DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi"

Transkript

1 DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI) EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI VE DONANIM DERS BİLGİ FORMU ANATOMİ TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER ORTAK (TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER) I DÖNEM Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders X Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İşyeri Eğitimi) Toplam = = X5=150 Ders Kredisi AKTS Kredisi (1 kredi=25-30 saat)(1modül=1 kredi) 5 Anatomi dersinde; vücudun temel yapısı ile sistemleri oluşturan yapı ve organların anatomik özellikleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. 1. İnsan Vücudunun Temel Yapısını Ayırt Etmek 2. Kas Ve İskelet Sisteminin Anatomik Yapısını Ayırt Etmek 3. Dolaşım Sisteminin, Solunum Sisteminin Ve Toraksın Anatomik Yapısını Ayırt Etmek 4. Sinir Sisteminin, Endokrin Sistemin Ve Duyu Organlarının Anatomik Yapısını Ayırt Etmek 5. Sindirim Sisteminin Ve Ürogenital Sistemin Anatomik Yapısını Ayırt Etmek Hafta Modüller/İçerik/Konular 1 Anatomi ile ilgili temel terim ve kavramlar 2 Hücrenin yapısı ve çeşitleri 3 İskelet sistemi 4 Kas sistemi 5 Kan ve sıvı-elektrolitler 6 Kalbin anatomik özellikleri ve vasküler yapılar 7 Üst ve alt solunum yolu anatomik yapıları 8 Toraks ve memenin yapısı 9 Merkezi Sinir sisteminin anatomik yapıları 10 Periferik sinir sisteminin anatomik yapıları 11 Duyu organları 12 Hipofiz bezi ve diğer endokrin sistem yapıları 13 Sindirim yolu organları ve Sindirime yardımcı organ ve bezlerin yapıları 14 Ürogenital sistemi ve kadın ve erkek üreme sistemini yapıları Derslik ve Teknik laboratuvar Ortam Donanım İşyeri Ders kitabı maket, afiş,

2 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Not/açıklama/öneri: Yöntem Ara Sınavlar Ödevler Projeler Dönem Ödevi Laboratuvar Diğer Dönem Sonu Sınavı broşür,fleksful Uygulanan yöntem Yüzde (%) ÖĞRETİM ELEMANI KAYNAKLAR İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞLAR Programda en az lisans mezunu öğretim elemanı olmalıdır. Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar Öğrencinin konuyla ilgili olarak iletişim, araştırma, gözlem, uygulama yapabileceği yerler, diğer alan öğretmenleri, sosyal ortaklar, sivil toplum örgütleri, çevrede bulunan işletmeler, özel kamu kurum ve kuruluşlardır.

3 MODÜL MODÜLÜN KODU : 725 BÖLÜM PROGRAM DERS SÜRE : 30/6 MODÜL BİLGİ FORMU : VÜCUDUN TEMEL YAPISI : TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER : ORTAK (TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER) : ANATOMİ KREDİ : 1 ÖN KOŞUL : ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ : Anlatım, soru- cevap, tartışma, beyin fırtınası, demonstrasyon EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI : Derslik, teknik/anatomi laboratuvar. MODÜLÜN AMACI : Öğrenci, Derslik, Teknik/anatomi laboratuarı, ortamında gerekli araç-gereç sağlandığında en kısa sürede vücudun temel yapısını ayırt edebilecektir. ÖĞRENME HEDEFLERİ: Öğrenci: 1. Anatomi ile ilgili temel terim ve kavramları doğru ayırt edebilecektir. 2. İnsan vücudunda bulunan hücre yapısı ve çeşitlerini en kısa sürede doğru olarak ayırt edebilecektir. İÇERİK A. ANATOMİ ve TEMEL KAVRAMLAR 1.Temel Kavramlar 2. Anatominin Bölümleri 3.Vücudun bölümleri, anatomik düzlemler, eksenler ve yönler a. Vücudun bölümleri b. Vücut boşlukları c. Anatomik düzlemler d. Eksenler e. Anatomik duruş f. Yönler B-HÜCRE 1. Hücrenin yapısı 2. Kas hücresi

4 3. Sinir hücresi 4. Doku hücreleri ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME: A. ÖLÇME Öğrencinin yeterliği kazanıp kazanmadığı, aşağıdaki bilgi ve başarım (performans) ölçütlerine göre ölçülecektir: 1. Anatomi ile ilgili temel terim ve kavramları ayırt eder. 2. İnsan vücudunda bulunan hücre yapısı ve çeşitlerini ayırt eder.. B. BİLGİ KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ İçerikte verilen bilgiler, bilgiye yönelik ölçme araçları (çoktan seçmeli, kısa cevaplı ve yapılandırılmış sorulardan oluşan yazılı sınavlar) ile ölçülecektir. Değerlendirmenin %.. sini bu sınavlar oluşturur. C. BAŞARIM KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ Başarım ölçütleri; uygulamaya yönelik ölçme araçları (proje ödevleri ve kontrol listesi) kullanılarak ölçülecektir. Değerlendirme, ölçme aracına (proje ödevi, vs) göre yapılacaktır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için kontrol listesindeki tüm değerlendirme kriterlerini başarması gerekmektedir. Değerlendirmenin %.sini bu sınav oluşturur. AÇIKLAMA :

5 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 1 İŞLEMİN ADI: Anatomi ile ilgili temel terim ve kavramları ayırt etmek. YETERLİK: İnsan vücudunun temel yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar, organ maketleri, iskelet, afiş, resim, CD, DVD, bilgisayar, tepegöz, projeksiyon cihazı, anatomi eğitim posterleri STANDART : Anatomi ile ilgili temel terim ve kavramları doğru ayırt etmek. İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM A. ANATOMİ ve TEMEL KAVRAMLAR 1. Anatomiye ait tıbbi terimleri kullanmak. 2. Anatominin alt bölümlerini kavramak. 3. İnsan vücudunun bölümlerini model üzerinde göstermek. 4. Eksenleri birbirinden ayırt etmek. 5. Anatomik duruşu uygulayarak göstermek. 6. Yönleri uygulayarak göstermek 1.Temel Kavramlar 2. Anatominin Bölümleri 3.Vücudun bölümleri, anatomik düzlemler, eksenler ve yönler a.vücudun bölümleri b.vücut boşlukları c.anatomik düzlemler d.eksenler e.anatomik duruş f. Yönler 1. Tıbbi terimleri kullanmak. 2. Anatomik duruş ve yönleri uygulayarak göstermek. 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 10 dakika Öğrenme süresi: 3 saat NOT:

6 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 2 İŞLEMİN ADI: Hücrenin yapısını ve çeşitlerini ayırt etmek YETERLİK: İnsan vücudunun temel yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, hücreye ait afiş, resim, şema vb. görseller CD, DVD, bilgisayar, tepegöz, projeksiyon cihazı, anatomi ve fizyolojiye ait eğitim posterleri STANDART: İnsan vücudunda bulunan hücre yapısı ve çeşitlerini en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Hücrenin bölümlerini ayırt etmek 2. Kas hücresinin yapısını ayırt etmek 3. Sinir hücresinin yapısını ayırt etmek 4. Doku hücrelerinin yapısını ayırt etmek B-HÜCRE 1. Hücrenin yapısı 2. Kas hücresi 3. Sinir hücresi 4. Doku hücreleri 1. Hücre yapısını ayırt etmek 2. Hücre çeşitlerini ayırt etmek 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 10 dakika Öğrenme süresi: 3 saat NOT:

7 MODÜL MODÜLÜN KODU : 725 BÖLÜM PROGRAM DERS SÜRE : 30/6 MODÜL BİLGİ FORMU : KAS VE İSKELET SİSTEMİ : TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER : ORTAK (TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER) : ANATOMİ KREDİ : 1 ÖN KOŞUL : Ön koşul yoktur. ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ : Anlatım, soru- cevap, tartışma, beyin fırtınası, demostrosyon, EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI : Derslik, teknik/anatomi laboratuvar MODÜLÜN AMACI : Öğrenci, derslik veya teknik laboratuvarı ortamında gerekli araç- gereç sağlandığında hareket ve kas sisteminin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. ÖĞRENME HEDEFLERİ : Öğrenci: 1. İskeletin yapısal özelliklerini en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 2. Vücuttaki kas sistemini en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. İÇERİK A. İSKELET SİSTEMİ 1. Kemik yapısı ve tipleri a. Kafa ve yüz kemikleri b. Gövde kemikleri c. Üst ekstremite kemik d. Alt ekstremite kemik 2.Eklemler B. KAS SİSTEMİ 1. Kas Yapısı ve Çeşitleri 2.Vücuttaki Önemli İskelet Kasları a.baş Ve Boyun Kasları b.gövde Kasları c.göğüs Kasları d.üst Ekstremite Kasları e.alt Ekstremite Kasları

8 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME: A. ÖLÇME Öğrencinin yeterliği kazanıp kazanmadığı, aşağıdaki bilgi ve başarım (performans) ölçütlerine göre ölçülecektir: 1. İskeletin yapısal özelliklerini ayırt eder. 2. Vücuttaki kas sistemini ayırt eder. B. BİLGİ KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ İçerikte verilen bilgiler, bilgiye yönelik ölçme araçları (çoktan seçmeli, kısa cevaplı ve yapılandırılmış sorulardan oluşan yazılı sınavlar) ile ölçülecektir. Değerlendirmenin %.. sini bu sınavlar oluşturur. C. BAŞARIM KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ Başarım ölçütleri; uygulamaya yönelik ölçme araçları (p roje ödevleri ve kontrol listesi) kullanılarak ölçülecektir. Değerlendirme, ölçme aracına (proje ödevi, vs) göre yapılacaktır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için kontrol listesindeki tüm değerlendirme kriterlerini başarması gerekmektedir. Değerlendirmenin %.sini bu sınav oluşturur. AÇIKLAMA :

