ENDODONTİK TEDAVİNİN ENDİKASYON VE KONTRENDİKASYONLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENDODONTİK TEDAVİNİN ENDİKASYON VE KONTRENDİKASYONLARI"

Transkript

1 1 T.C. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı ENDODONTİK TEDAVİNİN ENDİKASYON VE KONTRENDİKASYONLARI BİTİRME TEZİ Stj. Dişhekimi Bayram Emre KARAKUŞ Danışman Öğretim Üyesi : Prof.Dr.B.Oğuz AKTENER İZMİR-2006

2 2 ÖNSÖZ Tez çalışmamda değerli yardımlarını ve zamanını benden esirgemeyen sayın hocam Prof. Dr. B.Oğuz AKTENER e teşekkür ederim. Stj. Dt. Bayram Emre KARAKUŞ

3 3 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 KÖK KANAL TEDAVİSİ.. 2 KÖK KANAL TEDAVİSİNİN ENDİKASYONLARI 3 PULPA KUAFAJLARI 6 PULPA AMPUTASYONLARI 7 KANAL TEDAVİSİNİN KONTRENDİKASYONLARI 8 SONUÇ. 16 LİTERATÜR. 17

4 4 GİRİŞ Endodonti pulpa ve periapikal doku hastalıklarının teşhis ve tedavileriyle uğraşarak; sağlıklı diş ve çevre dokuların ilişkisinin kurulmasını amaçlayan ve bunun sağlanması için uğraşan bir bilim dalıdır. Kısaca endodonti; sağlam, hastalıklı veya pulpası ölü dişin görevini sürdürmesi için yapılan tedavi ya da alınan önlemler olarak tarif edilebilir. Dişi korumak için; dişin pulpasının tedavisi için diş hekimliği tarihinde büyük çabalar harcanmış önemli gelişmeler sağlanmıştır. Bu gelişmelerle birlikte kök kanal tedavisi günümüzde çok daha önemli bir yer kazanmıştır ve kanal tedavisinin ne şekilde yapılması gerektiğini son derece açık olarak göstermiştir. Kanal tedavisinin başarılı olabilmesi için iyi bir endikasyon konulmalı ve tedavi sadece dişin kök kanalı ile sınırlı kalmayıp; tüm diş çevre dokuları ve birbirleri ile ilişkilerini göz önünde bulundurarak yapılmalıdır. Endodontik tedavinin başarısı,hastanın ve dişin seçimine, doğru teşhise, iyi planlanmış bir tedaviye ve tedavinin başarılı bir hekim elinde endodonti esaslarına uygun şekilde ve uygun aletlerle özenle yapılmasına bağlıdır. Başarılı bir endodontik tedavinin ilk prensibi ise;hiç tartışmasız doğru endikasyonun konulmuş olmasıdır. Bu yüzden kanal tedavisinin endikasyonları, kontrendikasyonları konusunda bir tez hazırlamayı uygun gördük.

5 5 KÖK KANAL TEDAVİSİ Diş pulpasının tümünün çıkarılıp, kök kanalının mekanik olarak genişletilip antiseptik maddelerle steril hale getirilmesinden sonra, kök ucuna kadar tamamen doldurulmasıdır. Kron ve kök pulpasının, yani pulpa dokusunun tamamının veya tamamına yakın bölümünün anestezi altında veya devitalize edilerek çıkarılmasını takiben, kök kanallarının mekanik olarak genişletilip mikroorganizmalardan arındırılmaya çalışılmasından sonra kök ucuna kadar tamamen doldurulması işlemine denir. Endodontik tedavinin başarısı, hastanın ve dişin seçimine, doğru teşhise, iyi planlanmış bir tedaviye ve tedavinin başarılı bir hekimin elinde hep aynı felsefe, metot,performans ve uygun aletlerle özenle yapılmasına bağlıdır. Konvansiyonel kanal tedavilerinde amaç, arzu edilmeyen zararlı etkilerle periapikal dokuların irritasyonunu engellemek için kök kanal sistemini en iyi şekilde doldurmaktır. Kök kanalının tam olarak doldurulması ve likit sızdırmaz bir örtücülüğün sağlanması, başarılı endodontik tedavinin en önemli şartlarındandır. Kök kanal tedavisinin üç esası vardır, bunlar: I- Doğru teşhis, II- Pulpa boşluğunun tamamen temizlenip, genişletilmesi, III- Hazırlanan pulpa boşluğunun çok iyi bir şekilde doldurulması.

6 6 KÖK KANAL TEDAVİSİNİN ENDİKASYONLARI Tedavi için kontrendikasyon göstermeyen herhangi bir diş endodontik tedaviye uygundur. Geçmişte kontrendikasyon olarak gösterilen bir çok durum bugün başarı ile tedavi edilebilir. Bazı yazarlar tek köklü dişler dışında total iltihaplarda kanal tedavisini önermezler; ancak bugün gelişen teknik olanaklarla, çok köklü dişlerde de kolaylıkla kanal tedavisi yapılabilir ve başarı sağlanır. Endodontik tedavi endikasyonları için oluşturulacak bir listeye, ağız içindeki tüm dişlerin endodontik tedavi için uygun birer aday olduğunu belirtmekle başlamak gerekir. Öte yandan endodontik tedavinin sınırları, diş hekimi ve hastanın dişi ağız içinde koruyabilmek konusunda tüm fırsatları değerlendirme isteklerine bağlı olarak da genişlemektedir. Diş hekiminin en önemli amacı insanların doğal dişlerini eldeki olanaklara göre en iyi şekilde tedavi ederek gerek estetik gerekse fonksiyon açısından ağızda kalış sürelerini uzatmaktır. Bu amaç doğrultusunda endodontik tedavi endikasyonlarını şu şekilde sıralamak mümkündür. 1- Pulpanın iltihaplı ve nekroze olduğu durumlar: Bilindiği gibi diş hekimliğinde en büyük önemi taşıyan dişlerden biri daimi birinci azı dişinin ağız içinde devamlılığı korunmalıdır. Birinci büyük azı dişinin erken kaybı, antagonistinin uzamasına, komşu dişlerin oluşan boşluğa doğru eğilmesine, dişlerin rotasyonuna, oklüzyon bozukluklarına, dişetinin çekilmesine ve sement çürüklerine neden olabilir. Erken dönemde çocuklarda sık rastlanan birinci büyük azı dişinin iltihaplandığı durumlarda dişin ağız içerisinde korunmasının tek yolu endodontik tedavidir. Gençlerde ve erişkinlerde ise, pulpitisli bir dişin tedavi edilerek ağızda kalmasının sağlanması, bir köprü için ayak olacak iki dişin kesilmesi zorunluluğunu ortadan kaldıracaktır.

7 7 2- Çürük, atrisyon, erozyon, abrazyon veya travma gibi nedenlerle pulpanın açıldığı ve direkt kuafaj veya amputasyonun endike olmadığı durumlarda. 3- Daha önce yapılmış kuafaj, amputasyon gibi vital tedavilerin başarısız olduğu durumlarda. 4- İatrojenik olarak uygulanan fiziksel ve kimyasal irritanlar nedeni ile dişin zararlanması durumunda pulpanın çıkartılması gerektiğinde. 5- Post-core hazırlanması gerektiğinde ve protetik nedenlerle. Bazen pulpanın sağlıklı olduğu bilindiği halde endodontik tedavi yapmak gerekli olabilir. Fazla uzamış veya yandaki boşluğa doğru eğilmiş dişleri, normal seviyeye getirmek için fazla miktarda kesmek gerektiğinde, önceden dişlerin endodontik tedavilerini yapılması gerekebilir. Yine estetik nedenlerle dudak tarafına doğru eğilmiş bir dişin ortodontik tedavisi olanaksız ise, bu dişin kronlanabilmesi için dişin aşırı derecede küçültülmesi gerekebilir. Böyle bir durumda da yapılacak olan aşırı diş kesimi öncesinde endodontik tedavi gerekli olacaktır. Endodontik tedavi endikasyonları böylesine belirlenmiş olmasına karşın unutulmamalıdır ki; daima her vakayı kendi ölçüleri içerisinde değerlendirmek esastır. Bu nedenle de bir dişin endodontik tedavi için endike olup olmadığını belirlemek açısından dişin etraflıca muayenesini takiben cevaplanacak şu sorulara bağlı karar verilmesi gerekmektedir. 1. Dişin ağızda kalmasına mutlak surette ihtiyaç duyulmakta mıdır? Diş bizim için önemli midir? Antagonisti var mıdır? İleride yapılacak protez için ayak olarak hizmet verebilecek midir?

8 8 2. Diş kurtarılabilecek midir? Yada restore edilemeyecek kadar harap mıdır? 3. Dişin şekli, konumu, rengi estetik olarak tatminkar mıdır? Yoksa hasta dişin çekimini takiben yapılacak protetik yaklaşımı estetik açıdan daha mı tatminkar bulacaktır? 4. Diş periodontal olarak şiddetli problemlere mi sahip e bu problem nedeniyle kısa sürede kaybı söz konusu mudur? 5. Hasta yaptığımız işi takdir edebilecek midir? Dişin ağız içerisinde korunabilmesi zahmetleri onu memnun edecek midir yoksa sadece dişin çekimiyle mi ilgilenmektedir? 6. Hekim bu tedaviye başlamak konusunda gerekli donanıma sahip midir? Yoksa endodontik açıdan bilgileri ve deneyimleri sınırlı mıdır? Bütün bu sorular içerisinde en az önemli olanı hekimin endodontik tedavi pratiğinin yeterli olup olmadığıdır. Çünkü bu konuda uzman hekime yönlendirilmesi son derece kolaydır.

9 9 PULPA KUAFAJLARI Pulpa kuafajları vital pulpa tedavileri başlığı altında yer alır. Amaç, pulpanın vitalitesini korumak, etkilenen kısmının iyileştirici doku dostu maddelerle pansumanını yapıp. Bütünlüğünü ve sağlığını korumasına yardımcı olmaktır. Pulpa kuafajında teşhisin, klinik bulguların, endikasyonların, tedavide uygulanan materyalin doku dostu olup olmamasının ve tedavide uygulanan onarımların kenar sızıntısı gösterip göstermemesinin büyük önemi vardır. Pulpa kuafajının endikasyonları: Hastanın genel fiziksel durumunun iyi olması, Pulpanın yalnız hiperemi evresinde bulunması, Hastanın tedavi esnasında spesifik veya non-spesifik bir hastalığının bulunmaması, Perforasyon alanının çok küçük olması ve sayısının birden fazla olmaması, Perfore edilen pulpadan çıkan kanın normal sürede pıhtılaşması ve cerahatli bir eksuda içermemesi, Hastanın sistemik bir kan hastalığının (lösemi, hemofili gibi) olmaması, Hastanın diabetli olmaması, Kan dolaşımını bozan genel bir metabolizma bozukluğunun bulunmaması gerekir.

10 10 PULPA AMPUTASYONLARI Travma veya çürük nedeni ile pulpa açılması görülen genç daimi dişler ve başlangıç tedavisi için pulpotomi tekniği en çok tercih edilen yöntem şekline gelmiştir. Pulpotomi, kanal içerisindeki canlı hücrelerin bırakılıp koronal pulpanın üst kesimlerinin cerrahi olarak temizlenmesi işlemi olarak tanımlanır. Geride bırakılan sağlıklı ve canlı hücreler kullanılan ilaç veya pulpa tedavi yöntemi uygulamaları sonucunda ampute edilmiş kök pulpasının üzerinde dentin köprüsü oluşur. Pulpanın koronal kısmının çıkarılıp kök bölümünün yüzeyinde oluşturulan dentin tabakasıyla canlı olarak kalması amacıyla yapılan operasyonlara amputasyon denir. Pulpa amputasyonlarının endikasyonları : Pulpanın hiperemi evresinde olması, Hastanın genel fiziksel durumunun iyi olması, Hastanın tedavi sırasında spesifik veya non-spesifik bir hastalığının bulunmaması, Sistemik bir kan hastalığının bulunmaması, Kan dolaşımını etkileyen genel bir metabolizma bozukluğunun bulunmaması, Periodontal-endodontal bir sorunun bulunmaması, Direkt kuafaj yöntemi uygulanırken preparasyon anında perforasyon alanının çok büyük veya birden fazla olmaması, Protez yapmak amacıyla, diş kronunun çok fazla kesilmesi zorunlu olan dişlerde, Pulpanın patolojik durumu uygun olmayan, kökleri aşırı derecede eğri, kök kanal tedavisi yapılamayacak dişler.

11 11 KANAL TEDAVİSİNİN KONTRENDİKASYONLARI I- Hastanın konumuyla ilgili kontrendikasyonlar II- Dental nedenlerle ilgili kontrendikasyonlar III- Lokal nedenlerle ilgili kontrendikasyonlar I.Hastanın konumu ile ilgili kontrendikasyonlar 1- Hastanın yaşı 2- Hastanın sistemik durumu a) Romatizmal ateş ve romatizmal kalp hastalığı b) Diğer kalp hastalıkları c) Lösemi ve diğer kanserlerin terminal dönemi d) Radyasyon nekrozu e) Diyabet f) Hamilelik 3- Çok sayıda kanal tedavisi yapılmış diş olması 4- Hastanın sosyo ekonomik durumu Şimdi yukarıdaki maddeleri ayrıntılı olarak inceleyelim. 1- Hastanın Yaşı Kanal tedavisi 2,5 yaşındaki bir hastaya da 96 yaşındaki bir hastaya da başarı ile yapılabilir. Küçük yaşlarda daha da problemli olabilir. Ancak en kötü ihtimalle uygun sedasyon ile tedavi yapılabilir. Yaşlı hastalarda kök kanalları sekonder dentin ile dolmaların bağlı olarak daralmıştır ve kanal ağızlarını bulmak zordur. Ancak bulunduğunda kanal

12 12 genişletilmesi ve doldurulması gençlere oranla daha kolay yapılır. Foramen apikalenin yaşla daralmasına bağlı olarak yapılacak endodontik tedavi gençlere oranla daha başarılı bile olabilir. Dikkat edilecek önemli bir nokta da yaşlanan bir yerlerde dokuların tamir yeteneğinin azalmış olması ve iyileşmenin yavaş gerçekleşmesi ve yaklaşık 2 yıl kadar sürebilmesidir. Gençlerde bu süre 4 6 ay arasındadır. Sonuç olarak kanal tedavisi çekimden daha az travmatiktir. 2- Hastanın Sistemik Durumu a) Romatizmal Ateş ve Romatizmal Kalp Hastalığı: Romatizmal ateşli hastalarda rastgele çekim kontrendikedir. Çünkü bakteriyemi oluşma riski çok yüksektir. Mitral sitenozlu hastalarda subakut bakteriyel endokardite yol açabilir. Bu nedenle bu hastalarda nekroze dişlerin dişlerin tedavisinde endodontik işlemler çekime tercih edilir. Bu hastalarda hem çekim hem de endodontik tedaviler için koruyucu antibiotik uygulanması gereklidir. Akut romatizmal ateşli bir hastada diş ağrısı ortaya çıkarsa diş hekimi çürük ya da restorasyonu uzaklaştırarak kaviteyi çinko oksit ojenol ile kapatmalı ve hastanın akut durumu geçtikten sonra gerekli tedavi işlemlerini tamamlamalıdır. b) Diğer Kalp Hastalıkları: Herhangi bir kalp hastalığı olan bir kişi için kanal tedavisi çekimden daha az travmatiktir. Devital dişlerde anestezisiz ve ağrısız tedavi yapılır. Diğer tehlikeli hastalıklarda olduğu gibi tedaviyi devam ettirmek ve bitirmek gerekir. Ancak bilindiği gibi kardiyovasküler hastalıkları olan hastalarda her türlü oral müdahale premedikasyon uygulanarak ve gerekli önlemler alınarak

13 13 gerçekleştirilmelidir. Unutulmamalıdır ki endokarditin % 92 nedeni dentaldir. Premedikasyon uygulanmadığı takdirde pulpa ekstirpasyonu bakteriyemiye neden olabilir ve 10 dakika süreyle yayılım devam edebilir. Hastanın yaşam süresinin kısa olduğunun düşünülmesi, kötü yapılan bir tedavi için mazeret olamaz. c) Lösemi ve Terminal Kanserler: Bu tür hastalarda da kanal tedavisi çekime tercih edilir. Bu tür hastaların kendilerine yapılacak yatırımın karşılığını verecek kadar uzun yaşayamayacakları doğrudur. Bununla birlikte hayatının son birkaç ayını çekim sonrasında oluşabilecek nekroz riskini taşımak yerine, ağız içi konforu sağlanarak geçirme hakkına da sahiptir. Bu tür hastaların kısa bir süre sonra hayatlarını kaybedecekleri biliniyor olsa dahi kibarca tedavilerine devam etmek onların yaşama bağlılıklarının ve yaşayabilmeye karşı iyimserliklerinin artışına tarafımızdan katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde yapılması gerekli olan tedaviyi refüse etmek ya da geçici müdahalelerle geçiştirmek hastaların morallerini fazlasıyla bozacaktır. Hemofili veya hemorajik purpura gibi kan hastalıklarında çekim sonrasında ortaya çıkabilecek öldürücü hemorajiye oranla endodontik tedavi tartışmasız en iyi yoldur. Ancak lokal anestezik enjeksiyonu esnasında oluşabilecek internal kanamadan kaçınmak için vital dişleri anestezi yapmaksızın, devitalize ederek çalışmak tercih edilmelidir. d)radyasyon Nekrozu: Bu tür vakalarda çekim sonucu yara iyileşmesinde komplikasyonlar oluşmaktadır. Bu nedenle kanal tedavisi her zaman tercih edilmelidir.

14 14 e) Diyabet: Bir kontrendikasyon oluşturmaz. Kanal tedavisi çekimden daha az travmatiktir. Diyabetli hastalar sıklıkla ilerlemiş periyodontal rahatsızlıkları için tedavi altındadırlar ve her ne kadar iyileşme uzun sürse de eğer hastalık kontrol altında ise kanal tedavisi sonrası iyi sonuçlar alınmaktadır. Ancak bu tür hastalarda, epinefrinin sempatik sinir sistemini uyararak kan/glikoz seviyesini arttırıyor oluşu ve diyabetlilerde mevcut olan kapiller iskeminin epinefrinin yarattığı iskemi ile artışı sonrasında dokuda nekroz meydan gelmesi nedeniyle vazokonstriktörsüz lokal anestezik kullanımı gerekmektedir. Aynı şey daha az rastlanan sifilis, tüberküloz ve hepatit için de söylenebilir. Bu hastalıklarda yeterince kontrol altında iseler endodontik tedavi hiçbir zaman kontrendike olmaz. Hepatitli hastalarda karaciğer fonksiyonlarındaki azalma göz önüne alınarak mutlaka karaciğer yoluyla atılmayan ilaçlar tercih edilmelidir. f) Hamilelik: Genel olarak hamileliğin ikinci üç aylık dönemine kadar acil olmayan tedavilerin geciktirilmesi en iyi yoldur. Eğer hastada çürüme eğilimi var ise bu sıklıkla hamileliğin ilk üç aylık periyodunda meydana gelir. Bu dönem içerisinde dişe yapılacak olan müdahale kalıcı çözüm olmayacak olsa bile, amaç; hastanın ağrısını gidermektir. Bu amaçla çürüğün mümkün olduğunca temizlenip Ca(OH)2 ve ZOE ile geçici olarak örtülenmesi gerekecektir. Hamileliğin üçüncü üç aylık periyodu süresince hastanın konforunun bozulması riski dışında, endodontik tedavinin hiçbir kontrendikasyonu yoktur. 3- Hastada Çok Sayıda Kanal Tedavisi Yapılmış Diş Olması Bu konuda kısıtlama yapılmaz. Eskiden yapılanlarda fokal enfeksiyon

15 15 kaynağı olarak düşünmek doğru değildir. II- DENTAL NEDENLERLE İLGİLİ OLANLAR a)yetersiz periodontal destek: Bir grup araştırmacı mevcut kemik kaybını arttıkça, başarının azalacağına inanırlar. Vital pulpa ekstirpasyonuna oranla, kemik yıkımına da sahip dişlerin endodontik tedavi sonrasında başarı oranlarının daha düşük olacağını iddia ederler. Hörting ve Hansen; çapı 10mm den az olan lezyonların onarım şansının 10mm nin üzerinde olanlara oranla çok daha fazla olduğunu iddia ederler. Tronstda da kemikte yıkım taşımayan vakalara oranla kemik yıkımı gösteren vakaların daha başarılı olduğunu iddia etmektedir. b) Kanal Enstrümantasyonunun Yapılmadığı Durumlar: Enstrümantasyonu engelleyen başlıca üç faktör vardır; 1-İlgili dişin kanalı eğridir. Böyle durumlarda EDTA, Gly Oksit ve RC prep gibi kimyasal genişletici patlar kullanıp denenebilir ya da kök ampütasyonu, deküspitalizasyon denenebilir. Eldeki tüm olanaklara karşın eğer ki, apikal bölgede en az 3-4 mm lik bölgeyi enstrümante etmek ve doldurmak imkansız ise bu tür vakalarda prognozun kötü olması beklenir. 2-İlgili dişin kanalında kırık bir alet var ise ; aletle yanından geçmeye çalışılabilir ya da alet yerinde bırakılarak redrograt yöntemle dolgu yapılır. Aletin kanal tedavisinin hangi aşamasında kırıldığı dişin prognozu açısından büyük önem taşır. Eğer kanal tedavisinin son aşamalarında böyle bir olayla

16 16 karşılaşılmış ise dentine sıkıca saplanmış bu aletin elverişli bir kök kanal dolgusu işlevi bile görebileceği düşünülebilir. 3-Kanalda ileri derecede kalsifikasyon var ise; distrofik kalsifikasyonlar bazen kanalı apekse ulaşamayacak kadar tıkamaktadır. Apekse ulaşmak mümkün olmadığında, periapikal bir radyolüsensi bulunduğunda ve hastanın ağrı yakınması var ise endodontik tedavi kontrendikedir. c) Restore edilmeyen dişler: Eskiden onarılamayan bir çok diş bugün gingivoplasti alveoplasti ve postcore teknikleri veya ortodontik-endodontik tedavilerle restore edilebilmektedir. Ancak bunlara rağmen halen restore edilemeyecek dişler mevcuttur. Böyle vakalar arasında derin kök çürükleri, furkasyon çürükleri, internal olarak zayıflamış dişler sayılabilir. d) Geniş Rezorbsiyon İhtiva Eden Dişler: Rezorbsiyonlar internal ve eksternal olarak ayrılırlar. Perforasyonun pozisyonuna ya da şiddetine bağlı olarak dişin korunup korunmamasına karar verilir.geniş ebatlı perforasyon bulunan rezorbsiyonlarda genellikle çekim endikedir. Rezorbsiyon işlemi dentini rezorbe eden fagositik hücrelerde olmaktadır. Bu hücreler cerrahi girişim veya kanalların biyomekanik preparasyonu ile alınmadıkça rezorpsiyon devam etmektedir. Perforasyon oluşturmayan defektler endodontik tedavi ile düzeltilebilir. Molar ve premolar dişlerin pulpa odası tabanlarında gözlenen perforasyonlar sıklıkla onarılabilir. Ancak anterior veya premolarların labialindeki perforasyonlar sıklıkla cerrahi müdahaleyi gerektirir. Öte yandan,

17 17 bazı perforasyonlar çok büyük veya dişin palatinal ya da lingualindedir ki bu durum hasarlı dişin kurulmasını engeller. Problem sadece internal rezorbsiyon ise öncelikle metaplastik pulpanın neden olduğu internal rezorbsiyon nedeniyle pulpa ekstirpe edilir ve kök kanalı ve mevcut defekt koronal bölgeden yapılan yaklaşımlarla doldurulur. Eksternal rezorbsiyon son derece tartışmalı bir konudur.bu tür olgularda her vakayı kendi içersinde değerlendirmek esastır. Kökün lateral duvarında gözlenen eksternal kök rezorbsiyonu ne yazık ki kök ucu rezorbsiyonundaki başarıyı ve sağlıklı hale geri dönme kapasitesini göstermez. Lateral kök rezorbsiyonu sıklıkla dişin tutucu dokularının travmatik bir incinmesi ile birliktedir ve bu proçes bir kez başladığında kesmek, araya girmek ve düzeltmek çok zordur. e) Vertikal Kırıklar: Sert bir cismin ani ısırılması, çok geniş ve derin kaviteler, tüberküller arası ters ilişkiler, bruksizm, ani ısı değişimleri, pinler, kök içi postlar ve postların yerleştirilmesi ve yapıştırılmasında oluşturulan basınçlar ve aşırı kanal genişletilmesi sırasında vertikal kırıklar oluşabilir. Bu tür vakalar genellikle röntgende gözlenmez ve kanal tedavisi başarısız olur. Özellikle çiğneme işlemi sırasında ağrı geçmez. alınamadığında f) Aşırı eksuda varlığında ve hiçbir şekilde kontrol altına Aşırı eksuda varlığında ve kanal doldurulmadan önce hiçbir şekilde kontrol altına alınamadığında veya negatif kültür elde edilemediğinde endodontik tedavi kontrendikedir. Ancak dişin uygulana tedaviye direnç göstermesinden genellikle mantarların sorumlu olduğunu düşündüğümüz bu tür oldular son derece

18 18 inatçıdır. Eğer alışılageldik irrigasyon solüsyonları ya da Ca(OH)2 pansumanı ile mevcut eksuda giderilemiyor ise; cerrahi yaklaşıma ihtiyaç duyulur ve bu tür olgularda ne yazık ki endodontik tedavi kontrendikedir. Özet olarak kanal tedavisinin kontrendike olduğu çok az durum vardır, bunlar; 1- Yeterli periodontal destek yoksa 2- Restore edilmeyecek kadar yıkıma uğramış dişler 3- Stratejik olarak önemli olmayan dişler 4- Vertikal kök kırıkları ya da çok parçalı kırıklar bulunan dişler 5- Aşırı eksuda varlığı 6- Anterior ve premolar dişlerin labialindeki perforasyonlarda 7- Kökün lateral duvarındaki external rezorpsiyonlarda 8- Kalsifiye kanallı dişte periapikal lezyon varsa ve ağrı oluyorsa 9- Lezyonun çapı 10mm den büyük olan dişlerde 10- Apikalde en az 3-4mm lik bölge enstrumante edilemiyorsa

19 19 SONUÇ Endodontik tedavinin en önemli unsurlardan biri olan hasta seçimi ve doğru endikasyon bu tezimizde de görülmüştür. Hasta isteği ve hekimin becerisi değiştirilebilir unsurlar olmasından dolayı endikasyonu doğru belirleme öne çıkmaktadır. Endikasyonları ile ilgili ne kadar çok bilgi sahibi olursak o kadar da konterndikasyonlar konusunda da bilgi sahibi olabiliriz. Endodontik tedavi için çok fazla kontrendikasyon bulunmamaktadır. Bununla birlikte önemli olan dişin ağız içindeki stratejik konumudur. Her vakayı kendi içinde değerlendirip, hemen her vakaya endodontik endikasyon konulabilir. Aslolan uygulanacak endodontik tedavinin kalitesidir.

20 20 LİTERATÜR 1) Alaçam, T: Endodonti, Barış Yayınları, 2. Baskı, Ankara, ) Bayırlı, GŞ: Endodontik Tedavi. İst. Üni. Diş Hek. Fak. Yayınları, Taş Matbaası, ) British Endodontic Society: guidelines for root canal treatmeant. Int. End. J., 16: 192, ) Cohen, S, Burns, RC: Pathways of the pulp. 6th ed. St. Louis, Mosby, ) Ingle, JI: Endodontics. 2nd ed., Philadelphia, Lea-Febiger, ) Nicholls, E: Endodontics. 3rd ed., Bristol, Wright, ) Seltzer, S, Bender, IB: The dental pulp. Biologic considerationsin dental procedures. 2nd ed., Philadelphia-Toronto, JB. Lippincott Co., ) Sevgican, F: Endodontik tedavinin endikasyon ve kontrendikasyonları, ders notları, ) Stock, CJR, Gulabivala, K, Walker, RT, Goodman, JR: Color Atlas and Text of Endodontics. 2nd ed., Mosby-Wolfe, London, ) Weine, FS: Endodontic therapy. 3rd ed., C.V. Mosby Co., St.Louis, 1982.

ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ

ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. Feridun ŞAKLAR ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ BAŞARI ORANLARI Kök kanal tedavisindeki başarı oranlarının belirlenmesi için bu güne kadar çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Detaylı

Endodontik muayene, pulpal ve periapikal doku hastalıkların teşhisi ve tedavi planlaması

Endodontik muayene, pulpal ve periapikal doku hastalıkların teşhisi ve tedavi planlaması II DERSİN / UYGULAMANIN ADI : ENDODONTİ ( T ) DERSİN / UYGULAMANIN KODU : DİŞ 204 DERSİN KREDİSİ : 2 DERSİN YÜRÜTÜCÜSÜ : Doç.Dr.Çağın YÜCEL DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYE / ÜYELERİ : Doç.Dr.Çağın YÜCEL 1. HAFTA

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DPE 603 Fiziksel, psikolojik, sosyal gelişim ve davranış

Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DPE 603 Fiziksel, psikolojik, sosyal gelişim ve davranış PEDODONTİ Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Serap Çetiner, scetiner@neu.edu.tr DersSorumluları: Prof. Dr. Serap Çetiner, scetiner@neu.edu.tr Prof.Dr. Şaziye Aras, saziye_aras@yahoo.com Prof.Dr. Leyla Durutürk,

Detaylı

Prof. Dr. Bilge Hakan Şen. E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı

Prof. Dr. Bilge Hakan Şen. E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı Devitalizan Maddeler Ağrılı bir pulpayı, devital hale getirmek için çeşitli maddeler kullanılagelmiştir. Hızlı bir etki göstererek pulpayı birkaç gün içinde

Detaylı

ENDODONTİK TEDAVİLERİN ENDİKASYONLARI

ENDODONTİK TEDAVİLERİN ENDİKASYONLARI T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı ENDODONTİK TEDAVİLERİN ENDİKASYONLARI BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi Mehmet KORKMAZ Danışman Öğretim Üyesi: Prof. Dr. B. Oğuz AKTENER

Detaylı

ENDODONTİ Program Koordinatörü: Ders Sorumluları DEN 601 İn vitro ve in vivo smear incelemeleri Amaç ve Hedefler

ENDODONTİ Program Koordinatörü: Ders Sorumluları DEN 601 İn vitro ve in vivo smear incelemeleri Amaç ve Hedefler ENDODONTİ Program Koordinatörü: Doç. Dr. Atakan Kalender, atakankalender@gmail.com Ders Sorumluları: Prof.Dr. Nuran Ulusoy nuranulusoy@gmail.com Prof. Dr. Meltem Dartar Öztan, Meltem.Dartar@dentistry.ankara.edu.tr

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Endodonti Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Endodonti Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU Endodonti Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu Endodonti Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Müfredatı 2011 Ankara 1 TUK Endodonti

Detaylı

TARİHÇE BÖLÜMLER. Fakültemiz Klinik Bilimler Bölümü altında hizmet veren sekiz Anabilim Dalı bulunmaktadır.

TARİHÇE BÖLÜMLER. Fakültemiz Klinik Bilimler Bölümü altında hizmet veren sekiz Anabilim Dalı bulunmaktadır. TARİHÇE Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 15/04/2011 tarihli ve 27906 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 04/04/2011 tarihli ve 2011/1595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Yükseköğretim

Detaylı

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar Genel Bilgiler Bölümümüzde uyguladığımız kapsamlı muayene esnasında; genel sağlık durumunuz ile ve varsa sürekli kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgi alınır; genel ağız muayeneniz yapılır, tedaviden beklentileriniz

Detaylı

DÖNER ALETLERİN KANAL TEDAVİSİNDE KULLANIMI

DÖNER ALETLERİN KANAL TEDAVİSİNDE KULLANIMI TC. EGE ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ENDODONTİ ANABİLİM DALI DÖNER ALETLERİN KANAL TEDAVİSİNDE KULLANIMI BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi Javid JAFARZADA Danışman Öğretim Üyesi: Prof.Dr. M. Kemal ÇALIŞKAN

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji 1 2 Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ENDODONTİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ENDODONTİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ENDODONTİ UZMANLIK ÖĞRENCİSİ GENİŞLETİLMİŞ MÜFREDAT PROGRAMI Yayın tarihi Revizyon tarihi Revizyon numarası 2 İÇİNDEKİLER A-Programın Adı B-Uzmanlık Eğitimini

Detaylı

EĞRİ KÖK KANALLARININ BİYOMEKANİK PREPARASYONLARINDA AÇISAL DEĞİŞİMLER ÖZET

EĞRİ KÖK KANALLARININ BİYOMEKANİK PREPARASYONLARINDA AÇISAL DEĞİŞİMLER ÖZET G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt VIII, Sayı 2, Sayfa 45-50, 1991 EĞRİ KÖK KANALLARININ BİYOMEKANİK PREPARASYONLARINDA AÇISAL DEĞİŞİMLER Tayfun ALAÇAM* Güliz GÖRGÜL** Hüma ÖMÜRLÜ** ÖZET Bu çalışmada farklı kurvatür

Detaylı

İmplantın Uygulanabilirliği İmplantlar belirli bir kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant öngörülen bölgede çene kemiğinin

İmplantın Uygulanabilirliği İmplantlar belirli bir kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant öngörülen bölgede çene kemiğinin 2 Dental İmplantlar Dental implant eksik olan dişlerin işlevini ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve kemikle uyumlu malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Köprü ve tam protezlere

Detaylı

Tanı ve Tedavi Planlaması. Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı

Tanı ve Tedavi Planlaması. Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Tanı ve Tedavi Planlaması Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Hastalıkların uygun ve doğru tedavisi için ilk koşul doğru

Detaylı

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma Oral İmplantolojide Temel Kavramlar, Teşhis ve Tedavi Planlaması 13.30-15.00 Dental implantların kısa tarihçesi

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK UYGULAMA BARAJLARI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK UYGULAMA BARAJLARI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2017-2018 KLİNİK SINIF PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI ADET PUAN Detertraj x1 (Yarım Çene) 1 4. SINIF KLİNİK BARAJI 4. SINIF BARAJ PUANI Subgingival küretaj x1 (Yarım

Detaylı

Sıklık oranlarına göre çenelerde gömülü kalma sıralaması

Sıklık oranlarına göre çenelerde gömülü kalma sıralaması Dr. Levent Vahdettin Gömülü Dişler Sürme yaşı tamamlandığı halde normal oklüzyonda yerini alamamış kemik ve yumuşak doku içerisinde bütünüyle veya kısmen kalmış olan dişler gömülü diş olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

FORAMEN APİKALE'NİN DİŞ KÖKLERİNİN ANATOMİK APEKSLERİYLE İLİŞKİSİ. Tayfun ALAÇAM*

FORAMEN APİKALE'NİN DİŞ KÖKLERİNİN ANATOMİK APEKSLERİYLE İLİŞKİSİ. Tayfun ALAÇAM* G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt IV, Sayı 1, Sayfa 67-74, 1987 FORAMEN APİKALE'NİN DİŞ KÖKLERİNİN ANATOMİK APEKSLERİYLE İLİŞKİSİ Tayfun ALAÇAM* Foramen apikale bütün olgularda kök apeksinin merkezinde yer almamaktadır.

Detaylı

diastema varlığında tedavi alternatifleri

diastema varlığında tedavi alternatifleri diastema varlığında tedavi alternatifleri Prof. Dr. L. Şebnem TÜRKÜN Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Etken Muayene Tedavi Planı Etiyoloji Süt/daimi diş geçiş

Detaylı

Prof. Dr. Yaşar AYKAÇ

Prof. Dr. Yaşar AYKAÇ Prof. Dr. Yaşar AYKAÇ Tedavi planlaması periodontal sorunu olan hastaların tedavisi yönünden son derece önemli olduğu gibi, hekimin başarısı ile yakından ilgilidir. Tedavi planı Teşhis ve prognozun belirlenmesinden

Detaylı

SÜT DİŞLERİNDE KANAL TEDAVİSİ. Doç. Dr. Tuğba Bezgin

SÜT DİŞLERİNDE KANAL TEDAVİSİ. Doç. Dr. Tuğba Bezgin SÜT DİŞLERİNDE KANAL TEDAVİSİ Doç. Dr. Tuğba Bezgin 2016 SÜT DİŞLERİNDE PULPA TEDAVİLERİ 1-PULPA KAPAKLAMASI (kuafaj) A)Indirekt pulpa kapaklaması B)Direkt pulpa kapaklaması Vital dişlere uygulanan tedaviler!!

Detaylı

BİR OLGU NEDENİYLE HASSAS TUTUCU TAMİRİ ÖZET

BİR OLGU NEDENİYLE HASSAS TUTUCU TAMİRİ ÖZET G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt VIII, Sayı 2, Sayfa 121-125, 1991 BİR OLGU NEDENİYLE HASSAS TUTUCU TAMİRİ Erol DEMİREL* Cemal AYDIN** ÖZET Direkt tutucu parçası kırılmış bir köprünün, direkt tutucu parça içeren

Detaylı

İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI

İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI Prof. Dr. HALDUN İPLİKÇİOĞLU İmplant vakaları neden sınıflandırılmalıdır? İmplantoloji yüksek düzeyde bilgi ve deneyim gerektiren bir alandır. Bu konuda çalışmalar

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK STAJ BARAJLARI. SINIF PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI ADET PUAN Detertraj x1 (Yarım Çene) 1

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK STAJ BARAJLARI. SINIF PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI ADET PUAN Detertraj x1 (Yarım Çene) 1 DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2016-2017 KLİNİK STAJ SINIF PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI PUAN Detertraj x1 (Yarım Çene) 1 4. SINIF STAJ BARAJI 4. SINIF BARAJ PUANI BARAJI 5. SINIF BARAJ PUANI

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Müfredatı 2011

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI 1. hafta Konservatif Diş Tedavisine giriş, Diş yüzeyi terminolojisi 2. hafta Kavite sınıflandırması ve kavite terminolojisi (Sınıf I ve II kaviteler)

Detaylı

FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ. Prof.Dr.Yaşar Aykaç

FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ. Prof.Dr.Yaşar Aykaç FLEP OPERASYONU ve YARA İYİLEŞMESİ Prof.Dr.Yaşar Aykaç PERİODONTAL CERRAHİ TEDAVİNİN AMAÇLARI Tam bir profesyonel temizlik için kök yüzeyini görünür ve ulaşılabilir hale getirmek Patolojik olarak derinleşmiş

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK STAJ BARAJLARI (EK-4)

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK STAJ BARAJLARI (EK-4) DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2013-2014 KLİNİK (EK-4) SINIF PEDODONTİ ANABİLİM DALI Adet AÇIKLAMA Kompomer, Amalgam,Kompozit dolgu 45 Tüm dolgu tedavileri, anterior ve posterior dişler dahil

Detaylı

TEK VE ÇOK SEANSDA UYGULANAN KANAL TEDAVİLERİNDE AĞRI İNSİDANSI GİRİŞ

TEK VE ÇOK SEANSDA UYGULANAN KANAL TEDAVİLERİNDE AĞRI İNSİDANSI GİRİŞ G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt III, Sayı 1, Sayfa 47-53, 1986 TEK VE ÇOK SEANSDA UYGULANAN KANAL TEDAVİLERİNDE AĞRI İNSİDANSI Dilek DALAT* Lale ZAİMOĞLU** GİRİŞ Pulpanın ekstirpasyonundan hemen sonra kanalın

Detaylı

EĞİTİM DANIŞMANLARI Serdar Gürel Özlem Coşkun

EĞİTİM DANIŞMANLARI Serdar Gürel Özlem Coşkun Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), uzmanlık eğitiminde kullanılmak üzere çekirdek müfredat ve standartları belirlemek için Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) çerçevesinde

Detaylı

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI Protetik diş tedavisi, dişlerin şekil, form, renk bozuklukları ve diş eksikliklerinin tedavi edilmesinde, fonasyon, estetik ve çiğneme etkinliğinin sağlanmasında etkili

Detaylı

Estetik ve konvansiyonel diş hekimliği adına tüm dental tedaviler için alt yapı ve teknolojik olarak hazırız.

Estetik ve konvansiyonel diş hekimliği adına tüm dental tedaviler için alt yapı ve teknolojik olarak hazırız. Ağız ve Diş Sağlığı Medikal Kadromuz Dr. Dt. Özgür ÖZTÜRK Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Yıldız ÖZTÜRK ORTAN Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Burak SAYDAM Ağız ve Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Tuğçe KAYA

Detaylı

Biyolojik Biyomekanik İmplant Başarısızlığı İmplant Başarısızlığı Krestal Kemik Kaybı Protez Komplikasyonları Mekanik Süreçler

Biyolojik Biyomekanik İmplant Başarısızlığı İmplant Başarısızlığı Krestal Kemik Kaybı Protez Komplikasyonları Mekanik Süreçler F. Emir Biyolojik İmplant Başarısızlığı Cerrahi başarısızlık İyileşme Krestal Kemik Kaybı Periosteal Refleksiyon(kaldırma) Otoimmün (bakteriyel etki) Biyolojik mikro aralık Protez Komplikasyonları Vida

Detaylı

Prof. Dr. Ferit ÖZATA

Prof. Dr. Ferit ÖZATA Dental Travma Etiyolojisi Diş Sert Dokuları ve Periodontal Yaralanmalar: Yaklaşık olarak % 80 Düşme sonrası ortaya çıkar. % 12 Çarpma % 4 Trafik kazaları % 4 Oyun kazaları Görülme Sıklığı Sıklıkla 1-3

Detaylı

SPRİNG KÖPRÜ (Vaka Raporu)* Yavuz BURGAZ** Hüsnü YAVUZ YILMAZ * **

SPRİNG KÖPRÜ (Vaka Raporu)* Yavuz BURGAZ** Hüsnü YAVUZ YILMAZ * ** G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt IV, Sayı 1, Sayfa 143-154, 1987 SPRİNG KÖPRÜ (Vaka Raporu)* Yavuz BURGAZ** Hüsnü YAVUZ YILMAZ * ** Doku testekli bir köprü türü olan spring köprü, çok eleştiri görmesine rağmen,

Detaylı

İMPLANT. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu

İMPLANT. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu İMPLANT Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu İMPLANT NEDİR? İmplant, herhangi bir nedenden dolayı kaybedilen dişlerin, fonksiyon ve görünüşünü tekrar kazandırmak amacıyla, kişinin çene kemiğine yerleştirilen, kişinin

Detaylı

ORTODONTİ ANABİLİM DALI

ORTODONTİ ANABİLİM DALI ORTODONTİ ANABİLİM DALI Ortodonti; Latince de "düzgün diş anlamına gelmektedir. Genel olarak; çocuklar ve yetişkin bireylerin diş ve çene yapılarında meydana gelen bozuklukların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi

Detaylı

Alt santral-lateral diş kök kanal tedavisi. Alt kanin diş kök kanal tedavisi. Üst molar diş kök kanal tedavisi. Alt molar diş kök kanal tedavisi

Alt santral-lateral diş kök kanal tedavisi. Alt kanin diş kök kanal tedavisi. Üst molar diş kök kanal tedavisi. Alt molar diş kök kanal tedavisi KÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PREKLİNİK PUANLARI ENDODONTİ ANABİLİM DALI 2. SINIF Üst santral-lateral diş kök kanal tedavisi Üst kanin diş kök kanal tedavisi Üst premolar diş

Detaylı

EK-7 DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ SIRA BİRİM KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR PUAN NO

EK-7 DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ SIRA BİRİM KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR PUAN NO EK-7 DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ SIRA 1 1. TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI 2 401.010 Diş hekimi muayenesi 12 7,00 3 401.020 Uzman diş hekimi muayenesi 15 9,00 4 401.030 Konsültan dişhekimi muayenesi 7 4,00

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği dalıdır. Periodontoloji,

Detaylı

YENİ-2.SINIF BLOK BLOK /DERSİN NEVİ BLOK/DERS

YENİ-2.SINIF BLOK BLOK /DERSİN NEVİ BLOK/DERS DHF 00 A-DERS BLOKLARI YENİ-.SINIF.BLOK BLOK /DERSİN NEVİ BLOK/DERS KODU BLOK/DERS ADI TEORİK PRATİK I.BLOK; HASTALIKLARIN TEMELİ (3 HAFTA/47 SAAT TEORİK-6 SAAT PRATİK /7 AKTS- 4 KREDİ) 5EYLÜL 07-3 EKİM

Detaylı

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ 24.02.2014 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ Yrd. Doç. Dr. Enhoş: Protez Yapıştırıcıları Dikkatli Kullanın Özellikle damak protezi kullanan hastalarda en sık karşılaşılan sorunlardan birisi tutuculuktur. Protezin

Detaylı

BİR OLGU NEDENİYLE CLEIDOCRANIAL DYSOSTOSIS

BİR OLGU NEDENİYLE CLEIDOCRANIAL DYSOSTOSIS G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt II, Sayı 1, Sayfa 205-211, 1985 BİR OLGU NEDENİYLE CLEIDOCRANIAL DYSOSTOSIS Yıldız BATIRBAYGİL* Alparslan GÖKALP** Cleidocranial Dysostosis veya «Marie and Sainton» Sendromu

Detaylı

TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ

TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ 28 Ocak 2015 Türkiye de Ağız ve Diş Sağlığı Durumu 0-14 yaş grubunda; süt ve daimi dişlerde ortalama 3.7 çürük+dolgulu+çekilen diş (DMFT indeksi)

Detaylı

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI ANTİBİYOTİK PROFİLAKSİ PROSEDÜRÜ

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI ANTİBİYOTİK PROFİLAKSİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Antibiyotik profilaksisi, erken postoperatif dönemde cerrahi alanda meydana gelebilecek enfeksiyonu önlemek amacıyla yapılır. Böylece antibiyotiklerin gereksiz ve uygunsuz kullanımını

Detaylı

BİR OVERDENTURE UYGULAMASI

BİR OVERDENTURE UYGULAMASI G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt II, Sayı 2, Sayfa 209-215, 1985 BİR OVERDENTURE UYGULAMASI A. DOĞAN* Özellikle son 10 yılda önem kazanan overdenture yapımı, dişhekimliğinde 100 yıldan beri bilinmektedir. Overdenture

Detaylı

EK-3 DİŞ FİYAT LİSTESİ DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR FİYAT TL

EK-3 DİŞ FİYAT LİSTESİ DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR FİYAT TL EK-3 DİŞ FİYAT LİSTESİ DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ SIRA NO KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMALAR FİYAT TL 1. TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI 1 D300000 Diş hekimi muayenesi 22.00 TL 2 D300001 Konsültan dişhekimi muayenesi

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Gökhan AKSOY * Çiğneme, Beslenme * Yutkunma, * Estetik, * Konuşma, * Psikolojik Kriterler * Sosyolojik Kriterler Mandibüler: alt çene kemiğine ait, alt çene kemiğiyle ilgili Örnek: * mandibüler

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

EK-1 KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ SATIŞ TARİFESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ ÜNİVERSİTELER İÇİN TAVAN FİYAT (TL)

EK-1 KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ SATIŞ TARİFESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ ÜNİVERSİTELER İÇİN TAVAN FİYAT (TL) KAMU HİZMETLERİ SATIŞ TARİFESİ EK-1 SIRA B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ B-DİŞ TEDAVİLERİ FİYAT LİSTESİ 1 TEŞHİS VE TEDAVİ PLANLAMASI 2 S401010 Diş hekimi muayenesi 14 21 3 S401030 Konsültan diş hekimi

Detaylı

PROF. DR. TÜLİN TANER

PROF. DR. TÜLİN TANER Uyku Apne Sendromunda Diş Hekimliği Uygulamaları PROF. DR. TÜLİN TANER Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti AnaBilim Dalı TTD Okulu Uyku Bozuklukları Merkezi Kursu Ankara 26 27 Mart

Detaylı

BİR PSEUDOPROGNATİ VAKASININ PROTETİK YOLLA TEDAVİSİ

BİR PSEUDOPROGNATİ VAKASININ PROTETİK YOLLA TEDAVİSİ G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt IV, Sayı 1, Sayfa 127-134, 1987 BİR PSEUDOPROGNATİ VAKASININ PROTETİK YOLLA TEDAVİSİ Y. BURGAZ* Prognatik anomaliler hasta üzerinde ciddi sosyal ve fonksiyonel bozukluklar yaratır.

Detaylı

GÜVENLE GÜLÜMSEMEK YAŞAM KALİTESİDİR

GÜVENLE GÜLÜMSEMEK YAŞAM KALİTESİDİR HASTA BİLGİLENDİRME GÜVENLE GÜLÜMSEMEK YAŞAM KALİTESİDİR Yaşam kalitesinin her yönden keyfini çıkarın. Dengeli ve sağlıklı yaşamak, uzun bir yaşam sürmek demektir, ancak büyük bir fark vardır: kaliteli

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

ENDODONTİK PERÎODONTAL PROBLEMLER (ÜÇ OLGU NEDENİYLE)*

ENDODONTİK PERÎODONTAL PROBLEMLER (ÜÇ OLGU NEDENİYLE)* G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt I, Sayı 1-2, Sayfa 150-161 1984 ENDODONTİK PERÎODONTAL PROBLEMLER (ÜÇ OLGU NEDENİYLE)* Tamer KINOĞLU** Hüma ÖMÜRLÜ*** Güliz GÖRGÜL*** Mehmet YALIM**** Bir dişin sağlıklı fonksiyonu,

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

ENDODONTİK TEDAVİLER VE ENDİKASYONLARI

ENDODONTİK TEDAVİLER VE ENDİKASYONLARI T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı ENDODONTİK TEDAVİLER VE ENDİKASYONLARI BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi Mehmet Nur Olcay Danışman Öğretim Üyesi: Prof.

Detaylı

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Prof.Dr. Batuhan Özay İstanbul MedicineHospital, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kapak hastalıkları hastalığın başvuru anındaki ciddiyeti ve hasta profiline

Detaylı

PALATİNAL KÖKÜNDE DİŞETİ ÇEKİLMESİ BULUNAN ÜST BİRİNCİ BÜYÜK AZI DİŞLERİNİN OKLUZAL TEMASLARININ İNCELENMESİ

PALATİNAL KÖKÜNDE DİŞETİ ÇEKİLMESİ BULUNAN ÜST BİRİNCİ BÜYÜK AZI DİŞLERİNİN OKLUZAL TEMASLARININ İNCELENMESİ G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt III, Sayı 2, Sayfa 81-85, 1986 PALATİNAL KÖKÜNDE DİŞETİ ÇEKİLMESİ BULUNAN ÜST BİRİNCİ BÜYÜK AZI DİŞLERİNİN OKLUZAL TEMASLARININ İNCELENMESİ Doç. Dr. Kenan ERATALAY* Dr. Ezel

Detaylı

İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti?

İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti? İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti? Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KLİMİK 2016, 30. YIL KURULTAYI 1 Sunum planı

Detaylı

Kök kanal tedavisinin yenilenme (retreatment) insidansına etki eden faktörlerin değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma

Kök kanal tedavisinin yenilenme (retreatment) insidansına etki eden faktörlerin değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 2010; 11 (2) : 52-57 Kök kanal tedavisinin yenilenme (retreatment) insidansına etki eden faktörlerin değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma Evaluation

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK STAJ BARAJLARI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI KLİNİK STAJ BARAJLARI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2014-2015 KLİNİK STAJ 22.08.2014 SINIF 4. SINIF STAJ 5. SINIF STAJ PEDODONTİ ANABİLİM DALI TEDAVİ Adet AÇIKLAMA Kompomer, Amalgam,Kompozit dolgu 40 Tüm dolgu tedavileri,

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DERS İÇERİKLERİ DHF200

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DERS İÇERİKLERİ DHF200 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DERS İÇERİKLERİ DHF200 FARMAKOLOJİ (T:11 P:-) Farmakolojiye giriş,farmasötik şekiller,ilaçların veriliş yolları,farmakokinetik, İlaçların etki mekanizması, İlaç etkisini

Detaylı

OROHEKS % 0,2 ORAL SPREY

OROHEKS % 0,2 ORAL SPREY OROHEKS % 0,2 ORAL SPREY FORMÜL %0.2 klorheksidin glukonat içerir. Yardımcı madde olarak; gliserin, limon esansı ve nane esansı içerir. Bir püskürtme 0.15 ml dir ve 0.0003 g klorheksidin glukonat içerir.

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

ÜST ÇENE ÖN BÖLGEDE TEK DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANTLARIN YERİ VE ÖNEMİ

ÜST ÇENE ÖN BÖLGEDE TEK DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANTLARIN YERİ VE ÖNEMİ T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı ÜST ÇENE ÖN BÖLGEDE TEK DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANTLARIN YERİ VE ÖNEMİ BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi: Gülsen KİRAZ Danışman Öğretim

Detaylı

Prof. Dr. Bilge Hakan Şen. E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı

Prof. Dr. Bilge Hakan Şen. E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı FENOL VE ALDEHİTLER Bu sunumun amacı, fenol veya aldehit içeren maddelerin kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve yan etkiler konusunda

Detaylı

ÖNLEYİCİ ORTODONTİK TEDAVİ. Prof. Dr. Hatice Gökalp

ÖNLEYİCİ ORTODONTİK TEDAVİ. Prof. Dr. Hatice Gökalp ÖNLEYİCİ ORTODONTİK TEDAVİ Prof. Dr. Hatice Gökalp Önleyici ortodontik tedavi? İskeletsel, kassal ve dentoalveolar anomalilerin daimi dişler henüz sürmeden önce, karma dişlenme döneminde bertaraf edilmesi

Detaylı

E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI

E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 HİZMETİN ADI (Ağız,Diş ve Çene Radyolojisi Klinik Muayene (Ağız,Diş ve Çene Radyolojisi İSTENEN BELGELER ; 1- SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur

Detaylı

Sabit Protezler BR.HLİ.011

Sabit Protezler BR.HLİ.011 Sabit Protezler Beyin Tümörleri Sabit Protezler Sabit Protez Nedir? Sabit protez, eksik veya aşırı derecede madde kaybı görülen dişlerin, renk ve dokusuna benzer malzeme kullanılarak yerine konması işlemidir.

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2015-2016 KLİNİK STAJ BARAJLARI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2015-2016 KLİNİK STAJ BARAJLARI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ANABİLİM DALLARI 2015-2016 KLİNİK SINIF PEDODONTİ ANABİLİM DALI Adet AÇIKLAMA 4. SINIF 5. SINIF Kompomer, Amalgam,Kompozit dolgu 30 Anterior ve posterior dişlere yapılan tüm amalgam,

Detaylı

0,02 0,0199 0,018 0,016 0,014 0,012 0,01 0,0078 0,008 0,006 0,004 0,002

0,02 0,0199 0,018 0,016 0,014 0,012 0,01 0,0078 0,008 0,006 0,004 0,002 0,02 0,018 0,0199 0,016 0,014 0,012 0,01 0,0078 0,008 0,006 0,004 0,002 0 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 7,00% 6,28% 6,00% 5,00% 4,00% 3,00% 2,12% 2,00% 1,00% 0,00% 1993 1994 1995 1996

Detaylı

FIRÇALAR ÇANTADA DİŞLER YOLUNDA. Hakan Yusuf GÜNER Vali

FIRÇALAR ÇANTADA DİŞLER YOLUNDA. Hakan Yusuf GÜNER Vali FIRÇALAR ÇANTADA DİŞLER YOLUNDA Hakan Yusuf GÜNER Vali Eylül 2014 PROJENİN AMACI Genel Amacı İlköğretim 1. sınıf öğrencilerine: Düzenli fırçalama eğitimi ( günde en az 1 kere akıllı fırçalatmak ) Öğretmen-veli

Detaylı

AYNI YÖREDE BULUNAN 242 BİREYİN PROTETİK MUAYENE BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

AYNI YÖREDE BULUNAN 242 BİREYİN PROTETİK MUAYENE BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt III, Sayı 1, Sayfa 121-125, 1986 AYNI YÖREDE BULUNAN 242 BİREYİN PROTETİK MUAYENE BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hüsnü YAVUZYILMAZ* Celil DİNÇER** M. Emin TOPÇU*** Koruyucu

Detaylı

LIV HOSPITAL AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI KLiNiĞi

LIV HOSPITAL AĞIZ VE DiŞ SAĞLIĞI KLiNiĞi Güzel gülüş mutlu ediyor! Hayat güzeldir. livhospital.com 0850 222 2 548-444 4 548 facebook.com/livhospital twitter.com/livhospital instagram.com/livhospital linkedin.com/livhospital PLK-YRD-225/00 Hayata

Detaylı

YENİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BİLGİ FORMLARI 1

YENİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BİLGİ FORMLARI 1 Personel Uzman Diş Hekimi Doktoralı Diş Hekimi Ağız Diş Hizmetlerinde Çalışan Personeller YENİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BİLGİ FORMLARI Ağız,Diş ve Çene Cerrahisi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Çocuk Diş Hekimliği

Detaylı

AKILCI ANTİBİYOTİK VE İLAÇ KULLANIMI ANTİBİYOTİK PROFİLAKSİ PROSEDÜRÜ

AKILCI ANTİBİYOTİK VE İLAÇ KULLANIMI ANTİBİYOTİK PROFİLAKSİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/6 1. AMAÇ: Antibiyotik profilaksisi, erken postoperatif dönemde cerrahi alanda meydana gelebilecek enfeksiyonu önlemek amacıyla yapılır. Böylece antibiyotiklerin gereksiz ve uygunsuz kullanımını

Detaylı

GÖMÜLÜ DİŞLER. Dişlerin gömülü kalma nedenleri

GÖMÜLÜ DİŞLER. Dişlerin gömülü kalma nedenleri GÖMÜLÜ DİŞLER Dişlerin gömülü kalma nedenleri 1. Evrim Teorisi: İnsanlar yüz yıllar içerisinde daha yumuşak gıdalara geçiş yaptıkları için evrimleşerek çene kemiklerinde küçülme meydana gelmesi sonucu

Detaylı

Alt Çene Küçük Azılara Endodontik Yaklaşımlar

Alt Çene Küçük Azılara Endodontik Yaklaşımlar Endodonti Kambiz Mohseni kambizmohseni@gmail.com Küçük Azılara Endodontik Yaklaşımlar Kök kanal sisteminde temizlenmeyen her alan, tedavinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Alt çene küçük azılar gösterdikleri

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Müfredatı 2011 Ankara

Detaylı

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25 Tırnak batması nedir? Sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırıp tahriş etmesi sonucu oluşan iltihaplanma ve kronik yaraya tırnak batması denir. Genellikle ayaklarda ve birinci parmakta görülür. Tırnak batmasının

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DIS- 201 PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ TEORİK AKTS: 3 Diş Hekimliği 30 hafta- haftada 2 saat teorik Dersin Amacı: Protetik tedavi türleri ve uygulamaları hakkında bilgi vermek, sabit ve hareketli protezlerin klinik

Detaylı

RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ

RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Nuran Ulusoy, nulusoy@neu.edu.tr Ders Sorumluları: Prof. Dr. Nuran Ulusoy, nulusoy@neu.edu.tr Prof. Dr. Hikmet Solak, hsolak@neu.edu.tr Prof. Dr. Arzu

Detaylı

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ Trigeminal Sinirin Dalları N. ophthalmicus N. maxillaris N. mandibularis Maksiller Sinirin Dalları N. infraorbitalis N.zygomaticus N.alveolaris superioris anterioris N.alveolaris

Detaylı

DĠġ SAĞLIĞINDA DĠġ TEKNĠKERLERĠNĠN ROLÜ

DĠġ SAĞLIĞINDA DĠġ TEKNĠKERLERĠNĠN ROLÜ DĠġ SAĞLIĞINDA DĠġ TEKNĠKERLERĠNĠN ROLÜ Müge ÜNAL DiĢ Sağlığında Görünmeyen Bir El Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

Dişhekimliği Uygulamalarında Başarıyı Etkileyen Yeni Yaklaşımlar

Dişhekimliği Uygulamalarında Başarıyı Etkileyen Yeni Yaklaşımlar Dişhekimliği Uygulamalarında Başarıyı Etkileyen Yeni Yaklaşımlar Prof. Dr. Đnci Oktay Meslek Deneyimi? Bilimsel Araştırma? Uzman Görüşü? Meslek pratiğinde başarılı olmak, tüm dişhekimlerinin ortak amacıdır.

Detaylı

DİŞ TEDAVİLERİ ÜCRET LİSTESİ

DİŞ TEDAVİLERİ ÜCRET LİSTESİ 1 1. TEŞHİS VE PLANLAMASI 2 401.010 Diş hekimi muayenesi 7,00 TL 3 401.030 Konsültan diş hekimi muayenesi 4,00 TL 4 401050 (Mülga:RG-24/12/2014-29215/21-b md. 401051 (EK:RG-24/12/2014-29215/21-a md. Periapikal

Detaylı

Total Kalça Protezi. Prof. Dr. Önder Yazıcıoğlu İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı

Total Kalça Protezi. Prof. Dr. Önder Yazıcıoğlu İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Total Kalça Protezi Prof. Dr. Önder Yazıcıoğlu İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Koksartroz Primer Önceden geçirildiği bilinen bir hastalık yok Genelde yaşlanmaya bağlı Eklemde

Detaylı

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir: Laminate kaplama (Laminat Vener-dental veneer) nedir? (Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.=yaprak Porselen) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında mükemmel bir kozmetik

Detaylı

TRAVMA. Doç Dr. Onur POLAT Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMA. Doç Dr. Onur POLAT Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMA Doç Dr. Onur POLAT Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı HEDEFLER Travmanın tarihçesi Travmanın tanımı Travma çeşitleri (Künt, Penetran, Blast,

Detaylı

Diyabet ve diş-dişeti sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve diş-dişeti sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 13 Diyabet ve diş-dişeti sorunları

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: AYFER ATAV ATEŞ İletişim Bilgileri: Adres: İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 34959 Akfırat-Tuzla / İSTANBUL Telefon: 0 (216) 677 16 30-3856 Mail: ayfer.atav@okan.edu.tr

Detaylı

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi TÜRKİYEDE BÖBREK NAKLİ 1975 yılında canlı 1978 yılında kadavra E.Ü.T.F Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi 1988

Detaylı

TUKMOS PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ KOMİSYONU 1.DÖNEM ÜYELERİ

TUKMOS PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ KOMİSYONU 1.DÖNEM ÜYELERİ Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), uzmanlık eğitiminde kullanılmak üzere çekirdek müfredat ve standartları belirlemek için Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) çerçevesinde

Detaylı