KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

2 ÇEVRE Çevre Nedir? Çevre Kirliliği Nedir?

3 NE YAPABİLİRİZ? Yeniden Kullanım Geri Dönüşüm Kaynağında Azaltım Peki günlük hayatımızda bunları yapıyor muyuz?

4 FAYDALARI NELERDİR? Doğal Kaynaklar Korunur Enerji Tasarrufu Sağlanır Ülke Ekonomisine Katkı Sağlanır

5 ATIK NEDİR? Kullanım ömrünü tamamlayan ve ürün özelliğini yitirmiş her türlü malzemedir.

6 ATIKLAR Çöpler Ambalaj Atıkları Atık Pil ve Aküler Evsel Çöpler (Islak Çöpler) İçerisinde tehlikeli ve zararlı maddeler olmayan çevre ve insan sağlığına zarar vermeden uzaklaştırılması gereken değerlendirilemeyen atıklardır. Ambalaj Atıkları İçerisinde yer alan ürünü temiz bir şekilde saklayarak, ürünün tanıtımını gerçekleştiren ambalajlar, kullanım ömürlerini tamamladıklarında atık halini alırlar. Atık Pil ve Aküler Piller 2 (iki) sınıfa ayrılır.

7 ATIKLAR Tıbbi Atıklar Organik Atıklar Bitkisel Atık Yağlar Tıbbi Atıklar Tüm sağlık kuruluşlarında teşhis, tedavi ve bakım hizmetleri sonucu ortaya çıkan atıklar tıbbi atıkları oluşturur. Organik Atıklar Organik atıklar, mutfak (meyve-sebze artıkları, yumurta kabukları), kafeterya (çay, kahve artıkları), bahçe ve yeşil alanlarda (ağaç dalları, yaprak, kesilmiş çim, vb.) oluşan atıklardır. Bitkisel Atık Yağlar Gıda maddelerinin kızartmak amacıyla kullanılan yağlar, 2 (iki) kullanımdan sonra atık haline gelmektedir.

8 ATIKLAR Tehlikeli Atıklar Elektronik Atıklar Moloz ve Hafriyat Atıkları Tehlikeli Atıklar Yapılarında insan sağlığı ve çevre sağlığı için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan atıklardır. (ayakkabı boyaları, çamaşır suları vb.) Elektronik Atıklar Kullanım ömrünü tamamlayan her türlü elektrikli ve elektronik ekipman elektronik atıkları oluşturur. (bilgisayar ekipmanları, televizyon ve ekipmanları, küçük ev aletleri vb.) Tadilat, Moloz & İnşaat ve Hafriyat Atıkları Moloz atıkları, ev, işyeri ve binalarda yapılan küçük tadilat ve onarım çalışmaları sonucunda ortaya çıkan atıklardır.

9 EVSEL ÇÖPLER Evlerde, işyerlerinde ve okullarda Oluşan ve değerlendirilemeyen nitelikteki atıklar çöplerimizi oluşturur.. Çöpler, çöp kutularında Biriktirilir ve daha sonra Konteynırlarda muhafaza edilir..

10 EVSEL ÇÖPLER Dolan konteynerler ise Belediyemiz ÇEVRE DOSTU çöp kamyonları ile toplanır.

11 EVSEL ÇÖPLER Kamyonlar aracılığıyla toplanan çöpler öncelikle Katı Atık Aktarma İstasyonlarına getirilir. Aktarma istasyonlarından sonra ise Düzenli Depolama Alanlarına gönderilir.

12 EVSEL ÇÖPLER Düzenli depolama alanlarının ömrü dolduğunda yeni ormanlık arazilerden yeni depolama alanları oluşturulur. Bu nedenle, depolama alanlarının ömrünün uzatılması için değerlendirilebilir nitelikteki atıkların kaynağında ayrı toplanması gerekmektedir.

13 KATI ATIK TOPLAMA SİSTEMİ Çay poşetleri, Kağıt havlu, peçete vb. Hafif köpükten yapılmış tabak ve bardaklar, Ambalaja yapışkan etiketler, Ambalajlamada kullanılan plastik, metal ve benzeri şeritler ÇÖPLER KAĞIT VE KARTONLAR PLASTİKLER METALLER CAMLAR KOMPOZİT

14 AMBALAJ ATIKLARI Kağıt-karton Plastikler Metaller Camlar Kompozit (süt ve meyve suyu kutuları)

15 AMBALAJ ATIKLARI Ambalaj atıkları, kapıdan kapıya yapılan bilgilendirme çalışmaları sonrasında; ev ve işyerlerinden poşet, kutu, konteyner ve kumbara yöntemleri ile toplanmaktadır. İlçemizde; 110 adet Kumbara, 350 adet Konteyner muhtelif noktalara yerleştirilmiştir.

16 CAM AMBALAJ ATIKLARI Atık Camlar Konut/İşyeri (Su ve Soda şişeleri, kavanoz vb. cam şişeleri) Cam Toplama Ünitesi (242 adet) 2013 Cam Ambalaj Atıkları Miktarları AYLAR Giriş (kg) Mart Nisan Mayıs TOPLAM NO ARAÇ PLAKALARI KAPASİTE (TON) ÖZELLİKLER 1 07 LBE ton Kancalı Vinç 2 34 VA ton Açık Araç 3 34 JN ton Açık Araç

17 AMBALAJ ATIKLARI Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü

18 TESİS İÇİ (AYIRMA KISMI) TESİS DIŞI (TOPLAMA KISMI) AMBALAJ ATIKLARI 2013 AMBALAJ ATIKLARI TOPLAMA ARAÇLARI LİSTESİ Plaka MODEL YAŞ HACİM (m³) TOPLAMA ARACI (Yedek) 35 BM 1910 IVECO TOPLAMA ARACI 34 BL 0497 FORD CARGO TOPLAMA ARACI 34 DD 0275* ISUZU NPR TOPLAMA ARACI 34 DD 0276* ISUZU NPR TOPLAMA ARACI 34 GU 8664 ISUZU NPR TOPLAMA ARACI 34 GU 8665* ISUZU NPR TOPLAMA ARACI 34 RV 609* IVECO TOPLAMA ARACI 34 VD 9548 IVECO TOPLAMA ARACI 34 YP 2151* HYUNDAI TOPLAMA ARACI 34 YP 2152* HYUNDAI TOPLAMA ARACI 34 YP 2153* HYUNDAI TOPLAMA ARACI (Bölge Denetim - Acil Müdahele) 34 FC 0004 HYUNDAI H Ç.A.Ç.A. KUMBARA ARACI 34 HF 3688 IVECO STRALIS Ç.A.Ç.A. KUMBARA ARACI (Yedek) 34 AL 4366 MERCEDES 2541 L Ç.A.Ç.A. KUMBARA ARACI (Yedek) 34 VE 291 MERCEDES 2541 L AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA VE AYRIŞTIRMA PERSONEL LİSTESİ PERSONEL GÖREVİ KİŞİ SAYISI Şoför 14 Toplama Personeli 26 Güvenlik 3 Hizmetli 1 Metal Atık Sorumlusu 1 Dış Görev Personeli 5 Tesis Ustası 1 Pres Ustası 7 Forklift Operatörü 4 Yönetim Personeli 8 Bant Görevlisi (Meydancı Dahil) 50 TOPLAM 134 VİNÇLİ TAŞIYICI 34 LIZ 98* BMC FORKLİFT JCB TELETRUCK ton FORKLİFT (yeni) JCB TELETRUCK ton TELEHANDLER SANKO MST ,5 ton BEKO-LOADER JCB 3CX-T BEKO- Beslem 2006 LOADER e DENETİM ARACI 34 UU 716 FIAT DOBLO 2008 Binek *. Kadıköy İlçesinde Ambalaj Atıkları Toplama Araçlarının 8 inde GPRS sistemi bulunmaktadır.

19 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR Lavabodan Dökülen Yağlar 1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletmektedir.

20 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR Lavaboya Çöp İçerisine Toprağa Kanalizasyona Dökülmesi YASAKTIR!!!

21 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR 2013 yılında konutlardan toplanan bitkisel atık yağların ayrı toplanarak çöpe ya da kanalizasyona verilmesini engellemek amacıyla Deha Biodizel Bitkisel Atık Yağ Lisanslı yüklenici firmasıyla; 22. Şubat.2013 tarihinde Gönüllü evlerine ve muhtarlıklara bırakılan atık yağlardan 5lt Bitkisel Atık Yağa 1 lt. Ayçiçek Yağı Hediye projesi hayata geçirilmiştir. Peki Ne Yapmalıyız?

22 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR Peki nasıl toplayacağız? Evlerden Gönüllü Evleri -Muhtarlıklardan

23 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR

24 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR İşletme Denetimleri

25 ATIK PİLLER Kullandığımız piller 2 çeşittir. Kullan At Piller Şarj Edilebilir Piller Toplama Noktaları; Tüm Piller atık pil halini aldığında Atık pil kutularında, okul, market, eczane, AVM, hastahane ve vb. işmerkezlerinde biriktirilir. Belediye tarafından toplanarak, TAP Derneğine teslim edilir.

26 ATIK PİLLER

27 ATIK PİLLER 2012 yılında; Atık Koordinasyon Merkezi mize atık piller ile ilgili; 103 talep ve bildirim gelmiş olup, ilçemizde kg ( adet) atık pil toplanmıştır yılında İlçemizde Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından, 208 noktada atık pil toplama kutusu (direk tipi) ile toplama yapılmıştır. Ayrıca İlçemizdeki okullar, işyerleri ve binalarda toplam 1049 adet atık pil kutusu ile toplama yapılmaya devam edilmektedir yılında, 188 adet atık pil kutusu/bidonu dağıtılmıştır. TAP Derneği tarafından düzenlenen 2013 Atık Pil Toplama Yarışması nda İBRAHİM ÖKTEM İLKÖĞRETİM OKULU İlçe birincisi seçilmiştir (95 kg/180 öğrenci).

28 ORGANİK ATIKLAR Mutfak, bahçe ve yeşil alanlarda oluşan atıklardır. Organik atıklar çeşitli yöntemlerle komposta dönüştürülebilmekte ve elde edilen hasat, çiçek yetiştirilmesi ve bahçe düzenlemesinde kullanılabilmektedir.

29 Muhteşem Dönüşüm Solucanlarla Kompost Projesi Türkiye de ilk defa yapılan bu proje ile İlçemizdeki ilkokul ve kreş öğrencilerine kompost yapımının öğretilmesi, uygun olan bahçeli okullarda üretilen kompostun bahçe ve parklarda çiçek ve bitki dikiminde değerlendirilmesi sağlanmıştır.. Projenin Hayat Geçirildiği Okullar: Hasan Ali Yücel Çocuk Yuvası (23 öğrenci) Dr. Sait Darga İlköğretim Okulu (8 öğrenci) Şener Birsöz İlköğretim Okulu (6 öğrenci) FMV Işık Koleji (7öğrenci) İstek Barış İlköğretim Okulu (14 öğrenci)

30 Muhteşem Dönüşüm Solucanlarla Kompost Projesi Özgürlük Parkı içerisinde yer alan Kompost Evinde öğrencilerin uygulamalı eğitim almaları sağlanmaktadır. Ancak, söz konusu konteyner evin dış hava sıcaklığından etkilenmesi sebebiyle solucanların beslenmesi vb. faaliyetler Yoğurtçu Parkında gerçekleştirilmekte ve solucanlar orada muhafaza edilmektedir Yılı Proje Okulları Atacan Koleji Anakent Koleji Faik Reşit Unat İlkokulu Kalamış İlkokulu Yeşilbahar İlkokulu

