SEYF-İ FERGÂNÎ NİN HAYATI VE EDEBÎ ŞAHSİYETİ *1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SEYF-İ FERGÂNÎ NİN HAYATI VE EDEBÎ ŞAHSİYETİ *1"

Transkript

1 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi, Yıl 3, Cilt 3, Sayı 1, Bahar 2017 ( ) Seyf-İ Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsİyetİ Adnan KARAISMAILOĞLU * İsmail SÖYLEMEZ ** Özet Maveraünnehir/Batı Türkistan da doğup yetişen Seyf-i Fergânî (öl.749/ 1348 den önce) hayatının büyük bölümünü Anadolu da Aksaray çevresinde geçirmiştir. Yaşadığı yıllardaki Anadolu nun sosyal, tarihî ve edebî özelliklerini, onun şiirlerinde görmek mümkündür. Anadolu da Farsça şiir söyleyen şairlerin en büyüklerinden biri olan Seyf-i Fergânî nin bir divanı bulunmaktadır. Divanı, toplamda beyittir. Fergânî nin şiirleri kaside, gazel ve az sayıda kıta ve rubaiden oluşmaktadır. Divanın başta müellif hattı olmak üzere günümüze kadar ulaşan üç nüshası mevcuttur. Anahtar Kelimeler: Seyf-i Fergânî, Fergânâ, Aksaray, Şiir. Life and Literary Personality of Sayf-i Fargânî ABSTRACT Seyf-i Fergani (Death before 749/1348) who was born in Maveraunnehir/West Turkestan spent most of his life around Aksaray in Anatolia. It is possible to see the social, historical and literary characteristics of Anatolia in the years he lived in his poems. As the one of the greatest poets of Persian poetry in Anatolia, Seyfi Fergani, has a poetry (diwan). The poetry has a total of 10,277 bids. Fergani s poems are composed of ode, ghazel and few continents and rubas. There are three extant copies of the Diwan, in particular the author s line. Keywords: Saif-i Farghani, Fergana, Aksaray, Poetry. SEYF-İ FERGÂNÎ NİN HAYATI VE EDEBÎ ŞAHSİYETİ *1 Adı ve Mahlası Seyf-i Fergânî, XIII. yüzyılın ikinci yarısı ile XIV. yüzyılın birinci yarısında yaşamış önemli şairlerdendir. Asıl adı Muhammed, lakabı Seyfeddîn ve künyesi Ebu l-mehâmid dir. Nisbesi, Fergânî ve mahlası da Seyf veya Seyfi Fergânî dir. Şairin tam adı, kendi divanında geçmemektedir. Seyf-i Fergânî olarak bilinen şairin tam adı hakkındaki bilgiyi divanın müstensihi olan Aksarâyî ye borçluyuz. Zira divanın İstanbul Üniversite Kütüphanesi F171 nüshasını istinsah eden Muhammed bin Alî Kâtib-i Âksarâyî, bu * Prof. Dr. Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi. adnankaraismailoglu@ yahoo.com ** Uzman İnönü Üniversitesi. soylemezismail@hotmail.com 1 Bu makale İsmail Söylemez in Seyf-i Fergânî Divanı nın Tahlili başlıklı doktora tezinden üretilmiştir.

2 138 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi nüshaya düştüğü istinsah kaydında, şairin tam adının Seyfeddîn Ebu l- Mehâmid Muhammed-i Fergânî olduğunu ifade etmektedir. Ahmed Ateş de Âksarâyî nin bu kaydını esas almak durumunda olduğumuzu ifade etmektedir. 2 Şair, şiirlerinde çoğunlukla Fergânâlı Seyf anlamına gelen Seyf-i Fergânî mahlasını kullanırken bazen de sadece Seyf mahlasını kullanmıştır. Nitekim şairin divanında yer alan şiirleri incelendiğinde iki yüz bir beyite Seyf-i Fergânî diye başladığı, yirmi bir beyite Seyf diye başladığı görülmektedir. Bunlar dışında beyit içlerinde de zaman zaman Seyf-i Fergânî ve Seyf mahlaslarını kullanmıştır. Divanın hemen başında yer alan yedi beyitlik küçük bir kasidenin yedinci beytinde, tertib edilen divanın Seyf-i Fergânî ye ait olduğu şairin bizzat kendisi tarafından belirtilmiştir. Zira muhtemelen şair, bu küçük kasideyi önsöz adıyla ve divanını tanıtıcı bilgi olması niyetiyle kaleme almıştır. Anılan beyit şu şekildedir: از جهان کمتر ثناگوی ویست سیف فرغانی که این دیوان اوست Dünyadaki insanlar arasından onun en aciz hamd edicisi Bu divanın sahibi olan Seyf-i Fergânî (K 36/1-7) Doğum Tarihi Seyf-i Fergânî nin doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir. Şairin elimizde bulunan divanında kendisinin doğum tarihiyle doğrudan alakalı bir bilgi bulunmamaktadır ancak divanın yazıldığı döneme dair fikir yürütmeye imkân tanıyan bir takım bilgiler bulunmaktadır. Şairin devri ile ilgili kaleme aldığı hiciv ve nasihat yollu şiirlerinde doğrudan anılan çok az şahıs adı bulunmaktadır. Şairin şiirlerinin büyük çoğunluğunda şahıs adı anılmamıştır ve şairin muhatabı belli değildir. Şairin ömrüne dair önemli bilgi kaynaklarından biri, altmış yaşını geçtiğini ifade ettiği divanındaki şu beytidir: مکن جوانی ازین بیش سیف فرغانی که پیری آمد و عمرت بحد ستین رفت Bundan böyle gençlik taslama Seyf-i Fergânî Zira yaşlılık geldi ve senin ömrün altmış sınırını geçti (K 74/30-822) Şairin hayatına dair önemli karinelerden biri de Hicri 703 tarihini ifade ettiği şu beyittir: 2 Ayrıntılı bilgi için bkz. Ahmet Ateş, Anadolu nun Unutulmuş Büyük Bir Şairi: Sayf al- Dîn Muhammed al Fargânî, TTK Belleten, XXIII/91 (1959), s. 416; Ahmed Ateş, İstanbul Kütüphanelerinde Farsça Manzum Eserler I, MEB, İstanbul, 1968, s ; Ayrıca bk. Zebîhullâh-i Safâ, Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Bâ teshîh ve mukeddime-yi Zebîhullâh-i Safâ, İntişârât-i Firdevs, Tahran, 1392, s. heşt.

3 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 139 هفتصد و سه سال بر گذشته ز هجرت روز نگفتیم و لیل مه رمضان بود Hicretten yedi yüz üç yıl geçmiş Gece gündüz demedik, Ramazan ayı idi (K 129/65-208) Anılan bu son iki beyit birlikte düşünüldüğünde şairin h. 703/1303 yılında en az altmış yaşında olduğu varsayılarak onun hicrî 640/1243 civarında doğmuş olabileceği sonucuna varılabilir. 3 Elde edilen bu bilgilerden hareketle şairin Moğolların Anadolu yu yakıp yıktığı dönemde dünyaya geldiği anlaşılmaktadır. Bu dönem de yaklaşık olarak hicrî yedinci yüzyılın ilk yarısına denk düşmektedir. 4 Buna göre Seyf-i Fergânî nin tahminî doğum tarihi için hicrî 640/1243 civarı şeklindeki ifade ile iktifa etmek durumundayız. Doğum Yeri Seyf-i Fergânî nin doğum yeri hakkında da doğrudan elde edebildiğimiz kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak şairin tercih ettiği mahlastan ve tam adının tespitine imkân tanıyan nüsha kayıtlarından hareketle onun Fergânâ da dünyaya geldiğini söylemek mümkündür. Fergânâ, Seyhun ırmağının kuzeyinde, Maveraünnehir bölgesinde yer almaktadır. Genellikle Fergânâ vadisi şeklinde anılan ve Tanrı dağları ile Altay dağları arasında bulunan bölgenin toprakları günümüzde Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan arasında bölünmüştür. Yine günümüzde Özbekistan da Fergânâ adında bir idari birim de bulunmaktadır. Fergânâ, bugün de Özbekistan ın önemli kültür ve ekonomi merkezlerinden birisidir. Seyf-i Fergânî nin doğum yeri olan Fergânâ şehri, tarihte önemli kültür merkezlerinden biri olarak ön plana çıkmıştır. Fergânâ bölgesinden birçok âlim, şair, yazar, mutasavvıf ve mütefekkir yetişmiştir. Ebu l- Abbâs Ahmed b. Muhammed b. Kesîr el-fergânî (ö. 247/86). Sa âdeddîn Fergânî (Sa îduddîn-i Fergânî). Ebu Mansûr Ahmed b. Abdullâh el-fergânî. Ebu Muzaffer Muşâttâb b. Muhammed el-fergânî. Ebu Sâlih Abdulazîz el-fergânî ve Mes âde b. Bekir b. Yûsuf el-fergânî bu bölgeden yetişen Fergânî nisbesiyle anılan önemli isimlerdir. 5 3 Zebîhullâh-i Safâ, Seyf in şiirlerinden yaptığı çıkarımla onun yedinci yüzyılın ilk yarısının ortalarında olması gerektiğini ifade eder. Zebîhullâh-i Safâ, Dîvân-i Seyf-i Fergânî, s. devâzdeh. 4 Aynı tespit için bk. Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, III/I. Cilt, İntişârât-i Firdevs, Tahran, 1371, s. 625, Hesen-i Enûşe, (Ed.) Dânişnâme-yi Edeb-i Pârsî, VI. Cilt, -Ânâtolî ve Bâlkân-, İntişârât-i Teb u Neşr, Tahran, 1384, s Ayrıntılı bilgi için bkz. Zebîhullâh-i Safâ, Dîvân-i Seyf-i Fergânî, s. deh., Tahsin Yazıcı, Fergânâ, DİA, XII. Cilt, s. 375, Muhammed Emîn-i Riyâhî, Zebân u Edeb-i Fârsî der Kelemrov-i Osmânî, Tahran 1369, s. 109.

4 140 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi Eğitimi Dönemin önemli kültür merkezlerinden birisi konumunda olan Fergânâ da dünyaya gelen Seyf-i Fergânî nin, eğitim hayatı ve ailesi hakkında başta kendi divanı olmak üzere ulaşılan diğer kaynaklarda da bir bilgi bulunamamıştır. Seyf-i Fergânî Divanı nı, şairin vefatından bir süre sonra istinsah eden Muhammed bin Alî Kâtib-i Âksarâyî, şairi âlim, zahid, muttaki, şeyhlerin ve muhakkiklerin efendisi sıfatlarıyla zikretmektedir. Bu kısacık tanıtım, Seyf in çağdaşları nezdindeki konumu hakkında önemli bir fikir vermektedir. 6 Zira bir şahsın âlimlik mertebesine ulaşması için ciddi bir ilim tahsil etmesi, âlimlerin ve muhakkiklerin efendisi olarak anılabilmesi için dönemindeki diğer âlimler arasında da ön plana çıkmış olması gerekmektedir. Bu ifadeden hareketle Seyf-i Fergânî nin iyi bir eğitim gördüğünü ve döneminde nüfuzlu bir âlim olarak ön plana çıktığını, toplumda saygın bir konumda olduğunu ifade etmek mümkündür. Divandan elde edilen bilgilere göre Seyf-i Fergânî nin ilmi son derece önemseyen âlim bir zat olduğu anlaşılmaktadır. Şairin birçok şiirinde Kur an ve ilmin önemini ifade ettiği dikkat çekmektedir. مکن بجهل تناول که خوان قرآن را پر از حالوه علم است کاسه های حروف Cehaletle bir şey yeme zira Kur an sofrasında Harflerin kâseleri ilim tatlılarıyla doludur (K 46/9-227) دایم ز شراب نخوت علم سرمست روی بگرد بازار Daima ilim gururunun şarabıyla Sarhoş olarak çarşıdan yüz çevir (K 82/ ) Şairin, hak yolun ancak Kur an ve dinî kaynaklarda bulunabileceğini vurgulaması da onun âlim ve fakih bir zat olduğunu göstermektedir. خلق در دنیای باطل راه حق گم کرده اند چون نمی جویند در قرآن و در اخبار دین Halk batıl dünyada hak yolu kaybetmişlerdir Kur an ve din kaynaklarında aramadıkları için (K 180/ ) Yine divanda görüldüğü üzere şair döneminde âlimlerin yaşadığı sıkıntıları da dile getirmektedir. Şair, âlimlerin hak ettikleri konumda olmamalarından yakınmaktadır. 6 Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, III/I. Cilt, s. 623., Ali Hunerî-yi İbrâhîmpûr, Berresî ve Tehlîl-i İlm-i Beyân der Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Pâyânnâme-yi Kârşinâsî-yi Erşed, Dânişgâh-i İmâm Humeynî, Dânişkede-yi Ulûm-i İnsânî, s

