TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİNİN YERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİNİN YERİ"

Transkript

1 TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİNİN YERİ Bilge ŞENER Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Ankara TÜBİTAK-BİDEB-Y.İ.B.O Öğretmenleri Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı YİBO-3(Çalıştay , Ocak 2010, Gebze-TÜSSİDE

2 SUNU PLANI Teknoloji Teknoloji ve Bilim Teknoloji Üretimi Proje Geliştirme Proje Danışmanlığı Örnekler

3 TEKNOLOJİ Teknoloji, bilginin sanayideki işlemlerde sistematik olarak uygulanmaya alınmasıdır. Kürselleşen dünya ekonomisinde REKABET gücü, yeni teknolojiler üretme ve bu yeni teknolojileri hızla üretime dönüştürme ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ulaşma yeteneğine dayanmaktadır. Bu amaçla; Araştırma yapılarak teknoloji üretilir. Teknoloji transferi gerçekleştirilir. (edinme, benimseme, uyarlama, özümseme, iyileştirme, geliştirme, yaratma ve yayma) Bilinen teknolojiler modernize edilir.

4 TEKNOLOJİ Teknoloji, pazarlanabilir ürün üretiminde bir araç olarak görülmektedir. Strateji Sürdürülebilir daha iyi üretim programı kapsamında, üretim alet ve sistemlerini geliştirmek, kaliteyi yükseltmek, maliyeti düşürmek, piyasaya sürülecek yeni ürünler yaratan mühendislik dalları yaratmak, üretimde otomasyona geçişi oluşturan yazılımları geliştirmek, ve bütün bu işlevler arasındaki etkin eşgüdümü yaratma esasına dayanan bir sistemdir. Teknolojik bilginin üretimi ve geliştirilmesi, uluslararası rekabette ülkeleri bir adım öne çıkarmaktadır.

5 Teknoloji ve Bilim Bilim, bilginin kullanılabilirliğidir. Bilimle teknoloji arasında tabii bir döngüsel ilişki vardır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.

6 Bilgi ve Teknoloji Politikaları Bilgi Politikası; Bilgi alt yapısını kurmak Mevcut bilgilerin işlenmesine, depolanmasına, bu bilgilere gerektiğinde erişilmesine olanak sağlayan teknolojileri, kuralları, standartları ve politikaları kapsamaktadır. Ulusal bilgi altyapı sürecini tamamlamış ülkeler; sermaye ve beyin gücünün ülkelerinde tutulması, yeni istihdam olanaklarının yaratılması, ülkenin ekonomik açıdan güç kazanması, önemli teknolojilerde liderlik, yaşam boyu öğrenen, eğitimli ve ülkelerindeki ve dünyadaki gelişmelerden haberdar bir toplumun yetiştirilme olanağının oluşturulması gibi avantajlara sahiptir.

7 Ulusal politika Bilimin ve teknolojinin sınırlarını genişletmeye yönelik temel araştırmalara öncelik vererek ortaya çıkan bulguların ekonomik ve/veya toplumsal faydaya dönüşmesi sağlanmalıdır. Araştırma-geliştirme faaliyetleri belirgin bir amaca ulaşıyorsa, kullanılabilir bir ürüne dönüşüyorsa ekonomik ve/veya toplumsal anlamda fayda sağlayabilir. Bilim ve teknoloji politikaları eğitim-öğretim ve sanayi politikaları ile bir bütünlük içinde ele alınmalıdır. Özellikle üniversite-sanayi işbirliğini geliştirici çalışmalara ağırlık verilerek sanayi ve üniversitelerdeki bilgi birikiminin, gelişmiş ülkelere fayda sağlamak yerine, ekonomik ve toplumsal faydaya dönüşmesi sağlanmalıdır. Bu suretle bilim-teknoloji-üretim döngüsü tamamlanabilir hale gelebilir.

8 Teknoloji Üretimi Ulusal ve uluslar arası proje fon kaynaklarından yararlanılması önemlidir. Bilimsel araştırmalar-temel araştırmalara öncelik verilmeli, ortaya çıkan bulguların ekonomik ve toplumsal faydaya dönüşmesi sağlanmalıdır. Sürekli inovasyon-mevcut bir teknoloji üzerinde sürekli olarak iyileştirmeler yapılarak ilk teknolojiden farklı yeni bir teknoloji üretilmiş olur. Örn. Teknoloji, kanserli dokuların IR lazer ışınları ile dağlanarak tedavi edilmesi ve sağlıklı doku kayıplarınınen aza indirgemesini hedefliyor.

9 TEKNOLOJİ ÜRETİMİ Ülkenin yapısına ve insan kaynağına uygun yeni gelişen alanların seçilmesi ve o alanlarda uzmanlaşılması gerekir. Hedefler belirlendikten sonra eğitim sistemi de o hedeflere uygun olarak tasarlanmalıdır. örn. Hindistan, yazılım alanında çok sayıda uzman yetiştirmiştir.

10 TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE STRATEJİLER İnsan kaynakları stratejisi Bütünleşik eğitim programları oluşturmak, emekli uzmanların deneyimlerinden, ve başarılı yabancı uzmanları davet ederek onlardan faydalanmaktır Temel araştırmalar stratejisi Teknoloji üretiminde ve temel araştırma alanlarında küreselleşme ve çesitliliği hedefleyen, üniversitelerdeki temel araştırmalar ve altyapının güçlendirilmesi Yenilik (daima yenilenme) stratejisi Öncelikli araştırma alanları belirlenmesi biyoteknoloji, çevre teknolojileri, nanoteknoloji ve bilgi teknolojileri vs. Uluslararası strateji Arastırma ortamı kurma, başarılı yabancı bilim adamlarını ithal etme, bilgi akışını güçlendirmek dahil uluslararası aktiviteleri özendirme

11 Teknoloji Üretiminde Stratejiler Ürün geliştirme ve farklılaştırma Ürünün tasarlanıp piyasaya sürülmesi Tasarlanma süresinin kısaltılması Pazara uyum sağlaması Ar-Ge de pazar ihtiyaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak Ar-Ge projelerini arttırmak Ar-Ge personelini arttırmak Teknoloji parklarını desteklemek

12 AR-GE Sistemi AR-GE sistemi üç faaliyeti kapsamaktadır: Temel araştırma, Uygulamalı araştırma ve Deneysel geliştirme

13 AR-GE Temel araştırma rma, görünürde herhangi bir özel uygulaması veya kullanımı bulunmayan ve öncelikle olgu ve gözlemlenebilir gerçeklerin temellerine ait yeni bilgiler edinmek için yürütülen deneysel veya teorik çalışmadır. Uygulamalı araştırma rma da yeni bilgi edinme amacıyla yürütülen özgün araştırmadır. Bununla birlikte uygulamalı araştırma, öncelikle belirli bir pratik amaç veya hedefe yönlenmiştir. Deneysel geliştirme tirme, araştırma ve/veya pratik deneyimden elde edilen mevcut bilgiden yaralanarak yeni malzemeler, yeni ürünler ya da cihazlar üretmeye; yeni süreçler, sistemler ve hizmetler tesis etmeye ya da halen üretilmiş veya kurulmuş olanları önemli ölçüde geliştirmeye yönelmiş sistemli çalışmadır. 3 kuruluş (üniversite, kamu ve özel araştırma kuruluşları)

14 AR-GE Ar-Ge Bölümü nde çalışmalar üç ana başlık altında gerçekleşmektedir: 1) Proses geliştirme 2) Analitik yöntem geliştirme 3) Teknik dökümantasyon

15 PROSES GELİŞTİRME Yeni ürün proseslerinin, organik sentez veya fermentasyon ile geliştirilerek üretime aktarılması Geliştirilen yeni üretim proseslerinin patent korumasına alınması Mevcut ürün proseslerini iyileştirerek üretim maliyetlerinin düşürülmesi Geliştirilen proseslere ait bilimsel verilerin oluşturulması

16 ANALİTİK YÖNTEM GELİŞTİRME Farmakopelerde olmayan analitik yöntemlerin geliştirilmesi Bilinmeyen safsızlık molekül yapılarının belirlenmesi ve Referans standartların hazırlanması Analitik yöntem validasyonlarının gerçekleştirilmesi

17 TEKNİK DÖKÜMANTASYON Uluslararası yöntem kitaplarına Farmakopeler, EP, USP gibi kitaplara monograf hazırlanması Drug Master File (DMF) hazırlanması

18 Üniversite-Sanayi Üniversitedeki araştırma etkinliklerini, bilimsel ortamlardaki sonuçların genişletilmesi bilginin kamu hizmetine dönüştürülmesi, ekonomik değer oluşturulması disiplinler arası çalışmaların başlatılması ve akademik ve profesyonel ortaklıklara girilmesi hedeflenmelidir.

