ICHET'in kurulacağı arsadaki son durum nedir hocam? Daha önce bir arsa bulmuştunuz. Ancak İstanbul Boğazı'ndaki inşaat yasağına takıldınız...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ICHET'in kurulacağı arsadaki son durum nedir hocam? Daha önce bir arsa bulmuştunuz. Ancak İstanbul Boğazı'ndaki inşaat yasağına takıldınız..."

Transkript

1 Türkiye H2 Üssü Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, "Bu yüzyılda dünya hidrojen enerjisine geçecek. Çünkü hidrojen bütün dünyanın enerji sorununu çözüyor" diyor. Türkiye Nejat Hoca ile yeni tanıştı. Ancak dünya onun adını 1970'li yıllardaki petrol krizi ile duydu. Kendi projesi olan "Hidrojen ekonomisi" ile büyük ilgi gördü. Bugün dünyanın en önemli hidrojen uzmanı olarak kabul ediliyor. Nejat Veziroğlu, yıllarca Amerika Birleşik Devletleri'nde öğretim üyeliği yaptı, pek çok çalışmaya imza attı. Onlarca uluslararası ödül aldı. 2000'de Nobel'e aday gösterildi. Yakın bir zamanda ise ülkesine geri döndü. Geri dönüş gerekçesi, kişisel gayretleri ile Türkiye'de kurulmasına öncülük ettiği Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı'na bağlı Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Merkezi (UNIDO-ICHET) oldu. Nejat Hoca, 2003 yılında kurulan merkezin başkanı iişleri buradan yürütüyor. Merkez, geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen hidrojene yön verecek. Ancak dünyada hidrojen teknolojileriyle ilgili en önemli kuruluşlardan biri olan ICHET'in kendine ait bir binası hala yok. Merkez Mayıs 2004'ten beri arsa arıyor. İlk olarak 2004 yılı ekim ayında Sarıyer'in boğaza bakan yönünde bulunan arsa imar yasağına takıldı, ikinci kez yine Sarıyer'de, bu kez Karadeniz yönünde yeni bir arsa bulundu. Okyanusları aşıp ICHET'i Türkiye'ye getiren, ancak Türk bürokrasisini 3 yıldır aşamayan Veziroğlu, bu arsanın kendilerine tahsis edileceğinden ümitli. Ancak resmi olarak tahsisat henüz yapılmadı. Şimdi gözler ilgili bakanlıklarda. Yani Hilmi Güler ve Osman Pepe'de...

2 ICHET'in kurulacağı arsadaki son durum nedir hocam? Daha önce bir arsa bulmuştunuz. Ancak İstanbul Boğazı'ndaki inşaat yasağına takıldınız... Bakan Osman Pepe bize dedi ki, "Böyle mühim, çevre sorunlarının büyük kısmını çözecek enerji sistemini dünyaya yayacak merkeze ev sahipliği etmek bizim için şereftir, istanbul'da bize ait araziler var. Onları tetkik edin, hangisini beğenirseniz size tahsis ederiz." Bunun üzerine istanbul'da geniş bir araştırma yaptık. Uluslararası bir merkez için uygun yer aradık. İlk seçtiğimiz yer Sarıyer'de boğaz üzerindeki bir yerdi. Fakat boğazda inşaat yasakları olması, ilk seçtiğimiz arsanın bize tahsisini olanaksız kıldı. Biz yine Sarıyer'de ama, Karadeniz sahilinde bir yer bulduk. Burada Karadeniz'in dalgasından, rüzgârdan, güneşten ve boğaz akıntısından hidrojen üretmeyi düşünüyoruz. Burası boğaza 10 km mesafede. Boğaza bir türbin koyup elektrik üreteceğiz. Sonra üretilen elektrikten hidroliz yöntemi ile hidrojen elde edeceğiz. Ya elektriği veya hidrojeni merkeze nakledeceğiz. Yine bu yer de ilk bulduğumuz yer gibi istediğimiz şartları karşılıyor. Merkezin arsası tamam diyebilir miyiz? Henüz resmi yazı bize gelmedi. 12 Mayıs tarihinde istanbul Orman Bölge Müdürü sayın Faruk Çebi'nin yazısı ile bu arsanın tahsisinin uygun görüldüğü Orman Genel Müdürlüğüne bildirildi. Tabii önce Orman Genel Müdürlüğü arsanın tahsisini Çevre ve Orman Bakanlığı kanalı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bildirecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da resmi bir yazı ile bu arsanın bize tahsis edildiğini bildirecek. Bu iş için de bir süre gerekiyor. Yaklaşık 1-2 ay sürecektir bu. Merkezin oluşturulması için arsada çalışmalara başladınız mı? Yoksa "Bize resmi yazı gelsin sonra başlayalım" mı diyorsunuz? Bahsettiğimiz araziyi beğendik. Arsa 100 dönüm. Merkezimizin ana sponsoru Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve ev sahibi de Çevre ve Orman Bakanlığımızdır. Yani haberler güzel. Biz bir taraftan da inşaat için gerekli hazırlıkları yaptık. Hatta bina projelerine de başladık. Haritayı yapacak firmayı ve temel sondajlarını yapacak firmayı seçtik.