9 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 1 İŞLEMİN ADI: İskelet sistemini ayırt etmek YETERLİK: Kas ve iskelet sisteminin anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, teknik/anatomi laboratuvarı ortamında, insan iskeleti, kafatası iskeleti, anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar, tepegöz cihazı, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, STANDART : İskelet sisteminin yapısal özelliklerini en kısa sürede doğru ayırt etmek. İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Kemik tiplerini (çeşitlerini) ayırt etmek. 2. İskeletin bölümlerini ayırt etmek. 3. Baş kemiklerini ayırt etmek 4. Gövde kemiklerini ayırt etmek 5. Üst ekstremite kemiklerini ayırt etmek 6. Alt ekstremite kemiklerini ayırt etmek 7. Eklem çeşitlerini ayırt etmek A. İSKELET SİSTEMİ 1. Kemik yapısı ve tipleri a) Kafa ve yüz kemikleri b) Gövde kemikleri c) Üst ekstremite kemik d) Alt ekstremite kemik 2. Eklemler 1.Kemik dokunun yapısını ayırt etmek. 2.Kemik tiplerini ayırt etmek. 3.Eklemleri ayırt etmek. 1.Planlı olmak. 2.Dikkatli olmak. 3.Araştırmacı olmak. SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika Öğrenme süresi: 3 saat NOT:

10 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NO: 2 İŞLEMİN ADI: Vücuttaki kas sistemini ayırt etmek YETERLİK: Kas ve iskelet sisteminin anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında insan iskeleti, kafatası iskeleti, anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar, tepegöz cihazı, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, STANDART: Vücuttaki kas sistemini en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Kas yapısını incelemek 2. Kas çeşitlerini ayırt etmek 3. Baş ve boyun kaslarının yapısıı ayırt etmek. 4. Göğüs ve sırt kaslarının yapısını ayırt etmek. 5. Karın ve pelvis kaslarının yapısını ayırt etmek. 6. Üst ekstremite kaslarının yapısını ayırt etmek 7. Alt ekstremite kaslarının yapısını ayırt etmek B. KAS SİSTEMİ 1.Kas ve çeşitleri 2.Vücuttaki önemli iskelet kasları a.baş Ve Boyun Kasları b.gövde Kasları c.göğüs Kasları d.üst Ekstremite Kasları e.alt Ekstremite Kasları 1. Kas yapısını ve çeşitlerini ayırt etmek 2. Vücuttaki iskelet kaslarını ayırt etmek. 1.Planlı olmak. 2.Dikkatli olmak. 3.Araştırmacı olmak. SÜRE: Yapılış Süresi: 10 dakika Öğrenme süresi: 3 saat NOT:

11 MODÜL BİLGİ FORMU MODÜL : DOLAŞIM SİSTEMİ, SOLUNUM SİSTEMİ VE TORAKSIN ANATOMİSİ MODÜLÜN KODU : 725 BÖLÜM PROGRAM DERS SÜRE : 30/6 : TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER : ORTAK (TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER) : ANATOMİ KREDİ : 1 ÖN KOŞUL : ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ : Anlatım, soru- cevap, tartışma, beyin fırtınası, demostrosyon, benzetim yapma, EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar MODÜLÜN AMACI : Öğrenci, Derslik, Teknik/anatomi laboratuvarı ortamında gerekli araç- gereç sağlandığında dolaşım ve solunum sisteminin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. ÖĞRENME HEDEFLERİ : Öğrenci: 1. Kanın ve sıvı-elektrolitlerin özelliklerini en kısa sürede doğru olarak ayırt edebilecektir. 2. Kalbin anatomik özelliklerini en kısa sürede doğru olarak ayırt edebilecektir. 3. Vücuttaki vasküler yapıların anatomisini en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 4. Üst solunum yolu anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 5. Alt solunum yolu anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 6. Toraks ve memenin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. İÇERİK A. KAN ve SIVI-ELEKTROLİTLER 1.Kanın yapısal elemanları 2. Sıvı-Elektrolitler B. KALP 1. Kalbin konumu ve yapısı 2. Kalbin Boşlukları 3. Kalp Kapakları 4. Kalbi besleyen damarlar 5. Kalbin tabakaları

12 C. VASKÜLER YAPILAR 1.Arterler a. Arterlerin yapısı b. İnsan vücudundaki büyük arterler 2.Venler a. Venlerin yapısı b. İnsan vücudundaki büyük venler 3.Kapiller D. ÜST SOLUNUM YOLLARI 1. Burun 2. Farenks 3. Larinks E. ALT SOLUNUM YOLLARI 1. Trakea 2. Akciğerler a. Bronşlar b. Bronşcuklar c. Alveoller F. TORAKS VE MEME 1. Toraksı oluşturan yapılar a.mediastinum b.plevra 2. Meme ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME: A. ÖLÇME Öğrencinin yeterliği kazanıp kazanmadığı, aşağıdaki bilgi ve başarım (performans) ölçütlerine göre ölçülecektir: 1. Kanın ve sıvı-elektrolitlerin özelliklerini ayırt eder. 2. Kalbin anatomik özelliklerini ayırt eder. 3. Vücuttaki vasküler yapıların anatomisini ayırt eder. 4. Üst solunum yolu anatomik yapılarını ayırt eder. 5. Alt solunum yolu anatomik yapılarını ayırt eder. 6. Toraks ve memenin anatomik yapısını ayırt eder.. B. BİLGİ KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ İçerikte verilen bilgiler, bilgiye yönelik ölçme araçları (çoktan seçmeli, kısa cevaplı ve yapılandırılmış sorulardan oluşan yazılı sınavlar) ile ölçülecektir. Değerlendirmenin %.. sini bu sınavlar oluşturur. C. BAŞARIM KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ

13 Başarım ölçütleri; uygulamaya yönelik ölçme araçları (proje ödevleri ve kontrol listesi) kullanılarak ölçülecektir. Değerlendirme, ölçme aracına (proje ödevi, vs) göre yapılacaktır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için kontrol listesindeki tüm değerlendirme kriterlerini başarması gerekmektedir. Değerlendirmenin %.sini bu sınav oluşturur. AÇIKLAMA :

14 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 1 İŞLEMİN ADI: Kanın ve sıvı-elektrolitleri özelliklerini ayırt etmek. YETERLİK: Dolaşım sisteminin, solunum sisteminin ve toraksın anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, kalp maketi, model, anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar, tepegöz cihazı, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar STANDART: Kanın ve sıvı-elektrolitlerin özelliklerini en kısa sürede doğru olarak ayırt etmek. İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Kanın yapısal elemanlarını ayırt etmek 2. Sıvı-elektrolitleri ayırt etmek A.KAN ve SIVI- ELEKTROLİTLER 1.Kanın yapısal elemanları 2. Sıvı-Elektrolitler 1.Kanı ayırt etmek 2. Sıvı-Elektrolitleri ayırt etmek 1. Dikkatli olmak 2. Seçici olmak 3. Gözlemci olmak 4. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT:

15 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 2 İŞLEMİN ADI: Kalbin anatomik özelliklerini ayırt etmek. YETERLİK: Dolaşım sisteminin, solunum sisteminin ve toraksın anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, kalp maketi, model, anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar, tepegöz cihazı, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar STANDART: Kalbin anatomik özelliklerini en kısa sürede doğru olarak ayırt etmek. İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Kalbin yerini maket üzerinde göstermek 2. Kalbin boşluklarını ayırt etmek 3. Kalp kapaklarını maket ya da afiş üzerinde yerini göstermek 4. Koroner arterlerin maket ya da afiş üzerinde yerini göstermek 5. Kalbin tabakalarını maket üzerinde göstermek B. KALP 1. Kalbin konumu ve yapısı 2. Kalbin Boşlukları 3. Kalp Kapakları 4. Kalbi besleyen damarlar 5. Kalbin tabakaları 3. Kalbin yapısını ayırt etmek 5. Dikkatli olmak 6. Seçici olmak 7. Gözlemci olmak 8. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT:

16 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 3 İŞLEMİN ADI: Vasküler yapıları ayırt etmek YETERLİK: Dolaşım sisteminin, solunum sisteminin ve toraksın anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, model, maket, anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar, çeşitli görseller, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz STANDART: Vücuttaki vasküler yapıların anatomisini en kısa sürede doğru ayırt etmek. İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Arterlerin yapısını ayırt etmek 2. İnsan vücudundaki büyük arterlerin yerlerini maket üzerinde göstermek 3. Venlerin yapısını ayırt etmek 4. İnsan vücudundaki büyük venlerin yerlerini maket üzerinde göstermek 5. Kapillerin yapısını ayırt etmek C. VASKÜLER YAPILAR 1.Arterler a. Arterlerin yapısı b. İnsan vücudundaki büyük arterler 2.Venler a. Venlerin yapısı b. İnsan vücudundaki büyük venler 3.Kapiller 1. Vasküler yapıları ayırt etmek 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT:

17 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: Alan Ortak İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 1 İŞLEMİN ADI: Üst solunum yolu anatomik yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Dolaşım sisteminin, solunum sisteminin ve toraksın anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Üst solunum yolu anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Solunum sisteminin yapısını ayırt etmek D. ÜST SOLUNUM YOLLARI 1. Solunum sisteminin yapısını incelemek 1. 2.Üst solunum yolları organlarını maket üzerinde göstermek. 3.Burnun yapısını ayırt etmek 4. Farenks yapısını ayırt etmek. 5.Larinks in yapısını ayırt etmek 1.Burun 2.Farenks 3.Larinks 2. Üst solunum yollarına ait yapıları ayırt etmek Yapılış Süresi:20 dakika Öğrenme Süresi: 1 saat

