VARİSLERİN TERMAL VE KİMYASAL ABLASYONUNDA GÜNCEL UYGULAMALAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VARİSLERİN TERMAL VE KİMYASAL ABLASYONUNDA GÜNCEL UYGULAMALAR"

Transkript

1 VARİSLERİN TERMAL VE KİMYASAL ABLASYONUNDA GÜNCEL UYGULAMALAR Prof. Dr. Alptekin YASIM Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD.

2 ENDOVENÖZ ABLASYON TERMAL ABLASYON Lazer ablasyon (EVLA) Radyofrekans Ablasyon (RFA) Radiofrequency induced thermotherapy (RFITT) Buhar ablasyon (steam) Mikrodalga ablasyon (EMA) KİMYASAL ABLASYON Sklerozan sıvı enjeksiyonu Köpük skleroterapisi Ultrason eşliğinde skleroterapi (UGS) MOCA (MEKANOKİMYASAL ABLASYON)

3 ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON

4 LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) LAZER (Uyarılmış Işıma ile Kuvvetlendirilmiş Işık) 1960 senesinde ABD de Theodore H. Maiman tarafından keşfedilmiştir. Tek renkli, oldukça düz, yoğun ve aynı fazlı paralel dalgalar halinde genliği yüksek güçlü bir ışık demetidir. Lazer ışığı normal ışıktan farklı bir ışıktır. Normal ışık her tarafa yayılır. Lazer ışığı ise tek yönde bir demet halinde dağılmadan ilerler. Üretilen her lazer ışığının özel olarak belirli bir dalga boyu vardır ve oluşturulduğu dalga boyuna uygun bir renkte olur ve tek renklidir.

5 Örneğin, 675 nm (nanometre) dalga boyunda bir lazer ışığı demek, tüm dalgaları 675 nm olan lazer ışığı demektir ve bu ışığın rengi kırmızıdır. Lazer ışığı birbirine uygun paralel dalgalar halinde olup çok uzaklara kadar bu uygunluğu koruyarak ulaşır. Normal ışık ise tüm renklerin karışımında ibaret beyaz bir ışıktır ve insan cildinde yayılarak kalır.halbuki lazer ışığı insan cildini geçerek daha derinlere varabilmektedir. Lazer ışığının foton yoğunluğu gün ışığından daha yoğun olduğundan daha parlaktır. Yine lazer ışığının foton yoğunluğu arttıkça daha derine nüfuz edebilme etkisi artmaktadır

6 LAZERİN KULLANIM ALANLARI Endüstride Savunma Sanayinde İletişimde Mikrobiyolojide Uzay Teknolojilerinde Oyuncak ve Eğlence Sektöründe Tıpta

7 LAZERİN TIPTA KULLANIMI Tıp alanında kullanılan lazerler çok çeşitlidir. Bununla birlikte bu lazerleri iki gruba ayrılır. 1-Yüksek Güçteki Lazerler: Bu lazerler dokuları kesmek ve kanı pıhtılaştırmak gibi işlemlerde kullanılır.çok temiz ve kanamasız kesiler yapılabilen bu tür lazerlerle hastalıklı dokuları sağlıklı dokulara zarar vermeden ortadan kaldırmamıza olanak sağlar. Bu lazerlerin güçleri 30Watt üzerindedir. 2- Düşük Güçteki Lazerler: Low Level Laser Soft Lazer: Güçleri miliwatt la ifade edilen Düşük Güçteki Lazerler ise hücre ve dokuların çalışmasını uyarma ve düzenleme amacıyla kullanılmaktadır. Bu lazerlerin güçleri 0.1mw ile 0.5 mw dır

8 Venöz Tedavide Kullanılan Lazer Işık Dalga Boyları

9 Diode Lazer Nedir? Diyotlar akımı bir yönde iletip diğer yönde bloke eder. (Semiconductor-yarı iletken) Bu özelliği taşıyan, çeşitli diyotlar değişik teknik uygulamalarda işe yarar. Bazı yarı iletken diyotlar, elektrikle uyarıldığında ışık saçar. (Light emmitting diodes- LED). Aynı şekilde diyotlardan ışık gibi lazer de elde edilebilir. Diode lazerlerin belli başlı özellikleri: 1. Diyot lazerler, çeşitli teknolojik manipülasyonlarla 300 nm UV dalga boyundan nm IR dalga boyları arasında (görünür bölge dahil) ışın üretebilir. 2. Diyot lazerler küçüktür, fazla yer kaplamaz. 3. Diyot laserler fazla ısı üretmez, soğutma için genellikle hava soğutma sistemi yeterli olur. Bu nedenle ağır çalışmada, aşırı ısınma sonucu (Aleksandrit lazerlerde olduğu gibi) chamber patlatmaz.

10 Lazerin Ven Duvarındaki Etki Mekanizması Direkt ışık enerji absorbsiyonu Sıcak fiber başı teorisi Steam Bubble (Buhar kabarcıkları) teorisi Direkt temas teorisi

11 Lazerin Ven Duvarındaki Etki Mekanizması EVLA nın amacı safen venin geri dönüşümsüz tıkanmasını sağlayan transmural ven duvarı yıkımını elde etmektir. Lazer ışığı kullanıldığında lazer enerjisinin direkt absorbsiyonu (yayılma) ile optik penetrasyon zonunda ısı meydana gelir. İntralüminal olarak yayılan bu ışık enerjisi kromofor olarak bilinen bazı maddeler (özellikle hemoglobin ve su) tarafından absorbe edilir. Kromoforlar bu enerjiyi dokulara geri salarak fotokimyasal ve fototermolitik mekanizmalarla doku hasarı meydana getirirler. Eğer enerji ana olarak hemoglobin tarafından absorbe edilirse pıhtı formasyonu ve fiberin ucunda karbonizasyon oluşmasına yol açabilir. Bu durumlarda ven içerisinde çok fazla kan olmaması özellikle önemlidir. Damarın boş olması daha iyi bir enerji aktarımını ve dolayısıyla ven duvarında daha yüksek enerji oluşumunu sağlar. Enerjinin çoğunun kan tarafından absorbe edildiği durumlar trombotik bir oklüzyon oluşumuna yol açabilir ve aylar sonra rekanalizasyona bağlı işlem başarısızlığı ortaya çıkabilir.

12 Lazerin Ven Duvarındaki Etki Mekanizması İndirekt olarak fiberin ucunun ısınması ısı iletimiyle ven duvarını ısıtabilir, ancak bu yeterli bir etki değildir. Termal yaralanmaya bağlı kanın kaynaması sonucu oluşan buhar kabarcıklarının ven duvarında hasara sebep olabileceği ileri sürülmüştür. Ancak bu bubble lar EVLA esnasındaki termal destrüksiyon için primer mekanizma değildir. Fiber ucu ve ven duvarı arasındaki direkt temas büyük ven duvar yıkımına sebep olabilir, ancak düzensiz bir yoldur. Ülserasyonlara, ven duvarı perforasyonlarına ve perivenöz doku destrüksiyonuna sebep olabilir..

