TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ YETERLİK KURULU (TARD-YEK) YÖNERGESİ TASLAK ÇALIŞMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ YETERLİK KURULU (TARD-YEK) YÖNERGESİ TASLAK ÇALIŞMASI"

Transkript

1 TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ YETERLİK KURULU (TARD-YEK) YÖNERGESİ TASLAK ÇALIŞMASI BİRİNCİ BÖLÜM: Genel Esaslar İKİNCİ BÖLÜM: Kurullar ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Yeterlik Sınavları DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Son Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM GENEL ESASLAR Tanım 1. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Yeterlik Kurulu (TARD-YEK), Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği) TARD nin ulusal yeterlik çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla Merkez Yönetim Kurulu tarafından,dernek tüzüğüne dayalı olarak ve 29. Ekim.2001 tarihinde yapılan TARD Genel Kurulu nun onayı ilekurulmuş bir iç kurul olup kendi iç yönergesi doğrultusunda çalışır. TARD-YEK, TARD ile eşgüdüm içerisinde, ancak bilimsel yönden özerk çalışan; uzmanlık eğitimi programının geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi için standartlar belirleyen, yeterlik sınavları aracılığıyla yeterlik belgelendirmesi yapan; uzmanlık eğitimi veren birimler için rehber bilgiler ve standartlar oluşturan; eğitim birimlerini başvuru esasına göre ziyaret ederek değerlendiren, eksikleri belirleyen, giderilmesi için öneriler geliştiren ve eğitim birimlerinin akreditasyonunu (denkliğini, eş yetkilendirmesini) sağlayan bir kuruluştur. Bu kurulun çalışma ilkeleri; uluslararası düzeyde Avrupa Birliği'nin konuyla ilgili organları olan "Avrupa Tıp Uzmanları Birliği/Avrupa Anestezi Yeterlik Kurulu European Union of MedicalSpecialist/ European Board of Anaesthesiology (UEMS/EBA) düzenlemeleri, ulusal düzeyde ise Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği, Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) ve Ulusal Yeterlik Kurulu (UYEK) Yönergeleri ile uyumluluğu esas alır. AMAÇLAR 2.TARD-YEK in amaçları şunlardır: 2.1.TARD Yönetim Kurulu'nun ilke ve çalışmaları doğrultusunda, Türkiye'de Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitiminin ulusal standartlarını oluşturmak ve geliştirmek, aynı zamanda uzmanlık eğitimindeki yeterliğin ve eğitim birimlerinin akreditasyonunun temel ilkelerini oluşturmak, uzmanlık eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi ve eğitim veren kurumlar arasında Anesteziyoloji, Yoğun Bakım (Reanimasyon) ve Algoloji dallarında standardizasyonun sağlanması gibi konularda projeler üretmek, araştırma ve çalışmalar yapmak, özendirici girişimlerde bulunmak Uzmanlık eğitimi süresince işlenmesi gereken kuramsal ve uygulamalı eğitim programının (kuramsal eğitim için çekirdek eğitim müfredatı ve uygulamalı eğitim için en az yapılması gerekenler) hazırlanmasını sağlamak.

2 2.3. Uzmanlık öğrencisinin eğitim süresince öğrenmesini sağlamak, izlemek ve değerlendirmek için "asistan karnesi" gibi eğitsel araçların oluşturulmasını sağlamak Uzmanlık eğitimi veren kurumlarda hizmetin hacmi ve çeşitliliği, eğitici ve tıbbi personelin sayı ve yetkinliği, alt yapının (sağlık hizmeti ve eğitim açılarından) yeterliliği, sağlık hizmeti sunumunun iyi düzenlenmiş ve sistematik olması, eğitim ortamının uygunluğu, tatmin edici bir kuramsal ve uygulamalı eğitim programının oluşturulması, araştırma olanakları konularında rehber bilgiler ve standartlar oluşturmak, eğitim birimlerini gönüllülük temelinde ziyaret etmek ve yukarıda sözü edilen ölçütler açısından akreditasyonunu gerçekleştirmek Uzman hekimlerin mesleki bilgi ve uygulamalar açısından yeterliklerini sınamak. 2.6.Yeterlik Sertifikasyonu ile ilgili kurulları oluşturmak, sınavların organizasyonu ve yapılması için ön ve ileri çalışmaları yapmak, sınavları düzenlemek ve yapılan sınavları kazanan Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının TARDve TARD YEK adına Sertifikasyonunu sağlamak,yeterlik Belgesi vermek Eğiticilerin ve uzmanlık öğrencilerinin Sürekli Mesleksel Gelişim programlarına katılımını özendirmek, izlemek ve yeniden belgelendirme çalışmaları yapmak Ulusal "yeterlik belgelendirmesi" ve "denklik" standartlarının uluslararası düzeyde uygunluğunu sağlamak. Yeterlik Sertifikasyonunun, öncelikle Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (EuropeanUnion of MedicalSpecialists-UEMS) ve Avrupa Anesteziyoloji Derneği (EuropeanSociety of Anaesthesiology-ESA) nın hazırladığı Avrupa Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Diploması (European Diploma of AnaesthesiologyandIntensiveCare-EDAIC) na nitelik olarak paralellik göstermesini sağlamak ve daha sonra eşdeğer olarak işlem görebilmesi için çalışmaları sürdürmek. ÇALIŞMA İLKELERİ Adres 3.1. Dernek tüzüğüne uygun olarak kurulan ve bilimsel olarak özerk olan bir çalışma organıdır TARD YEK Kurullarının temel çalışma alanları, tamamen gönüllülük temelinde, ve başvuru esasına dayalı olarakuzmanların yeterlik belgelendirilmesi / yeniden belgelendirilmesi ve eğitim kurumlarının/ birimlerinin/ uzmanlık eğitimi programlarının denkliğinin / akreditasyonunun sağlanmasıdır. 3.3.TARD YEK Kurullarının tüm çalışmalarında kamu yararını gözetir ve t oplum sağlığının geliştirilmesini ve iyileştirilmesini hedefler TARD YEKKurullarının tüm çalışmalarında (belgelendirme ve akreditasyon) standartların ve süreçlerin açıklık, eşitlik ve adalet ilkelerine dayanmasını sağlar.

3 4.TARD-YEK, merkez olarak TARD'ın aşağıda adresi, telefon ve faks numaraları yazılı bürosunu kullanır. Adres : Gümüşsuyu, İnönü Cad. No. 7/4 Taksim/İSTANBUL Tel : Faks : Bütçe ve Finansmanı 5. TARD-YEK çalışmalarının finansmanı TARD tarafından aşağıdaki koşullar doğrultusunda karşılanır TARD-YEK in, TARD a sağladığı gelir ve dernek bütçesinden yaptığı giderlerin kayıtlı ve resmi muhasebe işlemleri, TARD-YEK veznedarı tarafından TARD muhasebe birimine bildirilir. Bu muhasebe işlemlerinin mali yönden sorumluluğu TARD a aittir TARD-YEK, maddi destek isteğinde bulunacağı yıl için tahmini bütçe hazırlar ve içinde bulunduğu yılın mali bilançosu ile birlikte, o yılın ilk ayı içinde TARD a başvurur. Bütçede yer almayan ve yıl içinde ek harcama gerektiren durumlarda, TARD-YEK in ek bütçe talep etme yolu açıktır. Talep edilen ek bütçe, TARD Yönetim Kurulunda görüşülüp onaylandıktan sonra yürürlüğe girer TARD-YEK, mali kaynak yaratmak amacıyla, TARD adına ve bu derneğin makbuzlarını kullanarak faaliyet gösterebilir. Bu gelirlerin tamamı TARD a aittir. Yönergede Değişiklik Yapma Yöntemi 6.TARD-YEK yönergesinde yapılacak değişiklikler, TARD Yönetim Kurulu, TARD- YEK Yürütme Kurulu veya TARD-YEK Genel Kurul ununüyesi 23 kişinin önerisi üzerine, TARD-YEK Genel Kurulunda tartışma ve oy çokluğu prensibine göre yapılan oylama ile gerçekleştirilir. Yasal gelişmelerin zorunlu kıldığı değişikliklere öncelik verilir.yönergede yapılan değişiklikler TARD Tüzüğü ne aykırı hükümler içeremez İKİNCİ BÖLÜM KURULLAR TARD-YETERLİK GENEL KURULU 7.TARD-YEK Genel Kurul u TARD ıntard-yek Yeterlik Belgesi ne sahip üyelerinden oluşur. 7.1 TARD YEK Genel Kurul u en az iki yılda bir defa toplanır. Toplantı çağrısı TARD YEK Yürütme Kurulu kararı ile TARD YEK Başkanı tarafından yapılır ve TARD Yönetim Kurulu Başkanlığına bilgi verilir. Genel Kurul duyurusu toplantıdan en az 30 gün önce üyelere gündem ile birlikte TARD nin iletişim organları aracılığı ile duyurulur. Genel Kurul un Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi sırasında yapılması öncelikli olarak planlanır. Genel Kurul TARD YEK Başkanı tarafından açılır ve Genel Kurul üyelerinin TARD Başkanı ve TARD YEK Yürütme Kurulu üyelerinin dışından seçeceği 1 Divan Başkanı ve iki sekreter üye tarafından yönetilir.