31 ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR (AEEE) Kullanıcısı için kullanım değeri kalmayan, Hasar görmüş, Bozuk, Kırık ve tamir edilemez, Ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik cihazların tümüdür. Günlük hayatta kullandığımız TV, çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı gibi büyük ev aletleri ile; bilgisayar, cep telefonu, oyuncak vb. kullandığımız pek çok cihazlar bir süre sonra atık statüsü kazanmaktadırlar. / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

32 AEEE Kategorileri ve Kapsamı Büyük Ev Aletleri (Çamaşır, Bulaşık Mak. Fırın, Kurutma Mak. vb.) Küçük Ev Aletleri (Elektrikli süperge, Tost Mak. Kahve Mak. Saç kurutucusu vb.) Bilişim ve Telekomünikasyon Ekipmanları (Kişisel bilg. Cep tel. Yazıcı, telefon, faks vb.) Tüketici Ekipmanları ( Radyo ve TV alıcıları. Video ve kamera kaydedicileri. Hoparlör) Aydınlatma Ekipmanları (Düz floresan lambalar, Düşük basınçlı sodyum lambalar) Elektrikli ve Elektronik Aletler (Matkap, Testere, Dikiş Mak. Çim biçme Mak. (Sanayi Tipleri hariç) Oyuncaklar, Eğlence ve Spor Aletleri (Elektrikli tren, yarış arabaları, el tipi video ve oyun konsolları vb.) Otomatlar (Sıcak ve soğuk içecek otomatları, katı ürün otomatları) / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

33 AEEE Geri Dönüşümü Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar ; tekrar kullanım amacıyla toplanmakta, taşınmakta ve depolanmaktadır. Depolanan ürünler kırma, parçalama ve öğütme vb. işlemlerden geçerek ürün ve hammaddeye dönüştürülerek yeni cihaz üretiminde kullanılmaktadır. BÖYLECE Doğal kaynaklarımız korunur. Enerji ve hammadde tasarrufu sağlanır. Atık miktarı azalır. Ülke ekonomisine katkı sağlanır. / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

34 KADIKÖY İLÇESİNDE AEEE YÖNETİMİ tarih ve sayılı Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü (AEEE) Yönetmeliği yayımlanmış ve e-atık toplama sisteminin kurulması ve getirme merkezinin kurulması belediyeler için zorunlu hale gelmiştir. Belediyemiz AEEE Toplama Sistemini kuran ilk Belediye olup, Getirme Merkezinin kurulması için çalışmalara başlamıştır yıl sonunda AEEE Yönetim Planı hazırlanarak, Bakanlığa gönderilmiştir. AEEE TOPLAMA NOKTALARI 1 Kadıköy Belediyesi Merkez Binası 2 Koşuyolu Mahalle Evi 3 Merdivenköy AEEE Getirme Merkezi 4 Sahrayıcedid Mahalle Muhtarlığı 5 Erenköy Gönüllü Evi 6 Feneryolu Gönüllü Evi 7 Zühtüpaşa Gönüllü Evi 8 Marmara Üniversitesi 9 Lions Merkez Binası 10 Doğuş Üniversitesi / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

35 KADIKÖY İLÇESİNDE AEEE YÖNETİMİ AEEE Getirme Merkezi EEE Üreticisi İthalatçı E- Atık İşleme Piyasaya süren Son kullanıcı Hammadde AEE Eşyalar Yeni Ürün

36 AEEE İşleme Tesisi AEEE İşleme Tesisinde AEEE leri geri dönüşüme kazandırmak üzere Florasan Kırıcı, Bakır Kırıcı, CRT (Monitör Kırıcı), Plastik Kırıcı cihazların bulunmaktadır. Böylece AEEE yasal prosedürler çerçevesinde ayrıştırılmış ve çevre sağlığı korunarak bertaraf edilmesi sağlanmaktadır. CRT (Monitör Kırıcı) Florasan Kırıcı PVC Kırıcı / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

37 AEEE İşleme Tesisi İşleme tesisinde; Arındırma, Söküm, Parçalama ve Parçalanma sonrası oluşan atıkların geri kazanımı faaliyetlerinden en az 3 ünün gerçekleştirilmesi gerekir. / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

38 AEEE Toplama Sistemi Çevre ve insan sağlığını tehdit eden kullanım ömrünü tamamlamış her türlü elektrikli ve elektronik atıklar, talep edildiğinde evlerden ya da işyerlerinden ücretsiz olarak alınarak, AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar) ayrıştırma istasyonuna getirilmektedir / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

39 AEEE Getirme Merkezi Yer: Merdivenköy Mah.Yumurtacı Abdi Bey Cad. Oto Sanayi Sitesi No:89 / KADIKÖY/İSTANBUL / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

40 AEEE GETİRME MERKEZİ

41 TEHLİKELİ ATIKLAR Tarihi geçmiş ilaçlar Yapıştırıcılar Spreyler Florasan lambalar Tinerler Ayakkabı Boyaları Çamaşır suları Yanıcı Korozif Patlayıcı Zehirli Radyoaktif

42 TOPLANAN ATIK TÜRLERİNE GÖRE İSTATİSTİKSEL VERİLER Malzeme Cinsi (İlk 5 ay) Ambalaj Atıkları Toplanan (kg) (kg) (kg) %87.1 %73.4 Ayrıştırılan (kg) (kg) (kg) Bitkisel Atık Yağ Hane (lt.) (lt.) (lt.) İşyeri (lt.) (lt.) (lt.) Atık Pil (kg) (kg.) 1440 (kg.) *(İlk 3 ay) Elektronik Atık (AEEE) (kg) (kg.) (kg.) %72.8

43 PLASTİK TORBALAR İstanbul Büyükşehir Belediyesi günde ortalama ton evsel çöp topluyor, bu miktarın tonunu plastik alış veriş torbaları oluşturuyor. Kadıköy de ise toplanan evsel atık miktarı günde ortalama 650 ton ve bunun 65 tonunu plastik alış veriş torbaları oluşturuyor. Türkiye de 1 kişi yılda ortalama 312 plastik torba tüketiyor. Plastik Torba üretimi yaklaşık olarak yılda tonu buluyor.

