[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER]

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER]"

Transkript

1 İZMOK 2012 İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] Bu sunum motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının değerlendirilmesi ve dikkat edilecek noktaları öne çıkarması adına önemli bir belge olan Hurt Raporu ndan yola çıkarak hazırlanmıştır.

2 HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) HURT Motosiklet Kaza Araştırması ABD, Kaliforniya Eyaleti nde Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) tarafından 4000 in üzerinde motosiklet kazası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış, 1981 de sonuçlanmış bir rapordur. Amerika Milli Otoyol Trafik Güvenliği Müsteşarlığı araştırmacısı Harry Hurt, sadece Los Angeles civarında 900 kazayı bütün yönleri ile incelemiş ve bu araştırmaya önderlik etmiştir. Bu belge, 700 sayfalık bu raporun, aynı enstitü tarafından 55 ana madde halinde özetlenmiş halidir. Hurt Raporu, bütün dünyada motosiklet sürüş güvenliği konusunda önderlik etmiş; bugünkü kurallar, motosiklet güvenlik donanımı, tasarımları, güvenlik önlemleri ve otomobil - motosiklet sürücü eğitimi bu rapor sayesinde modern şeklini almıştır. HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) Not: Hurt Raporu internette bir çok yerde paylaşılmış bir belgedir. Biz en eski kaynak olarak gördüğümüz adresinden aldık ve düzenledik. Bu vesile ile Donald Duck olarak anılan Sn. Reşat Arbaş a teşekkür ediyoruz.

3 HURT RAPORU Motosiklet kazalarına karışanlar ekseriyetle eğitimsiz sürücülerdir. Bunların %92 si motosiklet sürmeyi kendi kendine veya aile veya arkadaş çevresinden öğrenmiş sürücülerdir.

4 HURT Raporunda Öne Çıkanlar Motosiklet kazalarının: %90 ı sürüşün ilk saatinde; %50 si ilk 6 dakika içinde gerçekleşmektedir. Çalışmalar, motosiklet kazalarının çoğunun koşuşturma saatlerinde bilhassa akşam saatlerinde (işe gidiş ve dönüş saatleri) olduğunu göstermiştir. Zihinsel durum ve zihinsel yoğunlaşma motosiklet sürerken en önemli olgulardır.

5 HURT Raporunda Öne Çıkanlar Motora binmeden önce odaklanmak için kendinize zaman tanıyın, hayatınızı kurtarabilir. Aklınızın sadece sürüşünüzde olması gerekir. Motosiklete bindiğinizde başka her şeyi unutun. Sadece sürüşünüze ve yola odaklanın.

6 HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) HURT Motosiklet Kaza Araştırması ABD, Kaliforniya Eyaleti nde Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) tarafından 4000 in üzerinde motosiklet kazası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış, 1981 de sonuçlanmış bir rapordur. Amerika Milli Otoyol Trafik Güvenliği Müsteşarlığı araştırmacısı Harry Hurt, sadece Los Angeles civarında 900 kazayı bütün yönleri ile incelemiş ve bu araştırmaya önderlik etmiştir. Bu belge, 700 sayfalık bu raporun, aynı enstitü tarafından 55 ana madde halinde özetlenmiş halidir. Hurt Raporu, bütün dünyada motosiklet sürüş güvenliği konusunda önderlik etmiş; bugünkü kurallar, motosiklet güvenlik donanımı, tasarımları, güvenlik önlemleri ve otomobil - motosiklet sürücü eğitimi bu rapor sayesinde modern şeklini almıştır. HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) Not: Hurt Raporu internette bir çok yerde paylaşılmış bir belgedir. Biz en eski kaynak olarak gördüğümüz adresinden aldık ve düzenledik. Bu vesile ile Donald Duck olarak anılan Sn. Reşat Arbaş a teşekkür ediyoruz.

7 HURT Raporunda Öne Çıkanlar Hurt raporu göstermiştir ki, tek araçlı kazalarda, motosiklet sürücüsünün hataları vakaların 2/3 sinde ana etkendir.

8 HURT Raporunda Öne Çıkanlar Hurt raporu göstermiştir ki, tek araçlı kazalarda, motosiklet sürücüsünün hataları vakaların 2/3 sinde ana etkendir. Tipik hata kaymak ve ardından düşmektir. Kaymanın sebebi, Yanlış frenlemek (aşırı fren basıncı uygulamak) ya da Dönüş esnasında motoru açarak yoldan çıkmaktır (viraj dışına taşmak).

9 HURT Raporu Genel Bulgular En sık duyulan özür motosikleti hiç görmedim dir. Kazaya neden olan araç sürücülerinin hemen hemen hepsi, motosiklet ile hiç ilgilenmemiş kişilerdir.

10 HURT Raporu Genel Bulgular En sık duyulan özür motosikleti hiç görmedim dir. Tüm motosiklet kazalarının %50 sinin sorumluluğu başka araçlara aittir. Kazaların %75i bir başka araçla, genellikle de bir otomobille olmaktadır. Bu %75 lik oranın %66 sında otomobil/diğer araç sürücüsünün motosikletin geçiş hakkına tecavüzü söz konusudur. Kazaya neden olan araç sürücülerinin hemen hemen hepsi, motosiklet ile hiç ilgilenmemiş kişilerdir.

11 Kazaların yaklaşık ¾ ü başka bir araçla çarpışma sonucu meydana gelmekte ve bu araç genellikle bir otomobil olmaktadır.

12 Kazaların yaklaşık ¼ i tek araç kazası seklinde oluşmakta, sürücü kontrolünü kaybedip düşmekte, sabit bir cisme çarpmaktadır.

13 Kazalarda motosiklet arızasının rolü %3 civarında olup, lastik patlaması sonucu kontrolü kaybetme şeklinde gözlemlenmiştir.

14 Tek başına yapılan kazalarda sürücü hatası, 2/3 oranındadır.

15 HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) HURT Motosiklet Kaza Araştırması ABD, Kaliforniya Eyaleti nde Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) tarafından 4000 in üzerinde motosiklet kazası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış, 1981 de sonuçlanmış bir rapordur. Amerika Milli Otoyol Trafik Güvenliği Müsteşarlığı araştırmacısı Harry Hurt, sadece Los Angeles civarında 900 kazayı bütün yönleri ile incelemiş ve bu araştırmaya önderlik etmiştir. Bu belge, 700 sayfalık bu raporun, aynı enstitü tarafından 55 ana madde halinde özetlenmiş halidir. Hurt Raporu, bütün dünyada motosiklet sürüş güvenliği konusunda önderlik etmiş; bugünkü kurallar, motosiklet güvenlik donanımı, tasarımları, güvenlik önlemleri ve otomobil - motosiklet sürücü eğitimi bu rapor sayesinde modern şeklini almıştır. HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) Not: Hurt Raporu internette bir çok yerde paylaşılmış bir belgedir. Biz en eski kaynak olarak gördüğümüz adresinden aldık ve düzenledik. Bu vesile ile Donald Duck olarak anılan Sn. Reşat Arbaş a teşekkür ediyoruz.