13

14

15

16

17 Güncel EVLA Teknolojisi Dalga Boyları : 808, 810, 940, 980, 1064, 1319, 1320, 1470, 1500 Lazer Tipleri: Diode: 808, 810, 940, 980, 1470, 1500 Nd:YAG: 1064, 1319, 1320 Dominant kromofor Hemoglobin: 808, 810, 940*, 980* (HSLW) Su: 1064*, 1319, 1320, 1470, 1500 (WSLW)

18 EVLA da Kullanılan Lazer Enerjisinin Dalga Boyları 810nm diode lazer FDA onaylı ilk lazerdir. 940, 980 ve 1470 nm diode lazerler ile 1319 ve 1320 nm Nd:YAG lazerler de FDA onayı almıştır. Ticari olarak en sık kullanılan dalga boyları şunlardır: -810 nm -940 nm -980 nm nm nm 810 nm lazerlerin kromoforu hemoglobinken 940 ve 980 nm lazerler hem hemoglobini hem de suyu etkiler ve 1470 nm lazerlerin kromoforu ise sadece sudur.

19

20 Lazer kateterleri 600 µ çapında çıplak uçlu fiberlerden yapılmakta idi. Ancak son yıllarda kaplı fiberler ( jacket tip, cam, metal, seramik, radyal ve tulip) geliştirilmiştir. Bunların kalınlıkları µ arasında olabilir. Yeni tip fiberler daha homojen ve daha efektif ablasyon sağlamakta, ayrıca daha ekojenik olmaktadır.

21 Bare Fiber Kaplı Fiber Bare Uç Radyal Fiber

22

23

24

25

26

27

28 EVLA daki Parametreler Devamlı veya aralıklı atış: Pulse modu daha fazla advers olaylarla beraberdir. Dalga Boyu: Yüksek dalga boyları daha az ağrı ve ekimoza sebep olur. Etki (joule/cm): En önemli parametredir. Yeterli oklüzyon için j/cm enerji verilmelidir. (Kişisel tercih: SFB de 140 j, dizüstünde proksimalde 100 j, distalde 80 j) Watt: Kısa süreli yüksek watt vaporizasyon etkisi, uzun süreli düşük watt koagulasyon etkisi yapar. En iyi sonuçlar 10 watt güç değerleriyle elde edilir. Geri Çekme Hızı: Damar lümenine verilen enerji kateteri geri çekme hızına bağlıdır. Ortalama hız 2 mm/sn. olmalıdır. Venöz çapın etkisi nispeten azdır. Eğer ven çapı < 5 mm ise 60 j, > 10 mm ise 120 j enerji gerekmektedir.

29 RADYOFREKANS ABLASYON

30 Radyofrekans dalgaları alternatif bir akım olup 300 khz ile 1 MHz arasında titreşerek elektromanyetik enerji oluştururlar. (Dalga boyları 3 khz ile 300 GHz arasında değişebilir) Bu elektriksel akım pek çok veri taşınmasında kullanıldığı gibi ısı enerjisi oluşturulmasında da kullanılabilir. Lazer gibi RF dalgaları da tıpta pek çok hastalığın tedavisinde uzun zamandan beri kullanılmaktadır (KBB, dermatoloji, onkoloji vs.) da FDA tarafından endovenöz girişimlerde kullanılmasına izin verilmiştir.

31 ENDOVENÖZ RFA NIN ETKİ MEKANİZMASI Endovenöz RFA radyofrekans (RF) sinyallerinin kullanılmasıyla hipertermi oluşturarak hücre hasarı veya doku yapılarının yıkılmasıdır. RF dalgaları elektromanyetik enerji oluşturarak dokuyla temas ettiğinde atomlarda bir titreşim ve sürtünmeye ve sonuçta değişime sebep olur. RF dalgaları özellikle konnektif dokularda kollajeni yıkarak etki gösterir. Bu durum 60 ºC nin üstündeki ısılarda ortaya çıkar. RFA nın en karakteristik özelliği bu etkisini diğer enerji kaynaklarına göre çok daha düşük ısılarda ( ºC) gösterir.

32 Teknoloji Radyofrekans endovenöz ablasyon sistemi, elektriksel enerji kullanarak venöz dokuların termal ablasyonu temeline dayanır. Bunu doku içerisinden yüksek frekanslı alternatif akım geçirerek yapar. Bu akım ısıya çevrilir, böylece irreversible doku hasarına sebep olur. Radyofrekans enerjisi ucunda dağıtıcı elektrotlar olan özel bir kateterden yayılır; elektrotlar ven duvarına dokunur ve kan koagulasyonu olmadan enerji direkt olarak dokuya verilir.

33 VNUS ClosurePLUS catheter.

34

35

36

37

38

39 Radiofrequency Induced Thermotherapy (RFITT)

40 Bipolar radyofrekans kateteri kullanılarak yapılan bir RF ablasyon işlemidir. Daha kısa sürede daha az komplikasyonla RF ablasyon sağlandığı bildirilmiştir.

41

42 BUHAR ABLASYON

43 Endovenöz Steam Ablasyon (EVSA) termal ven ablasyonunda nispeten yeni bir yöntemdir (İlk 2008 de kullanılmıştır). Venöz yapıların buharla maksimum 120 C ye ısıtılıp endotel hasarı oluşturulması prensibine dayanır. Elektriksel olarak ısıtılmış bir kateterden elde edilen buharın aralıklı olarak (pulsed) ven lümenine enjekte edilmesiyle yapılır. Sistem aktive edildikten sonra kateterden küçük buhar puffları salınırken kateter kademeli olarak geri çekilir. İlk aktivasyonda bileşkenin 3 cm. aşağısına 4 puff verilirken bileşkeye kompresyon uygulanır.daha sonra ven çapına bağlı olarak 1 cm.lik intervallerle 2-3 puff verilir.tedavinin ilk 4 cm.sinde bileşkeye basılmaya devam edilir. Buhar ablasyonu hakkında yayınlanmış makale sayısı azdır. Ayrıca maliyet de önemli bir sorundur.

44

45

46

47

48

49

50

51 MİKRODALGA ABLASYON (ENDOVENÖZ MİKROWAVE ABLASYON-EMA)

52 Mikrodalga spektrumunda elektrik enerjisidir. Daha çok GİS kanama ve tümörlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Endovenöz Mikrodalga Ablasyon (EMA) ısınmış kan bileşenleri tarafından damar duvarında direkt ve indirekt termal hasar oluşturulması ile meydana gelir.

