YMM MUSTAFA DÜNDAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YMM MUSTAFA DÜNDAR"

Transkript

1 ÖZEL İNŞAAT İŞLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ YMM MUSTAFA DÜNDAR

2 İNŞAAT Yapı: (KİK Md.4) Yapım : Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihzarat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini, YAPI :(İmar Kanunu m.5) Yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik (hareketli) tesislerdir. Her türlü bina, köprü, yol, baraj, liman, enerji iletim hattı, kanalizasyon, su dağıtım şebekesi, kanal, tünel ve benzeri yapılar inşaat kavramı içinde değerlendirilmektedir. Bütünlük arz eden etüd, proje, makine ve tesisat ve montaj işleri de inşaat (yapı) kavramına dahildir.

3 İNŞAAT Vergi Kanunlarında özel olarak tanımlanmamıştır. Bu nedenle bir işin inşaat işi olup olmadığını yukarıdaki tanım üzerinden belirlemekteyiz. Yukarıdaki tanım uyarınca gemi vb. araç imalatı da inşaat işi kapsamında değerlendirilmektedir. İmar Kanunu nda da İnşaat tanımlanmamış olup, Kanunun 2 nci maddesinde Bina; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarıyan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır. Biçiminde tanımlanmıştır.

4 İNŞAAT Vergi Kanunlarında İnşaat GVK m;37 4. Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden; SAĞLADIĞI KAZANÇ Ticari kazançtır.

5 İNŞAAT Vergi Kanunlarında İnşaat Ticari faaliyetten bahsedebilmek için sürdürülen faaliyetten; 1. kar elde etme amacı, 2. Ticari organizasyon 3. Devamlılık 4. Finansman temini unsurunun bir veya bir kaçının varlığının aranması gerekmektedir.

6 İNŞAAT Vergi Kanunlarında İnşaat Sürekli Ticari Faaliyet ise defter tutularak kazanç beyan edilmek zorundadır. Arızi Faaliyet ise GVK; 82/1. (Arızî olarak ticarî muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançlar. ) Arızi kazançtır. Ancak, bu faaliyet süreklilik arz eder.

7 İNŞAAT Vergi Kanunların da İnşaat 2 Ye ayrılır. Yıllara Sari İnşaat İşleri Özel İnşaat işleri Ancak, bu faaliyetler karineten süreklilik arz eder.

8 İNŞAAT Yıllara Sari İnşaat İşleri Vergi Kanunları nda İnşaat 2 Ye ayrılır. Özel İnşaat işleri Bir Taahhüde bağlı olarak yapılan İnşaat İşleri (Örneğin Kooperatife yapılan inşaat işleri) Kendi adına kullanmak ya da kiralamak amacı ile Bir Taahhüde bağlı olmaksızın yapılan İnşaat İşleri Kat Karşılığı İşletmelerin yatırım amaçlı olarak inşa ettikleri

9 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Sözleşme yapılması gerekmektedir. Sözleşme Şekle Tabidir. sözleşmelerin resmi olarak (noter vasıtasıyla) düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi halde, yukarıda adlandırılan hangi isim altında olursa olsun amaca uygun sözleşme tanzim edilmemiş olur ve yasalar önünde geçerliliği yoktur.

10 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Bir kişinin kat edinme karşılığında arsasını müteahhide vermesi ve inşa edilen binadan kat sahibi olması olayı, hukuki açıdan bir çok işlemi içeren ve arsanın değerlendirilmesi amacına yönelik, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin uygulanmasını da gerektiren, tamamen kendine özgü (sui generis) bir hukuki muamele olarak nitelendirilmektedir.

11 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Kat karşılığı inşaat işi, bir finansman yöntemidir. Götürü bedel esasına göre yapılan bir sözleşmeye dayanır. Eser sözleşmesidir. Satış vaadi sözleşmesi niteliğindedir. Arsa sahibi arsasının bir kısmını müteahhide devretmeyi ve karşılığında bağımsız bölüm teslim alma esasına dayanır.

12 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Sözleşmeni n maliyetleri Noter masrafı Noter Harcı Damga Vergisi Diğer yükümlülükler

13 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT Sözleşmenin maliyetleri Damga Vergisi 8. (Ek: 15/7/ /28 md.) Resmî şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri Binde 9,48 b) Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri Binde 9,48

14 İNŞAAT İSTİSNASI (DAMGA V) 3/2/2017 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 31/1/2017 tarihli ve 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Kararın 1 inci maddesiyle, bu tablonun I. Akitlerle ilgili kâğıtlar başlıklı bölümünün A. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar: başlıklı fıkrasının (8) numaralı bendinde yer alan Resmî şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile (10) numaralı bendinin (b) alt bendinde yer alan 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ne ait damga vergisi oranının 0 olarak uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

15 İNŞAAT Sözleşmenin maliyetleri Noterde düzenlenen sözleşmenin Tapuya şerh verdirilerek, kat irtifakı tesis edilmelidir. Bu sözleşmede ya ekinde paylaşım planı da yer almaktadır.

16 İNŞAAT sözleşme Sözleşmede belirlenen hususlar ileride oluşacak maliyetlerin belirlenmesinde önem arz etmektedir. Sözleşmeden sonra inşaat tamamlanıncaya kadar geçen sürede taşınmaz nedeniyle doğacak tüm vergisel yükümlülükler müteahhide bırakılmaktadır. Müteahhit tarafında taşınmaz sahbi adına ödenen ve taşınmaz sahibi adına belgelendirileren harcamaların sözleşmede hüküm bulunması halinde bunlaaarın gider ya da maliyet olarak dikkate alınmasında idarenin farklı görüşleri bulunmaktadır.

17 İNŞAAT sözleşme Ödenen emlak vergisi Ödenen ruhsat harcı Ödenen Yapı Denetim Ödenen Kira vb. leri

18 İNŞAAT sözleşme KDV tevkifatına tabi (9/10) Ödenen Yapı Denetim Yansıtma faturası ile arsa sahibince müteahhide fatura edilebilir. Ancak, bu yansıtma işleminde KDV tevkifatı yapılmaz.

19 İNŞAAT sözleşme KDV tevkifatına tabi (9/10) KDV mükellefi ve belirlenmiş alıcılar Ödenen Yapı Denetim Belediye değil, ödemeyi yapan kişi tarafından tevkifat yapılarak tevkifat sonrası kalan tutar belediyeye ödenecektir.

20 İNŞAAT İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Ödenen Yapı Denetim ve diğer harcamalar özelge kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca şirketiniz tarafından arsa sahibi adına ödenen ve ödeme belgeleri arsa sahibi adına düzenlenen tapu bedeli, vergi resim ve harçlar, elektrik kurumuna ödenen tutarlar, belediyelere ödenen yol katılım payları tutarları ile mimarlık ofislerine ödenen proje ve yapı denetim hizmet bedellerinin şirketiniz tarafından gider ve maliyet olarak indirimi mümkün değildir.

21 İNŞAAT Ruhsat alınması ve proje maliyetleri İnşaat ruhsatının alınması, Alınan ruhsata uygun proje çiziminin yaptırılması ve projenin ilgili Belediyeye onaylatılarak inşaata başlanılacak hale gelmesi gerekmektedir.

22 İNŞAAT Ruhsatta Yer Alan Bilgiler İnşaat toplam M2 si İnşaatta yer alan bağımsız bölüm sayısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen yaklaşık yapı maliyeti

23 İNŞAAT Ruhsatta Yer Alan Bilgiler Neden önemli Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen yaklaşık yapı maliyeti Re sen takdir sebebi var ise bu maliyetin en az % 25 i safi kar olarak hesaplanmaktadır.

24 İNŞAAT Maliyetler Başlangıç maliyetleri İnşaat maliyetleri İnşaat tamamlandıktan sonra ortaya çıkan maliyetler

25 İNŞAAT Başlangıç Maliyetler 1- Arsanın alım maliyeti/sözleşme maliyetleri, 2- Proje maliyetleri, 3- Harç maliyetleri, 4- Arsa sahiplerine yapılan nakdi ödemeler, 5- Alınan arsa ise arsa alım maliyetleri, 6-Bunların dışında yapılan ve sözleşmeden doğan diğer harcamalar (mal sahibine kira ödenmesi gibi.)

26 İNŞAAT ÖRNEKLER AŞAĞIDAKİ ÖRNEKLERDE 191 NO LU KDV HESABI GÖZARDI EDİLMİŞTİR. SÖZ KONUSU HARCAMALARA İLİŞKİN KDV NİN KDVK HÜKÜMLERİ DİKKATE ALINARAK 191/391 NOLU HESAPLARA ALINMASI GEREKMEKTEDİR.

27 İNŞAAT Arsanın satın alınması (A) Şirketi, 2016 yılında ,00 TL ye arsa satın almış ve TL de harç ödemiştir /../ ARSA VE ARAZİLER , GENEL YÖN. GİDERLERİ , BANKALAR , KASA ,

28 İNŞAAT Arsanın satın alınması (A) Şirketi, 2016 yılında aldığı arsa üzerine satmak amacıyla bina yapmaya karar vermiş ve işlemlere başlamıştır /../ İNŞAAT ARSA PAYI MALİYETİ , ARSA VE ARAZİLER ,

29 İNŞAAT Arsanın satın alınması (A) Şirketi, 2016 Yılında söz konusu inşaat nedeniyle, , 00 TL belediyeye ruhsat harcı ödemiştir /../ /730!! Hizmet üretim giderleri , Kasa ,

30 İNŞAAT Arsanın satın alınması (A) Şirketi, 2016 Yılında söz konusu inşaatın temel, kazı ve kaba işçilik ve malzeme olmak üzere toplam ,00 TL harcama yapmıştır /../ DİREKT İLK MADDE VE MALZEME GİDERLERİ HESABI , Banka ,

31 İNŞAAT Arsanın satın alınması (A) Şirketi, 2016 Yılında inşaat da kullanılmak üzere, stoklamak üzere ,00 TL lık çeşitli malzemeler almıştır /../ DİĞER STOKLAR HESABI , Banka Hesabı ,

32 İNŞAAT Arsanın satın alınması (A) Şirketi, 2016 Yılında doğrudan inşaatta çalışan işçilere toplam brüt ,00 TL işçilik ödemesinde bulunmuştur /../ İşçilik giderleri , Banka Hesabı ,

33 İNŞAAT Arsanın satın alınması İnşaat ruhsat bilgileri M2 Oran toplam inşaat m2'si 1.000,00 4 adet daire (150 m2*6) 600 0,60 1 dükkan m ,20 1 adet dubleks daire m ,20

34 SATIN ALMA MALİYETİ ,00 DİREKT İLK MADDE MALZEME ,00 İŞÇİLİK GİDERLERİ ,00 TOPLAM ,00 DAĞITIM İLGİLİ HESAP 4 adet daire (150 m2*6) , dükkan 200 m adet dubleks daire 200 m

35 İNŞAAT İNŞAAT HARCAMALARI Şirket 150 M2 lik 4 adet daire için; ,00 TL Sıva, ,00 TL Boya, ,00 TL elektrik tesisatı, ,00 TL kalorifer tesisatı, ,00 TL kapı, dolap, ıslak ve kuru zemin döşemesi olmak üzere toplam ,00 TL harcama yapılmıştır.

36 İNŞAAT İNŞAAT HARCAMALARI 7 li hesap grubu gözardı edilmiştir /../ YARI MAMULLER , Banka Hesabı ,

37 İNŞAAT İNŞAAT HARCAMALARI Şirket 200 M2 lik DUBLEKS daire için; toplam ,00 TL harcama yapılmıştır /../ YARI MAMULLER , Banka Hesabı ,

38 İNŞAAT ORTAK HARCAMALAR Şirket; 1- Kalorifer kazanı için ,00 TL, 2- Çevre düzenlemesi için ,00 TL, 3- Apartman içi ve dışı aydınlatma için ,00 TL, 4- Dış cephe boya ve mantolama için ,00 TL, 5- Finansman giderleri ,00 TL, 6- Diğer ortak giderler ,00 TL /../ YARI MAMULLER , ,3 YARI MAMULLER , Banka Hesabı ,

39 İNŞAAT ORTAK HARCAMALAR Şirket; İnşaatı 2017 yılında tamamlayarak yapı kullanma izin belgesini almış ve bu belge için de toplam TL harç vb. gider yapmıştır /../ YARI MAMULLER , ,3 YARI MAMULLER , Banka Hesabı ,

40 İNŞAAT Maliyetlerin çıkarılması nolu daire , dükkan , nolu daire , nolu daire , nolu daire , nolu daire ,00 TOPLAM ,00

41 İNŞAAT /../ NOLU DAİRE , DÜKKAN , DUBLEX DAİRE , NOLU DAİRE , NOLU DAİRE , NOLU DAİRE , ,2,3,4,5 YARI MAMULLER ,

42 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI OLSAYDI Arsa sahibine dublex daire verilseydi. Arsa satın alma maliyeti olan ,00 TL nin toplam maliyetlerden indirilmesi gerekmektedir. Maliyet= = , 00 TL olacaktır.

43 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI OLSAYDI Arsa sahibine dublex daire verilseydi. Müteahhide kalan dairelerin maliyetleri

44 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI OLSAYDI Arsa sahibine dublex daire verilseydi nolu daire , dükkan , nolu daire , nolu daire , nolu daire , nolu daire ,00 TOPLAM ,00

45 Arsanın gider pusulası ile belgelendirilmesi / Arsa Bedeli , Satıcılar (Arsa sahibi) 365,800, / Alıcılar (Arsa Sahibi) , Yurt İçi Satışlar , Hesaplanan KDV (% 18) / Satıcılar Alıcılar , / Arsa sahibinin hesabının kapatılması ( tarihine kadar KDV oranı % 8 uygulanacaktır.)

46 GİB ÖZELGE! ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı: [ ]-831 TARİH 27/08/2014 Müteahhit ise, inşa ettiği dairelerden/işyerlerinden bir kısmını arsa sahibine vermekte olup, bunun karşılığında elde ettiği iktisadi kıymet ise müteahhidin arsa sahibinden devraldığı (müteahhide kalan dairelere isabet eden) arsa payıdır. Buna göre, arsa sahibine bırakılan dairelerin/işyerlerinin karşılığında müteahhit ise kendisinde kalan dairelere/işyerlerine isabet eden arsa payını devralmaktadır.

47 GİB ÖZELGE! ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı: [ ]-831 TARİH 27/08/2014 Müteahhit açısından arsa maliyeti (arsa payı karşılığında) arsa sahibine teslim edilen daire ve işyerlerinin yapımı için yapılan harcamaların toplamını oluşturmakta olup, bu bedel inşaat maliyetinin de içerisinde yer almaktadır. Buna göre, arsa karşılığında müteahhit firma tarafından arsa sahibine verilecek daireler, işyerleri için yapılan harcamalar veya ödenen nakit para müteahhit firma açısından arsa sahibinden alınan arsa payının maliyet bedeli olacaktır.

48 GİB ÖZELGE! ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı: [ ]-831 TARİH 27/08/2014 Müteahhide teslim edilen arsanın bir iktisadi işletmeye dâhil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi halinde, teslim edilen arsa için arsa sahibi tarafından, müteahhitçe arsa sahibine teslim edilen dairelerin emsal bedeli üzerinden müteahhit adına fatura düzenlenmesi,

49 GİB ÖZELGE! ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı: [ ]-831 TARİH 27/08/2014 Arsa sahibinin gerçek usulde mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde, arızi bir faaliyet olarak arsasını müteahhide tesliminde, arsa sahibinin mükellef olmamasından dolayı müteahhit tarafından arsa sahibi adına teslim edilen dairelerin emsal bedeli üzerinden gider pusulası düzenlenmesi, Müteahhidin kendisine kalan daireleri üçüncü kişilere satması durumunda ise; tapuda tescil işleminin yapıldığı tarihten itibaren, tescilden önce dairelerin alıcıların kullanımına terk edilmesi durumunda, bu tarihten itibaren yedi gün içerisinde satış bedeli üzerinden fatura düzenlemesi

50 Arsanın gider pusulası ile belgelendirilmesi / Arsa Bedeli , Satıcılar (Arsa sahibi) , / Alıcılar (Arsa Sahibi) , Yurt İçi Satışlar , Hesaplanan KDV (% 18) , / Satıcılar , Alıcılar , / Arsa sahibinin hesabının kapatılması (Arsa sahibinden KDV tahsil edilebilirse Arsa Bedeli ,00 TL olur.)

51 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI OLSAYDI Arsa sahibine dublex daire verilseydi. KALAN DAİRELERİN MALİYET BEDELLERİ HESAP KODU NEVİ MALİYET ARSA PAYI ( /800) nolu daire , , dükkan , , nolu daire , , nolu daire , , nolu daire , ,00 TOPLAM , ,00

52 Arsanın gider pusulası ile belgelendirilmesi Söz konusu arsa ticari bir işletmeye dahil olsaydı, arsa sahibi arsa bedeli için aynı tutarda müteahhide fatura kesmesi gerekirdi

53 Arsanın gider pusulası ile belgelendirilmesi Maliye Bakanlığı KDV nin maliyet bedelinden değil VUK uyarınca tespit edilen emsal bedel üzerinden hesaplanması gerektiği görüşündedir.

54 DANIŞTAY Arsa sahibine yapılan bağımsız bölüm tesliminin KDV nin konusuna girmediği görüşündedir.

55 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI OLSAYDI Arsa sahibine dublex daire verilseydi.

56 1. Görüş VUK m.267/2 uyarınca % Görüş VUK m.267/1 uyarınca ortalama satış fiyatı 3. Görüş maliyet bedeli

57 Arsa sahibine kesilen faturaların ve arsa sahibi adına düzenlenen gider pusulalarının sınırı aşması halinde BA ve BS bildiriminde bildirilmesi gerekmektedir.

58 İNŞAAT KAT KARŞILIĞI OLSAYDI Arsa sahibine dublex daire verilseydi nolu daire , dükkan , nolu daire , nolu daire , nolu daire ,00 TOPLAM ,00

59 600 SATIŞLAR: SMM: nolu daire , dükkan , nolu daire , nolu daire , nolu daire ,00 TOPLAM ,00 FARK KDV TUTARI KADAR

60 MALİYET ARSA SAHİBİNE VERİLEN KISMIN MALİYETİ TOPLAM nolu daire , , , dükkan , , , nolu daire , , , nolu daire , , , nolu daire , , ,50 Bu yöntemde müteahhidin maliyet ve hasılatı şişirilmektedir. Danıştay ın görüşü de bu yönde. Müteahidin karı arsa sahibi için hesapladığı KDV kadar düşmektedir. TOPLAM , , ,00

61 Hasılat paylaşımı Kanunda belirlenmemiştir Hangi kazanç elde edilir????

62 Hasılat paylaşımı 60 nolu KDV sirküleri Uygulamada "hasılat paylaşımı", "gelir paylaşımı" vb. şekillerde düzenlenen sözleşmeler uyarınca yapılan işlerde, inşa edilen bağımsız birimler yerine bunların hasılatı paylaşılmakta olup, bu tür sözleşmeler gereğince yapılan işlerin de 30 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde düzenlenen "arsa karşılığı inşaat" olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

63 SATIŞ İŞLEMLERİ İnşaat sırasında ya da inşaata başlamadan yapılan satışlar Yapı Kullanma İzni Alındıktan sonra Yapılan Satışlar

64 SATIŞ İŞLEMLERİ İnşaat sırasında ya da inşaata başlamadan yapılan satışlar Tapuda satış işleminin yapılması Tapuda satış işleminin yapılmaması

65 SATIŞ İŞLEMLERİ Tapuda satış işleminin yapılması Gelir İdaresi Tapuda yapılan akdin teslim hükmünde olduğunu bu nedenle fatura düzenlenmesi görüşündedir.

66 SATIŞ İŞLEMLERİ Tapuda satış işleminin yapılması tarihinde 1 no Lu dairenin tapuda satış işlemi yapılmıştır. Satış bedeli taraflarca KDV hariç ,00 TL olarak belirlenmiştir.

67 SATIŞ İŞLEMLERİ ANCAK; Sözleşmeye istinaden tapuda yapılan kat irtifakı tesisinin vergiyi doğuran olayı meydana getirmemektedir. Bu nedenle arsa sahibine teslim edilen bağımsız bölümler nedeniyle inşaatın tamamlanması gerekmektedir.

68 SATIŞ İŞLEMLERİ Tapuda yapılan işlemlerde harç matrahı KDV hariç tutardır.

69 SATIŞ İŞLEMLERİ tarihinde 1 no Lu dairenin tapuda satış işlemi yapılmıştır. Satış bedeli taraflarca KDV hariç ,00 TL olarak belirlenmiştir. Fatura, 1 no lu daire bedeli ,00 KDV % ,00 Toplam ,00

70 İNŞAAT /../ BANKA/120 ALICILAR , HESAPLANAN KDV (%1) 7.500, ALINAN AVANSLAR , yerine fatura kesildiğinden 381 no lu hesapta kullanılabilir

71 SATIŞ İŞLEMLERİ Yapı kullanma izin belgesi alınmadan oturulmaya başlanırsa, başlandığı anda, aksi taktirde yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihte aşağıdaki kayıt yapılmalıdır.

72 İNŞAAT /../ ALINAN AVANSLAR , YURT İÇ. SATIŞ , KDV /../ SATILAN MAMUL MAL , MAMULLER ,

73 SATIŞ İŞLEMLERİ GENEL UYGULAMA Fatura, yapı kullanma izin belgesi alındığı tarihte fatura düzenlenerek, ilgili kayıtlar yapılmaktadır.

74 SATIŞ İŞLEMLERİ Tamamlanan inşaatla ilgili harcamalar Şirket, tamamladığı inşaattaki 5 no lu daire için ,00 TL harcama yapmıştır. Daire satılmamış ise, dairenin maliyetine (152), satılmış ise (770/760 vb) gider hesaplarına kaydedillmelidir.

75 SATIŞ İŞLEMLERİ YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: konut veya iş yerini inşa eden mükellefin yapacağı ilk teslimde uygulanacaktır

76 SATIŞ İŞLEMLERİ YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: İstisna, bitmiş, teslime hazır taşınmazlardan; 1- Konut, 2- İşyeri Girmektedir.

77 SATIŞ İŞLEMLERİ YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: Konut, dükkan, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan konut veya iş yerleri Yapı ruhsatının bulunması ve alıcıların kullanımına hazır vaziyette fiilen teslim edilmesi Kat irtifakı kurulabilen konut veya iş yerlerinde ayrıca kat irtifakı kurulan taşınmazlar

78 SATIŞ İŞLEMLERİ YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: ARSA SAHİBİNİN YABANCI OLMASI arsaya karşılık olarak arsa sahibine verilen konut veya işyerinin arsa sahibi tarafından teslimi ilk teslim kapsamında değerlendirilmez.

79 SATIŞ İŞLEMLERİ YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: İstisna; Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına (resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları hariç), Türkiye de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, Kanuni ve iş merkezi Türkiye de olmayan ve bir işyeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinde uygulanır

80 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: Türk vatandaşının, 1) İstisna kapsamında teslimin yapılacağı tarih itibariyle geçerli olan yurt dışında çalışma veya oturma iznine sahip olması, 2)Çalışma veya oturma iznini, istisna kapsamında teslimin yapılacağı tarihten en az altı ay önce almış olması, 3) çalışma veya oturma izninin alındığı tarih ile istisna kapsamında teslimin yapılacağı tarih arasında en az altı ay yurt dışında bulunması şartlarını birlikte sağlaması gerekmektedir.

81 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: Alıcı Türk vatandaşının, ikamet ettiği ülke resmi makamlarından alınmış ikamet tezkeresi veya bu mahiyette bir belge veya ilgili ülke resmi makamlarından alınmış çalışma izninin bulunduğunu, Çalışma veya oturma izninin alındığı tarihten itibaren en az altı ay yurt dışında bulunduğunu, Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendi kapsamında olmadığını gösteren ilgili ülkede bulunan Türk elçilik veya konsoloslukları tarafından verilen belgeyi konut veya iş yeri tesliminden önce alıcıdan almalıdır.

82 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: YABANCILAR Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan ve 193 sayılı Kanuna göre Türkiye de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler bu istisnadan faydalanabilir sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca kendilerine mavi kart verilen ve Türkiye de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler de bu istisnadan faydalanabilir.

83 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: YABANCILAR Belgelendirmeye ilişkin olarak, Uyruğunda bulunduğu ülke tarafından verilmiş pasaportun fotokopisini (çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerde mavi kartın, fotokopisini), - Yabancı uyruklu gerçek kişinin Türkiye de yerleşmiş olmadığına dair konut veya işyerinin bulunduğu yer vergi dairesinden alınacak belgeyi konut veya iş yeri tesliminden önce alıcıdan almalıdır.

84 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: YABANCILAR İstisna kapsamında konut veya iş yeri tesliminde bulunacak satıcı mükellefler; alıcıların istisna kapsamında olduğunun tevsikine ilişkin olarak, Kuruluş ve faaliyetin devam ettiğine dair kurumun kanuni merkezinin bulunduğu ülke resmi makamlarından alınmış belgeyi, Kanuni ve iş merkezi Türkiye de olmadığına ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye de kazanç elde etmediğine dair konut veya iş yerinin bulunduğu yer vergi dairesinden alınacak belgeyi konut veya iş yeri tesliminden önce alıcıdan almalıdır.

85 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: Konut veya iş yeri tesliminde KDV istisnasının uygulanabilmesi için, bedelin en az %50 sinin satışa ilişkin faturanın düzenlendiği tarihten önce, kalan kısmının da en geç bir yıl içerisinde alıcı tarafından döviz olarak Türkiye ye getirilerek satıcıya ödenmesi gerekir. (Bu koşul Kanun düzenlemesinde yer almamaktadır)

86 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: BEDEL DÖVİZ OLARAK TAHSİL EDİLMEK ZORUNDA OLUP, ÖDEMENİN DE DÖVİZ OLARAK YAPILDIĞI TEVSİK EDİLMEK ZORUNDADIR.

87 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: Bedelin Türkiye ye Getirildiğinin Bankalardan ya da nakit olarak tesliminde gümrük İdaresinden alınan belgelerle tevsik edilmesi gerekir. Dövizin Türkiye deki bankaya transfer edilmesi durumunda, yapılan transfer işlemi banka dekontu ile tevsik edilir.

88 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: Bedelin Türkiye ye Getirildiğinin Ödemenin, yurt dışındaki bankalar tarafından verilen kredi kartları ile yapılması halinde bu kredi kartları ile yapılan ödemelere ilişkin dövizin Türkiye ye getirildiğinin yurt içindeki ilgili banka tarafından verilecek bir dekont veya yazı ile tevsik edilmesi gerekir. Dövizin Türkiye ye alıcı tarafından fiziki olarak getirilmesi halinde dövizin Türkiye ye getirilmiş olduğunun tevsikinde gümrük idaresinden alınan belgeler kullanılır. Dövizin Türkiye ye fiziken getirilmesi veya alıcının Türkiye de bulunan hesabına yurt dışından transfer edilmesi durumunda, söz konusu bedelin satıcıya banka aracılığıyla ödenmesi ve bu ödemenin banka dekontuyla tevsik edilmesi gerekmektedir. Yurt dışından döviz olarak getirilen bedelin satıcıya Türk Lirası olarak ödenmesi de mümkündür.

89 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: X 8 Mart 2017 tarihinden önce getirilen dövizler, istisna kapsamında Türkiye ye getirilen döviz olarak değerlendirilmez., Ancak, belirli konut veya iş yeri almak amacıyla bu tarihten önce getirilen ve satıcıya ödenen dövizler, tevsik edilmek şartıyla istisna kapsamında teslime konu edilen konut veya işyerlerine ilişkin Türkiye ye getirilen döviz olarak kabul edilir.

90 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: İstisna uygulamasına ilişkin olarak tapu müdürlükleri tarafından tapu kütüğünün beyanlar hanesine şerh konulur.

91 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: sayılı Kanunun (13/i) maddesinde öngörülen şartları taşımadığı halde istisnanın uygulandığının tespit edilmesi halinde, zamanında tahsil edilmeyen vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte alıcı da müteselsilen sorumlu tutulur. İstisna kapsamında teslime konu edilen konut veya iş yerine ilişkin bedelin en az %50 sinin satışa ilişkin faturanın düzenlendiği tarihten önce, kalan kısmının da en geç bir yıl içerisinde alıcı tarafından döviz olarak Türkiye ye getirilerek satıcıya ödenmemesi halinde zamanında tahsil edilmeyen vergi, satıcı ile birlikte alıcıdan vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte aranır

92 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: İstisna kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi şarttır.), MİRASÇI DA OLABİLİR!!!!!

93 YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KDV İSTİSNASI YÜRÜRLÜK: Mahsup iade talepleri YMM raporu ve vergi inceleme raporu olmaksızın, nakden iade talepleri ise iade tutarının TL yi geçmesi halinde YMM raporu, vergi inceleme raporu veya teminat karşılığında yerine getirilmektedir. Teminat YMM raporu veya Vergi İnceleme Raporuna dayanılarak iade edilmektedir.

94 SATIŞ İŞLEMLERİ Vergi incelemesi Re sen takdir sebebi var ise Çevre Bakanlığınca belirlenen maliyet bedeli ,00 TL ise Kar: * 0,25 = ,00 TL

95 SATIŞ İŞLEMLERİ Vergi incelemesi Re sen takdir sebebi var ise Danıştay Kararı; 20/03/1996 tarih ve 1995/1311 Esas no ve 996/830 sayılı kararı; Defter kayıtları üzerinden safi inşaat kar ının kesin olarak tespit edilemediği durumlarda; Danıştay ın inşaat işlerinde yerleşik içtihadına göre hasılat belli ise hasılatın %20 sinin,hasılat tespit edilemeyip giderler tespit edilebiliyorsa giderlerin % 25 nin safi kazanç olarak kabul edilmesinin gerektiği»

96 SATIŞ İŞLEMLERİ Vergi incelemesi Re sen takdir sebebi var ise Danıştay Kararı; özel inşaatlarda maliyetin % 25'i nisbetinde kar elde edileceği yolundaki içtihadından hareketle tarhiyat yapılması yerinde bulunmakla beraber, inşaatın toplam yüzölçümü üzerinden tesbit edilen maliyet üzerinden değil, sadece davacıya kalan 7 dairenin yüzölçümü üzerinden hesaplanacak maliyetin % 25'inin davacının eline geçen inşaat karı olarak kabul edilmesi gerekirken, 14 daire 2 dükkanın tamamının maliyeti üzerinden hesaplanan inşaat karından yola çıkılarak yapılan cezalı tarhiyatta hukuki isabet görülmemiştir.

97 KDV İADE İŞLEMLERİ İndirimli orana tabi işlem kapsamına girenler de KDVK m.29 uyarınca yüklenilen ve indirimle giderilemeyen KDV iade alınabilmektedir. 10 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ ( ) İndirimli orana tabi konut teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.

98 KDV İADE İŞLEMLERİ sonuç Net alanı 150 m2 yi aşmayan konutlarda nedeniyle KDV iadesi alınabilmektedir. Ayrıca, 150 m2 yi geçen ve tarihine kadar % 8 oranı uygulanarak teslim edilen konutlar nedeniyle de iade talep edilebilecektir.

99 KDV İADE İŞLEMLERİ Net alan hesabı: Bugün için???? SONRASI!!! KDV Genel Uygulama Tebliğinin III/B bölümünde «net alan» başlıklı bölümü için açılan iptal davasında Danıştay 4. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olup, Maliye tarafından yapılan itiraz DVDD tarafından reddedilmiştir. Maliye Bakanlığınca verilen tarihli özelgede tarihinden sonraki teslimlerde net alanın hesabının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan «Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği»nin esas alınması gerektiği kabul edilmiştir.

100 KDV İADE İŞLEMLERİ 10 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ ( ) İndirimli orana tabi konut teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür. Tapu Tesliminde inşaat bitmemiş ise ve bu tarihte fatura düzenlenirse Aylık iade için yüklenilen vergi nasıl hesaplanacağı bu Tebliğde açıklanmamıştır.

101 KDV İADE İŞLEMLERİ KDV Genel Uygulama Tebliğinin III/B deki 2 nolu Örnek yürürlükte: «150 m²nin altındaki konut teslimlerine yönelik iade taleplerinde, konutun yapımıyla ilgili harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler iade hesabına dâhil edilebilecek, konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler iade hesabına dâhil edilmeyecektir. Dolayısıyla bir arada bulunan konutların ortak kullanımına ait olan sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere düzenlenmiş çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı, alışveriş merkezi gibi alanlara ilişkin konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV iade hesabına dâhil edilemeyecektir. Ancak arazinin yapısından dolayı yapılması zorunlu olan site içi çevre düzenlemeleri (istinat duvarı, perde duvarı, site çevre duvarları, site içi zemin sertleştirme ve benzeri işler) nedeniyle yüklenilen vergilerin iade hesabına dâhil edilmesi mümkündür» Tebliğin bu bölümü için açılan davada Dn 4. Dairesi önce yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olup, DVDD Genel Kurulu YD kararını kaldırmıştır.

102 KDV İADE İŞLEMLERİ HERBİR BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİYETİ HESAPLANMAKTA VE SATIŞ BEDELİ İLE KARŞILAŞTIRILMAKTADIR. Sayıştay raporu nedeniyle Zararına satış yapılmış ise bunun izah edilmesi talep edilmektedir. Kullanılan malzemelerin bir inşaat mühendisince proje üzerinden hesaplanması ve hesaplanan tutar ile gerçekleşen tutarın karşılaştırılması istenmektedir.

103 KDV İADE İŞLEMLERİ Kullanılan malzemelerin bir inşaat mühendisince proje üzerinden hesaplanması ve hesaplanan tutar ile gerçekleşen tutarın karşılaştırılması istenmektedir. Örneğin, 1000 m3 beton kullanılabilecektir m3 beton kullanılmış ise 500 m3 betona iisabet eden KDV iade edilmemektedir.

104 ASGARİ İŞÇİLİK İŞLEMLERİ 5510 sayılı Kanuna göre inşaat işlerinde asgari işçilik uygulaması YAPILMAKTADIR. İşçilik tutarı ihaleli işlerde hakediş bedeli üzerinden, diğer işlerde inşaat asgari maliyet bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. İnşaat işlerinde genel oran %9 olup, %25 indirimli şekilde dosya kapatılabilir. SMMM ve YMM lerin raporuna göre teminat mektuplarının çözdürülmesi mümkündür. Asgari işçilik noksanlıkları nedeniyle gelir vergisi stopajı tarh edilmesi hukuken tartışmalıdır.

105 KDV ORANLARI 50 m2'ye kadar konutlardan; 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu51 kapsamındaki büyükşehirlerde (16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun52 kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun53 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri; (i) Yapı ruhsatı 1/1/2013 ila 31/12/2016 tarihleri arasında alınan konut inşaatı projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi 1/1/2013 tarihinden itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde; Beşyüz Türk Lirası ile bin Türk Lirası (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde 8% 18%

106 KDV ORANLARI Yapı ruhsatı 1/1/2017 tarihinden (bu tarih dahil) sonra alınan konut inşaatı projeleri Yapı ruhsatı 1/1/2017 tarihinden (bu tarih dahil) sonra alınan konut inşaatı projeleri Bin Türk Lirası ile iki bin Türk Lirası (iki bin Türk Lirası dahil) arasında olan konutların tesliminde İki bin Türk Lirasının üzerinde olan konutların tesliminde 8% 18%

107 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tarihinden itibaren150 m2 nin üzerindeki konut teslimlerindeki KDV oranı tarihine kadar %18 den %8 e indirildi.

108 Özellik arz eden hususlar Kendi arsası üzerine inşaat yapıp kiraya verilmesi halinde, inşaat tamamlandıktan sonra elde edilen kira gelirleri GMSİ dır.

109 Özellik arz eden hususlar Kiracının yaptığı inşaat işleri sonucunda imal edilen yapı ve eklentiler kira süresi sonunda mal sahibine bedelsiz olarak teslim edilecekse bunların özel maliyet olarak değil, peşin ödenen gider olarak muhasebeleştirilmesi konusunda idare görüş açıklamış bulunmaktadır. Bu tür durumlarda kira stopajı ve KDV sorunu da gündeme gelmektedir!!!

110 KOOPERATİFLERDE MUAFİYET Kuruluşundan inşaatın bitim tarihine kadar yönetim ve denetim kurullarında söz konusu inşaat işlerini kısmen veya tamamen üstlenen gerçek kişilerle tüzel kişi temsilcilerine veya kanunun 13. maddesine göre bunlarla ilgili olduğu kabul edilen kişilere veya yukarıda sayılanlarla işçi ve işveren ilişkisi içinde bulunanlara yer vermeyen, Yapı ruhsatı ile arsa tapusu, kooperatif tüzel kişiliği adına tescil edilmiş olan yapı kooperatifleri Yapı kooperatiflerinin kendilerine ait arsalarını kat karşılığı vererek her bir hisse için bir işyeri veya konut elde etmeleri ortak dışı işlem sayılmaz

111 KOOPERATİFLERDE MUAFİYET Ortak içi-ortak dışı işlemden kasıt, esas faaliyetle ilgili alım ve satımın ortaklarla yapılmasıdır. Konut yapı kooperatifinin başkasına ait arsa üzerine kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile konut inşa etmesi ortak dışı işlem sayılır. Kendi arsasını kat karşılığı vererek her bir hisse için bir işyeri veya konut elde edilmesi ortak dışı işlem sayılmaz. Üçüncü kişilerden inşaat için kum, çimento, demir ve benzeri inşaat malzemesi alınması kredi temin edilmesi ortak dışı işlem sayılmaz. Fazla arsa ve konutun ortak olmayana satılması veya kiralanması ortak dışı işlemdir. Fazla inşaat malzemesinin satılması ortak dışı işlem sayılmaz.

112 KOOPERATİFLER Yapı kooperatiflerinin durumu yap-sat olarak tanımlanan özel inşaat işinden farklı değildir. Bu nedenle maliyetlerin 710,720 ve 730 nolu hesaplarda izlenmesi ve inşaat devam ederken maliyetlerin 151- Yarı Mamuller hesabında gösterilmesi gerekir. Yapı kooperatifleri inşaat maliyetlerini 740 nolu hesapta izlememelidir.

113 KOOPERATİFLER Yapı kooperatiflerinde kuruluş amacını gerçekleştirmek üzere üyelerden tahsil edilen paraların kooperatifin gelecekte yapacağı mal teslimi (daire veya işyeri) ile ilgili olduğu açıktır. Bu nedenle şerefiye bedelleri dahil üyelerden tahsil edilen aidatların Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre Alınan Sipariş Avansları hesabında gösterilmesi ve bu tutarların daha sonra konut veya işyerinin üyelere tesliminde üyelerden olan alacak tutarıyla kapatılması gerekmektedir. / 131- ORTAKLARDAN ALACAKLAR Ortak (A) Aidat Alacağı 440- ALINAN SİPARİŞ AVANSLARI Ortak (A) /

114 KOOPERATİFLER Bina inşaat ruhsatını 29/07/1998 tarihinden sonra almış konut yapı kooperatiflerine yapılacak inşaat taahhüt işleri ise 2007/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli I sayılı listenin 12. sırası uyarınca %1 oranında KDV'ne tabi bulunmaktadır. 106 nolu KDV Genel Tebliğinde, tarihinden itibaren sözleşmesi imzalanacak inşaat taahhüt işlerinde istisna veya indirimli oranda KDV uygulamasından yararlanılabilmesi için, arsanın tapu sicilinde inşaat taahhüt hizmetini alan kooperatif tüzel kişiliği adına tescil edilmiş olması gerektiği belirtilmiştir

115 KOOPERATİFLER 56 nolu KDV Sirkülerinde konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işlerinde istisna veya indirimli oran uygulanabilmesi için; Kooperatifin konut yapı kooperatifi statüsünde olması, İşin konut yapı kooperatifine yapılması, Yapılan işin inşaat işi olması ve taahhüde dayanması, Yapı ruhsatının münhasıran konut yapı kooperatifi adına düzenlenmiş olması (bir başka deyişle, ruhsatın "yapı sahibi" bölü-münde yalnızca konut yapı kooperatifinin adına yer verilmiş olması), Gerektiği belirtilmiştir. 2003/5 no lu Sirküleri Danıştay önce iptal etti, sonra sirkülerin yürütülmesi zorunlu idari işlem olmadığına ve iptaline gerek olmadığına hükmetti.

116 KOOPERATİFLER tarihinden önce bina inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimi KDV den müstesnadır. Bu durumda olan kooperatiflerin KDV mükellefiyeti tesis ettirmelerine gerek yoktur tarihinden sonra ruhsat alanlarda KDV oranı %1 veya 150 m2 den büyük olanlarda %18 (5904 sayılı Kanunla yapılan değişiklik gereği) tarihi itibarıyla arsası olup bina inşaat ruhsatı almamış kooperatifler ile bu tarih itibarıyla hiç arsası bulunmayan kooperatifler inşaat ruhsatı alıncaya kadar mükellefiyet tesis ettirmeyebilecektir. ( tarihli özelge) ten itibaren büyükşehir belediyesi kurulan illerde 2012/4116 sayılı BKK ile %8 ve %18 oranı uygulanacak.

117 KOOPERATİFLER 66 no.lu KDV Genel Tebliğinde, "Konut Yapı Kooperatiflerinin inşa ettikleri konutların üyelerine tesliminin karşılığını teşkil eden bedelin, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte üyeler tarafından ödenen veya borçlanılan tutarlar toplamı olacağı" belirtilmiştir.

118 KOOPERATİFLER KVK nun 14/5 nci maddesinde, kooperatiflerin gelirlerinin vergi kesintisine tabi tutulan taşınmaz kira gelirlerinden ibaret olması halinde, bu gelirler için beyanname verilmez denilmektedir. (Stopaj oranı %20) Gayrimenkul kira gelirleri dışında gelir elde eden kooperatifler kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olduklarından; gayrimenkul kira gelirlerini de bu beyannameye dahil edeceklerdir. GVK nun Geçici 67/4. maddesine göre mevduat faizlerinden, repo kazançları ve benzeri menkul kıymet gelirlerinden gelir sahibinin vergiden muaf olup olmadığına bakılmaksızın ödemeyi yapanlarca %15 oranında vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Kooperatiflerin menkul kıymet gelirlerinden söz konusu tevkifatın yapılması gerekir.

119 KOOPERATİFLER Kooperatife yapımı üstlenilen inşaat işi birden fazla yıla sarkar ise İş yıllara sari inşaat işi olarak kabul edilir. Bu durumda kooperatif müteahhide yaptığı ödemelerde % 3 oranında GV/KV kesintisi yapmak zorunda kalır.

120 Teşekkür ederim. Saygılarımla..

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında SİRKÜLER Sayı : 2017/21 Tarih : 16.05.2017 Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında 26.4.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

YABANCILARA VE TÜRKİYE DE YERLEŞİK OLMAYANLARA KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

YABANCILARA VE TÜRKİYE DE YERLEŞİK OLMAYANLARA KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI 05.05.2017/60-1 YABANCILARA VE TÜRKİYE DE YERLEŞİK OLMAYANLARA KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI ÖZET : 6824 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren konut

Detaylı

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır.

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır. SİRKÜLER 2017/34: Yabancılara Konut Ve İşyeri Satışında Katma Değer Vergisi İstisnasının Uygulanmasına İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Genel Tebliği Yayımlandı 6824 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi

Detaylı

12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Tarih : 08.05.2017 Sayı : 2017-34 Konu : 12 Seri Nolu KDV Genel Tebliği İle Getirilen Düzenlemeler 12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 05.05.2017 tarihli ve

Detaylı

YABANCILARA KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE İSTİSNA UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK 12 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYINLANDI

YABANCILARA KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE İSTİSNA UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK 12 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYINLANDI YABANCILARA KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE İSTİSNA UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK 12 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYINLANDI 3065 SAYILI KDV KANUNU NUN 13 ÜNCÜ MADDESİNİN İ BENDİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 020 Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. KAPSAM : 12 Seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

ÖZEL İNŞAAT İŞLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

ÖZEL İNŞAAT İŞLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ ÖZEL İNŞAAT İŞLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ YMM MUSTAFA DÜNDAR ARALIK 2017 msydundar@gmail.com İNŞAAT Yapı: (KİK Md.4) Yapım : Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü,

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT YABANCILARA KONUT SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI

BAKIŞ MEVZUAT YABANCILARA KONUT SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK YABANCILARA KONUT SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI SAYI 2017/61 ÖZET KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 12) de yabancılara konut satışlarında

Detaylı

Sayın İlgili, - İstisna;

Sayın İlgili, - İstisna; Sayı : 2017 058 İstanbul, 2017 Konu : Dar mükellefler ile gurbetçilere yapılan konut ve işyeri teslimlerindeki KDV istisnasının usul ve esasları belirlendi. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

5 Mayıs 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE

5 Mayıs 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE 5 Mayıs 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30057 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 12) MADDE

Detaylı

YABANCILAR VE YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE SATILAN KONUT VE İŞYERLERİ KDV YE TABİ DEĞİLDİR

YABANCILAR VE YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE SATILAN KONUT VE İŞYERLERİ KDV YE TABİ DEĞİLDİR YABANCILAR VE YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE SATILAN KONUT VE İŞYERLERİ KDV YE TABİ DEĞİLDİR Sabri Arpaç sabriarpacymm@gmail.com Son yıllarda yabancılara Türkiye deki konut ve işyeri satışlarında önemli

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 12) ( T R.G.) MADDE

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 12) ( T R.G.) MADDE Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 12) (05.05.2017 T. 30057 R.G.) MADDE 1 26/4/2014 tarihli ve

Detaylı

KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER * Erol ALTUNOĞLU 31 GİRİŞ 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına 23/2/2017 tarihli ve 6824 sayılı

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/030 05.05.2017 Konu: Türkiye de Yerleşmiş Olmayanlara Taşınmaz Satışında KDV İstisnasına İlişkin KDV Genel Uygulama Tebliği nde Değişiklik Yapıldı. Bilindiği üzere, 6824 Sayılı Kanunla, Katma Değer

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/27

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/27 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 15.05.2017 Sayı : 2017/27 Değerli Müşterimiz, Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeleri özetle bilgilerinize sunuyoruz. Yabancılara İşyeri ve Konut Satışında KDV

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/62

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/62 TARİH : 05.05.2017 NUMARA : 2017/62 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/62 Konu : Türkiye'de İkamet Etmeyenlere Konut ve İş Yeri Teslimlerine İlişkin KDV İstisna Uygulaması ile İndirimli Orana Tabi Traktör, Tarım

Detaylı

FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez.

FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. S İ R K Ü L E R R A P O R FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. SİRKÜLER TARİHİ : 05 / 05 / 2017 SİRKÜLER SAYISI : 2017

Detaylı

SAYI : 2017 / 27 İstanbul,

SAYI : 2017 / 27 İstanbul, SİRKÜLER SAYI : 2017 / 27 İstanbul,05.05.2017 KONU : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 12) Yayımlandı. 5 Mayıs 2017 tarihli ve 30057 sayılı Resmi

Detaylı

a- Konut veya İş Yeri Teslimlerinde İstisna

a- Konut veya İş Yeri Teslimlerinde İstisna İHSAN AKAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ULUDAĞ BAĞIMSIZ DENETİM VE Y.M.M A.Ş 23 Nisan Mh. 242 Sk. Rızvanoğlu-Paçacı Sit. No:12/A Blok Kat: 2 D: 3 Nilüfer/Bursa Tel: 0 541 3966882-0 224 2401329(pbx.) 0224 2401379

Detaylı

SİRKÜLER Tarih,08/05/2017 Sayı:2017/27

SİRKÜLER Tarih,08/05/2017 Sayı:2017/27 AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,08/05/2017 Sayı:2017/27

Detaylı

No: 2017/44 Tarih:

No: 2017/44 Tarih: No: 2017/44 Tarih: 11.05.2017 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

: Konut ve İş Yeri Teslimlerinde İstisna Uygulamasına İlişkin 12 Seri No'lu Tebliğ Yayımlanmıştır.

: Konut ve İş Yeri Teslimlerinde İstisna Uygulamasına İlişkin 12 Seri No'lu Tebliğ Yayımlanmıştır. Sirküler No : 2017-40 Sirküler Tarihi : 05.05.2017 Konu : Konut ve İş Yeri Teslimlerinde İstisna Uygulamasına İlişkin 12 Seri No'lu Tebliğ Yayımlanmıştır. 5 Mayıs 2017 tarih ve 30057 sayılı Resmi Gazete'de

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2017/66 8/Mayıs/2017 İçindekiler: * Yabancılara ve yurt dışında yaşayan bazı Türk vatandaşlarına konut ve işyeri ilk teslimlerinde KDV istisnası uygulanması hükmü hakkında genel tebliğ yayımlandı.

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 016 Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. KAPSAM : 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

Rehber TÜRKİYE DE İKAMET ETMEYENLERE YAPILAN KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

Rehber TÜRKİYE DE İKAMET ETMEYENLERE YAPILAN KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI 0 Rehber TÜRKİYE DE İKAMET ETMEYENLERE YAPILAN KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI 1 TÜRKİYE DE İKAMET ETMEYENLERE YAPILAN KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI 1. KDV

Detaylı

SİRKÜLER. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

SİRKÜLER. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ SİRKÜLER Sayı: 2017/19 Konu: Yabancılar İle Yurtdışı Yerleşiklere Taşınmaz Satışı KDV İstisnası İle Bazı Tarım Makinalarına İlişkin Yılı İçinde Nakden KDV İndirim İmkanı Getirilmiştir (12 Seri Nolu KDV

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/082 Ref: 4/082

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/082 Ref: 4/082 SİRKÜLER İstanbul, 05.05.2017 Sayı: 2017/082 Ref: 4/082 Konu: TÜRKİYE DE İKAMET ETMEYENLERE KONUT VE İŞ YERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNA UYGULAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR İLE İNDİRİMLİ ORANA TABİ TRAKTÖR,

Detaylı

KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir

KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Email: cakmakciali@taxauditingymm.com Konut

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : 62030549-120[42-2013/1085]-57175 13.05.2016 Konu : Amfibi Gemi üretiminde alt

Detaylı

Bu istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir Kapsam Ġstisna Kapsamına Giren TaĢınmazlar

Bu istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir Kapsam Ġstisna Kapsamına Giren TaĢınmazlar Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGĠSĠ GENEL UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO:12) MADDE 1 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete de

Detaylı

Randıman Bağımsız Denetim A.Ş.

Randıman Bağımsız Denetim A.Ş. İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İBRAHİM DEĞİRMENCİ Yeminli Mali Müşavir 1 A- Genel Olarak İnşaat Sektörü: İnşaat sektörü Türk ekonomisinde çok büyük paya sahiptir. Bu sektör doğrudan ve

Detaylı

İstisna aşağıda belirtilen kişi ve kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinde uygulanacaktır.

İstisna aşağıda belirtilen kişi ve kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinde uygulanacaktır. Mali Bülten VERGİ 2017/22 12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı 05.05.2017 Özet: 5 Mayıs 2017 tarihli ve 30057 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 12

Detaylı

Sirküler No: 2017 /12 Tarih:

Sirküler No: 2017 /12 Tarih: Sirküler No: 2017 /12 Tarih: 08.02.2017 Konu: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) 2 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı Resmi Gazete de 10 Seri

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE 3 Şubat 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29968 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 84974990-130[29-2013-20]-279278 13.10.2016 Konu : Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde

Detaylı

Gayrimenkul sektörüne yönelik yeni vergi uygulamaları

Gayrimenkul sektörüne yönelik yeni vergi uygulamaları Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Eski Büyükdere Cad. Orjin Maslak No:27 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No:

Detaylı

SİRKÜLER. Tarih: Sayı:2017/20 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA

SİRKÜLER. Tarih: Sayı:2017/20 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA SİRKÜLER Sayı:2017/20 Tarih:25.02.2017 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA Realite Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. 2000 Evler Mah. 76078 Sk. Fonte

Detaylı

27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6770 sayılı Kanun ile KDV Kanununda yapılan değişiklikler ile,

27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6770 sayılı Kanun ile KDV Kanununda yapılan değişiklikler ile, TARİH : 06/02/2017 SİRKÜLER NO : 2017/20 KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI: 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

09/03/2017 SİRKÜLER 2017/31. Sayın Yetkili; Mükelleflere Vergi İndirimi de Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı.

09/03/2017 SİRKÜLER 2017/31. Sayın Yetkili; Mükelleflere Vergi İndirimi de Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı. SİRKÜLER 2017/31 09/03/2017 Sayın Yetkili; Mükelleflere Vergi İndirimi de Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı. 08/03/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6824 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI

İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI 1 Temel Kavramlar TANIM:Genel anlamda inşaat; malzeme ve işçilik kullanmak suretiyle, meydana getirilen bir gayrimenkulün yapı kısmına ilişkin faaliyetlerin

Detaylı

Konu: : 6824 Sayılı Kanun İle Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı

Konu: : 6824 Sayılı Kanun İle Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı Sayı: 2017/18 Konu: : 6824 Sayılı Kanun İle Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı Mart 2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmi Gazete de 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 71

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 71 İstanbul, 08 Mayıs 2017 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 71 KONU : Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları ve Yabancılara Dövizle Yeni Konut ve İşyeri Satışında KDV İstisnası Uygulamasına İlişkin Usul

Detaylı

ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı

ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı VERGİ HUKUKU YÖNÜNDEN İNŞAATLAR Özel İnşaatlar - Satmak Amacıyla Yapılan Daire, Kat ve Dükkânlar - Kendi Gereksinimi İçin, Satma Amacı Gütmeksizin Yapılanlar

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

KDV, ÖTV, DAMGA VERGİSİ ORANLARINDA BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI:

KDV, ÖTV, DAMGA VERGİSİ ORANLARINDA BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI: TARİH : 03/02/2017 SİRKÜLER NO : 2017/19 KDV, ÖTV, DAMGA VERGİSİ ORANLARINDA BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI: 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 12.05.2010 / 58-1 KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNE YAPILAN İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) İSTİSNASI VE İNDİRİMLİ KDV ORANI UYGULAMASI İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÇIKARILDI ÖZET :

Detaylı

: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler

: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler Sirküler No : 2017-16 Sirküler Tarihi : 06.02.2017 Konu : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Yapılan Değişiklikler 3 Şubat 2017 tarih ve 29968 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/33. Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No. 10)

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/33. Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No. 10) TARİH : 08.02.2017 NUMARA : 2017/33 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/33 Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No. 10) 03.02.2017 tarih ve 29968 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : [ÖZG ]

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : [ÖZG ] T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 26468226-100[ÖZG-27-2016]-78 27.10.2017 Konu : Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yapılan yıllara

Detaylı

T.C. TUNCELİ VALİLİĞİ. Defterdarlık Gelir Müdürlüğü. Sayı :

T.C. TUNCELİ VALİLİĞİ. Defterdarlık Gelir Müdürlüğü. Sayı : T.C. TUNCELİ VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü Sayı : 11949253-010-10 29.05.2017 Konu : Kooperatifin sözleşme kapsamındaki faaliyetlerinden dolayı mükellefiyet tesis edilip edilmeyeceği İlgide kayıtlı

Detaylı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı 8.2.2017 Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 9/206 Çankaya Konak İzmir T (0232) 4836222 F (0232) 4831618

Detaylı

KAT KARŞILIĞI ARSASINI YÜKLENİCİYE VEREN KOOPERATİFLERİN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ

KAT KARŞILIĞI ARSASINI YÜKLENİCİYE VEREN KOOPERATİFLERİN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ KAT KARŞILIĞI ARSASINI YÜKLENİCİYE VEREN KOOPERATİFLERİN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ Hasan Basri CAN 44 * ÖZ Konut yapı kooperatifleri konut ihtiyaçları karşılamak üzere kurulurlar. Söz konusu kooperatiflerin

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İBRAHİM DEĞİRMENCİ Yeminli Mali Müşavir ANTALYA SMMO 25.05.2012 1 ÖZELLİKLİ EĞİTİM KONULARI 1- Turizm Faaliyetleri 2 2- İnşaat Faaliyetleri (UMS 11 İnşaat

Detaylı

Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk.

Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk. Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk. Sayı: 27575268-105[229-2012-9398]-307 Tarih: 20/03/2015 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/007 03.02.2017 Konu: Konutlarda KDV Oranlarını Değiştiren ve Bazı Beyaz Eşyaların ÖTV Oranını Sıfırlayan BKK Yayımlandı. 03.02.2017 Tarih ve 29968 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2017/9759 Sayılı

Detaylı

ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ

ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARASANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ Güray ÖĞREDİK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mazars&Denge Denetim

Detaylı

İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2

İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2 İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2 V. ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV Türkiye de yaygın bir uygulama olan kat karşılığı arsa işlemlerinin KDV karşısındaki durumu farklı uygulamalar

Detaylı

Konu: 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Konu: 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Sirküler No: 2017/22 Tarih:14.03.2017 Konu: 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında 2 8 Mart 2017

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[40-11/9]-249 20/02/2012 Konu : Bedelsiz kiralanan otomobile

Detaylı

ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI Özelikle büyükşehirlerde arsa karşılığı inşaat işlerinde, hasılat paylaşımı yöntemi diğer yöntemlere

Detaylı

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması:

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması: SİRKÜLER (2018 48) 13.06.2018 Konu: İnşaat İşlerinde Arsa Sahibi ile Müteahhidin Karşılık Mal Teslimlerinde KDV Matrahı, KDV siz Makine ve Teçhizat Alımları ile Diğer Bazı Konulara İlişkin KDV Tebliği

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU Madde 13- d) Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makina ve teçhizat teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...i KISALTMALAR LİSTESİ...vii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR 1.1.Özel İnşaat İşlerinde Fiziki Yapıya İlişkin Temel Kavramlar...5 1.1.1.

Detaylı

şeklinde sınıflandırmak mümkündür. A. Uyumlu Mükellefe İndirimli Gelir/Kurumlar Vergisi Uygulaması

şeklinde sınıflandırmak mümkündür. A. Uyumlu Mükellefe İndirimli Gelir/Kurumlar Vergisi Uygulaması GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ KAPSAMINDA ÖNGÖRÜLEN VERGİ AVANTAJLARI Yukarıdaki damga vergisi oranlarının güncel olduğu dikkate alındığında uyarınca

Detaylı

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU 2017-027 Konu : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 10 Seri Nolu Tebliğ hakkındadır. Tarih : 06.02.2017 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı

Detaylı

Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek

Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek 13 Aralık 2018 Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek Sabri Arpaç - Yeminli Mali Müşavir - Bağımsız Denetçi İşletmelerin ya da şahısların arsalarını bağımsız bölümler (kat, daire veya

Detaylı

OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ

OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ Düzeltmeler koyu renkli (bold) olarak gösterilmiştir. YANLIŞ 1- Ünite 1, Sayfa 5, İnşaat (yapı) Sahibi

Detaylı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) ( t s. R.G.)

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) ( t s. R.G.) Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) (03.02.2017 t. 29968 s. R.G.) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MADDE 1 26/4/2014 tarihli

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/29. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/29. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

SİRKÜLER 2018/54: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 18 seri no.lu Tebliğ ile yapılan düzenlemeler

SİRKÜLER 2018/54: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 18 seri no.lu Tebliğ ile yapılan düzenlemeler SİRKÜLER 2018/54: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 18 seri no.lu Tebliğ ile yapılan düzenlemeler 7103 ve 7104 sayılı Kanunlarla KDV Kanununda yapılan değişiklikler

Detaylı

SUNUM PLANI. I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar. II- BaĢkasının arsası üzerine inģaat yapanlar. III- Kentsel dönüģüm kapsamında yapılan inģaatlar

SUNUM PLANI. I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar. II- BaĢkasının arsası üzerine inģaat yapanlar. III- Kentsel dönüģüm kapsamında yapılan inģaatlar SUNUM PLANI I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine «TĠCARĠ» olarak inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine «ġahsġ ĠHTĠYAÇ» kapsamında inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine inģaat yapan

Detaylı

ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ

ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ ÖZET 06/04/2018 tarihli ve 30383 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7104 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi Kanununda önemli değişiklikler

Detaylı

İNŞAAT İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI

İNŞAAT İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI KEMAL OKTAR GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI EMEKLİ MÜDÜR N. HİDAYET YILDIZ YMM & BAĞIMSIZ DENETÇİ KILAVUZ DENETİM YMM SEYFİ AYRAL GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI EMEKLİ MÜDÜR & YMM & BAĞIMSIZ

Detaylı

İstanbul, DUYURU NO:2013/15

İstanbul, DUYURU NO:2013/15 İstanbul, 02.01.2013 Bazı Vergi Kanunlarında Yer Alan Tevkifat Nispetleri, Damga Vergisi ve Harç Oranları ile Bazı Mal ve Hizmetlere Uygulanan Çeşitli Vergi, Fon ve Kesintilere İlişkin Oran ve Tutarların

Detaylı

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar.

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. Sayı: 2018/16 Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. 31 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü Sayı : 62030549-125[6-2016/423]-91026 03.04.2017 Konu : Serbest bölgede üretilen yazılım

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü Sayı : 62030549-125[2-2015/339]-56816 12.05.2016 Konu : Vakıf üyelerine ait birikimlerin

Detaylı

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 SİRKÜLER SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 KONU : Özel Tüketim Vergisi 34 Seri Nolu Genel Tebliğ yayımlandı. 19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/23 1/Şubat/2018 İçindekiler: * KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklikler yapıldı. KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1 KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ I. GİRİŞ Doç.Dr.Sami Karacan Son zamanlarda kentleşmenin hızla gelişmesine paralel olarak kat karşılığı inşaat işleri de

Detaylı

tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. 2.2. (B) Cetvelindeki Bazı Mallarda Tevkifat Uygulaması Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, adı geçen Kanuna ekli (I)

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/88

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/88 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 16.11.2018 Sayı : 2018/88 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -Varlık Barışından

Detaylı

Konut yapı kooperatiflerinde KDV uygulamasında tarih serüveni

Konut yapı kooperatiflerinde KDV uygulamasında tarih serüveni Konut yapı kooperatiflerinde KDV uygulamasında tarih serüveni GİRİŞ: Bilindiği üzere kooperatifler, Kurumlar Vergisi 1.maddesinde Kurumlar Vergisi ne tabi olarak verginin konusuna alınmışlardır. Ancak

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: 2017/5

SİRKÜLER. Sayı: 2017/5 SİRKÜLER Sayı: 2017/5 Konu: YTB İmalat Sanayine İlişkin KDV İadesi-Konut Teslimlerinde KDV Uygulaması ve Nakden KDV İadesi Hakkı-Belediye/İl Özel İdarelerine İlişkin Taşınmaz Teslimlerinde KDV Uygulaması

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 64597866-130[24-2015]- 28.07.2017 Konu : Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/033 Ref: 4/033

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/033 Ref: 4/033 SİRKÜLER İstanbul, 15.02.2017 Sayı: 2017/033 Ref: 4/033 Konu: GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMELERİ ÜZERİNDEN VERGİ İNDİRİMİ, YABANCILARA KONUT SATIŞINDA KDV İSTİSNASI DÜZENLEMELERİNİ DE İÇEREN BİR KANUN

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2017 Sayı: 2017/027 Ref:4/027 Konu: 6770 SAYILI KANUN VE 2017/9759 SAYILI KARARNAME İLE KDV UYGULAMALARINA YÖNELİK YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR 03.02.2017

Detaylı

6770 sayılı Kanun la vergi mevzuatında yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar, No.lu Sirkülerimiz de yer almaktadır.

6770 sayılı Kanun la vergi mevzuatında yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar, No.lu Sirkülerimiz de yer almaktadır. No: 2017/17 Tarih: 05.02.2017 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

7161 SAYILI KANUN İLE VERGİ KANUNLARI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR

7161 SAYILI KANUN İLE VERGİ KANUNLARI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR 7161 SAYILI KANUN İLE VERGİ KANUNLARI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR 18 Ocak 2019 tarihli ve 30659 sayılı 3 Resmi Gazete de yayımlanan 7161 Sayılı-Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1

Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1 Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1 I. GİRİŞ Türkiye ekonomisi içinde ağırlığını her zaman hissettiren inşaat sektörü günümüzde giderek daha da önem kazanmış ve

Detaylı

YAPIM İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI UYGULAMASI

YAPIM İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI UYGULAMASI YAPIM İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI UYGULAMASI Fevzi BULUT* Oktay COŞKUN** 1-GİRİŞ: Bilindiği üzere; Katma Değer Vergisi Kanunu nun 9 uncu maddesi ile Maliye Bakanlığına, vergi emniyetinin sağlanması açısından

Detaylı

Konut teslimlerinde Satıcı Müteahhit Tarafından Fazla Hesaplanan KDV nin Konut alıcısına İade Edileceği

Konut teslimlerinde Satıcı Müteahhit Tarafından Fazla Hesaplanan KDV nin Konut alıcısına İade Edileceği Konut teslimlerinde Satıcı Müteahhit Tarafından Fazla Hesaplanan KDV nin Konut alıcısına İade Edileceği Sabri Arpaç Yeminli Mali Müşavir sabriarpacymm@gmail.com Konut satıcısı müteahhit tarafından yüzde

Detaylı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR 1 Yurt dışında yabancı bir firma tarafından yapılmakta olan inşaat işinde çalışmak amacıyla yurt dışına personel gönderilmesi işleminden elde edilen

Detaylı

ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR?

ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR? ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR? www.muhasebetr.com sitesinde 11.09.2012 günü yayınlanmıştır. 1. GİRİŞ Başlıkta yer verdiğimiz sorunun cevabı, KDV

Detaylı

SİRKÜLER 2017/08. : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Seri No:10) Yayımlandı.

SİRKÜLER 2017/08. : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Seri No:10) Yayımlandı. SİRKÜLER 2017/08 08.02.2017 KONU : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Seri No:10) Yayımlandı. 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı Resmi Gazete de 10 Seri

Detaylı

İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİ VE HİZMET ALIMI İHALELERİNDE VERGİSEL YANSIMALAR

İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİ VE HİZMET ALIMI İHALELERİNDE VERGİSEL YANSIMALAR İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİ VE HİZMET ALIMI İHALELERİNDE VERGİSEL YANSIMALAR Mustafa ŞEN ÖZ Günümüz piyasa şartlarında işgücünün alt işverenlerden yahut ilgili alanlarda faaliyette bulunan kişilerden temin

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012 MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012 KONU: İndirimli Orana Tabi İşlemler Kapsamında Yapılacak İadelere İlişkin 119 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayınlandı

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarihi. Konu

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarihi. Konu VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri ve Belediyelere olan ve kapsama giren kesinleşmiş borçlar Aşağıdaki Kanunlar gereğince kesilen idari para cezaları,

Detaylı