5 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 141 اندرین ایام کآسایش نمی یابند انام حکم بر ارباب علم اهل جهالت می کنند Halkın huzur bulmadığı bu devirde Cahiller âlimlere hükmederler (K 190/ ) عارفان بی جای و جامه عالمان بی نان و آب خانقه بی فرش و سقف و مدرسه بی بام و در Arifler yersiz ve elbisesiz, âlimler ekmeksiz ve susuz Hânkâh halısız ve çatısız, medrese çatısız ve kapısız (K 154/ ) Divandan şairin çevresinde bulunanlara yönelik vaaz ve nasihatte bulunabilecek bir konumda olduğu anlaşılmaktadır. Bu durum da şairin âlimliğini göstermektedir. نصیحت می کنم بشنو بر آن باش بدل گر مستمع بودی بجان باش Nasihat ediyorum dinle ve itaat et/uygula Gönül ile eğer dinlediysen candan kabul et (K 180/ ) Divandan elde edilen bilgilere göre şairin ilk tahsilini memleketi Fergânâ da gördüğü ve belli bir olgunluğa eriştikten sonra dönemindeki diğer âlimler gibi memleketin maruz kaldığı kötü şartların da etkisiyle ilim ve irfan peşine düşerek memleketinden ayrılmayı tercih ettiği kuvvetle muhtemeldir. Seyf-i Fergânî nin, Moğol tehlikesi ortaya çıktığında, güvenlik endişeleriyle yurdunu terk etmediği aksine bu feci olaydan daha sonra, muhtemelen saldırı sonrasındaki o karışıklıklar döneminde memleketinden ayrılarak Anadolu ya göç ettiği anlaşılmaktadır. Fergânâ dan Ayrılışı ve Tebriz İkameti Seyf-i Fergânî nin, tam olarak hangi tarihte yahut kaç yaşında Fergânâ dan ayrıldığı bilinmiyorsa da, Fergânâ dan Anadolu ya göçünün muhtemelen genç yaşlarda vuku bulduğu söylenebilir. Bazı rivayetlerde Moğol istilasının yol açtığı o kargaşa döneminde memleketi Fergânâ dan ayrıldıktan sonra Anadolu ya gelmeden önce bir süre Tebriz de yaşadığı ifade edilmektedir. Safâ ya göre Hârezm de de kısa bir süre bulunmuştur. 7 Şairin Tebriz de yaşadığı döneme dair divanında kaderin kendisini Tebriz e gönderdiğini ifade ettiği bir beyit bulunmaktadır. Anılan beyit şu şekildedir: ز بعد آنکه مرا مدتی قضای ا ل ه میان خ طۀ تبریز چون گهر در سنگ Ondan sonra kader bir süreliğine beni Tebriz şehrinin ortasına attı taşın ortasındaki cevher gibi (K 93/ ) 7 Zebîhullâh-i Safâ, Dîvân-i Seyf-i Fergânî, s. deh.

6 142 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi Şairin Tebriz de bulunduğu sürede Cuveynî nin himayesinde iken kaleme aldığı şiirlerden hareketle de o dönemde bir süre Tebriz de yaşadığı anlaşılmaktadır. Ancak Tebriz e ne zaman gittiği, orada ne kadar kaldığı ve oradan ne zaman ayrıldığına dair kaynaklarda herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Bununla birlikte bir süreliğine de olsa şairin hamiliğini üstlendiği anlaşılan Cuveynî nin 661/ /1284 tarihleri arasında görevde olduğu 8 bilindiğinden hareketle şairin de bu tarih aralığına denk gelen bir dönemde birkaç yıllığına Tebriz de bulunmuş olduğu söylenebilir. Safâ, Seyf in Tebriz de kaldığı sürenin birkaç yıl olabileceğini ifade ederek Sa dî (öl.1292) ile yazışmaları, Humâm-i Tebrîzî nin (öl.1335) şiirleri ile tanışıklıklarının da Tebriz de bulunduğu bu dönemde gerçekleştiğini söyler. 9 Seyf-i Fergânî nin, Tebriz de bulunduğu döneme dair kaleme aldığı bir şiirinde kullandığı ifadelerden onun bu şehirde bir sıkıntıyla karşılaştığı anlaşılmaktadır. Şairin yaşadığı bu sıkıntı şiirine şöyle yansımıştır: مرا کلوخ جفا آنچنان زدند بقهر که کافران عرب بر لب پیمبر سنگ Beni cefa kesekleriyle öylesine bir kahırla dövdüler ki Arap kâfirlerinin peygamberin dudağına taş vurması gibi (K 93/ ) Bir süre Tebriz de yaşayan Fergânî, ardından Anadolu ya gelerek Aksaray a yerleşmiştir. 10 Aksaray İkameti ve Aksaray Şairin Aksaray da kaleme aldığı ve meşguliyetine dair karineler barındıran beyitlerinden elde ettiğimiz bilgilerden hareketle Seyf in, Sa dî nin çağdaşı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Zira şiirlerinden elde edilen bilgilere göre Sa dî ye karşı büyük bir muhabbet beslemekte olan şair, onun birçok şiirine cevaben şiirler kaleme almıştır ve nitekim şu beyitte yer alan ifadesinden hareketle Sa dî nin 691/ yılında vefat ettiği dönemde henüz hayatta, sağlıklı ve şiir söylemekte olduğu anlaşılmaktadır. برای وقت جوانان کنون که سعدی رفت سخن بگو که درین خانقاه پیر تویی Sa dî nin gittiği şu vakitte şimdiki gençler için Şiir söyle zira bu hankâhta pir olan sensin (G 318/ ) 8 Rıza Savaş, Cuveynî, DİA, C.VII, s Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, III/I. Cilt, s Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân,, III/I. Cilt, s. 629, Muhammed Emîn-i Riyâhî, Zebân u Edeb-i Farsî der Kelemrov-i Osmânî, s. 109, Muhammed Sâdık-i Zeynîvend, Bâztâb-i Mesâ il-i İctimâ î ve Bâverhâ-yi Mezhebî der Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Pejohişgâh-i Ulûm-i İnsânî ve Mutâle ât-i Ferheng, Behmen, Sa dî-yi Şîrâzî, Gülistan, Çev: Adnan Karaismailoğlu, Akçağ Yay., Ankara, 2004, s. 7.

7 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 143 Bir rivayette, Fergânî nin Nevşehir ve Konya arasındaki bir hankâhda yaşadığı belirtilmektedir. 12 Kaynaklarda şairin evliliği ile herhangi bir kayıt yoktur. Divanından elde edilen bilgilerden anlaşıldığına göre şair yalnız bir hayatı tercih etmiştir. Nitekim şiirlerinde de bu yalnızlık vurgusu hissedilmektedir. ایا سیف فرغانی ار عاقلی برو گوشه یی گیر و بگزین عفاف Ey Seyf-i Fergânî eğer akıllıysan Git bir köşeye çekil ve takvayı seç (K 67/24-688) Eldeki bilgiler şairin uzun bir süre Anadolu da (Aksaray da) yaşadığını, Aksaray da vefat ettiğini ve şiirlerinin büyük çoğunluğunu da Aksaray da yaşarken kaleme aldığını göstermektedir. 13 Nitekim şiirlerin içeriği incelendiğinde ömrünün büyük kısmını Aksaray da geçirdiği ve muhtemelen genç yaşlarda Aksaray a yerleştiği anlaşılmaktadır. Şairin Aksaray da ikamet ettiğine dair en önemli bilgi kaynağı şairin divanında yer alan şu beyittir: مسکن من ملک روم مرکز محنت آقسرا شهر و خانه دار هوان بود Benim meskenim Anadolu toprağı, mihnetin merkezi Aksaray zilletin şehri ve eviydi (K 129/ ) Şairin Aksaray da yaşadığı döneme ışık tutan şiirlerinden birisi de ifadelerinden anlaşıldığı üzere yardım ve desteklerini aldığı ve kendisi için çırpındığı anlaşılan Kerimeddîn İsmâ îl el-bekrî hakkında yazdığı ünlü mersiyesidir. Mersiyeden Bekrî nin yedi ay boyunca işkence gördüğü, çektiği sıkınlar itibariyle Aksaray ın onun için Kerbelâ ya dönüştüğü anlaşılmaktadır. Bu şiirden işkencenin Aksaray da gerçekleştiği ve Seyf in de bunun tanığı olduğu görülmektedir. Bu mersiyedeki ifadeleri şu şekildedir: ای بوده همتم همه طول بقای تو همت اثر نکرد و بدیدم فنای تو Ey bütün himmetimi varlığın için harcadığım sen Himmet etki etmedi ve senin yok oluşunu gördüm ben (K 105/ ) شمر تو چون یزید سمر شد بفعل بد ای تو حسین و آقسرا کربالی تو Senin Şimr in Yezid gibi kötü eylemiyle ünlendi Ey kendisi Hüseyin ve Aksaray Kerbelâsı olan sen 12 Sayyâra Mahînfar, Farğânî, Sayf-Al-Dîn Mohammad, Encyclopaedia Iranica, December 15, 1999 (Erişim) persian-authors-2, Ahmed Ateş, İstanbul Kütüphanelerinde Farsça Manzum Eserler I, s. 208.

8 144 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi این هفت ماهه زحمت و محنت ز ناکسان رنجوری تو بود و شهادت شفای تو Bu yedi ay boyunca alçaklardan zahmet ve eziyet Senin eziyetin idi ve şahadet senin şifan idi (K 105/ ) Öyle görünüyor ki Anadolu daki canlı şiir pazarı ve şiirin saygınlığı Seyf-i Fergânî yi Anadolu ya cezbetti. Ancak Fergânî, Anadolu ya vardığı zaman Selçuklu devletinin parlak dönemi sona ermiş, onların şiire değer verdiği dönem artık geride kalmıştı. Şairin ömrüne dair önemli karinelerden biri olan şu beyitte de artık iyice yaşlandığını ve tövbe istiğfar vaktinin erdiğini söylemektedir. Kuvvetle muhtemel altmışından sonra yazılmış olan bu beyit şairin nispeten uzun bir ömür sürdüğünü göstermektedir. سیف فرغانی جوانی رفت تا کی عاشقی پیر گشتی توبه کن هنگام استغفار شد Seyf-i Fergânî gençlik gitti, âşıklık ne zamana kadar Yaşlandın artık tövbe et bak istiğfar vakti erdi (G 224/ ) Şair, divanda yer alan beyitlerde altmış yaşını geçtiğini, artık yaşlandığını ifade ederken devamında da sırasıyla hicrî 703/ ve 705/ tarihlerine yer vermektedir. İlk tarih bilgisi onun gece gündüz demeden divanını tertib etmek ile meşgul olduğunu beyan ettiği şu beyittir: هفتصد و سه سال بر گذشته ز هجرت روز نگفتیم و لیل مه رمضان بود Hicretten yedi yüz üç yıl geçmiş Gece gündüz demedik, Ramazan ayı idi (K 129/ ) İkinci tarih bilgisi de divanında yer alan, hayatına dair en son bilgi kaynağı olan ve divanın gazeller bölümünde kaleme aldığı bir gazelin başına düştüğü şu nottur: در شهور سنه خمسه و سبعمایه شیخ نجم الدین اردبیلی و شمس وراوی بدین ضعیف رسیدند و التماس این دو غزل کردند گفته آمد yılı aylarında Şeyh Necmeddîn Erdebîlî ve Şems-i Verâvî bu zaife gelerek şu iki gazeli istediler. 14 Burada anılan isimlerin kendisine hicri 705 yılında gelerek gazel isteğinde bulundukları ifadesinden Seyf-i Fergânî nin bu tarihte hayatta ve sağlıklı bir durumda bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu bilgilere ilaveten di- 14 Seyf-i Fergânî, Dîvân, G/501, s. 494.

9 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 145 vanda açıkça zikredilen memduhlardan Gâzân Han ın da / yılları arasında iktidarda olduğu ve şairin Gâzân Han a hitaben şiir kaleme aldığı bilindiğinden buradaki bilgiler hâsıl olan kanaati teyit etmektedir. Vefatı Şairin doğum tarihi gibi ölüm tarihi de divanındaki bilgilerden hareketle kesin olarak tespit edilememiştir. Tezkirelerde şairin ismine rastlanmadığı gibi günümüze dek ulaşan divanın üç nüshasındaki istinsah, kıraat ve vakıf kayıtlarında da ölüm tarihine dair bir bilgi bulunmamaktadır. Seyf-i Fergânî Divanı nın nüshalarından müellif hattı olan Vahid Paşa Kütüphanesi 1575 numarada kayıtlı bulunan nüshada yer alan kıraat kaydındaki kutibe fî şevval seneti hamsîn ve seb ami e: yedi yüz elli senesi şevvalinde yazıldı ifadesinden hareketle divanın 750/1349 yılında okunduğu ve kıraat kaydı düşüldüğü, haliyle kuvvetle muhtemel bu tarihten evvel istinsah edildiği anlaşılmaktadır. 15 İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi F171 nolu nüshada yer alan istinsah kaydındaki bi t-târîhi yevm i-l ahad es-sâlis min receb li seneti tis a ve erb aîn ve seb a mi etu l-hicriye: hicri yedi yüz kırk dokuz yılı receb ayının üçü pazar günü 16 şeklindeki ifadeden de anılan nüshanın yazımının hicrî 749/1348 yılının Recep ayının üçü pazar gününde tamamlandığı anlaşılmaktadır. Divanın üçüncü nüshası olan Topkapı Sarayı Müzesi Revan köşkü Kütüphanesindeki 984 numaralı nüshada kayıtlı fî senetin erbea ve tis a mi e: dokuz yüz dört senesi şeklinde bir istinsah kaydı bulunmaktadır. 17 Görüldüğü üzere şairin doğum tarihi gibi ölüm tarihi de belli değildir. Ancak h.k. 705/ yılından sonra ve 749/1348 yılından önce vefat ettiği tahmin edilmektedir. Zira yukarıda anıldığı üzere divan nüshalarındaki kayıtlardan hareketle ölüm tarihi hakkında net bir fikir yürütmek mümkün görünmemektedir. Nitekim Ahmed Ateş, Üniversite Kütüphanesi F.171 nolu nüshanın istinsah kaydındaki duaların ölmüş kimseler için kullanılan dualar olduğundan hareketle şairin bu tarihte yani Receb 749/ Eylül-Ekim 1348 tarihinden önce ölmüş olduğunu beyanla şairin ölüm tarihi olarak XIV. yüzyılın ilk çeyreğini işaret etmektedir. 18 Çeşitli kaynaklarda ise birbirini tekrar ettiği anlaşılan bir bilgiye göre Fergânî nin, 749/1348 yılında, 80 yaşında küçük bir şehir olan Aksaray ın hankâhlarından birinde pek de tanınmamış bir şekilde yalnızlık içerisinde vefat ettiği ifade edilmektedir. 19 Safâ da neşrettiği divanın mukaddimesinde 15 Ahmed Ateş, Anadolu nun Unutulmuş Büyük Bir Şairi: Sayf al-dîn Muhammed al Fargânî, s Ahmed Ateş, agm., s Ahmed Ateş, agm., s Ahmed Ateş, agm., s Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân,, III/I. Cilt,s. 624., Muhammed Emîn-i Riyâhî, Zebân o Edeb-i Fârsî der Kelemrov-i Osmânî, s. 109., Nimet Yıldırım, Seyf-i Fergânî, DİA,

10 146 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi anılan bilgilerden hareketle şairin yıl arasında bir ömür sürmüş olduğunu ifade etmektedir. 20 Seyf in isminin tezkirelerde ve aynı şekilde ileri gelen tasavvuf ehli ve ariflerin eserlerinde de anılmamasının sebebi olarak da, Seyf in erken dönemde memleketini terk ederek Anadolu ya yerleşmesi ve bir daha memleketine geri dönmemesi şeklinde ifade edilmektedir. Zira bu dönemde Anadolu da yaşanan karışıklıklar nedeniyle şairin yaşam coğrafyasının ilk parçaları olarak andığımız Fergânâ-Tebriz hattı ile ilişkiler de oldukça zayıflamıştı. Seyf in adının hiçbir kaynakta anılmıyor oluşunun bir nedeni olarak da Ahmed Ateş, Fergânî nin dönemin kültür merkezi Konya da değil de Aksaray da yaşaması olduğunu ifade eder. 21 Şairin özellikle görmezden gelindiğini iddia ederek sert eleştiri yüklü dili, zalim ümerayı övmekten kaçınması, dünyadan elini eteğini çekmesi ve hayatını sürdürdüğü bölgenin memleketi ile ilişkilerinin eski parlaklığına karşın zaafa uğraması olduğunu ifade edenler de vardır. 22 Divandaki bir şiirden de şairin Anadolu dan ayrılmak istediği ancak bunu yapamadığı anlaşılmaktadır. Zira bu şiirde sıkıntısını ve artık yorulduğunu açık bir şekilde ifade ederek Tebriz e dönebilmek için Allah a niyazda bulunmaktadır. Anılan beyit şu şekildedir: منم مانند خاقانی و روم امروز شروانم بتبریزم فگن یارب ز شروان بی نیازم کن Ben Hâkânî gibiyim ve Anadolu bugün Şîrvân ımdır Tebriz e at beni ya rabbi Şîrvân a muhtaç etme beni (K 150/78-253) Şairin burada kendisini Hâkânî ye benzetmesi, Anadolu yu da Şîrvân a benzetmesi ve Allah tan Tebriz i dilemesi son derece ilginç olup özellikle Hâkânî nin kayınpederi ile arasının açılmasından sonra yaşadıkları ve özellikle Hacc dönüşü Şîrvân a gitmeyerek bir süre Tebriz de yaşamak zorunda kalması ve kendisine sığınabileceği, kendisini barındırabilecek bir saray aramasını hatırlatmaktadır. Buradan hareketle şairin Anadolu da benzer sıkıntılar yaşamakta olduğu söylenebilir. Bir sonraki beyitte de Hâkânî nin destek talebiyle birçok kişiye kaside ve mektuplar yazmasına göndermede bulunarak kendisinin böyle bir girişimde bulunmadığını XXXVII. Cilt, s. 27, Hesen-i Enûşe, Dânişnâme-yi Edeb-i Pârsî, s. 483, Hâdî-yi Kezâyî, Zindegînâme-yi Nivîsendegân ve Şâ irân ez Rûdekî ta Dovletâbâdî, İntişârât-i Behzâd, Tahran, 1386, s. 199, Kezâyî, Seyf in Aksaray da doğduğunu belirtmektedir ancak bu bilgi diğer kaynaklarda geçmemektedir. 20 Zebîhullâh-i Safâ, Dîvân-i Seyf-i Fergânî, s. hifdeh. 21 Ahmed Ateş, Anadolu nun Unutulmuş Büyük Bir Şairi: Sayf al-dîn Muhammed al Fargânî, s Ahmed Ateş, a.g.m., s. 416, Zebîhullâh-i Safâ, Dîvân-i Seyf-i Fergânî, s. noh, Ali Honerîyi İbrâhîmpûr, Berresî ve Tehlîl-i İlm-i Beyân der Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Pâyânnâme-yi Kârşinâsî-yi Erşed, Dânişgâh-i İmâm Homeynî, Dânişkede-yi Ulûm-i İnsânî, 1392.

11 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 147 ifadeyle Allah tan talebini yinelemektedir. Bu ifadelerden Seyf in kopup geldiği topraklarla iletişiminin devam ettiği, bu iletişimin hiç kopmadığı da anlaşılmaktadır. نگفتم همچو خاقانی ثنای هیچ خاقانی تو از گنج عطای خود ز خاقان بی نیازم کن Ben Hâkânî nin yaptığı gibi hiçbir hakanı övmedim Sen kendi hazinenden ver hakana muhtaç etme beni (K 150/ ) Hal böyle iken anılan iddiaları ikna edici birer sebep olarak kabul etmek uzak bir ihtimal olarak görünmektedir. Geriye tek ihtimal olarak şairin kaynaklarda başka bir isimle anılmış olma ihtimali kalmaktadır ancak maalesef bu tahmini temellendirebilecek bir veriye de en azından şimdilik sahip değiliz. İlmî ve Dinî Kişiliği Seyf-i Fergânî nin çok geniş bir dinî/tasavvufî bilgiye sahip olduğu ve dindar bir birey olarak hassasiyetini şiirlerinde dile getirdiği dikkat çekmektedir. ای بدنیا مشتغل از کار دین غافل مباش یک نفس از ذکر رب العالمین غافل مباش Ey dünya ile meşgul olan din işinden gafil olma Bir an bile rabbu l-alemîni anmaktan gafil olma (K 185/ ) Şiirlerinde büyük bir özgüvenle çevresine nasihatte bulunurken kullandığı ifadelerden âlim bir şahsiyet olduğu ve kuvvetle muhtemel devrinin sözü dinlenen önemli isimlerinden birisi olduğu anlaşılmaktadır. اي هشت خلد را بیکی نان فروخته وز بهر راحت تن خود جان فروخته Ey sekiz cenneti bir ekmeğe satan Bedeninin rahatlığı için ruhunu satan نزد تو خاکسار چو دین را نبوده آب تو دوزخی بهشت بیک نان فروخته Sen aşağılığın nezdinde dinin izzeti yok Sen cehennemsin, cenneti bir ekmeğe sattın (K 43/ ) Şair, Ehl-i sünnet ekolüne mensup olup mezhep olarak da Hanefî mezhebine bağlıdır. Nitekim şiirinde de İmâm Ebû Hanîfe Nu mân b. Sâbit e bağlılığını şu şekilde ifade etmektedir:

12 148 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi از حقیقت اصل دارد وز طریقت رنگ و بوی میوه مذهب که هست از فرع نعمانی مرا Hakikatten aslı vardır tarikattan rengi ve kokusu Mezheb meyvesi Nu mân ın ışığındandır benim için (K 105/ ) Ahmed Ateş ve Safâ, Fergânî nin tasavvufî bir yönü olduğunu ve dönemindeki önemli tasavvufî şahsiyetlerden birisi, muhtemelen nüfuzlu bir şeyh olduğunu söylemişlerdir. Bu özelliğini açıklar nitelikte bir şiirinde kaleme aldığı şu ifadeler de bu düşünceyi destekler niteliktedir. Şairin bu şiirini, tavrının, duruşunun, dilinin ve şiirinin anlaşılmazlığını eleştiren birisine yönelik cevaben kaleme almış olması da kuvvetle muhtemeldir. گرت نیست از شرع عشق آگهی بر اسرار شعرم نیایی شعور Eğer senin aşkın kanununa dair bilgin yoksa Benim şiirimin sırlarına akıl erdiremezsin وگر پاک داری درون چون صدف چه درها بدست آوری زین بحور Eğer içini sedef gibi temiz tutarsan Bu denizlerden ne inciler çıkarırsın (K 63/ ) Şair, dini dünya işlerine alet edenlerden yakınmakta ve dinin bu tiplerin elinden bizar olduğunu ifade etmektedir. Şair, sarık ve cübbenin imam olmak için yeterli olmayacağını, dünyayı terk etmeden sadece sarık ve cübbe ile dinin yaşanmayacağını söylemektedir. Şair bu tipleri, dindarlık görüntüsü veren dönemin yaygın lakaplarından mülhem bir şekilde filânu d-dîn ve d-dunyâ şeklinde anmakta ve eleştirmektedir. ای بدستار و بجبه گشته اندر دین امام ترک دنیا کن که نبود جبه و دستار دین Ey sarık ve cübbe ile dinde imam olan Dünyayı terk et zira cübbe ve sarık din olmaz ای لقب گشته فالن الدین و الدنیا تو را ننگ دنیایی و از نام تو دارد عار دین Ey lakabı filânu d-dîn ve d-dunyâ olan sen Dünyanın utancısın ve din de senin isminden utanmaktadır (K 179/ ) Şair, nefsi de hilekâr olarak nitelemek suretiyle olumsuzlamakta ve nefsin hile ile bireyi aldattığını ifadeyle riyakârların, çıkarcıların dinlerini dünya için sattıklarını, dini para ile satın aldıklarını belirtmektedir.