16 Tek başına yapılan kazalarda sürücü hatası 2/3 oranında başrolü oynamaktadır. Belli başlı hata tipleri: Viraja aşırı hızda girip, viraj dışına çıkmak, Aşırı frenleme ile tekerleklerin bloke edilmesi ve virajda fren yapılmasıdır.

17 Yol kusurları (çukurlar, düşük banket vb.) kazalarda %2, hayvanlar %1 rol oynamaktadır. Tek başına yapılan kazalarda sürücü hatası 2/3, motosiklet arızası %3 civarında rol oynamaktadır.

18 Başka bir araçla çarpışma seklindeki kazalarda, diğer araç sürücüsü (çoğunlukla otomobil) 2/3 oranında motosikletin geçiş hakkına saygı göstermeyip, onun yolunu kesmektedir.

19 Motosiklet ve sürücüsünün yoldaki zayıf görünürlüğü ve fark edilmemesi kazaların başlıca nedenidir. Kazaya neden olan araç sürücüsü, motosikletliyi ya hiç görmemiş ya da son anda görmüş ve çok geç kalmış olmaktadır.

20 HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) HURT Motosiklet Kaza Araştırması ABD, Kaliforniya Eyaleti nde Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) tarafından 4000 in üzerinde motosiklet kazası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış, 1981 de sonuçlanmış bir rapordur. Amerika Milli Otoyol Trafik Güvenliği Müsteşarlığı araştırmacısı Harry Hurt, sadece Los Angeles civarında 900 kazayı bütün yönleri ile incelemiş ve bu araştırmaya önderlik etmiştir. Bu belge, 700 sayfalık bu raporun, aynı enstitü tarafından 55 ana madde halinde özetlenmiş halidir. Hurt Raporu, bütün dünyada motosiklet sürüş güvenliği konusunda önderlik etmiş; bugünkü kurallar, motosiklet güvenlik donanımı, tasarımları, güvenlik önlemleri ve otomobil - motosiklet sürücü eğitimi bu rapor sayesinde modern şeklini almıştır. HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) Not: Hurt Raporu internette bir çok yerde paylaşılmış bir belgedir. Biz en eski kaynak olarak gördüğümüz adresinden aldık ve düzenledik. Bu vesile ile Donald Duck olarak anılan Sn. Reşat Arbaş a teşekkür ediyoruz.

21 Kasti olarak motosiklet sürücüsüne çarpmak şeklindeki kazalar, ihmal edilecek kadar az düzeydedir.

22 En çok karşılaşılan kaza, motosiklet düz yolda ilerlerken karşıdan gelen aracın sola dönerek motosikletin yolunu kesmesi sonucunda oluşmaktadır.

23 Kavşaklarda meydana gelen kazalarda karşıdan gelip sola dönerek motosikletin yolunun kesilmesi en büyük etkendir.

24 Kazaların %98 inde hava şartlarının hiçbir önemi olmadığı görülmüştür.

25 HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) HURT Motosiklet Kaza Araştırması ABD, Kaliforniya Eyaleti nde Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) tarafından 4000 in üzerinde motosiklet kazası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış, 1981 de sonuçlanmış bir rapordur. Amerika Milli Otoyol Trafik Güvenliği Müsteşarlığı araştırmacısı Harry Hurt, sadece Los Angeles civarında 900 kazayı bütün yönleri ile incelemiş ve bu araştırmaya önderlik etmiştir. Bu belge, 700 sayfalık bu raporun, aynı enstitü tarafından 55 ana madde halinde özetlenmiş halidir. Hurt Raporu, bütün dünyada motosiklet sürüş güvenliği konusunda önderlik etmiş; bugünkü kurallar, motosiklet güvenlik donanımı, tasarımları, güvenlik önlemleri ve otomobil - motosiklet sürücü eğitimi bu rapor sayesinde modern şeklini almıştır. HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) Not: Hurt Raporu internette bir çok yerde paylaşılmış bir belgedir. Biz en eski kaynak olarak gördüğümüz adresinden aldık ve düzenledik. Bu vesile ile Donald Duck olarak anılan Sn. Reşat Arbaş a teşekkür ediyoruz.

26 Kazalar çoğunlukla, motosikletçinin yolculuğa ilk başladığı ve uzun yolculuklarda varış noktasına yaklaştığı anlarda gerçekleşmektedir. Hareket veya varış noktası; alışveriş merkezi, arkadaş ziyareti, eğlence vb. gezilerde daha da riskli hale gelmektedir.

27 Motosikletin ya da kazaya karışan araçların; parlama, sınırlı görünüş ya da başka bir aracın arkasından harekete geçmekte oluşu tüm kazaların neredeyse yarısında etkin olmaktadır.

28 Az görünürlük başlıca kritik etken olarak belirlenmiştir. Farların gündüz açık tutulması, parlak renkli giysiler, kask ile görünürlüğün artırılmasının kazaları kayda değer şekilde azaltmakta olduğu görülmüştür.

29 Yakıt sistemi kaçağı ve akıntılarının kaza sonrası hasar meydana gelmesinde %62 oranında rol oynadığı görülmüştür. Bu tür zayıf bağlantı ve yakıt kaçakları yangına yol açmaktadır.

30 HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) HURT Motosiklet Kaza Araştırması ABD, Kaliforniya Eyaleti nde Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) tarafından 4000 in üzerinde motosiklet kazası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış, 1981 de sonuçlanmış bir rapordur. Amerika Milli Otoyol Trafik Güvenliği Müsteşarlığı araştırmacısı Harry Hurt, sadece Los Angeles civarında 900 kazayı bütün yönleri ile incelemiş ve bu araştırmaya önderlik etmiştir. Bu belge, 700 sayfalık bu raporun, aynı enstitü tarafından 55 ana madde halinde özetlenmiş halidir. Hurt Raporu, bütün dünyada motosiklet sürüş güvenliği konusunda önderlik etmiş; bugünkü kurallar, motosiklet güvenlik donanımı, tasarımları, güvenlik önlemleri ve otomobil - motosiklet sürücü eğitimi bu rapor sayesinde modern şeklini almıştır. HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) Not: Hurt Raporu internette bir çok yerde paylaşılmış bir belgedir. Biz en eski kaynak olarak gördüğümüz adresinden aldık ve düzenledik. Bu vesile ile Donald Duck olarak anılan Sn. Reşat Arbaş a teşekkür ediyoruz.

31 Ortalama kaza öncesi hız km/saat, ortalama kaza anındaki hız 34.4 km/saat olarak tespit edilmiştir. 137 km/saat ve üzeri hızla yapılan 4 kazaya rastlanmıştır (4000 kaza üzerinden).

32 Tipik bir motosiklet kazasında olay sürücünün görüş alanı içerisinde olmaktadır. ¾ ün üzerinde bir oranda çarpışmalar sürücünün önündeki 45 derecelik görüş alanı içinde cereyan ediyor.

33 Motosikletin karşıdan görünürlüğü sürücü ve motosikleti kazadan uzak tutmak için en önemli faktör olarak bulunmuştur.

34 Motosikletin yetersizliği, arızaları, bakımsızlığı kazalarda nadir olarak rol oynamaktadır.

35 En çok kazaya karışma olan yaşlar arasıdır yaş arasında bu oran kayda değer bir şekilde düşmektedir.

36 Motosiklet sürücülerinin %96 gibi büyük bir çoğunluğu erkek olmasına rağmen kadın sürücüler daha çok kaza yapmaktadır. Bu sebeple kadın sürücüler eğitime daha çok önem vermelidirler.

37 İşçi-öğrenci-işsiz grubu sürücüler; yönetici, memur, satış görevlisi vb. grubundan daha çok kaza yapmaktadır. Bu fark eğitilmişlik düzeyi ile açıklanmaktadır.

38 HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) HURT Motosiklet Kaza Araştırması ABD, Kaliforniya Eyaleti nde Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) tarafından 4000 in üzerinde motosiklet kazası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış, 1981 de sonuçlanmış bir rapordur. Amerika Milli Otoyol Trafik Güvenliği Müsteşarlığı araştırmacısı Harry Hurt, sadece Los Angeles civarında 900 kazayı bütün yönleri ile incelemiş ve bu araştırmaya önderlik etmiştir. Bu belge, 700 sayfalık bu raporun, aynı enstitü tarafından 55 ana madde halinde özetlenmiş halidir. Hurt Raporu, bütün dünyada motosiklet sürüş güvenliği konusunda önderlik etmiş; bugünkü kurallar, motosiklet güvenlik donanımı, tasarımları, güvenlik önlemleri ve otomobil - motosiklet sürücü eğitimi bu rapor sayesinde modern şeklini almıştır. HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) Not: Hurt Raporu internette bir çok yerde paylaşılmış bir belgedir. Biz en eski kaynak olarak gördüğümüz adresinden aldık ve düzenledik. Bu vesile ile Donald Duck olarak anılan Sn. Reşat Arbaş a teşekkür ediyoruz.

39 Daha önceden trafik cezaları almış, başka kazalara karışmış sürücüler daha çok kaza yapıyor. Ciddi motosiklet eğitim kursu görenlerin kazaya karışma oranı son derece düşük.

40 Kaza yapan sürücülerin %92 si teori ya da pratik hiçbir eğitim almamış sürücülerden oluşuyor. Bunlar kendi kendilerine, eş-dost tarafından verilen bilgilerle, öğrenmiş kişiler. Ciddi motosiklet eğitim kursu görenlerin kazaya karışma oranı son derece düşük.

41 Kaza yapan motor sürücülerinin yarıdan fazlası 3 yıldan daha fazla tecrübeli olmalarına rağmen, kaza yaptıkları motora 5 aydan daha az bir süredir binmekteler. Motokros tecrübesi olan sürücülerin kazaya karışma oranı son derece düşük.

42 Kaza yapan motor sürücülerinin yarıdan fazlası 3 yıldan daha fazla tecrübeli olmalarına rağmen, kaza yaptıkları motora 5 aydan daha az bir süredir binmekteler. Motokros tecrübesi olan sürücülerin kazaya karışma oranı son derece düşük. Motosiklet tipi ve özellikleri yol güvenliğini doğrudan etkilemektedir.

43 Sürüş sırasında yapılması gereken şeylere gerekli dikkatin verilmemesi kazaların büyük kısmında ortak bir faktör olarak bulunmuştur.

44 Ölümlü kazaların yarısında (gerek motor gerek diğer araç sürücüsü) alkol birinci etken olarak öne çıkmıştır.

45 HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) HURT Motosiklet Kaza Araştırması ABD, Kaliforniya Eyaleti nde Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) tarafından 4000 in üzerinde motosiklet kazası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış, 1981 de sonuçlanmış bir rapordur. Amerika Milli Otoyol Trafik Güvenliği Müsteşarlığı araştırmacısı Harry Hurt, sadece Los Angeles civarında 900 kazayı bütün yönleri ile incelemiş ve bu araştırmaya önderlik etmiştir. Bu belge, 700 sayfalık bu raporun, aynı enstitü tarafından 55 ana madde halinde özetlenmiş halidir. Hurt Raporu, bütün dünyada motosiklet sürüş güvenliği konusunda önderlik etmiş; bugünkü kurallar, motosiklet güvenlik donanımı, tasarımları, güvenlik önlemleri ve otomobil - motosiklet sürücü eğitimi bu rapor sayesinde modern şeklini almıştır. HURT RAPORU (Motor Kazaları İstatistikleri) Not: Hurt Raporu internette bir çok yerde paylaşılmış bir belgedir. Biz en eski kaynak olarak gördüğümüz adresinden aldık ve düzenledik. Bu vesile ile Donald Duck olarak anılan Sn. Reşat Arbaş a teşekkür ediyoruz.

46 İncelenen kazaların hemen hepsinde motosiklet sürücüleri kazadan sakınma manevralarında başarısızlık göstermektedir.

47 İncelenen kazaların hemen hepsinde motosiklet sürücüleri kazadan sakınma manevralarında başarısızlık göstermektedir. Başlıca sorun: arka tekerleği bloke etmek, yeterli güçte fren sıkmamak, gereksiz yere motosikleti düşürmek, kontra viraj tekniğinin (counter steering) bilinmemesi, kıvırmaca (swerving) tekniklerinin bilinmemesi olarak öne çıkmıştır.

48 Tipik bir motosiklet kazasında, sürücünün kazadan sakınmak için 2 saniye ya da daha az süresi olmaktadır.

49 Yapılan gözlemlerde kayda değer miktarda artçılı (yolcu taşıyan) motosiklet kazasına rastlanmadı.

50 Kazaya karışan motosiklet dışındaki araç sürücüleri genellikle yas arasında ya da 65 yas üstünde bulunmuştur. Bu sürücülerin neredeyse tamamı motosikletin teknik özelliklerine vakıf değildir.

51 Büyük hacimli motosikletler daha az kaza yapmakta ama kaza sonuçları daha ağır olmaktadır.

52 Motosikletin renginin bu kazalardaki önemi anlaşılmamıştır. Motosikletin boyalı yüzeylerinin karşıdan görünüşünün azlığı dolayısıyla bu faktörün önemli olmadığı sonucuna varılmıştır.

53 Kaportalı (grenaj) ve ön camlı motosikletler kazalara daha az karışmaktadır. Bu motosikletler hem daha tecrübeli sürücüler tarafından tercih edilmekte, hem de görünürlükleri daha fazla olmaktadır.

54 Kazaya karışan motosiklet sürücülerinin çoğunluğu ehliyetsiz, otomobil ehliyetsiz ve/veya ehliyetleri geri alınmış şahıslar olarak bulunmuştur.

55 Kazalarda Chopper olarak modifiye edilmiş motosikletler büyük bir çoğunluğu teşkil etmektedir.

56 İncelenen kazalarda yaralanma oranları şöyledir: Tüm kazalarda hafif yaralanmalar %45, kendi başına kaza yapıp yaralanma oranı %96, başka araçla çarpışarak yapılan kazalarda yaralanma oranı %98.

57 Yaralanmaların %50 si bacak, diz, kalça, ayak bileği ve ayak bölgesinde meydana gelmektedir.

58 Crash bar denilen koruyucular etkili değildir. Bu tür motosikletlerde ayak-bilek yaralanmaları azalmakla birlikte; diz ve kalça yaralanmaları artmaktadır.