3 Bize resini yazı geldiği zaman işlere hemen başlayacağız. Bir taraftan harita ve temel sondajlar yapılırken, ön seçimlerini yaptığımız proje firmasını belirlemek için ihaleye çıkacağız. Sonra inşaat için ihaleye çıkacağız. Her şey normal giderse ilk binayı 2,5 yılda teslim almayı planlıyoruz. Sonra biz oraya taşınıp, diğer kalan binaları yapmayı hedefliyoruz. İnşallah planladığımız gibi olur. Merkezin Türkiye'de olmasının önemi nedir? Bu merkez dünyanın hidrojene geçmesine önderlik yapacak. Birleşmiş Sınai Kalkınma Teşkilatı UNI-DO tarafından kurulmuş bir merkez. Yani Türkiye bütün dünyanın hidrojene geçmesine önderlik edecek. Bu Türkiye ve dünya için çok mühim. Ancak Türkiye için çok daha mühim. Politik, prestij, ekonomik ve çevre bakımından ehemmiyetli bir merkez. Bu merkezin çok taliplileri vardı. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız sayın Hilmi Güler'in gayretleri ile Türkiye'ye getirdik. Dünyada başkası da kurulamaz. Çünkü BM Genel Kurulunun oy birliği ile kuruldu.ayrıca, dünyada petrol ve doğalgaz tükeniyor. Petrol ve doğalgaz üretimi Shell'e göre 2025, ABD'ye göre de 2030'dan itibaren azalmaya başlayacak. Bir yandan da dünyanın nüfusu ile doğru orantılı olarak enerji tüketimi de hızla artıyor. Yani petrolün varilinin 75 dolarlara çıkmasının sebebi bu. Şimdi 2006'da-yız, 2025'e geldiğimiz zaman bu fiyat artışı daha da belirginleşecek. Peki, bu süreçte hidrojenin yeri ne olacak? Petrol ve doğalgazdaki açığı hidrojen kapatacak. Alternatifi yok. Çünkü hidrojen en randımanlı, en ekonomik ve en temiz sentetik yakıt. Yani insanoğlu şimdilik kendi yakıtını yeraltından çıkarıyor. 2025'ten itibaren kendi yakıtını kendi üretmeye başlayacak, buna mecburdur. Biz hidrojeni 1974'te söyledik, şimdi bütün dünya bunu kabul etti. Bütün dünya hidrojene geçmek için hummalı bir şekilde çalışıyor. Türkiye'ye somut katkısı ne olacak? Türkiye, enerjisinin yüzde 70'ini ithal ediyor. Ve bir zaman gelecek ihracatı ile enerji ithalatını karşılayamayacak bir duruma gelecek. Onun için hidrojen projeleri Türkiye için çok önemli.

4 Hidrojene ne kadar erken geçersek, dışarıya olan bağımlılığımız da o oranda erken azalmaya başlayacak. Biz bir an önce Türkiye'yi hidrojene geçirmeyi hedefliyoruz. Böylece 2025 yılına da hazır olacağız. Türkiye kendi kaynakları ile hidrojen üretip yıl sonra kendi enerjisini sağlayacak. Ayrıca Avrupa'ya hidrojen ihraç edip döviz de kazanacak duruma gelecek. Yani hidrojen Türkiye'nin kalkınmasını hızlandıracak. Petrol fiyatları çok arttı. Bu süreçte dün yada hidrojenle ilgili ne gibi gelişmeler yaşandı? Çok somut gelişmeler yaşandı. Hidrojen dolum istasyonlarının sayısı 200'e ulaştı. Bunların çoğunu büyük petrol şirketleri yapıyor. Shell, Texaco, BP gibi. Bizim TPAO da hidrojen istasyonu açmak için çalışmalara başladı. Hidrojen dolum istasyonu hava meydanına kurulacak. Meydanın içerisinde ve dışında hidrojenle çalışan otobüsler işletilecek. ICHET'in yürüttüğü projeler vardı. Bun lardaki son durum nedir? Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden BP ingiltere'de kömürden ucuz hidrojen ve elektrik üretmek için çok büyük bir proje başlattı. Bu projede C02 çıkışı yüzde 90 oranında azaltılıyor. Texaco da bunun gibi bir projeye Amerika'da başladı. Biz de EÜAŞ ile temas halindeyiz. Böyle bir projeyi merkezimizin önderliğinde Türkiye'de başlatacağız. Bu projede linyit kullanacağız. Çünkü Türkiye'de bol. Yurtdışındaki bu firmalardan biri ile beraber çalışacağız. Bu proje başarılı olursa kimse linyit santralleri kurmak istemeyecek; çevreye verdiği zararlar dolayısıyla İlk başlattığınız 2 proje vardı. Bunlarda gelişme sağlanamadı mı? Türkiye için ilk projelerimiz, istanbul Hidrojenli Otobüs Projesi ve Bozcaada Rüzgar-Hidrojen Projesi idi. Bunlarda belirli ilerlemeler sağlandı. Bu projelerin mühendislik raporları hazırlandı. Direktörleri burada bir araya gelip finansman tekliflerini hazırlayacaklar. Çünkü bunlar büyük projeler; finansman için BM'ye müracaat edeceğiz.