13 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 149 نفس مکارت کجا بازار زرقی تیز کرد کز پی دنیا درو نفروختی صد بار دین Hilekâr nefis ne zaman hilenin pazarını kızıştırmadı ki Sen dünya için orada yüz yük din satmadın قدر دنیا را تو می دانی که گر دستت دهد یک درم از وی بدست آری بصد دینار دین Dünyanın değerini sen biliyorsun eğer sana el verirse Ondan bir dirhem alırsın yüz dinar din ile (K 179/ ) Şair, her durumda vaaz u nasihatten geri durmaz. Çevresine sürekli olarak öğüt verir, tavsiyelerde bulunur. Şair, cemaate yönelik olarak dünyayı satın alma hevesinden vazgeçmeleri gerektiğini, din pazarında altın satılmayacağını, dünya ehli olanların ucuz mal için ahiretlerini, dinlerini kaybettiklerini belirterek uyarılarda bulunur. خویشتن باز آر ازین دنیا خریدن زینهار چون خریداران زر مفروش در بازار دین Kendini geri çek bu dünyayı satın almaktan sakın Müşteriler gibi altın satma sen din pazarında کز برای سود دنیا ای زیان تو ز تو بهر مال ارزان فروشد مرد دنیادار دین Dünya menfaati için senin zararın sendendir Ucuz mal için din satar dünya ehli adam (K 179/ ) Şaire göre samimi dindar, dini yaşamak gayesiyle öğrenir ve hayatına tatbik eder. İlmi, makam ve mevki için kullananlara yönelik olarak dinin sana nasip olması için tedris makamı arzusunu gönlünden kovmalısın diyerek uyarıda bulunur, zira din sırlarına muttali olmak için dünya güzelinden yüz çevirmek gerekir. آرزوی مسند تدریس بیرون کن ز دل تا ترا حاصل شود بی بحث و تکرار دین Tedris makamı arzusunu gönlünden kov Taki tartışmasız ve tekrarsız nasip olsun sana din چشم جان از دیدن رخسار این رعنا ببند تاگشاید بر دلت گنجینه اسرار دین Can gözünü bu güzelin yanağını görmekten kapat Ki senin gönlüne din sırlarının hazinesi açılsın (K 179/ )

14 150 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi Edebî Şahsiyeti Yaşadığı dönemde Anadolu nun en büyük şairlerinden birisi olduğu görülen Seyf-i Fergânî nin günümüze divanı dışında bir eseri ulaşmamıştır. Nitekim şairin kendisi de sadece şiir yazdığını ifadeyle şairliğini vurgulayarak kendisinden geriye sadece şiirlerinin kaldığını divanında şu şekilde ifade etmektedir: من شاعری بدم ز من اشعار باز ماند Ben bir şair idim ve benden geriye şiir kaldı (K 102/ ) از جهان رفت سیف فرغانی ماند اشعار ازو نشان در وی Dünyadan gitti Seyf-i Fergânî Kaldı şiirler ondan eser orada (K 187/ ) Seyf-i Fergânî nin en önemli özelliği şiirlerinde çok açık ve net ifadelerle sosyal eleştiriye yer vermesinin yanı sıra dönemin sosyal yapısına yönelik net veriler sunmasıdır. Şairin bir diğer önemli özelliği de bir methiye şairi olmamasıdır. Şair, saray şairlerinin aksine gelir ve çıkar elde etmek için şahları, padişahları, vezirleri yahut diğer ileri gelenleri övmekten sakınmıştır. Arif bir şair olarak dikkat çeken Seyf, çok sınırlı sayıda övgü içerikli şiir yazmıştır ancak kendisinin bir medhiye şairi olmadığını ifade ederek diğer şairlere de methiye yazmamalarını tavsiye etmiştir. 23 Seyf in bu hassasiyeti şirine şu şekilde yansımıştır: من نیم شاعر که مدح کس کنم مر شاه را از برای حق نعمت پند دادم این قدر Ben şah bile olsa kimseyi methedecek bir şair değilim Ben nimetin hakkı için öğüt verdim hepsi bu kadar (K 154/ ) Seyf, saraylara muhtaç bir görüntü vermekten sakınmıştır. Seyf in bu hassasiyeti Gâzân Han a yazdığı ve bir beyti yukarıda iktibas edilen kasidede açıkça görülmektedir. İlhanlı hükümdarlarından Gâzân Han, Müslüman olunca ona gönderdiği tebrik ve nasihat içerikli kasidede kimseyi övecek bir şair olmadığını, sadece nimet hakkı için, öğüt verdiğini, kimsenin, iyiliğinin ve kötülüğünün peşinde olmadığını ifade etmiştir. 24 Bu kasidede, muhatabından sitayişle söz ettiğinden olsa gerek aslında övgü şairi olmadığını, kimseyi övmediğini de özellikle belirtme gereği duymuştur. Ahmed Ateş, şairin XIV. asır başlarındaki Anadolu halkının sıkıntılarını yüksek bir şiir ifadesi ile dile getirdiğini belirtmektedir. Bu tespit Safâ 23 Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, s Zebîhullâh-i Safâ, age, s. 631, Hasan Çiftçi, Ubeyd-i Zâkânî, s. 271.

15 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 151 tarafından da paylaşılmaktadır. 25 Divanda dönemin durumuna yönelik eleştiriler ve dönemin yetkililerine ve halka yönelik nasihatleri dikkat çekmektedir. Divanında bu tavrı pek çok yerde görülebilmektedir. تا زمان باشد رهی را بر صالحیت بدار چون اجل آید بمیران بر مسلمانی مرا Henüz vakit varken kendine yakışan bir yol seç Ecel geldiğinde beni Müslümanlık üzere öldür (K 105/ ) Fergânî nin bir özelliği de şiirlerinde eleştirdiği, nasihatte bulunduğu şahısların isimlerini anmamasıdır. Bu şahısların kimler olduğu bilinmiyorsa da dönemin üst düzey memurları oldukları açıktır. Buraya alacağımız birkaç şiir örneğinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere şairin, gerek eleştirirken gerekse de nasihatte bulunurken sözünü esirgemeyen bir kaleme sahip olduğu görülebilmektedir. Şair, padişahları dahi eleştirmekten ve nasihatte bulunmaktan çekinmemiştir. ملک شمشیرزن باید چو تو تن می زنی ناید ز تیغی بر میان بستن مرادی در کنار تو Padişah dediğin kılıç kullanmalı oysa sen dizini dövüyorsun Bir oku bele bağlamak ile murad hâsıl olmaz (K 40/4-90) عیاالن رعیت را بحسبت کدخدایی کن چو کدبانوی دنیا شد برغبت خواستار تو Emrindekilere gerektiği gibi davran, sahip çık Dünya hanımı seni arzuyla istediğinde مروت کن یتیمی را بچشم مردمی بنگر که مروارید اشک اوست در گوشوار تو Yetime iyi davran insanlık gözüyle bak Zira senin küpendeki inci onun gözyaşıdır (K 40/ ) Seyf-i Fergânî Divanı nı diğer divanlardan ayıran temel özellik, sert ve açık eleştirisi olduğu ifade edildi. O dönemin emirlerini, kurt, deli, tilki ve köpek, hakkı yiyen, vezirleri eşek huylu, emir yardımcısını eşek, âlimi kuru beyinli, dervişi tilki, köpek ve sinek olarak nitelemektedir. O, dönemin zalimlerini şeytan suratlı, büyükleri ölü ve köle olarak anmaktadır. Bu kullanımlara örnek olarak şu beyitler dikkat çekmektedir: ایا دستور هامان وش! که نمرودی شدی سرکش تو فرعونی و چون قارون به مال است افتخار تو 25 Ahmet Ateş, Anadolu nun Unutulmuş Büyük Bir Şairi: Sayf al-dîn Muhammed al Fargânî, s. 415, Zebîhullâh-i Safâ, age. s. 623.

16 152 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi Ey Hâmân ın veziri gibi olan! Sen isyancı Nemrûd oldun Sen Firavunsun ve Kârûn gibi malınla gurur duydun (K 40/4-101) بگاو آوردند در خانه بعهد تو که و دانه ز خرمنهای درویشان خران بی فسار تو Öküz ile getirirler evine saman ve tahılı Senin yularsız eşek dervişlerinin harmanlarından (K 40/4-105) Şiirlerinde çağın olumsuzluklarını, toplumun tabakaları arasında refah düzeyi bakımından oluşan farklılıkları ve yozlaşmayı açık ve eleştirel bir yaklaşımla dile getirmiştir. شرع االهی و سنت نبوی را هر که نکرد اعتبار معتبر آن بود Allah ın şeriatına ve Peygamberin sünnetine Kim değer vermezse o değer görür bu devirde (K 129/ ) Seyf-i Fergânî, şiirlerini Farsça olarak kaleme almıştır. Şiirlerinde çok nadir olarak Türkçe unsurlara tesadüf edilmektedir. Örneklerde görüleceği üzere, o, eşek anlamındaki ulâg, yarlık anlamındaki yerlîg, vergi anlamındaki koncûr ve mühür anlamındaki temgâ gibi Türkçe unsurları az da olsa kullanmıştır. Seyf in Türkçe bilip bilmediğine dair herhangi bir bilgi mevcut değildir. Şiirlerinde tesadüf edilen bu çok az sayıdaki Türkçe kelimelerin Farsçaya geçmiş kelimeler olma ihtimalinin yanı sıra şairin yaşadığı bölgede Türkçe konuşan kişilerle iletişim halinde olmasından hareketle az da olsa Türkçeyi öğrenmiş olduğu da muhtemel görünmektedir. کجا به منزل وصلت رسم چو اندر راه اوالغ عمر سقط میشود بهر فرسنگ Nasıl varayım vuslat konağına zira şu yolda Ömür eşeği sakatlanıyor her fersahta (K 92/ ) چو زر قلب مردود است و تقویم کهن باطل درین ملکی که ما داریم یرلیغ تتار تو Sahte altın gibi geçersiz ve eski takvim gibi batıldır Bizim yaşadığımız bu memlekette senin Tatar yarlığın (K 42/4-130) حاکمان دردم از او قنجر و تمغا خواهند عنکبوت ار بنهد گارگه جوالهی Yetkililer ondan da vergi ve haraç isterler Örümcek dahi bir dokuma atölyesi kurarsa eğer (K 147/ ) Fergânî, Farsçada genel kabul gören ve günlük dil kullanımında rastlanabilecek Arapça kelime ve tamlamalar dışında da şiirlerinde yer yer

17 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 153 Arapça unsurlar kullanmaktadır. Zaman zaman altıncı asır şairlerinin kullanımında gelenek olduğu üzere şiirlerinde Arapça terkiplere de rastlanmaktadır. Hatta bazen bir mısraın tamamı Arapça bir deyim olabilmektedir. Bazen de ifadenin bir kısmını Arapça olarak yazarken diğer bölümünü Farsça olarak yazmaktadır. Öte yandan özellikle ayet ve hadis alıntılarında ise doğrudan Arapça ifadeyi kullandığı dikkat çekmektedir. Arapça alıntıları ustalıkla şiire yerleştirmesi büyük şair Hâfız ın şiirlerini anımsatmaktadır. Yine klasik divan tertibinden bir gelenek olduğu üzere şiirlerinin başına ilave ettiği notların Arapça olması da dikkat çekicidir. Buradan hareketle şairin Arapça ya vakıf olduğu ifade edilebilir. Seyf in kasideleri Farsça şiirin en sanatsal örnekleri olarak değerlendirilmektedir. Şair herhangi bir girizgâhta bulunmaksızın doğrudan anlatmak istediği konuyu işlemeye başlamaktadır. Teşbîb, tegâzzûl, nesîb gibi bölümlere yer vermez. Övgü kasidelerinde görmeye alışkın olduğumuz dua bölümüne de yer vermez. Seyf-i Fergânî, âdeta dilini teşbih ve istiare üzerine kurmuştur. Kasidelerinde bilge, arif ve düşünür bir şair olduğu görülmektedir. Fergânî nin gazelleri diğer büyük sûfî şairlerin gazelleri gibi, aşk mevzularına dairdir. Gazellerinin içeriği nasihat, toplumsal eleştiri ve irfânî mazmunlar olup az sayıda âşıkane şiirleri de mevcuttur. Safâ, Seyf in şiiri hakkında değerlendirmede bulunurken kasidelerinin onun sözdeki ustalığını net bir şekilde gösterdiğini, Seyf in şiirlerini ya vaaz ve nasihat içerikli olarak söylediğini ya da sosyal sıkıntıları, sorunları eleştirdiğini ifadeyle onun padişahları, emirleri ve vezirleri methetmediğini söyler. Safâ da sadece iki kasidede Gâzân Han ın methedildiğine dikkat çekmektedir. 26 Ama divan incelendiğinde adı açıkça anılan Cuveynî gibi memduhlarının yanısıra adı açıkça anılmayan şahıslara yönelik de zaman zaman övgü içerikli şiirler yazdığı görülebilmektedir. Şairin kendilerini övdüğü şahıslar genellikle şairlerdir. Seyf-i Fergânî nin şiirinde segiye diye anabileceğimiz bölümlere de sıklıkla rastlanmaktadır. Segiye, sevgili yahut memduh karşısında kendisini köpeğe benzetmek olarak tanımlanmaktadır ve özellikle hicrî altıncı asırda yaygın bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Bu kullanım önemli örnekleri, Enverî, Nizâmî, Hâkânî gibi usta şairlerin şiirlerinde görülmektedir. 27 Seyf in Segiye olarak değerlendirilebilecek kullanımlarına örnek olarak şu beyitleri dikkat çekicidir: 26 Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, s Sa îd-i Hamîdiyân, Tefâvut-i Reh ez-sa dî tâ Seyf-i Fergânî, Faslnâme-yi Tehessosî-yi Zebân o Edebiyât-i Fârsî, Sâl-i Evvel, Şomâre-yi Yek, Pejohişgâh-i Ulûm-i İnsânî, Tahran, 1389.

18 154 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi گرگ طبعم بحمله همچون شیر سگ سرشتم بحیله چون روباه Aslan gibi saldırırken kurt gibi davranıyorum Tilki gibi hile yaparken köpek gibi davranıyorum (K 38/3-51) پلنگ طبعی و من بر درت چو سگ خوارم به دست جور مزن بر چو من غضنفر سنگ Kaplan gibisin ve ben de senin kapında köpek gibi zelilim Eziyet ederek ben gibi yırtıcı aslana taş atma (K 92/ ) Seyf-i Fergânî nin şiirinde Horasan ekolünün özellikleri görülmektedir. Bu durumun en büyük göstergesi Seyf in doğu şivesini kullanmasıdır. Zira Seyf in kendisi de o civardan, Fergânâlı idi. Bu bölgenin lehçesinde Batı İran etkisi çok azdı. Seyf in şiirinde doğu şivesini kullanmasının tek nedeni Seyf in gurbet diyarda içine kapanması ve çocukluğundaki dili koruması değildir. Zira Safâ nın da tesbitiyle divanındaki özel bir takım kullanımlar da bu durumun bilinçli bir tercih olduğunu göstermektedir. Örneğin, divanında defalarca خواستن fiilini Semerkand lehçesinin etkisiyle elifsiz olarak خوستن şeklinde yazdığı görülmektedir. Bu cümleden olmak üzere divanda, defalarca خوهم خوهی خوهد نخوهد kullanımları görülmektedir. Bu kullanımlara misal olarak şu beyitler verilebilir: خاک کوی او خوهم کز هر سوش» باد جوی مولیان آید همی» Onun sokağının toprağını isterim zira her tarafından Movliyân ırmağının havası gelir daima (K 139/ ) ای شمع می خوهم که ببینم شبی ترا چون شمعدان گرفته من اندر کنار پای Ey mum isterim ki bir gece göreyim seni Şamdan gibi ben ayağını kucaklamış olarak (K 142/ ) Yine ikamet anlamında باش kelimesinin kullanımı veya Doğu Derî استاره ستاره lehçesinin özelliği olan kelimelerin başına elifin eklenmesiyle şeklindeki yazımlar bu bağlamda anılması اشکستگان شکستگان اشکن اشکم gereken özelliklerdendir. درین ماه کاندر زمین میدرخشد بدان سان که استاره بر آسمان گل Yeryüzünde parıldayan bu ayda Sanki gökyüzündeki yıldızdır gül (K 99/ )

19 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 155 درین کوی آوارگان را مقام درین حرب اشکستگان را ظفر Bu sokakta serseriler için bir makam Bu savaşta yenilenlere bir zafer (K 124/ ) Yahut زنبور kelimesi yerine من ج kelimesinin kullanımı, öte yandan ن ك ن د kelimesinin kefin sükûnuyla ن ك ن د Sûzênî-yi Semerkendî de görülen ن ب ود yazılması, şeklinde kelimesinin de banın sükûnuyla yazılması da dil özellikleri olarak dikkat çekmektedir. 28 همچو منج انگبین در کنج بودم منزوی چون گلی دیدم برافراز شجر باز آمدم Bal arısı gibi bir köşede münzevi idim Bir çiçeği görünce ağacın tepesine geri geldim (K 134/ ) Seyf-i Fergânî, vezin ve bahir tercihinde bulunurken Farsça şiirde artık gelenekselleşen bahirleri kullanmayı tercih etmektedir. Köşede kıyıda kalmış pek bilinmeyen bahir ve vezinleri pek tercih etmediği dikkat çekmektedir. 582 gazel, 125 kaside, 23 rubai ve 5 kıta olmak üzere 730 manzumeden oluşan divanındaki şiirleri remel (237), hezec (148), muzâri (124), müctes (104), hafif (57), mütekârib (28), münserih (17), recez (11), seri (4) olmak üzere toplam 9 ayrı bahirde ve 32 ayrı vezinde söylemiştir. Seyf-i Fergânî nin kendi divanından muasırı olan şairlerle iletişim halinde olduğu anlaşılmaktadır. Seyf, dönemin büyük şairleriyle düzenli olarak yazışmakta ve şiirlerini onlara göndermektedir. Sa dî ile olan yazışmalarından anlaşıldığına göre Seyf in şiiri, Sa dî tarafından cevher/maden olarak övülmüştür. 29 Seyf de kendi şiirini övmekten geri durmaz, bu konuda hiç tevazu göstermez ve şairliğinin güçlü olduğunu vurgulamaktadır. Şair, şiirini başkalarının şiiriyle karşılaştırmaktan çekinmediğini şöyle ifade etmiştir: بزور بازوی شعراز کسی نترسم ازآنک مرا چو پنجه شیر است استوار انگشت Şiirin bilek gücünde kimseden korkmam zira Aslanın pençesi gibi güçlüdür benim parmağım (K 144/ ) 28 Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, s. 632, Şukûfe-yi Darâbi, Cilvehâ-yi İrfân ve Tesevvuf der Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Pâyânnâme-yi Kârşinâsî-yi Erşed, Gurûh-i Zebân u Edebiyât-i Fârsî, Dânişkede-yi Ulûm-i İnsânî, Dânişgâh-i Peyâm-i Nûr, Ahvâz, Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, s. 635.

20 156 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi Divanın Yazma Nüshaları ve Neşirleri Kütahya, Vahid Paşa Kütüphanesi, No: 1575 Divanın eldeki birinci nüshası, aynı zamanda müellif hattı olan ve Kütahya Vahid Paşa kütüphanesinde bulunan 1575 nolu nüshadır. Şairin kendi el yazısıyla kaleme almış olduğu bu nüsha Ahmed Ateş ve Nihad Çetin tarafından 1954 yılında tespit edilmiştir. Bu nüshanın özellikleri şu şekildedir: Ortası şemseli, meşin bir cilt içinde 375 varak, sarı, saman renginde ve penbe renklerde kalınca kâğıtlar kullanılmıştır. 24x18 ebadında ve 15 satırlıdır. Söz başları kırmızı mürekkeplidir. Şiirler, gelenek olduğu üzere kafiyelerine göre alfabetik sırayla dizilmemişlerdir. Divanda istinsah kaydı bulunmamaktadır. Ancak varak 372b deki kayıtlı kutibe fî şevvâl senetin hamsin ve seb a mi e: yedi yüz elli senesi şevvalinde yazıldı şeklindeki kıraat kaydından nüshanın 750/1349 yılında okunduğu, haliyle bu tarihten önce istinsah edildiği anlaşılmaktadır. Ahmed Ateş, anılan yazmada çizilmiş, silinmiş, kenara ilave edilmiş, çizilip tashih edilmiş beyitler ve parçalar olduğunu belirterek nüshanın yazıldıktan sonra müellif tarafından gözden geçirildiğini ve düzeltildiğini söylemektedir. 30 İstanbul, Üniversite Kütüphanesi, No: F 171 Divanın ikinci nüshası ise İstanbul Üniversitesi kütüphanesinde bulunmaktadır. Üniversite kütüphanesindeki F171 nolu bu nüshanın özellikleri şu şekildedir: Yeni yapılmış kırmızı meşin bir cild içinde 368 varak, 25x17.5 ebadında, 15 satırlıdır. Az saykallı kalın kâğıt, çift çizgi halinde kırmızı mürekkeple cedvel, Anadolu neshi, kahverengi mürekkep, söz başları kırmızı mürekkeplidir. Bu nüshada istinsah kaydı bulunmaktadır. İstinsah kaydı şu şekildedir: تم هذه دیوان من انشاء امام العالم الزاهد المتقی سید المشایخ والمحقفین موالنا سیف اهلل والحق و الدین ابو المحامد محمد الفرغانی نور اهلل روحه العزیز علی یدی العبد الضعیف المحتاج الی رحمه ربه اللطیف محمد بن علی الکاتب االقسرایی... بتاریخ یوم االحد اثالث من... رجب... لسنه تسع و اربعین و سبعمایه الهجریه... Bu nüshada da kasideler ve gazeller bir arada olup, kafiye esaslı bir sıralama yapılmamıştır. Birçok şiirde mahlas beyti yoktur. Atlamalar vardır. Şiirlerde noksanlıklar vardır ancak noksan kısımlar nüshanın başka kısmında bulunmaktadır. 30 Ahmed Ateş, Anadolu nun Unutulmuş Büyük Bir Şairi: Sayf al-dîn Muhammed al Fargânî, s. 416.

21 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 157 Seyf-i Fergânî Divanı, İstanbul Üniversitesi, F 171 nolu nüshanın istinsah kaydı. Topkapı Sarayı Müzesi, Revan Köşkü Kütüphanesi, No: 984 Divanın üçüncü nüshası ise Topkapı Sarayı müzesi Revan Köşkü kütüphanesindeki 984 nolu nüshadır. Bu nüsha Nihad Çetin tarafından Revan Köşkü kütüphanesinde tespit edilmiştir. Nüshanın özellikleri şu şekildedir: Şemseli, kahverengi, meşin, yıpranmış bir cild içinde 361 varak, 22.5x18 ebadında, yaldız cedvel içinde, kusursuz talik yazı, bütün başlıklar yaldızlı, kâğıdı saman rengi, saykallı ve kalın olup 15 satırlıdır. Nüshanın istinsah kaydı şu şekildedir: کتب العبد المذنب المحتاج الی رحمه ربه الکریم الغنی محمد بدخشی الحسنی... فی سنه 904 اربع و تسعمایه الهجریه Yine başka bir sayfada da dairevi bir tezhip içinde şu kayıt vardır: دیوان سیف فرغانی مستمل بر بدایع معانی برسم مطالعه السلطان العظیم... ابوالنصر بایزید خان بن محمد خان... Bu kayıttan anlaşıldığı üzere nüsha Fatih in oğlu sultan Bayezid in hususi kütüphanesi için yazılmıştır. Bu nüshada, kütüphane için yazılan diğer eserlerde olduğu gibi, yaldız ve mavi zeminli bir başlık ve bunun ortasında kûfî yazı ile bir besmele bulunmaktadır. Şiirler sonraki divanların mutad tertibine sokulmuştur. Kasideler ve gazeller, kıtalar ve rubailer şeklinde tasnif edilmiş ve alfabetik olarak sıralanmıştır. 31 Seyf-i Fergânî Divanı, Zebîhullâh-i Safâ, Tahran Seyf-i Fergânî Divanı, matbu olarak ilk defa Prof. Dr. Zebîhullâh-i Safâ tarafından h.ş. 1341/1962 de Tahran da yayımlamıştır. Tahran üniversitesi tarafından yayımlanan divanın bu birinci baskısı üç cilt olarak basılmış- 31 Ahmed Ateş, Anadolu nun Unutulmuş Büyük Bir Şairi: Sayf al-dîn Muhammed al Fargânî, s. 418.

22 158 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi tır. Bu baskıda, birinci cilt kasidelerden, ikinci cilt kıtalardan ve gazellerden, üçüncü cilt de 261 gazelden oluşmaktaydı. Safâ, divanın bu neşrini üniversite nüshasını esas alarak h yılları arasında gerçekleştirmiştir. Nitekim Safâ da divanın önsözünde, anılan divandan Prof. Dr. Ahmed Ateş vasıtasıyla haberdar olduğunu, gene onun aracılığıyla mikrofilmlerine ulaştığını ve divanın birinci baskısını Üniversite nüshasının mikrofilmlerini esas alarak neşrettiğini söylemektedir. Safâ, Revan Köşkü nüshasını ancak 1344/1965 yılında Ankara da görev yapan Muhammed Emîn-i Riyâhî nin temin ederek kendisine gönderdiğini ifade eder. Sonraki yıllarda Almanya da bulunduğu sırada kendisini Lübeck te ziyaret eden Seyyid Muhammed-i Torâbî ile birlikte matbu nüshayı Revan Köşkü nüshası ile karşılaştırarak gerekli düzeltmeleri yaptılar. Safâ, bu düzeltme esnasında Üniversite nüshasında mevcut eksiklikleri Revan Köşkü nüshasından istifadeyle tamamladığını ifade eder. Divanın düzeltilmiş hali 1364/1985 yılında Firdevs yayınları tarafından yayımlandı. Divanın son baskısı da 1391/2012 yılında Torâbî nin yeniden gözden geçirmesiyle Firdevs yayınları tarafından Tahran da yayımlanmıştır. 32 Divanların nüsha farkları, son baskıda üniversite için u ve revan köşkü için r şeklinde dipnotta gösterilmiştir. Divan daha sonra çeşitli özel yayınevleri tarafından da yayımlanmıştır. Nitekim elimizde bulunan ve bu çalışmada esas olarak alınan divan, İntişârât-i Firdevs tarafından yayımlanmış olan 1392/2013 tarihli ikinci baskıdır. Bu baskı, Dr. Seyyid Muhammed-i Turâbî tarafından gözden geçirilmiştir. Künyede, Zebîhullâh-i Safâ nın tashihi ve mukaddimesiyle yayımlandığı belirtilmiştir. Nitekim Safâ nın şairin hayatı, şiiri ve divanı hakkında kaleme aldığı mukaddime, kendisinin el yazısıyla bu baskının da başında yer almaktadır. Seyf-i Fergânî Divanı, (Şairin müsveddesi. Kütahya, Vahid Paşa Kütüphanesi, No: 1575) 32 Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, s , Dîvân-i Seyf-i Fergânî, s. 34. (sohen-i mosehhih)

23 Seyf-i Fergânî nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti 159 Seyf-i Fergânî Divanı, (Şairin müsveddesi. Kütahya, Vahid Paşa Kütüphanesi, No: 1575) Seyf-i Fergânî Divanı, (Şairin müsveddesi. Kütahya, Vahid Paşa Kütüphanesi, No: 1575)

24 160 Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi KAYNAKÇA Abdulhuseyîn-i Zerrînkûb, Ez Guzeşte-yi Edebî-yi İrân, İntişârât-i Sohen, Tahran, Abdurresûl-i Hayyampûr, Ferheng-i Sohenverân, İntişârât-i Telâye, Tahran, Ali Honerî-yi İbrâhîmpûr, Berresî ve Tehlîl-i İlm-i Beyân der Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Pâyânnâme-yi Kârşinâsî-yi Erşed, Dânişgâh-i İmâm Homeynî, Dânişkede-yi Ulûm-i İnsânî, Ahmed Ateş, İstanbul Kütüphanelerinde Farsça Manzum Eserler I, MEB, İstanbul, Ahmet Ateş, Anadolu nun Unutulmuş Büyük Bir Şairi: Sayf al-dîn Muhammed al Fargânî, TTK Belleten, XXIII/91 (1959), s Bedî uzzemân-i Furûzânfer, Sohen o Sohenverân, Çâp-i Pencom, İntişârât-i Harezmî, Tehran, Hâdî-yi Kezâyî, Zindegînâme-yi Nivîsendegân ve Şâ irân ez Rûdekî ta Dovletâbâdî, İntişârât-i Behzâd, Tahran, Hasan Çiftçi, Ubeyd-i Zâkânî: Toplumsal Görüşleri, Ahlâk ve Felsefesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniv., Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı, Erzurum, Hesen-i Enûşe, (Ed.) Dânişnâme-yi Edeb-i Pârsî, VI. Cilt, -Ânâtolî ve Bâlkân-, İntişârât-i Teb o Neşr, Tahran, Muhammed Emîn-i Riyâhî, Zebân u Edeb-i Fârsî der Kelemrov-i Osmânî, Tahran Muhammed Sâdık-i Zeynîvend, Bâztâb-i Mesâ il-i İctimâ î ve Bâverhâ-yi Mezhebî der Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Pejohişgâh-i Ulûm-i İnsânî ve Mutâle ât-i Ferheng, Behmen, Nimet Yıldırım, Seyf-i Fergânî, DİA, XXXVII. Cilt, s. 27. Ozan Yılmaz, Gülistân Şerhi (Sûdî-yi Bosnevî), Çamlıca Yay., İstanbul, Pervîn-i Hidâyetî, Nekd-i İctimâ î-yi Eş âr-i Seyf-i Fergânî, Pâyânnâme-yi Kârşinâsîyi Erşed, Dânişgâh-i Zehrâ, Dânişkede-yi Edebiyât, Zebânhâ ve Târîh, Rıza Savaş, Cuveynî, DİA, C.VII. Sa dî-yi Şîrâzî, Gülistan, Çev: Adnan Karaismailoğlu, Akçağ Yay., Ankara, Sa îd-i Hamîdiyân, Tefâvut-i Reh ez-sa dî tâ Seyf-i Fergânî, Faslnâme-yi Tehessusî-yi Zebân u Edebiyât-i Fârsî, Sâl-i Evvel, Şomâre-yi Yek, Pejohişgâh-i Ulûm-i İnsânî, Tahran, Sayyâra Mahînfar, Farğânî, Sayf-Al-Dîn Mohammad, Encyclopaedia Iranica, December 15, 1999 (Erişim) persianauthors-2, Seyf-i Fergânî, Dîvân, İntişârât-i Firdevs, Tahran, Şukûfe-yi Darâbi, Cilvehâ-yi İrfân ve Tesevvuf der Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Pâyânnâme-yi Kârşinâsî-yi Erşed, Gurûh-i Zebân u Edebiyât-i Fârsî, Dânişkede-yi Ulûm-i İnsânî, Dânişgâh-i Peyâm-i Nûr, Ahvâz, Tahsin Yazıcı, Fergana, DİA, XII. Cilt, s Veyis Değirmençay, Farsça Şiir Söyleyen Osmanlı Şairleri, Atatürk Üniversitesi Yayınları, No: 1023, Erzurum, Zebîhullâh-i Safâ, Dîvân-i Seyf-i Fergânî, Bâ teshîh ve mukeddîme-yi Zebîhullâh-i Safâ, İntişârât-i Firdevs, Tahran, Zebîhullâh-i Safâ, Târîh-i Edebiyât der İrân, I-V, İntişârât-i Firdevs, Tahran 1390.

SULTAN VELED DİVANI (ÇEV. PROF. DR. VEYİS DEĞİRMENÇAY) ŞEYDA ARISOY

SULTAN VELED DİVANI (ÇEV. PROF. DR. VEYİS DEĞİRMENÇAY) ŞEYDA ARISOY SULTAN VELED DİVANI (ÇEV. PROF. DR. VEYİS DEĞİRMENÇAY) ŞEYDA ARISOY Divan yazma Anadolu da 13. ve 19. yüzyıllar arasında görülen şairlerin değişik nazım türlerinde kaleme alınmış şiirlerini bir araya topladıkları

Detaylı

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ a. 14.Yüzyıl Orta Asya Sahası Türk Edebiyatı ( Harezm Sahası ve Kıpçak Sahası ) b. 14.Yüzyılda Doğu Türkçesi ile Yazılmış Yazarı Bilinmeyen Eserler c.

Detaylı

RUDEKÎ-Yİ SEMERKANDÎ NİN SEÇME ŞİİRLERİ VE TÜRKÇE ÇEVİRİLERİ PROF. DR. NİMET YILDIRIM

RUDEKÎ-Yİ SEMERKANDÎ NİN SEÇME ŞİİRLERİ VE TÜRKÇE ÇEVİRİLERİ PROF. DR. NİMET YILDIRIM RUDEKÎ-Yİ SEMERKANDÎ NİN SEÇME ŞİİRLERİ VE TÜRKÇE ÇEVİRİLERİ PROF. DR. NİMET YILDIRIM ÖZ İran ın büyük şairlerinden Ebû Abdullâh Cafer b. Muhammed Rudekî, III./IX. yüzyıl ortalarında Semerkand ın Rudek

Detaylı

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Yazar Mustafa Erdoğan ISBN: 978-605-9247-81-8 1. Baskı Kasım, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN IÇERIK ÖNSÖZ 13 Giriş DİN VE AKAİT Günümüzde Din Algısı Sosyal Bilimcilere Göre Din İslam Açısından Din Dinin Anlam Çerçevesi İslam Dini İslam ın İnanç Boyutu Akait İman İman-İslam Farkı İman Bakımından

Detaylı

Müşterek Şiirler Divanı

Müşterek Şiirler Divanı Müşterek Şiirler Divanı Yazar İ. Hakkı Aksoyak ISBN: 978-605-9247-54-2 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 1000 Adet Yayınları Yayın No: 228 Web: grafikeryayin.com Kapak ve Sayfa Tasarımı Baskı ve Cilt Grafik-Ofset

Detaylı

An Analysis About the Art of Similes in the Praises of Hafiz on Behalf of Shah-ı Shuca and Kıvamuddin Mohammed Sahibu l- Iyar

An Analysis About the Art of Similes in the Praises of Hafiz on Behalf of Shah-ı Shuca and Kıvamuddin Mohammed Sahibu l- Iyar İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ Cilt: 5, Sayı: 8, 2016 Sayfa: 3313-3329 Hâfız ın Şâh-ı Şucâʻ ve Kıvâmüddîn Muhammed Sâhibu l-iyâr Adına Methiyelerindeki Teşbih Sanatları Üzerine Bir İnceleme

Detaylı

ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI

ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI 1. Âyetlerin yazımında Resm-i Osmânî esas alınacaktır. Diğer metinlerde ise güncel Arapça imlâ kurallarına riâyet edilecek, ancak özel imlâsını

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? ] ريك Turkish [ Türkçe İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi...

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR...11 GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi...13 BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi...27 5 İKİNCİ BÖLÜM Husrev ü Şirin Mesnevisinin İncelenmesi...57

Detaylı

Birinci İtiraz: Cevap:

Birinci İtiraz: Cevap: Bazı din bilginleri tutulmalarla ilgili bazı itirazlarda bulunarak bu konuda şüpheler uyandırmaya çalışmışlardır. Ulemaların itirazlarından bazıları cevaplarıyla birlikte aşağıya sıralanmıştır. Birinci

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (9) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme Bürosu

Detaylı

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma Question İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma (s.a)'nın mushafı hakkındaki sözleri idi. Allah-u Teâlâ tarafından Hz. Fatıma Zehra (s.a)'ya ilham edilen

Detaylı

Azrail in Bir Adama Bakması

Azrail in Bir Adama Bakması Mevlâna (1207 1273) Güçlü bir bellek, çağrışım yeteneği, üretkenlik, olağanüstü görüş ve anlatım gücü, derin duygusallık ve hüzün, her yönüyle İslam kültürüne hâkimiyet... İşte Mevlâna deyince akla gelen

Detaylı

Kabirleri ziyaret etmenin, Fatiha sûresi okumanın ve kadınların kabirleri ziyaret etmelerinin hükmü

Kabirleri ziyaret etmenin, Fatiha sûresi okumanın ve kadınların kabirleri ziyaret etmelerinin hükmü Kabirleri ziyaret etmenin, Fatiha sûresi okumanın ve kadınların kabirleri ziyaret etmelerinin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Detaylı

ŞATRANC-I UREFA (Arifler Satrancı) Satranç Hindistan da yaklaşık 1500 yıl önce bulunmuş klasik bir strateji oyunudur. Satranç Sanskritçe de

ŞATRANC-I UREFA (Arifler Satrancı) Satranç Hindistan da yaklaşık 1500 yıl önce bulunmuş klasik bir strateji oyunudur. Satranç Sanskritçe de ŞATRANC-I UREFA (Arifler Satrancı) Satranç Hindistan da yaklaşık 1500 yıl önce bulunmuş klasik bir strateji oyunudur. Satranç Sanskritçe de Çaturanga, dört çatu yol ranga anlamlarına gelir. Şatranc-ı Urefa,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yasemin ERTEK MORKOÇ

ÖZGEÇMİŞ. Yasemin ERTEK MORKOÇ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Yasemin ERTEK MORKOÇ Unvanı Görev Yeri Daha Önce Bulunduğu Görevler Anabilim Dalı Yabancı Dili Akademik Aşamaları Yrd. Doç. Dr. Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk

Detaylı

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108 Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4 Fakrnâme Vîrânî Abdal Yayına Hazırlayan Fatih Usluer ISBN: 978-605-64527-9-6 1. Baskı:

Detaylı

Kitap Değerlendirmeleri. Book Reviews

Kitap Değerlendirmeleri. Book Reviews Kitap Değerlendirmeleri Book Reviews HAK ÂŞIĞI VE HALK OZANI ÂŞIK YOKSUL DERVİŞ Cem ERDEM * İlmin Medinesi Ahmed-i Muhtar Onun kapıcısı Haydarı Kerrar Hakka girer burdan ervah-ı ebrar Erişir onlara fazl-ı

Detaylı

İnci. Hoca GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER)

İnci. Hoca GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER) İnci GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER) Hoca ESERLERİN ORTAK ÖZELİKLERİ Hem İslâmiyet öncesi kültürü hem de İslâmî kültür iç içedir. Aruzla hece, beyitler dörtlük birlikte kullanılmıştır. Eserler

Detaylı

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 13.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Yunus Emre Hacı Bektaş-ı Velî Sultan Veled

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 13.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Yunus Emre Hacı Bektaş-ı Velî Sultan Veled ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 13.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Yunus Emre Hacı Bektaş-ı Velî Sultan Veled ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî/ Eserleri Mesnevi Dîvân-ı Kebir

Detaylı

1. HAYATI ESERLERİ Divan Vâridât Ankâ-yı Meşrık Devriyye-i Ferşiyye...17

1. HAYATI ESERLERİ Divan Vâridât Ankâ-yı Meşrık Devriyye-i Ferşiyye...17 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...9 ÖNSÖZ...11 GİRİŞ...13 BİRİNCİ BÖLÜM BANDIRMALIZÂDE HÂŞİM BABA HAYATI VE ESERLERİ 1. HAYATI...15 2. ESERLERİ...17 2.1. Divan...17 2.2. Vâridât...17 2.3. Ankâ-yı Meşrık...17 2.4.

Detaylı

Türkçe Şair ezkirelerinin Kaynakları

Türkçe Şair ezkirelerinin Kaynakları Türkçe Şair ezkirelerinin Kaynakları Mehmet Nuri Çınarcı Ankara 2016 Türkçe Şair Tezkirelerinin Kaynakları Yazar Mehmet Nuri Çınarcı ISBN: 978-605-9247-46-7 1. Baskı Aralık, 2016 / Ankara 100 Adet Yayınları

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed... 1 / 7 22.05.2018 15:55 Fen - Edebiyat Fakültesi Türk ve Edebiyatı Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Aynı kökün "kesmek", "kısaltmak" anlamı da vardır.

Aynı kökün kesmek, kısaltmak anlamı da vardır. Kıssa, bir haberi nakletme, bir olayı anlatma hikâye etmek. Bu Arapça'da kassa kelimesiyle ifade edilir. Anlatılan hikâye ve olaya da "kıssa" denilir. Buhâri, bab başlıklarında "kıssa"yı "olay" anlamında

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

Elif Efendi ve Farsça Şiirlerinde Aşk, Âşık *

Elif Efendi ve Farsça Şiirlerinde Aşk, Âşık * Curr Res Soc Sci (2017), 3(1) 28-34 Elif Efendi ve Farsça Şiirlerinde Aşk, Âşık * Pelin Seval Çağlayan **1 Veyis Değirmençay 2 1 Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı

Detaylı

HALÎLÎ VE TUHFETU L-UŞŞÂK ADLI MESNEVÎSİ

HALÎLÎ VE TUHFETU L-UŞŞÂK ADLI MESNEVÎSİ ISSN: 1300-4921/e-ISSN: 2458-908X DOI Number: http://dx.doi.org/10.21497/sefad.285240 HALÎLÎ VE TUHFETU L-UŞŞÂK ADLI MESNEVÎSİ Ar. Gör. Mehmet Enes TEMİZ Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ ب س م الله الر ح من الر ح يم الل ه ل نت ل ه م و ل و ك نت ف ظ ا غ ل يظ ال ق ل ب ف ب م ا ر ح م ة م ن لا نف ض وا م ن ح و ل ك İmran, 159) (Al-i HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ Muhterem Müslümanlar!

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 10 Sayı 1 Ocak-Haziran 2010 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 1303-3670 Sahibi

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? Abdulkerim el-hudayr

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? Abdulkerim el-hudayr Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? ] تريك Turkish [ Türkçe Abdulkerim el-hudayr Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 0-43 هل لرسو صىل الله عليه

Detaylı

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص Ünlü İslam bilgini Taberi, tefsirinde, mukattaa harfleri ile ilgili, Abdullah b. Abbas, Said b. Cübeyr ve Abdullah b. Mesud dan şu görüşü nakletmiştir: Her bir

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (10) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme

Detaylı

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني 1436 HİLALİN BİR YERDE GÖRÜLMESİYLE ORUCA BAŞLAMAK الصيام برؤية واحدة باللغة الرتكية Muhammed b. Salih el-useymîn اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren

Detaylı

ve Manisa Muradiye Kütüphanesi nde iki nüshası Bursalı Mehmet Tahir Efendi

ve Manisa Muradiye Kütüphanesi nde iki nüshası Bursalı Mehmet Tahir Efendi EROĞLU NÛRİ (d.?-ö.1012/1603) tekke şairi Açıklama [eç1]: Madde başlarında şairlerin mahlaslarının olmasına özen gösterilmeli. Ancak şairin tanıtıcı özellikleri virgülden sonra yazılmalı. Açıklama [eç2]:

Detaylı

ŞİÎ-SÜNNÎ POLEMİĞİNDE EBÛ TÂLİB VE DİNÎ KONUMU. Habib KARTALOĞLU

ŞİÎ-SÜNNÎ POLEMİĞİNDE EBÛ TÂLİB VE DİNÎ KONUMU. Habib KARTALOĞLU e-makâlât Mezhep Araştırmaları, IV/2 (Güz 2011), ss. 179-183. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com ŞİÎ-SÜNNÎ POLEMİĞİNDE EBÛ TÂLİB VE DİNÎ KONUMU Halil İbrahim Bulut, Araştırma Yayınları, Ankara, Nisan 2011,

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKERİM GÜLHAN 0266 6121000/4508. agulhan@balikesir.edu.tr

YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKERİM GÜLHAN 0266 6121000/4508. agulhan@balikesir.edu.tr YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKERİM GÜLHAN ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı Abdülkerim Gülhan İletişim Bilgileri Adres Balıkesir Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Çağış Yerleşkesi Balıkesir Telefon Mail 0266 6121000/4508 agulhan@balikesir.edu.tr

Detaylı

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

22:40 AYETİNİN KURAN DAKİ KOORDİNATLARI

22:40 AYETİNİN KURAN DAKİ KOORDİNATLARI 22:40 AYETİNİN KURAN DAKİ KOORDİNATLARI 1 1-) 22. SURE HACC SURESİ - 22nci ENLEMDE GEÇEN HACC BÖLGESİ 2-) 22 (HACC) 40 ve 22 (HACC) 41 AYETLERİNİN 22:40 ve 22:41. BOYLAM İLE İLİŞKİSİ Suudi Arabistan 13

Detaylı

Pir Sultan ABDAL. Sana kıyanlar tarihin kara sayfalarında, sen ise milyonların kalbindesin Ey Ali Aşığı Pir Sultan

Pir Sultan ABDAL. Sana kıyanlar tarihin kara sayfalarında, sen ise milyonların kalbindesin Ey Ali Aşığı Pir Sultan Pir Sultan ABDAL Sana kıyanlar tarihin kara sayfalarında, sen ise milyonların kalbindesin Ey Ali Aşığı Pir Sultan Yaşadığımız çağda da maalesef geçen on dört asırda olduğu gibi oklar, mızraklar yeniden

Detaylı

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu Question Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu belirtir misiniz? Kur an ın lafızdan soyut olduğu bir merhale var mıdır? Answer: Her şeyin lâfzî

Detaylı

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Yazar Feyza Tokat ISBN: Takım Numarası: 978-605-9247-50-4 (Tk) Cilt I: 978-605-9247-51-1 (1.c) 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No:

Detaylı

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ TDE729 1 3 + 0 6 Sosyal bilimlerle ilişkili

Detaylı

KUREYŞ SÛRESİ Nuzul 21 / Mushaf 106

KUREYŞ SÛRESİ Nuzul 21 / Mushaf 106 KUREYŞ SÛRESİ Nuzul 21 / Mushaf 106 Surenin Adı: Kureyş sûresi, adını, Kur an da geçtiği tek yer olan ilk âyetinden alır. Kureyş kelimesi iki köke nispet edilir. Birincisi; köpek balığı anlamına gelen

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 13 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2013 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2013 (13/2)

Detaylı

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25 136. Ey iman edenler, Allah'a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba ve bundan önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse, uzak bir sapıklıkla

Detaylı

ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ

ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 11 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2011 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 1303-3670 Sahibi

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

İslâmî Türk Edebiyatı Sempozyumu

İslâmî Türk Edebiyatı Sempozyumu İslâmî Türk Edebiyatı Sempozyumu Arap ve Türk Edebiyatında Dinî Edebiyatın Müşterekleri Prof. Dr. Mehmet Akkuş 1 Hiç şüphe yok ki İslâm, Türk milletinin hayatında büyük ve köklü değişiklikler meydana getirmiştir.

Detaylı

RUDEKÎ-Yİ SEMERKANDÎ

RUDEKÎ-Yİ SEMERKANDÎ RUDEKÎ-Yİ SEMERKANDÎ RÛDEKÎ-Yİ SEMERKANDÎ (Ö. 329/940) PROF. DR. NİMET YILDIRIM ÖZ İran ın ilk büyük şairi ve Fars şiirinin mühendisi olarak kabul edilen Ebû Abdullâh Cafer b. Muhammed Rudekî, III./IX.

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

Ali Nihanî nin Manzum Hacı Bektaş-ı Veli Velayetnamesi (İnceleme-Metin-Sadeleştirme-Dizin)

Ali Nihanî nin Manzum Hacı Bektaş-ı Veli Velayetnamesi (İnceleme-Metin-Sadeleştirme-Dizin) Ali Nihanî nin Manzum Hacı Bektaş-ı Veli Velayetnamesi (İnceleme-Metin-Sadeleştirme-Dizin) Yazar Sedat Kardaş ISBN: 978-605-2233-01-6 1. Baskı Şubat, 2018 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 266 Web:

Detaylı

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Tevafuk birbirine denk gelmek, birbiriyle uygun vaziyet almak demektir. Tevafuklu Kur anda tam 2806 Allah lafzı pek az müstesnalar

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH 210 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid KABİRDEKİ HAYATIN TABİATI NASILDIR? [ Türkçe ] طبيعة الحياة في القبر [باللغة التركية [ Muhammed Salih el-muneccid محمد بن صالح المنجد Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden

Detaylı

YENİKAPI MEVLEVÎHÂNESİ SON ŞEYHİ ABDÜLBÂKÎ MEHMED BAYKARA DEDE NİN ENFÂS-I BÂKÎ DE BULUNAN FARSÇA ŞİİRLERİ

YENİKAPI MEVLEVÎHÂNESİ SON ŞEYHİ ABDÜLBÂKÎ MEHMED BAYKARA DEDE NİN ENFÂS-I BÂKÎ DE BULUNAN FARSÇA ŞİİRLERİ İ.Ü. Şarkiyat Mecmuası Sayı 22 (2013-1) 131-148 YENİKAPI MEVLEVÎHÂNESİ SON ŞEYHİ ABDÜLBÂKÎ MEHMED BAYKARA DEDE NİN ENFÂS-I BÂKÎ DE BULUNAN FARSÇA ŞİİRLERİ İbrahim KUNT * Özet: Abdülbâkî Mehmed Baykara

Detaylı

Attar ve Fuzuli. Hasan Bedel

Attar ve Fuzuli. Hasan Bedel Attar ve Fuzuli Hasan Bedel O rta çağda İslam uygarlığının teşekkül ve tekamüle eren zengin edebiyatı üç dilde yani Arapça, Farsça ve Türkçe ile yayılıp şöhret bulmuştu. İslâm kültürü etkisinde gelişen

Detaylı

İnci. Hoca DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR)

İnci. Hoca DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR) DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR) BENTLERLE KURULAN NAZIM BİÇİMLERİ A. BENT SAYISI TEK OLANLAR (TEK DÖRTLÜKTEN OLUŞANLAR) RUBAİ Edebiyatımıza İran edebiyatından gelmiştir. Dört

Detaylı

Ders Adı : DİN PSİKOLOJİSİ Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri

Ders Adı : DİN PSİKOLOJİSİ Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : DİN PSİKOLOJİSİ Ders No : 00004003 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

ETKİNLİKLER/KONFERSANS

ETKİNLİKLER/KONFERSANS ETKİNLİKLER/KONFERSANS Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü Züriye Oruç 1 Prof. Dr. Salim Koca'nın konuk olduğu Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü konulu Şehir Konferansı gerçekleştirildi.

Detaylı

Lütfi ŞAHİN /

Lütfi ŞAHİN / Lütfi ŞAHİN / www.lutfisahininsitesi.com Gel, gel, ne olursan ol yine gel, İster kâfir, ister Mecusi, ister puta tapan ol yine gel, Bizim dergâhımız, ümitsizlik dergâhı değildir, Yüz kere tövbeni bozmuş

Detaylı

ANADOLU DA FARSÇA YAZILMIŞ BİR ESER: HÂMÛŞNÂME

ANADOLU DA FARSÇA YAZILMIŞ BİR ESER: HÂMÛŞNÂME TURGAY ŞAFAK / Şarkiyat Mecmuası Sayı 26 (2015-1) 101-126 101 ANADOLU DA FARSÇA YAZILMIŞ BİR ESER: HÂMÛŞNÂME Turgay ŞAFAK* Öz: Anadolu nun Türkler tarafından fethinden sonra oluşan kültür ortamında Arapça,

Detaylı

KÂBE VARAK YALDIZ + LAK ST-D001 KÂBE

KÂBE VARAK YALDIZ + LAK ST-D001 KÂBE KÂBE VARAK YALDIZ + KÂBE ST-D001 RAVZA VARAK YALDIZ + RAVZA ST-D002 Doğmazdı kalbe iman, inmezdi arza Kur an, Meçhul olurdu esmâ, sensiz cânım Muhammed Mâtem tutardı gökler, gülmezdi hiç melekler, Mahzûndur

Detaylı

Hâmile kadın için haccın hükmü

Hâmile kadın için haccın hükmü Hâmile kadın için haccın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid 0Terceme: 0TMuhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 20-432 جم حج احلامل» اللغة الرت ية «مد صالح املنجد رمجة: مدد مسلم شاه

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS SİYER II İLH 114 2 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri)

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri) ARAŞTIRMA ALANLARI 1 Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı alanlarına dair araştırmaları kapsar. 1. Kur an tarihi 2. Kıraat 3. Memlükler ve

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURÂN A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR ILH333 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli

Detaylı

Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı.

Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı. Adı Soyadı Ünvan Doğum Yeri Bölüm E-posta : Bülent AKOT Doç. Dr. Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı. bulentakot@hotmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ Derece Bölüm Program Üniversite

Detaylı

RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE

RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 51, ERZURUM 2014, 471-475 RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE ABOUT RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK Ahmet DEMİRTAŞ * Resim 1: Kitaba ait kapak görüntüsü Çizmecilik /

Detaylı

FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER

FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SİYER-İ NEBİ ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ I. ULUSAL GENÇ AKADEMİSYENLER SEMPOZYUMU FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER KAHRAMANMARAŞ 19 Nisan 2019 1 Kahramanmaraş

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TÜRK DİLİ II TRD103 2 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

MÂTÜRÎDÎ KELÂMINDA TEVİL

MÂTÜRÎDÎ KELÂMINDA TEVİL Önsöz Klasik ilimler geleneğimizin temel problemlerinden birine işaret eden tevil kavramını en geniş anlamıyla inanan insanın, kendisine hitap eden vahyin sesine kulak vermesi ve kendi idraki ile ilâhî

Detaylı

OSMANLI ARAŞTIRMALARI

OSMANLI ARAŞTIRMALARI SAYI 38 2011 OSMANLI ARAŞTIRMALARI THE JOURNAL OF OTTOMAN STUDIES Kitâbiyat saraya mensûbiyet dönemini veya saraya sunduğu eserleri dolayısıyla sarayla olan bağlantısının ne oranda sürdüğünü/sürekli olduğunu

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Kenan Erdoğan Unvanı Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri Manisa Daha Önce Bulunduğu Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi, Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

DAKİKÎ-Yİ TUSÎ (Ö. 366/976) PROF. DR. NİMET YILDIRIM

DAKİKÎ-Yİ TUSÎ (Ö. 366/976) PROF. DR. NİMET YILDIRIM DAKİKÎ-Yİ TUSÎ (Ö. 366/976) PROF. DR. NİMET YILDIRIM ÖZ Samanoğulları döneminin önde gelen şairlerinden biri, ayna zamanda Mesudî-yi Mervezî den sonra Şahnâme yazan ikinci şair olan Ebû Mansûr Muhammed

Detaylı

Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü. Muhammed Salih el-useymîn

Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü. Muhammed Salih el-useymîn Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 حكم نو يعيش يف حدة أحرم للحج

Detaylı

İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 0-43 فضل تعليم جگا عوتهم ىل خلري»

Detaylı

Kur an Kerim ayetlerinde ve masumlardan nakledilen hadislerde arş ve kürsî kavramlarıyla çok

Kur an Kerim ayetlerinde ve masumlardan nakledilen hadislerde arş ve kürsî kavramlarıyla çok Question Kur an Kerim ayetlerinde ve masumlardan nakledilen hadislerde arş ve kürsî kavramlarıyla çok kez karşılaşmaktayız, bu iki kavramdan maksat nedir? Answer: Kuran müfessirleri ayet ve rivayetlere

Detaylı

Yayın Değerlendirme / Book Reviews

Yayın Değerlendirme / Book Reviews 343-347 Yayın Değerlendirme / Book Reviews Divan-ı Hikmet Sohbetleri (Editör: Prof. Dr. Zülfikar Güngör.) (2018). Ankara: Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı Yayınları.* Bülent Kaya**

Detaylı

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2010-1431 1 ما حكم الصيام وحكمته» باللغة ال ية «عبد

Detaylı

Prof. Dr. Osman HORATA TDE 471 Eski Türk Edebiyatı Ders Notları

Prof. Dr. Osman HORATA TDE 471 Eski Türk Edebiyatı Ders Notları Sebk-i Hindî Sebk-i Hindî, Fars ve Türk edebiyatının yanında Fars, Hindistan, Afganistan, Azerbaycan ve Tacikistan edebiyatında da etkili olmuş bir üsluptur. İzlerine 16. Asırda rastlanmaya başlayan bu

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 15 Sayı 1 Ocak-Haziran 2015 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2015 (15/1) Ocak-Haziran

Detaylı

DOĞU ARAŞTIRMALARI. Doğu Dil, Edebiyat, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırmaları Dergisi. A Journal of Oriental Studies.

DOĞU ARAŞTIRMALARI. Doğu Dil, Edebiyat, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırmaları Dergisi. A Journal of Oriental Studies. DOĞU ARAŞTIRMALARI Doğu Dil, Edebiyat, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırmaları Dergisi A Journal of Oriental Studies http://dergipark.gov.tr/doguar Sayı/Issue: 18 İstanbul 2018 DOĞU ARAŞTIRMALARI A Journal

Detaylı

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar Eda Yeşilpınar Hemen her bölümün kuşkusuz zorlayıcı bir dersi vardır. Öğrencilerin genellikle bu derse karşı tepkileri olumlu olmaz. Bu olumsuz tepkilerin nedeni;

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI 13.00-14.15 Sarf ve Nahiv 13.00-14.15 İmla İnşa ve Okuma 1-A-B-C SINIFLARI (NORMAL VE

Detaylı

Haccı mı edâ etmesi yoksa oğlunu mu evlendirmesi gerekir?

Haccı mı edâ etmesi yoksa oğlunu mu evlendirmesi gerekir? Haccı mı edâ etmesi yoksa oğlunu mu evlendirmesi gerekir? ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn 0Terceme: 0TMuhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 20-432 ماذا ب عليه: حلج أم تزو ج ابنه» اللغة

Detaylı

MUHİBBÎ (KÂNÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN) DİVANI NIN İKİ YENİ YAYINI TWO NEW PUBLICATIONS OF MUHIBBÎ S (SULEIMAN THE MAGNIFICENT) DIVAN

MUHİBBÎ (KÂNÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN) DİVANI NIN İKİ YENİ YAYINI TWO NEW PUBLICATIONS OF MUHIBBÎ S (SULEIMAN THE MAGNIFICENT) DIVAN SÜTAD, Güz 2015; ( 38): 353-359 ISSN: 1300-5766 MUHİBBÎ (KÂNÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN) DİVANI NIN İKİ YENİ YAYINI TWO NEW PUBLICATIONS OF MUHIBBÎ S (SULEIMAN THE MAGNIFICENT) DIVAN Yıldıray ÇAVDAR * Saltanat

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 14 Sayı 1 Ocak-Haziran 2014 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2014 (14/1) Ocak-Haziran

Detaylı

NOT : İMAM-I RABBANÎ Hz. bu mektubu muhterem şeyhi Muhammed Bakibillah'a yazmıştır.

NOT : İMAM-I RABBANÎ Hz. bu mektubu muhterem şeyhi Muhammed Bakibillah'a yazmıştır. 6.MEKTUP MEVZUU : a) Cezbe ve sülûk husulünün beyanı. b) Celâl ve cemal sıfatları ile terbiye almak. c) Fenanın ve bekanın beyanı. d) Nakşibendî tarikatına mensub olmanın üstünlüğü. Belâ ve musibet için

Detaylı

YAVUZ SULTAN SELİM İN DÎVÂNINDA OLMAYAN FARSÇA ŞİİRLERİ PROF. DR. A. NACİ TOKMAK

YAVUZ SULTAN SELİM İN DÎVÂNINDA OLMAYAN FARSÇA ŞİİRLERİ PROF. DR. A. NACİ TOKMAK YAVUZ SULTAN SELİM İN DÎVÂNINDA OLMAYAN FARSÇA ŞİİRLERİ YAVUZ SULTAN SELİM İN DÎVÂNINDA OLMAYAN FARSÇA ŞİİRLERİ PROF. DR. A. NACİ TOKMAK ÖZ Osmanlı İmparatorluğu nun en büyük padişahlarından biri olan

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ DİN PSİKOLOJİSİ ÖZEL SAYISI Prof. Dr. Kerim Yavuz Armağanı Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 12 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2012 ÇUKUROVA

Detaylı