59 Koruyucu giysiler (çizme, eldiven, ceket, pantolon vb.) giyilmesi kayda değer şekilde sürtünmelerden oluşan yaralanmaları azaltmaktadır.

60 Koruyucu giysiler (çizme, eldiven, ceket, pantolon vb.) giyilmesi kayda değer şekilde sürtünmelerden oluşan yaralanmaları azaltmakta. Bu kuşam düşük hızlarda yaralanmaları tamamen önlemekle birlikte yüksek hızda ağır darbeleri önlemede başarılı değildir.

61 Kazaların %13 ünde kafadan (önden başka araca, cisme) çarpma sonucu kasık bölgesi yaralanmaları görülmüştür.

62 Kazalarda yaralanmaların ciddiyeti kullanılan alkol, hız ve motosikletin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak artmaktadır.

63 Kazaların %73 ünde motosiklet sürücülerinin göz koruyucu herhangi bir önlem almamış olduğu görülmüştür.

64 Kazaların %73 ünde motosiklet sürücülerinin göz koruyucu herhangi bir önlem almamış olduğu görülmüştür. Bu hata görüşü etkilemekte ve kaçış manevralarında çok kıymetli saniyelerin kaybolmasına yol açmaktadır.

65 Kazaya karışan sürücülerin sadece %40 ının kask giydiği tespit edilmiştir.

66 Kazaya karışan sürücülerin sadece %40 ının kask giydiği tespit edilmiştir. Motosiklet eğitimi almamış, ehliyetsiz, eğitimsiz şahısların özellikle yazın ve kısa yolculuklarda kask takmadıkları görülmüştür.

67 En ölümcül kaza şekillerinde yaralanmalar baş ve/veya göğüs bölgesinde görülmektedir.

68 Kafadan yaralanmaların azaltılmasında tek kritik faktör kask kullanımıdır. Standartlara uygun kask kullanımı son derece verimli bulunmuştur.

69 Kask kullanımı kritik trafik seslerini azaltmıyor, görüşü kesmiyor, yorgunluğa, dikkat kaybına sebep olmuyor ve kaza oluşumunda herhangi bir etki yaratmıyor.

70 Uluslararası standartlardaki kasklar yüksek düzeyde koruma sağlamaktadır.

71 Kasklı sürücüler ve yolcularında son derece düşük bas ve boyun yaralanmaları görülmüştür.

72 Tam kapalı kasklar korunmayı önemli miktarda arttırmakta, yüz ve çene yaralanmalarını dikkate değer miktarda azaltmaktadır.

73 Kask giyilmesi dolayışı ile herhangi bir yaralanma ya da hasar gözlenmemiştir, bilakis muhtemel ciddi hasarlar daha küçük yaralanmalarla sonuçlanmaktadır.

74 Gözlenen kazaların %60 ında sürücülerin kask kullanmadığı görülmüştür. Bu sürücülerin %26 si rahat edemedikleri, %53 ü herhangi bir kaza ile karşılaşacaklarını akıllarına bile getirmedikleri için kask giymediklerini belirtmişlerdir.

75 Raporda gözlenen araçların trafik kayıtları kaza mahallinde edinilen bilgilerle düzenlenmiştir. Trafik kayıtları gerçekle uyuşmamaktadır.

76 Herhangi bir sigortası (tam kapsamlı, sağlık, kaza, hayat vb. ) olan sürücü sayısı %10 un altında bulunmuştur.

77 İzmir Motosiklet Kulübü 2012

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER ÖNSÖZ Bu

Detaylı

BİLİRKİŞİ RAPORU ANKARA... İŞ MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE

BİLİRKİŞİ RAPORU ANKARA... İŞ MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE ANKARA... İŞ MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE Dosya No Davacı Davalı : 2012 / Esas : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı. : Sigorta A.Ş. İnceleme Konusu : Trafik kaza olayında kusur tespiti. 09.05.2013 tarihi bilirkişi

Detaylı

AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI TÜRE KİBAR, Funda 1, AYTAÇ, Bengi Pınar 1 ve ÇELİK, Fazıl 2 Her yıl binlerce insanın ölümü ve yaralanmasına neden olan trafik kazaları,

Detaylı

İŞTE YOL GÜVENLİĞİ. Hepimizin sorumluluğu

İŞTE YOL GÜVENLİĞİ. Hepimizin sorumluluğu İŞTE YOL GÜVENLİĞİ Hepimizin sorumluluğu BİZ KİMİZ? FUNDACIÓN MAPFRE(MAPFRE VAKFI) 1975 yılında MAPFRE tarafından kurulmuş olup, İspanya ve diğer ülkelerde toplum ve bireylerin refahına aşağıdaki amaçlar

Detaylı

9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı!

9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı! 9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı! Doktor Haklan bey, sabah muayenesine yetişmek üzere hızla hastaneye doğru yürüyordu. Cep telefonu çaldı, arayan hemşire Ayten hanımdı.

Detaylı

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015 w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI AĞUSTOS 2016 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Trafik Kaza İstatistikleri 2006-2015 Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü

Detaylı

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014 w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MAYIS 2015 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü

Detaylı

TABLOLAR DİZİNİ. Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri. Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013

TABLOLAR DİZİNİ. Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri. Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013 Tablo 3: Yıllar İtibariyle Meydana Gelen Ölümlü ve Yaralanmalı

Detaylı

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI Emniyet kemeri kullanımı, kazalardaki yaralanmaları büyük ölçüde azaltmaktadır ve otomobilin ön koltuklarında kemer kullanmamanın büyük risk oluşturduğunu büyük bir çoğunluk kabul etmektedir. Yine de "Emniyet

Detaylı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ www.kgm.gov.tr T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2018 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Trafik Kaza İstatistikleri 2008-2017 Tablo 2: Yerleşim

Detaylı

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel Ulaşım; Deniz yolu, hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile sağlanmaktadır. Ulaşım türleri arasında en yoğun kullanılan kara yolu ulaşımıdır. Kara yollarında çok sayıda ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı

Detaylı

II. ULAŞIM VE TRAFİK KONGRESİ - SERGİSİ

II. ULAŞIM VE TRAFİK KONGRESİ - SERGİSİ TRAFİK GÜVENLİĞİ * Mustafa DEMlRSOY ÖZET Bugün ülkemizin en büyük sorunlarından biri şüphesiz trafiktir. Hergün radyo ve televizyonlardan meydana gelen trafik kazalarında hayatım kaybeden ve yaralanan

Detaylı

Herkes arada bir durmak zorundadır. Sizinki lastik arızası için olmasın. ContiPressureCheck. Lastik basınç takip sistemi

Herkes arada bir durmak zorundadır. Sizinki lastik arızası için olmasın. ContiPressureCheck. Lastik basınç takip sistemi Herkes arada bir durmak zorundadır. Sizinki lastik arızası için olmasın. ContiPressureCheck Lastik basınç takip sistemi ContiPressureCheck Arıza istatistiklerini azaltmak için kaybedecek zaman yok. ADAC

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir?

İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir? BİZ NE YAPIYORUZ? İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir? İleri ve Güvenli Sürüş Roadcraft, Araba ve motosiklet kullanıcıları için, çevre ve trafik şartları içinde güvenli sürüş için oluşturulmuş bilgi

Detaylı

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF YILLIK PLANI ÜNİTE 1: TRAFİK TEŞKİLATI 1.Trafik teşkilatı hakkında temel bilgileri 2. Trafik düzenini sağlayan unsurları TRAFİKLE İLGİLİ KURULUŞLAR VE GÖREVLERİ

Detaylı

Sürücü ve Araç Güvenliği

Sürücü ve Araç Güvenliği STANDARD LME-12:001902 Utr Dzl. B İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 Araç Kullanma Yönetimi... 4 3.1 Yüksek Riskli Sürücüleri Yönetme... 4 3.2 Araca bağlı telsiz kapsama araştırmaları... 4

Detaylı

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? A) Sürücünün araçları iyi tanıması B) Sürücünün uzun yıllar araç kullanması C) Sürücünün araca hâkim olması D) Sürücünün aracı yeni

Detaylı

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 TRAFİK Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 Trafik Nedir? yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerinde hal ve hareketlerine "trafik" denir. Dünya da Ölüm Nedenleri arasında

Detaylı

TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİ

TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİ TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİ 1. Yurdumuzda Yolun fiziksel yapısına bağlı olarak meydana gelen kazaların %85 i aşağıdaki yol tiplerinden hangisinde meydana gelmiştir? a) Düz yolda b) Sert virajlı yolda

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2013 ÖNSÖZ 2012 yılında yurdumuzda meydana gelen trafik

Detaylı

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin,

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI 1. AMAÇ: Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, a. Kişisel yeteneklerinin ve bilgi seviyesinin farkına varması, b. Güvenli

Detaylı

Araç kullanmanın zorlukları

Araç kullanmanın zorlukları Araç kullanmak o kadar kolay değildir 32 Tek başına araç kullanan yeni sürücülere ilişkin bazı bilgiler 34 29 1200 Victoria'da her ay yaralanan veya ölen sürücü sayısı (6 yıllık bir dönem içinde) 1000

Detaylı

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor!

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor! Okulun basketbol takımı, katıldığı turnuvada finale yükselmiştir. Final maçı heyecanıyla tüm takım havaalanına doğru gitmektedir. Herkes keyiflidir, otobüste neşeli bir hava hakimdir. E5 karayolunda servis

Detaylı

BİLİRKİŞİ RAPORU ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI

BİLİRKİŞİ RAPORU ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI BİLİRKİŞİ RAPORU ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Soruşturma No : 2016 / Konu : Trafik Kazası; Taksirle Birden Fazla Kişinin Yaralanmasına Neden Olma Olay Tarihi : 09.06.2016 Yaralılar : Gülten, Ceren Şüpheli

Detaylı

ÜLKE GENELİ 2016-YILI. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ 2016-YILI. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı 2016-YILI AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir?

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir? 1. Karayolu Taşıma Yönetmeliği ne göre, yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin ölümü halinde kanuni mirasçıları veya onlar adına yetkili olanlar, bu durumu kaç gün içinde Bakanlığa bildirmek zorundadırlar?

Detaylı

Araçla Tatil Öncesi Öneriler

Araçla Tatil Öncesi Öneriler Alpay Lök Mak.Y.Müh. alpay@frenteknik.com 01.07.2016 1 TATİL YOLLARI FARKLI Tatil Aracı günlük araçtan farklı, Tatil Aracı Sürücüsü günlük sürücüyle aynı, Tatil Yolları günlük yollardan çok farklı, Tatil

Detaylı

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI 1) Araca her binildiğinde aşağıdakilerden hangisi kontrol edilir? A) Lastikler B) Hava filtresinin temizliğine, C) Polen filtresinin temizliğine, D) Yağ filtresinin temizliğine

Detaylı

Çevreci motorlar için 10 adım

Çevreci motorlar için 10 adım Otomobilleri Yeşil Yapın kampanyasının amacı, araçların çevreye verdiği zararları azaltmak ve sürücülerin çevreye daha duyarlı bir biçimde araç kullanmalarını teşvik etmektir. Çevreci motorlar için 10

Detaylı

Güvenli Sürüş Kuralları

Güvenli Sürüş Kuralları HOG Bosphorus Chapter #7939 Güvenli Sürüş Kuralları Sevgili Üyemiz, HOG, motosiklet tutkumuzu birlikte paylaştığımız, geziler ve sürüşlerle hem yeni yerler gördüğümüz hem de sürüş becerilerimizi geliştirdiğimiz

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı TEMMUZ-2015 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı MAYIS-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı MART-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı ŞUBAT-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri

Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri Doç.Dr. IŞILDAR, Süleyman Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanı Karayolu trafik kazalarının azaltılması etkin tedbirlerin alınmasıyla mümkündür. Etkin tedbirler

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 3-YOLU KULLANANLARIN özellikleri 3 Yolu Kullananların Özellikleri İnsanlar Taşıtlar 4 İnsanların Özellikleri Normal Fiziksel Özellikler A. Görme Özelliği

Detaylı

1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır?

1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır? 1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır? A) Gabarinin aşılması B) Araç dengesinin korunması C) Trafik güvenliğinin dikkate alınması D) Taşıma sınırına ve dingil ağırlığına

Detaylı

TAŞITLARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE TRAFİKDEKİ DURUMU

TAŞITLARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE TRAFİKDEKİ DURUMU TAŞITLARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE TRAFİKDEKİ DURUMU Öğr.Gör.Dr. Neşe HAKTANIR Erciyes Üniversitesi Müh.Fak. İnş.Müh.Böl. KAYSERİ GİRİŞ Trafik kazaları sadece sürücü hatalarından dolayı olmaz. Araçların

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir?

1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir? 1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir? A) Yakıt tüketiminin artması B) Yakıt tüketiminin düşmesi C) Motorun sarsıntılı çalışması D) Motorda yağlamanın

Detaylı

YENİ NISSAN X-TRAIL SENİN HAYALLERİN, SENİN YOLUN.

YENİ NISSAN X-TRAIL SENİN HAYALLERİN, SENİN YOLUN. YENİ NISSAN X-TRAIL SENİN HAYALLERİN, SENİN YOLUN. YENİ NISSAN X-TRAIL SENİN HAYALLERİN, SENİN YOLUN. Yeni Nissan X-TRAIL ile hayalindeki yolculuğa çıkmaya hazır mısın? Çünkü sen hazırsan onun yolu, senin

Detaylı

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : Kamuoyunun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : Kamuoyunun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : nun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti KAMUOYUNUN TÜRKİYE KARAYOLLARI FARKINDALIĞI VE MEMNUNİYETİ ANKETLERİ ANKET SONUÇLARININ BİRLİKTE

Detaylı

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI 1-) Lastik hava basıncı normalden fazla olursa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir? A-Yakıt tüketimi artar B-Enerji kaybı fazla olur C-Lastiklerin orta kısımları aşınır

Detaylı

Snowskate. Kullanıcı bilgisi. Tchibo GmbH D Hamburg 82035AB5X6V

Snowskate. Kullanıcı bilgisi. Tchibo GmbH D Hamburg 82035AB5X6V Snowskate tr Kullanıcı bilgisi Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 82035AB5X6V 2015-05 Değerli Müşterimiz! Yeni Snowskate 7 yaşından büyük çocuklara karda spor ve eğlence sunuyor. Snowskate, Snowboard değildir

Detaylı

DAVRANIŞ ODAKLI İŞ GÜVENLİĞİ. Daha Güvenli İş Yerleri İçin Davranışların Şekillendirilmesi

DAVRANIŞ ODAKLI İŞ GÜVENLİĞİ. Daha Güvenli İş Yerleri İçin Davranışların Şekillendirilmesi Adana, Ekim 2013 DAVRANIŞ ODAKLI İŞ GÜVENLİĞİ Daha Güvenli İş Yerleri İçin Davranışların Şekillendirilmesi Konu Başlıkları; 1. Davranış nedir? 2. Davranış odaklı iş güvenliği tam olarak ne yapar? 3. Gözlem

Detaylı

BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014. Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ

BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014. Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014 Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ YOL GÜVENLİĞİ Küresel çapta etkiler (Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü) Dünyada

Detaylı

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet 1 2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin

Detaylı

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı Acil Yardım ve Afet Yönetimi Lisans Öğrencileri ve Mezunlarına Yönelik Yazı Dizisi- 4: 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı I. Giriş Tüm dünyada artan trafik sorunu ülkemizde

Detaylı

Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları

Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları Trafik Kazaları Ölümlü-Yaralanmalı Kazalar 25,5 74,5 Yerleşim Yeri İçinde Yerleşim Yeri Dışında 80 Ölümlü-Yaralanmalı Kazalar 70 60 66,7 62,8 50 40 30 37,2 33,3

Detaylı

KONU : 1 NİSAN 2008 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞÜ GİRECEK YENİ TRAFİK KAZA TESPİT TUTANAĞI UYGULAMALARI HAKKINDA

KONU : 1 NİSAN 2008 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞÜ GİRECEK YENİ TRAFİK KAZA TESPİT TUTANAĞI UYGULAMALARI HAKKINDA SAYIN SİGORTALIMIZ 20 Mart 2008 KONU : 1 NİSAN 2008 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞÜ GİRECEK YENİ TRAFİK KAZA TESPİT TUTANAĞI UYGULAMALARI HAKKINDA Bilindiği üzere, Hazine Müsteşarlığı tarafından yalnız maddi hasarla

Detaylı

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL BÖLÜM 1 ARAÇ MEKANİĞİ İLE İLGİLİ ÖNERİLER VE BASİT ARIZALARIN TANIMLANMASI ÖĞRENİM HEDEFLERİ Aracın mekaniği ile ilgili temel bilgilere sahip olmak,

Detaylı

Yeni B-MAX Sürüş Deneyimi & Teknolojik Özellikler

Yeni B-MAX Sürüş Deneyimi & Teknolojik Özellikler Yeni B-MAX Sürüş Deneyimi & Teknolojik Özellikler Şehirde araç kullanmak artık çok daha keyifli... B-Max, benzersiz tasarımı yanında segmentinde ilk kez sunulan yüksek teknolojik özellikleri ile sürüş

Detaylı

TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR

TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR Ziraat Yük. Mühendisi İsmail Yıldız Doç. Dr. Y. Benal Öztekin 1 Tek Aksı Traktör-Tarım Arabası (TAT-TA)

Detaylı

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI 4. PROGRAMIN ADI : Güvenli Sürücülük 5. PROGRAMIN DAYANAĞI : Bu program; 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu,

Detaylı

KARAYOLU VE TRAFİK GÜVENLİĞİ MUSTAFA IŞIK KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRÜ

KARAYOLU VE TRAFİK GÜVENLİĞİ MUSTAFA IŞIK KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRÜ KARAYOLU VE TRAFİK GÜVENLİĞİ MUSTAFA IŞIK KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRÜ ŞİŞLİ 10 CAN KAYBI SOMA 301 CAN KAYBI VAN 604 CAN KAYBI JAPONYA 15.828 CAN KAYBI ÖLÜ

Detaylı

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre dünyada; Dünyada, her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyon

Detaylı

- Trafik kazalarındaki ölü sayısı Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı

- Trafik kazalarındaki ölü sayısı Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı Umut Oran Basın Açıklaması 01.11.2014 - Trafik terörü ne zaman sonlanacak, artık yeter! - Trafik kazalarındaki ölü Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı - Ceza çözüm değil: 12 yılda 101 milyon

Detaylı

DEĞERLİ İŞ ORTAĞIMIZ,

DEĞERLİ İŞ ORTAĞIMIZ, SAFEPLAN DEĞERLİ İŞ ORTAĞIMIZ, FİLO YÖNETİMİ KONUSUNDA HİZMET SAĞLAYICI MARKA OLARAK HEDEFİMİZ, KİRALIK ARAÇLARINIZI MAKSİMUM FAYDAYLA KULLANMANIZDIR. BU SEBEPLE FİLONUZUN BAKIM VE ONARIM İHTİYAÇLARINI

Detaylı

KAZALAR VE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ. Doç. Dr. Mine Esin OCAKTAN

KAZALAR VE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ. Doç. Dr. Mine Esin OCAKTAN KAZALAR VE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ Doç. Dr. Mine Esin OCAKTAN 1 AMAÇ Kaza tanımı, türleri, önemi, nedenleri ve koruma yöntemleri hakkında bilgi ve tutum kazandırmak 2 Bazı Sorular Kazayı nasıl tanımlarsınız?

Detaylı

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 den itibaren NSW Eyaletinde trafik kurallarında bir takım değişiklikler yapılmaktadır. Basit şekliyle bu değişikliklerin çoğu mevcut kuralların

Detaylı

YASAL SORUMLULUKLAR VE SİGORTA

YASAL SORUMLULUKLAR VE SİGORTA YASAL SORUMLULUKLAR VE SİGORTA 1. Motorlu bir aracın işletilmesi için yaptırılacak zorunlu sigorta hangisidir? a) Mali sorumluluk sigortası b) Kasko sigortası c) Yangın sigortası d) Hayat sigortası 2.

Detaylı

Toplam 3 saati aşan gecikmelerde CDW (Kasko) dahil tüm gün ücreti alınır.

Toplam 3 saati aşan gecikmelerde CDW (Kasko) dahil tüm gün ücreti alınır. Kiralama Koşulları Dizel Araçlara %10 Fiyat Farkı Uygulanır. Fiyatlara %18 KDV Dahil değildir. Fiyatlar Yeni Türk Lirasıdır. Kiralama Süresi En kısa kiralama süresi 24 saattir. Teslim gecikmelerinde her

Detaylı

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER]

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] İZMOK 2012 İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] Bu sunum motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının değerlendirilmesi ve dikkat edilecek noktaları öne çıkarması

Detaylı

TAŞIT ve ÇEVRE. Proof

TAŞIT ve ÇEVRE. Proof TAŞIT ve ÇEVRE Standartlar ve Seyir Çevrimleri Gerek binek otomobillerinin, gerekse hafif ve ağır yük ve yolcu taşıtlarının egzost gazlarının hava kirletici bileşenlerinin sınırlandırılması yönünde çalışmalar

Detaylı

Hasan Esen ZKÜ FEN BİL. ENST. MAKİNE EĞT.BL. ÖĞRENCİSİ 2000 0281 07 007

Hasan Esen ZKÜ FEN BİL. ENST. MAKİNE EĞT.BL. ÖĞRENCİSİ 2000 0281 07 007 Hasan Esen ZKÜ FEN BİL. ENST. MAKİNE EĞT.BL. ÖĞRENCİSİ 2000 0281 07 007 I.GİRİŞ Motorlu araç frenleri alanındaki gelişme, taşıtları değişik sürüş koşullarında mümkün olan en iyi şekilde frenleyebilen verimli,

Detaylı

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir.

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak işlemi sırasında oluşan metal parçalarının sıçraması, kaynak dumanı, radyan ışınları, gürültü, yüksek sıcaklığa

Detaylı

TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİ

TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİ TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİ 1. Yurdumuzda Yolun fiziksel yapısına bağlı olarak meydan gelen kazaların % 85 i aşağıdaki yol tiplerinden hangisinde meydana gelmiştir? a) Düz yolda b) Sert virajlı yolda

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DİN VE TRAFİK SEMPOZYUM

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DİN VE TRAFİK SEMPOZYUM T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DİN VE TRAFİK SEMPOZYUM BİRİNCİ DUYURU Çağımızda trafik, fert ve toplum hayatının bir parçası haline gelmiştir. Bu zorunluluktan hareketle nakil ve

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ OBA CROWN RESORT SİTESİ OBA KASABASI FABRİKA CD. NO:18/ ALANYA / ANTALYA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ GEÇERLİLİK TARİHİ OCAK-019 HAZIRLAYAN Taner Aybek OSGB Saray Mah. Güzelyalı Cd. Kahyaoğlu Apt.

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

KARMA KASKO SİGORTASI ASISTANS HİZMETİ ÖZEL ŞARTLARI

KARMA KASKO SİGORTASI ASISTANS HİZMETİ ÖZEL ŞARTLARI KARMA KASKO SİGORTASI ASISTANS HİZMETİ ÖZEL ŞARTLARI Hususi ve Kamyonet Kullanım Tarzları İçin Geçerli Yardım Hizmeti Özel Şartları A)Yardım Hizmeti Özel Şartları A. 1. Lehtar /lar Sigorta poliçesinde

Detaylı

yaralandı. Polisten elde edilen bilgiye göre, kaza, saat 22.00'de karşıya geçmekte olan Mahmut ve Ayla, 120 km. hızla giden aracın

yaralandı. Polisten elde edilen bilgiye göre, kaza, saat 22.00'de karşıya geçmekte olan Mahmut ve Ayla, 120 km. hızla giden aracın 1.LEFKOŞA'DA TRAFİK KAZASI: 10 YAŞINDAKİ HASAN AĞIR YARALI Dün, sabah saatlerinde Lefkoşa'da meydana gelen trafik kazasında, 10 yaşındaki Hasan ciddi şekilde yaralandı. Polisten edinilen bilgiye göre,

Detaylı

TRAFİK GÜVENLİĞİ VE ÇOCUKLAR. Prof. Dr Recep AKDUR

TRAFİK GÜVENLİĞİ VE ÇOCUKLAR. Prof. Dr Recep AKDUR TRAFİK GÜVENLİĞİ VE ÇOCUKLAR Prof. Dr Recep AKDUR TRAFİK KAZALARININ KÜRESEL BOYUTU Trafik kazalarından her sene 1.24 milyon kişi ölüyor. Dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk on içinde, 15-29 yaş grubunda

Detaylı

Transit trafikle yerel trafiğin çakıştığı kavşakların trafik kazalarındaki yeri ve önemi, örnek uygulama

Transit trafikle yerel trafiğin çakıştığı kavşakların trafik kazalarındaki yeri ve önemi, örnek uygulama Transit trafikle yerel trafiğin çakıştığı kavşakların trafik kazalarındaki yeri ve önemi, örnek uygulama Ercan ÖZGAN*, Serkan SUBAŞI Düzce Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı Eğitimi Bölümü,Türkiye.

Detaylı

DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA. GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK

DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA. GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK 2015 DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK Sürücü Direksiyon Eğitimi Programı ARAÇ KULLANMA Motoru çalıştırma : Vites kolu ile vitesi boş durumuna alınız.kontak

Detaylı

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL 1.Kesinlikle alkollü olarak araç kullanmayınız ve kullandırmamaya çalışınız. 2. Eskimiş lastiklerle yola çıkmayınız. Kışın en az diş kalınlığı 3 mm yazın 2 mm olmalı

Detaylı

Sırt koruyucu yelek. Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D Hamburg 76547AB5X6IV

Sırt koruyucu yelek. Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D Hamburg 76547AB5X6IV Sırt koruyucu yelek tr Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 76547AB5X6IV 2014-05 Değerli Müşterimiz! Yüksek kalitede Memory-Foam dan üretilmiş yeni sırt koruyucu yeleğiniz hafif, esnek ve anatomik

Detaylı

SRC2 SORULARI / PRD MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİM MERKEZİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

SRC2 SORULARI / PRD MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİM MERKEZİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SRC2 SORULARI / PRD MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİM MERKEZİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1. İletişim teknolojilerinin lojistik ve taşımacılıktaki önemi hangisidir? a) Otomasyonu ve yüksek kapasite ile çalışmayı sağlar

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS NO: 4

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS NO: 4 1 TÜRKİYE DE VE DÜNYADA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS NO: 4 2 Dersimizin Amacı Katılımcılara, istatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye deki iş sağlığı ve güvenliği durumu hakkında temel

Detaylı

Asgari Genç Sürücü Ehliyet Yılı Ekonomi Konfor Premium Asgari Ehliyet yılı. Sürücü Yaşı

Asgari Genç Sürücü Ehliyet Yılı Ekonomi Konfor Premium Asgari Ehliyet yılı. Sürücü Yaşı ARAÇ KİRALAMA KOŞULLARI Araç gruplarına bağlı minimum yaş ve ehliyet yılı bilgileri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Asgari Yaş Asgari Ehliyet yılı Asgari Genç Sürücü Yaşı Asgari Genç Sürücü Ehliyet Yılı

Detaylı

2016 YOL LASTİKLERİ ÜRÜN KATALOĞU

2016 YOL LASTİKLERİ ÜRÜN KATALOĞU 2016 YOL LASTİKLERİ ÜRÜN KATALOĞU S1 evo² (K117) Kuru & ıslak performans arasındaki en iyi denge! Yüksek hızlarda sürerken kontrollü ve hassas viraj alma kabiliyeti. Minimuma indirilmiş yuvarlanma direnci

Detaylı

2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı!

2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı! 2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı! Yazın ilk günleri başlamıştı, sınıfta ancak kapı ve pencereler açık ders yapılabiliyordu. Okulun önündeki yoldan yüksek sesle

Detaylı

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı şehrin farklı bölgelerinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü nün yönlendirmesi ile gürültü

Detaylı

Vito Tourer Donanım Özellikleri

Vito Tourer Donanım Özellikleri Pro 114 / 116 114 ABS (Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi) ASR (Antipatinaj Sistemi) BAS (Frenleme Kuvveti Yardım Sistemi) 9. Nesil adaptive ESP (Yüke Duyarlı Elektronik Dengeleme Programı) EBD (Elektronik

Detaylı

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler 1. 70 km/sa hızla giden bir aracın emniyetle durabileceği mesafeyi bulunuz. Sürücünün intikal-reaksiyon süresi 2,0 saniye ve kayma-sürtünme katsayısı 0,45 alınacaktır.

Detaylı

Problem değil çözüm üretiyoruz. Problem değil çözüm üretiyoruz. GROUP

Problem değil çözüm üretiyoruz. Problem değil çözüm üretiyoruz. GROUP Problem değil üretiyoruz. Problem değil çözüm çözüm üretiyoruz. GROUP HAKKIMIZDA İSTAŞ TURİZM, Kurulduğu günden bu yana turizm, personel ve öğrenci taşımacılığı konularında faaliyet gösteren bir kuruluştur.

Detaylı

2. EL ARAÇ EKSPERTİZ RAPORU Bağımsız Oto Ekspertiz Merkezi www.umranoto.com

2. EL ARAÇ EKSPERTİZ RAPORU Bağımsız Oto Ekspertiz Merkezi www.umranoto.com Belge No: Tarih: Şube: Marka / Model: Şase No: Aracın KM'si: Plaka: KAPORTA - BOYA ORJ. BOY. DEĞ. DÜZ. ORJ. BOY. DEĞ. DÜZ. Sağ Ön Çamurluk Ön Panel Sağ Ön Kapı Sağ Arka Kapı Sağ Arka Çamurluk Sol Ön Çamurluk

Detaylı

8.Örnek Olay Çalışması Ehliyetsiz Araç Kullanma: Ehliyetin yok muydu senin!

8.Örnek Olay Çalışması Ehliyetsiz Araç Kullanma: Ehliyetin yok muydu senin! 8.Örnek Olay Çalışması Ehliyetsiz Araç Kullanma: Ehliyetin yok muydu senin! Akşam arkadaşıyla babasının arabasına atlayıp dolaşmak isteyen Ekrem, annesinden anahtarları tahmin etmediği kadar kolayca alıverdi.

Detaylı

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKÖĞRETİM OKULU TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKÖĞRETİM OKULU TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ EYLÜL EKİM 1. 2. 3. (19 EYLÜL- 07 EKİM) 3 SAAT 1. ÜNİTE 1: TRAFİK TEŞKİLATI 1.Trafik teģkilatı hakkında temel bilgileri 2. Trafik düzenini sağlayan unsurları TRAFĠKLE ĠLGĠLĠ KURULUġLAR VE GÖREVLERĠ 1.

Detaylı

SIMPLY CLEVER. ŠkodaFabia RS. Fabia RS

SIMPLY CLEVER. ŠkodaFabia RS. Fabia RS SIMPLY CLEVER ŠkodaFabia RS Fabia RS Fabia RS, güvenli viraj geçişlerine imkan tanıyan döner modüllü halojen projektör farlara sahiptir. RS logolu ön ızgara dostça bir görünüm verirken, sağlam ön tamponu

Detaylı

Vito Mixto/Kombi Donanım Özellikleri

Vito Mixto/Kombi Donanım Özellikleri Mixto 111 Mixto 114 Güvenlik ABS (Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi) ASR (Antipatinaj Sistemi) BAS (Frenleme Kuvveti Yardım Sistemi) 9. Nesil adaptive ESP (Yüke Duyarlı Elektronik Dengeleme Programı)

Detaylı

Kendi hayatını yaşa. Sürüş hazzından vazgeçme.

Kendi hayatını yaşa. Sürüş hazzından vazgeçme. TOTA L K ONTR O L Doğamızda hep daha ileriye ulaşmak var. Bazen duraklar ve geçmişe bakarız. Fakat sonra yolculuk yeniden başlar. Çünkü macera hep bir yerlerde bizi bekler. Ve sadece ilerleyerek hedefe

Detaylı

Vito Select Donanım Özellikleri

Vito Select Donanım Özellikleri Güvenlik ABS (Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi) ASR (Antipatinaj Sistemi) BAS (Frenleme Kuvveti Yardım Sistemi) 9. Nesil adaptive ESP (Yüke Duyarlı Elektronik Dengeleme Programı) EBD (Elektronik Güç

Detaylı

V E S P A E L E T T R I C A

V E S P A E L E T T R I C A VESPA ELETTRICA GÜÇ BENDE ELEKTRİKLİ ZARAFET ELEKTRIKLI MOBILITE ARTIK BAMBAŞKA BİR SEVİYEDE! VESPA ELETTRICA YA BAKTIĞINIZDA, ONUN ÇEVRE VE TEKNOLOJI ARASINDAKI YENI BIR TASARIM ILIŞKISINI ZARIFÇE YORUMLADIĞINI

Detaylı

Voiturette. Peel P50. - Isetta

Voiturette. Peel P50. - Isetta Öyle bir otomobil olsun ki... Vergisi az olsun. Yakıt tüketimi de! Kolay park edilsin. Dar sokaklara girebilsin. Böyle bir otomobil nasıl olabilir? Elbette, küçük!.. Küçücük!.. Ve karşınızda mini otomobiller!

Detaylı

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI: TAKİP MESAFESİNİ TAKİPTEYİZ

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI: TAKİP MESAFESİNİ TAKİPTEYİZ PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI: TAKİP MESAFESİNİ TAKİPTEYİZ ÇALIŞMANIN AMACI: Yanlış anlaşılan ve/veya algılanan, nasıl korunacağı bazı sürücüler tarafından bilinmeyen bir sürücü davranışı

Detaylı

,KULLANICI EL KİTAPÇIĞI

,KULLANICI EL KİTAPÇIĞI ,KULLANICI EL KİTAPÇIĞI 7/24 SÜRÜCÜ HİZMET VE DESTEK HATTI 44 44 061 www.rentgofilo.com.tr Kaza Durumunda Yapılması Gerekenler ; Çift taraflı maddi hasarlı trafik kazası yaşanması durumunda ; Kazanın hemen

Detaylı

TOPLUMSAL AÇIDAN TRAFİK KAZALARI. Dr.Nermin Erol Ekim 2005

TOPLUMSAL AÇIDAN TRAFİK KAZALARI. Dr.Nermin Erol Ekim 2005 TOPLUMSAL AÇIDAN TRAFİK KAZALARI Dr.Nermin Erol Ekim 2005 trafik Yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerindeki hal ve hareketlerine trafik denir karayolu Trafik için, kamunun yararlanmasına açık

Detaylı

ARAÇ TAHSİS VE KULLANIM PROSEDÜRÜ

ARAÇ TAHSİS VE KULLANIM PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1/6 ARAÇ TAHSİS VE KULLANIM DEĞİŞİKLİK KAYDI REV TARIH SAYFA DEĞİŞİKLİK TANIMI 00 - Sayfa No : 2/6 1- AMAÇ Bu prosedürün amacı, Emek Boru (prosedürde Şirket olarak anılacaktır) bünyesinde çalışan

Detaylı

TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011

TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS

Detaylı