53

54 Tümesan Anestezi Tümesan anestezi safen ven etrafındaki interfasyal boşluğa uygulanır. Eğer doğru uygulanırsa ven etrafında koruyucu bir tabaka oluşturur ve perivasküler dokular (sinirler vs.)ve cildi lazer enerjisinin oluşturduğu yüksek sıcaklıktan korur. Lazer fiberinin ucundaki sıcaklık 720 ºC ye ulaşabilir. Tümesan anestezi komşu dokulara ısı transferini azaltır. İrreversible sinir hasarı 45 ºC nin üstündeki sıcaklıklarda ortaya çıkabilir. Bu özellikle küçük safen ven için önemlidir. Çünkü bu ven farklı sinirlerle (posterior femoral sinir, tibial sinir, ana peroneal sinir ve sural sinir) çok yakın komşuluk gösterebilir.

55 Tümesan Anestezi % konsantrasyonda lidokain veya prilokain kullanılır ml soğuk % 0.9 NaCl içine; 50 ml % 2 lik lidokain 1 ml adrenalin 1: meq NaHCO3 A total volume of cc is given according to length of the vein is reported in the literature.

56 Endovenöz Termal Ablasyon Kontrendikasyonları Mutlak Kontrendikasyonlar Arteriovenöz malformasyon Derin ven trombozu İleri immobilite Rölatif kontrendikasyonlar Derin venöz yetmezlik Geniş ven çapı Antikoagulan tedavi Hormon replasman tedavisi Tortuose veya anevrizmal ven segmenti

57 Postoperatif Dönem Erken mobilizasyon Kompresyon: Erken dönem bandaj,postop 1-2 gün kontrol (DVT kliniği açısından), kontrolde klas II kompresyon çorabı (2 hafta kasığa kadar veya külotlu), daha sonra klas I dizaltı kompresyon çorabı) Gerekirse analjezik DVT proflaksisi? 1-2 hafta sıcak banyo, koşma, zıplama ve ağırlık kaldırma gibi sporlar yasak. 1 ay sonra yapılan işlemi değerlendirmek için kontrol (klinik muayene ve Doppler USG ile).

58 Komplikasyonlar Postoperatif morarma, ağrı, parestezi ve endurasyon en sık görülen komplikasyonlardır. Nadiren yüzeyel tromboflebit, deri yanıkları derin ven trombozu, enfeksiyon, arteriovenöz fistül ve kateter kırılması gibi komplikasyonlar olabileceği bildirilmiştir.

59

60 KİMYASAL ABLASYON

61 Skleroterapi ven içerisine sklerozan (kimyasal irritan) bir madde enjekte edilerek hedeflenen damarın ortadan kaldırılmasıdır. Sklorazanlar inflamasyona, tromboza ve sonunda venin fibrozisine sebep olur. Ven rekanalize olamayan fibröz bir kordon haline gelir. Skleroterapi terapötik ve estetik amaçla kullanılan basit, düşük maliyetli ve efektif bir yöntemdir. İlk kez 1927 de Mayo Klinikte kinin ve üretan solüsyonları kullanılarak uygulanmıştır.

62 Kullanılan Sklerozan Ajanlar 1. Deterjan Ajanlar Sodyum morhuat Sodyum tetradesil sülfat Polidocanol 2. Hipertonik Solüsyonlar(Osmotik Ajanlar) % 23.4 NaCl % 65 Glukoz 3. Kimyasal Etkililer (Aşındırıcı Ajanlar) Sodyum iodid Potasyum iodid Kromatlı gliserin

63 Sklerozan ajanlar uzun süre sıvı olarak kullanıldıktan sonra son yıllarda verilen sklerozan madde miktarını ve böylece oluşabilecek yan etkileri azaltmak için köpük şeklinde kullanılmaya başlanmıştır. Tessari yöntemine göre 3 birim hava 1 birim sklerozan madde ile karıştırılarak köpük elde edilir. Bu şekilde az miktardaki sklerozan maddenin ven duvarına daha fazla temas etmesi sağlanır.

64

65 Skleroterapi daha çok telenektazi ve retiküler venlerde uygulanmasına rağmen 3 mm.den daha geniş olan variköz venlerde ve hatta bütün safen ven boyunca kullanılabilmektedir. Son yıllarda köpük formundaki sklerozan ajanın ultrason eşliğinde safen vene verilmesiyle başarılı ablasyon işlemleri bildirilmiştir. Ancak bu yöntemin rekanalizasyon oranı endotermal ablasyon yöntemlerinden daha fazladır.

66

67

68

69

70

71

72

73

74 MEKANOKİMYASAL ABLASYON (MOCA)

75 Mekanokimyasal ablasyon tümesan anestezi kullanılmasına gerek olmayan hibrit bir endovenöz ablasyon yöntemidir. Ven lümeni içinde 3500 rpm ile dönen bir tel intimaya zarar vererek sklerozan etki yapar. Eş zamanlı olarak kateterin distal ucundan sıvı sklerozan madde infüzyonu yapılır. Bu iki yöntemle (mekanik ve kimyasal) endotermal yöntemlere eşit venöz tıkanıklık sağlanır. Endotermal ablasyonlardaki tümesan anestezi kullanımına bağlı rahatsızlıkları ve sinir hasarı ihtimalini ortadan kaldıran, aynı zamanda ultrason-guided skleroterapiye göre daha fazla başarı oranı sağlayan bir yöntemdir.

76

77

78

Endovenöz LASER ve Eksternal LASER Uygulamaları. Dr. Kıvanç METİN Ege Sağlık Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği İzmir

Endovenöz LASER ve Eksternal LASER Uygulamaları. Dr. Kıvanç METİN Ege Sağlık Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği İzmir Endovenöz LASER ve Eksternal LASER Uygulamaları Dr. Kıvanç METİN Ege Sağlık Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği İzmir Alt ekstremite varisleri Yüzeyel venöz sistem yetersizlikleri kadınlarda 25%,

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER!

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! ÜTÜLEME DIODE LAZERDE EN SON TEKNOLOJİ FCD FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! HAFİF EN BAŞLIĞI (300 gr) DÜNYANIN 60.000.000 ATIŞ ÖMRÜ 20.000.000 Garanti 2 YIL GARANTİ BUZ BAŞLIK K142186/878.4810 17.04.2015

Detaylı

Endovenöz Lazer ve Eşzamanlı Köpük Skleroterapisi: 5,5 Yıllık Deneyimimiz Saim Yılmaz, Kağan Çeken, Kamil Çıra, Emel Alimoğlu, Timur Sindel

Endovenöz Lazer ve Eşzamanlı Köpük Skleroterapisi: 5,5 Yıllık Deneyimimiz Saim Yılmaz, Kağan Çeken, Kamil Çıra, Emel Alimoğlu, Timur Sindel Endovenöz Lazer ve Eşzamanlı Köpük Skleroterapisi: 5,5 Yıllık Deneyimimiz Saim Yılmaz, Kağan Çeken, Kamil Çıra, Emel Alimoğlu, Timur Sindel Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı,

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

BOTOKS VE DOLGU UYGULAMALARI

BOTOKS VE DOLGU UYGULAMALARI BOTOKS VE DOLGU UYGULAMALARI BOTOX UYGULAMASI - Zamanın etkisi ile belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan kolay ve güvenilir bir yöntemdir. - Botoks enjeksiyonu

Detaylı

LAZER CĐHAZI : (1 ) lazer ortamı (2) maddeye verilen enerji (ışık), (3) ayna, (4) yarı geçirgen ayna, (5) dışarı çıkan lazer ışını

LAZER CĐHAZI : (1 ) lazer ortamı (2) maddeye verilen enerji (ışık), (3) ayna, (4) yarı geçirgen ayna, (5) dışarı çıkan lazer ışını 50. YILINDA LAZER Đlk kullanılabilir lazer 1960 yılında Dr. Theodor Maiman tarafından yapılmıştır. Lazerin bulunuşunun 50. yılı kutlama etkinlikleri, 2010 yılı boyunca sürecektir. Einstein in 1917 yılında,

Detaylı

Lazer ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Lazer ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Lazer ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Lazer Lazer (İngilizce LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) fotonları uyumlu bir hüzme şeklinde oluşturan optik kaynak. Lazer fikrinin

Detaylı

.Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri. Sempozyum Dizisi No: 56 Nisan 2007; s. 115-119. Prof. Dr.

.Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri. Sempozyum Dizisi No: 56 Nisan 2007; s. 115-119. Prof. Dr. .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri KRON K VENÖZ YETERS ZL K Sempozyum Dizisi No: 56 Nisan 2007; s. 115-119 Telenjiektazi ve Retiküler Ven Tedavisi; Skleroterapi, Transkutan

Detaylı

ENDOVENÖZ LAZER TEDAV S

ENDOVENÖZ LAZER TEDAV S .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri KRON K VENÖZ YETERS ZL K Sempozyum Dizisi No: 56 Nisan 2007; s. 135-143 Variköz Venlerin Endovasküler Tedavisi Prof. Dr. A. Kürflat Bozkurt,

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

Alt Ekstremite Varis Tedavisi

Alt Ekstremite Varis Tedavisi 316 D TÜRK RADYOLOJİ DERNEĞİ Alt Ekstremite Varis Tedavisi TÜRK RADYOLOJİ SEMİNERLERİ Trd Sem 2015; 3: 316-327 Barbaros E. Çil ÖĞRENME HEDEFLERİ Alt Ekstremite Venöz Sistem Anatomisi ve Patofizyoloji Varislerde

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ RADYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI

BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ RADYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ RADYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI SAFEN VEN YETMEZLĠĞĠ TEDAVĠSĠNDE ENDOVENÖZ LAZER ĠLE ABLASYON: 980 nm ile 1470 nm Dalga Boyundaki Lazer Enerjisinin Tedavideki Etkinliğinin KarĢılaĢtırılması

Detaylı

Endovenöz Lazer Ablasyonda Kullanılan 1470 ve 980 Nanometre Dalga Boylarının Yan Etki ve Rekanalizasyon Açısından Karşılaştırılması

Endovenöz Lazer Ablasyonda Kullanılan 1470 ve 980 Nanometre Dalga Boylarının Yan Etki ve Rekanalizasyon Açısından Karşılaştırılması ORİJİNAL ARAŞTIRMA Endovenöz Lazer Ablasyonda Kullanılan 1470 ve 980 Nanometre Dalga Boylarının Yan Etki ve Rekanalizasyon Açısından Karşılaştırılması Ali Aycan KAVALA, a Emrah ŞİŞLİ, b Saygın TÜRKYILMAZ,

Detaylı

BÜYÜK SAFEN VEN YETMEZLİĞİNDE ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON TEDAVİSİ TECRÜBELERİMİZ

BÜYÜK SAFEN VEN YETMEZLİĞİNDE ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON TEDAVİSİ TECRÜBELERİMİZ Özgün Makale / Original Article Özgür BULUT ve Ark22 BÜYÜK SAFEN VEN YETMEZLİĞİNDE ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON TEDAVİSİ TECRÜBELERİMİZ Our Experiences about Endovenous Laser Ablation Therapy in Great Saphenous

Detaylı

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi X-Wave Akustik Dalga Terapisi sales@btlnet.com www.btlnet.com All rights reserved. Although every care has been taken to provide accurate and up-to-date information, no responsibility can be accepted for

Detaylı

Silla DIODELAZERTÜY GİDERİCİ SİSTEM. Süper soğutma: Sa r soğutma 0-5 Profesyonel: Mikro kanal teknolojisi Yüksek : Enerji alman bar Büyü:12*12mmspot

Silla DIODELAZERTÜY GİDERİCİ SİSTEM. Süper soğutma: Sa r soğutma 0-5 Profesyonel: Mikro kanal teknolojisi Yüksek : Enerji alman bar Büyü:12*12mmspot Silla DIODELAZERTÜY GİDERİCİ SİSTEM Süper soğutma: Sa r soğutma 0-5 Profesyonel: Mikro kanal teknolojisi Yüksek : Enerji alman bar Büyü:12*12mmspot - Modern Tasarım - Sabit çıkış - Kısa süreli ışınlama

Detaylı

Varisler. Varis insanların büyük çoğunluğunda bir sorun teşkil etmez. Görünüşleri hoş olmasa da, size uzun vadeli sağlık sorunları çıkarmazlar.

Varisler. Varis insanların büyük çoğunluğunda bir sorun teşkil etmez. Görünüşleri hoş olmasa da, size uzun vadeli sağlık sorunları çıkarmazlar. Varisler Giriş Varisler genelde mavi veya koyu mor renkli, şişmiş ve genişlemiş damarlardır. Görünüşleri yumrulu, dışarı fırlamış veya kıvrımlı da olabilir. Varisler damarların içindeki küçük kapakçıklar

Detaylı

Alt Ekstremite Varisleri: Doppler US / Endovenoz Tedaviler. Prof Dr Saim Yılmaz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı-Antalya

Alt Ekstremite Varisleri: Doppler US / Endovenoz Tedaviler. Prof Dr Saim Yılmaz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı-Antalya Alt Ekstremite Varisleri: Doppler US / Endovenoz Tedaviler Prof Dr Saim Yılmaz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı-Antalya ANAMNEZ 1. Hasta adı, yaşı, mesleği, iletişim bilgileri

Detaylı

ALT EKSTREMİTE VARİKÖZ VENLERİNDE ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON TEDAVİSİ ENDOVENOUS LASER ABLATION TREATMENT OF LOWER EXTREMITY VARICOSE VEINS

ALT EKSTREMİTE VARİKÖZ VENLERİNDE ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON TEDAVİSİ ENDOVENOUS LASER ABLATION TREATMENT OF LOWER EXTREMITY VARICOSE VEINS ALT EKSTREMİTE VARİKÖZ VENLERİNDE ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON TEDAVİSİ ENDOVENOUS LASER ABLATION TREATMENT OF LOWER EXTREMITY VARICOSE VEINS Muzaffer SAĞLAM, Kemal KARA, Mehmet İNCEDAYI, Mehmet Zekai PEKKAFALI,

Detaylı

Piksel. RF Mikro İğne & RF Fraksional

Piksel. RF Mikro İğne & RF Fraksional Piksel RF Mikro İğne & RF Fraksional RF enerjisi iletmek için özel olarak tasarlanmış olan doğrudan her iki epidermis veya dermis katmanına RF mikro tarafından etkili modeli kollajen modu ( invaziv ) veya

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/4 GİRİŞİMSEL RADYOLOJİK TETKİKLER İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME VE RIZA FORMU Ünitenin Adı : Hastanın Adı ve Soyadı : Protokol No : Girişimsel radyolojideki işlemler; görüntüleme kılavuzluğunda cerrahiye

Detaylı

Alt Ekstremite Venöz Yetmezliği Tedavisinde Endovenöz Lazer Ablasyon: İki Yıllık Deneyimlerimiz

Alt Ekstremite Venöz Yetmezliği Tedavisinde Endovenöz Lazer Ablasyon: İki Yıllık Deneyimlerimiz ORİJİNAL ARAŞTIRMA Alt Ekstremite Venöz Yetmezliği Tedavisinde Endovenöz Lazer Ablasyon: İki Yıllık Deneyimlerimiz Çağın ZAİM, a Doğan KAHRAMAN, a Ayham KOUJAN, a Kaan KAYA, a Leyla YİĞİT, b Ümit ÖZYURDA

Detaylı

Mhz NANO HIFU (HIGH INTENSITY FOCUS ULTRASOUND) AMELİYATSIZ YÜZ GERME TEKNOLOJİSİNDE YÜKSEK ETKİNLİK. Non-invaziv Yüz Germe. 2 Hz

Mhz NANO HIFU (HIGH INTENSITY FOCUS ULTRASOUND) AMELİYATSIZ YÜZ GERME TEKNOLOJİSİNDE YÜKSEK ETKİNLİK. Non-invaziv Yüz Germe. 2 Hz NANO HIFU (HIGH INTENSITY FOCUS ULTRASOUND) 2 YIL GARANTİ AMELİYATSIZ YÜZ GERME TEKNOLOJİSİNDE YÜKSEK ETKİNLİK NANO Teknoloji Başlıklar (1.5mm / 2 Hz, 3mm / 2 Hz ve 4.5mm) NANO Frekans4,3 Mhz 2 Hz Yeni

Detaylı

Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma.

Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma. Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma. RFA Temel Mekanizma Pozitif Negatif iyonlar iyonlar elektrod elektrod yönüne yönüne

Detaylı

Prof Dr Barış Akin Böbrek Nakli Programı Başkanı İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi

Prof Dr Barış Akin Böbrek Nakli Programı Başkanı İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi İSTANBUL AVRUPA YAKASI EĞİTİM VE İSTİŞARE TOPLANTISI 22.02.2015 DİYALİZ HEKİMLERİ DERNEĞİ VE TÜRK NEFROLOJİ, DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON HEMŞİRELERİ DERNEĞİ Prof Dr Barış Akin Böbrek Nakli Programı Başkanı

Detaylı

ALT EKSTREMĐTEDE KRO ĐK SAFE VE PERFORA VE YETMEZLĐĞĐ BULU A HASTALARDA E DOVE ÖZ LAZER TEDAVĐSĐ Đ ETKĐ LĐĞĐ Đ DEĞERLE DĐRĐLMESĐ

ALT EKSTREMĐTEDE KRO ĐK SAFE VE PERFORA VE YETMEZLĐĞĐ BULU A HASTALARDA E DOVE ÖZ LAZER TEDAVĐSĐ Đ ETKĐ LĐĞĐ Đ DEĞERLE DĐRĐLMESĐ BAŞKE T Ü ĐVERSĐTESĐ TIP FAKÜLTESĐ RADYOLOJĐ A ABĐLĐM DALI ALT EKSTREMĐTEDE KRO ĐK SAFE VE PERFORA VE YETMEZLĐĞĐ BULU A HASTALARDA E DOVE ÖZ LAZER TEDAVĐSĐ Đ ETKĐ LĐĞĐ Đ DEĞERLE DĐRĐLMESĐ UZMA LIK TEZĐ

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

ISININ YAYILMA YOLLARI

ISININ YAYILMA YOLLARI ISININ YAYILMA YOLLARI Isının yayılma yolları ve yayıldıkları ortamlar Isının yayılma yollarını ve yayıldıkları ortamı aşağıda verilen tablodaki gibi özetleyebiliriz. İletim Konveksiyon Işıma İletim Nasıl

Detaylı

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Ses maddesel ortamdan oluşan periyodik dalgalanmalardır. Sıkışma ve genleşme periyodları vardır. Bu nedenle ses enerjisinin iletilmesi için madde ortamına gereksinim vardır. Havada

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:.....

Detaylı

INTRACEL - Altın İğne RF İyi Haftalar

INTRACEL - Altın İğne RF İyi Haftalar INTRACEL - Altın İğne RF 16.02.2015 İyi Haftalar Intracel nedir? INTRACELL Altın iğne uygulamasında cildin yüzeyinin altında kalan tabakalarına onarılabilir ölçüde ufak bir hasar vererek ilgili bölgedeki

Detaylı

XP Spectro Teknoloji ve Uygulamalar

XP Spectro Teknoloji ve Uygulamalar XP Spectro Teknoloji ve Uygulamalar Komple Anti-Aging Tedavileri Estetik; Kalıcı epilasyon Vasküler lezyonlar Akne ve Akne İzi Revizyonu Non-ablatif cilt yenileme Onikomikoz Rozasea Telenjiektazi Cerrahi;

Detaylı

Optik Özellikler. Elektromanyetik radyasyon

Optik Özellikler. Elektromanyetik radyasyon Optik Özellikler Işık malzeme üzerinde çarptığında nasıl bir etkileşme olur? Malzemelerin karakteristik renklerini ne belirler? Neden bazı malzemeler saydam ve bazıları yarısaydam veya opaktır? Lazer ışını

Detaylı

kateterleri ile ablasyon Dr. Emin Evren Özcan

kateterleri ile ablasyon Dr. Emin Evren Özcan PVAC, MASC ve MAAC kateterleri ile ablasyon Dr. Emin Evren Özcan PVAC, MASC ve MAAC kateterleri Phased RF (Faz Kaymalı) Ablasyon Teknolojisi Çok elektrotlu ablasyon kateterleri Tüm yada seçilen elektrotlardan

Detaylı

YENİ KURULAN BOZOK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ MERKEZİ OLARAK RADYOFREKANS ABLASYON TEDAVİSİ SONUÇLARIMIZ

YENİ KURULAN BOZOK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ MERKEZİ OLARAK RADYOFREKANS ABLASYON TEDAVİSİ SONUÇLARIMIZ YENİ KURULAN BOZOK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ MERKEZİ OLARAK RADYOFREKANS ABLASYON TEDAVİSİ SONUÇLARIMIZ The Radiofrequency Ablation Therapy Results of our Newly-Established Bozok

Detaylı

Kızılötesi. Doğrudan alınan güneşışığı %47 kızılötesi, %46 görünür ışık ve %7 morötesi ışınımdan oluşur.

Kızılötesi. Doğrudan alınan güneşışığı %47 kızılötesi, %46 görünür ışık ve %7 morötesi ışınımdan oluşur. Kızılötesi Kızılötesi (IR: Infrared), nispeten daha düşük seviyeli bir enerji olup duvar veya diğer nesnelerden geçemez. Radyo frekanslarıyla değil ışık darbeleriyle çalışır. Bu nedenle veri iletiminin

Detaylı

PROSTAT ANATOMİSİ PROSTAT FİZYOLOJİSİ AMELİYAT TÜRLERİ

PROSTAT ANATOMİSİ PROSTAT FİZYOLOJİSİ AMELİYAT TÜRLERİ PROSTAT ANATOMİSİ PROSTAT FİZYOLOJİSİ AMELİYAT TÜRLERİ Prof. Dr. Özkan POLAT Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Ulusal Bilinçle Güncel Üroloji 9-10 Mayıs 2009, Sarıkamış/Kars Prostat

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Spektroskopiye Giriş Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY SPEKTROSKOPİ Işın-madde etkileşmesini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Spektroskopi, Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların

Detaylı

Synergy+ Nedir? Bu bakımları farklı çalışma modu ve ayrı başlık ile gerçekleştirir.

Synergy+ Nedir? Bu bakımları farklı çalışma modu ve ayrı başlık ile gerçekleştirir. SYNERGY + Synergy+ Nedir? Synergy + cildin derinlemesine temizliğini bakımını sağlayan, çeşitli cilt problemlerine çözüm bulmayı hedefleyen kombine bir bakım cihazıdır. Bu bakımları farklı çalışma modu

Detaylı

Venöz Yetmezlik ve Varis Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar

Venöz Yetmezlik ve Varis Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Venöz Yetmezlik ve Varis Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Saim YILMAZ Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Antalya Giriş Alt ekstremite venöz yetmezliği ve buna bağlı oluşan varisler,

Detaylı

KARDİYOLOJİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU

KARDİYOLOJİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU SAYFA NO 1/5 HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:..... Hastaneye Kabul Tarihi:..... Servise Yatış Tarihi:..... Hastalığın Ön Tanısı/Tanısı...

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3. Elektronik Isı Pay Ölçer

EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3. Elektronik Isı Pay Ölçer EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3 Elektronik Isı Pay Ölçer Çevrenin Korunması Avantaj ve Özellikleri İklim koruma için enerji tüketiminin ölçümü Kaynakların ve çevrenin korunması Günümüzde; çevremiz, korunmaya

Detaylı

CİDDİ KOMORBİDİTESİ OLAN SEMPTOMATİK PRİMER HİPERPARATİROİDİLİ HASTALARDA RADYOFREKANS ABLASYON SONUÇLARI

CİDDİ KOMORBİDİTESİ OLAN SEMPTOMATİK PRİMER HİPERPARATİROİDİLİ HASTALARDA RADYOFREKANS ABLASYON SONUÇLARI CİDDİ KOMORBİDİTESİ OLAN SEMPTOMATİK PRİMER HİPERPARATİROİDİLİ HASTALARDA RADYOFREKANS ABLASYON SONUÇLARI Firuz Gachayev 1, İsmail Cem Sormaz 1, Yalın İşcan 1, Arzu Poyanlı 2, Fatih Tunca 1, Yasemin Giles

Detaylı

1. gün ( ) Girişimsel radyolojide hasta/klinik yönetimi kursu 08:30 09:25 GR'de poliklinik uygulamaları Oturum başkanı 08:30 08:40 GR'de

1. gün ( ) Girişimsel radyolojide hasta/klinik yönetimi kursu 08:30 09:25 GR'de poliklinik uygulamaları Oturum başkanı 08:30 08:40 GR'de 1. gün (19.01.2016) Girişimsel radyolojide hasta/klinik yönetimi kursu 08:30 09:25 GR'de poliklinik uygulamaları 08:30 08:40 GR'de poliklinik kurmanın yolları ve altyapı hazırlığı 08:45 08:55 Günlük poliklinik

Detaylı

04.01.2016 LASER İLE KESME TEKNİĞİ

04.01.2016 LASER İLE KESME TEKNİĞİ LASER İLE KESME TEKNİĞİ Laser: (Lightwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation) Uyarılmış Işık yayarak ışığın güçlendirilmesi Haz.: Doç.Dr. Ahmet DEMİRER Kaynaklar: 1-M.Kısa, Özel Üretim Teknikleri,

Detaylı

ÇOCUK YOĞUN BAKIMDA ULTRASONOGRAFİ EŞLİĞİNDE SANTRAL KATETER UYGULAMALARI

ÇOCUK YOĞUN BAKIMDA ULTRASONOGRAFİ EŞLİĞİNDE SANTRAL KATETER UYGULAMALARI ÇOCUK YOĞUN BAKIMDA ULTRASONOGRAFİ EŞLİĞİNDE SANTRAL KATETER UYGULAMALARI Uzm. Dr. Orkun TOLUNAY Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi

Detaylı

Girişimsel radyolojide hasta/klinik yönetimi kursu

Girişimsel radyolojide hasta/klinik yönetimi kursu 3. İLERİ GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ KURSLARI KURS PROGRAMI 1. GÜN Girişimsel radyolojide hasta/klinik yönetimi kursu 08:30-09:25 GR'de poliklinik uygulamaları 08:30-08:40 GR'de poliklinik kurmanın yolları ve

Detaylı

I- YAZILI ONAM (RIZA):

I- YAZILI ONAM (RIZA): HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA VE KALP RİTİM BOZUKLUKLARININ KATETER ABLASYON YÖNTEMİ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:.....

Detaylı

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Hasta grupları ve ablasyon endikasyonları (n=5330) AVNRT A.Yol AV nod A.Flatter AT Diğer Has. n 2243 1147 803

Detaylı

Variköz ven cerrahisinde 980 nm dalga boyu endovenöz lazer ablasyon ve radyofrekans ablasyonun orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması

Variköz ven cerrahisinde 980 nm dalga boyu endovenöz lazer ablasyon ve radyofrekans ablasyonun orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması Turk Gogus Kalp Dama 2015;23(4):678-682 doi: 10.5606/tgkdc.dergisi.2015.11139 Özgün Makale / Original Article Variköz ven cerrahisinde 980 nm dalga boyu endovenöz lazer ablasyon ve radyofrekans ablasyonun

Detaylı

ADELA ICE TRIO TRIO CLUSTERED DIODE TECHNOLOGY EN İYİ EPİLA EN İYİ EPİL S A Y S ON DENE

ADELA ICE TRIO TRIO CLUSTERED DIODE TECHNOLOGY EN İYİ EPİLA EN İYİ EPİL S A Y S ON DENE EN İYİ EPİLASYON DENEYİMİ İÇİN EN SON TEKNOLOJİ Aynı Anda 3 Farklı Dalga Boyu Atışı ile Teknolojide Gelinen Son Nokta! 755 nm 810 nm 1064 nm CROSS ailesinin en son teknolojilerinden olan ADELA ICE TRIO,

Detaylı

1-Tanım: Elektrik Yük, Elektrik Kuvvet, Elektrik Alan, Elektrik Potansiyel Ve Potansiyel Enerji, Kapasitansın öğretilmesi.

1-Tanım: Elektrik Yük, Elektrik Kuvvet, Elektrik Alan, Elektrik Potansiyel Ve Potansiyel Enerji, Kapasitansın öğretilmesi. BİYOFİZİK I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: Elektrik Yük, Elektrik Kuvvet, Elektrik Alan, Elektrik Potansiyel Ve Potansiyel Enerji, Kapasitansın öğretilmesi. b. Amaç: Hücre zarının biyoelektriksel potansiyellerin

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

3M VHB Bantlar VHB. THE Acrylic Foam Tape. Güvenilirlik, Güç. ve Dayanıklılık. VHB Akrilik Köpük Bantlar

3M VHB Bantlar VHB. THE Acrylic Foam Tape. Güvenilirlik, Güç. ve Dayanıklılık. VHB Akrilik Köpük Bantlar 3M VHB Bantlar VHB THE Acrylic Foam Tape Güvenilirlik, Güç ve Dayanıklılık VHB Akrilik Köpük Bantlar Kalite avantajları güçlü ve dayanıklı yapıştırma geliştirilmiş estetik görüntü mükemmel sızdırmazlık

Detaylı

Pankreas Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu

Pankreas Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Tarih :././20 Hastanın adı ve soyadı: Protokol numarası: Pankreas Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Bana yapılan muayene ve tetkikler sonucunda doktorlarım tarafından, pankreasımda tümör olduğu

Detaylı

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV)

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV) BÖLÜM 2. FOTOOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (P) Fotovoltaik Etki: Fotovoltaik etki birbirinden farklı iki malzemenin ortak temas bölgesinin (common junction) foton radyasyonu ile aydınlatılması durumunda

Detaylı

Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması

Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması Dr. Seda TANYERİ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Y.İ.E.A.H Kardiyoloji Asistanı

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Infrared (IR) ve Raman Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY TİTREŞİM Molekülleri oluşturan atomlar sürekli bir hareket içindedir. Molekülde: Öteleme hareketleri, Bir eksen

Detaylı

ULTRASON GÖRÜNTÜLEME

ULTRASON GÖRÜNTÜLEME ULTRASON GÖRÜNTÜLEME Ultrason görüntüleme 50 yıldan uzun zamandır kullanılmaktadır. Tahribastsız, görceli olarak ucuz, mobil ve mükemmel bir çözünürlüğe sahip bir tekniktir. Sadece tıpta değil, tahribatsız

Detaylı

Pulmoner ven ostiumu çevresinde multipl lezyonlar oluşturulur

Pulmoner ven ostiumu çevresinde multipl lezyonlar oluşturulur Dr. Sedat KÖSE Pek çok kateter kalbe yerleştirilir Transseptal kateterizasyon Yüksek seviyeli antikoagülasyon Pulmoner ven ostiumu çevresinde multipl lezyonlar oluşturulur PV izolasyonu AF ablasyonunun

Detaylı

Isı transferi (taşınımı)

Isı transferi (taşınımı) Isı transferi (taşınımı) Isı: Sıcaklık farkı nedeniyle bir maddeden diğerine transfer olan bir enerji formudur. Isı transferi, sıcaklık farkı nedeniyle maddeler arasında meydana gelen enerji taşınımını

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

Isı enerjisi iletim, konveksiyon (taşıma = sıvı ve hava akımı) ve ışıma (radyasyon) yolu ile yayılır.

Isı enerjisi iletim, konveksiyon (taşıma = sıvı ve hava akımı) ve ışıma (radyasyon) yolu ile yayılır. 2) Isının Yayılımı Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır, yayar. Masa, insan, ateş, buz, su kendisinden daha soğuk bir ortamda bulunduğunda çevresine ısı aktarır,

Detaylı

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınlarının elde edilmesi X-ışınlarının Soğrulma Mekanizması X-ışınlarının özellikleri X-ışını cihazlarının parametreleri

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 3: Güneş Enerjisi Güneşin Yapısı Güneş Işınımı Güneş Spektrumu Toplam Güneş Işınımı Güneş Işınımının Ölçülmesi Dr. Osman Turan Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali

Detaylı

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi Soğutma 400 kw a kadar Kapasitesi 50-400kW EC ADYABATİK EC FAN Canovate Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi -IAC Serisi Canovate Veri Merkezi Klima Santrali Çözümleri Canovate IAC serisi İndirekt Adyabatik

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI TÜPÜ X-IŞINI TÜPÜ PARÇALARI 1. Metal korunak (hausing) 2. Havası alınmış cam veya metal tüp 3. Katot 4. Anot X-ışın

Detaylı

İntraosseöz Girişim. Doç. Dr. Neslihan Yücel İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

İntraosseöz Girişim. Doç. Dr. Neslihan Yücel İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı İntraosseöz Girişim Doç. Dr. Neslihan Yücel İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Giriş Dolaşım için erişim sağlanması ressüsitasyonun en kritik bileşeni Resüsitasyon sırasında tercih

Detaylı

Şaşılık cerrahisi onam formu

Şaşılık cerrahisi onam formu Göz kaymasının düzeltilmesi hasta açısından isteğe bağlı yapılan bir cerrahi o lup zorunlu değildir. Şaşı doğan bebeklerde en iyi düzeltme zamanı 6 ay ile 18 ay arasındadır. Erken yapılan cerrahi iki gözün

Detaylı

PİNXEL ALTIN İĞNE KULLANIM KLAVUZU

PİNXEL ALTIN İĞNE KULLANIM KLAVUZU PİNXEL ALTIN İĞNE KULLANIM KLAVUZU İÇERİK 1. Makine Tanıtımı 1.1. Sistem Bileşimi 1.2. Yedek parçalar 1.3. Makine Parametresi 2. Sistem Tanıtımı 2.1. Çalışma Teorisi 2.2. Uygulama Alanları 2.3. Ekran tanıtımı

Detaylı

Kronik Total Oklüzyon Tanım ve Patofizyoloji. Prof.Dr.Deniz Kumbasar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Kronik Total Oklüzyon Tanım ve Patofizyoloji. Prof.Dr.Deniz Kumbasar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kronik Total Oklüzyon Tanım ve Patofizyoloji Prof.Dr.Deniz Kumbasar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kronik Total Oklüzyon (KTO) Tanım: Nativ koroner arter(ler)de 3 aydan daha

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme

Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme REFLEX Robot Teknolojisi ACE Aktif Soğutma Teknolojisi İnce Kartuş Tasarımı Uzatılmış Kullanım Ömrü Yüz ve Vücut İşlemleri Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme Teknik Veri Genel Özellikler Voltaj

Detaylı

Tedavi. Tedavi hedefleri;

Tedavi. Tedavi hedefleri; Doç. Dr. Onur POLAT Tedavi DVT tanısı konduktan sonra doğal gidişine bırakılırsa, ölümcül komplikasyonu olan PE ve uzun dönemde sakatlık oranı son derece yüksek olan posttromboflebitik sendrom ve Pulmoner

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ANKARA İLİ 3. BÖLGE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ANKARA İLİ 3. BÖLGE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ANKARA İLİ 3. BÖLGE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğt. ve Arşt Hst İHTİYAÇ TALEP FORMU Sayfa No : 1 /1 Birim : BEYİN-GÖĞÜS-KVC

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ 1. SPEKTROSKOPİ Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan elektromanyetik ışımanın,

Detaylı

Yerel Anestezikler. Prof. Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Yerel Anestezikler. Prof. Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yerel Anestezikler Prof. Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yerel olarak sinir dokusuyla temasta iletiyi dönüşümlü olarak engellerler İleti

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ GÜNDEM ENERJİ NEDİR KÜRESEL ISINMA ve KYOTO PROTOKOLÜ TÜRKİYE DE NELER YAPILIYOR? ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve LEED SERTİFİKASI YALITIM MALZEMESİ OLARAK CAM ISI, GÜNEŞ VE IŞIK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA CAM İLE

Detaylı

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ 1. KISA DEVRE Kısa devre; kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. Kısa devre olduğunda

Detaylı

HİCKMAN KATETER HAZIRLAYAN : KIYMET YILMAZ ACIBADEM SAĞLIK GRUBU EĞİTİM VE GELİŞİM HEMŞİRESİ EKİM 2010

HİCKMAN KATETER HAZIRLAYAN : KIYMET YILMAZ ACIBADEM SAĞLIK GRUBU EĞİTİM VE GELİŞİM HEMŞİRESİ EKİM 2010 HİCKMAN KATETER BAKIMI HAZIRLAYAN : KIYMET YILMAZ ACIBADEM SAĞLIK GRUBU EĞİTİM VE GELİŞİM HEMŞİRESİ EKİM 2010 HİCKMAN KATETER Hematoloji ve Onkolojide IV Kemoterapilerde, AIDS hastalarının günlük antiviral

Detaylı

Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu

Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Tarih :././20 Hastanın adı ve soyadı: Protokol numarası: Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Bana yapılan muayene ve tetkikler sonucunda doktorlarım tarafından, karaciğer ana

Detaylı

Perkütan Lazer Disk Sistemi

Perkütan Lazer Disk Sistemi Perkütan Lazer Disk Sistemi Atatürk Üniversitesi Ata Teknokent Binası B Blok No: 74 / 12 Turkey / ERZURUM Tel: +90 442 234 20 50 Fax:+90 234 40 10 Perkütan Lazer Disk Dekompresyonu Perkütan Lazer Disk

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A. Deneyin Amacı: Deney 5: Sensörler Sensör kavramının anlaşılması, kullanım alanlarının ve kullanım yerine göre çeşitlerinin öğrenilmesi. Çeşitli sensör tipleri için çalışma mantığı anlaşılıp sağlamlık testi

Detaylı

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ İLERİ SOL JEL PROSESLERİ Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Kaplama ve İnce Filmler Sol-jel kaplamalar birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan en belli başlı olanı, görünür ışık dalga boyunda transparan oksitlerin

Detaylı

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas MYOLOGIA CRUSH SENDROMU Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Kas hücresi ve kas dokusu Kısalma özelliğini taşıyan hücreye kas hücresi denir. Bunların oluşturduğu dokuya

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri Malzeme Bilgisi Madde: Boşlukta yer kaplayan, kütlesi ve hacmi olan katı, sıvı veya gaz şeklinde bulunan her şeye madde denir. Ayırt edici özellikler: Bir maddenin diğer maddelerden farklılık gösterenyanları,

Detaylı

Confonne alla nonna UNI EN ıso 13485:2004 ıso 134as,2003.,\?IENM CERTıı=ıcATA EN ısc 9C01

Confonne alla nonna UNI EN ıso 13485:2004 ıso 134as,2003.,\?IENM CERTıı=ıcATA EN ısc 9C01 Confonne alla nonna UNI EN ıso 13485:2004 ıso 134as,2003,\?IENM CERTıı=ıcATA EN ısc 9C01 BAŞLIKLAR: Konsol Plazma Başlığı Şırınga Başlığı Rulo Elektrot Fraksiyonel Elektrot ENDİKASYONLAR: Blefaroplasti

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI UZMANLIK EĞİTİM (İHTİSAS) DERSLERİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

PULS-OKSİMETRİ. Dr. Necmiye HADİMİOĞLU. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı

PULS-OKSİMETRİ. Dr. Necmiye HADİMİOĞLU. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı PULS-OKSİMETRİ Dr. Necmiye HADİMİOĞLU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Puls oksimetre, Pulsatil atımı olan arterlerdeki farklı hemoglobinlerin ışık emilimlerini

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON (EVLA) TEDAVİSİNİN VENÖZ GERİ DOLUM ZAMANI ÜZERİNE ETKİSİNİN FOTOPLETİSMOGRAFİK OLARAK BELİRLENMESİ

ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON (EVLA) TEDAVİSİNİN VENÖZ GERİ DOLUM ZAMANI ÜZERİNE ETKİSİNİN FOTOPLETİSMOGRAFİK OLARAK BELİRLENMESİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON (EVLA) TEDAVİSİNİN VENÖZ GERİ DOLUM ZAMANI ÜZERİNE ETKİSİNİN FOTOPLETİSMOGRAFİK OLARAK BELİRLENMESİ Dr. Ulaş SAĞLAM UZMANLIK TEZİ

Detaylı

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Prof.Dr. Batuhan Özay İstanbul MedicineHospital, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kapak hastalıkları hastalığın başvuru anındaki ciddiyeti ve hasta profiline

Detaylı