18 MESLEĞİN ADI: Alan Ortak İŞLEM ANALİZ FORMU İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NO: 2 İŞLEMİN ADI: Alt solunum yolu anatomik yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Dolaşım sisteminin, solunum sisteminin ve toraksın anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Alt solunum yolu anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Trakeanın yapısını ayırt etmek 2. Akciğerlerin yapısını ayırt etmek 3. Bronşlar ve bronşcukların yapılarını karşılaştırmak 4. Alveollerin yapısını ayırt etmek E. ALT SOLUNUM YOLLARI 1.Trakea 2.Akciğerler d. Bronşlar e. Bronşcuklar f. Alveoller 1. Alt solunum yolu yapılarını ayırt etmek 1. Dikkatli kullanmak 2. Sorumluluk sahibi olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT

19 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: Alan Ortak İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 3 İŞLEMİN ADI: Toraks ve memenin anatomik yapısını ayırt etmek YETERLİK: Dolaşım sisteminin, solunum sisteminin ve toraksın anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Toraks ve memenin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Toraksın yapısını ayırt etmek 2. Plevranin vücuttaki yerini ayırt etmek 3. Memenin yapısını ayırt etmek F. TORAKS VE MEME 1. Toraksı oluşturan yapılar a. Mediastinum b. Plevra 2. Meme 1. Toraksı oluşturan yapıları ayırt etmek 2. Memenin yapısını ayırt etmek 1. Dikkatli kullanmak 2. Sorumluluk sahibi olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT

20 MODÜL BİLGİ FORMU MODÜL : SİNİR SİSTEMİ, ENDOKRİN SİSTEM VE DUYU ORGANLARI MODÜLÜN KODU : 725 BÖLÜM PROGRAM DERS SÜRE : 30/6 : TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER : ORTAK (TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER) : ANATOMİ KREDİ : 1 ÖN KOŞUL : ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ : Anlatım, soru- cevap, tartışma, beyin fırtınası, demostrosyon, benzetim yapma, EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar MODÜLÜN AMACI : Öğrenci, Derslik, Teknik/anatomi laboratuvarı ortamında gerekli araç- gereç sağlandığında Sinir Sisteminin, Endokrin Sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. ÖĞRENME HEDEFLERİ : Öğrenci: 1. Merkezi Sinir sisteminin anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt ayırt edebilecektir 2. Periferik Sinir sisteminin anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt ayırt edebilecektir 3. Endokrin sistem içerisinde hipofiz bezini doğru olarak ayırt edebilecektir. 4. Diğer endokrin sistem anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 5. Gözün anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 6. Kulağın anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 7. Burnun anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 8. Dilin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 9. Derinin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. İÇERİK A. MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ 1. Tüm Beyin ve Bölümleri 2. Omurilik (Medulla Spinalis) a. Beyin Omurilik Sıvısı b. Beyin Omurilik Zarları

21 B. PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ 1. Somatik sinir sistemi 2. Otonom sinir sistemi a. Sempatik Sinir Sistemi b. Parasempatik Sinir Sistemi C. ENDOKRİN SİSTEM 1.Endokrin sistemi oluşturan yapılar a-endokrin Bezler b-ekzokrin bezler 2. Hipofiz Bezi D. DİĞER ENDOKRİN SİSTEM YAPILARI 1.Epifiz Bezi 2. Tiroid Bezi 3..Paratiroid Bezler 4..Adrenal Bezler 5. Pankreas Bezi 6. Gonadlar 7.Timus Bezi E- GÖRME ORGANI 1. Göz Küresi a. -Dış Tabaka b. -Orta Tabaka c. -İç Tabaka 2. Orbitdaki anatomik Yapılarr a. Kaş b. Göz Kapakları c. Göz Kasları d. Konjunktiva e. Gözyaşı Bezleri F- KULAK 1. Dış Kulak a. -Kulak Kepçesi b. -Dış Kulak Yolu 2. Orta Kulak a. Timpan Boşluğu b. Tuba Auditiva c. Paries Mastoideus 3. İç Kulak G..BURUN

22 1.Burun boşluğu 2.Konkalar 3.Sinüsler H.DİL 1-Dil kasları 2-Dildeki tat alanlar I.DERİ 1) Derinin Yapısı a)epidermis b)dermis c)hipodermis 2) Ter Bezleri 3) Yağ Bezleri 4) Deri ekleri a- Kıllar b-tırnaklar ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME: A. ÖLÇME Öğrencinin yeterliği kazanıp kazanmadığı, aşağıdaki bilgi ve başarım (performans) ölçütlerine göre ölçülecektir: 1. Merkezi Sinir sisteminin anatomik yapılarını ayırt eder. 2. Periferik Sinir sisteminin anatomik yapılarını ayırt eder. 3. Endokrin sistem içerisinde hipofiz bezini ayırt eder. 4. Diğer endokrin sistem anatomik yapılarını ayırt eder. 5. Gözün anatomik yapısını ayırt eder. 6. Kulağın anatomik yapısını ayırt eder. 7. Burnun anatomik yapısını ayırt eder. 8. Dilin anatomik yapısını ayırt eder. 9. Derinin anatomik yapısını ayırt eder. B. BİLGİ KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ İçerikte verilen bilgiler, bilgiye yönelik ölçme araçları (çoktan seçmeli, kısa cevaplı ve yapılandırılmış sorulardan oluşan yazılı sınavlar) ile ölçülecektir. Değerlendirmenin %.. sini bu sınavlar oluşturur. C. BAŞARIM KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ

23 Başarım ölçütleri; uygulamaya yönelik ölçme araçları (proje ödevleri ve kontrol listesi) kullanılarak ölçülecektir. Değerlendirme, ölçme aracına (proje ödevi, vs) göre yapılacaktır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için kontrol listesindeki tüm değerlendirme kriterlerini başarması gerekmektedir. Değerlendirmenin %.sini bu sınav oluşturur. AÇIKLAMA :

24 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 1 İŞLEMİN ADI: Merkezi Sinir sisteminin anatomik yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz STANDART: Merkezi Sinir sisteminin anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Sinir sisteminin yapı ve bölümlerini ayırt etmek 2. Merkezi sinir sistemini oluşturan beyin ve omuriliği ayırt etmek 3. Beyin maketi üzerinde tüm beyni oluşturan yapıları göstermek. 4. İskelet üzerinde omurga kanalını ve omuru ayırt etmek. 5. BOS ve beyin omurilik zarlarını ayırt etmek A. MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ 3. Tüm Beyin ve Bölümleri 4. Omurilik (Medulla Spinalis) c. Beyin Omurilik Sıvısı d. Beyin Omurilik Zarları 1. Merkezi sinir sistemini oluşturan yapıları ayırt etmek. 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT:

25 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 2 İŞLEMİN ADI: Periferik sinir sistemininin anatomik yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Periferik Sinir sisteminin anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Periferik sinir sistemini sınıflandırmak. 2. Somatik sinir sistemini ayırt etmek 3. Otonom sinir sistemini ayırt etmek B. PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ 1. Somatik sinir sistemi 2. Otonom sinir sistemi c. Sempatik Sinir Sistemi d. Parasempatik Sinir Sistemi 1.Periferik sinir sistemini sınıflandırmak. 2. Somatik ve otonom sistemini ayırt etmek. 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT:

26 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 1 İŞLEMİN ADI: Hipofiz bezini ayırt etmek. YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Endokrin sistem içerisinde hipofiz bezini doğru olarak ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM C. ENDOKRİN SİSTEM 1.Endokrin sistem oluşturan 1. Dikkatli olmak 1.Endokrin sistemi oluşturan yapıları ayırt etmek 2. Gözlemci olmak yapılar 3. Araştırıcı olmak 1.Endokrin sistemini oluşturan yapıları ayırt etmek. 2.Endokrin bezlerin ayrımını yapmak 3.Hipofiz bezinin yerleşim yerini göstermek a-endokrin Bezler b-ekzokrin bezler 2. Hipofiz Bezi 2. Hipofiz Bezini ayırt etmek SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT:

27 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 2 İŞLEMİN ADI: Diğer endokrin sistem yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Diğer endokrin sistem anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1.Epifiz bezinin ayrımını yapmak D. DİĞER ENDOKRİN 1. Diğer endokrin sistem 1. Dikkatli olmak 2.Tiroid bezinin ayrımını yapmak. SİSTEM YAPILARI yapılarını ayırt etmek 2. Gözlemci olmak 3.Paratiroid bezinin ayrımını yapmak 4.Adrenal bezin ayrımını yapmak. 5.Pankreas bezinin ayrımını yapmak 6..Erkek gonadal yapısını ayırt etmek 7. Kadın gonadal yapısını ayırt etmek 8.Timus bezinin ayrımını yapmak 1.Epifiz Bezi 2.Tiroid Bezi 3.Paratiroid Bezler 4.Adrenal Bezler 5.Pankreas Bezi 6. Gonadlar 7.Timus Bezi 3. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 30 dakika NOT:

28 MESLEĞİN ADI: ALANI ORTAK İŞLEM NU: 1 İŞLEM ANALİZ FORMU İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEMİN ADI: Gözün anatomik yapısını ayırt etmek YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Gözün anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Göz küresindeki anatomik yapıları ayırt etmek 2. Orbitadaki anatomik yapıları ayırt etmek E- GÖRME ORGANI 1. Göz Küresi a. -Dış Tabaka b. -Orta Tabaka c. -İç Tabaka 2. Orbitdaki anatomik Yapılar a. Kaş b. Göz Kapakları c. Göz Kasları d. Konjunktiva e. Gözyaşı Bezleri 1. Görme organın yapılarını ayırt etmek maket,anatomi 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırmacı olmak 4. Zamanı iyi kullanmak SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika Öğrenme süresi: 30 dakika NOT

29 MESLEĞİN ADI: ALANI ORTAK İŞLEM NU: 2 İŞLEM ANALİZ FORMU İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEMİN ADI: Kulağın anatomik yapısını ayırt etmek YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Kulağın anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Dış kulak yapısını ayırt etmek. 2. Orta kulağı yapısını ayırt etmek 3. İç kulağı yapısını ayırt etmek. F- KULAK 1. Dış Kulak a. Kulak Kepçesi b. Dış Kulak Yolu 2. Orta Kulak a. Timpan Boşluğu b. Tuba Auditiva c. Paries Mastoideus 3. İç Kulak 1. Kulağın anatomik yapısını ayırt etmek maket,anatomi 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırmacı olmak 4. Zamanı iyi kullanmak SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika NOT Öğrenme süresi: 30 dakika

30 MESLEĞİN ADI: ALANI ORTAK İŞLEM NU: 3 İŞLEM ANALİZ FORMU İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEMİN ADI: Burnun anatomik yapısını ayırt etmek YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, model, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, STANDART: Burnun anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Burnun boşluğunu ve yapıları ayırt etmek 2. Burundaki sinüsleri ayırt etmek G..BURUN 1.Burun boşluğu 2.Konkalar 3.Sinüsler 1. Burnun anatomik yapısını ayırt etmek 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırmacı olmak 4. Zamanı iyi kullanmak SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika Öğrenme süresi: 30 dakika NOT

31 MESLEĞİN ADI: ALANI ORTAK İŞLEM NU: 4 İŞLEM ANALİZ FORMU İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEMİN ADI: Dilin anatomik yapısını ayırt etmek YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Dilin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1.Dil kaslarını ayırt etmek. 2.Dildeki farklı tat alanlarını ayırt etmek H.DİL 1-Dil kasları 2-Dildeki tat alanlar 1. Dilin anatomik yapısını ayırt etmek. maket,anatomi 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırmacı olmak 4. Zamanı iyi kullanmak SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika NOT Öğrenme süresi: 30 dakika

32 MESLEĞİN ADI: SAĞLIK ALANI ORTAK İŞLEM NU: 5 İŞLEM ANALİZ FORMU İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEMİN ADI: Derinin anatomik yapısını ayırt etmek YETERLİK: Sinir Sisteminin, endokrin sistemin ve duyu organlarının anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Derinin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Derinin tabakalarını ayırt etmek 2. Ter bezlerinin yapısını ayırt etmek incelemek. 3. Yağ bezlerini yapısını ayırt etmek 4. Deri eklerini ayırt etmek I.DERİ 1.Derinin Yapısı a)epidermis b)dermis c)hipodermis 2.Ter Bezleri 3.Yağ Bezleri 4.Deri ekleri a- Kıllar b-tırnaklar 1. Derinin anatomik yapısını ayırt etmek. 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırmacı olmak maket,anatomi SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika NOT Öğrenme süresi: 30 dakika

33 MODÜL MODÜLÜN KODU : 725 BÖLÜM PROGRAM DERS SÜRE : 30/6 MODÜL BİLGİ FORMU : SİNDİRİM SİSTEMİ VE ÜROGENİTAL SİSTEM : TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER : ORTAK (TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER) : ANATOMİ KREDİ : 1 ÖN KOŞUL : ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ : Anlatım, soru- cevap, tartışma, beyin fırtınası, demostrosyon, EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI : Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar MODÜLÜN AMACI : Öğrenci, Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında gerekli araç- gereç sağlandığında sindirim sisteminin ve ürogenital sistemin anatomik yapısını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. ÖĞRENME HEDEFLERİ : Öğrenci: 1. Sindirim yolu organlarının anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 2. Sindirime yardımcı organ ve bezlerin yapılarını en kısa sürede doğru ayırt edebilecektir. 3. Üriner sistem yapılarını en kısa sürede doğru şekilde ayırt edebilecektir. 4. Kadın üreme sisteminin yapılarını en kısa sürede ve doğru ayırt edebilecektir. 5. Erkek üreme sisteminin yapılarını en kısa sürede ve doğru ayırt edebilecektir. İÇERİK A. SİNDİRİM SİSTEMİ 1. Ağız a. Dudaklar ve Yanakla b. Dil c. Damak d. Dişler 2.Yemek Borusu 3.Mide 4.İnce Bağırsak 5.Kalın Barsaklar

34 6.Rektum ve anüs B.SİNDİRİME YARDIMCI ORGAN VE BEZLER 1. Tükrük Bezleri 2. Karaciğer 3. Safra Kesesi 4. Pankreas 5. Dalak 6. Karın Boşluğu C. ÜRİNER SİSTEM 1. Böbrekler 2. Üreterler 3. Mesane 4. Üretra D. KADIN ÜREME ORGANLARI 1. Dış üreme organları a. Labia Majör b. Labia Minör c. Clitoris d. Bartholin Bezi e. Vestibulum Vagina 2. İç üreme organları a. Ovaryum b. Tuba Uterina c. Uterus d. Vagina E.ERKEK ÜREME ORGANLARI 1. Dış üreme organları a. Penis b. Scrotum 2. İç üreme organları a. Testisler b. Epidiymisi c. Ductus Deferens d. Vasicla Seminalis e. Prostat

35 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME: A. ÖLÇME Öğrencinin yeterliği kazanıp kazanmadığı, aşağıdaki bilgi ve başarım (performans) ölçütlerine göre ölçülecektir: 1. Sindirim yolu organlarının anatomik yapılarını ayırt eder. 2. Sindirime yardımcı organ ve bezlerin yapılarını ayırt eder.. 3. Üriner sistem yapılarını ayırt eder. 4. Kadın üreme sisteminin yapılarını ayırt eder. 5. Erkek üreme sisteminin yapılarını ayırt eder. B. BİLGİ KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ İçerikte verilen bilgiler, bilgiye yönelik ölçme araçları (çoktan seçmeli, kısa cevaplı ve yapılandırılmış sorulardan oluşan yazılı sınavlar) ile ölçülecektir. Değerlendirmenin %.. sini bu sınavlar oluşturur. C. BAŞARIM KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ Başarım ölçütleri; uygulamaya yönelik ölçme araçları (proje ödevleri ve kontrol listesi) kullanılarak ölçülecektir. Değerlendirme, ölçme aracına (proje ödevi, vs) göre yapılacaktır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için kontrol listesindeki tüm değerlendirme kriterlerini başarması gerekmektedir. Değerlendirmenin %.sini bu sınav oluşturur. AÇIKLAMA :

36 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 1 İŞLEMİN ADI: Sindirim yolu organlarının anatomik yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Sindirim sisteminin ve ürogenital sistemin anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Sindirim yolu organlarının anatomik yapılarını en kısa sürede doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Ağız ve dilin yapısını maket üzerinde ayırt etmek. 2. Diş tiplerini ayırt etmek. 3. Midenin bölümlerini maket üzerinde göstermek 4. İnce barsağın bölümlerini maket üzerinde göstermek 5. Kalın barsağın bölümlerini maket üzerinde göstermek A. SİNDİRİM SİSTEMİ 1.Ağız a.dudaklar ve Yanakla b.dil c.damak d.dişler 2.Yemek Borusu 3.Mide 4.İnce Bağırsak 5.Kalın Barsaklar 6.Rektum ve anüs 1. Sindirim Sistemi yapılarını ayırt etmek 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 1 saat NOT:

37 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 2 İŞLEMİN ADI: Sindirime yardımcı organ ve bezlerin yapılarını ayırt etmek. YETERLİK: Sindirim sisteminin ve ürogenital sistemin anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Sindirime yardımcı organ ve bezlerin yapılarını en kısa sürede doğru ayırt etmek. İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Tükrük bezlerinin fonksiyonlarını ayırt etmek. 2. Karaciğerin yapısını ayırt etmek. 3. Safra kesesinin yapısını ayırt etmek 4. Pankreasın yerini ve yapısını ayırt etmek 5. Dalağın yapısını ayırt etmek 6. Karın boşluğundaki diğer yapıları ayırt etmek. B.SİNDİRİME YARDIMCI ORGAN VE BEZLER 1.Tükrük Bezleri 2. Karaciğer 3.Safra Kesesi 4. Pankreas 5. Dalak 6.Karın Boşluğu 1. SİNDİRİME YARDIMCI ORGAN VE BEZLERİN YAPILARINI AYIRT ETMEK. 1. Dikkatli olmak 2. Gözlemci olmak 3. Araştırıcı olmak SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika Öğrenme süresi: 2 saat NOT:

38 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 1 İŞLEMİN ADI: Üriner sistem yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Sindirim sisteminin ve ürogenital sistemin anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç-gereç, Ekipman ve Koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Üriner sistem yapılarını en kısa sürede doğru şekilde ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Böbrek yapısını ayırt etmek C. ÜRİNER SİSTEM 1. Üriner sistem yapılarını 1. Dikkatli olmak 2. Üreterlerin yapısını ayırt 1. Böbrekler ayırt etmek 2. Gözlemci olmak etmek 2. Üreterler 3. Araştırmacı olmak 3. Mesane yapısını ayırt etmek 3. Mesane 4. Zamanı iyi kullanmak 4. Üretranın yapısını ayırt etmek 4. Üretra SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika NOT: Öğrenme süresi: 2 saat

39 MESLEĞİN ADI: İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 2 İŞLEMİN ADI: Kadın üreme sisteminin yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Sindirim sisteminin ve ürogenital sistemin anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç-gereç, Ekipman ve Koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Kadın üreme sisteminin yapılarını en kısa sürede ve doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Kadın dış üreme D. KADIN ÜREME ORGANLARI 1. Kadın üreme 5. Dikkatli olmak organlarını ayırt etmek 1. Dış üreme organları sistemini ayırt etmek 6. Gözlemci olmak 2. Kadın iç üreme a. Labia Majör 7. Araştırmacı olmak organlarını ayırt etmek b. Labia Minör 8. Zamanı iyi kullanmak c. Clitoris d. Bartholin Bezi e. Vestibulum Vagina 2. İç üreme organları a. Ovaryum b. Tuba Uterina c. Uterus d. Vagina SÜRE: Yapılış Süresi: 30 dakika NOT: Öğrenme süresi: 30 dakika

