YÜK DÖKÜMANLARI ve KONŞİMENTO TÜRLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YÜK DÖKÜMANLARI ve KONŞİMENTO TÜRLERİ"

Transkript

1 YÜK DÖKÜMANLARI ve KONŞİMENTO TÜRLERİ A) YÜK DÖKÜMANLARI Denizde yükü yüklemek, taşımak ve teslim etmek için bir takım dökümanlara ihtiyaç vardır. Bu dökümanlar ; Yükün miktarını ve özelliğini belirler. Taşıtan, yükleyen, taşıyan, boşaltan ve teslim alan taraflar arasındaki ticari sorumlulukları belirler. Yanlış düzenlenmiş veya gerçeği yansıtmayan dökümanlar gemileri büyük tazminat talepleri ile karşı karşıya bırakır. Başlıca Dökümanlar; 1. Bookıng List ( Yük Listesi ) 2. Cargo Plan ( Yükleme Planı ) 3. Tallyıng Report ( Puantaj Listeleri ) 4. Mate s Receipt ( Yükleme Ordinosu ) 5. Bill of Lading ( Konşimento ) 6. Guarantee Letter ( Garanti Mektubu ) 7. Cargo Manifest ( Yük Manifestosu ) 8. Notice of Readinnes ( Hazırlık Mektubu ) 9. Statement of Fact( Olgular Tutanağı ) 10. Time Sheet ( Zaman Çizelgesi ) 11. Sea Protest ( Deniz Raporu ) 1.Booking List (Yük Listesi) Bir gemiye bir limanda yüklenecek olan yüklerin listesidir. Bu bilgiler; geminin trim, stabilite ve stres hesaplarının yapılması ve yükleme planı için gerekli olup, ayrıca geminin yüke hazırlanması için de bu bilgilere ihtiyaç vardır. Bu listede yükleme ve boşaltma limanları başta olmak üzere aşağıdaki bilgiler olur ; Yükün cinsi, anbalaj şekli Marka ve numara

2 Adedi, kübajı, ağırlığı, gerekiyorsa ebatları İstif faktörü Gerekiyorsa özel istif şartı 2.Cargo Plan (Yükleme Planı) Geminin draft, trim ve stabilitesini hesap etmek başta olmak üzare daha birçok maksatlar için gereklidir. Diğerleri; Yükleme ve boşaltma operasyonlarını planlamaya. Yükleyici yada alıcının rıhtımdaki yükleri, hazır bulundurmak ya da çekmek için gerekli tedbirleri almasına. Yangın gibi acil durunlara uygun müdahaleyi yapmaya. Yukarıdaki ihtiyaçlardan dolayı yüklemeden önce planlama esastır. Cargo plan yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ; Öncelikli olarak gemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıyız. İlk düşünülmesi gereken şey bu gemi bu yükü alabilirmi? Gemiye ve yüke hasar vermeden en kısa zamanda nasıl yükleyebilir ve boşaltabiliriz. Broken stowage den kaçınma. Birbirlerine zarar verici veya reaksiyona girecek yükleri iyi sepere etme, Plana göre geminin draftı, trimi ve stabilitesinin ne olacağı. Birden çok tahliye limanı varsa, bir sonraki limana ait yükün bir önceki limana ait yükün tahliyesine engel oluyormu olmuyor mu bunu incelemek. 3.Tallying Report (Puantaj Listeleri) Yükün sayımı ve hasarların tespiti için düzenlenen bir rapordur. bu iş için özel kuruluşlar bulunduğu gibi, bazen gemi personeli tarafındanda yapılabilir. Yanlış sayım yapmak hiç sayım yapmamaktan daha kötüdür. Sayım yaparken dikkat edilecekler ; Yükün sayımı daima gemide yapılmalıdır. Yüklemede ve boşaltmada yük gemi küpeştesini geçince sayılmalıdır.

3 Değerli yüklerin tahliyesinde rıhtımda adam bulundurmak yükün tam teslimi açısından faydalı olabilir. Yükün sayımı için özel formlar kullanılmalıdır ve tüm kayıtlar düşülmelidir. Bir kişi ancak bir anbarı saymalıdır. Yükleme/ tahliye uzun sürecekse günlük olarak sayım listesi karşılaştırılmalıdır. Sayım bitince puantaj raporu 2.kaptana verilir. 4.Mate s Receipt (Yükleme Ordinosu) Yükleme evrakları içinde en önemli dökümanlardan biridir. Yükün gemiye yüklendiğini belirten dökümandır. 2. kaptan tarafından imzalanır. imzalandıktan sonra yükün tesliminde tespit edilen tüm hasar ve eksikliklerden gemi sorumlu olacaktır. Genellikle 3 nüsha olarak hazırlanır. 1. GEMİ 2. ACENTA 3. YÜKLEYİCİ Konşimento yükleme ordinosuna uygun hazırlanır. bu nedenle gemi sahibinin haksız sorumluluk altına girmemesi için yükleme ordinosunu imzalamadan önce aşağıdakilere dikkat edilmelidir. 1. Yükün gemiye tam ve eksiksiz yüklendiğinden emin olunmalıdır. ( Bunun için puantaj raporlarına bakılır. ) 2. Yüklenen yük, ordinoya yazılan yükle aynı marka ve numarada olmalıdır. 3. Yükün miktarı yükleme ordinosuna rakamla değil yazı ile yazılmalıdır. 4. Yükleme ordinosuna konulacak kayıtlar çok önemlidir. Genelde bütün yükleyiciler yükün hasarsız ve eksiksiz yüklendiğinin belirtilmesini isterler. Yüklenen yük hasarlı, eksik yada yüklendiği şüpeli ise bu hususlar yükleme ordinosunda açık ve net olarak belirtilmelidir. 5.Bill of Lading (Konşimento) Yükün hangi durumda gemiye yüklendiğini, hangi koşullar altında taşınacağını ve teslim edileceğini belirten kıymetli bir evraktır. Yüklemenin yapıldığını ispatlayan belgedir. Taşıyan ile taşıtan arasında ticari sözleşme niteliği taşır. Yükün bilgilerini içerir.

4 Tek taraflı imzalanır ( gemi kaptanı tarafından ) Genellikle 3 orjinal nüsha olarak hazırlanır. Taşıtan ile ilgili banka arasında çek gibi kullanılabilir. 6.Guarantee Letter (Garanti Mektubu) Yükün alıcıya teslimi için en önemli şart, alıcının orjinal konşimentoyu kaptana ibraz etmesidir. Fakat uygulamada orjinal koşimento kaptana ibraz edilmeden yükün tahliye edilmesinin istenmesine sık sık raslamaktayız. bu durumda ne yapılmalıdır? 1. Taşıyanın uğrayacağı tüm zararların tazmin edileceğini, taşıtanın bir mektupla l.o.ı garanti etmesi ve uluslar arası bir bankanın bu mektubu kefil ve kontrgarantör olarak imzalamalıdır. 2. Bu banka taşıyan tarafından kabul edilmelidir. 3. P&I Kulüpleri tarafından hazırlanmış standart form kullanılmalıdır. 7.Cargo Manifest (Kargo Manifestosu) Gemiye yüklenen yüklerin listesidir. Konşimento kayıtlarına ve tahliye limanlarına göre hazırlanır. Kaç farklı tahliye limanı varsa o kadar nüsha hazırlanır. Gümrük işlemleri için kullanılır. Gümrüğe ve yükün alıcısına verilir. Dökme yük taşıyan gemiler için gümrük kanunu %0,2 lik + bir serbestlik tanımıştır. 8.Notice of Readinnes (Hazırlık Mektubu) Gemiyi kiralayan ile gemi armatörü arasında imzalanmış olan taşıma sözleşmesinde ( c/p ), belirtilmiş olan yükleme tahliye seyir başlama ve bitişini tayin etmek üzere hazırlanmış resmi bir evraktır. C/p ye göre gemi kaptanı yükleme başlamadan veya tahliye başlamadan önce n.o.r. u acentaya teslim etmek zorundadır. Eğer gemi limana yanaşmış ise elden, demirde bekleyecek ise telex ile verilmelidir. Bu mektupda gemi kaptanı ;. gün saatte. mt cins.. yükü tahliye / yükleme yapmak üzere. limanına geldim.. gün ve. saat itibarı ile tah./yük. yapmaya hazırım. ( gemi adı ve kaptanının imzası )

5 N.O.R un üç önemli safhası vardır : 1. N.O.R. u kaptanın vermesi : N.O.R. tendered ( verildi ) 2. N.O.R. u acentanın alması : N.O.R. receıved ( alındı ) 3. N.O.R. u alıcının imzalaması : N.O.R. accepted ( kabul edildi ) 9.Statement of Fact (Olgular Tutanağı) Kiralanmış bir gemide, limana varıldığı andan ayrıldığı ana kadar geçen zaman içersinde yaşanan tüm olayların tarih ve saati belirtilerek kaydedildiği bir tutanaktır. Taşıyan ve taşıtanın temsilcileri bu belgeyi, geçerli olabilmesi için birlikte imzalamalıdırlar. Resmi evrak niteliği taşıyan ve uluslar arası deniz hukuku tarafından kabul edilen son derece onemli bir evraktır. Uygulamada gemi acentası tarafından gemiden alınan bilgiler dahilinde hazırlanır. Bu dökümana dayalı olarak tıme sheet hazırlanır. Sonradan doğabilecek anlaşmazlıklar için tüm olaylar gemi jurnalinede kaydedilmelidir. Yükleme / boşaltma bazı limanlarda uzun sürebilir bu da olayların tespitinde farklı görüşler yaratabilir. bu nedenle özellikle meteorolojik nedenlerle oluşmuş duraklamaları resmi hava raporları ile desteklemek gerekir. 10. Time Sheet (Zaman Çizelgesi) S.O.F. evrakından alınan bilgilere göre düzenlenir. Geminin limanda kalış ( yük./boş. ) sürelerini hesap etmek için kullanılır. ( astarya ve sürastarya ) Yük./boş. sürelerinin nekadar olacağı ve sonunda oluşacak tazminatlar c/p de belirtilmiştir. bu hesaplar bu belgeye göre yapılır. 11.Sea Protest (Deniz Protestosu) Sefer içinde meydana gelen, geminin veya yükün hasar görmesine veya kaybına neden olayların, gemi personelinden bir kısmının iştiraki ile kaptan tarfından tespit edilmesi işlemidir.

6 Bu kaptanın yerine getirmesi gereken yükümlülüklerinden biridir ve ilk limanda vakit kaybetmeden yerine getirilmelidir. Tatbikatta kaptanın bulunduğu ülkenin kurallarına uygun deniz raporu alması adet olmuştur. Deniz raporu elde olmayan nedenlerden dolayı geminin yada yükün zarara uğramasını tespit ettirmek için yapılır. Deniz raporu, jurnal kayıtları ve personel listesi ile birlikte verilir. B) KONŞİMENTO TÜRLERİ 1.Shipped Bill of Lading (Yükleme Konşimentosu) Bu tür konşimentolar yükleyiciler tarafından en çok tercih edilen türdür çünkü; shıpped on board ın apparent good order and condıtıon görünürde iyi hal ve şartlarda gemiye yüklenmiştir. klozu içerir. 2.Received Bill of Lading (Tesellüm Konşimentosu) Eğer konşimentoda yüklendi ( shıpped) sözcüğü kullanılmamışsa, bu takdirde mal yüklenmek üzere gemi sahibine teslim edilmiştir. gemi sahibi yükü deposuna almıştır sorumlulukta gami sahibindedir. 3.Through (Direct) Bill of Lading (Doğru Konşimento) Eğer taşıma birden çok araçla yapılacak ise yükü ilk taşıyıcının ulaştırması için yapılır. bu durumda taşıtanın işi kolaylaşır, taşıyanda ek gelir elde eder. 4.Bill of Lading Non-Negotiable (Alınıp Satılamayan Konşimento) Bu tür konşimentoların üzerine non-negotiable ibaresi yazılır. 5.Clean Bill of Lading (Temiz Konşimento) Yük hasarsız, eksiksiz, tam, rezervsiz yüklendiğinde konşimento üzerine clean on board damgası vurulur. 6.Foul, Claused, Dirty, Unclean Bill of Lading (Rezervli Konşimento ) Yük gemiye kusurlu, akarlı, kokarlı, eksik, hasarlı yüklendiği taktirde bu kayıtlar düşüldüğünde konşimento rezervli olur. taşıtan bu konşimento ile bankadan parasını alamayacağı için daima temiz konşimento ister.

7 Uygulamada donatanın bilgisi dahilinde bir teminat mektubu karşılığında temiz konşimentonun verildiği görülmektedir. Fakat şunu hiç unutmamak gerekirki yukarıda saydığım rezervlere sahip yükleri yükledikten sonra temiz konşimento verilmesinin sorumluluğu böyle bir konşimentoyu verenlere aittir. Mustafa Ergin Yılmaz / 3.Sınıf

Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman

Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman Ticari Fatura: Dış ticaret işlemlerinde en önemli belgelerden biri ticari faturalardır. Faturalar malların gümrüklerden çekilebilmesi için

Detaylı

2004 Marport Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bu belgedeki bilgilerin tüm hakları Marport a aittir. İzinsiz kullanılamaz.

2004 Marport Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bu belgedeki bilgilerin tüm hakları Marport a aittir. İzinsiz kullanılamaz. 2004 Marport Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bu belgedeki bilgilerin tüm hakları Marport a aittir. İzinsiz kullanılamaz. İÇİNDEKİLER: 1. MARPORT A DOLU İHRACAT KONTEYNER GİRİŞİ...2 2. MARPORT

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ... Xİ GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ... Xİ GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ... Xİ GİRİŞ... 1 DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI... 7 1.1. Deniz Yolu Taşımacılığının Genel Özellikleri... 7 1.2. Dünya Ticaretinde Deniz Yolu Taşımacılığı ve Dünya Deniz Ticaret Hacminin

Detaylı

1) Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi)

1) Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi) İhracatta Kullanılan Uluslararası Dokümanlar (Kaynak: İGEME Yayınları) Sevk Belgesi: Konşimento (CMR- BİLL OF LOADİNG) Sigorta Belgesi Ticari Faturalar Diğer Belgeler MESLEK KURULUŞLARINCA TASDİK EDİLEN

Detaylı

73. Nakliye Aracısı Kimdir ve İhracatçı Tarafından Nasıl Seçilmelidir?

73. Nakliye Aracısı Kimdir ve İhracatçı Tarafından Nasıl Seçilmelidir? BÖLÜMXII: NAKLİYE VE BELGELER 73. Nakliye Aracısı Kimdir ve İhracatçı Tarafından Nasıl Seçilmelidir? Nakliye Aracısı(forwarder), malların kara, deniz ve hava yolu ile nakliyesini düzenleyen acentadır.

Detaylı

A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir.

A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir. 1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) Bu teslim şeklinde satıcı, alıcının mallarını kendi mülkü veya belirlenen başka bir yerde (fabrika, depo v.s.) ihracat gümrüğünü yapmadan ve bir araca yüklemeden teslim eder.

Detaylı

Dış Ticarette Teslim Şekilleri

Dış Ticarette Teslim Şekilleri Dış Ticarette Teslim Şekilleri Standart kurallardan oluşan dış ticarette teslim şekilleri uluslararası ticaretin gelişmesine çok büyük katkı sağlamaktadır. Halihazırda Dünya genelinde geçerli olan ve INCOTERMS

Detaylı

1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM)

1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) 1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) Bu teslim şeklinde satıcı, alıcının mallarını kendi mülkü veya belirlenen başka bir yerde (fabrika, depo v.s.) ihracat gümrüğünü yapmadan ve bir araca yüklemeden teslim eder.

Detaylı

ÜNİTE. TAŞIMACILIK SİSTEMLERİ Doç. Dr. Ramazan KAYNAK İÇİNDEKİLER HEDEFLER TESLİM ŞEKİLLERİ VE DÖKÜMANTASYON

ÜNİTE. TAŞIMACILIK SİSTEMLERİ Doç. Dr. Ramazan KAYNAK İÇİNDEKİLER HEDEFLER TESLİM ŞEKİLLERİ VE DÖKÜMANTASYON HEDEFLER İÇİNDEKİLER TESLİM ŞEKİLLERİ VE DÖKÜMANTASYON Giriş Uluslararası Ticarette Teslim Şekilleri Tüm Taşıma Türlerinde Kullanılan Teslim Şekilleri Deniz ve İç Su yolu Taşımaları İçin Teslim Şekilleri

Detaylı

ACENTECİLİK. A)Acente tanımı, acente çeşitleri ve acentenin özellikleri. 1.Acente nedir?

ACENTECİLİK. A)Acente tanımı, acente çeşitleri ve acentenin özellikleri. 1.Acente nedir? ACENTECİLİK A)Acente tanımı, acente çeşitleri ve acentenin özellikleri 1.Acente nedir? Armatörün veya kiracının işinin ya da görevinin armatör veya kiracı adına T.T.K nın hükümlerine göre gerçekleştirebilme

Detaylı

1. DENİTH ÖZET BEYAN YAZIMI

1. DENİTH ÖZET BEYAN YAZIMI 1. DENİTH ÖZET BEYAN YAZIMI Sol tarafta bulunan menü üzerinde ÖZET BEYAN YENİ modülü içerisinden özetbeyan liste açılır. Daha sonra özetbeyan listenin üzerinde bulunan yeni butonu tıklanır ve boş bir özet

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER TABLO LĠSTESĠ... XĠ 1 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: DENĠZ YOLU

ĠÇĠNDEKĠLER TABLO LĠSTESĠ... XĠ 1 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: DENĠZ YOLU ĠÇĠNDEKĠLER TABLO LĠSTESĠ... XĠ GĠRĠġ... 1 BĠRĠNCĠ BÖLÜM: DENĠZ YOLU TAġIMACILIĞI... 7 1.1. Deniz Yolu Taşımacılığının Genel Özellikleri... 7 1.2. Dünya Ticaretinde Deniz Yolu Taşımacılığı ve Dünya Deniz

Detaylı

ÖZENBAŞ SİGORTA. Hasar anında yapılacak işlemler

ÖZENBAŞ SİGORTA. Hasar anında yapılacak işlemler ÖZENBAŞ SİGORTA Hasar anında yapılacak işlemler Hasarın gerçekleşmesiyle birlikte, sigortalının hasarı öğrendiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde şirkete bildirimde bulunması gerekir. Sigorta şirketi

Detaylı

Incoterms 2010. Prof. Dr. H. Ercüment Erdem

Incoterms 2010. Prof. Dr. H. Ercüment Erdem Incoterms 2010 Prof. Dr. H. Ercüment Erdem Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi E. Öğretim Üyesi ICC Milletlerarası Ticaret Hukuku ve Uygulamaları Komisyonu Başkan Yardımcısı Incoterms Uzmanlar Grubu

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması ve farklı bakış

Detaylı

872. UCP 600 ın 22.Maddesinin uygulandığı durumları bir tabloda gösterebilir misiniz?

872. UCP 600 ın 22.Maddesinin uygulandığı durumları bir tabloda gösterebilir misiniz? A - UCP 600 & AKREDİTİF SORU LİSTESİ MADDE 22 870. UCP 600 ın 22.Maddesinin uygulama alanı nedir? 871. UCP 600 ın 22.Maddesinin uygulanmayacağı durumlar var mıdır? 872. UCP 600 ın 22.Maddesinin uygulandığı

Detaylı

DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI

DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI Ünite 4 Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Bu ünitede, Kargo Hizmetleri mevzuatı işlenecektir. Uluslararası anlamda en yaygın kullanılan taşıma türüdür. Taşıma modları arasında en düşük maliyetli ve güvenli olanıdır.

Detaylı

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Dış Ticaretin Tanımı Bir ülkenin belli bir dönemde diğer ülkeler ile gerçekleştirdiği mal ve hizmet alım

Detaylı

Oto Kaza Branşı Kasko Sigortası Hasarları İçin Gerekli Belgeler

Oto Kaza Branşı Kasko Sigortası Hasarları İçin Gerekli Belgeler Oto Kaza Branşı Kasko Sigortası Hasarları İçin Gerekli Belgeler Kısmi Hasarlar Poliçe fotokopisi Kaza tutanağı (Yeni tip tutanak düzenlenmesi halinde mümkünse olay yeri fotoğraflarının çekilmesi gerekmektedir.)

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ GÜMRÜK BEYANININ KONTROLÜNDE KONŞİMENTO Bugünkü anlamda olmasa da konşimentonun tarihini gümrüğün tarihine kadar götürmek hiç şüphesiz yanlış olmayacaktır. Çünkü gümrük ve dolayısı ile gümrük beyanı için

Detaylı

Enstitü Yük Klozları [C] - CL.254

Enstitü Yük Klozları [C] - CL.254 Enstitü Yük Klozları [C] - CL.254 SİGORTA EDİLEN RİZİKOLAR 1. Rizikolar Klozu Bu sigorta, aşağıdaki 4,5,6 ve 7. klozlarda istisna edilenler hariç, 1.1. Sigorta edilen şeyin 1.1.1. yangın veya patlamaya

Detaylı

Dış Ticarette Kullanılan Belgeler

Dış Ticarette Kullanılan Belgeler Dış Ticarette Kullanılan Belgeler İçindekiler 1- Deniz Konşimentosu (Marine Bill Of Lading) 2- Kısa Konşimento (Short Form- Blank Back B/L) 3- Düzgün Konşimento (Liner Bill Of Lading) 4- Konteyner Konşimento

Detaylı

İÇİNDEKİLER NAKLİYAT SİGORTALARI

İÇİNDEKİLER NAKLİYAT SİGORTALARI İÇİNDEKİLER Sayfa No. ÖNSÖZ BİRİNCİ BÖLÜM NAKLİYAT SİGORTALARI 1. RİSK KAVRAMI 1.1. Gerçek Riskler 1.2. Spekülatif Riskler 2. SİGORTANIN GENEL PRENSİPLERİ 2.1. Sigortalanabilir Menfaat Prensibi 2.2. Azami

Detaylı

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arcgloballogistics.com

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arcgloballogistics.com TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 1 Teslim Şekilleri kavramı, taraflar arasındaki eşyaya ilişkin fiziksel hareketlerin Uluslararası mevzuatlar çerçevesinde düzenlenmiş ve prosedüre edilerek 11 başlık halinde

Detaylı

G) TaĢıma Ücreti ÖdenmiĢ Olarak Teslim / Carriage Paid To (CPT)

G) TaĢıma Ücreti ÖdenmiĢ Olarak Teslim / Carriage Paid To (CPT) A) Ticari ĠĢletmede Teslim / Ex Works (EXW) B) TaĢıyıcıya Teslim / Free CARRIER (FCA) C) Gemi Doğrultusunda Teslim / Free Alongside Ship (FAS) D) Gemi Bordasında Teslim / Free on Board (FOB) E) Mal Bedeli

Detaylı

Gümrük Tanımları Gümrükçü Tanımları Konteyner Tanımları Ödeme Şekli Tanımları Teslimat Tanımları

Gümrük Tanımları Gümrükçü Tanımları Konteyner Tanımları Ödeme Şekli Tanımları Teslimat Tanımları Gümrük Tanımları Gümrükçü Tanımları Konteyner Tanımları Ödeme Şekli Tanımları Teslimat Tanımları İhracat Gerçekleştirme Konsimento Talimatı Packing List Ceki Listesi Commercial Proforma Invoice Proforma

Detaylı

14 Beyan Sahibi/Temsilcisi 15 Sevkiyat/Gönderilen Yer. 100 (Dahili kullanım için) 103 Yazı ile net miktar (kg, lt, vs)

14 Beyan Sahibi/Temsilcisi 15 Sevkiyat/Gönderilen Yer. 100 (Dahili kullanım için) 103 Yazı ile net miktar (kg, lt, vs) Formu doldurmadan önce notları okuyunuz KONTROL BELGESİ ASLI EK 32 TÜRKİYE CUMHURİYETİ 2 Gönderen/İhracatçı No 8 Teslim Alan No T 5 3Formlar 4 Yük Listeleri 5 Kalemler 6Kapların Toplamı A HAREKET GÜMRÜK

Detaylı

YÜKÜN KONİŞMENTO VERİLMEKSİZİN TESLİMİ. 1.Konişmento ve fonksiyonu

YÜKÜN KONİŞMENTO VERİLMEKSİZİN TESLİMİ. 1.Konişmento ve fonksiyonu YÜKÜN KONİŞMENTO VERİLMEKSİZİN TESLİMİ 1.Konişmento ve fonksiyonu Prof.Dr.M.Fehmi Ülgener Konişmento taşıyan veya taşıyanın temsilcisi vasfı ile kaptan ya da bu hususta yetkili bulunan acente tarafından

Detaylı

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS)

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS) Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS) (Yürürlük: 1 Ocak 2011) ICC 27 Eylül 2010'da Incoterms 2010 revizyonunu yayınladı. Söz konusu revizyon, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulamaya geçecek. INCOTERMS

Detaylı

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS)

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS) Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS) (Yürürlük: 1 Ocak 2011) ICC 27 Eylül 2010'da Incoterms 2010 revizyonunu yayınladı. Söz konusu revizyon, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulamaya geçecek. INCOTERMS

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER. *Kullanılan belgeler tamamıyla sanal olup, hiçbir kurum ve kuruluş ile ilgisi yoktur.

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER. *Kullanılan belgeler tamamıyla sanal olup, hiçbir kurum ve kuruluş ile ilgisi yoktur. DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER *Kullanılan belgeler tamamıyla sanal olup, hiçbir kurum ve kuruluş ile ilgisi yoktur. BELGELERİN ÖNEMİ Belgeler düzenlenmediğinde; ihracat gerçekleşmez Alıcı

Detaylı

YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU

YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU Şirket Adı: YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU Lütfen tüm bölümleri eksiksiz olarak doldurunuz, gerekirse sayfa ilave ediniz. Lütfen tüm sorulara cevap veriniz. 1)MÜŞTERİ BİLGİLERİ Ticaret Siciline

Detaylı

4 ADET BLADE SUNUCU CİHAZLARI SATINALINACAKTIR. DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

4 ADET BLADE SUNUCU CİHAZLARI SATINALINACAKTIR. DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN 4 ADET BLADE SUNUCU CİHAZLARI SATINALINACAKTIR. DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ihtiyacı 4 adet blade sunucu cihazlarının Kuruluşça hazırlanan teknik

Detaylı

ALT / ÜST TAŞIMA SÖZLEŞMELERİNDE KONİŞMENTO DÜZENLENMESİ İLE İLGİLİ SORUNLAR

ALT / ÜST TAŞIMA SÖZLEŞMELERİNDE KONİŞMENTO DÜZENLENMESİ İLE İLGİLİ SORUNLAR ALT / ÜST TAŞIMA SÖZLEŞMELERİNDE KONİŞMENTO DÜZENLENMESİ İLE İLGİLİ SORUNLAR Prof.Dr.M.Fehmi Ülgener Deniz ticareti uygulamasında alt taşıma ilişkisi karşımıza sıklıkla çıkmaktadır. Buna göre taşıyan taşıtan

Detaylı

DIŞ TİCARET VE NAKLİYE

DIŞ TİCARET VE NAKLİYE DIŞ TİCARET VE NAKLİYE Dünya ticaretindeki mal akışları bir operasyon olarak düşünüldüğünde, bu operasyonların dayandığı temel direk nakliyedir. Ticarete konu olacak ürün, olası müşterisi için üretim noktasından

Detaylı

Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT V DENİZ TİCARETİ HUKUKU KARA TAŞIMA HUKUKU. 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır.

Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT V DENİZ TİCARETİ HUKUKU KARA TAŞIMA HUKUKU. 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT V DENİZ TİCARETİ HUKUKU KARA TAŞIMA HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER 7. baskı için ÖN SÖZ...VII 6. baskı için ÖN

Detaylı

BÖLÜM XII NAKLİYE VE BELGELER

BÖLÜM XII NAKLİYE VE BELGELER BÖLÜM XII NAKLİYE VE BELGELER 69. "Nakliye Arac s " Kimdir ve İhracatç Taraf ndan Nas l Seçilmelidir? Nakliye Arac s (forwarder), mallar n kara, deniz ve hava yolu ile nakliyesini düzenleyen acentad r.

Detaylı

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ TC ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ HOPA MESLEK YÜKSEKOKULU SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ STAJYER ÖĞRENCİNİN BÖLÜMÜ PROGRAMI : ULAŞTIRMA HİZMETLERİ : DENİZ ve LİMAN İŞLETMECİLİĞİ ADI SOYADI : SINIF YARIYIL :

Detaylı

1-Türk Bayrağı çekme hakkını yurt dışında elde eden gemi bu hakkını aşağıdakilerden hangisi ile belirler?

1-Türk Bayrağı çekme hakkını yurt dışında elde eden gemi bu hakkını aşağıdakilerden hangisi ile belirler? MDLAW 411 1-Türk Bayrağı çekme hakkını yurt dışında elde eden gemi bu hakkını aşağıdakilerden hangisi ile belirler? A) Gemi Tasdiknamesi B) Bayrak Şahadetnamesi C) Bayrak Çekme Müsaade Belgesi D) Gemi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI SEVK (TAŞIMA) BELGELERİ 840UH0057

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI SEVK (TAŞIMA) BELGELERİ 840UH0057 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI SEVK (TAŞIMA) BELGELERİ 840UH0057 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

DENİZ TİCARETİ HUKUKU

DENİZ TİCARETİ HUKUKU Prof. Dr. Rayegân KENDER Prof. Dr. Ergon ÇETİNGİL Prof. Dr. Emine YAZICIOĞLU DENİZ TİCARETİ HUKUKU TEMEL BİLGİLER CİLT I 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu na Göre Güncellenmiş On Üçüncü Baskı Giriş Türkiye

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ TEKİRDAĞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA Ş I M A Y A P T I R I L A C A K T I R

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ TEKİRDAĞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA Ş I M A Y A P T I R I L A C A K T I R TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ TEKİRDAĞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA Ş I M A Y A P T I R I L A C A K T I R Şubemiz Çorlu Ajans Amirliği Stoklarından 5.000 ton, dökme hububatın karayolundan Tekirdağ merkez kiralık Evren

Detaylı

NAKLİYAT SİGORTALARI

NAKLİYAT SİGORTALARI NAKLİYAT SİGORTALARI NAKLİYAT SİGORTALARI Nakliyat sigortaları, tekne sigortaları, kıymet nakliyat sigortaları ve emtia nakliyat (yük) sigortaları olmak üzere üç alt branşa ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra,

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK DENİZ HUKUKU VE DENİZ HUKUKUNUN DALLARI I) DENİZ KAMU HUKUKU. A) Deniz Devletler Umumi Hukuku

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK DENİZ HUKUKU VE DENİZ HUKUKUNUN DALLARI I) DENİZ KAMU HUKUKU. A) Deniz Devletler Umumi Hukuku İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK DENİZ HUKUKU VE DENİZ HUKUKUNUN DALLARI I) DENİZ KAMU HUKUKU A) Deniz Devletler Umumi Hukuku B) Deniz İdare Hukuku C) Deniz Ceza Hukuku D) Deniz Usul ve Takip Hukuku

Detaylı

Kurumsal Şirket Profili

Kurumsal Şirket Profili Kurumsal Şirket Profili CANALSHIP DENİZCİLİK HİZMETLERİ SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. ŞİRKET PROFİLİ 1 Hakkımızda Canalship liman operasyonları, boğaz operasyonları ve denizcilik sektörüne dair tüm konularda

Detaylı

TÜRK VERGİ SİSTEMİ II

TÜRK VERGİ SİSTEMİ II SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TÜRK VERGİ SİSTEMİ II Hafta 9 Prof. Dr. Habib YILDIZ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

DENİZ TİCARETİ HUKUKU KARA TAŞIMA HUKUKU. -Deniz İcra Hukuku ile Birlikte- TİCARET HUKUKU - CİLT V. Tamer BOZKURT THEMIS

DENİZ TİCARETİ HUKUKU KARA TAŞIMA HUKUKU. -Deniz İcra Hukuku ile Birlikte- TİCARET HUKUKU - CİLT V. Tamer BOZKURT THEMIS Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT V DENİZ TİCARETİ HUKUKU -Deniz İcra Hukuku ile Birlikte- KARA TAŞIMA HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER 8. BASKI

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY TESLİM ŞEKİLLERİ 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

YASAL SORUMLULUKLAR VE SİGORTA

YASAL SORUMLULUKLAR VE SİGORTA YASAL SORUMLULUKLAR VE SİGORTA 1. Motorlu bir aracın işletilmesi için yaptırılacak zorunlu sigorta hangisidir? a) Mali sorumluluk sigortası b) Kasko sigortası c) Yangın sigortası d) Hayat sigortası 2.

Detaylı

YAPI İŞLERİNDE HAKEDİŞ DÜZENLENMESİ VE ŞANTİYELERDE KULLANILAN DEFTERLER

YAPI İŞLERİNDE HAKEDİŞ DÜZENLENMESİ VE ŞANTİYELERDE KULLANILAN DEFTERLER B.İ.G.Ş. nin 39.ncu maddesine göre, yüklenici tarafından yapılan yapım ve hizmet işlerinin bedelleri, sözleşmeye ek birim fiyat cetvelleri, keşif özeti yada sonradan düzenlenen onaylı yeni fiyatlar üzerinden

Detaylı

YEDEKLİ SEYİR İŞLEMLERİNDE TAKİP EDİLECEK ESASLARA İLİŞKİN UYGULAMA TALİMATI

YEDEKLİ SEYİR İŞLEMLERİNDE TAKİP EDİLECEK ESASLARA İLİŞKİN UYGULAMA TALİMATI YEDEKLİ SEYİR İŞLEMLERİNDE TAKİP EDİLECEK ESASLARA İLİŞKİN UYGULAMA TALİMATI Amaç Madde 1 - Ülkemizin karasularında yedekli seyir (çeki) yapılması esnasında denizde can, mal ve çevre emniyetine tehdit

Detaylı

DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM

DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM (Gemi Kayıt) Gemi Geliş/Gidiş Bilgilerinin İletilmesi ÖNEMLİ: Geliş işlemi yapılacak olan gemiler için, aşağıdaki sırayla işlem yapılması gerekmektedir. Bilgilerin geminin limana

Detaylı

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS - 2010) 31.12.2010 Dr.Hakan ÇINAR / ARC EĞĠTĠM www.hakancinar.com

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS - 2010) 31.12.2010 Dr.Hakan ÇINAR / ARC EĞĠTĠM www.hakancinar.com TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS - 2010) 1 Teslim Şekilleri kavramı, taraflar arasındaki eşyaya ilişkin fiziksel hareketlerin Uluslararası mevzuatlar çerçevesinde düzenlenmiş ve prosedüre edilerek 11 başlık

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Dış Ticaret Belgeleri 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi

Detaylı

NEDRET SEÇKİN ULUSLARARASI TİCARETTE ELEKTRONİK BELGELER VE E-İMZA

NEDRET SEÇKİN ULUSLARARASI TİCARETTE ELEKTRONİK BELGELER VE E-İMZA NEDRET SEÇKİN ULUSLARARASI TİCARETTE ELEKTRONİK BELGELER VE E-İMZA İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ŞEKİL LİSTESİ... XIII TABLO LİSTESİ... XV KISALTMALAR... XVII 1. GIRIŞ...1 2. DIŞ

Detaylı

DENİZ TİCARETİ HUKUKU

DENİZ TİCARETİ HUKUKU Prof. Dr. Rayegân KENDER Prof. Dr. Ergon ÇETİNGİL Prof. Dr. Emine YAZICIOĞLU DENİZ TİCARETİ HUKUKU TEMEL BİLGİLER CİLT I Giriş Türkiye de Denizcilik Yönetimi ve Türk Deniz Ticareti Hukukunun Kaynakları

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE'DE DENİZCİLİK VE DENİZ TİCARETİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE'DE DENİZCİLİK VE DENİZ TİCARETİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI İÇİNDEKİLER GİRİŞ I. Konu 11 II. Tarihi Gelişim 12 m. Deniz Hukukunda Uluslararası BirMk 13 BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE'DE DENİZCİLİK VE DENİZ TİCARETİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI 1. Türkiye'de Denizciliğin Geliştirilmesi

Detaylı

İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU

İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU ÖNEMLİ UYARI : İhracat alacak sigortalarında ağırlıklı olarak hangi para birimi ile satış yapıyorsanız formdaki tüm bilgileri o para birimi cinsinden ve tüm sorulara

Detaylı

TÜRK KIZILAYI KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ KAN NAKİL POŞETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ KIZILAY 1

TÜRK KIZILAYI KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ KAN NAKİL POŞETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ KIZILAY 1 TÜRK I KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ KAN NAKİL POŞETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 İÇİNDEKİLER 1. TANIMLAR. 3 2. TEDARİK EDİLECEK ÜRÜNÜNÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ... 3 3. İHALE AŞAMASINDA İSTENİLEN EVRAKLAR. 4 4.

Detaylı

Ek 10 TRANSİT BEYANLARININ EDI STANDARD MESAJLARININ DEĞİŞİMİ YOLUYLA KULLANIMINA İLİŞKİN AÇIKLAYICI NOT (EDI TRANSİT BEYANI) GENEL

Ek 10 TRANSİT BEYANLARININ EDI STANDARD MESAJLARININ DEĞİŞİMİ YOLUYLA KULLANIMINA İLİŞKİN AÇIKLAYICI NOT (EDI TRANSİT BEYANI) GENEL Ek 10 TRANSİT BEYANLARININ EDI STANDARD MESAJLARININ DEĞİŞİMİ YOLUYLA KULLANIMINA İLİŞKİN AÇIKLAYICI NOT (EDI TRANSİT BEYANI) GENEL EDI transit beyanı, 6 ve 7 no.lu ekte tanımlandığı üzere, uygun olduğunda

Detaylı

UTİKAD'IN ORDİNO BELGESİ İLE İLGİLİ İKİNCİ GÖRÜŞÜ

UTİKAD'IN ORDİNO BELGESİ İLE İLGİLİ İKİNCİ GÖRÜŞÜ UTİKAD'IN ORDİNO BELGESİ İLE İLGİLİ İKİNCİ GÖRÜŞÜ Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, uluslararası taşımacılık işinin ayrılmaz parçası olan yük teslim süreci ve ordino/yük teslim

Detaylı

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (KARA STAJI)

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (KARA STAJI) Staj Komisyonu Onay Sıra No / Tarih KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BARBAROS DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU STAJ DEFTERİ DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (KARA STAJI) ADI SOYADI BÖLÜMÜ OKUL NUMARASI STAJ DEFTERİ BELGE NUMARASI

Detaylı

Müşterek Avarya Hukuku

Müşterek Avarya Hukuku Prof. Dr. Ergon ÇETİNGİL Prof. Dr. Samim ÜNAN Prof. Dr. Rayegân KENDER Müşterek Avarya Hukuku 2004 York-Anvers Kuralları Dispeç 2011 Tarihli (Yeni) Türk Ticaret Kanunu Müşterek Avarya ve Sigorta İÇİNDEKİLER

Detaylı

BASIN BÜLTENİ 2017 ULUSLARARASI YÜK TESLİM SÜRECİ VE ORDİNO BELGESİ 2

BASIN BÜLTENİ 2017 ULUSLARARASI YÜK TESLİM SÜRECİ VE ORDİNO BELGESİ 2 İstanbul, 05.12.2017 BASIN BÜLTENİ 2017 ULUSLARARASI YÜK TESLİM SÜRECİ VE ORDİNO BELGESİ 2 ÖZET: 1- Ordino veya yük teslim belgesi kanunsuz ve dayanaksız değil, tam tersine ülkemizde, Avrupa Birliği nde

Detaylı

DIġ SATIġ SÖZLEġMESĠ. 2. YÜKLENĠCĠ FĠRMA VE ADRESĠ: Şartnamede ihale üzerinde kalan istekli, sözleşmede yüklenici olarak anılacaktır.

DIġ SATIġ SÖZLEġMESĠ. 2. YÜKLENĠCĠ FĠRMA VE ADRESĠ: Şartnamede ihale üzerinde kalan istekli, sözleşmede yüklenici olarak anılacaktır. T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SözleĢme no: 92922259/215.05/EXP-13-02/. EK:2 DIġ SATIġ SÖZLEġMESĠ 1. SATICI VE ADRESĠ: TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MÜDAFAA CADDESĠ NO:18 06100

Detaylı

DAĞITIM SÜRECİ. Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ

DAĞITIM SÜRECİ. Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Ünite 9 Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Dağıtım Yetki Belgeleri Yurt içi dağıtım yapmak isteyen firmaların faaliyette bulunabilmesi için öncelikle T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından faaliyet

Detaylı

Mevzuat Bilgilendirme Servisi

Mevzuat Bilgilendirme Servisi T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Mevzuat Bilgilendirme Servisi Sayı :85593407-663.05[GGM-İR3082] Konu :126-İR-B/03-16.02.2017 06.07.2017 / 26324841 DAĞITIM YERLERİNE Petrol sektöründe

Detaylı

Barkod Teknolojisinin RO-RO Yük Operasyonlarında Kullanılması. İsmail Anıl KÖKSAL Yrd. Doç. Dr. Murat Selçuk SOLMAZ

Barkod Teknolojisinin RO-RO Yük Operasyonlarında Kullanılması. İsmail Anıl KÖKSAL Yrd. Doç. Dr. Murat Selçuk SOLMAZ Barkod Teknolojisinin RO-RO Yük Operasyonlarında Kullanılması İsmail Anıl KÖKSAL Yrd. Doç. Dr. Murat Selçuk SOLMAZ 1 Sunum Planı RO-RO gemilerinin özellikleri RO-RO gemilerinde yük operasyonları ve halihazırdaki

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MUHASEBE FİNANSMAN DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 344MV0048

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MUHASEBE FİNANSMAN DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 344MV0048 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MUHASEBE FİNANSMAN DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 344MV0048 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

Türkiye de Transit Sistemi Değişiyor. TOBB UND Lojistik Yatırım A.Ş.

Türkiye de Transit Sistemi Değişiyor. TOBB UND Lojistik Yatırım A.Ş. Türkiye de Transit Sistemi Değişiyor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin iştiraki olarak 2010 yılında kurulan TOBB UND LOJİSTİK YATIRIM A.Ş, ülkemiz ihracatının

Detaylı

ÜNYE TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜNYE LİMANI RAPORU

ÜNYE TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜNYE LİMANI RAPORU ÜNYE TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜNYE LİMANI RAPORU KASIM, 2015 20 Ekim 10 Kasım tarihleri arasında Ünye Limanından hizmet alan firmalar arasında yapılan görüşmeler neticesinde Ünye Limanı raporu hazırlanmıştır.

Detaylı

MADDE 4 - MAL/HİZMETİN TESLİMİ, SÖZLEŞMENİN İFA YERİ VE TESLİM ŞEKLİ:

MADDE 4 - MAL/HİZMETİN TESLİMİ, SÖZLEŞMENİN İFA YERİ VE TESLİM ŞEKLİ: MADDE 1 - SÖZLEŞMENİN TARAFLARI SATICI: MISIR ÇARŞISI BAHARAT İTH. İHR. LTD. ŞTİ. Adresi: Selanik cad. 14/C Kızılay-ANKARA ALICI: Müşteri MADDE 2 - SÖZLEŞMENİN KONUSU: İş bu sözleşmenin konusu, Alıcının

Detaylı

T.C. GÜMRÜK ÖZET BEYAN FORMU A. GENEL BİLGİLER 1.Taşıyıcı firma 4.Taşıtın 10.Beyan Türü

T.C. GÜMRÜK ÖZET BEYAN FORMU A. GENEL BİLGİLER 1.Taşıyıcı firma 4.Taşıtın 10.Beyan Türü EK 10 T.C. GÜMRÜK ÖZET BEYAN FORMU A. GENEL BİLGİLER 1.Taşıyıcı firma 4.Taşıtın 10.Beyan Türü a. Adı b. Numarası c. Referans numarası d. Ülkesi Tescil No: 2.Beyan sahibi/temsilcisi 5.Yükleme Yeri 6.Boşaltma

Detaylı

YENİ ÖZET BEYAN DÜZENLEMELERİ KAPSAMINDA. Gemi Takip sistemi kapsamında yapılması gereken işlemler aşağıda açıklanmıştır.

YENİ ÖZET BEYAN DÜZENLEMELERİ KAPSAMINDA. Gemi Takip sistemi kapsamında yapılması gereken işlemler aşağıda açıklanmıştır. YENİ ÖZET BEYAN DÜZENLEMELERİ KAPSAMINDA GEMİ GELİŞ/VARIŞ/GİDİŞ/ÇIKIŞ BEYANLARI ile E-MANİFESTO İŞLEMLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Gemi Takip sistemi kapsamında yapılması gereken işlemler aşağıda açıklanmıştır.

Detaylı

KURUMSAL TOPLU SATIŞ TEKLİFLERİ TAAHHÜTNAMESİ

KURUMSAL TOPLU SATIŞ TEKLİFLERİ TAAHHÜTNAMESİ KURUMSAL TOPLU SATIŞ TEKLİFLERİ TAAHHÜTNAMESİ AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş. nin ( AVEA ) Kurumsal Toplu Satış Teklifleri Kampanyası ndan ( Kampanya ) işbu Taahhütname de ( Taahhütname ) ve Ekleri nde belirtilen

Detaylı

Dilovası O.S.B. 1.Kısım Göksu Cad. No: , Dilovası KOCAELİ / TÜRKİYE Phone : + 90 (262)

Dilovası O.S.B. 1.Kısım Göksu Cad. No: , Dilovası KOCAELİ / TÜRKİYE Phone : + 90 (262) YILPORT GEBZE TERMİNALİ İLETİŞİM VE OPERASYON BİLGİLENDİRME 1. KONTEYNER VE GENEL KARGO OPERASYONLARI: Gemi Tahliye ve Yükleme İşlemleri için Acenteler Tarafından Yapılması Gereken İşlemler 1) Limanımızdan

Detaylı

Mobil Atık Takip Sistemleri AKADEMİ ÇEVRE OCAK 2018

Mobil Atık Takip Sistemleri AKADEMİ ÇEVRE OCAK 2018 Mobil Atık Takip Sistemleri AKADEMİ ÇEVRE OCAK 2018 Mobil Atık Takip Sistemi (MoTaT) nedir, ne işe yarar? Her bir taşıma işlemine ilişkin bilgilerin kaynağında kayıt altına alınması, atık taşıma firma

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MUHASEBE FİNANSMAN DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ ANKARA, 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Taşıyan veya acentenin hapis hakkı TTK 1201 md. ne göre sadece navlun içindir. Veya konşimento üzerinde belirlenmiş yazılı bir miktar ve not varsa bu

Taşıyan veya acentenin hapis hakkı TTK 1201 md. ne göre sadece navlun içindir. Veya konşimento üzerinde belirlenmiş yazılı bir miktar ve not varsa bu 11.01.2018 TC. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Re; Gemi acenteleri yönetmeliği 11. Md ye aykırı davranış. Tarafınızca bilindiği üzere, Milletlerarası sözleşmelerin

Detaylı

DENİZ TİCARETİ HUKUKU

DENİZ TİCARETİ HUKUKU Prof. Dr. Rayegân KENDER Prof. Dr. Ergon ÇETİNGİL DENİZ TİCARETİ HUKUKU (Takip Hukuku ve Deniz Sigortaları ile Birlikte) TEMEL BİLGİLER Gözden Geçirilmiş On İkinci Baskı İçindekiler On İkinci Baskıya Önsöz...

Detaylı

Hanger 20 40. Flatrack 40

Hanger 20 40. Flatrack 40 STANDART KONTEYNER ÖLÇÜLERİ Dry Van 20' 40' 40' HC 45' HC Hanger 20 40 Ventilated 20 ÖZEL KONTEYNER ÖLÇÜLERİ Open-Top 20 40 40 High Cube Flatrack 40 Palletwide 40' 40' HC 45' HC SOĞUTMALI KONTEYNER ÖLÇÜLERİ

Detaylı

1.1 grevciler,lokavt edilmiş işçiler veya iş kargaşasına katılan kişiler ayaklanma veya halk hareketleri

1.1 grevciler,lokavt edilmiş işçiler veya iş kargaşasına katılan kişiler ayaklanma veya halk hareketleri Enstitü Grev Klozları - [Havayolu Yükü] SİGORTA EDİLEN RİZİKOLAR 1. Rizikolar Klozu Bu sigorta,aşağıdaki 2.kloz da istisna edilenler hariç,sigorta edilen şeyin 1.1 grevciler,lokavt edilmiş işçiler veya

Detaylı

ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ

ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ Bu yönerge yapılacak her türlü ödev, uygulama raporu, tasarım projeleri raporu, deney raporları vb. için kullanılacaktır. A. YAZIM İLE İLGİLİ GENEL KURALLAR 1. Ödevler A4 (210 x 27

Detaylı

MAKİNA ve KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA. SAYI : /20.02-[PT.T.E]-.../02/2016 KONU: Portekiz Nakliye işi.

MAKİNA ve KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA. SAYI : /20.02-[PT.T.E]-.../02/2016 KONU: Portekiz Nakliye işi. SAYI : 72238779/20.02-[PT.T.E]-.../02/2016 KONU: Portekiz Nakliye işi. İKN : 2016/ İDARİ ŞARTNAME I- TEKLİF VERMEYE İLİŞKİN HUSUSLAR Madde 1- İş Sahibi İdareye İlişkin Bilgiler 1.1. İş sahibi İdarenin;

Detaylı

KURUMSAL TOPLU SATIŞ TEKLİFLERİ TAAHHÜTNAMESİ

KURUMSAL TOPLU SATIŞ TEKLİFLERİ TAAHHÜTNAMESİ KURUMSAL TOPLU SATIŞ TEKLİFLERİ TAAHHÜTNAMESİ AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş. nin ( AVEA ) Kurumsal Kontratlı Tablet Kampanyası ndan ( Kampanya ) işbu Taahhütname de ( Taahhütname ) ve Ekleri nde belirtilen

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARİFE VE PAZARLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARİFE VE PAZARLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1 / 6 Sayı : 13653518-573.01[573.01]/E.169929 29.12.2015 Konu : L/2015-2 GENELGE DAĞITIM YERLERİNE TCDD Liman Hizmetleri Tarifesinin 5.4 maddesi gereğince; I- Teşebbüsümüze ait limanlardan hizmet alan

Detaylı

DENİZE ELVERİŞLİLİK BELGESİ

DENİZE ELVERİŞLİLİK BELGESİ DENİZE ELVERİŞLİLİK BELGESİ 1- GEMİLER DENETİME TABİDİR: 10/6/1946 tarihli ve 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanunun 2 nci, 3 üncü, 4 üncü, 5 inci, 6 ncı ve 11 inci maddeleri ile 10/8/1993

Detaylı

Ebat (cm.) En : 100 Boy : 194 Derinlik : 39. Üst Modül Alt Modül Seramik Lavabo Toplam. Fiyat 173,00 TL. 610,00 TL. 215,00 TL. 998,00 TL.

Ebat (cm.) En : 100 Boy : 194 Derinlik : 39. Üst Modül Alt Modül Seramik Lavabo Toplam. Fiyat 173,00 TL. 610,00 TL. 215,00 TL. 998,00 TL. T A L Y A 173,00 TL. 610,00 TL. 215,00 TL. 998,00 TL. 2 En : 90 T U Ğ Ç E 205,00 TL. 245,00 TL. 240,00 TL. 690,00 TL. 3 En : 80 B E R İ L 200,00 TL. 240,00 TL. 230,00 TL. 670,00 TL. 4 H A L E 230,00 TL.

Detaylı

2) Sigortalının ve sigortacının yükümlülükleri aşağıdakilerden hangisidir?

2) Sigortalının ve sigortacının yükümlülükleri aşağıdakilerden hangisidir? YASAL SORUMLULUKLAR VE SİGORTA 1 ) Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. B) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının

Detaylı

ODEN LOJİSTİK A.Ş. INCOTERMS

ODEN LOJİSTİK A.Ş. INCOTERMS ODEN LOJİSTİK A.Ş. INCOTERMS EXW ( Ex Works ): Ex works Kelimesinin kısaltılması olarak kullanılan EXW, tüm masraf ve risklerin alıcıya ait olduğunu bildiren uluslararası ticaret terimidir. Bu teslim şeklinde

Detaylı

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali MüĢavirler ve Yeminli Mali MüĢavirler Odaları Birliğinden:

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali MüĢavirler ve Yeminli Mali MüĢavirler Odaları Birliğinden: Türkiye Serbest Muhasebeci Mali MüĢavirler ve Yeminli Mali MüĢavirler Odaları Birliğinden: SERBEST MUHASEBECĠLER, SERBEST MUHASEBECĠ MALĠ MÜġAVĠRLER VE YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLERCE TUTULACAK DEFTER VE KAYITLAR

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 10.03.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26812

Resmi Gazete Tarihi: 10.03.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26812 Resmi Gazete Tarihi: 10.03.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26812 GEMİ ACENTELİK HİZMETLERİ ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (İTG: 2008/1) Amaç MADDE1 (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye Karasularında, iç sularında

Detaylı

KONTEYNER TARTIM REHBERİ (İHRACATÇILAR İÇİN)

KONTEYNER TARTIM REHBERİ (İHRACATÇILAR İÇİN) KONTEYNER TARTIM REHBERİ (İHRACATÇILAR İÇİN) İHRACATÇILAR İÇİN KONTEYNER TARTIMI UYGULAMA REHBERİ Bu rehber, Uluslararası Denizcilik Örgütü nün (IMO) Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS

Detaylı

İthalat İşlemleri Yardım Dokümanı

İthalat İşlemleri Yardım Dokümanı İthalat İşlemleri Yardım Dokümanı 1 İthalat işlemi yapabilmek için öncelikle; WORKCUBE'TE İTHALAT İŞLEMLERİ Sistem > Sistem Yönetimi > İşlem Süreç Kategorileri > Ana İşlem Kategorileri altından İthalat

Detaylı

6166 sk. No:24/F Karacaoğlan Mh. Işıkkent- İZMİR TEL: (0232) 472 14 22-23 FAX: (0232) 472 01 10 * www.naturak.com.tr * info@naturak.com.

6166 sk. No:24/F Karacaoğlan Mh. Işıkkent- İZMİR TEL: (0232) 472 14 22-23 FAX: (0232) 472 01 10 * www.naturak.com.tr * info@naturak.com. MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR 1.1 - SATICI Ünvanı Naturak Gıda Pazarlama Sanayi Ticaret Anonim Şirketi (b2b.naturak.com.tr) Adresi Karacaoğlan Mah. 6166 Sk. No24/F Işıkkent-Bornova / İZMİR

Detaylı

BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 VGM KREDİSİ SATIN ALMA, ÖDEME, EŞLEŞTİRME VE RAPORLAMA SÜREÇLERİ VGM İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 VGM KREDİSİ SATIN ALMA, ÖDEME, EŞLEŞTİRME VE RAPORLAMA SÜREÇLERİ VGM İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR BÖLÜM 1 VGM KREDİSİ SATIN ALMA, ÖDEME, EŞLEŞTİRME VE RAPORLAMA SÜREÇLERİ BÖLÜM 2 VGM İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VGM KREDİSİ SATIN ALMA, ÖDEME, EŞLEŞTİRME VE RAPORLAMA SÜREÇLERİ VGM Kredisi Satın

Detaylı

BAYRAK DEVLETİ UYGULAMALARI KAPSAMINDAKİ İDARİ İŞLEMLERDE MUTEBER KABUL EDİLEN P&I KULÜPLERİ VE SİGORTA ŞİRKETLERİNE DAİR YÖNERGE

BAYRAK DEVLETİ UYGULAMALARI KAPSAMINDAKİ İDARİ İŞLEMLERDE MUTEBER KABUL EDİLEN P&I KULÜPLERİ VE SİGORTA ŞİRKETLERİNE DAİR YÖNERGE BAYRAK DEVLETİ UYGULAMALARI KAPSAMINDAKİ İDARİ İŞLEMLERDE MUTEBER KABUL EDİLEN P&I KULÜPLERİ VE SİGORTA ŞİRKETLERİNE DAİR YÖNERGE Onay Tarihi: 30/05/2017 Sayı: 45168 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE

Detaylı

Adı ve Soyadı/Ticaret Unvanı Kaşe ve İmza 2 EK: Birim fiyat teklif cetveli 1

Adı ve Soyadı/Ticaret Unvanı Kaşe ve İmza 2 EK: Birim fiyat teklif cetveli 1 BİRİM FİYAT TEKLİF MEKTUBU.. İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA.. /.. /... İhale Kayıt Numarası 2015/135430 İhalenin adı ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI BANDIRMA BOR VE ASİT FABRİKALARI İŞLETME

Detaylı

1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir?

1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir? LOJİSTİK 2016 VIZE SORULARI 1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir? Genel Parça Yük Terminalleri Kuru Dökme Yük Terminalleri Özel Yük Terminalleri Sıvı Dökme

Detaylı

e-icrapro SATIŞ SÖZLEŞMESİ

e-icrapro SATIŞ SÖZLEŞMESİ e-icrapro SATIŞ SÖZLEŞMESİ A. SÖZLEŞMENİN KONUSU İşbu sözleşme e-icrapro UYAP entegrasyon yazılımı ürününün satışı, kurulumu ile tarafların karşılıklı yükümlülüklerini düzenlemektedir. B. TARAFLAR 1. ZİRVE

Detaylı