4 7.2. TARD - YEK Genel Kurulu toplantılarında salt çoğunluk aranmaz. Yeterlik Yürütme Kurulu asıl üye sayısının en az iki katı üyenin katılımı, Genel Kurul un toplanması için yeterlidir Genel Kurul un görevleri: TARD YEK Yürütme Kurulu faaliyet raporu ve denetleme Kurulu raporu sunularak görüşülür ve Genel Kurul un onayına sunulur Yürütme Kurulu nun varsa önerilerini görüşür, gereğinde yeni çalışma grubu komisyon oluşturulmasına karar verir Aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde TARD YEK Yürütme Kurulu na yeni üye seçimlerini yapar Yönergeye ilişkin değişiklik önerilerini görüşerek karara bağlar. Yönerge değişiklik teklifinin yapılma usulü yukarıda (Madde 6) bildirilmiştir TARD-YEK, Yürütme Kurulu gerektiğinde, TARD Yönetim Kurulu nun görüşünü de alarak TARD- Yeterlik Genel Kurul unu madde 7.2 de belirtilen usul ile olağanüstü toplantıya çağırabilir. TARD YEK YÜRÜTME KURULU (TARD YEK) 8.1. TARD-YEK Yürütme Kurulu,TARD-YEK Genel Kurulu tarafından seçilmiş 10 asıl, 6 yedek üyeden oluşur. TARD başkanı veya TARD Yönetim Kurulu üyeleri arasından TARD Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen bir kişi TARD YEK Yürütme Kurulu nun doğal üyesidir. Bu üye TARD Yönetim Kurulu ve TARD YEK Yürütme Kurulu ilişkilerinde eşgüdümden sorumludur.tard Yönetim Kurulunda görevli olanlar TARD-YEK Yürütme Kurulu nda asil ya da yedek üye olarak görev alamazlar.tard Yönetim Kurulu na seçilen TARD-YEK Yürütme Kurulu üyelerininde görevleri kendiliğinden sona erer TARD-YEK Yürütme Kurulu üyeleri TARD-YEK Genel Kurulu tarafından gizli oy ve açık tasnifle seçilir. Görev süresi 4(dört)yıldır. İki dönem ard arda görev alamazlar 8.3. TARD-YEK Yürütme Kurulu seçimleri iki yılda bir TARD YEK Genel Kurulu sırasında yapılır. Her dönem seçimlerde, Yürütme Kurulu na 5 asil ve 3 yedek üye seçilir. Böylece her iki yılda bir Yürütme Kurulu üyelerinin yarısının değişimi sağlanarak TARD-YEK çalışmalarının sürekliliği korunur. TARD YEK Yürütme Kurulu na Aday olma esasları; TARD YEK Genel Kurulu üyeleri arasından Üniversitelerin Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalında aktif eğitici görevini kesintisiz en az 5 yıldır Profesör veya Doçent olarak ve Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde aktif eğitici görevini kesintisiz en az 5 yıldır eğitim görevlisiolarak sürdürmekte olan kişilerden seçilir Genel kurulda, koşulları sağlayan üyeler kendileri aday olabilecekleri gibi, genel kurul üyeleri tarafından da aday gösterilebilirler. Seçimlerde adayların salonda bulunmaları zorunludur ve adaylar da oy kullanabilirler.

5 8.4. TARD - YEK Yürütme Kurulu, seçimin yapıldığı ilk gün toplanarak 10 seçilmiş üye arasından başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter ve veznedar arasından varsa görev süreleri dolması nedeni ile boşalmış olanların yerine yenisini seçer. 8.5.TARD YEK Genel Kurulu nda vekalet ile oy kullanılmaz. 8.6 TARD YEK Yürütme Kurulu nun görevleri Seçilmiş üyelerle birlikte TARD Başkanı veya TARD Yönetim Kurulunu temsil eden üye ile oluşan 11 kişilikyürütme Kurulu,TARD Yönetim Kurulu ile eşgüdüm içerisinde çalışır Yürütme Kurulu yılda en az 4 kere toplanır Yürütme Kurulu Başkanı, kurulun sözcüsü olup, kurul üyelerinin görüşlerini de alarak toplantılarda gündemi belirler ve toplantıları yönetir Yürütme Kurulu toplantılarında alınan kararlar, genel sekreter tarafından yazılı hale getirilir ve oturuma katılan üyeler tarafından imzalanır. Oy çokluğu ile alınan kararlara ret oyu veren veya çekincesi olan üyeler gerekçelerini yazarak imzalarlar.yürütme Kurulu nda vekalet ile oy kullanılmaz Aşağıda tanımlanmış olan alt kurullar için seçmesi gereken üyelikleri, ilgili kurulların oluşturulmasına ilişkin maddelerde belirtilen usullere göre seçer TTB-UDEK-UYEK Genel Kurulunda Yeterlik Kurulunu temsil etmek üzere Yürütme Kurulu Başkanı ve bir temsilcisini görevlendirir Yeterlik Kurulları ve Komisyonlarının çalışmalarını sağlar, izler ve işlevlerini düzenler TARD - YEK Genel Kurul tarihini, gündemini belirler genel kurulu toplar ve çalışma raporunu sunar Yeterlik kurul ve komisyonlarının öneri ve raporlarını değerlendirir ve karar alır Uzmanlık dalı ile ilgili eğitim ve uzmanlık alanı konusunda üst kurumlarca talep edilen bilgileri hazırlar, karar alır ve TARD Yönetim Kurulu na sunar Yeterlik ve akreditasyon ile ilgili ileriye yönelik çalışmalar yapar ve yapılanmayı sağlar Yeterlik sınav tarihlerini, giriş aidatını belirler ve duyurur Yeterlik sınavına girmek üzere başvuran adayların başvurularını sınav komisyonu ile beraber değerlendirir ve uygun olanların sınava alınmasını sağlar, sınav listelerini onaylar Yeterlik sınav sonuçlarını duyurur ve belgeleri onaylar Aşağıda tanımlanmış olan Denklik Kurulunun raporlarını temel alarak gönüllü eğitim kurumlarının/birimlerinin akreditasyonunu gerçekleştirir, belirlenen standartlara ulaşamamış olan gönüllü eğitim

6 kurumları/birimleri için öneriler getirir, gelişmelerini takip eder ve bu konuda TARD Yönetim Kuruluna ve TTB-UDEK-UYEK'e bilgi verir Genel Kurul sonrası seçilen Kurul ve Komisyon üyelerinin iletişim bilgilerini TTB-UDEK-UYEK'e bildirir Yılda en az 1 defa sınav tarihlerini ve varsa kurum ziyaret programlarını TTB-UDEK-UYEK'e bildirir Türk Anesteziyoloji ve Renimasyon uzmanlarını TTB-UDEK- UYEK ve ilgili diğer kurumlarda temsil eder Faaliyetlerinden TARD YEK Genel Kurulu na karşı sorumludur. Yürütme Kurulu Üyeliğinin Sonlanması Yürütme Kurulu üyeleri TARD YEK Başkanlığına yazılı beyan ile görevlerinden ayrılabilirler. Yerine görev süresi sona eren üye ile aynı genel kurulda yapılmış olan oylamada seçilmiş olan yedek üyelerden en yüksek oyu alan atanır. Asıl yerine görevlendirilen yedek üye, asıl üyenin kalan görev süresi kadar görev yapar TARD YEK Yürütme Kurulu yıllık toplantılarının bir yıl içinde % 50 sine katılmayan üyelerin üyeliği düşer, yerine görev süresi sona eren üye ile aynı genel kurulda yapılmış olan oylamada seçilmiş olan yedek üyelerden en yüksek oyu alan atanır. Asıl yerine görevlendirilen yedek üye, asıl üyenin kalan görev süresi kadar görev yapar. YÜRÜTME KURULUNA BAĞLI KURULLAR DENKLİK KURULU 9.Anesteziyoloji ve Reanimasyon eğitiminin ve ilgili sağlık hizmeti kalitesinin, uzmanlık eğitimi veren kurumların / birimlerin fiziki kapasitelerinin yeterliğinin, eğiticilerin bilimsel düzeylerinin ve bu alanda sağlık hizmeti veren tüm kurumların ATUB (UEMS) kriterlerive TTB-UDEK-UYEK Eğitim Kurumlarını Ziyaret Programının Esasları başlıklı düzenlemesi göz önüne alınarak TARD YEK tarafından belirlenen ulusal standartlara uyumunu belirlemek, standardize etmek ve bu standardizasyonun sürekliliğini sağlamak üzere kurulan bir kuruldur. 9.1.Kurul 7 kişiden oluşur. TARD Yönetim Kurulu Başkanı Denklik Kurulu nun doğal Başkanıdır. TARD YEK Başkanı II.Başkan dır. Kurulun diğer üyeleri; TARD Yönetim Kurulu nun kendi içinden seçeceği 1 kişi, TARD- YEK Yürütme Kurulu nun kendi içinden seçeceği bir kişi ve TARD-YEK Yürütme Kurulu nun önereceği TARD üyesi ve TARD yeterlik belgesi olan, bir eğitim kliniğinde en az beş yıl süre ile görev yapmış olan 6 kişi arasından TARD Yönetim Kurulu nun belirleyeceği 3 kişidir. Üyelerin görev süresi 2 yıldır. Kurulun yedek üyesi yoktur. Her hangi bir nedenle görev süresi sona eren üyenin yerine aynı yöntemle yenisi belirlenir. TARD-YEK tarafından önerilerek TARD Yönetim Kurulu tarafından belirlenen üç üyeden görev süresi herhangi bir nedenle sona eren üye ya da üyelerin yerine, eksilen üye sayısının iki misli kadar, TARD üyesi ve TARD yeterlik belgesi olan, bir eğitim kliniğinde en az beş yıl süre ile görev yapmış, kişiyi TARD YEK Yürütme Kurulu nun TARD Yönetim Kuruluna önermesi ve TARD Yönetim Kurulunun

7 bunlar arasından eksik üye sayısı kadar yeni üye belirlemesi ile seçilir. Görev süresi dolmadan ayrılan üyenin yerine seçilen üyenin görev süresi yerine seçildiği üyenin kalan süresi kadardır. Bir üye iki dönem üst üste, toplam dört yıldan daha uzun süre görev yapamaz. DENKLİK KURULUNUN GÖREVLERİ 9.2.Yukarıda belirtilen amaç doğrultusunda, Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında eğitim ve sağlık hizmeti veren Üniversitelerde Anabilim Dalları ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim Araştırma Hastaneleri ndeki kliniklerinaşağıda belirtilen yöntemlerle başvurmaları halinde fiziki koşullarının yeterliğini, verdiği eğitimin kalitesini, eğiticilerin bilimsel aktivitelerini sağlık hizmetinin nicelik ve niteliklerini ATUB (UEMS) kriterleri ve TTB UDEK UYEKEğitim Kurumlarını Ziyaret Programının Esasları başlıklı düzenlemesine uygun şekilde eğitim birimlerini ziyaret ederek değerlendirir, ulusal standartlara uyum yönünden inceler eksiklikleri belirler ve giderilmesi için öneriler geliştirir.bu incelemeye esas olmak üzere Denklik Kurulu TARD YEK Yeterlik Yürütme Kurulu'nda ve Genel Kurul unda Onaylanmış Ulusal Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık Eğitim Programının tüm eğitim birimlerinde uygulanması ve sürekli geliştirilmesi için; eğitim veren birimlerin gönüllülüğüne ve başvuru esasına dayanan ve ziyaret programları ana ilkeleri ile yürütülen bir akreditasyon mekanizması kurar. Aşağıda belirtilen temel standartlar çerçevesinde akreditasyon için rehber bilgiler, değerlendirme formları, anketler ve standartlar oluşturur. Tüm koşulları ulusal standartlara uyan Anabilim Dalı veya Kliniğe denklik belgesi verilmesini TARD Yönetim Kurulu na sunulmak üzere TARD YEK Yürütme Kurulu na önerir. DEĞERLENDİRME ve ZİYARET KOMİTESİ Madde Denklik belgesi almak için yapılacak başvuruları değerlendirmek üzere Denklik Kurulu her başvuru için ayrı bir Değerlendirme ve Ziyaret Komitesi oluşturur. Bu komiteler 4 kişiden oluşur. Bu komitelerin bir üyesi Denklik Kurulu üyeleri arasından olmak zorundadır. İki üye, TARD üyesi, TARD yeterlik belgesi sahibi ve bir eğitim kliniğinde en az beş yıl süre ile görev yapmış olmalıdır.ziyaret programı Türk Tabipler Birliğine bildirilerek bir üyenin de TTB UDEK UYEK tarafından görevlendirilmesi sağlanır. Değerlendirme ve Ziyaret Komitesi üyeleri ziyaret edecekleri anabilim dalı veya klinikte daha önce her hangi bir nedenle ve sürede görev yapmamış olanlardan belirlenir. DENKLİK BELGESİ BAŞVURUSU Ülke sınırları içinde Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında eğitim ve öğretim veren tüm kamu ve özel birimler başvurabilir Başvurular TARD Başkanlığı na yapılır. Başvuru sırasında

8 istenecek belgeler her takvimyılı başında TARD YEK tarafından belirlenerek ilan edilir Başvurular ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı veya eğitim sorumlusu tarafından doğrudan yapılabileceği gibi, bağlı oldukları kurum amirlikleri (Dekanlık, Başhekimlik) aracılığı ile de yapılabilir. Başvurulara ilişkin tüm sorumluluk başvuruyu yapana aittir Başvurular, başvuru tarihinden sonra yapılacak olan ilk TARD Yönetim Kurulu toplantısında görüşülerek karara bağlanır. Ziyaret kararı verilen başvurular TARD-YEK Yürütme Kuruluna Denklik Kurulu nun ziyaret programı yapması için bildirilir. Olumsuz kararlar doğrudan başvuruyu yapan makama gerekçeleri ile birlikte TARD Başkanlığı tarafından bildirilir. DENKLİK BELGESİ VERİLMESİ Değerlendirme ve Ziyaret Komitesi belirlenmiş olan standartlar çerçevesinde ve TTB-UDEK-YEK Eğitim Kurumlarını Ziyaret Programının Esasları başlıklı düzenlemesine uygun şekildeeğitim birimlerini ziyaret ederek değerlendirir, eksiklikleri belirler ve giderilmesi için öneriler geliştirir Eğitim ve uygulama etkinliklerinin ayrıntılı ve zamanında kaydedilip kaydedilmediğini denetler ve akreditasyon raporunda belirtir Asistan karneleri ve/veya portfolyoları yoluyla süreç içinde uygulanan becerileri nicelik ve nitelik olarak izler ve akreditasyon raporunda değerlendirilir Uzmanlık öğrencilerinin, eğitim sırasında ve uzmanlık eğitimi süresi sonunda bilgi, tutum, beceri ve performanslarını ölçmek ve değerlendirmek için yapılan tüm yazılı, sözlü, uygulama sınavlarını, süreç içindeki eğitici gözlemi-kanaati-değerlendirmelerini ve asistan karneleri ve /veya portfolyo gibi süreç değerlendirmelerini denetler Değerlendirme ve Ziyaret Komitesinin ziyaret sonrası hazırladığı tutanak ve raporlar her üye tarafından imzalanır ve TARD- YEK Denklik Kurulu na ziyaret tarihinden sonraki 10 iş günü içinde sunulur. TARD - YEK Denklik Kurulu, tutanak ve raporları inceleyerek, görüşünü gerekçeleri ile birlikte bir ay içinde TARD YEK Yürütme Kuruluna sunar. TARD-YEK Yürütme Kurulu da bir ay içinde belgeleri inceleyerek sonucu TARD Yönetim Kurulu na sunar. TARD Yönetim Kurulu, denklik verilip verilmemesini iki ay içinde karara bağlayarak, sonucu ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı veya eğitim sorumlusuna, varsa gerekçeleri ile birlikte bildirir. Başvuru ve Değerlendirme Denklik Kurulu aşağıda belirtilen temel standartlar çerçevesinde Denklik Belgesi almak için başvuru koşulları, gerekli rehber bilgiler, değerlendirme formları, anketler ve güncel standartlar oluşturarak her yılın EKİM ayı sonuna kadar değerlendirilmesi için gerekçeleri ile birlikte TARD

9 YEK Yürütme Kurulu na sunar. TARD YEK Yürütme Kurulu bunları görüşerek her yılın Kasım ayı sonuna kadar TARD Yönetim Kurulu na sunar. TARD Yönetim Kurulu önerileri değerlendirerek Aralık ayı sonuna kadar karara bağlayarak TARD ın iletişim organlarında ilan eder. Denklik Belgesi Temel Standartları TARD - YEK Yürütme Kurulu tarafından önerilen eğitim programı ile uyumlu bir eğitim programının olması ve bu programın düzenli olarak uygulanması, (eğitim programının amaç ve hedefleri ve bunları gerçekleştirmedeki etkinliği, uzmanlık alanındaki hedefler açıkça tanımlanmış olmalıdır. Uzmanlık öğrencisinin kazanımları beklenen düzeyde olmalıdır.) Alt yapının (sağlık hizmeti ve eğitim açılarından) yeterliliği ve uygunluğu tanımlanır Eğitici ve tıbbi personelin sayısı ve yetkinliği tanımlanır Sunulan hizmetin boyutu ve çeşitliliği, sağlık hizmeti sunumunun organizasyonu ve sistematiği tanımlanmış olmalıdır., Eğitim ortamının uygunluğu (görev tanımları, hizmet-eğitim dengesi, vb. gibi) tanımlanmış olmalıdır Araştırma olanaklarının bulunması ve eğitim alanlarının bu etkinliklere yeterince katılmasının sağlanmış olması gereklidir EĞİTİMİ GELİŞTİRME KURULU AMAÇ 11. Bilimsel yenilikleri eğitim yolu ile klinik uygulamaya aktarabilmek, uzmanların bilgi ve becerilerine katkıda bulunmak, bu bilgi ve becerilerin eğitim kliniklerinin müfredat programlarında yer almasını, böylece uzmanlık dalının güncelleşmesini ve ülke düzeyinde tıbbi uygulamalarda standart bir düzeye erişilmesini sağlamaktır Eğitimi Geliştirme Kurulu TARD Yönetim Kurulu nca görevlendirilen 1 TARD Yönetim Kurulu üyesi, TARD - YEK Yürütme Kurulu nca görevlendirilen 1 TARD - YEK Yürütme Kurulu üyesi ve TARD YEK Yürütme Kurulu nun önereceği uzmanlık eğitimi veren bir kurum/birimde en az 5 senedir aktif eğitici konumunda bulunan TARD YEK belgesi sahibi 6 kişinin arasından TARD Yönetim Kurulu nun seçeceği 3 üye olmak üzere 5 üyeden oluşur. Üyelerin görev süresi 2 yıldır. Her hangi bir nedenle görev süresi sona eren üyenin yerine aynı yöntemle yenisi belirlenir. TARD-YEK tarafından önerilerek TARD Yönetim Kurulu tarafından belirlenen üç üyeden görev süresi herhangi bir nedenle sona eren üye ya da üyelerin yerine, eksilen üye sayısının iki misli kadar, TARD üyesi ve TARD yeterlik belgesi olan, bir eğitim kliniğinde en az beş yıl süre ile görev yapmış, kişiyi TARD YEK Yürütme Kurulu nun TARD Yönetim Kuruluna önermesi ve TARD Yönetim Kurulunun bunlar arasından eksik üye sayısı kadar yeni üye belirlemesi ile seçilir. Görev süresi dolmadan ayrılan üyenin yerine seçilen üyenin görev süresi yerine seçildiği üyenin kalan süresi kadardır.bir üye iki dönem üst üste, toplam dört yıldan daha uzun süre

10 görev yapamaz Kurulun yıllık toplantılarının % 50 sine katılmayan üyenin üyeliği düşer. Yerine belirlenen usul ile yenisi seçilir Eğitimi Geliştirme Kurulu üyelerinin arasından bir başkan ve bir sekreter seçer. Görev süresi dolan ve/veya ayrılan Başkan ve Sekreter in yerine aynı yöntemle yenisi seçilir Yılda en az iki kez ve gerektiğinde Yeterlik Yürütme Kurulunun çağrısı ile toplanarak hazırladıkları raporu Yeterlik Yürütme Kuruluna sunar Yeterlik Yürütme Kuruluna karşı sorumludur Gerektiği takdirde Yeterlik Yürütme Kuruluna danışarak alt gruplar oluşturabilir. EĞİTİMİ GELİŞTİRME KURULU GÖREV ve SORUMLULUKLARI 12. Eğitimi Geliştirme Kurulu nun öncelikli (temel) görevi, ulusal ve uluslararası bilimsel gelişmelere, gereksinimlere uygun ve ülke düzeyinde uzmanlık dalının tüm mensuplarının yararlanabileceği Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitimi sırasında ve sonrasındaki eğitim programlarını hazırlamak, ulusal standart programlara uyumu sağlamak güncelleyerek geliştirmektir Bu görev kapsamında ;Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık Eğitim Programını aşağıdaki maddelerde verilen alt başlıkları içerecek şekilde belirler ve eğitim kurumlarında uygulanabilmesi için Yeterlik Yürütme Kuruluna önerilerde bulunur Eğitim programının hedefleri ve gerekçeleri (genel ve özel hedefler; bilgi, beceri ve tutum), Eğitim programının uygulama yöntemi (süre, rotasyonlar, eğiticiler ve kurullar gibi), Eğitim programını sınama yöntemi (ara sınavlar, uzmanlık sınavları, yazılı-sözlü sınavlar, sınav şekli, yeterlik ölçütleri gibi), Eğitim programının eğitim verilen kurumlarda değerlendirilme yöntemi (geribildirimler, müfredat analizi ve süreç değerlendirmesi gibi), Gerekli rotasyonları, rotasyon hedeflerini, rotasyon eğitim programlarını ve rotasyon değerlendirme yöntemlerini belirler, öneriler getirir Eğiticilerin eğitimi konusunda çalışmalar yapar, çalıştaylar düzenler, öneriler getirir Asistan karneleri ve/veya portfolyolarının hazırlanma ve uygulanması konularında öneriler getirir ve standartları saptar Uzmanların bilgi ve becerilerine katkıda bulunmak için uzmanlık sonrası eğitim programları belirler ve bu programların hayata geçirilebilmesi için gerekçeleri, gereken koşulları ve yapılaşmayı belirleyerek TARD - YEK Yürütme Kurulu na sunar Uzmanlık sonrası eğitim programlarında yer alacak ulusal ve uluslararası eğiticilerin, uzmanlık dalı ile ilgili çalışmaları, araştırmaları, yayınları ve ders konuları ile ilgili bilgi ve belgeleri inceler, eğiticilerin

11 yetkin oldukları programlara katılmalarını sağlayarak TARD - YEK Yürütme Kurulu na sunar. TARD - YEK Yürütme Kurulu, TARD Yönetim Kurulu nun onayı ile eğitim programını uygular Uzmanlık sonrası eğitimprogramlarının, yurt çapındaki tüm uzmanlık dalı mensuplarına eşdeğer bilimsel nicelik ve nitelikte yapılmasını sağlayacak düzenlemeler yapar Uzmanlık öncesi ve sonrası eğitimi geliştirme programlarının nitelikleri, Hastalara verilecek tıbbi hizmetlerin standartlarını yükseltmek ve bu yüksek standartta tıbbi uygulamaların devamlılığını sağlamak amacına uygun olmalıdır Yüksek standartta tıbbi uygulamalar için gerekli olan bilimsel gerçeklerin ve teknik becerilerin sürekli güncellenmesini ve yurt çapındaki tüm uzmanlık dalı mensuplarına ulaştırılmasını sağlayabilmelidir Konuların içeriği anestezi şemsiyesi altında toplanan tüm dallar ile ilgili geniş bir yelpazede, ek olarak da pratikte uygulanabilecek derinlik ve içerikte olmalıdır Programlar belirli bir zaman diliminde tamamlanacak, yurt çapındaki tüm uzmanlık dalı mensuplarına olabildiğince katılma olanağı sağlayacak, katılımcıların gerek pratik gerekse teorik eksiklerini giderecek şekilde planlanmalıdır Programlar tamamen uzmanlık dalı mensuplarının teorik ve pratik gereksinimlerine cevap verecek şekilde oluşturulmalı, ticari yönlendirilmelerden etkilenmemelidir. Bu nedenle programların finansal bağımsızlığı sağlanmalıdır. YETERLİK SINAV KURULU 13.TARD YEK, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanları nın yeterliklerinin sertifikasyonu ve belgelendirilmesini yapılacak olan 2 aşamalı sınav ile sağlar. Bu amaçla Yeterlik Sınav Kurulu kurulur Yeterlik Sınav Kurulu;Yürütme Kurulu nun kendi üyeleri arasından seçeceği 3 kişiden oluşur. Bu üyelerin görevleri TARD YEK Yürütme Kurulu ndaki görev süreleri ile sınırlıdır. Herhangi bir nedenle görev sğresi sona eren üyenin yerine yenisi seçilir. Bu nedenle seçilen üyenin görev süresi yerine seçildiği üyenin kalan süresi kadardır. YETERLİK SINAV KURULUNUN GÖREVLERİ: Yeterlik Sınav Komisyonu, TARD YEK Yürütme Kurulu na karşı sorumludur. Bunun yanında Denklik Kurulu ve Eğitimi Geliştirme Kurulu ile işbirliği içerisinde çalışır TARD-YEK Belgesi almak için gerekli olan yazılı ve sözlü sınavların aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde hazırlanması gerçekleştirilmesi ve sonuçlandırılmasından sorumludur Sınavlarla ilgili her türlü başvuru, yazışma form ve dökümanlarını hazırlar.

12 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YETERLİK SINAVLARI Başvuru koşulları Yeterlik sınavına girmek üzere başvuran adayların başvurularını değerlendirir ve TARD YEK Yürütme Kurulundan görüş gereğinde yetki alarak sınav listelerini hazırlar Yeterlik sınavlarının yapılacağı zamanları, sınav yöntemlerini ve sınav yeri ile önerilerini TARD YEK Yürütme Kurulu na sunar. Sınav tarih, yer ve yöntemi TARD YEK Yürütme Kurulu tarafından kararlaştırılır Yeterlik sınavlarının geçerlilik ve güvenilirliklerini en üst düzeye çıkarmakiçin aşağıda belirtilen maddelere uygun olarakyeterlik sınavlarını yapılandırır ve denetimini sağlar Sınavların Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık alanının gerektirdiği tüm yetkinlikleri (bilgi, beceri ve tutum) ve ulusal anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlık eğitim programında belirtilen hedefleri kapsamasını sağlamaya yönelik olmasını, sınav içeriğinin uzmanlık alanında tanımlanmış öğrenme hedeflerini karşılanmasını sağlar Sınavların, uygun yöntemler ve araçlarla sistematik ve rastlantısal hatalardan ve ölçümle ilgili sorunlardan arındırılmış olmasını sağlar Sözlü sınav görevlilerini (en az 5 yıllık aktif eğitici kadrosunda bulunan kişiler arasından) belirler ve Yeterlik Yürütme Kuruluna önerir Sınavlarda sorulabilecek sorularla ilgili soru bankası oluşturulabilmesi için Eğitimi Geliştirme Kurulu ile eşgüdüm sağlayarak çalışır ve soru kitapçıklarını hazırlar Uygulanan her sınav için; sınavın geçerlilik, güvenilirlik kanıtları, sınav-soru-madde analizleri, sınava giren adaylar ve performanslarını ve sınav sürecini içeren bir rapor hazırlayarak önerileri ile birlikte Yeterlik Yürütme Kuruluna sunar. 14. TARD Yeterlik Sınavına TARD üyesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanları ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon eğitimi almakta olan son sene araştırma görevlileri katılabilir. Başvuru için aşağıda belirtilen belgeler gerekir Geçerli kimlik kartı (nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi) Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olduğunu belgeleyen diploma veya yerine geçen belge fotokopisi, ve son sene uzmanlık öğrencisi için klinik eğitim sorumlusu ya da anabilim dalı başkanı tarafından onaylanmış belge, Başvuru ücretini yatırdığına dair belge TARD YEK Yürütme Kurulu tarafından yayınlanan başvuru formu. Genel Koşullar TARD-YEK Sınav Kurulu, sınava başvuran adayın belgelerini değerlendirir ve başvuru koşullarını yerine getirdiği saptanan adayın yazılı sınava girmesine olanak tanınır.

13 15.2. Başvuru belgelerinde yetersiz veya tutarsız bilgi içerdiği saptanan adaylar sınava alınmaz Değerlendirmelere karşı yapılan itirazları TARD-YEK Yürütme Kurulu na sunar Bu başvuruların değerlendirilmesinde TARD-YEK Yürütme Kurulu yetkilidir. Birinci (I.) Basamak (Yazılı sınav) 16. ESA (EuropeanSociety of Anaesthesiology) tarafından düzenlenen ve "Avrupa Tıp Uzmanları Birliği / Avrupa Anestezi Yeterlik Kurulu - EuropeanUnion of MedicalSpecialist/ European Board of Anaesthesiology (UEMS/EBA) tarafından onaylanan Avrupa Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Diploması (EDAIC) sınavının birinci basamağı TARD YEK birinci (I.) basamağıdır Yazılı sınav sonuçlarına göre Sınav Kurulu Ulusal Başarı Puanı belirleyerektard YEK Yürütme Kurulu n a önerir. Yürütme Kurulu tarafından onaylanan başarı puanını alanlar TARD YEK II. Basamak sınavına girmeye hak kazanırlar. İkinci (II.)Basamak (Sözlü Sınav) 17. II. Basamak sözlü sınava girebilmek için ön koşul, I.Basamak Sınavı nda son beş(5) yıl içinde başarılı olmaktır I.Basamak ta başarılı olan uzmanlık öğrencileri uzman olduktan sonra II.Basamak sınavına girebilirler. Beş yıllık I.Basamak geçerlilik süresi uzman oldukları yıldan sonra ki beş yıl olarak hesaplanır Herhangi bir nedenle II. Basamak sözlü sınavı açılmayan yıllar bu beş yıllık süreden sayılmaz Sözlü Sınav yöntemi her takvim yılı başında TARD YEK Yürütme Kurulu tarafından belirlenerek TARD ın resmi sanal ağ sayfasında açıkça anlaşılır bir şekilde ilan edilir TTB-UDEK-UYEK Yürütme Kuruluna sınav sonuçları hakkında (sınavdan geçen adayların kimlik bilgileri, katılan kişi sayısı, başarı oranı vb. gibi) 30 gün içinde bilgi verilir. Yeterlik belgesinin verilmesi ve kayıt defteri 18.II.Basamak Sınavı nda da başarılı olanlar Yeterlik Belgesi almaya hak kazanırlar ESA tarafından düzenlenen EDAIC II. Basamak Sınavı nda da başarılı olarak EDAIC Belgesi almaya hak kazananlar sınavsız TARD YEK Yeterlik Belgesi almaya hak kazanırlar. Bu kişilerinyeterlik Belgesi alabilmesi için, TARD üyesi olması ve almış olduğu belgenin noter onaylı kopyası ile TARD - YEK e başvurması gerekir. TARD YEK Yürütme Kurulu başvuruyu inceleyerek belgenin düzenlenmesi için TARD Yönetim Kurulu na bilgi verir Yeterlik Belgesi almaya hak kazananlar TARD YEK Yeterlik Belgesi Kayıt Defterine kaydedilirler. Bu defterde belge sıra no. Belge sahibi kimlik bilgileri (adı,soyadı, TC kimlik no), TARD üye numarası, başarılı olduğu sınavların tarihleri bulunur. Her üye için ayrılan sütun TARD Başkanı tarafından imzalanır. TARD YEK Yeterlik Belgesi Kayıt Defteri nin bir örneği

14 elektronik ortamda uygun dosya formatında yedeklenerek TARD Genel Merkezi elektronik ortamında saklanır Yeterlik Belgesi nin kaybedilmesi halinde yerine yenisi düzenlenmez. Ancak kişinin başvurusu ile Kayıt Defterinden sağlanan bilgilere göre TARD Yönetim Kurulu kararı ile belgeyi almaya hak kazanmış olduğuna ilişkin bir yazı verilir. Yeterlik belgesinin iptali İlk başvuruda, adayın yanlış beyanda bulunduğu, sahte veya uygunsuz belge düzenlediğinin ortaya çıkması halinde ve 19.2.Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı veya yurt dışında çalışıyor ise bu kuruluşlara denk kurumlarda, herhangi bir nedenle hekimlik veya Anesteziyoloji ve Reanimasyon uygulama yetkilerinin kişinin elinden alınmış olması halinde TARD Yönetim Kurulu kararı ile belge iptal edilir. Yeterlik Belgesi Kayıtlarının Saklanması 20.1.TARD YEK Yeterlik Belgesi Kayıt Defteri imha edilmez. Sayfaları dolmuş olan defter TARD Genel Merkez inde saklanır. Yerine yeni defter açılır Sınavlara ilişkin bütün belgeler en az on (10) yıl süre ile TARD Genel Merkezi nde arşivlenerek saklanır. Bu sürenin sonunda, aksine bir yasal düzenleme yok ise TARD YEK Yürütme Kurulu önerisi ve TARD Yönetim Kurulu kararı ile imha edilebilirler. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Son Hükümler Yürürlük 21.Bu Yönerge, tartışılıp onaylandığı ilk Genel Kurul toplantısının yapıldığı tarihten itibaren "Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yeterlik Kurulu Yönergesi" olarak yürürlüğe girer. Yürütme 22.Bu Yönerge hükümleri TARD Yönetim Kurulu'nca yürütülür. Ek Madde 1. Bu Yönerge deki en son değişiklikler 13. Mart.2015 tarihindeki olağanüstü TARD Yeterlik Genel Kurulu nda yapılarak yukarıda yazılı son hali kabul edilmiştir.

Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu Yönergesi

Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu Yönergesi Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu Yönergesi GİRİŞ Türkiye de Dermatoloji ve Veneroloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Dermatoloji Yeterlik Kurulu, ilgili uzmanlık alanı derneği yönetim kurulu tarafından,

Detaylı

TÜRK YOĞUN BAKIM DERNEĞİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GiRiŞ

TÜRK YOĞUN BAKIM DERNEĞİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GiRiŞ TÜRK YOĞUN BAKIM DERNEĞİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GiRiŞ Türkiye'de yoğun bakım uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Yoğun Bakım Derneği Yeterlik Kurulu, Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu tarafından

Detaylı

Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu Yönergesi

Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu Yönergesi Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu Yönergesi GİRİŞ Türkiye de Dermatoloji ve Veneroloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Dermatoloji Yeterlik Kurulu, ilgili uzmanlık alanı derneği yönetim kurulu tarafından,

Detaylı

ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ

ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ 1 ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ EĞİTİM VE YETERLİK KURULU (EMEK)YÖNERGESİ İçindekiler A. GİRİŞ... 2 B. GENEL KONULAR... 2 1. TANIM... 2 2. Amaçlar... 2 3. Çalışma ilkeleri... 2 4. Komisyon

Detaylı

TIBBİ PATOLOJİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ

TIBBİ PATOLOJİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ TIBBİ PATOLOJİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ Türkiye'de Tıbbi Patoloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Tıbbi Patoloji Yeterlik Kurulu, Patoloji Dernekleri Federasyonu (PDF) Yönetim Kurulu tarafından, PDF

Detaylı

TIBBİ PATOLOJİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ

TIBBİ PATOLOJİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ TIBBİ PATOLOJİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ Türkiye'de Tıbbi Patoloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Tıbbi Patoloji Yeterlik Kurulu, Patoloji Dernekleri Federasyonu (PDF) Yönetim Kurulu tarafından, PDF

Detaylı

TÜRK CERRAHİ YETERLİK KURULU İÇ YÖNERGESİ

TÜRK CERRAHİ YETERLİK KURULU İÇ YÖNERGESİ TÜRK CERRAHİ YETERLİK KURULU İÇ YÖNERGESİ GİRİŞ Türkiye de genel cerrahi uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Cerrahi Yeterlik Kurulu, (yönergedeyeterlik Kurulu olarak geçecektir) Türk Cerrahi Derneği Yönetim

Detaylı

TÜRK ÜROLOJİ YETERLİK KURULU (TÜYK) YÖNERGESİ GİRİŞ Türkiye'de üroloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Üroloji Yeterlik Kurulu (TÜYK), Türk

TÜRK ÜROLOJİ YETERLİK KURULU (TÜYK) YÖNERGESİ GİRİŞ Türkiye'de üroloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Üroloji Yeterlik Kurulu (TÜYK), Türk TÜRK ÜROLOJİ YETERLİK KURULU (TÜYK) YÖNERGESİ GİRİŞ Türkiye'de üroloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Üroloji Yeterlik Kurulu (TÜYK), Türk Üroloji Derneği (TÜD) Yönetim Kurulu tarafından, dernek tüzüğüne

Detaylı

TÜRKİYE NÜKLEER TIP YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ VE TANIMLAR

TÜRKİYE NÜKLEER TIP YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ VE TANIMLAR TÜRKİYE NÜKLEER TIP YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ VE TANIMLAR Madde 1. Türkiye Nükleer Tıp Yeterlik Kurulu (TNTYK) Türkiye Nükleer Tıp Derneği (TNTD) ile eşgüdüm içerisinde, bilimsel yönden özerk ve

Detaylı

YETERLİK KURULU YÖNERGESİ

YETERLİK KURULU YÖNERGESİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ Türkiye de Kalp ve Damar Cerrahisi alanında uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Yeterlik Kurulu, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği yönetim kurulu

Detaylı

TÜRK NÖROLOJİ YETERLİLİK KURULU (BOARD) İÇ YÖNERGESİ

TÜRK NÖROLOJİ YETERLİLİK KURULU (BOARD) İÇ YÖNERGESİ TÜRK NÖROLOJİ YETERLİLİK KURULU (BOARD) İÇ YÖNERGESİ Türkiye de Nörolojide uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Nöroloji Yeterlilik üst Kurulu (Board u) özerk çalışan, kar amacı olmayan, sivil bir kurul

Detaylı

TÜRKİYE ÇOCUK CERRAHİSİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ 29 Ekim BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE ÇOCUK CERRAHİSİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ 29 Ekim BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE ÇOCUK CERRAHİSİ YETERLİK KURULU YÖNERGESİ 29 Ekim 2016 Amaç MADDE 1- BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönergenin amacı, Türkiye Çocuk Cerrahisi Yeterlik Kurulu (TÇCYK) çalışmalarına

Detaylı

TÜRK TIBBİ MİKROBİYOLOJİ YETERLİLİK KURULU (TTMYK) AKREDİTASYON (EŞ YETKİLENDİRME) VE ZİYARET ESASLARI YÖNERGESİ

TÜRK TIBBİ MİKROBİYOLOJİ YETERLİLİK KURULU (TTMYK) AKREDİTASYON (EŞ YETKİLENDİRME) VE ZİYARET ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM 1.1 Amaç TÜRK TIBBİ MİKROBİYOLOJİ YETERLİLİK KURULU (TTMYK) AKREDİTASYON (EŞ YETKİLENDİRME) VE ZİYARET ESASLARI YÖNERGESİ Bu yönergenin amacı, Türk Tıbbi Mikrobiyoloji Yeterlik Kurulu (TTMYK)

Detaylı

Acil Tıp Yeterlik Kurulu Yönergesi

Acil Tıp Yeterlik Kurulu Yönergesi Acil Tıp Yeterlik Kurulu Yönergesi GENEL KONULAR Giriş Türkiye de Acil Tıp Uzmanlık eğitimini düzenleyen Acil Tıp Yeterlik Kurulu, Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu tarafından ve dernek genel kurulu

Detaylı

Acil Tıp Yeterlik Kurulu Yönergesi

Acil Tıp Yeterlik Kurulu Yönergesi Acil Tıp Yeterlik Kurulu Yönergesi GENEL KONULAR Giriş Türkiye de Acil Tıp Uzmanlık eğitimini düzenleyen Acil Tıp Yeterlik Kurulu, Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu tarafından ve dernek genel kurulu

Detaylı

3.2- Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği tarafından ve dernek bütçesinden finanse edilir TKDC Yeterlik kurulunun temel çalışma alanları, tamame

3.2- Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği tarafından ve dernek bütçesinden finanse edilir TKDC Yeterlik kurulunun temel çalışma alanları, tamame YETERLİK KURULU YÖNERGESİ GİRİŞ ŀ Türkiye de Kalp ve Damar Cerrahisi alanında uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Yeterlik Kurulu, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği yönetim kurulu

Detaylı

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU TÜZÜK 1. Kuruluş: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara yerleşkesinde, Kültür İşleri Müdürlüğünün denetiminde çalışmak üzere

Detaylı

TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİM-ÖĞRETİM ÜST KURULU YÖNERGESİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ

TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİM-ÖĞRETİM ÜST KURULU YÖNERGESİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİM-ÖĞRETİM ÜST KURULU YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki mezuniyet öncesi tıp eğitimi, tıpta uzmanlık eğitimi,

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU (TEÖK) YÖNERGESİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU (TEÖK) YÖNERGESİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU (TEÖK) YÖNERGESİ Kapsam: Madde 1- Bu Yönerge; Tıp Eğitimi Öğrenci Komisyonu nun oluşumunu, amacını, görevlerini, üyelerin görev dağılımını,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Eğitim ve Öğretim Faaliyetlerine Katılan Birimlerin Görev, Yetki ve Sorumluluklarını Tanımlayan Yönerge Amaç MADDE 1 Bu yönergenin amacı, Karadeniz

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönerge, Tıp Fakültesi ndeki eğitim ve genel amaçlı kurul ve komisyonların

Detaylı

Uzmanlık Eğitiminde Akreditasyon Süreci Dr. Nuran Esen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Uzmanlık Eğitiminde Akreditasyon Süreci Dr. Nuran Esen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Eğitiminde Akreditasyon Süreci Dr. Nuran Esen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 16-20 Kasım 2016 37. Türk Mikrobiyoloji Kongresi Sunum Planı TTMYK Akreditasyon

Detaylı

(17 Şubat 2002'de oybirliği ile kabul edilmiş; 27 Kasım 2004'te, 21 Ekim 2007 de, 29 Ekim 2011'de, 13 Ekim

(17 Şubat 2002'de oybirliği ile kabul edilmiş; 27 Kasım 2004'te, 21 Ekim 2007 de, 29 Ekim 2011'de, 13 Ekim TÜRK KARDİYOLOJİ YETERLİLİK KURULU (TKYK) YÖNERGESİ (17 Şubat 2002'de oybirliği ile kabul edilmiş; 27 Kasım 2004'te, 21 Ekim 2007 de, 29 Ekim 2011'de, 13 Ekim 2012 de ve 25 Ekim 2014 de yapılan Olağan

Detaylı

TÜRK PEDĠATRĠK KARDĠYOLOJĠ VE KALP CERRAHĠSĠ YETERLĠLĠK KURULU YÖNERGESĠ

TÜRK PEDĠATRĠK KARDĠYOLOJĠ VE KALP CERRAHĠSĠ YETERLĠLĠK KURULU YÖNERGESĠ TÜRK PEDĠATRĠK KARDĠYOLOJĠ VE KALP CERRAHĠSĠ YETERLĠLĠK KURULU YÖNERGESĠ Türkiye de Pediatrik Kardiyoloji ve Pediatrik Kalp Damar Cerrahisi uzmanlık eğitimlerini düzenleyen Türk Pediatrik Kardiyoloji ve

Detaylı

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAġ BOYUN CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ YETERLĠK KURULU YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, KuruluĢ, Ġlkeler, Tanımlar ve Kısaltmalar

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAġ BOYUN CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ YETERLĠK KURULU YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, KuruluĢ, Ġlkeler, Tanımlar ve Kısaltmalar Sayfa 1 / 22 BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, KuruluĢ, Ġlkeler, Tanımlar ve Kısaltmalar KuruluĢ ve Ġlkeler Madde 1 Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi (KBB ve BBC) Yeterlik Kurulu Türkiye de Kulak Burun Boğaz

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Dayanak, Kapsam ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Dayanak, Kapsam ve Tanımlar İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1-İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi nde Lisans Öğrenimi nde tüm sınav sorularının

Detaylı

TEPDAD Çalışma Yönetmeliği sürüm

TEPDAD Çalışma Yönetmeliği sürüm TEPDAD Çalışma Yönetmeliği sürüm. 04.06.2016 (04.06.2016 tarihli TEPDAD Genel Kurulu nda kabul edilmiştir) (04.06.2016 tarihli TEPDAD Genel Kurulu nda kabul edilmiştir) MADDE 1- Dayanak ve Amaç Bu yönetmelik,

Detaylı

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi v AMAÇ VE KAPSAM Madde 1: Bu Yönerge, Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi nin düzenli ve verimli bir ortamda gerçekleşmesi için Kongre öncesi ve Kongre nin açılışından

Detaylı

GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü nde kayıtlı öğrencilerin öğrenci

Detaylı

T.C. YAŞAR ÜNİVERSİTESİ. Öğrenci Toplulukları Kurulma ve Çalışma İlkeleri Yönergesi

T.C. YAŞAR ÜNİVERSİTESİ. Öğrenci Toplulukları Kurulma ve Çalışma İlkeleri Yönergesi T.C. YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Öğrenci Toplulukları Kurulma ve Çalışma İlkeleri Yönergesi GENEL İLKELER Madde 1 - Yaşar Üniversitesi Öğrencilerinin Atatürk İlkeleri doğrultusunda toplumsal ve kültürel gelişmelerine

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - Bu Usul ve Esaslar ın amacı; İstanbul Aydın Üniversitesi Kalite

Detaylı

GENEL KONULAR 1. Tanım: TKYK, aşağıda belirtilen amaçlar doğrultusunda özerk çalışan bir kuruluştur. 2. Amaç: TKYK nun temel amaçları:

GENEL KONULAR 1. Tanım: TKYK, aşağıda belirtilen amaçlar doğrultusunda özerk çalışan bir kuruluştur. 2. Amaç: TKYK nun temel amaçları: (17 Şubat 2002'de oybirliği ile kabul edilmiş; 27 Kasım 2004'te, 21 Ekim 2007 de, 29 Ekim 2011'de ve 13 Ekim 2012 de yapılan 3. Seçimli Olağan TKYK Genel Kurulu nca yapılan değişikliklerle son şekline

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, Yükseköğretim Kalite Kurulu nun

Detaylı

Türkiye'de Kardiyoloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Kardiyoloji Yeterlilik

Türkiye'de Kardiyoloji uzmanlık eğitimini düzenleyen Türk Kardiyoloji Yeterlilik TÜRK KARDİYOLOJİ YETERLİLİK KURULU (TKYK) YÖNERGESİ (17 Şubat 2002'de oybirliği ile kabul edilmiş; 27 Kasım 2004'te, 21 Ekim 2007 de, 29 Ekim 2011'de, 13 Ekim 2012 de, 25 Ekim 2014 de ve 21 Ekim 2018 de

Detaylı

T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ

T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ KURULUŞ ve AMAÇ: Madde 1 T.C. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KOORDİNATÖRLER KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KOORDİNATÖRLER KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KOORDİNATÖRLER KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı; Yüksek İhtisas Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

TÜRKİYE AİLE HEKİMLERİ UZMANLIK DERNEĞİ TÜRKİYE AİLE HEKİMLİĞİ YETERLİLİK KURULU (TAHYK) YÖNERGESİ

TÜRKİYE AİLE HEKİMLERİ UZMANLIK DERNEĞİ TÜRKİYE AİLE HEKİMLİĞİ YETERLİLİK KURULU (TAHYK) YÖNERGESİ TÜRKİYE AİLE HEKİMLERİ UZMANLIK DERNEĞİ TÜRKİYE AİLE HEKİMLİĞİ YETERLİLİK KURULU (TAHYK) YÖNERGESİ Kabul Tarihi: 6 Aralık 1998 Değişiklik Tarihi: 11.12. 2004 I. YETERLİLİK KURULUNUN DAYANAĞI Madde 1.0

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esaslar ın amacı; Üniversitemizde yapılacak kalite güvencesi

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.)

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.) TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.) 1. Çalışma Grupları, TTD Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından gerekli görülen konularda

Detaylı

Yardımcılarını, Kurulunu, Yönetim Kurulunu, Komisyonunu, Komisyonu Başkanını,

Yardımcılarını, Kurulunu, Yönetim Kurulunu, Komisyonunu, Komisyonu Başkanını, ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KURULU YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulunun yapılanmasını, işleyişini, görev

Detaylı

DEKAN FAKÜLTE KURULU FAKÜLTE YÖNETİM TIP EĞİTİMİ ÜST

DEKAN FAKÜLTE KURULU FAKÜLTE YÖNETİM TIP EĞİTİMİ ÜST 1 DEKAN FAKÜLTE KURULU FAKÜLTE YÖNETİM YAYIN VE DÖK. ETİK KURULU TIP EĞİTİMİ ÜST BİLGİ İŞLEM DIŞ İLİŞKİLER KURULU KURULU KURULU VE TEMEL TIP EĞİTİMİ TIPTA UZMANLIK SÜREKLİ MESLEKİ TIBBİ BİLİŞİM EĞİTİM

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK 1 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Teknik Üniversitesi

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.)

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.) TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.) 1. Çalışma Grupları Türk Toraks Derneği (TTD) tüzüğünde belirtilen amaçları gerçekleştirmek

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ Tanım 1. Bu ilkeler "Doğu Akdeniz Üniversitesi İnternet Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi"nin (İTAM)

Detaylı

TOTEK YÖNERGESİ I. GENEL ESASLAR. Konu

TOTEK YÖNERGESİ I. GENEL ESASLAR. Konu TOTEK YÖNERGESİ I. GENEL ESASLAR Konu Madde 1. Bu Yönerge, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Tüzüğü nün 15. Maddesi uyarınca, Türkiye de Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlık Eğitimi ve hekimliğinin

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU KOORDİNATÖRLER KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU KOORDİNATÖRLER KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU KOORDİNATÖRLER KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Yüksek İhtisas Üniversitesi

Detaylı

ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ YETERLİLİK GENEL KURULU

ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ YETERLİLİK GENEL KURULU ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ YETERLİLİK GENEL KURULU Yeterlilik Kurul Yönergesi 1. Tanım: Çocuk Nefroloji Yeterlilik Kurulu, Çocuk Nefroloji Derneğinin aşağıda belirtilen amaçları doğrultusunda özerk çalışan

Detaylı

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAġ BOYUN CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ YÖRESEL DERNEKLER YÖNERGESĠ

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAġ BOYUN CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ YÖRESEL DERNEKLER YÖNERGESĠ Sayfa 1 / 6 BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yapı, Dayanak ve Tanımlar Tanımlar Madde 1 - Bu yönergede adı geçen ve aşağıda yer alan ifadelerde: Kurul Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Yöresel Dernekler

Detaylı

TÜBİTAK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIKLARI KURULUŞ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

TÜBİTAK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIKLARI KURULUŞ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK TÜBİTAK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIKLARI KURULUŞ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç ve Kapsam Madde 1- (1) Bu Yönetmelik ile üniversiteler, kamu ve özel sektörün bilimsel ve teknolojik

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Çocuk Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 Bu Yönerge, Cumhuriyet Üniversitesi nin ulusal ve uluslararası akademik

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde

Detaylı

YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 17 Ağustos 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27675 Namık Kemal Üniversitesinden: YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde: 1 Bu yönerge, Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin eğitim planlarında yer alan stajlarla ile ilgili uygulama

Detaylı

HĐTĐT ÜNĐVERSĐTESĐ GO KULÜBÜ TÜZÜĞÜ

HĐTĐT ÜNĐVERSĐTESĐ GO KULÜBÜ TÜZÜĞÜ HĐTĐT ÜNĐVERSĐTESĐ GO KULÜBÜ TÜZÜĞÜ Kulübün Adı BĐRĐNCĐ BÖLÜM Kulübün adı, Amaç, Çalışma Şekli, Dayanak ve Kurucular Madde 1: GO oyununu tanıtmak ve GO oyuncuları yetiştirmek amacıyla Hitit Üniversitesi

Detaylı

Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu/Eşyetkilendirme (Akreditasyon) Altkurulu. Eğitim Kurumlarını Ziyaret Programının İlkeleri*

Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu/Eşyetkilendirme (Akreditasyon) Altkurulu. Eğitim Kurumlarını Ziyaret Programının İlkeleri* Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu/Eşyetkilendirme (Akreditasyon) Altkurulu Eğitim Kurumlarını Ziyaret Programının İlkeleri* Eğitim kalitesi, tıbbi bakım kalitesini artırmada en önemli belirleyicilerden

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SANKO Üniversitesi Senatosunun 17.08.2015 tarih ve 2015/06-3 no lu kararıyla onaylanmıştır. Ek-3 SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TEPDAD Çalışma Yönetmeliği

TEPDAD Çalışma Yönetmeliği TEPDAD Çalışma Yönetmeliği sürüm. 1.1. 2010 (19.12. 2010 tarihli TEPDAD Genel Kurulu nda kabul edilmiştir) MADDE 1- Dayanak ve Amaç Bu yönetmelik, Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve Kapsam

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve Kapsam T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 Bu Yönerge; İstanbul Kültür Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- (1) Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Engelli Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini

Detaylı

Madde 4- Bölüm/Program Öğrenci Kurulu, her Bölüm veya Program bünyesinde, Sınıf Öğrenci Temsilcilerinin bir araya gelmesinden oluşan bir kuruldur.

Madde 4- Bölüm/Program Öğrenci Kurulu, her Bölüm veya Program bünyesinde, Sınıf Öğrenci Temsilcilerinin bir araya gelmesinden oluşan bir kuruldur. IŞIK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Işık Üniversitesi nin önlisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerinin eğitim, sağlık, spor, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının

Detaylı

İstanbul İmam Hatip Liseliler Derneği YÖNERGESİ

İstanbul İmam Hatip Liseliler Derneği YÖNERGESİ AKADEMİ BİRLİĞİ YÖNERGESİ Birinci Bölüm Genel Hükümler Amaç Madde 1 tarafından yürürlüğe konan bu yönergenin amacı, Akademi Birliği nin amacını, görev, yetki ve çalışma alanlarını düzenlemektir. Tanımlar

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

TARIM ORKAM-SEN SENDİKA MERKEZ GENEL MECLİSİ YÖNETMELİĞİ ( ANKARA) (TARIM VE ORMANCILIK HİZMETLERİ KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI)

TARIM ORKAM-SEN SENDİKA MERKEZ GENEL MECLİSİ YÖNETMELİĞİ ( ANKARA) (TARIM VE ORMANCILIK HİZMETLERİ KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI) TARIM ORKAM-SEN (TARIM VE ORMANCILIK HİZMETLERİ KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI) SENDİKA MERKEZ GENEL MECLİSİ YÖNETMELİĞİ (2014 - ANKARA) 1 Amaç BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı Tarım ve

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu yönerge; Bartın Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Fırat Üniversitesine bağlı olarak kurulan Proje

Detaylı

İZMİR TABİP ODASI HEKİM MECLİSİ İÇ TÜZÜĞÜ

İZMİR TABİP ODASI HEKİM MECLİSİ İÇ TÜZÜĞÜ İZMİR TABİP ODASI HEKİM MECLİSİ İÇ TÜZÜĞÜ AMAÇ MADDE 1: Oda etkinliklerinin, hekimlerin ve toplumun çıkarları ve beklentilerine uygun gerçekleştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda, Oda nın sağlık

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİLERİ (ASİSTAN) TEMSİLCİLİĞİ KURULU SEÇİMİ VE ÇALIŞMA ESASLARI

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİLERİ (ASİSTAN) TEMSİLCİLİĞİ KURULU SEÇİMİ VE ÇALIŞMA ESASLARI İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİLERİ (ASİSTAN) TEMSİLCİLİĞİ KURULU SEÇİMİ VE ÇALIŞMA ESASLARI Amaç Madde 1. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi nde (İKÇÜ-TF)

Detaylı

OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ

OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ Tanım Madde 1- Omü... Topluluğu 2547sayılı yüksek öğretim kanununun 47 nci maddesi esas alınarak hazırlanan Ondokuz Mayıs üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı

Detaylı

TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 27/09/ İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 27/09/ İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAAT OTURUM NO 27/09/2017 11.00 18 İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, İstinye Üniversitesinin ön lisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

MUTABAKAT TUTANAĞI VE ÇALIŞMA, İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ

MUTABAKAT TUTANAĞI VE ÇALIŞMA, İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ TÜRKİYE ALKOL POLİTİKALARI PLATFORMU (TAPP) MUTABAKAT TUTANAĞI VE ÇALIŞMA, İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ PLATFORMUN ADI 1- Platformun adı, Türkiye Alkol Politikaları Platformu dur. Kısa adı ise TAPP

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ YABAN HAYATI KORUMA, KURTARMA, REHABİLİTASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ YABAN HAYATI KORUMA, KURTARMA, REHABİLİTASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ KAFKAS ÜNİVERSİTESİ YABAN HAYATI KORUMA, KURTARMA, REHABİLİTASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmenliğin amacı; Kafkas Üniversitesine

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 YÖNETMELİK

4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 YÖNETMELİK 4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: SAĞLIK BAKANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

GEMİ ACENTELERİ EĞİTİM YÖNERGESİ ( 16 Mayıs 2013 tarih ve 5299 sayılı Bakanlık Olur u ) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

GEMİ ACENTELERİ EĞİTİM YÖNERGESİ ( 16 Mayıs 2013 tarih ve 5299 sayılı Bakanlık Olur u ) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler GEMİ ACENTELERİ EĞİTİM YÖNERGESİ ( 16 Mayıs 2013 tarih ve 5299 sayılı Bakanlık Olur u ) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönerge, gemi acentelerinin ulusal mevzuat ve uluslararası denizcilik

Detaylı

Yönetmelikler. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. Madde 1- Bu Yönetmelik, ülke ve toplum yararları doğrultusunda, asansör

Yönetmelikler. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. Madde 1- Bu Yönetmelik, ülke ve toplum yararları doğrultusunda, asansör Resmi Gazete 12.01.2002 Cumartesi Sayı: 24638 (Asıl) Yönetmelikler Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Asansör Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları

Detaylı

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ PSİKOLOJİ AKREDİTASYON BİRİMİ LİSANS PROGRAMLARI AKREDİTASYON YÖNETMELİĞİ

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ PSİKOLOJİ AKREDİTASYON BİRİMİ LİSANS PROGRAMLARI AKREDİTASYON YÖNETMELİĞİ 1. AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ PSİKOLOJİ AKREDİTASYON BİRİMİ LİSANS PROGRAMLARI AKREDİTASYON YÖNETMELİĞİ Amaç Madde 1 Bu yönetmeliğin amacı; Türk Psikologlar Derneği psikolojide lisans

Detaylı

Cumhuriyet Üniversitesi Tıpta Uzmanlık Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

Cumhuriyet Üniversitesi Tıpta Uzmanlık Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Cumhuriyet Üniversitesi Tıpta Uzmanlık Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Madde 1- Bu Yönerge Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yürütülecek Tıpta

Detaylı

T.C. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ

T.C. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ KURULUŞ VE TOPLULUK ADI MADDE 1- T.C. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ Tiyatro Topluluğu Yüksek İhtisas Üniversitesi nin yönetmelikleri ve yasalar uyarınca Yüksek İhtisas Üniversitesi

Detaylı

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ENGELLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ENGELLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ENGELLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Yenimahalle Kent Konseyi Engelli Meclisi oluşumunu, organlarını,

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odasından: Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik, ülke ve toplum yararları doğrultusunda, araçların

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odasından: Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik, ülke ve toplum yararları doğrultusunda, araçların Resmi Gazete 12.01.2002 Cumartesi Sayı: 24638 (Asıl) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Araç-İmal-Tadil-Montaj Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları

Detaylı

ĠSTANBUL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ YAN DAL UZMANLIK EĞĠTĠMĠ YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ĠSTANBUL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ YAN DAL UZMANLIK EĞĠTĠMĠ YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ĠSTANBUL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ YAN DAL UZMANLIK EĞĠTĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi

Detaylı

EĞİTİM PROSEDÜRÜ. Aday Memur: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu na tabi olarak ilk defa Devlet Memurluğuna atananları kapsar.

EĞİTİM PROSEDÜRÜ. Aday Memur: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu na tabi olarak ilk defa Devlet Memurluğuna atananları kapsar. 1. AMAÇ Bu prosedür, Ahi Evran Üniversitesi nde görevli akademik ve idari personelin kuruma uyumunu sağlamak, mevcut ve/veya değişen iş akışını mümkün olan en kısa sürede öğrenmesini sağlamak, kurum kültürü

Detaylı

14 Şubat 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30332

14 Şubat 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30332 14 Şubat 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30332 YÖNETMELİK İzmir Demokrasi Üniversitesinden: İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

-> 5 07.08.2014 13:06

-> 5 07.08.2014 13:06 27 Temmuz 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29073 Adıyaman Üniversitesinden: YÖNETMELİK ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Şûrasının teşkili ile çalışma esas ve usullerini belirlemektir.

Detaylı

YÖNETMELİK KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KAYSEM) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KAYSEM) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 5 Mart 2019 SALI Resmî Gazete Sayı : 30705 Kayseri Üniversitesinden: YÖNETMELİK KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KAYSEM) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulu Yönergesi

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulu Yönergesi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulu Yönergesi Kapsam: Madde 1-Bu Yönerge Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulunun amacını, görevlerini, oluşumunu, çalışma usul ve esaslarını, üyelerin görev

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PROBLEME DAYALI ÖĞRENİM BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PROBLEME DAYALI ÖĞRENİM BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam ve Tanımlar GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PROBLEME DAYALI ÖĞRENİM BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) ile ilgilenen

Detaylı

HOCA AHMET YESEVİ ULUSLARARASI TÜRK-KAZAK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KABUL YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HOCA AHMET YESEVİ ULUSLARARASI TÜRK-KAZAK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KABUL YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HOCA AHMET YESEVİ ULUSLARARASI TÜRK-KAZAK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KABUL YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası

Detaylı

YÖNETMELİK. Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 13 Ekim 2014 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29144 Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: YÖNETMELİK GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Yönetmelikler. tmmob makina mühendisleri odası. Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği

Yönetmelikler. tmmob makina mühendisleri odası. Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Yönetmelikler tmmob makina mühendisleri odası Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği 263 tmmob makina mühendisleri odası Yönetmelikler 21 Şubat 2008 PERŞEMBE günü resmi gazetede

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yüksek İhtisas Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1 - Bu yönergenin amacı; Yüzüncü Yıl Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel ihtiyaçlarının

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası İş. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odasından:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası İş. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odasından: Resmi Gazete 07.07.2002 Pazar Sayı: 24808 (Asıl) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası İş Güvenliği Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Üsküdar Üniversitesinin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç- Kapsam- Dayanak-Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Sakarya Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Cumhuriyet Üniversitesinden: CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ YÖNERGESİ

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ YÖNERGESİ İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu nun 47 nci maddesi uyarınca

Detaylı