40 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI: ALAN ORTAK İŞ: ANATOMİK YAPILARI AYIRT ETMEK İŞLEM NU: 3 İŞLEMİN ADI: Erkek üreme sisteminin yapılarını ayırt etmek YETERLİK: Sindirim sisteminin ve ürogenital sistemin anatomik yapısını ayırt etmek ORTAM (Araç-gereç, Ekipman ve Koşullar): Derslik, Teknik/anatomi laboratuvar ortamında, beyin maketi, iskelet, model, maket,anatomi atlası, eğitim plakaları, şemalar,çeşitli görseller,, bilgisayar, VCD, CD, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, flexfull STANDART: Erkek üreme sisteminin yapılarını en kısa sürede ve doğru ayırt etmek İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Erkek dış üreme E.ERKEK ÜREME ORGANLARI 1.Erkek üreme organlarını 9. Dikkatli olmak organlarını ayırt etmek 1. Dış üreme organları ayırt etmek 10. Gözlemci olmak 2. Erkek iç üreme a. Penis 11. Araştırmacı olmak organlarını ayırt etmek b. Scrotum 12. Zamanı iyi kullanmak 2. İç üreme organları a. Testisler b. Epidiymisi c. Ductus Deferens d. Vasicla Seminalis e. Prostat SÜRE: Yapılış Süresi: 20 dakika Öğrenme süresi: 30 dakika NOT:

41 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI) EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI VE DONANIM BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ ORTAK ORTAK Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri Eğitimi) X Toplam Ders Kredisi AKTS Kredisi (1kredi=25-30 saat) (1modül=1 kredi) Bu derste bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek ile ilgili yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. 1. İnternet ortamında iletişim kurmak 2. İnternet ortamında iş başvurusu yapmak 3. Sayısal verileri düzenlemek 4. Hazır şablon ile tanıtım materyali hazırlamak Hafta İçerik/Konular 1 İnternet Ve İnternet Tarayıcısı 2 Elektronik Posta Yönetimi 3 Haber Grupları / Forumlar 4 Web Tabanlı Öğrenme 5 Kişisel Web Sitesi Hazırlama 6 Elektronik Ticaret 7 Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş 8 İnternet Ve Kariyer 9 İş Görüşmesine Hazırlık 10 İşlem Tablosu 11 Formüller Ve Fonksiyonlar 12 Grafikler 13 Sunu Hazırlama 14 Tanıtıcı Materyal Hazırlama Ortam Donanım İş Yeri 4 1

42 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Not/açıklama/öneri: Yöntem Ara Sınavlar Ödevler Projeler Dönem Ödevi Laboratuvar Diğer Dönem Sonu Sınavı Uygulanan yöntem Yüzde (%) KAYNAKLAR İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞLAR Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar Çevrede bulunan kamu kurumları veya özel işletmeler 2

43 MODÜL MODÜLÜN KODU : BÖLÜM PROGRAM DERS SÜRE : 30/14 KREDİ ÖN KOŞUL : ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ MODÜL BİLGİ FORMU : İNTERNET ORTAMINDA İLETİŞİM : TÜM BÖLÜMLER : TÜM PROGRAMLAR : BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ : 1 (1 modül (30 saat) = 1 AKTS kredisidir.) : Öğretim yöntem ve teknikleri olarak anlatım, göstererek yaptırma, problem çözme, soru-cevap, grup çalışması, uygulamalı çalışma, araştırma ve bireysel öğretim yöntem ve teknikleri uygulanabilir. EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI MODÜLÜN AMACI ÖĞRENME HEDEFLERİ : İnternete bağlanmak için gerekli bilgisayar ve İnternet bağlantısı : Bu modülü başarı ile tamamlayan öğrenci; Hipermetin Aktarma İletişim Kuralı (http), e-posta gönderme protokolü (SMTP) kuralları, Haber Grupları / Forumların özel kuralları ve dosya aktarım iletişim kuralı (FTP) standartlarına uygun olarak İnternet ortamında iletişim kurabilecektir. : Bu modül ile öğrenci; 1. İnternet tarayıcılarını kullanabilecektir. 2. Elektronik posta aracılığıyla iletişim kurabilecektir. 3. Haber grupları/ forumlar aracılığıyla iletişim kurabilecektir. 4. Web tabanlı eğitim alabilecektir. 5. Kişisel Web sitesi hazırlayabilecek / hazırlatabilecektir. 6. Elektronik ticaret yapabilecektir. İÇERİK : 1. İNTERNET VE İNTERNET TARAYICISI a. İnternet ve tarihçesi b. İnternette kullanılan kavramlar i. İnternet ve alan adları ii. İnternette kullanılan terimler c. İnternet tarayıcıları i. Tarayıcı ayarları ii. Sık kullanılanlar d. Arama motorlarını kullanma 3

44 2. ELEKTRONİK POSTA YÖNETİMİ a. Web sitesi üzerinden elektronik posta i. Adres alma ii. Gelen Elektronik postaları okuma iii. Elektronik posta gönderme iv. Elektronik postaları gruplandırmak b. Elektronik posta yönetim programı i. Elektronik posta hesabı tanımlama ii. Elektronik postaları alma ve gönderme iii. Elektronik postaları klasörleme iv. Adres defteri oluşturma 3. HABER GRUPLARI / FORUMLAR a. Tanımları b. Üyelik sistemi c. Mesaj zinciri d. Mesaj gruplarında arama e. Mesaj okuma/gönderme 4. WEB TABANLI ÖĞRENME a. Tanımı b. Avantajları / Dezavantajları c. Örnek uygulamalar d. Türkiye de Web tabanlı öğrenme olanakları 5. KİŞİSEL WEB SİTESİ HAZIRLAMA a. Temel Bilgiler i. Site haritası ii. Ana sayfa düzeni iii. URL'leri tanıma ve kullanma iv. Köprüler ekleme v. Köprüleri güncelleştirme vi. Bozuk köprüleri bulma ve düzeltme b. Görsel tasarım i. Metin işlemleri ii. Grafik nesneleri iii. Tablolar iv. Çoklu ortam nesneleri c. Site yayınlama 6. ELEKTRONİK TİCARET a. E-ticaret i. E-ticaret mantığı ii. İnternetten ürün alma iii. Reklam verme b. İnternet üzerinden kazanç sağlama yöntemleri (Bux siteleri) i. PTC ( Paid to Click Tıkla Kazan ) ii. PTS ( Paid to Signup Üye ol Kazan ) iii. PTR ( Paid to Read Oku ve kazan ) iv. PTSu ( Paid yo Surf Sörf yap para kazan ) v. PTP ( Paid to Promote Tanıt ve kazan ) c. Kendi Web sitesine reklam ekleme 4

45 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME: A. ÖLÇME Öğrencinin ilgili yeterliği kazanıp kazanmadığı, aşağıdaki bilgi ve başarım (performans) ölçütlerine göre ölçülecektir: 1. Gerekli kurallara uyarak web tarayıcısını açarak tarayıcının giriş sayfasını ayarlar. 2. Sık kullanılan sayfaları tarayıcıya doğru olarak ekler. 3. Amacına uygun olarak arama motoruna bağlanarak konu taraması yapar ve bunları uygun şekilde kaydeder. 4. Kurallarına uygun olarak elektronik posta adresi alır ve posta göndermeokumayı gerçekleştirir. 5. Elektronik postaları gruplandırarak adres defteri oluşturur. 6. Amacına uygun olarak haber grubu arayarak üye olur. 7. Üye olduğu haber grubundan mesaj okur ve iletişim kurallarına uygun mesaj gönderir. 8. İhtiyaç duyduğu bir konuda kurallarına uygun olarak Web tabanlı eğitim sitesi bulur ve kayıt olur. 9. Üye olduğu Web sitesinden kurallarına uygun olarak ders takibi yapar. 10. İlgili tasarım ilkelerine uygun olarak kendi Web sitesini oluşturur. 11. İnternet üzerinden yasal ve ticari ilkelere uyarak ürün araştırması yaparak reklam alır ve verir. 12. Kendi Web sitesinde yasal ve ticari ilkelere uyarak ticaret yapmak. B. BİLGİ KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ İçerikte verilen bilgiler, bilgiye yönelik çeşitli ölçme araçları (portfolyo, rapor hazırlama, yazılı sınavlar, çoktan seçmeli testler, eşleştirme testleri, kısa cevaplı testler ve sözlü sınavlar) ile ölçülebilir. Bu modül için değerlendirmenin %20 ni bu sınavlar oluşturur. C. BAŞARIM KANITLARI VE DEĞERLENDİRMESİ Başarım ölçütleri; uygulamaya yönelik ölçme araçları (proje ödevleri, rapor hazırlama, derecelendirme ölçeği, kontrol listesi) kullanılarak ölçülebilir. Değerlendirme, ölçme aracına (proje ödevi, vs) göre yapılacaktır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için kontrol listesindeki tüm değerlendirme kriterlerini başarması gerekmektedir. Değerlendirmenin %80 ni.sini bu sınav oluşturur. AÇIKLAMALAR : 5

46 MESLEĞİN ADI İŞLEM ANALİZ FORMU İŞ Bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek İŞLEM NU. 1 İŞLEMİN ADI Web tarayıcılarını kullanmak YETERLİK İnternet ortamında iletişim kurmak ORTAM (Araç Gereç, Ekipman ve Koşullar) İŞLEMİN STANDARDI Bilgisayar, İnternet bağlantısı Hipermetin aktarma iletişim kuralı (http) İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Web tarayıcısını açmak 2. Tarayıcının giriş sayfasını ayarlamak 3. Sık kullanılan sayfaları tarayıcıya eklemek 4. Arama motoruna bağlanmak 5. İstenilen konuya ait arama motoruyla arama yapmak 6. Bulunan verileri bilgisayara kaydetmek 1. İnternet ve İnternet Tarayıcısı a. İnternet ve tarihçesi b. İnternette kullanılan kavramlar v. İnternet ve alan adları vi. İnternette kullanılan terimler c. İnternet tarayıcıları iii. Tarayıcı ayarları iv. Sık kullanılanlar d. Arama motorlarını kullanma 1. Tarayıcı ayarlarını yapma 2. İnternette istediği konuyu arama 3. İnternetten kendi bilgisayarına veri kaydetme 4. Arama yapmak için uygun kelimeleri seçme 1. Alan adının uzantısına dikkat etmek 2. Aramada kullanılan web sitesinin güvenilirliğine dikkat etmek SÜRE: Meslek Elemanının İşlemi Yaptığı Süre: 0,5 saat İşlemin Öğrenme Süresi: 2 / 1 saat NOT: 6

47 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI İŞLEM NU. 2 İŞLEMİN ADI İŞ Bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek Elektronik posta aracılığıyla iletişim kurmak YETERLİK İnternet ortamında iletişim kurmak ORTAM (Araç Gereç, Ekipman ve Koşullar) İŞLEMİN STANDARDI Bilgisayar, İnternet bağlantısı E-posta gönderme protokolü (SMTP) kuralları İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. Elektronik posta adresi almak 2. Gelen Elektronik postaları okumak 3. Elektronik posta göndermek 4. Elektronik postaları gruplandırmak 5. Adres defteri oluşturmak 2. Elektronik Posta Yönetimi a. Web sitesi üzerinden elektronik posta i. Adres alma ii. Gelen elektronik postaları okuma iii. Elektronik posta gönderme iv. Elektronik postaları gruplandırmak b. Elektronik posta yönetim programı i. Elektronik posta hesabı tanımlama ii. Elektronik postaları alma ve gönderme iii. Elektronik postaları klasörleme iv. Adres defteri oluşturma 1. Elektronik posta hesabı açma 2. Elektronik postaları yönetme 1. Elektronik postalarını düzenli kontrol etmek 2. Yazım kurallarına dikkat etmek SÜRE: Meslek Elemanının İşlemi Yaptığı Süre: 1 saat İşlemin Öğrenme Süresi: 4 / 2 saat NOT: 7

48 İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI İŞLEM NU. 3 İŞLEMİN ADI İŞ Bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirmek Haber grupları/ forumlar aracılığıyla iletişim kurmak YETERLİK İnternet ortamında iletişim kurmak ORTAM (Araç Gereç, Ekipman ve Koşullar) İŞLEMİN STANDARDI Bilgisayar, İnternet bağlantısı Haber grupları / Forumların özel kuralları İŞLEM BASAMAKLARI BİLGİ BECERİ TUTUM 1. İstenilen konuyla ilgili haber grubunu / forumu aramak 2. Haber grubuna / foruma üye olmak 3. Haber grubundan / forumdan mesaj okumak 4. Haber grubuna / foruma mesaj göndermek 3. Haber Grupları / Forumlar a. Tanımları b. Üyelik sistemi c. Mesaj zinciri d. Mesaj gruplarında arama e. Mesaj okuma/gönderme 1. İstenilen konuda haber gruplarını ve forumlardan bilgi toplama 1. Haber gruplarını / forumları düzenli kontrol etmek SÜRE: Meslek Elemanının İşlemi Yaptığı Süre: 0,5 saat İşlemin Öğrenme Süresi: 2 / 1 saat NOT: 8

DERS BİLGİ FORMU BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ. ELEKTRİK VE ENERJİ I Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders. Haftalık Ders Saati

DERS BİLGİ FORMU BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ. ELEKTRİK VE ENERJİ I Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders. Haftalık Ders Saati DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE LER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI SÜRE VE ) DERS BİLGİ FORMU ANATOMİ TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER (TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER) I DÖNEM Zorunlu Meslek i Seçmeli lık Saati Okul Eğitimi Bireysel Öğrenme (Proje, Ödev, Araştırma,

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders X AKTS Kredisi KREDİ. Ders Kredisi. (1kredi=25-30 saat) (1modül=1 kredi) 3 4 DERSİN AMACI

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders X AKTS Kredisi KREDİ. Ders Kredisi. (1kredi=25-30 saat) (1modül=1 kredi) 3 4 DERSİN AMACI DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI EV CİHAZLARI BÖLÜM ELEKTRONİK VE OTOMASYON PROGRAM ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ DÖNEMİ 2 DERSİN DİLİ Türkçe DERS KATEGORİSİ Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders X AKTS Kredisi KREDİ

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERS BİLGİ FORMU MESLEKİ YABANCI DİL I TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLERİ

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMI VE DONANIM ÖLÇME

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık. Okul Eğitimi Süresi. Ders. Saati

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık. Okul Eğitimi Süresi. Ders. Saati DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

ELEKTRİK VE ENERJİ. Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi

ELEKTRİK VE ENERJİ. Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi DERSİN ADI EV CİHAZLARI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ELEKTRİK VE ENERJİ ELEKTRİK IV.YARIYIL Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders x ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI Haftalık Ders

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

Dersi verecek öğretim üyesi okul yönetimi tarafından dönem başında belirlenecektir.

Dersi verecek öğretim üyesi okul yönetimi tarafından dönem başında belirlenecektir. ANATOMY INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION ANATOMİ DERS TANITIM FORMU Ders Adı Anatomi Dersin kodu EBE 03 Dersin tipi Zorunlu mesleki Dersin düzeyi Lisans AKTS kredisi 6 Teorik (saat/hafta) 3 Pratik (saat/hafta)

Detaylı

Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. IV Türkçe Zorunlu Ders. Haftalık. Ders. Okul Eğitimi Süresi. Saati

DERS BİLGİ FORMU. IV Türkçe Zorunlu Ders. Haftalık. Ders. Okul Eğitimi Süresi. Saati DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU 2. MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA HARİTA VE KADASTRO 1. DÖNEM Türkçe DÖNEMİ DERSİN DİLİ. Seçmeli. Ders DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR

DERS BİLGİ FORMU 2. MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA HARİTA VE KADASTRO 1. DÖNEM Türkçe DÖNEMİ DERSİN DİLİ. Seçmeli. Ders DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI) DERS BİLGİ

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Anatomi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer (

Detaylı

Saðlýk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaþlý Bakýmý Programý

Saðlýk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaþlý Bakýmý Programý Saðlýk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaþlý Bakýmý Programý TS 101 - Anatomi DERS TANITIM BÝLGÝLERÝ Dersin Adý Kodu Yarýyýl Teori (saat/hafta) Uygulama/Laboratuar (saat/hafta) Yerel Kredi AKTS Anatomi TS

Detaylı

ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE

ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ VE FIRAT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANATOMİ ANABİLİM DALI ORTAK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Program Yürütücüsü : Prof. Dr. Davut

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU TRAFO VE DOĞRU AKIM MAKİNALARI ELEKTRİK VE ENERJİ. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU TRAFO VE DOĞRU AKIM MAKİNALARI ELEKTRİK VE ENERJİ. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI) DERS BİLGİ

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ

DERS TANITIM BİLGİLERİ DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Kodu ve Adı Bölüm / Program Dersin Dili Dersin Türü Dersi Verenler Dersin Yardımcıları Dersle İlgili Görüşme Saatleri Dersin Amacı Öğrenme Çıktıları ve Alt Beceriler TF20501

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ IV. DÖNEM (2. SINIF BAHAR YARIYILI) Haftalık Ders Saati

DERS BİLGİ FORMU. TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ IV. DÖNEM (2. SINIF BAHAR YARIYILI) Haftalık Ders Saati DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ

DERS TANITIM BİLGİLERİ DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Kodu ve Adı Bölüm / Program Dersin Dili Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin Yardımcıları Dersle İlgili Görüşme Saatleri Dersin Amacı Öğrenme Çıktıları ve

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Temel İngilizce bilgisine sahip olma Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Temel İngilizce bilgisine sahip olma Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Temel İngilizce bilgisine sahip olma Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Temel İngilizce bilgisine sahip olma Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

Mantık fonksiyonlarından devre çizimi 6 Çizilmiş bir devrenin mantık fonksiyonunun bulunması

Mantık fonksiyonlarından devre çizimi 6 Çizilmiş bir devrenin mantık fonksiyonunun bulunması DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x)

Detaylı

Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders X. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders X. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DERSİ

ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DERSİ ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DERSİ MODÜL ADI VÜCUDUN TEMEL YAPISI HAREKET SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ ENDOKRİN SİSTEM SÜRESİ 40/16 40/24 40/16 40/8 VÜCUT SIVILARI, ELEKTROLİTLERİ VE KAN 40/8 DOLAŞIM SİSTEMİ 40/24 SOLUNUM

Detaylı

9- Deri, koku, göz, kulak ve tad organları anatomisi

9- Deri, koku, göz, kulak ve tad organları anatomisi DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Anatomi 744001512010 1 3+2 4 4 Ön Koşul - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları

Detaylı

MODEL GELİŞTİRME DERSİ

MODEL GELİŞTİRME DERSİ MODEL GELİŞTİRME DERSİ Dersin Modülleri Model Araştırmaları Artistik Çizim Kazandırılan Yeterlikler Model araştırmaları yapmak Artistik çizim yapmak DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL DERSİN

Detaylı

ANİMASYON DERSİ ANİMASYON ÇALIŞMALARI 40/32 YÜZ VE VÜCUT BOYAMA TEKNİKLERİ 40/32 ÇOCUK KOSTÜM VE AKSESUARLARI 40/32

ANİMASYON DERSİ ANİMASYON ÇALIŞMALARI 40/32 YÜZ VE VÜCUT BOYAMA TEKNİKLERİ 40/32 ÇOCUK KOSTÜM VE AKSESUARLARI 40/32 ANİMASYON DERSİ MODÜLLER SÜRE ANİMASYON ÇALIŞMALARI 40/32 YÜZ VE VÜCUT BOYAMA TEKNİKLERİ 40/32 ÇOCUK KOSTÜM VE AKSESUARLARI 40/32 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK/DAL DERSİN OKUTULACAĞI SINIF/YIL

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS. Yerel Kredi

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS. Yerel Kredi DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yerel Kredi AKTS Temel Bilgi ve İletişim BEB650 Güz / 0 2 0 1 2 Teknolojileri Kullanımı Bahar

Detaylı

ERKEK GİYSİ KALIPLARI DERSİ

ERKEK GİYSİ KALIPLARI DERSİ ERKEK GİYSİ KALIPLARI DERSİ Dersin Modülleri Erkek Eşofman Kalıbı Model Uygulamalı Erkek Gömleği Kalıbı Erkek Pantolon Kalıbı 1 Erkek Pantolon Kalıbı 2 Erkek Jean Pantolon Kalıbı Erkek Yelek Kalıbı Erkek

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ Dersin Modülleri İnternet Programcılığı 1 İnternet Programcılığı 2 İnternet Programcılığı 3 İnternet Programcılığı 4 İnternet Programcılığı 5 Kazandırılan Yeterlikler Programlama

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

BAKIM PLANLAMASI DERSİ

BAKIM PLANLAMASI DERSİ BAKIM PLANLAMASI DERSİ Dersin Modülleri Atölye Planlaması İş Planlaması Kazandırılan Yeterlikler Atölye Planlaması Yapmak İş Planlaması Yapmak 1 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL DERSİN OKUTULACAĞI

Detaylı

Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İşyeri Eğitimi) 2 28 92. Okul Eğitimi Süresi

Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İşyeri Eğitimi) 2 28 92. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ Podolojiye Giriş SAĞLIK BAKIM HİZMETLERİ Podoloji I. YARIYIL Türkçe DERS KATEGORİSİ Zorunlu Meslek i X Seçmeli ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI Haftalık Saati Okul

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Satış İşlemlerinde Bilgisayar Kullanımı Satış Elemanlığı Tüm Dallar

DERS BİLGİ FORMU Satış İşlemlerinde Bilgisayar Kullanımı Satış Elemanlığı Tüm Dallar Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İNTERNET VE E-POSTA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İNTERNET VE E-POSTA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İNTERNET VE E-POSTA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 3 PROGRAMIN DAYANAĞI... 3

Detaylı

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor ANATOMİ Anatomi, vücut bölümlerinin yapısını ve gelişimini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, vücut bölümlerinin yapılaşması ve biçimleri ile ilgilendiği için, Morfoloji'nin bir alt grubu veya

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS ANATOMİ Ön Koşul Dersler

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS ANATOMİ Ön Koşul Dersler HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS ANATOMİ 2801102 1 3-2 4 6 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı Prof.

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU RADYOTERAPİ TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ III. DÖNEM Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders X

DERS BİLGİ FORMU RADYOTERAPİ TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ III. DÖNEM Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders X DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

MESLEKİ YABANCI DİL 2 DERSİ

MESLEKİ YABANCI DİL 2 DERSİ MESLEKİ YABANCI DİL 2 DERSİ MODÜL ADI SÜRESİ MESLEKİ YABANCI DİL 1 (SEYAHAT-İNGİLİZCE) 40/32 MESLEKİ YABANCI DİL 2 (SEYAHAT-İNGİLİZCE) 40/32 MESLEKİ YABANCI DİL 1 (SEYAHAT- ALMANCA) 40/32 MESLEKİ YABANCI

Detaylı

BİLGİSAYARDA REZERVASYON DERSİ

BİLGİSAYARDA REZERVASYON DERSİ BİLGİSAYARDA REZERVASYON DERSİ Dersin Modülleri Bilgisayar Rezervasyon Programları 1 Bilgisayar Rezervasyon Programları 2 Kazandırılan Yeterlikler Acente rezervasyon otomasyon programlarını kullanmak Acente

Detaylı

CAM (CNC) PROGRAMLAMA. Otomatik üretim 1. parçası üretmek

CAM (CNC) PROGRAMLAMA. Otomatik üretim 1. parçası üretmek CAM (CNC) PROGRAMLAMA Dersin Modülleri Otomatik üretim 1 Otomatik üretim 1 Kazandırılan Yeterlikler CAM programı kullanarak CNC ile iş parçası üretmek DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL DERSİN OKUTULACAĞI DÖNEM

Detaylı

PVC MONTAJ DERSİ. PVC kapı ve pencere montaj yapmak. PVC Diğer imalatların montajını yapmak

PVC MONTAJ DERSİ. PVC kapı ve pencere montaj yapmak. PVC Diğer imalatların montajını yapmak PVC MONTAJ DERSİ Dersin Modülleri PVC kapı pencere montajı Diğer imalat montajları Kazandırılan Yeterlikler PVC kapı ve pencere montaj yapmak PVC Diğer imalatların montajını yapmak DERS BİLGİ FORMU DERSİN

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

TEKNİK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

TEKNİK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler TEKNİK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Geometrik Çizimler Görünüş Çıkarma Kazandırılan Yeterlikler Geometrik çizimleri yapmak Yeterli ve kesit görünüşler çizmek DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL

Detaylı

DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ

DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ Dersin Modülleri Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 1 Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 2 Kazandırılan Yeterlikler Dizel motorları yakıt sistemlerinin bakım ve onarımını Dizel

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi Dersin Kodu OKÖ 03 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS Kredisi 4

Detaylı

AHŞAP YAPIM TEKNİKLERİ 2 DERSİ

AHŞAP YAPIM TEKNİKLERİ 2 DERSİ AHŞAP YAPIM TEKNİKLERİ 2 DERSİ Dersin Modülleri Makinede Rendeleme Makinede Kesme Makinede Delik delme Makinede Şekillendirme Makinede Birleştirme Kazandırılan Yeterlikler Makinede rendeleme yapmak Makinede

Detaylı

PLASTİK ENJEKSİYON DERSİ

PLASTİK ENJEKSİYON DERSİ PLASTİK ENJEKSİYON DERSİ Dersin Modülleri Enjeksiyon Makinelerinde Üretim 1 Enjeksiyon Makinelerinde Üretim 1 Enjeksiyon Makinelerinde Üretim 1 Kazandırılan Yeterlikler Plastik enjeksiyon kalıplama makinelerinde

Detaylı

BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC)

BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC) BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC) Dersin Modülleri Tornada CAM Programı ile Çizim ve Kesici Yolları CAM Programı ile Tornalama Frezede CAM Programı ile Çizim ve Kesici Yolları CAM Frezeleme

Detaylı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Anatomi II

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Anatomi II Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Anatomi II 2 3+5 4 8 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin Öğrenme

Detaylı

BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ. Bilgisayarda yazı yazmak

BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ. Bilgisayarda yazı yazmak BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ Dersin Modülleri F Klavye 1 F Klavye 2 Yazı Biçimleme Kazandırılan Yeterlikler Bilgisayarda yazı yazmak Bilgisayarda resmî yazı hazırlamak DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK

Detaylı

ÜRETİM PLANLAMASI YAPMAK DERSİ

ÜRETİM PLANLAMASI YAPMAK DERSİ ÜRETİM PLANLAMASI YAPMAK DERSİ Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Cam üretim planlaması 40/16 Cam üretiminde yöntemleri belirlemek İşletme organizasyonu 40/16 İşletme l lorganizasyonu k yapmak

Detaylı

TEKSTİLDE KALİTE DERSİ. Reklamasyon durumlarını belirlemek. İstatistik hesaplamaları yapmak

TEKSTİLDE KALİTE DERSİ. Reklamasyon durumlarını belirlemek. İstatistik hesaplamaları yapmak TEKSTİLDE KALİTE DERSİ Dersin Modülleri Kalite Güvence I Kalite Güvence II Kalite prosedörleri I Kalite prosedörleri II Reklamasyon İstatistik Kazandırılan Yeterlikler Kalite güvence sistemini hazırlamak

Detaylı

FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ -2 DERSİ. Kefir üretmek

FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ -2 DERSİ. Kefir üretmek FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ -2 DERSİ Dersin Modülleri Probiyotik Yoğurt Kefir Kazandırılan Yeterlikler Probiyotik yoğurt üretmek Kefir üretmek DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI Fermente Süt Ürünleri Üretimi

Detaylı

HASARLI ARAÇ İŞLEMLERİ DERSİ

HASARLI ARAÇ İŞLEMLERİ DERSİ HASARLI ARAÇ İŞLEMLERİ DERSİ Dersin Modülleri Hasar Tespiti Sigorta ve Müşteri İşlemleri Kazandırılan Yeterlikler Hasar tespit yöntemlerini kullanarak belirlediği hasara göre onarım yöntemine karar verebilecektir.

Detaylı

ANATOMİ II. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Anatomi II 2.yarıyıl. Önkoşullar

ANATOMİ II. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Anatomi II 2.yarıyıl. Önkoşullar ANATOMİ II Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Anatomi II FTR 1.YIL/ 4-2 8 2.yarıyıl 110 Bahar Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin

Detaylı

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ RADYOLOJİ ALANI RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ DALI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ RADYOLOJİ ALANI RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ DALI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU DERSİN ADI : İŞLETMELERDE RADYOLOJİK ANATOMİ-1 BECERİ EĞİTİMİ Sınıfı 11 Öğrenci Grubu ÖĞRENCİLERİN ADI SOYADI Beceri eğitimine ilgi ve çabası 5 Radyolojik Anatomi ve kontrast maddeler bilgisi Baş, gövde,

Detaylı

MALİYET HESAPLARI DERSİ. Şantiye kurup ihale işlemlerini yapmak

MALİYET HESAPLARI DERSİ. Şantiye kurup ihale işlemlerini yapmak MALİYET HESAPLARI DERSİ Dersin Modülleri Program ve Yönetmelik Şantiye ve İhale Metraj ve Keşif Fiyat Teklifi ve Sözleşme Hak Ediş ve İş Teslimatı Kazandırılan Yeterlikler Mevzuat ve teknik bilgiler vermek

Detaylı

PVC DOĞRAMA VE KAPLAMA MESLEK RESMİ DERSİ. Pencere ve kapı şekillerini çizebilecektir.

PVC DOĞRAMA VE KAPLAMA MESLEK RESMİ DERSİ. Pencere ve kapı şekillerini çizebilecektir. PVC DOĞRAMA VE KAPLAMA MESLEK RESMİ DERSİ Dersin Modülleri PVC Pencere ve Kapı Çizimi PVC Pencere ve Kapı Detayları Çizimi PVC Kaplama Çizimi PVC Birleşimlerin Çizim ve Taraması Kazandırılan Yeterlikler

Detaylı

TÜM PROGRAMLAR İÇİN ORTAK YETERLİKLER

TÜM PROGRAMLAR İÇİN ORTAK YETERLİKLER İŞ YERİ/İŞLETMEYİ (Ön koşul) İŞ/ GÖREV TÜM PROGRAMLAR İÇİN ORTAK YETERLİKLER SEKTÖR : ORTAK PROGRAM : ORTAK BÖLÜM : ORTAK SEVİYE : 5 YETERLİKLER İŞLEMLER 5 6 7 TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ ANALİZ ETMEK

Detaylı

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ DÖNEM II. DERS KURULU 0 Şubat Nisan 0 Dekan : Dönem II Koordinatörü : Ders Kurulu Başkanı : Prof.Dr. Yrd.Doç.Dr. Yrd.Doç.Dr. KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK TOPLAM AKTS DERS VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ 0 (x) -

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Tıbbi Terminoloji Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer (

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı 2017-2018 Eğitim Yılı Dönem II 5. Ders Kurulu NÖROENDOKRİN SİSTEM II Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem II Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı : Prof. Dr. Erkan Melih ŞAHİN : Doç. Dr. Alper AKÇALI

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Travma Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer (

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği DERSİN ADI DERSİN KATEGORİSİ SÜRE TIBBİ GÖRÜNTÜLEME I TIBBİ HİZMETLER TEKNİKLER 1. DÖNEM (1. SINIF GÜZ ) ZORUNLU DERS MESLEK DERSİ SEÇMELİ DERS Tıbbi

Detaylı

MOBİLYA RESMİ DERSİ. Tek mobilya 1. Tek mobilya çizimi yapmak. Tek mobilya 2

MOBİLYA RESMİ DERSİ. Tek mobilya 1. Tek mobilya çizimi yapmak. Tek mobilya 2 MOBİLYA RESMİ DERSİ Dersin Modülleri Tek mobilya 1 Tek mobilya 2 Kazandırılan Yeterlikler Tek mobilya çizimi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK \ DAL DERSİN OKUTULACAĞI SINIF \ YIL SÜRE DERSİN AMACI

Detaylı

BİLGİSAYARDA OPERASYON DERSİ

BİLGİSAYARDA OPERASYON DERSİ BİLGİSAYARDA OPERASYON DERSİ Dersin Modülleri Bilgisayar Operasyon Programları 1 Bilgisayar Operasyon Programları 2 Kazandırılan Yeterlikler Acente operasyon otomasyon programlarını kullanmak Acente operasyon

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi 16+16+16+16+ 16+16=96. Ders Kredisi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi 16+16+16+16+ 16+16=96. Ders Kredisi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

TAKI YÜZEYİNİ SÜSLEME DERSİ. Kalem atarak takıların yüzeyini süslemek

TAKI YÜZEYİNİ SÜSLEME DERSİ. Kalem atarak takıların yüzeyini süslemek TAKI YÜZEYİNİ SÜSLEME DERSİ Dersin Modülleri Mıhlama Mine Kalem Atma Kazandırılan Yeterlikler Her türlü takı üzerine taş mıhlamak Soğuk mine tekniğiyle takıların yüzeyini süslemek Kalem atarak takıların

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROGRAMI DERS İZLENCESİ

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROGRAMI DERS İZLENCESİ İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROGRAMI DERS İZLENCESİ Kodu: TER101 Adı: Tıbbi Terminoloji Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS: 3 Sınıf/Yarıyıl Ders Düzeyi

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 04 MART NİSAN 2019 (7 HAFTA)

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 04 MART NİSAN 2019 (7 HAFTA) 2018-2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 04 MART 2019 19 NİSAN 2019 (7 HAFTA) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM II KOORDİNATÖR YARDIMCISI

Detaylı

AVİZE İMALAT TEKNİKLERİ DERSİ

AVİZE İMALAT TEKNİKLERİ DERSİ AVİZE İMALAT TEKNİKLERİ DERSİ Dersin Modülleri İmalat malzemeleri temin etmek Metallerin kaplanması ve parlatılması Renk ve boyama teknikleri Montaj teknikleri Kazandırılan Yeterlikler Yapım resmine göre

Detaylı

Sağlık Bilimleri İçin ANATOMİ. Prof. Dr. Dr. Gürsel ORTUĞ

Sağlık Bilimleri İçin ANATOMİ. Prof. Dr. Dr. Gürsel ORTUĞ Sağlık Bilimleri İçin ANATOMİ Prof. Dr. Dr. Gürsel ORTUĞ 2018 Sağlık Bilimleri İçin ANATOMİ ISBN: 978-605-9160-67-4 Tüm hakları saklıdır. 5846 ve 2936 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasası gereği; bu kitabın

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ Dersin Modülleri Satış Bilgisi Müşteri İlişkileri Kazandırılan Yeterlikler İyi bir satış elemanının ve satılacak ürünlerin özelliklerini tanıyacaktır. Müşterileri memnun

Detaylı

TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ. Devre Şemaları Çizimi. Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek

TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ. Devre Şemaları Çizimi. Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Teknik Resim Devre Şemaları Çizimi Kazandırılan Yeterlikler Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek DERS BİLGİ FORMU DERSİN

Detaylı

BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ. Bilgisayarda yazı yazmak. Bilgisayarda resmi yazı hazırlamak

BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ. Bilgisayarda yazı yazmak. Bilgisayarda resmi yazı hazırlamak BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ Dersin Modülleri F Klavye 1 F Klavye 2 Yazı biçimleme Kazandırılan Yeterlikler Bilgisayarda yazı yazmak Bilgisayarda resmi yazı hazırlamak DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK

Detaylı

PERDECİLİK. Özel Perdeler. Mutfak ve çocuk odası perdeleri hazırlamak Farklı mekânlara özel perdeler hazırlamak

PERDECİLİK. Özel Perdeler. Mutfak ve çocuk odası perdeleri hazırlamak Farklı mekânlara özel perdeler hazırlamak Dersin Modülleri Perdeler Ev Perdeleri Tül ve katlamalı perdeler Mutfak ve çocuk odası perdeleri Özel Perdeler Kazandırılan Yeterlikler Perde hazırlamak Ev perdeleri hazırlamak Tül ve katlamalı perdeler

Detaylı

GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON DERSİ

GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON DERSİ GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON DERSİ Dersin Modülleri Genel Mikrobiyoloji Personel Hijyeni İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyon Gıda muhafaza İlkeleri 1 Gıda Muhafaza İlkeleri 2 Gıda Üretiminde

Detaylı

TOPRAKSIZ KÜLTÜR. Topraksız Tarıma Hazırlık Topraksız tarım hazırlığı yapmak

TOPRAKSIZ KÜLTÜR. Topraksız Tarıma Hazırlık Topraksız tarım hazırlığı yapmak TOPRAKSIZ KÜLTÜR Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler Topraksız Tarıma Hazırlık Topraksız tarım hazırlığı yapmak Hidroponik Sistemler Hidroponik sistemleri kurmak DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL DERSİN

Detaylı

TÜKETİCİ HAKLARI DERSİ. Tüketici Hakları Mevzuatını Uygulamak II

TÜKETİCİ HAKLARI DERSİ. Tüketici Hakları Mevzuatını Uygulamak II TÜKETİCİ HAKLARI DERSİ Dersin Modülleri Tüketici Hakkı 1 Tüketici Hakkı 2 Kazandırılan Yeterlikler Tüketici Hakları Mevzuatını Uygulamak I Tüketici Hakları Mevzuatını Uygulamak II DERS BİLGİ FORMU DERSİN

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili İşaret Dili Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( x) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Ambalaj Tasarımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ. Okul Eğitimi Süresi. Haftalık Ders Saati. Ders Kredisi

DERS BİLGİ FORMU BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ. Okul Eğitimi Süresi. Haftalık Ders Saati. Ders Kredisi DERSİN ADI DÖNEMİ ) BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ ORTAK ORTAK Okul Eğitimi (Proje, Ödev, İş Yeri Eğitimi) X 3 56 64 120 Kredisi (1kredi=25-30 saat) (1modül=1 kredi) Bu derste bilişim olanaklarını kullanarak

Detaylı

BETONARME VE ÇATICILIK UYGULAMALARI DERSİ. Döşeme ve merdiven kalıbı yapmak. Demirlerin takviye ve bakımını yapmak

BETONARME VE ÇATICILIK UYGULAMALARI DERSİ. Döşeme ve merdiven kalıbı yapmak. Demirlerin takviye ve bakımını yapmak BETONARME VE ÇATICILIK UYGULAMALARI DERSİ Dersin Modülleri Döşeme-Merdiven Kalıbı Kaplama ve Bakım Donatı Takviyesi ve Araç Bakımı Kazandırılan Yeterlikler Döşeme ve merdiven kalıbı yapmak Çatı kaplaması

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı