Karaciğer Fonksiyonları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karaciğer Fonksiyonları"

Transkript

1 Karaciğer Fonksiyonları ve Laboratuvar Testleri Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

2 Karaciğer Karaciğer metabolizmayı düzenleyen ana organdır. Metabolik Şef olarak kabul edilir. Rejenerasyon yeteneği oldukça yüksektir. Sadece %10-20 si fonksiyonel olan bir karaciğer yaşamın sürdürülmesi için yeterlidir. Organın tam alınması 24 saat içinde ölümle sonuçlanır. Yapısındaki hücreler Hepatositler (%60), Retiküloendotelyal hücreler (Kupffer) ve yıldız hücreler (Ito hücreler) (%30), Bazolateral membran (yüzey) - sinusoidler, kan dolaşımı apikal (canalicular) membran - safra kanalı (%10).

3 Karaciğer Yapısını oluşturan moleküller %76 su %16 protein %5-10 glikojen %2,2 lipidler Yapısındaki anatomik üniteler Hepatik hücreler, safra kanal sistemi, vasküler sistem ve retikuloendotelyal sistem. Kan akışı portal vena, hepatik arter-vena ve kapillar fenestrasyonlar ile sağlanır.

4 Karaciğerin Metabolik Fonksiyonları Karbonhidrat Metabolizması Glikoneojenezis Glikojenezis, glikojenolizis Lipid Metabolizması Yağ asidi sentezi Kolesterol sentezi ve atılması Lipoprotein Sentezi Ketojenezis Safra Asitleri Sentezi Vitamin D nin 25-hidroksilasyonu

5 Karaciğerin Metabolik Fonksiyonları Protein Metabolizması Plazma proteinlerinin sentezi Pıhtılaşma proteinleri, immunglobulinler, albümin, sitokinler Üre Sentezi Hormon Metabolizması Steroid Hormonları metabolizması ve atılması Polipeptid hormonların metabolizması İlaç ve yabancı madde metabolizması ve atılması (Detoksikasyon)

6 Karaciğerin Metabolik Fonksiyonları Bilirubin metabolizması ve atılması Nükleik asit metabolizması Pürin ve pirimidin bazların sentezine katılır. Ksantin oksidazdan zengindir. Depolama fonksiyonu Glikojen Vitamin A Fe

7 Karaciğer Hastalıkları Karaciğer patolojileri primer olarak hepatik hücreler, safra kanalı ve vasküler sistemi kapsar. Fonksiyon testleri daha çok hücre bozukluğunu ve hücrenin bozukluğa verdiği yanıtı gösterir. Bozuklukların büyük çoğunluğu patolojik olarak karaciğer hücre nekrozu, karaciğer içi ve dışı safra kanalı tıkanıklığı (kolestazis), karaciğer atrofisi ve/veya karaciğer fibrozu şeklinde kendini gösterir.

8 Hepatosellüler Hasarlar Hepatik hasar, hepatosellüler enzim aktivitelerinin ölçülmesi suretiyle tespit edilebilir. Temelde rutin olarak 3 enzim kullanılmaktadır. ALT, AST, SDH Bunlara ek olarak GLDH de eklenir.

9 Hepatosellüler Hasarlar ALT Özellikle kedi ve köpeklerde primer hepatosellüler hasar belirtecidir. Artışı hepatosit ölümü, subletal hepatosit hasarını işaret eder. Bazen tek başına yeterlidir. Karaciğer dışında az oranda iskelet ve kalp kasında da bulunur. Ayırıcı tanı için CK ya bakılmalıdır. At ve ruminantlarda hepatik ALT düzeyleri hepatosellüler hastalıkların tanısında kullanılmaz. Çünkü düzeyi düşüktür.

10 Hepatosellüler Hasarlar At ve ruminantların kasları orta düzeyde ALT içerir ve bu türlerdeki artışı daha çok kas ile ilişkilendirilebilir. Buna rağmen bu hayvanların kas hasar profillerinde yer almaz. Çünkü daha spesifik bir enzim bulunmaktadır; CK. Kedi ve köpeklerde çeşitli karaciğer patolojileri nedeniye serum ALT aktivitesinde artış görülür. Hipoksi, hepatositlerde lipid akümülasyonuna neden olan metabolik değişimler, bakteriyel toksinler, viral hastalıklar, inflamasyon, hepatik neoplazi, toksik kimyasallar ve ilaçlar hepatik hasara neden olabilir. Buda kanda ALT aktivite artışı olarak yansıyacaktır.

11 Hepatosellüler Hasarlar Akut vakalarda ALT aktivite artışı ile hasara uğramış hücre sayısı arasında doğru orantı vardır. Fakat bu artış hasarın kök sebebini belirlemez. Şiddetli akut hasarlarda (ör. Toksin kaynaklı), 1-2 gün içinde belirgin şekilde ALT aktivitesi artar. Hasar devam etmezse birkaç hafta içinde düzeyler normale döner. Aktif hepatik rejenerasyon sırasında da artış görülür. Yarılanma ömrünün köpeklerde saat, kedilerde 3.5 saat olmasına rağmen iyileşme sürecinde sürekli yüksek olarak çıkar.

12 Hepatosellüler Hasarlar Kronik inflamatuvar durumlarda ise ALT aktiviteleri dalgalı seyreder. Periyotlar halinde yükselir ve iner. Dolayısı ile tekrarlı ölçümler yapılmalıdır. Böylece hastalık hakkında daha derin değerlendirme yapılabilir. Hepatik kütlenin cidde oranda kaybedildiği veya ileri derece hepatik hasarlarda ALT düzeylerinin normal veya çok hafif arttığı bilinmektedir. Hepatosit miktarı azalması nedeniyle. Büyük akut hepatosit nekrozu Aflatoksin

13 Hepatosellüler Hasarlar Hiperadrenokortisizmli veya kortikosteroid enjekte edilmiş köpeklerde de artmış ALT aktivitesi görülebilir. Bu artışlar hafif seviyededir. Tedavi görenlerde doz ve uygulama süresine göre değişir. Antikonvülzan ilaçlar (fenobarbital gibi) da hafif ALT aktivite artışına neden olabilir. Bazı köpeklerde toksik hepatopati gelişebilir. Bu durumda daha yüksek oranda artar.

14 Hepatosellüler Hasarlar AST Tüm türlerde karaciğer ve kas dokuda yüksek oranda bulunur. Dolayısı ile karaciğer spesifik olarak değerlendirilmez. Esasen sitoplazmik bir enzimdir. % 20 kadar mitokondria içinde de bulunur. Artan serum AST aktivitesi, letal veya subletal hepatik hasar veya kas hücre hasarı nedeniyle olabilir. Kedi ve köpeklerde hepatik hasara bağlı olarak ALT ile paralel oranda artış gösterir. Fakat artış miktarı ALT kadar çok değildir.

15 Hepatosellüler Hasarlar ALT ye göre daha kısa sürede normal düzeylere geri döner. Özellikle akut vakalarda hastalığın takibi için tekrarlı ölçümleri yapılmalıdır. Her ne kadar ALT ye göre daha az spesifik olsada, hepatik lipidozlu kedilerde %72 oranında ALT den daha yüksek aktivite artışı görülmektedir. ALT gibi köpeklerde glikokortikoid ve antikonvülzan kullanımına bağlı olarak artış hafif artış görülebilir. Ayırıcı tanıda (kas için), CK aktivite ölçümü yapılmalıdır.

16 Hepatosellüler Hasarlar At ve ruminantlarda, rutin olarak hepatosellüler hasarın değerlendirilmesinde daha sık kullanılır ve profillerin içinde mutlaka vardır. Yinede spesifitesinin sadece karaciğer ait olmaması nedeniyle tek başına yeterli değildir. Ayırıcı tanı için CK ölçülmelidir. Örneğin artan AST ve normal CK tespit edilmişse muhtemel hasar karaciğerdedir. Fakat CK yarı ömrü çok kısadır. Dolayısı ile kas hasarına bağlı ikis artmışsa bile CK daha erken normal seviyesine döneciği için yanıltıcı sonuç alınabilir. Bu problemler nedeniyle at ve ruminantlarda daha spesifik enzimlerin kullanılması gereklidir.

17 Enzim aktivitesi Kas Hasarı sonrası serum AST ve CK aktivitelerinin seyri CK AST 24 A Hasar sonrası geçen saatler

18 Hepatosellüler Hasarlar SDH Sitoplazmada bulunur. Köpek, kedi, at ve ruminantlarda karaciğer spesifikdir. Aktivite artışı letal veya subletal hepatik hasarı işaret eder. Kedi ve köpeklerde çok sık kullanılmaz. At ve ruminantlarda, AST ye göre daha spesifiktir. Yarı ömrü kısadır ve akut hasarlarda 4-5 gün sonra normal düzeye gerileyebilir. Diğer enzimlere göre in vitro şartlara daha dayanıksızdır. Her laboratuvar çalışmaz.

19 Hepatosellüler Hasarlar GLDH Amonyağın detoksifikasyonunda kilit rol oynar. Hepatositlerin mitokondrialarında yüksek konsantrasyonda bulunur. At ve ruminantlar için karaciğer spesifiktir (hepatik nekroz). Köpek ve kediler içinde kullanılır. Her laboratuvarda çalışmaz. Özellikle canine ve equine hepatik hastalıkda mükemmel sensitivitesi vardır. Köpeklerde ALT gibi hiperadrenokortisizm ve antikonvülzan ilaçlara bağlı olarakda artış görülebilir.

20 Kolestazis Bozulmuş safra akışı olarak tanımlanan kolestazisin tespit edilmesi için bazı serum enzim aktiviteleri veya serum substratlarının konsantrasyonlarının ölçümünden yararlanılır. ALP Bir çok dokuda (karaciğer, kemik, böbrek, plasenta, barsak) izoenzimleri bulunan ve membranlarda yer alan bir enzimdir. Çoğu aktivite artış kaynağı karaciğerdir. Diğer organ izoenzimlerinin yarı ömrü kısadır. Serum aktivite artışları genellikle kolestazis, artmış osteoblastik aktivite, ilaçlar (özellikle köpeklerde) ve çeşitli kronik hastalıklar nedeniyle oluşur.

21 Kolestazis Karaciğerde ALP bilier epitel hücreleri ve hepatositlerin kanaliküler memranlarında bulunur. Çeşitli hepatobilier hastalıklarda ALP üretim artışı, safra tuzlarının etkisi ile membranların çözünmesi ve hasar sonrası membran kabarcıklarının serbest bırakılması ile serum ALP aktivitesi artış gösterir. Safra akışının bozulması/engellenmesi ALP üretim artışını tetkiler ve safra tuzlarının bilier sisteme salınması ile membrana bağlı ALP moleküllerinin çözünerek kana karışmaktadır.

22 Kolestazis Köpeklerde kolestatik hastalıklarda ALP belirgin düzeyde artar (10 kata kadar olabilir). Diğer türlerde bu artış çeşitlilik gösterir. Köpeklerde yarı ömrü yaklaşık 3 gün iken kedilerde 6 saattir. Dolayısı ile kedilerde köpeklere kıyasla ALP aktivite artışı daha hafif gerçekleşir (2-3 kat). Ki bu durumda dahi kediler içinde önemli bir parametredir. At ve ruminantlarda ise ALP, GGT ye göre daha değersiz olarak kabul edilir. Bu hayvanlardaki geniş referans aralık sensitivitenin düşük olduğunu ifade eder. Serum ALP aktivite artışı kolestazis kaynaklığı olduğu zaman serum total bilirubin ve safra asit konsantrasyonlarınında aynı anda artması beklenir.

23 Kolestazis Köpeklerde kolestazis şekillendiğinde ALP aktivitesi total bilirubinden önce artmaktadır, dolayısı ile daha hassas bir parametredir. Serum bilirubin konsantrasyonu normal, kolestazis nedenli ALP aktivite artışına bilirubinüri de eşlik edebilir. Her ne kadar primer lezyonun intra- veya ekstra-hepatik sistemde olmasına bağlı ALP aktivitesi artsada hepatosit hücrelerinin şişmesine neden olan hastalıklar (Lipidozis veya parenkim inflamasyonu) nedeniyle küçük safra kanalcıkları tıkanabilir ve bu da ALP aktivetisinde artışa neden olur.

24 Kolestazis Osteoblastik aktivite artışına bağlı serum ALP artışları tüm türlerde görülebilir. Özellikle genç ve büyüyen hayvanlarda buna bağlı olarak serum ALP yüksek çıkar. Ör. İmmatur kedilerde yetişkinlere göre x 2-10 kata kadar fazla olabilir. Bir çalışmada 4 haftalık yavru kedide U/L iken yetişkinlerde U/L bulunmuş. Dolayısı ile bilinmelidir ki yavru kedi, köpek, buzağı ve taylarda (20 kata kadar) yetişkinlere göre her zaman daha yüksektir.

25 Kolestazis Yetişkinlerde ise osteosarkoma ve diğer kemik neoplazi nedeni ile osteoblastik aktivite ve ALP artışı görülebilir. Kırıklarda da hafif artışlar olabilir ve kırık iyileşme sürecinin değerlendirilmesinde kullanılabilir. Köpeklerde hiperparatiroidizm ve kedilerde hipertiroidizmde osteoblastik aktiviyi tetikler ve hafif ALP artışları buna bağlı olarak görülebilir.

26 Kolestazis Çeşilti ilaçlar tarafındanda ALP üretimi uyarılır ve buna bağlı olarak serum ALP artışları görülebilir. Özellikle köpeklerde kortikosteroidler ve antikonvülzan ilaçlar nedeniyle karaciğerde ALP üretim artışı olur. Eksojen glikokortioidler nedeniyle ALP düzeyleri 20 kat artabilir. Tabii doz ve kullanım süreside önemlidir. Antikonvülzanlarda ise artış daha düşüktür (10 kat).

27 Kolestazis Bazı türlerin yeni doğanların serum ALP düzeyleri, kolostrumdan aldıkları ALP nedeniyle 30 kata kadar yüksek çıkabilir. Köpek, kedi, kuzular. Köpeklerde hiperadrenokortisizm nedeniyle de ALP düzeyleri artar. Endojen kortikosteroid nedeniyle Diabetes mellitus, canine hipotiroidizm ve hiperparatiroidizm ve feline hipertiroidizm de ALP artışı olur. Karaciğer ve kemik neoplazileride artışı neden olur.

28 Köpeklerde ALP aktivitesinde artış HAYIR Genç veya büyüyen bir hayvan mı? EVET Serum Bilirubin (hemoliz) İdrar Bilirubin Serum Safra Asitleri Bunlar artmış mı? EVET HAYIR EVET ALP > x 3? HAYIR Osteoblastik aktivite nedeniyle Kemik ALP izoenzimi düşünülmeli. Hepatobilier hastalık düşünülmeli ve ek testler yapılmalı Karaciğer Fonksiyon Testleri Pankreas Testleri Radyoloji Ultrasound Karaciğer biyopsisi Abdominal sıvı değerlendirilmesi Köpeğe kortikosteroid veya antikonvülzan ilaç uygulanıyor mu? EVET İlaç kullanımı nedeniyle ALP uyarımı olduğu düşünülmeli. Kaynak: Thrall ve ark., 2012 HAYIR EVET Kemik hastalığı bulgusu var mı ve ALP <3x mi? HAYIR Adrenokortikol fonksiyon değerlendirilmeli.

29 Kolestazis GGT İndüklenen bir enzimdir. Bir çok dokuda bulunmasına rağmen serum GGT aktivitesi karaciğer kökenlidir (en yüksek konsantrasyon pankreas ve böbrek). Renal epitelyal hücrelerde GGT artışı olduğunda serum değil idrar da yansıması olur. Pankreas GGT yi kana değil pankreatik kanallara boşaltır. GGT üretiminde, salınımına ve takiben serumdaki artış kolestazis ve bilier hiperplazi durumlarında görülür. Köpeklerde ilaçlara bağlı olarak da (ALP gibi) GGT aktivitesinde artış olur. Köpeklerde safra kanalı tıkanıklıklarında 50 kata artış gösterebilir. Kediler de 16 kata kadar. Kedi ve köpeklerde ALP ile birlikte değerlendirilmelidir.

30 Kolestazis Ör. Hepatik lipidozisli kedilerde ALP artışı GGT ye göre daha belirgindir. Fakat hastalığın kök nedeni nekroinflamatuvar ise GGT aktivitesi ALP den daha yüksek çıkabilir. ALP gibi, glikokortikosteroidler nedeniyle serum GGT aktivitesinde artış olabilir. ALP ya göre daha yavaş artar. Yine antikonvülzanlarda artışa neden olabilir (x2-3). Eğer bu artış çok daha fazla ise ilaç değil de kolestazis nedenli olarak düşünülebilir. İlaca bağlı gelişen belirgin artış ilaç-kökenli toksik hepatopatinin işareti olabilir ki bu durum ölümcül sonuçlar doğurabilir.

31 Kolestazis Atlarda ve ruminantlarda, ALP ye göre kolestazis için daha spesifiktir. Genelde ALP den daha yüksek çıkar. Atlarda ve sığırlarda alkaloid zehirlenmelerine bağlı olarak bilier hiperplazi ve karaciğer yetmezliği gelişir. Bu durumda da GGT oldukça belirgin şekilde artış gösterir. Kronik vakalarda ise ALP aktivitesi daha fazla artabilir. Sığırlarda hepatik lipidozisde ALP ye kıyasla hafif artış gösterir. Köpek, koyun ve sığırların kolostrumda yüksek GGT aktivitesi olduğu için yeni doğanlarda serum GGT düzeyleri 50 kata kadar artış gösterebilir. Ortalama 5 hafta sonra normal seviyelere düşmeye başlar. Passif immunitenin değerlendirilmesinde kullanılabilir.

32 Hepatobilier Hastalıklı Hayvanlarda Serum GGT Aktivitesi Türler Köpek Kedi At Problemler Safra kanalı obstrüksiyonu, kronik hepatitis, lipidozis, nekroz, siroz, neoplazi, kortikoid terapisi Safra kanalı obstrüksiyonu, kolanjiyohepatitis, siroz, lenfosarkoma, nekroz Toksik hepatik yetmezlik, subklinikal hepatopati, hiperlipidemi Sığır Koyun Fasiyoliazis, Metacercariae göçü, lipidozis, Senecio (sukkulent) zehirlenmesi Safra kanalı obstrüksiyonu, toksikasyon, Fasiyoliazis, Lupinozis, Co eksikliği, ketozis Kaynak: Kaneko ve ark., 2008

33 Karaciğer Fonksiyon Testleri Karaciğer fonksiyonun değerlendirilmesi, Karaciğer tarafından kandan alınan, metobolize edilen veya bilier sistemle uzaklaştırılan maddeler (Bilirubin, Safra Asitleri, Amonyak, Kolesterol) ve, Karaciğer tarafından sentezlenen maddelerin (Albümin, globulinler, Üre, Kolesterol, Koagülasyon faktörleri) analizlerini içerir.

34 Karaciğer Fonksiyon Testleri Bu maddelerin artışı karaciğer dışı nedenlere bağlı olarak da görülebilmektedir. Fakat karaciğer hastalığına yönelik ek kanıtlarında olması ile birlikte anormal konsantrasyonlar tespit ediliyorsa karaciğer hastalığı veya yetersizliğinin varlığından söz edilebilir. Gerekirse karaciğer biyopsiside yapılmalıdır.

35 Kaynak: eclinpath Bilirubin Metabolizması KAN Ekstravasküler veya Intravasküler Hemoliz İndirekt (Ankonjuge) bilirubin + albümin Hepatik sinüzoid İndirekt bilirubin Ürobilinojen HEPATOSİT Ligandin veya Z protein ile transport Glikuronik asit ile konjugasyon Direkt (Konjuge) bilirubin Ürobilinojen BÖBREK Bilier sistem İnce Barsak Direkt bilirubin Bakteriyel proteazlar %10 Vena Porta Ürobilinojen veya Sterkobilinojen %90 Dışkı İdrar ile Ürobilinojen boşaltımı

36 Karaciğer Fonksiyon Testleri Bilirubin Metabolizması Anomalileri Hiperbilirubinemi 3 ana patolojik durumdan ötürü gelişir. 1. Artan bilirubin üretimi (artan eritrosit yıkımı...) 2. Hepatositlerde bilirubin alımının veya konjugasyonun azalması 3. Bilirubin atılımının azalması (Kolestazis) Total Bilirubin = İndirekt (Ankonjuge) Bilirubin + Direkt (Konjuge) Bilirubin

37 Karaciğer Fonksiyon Testleri İKTERUS: Dolaşımda artan bilirubin konsantrasyonu (hiperbilirubinemi) nedeniyle deri, sklera ve mukozların sarımsı bir renk almasıdır. 1. Pre-Hepatik İkterus 2. Hepatik İkterus 3. Post-Hepatik İkterus

38 Serbest Bilirubin Hemoglobin Pre-Hepatik İkterus -Hemolitik Hastalıklar -İnternal hemoraji Glikuronat ile konjugasyon Serumda artmış İndirekt Bilirubin Total Bilirubin Konjuge Bilirubin Ürobilinojen veya Sterkobilinojen Ürobilinojen Dışkı (sterkobilin) İdrarda Ürobilinojen artar. Bilirubinüri görülmez.

39 Hepatik Serbest Bilirubin Hemoglobin İkterus Glikuronat ile konjugasyon -Azalmış fonksiyonel hepatik kapasite (akut/kronik hepatitis) -Herediter enzim defektleri -Atlarda açlık sonrası sekunder -Intrahepatik kolestazis? Konjuge Bilirubin Ürobilinojen veya Sterkobilinojen Ürobilinojen Bilirubin glikuronidleri Dışkı (sterkobilin) Serumda artmış Total Bilirubin? İndirekt bilirubin İdrarda Bilirubinüri

40 Post-Hepatik Glikuronat ile konjugasyon Ekstrahepatik Obstrüksiyon Serbest Bilirubin Hemoglobin Bilirubin glikuronidleri Kil Renkli Dışkı İkterus Intra- veya ekstra-hepatobilier sistem obstrüksiyonu (kolestazis) Enfeksiyonlar Neoplazm Intestinal veya pankreas lezyonları (sekunder) Sepsis Serumda artmış Total Bilirubin Direkt Bilirubin İdrarda Bilirubinüri Deltabilirubin? Ürobilinojen negatif/normal

41 Kaynak: Thrall ve ark., 2012 HİPERBİLİRUBİNEMİ EVET ANEMİ? HAYIR EVET Rejeneratif? HAYIR EVET ALP ve GGT artmış mı? HAYIR Total protein düştü mü? EVET Hemoliz değerlendirilmeli Sferositler Aglütinasyon Heinz cisimcikleri Kan parazitleri Hemoglobinemi Hemoglobinüri HAYIR Vücut boşlukları/dokularda kanama? EVET RBC yıkımlanması artmış Hepatik Hasar sonrası anemi? HAYIR Hepatik Hasar Kolestazis Hepatik yetmezlik Safra sızıntısı Anoreksi (at, ruminant) Koleastazis (erken) Ek testler Amonyak, albümin, glikoz, kolesterol Pankreatik hasar (PLI) Radyoloji, USG Karaciğer biyopsisi Abdominal sıvı değerlendirmesi

42 Karaciğer Fonksiyon Testleri Safra Asitleri Serum safra asitleri hepatik fonksiyon, kolestazis ve portal dolaşım anomalilerinin ölçümü için kullanılır. Hepatositlerde kolesteroldan sentezlenir. Çoğu türde kolik asit ve kenodeoksikolik asit primer safra asitleridir. Sentezden sonra amino asitler (taurin [primer] veya glisin) ile konjuge edilir ve safraya salınır. Safra asitleri safra kesesinde muhafaza edilir. Gıda tüketimi sonrası ince barsağa dökülür. Yağların ve yağda eriyen vitaminlerin sindirimi ve emilimi için gereklidir. Çoğu safra asidi ileumdan geri emilerek portal dolaşıma girererek karaciğere pasajlanır ve resirküle edilir. Normal bir fizyolojide, serumda sadece post-prandial olarak küçük bir artış görülebilir.

43 3 major patolojik durum serum safra asitleri konsantrasyonunda artışa neden olur. 1. Portal dolaşım anomalileri Portosistemik şant, hepatoportal mikrovasküler displazi, ileri derece sirozda gelişen şantlar) 2. Fonksiyonel karaciğer kütlesinin azalması Sık görülen nedendir. Hepatitis, nekroz, glikokortikoid hepatopatisi. 3. Safraya ekstrekte edilen safra asidinin azalması Kolestazis (Obstrüksiyon, hepatosit şişmesi, neoplazi, inflamasyon, fonksiyonel obstrüksiyon)

44 Karaciğer Fonksiyon Testleri Şüpheli karaciğer hastalığında, örneğin serumda hepatik enzim aktiviteleri artmış fakat total bilirubin konstanstrasyonun normal olduğu durumlarda serum safra asitleri hassas bir kolestatik indikatör olarak kullanılabilir. Kolestatik durumlarda artar. Bilirubin ile safra asitleri hepatositler için yarışmaya girmez. Dolayısı ile hemolitik hiperbilirubineminin ayırıcı tanısında kullanılabilir. Bu durumda serum safra asitleri artmaz. Buna karşın şiddetli anemiler hepatosellüler hipoksiye neden olur ve oluşan hepatik disfonksiyon neden ile serum safra asitlleri konsantrasyonu artabilir.

45 Karaciğer Fonksiyon Testleri Serum örnekler oda sıcaklığında birkaç gün dayanıklıdır. Dondurulduğu zaman daha uzun süre saklanabilir. En uygun değerlendirme için kedi ve köpeklerde mutlaka Pre-, Post-prandial safra asitleri düzeylerine bakılmalıdır. 1. Bunun için 12 saat açlığı takiben ilk örnek alınır (Pre). 2. Uygun hacimde yağ içeren mama verilir ve kolesistokininin uyarılması sağlanır. Böylece safra kesesi kontraksiyonu uyarılır. Özellikle yüksek yağ içeren yavru/genç mamaları tercih edilmelidir. 3. Beslenmeden 2 saat sonra ikinci örnek alınır (Post). 4. Her iki örnekten safra asitleri konsantrasyonu ölçülerek değerlendirilir.

46 Karaciğer Fonksiyon Testleri Köpeklerde, artmış serum safra asitleri konsantrasyonu çeşitli karaciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşabilir. Bunlar arasında portosistemik şant, siroz, kolestazis, nekroz, hepatitis, hepatik lipidozis ve neoplaziler yer alır. Özellikle portosistemik şantlı hayvanlarda belirgin ve abartılı artışlar tespit edilir. Bununla birlikte, karaciğer hastalığı tipinin tek başına safra asidi konsantrasyonu temelinde tanımlanması mümkün değildir. Anormal safra asidi konsantrasyonu, mevcut olan spesifik karaciğer hastalığı tipini tanımlamayı amaçlayan ileri testler (örn., Karaciğer biyopsisi, radyolojik tetkikler, ultrason) için bir göstergedir.

47 Karaciğer Fonksiyon Testleri Kedilerde, artmış serum safra asitleri konsantrasyonu portosistemik şant, siroz, kolestazis, nekroz, hepatitis, hepatik lipidozis ve neoplaziler nedeniyle oluşabilir. Bu hastalıklı kedilerde açlık safra asidi konsantrasyonu, postprandiyal konsantrasyondan daha az tutarlı bir şekilde artmaktadır ve her ikisini de ölçmek gereklidir. Postprandiyal safra asidi konsantrasyonu, bazen köpeklerde ve kedilerde açlık safra asidi konsantrasyonundan daha düşüktür. Bu, açlık dönemi sırasında safra kesesinin kendiliğinden boşalmasından veya gastrointestinal değişkenlerdeki farklılıklara (gastrik boşalma zamanı, bağırsak geçiş süresi, bağırsak florası) veya kolesistokinin salgılanmasına bağlı olarak oluşabilir.

48 Karaciğer Fonksiyon Testleri Atlar ve ruminantlarda, serum safra asitlerinin ölçümü için genellikle tek bir örnek toplanır. Atlar, safra kesesi olmadığından ve safra kesesinin sfinkterinin zayıflığından dolayı bağırsaklara doğru sürekli olarak safra salgılarlar. Artan serum safra asitleri konsantrasyonu, hepatik nekroz, hepatik lipidozis, neoplazi ve siroz gibi çeşitli rahatsızlıkları olan atlarda hepatobilier hastalığın hassas bir göstergesidir.

49 Karaciğer Fonksiyon Testleri Sağlıklı hayvanlarda sadece küçük miktarlarda safra asitleri sistemik dolaşıma geçer ve idrar ile atılır. Bununla birlikte, serum safra asitleri konsantrasyonu arttığında, idrarda daha fazla safra asitleri atılır. Teorik olarak, idrar kreatinin konsantrasyonu ile karşılaştırıldığında idrar safra asidi konsantrasyonunun bir kerelik ölçümü, açlık ve postprandiyal kan örneklerine gerekliliği ortadan kaldırabilir. İdrar Safra Asitleri:İdrar Kreatinin Oranı (U-BA:U-Crea) Buna karşın, böyle bir değerlendirmenin yapılabilmesi için daha fazla çalışmaya gerek vardır.

50 Karaciğer Fonksiyon Testleri Amonyak Baskın olarak amonyum (NH 4+ ). Portal dolaşımdan karaciğer tarafından uzaklaştırılır. Üre ve protein sentezinde kullanılır. Karaciğere doğru kan akışındaki değişiklikler veya belirgin şekilde azalan fonksiyonel hepatosit miktarı nedeniyle, kan amonyak konsantrasyonu artışı ile sonuçlanabilir. Karaciğer fonksiyonu için önemli bir testtir. Kolestazise bağlı olarak kan düzeyleri etkilenmez. Artan düzeyleri Hepatik ensefalopati için bir kanıttır.

51 Karaciğer Fonksiyon Testleri Portosistemik şantlı hayvanlarda düzeyleri artar. Hepatik fonksiyonel kütlenin %60 oranında kaybına bağlı olarakda düzeyleri artar. Amonyak artışında idrarda amonyum ürat kristalleride görülür. Bunların dışında; Sığırlarda üre toksikasyonu At ve köpeklerde ağır eksersiz Atlarda intestinal hastalıklarda da artar.

52 Portosistemik şantlı bir kediye ait idrarda çeşitli formlarda amonyum biurat kristalleri Kaynak: eclinpath

53 Karaciğer Fonksiyon Testleri Amonyak düzeyleri plazmada enzimatik testlerle ölçülür. Oldukça dayanıksızdır. Doğru örnek için; 1. Monogastriklerde 8 saat açlık sonrası alınmalıdır. 2. EDTA veya amonya-free heparinli tüplere alınmalı, soğuk banyo içine koyulmalı plazma 10 dakika içinde ayrılmalıdır. Hava ile temas etmemelidir. 3. Plazma +4 C de muhafaza edilmeli ve 1 saat içinde analiz edilmelidir C de 7 gün dayanıklıdır. Analitik duyarlılığı artırmak için dinamik test yapılabilir.

54 Karaciğer Fonksiyon Testleri Oral amonyak tolerans testi Amonyum klorür (20mg/mL) kullanılır. Açlık hiperamonemisi olan hayvanlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Akut amonyak toksisitesine neden olunabilir. Diğer testler ve açlık amonyak düzeyleri şüpheli bir durumda belirsizlik yaratırsa başvurabilir. 1. Açlık örneği alınır. 2. Amonyum klorür (20 mg/ml) 100 mg/kg dozunda verilir (Total doz 3 g ı geçmemelidir) dakika sonra ikinci örnek alınır.

55 Karaciğer Fonksiyon Testleri Normal bir hayvanda post örnekde 2-2,5 kat artış olur. Daha fazlası (3-10) patolojikdir (portosistemik şant veya hepatik yetmezlik). Köpeklerde bu test için amonyum klorür yerine mamada kullanılabilir; Postprandiyal amonyak tolerans testi. Kan örneği beslenmeden 6 saat sonra alınır. Köpeklerde portosistemik şantların saptanması için %91'lik bir duyarlılığa sahiptir. Bununla birlikte, diğer karaciğer hastalıklarını tespit etmek için kullanışlı değildir.

56 Karaciğer Fonksiyon Testleri Albümin Albümin sentez yeri karaciğerdir. Hepatik fonksiyonun %60-80 i kaybedilmedeği durumlarda gerçek anlamda hipoalbuminemiden söz edilemez. Kronik karaciğer hastalıklı köpeklerde hipoalbüminemi sık görülür (>%60). Buna rağmen atlarda pek görülmez (~ %20). Bunun dışında bir çok karaciğer dışı nedenlere bağlı olarak kan albümin konsantrasyonunu etkilenmektedir. Albümin kaybına neden olan glomerulopati, ileri intestinal inflamasyon veya intestinal lenfangiektazi (protein kayıplı enteropati-köpeklerde sık görülür). Kronik hepatopatide IgM, IgG ve IgA düzeylerindeki artışa bağlı olarak globulin düzeyleri artar, albümin düşer ve A:G oranı azalır.

57 Karaciğer Fonksiyon Testleri Globulinler Bir çok globulinin sentez yeri karaciğerdir (immunglobulinler hariç). Karaciğer yetmezliği azalmış sentez ile sonuçlanabilir. Genelde albümin kadar düşmez. Kronik hastalıklarda akut faz proteinlerdeki artışa bağlı olarak veya immunglobulin sentezindeki artışa bağlı olarak düzeyleri artabilir (atlarda %50 olur). Glikoz Glikoz metabolizmasında karaciğer kilit rol alır. Glikojen metabolizması ve glikoneogenez merkezidir. Hepatopatili hayvanlarda kan glikoz düzeyleri değişimler gösterir (artma/azalma). %70 kayıpta dahi kan glikoz düzeylerini muhafaza edebilir.

58 Karaciğer Fonksiyon Testleri Üre Hepatositlerde amonyakdan sentezlenir. Fonksiyonel hepatik kütle kaybına bağlı olarak amonyak üreye çevrilemez. Dolayısı ile amonyak artar, üre azalır (BUN). Kan üre düzeyleri karaciğer dışı nedenlere bağlı olarak da düşebilir. Konjenital veya sonradan kazanılan hepatik şantlar. İlaçlar (kloramfenikol, streptomisin).

59 Karaciğer Fonksiyon Testleri Kolesterol Kolesterol vücutta safra ile atılır, dolayısı ile safra atılımını engelleyen durumlarda hiperkolesterolemi görülebilir. Bir çok karaciğer dışı nedene bağlı olarak da artış görülebilir. Kolesterol karaciğerde sentezlenir ve ileri derece yetmezliklerde kan düzeyleri düşebilir (sentez azlığına bağlı olarak): Hipokolesterolemi. Bu durumda ayırıcı tanıda kullanılabilir. Portosistemik şantlı köpek ve kedilerin %60-70 inde hipokolesterolemi görülür. Buna karşın bir çok hepatik yetmezlikli hayvanda normal düzeylerdedir.

60 Karaciğer Fonksiyon Testleri Koagülasyon Faktörleri Karaciğer koagülasyonun düzenlenmesinde merkezi rol oynar. Bir çok koagulasyon faktörü ve antikoagulan karaciğerde sentezlenir (antitrombin, protein c, protein s gibi). Bunun yanında,kolestazise bağlı olarak fillokinon emiliminde azalma olur ve bu da faktör II, VII, IX ve X u olumsuz etkilemektedir. Karaciğer hastalıklı hayvanlarda PT, APTT, Antitrombin aktivitesi, protein C aktivitesi ve fibrinojen konstantrasyonda anormal sonuçlar çıkabilir. Trombositopeni görülebilir. Karaciğer dışı nedenlerde değerlendirilmelidir (örneğin DIC için).

61 Çeşitli karaciğer hastalıklarına ait bazı laboratuvar bulguları - 1 Bozukluk ALT, AST ALP, GGT Bilirubin Safra Asitleri Diğer Fonksiyon Testleri Çeşitli Konjenital Portosistemik Şant N/+ ALP: N/+ (Gençlerde kemik ALP nedeniyle) N Açlık: N/+ Tokluk: ++/+++ Amonyak: N/++ Albümin: N/- BUN: N/- Glikoz: N/- Kolesterol: N/- PT: N/uzamış RBC ler mikrositer (%60-70 köpeklerde) İdrar Amonyum biürat kristalleri Hepatik Lipidosiz (Difüze, kediler) N/+++ ALP: N/+++ GGT: N/+ Bilirubin: N/+++ Açlık: N/+++ Tokluk: +/+++ PT, APTT: N/uzamış BUN: N/- RBC Poikilositozis Steroid hepatopati (Köpekler) N/++ +/+++ N/+ Açlık: N/+ Tokluk: N/+ N Safra Kanalı Obstrüksiyonu, Kolanjiyohepatitis, Kolanjitis +/++ ALP: +/+++ GGT: N/+++ N/+++ Açlık: N/+++ Tokluk: +/+++ Vitamin K eksikliği var ise PT ve APTT uzar Kronik Karaciğer Hastalığı veya difüze neoplazi N/++ N/+++ N/++ Açlık: N/+++ Tokluk: +/+++ Çeşitli N: Normal +: Yüksek -: Düşük Kaynak: Thrall ve ark., 2012

62 Çeşitli karaciğer hastalıklarına ait bazı laboratuvar bulguları - 2 Bozukluk ALT, AST ALP, GGT Bilirubin Safra Asitleri Diğer Fonksiyon Testleri Nekroz (Fokal veya multifokal) Nekroz (Difüze veya infiltratif hastalıklar) Hipoksi veya Hafif toksik hasar Fokal apseler, infarktüsler, neoplaziler Karaciğer Yetmezliği (end-stage karaciğer) N/++ N N N N ++/++ N/++ N/++ Açlık: N/++ Tokluk: N/++ +/++ N/+ N Açlık: N/+ Tokluk: N/+ N/+ N/++ N/+ Açlık: N/+ Tokluk: N/+ N/++ N/+++ ++/+++ Açlık: N/+++ Tokluk: N/+++ Çeşitli N N Amonyak: N/+ Albümin: N/- BUN: N/- Glikoz: N/- Kolesterol: N/- PT, APTT: Uzamış N: Normal +: Yüksek -: Düşük Kaynak: Thrall ve ark., 2012

63 Sorularınız? adresine e-posta gönderiniz.

64 Kaynaklar eclinpath: Karagül H, Altıntaş A, Fidancı UR, Sel T, Klinik Biyokimya. Medisan, Ankara Kaneko JJ, Harvey JW, Bruss ML, Clinical Biochemistry of Domestic Animals, 6th edi. Academic Press-Elsevier Thrall MA, Weiser G, Allison RW, Campbell TW, Veterinary Hematology and Clinical Biochemistry, 2nd edi. Wiley-Blackwell

65 Bir sonraki konu; Pankreas Fonksiyonları ve Laboratuvar Testleri

66 Biyokimya & Klinik Biyokimya ve Laboratuvar dünyası hakkında daha fazlası için

Karaciğer Fonksiyonları

Karaciğer Fonksiyonları Karaciğer Fonksiyonları ve Laboratuvar Testleri Dr. Serkan SAYINER serkan.sayiner@neu.edu.tr Karaciğer Metabolizmayı düzenleyen ana orandır. Metabolik Şef olarak kabul edilir. Rejenerasyon yeteneği oldukça

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Klinik Enzimoloji. Veteriner. Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER. Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

Klinik Enzimoloji. Veteriner. Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER. Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı Veteriner Klinik Enzimoloji Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı serkan.sayiner@neu.edu.tr Hedefler 1. Enzimler hakkında kısa hatırlatma. 2.

Detaylı

Karaciğer laboratuvar. bulguları. Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 5.Yarıyıl

Karaciğer laboratuvar. bulguları. Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 5.Yarıyıl Karaciğer ve safra yolu hastalıklar klarında laboratuvar bulguları Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı 5.Yarıyıl 2006-2007 2007 eğitim e yılıy Karaciğer ve safra yolu hastalıklarında

Detaylı

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Dr. Sıtkı Sarper SAĞLAM DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU 04.10.2011 1 Netter in Yeri: DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU

Detaylı

BİYOKİMYASAL KAN MUAYENELERİ

BİYOKİMYASAL KAN MUAYENELERİ DAHİLİ KLİNİK MUAYENE YÖNTEMLERİ 24.12.2013 Doç.Dr.Abdullah KAYAR BİYOKİMYASAL KAN MUAYENELERİ 1) GLİKOZ 2) TOTAL PROTEİN 3) KREATİNİN 4) ÜRE 5) KOLESTEROL 6) TRİGLİSERİD 1) GLİKOZ Ölçüm Endikasyonları:

Detaylı

Tıkanma Sarılığı. Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu

Tıkanma Sarılığı. Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu Tıkanma Sarılığı Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu Normal serum bilirubin düzeyi 0.5-1.3 mg/dl olup, 2.5 mg/dl'yi geçerse bilirubinin dokuları boyamasıyla klinik olarak sarılık ortaya çıkar. Sarılığa yol

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

BİLİRUBİN METABOLİZMASI. Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD

BİLİRUBİN METABOLİZMASI. Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD BİLİRUBİN METABOLİZMASI Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Dersin amaçı Bilirubin oluşumunu ve atılımını öğrenmek İndirek ve direk bilirubinin özelliklerini öğrenmek Arttığı ve

Detaylı

İDRAR DANSİTESİ. Normal idrar dansitesi arasında kabul edilir. İdrar dansitesini arttıran bazı olaylar:

İDRAR DANSİTESİ. Normal idrar dansitesi arasında kabul edilir. İdrar dansitesini arttıran bazı olaylar: İDRAR DANSİTESİ Normal idrar dansitesi 1003-1030 arasında kabul edilir. İdrar dansitesini arttıran bazı olaylar: İdrarın soğutulması İdrarda protein atılımı İdrarda radyolojik kontras maddelerin atılması

Detaylı

GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ

GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ 0 1 Test Adı Endikasyon Çalışma Yöntemi Numunenin alınacağı tüp Glukoz Diabetes mellitus (tarama, tedavi) Üre Böbrek yetmezliği Kreatinin Böbrek yetmezliği

Detaylı

Pediatriye Özgü Farmakoterapi Sorunları

Pediatriye Özgü Farmakoterapi Sorunları [Çocuklarda Akılcı İlaç Kullanımı] Pediatriye Özgü Farmakoterapi Sorunları Ayşın Bakkaloğlu Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Nefroloji Ünitesi İlaç Metabolizması Esas organ

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II IV. KURUL 2009 2010

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II IV. KURUL 2009 2010 IV. Kurul Gastrointestinal Sistem ve Metabolizma IV. Kurul Süresi: 5 hafta IV. Kurul Başlangıç Tarihi: 17 Şubat 2010 IV. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 22 23 Mart 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Kronik Pankreatit Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Tanım Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

KARACİĞER TESTLERİ. Prof.Dr. Ümit Türkoğlu

KARACİĞER TESTLERİ. Prof.Dr. Ümit Türkoğlu KARACİĞER TESTLERİ Prof.Dr. Ümit Türkoğlu 1 Karaciğer organizmanın en büyük ve en kompleks organıdır, yaklaşık olarak 1,200 1, 500 g. Bu kompleks organ, vücuttaki birçok kimyasal maddenin düzenlenmesinden

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ III. DERS KURULU (15 ARALIK 2014 17 OCAK 2015) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR

Detaylı

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür.

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. SİROZ Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. İlerleyici ilerleyici karaciğer hastalıkları sonuçta siroz ile sonuçlanan progresif fibrozise neden olur. Safra kanalikülü

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ III. DERS KURULU (15 ARALIK 2014 17 OCAK 2015) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR

Detaylı

FİBRİNOJEN DEPO HASTALIĞI. Yrd.Doç.Dr. Güldal YILMAZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Ankara

FİBRİNOJEN DEPO HASTALIĞI. Yrd.Doç.Dr. Güldal YILMAZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Ankara FİBRİNOJEN DEPO HASTALIĞI Yrd.Doç.Dr. Güldal YILMAZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Ankara H. K., 5 yaşında, Kız çocuğu Şikayet: Karında şişlik Özgeçmiş: 8 aylıkken karında

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ III. DERS KURULU (23 ARALIK OCAK ŞUBAT 2014)

SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ III. DERS KURULU (23 ARALIK OCAK ŞUBAT 2014) T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ III. DERS KURULU (23 ARALIK 2013 24 OCAK ŞUBAT 2014) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 471 Lipid Metabolizması-I Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Lipoproteinler Türev lipidler: Glikolipidler Lipoproteinler Lipoproteinler, lipidlerin proteinlerle oluşturdukları komplekslerdir.

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK MART 2019)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK MART 2019) 2018-2019 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK 2018 01 MART 2019) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 36 Fizyoloji 22 4X2 30 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 24 Tıbbi Biyokimya

Detaylı

DEÜ TIP FAKÜLTESĐ 2010-2011 EĞĐTĐM YILI DÖNEM 1/3. BLOK/UYGULAMA 9 UYGULAMA REHBERĐ

DEÜ TIP FAKÜLTESĐ 2010-2011 EĞĐTĐM YILI DÖNEM 1/3. BLOK/UYGULAMA 9 UYGULAMA REHBERĐ DEÜ TIP FAKÜLTESĐ 2010-2011 EĞĐTĐM YILI DÖNEM 1/3. BLOK/UYGULAMA 9 UYGULAMA REHBERĐ Uygulamanın Adı: Sindirim Biyokimyası: Safra tuzlarının lipid sindirimindeki rolü. Uygulamanın Sorumlusu: Doç. Dr. Halil

Detaylı

Toksisiteye Etki Eden Faktörler

Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksik etki (toksisite) Tüm ksenobiyotiklerin biyolojik sistemlerde oluşturdukları zararlı etki. 2 Kimyasal Madde ile İlgili Faktörler Bir kimyasal maddenin metabolizmasında

Detaylı

AMİLAZ (SERUM) Klinik Laboratuvar Testleri

AMİLAZ (SERUM) Klinik Laboratuvar Testleri AMİLAZ (SERUM) Kullanım amacı: Klinik uygulamada, pankreas dokusu ve tükürük bezleri ile ilişkili her türlü zedelenme olasılığının değerlendirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulur. Akut ve kronik pankreatitler

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ IX. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ VE TANIM Kronik

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır.

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır. Seçmeli Ders: Dokular ve Organlar Arası Metabolik İlişkiler 1.HAFTA Normal metabolizmada aktif olan günlük akış; Yaşamak için gerekli olan enerji akışı, dışardan alınan gıdalardan elde edilir. Kullanılan

Detaylı

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Tam kan analizi, en sık kullanılan kan testlerinden biridir. Kandaki 3 major hücreyi analiz eder: 1. Eritrositler 2. Lökositler 3. Plateletler

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) 2017-2018 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 31 Biyofizik 4-4 Fizyoloji 22 5X2 27 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 18 Tıbbi

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı

Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Tıp Fak., Çocuk Radyolojisi Bilim Dalı, Bursa Primer karaciğer kitleleri Tüm pediatrik solid tm lerin %1-4 ü ~%65 i

Detaylı

DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018

DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018 DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018 GİRİŞ Demir ilaçları anemi tedavisinde (özellikle gebelerde ve çocuklarda) En sık 6 yaş altı çocuklarda

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. YARIYILI T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI B 601 Temel Biyokimya I Zorunlu 3 0 3 4 B

Detaylı

Serbest Çalışma

Serbest Çalışma TARİH SAAT KONU Dönem 2, Kurul 3 DERS 8 Ocak 18 Pazartesi 11.00-11.50 Ağız Boşluğu E. TUNÇ ANATOMİ 12.00-12.50 Tükrük Bezleri, Dişler E. TUNÇ ANATOMİ 09.Oca.18 09.00-09.50 Sindirim Fizyolojisine Giriş,

Detaylı

AMİNO ASİT, KANTİTATİF (PLAZMA, İDRAR)

AMİNO ASİT, KANTİTATİF (PLAZMA, İDRAR) Klinik Laboratuvar Testleri AMNO AST, KANTTATF (PLAZMA, DRAR) Kullanım amacı: Plazma ve idrarda kantitatif amino asit ölçümüne, amino asit metabolizma bozukluklarının araştırılması sırasında ihtiyaç duyulur.

Detaylı

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ 2009-2010,Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun Dersin amacı Eritrositlerin yapısal özellikleri Fonksiyonları Eritrosit yapımı ve gerekli maddeler Demir metabolizması Hemoliz Eritrosit

Detaylı

YENİ DİYABET CHECK UP

YENİ DİYABET CHECK UP YENİ DİYABET CHECK UP Toplumda giderek artan sıklıkta görülmeye başlanan ve başlangıç yaşı genç yaşlara doğru kayan şeker hastalığının erken teşhisi için bir Check Up programı hazırladık. Diyabet Check

Detaylı

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri.

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Asid-baz dengesi ph Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Organizma sıvıları, salgıları Ortalama ph Kan 7.4 Süt 6.7 Safra 7.8 İdrar 6.0 Pankreas özsuyu 8.0 Bağırsak özsuyu

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler!

Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler! Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler! VETERİNER TEŞHİS HİZMETLERİ Hassas ölçümler... Sağlıklı sonuçlar... Akılcı öneriler! 2011 yılında hayata geçirdiğimiz Veteriner

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ)

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ) T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3

Detaylı

NEFROTİK SENDROM. INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013

NEFROTİK SENDROM. INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013 NEFROTİK SENDROM INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013 NEFROTİK SENDROM NEDİR? Nefrotik sendrom ; proteinüri (günde 3.5gr/gün/1.73 m2), hipoalbüminemi (

Detaylı

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM MED ANATOMİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ 3- TIBBİ BİYOKİMYA TIBBİ MİKROBİYOLOJİ

KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM MED ANATOMİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ 3- TIBBİ BİYOKİMYA TIBBİ MİKROBİYOLOJİ OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 AKADEMİK YILI FAZ II KOMİTE II GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA KOMİTESİ (TIP 203) 9 HAFTALIK PROGRAM (30.10.2017 28.12.2017) KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Erdal Balcan 1

Yrd.Doç.Dr. Erdal Balcan 1 VÜCUTTA ASİT-BAZ DENGESİ BOZUKLUKLARI ASİDOZ Kan ph ının ALKALOZ Kan ph ının ASİDOZLAR: Vücut ekstrasellüler sıvılarında H + artmasından ya da bazların azalmasından ileri gelir. Vücut normal ph ının (7.35-7.45)

Detaylı

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay ANEMİYE YAKLAŞIM Dr Sim Kutlay KBH da Demir Eksikliği Nedenleri Gıda ile yetersiz demir alımı Üremiye bağlı anoreksi,düşük proteinli (özellikle hayvansal) diyetler Artmış demir kullanımı Eritropoez stimule

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Böbreklerin işlevleri (fonksiyonları) Düzenleyici işlevler Endokrin işlevler Metabolik işlevler Ekskretuvar işlevler 2 Böbreklerin

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

Yemek Tatili Yemek Tatili Yemek Tatili Yemek Tatili

Yemek Tatili Yemek Tatili Yemek Tatili Yemek Tatili TARİH SAAT KONU DERS 8 Ocak 18 09.00-09.50 Serbest Çalışma Pazartesi 10.00-10.50 Serbest Çalışma 11.00-11.50 Ağız Boşluğu E. TUNÇ ANATOMİ 12.00-12.50 Tükrük Bezleri, Dişler E. TUNÇ ANATOMİ 16.00-16.50

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2030 SİNDİRİM ve METABOLİZMA DERS KURULU

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2030 SİNDİRİM ve METABOLİZMA DERS KURULU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2030 31.12.2018-01.03.2019 DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM 26 5x2 31 EMBRİYOLOJİ 12 5x2 17 FİZYOLOJİ 20 1x1 21 BİYOFİZİK

Detaylı

Ursodeoksikolik asit düşük miktarlarda insan safrasında mevcuttur.

Ursodeoksikolik asit düşük miktarlarda insan safrasında mevcuttur. Ursofalk Süspansiyon FORMÜLÜ: Her 5 ml Ursofalk süspansiyon 250mg ursodeoksikolik asit içerir. Ayrıca koruyucu olarak benzoik asit, tatlandırıcı olarak gliserol, ksilitol ve sodyum siklamat, koku maddesi

Detaylı

İLAÇ ETKİNLİĞİ DİYETLE NASIL DÜZENLENİR? Doç. Dr. Aslı AKYOL MUTLU Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

İLAÇ ETKİNLİĞİ DİYETLE NASIL DÜZENLENİR? Doç. Dr. Aslı AKYOL MUTLU Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İLAÇ ETKİNLİĞİ DİYETLE NASIL DÜZENLENİR? Doç. Dr. Aslı AKYOL MUTLU Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İDEAL FARMAKOLOJİK TEDAVİ * Etkilerin spesifik olması * Aynı düzeyde öngörülebilir

Detaylı

Prof. Dr. Neyhan ERGENE

Prof. Dr. Neyhan ERGENE DEKAN BAŞKOORDİNATÖR BAŞKOORDİNATÖR YARDIMCILARI DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM II KOORDİNATÖR YARCIMCILARI Prof. Dr. Neyhan ERGENE Prof. Dr. Taner ZİYLAN Yrd. Doç. Dr. Füsun SUNAR Yrd. Doç. Dr. Şerife ALPA

Detaylı

1. Farmakokinetik faz: İlaç alındığı andan sonra vücudun ilaç üzerinde oluşturduğu etkileri inceler.

1. Farmakokinetik faz: İlaç alındığı andan sonra vücudun ilaç üzerinde oluşturduğu etkileri inceler. 1. Farmakokinetik faz: İlaç alındığı andan sonra vücudun ilaç üzerinde oluşturduğu etkileri inceler. Bunlar; absorbsiyon, dağılım; metabolizma (biotransformasyon) ve eliminasyondur. 2. Farmakodinamik faz:

Detaylı

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem Prof.Dr.Mitat KOZ Mikrodolaşım? Besin maddelerinin dokulara taşınması ve hücresel atıkların uzaklaştırılması. Küçük arteriyoller her bir doku

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Katlandur

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Katlandur MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2015 AKADEMİK YILI DÖNEM III IV. DERS KURULU GASTROİNTESTİNAL VE ENDOKRİN SİSTEM HASTALIKLARI 22 Aralık 2014 23 Ocak 2015 (5 hafta) Yönetim Dekan Dönem III Koordinatörü

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Kolestatik karaciğer fonksiyon testleri nasıl kullanılır? Dr. Yusuf Yazgan Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğt. ve Araş. Hst.

Kolestatik karaciğer fonksiyon testleri nasıl kullanılır? Dr. Yusuf Yazgan Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğt. ve Araş. Hst. Kolestatik karaciğer fonksiyon testleri nasıl kullanılır? Dr. Yusuf Yazgan Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğt. ve Araş. Hst. Biokimyasal karaciğer testlerini hangi amaçlarla kullanıyoruz; 1. Karaciğer hastalığı

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

FARMAKOKİNETİK. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FARMAKOKİNETİK. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FARMAKOKİNETİK Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN 2 İlaç Vücuda giriş Oral Deri İnhalasyon Absorbsiyon ve Doku ve organlara Dağılım Toksisite İtrah Depolanma Metabolizma 3 4 İlaçların etkili olabilmesi için, uygulandıkları

Detaylı

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14 HEREDİTER SFEROSİTOZ İNT.DR.DİDAR ŞENOCAK Giriş Herediter sferositoz (HS), hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin morfolojik olarak bikonkav ve santral solukluğu olan disk

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III GASTROENTESTİNAL SİSTEM ( IV. Kurul ) 03 ARALIK OCAK 2019

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III GASTROENTESTİNAL SİSTEM ( IV. Kurul ) 03 ARALIK OCAK 2019 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III GASTROENTESTİNAL SİSTEM ( IV. Kurul ) 03 ARALIK 018 04 OCAK 019 Rektör : Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI Dekan : Prof. Dr. Ahmet URAL Dekan Yardımcısı

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III. DERS KURULU ( 15 ARALIK 2014 16 OCAK 2015 ) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM

Detaylı

KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM MED ANATOMİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ 3- TIBBİ BİYOKİMYA TIBBİ MİKROBİYOLOJİ

KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM MED ANATOMİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ 3- TIBBİ BİYOKİMYA TIBBİ MİKROBİYOLOJİ OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 AKADEMİK YILI FAZ II KOMİTE II GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA KOMİTESİ (TIP 203) 9 HAFTALIK PROGRAM (30.10.2017 28.12.2017) KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER 4) VİTAMİN Vücut metabolizması için gerekli olan ancak insan vücudunda üretilemeyen organik maddelerdir. Dışarıdan hazır

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

Dr.BUKET DALGIÇ G.Ü.T.F ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ BD

Dr.BUKET DALGIÇ G.Ü.T.F ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ BD Dr.BUKET DALGIÇ G.Ü.T.F ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ BD Laboratuar testlerin amacı nedir? Doğru tanıya ulaşmak Hastalığın klinik seyrini monitorize etmek KARACİĞER Büyük fonksiyonel rezerve sahiptir Belirgin

Detaylı

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Hikaye: aşağıdaki özellikler sorulmalıdır. Diyet ve sıvı alımı ( et, süt, sodyum, potasyum, askorbik asit ) İlaç alımı :

Detaylı

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI Okul öncesi check-up programı okul çağı çocuklarının başarılarını ve öğrenme kabiliyetlerini etkileyebilecek en sık rastlanan problemlerinin arandığı sağlık taramasıdır. Bu

Detaylı

TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Tümör (kanser), Vücudumuzun herhangi bir hücre veya hücre topluluğunun kontrolsüz bir şekilde çoğalması, büyümesi,

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır.

Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır. DAĞILIM AŞAMASINI ETKİLEYEN ÖNEMLİ FAKTÖRLER Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır. Bu bağlanma en fazla albüminle olur. Bağlanmanın en önemli özelliği nonselektif

Detaylı

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ «

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « Sunum planı Epidemiyoloji Farmakokinetik Klinik özellikler Tanı Tedavi Sonuç Epidemiyoloji

Detaylı

2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru yanıt hayır olabilir mi?

2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru yanıt hayır olabilir mi? ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMINDA FARMAKOKİNETİK VE FARMAKODİNAMİK FARKLILIKLAR 17.12.2004 ANKARA Prof.Dr. Aydın Erenmemişoğlu ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMINDA FARMAKOKİNETİK VE 2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru

Detaylı