44 PLASTİK TORBALAR Alışverişlerinizde kendi bez torbanızı ya da filenizi kullanınız.. Böylelikte plastik torba tüketiminizi en aza indirmiş olacaksınız..

45 PLASTİK TORBALAR Plastik Torba kullanmak yerine, alternatif kullanım ürünlerini tercih etmemiz gerekiyor.

46 Kadıköy Belediyesi, tarihinde 14 Belediye ile birlikte Bölgesel Çevre Merkezi (REC Türkiye) koordinasyonunda İklim Dostu Kentler Kampanyası na katılım sağlamıştır. Kampanyaya katılım sonrasında, yıllarını kapsayan Kadıköy Belediyesi Kurumsal Stratejik Planında iklim değişikliği ile mücadele ve ilçe ölçeğinde sera gazı emisyonlarının azaltılması yönünde stratejik hedefler belirlenmiştir.

47 Kapsam 1 77 Birimin Doğalgaz Tüketimi 173 Resmi Araç Akaryakıt Tüketimi Araçlar (kiralık) Gübre kullanımı ton CO2eq Kapsam 2 77 Birimin Elektrik Tüketimi 36 Park Alanının Elektrik Tüketimi ton CO2eq Kapsam 3 Taşeron Hizmetler (Atık Toplama) ton CO2eq Yutak Alan 36 Park Alanı (Kent Ölçeğinde) tonco2eq TOPLAM ton CO2eq *IPCC ve DECC emisyon faktörleri kullanılarak hesaplanmıştır.

48 Atık Toplama Faaliyeti Kapsam 3 Binalarda Elektrik Tüketimi Kapsam 2 Doğalgaz Tüketimi Kapsam 1 %36 %34,3 %14,8 Resmi Araçlar Akaryakıt Tüketimi Kapsam 1 %12,2 Parklarda Elektrik Tüketimi Kapsam 2 %2,6 İmalat Kaynaklı Kapsam 1 %0,1

49 HARİTALAR

50 TEŞEKKÜRLER.. Atık Koordinasyon Merkezi (6 Hat) Çağrı Merkezi

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü NİSAN 2013

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü NİSAN 2013 NİSAN 2013 1 Atık Elektrikli Elektronik Eşya ( AEEE) Nedir? Kullanıcısı için kullanım değeri kalmayan, Hasar görmüş, Bozuk, Kırık ve tamir edilemez, Ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik cihazların

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE Çevre Nedir? Çevre Kirliliği Nedir? NE YAPABİLİRİZ? Yeniden Kullanım Geri Dönüşüm Kaynağında Azaltım Peki günlük hayatımızda bunları yapıyor muyuz? FAYDALARI NELERDİR?

Detaylı

ATIK YÖNETĠMĠ VE ÇEVRE EĞĠTĠM PROJESĠ AYÇEP

ATIK YÖNETĠMĠ VE ÇEVRE EĞĠTĠM PROJESĠ AYÇEP ATIK YÖNETĠMĠ VE ÇEVRE EĞĠTĠM PROJESĠ AYÇEP ÇEVRE NEDĠR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişki içerisinde bulunduğu ortamdır. Bu nedenle, canlıların sağlıklı bir yaşam

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ

ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ 1 Çevre Nedir? İçinde bulunduğumuz tüm canlı ve cansız varlıkların birbirleriyle ilişkilerini içine alan ortamdır.

Detaylı

AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR)

AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR) 1 AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR) Teknolojinin hızla gelişmesi ve değişmesi nedeniyle başta bilgisayarlar olmak üzere, televizyon, monitörler, buzdolabı, çamaşır makinası, cep telefonları,

Detaylı

AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR)

AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR) AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR) Teknolojinin hızla gelişmesi ve değişmesi nedeniyle başta bilgisayarlar olmak üzere, televizyon, monitörler, buzdolabı, çamaşır makinası, cep telefonları,

Detaylı

ATIK KARAKTERİZASYONU

ATIK KARAKTERİZASYONU NEDİR? NEDEN? ATIK KARAKTERİZASYONU HEDEF 2023 2023 yılında oluşan atığın; % 35 inin geri kazanım, % 65 inin düzenli depolama yönetimi ile bertaraf edilmesi hedeflenmektedir. 2014 2023 AMBALAJ ATIKLARI

Detaylı

B O L U B E L E D İ Y E S İ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

B O L U B E L E D İ Y E S İ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DAHA TEMİZ BİR BOLU İÇİN EL ELE SİZ OLMADAN BAŞARAMAYIZ GELİN, BİRLİKTE ÇEVREMİZİ KORUYALIM Evsel Atıklar Ambalaj Atıkları Tıbbi Atıklar Bitkisel Atık Yağlar Atık Piller Kullanılmış

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat)

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat) ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat) AMBALAJ ATIKLARI Hangi Atıklar Kaynağında Ayrı Biriktirilmeli? Kağıt ve Karton Gazete ve Dergiler Metal Kutular Cam Şişe

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Cam Atıkların Toplanması Bitkisel Atık Yağların Toplanması Madensel Atık Yağların Toplanması Atık

Detaylı

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YOL HARİTASI BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SIFIR ATIK PROJESİ Sıfır Atık Projesi2018-2023 dönemini içeren Sıfır Atık Eylem Planı çerçevesinde aşamalı olarak hayata geçirilecektir. 2020 GRUP B 2019 GRUP A 2021

Detaylı

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR Kullanıldıktan sonra ürün özelliğini kaybetmiş, görmesi gereken işi göremeyen maddelere atık diyoruz. Evsel Çöpler Ambalaj Atıkları

Detaylı

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Atık Kod Listesi

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Atık Kod Listesi 1. Büyük ev eşyaları a) Büyük soğutucu cihazlar b) Buzdolapları c) Dondurucular ç)gıdaların soğutulması, korunması ve saklanması için kullanılan diğer büyük cihazlar Tehlikeli tehlikesiz Açıklama 16 02

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Pil ve Akümülatör Nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, kompleks elektro kimyasal cihazlardır. Piller ve Aküler Şarj Edilemez (Primer) Şarj Edilebilir

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Ambalaj Atıklarının ve Katı Atıkların Yönetimi Bilgilendirme Sunumu ŞUBAT - 2008 1. Ambalaj Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması Çalışma Ortakları TAT

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ

İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ TARIM EKOSİSTEMLERİ (KÖPRÜ) ÜRETİCİ-KÖPRÜ İNTERAKSİYONU DOĞAL EKOSİSTEMLER (ÜRETİCİ) ÜRETİCİ+KÖPRÜ+PARAZİT İNTERAKSİYONU KÖPRÜ-PARAZİT İNTERAKSİYONU ÜRETİCİ-PARAZİT İNTERAKSİYONU

Detaylı

SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP!

SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP! SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP! İstanbul da bir yılda Kız Kulesi ni 4.500 kere dolduracak kadar çöp üretiliyor! SIFIR ATIK YÖNETİM PLANI Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde gelecek nesillere tertemiz,

Detaylı

Redife YAŞAR Çevre Mühendisi. Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü

Redife YAŞAR Çevre Mühendisi. Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü Redife YAŞAR Çevre Mühendisi Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü 29/01/2013 1. 2872 sayılı Çevre Kanunu 2. 30/07/2004 tarih ve 25538 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 3.

Detaylı

Şubat Bülteni. değerlendirilmesi konusunda bilinçli adımlar atarak, 2000 yılından bu yana sürdürmekte ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

Şubat Bülteni. değerlendirilmesi konusunda bilinçli adımlar atarak, 2000 yılından bu yana sürdürmekte ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Koordinasyon Merkezi Şubat Bülteni Atık Koordinasyon Merkezi ( 0216 ) 414 38 15-20 (6 Hat) GİRİŞ İÇİNDEKİLER: Ambalaj Atıkları....2 Bitkisel Atık Yağlar..4 Atık Piller.5 Atık Koordinasyon Merkezi

Detaylı

GİRİŞ İÇİNDEKİLER OCAK 2009

GİRİŞ İÇİNDEKİLER OCAK 2009 OCAK 2009 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Hammaddenin azalması, doğal kaynakların hızla tükenmesi, dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle ekonomik problemler ortaya çıkacak olup, bu

Detaylı

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam Toplama önerileri Toplama alanları bölgesel olarak çok farklı olabileceğinden, burada, atık maddelerin toplanmasıyla ilgili, en çok kullanılan yöntemler hakkında ve bölgenin şartlarına uygun olarak birleştirilebilecek

Detaylı

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir!

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Birlikte başaracağız Büyükşehir Belediye Başkanı Gerold Noerenberg Foto: Ulrich Wagner Sevgili vatandaşlarımız, Sürdürülebilirlik ve çöpün düzenli bertarafı

Detaylı

İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı

İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İL NÜFUSU: 4.061.074 KİŞİ 2009-2014: 21 İlçe (3,35 milyon kişi) Nisan 2014 itibariyle 30 İlçe ATIK YÖNETİMİNDE YASAL

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Pil ve Akümülatör Nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, kompleks elektro kimyasal cihazlardır. Piller ve Aküler Şarj Edilemez (Primer) Şarj Edilebilir

Detaylı

26.04.2012 Sueno Hotel/Antalya

26.04.2012 Sueno Hotel/Antalya 26.04.2012 Sueno Hotel/Antalya Elektronik Cihazlar Nelerdir? Günlük hayatımızda kullandığımız her türlü bilgisayar ve ekipmanları; DVD, VCD oynatıcıları, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi ile diğer

Detaylı

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam Toplama önerileri Toplama alanları bölgesel olarak çok farklı olabileceğinden, burada, atık maddelerin toplanmasıyla ilgili, en çok kullanılan yöntemler hakkında ve bölgenin şartlarına uygun olarak birleştirilebilecek

Detaylı

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine GERİ DÖNÜŞÜM Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşebilen maddeler;

Detaylı

AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul

AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul Rifat Ünal Sayman REC Türkiye, Direktör AEEE Ön Bilgi Ø Küresel elektrikli

Detaylı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Getirme Merkezi Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sunumun İçeriği Atık Yönetimi Amaç ve Kapsam Sınıflandırma ve Kriterler Döngüsel Ekonomi Sıfır Atık Atık Yönetimi *Evsel,

Detaylı

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır.

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır. TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ----------------------------------------------------- Temizlik İşleri Personeli, 1 Temizlik İşleri Müdür Vekili, 1 Çevre Mühendisi, 1 Temizlik Çavuşu, 4 Kadrolu Memur, 16 Daimi

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ 05 02.2015 Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 24.01.2018 Dayanak 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ Atık Nedir? Üreticisi veya fiilen

Detaylı

Tennengau da atık ayırma

Tennengau da atık ayırma Tennengau da atık ayırma Aşağıdaki atık malzemeler ev atıklarına dahil değildir. Lütfen belediyeniz tarafından verilen yerel toplama tesislerini kullanınız. Atık kağıt Atık kağıt ve karton Gazeteler, dergiler,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü GENELGE (2012/ )

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü GENELGE (2012/ ) Sayı : B.09.0.ÇYG.0.10.05-145.04/ Konu : Getirme Merkezi T.C. GENELGE (2012/ ) Evlerden, okullardan vb yerlerden kaynaklanan atık çeşitliliğinin fazla olması, bu atıkların sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi

Detaylı

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ CADDE VE SOKAKLARI SÜPÜRÜYORUZ Meydan, bulvar, ana caddeler ve sokakları 2 yol süpürme aracı ve 115 süpürgeci işçi ile süpürerek temizliyoruz. Yol süpürme araçları trafik sorunu

Detaylı

ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU

ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU Türkçe Bugününüz için. Yarınınız için. Sizin için. DİĞER ATIKLAR TOPLAMA HİZMETİ Diğer çöp kutusuna atılmalıdır: l Çocuk bezleri ve hijyenik ürünler l Küller l Süprüntüler

Detaylı

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü 2011 Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Günlük yaşamda kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran

Detaylı

ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ

ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ Gökhan ŞENTÜRK 22Ekim 2015 Ankara Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Temel Görev Alanları ve Mevzuat Atıkların; kaynağında

Detaylı

Sivas Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Temmuz 2015 te faaliyetlerine başlamıştır.

Sivas Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Temmuz 2015 te faaliyetlerine başlamıştır. MÜDÜRLÜK GÖREVLERĠ Sivas Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Temmuz 2015 te faaliyetlerine başlamıştır. BAĞLI BĠRĠMLER: 1)Geri Dönüşüm Çevre Bilinçlendirme Ve Eğitim Birimi Geri dönüşüm birimi olarak

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek SIFIR ATIK NEDİR? Sıfır Atık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini sağlamaktır.

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi

Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi Artık Çöp Bidonu Kül Bayan çorapları Bayan petleri Ampul Lastik Kedi kumu Süprüntü artıkları Mum artıkları Tükenmez kalem Deri Plaster, sargı malzemeleri Plastik kova Porselen,

Detaylı

ÇEVRE EYLEM PLANI UYGULAMA TAKVİMİ VE UYGULAMA ORANI

ÇEVRE EYLEM PLANI UYGULAMA TAKVİMİ VE UYGULAMA ORANI EYLEM PLANI Organik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak tesisten uzaklaştırılması Organik atıkların çevreye zarar şekilde Çevre kirliliğini, haşere artışını, organik çöplerin koku oluşturmasını

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü KATI ATIKLARIN İKİLİ TOPLANMASINA İLİŞKİN GENELGE TASLAĞI Demet ERDOĞAN Çevre ve Şehircilik Uzmanı ANTALYA, 2012 Amaç Sürdürülebilir bir entegre

Detaylı

Sonrası. Tıbbi atıklarla ilgili çalışmalar sonunda sağlık kuruluşlarının yönetmeliğe uygun depolar/konteynerler kullanması sağlanmıştır.

Sonrası. Tıbbi atıklarla ilgili çalışmalar sonunda sağlık kuruluşlarının yönetmeliğe uygun depolar/konteynerler kullanması sağlanmıştır. 1 Öncesi Tıbbi atık çalışmalarının başladığı ilk dönemlerde atıklar uygun depo/konteyner yerine sağlık kuruluşunun muhtelif yerlerine gelişigüzel bırakılıyordu (1995-1996 yılları). 2 Sonrası Tıbbi atıklarla

Detaylı

ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ

ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ AMAÇ Bu prosedürün amacı, Bagfaş sahası içinde çıkan tüm atıkların azaltılması, toplanması, depolanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafı için uygulanacak yöntemleri belirler.

Detaylı

İSTAÇ A.Ş. ENERJİ YÖNETİMİ ve PROJELER

İSTAÇ A.Ş. ENERJİ YÖNETİMİ ve PROJELER İSTAÇ A.Ş. ENERJİ YÖNETİMİ ve PROJELER İÇERİK Katı Atık Depolama Sahalarında Oluşan Çöp Gazından Enerji Üretimi Elektrik Enerjisi Piyasasında Enerji Ticareti Enerji Verimliliği Faaliyetleri İklim Değişikliği

Detaylı

Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var yine, yeni, yeniden...

Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var yine, yeni, yeniden... yine, yeni, yeniden... Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var Mark Zuckerberg www.viyanova.com.tr Geri Dönüşümde Neredeyiz, Ne Yapabiliriz?

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ

AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ HAKKINDA Çevre Hizmetleri Birliği 09.12.2005 tarih ve 26018 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak kurulmuştur. Afyonkarahisar Merkez Belediyesi

Detaylı

Dursun MİRZA Belediye Başkanı

Dursun MİRZA Belediye Başkanı SEVGİLİ ÇOCUKLAR Sağlıklı yaşam ancak temiz bir çevre ile mümkündür. Yaşadığımız kentimizi gelecek nesillere, çevre kirliliğinin olmadığı yeşil alanların korunduğu ve arttırıldığı bir şekilde bırakmak

Detaylı

Katı Atık yani Çöp Nedir?

Katı Atık yani Çöp Nedir? Katı Atık yani Çöp Nedir? İnsan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırılması gereken, sıvı içermeyen maddelere katı atık yani çöp denir. Bütün Dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle

Detaylı

Vefalı yardımcınız: «Mülli»

Vefalı yardımcınız: «Mülli» Vefalı yardımcınız: «Mülli» Ön ayırma işleminizi ve organik çöpü mutfakta toplamanızı kolaylaştıracak 10 litrelik Mülli yi 50 kağıt poşetle birlikte 6,00 Euro ya bizden temin edebilirsiniz.* Mülli den

Detaylı

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı 1 ŞİŞECAM ŞİRKET GRUPLARI

Detaylı

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu nun 7 nci maddesi; evsel katı atıkların toplanarak bertaraf tesisine/aktarma istasyonlarına taşınması

Detaylı

GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI

GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI ORGANİK ATIKLAR Organik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak tesisten uzaklaştırılm ası Organik atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde Çevre kirliliğini, haşere

Detaylı

ELEKTRONİK EŞY A ÜRETİCİLERİ VE SORUMLULUKLARI (AEEE Yönetmeliği) NİSAN-2017

ELEKTRONİK EŞY A ÜRETİCİLERİ VE SORUMLULUKLARI (AEEE Yönetmeliği) NİSAN-2017 ELEKTRONİK EŞY A ÜRETİCİLERİ VE SORUMLULUKLARI (AEEE Yönetmeliği) NİSAN-2017 Elektrikli ve Elektronik Atıklar 22.05.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Atık Elektrikli ve Elektronik Atıkların Kontrolü

Detaylı

2012 YILI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU. 1.1.2. Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Toplanması ve Yönetimi

2012 YILI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU. 1.1.2. Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Toplanması ve Yönetimi 2012 YILI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU 1. ÇEVRE YÖNETİMİ 1.1. Atık Yönetimi ve Koordinasyon Bürosu 1.1.1. Ambalaj Atıkları Yönetimi 1.1.2. Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Toplanması

Detaylı

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org. ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr PİLLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER PİL NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

Şehirlerde sağlıklı bir hayat sürebilmemiz için; içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın ve

Şehirlerde sağlıklı bir hayat sürebilmemiz için; içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın ve TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ Şehirlerde sağlıklı bir hayat sürebilmemiz için; içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın ve toprağımızın temiz olması gerekmektedir. Bunlardan biri kirlendiğinde, insanoğlunun yaşamı

Detaylı

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm M.İSMAİL SAHİN FURKAN CANAL FATİH BACAK CENGİZ KİLİÇ KONU: Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Atık: Bir işlem sonucu çevreye bırakılan her türlü maddeye atık denir.

Detaylı

KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU

KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU 1 2017 YILI FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER l- GENEL BİLGİLER A- Misyon ve Vizyon B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar C- İdareye

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md. 24.01.2018 1 Yönetmeliğin amacı; TOPLAMA AYIRMA Çevre Dostu Ambalajların Üretimi, Ambalaj

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ BĠRĠMLERĠ 1. ÇEVRE YÖNETĠMĠ 1.1. Atık Yönetimi 1.1.1. Atık Koordinasyon Merkezi 1.1.1.1. Ambalaj Atıkları Yönetimi 1.1.1.2. Bitkisel

Detaylı

KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Hasan SEÇGĐN Çevre Mühendisi AMAÇ Üretilen atıkların ikili toplama sistemi ve getirme merkezleri aracılığıyla toplanarak, geri

Detaylı

ATAŞEHİR yılı itibariyle nüfusu kişiye ulaşmıştır.

ATAŞEHİR yılı itibariyle nüfusu kişiye ulaşmıştır. ATAŞEHİR ATAŞEHİR İLÇESİ 25.84 km 2 yüzölçümüne sahip olan ilçemiz güneyinde Maltepe, güney batısında Kadıköy, batısında Üsküdar, kuzeyinde Ümraniye, kuzeydoğusunda Çekmeköy ve doğusunda Sancaktepe ilçelerine

Detaylı

Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır.

Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır. 2017 ANKARA Sıfır Atık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 CAM ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ * Cam, ham maddesi silisli kum olan en eski ambalaj maddesidir. * İçine konulan ürün görülebildiğinden ve sağlıklı

Detaylı

Gaziantep Sanayisinin Değerlendirilmesi

Gaziantep Sanayisinin Değerlendirilmesi Gaziantep Sanayisinin Değerlendirilmesi Bülent TOKATLI Şirket Müdürü / Çevre Mühendisi Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi Bilgilendirme Toplantısı Programı 22 ARALIK 2015 Ekonomik Değerlendirme Ekonomik

Detaylı

Flachgau da atık ayırma

Flachgau da atık ayırma Flachgau da atık ayırma Aşağıdaki atık malzemeler ev atıklarına dahil değildir. Lütfen belediyeniz tarafından verilen yerel toplama tesislerini kullanınız. Atık kağıt ve karton Atık kağıt Kamusal toplama

Detaylı

BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ

BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ 11. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 15-17 Ekim 2015-Bursa BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ A.Nalan FİDAN Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yeşim

Detaylı

Faaliyet ve Proje Bilgileri. 1.Katı Atık Yönetimi

Faaliyet ve Proje Bilgileri. 1.Katı Atık Yönetimi Faaliyet ve Proje Bilgileri 1.Katı Atık Yönetimi Kent Genelinde Katı Atıkların Bertarafının Sağlanması ve Katı Atık Depolama Alanlarının İnşa Edilmesi. Kentimizde yerleşim alanları ile işletmelerden oluşan

Detaylı

BAŞVURU FORMU. Başvuru Yapan Kurum Danışman Öğretmen Telefon ve e- posta Hazırlayan Öğrenci(ler) Hilal KARAKIŞ

BAŞVURU FORMU. Başvuru Yapan Kurum Danışman Öğretmen Telefon ve e- posta Hazırlayan Öğrenci(ler) Hilal KARAKIŞ BAŞVURU FORMU Başvuru Yapan Kurum Danışman Öğretmen Telefon ve e- posta Hazırlayan Öğrenci(ler) Proje Dalı Proje Adı Problem Durumu Amaç Hilal KARAKIŞ Bilişim Teknolojileri Bizde E-Artık diyoruz. Üzerinde

Detaylı

TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ Atıkların kontrol altına alınması ve gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması hedefiyle, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığında

Detaylı

Türkiye de Belediye Atıkları Yönetiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Türkiye de Belediye Atıkları Yönetiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Türkiye de Belediye Atıkları Yönetiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Recep ŞAHİN Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ekim 2015, Ankara Belediyeler ve Atıklar Belediyelerin sorumlu olduğu

Detaylı

ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI

ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI Hasan SEÇGİN Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 29 Nisan 2009 tarihli

Detaylı

ATIK YÖNETİM BÜLTENİ (Ekim-Aralık 2010)

ATIK YÖNETİM BÜLTENİ (Ekim-Aralık 2010) ATIK YÖNETİM BÜLTENİ (Ekim - Aralık 2010) ATIK YÖNETİM BÜLTENİ (Ekim-Aralık 2010) İÇİNDEKİLER Kadıköy Belediyesi Sera Gazı Salımlarının Hesaplanması Projesi Giriş.....................sf.1 Atık Koordinasyon

Detaylı

Dr.Nalan A.AKGÜN 2014

Dr.Nalan A.AKGÜN 2014 Dr.Nalan A.AKGÜN 2014 Vacha barajı, Krichim kasabası yakınları, Güney Bulgaristan, 16 Haziran 2007. Plovdiv University Ağustos 2008 : 0.25 ppb Eylül 2009 :0.5 ppb Vacha barajı, Krichim kasabası yakınları,

Detaylı

Tablo 9. Tesisin Adı Baruthane Yenibosna Halkalı Hekimbaşı Küçükbakkalköy Aydınlı Silivri. Tablo 10

Tablo 9. Tesisin Adı Baruthane Yenibosna Halkalı Hekimbaşı Küçükbakkalköy Aydınlı Silivri. Tablo 10 158 Aydınlı (Tuzla), Hekimbaşı (Ümraniye), Küçükbakkalköy (Kadıköy) deki katı atık transfer istasyonlarından, katı atık düzenli depolama alanlarına semitreylerle taşınması ile çevre kirliliğinin önüne

Detaylı

YIKIM ATIK YÖNETİM PLANI (TEHLİKELİ TEHLİKESİZ)

YIKIM ATIK YÖNETİM PLANI (TEHLİKELİ TEHLİKESİZ) YIKIM ATIK YÖNETİM PLANI (TEHLİKELİ TEHLİKESİZ) 1. ATIK ÜRETİCİSİNİN İLETİŞİM BİLGİLERİ Firma İsmi : Adres : Telefon : Faks : Vergi Sicil Numarası/Vergi Dairesi : İşletme Sahibi(Yetkili Kişi) : Tel: 0534

Detaylı

MARİNALARDA ÇEVRE YÖNETİMİ OYA KOÇ ÇEVRE MÜHENDİSİ. Sonraki. Önceki

MARİNALARDA ÇEVRE YÖNETİMİ OYA KOÇ ÇEVRE MÜHENDİSİ. Sonraki. Önceki MARİNALARDA ÇEVRE YÖNETİMİ OYA KOÇ ÇEVRE MÜHENDİSİ İZİN YÖNETİMİ KURULUM ÖNCESİNDE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ EK 1 LİSTESİ Madde: 10/d FAALİYET SÜRESİNCE ÇEVRE KANUNCA ALINMASI GEREKLİ İZİN

Detaylı

ATAġEHĠR BELEDĠYESĠ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ATAġEHĠR BELEDĠYESĠ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ATAġEHĠR BELEDĠYESĠ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ Ataşehir Çevre ve Koruma Kontrol Müdürlüğü; 14.04.2009 tarihinde kurulmuş olup, 2872 sayılı ÇEVRE KANUNU

Detaylı

2013 YILI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU

2013 YILI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU 2013 YILI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU 1. ÇEVRE YÖNETİMİ 1.1. Atık Yönetimi ve Koordinasyon Bürosu 1.1.1. Ambalaj Atıkları Yönetimi 1.1.2. Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Toplanması

Detaylı

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 212 YILI PERFORMANS RAPORU STRATEJİK AMAÇ/ 1-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ Park ve Yeşil alanlarda;

Detaylı

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ 7. TÜRKTAY Türkiye de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli 19-20 Ekim 2016, ANKARA 4. Oturum Türkiye de Döngüsel Ekonomi

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği,

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Uygulamaları Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 30 Temmuz 2004 tarih 25538 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe giren Ambalaj

Detaylı

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER 2011 ATIK PİLLER Bu sunum; Atık Piller Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamı

Detaylı

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ Hayır, hiç katılmıyorum Katılmıyorum Çok az Katılıyorum Tamamen ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ I. Aşağıda verilen ifadelerden hangisine ne derece katılıyorsanız onunla ilgili kutucukta yer alan kısma işaret

Detaylı

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2].

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2]. KATI ATIK YÖNETİMİ: ERZURUM ÖRNEĞİ Katı Atık Nedir? Kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken her türlü katı malzemeye katı atık denir. Katı atıklar evde, okulda, hastanede,

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KULLANILMIŞ ALÜMİNYUM MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ALÜMİNYUM HAKKINDA BİLGİ * Alüminyumun yeryüzündeki en önemli hammadde bileşiği boksit madenidir.

Detaylı

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 13.09.2017 Ankara Sunum İçeriği Minamata Sözleşmesi Türkiye de Mevcut Durum Cıvaya İlişkin Ön Değerlendirme Projesi Yürütülecek

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ BĠRĠMLERĠ ÇEVRE A) Atık Yönetimi Atık Koordinasyon Merkezi B) Çevresel Kirliliğin Önlenmesi ve Bertarafı Görüntü Kirliliği Analizi ve Temizliği Çalışmaları Hava Kirliliği

Detaylı

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) ile ilgili. hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) ile ilgili. hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu : 1/2012 Tarih: 25 Eylül 2012 BİLGİ NOTU Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu KONU / SUBJECT: İLGİ / REFERENCE: KOMİSYON/ COMMISSION: ÇALIŞMA

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 Geri Dönüşüm Metotları Geri dönüştürme metotları her malzeme için farklılık göstermektedir: - Alüminyum - Demir (Çelik) - Plastik malzemeler

Detaylı

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri i Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri Ekoljik yerleşimler kaynakların kullanımında tutumludur. Atık Yönetimi ve geri dönüşüm bu yerleşimlerde kaynak yönetiminin ayrılmaz bir bileşenidir.

Detaylı