5 Bunların dışında yeni projelere de başladığınızı biliyoruz... Bu 2 projenin dışında yeni pek çok uygulamalı hidrojen projelerine de başladık. Atatürk hava meydanı otobüs projesi:bu projede, TPAO ve TEMSA'yı bir araya getirip bir konsorsikyum kurduk. Projede, hava meydanı içinde ve dışında TEMSA'nm ürettiği hidrojenli otobüsler TPAO tarafmdan işletilecek. Ayrıca TPAO, meydan içerisine bir istasyon kuracak ve hidrojen yakıtını sağlayacak. Otobüsler meydan içinde ve dışında işleyecek. Konsorsiyum ortaklan proje için tamamen anlaştılar. Her otobüste içten yanmalı motor kullanılacak. Projenin tamamlanma tarihi Kasım Rüzgâr-hidrojen projesi: Buradaki konsorsiyumda, Demirer Holding, BOS, Çukurova Holding ve Unilever şirketleri yer alıyor. Bu projede rüzgardan hidrojen üretilecek. Unilever şirketi margarin yapımında hidrojenin bir kısmını kullanacak. Bir kısmı da Çukurova'nın üreteceği forkliftin yakıtı olacak. Çünkü dizelle çalışan araçların egzozundan çıkan zehirli gaz tehlikeli oluyor. Bu nedenle kapalı alanlarda kullanılan forkliftin yakıt olarak hidrojen kullanması çok önemli. Bu projedeki ortaklar her konuda mutabık, inşallah her şey yolunda giderse ilk tamamlayacağımız proje bu olacak. Ekim 2006'da tamamlanacak. Ankara hastane projesi: Bu proje ile Ankara'da bir hastanede hidrolizle hidrojen ve oksijen üretilecek. Oksijen, ameliyathanede ve bebek doğum kısmında, hidrojen ise ambulans yakıtı ve yemek pişirmede kullanılacak. Bu proje Haziran 2008'de bitecek. Ambarlı santrali hidrojen projesi: Projede EÜAŞ ve IGDAŞ tarafından konsorsiyum oluşturuldu. Proje, hidrojen üretilip doğalgaz boru hattına verilmesi prensibine dayanıyor. Hidrojen gece kullanılmayan elektrikten üretilecek. Doğalgaz boru hatlarına verilen hidrojen oranı gitgide artarak, 50 yıl içinde şimdiki doğalgaz boru hattı hidrojen boru hattı olacak. Ortakların tamamen mutabık olduğu proje Eylül 2006'da tamamlanacak.

6 Hidroelektrik-hidrojen projesi: EÜAŞ, TPAO ve ÎGDAŞ'ın oluşturduğu konsorsiyumla, uygun bir hidroelektrik santralinden hidrojen üretilip doğalgaz boru hattına verilecek. Proje konusunda konsorsiyum ortakları mutabık. Proje Haziran 2009'da faaliyete geçecek. Biomas-hidrojen projesi: Proje ile tatlı sorgum bitkisinden hidrojen üretilecek. Yapılan ar-ge çalışmalarında bugün için en ucuz hidrojen biyoyakıtlardan üretiliyor. Biz de burada en ucuz hidrojeni elde etmeyi hedefliyoruz. Proje için partner arıyoruz. Bu proje Eylül 2008'de faaliyete geçecek. Denizli'de hidrojenli ev projesi: Bu projede güneş pillerinden elde edilen elektrik ile hidrojen üretilecek. Evin ve aracın yakıtı hidrojenden sağlanacak. Ekim 2008'de tamamlanacak bu projenin finansmanı Devlet Planlama Teşkilatı tarafından verilecek. Traktör projesi: Türk Traktör ve Petrol Ofisi konsorsiyumda yer alıyor. Türk Traktör'ün ürettiği bir traktör hidrojene çevrilecek. Petrol Ofisi de aracın hidrojenini sağlayacak. Konsorsiyum ortaklarının mutabık olduğu proje Kasım 2007' de faaliyete geçecek. Forklift projesi: Çukurova Holding ve BOS şirketlerinin konsorsiyumunda gerçekleşecek proje, Nisan 2008'de tamamlanacak. Çukurova hidrojenle çalışan forklift yapacak, hidrojeni de BOS sağlayacak. Çukurova şirketi bu aracı çok satacağım düşünüyor. Deniz taksi projesi: T-Design, Okted ve BOS tarafından bir konsorsiyum oluşturuldu. Proje ile denizde giden ve hidrojenle işleyen 2 taksi yapılacak. Birisinde hidrojen deposu olacak. Diğerinin üstüne güneş pili konacak. Bu sayede yakıtım da kendisi üretecek. Proje Ekim 2008'de başlayacak. Güneş-hidrojen projesi: Projede hidrojen güneşten üretilecek. Güneş pilleri araçların üstüne konacak. Buradan elde edilen enerji ile hidrojen yakıt pilini dolduracak. Bununla küçük araçlarla motosikletlerin yakıtı karşılanacak. Proje ekim 2006'da faaüyete geçecek. İzmit Belediyesi otobüs projesi: Izmif te 10 otobüs hidrojenle çalışacak. Bunlar içten yanmalı motorlu otobüsler olacak. Bunlar dizel otobüslere göre yüzde 30 daha pahalı. Fakat yakıt pilli otobüslere göre daha ucuz. Yakıt pilli olursa maliyet 1 milyon doları aşıyor. Bu otobüsleri TEMSA üretecek.

7 Hidrojeni ise BOS veya TPAO sağlayacak. Projelerde pek çok firma adı var... Teknolojiyi öğrenmek ve öğrenip kullanmak için firmalar çok istekli. Mesela, Çukurova hidrojenli forklifti bir kere yapmaya başladı mı bundan çok satabilecek. Burada ilk olarak finansmanını firmaların sağlayacağı projelere öncelik veriyoruz. Bazılarının finansmanını ise kamudan sağlıyoruz. Gaye çabuk olsun. Finansman aramak zaman alıyor. Türkiye'nin haricinde başka ülkelerde deprojeleriniz vardı... Dünyada 13 proje yürütüyoruz Türkiye'dekile-rin dışında. Çin, Güney Kore, Hindistan, Azerbaycan, Romanya, Libya, Portekiz, Arjantin, Fas, Rusya gibi ülkelerde bu projeler. Brezilya ve Mısır gibi bazı ülkelerle ise müzakere halindeyiz. Ancak Türkiye'ye öncelik veriyoruz. Çünkü Türkiye'deki proje sayımız dünyanın toplamından daha fazla. Birçok projeniz var. Peki hocam, yakıt piliteknolojisi ne zaman ekonomik hale gelecek, günlük hayata girecek? 2020'lerde olacaktır bu. Petrolün fiyatı arttıkça hidrojenle ilgili çalışmalar hızlanıyor. Bütün petrol, otomobil, otobüs şirketleri hidrojen çalışması içinde. Benim tahminin ilk önce araçlarda içten yanmalı motorlar kullanılacak. Çünkü bunlar yakıt pillerine göre bugün için çok daha ucuz. Yakıt pillerinin fiyatı 20 sene içinde ticari olur. Bu sürede de içten yanmalı motorlar kullanılacak bence. Ayrıca içten yanmalı motorlarla yakıt pilleri arasında bir de yakıt problemi var. içten yanmalı motorlarda çok saf olmayan hidrojen de kullanılabiliyor. Yani ucuz hidrojen. Ancak yakıt pillerinde kullanılan hidrojenin çok saf olması gerekiyor. Yoksa pili zehirliyor, kullanılamaz hale getiriyor. Geçen yıl yapılan uluslararası kongre amacına ulaştı mı? Tabii, tabii amacına ulaştı. Çok ulaştı... Hidrojenle ilgilenen firmaların sayısı arttı. O kongrede tek Elimsan şirketi vardı. Zaten Elimsan kongrenin büyük sponsoruydu. Şimdi belki firma var hidrojenle ilgilenen; ya kullanıcı olarak, ya üretici olarak, veyahut cihaz imalatçısı olarak. Otobüs, fortklift, yakıt pili imalatçısı firmaların sayısı artı. Bu yıl temmuz ayında da ulusal kongreyi yapacağız. İnşallah bu da ilgiyi daha çok artıracak.

8 Bu yıl yapılan kongreye sponsor olan firmaların sayısı artıyor. Gayemiz krize yakalanmadan teknolojiyi geliştirip, kendi yakıtımızı üretmeye başlamak. Burada çok sevindirici olan gelişme, Türk sanayicisinin daha sonra kâra geçebilecekleri işlere şimdiden yaürım yapmaları. Eskiden bu tür işlere girmezlerdi. Ancak burada devlete çok büyük iş düşüyor. Devletin bunları desteklemesi lazım. Bilhassa Sanayi Bakanlığının bu tür temiz enerjilere teşvikler vermesi lazım. Dediğim gibi şimdi yaürım yapıp 5-10 sene sonra kâra geçebilecekler. Onun için özendirici tedbirler gerekiyor; vergi muafiyeti, ucuz kredi vs. şeklinde. Sanayi Bakanlığımız bunları desteklerse, bu tür girişimler hızlanır. Kaynak : Global Enerji Dergisi Haziran 2006/6 Sayı : 22

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ 2012 AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ 1. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMRÜN KİTABI: HİDROJEN ROMANTİĞİ - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMRÜN KİTABI: HİDROJEN ROMANTİĞİ - Genç Gelişim Kişisel Gelişim T. Nejat Veziroğlu nun Hayatı Kitap Oldu BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMRÜN KİTABI: HİDROJEN ROMANTİĞİ Bilimsel çalışmaları sebebiyle 2000 yılında Nobele aday gösterilen T. Nejat Veziroğlu nun hayatı, en yakın tanığı,

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

MEHMET TİRE: BODRUM TRAFİĞİ NEFES ALACAK

MEHMET TİRE: BODRUM TRAFİĞİ NEFES ALACAK MEHMET TİRE: BODRUM TRAFİĞİ NEFES ALACAK Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti Bodrum İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Tire, Bodrum Yarımadasına nefes aldıracak çözümleri basınla paylaştı. Bodrum İlçe Başkanlığı

Detaylı

Ülkemizde Elektrik Enerjisi:

Ülkemizde Elektrik Enerjisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik-Bilgisayar Bilim Kolu Eğitim Seminerleri Dizisi 6 Mart 8 Mayıs 22 Destekleyen Kuruluşlar: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

EBSO. Sayın Üyemiz, Saygılarımla, Akın KINIKLI Genel Sekreter Yardımcısı. EK: Seminer Programı

EBSO. Sayın Üyemiz, Saygılarımla, Akın KINIKLI Genel Sekreter Yardımcısı. EK: Seminer Programı EBSO Proje Danışmanı H₂ Ekokaravan Temiz Enerji Teknolojileri Semineri Daveti Sayın Üyemiz, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (UNIDO ICHET)

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Ekim ayında 45.452 adedi otomobil olmak üzere toplamda 84.550 adet araç üretilmiştir. yılının ilk 10 ayında ise 420.379 adedi otomobil olmak üzere 710.917 adetlik araç

Detaylı

Türkiye menşeli ürünlere karşı önlem sayısı 30'a ulaştı

Türkiye menşeli ürünlere karşı önlem sayısı 30'a ulaştı Türkiye menşeli ürünlere karşı önlem sayısı 30'a ulaştı Türkiye menşeli ürünlere karşı anti damping ve telafi edici vergi gibi önlemlerle açılan soruşturmalarda bu yıl artış yaşandı ve sayısı 30'a ulaştı

Detaylı

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk Tarih: 13.01.2013 Sayı: 2013/01 (RAPOR 13 OCAK PAZAR GÜNÜNE AMBARGOLUDUR) Türkiye Enerji İstatistikleri ve Vizyon Raporu na göre; Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk İstanbul Serbest Muhasebeci

Detaylı

Sektör Haberleri 06 NİSAN 2018

Sektör Haberleri 06 NİSAN 2018 Sektör Haberleri 06 NİSAN 2018 İçindekiler ABD Ticaret Bakanlığı, Büyük Çaplı Boruya Yönelik Telafi Edici Vergi Kararını 3 Erteledi. Bakan Zeybekçi den ABD ye Mektup! 3-4 Çin ABD nin Ek Gümrük Vergisi

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ TÜRKİYE DE HİDROJEN ENERJİSİ ÇALIŞMALARI VE UNIDO-ICHET

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ TÜRKİYE DE HİDROJEN ENERJİSİ ÇALIŞMALARI VE UNIDO-ICHET Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ TÜRKİYE DE HİDROJEN ENERJİSİ ÇALIŞMALARI VE UNIDO-ICHET Gülbahar KURTULUŞ, F. Öznur TABAKOĞLU ve İ. Engin TÜRE Birleşmiş Milletler Sınai

Detaylı

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU Zinnur YILMAZ* *Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, SİVAS E-mail: zinnuryilmaz@cumhuriyet.edu.tr, Tel: 0346 219 1010/2476 Özet Yüzyıllardan

Detaylı

Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ile Hidrojen Enerjisi Üzerine Yapılmış Bir Söyleşi

Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ile Hidrojen Enerjisi Üzerine Yapılmış Bir Söyleşi Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ile Hidrojen Enerjisi Üzerine Yapılmış Bir Söyleşi PROF. DR. NEJAT VEZİROĞLU: TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ İLE AYNI ZAMANDA HİDROJENE GEÇMELİ Profesör Nejat Veziroğlu nu tanımayan

Detaylı

Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015

Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015 Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015 Dünyanın Enerji Kaynakları Konusunda En Zengin Ülkeleri A1 Capital Yorumu Coğrafya ve tarih kitaplarında ülkemiz için jeopolitik öneme sahip kilit ve kritik

Detaylı

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr ENERJİ 2011 yılı sonu itibarıyla dünyadaki toplam enerji kaynak tüketimi 12.274,6 milyon ton eşdeğeri olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı itibarıyla dünyada enerji tüketiminde en yüksek pay %33,1 ile petrol,

Detaylı

Prof.Dr.İlkay DELLAL

Prof.Dr.İlkay DELLAL TUSAF 2013 Buğday, Un, İklim Değişikliği ve Yeni Trendler Kongresi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ KISKACINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ Prof.Dr.İlkay DELLAL 9 Mart 2013, Antalya GÜNDEM 9 Mart 2013 1. GÜNEŞ (%40)

Detaylı

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS RÜZGAR ENERJĐSĐ Erdinç TEZCAN FNSS Günümüzün ve geleceğimizin ekmek kadar su kadar önemli bir gereği; enerji. Son yıllarda artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 24 Ekim 2014 29. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı

Detaylı

ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 57 MART Enervis, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın iki farklı etkinliğinde konuşmacı olarak yer alıyor

ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 57 MART Enervis, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın iki farklı etkinliğinde konuşmacı olarak yer alıyor SAYI 57 MART 2019 ENERJİ GÜNDEMİ 2 4 Enervis 6. İstanbul Karbon Zirvesi nde Mart Ayında Elektrik Üretimi ve Tüketimi Azaldı 5 6 Enerji depolama maliyetleri hızla düşüyor Küresel Karbondioksit Emisyonu

Detaylı

GELECEĞE YATIRIM KÖY İÇİ %30 İMARLI İMARLI. 688 m HIDIRLA 52.000

GELECEĞE YATIRIM KÖY İÇİ %30 İMARLI İMARLI. 688 m HIDIRLA 52.000 DOĞAYA YATIRIM GELECEĞE YATIRIM KA ND IR A HIDIRLA R KÖY İÇİ %30 İMARLI İMARLI 2 688 m KAZANÇ KİTAPÇIĞI 0 0 0. 2014 52 TL ARSANIN ÖZELLİKLERİ - Köy içerisinde, Köy içi imarlı - Net 688 m2 arsa - %30 imarlı,

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015

RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Rusya Federasyonu na ihracat yapan 623 firma

Detaylı

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU Bu çalışmada elevetörler-konveyörler sektörü, GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. 8428.20 Pnömatik elevatörler ve konveyörler

Detaylı

S:2014-1 10. Sayı. İklim Değişikliği ve Çevre Bülteni Ocak Sayısı ENERJİ VE ÇEVRE YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI

S:2014-1 10. Sayı. İklim Değişikliği ve Çevre Bülteni Ocak Sayısı ENERJİ VE ÇEVRE YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI S:2014-1 10. Sayı ENERJİ VE ÇEVRE YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI İklim Değişikliği ve Çevre Bülteni Ocak Sayısı *Bu bülten Yurtiçi ve Yurtdışı Haber Kaynaklarından derlenerek hazırlanmıştır. Haber amaçlıdır.

Detaylı

GÜNEŞ C C GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ

GÜNEŞ C C GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ GÜNEŞ DÜNYA Evrendeki 100.000.000 Galaksiden biri Samanyolu.. Samanyolu ndaki 500.000.000 yıldızdan, yani Evrendeki 50.000.000.000.000.000 (katrilyon) yıldızdan sadece biri ise, bizim dünyamız.. GÜNEŞ

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması

Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması Brezilya Nüfus açısından, 205 milyon kişi ile dünyanın 5 nci büyük ülkesi olan Brezilya, son dönemde sağlanan ekonomik büyüme ve refah düzeyinin artması ile

Detaylı

Bakan Güler, "Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak" dedi

Bakan Güler, Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak dedi Türkiye'de 3 bin enerji yatırımcısı var Bakan Güler, "Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak" dedi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de enerji yatırımcısı sayısının

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 1.1. Dünya da Enerji...1 1.1.1. Dünya Birincil Enerji Arzındaki Gelişmeler ve Senaryolar...1 1.2. Türkiye de Enerji...4 1.2.1. Türkiye Toplam Birincil Enerji

Detaylı

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması 2010 yılında 113,9 milyar dolar olan Türkiye ihracatı, 2011 yılında

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release 27.02.2013 BASF, 2012 yılında satışlarını ve operasyon gelirlerini arttırdı Elena Papayorgioğlu Tel.: 0216 570 35 76 Faks: 0216 570 35 79 E-mail: elena.papayorgioglu@basf.com 2012

Detaylı

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği 2 Kasım 2010 İstanbul Dünyanın En Büyük Ham Çelik Üreticileri (1000

Detaylı

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ Otomotiv Sanayinde Gelecek: Değer Zincirinde Değişim Üretimden Tüketiciye: Tedarik

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

Haftalık Gelişmeler

Haftalık Gelişmeler 11.09.2017 15.09.2017 Haftalık Gelişmeler Geride bırakmayı hazırlandığımız 11 15 Eylül haftasında dikkatler Kuzey Kore nin küresel piyasalar üzerinde yaratmış olduğu tedirginlik ile ABD de yaşanan doğal

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK NEDİR BU ENERJİ? İş Yapabilme Yeteneğidir. Canlı Tüm Organizmalar Enerjiye İhtiyaç Duyar. İnsanlık Enerjiye Bağımlıdır. Yaşam

Detaylı

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI SN. FATİH DÖNMEZ ZİYARET EDİLDİ

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI SN. FATİH DÖNMEZ ZİYARET EDİLDİ Ağustos 018 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Konunun önemi Belediyelerin enerji kaynakları; Hidrolik Bio kütle Bu kaynaklardan belediyeler nasıl yararlanabilir, Yenilenebilir enerji

Detaylı

Güneşten Elektrik Üretimi

Güneşten Elektrik Üretimi Güneşten Elektrik Üretimi Lisanssız Uygulamalar enerji sistemleri Elektrik fiyatları neden artmakta ve artmaya devam edecek? Türkiye ürettiği elektriğin %50 sinden fazlasını doğalgaz termik santralleri

Detaylı

KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ

KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ Prof. Dr. Güven ÖNAL Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı 1 Sunumun Ana Konuları Dünya da Kömür ve Enerji Türkiye nin Kömür Rezervleri ve Üretimi Türkiye nin Enerji Durumu Yerli

Detaylı

Sektör Haberleri 08 MART 2019

Sektör Haberleri 08 MART 2019 Sektör Haberleri 08 MART 2019 İçindekiler BAE İthal Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Hafifçe Yükseldi. 3 Türkiye de Yerli Sıcak Sac Fiyatları Düştü. 3 Türkiye den Dış Piyasalara Verilen Sıcak ve Soğuk Sac

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi Türkiye Elektrik Piyasası Emrah Besci Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi http://emrah.besci.gen.tr Emrah@Besci.gen.tr Elektriğe ulaşamayan 1,267

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 18 Haziran 2009, Ankara YEK Potensiyeli Yenilenebilir Enerji Üretimi Yenilenebilir Kurulu Güç Kapasitesi YEK Hedefleri YEK Mevzuatı YEK Teşvik

Detaylı

ABD ve RUSYA Karşı Karşıya

ABD ve RUSYA Karşı Karşıya ABD ve RUSYA Karşı Karşıya Dursun YILDIZ 14 10 2013 1 ABD ve Rusya'nın yakında daha görünür hal alacak LNG mücadelesi aslında bir enerji kaynağı bulma, koruma veya enerji yollarını tutma mücadelesi değil.ancak

Detaylı

Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu

Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi Türkiye Elektrik Enerjisi Üretimi üretimdeki paylarına göre sırasıyla doğalgaz,

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 18 Haziran 2014 İTÜDER SOMA dan Sonra: Türkiye de

Detaylı

KALKINMA HABERLERİ EYLÜL 2010

KALKINMA HABERLERİ EYLÜL 2010 KALKINMA HABERLERİ 28 29 EYLÜL 2010 ANADOLU AJANSI / 28.09.2010 ÇALIK HOLDİNG'E 34 MİLYON AVRO YENİLENEBİLİR ENERJİ KREDİSİ İSTANBUL (A.A) - Çalık Holding, Türkiye Kalkınma Bankası ile 34 milyon avro tutarında

Detaylı

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw 1 ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty Petrolden Başka Enerjı Kaynakları Var mıdır? uiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwertyui

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

Kurulu Kapasite (MW) Denizli, Kızıldere 15,00 82.500.000 Faaliyette

Kurulu Kapasite (MW) Denizli, Kızıldere 15,00 82.500.000 Faaliyette TÜRKİYE DE JEOTERMAL KAYNAKLI ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSİ KURULMASI 1. Türkiye de Jeotermal Potansiyel Türkiye jeotermal potansiyel açısından Avrupa da birinci, Dünyada ise yedinci sırada yer almaktadır.

Detaylı

TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır.

TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır. ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI VE EKONOMİK FAALİYETLER TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır. Buğday Un,Pamuk dokuma, zeytin, ayçiçeği- yağ, şeker

Detaylı

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 World Energy Outlook 2011 Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 Bağlam: halihazırda yeterince kaygı verici olan eğilimlere yeni zorluklar ekleniyor Ekonomik kaygılar dikkatleri enerji

Detaylı

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (217) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ Türkiye Çelik Boru Üretimi Türkiye çelik boru üretimi, 2 li yılların başında sektöre yapılan yatırımlarla önemli bir ivme kazanmıştır. 2-27

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

TÜRKİYE DE İTHAL KÖMÜRE DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİ

TÜRKİYE DE İTHAL KÖMÜRE DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİ Mühendislik ve Mimarlık Haftası, Samsun, 21 Ekim 214 TÜRKİYE DE İTHAL KÖMÜRE DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİ Dr. Nejat Tamzok TMMOB Maden Mühendisleri Odası Mühendislik ve Mimarlık Haftası, Samsun, 21 Ekim 214

Detaylı

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER AYŞE YASEMİN ÖRÜCÜ ODTÜ Mezunları Derneği Ankara, 2011 Tespitler Kopenhag-Cancun: İD BM kapsamında çözülebilecek bir konu mu? Kopenhag maliyeti: 1 trilyon $;belirsizlik

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Sunan Yrd.Doç. Dr. Mustafa HOŞTUT Nisan-2007 1/53 RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS

Detaylı

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri ĠSTANBUL ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ 10 Mayıs 2010 Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri Osman Z. Göksel BOTAġ BTC Proje Direktörü Nabucco

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Nijerya Federal Cumhuriyeti Resmi Dil : İngilizce Başkenti : Abuja Yüzölçümü : 923.773 km 2 Nüfus : 155,2 milyon (2011) Önemli Şehirler : Lagos, Kano, Ibadan, Port Harcourt,

Detaylı

ASB AVANTAJLAR Bülten 2010

ASB AVANTAJLAR Bülten 2010 ASB AVANTAJLAR Bülten 2010 SERBEST BÖLGE; TÜRKİYE NİN EN KAPSAMLI YATIRIM TEŞVİK MODELİ %100 kurumlar vergisi muafiyeti (üretici firmalar için) 45 seneye kadar ruhsat ve muafiyet süreleri İhracat ağırlıklı

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

(*Birincil Enerji: Herhangi bir dönüşümden geçmemiş enerji kaynağı) Şekil 1 Dünya Ekonomisi ve Birincil Enerji Tüketimi Arasındaki İlişki

(*Birincil Enerji: Herhangi bir dönüşümden geçmemiş enerji kaynağı) Şekil 1 Dünya Ekonomisi ve Birincil Enerji Tüketimi Arasındaki İlişki Nüfus artışı, kentsel gelişim ve sanayileşme ile birlikte dünyada enerji tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Dünya nüfusunun 2040 yılına geldiğimizde 1,6 milyarlık bir artış ile 9 milyar seviyesine ulaşması

Detaylı

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI 11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN DERECE MENŞEİ CFR(USD/MT) DEMİR %65 TÜRKİYE 152-154 DEMİR %60/59 TÜRKİYE 131-133 DEMİR %55/54 TÜRKİYE 112-114 11-16 ŞUBAT CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Dünya Enerji Görünümü 2012 Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Genel Durum Küresel enerji sisteminin temelleri değişiyor Bazı ülkelerde petrol ve doğalgaz üretimi

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar Konya Sanayi Odası Ocak 2013 Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar FORM TEMİZ ENERJİ FORM ŞİRKETLER GRUBU 6 farklı şirketten oluşmaktadır; İklimlendirme Cihazları Satışı

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

YATIRIMLARI BÜLTENİ. Grup ve Şirketlerin Yatırım Planları SAYI. Araştırma ve Tasarım

YATIRIMLARI BÜLTENİ. Grup ve Şirketlerin Yatırım Planları SAYI. Araştırma ve Tasarım T U R İ Z M YATIRIMLARI BÜLTENİ Grup ve Şirketlerin Yatırım Planları 23 SAYI Araştırma ve Tasarım erol KaRaBuLuT PROJELER Özgün Şirketler Grubu NG Hotels&Resorts Dorak Holding Golden Tulip Elite World

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 23.07.2014 Jak ESKİNAZİ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seçim maratonu devam ediyor Cumhurbaşkanlığı Seçimi, ülkenin en sıcak gündemi 10 Ağustos'ta

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mart 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mart 2010 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Mart ayında 55.755 adedi otomobil olmak üzere 100.920 adet araç üretilmiştir. Geçen senenin Mart ayına göre üretim adetlerindeki artışlar; otomobilde %50, kamyonette %98,

Detaylı

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU 15360027 HİDROJEN Hidrojen bilinen tüm yaķıtlar içerisinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir. Üst ısıl değeri 140.9 Mj / kg, alt ısıl değeri

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı

Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir.

Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir. Sayın Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu TUSAF yönetimi başta olmak üzere, kongremizin

Detaylı

Cuma İzmir Gündemi

Cuma İzmir Gündemi 26.09.2014 Cuma İzmir Gündemi PARAVANLI REKTÖR ODASINDAN, DEV ÜNİVERSİTEYE Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilciliği üyeleri ile buluşan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof.Dr.

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Enerjinin Önemi? Enerji, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsurlarından biri olması yanısıra, yaşamın sürdürülebilmesi

Detaylı

Kömür, karbon, hidrojen, oksijen ve azottan oluşan, kükürt ve mineral maddeler içeren, fiziksel ve kimyasal olarak farklı yapıya sahip bir maddedir.

Kömür, karbon, hidrojen, oksijen ve azottan oluşan, kükürt ve mineral maddeler içeren, fiziksel ve kimyasal olarak farklı yapıya sahip bir maddedir. KÖMÜR NEDİR? Kömür, bitki kökenli bir maddedir. Bu nedenle ana elemanı karbondur. Bitkilerin, zamanla ve sıcaklık-basınç altında, değişim geçirmesi sonunda oluşmuştur. Kömür, karbon, hidrojen, oksijen

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

KAUÇUK VE PLASTİK MAKİNALARI SEKTÖR NOTU

KAUÇUK VE PLASTİK MAKİNALARI SEKTÖR NOTU KAUÇUK VE PLASTİK MAKİNALARI SEKTÖR NOTU 2011 yılında, dünya kauçuk ve plastik makinaları sektörü toplamında ihracat %26 artışla 24,6 milyar $ a ulaşmıştır. GTİP GTİP TANIMI 8477 Bu fasılın başka pozisyonlarında

Detaylı

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

Araştırma Notu 15/179

Araştırma Notu 15/179 Araştırma Notu 15/179 27.03.2015 2014 ihracatını AB kurtardı Barış Soybilgen* Yönetici Özeti 2014 yılında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 152 milyar dolardan 158 milyar dolara

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

http://www.trthaber.com/foto-galeri/balikesirdeki-yerli-helikopter-projesi/13610/sayfa-1.html Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yerli helikopter üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başlayan firmanın

Detaylı

Technology. and. Machine

Technology. and. Machine Technology and Machine Cezayir Teknoloji İthal Etmek İSTİYOR Kuzey Afrika nın en geniş yüzölçümüne, 35 milyona yakın nüfusa ve büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Cezayir, ekonomik veriler

Detaylı

Mevcut Global Piyasa Koşullarında. Termik Santraller Üstüne Gözlemler

Mevcut Global Piyasa Koşullarında. Termik Santraller Üstüne Gözlemler Mevcut Global Piyasa Koşullarında Termik Santraller Üstüne Gözlemler Geçtiğimiz birkaç yıl, termik enerji üretimi endüstrisi için zor bir dönem oldu. 2017 yılında, tüm ABD ulusal şebekesine, 10 GW Doğal

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ekim 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ekim 2010 ÜRETĠM (Araç Türüne Göre) yılının Ekim ayında 58.059 otomobil, 47.146 hafif ticari araç, 3.619 ağır ticari araç, 3.271 traktör olmak üzere toplam 112.095 araç üretilmiştir. yılının Ekim ayına göre otomobil

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Temmuz ayında 54.873 adedi otomobil olmak üzere toplamda 88.198 adet araç üretilmiştir. yılının ilk 7 ayında ise 300.802 adedi otomobil olmak üzere 488.576 adetlik araç

Detaylı

AR& GE BÜLTEN Yılına Girerken Enerji Sektörü Öngörüleri

AR& GE BÜLTEN Yılına Girerken Enerji Sektörü Öngörüleri 2006 Yılına Girerken Enerji Sektörü Öngörüleri Nurel KILIÇ Dünya da ve Türkiye de ulusal ve bölgesel enerji piyasaları, tarihin hiçbir döneminde görülmediği kadar ticaret, rekabet ve yabancı yatırımlara

Detaylı

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi AYLIK RAPOR İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi Ocak ayında başlıca pazarlara ihracat geriledi, enflasyonda gerileme beklentisi ile Merkez Bankası politika faizini indirdi. EKONOMİK VE SEKTÖREL

Detaylı

2017 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU

2017 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU 2017 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 EYLÜL / TÜRKİYE

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler DÜNYA TAHIL PAZARI Dünyanın her yerinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen tahıllar, ekmek ve un gibi insan beslenmesinde son derece önemli temel gıda maddelerinin yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM)

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ (ENTERKONNEKTE SİSTEM) 8. İLETİM TESİS VE İŞLETME GRUP MÜDÜRLÜĞÜ (İŞLETME VE BAKIM MÜDÜRLÜĞÜ) HAZIRLAYAN TEMMUZ 2008 Ankara 1 Gönderen: Recep BAKIR recepbakir38@mynet.com ENTERKONNEKTE

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı