İzmir için İzmir Üniversiteleri Platformu. Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN Dokuz Eylül Üniversitesi Ege AR-GE ve Teknoloji Günleri 1-3 Aralık, 2010

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İzmir için İzmir Üniversiteleri Platformu. Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN Dokuz Eylül Üniversitesi Ege AR-GE ve Teknoloji Günleri 1-3 Aralık, 2010"

Transkript

1 İzmir için İzmir Üniversiteleri Platformu Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN Dokuz Eylül Üniversitesi Ege AR-GE ve Teknoloji Günleri 1-3 Aralık, 2010

2 İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU 2008 Aralıkta oluştu. Amacı: İzmir Üniversiteleri arasında akademik, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda dayanışma sağlamak. Üniversiteler arasında ortak bilimsel çalışmalar yapılması, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programları uygulanmasını saplamak. İzmir in bir Üniversite Kenti olmasını sağlamak için projeler üretmek. Özellikle üniversitelerimizi ya da öğrencilerimizi ilgilendiren konularda merkezi ve yerel yönetimler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlar ile İzmir e katkı sağlayacak projeler geliştirmek. Kaynakların etkin kullanımı konusunda somut çözümler üretmek.

3 Üniversitelerin Görevleri Araştırma Eğitim Hizmet

4 DENGE Araştırma Eğitim Hizmet

5 AR-GE Nedir? Bilimsel ve teknik bilgi birikimine katkı sağlamak amacıyla, sistematik bir temele dayalı olarak yürütülen yenilikçi ve yaratıcı çabalardır.

6 AR-GE Nedir? OECD ye göre: İnsanlığın, kültür ve toplumun bilgisi de dahil olmak üzere, bilgi varlığını arttırmak üzere sistematik bir düzen içinde yaratıcı işler üstlenmek ve bu bilgi varlığını yeni uygulamaları tasarlamakta kullanmak

7 ARAŞTIRMA DEVLET VERGİ FON TTM, AR-GE, TEKNOPARK BULUŞ HALKA ULAŞMASI ARAŞTIRMACI SANAYİ PATENT TİCARİİLEŞME ŞİRKET PROTOTİP

8 Research and Development Spendings (%) US Israel S.Korea OECD EU Turkey Source: State Planning Agency

9 Milyon Nüfusa Düşen Araştırmacı Sayısı Araştırmacı Türkiye, Brezilya, Hindistan, İran, Afrika Araştırmacı Çin Araştırmacı Araştırmacı Rusya, Fransa, Almanya Araştırmacı İngiltere, ABD, G.Kore Araştırmacı Japonya

10 AR-GE için yapılan harcamaların Milli Hasıla içindeki oranı Afrika İran, Türkiye, Hindistan Brezilya, Çin, Rusya İngiltere Fransa Almanya, ABD Japonya, G.Kore

11 UNESCO Bilim Raporu 2010 Türkiye (Bölüm 10) Türkiye, Hindistan, Kuzey Afrika ülkeleri gibi ülkelerin en önemli problemi, yetiştirdikleri bilim insanlarının iş bulamamasıdır yılları arasında toplam milli harcamalar iki katına çıkarken, ticari harcamalar içinde AR-GE harcamalarının oranı % 60 a ulaşmıştır.

12 UNESCO Raporu, Türkiye (Bölüm 10) arasında yerel patent başvuruları ve destekler 4 kat artmıştır den beri özel sektör ekonomik büyümeyi yönlendirmektedir. Vizyon 2003 projesi özel sektör ile üniversite iş birliğini sağlamaya yönelmiş, ancak yeterli başarı sağlanamamıştır. Ayrıca araştırmacıların ürettikleri çalışmaların ağırlığı yeterli olmamıştır.

13 Doğru Bilim Politikası Bilimsel bilgi üretiminde ülkeye özgü sorunlara öncelik verilmesi, Temel araştırma geliştirme alanlarının ve konu başlıklarının belirlenmesi ve bunların ilan edilmesi (Kısa, orta ve uzun vadeli araştırma hedefleri), Sağlıklı ve gerçekçi bir bütçe oluşturulması, Bilimsel alt yapının oluşturulması ve bunun için yatırım yapılması, Bilimsel araştırmanın ülke ve devlet politikası olarak benimsenmesi.

14 Doğru Bilim Politikası Belirlenen araştırma başlıklarında optimal verim sağlayabilecek ekiplerin ve ünitelerin oluşturulması:» Optimal verimi sağlayacak sayıda bilim insanı projede görevlendirilmelidir.» Farklı disiplinlerin birlikte çalışması sağlanmalıdır.» Ekip elemanları tanımlanan konuda çalışabilecek yeterlilikte ve deneyimde olmalıdır.» Konu belli üniversite veya araştırma enstitülerinin görev tanımına sokulmalıdır

15 DEÜ Bilimsel Çalışmalar DESTEKLENEN PROJELER ( 5 yıl ) Dokuz Eylül Üniversitesi BAP 930 TÜBİTAK 166 SANTEZ 15 DPT 46

16 DEÜ Bilimsel Çalışmalar TPE ne BAŞVURU ( 4 yıl ) Patent/Faydalı Model 104 ( ) Marka 123 Tasarım 91

17 DEÜ Bilimsel Çalışmalar ERASMUS PROGRAMI Anlaşma Yapılan Üniversite 214 Giden Öğrenci 708 Gelen Öğrenci 305

18 DEÜ Bilimsel Çalışmalar Akademik işbirliği protokolü: 40

19 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İLERİ BİYOMEDİKAL AR-GE MERKEZİ

20

21 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Amaç: Dokuz Eylül Üniversitesi nde ileri sağlık araştırmalarının, Üniversitenin Tıp Fakültesi ile yakın işbirlik içinde yürütüldüğü, araştırmaların katma değeri yüksek, patentlenebilir, ülkemizde sağlık alanında uygulanabilir çıktıları hedeflediği, uluslararası düzeyde tanınan, akredite bir İleri Sağlık Araştırmaları Merkezi nin oluşturulması, cihaz donanımının sağlanması, yetkin araştırmacı personelin katılımının sonrasında sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasıdır.

22 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Projenin çıktıları: 1. Ülkemizde ileri sağlık araştırmalarının bir Tıp Fakültesi ile yakın işbirliği ile yürütüldüğü, geleceğe dönük olarak mimari planı, alanı, içerdiği laboratuar, ortak alan, ofis alanları bakımından uluslararası düzeyde, mekan büyüklüğü ve çalışacak araştırmacı sayısı bakımından gelecekte olabilecek genişlemeye olanaklı, ülkemizdeki bu alanda en büyük ve modern binanın tamamlanarak faaliyete geçirilmesidir.

23 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Projenin çıktıları: 2. Bu binada klinik ile bağlantılı, katma değeri yüksek, uygulanabilir, sürdürülebilir araştırmalar yapan yetkin araştırmacıların bu merkeze katılarak araştırma grupları kurmaları ile, uluslararası düzeyde bir mükemmeliyet merkezi nin (Center of Excellence) oluşturulmasıdır. Merkezin yurt dışında çalışmakta olan yetkin, tercihan Türk araştırmacılar için bir çekim merkezi olması hedeflenmektedir.

24 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Projenin çıktıları: 3. İleri araştırmaların gerçekleştirilmesini sağlayacak modern bir cihaz altyapısının oluşturulmasıdır. Burada, hedeflenen çalışma alanlarında temel ve ileri cihazların alınması planlanmaktadır.

25 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Projenin çıktıları: 4. İleri araştırmaların gerçekleştirilmesini sağlayacak teknoloji aktarımı için, seçilecek araştırmacıları, hedeflenen çalışma alanlarında yurt içi ve dışındaki kurumlarda değişik sürelerde eğitim amaçlı görevlendirileceklerdir. Bu amaçla TÜBİTAK ve AB Marie Curie Programı gibi değişik Araştırmacı Yetiştirme Programlarından da yararlanılacaktır.

26 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Projenin çıktıları: 5. Modern, interdisipliner, uluslararası tanınırlığı olan bir yüksek lisans ve doktora programının başlatılması yoluyla burada öğrenim gören araştırmacıların DEÜ, Ege bölgesi ve ülkemizde yaşam bilimleri alanında araştırmalara katılmalarıdır. Bunun, ülkemizde tam zamanlı eşdeğer araştırmacı sayısının artırılmasını öngören ülkesel hedeflere de katkısı olması beklenmektedir.

27 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Katların Düzeni A Blok B Blok C Blok Ofis alanları Laboratuarlar Ortak kullanım alanları Özel laboratuarlar

28 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Binanın katlarındaki oda organizasyonuna göre katlardaki çalışma temaları aşağıda yer almaktadır. Zemin kat: Makroskopik ve mikroskopik patoloji, histo- sitokimya Moleküler biyoloji hücre biyolojisi 1. kat: Biyokimya, hücre biyolojisi Hücre biyolojisi, hücrelere gen aktarımı, ileri görüntüleme teknikleri 2. kat: Biyokimya, hücre biyolojisi Hücre biyolojisi - sitoloji, sitogenetik 3. kat: Gen ve genomik teknolojiler, GMP Tesisi 4. kat: Deney hayvanları üretim, bakım laboratuarları Deney hayvanları operasyon ve deney laboratuarları 5.kat: Özel nitelikli ve Transgenik Deney hayvanları üretim, bakım laboratuarları, Transgenik hayvan üretimi Bodrum katı: Biyobanka ve depolama tesisleri, Sağlık Bilimleri Enstitüsü

29 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ Seçilen araştırma konuları (Tematik Alanlar) 1. HÜCRESEL TEDAVİLER Çalışmaz duruma gelen organların işlevlerinin yerine konmasında, hastalıkların tedavisinde hastanın kendisinden, başka insanlardan ya da başka canlılardan alınan hücrelerin, çoğaltılmaları sonrasında, yeniden hastaya aktarılmasına dayanan bir teknolojidir. Özellikle kendini yenileyemeyen organlar olarak kabul edilen kalp ve beyin hastalıklarında büyük umut vaat eden bu teknoloji üzerinde dünyada yoğun çalışmalar sürmektedir. Bugün tedavisi olmayan Parkinson, Alzheimer, ALS gibi hastalıklar ve kalpte miyokard enfarktüsü sonrasında zarar gören kalp dokusunun onarılmasında bu hücresel tedaviler umut vermektedir.

30 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ 2. DOKU MÜHENDİSLİĞİ (YAPAY DERİ, KIKIRDAK, KEMİK, KORNEA, KARACİĞER BAŞTA OLMAK ÜZERE) İşlev görmeyen bir doku ya da organın yerine yenisinin oluşturulması çalışmalarını kapsayan doku mühendisliği, biyolojik bilimler ile kimya ve malzeme bilimleri gibi 3 çok farklı bilimsel alanın yakın işbirliğini gerektirmektedir. Doku mühendisliği ve hücresel çalışmalar, insana uygulanacak malzemenin, hücre ya da yapay doku olsun, GMP şartlarında yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Merkezde kurulacak bu birim, ülkemizde Tıp Fakültesinin kampusu içinde konuşlanan ve ürünlerinin doğrudan hastalara uygulanabildiği bir birim olacaktır.

31 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ 3. KANSER BİYOLOJİSİ Bu konu üzerinde dünyada çok çalışılmakta olup, kompetitif bir alandır. Dokuz Eylül Üniversitesi, ülkemizdeki 3 Onkoloji Enstitüsünden birisini bünyesinde bulundurmaktadır. Ülkemizde hızla artan kanser olguları, bu büyüklükte bir tıbbi araştırma merkezinde Ege bölgesindeki klinik vakaların inceleneceği, Ege bölgesi kanser risk, insidanslarının belirlendiği bir referans merkez in varlığını gerekli kılmaktadır. Bu konuda ileri araştırmaların İzmir ili ve çevre illerdeki üniversitelerle ortak yürütüleceği bir dizi laboratuarın oluşturulması planlanmaktadır.

32 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ 4. GENETİK HASTALIKLARIN MOLEKÜLER BİYOLOJİSİ Ülkemizde sık görülen hastalıklar olan metabolik hastalıklar, Behçet, FMF, Kompleks hastalıklar; diyabet, ateroskleroz, hipertansiyon, metabolik sendrom gibi hastalıkların mekanizma ve genetiğini araştırmak üzere, Ege bölgesi hastane ve üniversiteleri ile geniş popülasyon taramaları yapılacak, doku, hücre bankaları, oluşturularak ülkemizde bu hastalıklara yatkınlığı belirleyen genler ortaya konacaktır. 5. KARACİĞER TRANSPLANTASYONU DEÜ, karaciğer transplantasyonlarında ülkemizde yıllık sayı ve başarı oranı bakımından ikinci sırada yer almakta olup, güçlü ve deneyimli bir ekibe sahiptir. Bu nedenle, transplantasyon immünolojisini ele alan, yapay karaciğere yönelik yeni uygulamalar ve hücresel tedavileri geliştirecek bir araştırma ekibi kurulacaktır.

33 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ 6. ENFEKSİYÖZ HASTALIKLAR Tüberküloz ve bruselloz toplum sağlığı sorunlarının başında gelmektedir. Tanı çalışmalarından elde edilecek veriler ile yeni tanı ve tedavi molekülleri üretimi, patent süresi bitmiş aşıların üretimi ve klinik tedavi alanlarında çalışmaların yapılması gerekliliktir. Ülkemizde ve bölgemizde zoonotik hastalıklar tarım, sağlık, hayvancılık, gıda, su ve önemli ölçüde de endüstriyi ilgilendiren, hastalıklardır. Bu alanda bir erken tanı referans merkezi nin oluşturulması zorunluluğu vardır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Avian influenza (Kuş Gribi) gibi hastalıklarda tanı, aşı teknolojilerinin geliştirilmesi ülkemizin halk sağlığı yönünden çok önemlidir.

34 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ 7. DNA/DOKU BİYOBANKASI Sağlıklı çalışan biyobankalar, ülkemizde klinik araştırmalar için son derece gereklidir. Ege bölgesi kanser ve kalp/damar hastalıkları DNA/doku biyobankalarının oluşturulması, klinik çalışmaların desteklenmesi bakımından önemlidir. 8. DENEY HAYVANLARI LAB. DEÜ deki pek çok grubun yararlanacağı gerek Specific Pathogen Free (SPF) gerekse transgenik hayvanların üretildiği bir altyapı gereklidir. Bu grup, Ege bölgesi üniversitelerinin araştırmacılarının yararlandığı ve işbirliklerini hızla artıran bir çekim merkezi olacaktır. Ülkemizde deney hayvanlarının bakım, üretim ve deneylerinin gerçekleştirildiği laboratuarların koşulları, Tarım Bakanlığı tarafından 2007 yılında yayınlanan bir yönetmelik ile yeniden düzenlenmiştir. Bu birim, bu yönetmeliğe uygun olarak yapılandırılacak ve Bakanlıktan ruhsat alınması sağlanacaktır.

35 İLERİ BİYOMEDİKAL ARGE MERKEZİ 9. NANOBİYOTEKNOLOJİ Hızla gelişen, ancak uygulama alanı yakın gelecekte ortaya çıkabilecek bir araştırma alanıdır. Ülkemizde birkaç merkezde nanoteknoloji çalışmaları, genellikle fizik ve kimya bölümlerinde yürütülmektedir. 10. REKOMBİNANT PROTEİNLERİN ÜRETİMİ Translasyonel tıbbın ulaştığı en ileri noktada, üretilen bu moleküller, insanlara uygulanabilir. Ülkemizde bu çalışmaların çıktılarının kullanılması ile sağlık mevzuatı arasında sorunlar sürmektedir. 11. MOLEKÜLER SİNİRBİLİM Sinirbilimleri dünyada ve ülkemizde önemli bir araştırma konusudur. Üniversitemizin güçlü olduğu alanlardan birisidir. Bu merkezde in vitro ve in vivo çalışmalarla nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların moleküler mekanizmasının incelenmesi, biyomarkır geliştirme çalışmalarının yapılması, bu hastalıklarda yeni ilaç geliştirme çalışmaları planlanmaktadır.

36 AR amak GE lişmektir.

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi http://lifesci.boun.edu.tr Rana Sanyal rana.sanyal@boun.edu.tr Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri

Detaylı

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Haziran 2013

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Haziran 2013 Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Haziran 2013 Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (MBGB) Güçlü ve çok yönlü bir eğitim programı sunarak, gelişen teknoloji çağında, çok hızlı gelişen alanımızda ileri

Detaylı

Temel İlaç Araştırmalarında Neredeyiz, Ar-Ge Merkezlerinde Durum

Temel İlaç Araştırmalarında Neredeyiz, Ar-Ge Merkezlerinde Durum Temel İlaç Araştırmalarında Neredeyiz, Ar-Ge Merkezlerinde Durum Prof. Dr. Kemal Baysal İlaç Araştırmalarında Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu Toplantısı 11.04.2013 SUNUM PLANI Vizyon 2023 ve ilaç/tedavi

Detaylı

H.Ü. TRANSGENİK HAYVAN TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SUNUMU

H.Ü. TRANSGENİK HAYVAN TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SUNUMU H.Ü. TRANSGENİK HAYVAN TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SUNUMU Doç.Dr.Aytekin AKYOL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı H.Ü. Transgenik Hayvan Teknolojileri U.A.M.

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE Süfyan EMİROĞLU Genel Müdür Sanayi Genel Müdürlüğü İlaç Temel Araştırma Merkezi (İTAM) Projesi Açılış Toplantısı, İstanbul 11 Nisan 2013 AR-GE ve İNOVASYON YENİ VEYA İYİLEŞTİRİLMİŞ

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi BİLGİLENDİRME VE PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ TOPLANTISI 13 Eylül 2018 Trabzon Hoş Geldiniz! Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

YÖNETMELİK ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ NÖROPSİKOFARMAKOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ NÖROPSİKOFARMAKOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 11 Aralık 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28494 Üsküdar Üniversitesinden: YÖNETMELİK ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ NÖROPSİKOFARMAKOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ Fakültemiz, 13 Kasım 2010 tarih ve 2010/25 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılan FenEdebiyat Fakültesi yerine kurulan iki fakülteden (Fen Fakültesi ve

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

Stratejik Plan 2015-2019

Stratejik Plan 2015-2019 Stratejik Plan 2015-2019 Bu Stratejik Plan önümüzdeki beş yıl Bezmiâlem in gelmesini umut ettiğimiz yeri ve buraya nasıl geleceğimizi anlatan bir Vizyon Belgesidir. 01.01.2015 Rektör Sunuşu Sevgili Bezmiâlem

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara SUNU İÇERİĞİ GİRİŞ I-AR-GE II-DESTEK KAYNAKLARI III-SAĞLIKTA AR-GE IV-ÖRNEK V-HEDEF SONUÇ

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ Mustafa NALÇACIOĞLU Eylül 2012 KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ I. ARAŞTIRMACI İNSAN GÜCÜ YETİŞTİRME PROGRAMLARI II. ARAŞTIRMA ALTYAPI PROJELERİ

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Açısından İlaç AR-GE Faaliyetleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Açısından İlaç AR-GE Faaliyetleri Açısından İlaç AR-GE Faaliyetleri Dr. Filiz Sayar Sanayi Genel Müdürlüğü filiz.sayar@sanayi.gov.tr 3 Mayıs 2013 AR-GE ve İNOVASYON YENİ VEYA İYİLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN/HİZMET BİLGİ YENİ PAZARLAMA YÖNTEMİ UYGULAMA

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUŞ AMACI Marmara Aile Hekimliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAR-AHEK- EAU Merkezi) kurulma amacı, Tıp Fakültesi öğrencilerinin,

Detaylı

İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI

İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI DR. MUSTAFA KURUCA SGK BAŞKAN YARD. EKİM 2014 1 o o o o AR-GE NEDİR? AR-GE DEN BEKLENENLER NELERDİR? İLAÇ AR-GE SİNDE NEREDEYİZ? -SGKİLAÇ HARCAMALARI -GERİ ÖDEME

Detaylı

Üniversite-Sanayi İşbirliği: Politika Kararları ve Uygulamalar. Yasemin ASLAN BTYP Daire Başkanı

Üniversite-Sanayi İşbirliği: Politika Kararları ve Uygulamalar. Yasemin ASLAN BTYP Daire Başkanı Üniversite-Sanayi İşbirliği: Politika Kararları ve Uygulamalar Yasemin ASLAN BTYP Daire Başkanı 8. ÜSİMP ULUSAL KONGRESİ 10 Haziran 2015 Ulusal Yenilik ve Girişimcilik Ekosistemi Üniversite-Sanayi İşbirliğinin

Detaylı

2010 YILI ULUSAL VE ULUSLARARASI KAYNAKLARDAN DESTEKLENEN ARAŞTIRMA GELİŞTİRME PROJELERİ

2010 YILI ULUSAL VE ULUSLARARASI KAYNAKLARDAN DESTEKLENEN ARAŞTIRMA GELİŞTİRME PROJELERİ 2010 YILI ULUSAL VE ULUSLARARASI KAYNAKLARDAN DESTEKLENEN ARAŞTIRMA GELİŞTİRME PROJELERİ ODTÜ Araştırmalar Koordinatörlüğü Aralık 2010 Bu raporun amacı, 2010 yılında ulusal ve uluslararası kaynaklardan

Detaylı

KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM

KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM Yüz ölçümü olarak Türkiye nin en büyük ili olan Konya, doğal ve tarihi güzellikleri, ekonomik ve sosyo-kültürel yapısı tarihten gelen köklü geçmişi ile büyümesini sağlıklı bir şekilde

Detaylı

SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI

SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI Doç. Dr. Metin TANOĞLU Makina Mühendisliği Bölümü "İnovasyon ve Ar-Ge nin önemini kavramış kendi teknolojisini üreten ve satan, rekabet

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

ULUSLARARASI İLAÇ MÜKEMMELİYET UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ INTERNATIONAL CENTRE OF EXCELLENCE IN PHARMACY

ULUSLARARASI İLAÇ MÜKEMMELİYET UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ INTERNATIONAL CENTRE OF EXCELLENCE IN PHARMACY ULUSLARARASI İLAÇ MÜKEMMELİYET UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ INTERNATIONAL CENTRE OF EXCELLENCE IN PHARMACY Mükemmeliyet Merkezi Nedir? Bir ilgi alanında liderlik, en iyi uygulama, araştırma, geliştirme,

Detaylı

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 Sibel YALAZA Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Kurumsal Yapılanma Başkanlığımız,

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SAĞLIK AR-GE POLİTİKALARI VE KALKINMA BAKANLIĞI ARAŞTIRMA ALTYAPI DESTEKLERİ

SAĞLIK AR-GE POLİTİKALARI VE KALKINMA BAKANLIĞI ARAŞTIRMA ALTYAPI DESTEKLERİ SAĞLIK AR-GE POLİTİKALARI VE KALKINMA BAKANLIĞI ARAŞTIRMA ALTYAPI DESTEKLERİ Sunum Akışı 10. Kalkınma Planı Ar-ge Politikası Sağlık Politikaları Öncelikli Dönüşüm Programları Kamu Ar-ge yatırımları ve

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

(PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME)

(PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME) AB 7. Çerçeve eve Programı KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI (PEOPLE SPECIFIC PROGRAMME) MELİS S YURTTAGÜL KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI ULUSAL İRTİBAT NOKTASI AB 6. Çerçeve eve Programı (2002-2006) 2006)

Detaylı

Araştırma ve Geliştirme Dünyasında Klinik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

Araştırma ve Geliştirme Dünyasında Klinik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Araştırma ve Geliştirme Dünyasında Klinik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kore Şehitleri Cad. 17 Zincirlikuyu 34394 İstanbul, Turkey T: +90 (212) 354 00 00 F: +90 (212) 274 20 95 E: gun@gun.av.tr

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen Ar-Ge Destek Programları

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI)

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI) TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI) KAMU ARAŞTIRMALARI DESTEK GRUBU (KAMAG) Çağrı Başlığı İnsulin veya

Detaylı

TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI

TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI Dr. Hakkı GÜRSÖZ Kurum Başkanı - TİTCK İlaç Tıbbi Cihaz TİTCK Kozmetik Satış Değeri Milyar (TL) Satış Hacmi Milyar (Kutu) Türkiye İlaç Pazarı 20 2,5 18 16 14 12 1,28 1,36

Detaylı

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü SUNUM PLANI Sağlık Hizmetlerinde Geri Ödeme Yeni Ödeme Sistemlerine Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Neden DRG/TİG? SGK DRG/TİG Projesi Amaç / Hedef / Kurgu Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar ve Gelinen Son

Detaylı

İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular. Atilla Hakan ÖZDEMİR

İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular. Atilla Hakan ÖZDEMİR İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular Atilla Hakan ÖZDEMİR PhD, MBA, PMP Biyoteknoloji Sektörel İnovasyon Sistemi Semineri 3 Nisan 2013, Ankara İrlanda Göstergeler 2005 2012 Nüfus

Detaylı

ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI. ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO

ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI. ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO Gazi TTO nun Amacı Gazi Üniversitesi bünyesindeki bilimsel ve teknolojik bilginin toplumsal faydaya ve ekonomik değere dönüşümünü ve

Detaylı

Amaçlar. Prof.Dr.GÜLDEN ZEHRA OMURTAG. Ara.. (/Kullan fpk=%23. Ara. ECF - Eczacılık Fakültesi. (/Mesajl fpk=% STRATEJİK PLAN

Amaçlar. Prof.Dr.GÜLDEN ZEHRA OMURTAG. Ara.. (/Kullan fpk=%23. Ara. ECF - Eczacılık Fakültesi. (/Mesajl fpk=% STRATEJİK PLAN Prof.Dr.GÜLDEN ZEHRA OMURTAG (/Kullan Amaçlar ECF - Eczacılık Fakültesi Ara Ara.. (/Mesajl (/Dosya Kod Tanım Islemler 2017-2021 STRATEJİK PLAN 1. Çağın gereksinimleri ve ulusal öncelikler çerçevesinde

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Emel ÖNDER FIRAT, Bilimsel Programlar Uzmanı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Emel ÖNDER FIRAT, Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Emel ÖNDER FIRAT, Bilimsel Programlar Uzmanı TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının

Detaylı

Türkiye de Ar-Ge Destekleri

Türkiye de Ar-Ge Destekleri AR-GE MERKEZİ - 1 - Türkiye de Ar-Ge Destekleri Ar-Ge Merkezi Hakkında Genel Bilgilendirme Ar-Ge Merkezi Mali Destekler Hakkında Bilgilendirme Reform Paketi Yenilikleri - 2 - Ar-Ge Merkezi Tanımı Yasal

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ... Semih ERDEN EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini Türkiye için tamamen özgün bir yapısı

Detaylı

SANTEZ SANAYİ TEZLERİ PROJESİ YASAL MEVZUAT

SANTEZ SANAYİ TEZLERİ PROJESİ YASAL MEVZUAT G.M.K. Bulvarı No:128 B. Blok Kat:3 Tandoğan Maltepe/ANKARA Tel : (312) 231 87 33 Faks : (312) 229 48 35 YASAL MEVZUAT STB Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) Projelerinin Desteklenme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI)

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI) TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI (1007 PROGRAMI) KAMU ARAŞTIRMALARI DESTEK GRUBU (KAMAG) Çağrı Başlığı Monoklonal Antikor

Detaylı

12. MĐSYON 13. VĐZYON

12. MĐSYON 13. VĐZYON 12. MĐSYON Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi nin misyonu, evrensel ölçütleri kendisine temel alan, beraberinde ulusal değerlere sahip çıkan, çağdaş tıp bilgi birikimine sahip, koruyucu hekimlik ilkelerini

Detaylı

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ HEDEF YÖNETİM TABLOSU

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ HEDEF YÖNETİM TABLOSU T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ 2018 2019 HEDEF YÖNETİM TABLOSU STRATEJİK AMAÇ 1: Eğitim Öğretim Süreçlerini Evrensel Bilim Anlayışına Uygun Olarak Geliştirmek HEDEF 1.1. Öğrenci Niteliğini Geliştirmek

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI www.sanayi.gov.tr 1 Bakanlığımız özellikle son 7 yıllık süreçte, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin desteklenmesi,

Detaylı

Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları

Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları Gülgün ÇELİK Şube Müdürü Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ 13 MART 2012 ODTÜ Araştırma Bilgi Günleri San-Tez Programı

Detaylı

F.Kemal ÖZTÜRK Daire Başkanı

F.Kemal ÖZTÜRK Daire Başkanı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ar-Ge Merkezleri San-Tez Programı Teknopazar Destek Programı Teknogirişim Sermayesi Desteği Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Rekabet Öncesi İşbirliği F.Kemal ÖZTÜRK

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN 2009 2013 Sürüm 1.4 Amaçlar Hedefler Faaliyetler 03 Mayıs 2010 1 VİZYON, MİSYON VE TEMEL DEĞERLER Vizyon Yaşamboyu öğrenme odaklı bir dünya üniversitesi olmak. Misyon

Detaylı

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinin Araştırma ve Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkılarının Değerlendirilmesi Paneli

Detaylı

tepav Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor? Haziran2014 N201419 POLİTİKANOTU

tepav Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor? Haziran2014 N201419 POLİTİKANOTU POLİTİKANOTU Haziran2014 N201419 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Selin ARSLANHAN MEMİŞ 1 Yaşam Bilimleri ve Sağlık Politikaları Analisti Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve

Detaylı

Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri Mustafa AY Kamu Araştırmaları Destek Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri 4 Nisan 2014, Girne Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2013) Kişi

Detaylı

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Brezilya: Ülkeler arası gelir grubu sınıflandırmasına göre yüksek orta gelir grubunda yer almaktadır. 1960 ve 1970 lerdeki korumacı

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI

AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI AR-GE POLİTİKALARI ve ARAŞTIRMA ALTYAPILARI Özgür Kadir ÖZER Planlama Uzmanı AR-GE, YENĠLĠK VE TEKNOLOJĠ POLĠTĠKALARI FORUMU, 27 OCAK 2011, ANKARA Sunum Akışı Ar-Ge ve Yenilik Sistemindeki Gelişmeler Kamu

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF (N.

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF (N. PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF (N.Ö.) GÜZ DÖNEMİ DERS GÜN SAAT DERSİN ADI DERSLİK 09:00 10:00 11:00 İş Güvenliği T F105 İş Güvenliği T F105 08:00 09:00 10:00 Atatürk

Detaylı

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri Uygulama-Odaklı Araştırma Üniversite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı AR-GE Ticari Ürün Uygulamaları Üniversite Akademisyenler Öğrenciler Mezunlar Araştırma Merkezleri Laboratuarlar Teknopark teknokent, bilim

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2018 TÜBİTAK Destekleri 2 1995 2017 Yılları Arasında Ne Yapıldı? 34.874 Proje Başvurusu Desteklenen 18.872 Proje 7,1 Milyar TL Destek* 12,7

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ AR-GE TEŞVİKLERİ SEMİNERİ 1

AVRUPA BİRLİĞİ AR-GE TEŞVİKLERİ SEMİNERİ 1 AVRUPA BİRLİĞİ AR-GE TEŞVİKLERİ SEMİNERİ Çerçeve Programları (FP7-HORIZON 2020) Irmak Koçkan Ersolmaz Teknoloji Değerleme ve Proje Geliştirme Müdürü Borusan Teknoloji Geliştirme ve ArGe A.Ş 13.01.2016

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA GÜNDEM Türkiye - Genel Bilgiler Orijinal - Jenerik İlaç Türkiye İlaç Sektörü Diğer Ülkeler ile Karşılaştırma Değerlendirme ve

Detaylı

Ulusal Yenilik ve Girişimcilik Sistemi

Ulusal Yenilik ve Girişimcilik Sistemi Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 28. Toplantısı TÜBİTAK Ulusal Yenilik ve Girişimcilik Sistemi Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK TÜBİTAK Başkanı Ulusal Hedeflerimiz için Ulusal Yenilik ve Girişimcilik Sistemi

Detaylı

Fen Edebiyat Fakültesi

Fen Edebiyat Fakültesi MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK AMERİKAN KÜLTÜRÜ ve EDEBİYATI PSİKOLOJİ MATEMATİK MÜTERCİM TERCÜMANLIK HALİÇ SENİ BEKLİYOR MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK Genetik, canlılıkla ilgili özelliklerin nasıl kazanıldığını

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1. Bu yönergenin amacı, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi nin (KOÜ TTO),

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES114 2. BAHAR 3 0 0 2

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES114 2. BAHAR 3 0 0 2 TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK Dersin Adı Kodu Yarıyıl TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları

Detaylı

B.E.Ü. MÜCEVHER VE GELENEKSEL EL SANATLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ

B.E.Ü. MÜCEVHER VE GELENEKSEL EL SANATLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ B.E.Ü. MÜCEVHER VE GELENEKSEL EL SANATLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ Bülent Ecevit Üniversitesi Mücevher ve Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezinin kurulmasında alt yapıyı

Detaylı

H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü. TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan

H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü. TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan H2020 Açılış Etkinliği TÜRKİYE ve AVRUPA: Araştırma ve Yenilik ile Birlikte Daha Güçlü TÜBİTAK Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkan Orta Gelir Tuzağı Yenilik Ekonomileri * Bilgi yoğun teknolojiye odaklanma

Detaylı

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü 12 Ağustos 2010 Sabah Oturumu Araştırma Merkezlerine Đlişkin Genel Bilgilendirme

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Tarih ve Sayı: 03/05/2016-161678 T.C. Sayı :88469847-604.99- Konu :Yenilikçi Girişimci Eğitim Programı (YEGEP) SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA İlgi :02/05/2016 tarihli, 159014 sayılı yazı Sürekli Eğitim

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Prof. Dr. Candeğer YILMAZ,... Ege Üniversitesi Rektörü EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini

Detaylı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı Teknokent Nedir? Teknokentler, üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme

Detaylı

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası STRATEJİK VİZYON BELGESİ SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası Yakın geçmişte yaşanan küresel durgunluklar ve ekonomik krizlerden dünyanın birçok ülkesi ve bölgesi etkilenmiştir. Bu süreçlerde zarar

Detaylı

İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon

İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon ITAM Toplantısı İstanbul, 11 Nisan 2013 Turgut Tokgöz Genel Sekreter İlaç endüstrisinde dinamik bir değişim var Yeni ürün portföyü giderek zayıflıyor. Küçük kimyasal

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bu Yönerge Bartın Üniversitesi Rektörlüğüne

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS PLANI

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS PLANI MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS PLANI Ders Kodu Ders Adı Sınıf Yarıyıl Kredi T U L K Z/S BİY 1801 Genel Biyoloji I 1 1 3 0 0 4 Z

Detaylı

Biyomühendislik nedir?

Biyomühendislik nedir? Biyomühendislik nedir? Doç.Dr. Semra HASANÇEBİ Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Biyomühendisliğin tanımı Biyomühendislik = Biological engineering, Biotechnological

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Sanatta Yeterlik. Yüksek Lisans Yatay Geçiş Doktora. Yatay Geçiş

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Sanatta Yeterlik. Yüksek Lisans Yatay Geçiş Doktora. Yatay Geçiş ENSTİTÜ ADI: SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Programın Adı Genel Kontenjan Teklifi Yurtdışı Kontenjan Teklifi Anabilim Dalı/Anasanat Dalı Bilim Dalı/Sanat Dalı ALES Puan Türü Tıp Tarihi ve Etik (İstanbul Tıp

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI. Doç. Dr. Arzu ÜNAL

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI. Doç. Dr. Arzu ÜNAL DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI Doç. Dr. Arzu ÜNAL Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü BİYOTEKNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ SUNU TEMATİK İÇERİĞİ : Biyoteknoloji Tanımı

Detaylı

2. Stratejik Tasarım. 2.1. Misyon. 2.2. Vizyon. 2.3. Temel İlke ve Değerler

2. Stratejik Tasarım. 2.1. Misyon. 2.2. Vizyon. 2.3. Temel İlke ve Değerler 2. Stratejik Tasarım 2.1. Misyon İstanbul Medipol Üniversitesi verdiği eğitim ve kattığı farklılıklarla, kalıcı üstünlükler kazanmış, bilim ve teknoloji üretimine odaklı, toplumun değişen ihtiyaçlarına

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: YEŞİL BİNALAR & NANOTEKNOLOJİ STRATEJİLERİ. Muhammed Maraşlı İMSAD-UNG Çalışma Grubu Üyesi

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: YEŞİL BİNALAR & NANOTEKNOLOJİ STRATEJİLERİ. Muhammed Maraşlı İMSAD-UNG Çalışma Grubu Üyesi İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: YEŞİL BİNALAR & NANOTEKNOLOJİ STRATEJİLERİ Muhammed Maraşlı İMSAD-UNG Çalışma Grubu Üyesi RAPORUN AMACI Türk İnşaat Sektörünün rekabet gücünün arttırılması amacıyla

Detaylı

TÜBİTAK-TEYDEB Açısından İlaç Ar-Ge Destekleri

TÜBİTAK-TEYDEB Açısından İlaç Ar-Ge Destekleri TÜBİTAK-TEYDEB Açısından İlaç Ar-Ge Destekleri Sema BALABANLI TÜBİTAK- TEYDEB Biyoteknoloji, Tarım, Çevre ve Gıda Teknolojileri Grubu (BİYOTEG) Yürütme Komitesi Sekreteri 3 Mayıs 2013 - İstanbul Sunum

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları. MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları. MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü Vizyonumuz Ülkemizin bilim, teknoloji, Ar-Ge ve yenilikçilik hedefleri doğrultusunda

Detaylı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı Sunu Planı Dünya da Tarım İlacı Kullanımı Türkiye de Tarım İlacı Kullanımı İlaç Alet

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları

Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik araştırmalar Daire Başkanlığı İçerik: Tıbbi cihaz nedir? Neden klinik araştırması yapmak zorundayız? Tıbbi cihaz klinik araştırması

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde;

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Destek Kapsamı Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi,

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ 3. NESİL ÜNİVERSİTE. Prof. Dr. Tamer ŞANLIDAĞ Rektör Yardımcısı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ 3. NESİL ÜNİVERSİTE. Prof. Dr. Tamer ŞANLIDAĞ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer ŞANLIDAĞ Rektör Yardımcısı EĞİTİM AR-GE / İNOVASYON TOPLUMU DÖNÜŞTÜRME Süregelen birikimi ve yükseköğretimde oluşturduğu kültürüne dayanarak yaptığı bütün eylemlerinde bilimsel akıl, bilimsel

Detaylı

BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ İLAÇ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ İLAÇ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ İLAÇ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi İlaç Uygulama ve Araştırma

Detaylı

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Medikal Fizik AD. XV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi, 2015 Trabzon Ülkemizde Tıp alanındaki

Detaylı

Sağlık Bilimleri FAKÜLTESİ Ebelik Bölümü ARAŞTIRMA ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU

Sağlık Bilimleri FAKÜLTESİ Ebelik Bölümü ARAŞTIRMA ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU Sağlık Bilimleri FAKÜLTESİ Ebelik Bölümü ARAŞTIRMA ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU Fakülte temas kişisinin iletişim bilgileri Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Sayfa 1 / 5 A.1 Misyon, Vizyon A. MİSYON VİZYON TEMEL STRATEJİLER

Detaylı

Sabancı Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi Sabancı Üniversitesi 1996 yılında kurulan Sabancı Üniversitesi araştırmaya ve bireye odaklanan disiplinler arası eğitimi, özgür akademik seçim ve performans ortamı ve tüm dünyada etkili öğretim kadrosu

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ AKCİĞER VE PLEVRA KANSERLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ AKCİĞER VE PLEVRA KANSERLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ AKCİĞER VE PLEVRA KANSERLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Detaylı

İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri

İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri Ahmet Gül İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İTAM Özgün İlaç Keşfi, İlaç Geliştirilmesi ve İstanbul İlaç Sektörü ne Bilgi ve Teknoloji Aktarma

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Danışma Kurulu: Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi Danışma Kurulunu,

YÖNETMELİK. a) Danışma Kurulu: Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi Danışma Kurulunu, 11 Nisan 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27902 Akdeniz Üniversitesinden: YÖNETMELİK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GIDA GÜVENLİĞİ VE TARIMSAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı. Mayıs 2017_Antalya

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı. Mayıs 2017_Antalya TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2017_Antalya TÜBİTAK - TEYDEB TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNATÖRLÜĞÜ. 3 Ekim 2012

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNATÖRLÜĞÜ. 3 Ekim 2012 TÜBİTAK 2209 DÖNEM -2 BAŞVURU HAZIRLIĞI (SON SINIF LİSANS ÖĞRENCİLERİ) SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNATÖRLÜĞÜ 3 Ekim 2012 Proje? Başlangıcı ve sonu olan, boyutları önceden belirlenmiş bir

Detaylı

Ar-Ge ekosistemi nasıl işler hale getirilir? İlaç sektörü örneği

Ar-Ge ekosistemi nasıl işler hale getirilir? İlaç sektörü örneği tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ar-Ge ekosistemi nasıl işler hale getirilir? İlaç sektörü örneği Ankara, 29 Nisan 2015 Slayt 2 Çerçeve Neden ilaç Ar-Ge si? Neden şimdi? Ar-Ge nin önemli

Detaylı