-25 EKOLOJİK ÜRETİMDE FARKLI ORGANİK GÜBRE UYGULAMALARININ DOMATESİN MİNERAL MADDE İÇERİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ Halil DEMİR 1 Ayhan TOPUZ 2 Muharrem

Detaylı

Söke İlçesinde Pnömatik Ekim Makinaları Talep Projeksiyonunun Belirlenmesi*

Söke İlçesinde Pnömatik Ekim Makinaları Talep Projeksiyonunun Belirlenmesi* 91 Söke İlçesinde Pnömatik Ekim Makinaları Talep Projeksiyonunun Belirlenmesi* Hakan Destici (1) Cengiz Özarslan (2) (1) Söke Ziraat Odası, Söke / Aydın (2) ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü,

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (YAŞLANDIRMA) DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Çökelme sertleştirmesi işleminin, malzemenin mekanik özellikleri (sertlik, mukavemet vb) üzerindeki etkisinin incelenmesi ve çökelme sertleşmesinin

Detaylı

FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ. Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER

FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ. Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER Dünya üzerinde çay bitkisi, Kuzey yarımkürede yaklaşık 42 0 enlem

Detaylı

YEDİKULE VE ICEBERG TİPİ MARUL ÇEŞİTLERİNİN MİNERAL MADDE İÇERİĞİ ÜZERİNE EKOLOJİK ÜRETİMDE FARKLI ORGANİK GÜBRE UYGULAMALARININ ETKİSİ

YEDİKULE VE ICEBERG TİPİ MARUL ÇEŞİTLERİNİN MİNERAL MADDE İÇERİĞİ ÜZERİNE EKOLOJİK ÜRETİMDE FARKLI ORGANİK GÜBRE UYGULAMALARININ ETKİSİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2003, 16(1),79-85 YEDİKULE VE ICEBERG TİPİ MARUL ÇEŞİTLERİNİN MİNERAL MADDE İÇERİĞİ ÜZERİNE EKOLOJİK ÜRETİMDE FARKLI ORGANİK GÜBRE UYGULAMALARININ ETKİSİ

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ

GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ Turan KARAHAN 1 Cafer Olcayto SABANCI 2 1 Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü,

Detaylı

*Sorumlu Yazar: Geliş Tarihi:11 Nisan 2012 E-mail: dasgan@cu.edu.tr Kabul Tarihi:3 Temmuz 2012

*Sorumlu Yazar: Geliş Tarihi:11 Nisan 2012 E-mail: dasgan@cu.edu.tr Kabul Tarihi:3 Temmuz 2012 Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1): 175-180, 2012 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr Sera Koşullarında Toprağa Uygulanan Mikronize-Bentonitli-Kükürt ve Organik Maddenin Toprak ph

Detaylı

ÇİNKO EKSTRAKSİYON ARTIĞINDAN ARDIŞIK OLARAK UYGULANAN SÜLFÜRİK ASİT KAVURMASI-SU LİÇİ VE NaCl LİÇİ YÖNTEMLERİYLE ÇİNKO VE KURŞUNUN GERİ KAZANILMASI

ÇİNKO EKSTRAKSİYON ARTIĞINDAN ARDIŞIK OLARAK UYGULANAN SÜLFÜRİK ASİT KAVURMASI-SU LİÇİ VE NaCl LİÇİ YÖNTEMLERİYLE ÇİNKO VE KURŞUNUN GERİ KAZANILMASI ÇİNKO EKSTRAKSİYON ARTIĞINDAN ARDIŞIK OLARAK UYGULANAN SÜLFÜRİK ASİT KAVURMASI-SU LİÇİ VE NaCl LİÇİ YÖNTEMLERİYLE ÇİNKO VE KURŞUNUN GERİ KAZANILMASI M.Deniz TURAN*, H.Soner ALTUNDOĞAN**, Fikret TÜMEN**

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2003, 16(1), 19-25

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2003, 16(1), 19-25 Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2003, 16(1), 19-25 Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi Halil DEMİR 1, Ayhan TOPUZ 2, Muharrem

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

Ek-1/B TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Bitkisel Yemeklik Yağlar

Ek-1/B TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Bitkisel Yemeklik Yağlar Ek-1/B TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Bitkisel Yemeklik Yağlar No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi 1 107.90.90.00.00 Diğerleri (Soya

Detaylı

YILDIZ JOURNAL OF ART AND DESIGN Volume: 2, Issue: 1, 2015, pp 19-25

YILDIZ JOURNAL OF ART AND DESIGN Volume: 2, Issue: 1, 2015, pp 19-25 ALÜMİNA - SİLİS MİKTAR VE ORANININ SIR ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ THE EFFECTS OF ALUMINA-SILICA AMOUNTS AND RATIO OF ON THE GLAZE PROPERTIES Öz Ensar TAÇYILDIZ* *Anadolu Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas

NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas Çiftlik hayvanlar yeti tiricili inde yem kalitesinin belirleyici etkisi vard r. Ancak, yüksek kaliteli yem besicilik maliyetlerini önemli

Detaylı

GIDALARIN MUHAFAZASINDA SOĞUK UYGULAMASI

GIDALARIN MUHAFAZASINDA SOĞUK UYGULAMASI GIDALARIN MUHAFAZASINDA SOĞUK UYGULAMASI Soğukta muhafazanın dayandığı genel ilke, düşük sıcaklıklarda mikroorganizma faaliyetinin, kimyasal ve biyokimyasal reaksiyon hızlarının yavaşlamasıdır. Soğuk uygulaması

Detaylı

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi. BAZI BTKSEL ÇAYLARIN MNERAL MADDE ÇER ÜZERNE FARKLI DEMLEME ve KAYNATMA SÜRELERNN ETKS

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi. BAZI BTKSEL ÇAYLARIN MNERAL MADDE ÇER ÜZERNE FARKLI DEMLEME ve KAYNATMA SÜRELERNN ETKS ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI BTKSEL ÇAYLARIN MNERAL MADDE ÇER ÜZERNE FARKLI DEMLEME ve KAYNATMA SÜRELERNN ETKS Tolga UÇAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendislii Anabilim Dalı Danıman:

Detaylı

Malatya İli Kayısı Alanlarında Bulunan Forficula auricularia (Linnaeus, 1758) nın Populasyon Değişimleri

Malatya İli Kayısı Alanlarında Bulunan Forficula auricularia (Linnaeus, 1758) nın Populasyon Değişimleri Geliş Tarihi (date of arrival): 27.01.2015 Kabul Tarihi (date of acceptance): 13.07.2015 ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2015 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 2(2) Sayfa/Page: 39-44 Araştırma Makalesi Research Article

Detaylı

Farklı Düzeyde Protein ve Enerji İçeren Karma Yemlerin Etlik Piliçlerde Verim Üzerine Etkisi*

Farklı Düzeyde Protein ve Enerji İçeren Karma Yemlerin Etlik Piliçlerde Verim Üzerine Etkisi* Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2(2): 36-42, 2007 ISSN 1304-9984 Farklı Düzeyde Protein ve Enerji İçeren Karma Yemlerin Etlik Piliçlerde Verim Üzerine Etkisi* Ali ÖZBEK 1 Veysel

Detaylı

Üniversitesi, Ziraat Fakultesi, Bahçe Bitkileri Bolumu Balcalı, Adana. (Sorumlu Yazar)

Üniversitesi, Ziraat Fakultesi, Bahçe Bitkileri Bolumu Balcalı, Adana. (Sorumlu Yazar) VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016 ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 9-14 Araştırma Makalesi 1Çukurova Üniversitesi, Ziraat

Detaylı

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları Doç. Dr.Seral YÜCEL Adana BMAİ 1 Sebze yetiştiriciliğinde; Yetiştiricilik (çeşit seçimi, fide yetiştirme, aşılı fide,

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE - 1/5 Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780 EMİSYON 1 İslilik Nem Partikül Madde CO, O 2 CO 2 NO NO X, NO 2 Renk Karşılaştırma (Bacharach)

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

Öğr. Gör. Süleyman GÖKMEN

Öğr. Gör. Süleyman GÖKMEN Öğr. Gör. Süleyman GÖKMEN GİRİŞ Fonksiyonel Gıda Tanımı Et Ürünlerine Tedbirli Yaklaşım Et ürünlerine Konjuge Linoleik asit ilavesi Et ürünlerine Diyet Lifi İlavesi Et ürünlerine Probiyotik İlavesi Et

Detaylı

Geri Kazanım Teşihis Limiti Laboratuvar Birimi Ürün grubu Analiz Analiz Metodu

Geri Kazanım Teşihis Limiti Laboratuvar Birimi Ürün grubu Analiz Analiz Metodu EDGE Gıda Yem Çevre Sağlığı Analiz Ve Laboratuvar Hiz. Ar Ge Ve Danışmanlık Hiz. San. Ve Tic. Ltd. Şti. ANALİZ METOTLARI, TEŞHİS LİMİTLERİ ve GERİ KAZANIM LİSTESİ Geri Kazanım Teşihis Limiti Laboratuvar

Detaylı

ÖZEL EGE L SES. HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU. DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN Dr. ule GÜRKAN

ÖZEL EGE L SES. HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU. DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN Dr. ule GÜRKAN ÖZEL EGE L SES BAZI ISKARTA BALIKLARIN (Isparoz, Hani) ETLER NDEN ALTERNAT F GÜBRE YAPIMI VE UYGULANAB L RL HAZIRLAYAN Ö RENC LER: Tayanç HASANZADE Ahmet Rasim KARSLIO LU DANI MAN Ö RETMEN: Mesut ESEN

Detaylı

Araştırma Makalesi. www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (1): (2012) 92-96 ISSN:1309-0550

Araştırma Makalesi. www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (1): (2012) 92-96 ISSN:1309-0550 Araştırma Makalesi www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (1): (2012) 92-96 ISSN:1309-0550 Stanley Çeşidi Eriğin Bazı Hasat Parametrelerinin Belirlenmesi

Detaylı

FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI

FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI Hasat: Hasata başlamadan önce fındık bahçelerinde genel bir temizlik yapılmalıdır.bölgenin yağışlı olması ve buna bağlı olarakta yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı

Detaylı

Anahtar kelimeler: Hicaznar, potasyum, sogukta muhafaza, kalite

Anahtar kelimeler: Hicaznar, potasyum, sogukta muhafaza, kalite VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 4-7 Ekim 216 ISSN: 2148-36 Yıl /Year: 217 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 78-85 Araştırma Makalesi Research Article 1Alata Bahçe Kulturleri

Detaylı

Trans yağ nedir? Trans Yağ ğ bir yağ ğ asidi türüdür. Birçok gıda maddesinde doğal olarak. Trans yağ asitleri, trans

Trans yağ nedir? Trans Yağ ğ bir yağ ğ asidi türüdür. Birçok gıda maddesinde doğal olarak. Trans yağ asitleri, trans Trans yağ nedir? Trans Yağ ğ bir yağ ğ asidi türüdür. Birçok gıda maddesinde doğal olarak trans yağ bulunur. Trans yağ asitleri, trans konfigürasyonunda en az bir çift bağ ğ bulunduran doymamış yağ asitleridir

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ PUREZONE CİHAZI TEST RAPORU

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ PUREZONE CİHAZI TEST RAPORU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ PUREZONE CİHAZI TEST RAPORU Prof.Dr. Gülen GÜLLÜ Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 06800 Beytepe Ankara OCAK 2010 Amaç: Bu çalışmada, Shenzhen

Detaylı

www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (2007) 36-41

www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (2007) 36-41 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (7) 36-41 MUĞLA İLİ DALAMAN, ORTACA VE FETHİYE İLÇELERİNİN SERA VARLIĞI VE SERA BİTKİSEL ATIK POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ

Detaylı

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI Ali ÖZKURT Orman Yüksek Mühendis Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü PK.18 33401 TARSUS 1.GİRİŞ Türkiye'de orman varlığının

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ ANALİZ Ücret Iğdır Üniversitesi Personel Kurumları Bakır Analizi 70 TL 28 TL 56 TL Altın

Detaylı

JET MOTORLARININ YARI-DĐNAMĐK BENZETĐŞĐMĐ ve UÇUŞ ŞARTLARINA UYGULANMASI

JET MOTORLARININ YARI-DĐNAMĐK BENZETĐŞĐMĐ ve UÇUŞ ŞARTLARINA UYGULANMASI makale JET MOTORLARININ YARI-DĐNAMĐK BENZETĐŞĐMĐ ve UÇUŞ ŞARTLARINA UYGULANMASI Bekir NARĐN *, Yalçın A. GÖĞÜŞ ** * Y.Müh., TÜBĐTAK-SAGE ** Prof. Dr., Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Detaylı

Bazı Arpa Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurları ile Bazı Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma

Bazı Arpa Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurları ile Bazı Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2004, 14(2): 119-125 Geliş Tarihi: 21.11.2003 Bazı Arpa lerinin Verim ve Verim Unsurları ile Bazı Kalite Özellikleri

Detaylı

AZOT (N) amonyum (NH + 4 ) nitrat (NO3 )

AZOT (N) amonyum (NH + 4 ) nitrat (NO3 ) AZOT (N) Azot tüm yaşayan canlıların temel yapı taşıdır. Bitki gen, enzim ve klorofilinin temel bileşenidir. Proteinin yapısının %16 sı azottur. Toprağı oluşturan materyalde azot bulunmadığı için, ayrıca

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM)

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM) BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM) Buğday rüşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur. Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilebilmektedir. Rüşeym özel yöntemlerle elde edilmediği

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; EK LİSTE - 1/10 SO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 7935 Elektrokimyasal Hücre Metodu CO, O 2,CO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 (Hesaplama) Emisyon 1 NO, NO 2 NOx Elektrokimyasal Hücre

Detaylı

PİRİNADAN ÖZÜTLEMELİ TEPKİME İLE FURFURAL ÜRETİMİ İÇİN EN UYGUN KOŞULLARIN BELİRLENMESİ

PİRİNADAN ÖZÜTLEMELİ TEPKİME İLE FURFURAL ÜRETİMİ İÇİN EN UYGUN KOŞULLARIN BELİRLENMESİ PİRİNADAN ÖZÜTLEMELİ TEPKİME İLE FURFURAL ÜRETİMİ İÇİN EN UYGUN KOŞULLARIN BELİRLENMESİ Fatma EROĞLU 1, S. Ferda MUTLU 1 Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Maltepe, Ankara fatma74_@hotmail.com

Detaylı

Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i

Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i Devrim ÖZDEM R ALICI * Özet Bu ara t rmada 2002-2003

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA

TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA 4. YARIYIL KOD DERSLER İş Yükü AKTS K (saat) 0624401 Bahçe Bitkileri 150 5 3 0624402 Tarla Bitkileri 150 5 3 0624403 Bitki Koruma 150 5 3 0624404 Toprak Fiziği 120 4 3 0624405

Detaylı

YAĞ KOMPONENTLİ MAKROMER VE YARI İLETKEN POLİMER SENTEZİ

YAĞ KOMPONENTLİ MAKROMER VE YARI İLETKEN POLİMER SENTEZİ YMN69 YAĞ KOMPONENTLİ MAKROMER VE YARI İLETKEN POLİMER SENTEZİ A.Ömerli 1, E. Gözüküçük 1, O.Eksik 1, A.T. Erciyes 1, Y. Yağcı 2 1 İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Maslak, 34469,

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Faaliyet Onayı Alma Koşulları Hayvansal üretimin geliştirilmesine katkıda bulunacak

Detaylı

Çipura - Levrek Yem Kataloğu

Çipura - Levrek Yem Kataloğu Çipura - Levrek Yem Kataloğu Çamlı, BioAqua markası altında üretilmekte olan balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

EC FERTILIZER TOPRAĞINIZA DEĞER KATAN GÜBRE

EC FERTILIZER TOPRAĞINIZA DEĞER KATAN GÜBRE TOPRAĞINIZA DEĞER KATAN GÜBRE AİLESİNİN YENİ ÜYELERİ Organomineral Taban ve Üst Gübreleri 2-4 mm Granül (50 kg) 2>3 SF. INDEX İÇİNDEKİLER 2016 01 02 03 04 05 5.0.30+(40So3) NK HARMANLANMIȘ GÜBRE Potasyum

Detaylı

Ege Üniversitesi. İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik. Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR)

Ege Üniversitesi. İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik. Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarları nda 24/09/2018 Tarihinden İtibaren Uygulanacak Fiyat Listesi Tekli Analizler

Detaylı

Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik. Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR)

Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik. Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarları nda 01/01/2015 Tarihinden İtibaren Uygulanacak Fiyat Listesi Tekli Analizler

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

ORGANİK SIVI GÜBRE GRUBU

ORGANİK SIVI GÜBRE GRUBU ORGANİK SIVI GÜBRE GRUBU TERRA FARM ORGANİK SIVI GÜBRE GRUBU ÜRÜNLERİN ORAN VE İÇERİK BİLGİLERİ BİR SONRAKİ SAYFADA VERİLMİŞTİR. Verilen değerler ürünlerimizde bulunan minimum değerlerdir Ürün İçerik Toplam

Detaylı

Nutrient Contents of Runner Plants of Some Strawberry Cultivars Grown Under Open Field and Protected Cultivation Conditions

Nutrient Contents of Runner Plants of Some Strawberry Cultivars Grown Under Open Field and Protected Cultivation Conditions YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 2012, 22 (1):1-6 Geliş Tarihi (Received): 09.03.2011 Kabul Tarihi (Accepted): 10.10.2011 Araştırma Makalesi/Research Article (Original Paper) Örtü Altı ve Açık Arazi Koşullarında

Detaylı

Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Maliyetler Açısından Karşılaştırılması*

Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Maliyetler Açısından Karşılaştırılması* Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 37 (2), 207-216, 2006 ISSN : 1300-9036 Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Maliyetler Açısından Karşılaştırılması* Avni BİRİNCİ Koray

Detaylı

1 SUDA SERTLİK ve CO2 TAYİNİ 1.SUDA SERTLİK TAYİNİ Suyun sertliği kavramı ile kalsiyum (Ca +2 ) ve magnezyum (Mg +2 ) iyonlarının toplamı anlaşılır ve 1 litre suyun içerdiği Ca ve Mg iyonlarının kalsiyum

Detaylı

ÜLKEM ZDE YET fit R LEN ÖNEML NAR (Punica granatum) ÇEfi TLER NE A T ÇEK RDEKLER N BAZI ÖZELL KLER *

ÜLKEM ZDE YET fit R LEN ÖNEML NAR (Punica granatum) ÇEfi TLER NE A T ÇEK RDEKLER N BAZI ÖZELL KLER * GIDA (2008) 33 (6) : 281-290 Araflt rma Makalesi (Research Article) ÜLKEM ZDE YET fit R LEN ÖNEML NAR (Punica granatum) ÇEfi TLER NE A T ÇEK RDEKLER N BAZI ÖZELL KLER * SOME PROPERTIES OF IMPORTANT POMEGRANATE

Detaylı

www.boren.com.tr / info@boren.com.tr

www.boren.com.tr / info@boren.com.tr www.boren.com.tr / info@boren.com.tr YAŞAM da BOR BOR/B; Yeryüzünde bileşikler halinde, toprak, kaya ve suda az miktarlarda fakat yaygın olarak bulunan bir elementtir. Yer kabuğunda 10-20 ppm, deniz ve

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) T.C. TARIM ve ORMAN BAKANLIĞI Gübre Ve Kaynakları Merkez Araştırma Deney Laboratuvarı Adresi : İstanbul Yolu 5. km. No:32 Yenimahalle 06172 ANKARA/TÜRKİYE Tel :

Detaylı

Akdeniz Bölgesi nde yetiştirilen bazı Nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerinin organik asit ve şeker kompozisyonu*

Akdeniz Bölgesi nde yetiştirilen bazı Nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerinin organik asit ve şeker kompozisyonu* Akademik Ziraat Dergisi 2(1):35-42 (2013) ISSN: 2147-6403 http://azd.odu.edu.tr Araştırma (Research) Akdeniz Bölgesi nde yetiştirilen bazı Nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerinin organik asit

Detaylı

2015 OCAK ÖZEL SEKTÖR DI BORCU

2015 OCAK ÖZEL SEKTÖR DI BORCU OCAK ÖZEL SEKTÖR DI BORCU Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man Özel sektörün yurt d ndan sa lad k sa ve uzun vadeli kredilerin borçlu ve alacakl bilgileri, döviz cinsi, kullan m, anapara/faiz

Detaylı

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi N, P, K ve Mg un 1:5 ekstraksiyon çözeltisindeki standard değerleri Çok az Az Yeterli Fazla Çok fazla Oldukça fazla N (meq/l)

Detaylı

ANTALYA KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI YERFISTIĞI (Arachis hypogaea) ÇEŞİTLERİNİN YAĞ İÇERİKLERİ VE YAĞ ASİDİ BİLEŞİMLERİ

ANTALYA KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI YERFISTIĞI (Arachis hypogaea) ÇEŞİTLERİNİN YAĞ İÇERİKLERİ VE YAĞ ASİDİ BİLEŞİMLERİ GIDA (2016) 41 (1): 31-36 doi: 10.15237/gida.GD15044 Araflt rma/research Özet ANTALYA KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI YERFISTIĞI (Arachis hypogaea) ÇEŞİTLERİNİN YAĞ İÇERİKLERİ VE YAĞ ASİDİ BİLEŞİMLERİ*

Detaylı

Emir, Gök Üzüm ve Kara Dimrit Üzüm Çeşitlerinin Çekirdek Yağlarının Yağ Asidi Kompozisyonu ve Fenolik Madde İçeriklerinin Belirlenmesi

Emir, Gök Üzüm ve Kara Dimrit Üzüm Çeşitlerinin Çekirdek Yağlarının Yağ Asidi Kompozisyonu ve Fenolik Madde İçeriklerinin Belirlenmesi Akademik Gıda / Academic Food Journal ISSN Print: 1304-7582 http://www.academicfoodjournal.com Akademik Gıda 8(6) (2010) 19-23 Araştırma Makalesi / Research Paper Emir, Gök Üzüm ve Kara Dimrit Üzüm Çeşitlerinin

Detaylı

F.Gülser ve ark. (2014) / Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 2 (1) 1-5

F.Gülser ve ark. (2014) / Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 2 (1) 1-5 Gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum l.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri Füsun Gülser *, Can Yılmaz, Ferit Sönmez

Detaylı

1. KİMYASAL ANALİZLER

1. KİMYASAL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER HPLC VE LC-MS/MS CİHAZLARI İLE YAPILAN ANALİZLER SORBAT TAYİNİ BENZOAT TAYİNİ KAFEİN TAYİNİ HMF TAYİNİ SUDAN TÜREVLERİ TAYİNİ VANİLİN TAYİNİ GLUKOZ, FRUKTOZ VE SUKROZ TAYİNİ SAPONİN

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite l. Doktora Bahçe Bitkileri Ankara Üniversitesi 2008

Derece Bölüm/Program Üniversite l. Doktora Bahçe Bitkileri Ankara Üniversitesi 2008 ÖZGEÇM VE YAYIN L STES ÖZGEÇM Ad Soyad : Volkan GÖZEN Do um Tarihi ve Yeri: 20 Nisan 1973, Malatya Medeni Durumu: Evli REN M DURUMU Derece Bölüm/Program Üniversite l Lisans Tar msal Yap lar ve Ege Üniversitesi

Detaylı

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar. Bakanlar Kurulu Kararı -BKK. Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı. Resmi Gazete Sayısı: 26848

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar. Bakanlar Kurulu Kararı -BKK. Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı. Resmi Gazete Sayısı: 26848 Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar Bakanlar Kurulu Kararı -BKK Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı Resmi Gazete Sayısı: 26848 Karar Sayısı: 2008-13489 15 Nisan 2008 SALI Resmi Gazete Sayı : 26848 BAKANLAR

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN: 1306-7648 Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007 (2) 65-69 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Đrfan TURHAN, Nedim TETĐK, Mustafa KARHAN Akdeniz Üniversitesi Ziraat

Detaylı

GENEL BAKIŞ Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'

GENEL BAKIŞ Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu' ORGANİK GÜBRE GENEL BAKIŞ Günümüzde yaklaşık 7 milyar insanın yaşadığı dünyada 1 milyardan fazla insan açlıkla mücadele etmektedir. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun belirlemelerine göre dünya nüfusunun

Detaylı

Jeokimya Analizleri. Geochemical Analysis

Jeokimya Analizleri. Geochemical Analysis Jeokimya Analizleri Geochemical Analysis Jeokimya; minerallerin oluşumu esnasında ve sonrasında çevre kayaçlar ile yüzeysel ortamlarda gerçekleşen kimyasal değişikliklerin belirlenmesi temeline dayanır.

Detaylı

Endüstriyel Simbiyoz Uygulama Örnekleri ve Sağlanan Kazanımlar

Endüstriyel Simbiyoz Uygulama Örnekleri ve Sağlanan Kazanımlar Endüstriyel Simbiyoz Uygulama Örnekleri ve Sağlanan Kazanımlar Merve Böğürcü Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Endüstriyel Simbiyoz Paneli 16 Ekim 2014 Konya İSKENDERUN KÖRFEZİ NDE ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ

Detaylı

MARDİN-MAZIDAĞI HAMFOSFAT ATIKLARININ GÜBRE OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN BELİRLENMESİ

MARDİN-MAZIDAĞI HAMFOSFAT ATIKLARININ GÜBRE OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN BELİRLENMESİ P A M U K K A L E Ü N İ V E R S İ T E S İ M Ü H E N D İ S L İ K F A K Ü L T E S İ P A M U K K A L E U N I V E R S I T Y E N G I N E E R I N G C O L L E G E M Ü H E N D İ S L İ K B İ L İ M L E R İ D E R

Detaylı

Organik Yetiştiricilikte Bezelye-Fasulye-Bakla Rotasyonunun Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi

Organik Yetiştiricilikte Bezelye-Fasulye-Bakla Rotasyonunun Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi Organik Yetiştiricilikte Bezelye-Fasulye-Bakla Rotasyonunun Verim Ve Kalite Özelliklerine Etkisi İbrahim DUMAN 1, Eftal DÜZYAMAN 1, Seçkin KAYA 1, Ceren NAZİK 2, Hakan PULLU 1, Emre BİLEN 1 Uygun AKSOY

Detaylı

Kok Tozlarının Biriketleme ile Değerlendirilmesi

Kok Tozlarının Biriketleme ile Değerlendirilmesi Kok Tozlarının Biriketleme ile Değerlendirilmesi Evaluation of Coke Fines by Briquetting Süleyman AYDOĞAN * Osman KEÇEKÜLAH ** Nuran AY *** ÖZET Bu çalışmada Antalya Elektrometalurji Müessesesinde kok

Detaylı

YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi, Konya-2013, Kitap2, sayfa 350-357 YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI ÇEŞİTLER VE SIRA ÜZERİ MESAFELERE GÖRE TEK VE ÇİFT SIRALI EKİM YÖNTEMLERİNİN

Detaylı

Gıda Üretiminde Tarihsel Su reç

Gıda Üretiminde Tarihsel Su reç Gıda Üretiminde Tarihsel Su reç Prof. Dr. Vural Gökmen Ulusal Gıda Teknoloji Platformu BESLENME (Gıda Teknolojileri) Doymak BARINMA (Yapı İnşaat, Tehdit Teknolojileri) Barınmak ULAŞIM (Yol Taşıt, Enerji

Detaylı

KİMYASAL ANALİZ LİSTESİ

KİMYASAL ANALİZ LİSTESİ Sayfa 1 / 5 1. Adı Ürün Sınıfı Yöntem Birim Amonyak (Nessler) 2. Asitlik Ölçüm Limiti Süresi İçin En Az Miktar Ücret (TL) TS 5874;1988 var/yok 0,0 1 250 ml 28 TURŞU (TOPLAM ASİTLİK) BAL (SERBEST ASİTLİK)

Detaylı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı X, Y, Z KUŞAĞI TÜKETİCİLERİNİN YENİDEN SATIN ALMA KARARI ÜZERİNDE ALGILANAN MARKA DENKLİĞİ ÖĞELERİNİN ETKİ DÜZEYİ FARKLILIKLARININ

Detaylı

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi EMRE CAN KAYA NAZLI ZEYNEP ARIÖZ AYŞENUR ŞAHIN ABDULLAH BARAN İçeriklerine Etkisi 1. GİRİŞ Tarımda kimyasal girdilerin azaltılması

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Menderes Mah. Aydın Blv. No:43 09010 AYDIN / TÜRKİYE Tel : 0 256 211 24 04 Faks : 0 256 211 22 04 E-Posta : megagidalab@gmail.com

Detaylı

HAYALi ihracatln BOYUTLARI

HAYALi ihracatln BOYUTLARI HAYALi ihracatln BOYUTLARI 103 Müslüme Bal U lkelerin ekonomi politikaları ile dış politikaları,. son yıllarda birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin ekonomi politikalarında

Detaylı

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI Türk Tesisat Mühendisleri Derne i / Turkish Society of HVAC & Sanitary Engineers 8. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu / 8. International HVAC +R Technology Symposium 12-14 Mayıs 2008,

Detaylı

Taş, Yaman ve Kayran. Altan KAYRAN. akayran@metu.edu.tr ÖZET

Taş, Yaman ve Kayran. Altan KAYRAN. akayran@metu.edu.tr ÖZET HAVA TAŞITLARINA UYGULANAN GÜÇLENDİRİLMİŞ, SİLİNDİRİK BİR DIŞ DEPONUN YAPISAL ANALİZİ Caner TAŞ ASELSAN, MST Mekanik Tasarım Müdürlüğü, Macunköy 06370, ANKARA, tas@aselsan.com.tr Yavuz YAMAN Orta Doğu

Detaylı

NAR ÇEKİRDEĞİNİN BAZI ÖZELLİKLERİ VE NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞININ YAĞ ASİTİ BİLEŞİMİ

NAR ÇEKİRDEĞİNİN BAZI ÖZELLİKLERİ VE NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞININ YAĞ ASİTİ BİLEŞİMİ NAR ÇEKİRDEĞİNİN BAZI ÖZELLİKLERİ VE NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞININ YAĞ ASİTİ BİLEŞİMİ Muharrem GÖLÜKCÜ, Haluk TOKGÖZ, Mehmet Ali ÇELİKYURT Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü 07100 Antalya ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

ANALİZ / GÖRÜŞ TALİMATLARI

ANALİZ / GÖRÜŞ TALİMATLARI SAYFA NO : 1/12 Bölümde çeşitli talepler doğrultusunda yapılacak olan analizler aşağıda listesi verilen referans kitaplarda belirtilen esaslar doğrultusunda yapılmaktadır. Analiz sonuçları, Analiz / Rapor

Detaylı

LABORATUVAR TEKNİKERİ /TARIMSAL LABORATUVAR TEKNİKERİ

LABORATUVAR TEKNİKERİ /TARIMSAL LABORATUVAR TEKNİKERİ TANIM Tarımsal üretimde toprak, su, bitki, gıda, yem ve gübre analizlerini laboratuar şartlarında yapan, ilgili mühendislerce belirlenen bitki koruma tekniklerini yöntemine uygun olarak yapan kişidir.

Detaylı

Elektro Kaplamada Optimum Ko ullar

Elektro Kaplamada Optimum Ko ullar Elektro Kaplamada Optimum Ko ullar Metal kaplama yüzeyine kaplama yap lan malzeme özelliklerini de tirir. Malzeme yüzeyinde iç gerilmenin ve pörözitenin meydana gelmedi i iyi bir ba lant (yap ma) olmas

Detaylı

İzmir İlinde Farklı Üretim Teknikleri Uygulayan Zeytin Sıkma Tesislerinin Ekonomik Analizi 1

İzmir İlinde Farklı Üretim Teknikleri Uygulayan Zeytin Sıkma Tesislerinin Ekonomik Analizi 1 Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2003, 40(1):127-134 ISSN 1018-8851 İzmir İlinde Farklı Üretim Teknikleri Uygulayan Zeytin Sıkma Tesislerinin Ekonomik Analizi 1 Şule IŞIN 2 Erinç KOÇAK 3 Summary Economic Analysis

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

Mersin Yöresinde Seracılık Yapan Tarımsal İşletmelerin Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri

Mersin Yöresinde Seracılık Yapan Tarımsal İşletmelerin Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2006, 2 (4), 285-292 Mersin Yöresinde Seracılık Yapan Tarımsal İşletmelerin Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri Bünyamin DEMİR, İsmail ÖZTÜRK Atatürk Üniversitesi, Ziraat

Detaylı

Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(2): 93-98, 2012

Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(2): 93-98, 2012 Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(2): 93-98, 2012 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi BETNDA ARANAN ÖZELLİKLER Mevcut Bina Stoğunda Malzeme Kalitesinin Belirlenmesi Assessment of Material Quality in Existing Buildings Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 06.06.2013 1 A M A Ç İŞLENEBİLİRLİK

Detaylı