19 TEKNOPARKLAR Teknoparklar, ülkelerin, yönetim ve uzman kişilerin işbirliği ile oluşturduğu, uluslararası rekabet gücünü arttıran, dünya ekonomisi ve ticaretine yeni bir yön veren alanlar olarak hızla yayılıyorlar. Yüzyılımızın ekonomi ve sanayi alanlarına en büyük kâr payı getirisi Teknoparkların kurulması ile oluşmuştur. Toplumlar artık sermaye ve işgücü üretimi ifadesinden, bilgi ve teknoloji üretimi ifadesine geçiş yapmıştır. Bu geçişin önemli nedeni, varolan ve öğretilenlerin dışında, insanoğlunun incelemeye, araştırmaya, keşfetmeye ve uygulamaya yönelik merakı, hayatı daha bilinçli, ekonomik ve zamanı daha iyi harcamaya yönelik bilgiyi bulmaya ve bunu en son noktaya kadar geliştirmeye fırsat sağlamıştır. Teknoparklar, tüm bu oluşumları içinde barındırmaktadır.

20 TEKNOPARKLAR Teknoparklar, kendilerine sağlanan bütçe ve altyapılarla, kuruluş amaçlarını gerçekleştirdiklerinde, insan gücünden yararlanma olanakları gelişecek, iş sahibi olanların sayısı artacak, daha iyi hammaddelerle, yüksek kalite uygun fiyata alıcı bulacak ve kâr oranları yükselecek, yabancı yatırımcıların ülkeye gelmesi artacaktır.

21 TEKNOPARKLAR- (Araştırma ve Geliştirme Bölgeleri) Bilim ve Teknolojinin, dünyada ve Türkiye de hızla ilerlemesi, yeni akımların oluşmasını sağlıyor. Uygulama alanında kendine yer bulan bilimsel bilgiler Teknoparklarla gelişme göstermektedir. Teknoparkları bilim ve teknolojinin buluşma noktası olarak nitelendirmek mümkün. Teknoparklar; gerçek ve tüzel kişilerin, belirli üniversite, araştırma, geliştirme veya enstitülerin olanaklarından yararlanarak, kullanılan ileri teknolojiyi geliştirmek, ticari bir ürün haline getirmek, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek adına oluşturdukları alanlar. Bu alanlar, olanaklarından yararlanılan kurumların içinde veya yakınında faaliyet gösteriyorlar.

22 TEKNOPARKLAR 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası, bu yasa kapsamında kurulan Teknoparklarda yer alan ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan şirketlere önemli vergi avantajları sağlamaktadır. KOBİ'ler bu bölgelere taşınarak ya da bu bölgelerde Ar-Ge birimleri kurarak KDV, Kurumlar Vergisi ve çalışanların Gelirler Vergisinden muafiyet elde edebilirler. Teknoparkların kiraları yüksek olmakla birlikte sağlanan vergi avantajı birkaç Ar-Ge mühendisi ve daha fazlasını çalıştıran işletmeler için tercih edilebilir olmalarını sağlamaktadır.

23 TEKNOPARKLAR Teknokent te yer alan firmaların ve Üniversite öğretim üyelerinin yaratıcı/yenilikçi (inovatif) proje ve iş fikirlerinin uygulamaya geçirilmesinde Proje-İş Geliştirilmesinden Finans Teminine kadar bütün sürece destek olmak üzere risk sermayesi ve mevcut çeşitli fonlardan destek temin edebilmek amacıyla Avrupa Birliği Fonları-Çerçeve Programı-7 ve benzerleri, TÜBİTAK-TEYDEB, KOSGEB-TEKMER, TTGV ve çeşitli uluslararası fonlara müracaat edebilmek amacıyla proje hazırlama, proje müzakereleri ve kabul edilen projelerin takibi, fikri mülkiyet haklarının korunması, patent alımı ile ilgili konularda yardımcı ve destek olmak üzere üniversite teknoparkları çalışmaya istekli ve alanında başarılı faaliyetler gerçekleştirmiş firmalarla işbirliği anlaşmaları yapılmaktadır.

24 Teknoloji Grupları Bilişim Teknolojileri Grubu (BİLTEG) Biyoteknoloji, Tarım, Çevre ve Gıda Teknolojileri Grubu (BİYOTEG) Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Grubu (ELOTEG) Makina İmalat Teknolojileri Grubu (MAKİTEG) Malzeme, Metalurji ve Kimya Teknolojileri Grubu (METATEG)

25 PROJELER Geliştirilmiş üretim metotlarının oluşturulmasına yönelik olmalıdır. Temel teknolojileri oluşturacak konulara örn. Süper iletken, yeni malzemeler, biybnoteknoloji, yeni elektronik malzemeler, yazılım (software) öncelik verilmelidir. Ekolojik sistemin korunmasına yönelik olmalıdır. Kaynakların temininin sağlanması Araştırmanın koordinasyonu Araştırma sonuçlarının uygulamaya geçirilmesindeki gecikmelerin önlenmesi gereklidir.

26 PROJE DESTEKLERİ Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) TÜBİTAK-TEYDEB Ülkemizin ekonomik ve sosyal refahını artırmak için, özel sektör kuruluşlarının araştırma -teknoloji geliştirme ve yenilikçilik yeteneği ile rekabet gücünü yükseltmek ve ülkemizde girişimcilik kültürünün oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla projeleri desteklemektedirler.

27 PROJE DANIŞMANLIĞI Misyon Yeni ürün ve proses tasarımına katkı sağlayacak malzemelerin üretimine, şekillendirilmesine ve korunmasına yönelik teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak, ulusal ve uluslararası diğer araştırma merkezleri arasında bilimsel ve teknik bilgi değişimini sağlamaktır. Vizyon Uluslararası düzeyde günümüzün ve geleceğin şekillendirilmesine temel oluşturacak bilgileri üreten ve bu bilgileri toplumun faydasına sunmaktır.

28 PROJE DANIŞMANLIĞI Projelerde Alanındaki ileri düzeydeki problemleri tanımlamak ve çözümleyebilmek için gerekli bilgiyi kavrama ve kullanma, İleri düzeydeki problemleri çözebilmek için yöntem geliştirme, Alanındaki yeni konulara ilişkin özgün fikir ve yöntemleri geliştirme ve uygulama, Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ilgili bilgilere erişme ve sürekli yenileme, Değişik alanlardaki bilgileri bütünleştirme ve karmaşık problemleri çözebilme, Alanındaki bilgi, beceri ve deneyimlerini disiplinlerarası uygulamalara aktarabilme,

29 PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ Bilimsel çalışmalarda değerlendirme, veri analizi yapma ve sonuçları yazılı/sözlü sunma, Bilimsel çalışmalar için gerekli olan teknikleri/modern araçları kullanma, Değişik alanlarda ve düzeylerde takım çalışması yapabilme ve/veya bu takımlarda liderlik yapabilme, Ulusal/uluslararası ve disiplinler arası çalışabilme, Bilimsel bir çalışma için amaç ve hedef belirleme yol haritası oluşturma, planlı çalışma, Araştırma bulgularını teknolojik uygulamada ve/veya bilimsel araştırma konularını yönlendirmede kullanabilme becerileri kazandırılmalıdır.

30 PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ Proje önerisi sunma, çalışmaları tasarlama, yürütme ve elde edilen verileri değerlendirme ve yorumlama Araştırma bulgularını teknolojik uygulamada ve/veya bilimsel araştırma konularını yönlendirmede kullanabilme Toplum ve endüstrinin gereksinimlerine göre literatüre katkı sağlayabilecek araştırma konularını belirleyebilme Bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma Bilime yenilik getirme/yeni bir bilimsel yöntem geliştirme/bilinen yöntemi yeni bir alana uygulama Literatüre katkı sağlayacak özgün çalışma yapabilme becerileri kazandırılmalıdır.

31 PROJE ÖRNEKLERİ Domates karotenoidlerinden likopenin doğal renklendirici ve antioksidan olarak fonsiyonel gıda üretiminde kullanımı Aspir çiçeğinden (Carthamus tinctorius) süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu ile doğal boya eldesi ve uygulanabilirliği Böğürtlen (Rubus sp.) meyvesinin karbon dioksit ile süper kritik ekstraksiyonundan doğal boyar madde eldesi ve uygulanabilirliği Ceviz kabuğundan polimer kompozit levha üretimi ve bazı teknolojik özelliklerinin belirlenmesi Devekuşu üretimi

32 PROJE ÖRNEKLERİ DOĞAL BİTKİ ÖZLERİNDEN ÖZELLİKLİ KİMYASALLAR ÜRETİMİ -TEKNOLOJİ VE ÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ % 100 DOĞAL ANTİOKSİDAN YAĞ TÜRKİYE DE YETİŞEN Colchicum TÜRLERİNDEN EKSTRAKSİYON YÖNTEMİYLE KOLŞİKOZİT ELDE EDİLMESİ ve BUNLARDAn TİYOKOLŞİKOZİT ÜRETİMİ Yumurta Tavukçuluğuna Uygun Verim Artırıcı Herbal Uçucu Yağ veya Yağ Kombinasyonlarının Belirlenmesi

33 BAKTERİLERDEKİ ELEKTRİK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ Rhodofeax ferriredunces olan bir bakteri elektrik üretimi için kullanılabiliyor. Yakında radyo, saat ya da cep telefonlarının pillerini, prize değil de bir kutu şekere takacağımız cihazla şarj edebileceğiz. Mükemmel tasarıma sahip mikroorganizmaların bizler için sağladıkları yeni bir imkan.

34 Günümüzde enerji üretimi için birçok yöntem kullanılıyor. Bunların pek çoğu kömür, petrol gibi fosil kökenli yakıtlara dayalı. Kömür ve petrol yeryüzünde yaygın olmadığı için bu yöntemle enerji üretmek her zaman mümkün olmuyor. Üstelik bunları kullanarak enerji üreten tesisler için büyük yatırımlar yapmak gerekiyor. Bazen yatırım konusunda problem olmasa bile çeşitli çevresel sorunlarla karşılaşılabiliyor. Massachusetts Amherts Üniversitesi nde geliştirilen bir yöntem enerji üretimindeki tüm yatırım ve çevresel sorunlara çözüm olmaya aday. Prof. Derek Lovley ve araştırmacı Swades Chaudhuri, bilimsel adı Rhodoferax ferriredunces olan bir bakterinin yaradılışındaki bir özelliği kullanarak elektrik ürettiler. Bu mikroorganizma karbonhidratları kullanarak doğrudan doğruya elektrotların üzerine transfer edilebilen bir elektrik üretebiliyor. Üretim sırasında elde edilen tek yan ürün ise karbondioksit.

35 Bakteri elektrik üretmek için bir dizi kimyasal işlem yapıyor. Bilim adamları yapılan işlemi demir oksitteki oksijeni, şekerin oksitlenmesinde kullanmak ve sonuçta açığa çıkan elektronları hasat etmek biçiminde özetliyorlar. Bu yöntem ile üretilen enerji bir kase şeker kullanılarak 60 watt lık bir ampulü 17 saat boyunca yakabilecek bir kapasiteye sahip. Bilim adamları şu an bakterilerden bir hesap makinesini çalıştırabilecek kadar elektrik üretebiliyorlar. Lovley daha iyi iletkenlerin ve daha çok bakterinin bağlanabileceği bir reseptörün kullanılması durumunda daha büyük kapasitelerde enerji elde edeceklerini söylüyorlar. Karbonhidratlı yiyecekler enerji bakımından oldukça zengin. Endüstriyel kuruluşların ve konutların atıklarında da böyle bir enerji bulunuyor. Enerji bakımından zengin gıdalardan sadece bedensel faaliyetlerimizde kullanmak üzere yararlanıyoruz ama şu anki teknolojik seviyemiz gıdaları kullanarak elektrik santrallerini çalıştırmayı mümkün kılmıyor. Atıklar ise çözülememiş çevresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

36 PROJE DANIŞMANLARI Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin toplumsal ve ekonomik yararlara dönüştürülmesinde araştırma etkinliklerine ve yenilikçi girişimlere yardımcı olmaktır. Bu amacın gerçekleştirilmesi için, kontrat öncesi aşamada, proje danışmanları çeşitli ulusal ve uluslararası hibelere başvurmalıdır.

37 PROJE DANIŞMANLARI Araştırmacılara uygulama yönergelerine ve iç ve dış finansman fırsatlarına ilişkin güncel bilgiler sağlamak Proje ortaklarıyla iş ilişkiler geliştirmek ve gerektiğinde konsorsiyumlar kurmak Bütçeleme ve sözleşme gereksinimlerine ilişkin standartlar oluşturmak ve bunları sürdürmek Sözleşme teklifinin yazılmasına ve bütçenin hazırlanmasına yardımcı olmak, Üniversitenin tüm öğretim üyelerine başvuru sürecinde yardımcı olmak Anlaşmaların, sözleşmelerin hazırlanması, anlaşmazlıkların çözülmesi konularında yasal danışmanlık yardımı sağlamak ve Üniversite adına her türlü sözleşmeyi gözden geçirmek Başarılı olan tekliflerin Sözleşme Hazırlığı Aşamasında gerek duyacağı tüm formları ve bilgileri sağlamak Gerektiğinde müzakere aşamasında eşgüdüm sağlamak

38 BİYOTEKNOLOJİ ve GEN TEKNOLOJİSİ Bilim toplumlarındaki biyoteknoloji ve gen-teknolojileri alanlarındaki baş döndürücü hızdaki araştırma ve uygulamalar başta kanser, diyabet, hepatit, böbrek yetmezliği gibi yaygın ve ölümcül hastalıkların tedavisinde alternatifi olmayan ilaçlar, rekombinant ilaçlar, rekombinant asılar, DNA asıları, yapay doku ve organ üretimi, embriyonik kök hücreleri ve somatik kök hücrelerin elde edilmesi gibi çarpıcı konularda sonuç ve beklentileri kapsamaktadır. Gen çip teknolojisinin uygulanması ile genetik çesitlilikler (varyasyon, polimorfizm, mutasyon) ile fenotipik çesitlilik (hastalıklara yatkınlık, ilaçlara duyarlılık) arasındaki iliskilerin belirlenmesi gerçeklestirilmektedir.

39 BİYOTEKNOLOJİ Diğer taraftan, modern biyoteknoloji yöntemleriyle; tarım, ziraat ve hayvancılık alanlarında elde edilen transgenik ürünlerin, klasik ıslah yöntemleri ile çözülemeyen, ekonomik ve insani önemi olan bazı sorunları çözebileceği görülmektedir. Besin değerinin artırılması, uygun olmayan iklim ve toprak koşullarında bile ürün alabilme, tarımsal ilaç kullanımında azalma, verimlilikte ve raf ömründe artış sağlanabilmektedir. Bu bağlamda bilimde ileri ülkelerde, biyoteknoloji alanlarındaki belirlenen hedeflere ulaşabilmek ve ötesine geçebilmek için; yapısal ve islevsel genombilim, transkripteomiks, proteomiks ve metabolomiks, rekombinant DNA teknolojileri, hücre tedavisi ve kök hücre teknolojileri, ilaç tarama ve tasarım teknolojileri, terapötik protein üretim teknolojileri ve kontrollü salım sistemleri, biyoinformatik temel alanlarında yoğun araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütülmektedir.

40 GEN TEKNOLOJİSİ Türkiye de gen teknolojisi yatırımlarının insan sağlığı, biyolojik çeşitliliğin korunması (endemik türlerin genetik koruma altına alınması ) ve ekonomik potansiyeli yüksek olan bitki ve hayvansal kaynakların genetik ıslahı, verimliliğin artırılması alanlarından kendi hedef ve amaçlarına uygun konulara yönlendirilmesi düşünülebilir.

41 GEN TEKNOLOJİSİ Ar-Ge ye kaynak aktarımı, insan gücü yetistirme ve stratejinin izlenmesi için yol haritaları ve alanlar saptanmalıdır. Sağlık, Tarım, Ziraat, Hayvancılık, Gıda, Endüstri, Genetik Kaynaklar ve Çevre alanları hakkında durum saptaması yapan, öncelik ve hedefleri belirleyen, ürün geliştirebilen ve rekabet edebilen bir endüstri geliştirmek hedeflenmelidir. Kamu kuruluşları ile üniversite ve sanayi işbirliğini teşvik etmek, Devlet öncülüğünde ve özel sektör desteği ile biyoteknoloji alanında enstitü ve araştırma kuruluşları oluşturmak ve bunları etkin olarak işletmek önemlidir. Türkiye bitki gen kaynaklarında sahip olduğu zenginliği bitki biyoteknolojisi ile daha etkin kullanabilir hale gelmesi için önemli besin kaynağı olan kültür bitkilerinde çesitliliği artırmak ve yeni çeşitler geliştirmek zorundadır.

42 NANOTEKNOLOJİ Nanomalzemeler, metal, seramik, organik moleküler topluluk, polimerik ya da kompozit malzemeler olarak sınıflandırılabilecek malzemelerdir. Tanımlayıcı nitelikleri 1 ile 100 nm arasındaki boyutlarıdır. Nanomalzemeler, yalnızca minyatürizasyonda yeni bir aşama olarak düsünülmemelidir; tümüyle yeni bir alandır: nanodünya, atomik ve kuantum fenomenleri ile hacimsel (bulk) malzeme ölçeginin arasında yer almaktadır. Geleceğin teknolojilerinin atom, molekül ve nanoküme boyutlarında, malzemenin şeklinin kontrol edilmesi, nanoyapıların organize edilmesi, aygıtlara dönüştürülmesi, malzemenin ve yüzeylerin tasarlanması-işlenmesi üzerine insa edileceği öngörülmektedir. Bu malzemelerin kullanımıyla gelecek yıllarda farklı ürünler ve yeni pazarlar beklenmektedir. Nanoteknoloji devriminin insanlığın yakın geleceğinde yaratacağı değişiklik sadece ana hatları ile tahmin edilebilmektedir. Nanoteknolojiye hazırlıklı olmak ve bu tür konularda hem temel bilimler açısından hemde teknolojik olarak yeterli çalışmaları gerçekleştirmek gerekmektedir.

43 NANO MALZEMELER Nano-malzemeler: Nano boyut düzeylerinde (metrenin milyarda biri) atom atom malzeme tasarımı ve kazanılan yepyeni işlevsel üstün özellikleriyle bu alanda önemli sıçramalar öngörülmektedir. Polimerler, seramikler, metal ve kompozitler alanında nanomalzeme araştırmaları bütün yoğunluğu ile devam etmektedir.

44 AKILLI MALZEMELER Sentetik malzeme geliştirme süreçlerinde geliştirilen yani ve multidisipliner çalışmalarla akıllı (intelligent) malzeme kavramı ortaya çıkmıştır. Bu ayrımdaki malzemeler, normal malzeme sistemlerine göre dıştan verilen etkilere tepkiler verebilen ve uyum yeteneği olan ve performansını buna göre ayarlayan ve faydalı malzeme kullanım ömrünü uzatabilen işlevlere sahip olan malzemelerdir. Gelecekte bu ayrım kapsamında akıllı malzemelerin, aynı zamanda kendi kendini tamir edebilen, kopyalayabilen ya da imha edebilen niteliklere de (özellikle nanoteknolojinin katkısı ile) ulaşabileceği öngörülmektedir.

45 TAKLİT MALZEMELER Biyo-mimetik(taklit) malzemeler: Üzerinde uzunca bir dönem yoğun araştırmalar yapılmakta olan biyo-taklit, biyo-mimetik malzeme sistemleri, özünde doğada bulunan biyolojik canlı sistemlere benzer nitelikte özelliklerin kazanılmasını amaçlamaktadır. Son derece sert ve koruyucu özellikte olan midye kabuklarının yapısını taklit ederek tasarımlanan zırh sistemleri gibi. Bazı örümcek cinslerinin ağ yapılarının esnek ve aynı zamanda son derece dayanıklı yapılarını taklit ederek sentetik malzemenin taklit edilmesi gibi DNA yapısının taklit edilerek benzeri elektronik devre elemanları tasarımı ve daha büyük potansiyele ve kapasiteye sahip bilgi depolama sistemleri yapılması gibi

46 BİYOTEKNOLOJİ Biyolojik organizmaların, biyolojik sistemlerin veya biyolojik proseslerin üretim ve servis endüstrilerine uygulanmasıdır. Biyoteknolojik temek bilim-dallarına, biyokimya ve biyomedikal mühendislik-alanlarına dayanan çok-disiplinli arastırmalarla üretilen bulgu ve bilgiler ile, endüstriyel biyoteknoloji, medikal biyoteknoloji, bitki biyoteknolojisi, ve hayvancılık biyoteknolojisi ile ilgili sektörlerde vu uygulama alanlarında yeni ürünler ve servisler gelistirmek temel amaçtır. Bu çerçevede, biyoteknolojik temel bilim dallarındaki temel arastırmalardaki yeni buluslar ve bulusların uygulama basarısı bilim-teknoloji güdümünde yeni biyo-teknolojiler yaratılmasında önemli sıçrama noktaları olusturacaktır. Arastırmalarda ve üretilen bilgi ve bulguların uygulanmasında biyoteknolojik regülasyonlara uyularak dogal yasamın korunması, sosyal sorunları önleyerek gelisimi destekleyecektir.

47 NÜKLEER ENERJİ Dünya daki enerji üretimi incelendiği zaman, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretiminin % 2 sini ve elektrik enerjisi üretiminin ise sadece % 1 ini teskil etmektedir. Bu oranlar nükleer enerji üretimi söz konusu olduğunda % 7 ve % 17 olmaktadır. Nükleer yakıtlar (233U, 235U, 239Pu gibi), kimyasal yakıtlara (kömür, petrol gibi) göre birim kütle başına (kg) takriben 108 misli daha fazla enerji ihtiva etmektedirler. Buna paralel olarak, konvansiyonel teknolojiden nükleer teknolojiye geçiş esnasında, medeniyet ve teknoloji alanında yapılan sıçrama, yelkenli gemiden buharlı gemiye, atlı arabadan benzinli motorları kullanan arabalara ve uçaklara geçişte yaşanan tekâmülden daha büyük olmuştur. Ülkemizde, ilerideki yıllarda elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılaması için sipariş edilmesi zaman zaman gündeme getirilen nükleer santralların, elektrik üretiminin yanı sıra, ülkemizin çağdaş teknoloji alanında da önemli bir sıçrama yapmasına hizmet edecektir.

48 DOĞAL MADDE KİMYASI Doğal kaynakların kimyasal bileşimlerinin belirlenmesi ve biyolojik aktivitelerinden dolayı bu kaynakların hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların geliştirilmesinde ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde sürdürülebilir bir şekilde kullanılması amacıyla değerlendirilmesidir.

49 DOĞAL KAYNAKLAR Gelişmekte olan teknolojinin doğal ürünlerin yerini alamayacağı, ancak bu kaynakların ilaç geliştirme, tarım ve diğer sanayi alanlarında daha yararlı ve sürdürülebilir bir biçimde kullanılma imkanlarına yardımcı olacağı bir gerçektir. Biyolojik kaynakların tespiti, eko-sistemlerin in-situ korunması ve yaşayabilir türlerin doğal ortamlarda idame ettirilmesi, yatırım yapılması, yatırımlardan çevresel, ekonomik ve sosyal yarar sağlanması, ulusal strateji ve planların politikalarla bütünleştirilmesi artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanmasında, hem doğal kaynakların korumasını hem de bu kaynaklardan sürdürülebilir bir biçimde canlılar için yararlanılmasına imkan verecektir. Gen bilimleri ve biyoteknolojide yaşanan olağanüstü gelişmeler toplumların hayatını derinden etkilemekte ve geleceği bugünden şekillendirmektedir. Dünyada gen teknoloji çalışmaları, insan sağlığı (genetik hastalıkların önlenmesi ve tedavisi), bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarının iyileştirilmesi ve verimin artırılması, biyoteknolojik aşıların üretilmesi, transgenik organizmaların olusturulması ve biyolojik çeşitliliğin korunması amaçları için yürütülmektedir.

50 Hedef seçimi HTS Kimya kütüphaneleri Doğal ürünler Kombinatoriyal kimya Aday bileşikler* In vitro Çalışmalar* In vivo Çalışmalar Aday adayı Bileşik Klinik öncesi çalışmalar -Hayvan Deneyleri -Toksisite -İlaç metabolizması -Kimyasal çalışmalar -Patentler İLAÇ Etken Maddesi Araştırma ÇALIŞMALARI

51 Biyolojik Çeşitlilik ve İnsan Sağlığı Doğanın tahribi ve enfeksiyonların artması Yeni ilaçlar için kaynak Reçeteli ilaçların % 57 si Doğal kaynaklardan

52 Biyolojik Çeşitlilik- Araştırmalar Yeni türlerin tayini Fitokimyasal Çalışmalar Biyoaktif bileşiklerin tespiti Bilim dalları ile bağlantı Farmasötikler Nutrasötikler Zirai kimyasallar

53 Tanımlanmış Biyolojik Kaynaklar Bitkiler Algler Mantarlar Protozoalar Bakteriler Viruslar Böcekler

54 Biyolojik Çeşitlilik ve Ekonomik Değeri Canlılar Dekoratif GENETİK Süs bitkileri Gen ve enzimler KİMYASALLAR Farmasötikler, Zirai kimyasallar ve Kozmetikler

55 Doğal Maddeler Neden Önemlidir? Yeni ilaç geliştirmek Bilinen biyolojik aktiviteler için yeni bileşikleri tespit etmek Sentetik maddelere model oluşturmak

56 BİTKİ SEÇİMİ HTS ADAY Etnomedisin Rastgele Hedeflenmiş Bioassay-Yönlendirmeli İzolasyon Kombinatoriyal Kimya In vitro çalışmalar In vivo çalışmalar Medisinal Kimya ADAY BİLEŞİKLER KLİNİK ÖNCESİ ÇALIŞMALAR Hayvan deneyleri Toksisite İlaç metabolizması Formülasyon Patentler FAZ I KLİNİK ÇALIŞMALAR FAZ II FAZ III Farmakovijilans

57 Biyoaktif Doğal Maddeler Potansiyel kaynaklar Bitkiler ve bitki hücre kültürleri Mikroorganizmalar Halofilik Deniz Kara Termofilik

58 Biyoaktif Doğal Maddeler Yeni ekstraksiyon metotları Enzimatik ve kimyasal değişiklikler Ultra High Throughput Screening (UHTS) Sekonder metabolitlerin miktarını arttırmak üzere transjenik bitkiler Dereplikasyon (LC-NMR-MS) (1 mg)

59 Biyoaktif Bileşiklerin Tespiti Aday bitki seçimi Mekanizmaya dayalı biyotestler Biyoaktivite Yönlendirmeli İzolasyon Kimyasal yapı tayini Formülasyon Farmakolojik ve Toksikolojik değerlendirme

60 Yeni Biyoaktif Bileşikler için Bitki seçimi Rastgele Hedeflenmiş Taksonomik Kemotaksonomik Etnomedikal

61 TÜRKİYE km 2 Avrupa-Asya-Afrika arasında Üç tarafı denizlerle çevrili Ekoloji Değişik iklim koşulları Fitocoğrafya

62 Türkiye Çeşitli Odunlu Bitkiler 3700 endemic (Avrupa 2500) Kültür bitkilerinin Genetik merkezi badem, armut, yulaf, pirinç, buğday, incir, bezelye, fasülye, pamuk, soğan, sarmısak, nar, kiraz, vişne Nadir bitkiler Liquidambar orientalis, Dorystoechas hastata

63 Biyolojik Çeşitliliğin Sürdürülebilir Kullanımı İnsan sağlığı İlaçlar Bitkisel İlaçlar Nutrasötikler Kozmesötikler Fonksiyonel gıdalar Gıda Bütünleyiciler Besin kaynağı Süs bitkileri Genetik materyal Kokular Boyalar Zirai kimyasallar

64 Türkiye Zengin familya, cins ve Tür Familya Cins Tür Avrupa Türkiye Genetik merkez Achillea, Allium, Astragalus, Centaurea, Draba, Iris, Salvia, Verbascum

65 Biyolojik Çeşitliliğin Tahribi Arazi değişiklikleri Ormanların kaybı Büyük şehirlere göç Toprak erozyonu Doğal afetler Yeni ilaçların keşfi

66 Biyolojik kaynakların tespiti Eko sistemlerin in-situ korunması Yaşayabilir türlerin doğal ortamlarda idame ettirilmesi Yatırım yapılması Yatırımların çevresel, ekonomik ve sosyal yarar sağlaması Kamu eğitimi Ulusal strateji ve planların politikalarla bütünleştirilmesi gerekir.

67

68 ARAŞTIRMALARIMIZ Türkiye de Bitkiler ile ilgili yayınlar

69 ARAŞTIRMALARIMIZ Biyolojik aktivite tayinleri Tarama Bioassay-Yönlendirmeli İzolasyon Yapı-Etki ilişkileri İzolasyon ve yapı tayini Analitik çalışmalar Fitofarmasötik ve Nutrasötiklerin Standardizasyonu ve kalite kontrolleri

70 Primer Biyolojik aktivite Tarama Testleri Toksisite (Brine Shrimp) Antimikrobiyal aktivite Bitki gelişimini düzenleyici aktivite Herbisidal aktivite

71 Özel Biyolojik Aktivite Tarama Testleri Antiviral aktivite Sitotoksisite, Antitümör aktivite İmmün sistemi Uyarıcı aktivite Antimalaryal aktivite Antitüberküloz aktivite İnsektisidal aktivite

72 BİYOLOJİK AKTİVİTE Bioassay-Yönlendirmeli İzolasyon Antiplatelet aktivite (Fumaria sp.) Antikolinerjic aktivite (Fritillaria imperialis) Antihipertensif aktivite (Veratrum album) Antimalaryal aktivite (Amaryllidaceae) Antinosiseptif etki (Amaryllidaceae) Anti-enflamatuvar aktivite (Paeonia daurica) Antiasetilkolinesteraz aktivite (Amaryllidaceae)

73 Biyoaktif Bileşikler Protopine* Paeonol* Jervine Jervinone, 1-Hydroxy-5,6- dihydrojervine, O-acetyljervine Imperialine*, Ebeionone Galanthamine, Lycorine*, Crinine, 3-Epihydroxybulbispermine

74 Geofitler Soğanlı, rizomlu ve yumrulu bitki türleri İlkbahar ve sonbaharda çiçek açan Gösterişli çiçekleri olan Ekolojik toleransları fazla Vejetatif yolla üretilmeleri kolay olan, bahçe ve çevre süslemelerinde kullanılan Tıbbi ve besleyici öneme sahip (Fritillaria, Colchicum, Allium, Tulipa, Veratrum, Galanthus, Leucojum, Narcissus, Pancratium, Crocus, Anemone, Eranthis, Paeonia, Cyclamen, Corydalis)

75 Galanthus woronowii L.

76 Narcissus tazetta ssp. tazetta L.

77 Değiştirilmi tirilmiş EllmanMetodu Metodu(In vitro, spektrofotometrik,, 412 nm) O + + (CH3)3-N-CH2-CH2-S-C-CH3 (Asetilkolin) Asetilkolinesteraz (CH3)3-N-CH2-CH2-SH+ CH3-C COO - COO - O 2 N NO 2 (Tiyokolin) O OH COO - O 2 N + S - (Renkli anyon) S S (DTNB) + (CH3)3-N-CH2-CH2-S-S COO - NO 2

78 BAZI AMARYLLIDACEAE BİTKİLERİNİN N TARANMASI Türler Kodu İnhibisyon (%) (1 mg/ml) Galanthus elwesii GE 73.18± G. woronowii GI 75.56± Narcissus tazetta subsp. NT 46.62±0.77 tazetta Leucojum aestivum LA 34.39±0.72 Pancratium maritimum PM 30.42±0.85 p>0.05: -, p<0.05: +, p<0.01: ++, p<0.001: +++ (Standart: Galanthamine (1 mg/ml)

79 Galanthus ikariae L. Biyoaktivite Yönlendirmeli İzolasyon Galanthus woronowii Kuru materyal (Soğan) (GI) 1. Etanol ile perkolasyon 2. Vakumda yoğunlaştırma 3. % 5 HCl (ph=3) ile asitlendirme 4. Süzme Bakiye Sulu-asitli faz 1. % 25 NH4OH (ph=8) 2. CHCl 3 3. Na 2 SO 4 4. Vakumda yoğunlaştırma G-1 (Beyaz toz) G. woronowii-alkaloit ekstresi (GI-AE, 1.13 g, % 0.56)

80 Galanthus woronowii den Aktif Bileşiklerin iklerin İzolasyonu GI-AE 1.Kolon Kromatografisi ( 1 g) Elüsyon CHCl 3 : MeOH (98:2,95:5,90:10,85:15) 2. İTK ile kontrol Fr ( mg) (-) Fr ( mg) (-) (+) Prep. İTK (CHCl3:MeOH/ 9:1) Fr ( mg) G-2 G-3 Fr ( mg) (+) (+) Kristallendirme CHCl3 G-5 G-4 Fr CHCl3:MeOH (1:1) G-6 ( mg)

81 Galanthus woronowii LYCORINE IC M

82 Galanthus woronowii (G-4) Galanthamine (G-4) OH O N CH 3 IC M CH 3 O

83 Galanthus woronowii 2-Demethoxymontanine (G-6) H O H O H O H N

84 Tıbbi bitki Bitkisel drog (bitkisel ilaç hammaddesi) Bitkisel preparatlar Tıbbi bitkisel ürünler

85 TEŞEKKÜRLERİMLE

http://w3.gazi.edu.tr/web/bilgesen Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı, 29 Ağustos-09 Eylül 2007, Çanakkale.

http://w3.gazi.edu.tr/web/bilgesen Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı, 29 Ağustos-09 Eylül 2007, Çanakkale. İla laç Etken Maddesi Araştırmalar rmaları ve Patent Bilge ŞENER Gazi Üniversit niversitesi esi Eczacılık Fakültesi Farma armakogno ognozi Anabilim Dalı Ankara bilgesen@gazi.edu. @gazi.edu.tr bilge.sener

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİYOTEKNOLOJİ

ENDÜSTRİYEL BİYOTEKNOLOJİ ENDÜSTRİYEL BİYOTEKNOLOJİ Prof. Fazilet VARDAR SUKAN EBİLTEM 3 Nisan 2013, Ankara Tanımlar Biyoteknoloji Biyoekonomi Giriş Endüstriyel Biyoteknoloji sınırları, ürünlerin niteliği ve hangi sektöre hizmet

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi BİLGİLENDİRME VE PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ TOPLANTISI 13 Eylül 2018 Trabzon Hoş Geldiniz! Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl

Detaylı

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ KAMU-ÜNİVERSİTE -SANAYİ İŞBİRLİĞİ KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI A.Ş. AR-GE MERKEZİ SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2.

Detaylı

KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM

KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM Yüz ölçümü olarak Türkiye nin en büyük ili olan Konya, doğal ve tarihi güzellikleri, ekonomik ve sosyo-kültürel yapısı tarihten gelen köklü geçmişi ile büyümesini sağlıklı bir şekilde

Detaylı

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma ve İnovasyon: Gelişmeler, EğilimlerE TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara İÇERİK Kavramlar:Sürdürülebilir Kalkınma ve Eko-İnovasyon Çevre Konusunda Gelişmeler AB

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ İlk defa, 1919 yılında, Karl Ereky tarafından kullanılan Biyoteknoloji teriminin o zamanki tanımı, anlamı ve kapsamı, günümüze kadar

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi http://lifesci.boun.edu.tr Rana Sanyal rana.sanyal@boun.edu.tr Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri

Detaylı

Gıda Mühendisliğine Giriş. Ders-2

Gıda Mühendisliğine Giriş. Ders-2 Gıda Mühendisliğine Giriş Ders-2 Gıda mühendisi nedir? Gıda mühendisliği eğitimi Gıda mühendislerinin çalışma alanları Gıda mühendisliği nedir? Fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerin, gıdaların işlenmesinde,

Detaylı

İlaçta Ar Ge Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinin Önemi. Prof. Dr. Sedef Kır Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

İlaçta Ar Ge Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinin Önemi. Prof. Dr. Sedef Kır Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi İlaçta Ar Ge Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinin Önemi Prof. Dr. Sedef Kır Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Misyonumuz Evrensel bilim ve teknolojiyi

Detaylı

Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum. Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015

Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum. Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015 Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015 14 Şubat 2015 Tıp Sağlık Konseyi Toplantısı Yüksek Öğretim

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. İhsan ÇALIŞ, icalis@neu.edu.tr ECZACILIK FAKÜLTESİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ EFG 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EFG 601 Farmakognozi Semineri Z 0 2 0 EFG 602 Doğal Bileşik

Detaylı

X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal) 1-Lisans düzeyi yeterliliklerine

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ Selin ŞEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ II. TARIMSAL AR-GE PROJELERİ DESTEK SÜRESİ VE TUTARI III. DESTEKLENEN

Detaylı

Kimya, atomları, element ya da bileşik haldeki maddelerin yapısını, bileşimini ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır.

Kimya, atomları, element ya da bileşik haldeki maddelerin yapısını, bileşimini ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. KİMYA ARAŞTIRMALARI, TEKNOLOJİYE AKTARIMI ve ÖNCELİKLERİMİZ Prof. Dr. Nurettin YAYLI Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya nedir? KİM--YA???? Kimya, atomları, element ya da bileşik haldeki maddelerin yapısını,

Detaylı

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doç. Dr. Ömer KOZ HO Bursa Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü HO BTÜ, 2014-2015 Güz Yarıyılı Seminerleri «Perşembe Seminerleri» 20 Kasım 2014 Bursa Başlıklar:

Detaylı

Biyomühendislik nedir?

Biyomühendislik nedir? Biyomühendislik nedir? Doç.Dr. Semra HASANÇEBİ Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Biyomühendisliğin tanımı Biyomühendislik = Biological engineering, Biotechnological

Detaylı

Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi

Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi Bilgi toplumunda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yarattığı hız ve etkileşim ağı içinde, rekabet ve kalite anlayışının değiştiği bir kültür

Detaylı

YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR

YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gümüşhane

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

TÜBİTAK-TEYDEB Açısından İlaç Ar-Ge Destekleri

TÜBİTAK-TEYDEB Açısından İlaç Ar-Ge Destekleri TÜBİTAK-TEYDEB Açısından İlaç Ar-Ge Destekleri Sema BALABANLI TÜBİTAK- TEYDEB Biyoteknoloji, Tarım, Çevre ve Gıda Teknolojileri Grubu (BİYOTEG) Yürütme Komitesi Sekreteri 3 Mayıs 2013 - İstanbul Sunum

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların genlerine

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) BİRİNCİ YIL 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) Dersin kodu Dersin Adı T P K AKTS 2100001012017 Eczacılık Tarihi 1 0 1

Detaylı

Vizyon: Verimli sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasında ve nitelikli ara eleman yetiştirilmesinde daha etkin ve öncü olmaktır.

Vizyon: Verimli sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasında ve nitelikli ara eleman yetiştirilmesinde daha etkin ve öncü olmaktır. 2012-2013 Yeni Misyon ve Vizyon Sulama Teknolojisi Misyon: Tatlı su kaynaklarının en uygun şekilde kullanılmasına yönelik sulama sistem ve yöntemlerinin seçilmesini ve uygulamasını sağlamak için gereksinim

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) BİRİNCİ YIL 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) 2100001012017 Eczacılık Tarihi 1 0 2 2100001032017 Eczacılığa Giriş 1 0

Detaylı

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinin Araştırma ve Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkılarının Değerlendirilmesi Paneli

Detaylı

Stratejik Plan 2015-2019

Stratejik Plan 2015-2019 Stratejik Plan 2015-2019 Bu Stratejik Plan önümüzdeki beş yıl Bezmiâlem in gelmesini umut ettiğimiz yeri ve buraya nasıl geleceğimizi anlatan bir Vizyon Belgesidir. 01.01.2015 Rektör Sunuşu Sevgili Bezmiâlem

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ NDE AR-GE Süfyan EMİROĞLU Genel Müdür Sanayi Genel Müdürlüğü İlaç Temel Araştırma Merkezi (İTAM) Projesi Açılış Toplantısı, İstanbul 11 Nisan 2013 AR-GE ve İNOVASYON YENİ VEYA İYİLEŞTİRİLMİŞ

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür Sağlık Sektörü Ulusal Ekonomimiz Açısından Kritik Sağlık Harcaması/GSYİH 2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür 10 % 9 8 7 6 5,4 5,3 5,4 5,4 5,8 6,0 6,1 6,1 5,6 5,3 5,4 5 4

Detaylı

Üniversite-Sanayi İşbirliği. Süleyman Alata Devlet Planlama Teşkilatı alata@dpt.gov.tr

Üniversite-Sanayi İşbirliği. Süleyman Alata Devlet Planlama Teşkilatı alata@dpt.gov.tr Üniversite-Sanayi İşbirliği Süleyman Alata Devlet Planlama Teşkilatı alata@dpt.gov.tr Bilim-Teknoloji Politikaları ve Ar-Ge Destekleri Bilim-Teknoloji Politikaları Politika Uygulamaları Üniversite Sanayi

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies(CEPS) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği ne Üyelik

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2016 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2016 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI

İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI İLAÇTA AR-GE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKIŞI DR. MUSTAFA KURUCA SGK BAŞKAN YARD. EKİM 2014 1 o o o o AR-GE NEDİR? AR-GE DEN BEKLENENLER NELERDİR? İLAÇ AR-GE SİNDE NEREDEYİZ? -SGKİLAÇ HARCAMALARI -GERİ ÖDEME

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

2018 MÜFREDATI ECZACILIK FAKÜLTESİ / ECZACILIK EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. PSDS PSKM

2018 MÜFREDATI ECZACILIK FAKÜLTESİ / ECZACILIK EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. PSDS PSKM 2018 MÜFREDATI ECZACILIK FAKÜLTESİ / ECZACILIK EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ ANA 101 ANATOMİ 2018 3 0 4 4 Z ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2018 2 0 2 2 Z BIY 101 TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ 1 Genetik mühendisliği canlıların kalıtsal özelliklerinin değiştirilerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim dalıdır. Genetik mühendisleri

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI 02.04.2015 1 OFFSET E İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 663 sayılı KHK nın 13. ve 50. maddeleri, 6518 sayılı Kanunun 45. ve 52. Maddelerine istinaden Bilim, Sanayi

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

Tohumculuk Sektöründe Üniversite-Kamu-Özel Sektör İşbirliği

Tohumculuk Sektöründe Üniversite-Kamu-Özel Sektör İşbirliği Tohumculuk Sektöründe Üniversite-Kamu-Özel Sektör İşbirliği Prof.Dr. Mehmet Emin Çalışkan Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü caliskanme@nigde.edu.tr

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies (guldem.okem@ceps.eu) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

MALZEME TEKNOLOJİLERİ - ZAAFLAR

MALZEME TEKNOLOJİLERİ - ZAAFLAR MALZEME TEKNOLOJİLERİ - ZAAFLAR Kompozit/Plastik Makine Malzeme Ön Rapor EK 2i ÖNCELİKLİ ALANLARDA TÜRKİYE NİN GEREKSİNİMLERİ 2023 PERSPEKTİFİ 1. AR-GE kültürü 2. Eğitim / bilgi veri tabanı 3. Maddi kaynak

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU 1. Genel Bilgiler a) Misyon Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilim ve teknolojiden yararlanan, evrensel ve toplumsal değerlere

Detaylı

Modern Bitki Biyoteknolojisi

Modern Bitki Biyoteknolojisi Modern Bitki Biyoteknolojisi Ali TETİK Eylül, 2001 AJANDA: Biyoteknoloji Nedir? Biyoteknolojinin Genel Kullanım Alanları Bitki Islahında Biyoteknoloji ve Gen Tekniği Biyoteknoloji ile Yeni Bitkilerin elde

Detaylı

TÜRKİYE DE SANAYİ POLİTİKALARI 17 Kasım 2017

TÜRKİYE DE SANAYİ POLİTİKALARI 17 Kasım 2017 TÜRKİYE DE SANAYİ POLİTİKALARI 17 Kasım 2017 Vizyon Girişimciliğe, yenilikçiliğe, bilimsel gelişmeye ve yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı, bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapısıyla dünyanın

Detaylı

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DOĞAL ÜRÜNLER ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ DÜAGEM YÖNETMELİĞİ

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DOĞAL ÜRÜNLER ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ DÜAGEM YÖNETMELİĞİ ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DOĞAL ÜRÜNLER ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ DÜAGEM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Altınbaş Üniversitesi Doğal

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2015 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2015 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 1 Adana Gelecek Stratejisi Konferansı Çalışmanın amacı: Adana ilinin ekonomik, ticari ve sosyal gelişmelerinde

Detaylı

Bursa Teknik Üniversitesi. Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi. Başvuru Dosyası

Bursa Teknik Üniversitesi. Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi. Başvuru Dosyası Bursa Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Başvuru Dosyası 1. Kurulması önerilen Merkezle ilgili üniversitede faaliyet gösteren bölümler ve bu bölümlerde uygulanmakta olan lisans

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI. Doç. Dr. Arzu ÜNAL

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI. Doç. Dr. Arzu ÜNAL DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI Doç. Dr. Arzu ÜNAL Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü BİYOTEKNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ SUNU TEMATİK İÇERİĞİ : Biyoteknoloji Tanımı

Detaylı

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dersleri ve İçerikleri

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dersleri ve İçerikleri Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi leri ve İçerikleri 1 ATA121 1. YARIYIL 2. YARIYIL Adı T U Kredi ECTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 0 2 0 1 ATA122 Adı T U Kredi ECTS Atatürk İlkeleri ve

Detaylı

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK MÜHENDİSLİĞİ KİMYA MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr FEN - EDEBİYAT FAKÜLTESİ Matematik Mühendisliği, Fizik Mühendisliği,

Detaylı

Sunum İçeriği TÜBİTAK

Sunum İçeriği TÜBİTAK Sunum İçeriği 2 TEYDEB KURULUŞ AMACI Teknoloji veyenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA ...201 CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ... ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIĞI NA Cumhuriyet Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi çerçevesinde yapılması öngörülen, yürütücüsü olduğum... başlıklı ve detayları aşağıda

Detaylı

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi,

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi, Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi, İçerik Genel Bakış Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Türk Patent Enstitüsü ve Görevleri Eskiden hammadde kaynaklarına ve sermaye birikimine sahip olan ülkeler güç ve kontrol

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

ZİRAAT MÜHENDİSİ (TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ)

ZİRAAT MÜHENDİSİ (TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ) TANIM Tarımsal Biyoteknoloji, bitki, hayvan ve mikrobiyal organizmaların genleri, hücreleri, proteinleri, kültürleri ve dokuları üzerinde çalışarak, tarımsal üretimi, kaliteyi, verimi arttırmayı amaçlayan

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2014 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2014 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular. Atilla Hakan ÖZDEMİR

İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular. Atilla Hakan ÖZDEMİR İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular Atilla Hakan ÖZDEMİR PhD, MBA, PMP Biyoteknoloji Sektörel İnovasyon Sistemi Semineri 3 Nisan 2013, Ankara İrlanda Göstergeler 2005 2012 Nüfus

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Brezilya: Ülkeler arası gelir grubu sınıflandırmasına göre yüksek orta gelir grubunda yer almaktadır. 1960 ve 1970 lerdeki korumacı

Detaylı

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara SUNU İÇERİĞİ GİRİŞ I-AR-GE II-DESTEK KAYNAKLARI III-SAĞLIKTA AR-GE IV-ÖRNEK V-HEDEF SONUÇ

Detaylı

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5)

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) 1 Çalışmanın organizasyonu 2 Çalışmanın organizasyonu 3 Ön çalışmaların yapılması 4 Ön çalışmaların yapılması 5 Ön çalışmaların yapılması 6 Çalışma ile

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ... Semih ERDEN EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini Türkiye için tamamen özgün bir yapısı

Detaylı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji

Detaylı

Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO

Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO Doğal Ürünler! Bu ürünler tamamen doğal koşullarda üretilen ürünlerdir. Kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanmadan, doğal tohumlarla üretilirler. Organik Ürünler!

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI

TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI Dr. Hakkı GÜRSÖZ Kurum Başkanı - TİTCK İlaç Tıbbi Cihaz TİTCK Kozmetik Satış Değeri Milyar (TL) Satış Hacmi Milyar (Kutu) Türkiye İlaç Pazarı 20 2,5 18 16 14 12 1,28 1,36

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI. Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB

TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI. Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB ب TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB Neden Ar-Ge Farklı problemler Farklı çözümler gerektirir Başarının anahtarı ise Çok disiplinli çalışmaktır Ar-Ge Nedir? Yeni bilgi ve bulgular

Detaylı

FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ ANABİLİM DALI * Farmasötik Nanoteknoloji Programı

FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ ANABİLİM DALI * Farmasötik Nanoteknoloji Programı FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ ANABİLİM DALI * Farmasötik Nanoteknoloji Programı Programa Kabul Koşulları: Yüksek Lisans: Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Kimya Bölümü, Eczacılık Fakültesi mezunları, Mühendislik

Detaylı

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü 28 Aralık 2009 DENİZLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KÜRESEL REKABETİN YOLU AR-GE Bilgi toplumunun yolu özel sektörün

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara 2 TEYDEB -Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının

Detaylı

BOLOGNA BİLGİ PAKETİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

BOLOGNA BİLGİ PAKETİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI a. Program Hakkında Genel Bilgi BOLOGNA BİLGİ PAKETİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Kimya Mühendisliği Bölümü'nün lisansüstü programları 1967

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi - Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim Ar-Ge Proje

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı; Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinin yönetimi ve

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı Teknokent Nedir? Teknokentler, üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme

Detaylı

1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI

1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI Serüveni 1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYA ALT BİLİM DALLARI ORGANİK KİMYA: Karbon kimyasıda denir.h,o,n,p,s elementlerinin

Detaylı

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY «Arayüz yapılarının kullanıcı odaklı yaklaşımlarla ihtiyaca yönelik hizmetler verebilmesi için kapasitelerinin ve yetkinliklerinin arttırılması» Proje Ekibi Yürütücü: Marmara

Detaylı

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK MÜHENDİSLİĞİ KİMYA MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr FEN - EDEBİYAT FAKÜLTESİ Fakültemiz, kurulduğu günden bugüne

Detaylı

Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı

Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı Michael Lally, Ticaret Müsteşarı Berrin Ertürk, Ticaret Ataşe Yardımcısı Nisan 2014 U.S. Commercial Service Ankara, Turkey Amerikan Ticaret Müsteşarlığı Misyonu

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 1 TARİHÇE Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Türkiye' de Tarım Makinaları alanında

Detaylı

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi) Tanıtımı Dr. Olcay Özçakır 16.12.2014 HT-TTM: Yapılanma Kuruluş : 2008 Temmuz (Hacettepe Teknokent A.Ş. nin bir alt birimi) Şirketleşme (A.Ş.) :

Detaylı

2016 MÜFREDATI ECZACILIK FAKÜLTESİ / ECZACILIK EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. PSDS PSKM

2016 MÜFREDATI ECZACILIK FAKÜLTESİ / ECZACILIK EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. PSDS PSKM 2016 MÜFREDATI ECZACILIK FAKÜLTESİ / ECZACILIK EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ ANA 101 ANATOMİ 2016 3 0 4 4 Z ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2016 2 0 2 2 Z BIY 101 TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 20 Şubat 2017 Resmi Gazete Sayısı: 29985 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MADDE

Detaylı

DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ

DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ DÜNYA YI ARAŞTIRMAYA HOŞGELDİNİZ Jeoloji Mühendisliği programının amacı, bu alanda ülkemizin ihtiyaç duyduğu problemlere çözüm konusunda bilimsel ve teknolojik donanımını uygulamayla birleştirebilen, çevreye

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı