KORUMALI TOPRAK İŞLEME VE TÜRKİYE DEKİ UYGULAMALARI Conservation Tillage and Its Application in Turkey

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KORUMALI TOPRAK İŞLEME VE TÜRKİYE DEKİ UYGULAMALARI Conservation Tillage and Its Application in Turkey"

Transkript

1 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 321 KORUMALI TOPRAK İŞLEME VE TÜRKİYE DEKİ UYGULAMALARI Conservation Tillage and Its Application in Turkey T. KORUCU 1 V. KİRİŞCİ 2 S. GÖRÜCÜ 3 ÖZET Geleneksel toprak işleme sistemlerinde, toprağı, suyu ve enerjiyi korumaya yönelik olarak hiç bir çalışma yapılmamaktadır. Korumalı toprak işleme özellikle toprak, su ve enerjinin sınırlı olduğu alanlar için çok önemlidir. Korumalı toprak işleme, ekimden sonra toprak yüzeyinde en az % 30 oranında artığın bırakıldığı bir ekim yöntemidir. Toprak sadece tohum yatağının hazırlanması, kimyasalların uygulanması, yabancı ot kontrolü ve ürün ekimi için işlenir. Böylece tarlayı hazırlamak için daha az zaman, yakıt ve iş gücü gerekli olur. Korumalı toprak işleme; malçlı toprak işleme, azaltılmış toprak işleme, şeritsel toprak işleme ve toprak işlemesiz sistem olarak dört ana grupta sınıflandırılabilir. Türkiye de korumalı toprak işlemenin uygulanması mevcut değildir. Ortalama yağışın düşük ve sulamanın olmadığı Orta Anadolu Bölgesinde sadece nadas sistemi uygulanmaktadır. Bu çalışmada, toprak işleme uygulamaları ve Türkiye de korumalı toprak işlemenin koşulları incelenecektir. ABSTRACT In conventional tillage, no attempt has been made to conserve soil, water and energy so far. Conservation tillage is very important for areas where particularly soil, water and energy are main limitations. Conservation tillage is also a planting method that leaves at least 30% of residues on the surface after planting. The soil is tilled only to the extent needed to prepare a seedbed, incorporate chemicals, control weeds, and plant to crop. Therefore it requires less time, fuel and labor in order to prepare the field. Conservation tillage can be classified in four major groups such as mulch tillage, reduced tillage, strip tillage and notill. In Turkey, the application of conservation tillage is not available. Only fallows are applied in middle Anatolian region since average precipitation is low and irrigation does not exits. In this paper, tillage applications and conditions of conservation tillage in Turkey will be reviewed. 1. GİRİŞ Toprakların doğal durumu çok değişik olup, genellikle kültür bitkilerinin yetişmesine elverişli değildir. Kültür bitkilerinin yaşayabilmeleri için toprağın yumuşak, su alma ve su tutma yeteneklerinin yüksek olması ve içinde yeterli miktarda besin maddelerinin bulunması gerekir. Toprağı canlı duruma getirmek ve bu durumu hiç olmazsa, üzerindeki bitkiler olgunlaşıncaya kadar sürdürmek, onu işlemekle sağlanır (1). Buna göre toprak işleme; bitki gelişimi, topraksu muhafazası ve mekanizasyon işlemleri için istenilen ortamın oluşturulması amacıyla farklı 1 Araş. Gör., Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, VanTürkiye 2 Doç. Dr., Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, AdanaTürkiye 3 Araş. Gör. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, AdanaTürkiye

2 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 322 yöntemlerle toprak koşullarını değiştirmeye ve iyileştirmeye yönelik olarak toprağın elden geçirilmesi işlemidir (2). Toprak işlemenin amaçları; tohum yatağının hazırlanması, yabancı ot kontrolü, toprak yüzeyindeki bitki hastalık ve zararlı etmenlerin kontrolü, bitki artıkları, anız, gübre ile bazı herbisitlerin toprağa gömülmesi, tarlanın sulamaya hazırlanması, rüzgar ve su erozyonunun azaltılması, infilitrasyonun artırılması, yağmur suyunun tarlada bırakılması gibi sıralanabilir (1, 3, 4): Toprak işleme uygulamaları, uygulama amacına yönelik olarak; geleneksel toprak iţleme (conventional tillage) sistemi ve korumalı toprak iţleme (conservation tillage) sistemi olarak iki temel sistem içerisinde incelenir. Bu çalışmada, özellikle toprak, su ve enerjinin korunmasını sağlayan korumalı toprak işleme ve Türkiye de uygulanabilirliği konusu ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. 2. TOPRAK İŞLEME SİSTEMLERİ 2.1 Geleneksel Toprak İşleme Geleneksel toprak işleme; ürün artıklarının büyük bir bölümünün toprağa gömüldüğü, ekimden sonra toprak yüzeyinde % 30 dan daha az artıkların bırakıldığı bir toprak işleme sistemidir. Bu sistemde genellikle kulaklı pulluk, diğer toprak işleme makinaları ile birlikte kullanılır (5). Buna göre geleneksel toprak işleme tanımı; kulaklı pullukla işleme, diskli tırmık kullanımı (1 veya 2 kez), tırmıkla veya kültivatörle işleme (1 veya 2 kez), ekim ve gübreleme, kültivatör veya döner çapa ile çapalama (1 veya 2 kez) ve herbisit uygulaması gibi işlemelerin tamamını içerir (6); Avantajları Toprak işleme için kullanılan makina daha önce kullanılan bir makinadır ve her an kullanıma hazırdır, Sistem; değişik toprak, ürün koşulları ve gübreleme sistemlerine uygulanabilir özelliktedir, Toprak işleme; ürün yetiştirme periyodu boyunca yabancı otların kontrol altına alınması için uygulanabilir, Toprak içerisine ürün artıkları karıştırıldığından toprak daha hızlı ısınabilir (5). Dezavantajları Tohum yatağı hazırlığı için gerekli, makina, yakıt ve iş gücü giderleri daha yüksektir, Tarla trafiği daha fazladır ve tarlanın yabancı otlarla kaplanma ve toprak sıkışıklığının oluşma ihtimali fazladır, Yüzey artıklarının yetersizliğinden dolayı rüzgar ve su erozyonun oluşma ihtimali daha fazladır, Yoğun olarak yapılan toprak işleme, toprağın organik madde içeriğini azaltır (5). 2.2 Korumalı Toprak İşleme Korumalı toprak işleme, su erozyonunu azaltmak için ekimden sonra toprak yüzeyinin en az % 30 unun ön bitkiye ait artıklar tarafından korunduğu toprak işleme ve ekim sistemidir (7, 8, 9). Toprak yüzeyinin tamamen kaplanması için gerekli artık yoğunluğu; toprak tipi, eğim durumu, ekim nöbeti ve kışın toprakta kalan bitki artıkları başta olmak üzere pekçok faktöre bağlıdır (10). Toprak; sadece tohum yatağının hazırlanması, kimyasal uygulanması, yabancı otların kontrol edilmesi ve tohumun ekilmesi için işlenir (7).

3 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 323 Avantajları Yetiştirilen ürünler suyu daha etkin bir şekilde kullanır, toprağın su tutma kapasitesi artar ve yağışlardan dolayı su kayıpları ve buharlaşma azalır, Kurak ve eğimli topraklarda kuru tarımda suyun daha etkin kullanımı ile daha yüksek verim elde edilir, Toprağın organik madde içeriği ve faydalı böceklerin populasyonu korunabilir, toprak, bitki besin maddesi, gübre ve pestisit kaybı azalır, Ekim işleminde tarlanın hazırlanması için daha az zamana gereksinim duyulur, Ekim tarihinde hava koşullarına bağımlılık azalır, Ekim öncesi toprak işleme çalışmaları azalır, böylece iş gücü ve yakıttan tasarruf sağlanırken, toprak erozyonu da azalır, Yapılan tarımsal uygulamaların daha az olmasından dolayı, toprağa uygulanan dış yükler azalır ve böylece toprak sıkışması en aza indirilir ve Bitki çıkışını güçleştiren ve yüzey akışın neden olan kaymak tabakası oluşumunu engeller (5, 9, 11, 12, 13, 14). Dezavantajları Su göllenmesi veya kötü drenaj gibi aşırı su problemleri ortaya çıkar, Ürün artıkları ile ertesi döneme hastalık veya zararlılar taşınır (9). İyi bir tohumtoprak teması sağlayarak tohumu nemli toprağa yerleştirebilen ve bunu yüzeydeki artıklarla tıkanmadan gerçekleştiren özel ekim makinalarına veya mevcut ekim makinalarında değişikliklere ihtiyaç duyulur, Tarla yüzeyinde bulunan artıklar, sürgünlerin beslenmesini engeller, Havalanma koşullarının yetersizliği, düşük toprak sıcaklığı ve aşırı nem, ürün yetiştirmek için genellikle uygun değildir (15), Yüksek işletmecilik düzeyi gerekir (5), İş gücü ve yakıttan tasarruf sağlanmasına rağmen, yabancı ot kontrolünde büyük oranda herbisit kullanımına bağımlılık, ek giderlere neden olur (12). 3. KORUMALI TOPRAK İŞLEME Korumalı toprak işleme; işcilik, enerji ve sermayenin en aza indirildiği, su ve toprağın korunması için tarlada yeterli bitki örtüsü ve artığın bırakıldığı tarımsal uygulamadır. Bu yüzden, korumalı toprak işleme; yabancı ot kontrolü ve tohum yatağının hazırlığı için bir kaç toprak işleme uygulaması ile bir geçişte toprak işlemesiz ekim uygulaması arasında değişebilir ve genellikle geleneksel pulluk kullanımı gibi toprağı alt üst eden yoğun toprak işleme sistemlerine yer verilmez. Ancak bazı özel durumlarda çok sınırlı da olsa korumalı toprak işleme uygulamalarında kullanılabilir. Korumalı toprak işleme değişik kavramlarla ifade edilmektedir. Bunlardan bazıları; ekimde toprak iţleme (planttill), ţerit halinde toprak iţleme (strip tillage), malçlı toprak iţleme (mulch tillage), çim ekimi (sod planting), en az toprak iţleme (minimum tillage), anız engelli toprak iţleme (stubblemulch tillage) ve son zamanlarda güncel olan toprak iţlemesiz (notill), düţük toprak iţleme (low till), sıfır toprak iţleme (zero till), kimyasal nadas (chemical fallow), ekonadas (ecofallow) ve korumalı üretim sistemleri (conservation production systems) gibi (15).

4 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 324 Çizelge 3.1 de farklı toprak işleme sistemlerinde yapılan tarımsal uygulamalara ait yakıt tüketim değerleri (l/ha) ve Çizelge 3.2 de ise iţ gücü gereksinimleri (h/ha) verilmektedir. Çizelge 3.1 Farklı Toprak İşleme Sistemlerine Göre Yakıt Gereksiniminin Karşılaştırılması (6) Dizel yakıt tüketimi (l/ha) İşlem Geleneksel toprak işlemeli tarım Azaltılmış toprak işlemeli tarım Toprak işlemesiz tarım I II Artıkların parçalanması Anıza ekim Diskaro kullanma Kulaklı pullukla sürme Diskaro kullanma Tırmık kullanma Ekim Herbisit püskürtme Çapalama I Çapalama II Hasat Toplam Çizelge 3.1 de görüldüğü gibi, geleneksel toprak işleme sisteminde korumalı toprak işleme sistemlerine göre daha fazla yakıta gereksinim duyulurken, Çizelge 3.2 ye göre de en fazla iş gücü yine yoğun olarak kulaklı pulluğun kullanıldığı geleneksel toprak işleme sisteminde harcanmaktadır. Çizelge 3.2 Değişik Toprak İşleme ve Ekim Sistemleri İçin İş Gücü Gereksinimi (16) Uygulama İş gücü (h/ha) Kulaklı pulluk Çizel Disk Sırta ekim Toprak iţlemesiz Sapların 0.40 kesilmesi Kulaklı pulluk 0.90 Çizel pulluğu 0.50 Gübreleme, Bıçak Disk harrow Ekim Bakım (2) İlaçlama 0.3(2) Toplam İş gücü tasarrufu, daha fazla alanın işlenmesini mümkün kılar. Alan artışı beklenilmese dahi, ekim işleminin zamanında yapılmasıyla verimin daha fazla olması sağlanır. Bunlara ek olarak, korumalı toprak işleme sisteminde daha az toprak işleme uygulamaları yer aldığından giderler daha düşüktür (16). Değişik toprak işleme sistemleri ile üretilen ürünlerin gereksinim duydukları enerji miktarı, yapılan toprak işleme uygulamaları ile ilişkilidir. Genel olarak kullanılan birincil toprak işleme makinalarından kulaklı pulluk en fazla enerjiye,

5 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 325 çizel orta derecede ve disk en az enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Birincil toprak işleme, olarak kulaklı pulluğun ve ikincil toprak işleme makinası olarak tohum yatağının hazırlanmasında en az bir kere diskin kullanıldığı geleneksel toprak işleme oldukça fazla yakıta ihtiyaç duyar. Azaltılmış toprak işleme sistemlerinde genellikle birincil toprak işleme olarak çizel veya disk ve ikincil toprak işlemede ise tohum yatağının hazırlanmasında bir disk veya tarla kültivatörü kullanılır. Böylece azaltılmış toprak işleme çalışmaları daha az toprak işlemenin yapılmasından dolayı geleneksel toprak işlemeye göre daha az enerjiye ihtiyaç duyarlar. Azaltılmış ve geleneksel toprak işlemede olduğu gibi toprak işlemesiz sistemde de yabancı ot kontrolü için kimyasal herbisitler kullanılır (17). Toprak işleme sistemleri, farklı düzeyde yüzey toprağı kaybına neden olmaktadır (Çizelge 3.3). Çizelge 3.3 Toprak İşleme Sistemlerinin Neden Oldukları Toprak Kaybı (6) Toprak iţleme sistemi Geleneksel toprak iţleme Diskaro + ekim Anıza doğrudan ekim (%25 işlemeli) Anıza doğrudan ekim (işlemesiz) Toprak kaybı (ton/ha/yıl) Malçlı Toprak İşleme Malçlı toprak işleme (mulch tillage), ön bitkinin hasadı ve sonraki ürünün ekimi arasında toprak yüzeyinde bitki artıklarının bırakılmasına yönelik olarak toprağın işlenmesidir (5). Toprak; ekimden önce çizel, tarla kültivatörü, disk, kazayağı veya keski gibi toprak işleme makinaları kullanılarak işlenir. Yabancı ot kontrolü herbisit ve/veya toprak işleme ile yapılır (8). Özellikle toprak yüzeyinde kalan organik artıkların toprak muhafazası yönünden önemi büyüktür (Çizelge 3.4) (6). Çizelge 3.4 Tarla Yüzeyinde Bitki ArtığıToprak Kaybı İlişkisi (6) Bitki artığı ton/ha Yüzey akışı % İnfilitrasyon % Toprak Kaybı ton/ha Azaltılmış Toprak İşleme Azaltılmış toprak işleme (reduced tillage), geleneksel toprak işleme yöntemlerine göre işlemlerden bazılarının uygulanmadığı bir yöntemdir. Normal olarak, pullukla sürüm, azaltılmış toprak işleme kavramı içinde yer almaz. Fakat, makinalarla tarla yüzeyi amaca göre işlenebilir. Azaltılmış toprak işleme örneklerinden bazıları aşağıdaki gibi olabilir (6): diskaro veya tarla kültivatörü + ekim, döner çapa + ekim, ağır çizel veya tarla kültivatörü + ekim, diskaro + ekim. Azaltılmış toprak işleme uygulamalarına yer verilen üretim sistemlerinde ürün verimleri, geleneksel toprak işletmeciliğinden elde edilen verime göre daha yüksek, daha düşük veya eşit olabilir. İyi planlanmış işletmecilikle, toprak işleme

6 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 326 uygulamalarını azaltma, toprak suyunu daha fazla depolama ve erozyonun azaltılması, depolanan ilave su nedeniyle, geleneksel sistemlere göre düşük birim üretim giderlerinde, daha yüksek verim sağlamak durumundadır. Bu yüzden kurak bölgelerde, korumalı toprak işleme sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması ile tarımsal kararlılık ve üretkenliğin iyileştirilmesi için önemli bir fırsat olduğu düşünülebilir. Bununla birlikte, azaltılmış toprak işleme sistemlerinin genel başarısının böyle bir toprak işletmeciliği için toprağın kararlılığına, iklim koşullarına, yetiştirilen ürüne ve toprak işletmeciliği uygulamalarına bağlı olduğu görülmektedir (15). 3.3 Şerit veya Bant Şeklinde Toprak İşleme Şerit veya bant şeklinde toprak işleme, ekim işlemi sırasında tohum yatağının hazırlığı için toprak yüzeyinin yaklaşık 1/3 nün işlenmesine müsade edilen bir korumalı toprak işleme sistemidir (12). Ţerit halinde toprak iţleme (strip tillage); isminden de anlaşılacağı gibi şeritler halinde toprağın işlendiği ve genellikle ekimle birlikte toprak işlemenin yapıldığı bir işlemdir. Bu işlemle tohum için uygun tohum yatağı hazırlanmaktadır. Sıranın ortasında bırakılan artıklar ile erozyon ve buharlaşma kayıplarının azaltılması ve yabancı ot gelişiminin önlenmesi mümkündür. Şerit genişliği 530 cm arasında değişir. Daha geniş şeritler şeritsel toprak işleme olarak adlandırılırken, daha dar şeritler ise işlemesiz toprak işleme olarak adlandırılır (7). 3.4 Toprak İşlemesiz (Doğrudan Ekim) Toprak işlemesiz tarım, tohumun toprakla teması için işlenmemiş toprakta uygun genişlik ve derinlikteki dar açıklıklara, çukurlara veya bandlara tohumun bırakılması ve örtülmesi olarak tanımlanabilir (17, 18). Böylece, bitkisel üretimde geleneksel pulluk veya diskle toprağın işleme tabi tutulması yerine, yeni ve ilgi çekici bir uygulama ortaya çıkmaktadır (17). Toprak işlemesiz tarımda, bitkinin gelişme ve olgunlaşma döneminde çapalama amacıyla herhangi bir toprak işleme yapılmaz. Diğer bir ifadeyle toprak işlemesiz tarım: sıfır toprak işleme (zero tillage) ve kimyasal toprak iţlemenin (chemical tillage) birarada kullanılmasıdır (6). Azaltılmış toprak işlemede artan ekim giderleri ve muhtemel herbisit giderleri, genellikle yakıt, iş gücü, ve makina giderlerinin azalmasıyla dengelenir. Potansiyel ürün miktarı, ürün hasat etkinliği ve toprak yapısına bağlıdır. Ekonomik girdiler ve geliştirilmiş toprak korumanın toprak üzerindeki birçok yararı nedeniyle toprak işlemesiz sisteme bir eğilim vardır (18). Erozyon kontrolünde toprak işlemesiz tarımın etkileri, toprak yüzeyinde bırakılan malç miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Şekil 4.1, toprak yüzeyinde bırakılan artık yüzdesi ile erozyon kayıpları arasındaki ilişkiyi göstermektedir.buna göre, toprağın %30 u artıklarla kaplı olduğunda erozyon en az % 50 oranında azalmaktadır (19). Şekil 3.1 Yüzey artık yüzdesinin toprak kayıplarına etkisi (19)

7 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ KORUMALI TOPRAK İŞLEMENİN İSTEKLERİ Belirli bir toprak ve üretim durumu için en uygun sistemin seçimi, yapılacak işlemlerle, ekim nöbeti, topografya, toprak tipi ve hava koşullarının uyumlu hale getirilmesi esasına dayanır. Ekim nöbeti ile uyumlu ekim sistemleri ve dönüşümlü toprak işleme, mükemmel bir kombinasyon sağlar (16). Korumalı toprak işleme sisteminde başarıya ulaşmak için uygulamadan önce aşağıda belirtilen önerilerin dikkate alınması gerekir; İlk yıl yeni bir alanda çalışmaya başlanılması, Konu uzmanları ve deneyimli çiftçilerden fikir edinilmesi, Çalışmalara başlanılan tarlalarda yabancı ot sorununun bulunmaması, İyi bir ekim makinası ve pülverizatör kullanılması, Yabancı ot kontrolu gerekli ise toprağın mekanik olarak işlenmesi, İyi bir işletmecilik sisteminin kullanılması, Korumalı toprak işleme içerisinde; tesviye yapma, su yolları açma, şerite ekim ve teras yapma gibi uygulamalara yer verilmesi ve Ürün seçiminin iyi yapılması (14). Korumalı toprak işleme, her türlü bölgeye veya her türlü işletme koşullarına uygulanamaz. Bir tarım işletmesinde korumalı toprak işlemenin uygulanabilmesi ve ekonomik çıktıların elde edilebilmesi için genellikle aşağıdaki koşulları sağlaması zorunludur. 4.1 İklim Korumalı toprak işleme; genellikle yıllık yağış miktarının mm olduğu bölgelerde uygulanır. Toprak işleme sistemi seçilmeden önce toprak özellikleri ve iklim koşulları dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Yetiţme dönemi kısa olan kurak topraklar, geleneksel toprak işleme sistemine göre toprak işlemesiz sistem için çok daha uygundur. Toprakla ilgili işletmecilik uygulamalarının yapılmasına karar verildiğinde erozyon kontrolü, toprağın su alma ve su tutma kapasitesi ile toprağın iç drenaj özelliklerine ihitiyaç olup olmadığına bakılmaksızın bu karakteristikler belirlenmelidir. Korumalı toprak işleme sisteminin su ve toprağı koruma yararlarından dolayı, normal olarak, tahıl üretimi yapılan eğimli koşullarda ve büyük alanlarda uygun bir sistem olduğu görülmektedir (17). 4.2 Mekanizasyon Düzeyi Korumalı toprak işleme sistemlerinde geleneksel toprak işleme sistemlerine göre çok daha az toprak işleme yapıldığı için korumalı toprak işleme sistemi yapılmaya karar verildiğinde, elde bulunan bazı toprak işleme makinaları kullanılamayacak ve bunların yerine bazı özel makinalara gereksinim duyulacaktır. Korumalı toprak işleme sistemini seçen bir işletme sahibinin; traktör, anıza ekim makinası ve pülverizatörün dışında toprak hazırlığı, ekim ve bakım işlemleri için bir makinaya gereksinimi yoktur. Hasat makinalarına gereksinim her iki toprak işleme sisteminde de aynıdır (6). 4.3 Topoğrafya Topoğrafya, arazi yüzeyinin tanımlanması için kullanılmaktadır (örneğin düz, ondülelihafif dalgalı gibi). Genel bir tanımlama ile topoğrafya, bir alan içerisindeki yükseklikler arasındaki farklılıklardır. Topoğrafyanın toprak oluşumuna katkısı önemli ölçüde yüzey eğiminin drenaja, suyun arazi yüzeyinden akışına ve erozyona olan etkilerinden ileri gelmektedir. İkinci derecede etkisi ise güneş ve rüzgara karşı olan yönlerdeki farklılıklardan dolayıdır (20).

8 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 328 Eğimde meydana gelen değişmeler, yüzey akışına geçen yağış suları miktarını etkilemekte, dolayısıyla toprak profiline sızan suyun birim miktarında farklılıklar ortaya çıkmaktadır (20). Eğimli bir araziye düşen yağışın büyük bir kısmı yüzey akışına geçerken, düz bir arazide yağışın hemen tamamı toprak profilinde tutulur, fazlası ise toprak profilinden alt katmanlara doğru sızar. Sızan su beraberinde çözülebilir tuzları, karbonatları veya diğer ayrışma ürünlerini profilin derinliklerine doğru taşır ve ileri bir yıkanma sonucunda bu ayrışma ürünleri profilden tamamen uzaklaşır. Yine, topoğrafyanın önemli bir unsuru olan eğim ile toprak derinliği arasında sıkı bir ilişki vardır. Eğimi fazla olan alanlarda erozyon nedeniyle genellikle topraklar sığ, buna karşılık düz ve düze yakın arazilerde erozyon zararı minimum seviyede olduğundan toprak kalınlığı daha fazladır. Çünkü erozyondan zarar görmemiş yerlerde iklim ve canlıların toprak oluşumu üzerine etkileri daha fazladır ve dolayısıyle toprak gövdesi daha kalındır (21). 4.4 Ekim Nöbeti Korumalı toprak işlemede ekim nöbeti, zararlıların ve yabancı otların kontrolünde en etkili yöntemdir. Munavebenin yapılması, zararlı ve yabancı otların kontrol edilebilmesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca korumalı toprak işleme yapılacak alanlarda, yetiştirilecek ürünlerin, toprak ve su korunmasında önemli etkilere sahip olduklarıda bilinmektedir. Çizelge 4.1 de toprak işleme sistemi ile ekim nöbetinin yüzey akışı ve toprak kaybına etkileri verilmiştir. Çizelge 4.1 Toprak İşleme Sisteminin Yüzey Akışı ve Toprak Kaybına Etkisi (17) Toprak İşleme ve Ekim Nöbeti Yüzey akışı (%) Toprak kaybı (mt/ha/yıl) Toprak işlemesiz, soyabuğday iki ürün Toprak işlemesiz, soyadan sonra mısır Toprak işlemesiz, mısırdan sonra soya Toprak iţlemesiz, sürekli soya Geleneksel toprak iţleme, sürekli soya TÜRKİYE DE KORUMALI TOPRAK İŞLEME UYGULAMALARI Türkiye, farklı iklim koşullarına sahip bir ülkedir. Buna rağmen üretim işlemleri genel olarak geleneksel uygulamalarla yapılarak yürütülmektedir. Ülke, iklim koşullarına ve coğrafik koşullara göre dokuz tarımsal bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeler aşağıdaki şekildedir. I. Bölge Ortakuzey II. Bölge Ege III. Bölge Marmara IV. Bölge Akdeniz V. Bölge Kuzeydoğu VI. Bölge Güneydoğu VII. Bölge Karadeniz VIII. Bölge Ortadoğu IX. Bölge Ortagüney Bu bölümde korumalı toprak işlemenin Türkiye de uygulanabilirliği önceki bölümde belirtilen isteklere göre bölge düzeyinde değerlendirilecektir. Çizelge 5.1 de Türkiye genelinde tarım bölgelerindeki arazilerin kullanılış biçimleri verilmiştir.

9 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 329 Çizelge 5.1 Bölgelere Göre Arazilerin Kullanılma Şekli (22) A. Toplam arazi B. Sulanan arazi C. Sulanmayan arazi Tarıma Bölge Tarla alanı Nadas elverişlikulla nılmayan arazi Tarıma elverişsiz arazi A B C I. (%) II. (%) III. (%) IV. (%) V. (%) VI. (%) VII. (%) VIII. (%) IX. (%) Türkiye (ha) Çizelge 5.1 de görüldüğü gibi Türkiye genelinde en fazla nadasa bırakılan alan %26.83 ile I. bölgedir. Bunu sırasıyla IX, VI ve VIII bölgeler izlemektedir. Benzer sıralama, sulanmayan arazi yüzdeleri içinde geçerlidir. Tarıma elverişli olup kullanılmayan alanlar bakımından ise birinci sırayı % değeri ile VI. bölge alırken bunu IX., I. ve VIII. bölgeler takip etmektedir. 5.1 Bölgelerin İklim Koşulları Türkiye genelinde yıllık ortalama yağış miktarı 600 mm ( mm) civarındadır. Yıllık ortalama yağış miktarı mm arasında seyretmektedir. Çizelge 5.2 de Türkiye genelinde bölgeler bazında yıllık ortalama yağış miktarları verilmektedir. Çizelgedende görüldüğü gibi yıllık ortalama yağış miktarı 500 mm nin altında olan bölgeler sırasıyla IX, I ve VII. bölgelerdir. Buna göre bu bölgeler korumalı toprak işlemenin uygulanabileceği bölgeler olarak seçilebilir. Çizelge 5.2 Türkiye Genelinde Bölgeler Bazında Yıllık Ortalama Yağış Miktarları (23) Bölge Ortalama yağış miktarı (mm/yıl) I. 478 II. 702 III. 641 IV. 772 V. 502 VI. 709 VII VIII. 489 IX Bölgelerin Mekanizasyon Durumu Korumalı toprak işlemede toplam ekipman ihtiyacı daha azdır, fakat bu sistemde özel olarak tasarlanmış ekim makinalarına gereksinim duyulmaktadır. Toprak işlemesiz ekim makinalarında genellikle toprak yüzeyinde bırakılan artıkları kesmek ve açıcının önünde dar şeritler halinde toprağı işlemek için değişik tiplerde disk keskiler (düz, çentikli, dalgalı (hafif, 8 dalgalı, 13 dalgalı ve 25 dalgalı), kabarcıklı,) kullanılmaktadır (Şekil 5.1). Ayrıca sert ve kuru topraklarda ekim makinasının toprağa daha iyi girişim yapabilmesi için ekim makinası ağırlığının artırılması gerekmektedir. Bu da tekerleklerin dökme demirden yapılması veya ek ağırlıkların eklenmesi ile giderilebilir (12).

10 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 330 Şekil 5.1 Korumalı toprak işlemede ekim makinasında kullanılan ekici ayak tipleri Bölgeler, sahip oldukları tarımsal araç ve gereç sayısı ile yüzdelerine göre Çizelge 5.3 de incelenmiştir. Çizelge 5.3 Başlıca Tarımsal Araç ve Gereç Sayıları (22) Bölge Traktör Pulluk Kazayağı Çapa makinası Diskaro Mibzer Gübre atma makinası İlaçlama makinası Sırt İlaçlama makinası I. (%) II. (%) III. (%) IV. (%) V. (%) VI. (%) VII. (%) VIII. (%) IX. (%) Türkiye (ha) Bölgelerdeki mekanizasyon durumu, korumalı toprak işlemenin gerektirdiği araç ve gereçler bazında incelendiği zaman aşağıdaki değerlendirmler yapılabilir: Bölgelerdeki mevcut traktör sayıları yönünden % ile II. bölge en fazla traktöre sahiptir. Bunu I, III ve IX. bölgeler izlemektedir. Ekim makinası yönünden ilk sırayı % le I. bölge ve bunu sırasıyla IX, II ve III. Bölgeler izlemektedir. Benzer sıralama ilaçlama makinası içinde geçerlidir. Korumalı toprak işlemede birincil toprak işleme aletlerine gereksinim olmadığından bu aletletlere fazla yatırım yapılmaması gerekmektedir.

11 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ Topoğrafik Durum Toprak oluşumunda pasif rol oynayan topoğrafya, erozyon oluşumunda aktif ve önemli bir faktördür. Türkiye nin topoğrafik yönden hem yüksek hem de çok arızalı bir ülke olması, başta topoğrafik koşullar yönünden erozyonun şiddetlenmesine neden olmaktadır. Sadece yükseklik basamakları dikkate alınarak yapılan değerlendirmede 0500 m arasındaki alanlar ülkemizin % 17.5 ini kapladığı halde, m yüksekliğindeki alanlar % 26.6 sını, m arasındaki alanlar ise % 45.9 oranında bir alanı oluşturmaktadır (Çizelge 5.4). Çizelge 5.4 Türkiye nin Yükselti Koşulları ve Kapladıkları Alanlar (24) Yükselti Kuşakları (m) Alan (km 2 ) (%) Toplam Çizelge 5.4 deki veriler Türkiye topraklarının yarıdan fazlasının çok dik ve arızalı topoğrafyalarda yer aldığını ve ülkenin potansiyel erozyon tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Çizelge 5.5 de görüldüğü gibi, % 8 den daha fazla eğimli araziler ülkenin % 82.3 ini oluşturmaktadır. Ayrıca erozyonun şiddetlenmesi açısından önemli bir etmen olan yüksek eğimli (% 1540) alanlar bütün sahanın %34.4 ünü oluşturmakta; çok dik ve sarp olarak nitelendirilen % 40 dan daha fazla eğimli alanlar ise tüm alanın % 45.8 ini meydana getirmektedir. Yine bu miktara çok dik ve eğimli olarak kabul edilen % 15 den fazla eğimli alanlar katıldığında Türkiye nin % 80.2 inin arızalı ve çok fazla eğimli olduğu; başka bir ifade ile ülkemiz arazisinin beşte dördünün arızalı topoğrafyaya sahip olduğu anlaşılmaktadır. Çizelge 5.5 Türkiye Topraklarının Eğim Durumu (24) Eğim sınıfı (%) Kapladığı alan (km 2 ) (%) > Toplam Türkiyenin denizden olan düzeyinin yüksek olması yanında, fazla eğimli olması başta yağış ve yüzeysel akış sularının zemine sızmasını güçleştirmekte, yüzeysel akışa geçen suların hızını artırmakta, fazla miktarda kum ve çakıl boyutundaki malzemelerin süpürülmesi ve gevşek olan depoların oyulmasını ve parçalanmasını sağlamaktadır (24). 5.4 Ekim Nöbeti Yabancı ot ve zararlıların kontrol altına alınması, su ve toprağın korunmasında ekim nöbetinin etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir. Ayrıca her yıl aynı ürünün ekilmesinden dolayı toprakta meydana gelecek organik madde kayıpları ve çoraklaşmanın önlenmesinde de ekim nöbeti büyük etkiye sahiptir Buna bağlı

12 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 332 olarak Çizelge 5.6 da Türkiye de başlıca tarla ürünlerinin ekili alanları tarım bölgelerine göre verilmiştir. Çizelge 5.6 Başlıca Tarla Ürünlerinin Ekili Alanları (22) Bölgeler Toplam ekili tarla Buğday Arpa Yulaf Çavdar Mısır Çeltik arazisi I. (%) II. (%) III. (%) IV. (%) V. (%) VI. (%) VII. (%) VIII. (%) IX. (%) Türkiye (ha) Buna göre korumalı toprak işlemenin isteklerine uygun olan I, VIII ve IX. bölgelerde en fazla üretilen ürün buğdaydır. 6. SONUÇ Türkiye; toprak, iklim ve diğer çevresel etmenler yönünden büyük farklılıklara sahip bir ülkedir. Tarım bölgeleri bazında incelendiği zaman 500 mm den daha az yağış alan bölgeler sırasıyla IX., VIII. ve I. bölgelerdir. Korumalı toprak işlemenin uygulanacağı bu bölgelerde zararlı ve yabancı otların kontrol altına alınabilmesi, çoraklaşma ve organik madde kayıplarının azaltılabilmesi için her yıl ekim nöbetinin uygulanması gerekmektedir. Geleneksel olarak yapılan ekime göre korumalı toprak işlemede tohum biraz daha derinlere ekilmeli ve uygulanan ekim normu % 1015 oranında artırılmalıdır. Bunların başarılabilmesi için ise mevcut ekim makinaları üzerinde özellikle ekim makinasının ekici ve kapatma düzeninde çeşitli değişikliklerin yapılması gerekmektedir. KAYNAKLAR 1) Dilmaç, M., Toprak İşleme Aletlerinin Teori, Hesap ve Konstrüksiyonu, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları, Yayın No: 36, Zonguldak, ) Kirişci, V., Toprak İşleme Mekanizasyonu Ders Notları, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi (Basılmamış), Adana, ) Tezer, E. ve Zeren, Y., Tarımsal Mekanizasyon I, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı, No:72, Adana, ) Srivastava, A.K., Goering, C.E. ve Rohrbach, R.P., Engineering Principles of Agricultural Machines, ASAE Textbook Number 6, Published by the American Society of Agricultural Engineers, ) Anonymous, Tillage systems, ( 1998a. 6) Zeren, Y., İkinci Ürün Mekanizasyonu, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ders Notları Yayınları FEM001, Adana, ) Anonymous, Conservation Tillage, ( ) Anonymous, Conservation Tillage Definition and Types of System, ( 1998b. 9) Peet, M., Conservation Tillage, (

13 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ ) Anonymous, Conservation Tillage. Helping ensure the future of farming, ( 1998d. 11) Anonymous, Benefits of Conservation Tillage, ( 1998f. 12) Anonymous, Conservation Tillage for Corn in Alabama. ( 1998g. 13) Bennett, M., Ervin, E., Pfost, D.L., Hoette, G.D. ve Clarke,A., NoTillage and ReducedTillage: Cost and Returns, Agricultural Publication G00355, ( ) Melvin, S., Conservation Tillage Planning. Department of Agricultural and Biosystem Engineering, Iowa State University, ISU Extension PubAE3049. ( ) Godwin, R.J., Agricultural Engineering in Development: Tillage for Crop Production in Areas of Low Rainfall, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Roma, ) Anonymous, Conservation Tillage and Planting Systems, ( 1998c. 17) Phillips, R.E. ve Phillips, S.H., NoTillage Agriculture Principles and Practices, Copyright by Van Nostrand Reinhold Company, USA, ) Shouse, S. Conservation Tillage NoTill Systems, Agricultural Engineering Department of Agricultural and Biosystem Engineering, Iowa State University, ISU Extension PubAE3052. ( ) McCarthy, J.R., Pfost, D.L. ve Currence, H.D., Agricultural Publication G01650 ( ) Dinç, U., Kapur, S., Özbek, Ö., ve Ţenol, S., Toprak Genesisi ve Sınıflandırılma sı Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Yayın No:130, Adana, ) Yeşilsoy, Ş., Toprak Amenajmanı, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Genel Yayın No: 18, Adana, ) Anonymous, Genel Tarım Sayımı Köy Genel Bilgi Anketi Sonuçları, T.C. Başbakanlık DİE, Ankara, Türkiye, ) Anonymous, TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 1998 Yılı Ajandası, Adana, 1998h. 24) Çelik, E., Türkiye de Erozyon Sorunu ve Cumhuriyet Dönemi Boyunca Yapılan Erozyon Kontrol Çalışmalarının İrdelenmesi, Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Mast er Tezi, Adana, 1994.

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri T A R L A B İ T K İ L E R İ 4 Grupta incelenir: 1. Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller: 1.1. Serin İklim Tahılları (Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale) 1.2. Sıcak İklim Tahılları (Mısır, Çeltik,

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Kültivatörler Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Toprak işlemesiz tarım tekniği. 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak işlemesiz tarım tekniği. 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak işlemesiz tarım tekniği 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak işlemesiz tarım tekniği Toprak işlemesiz tarım tekniği uygulamaları korumalı tarım bilinir. Korumalı tarım (conservation tillage),

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım NEMLİ TARIM TARIM SİSTEMLERİ 3 Nemli Tarım Nemli Tarım Yağan yağışlarla gelen su, evaporasyon ve transpirasyonla harcanan sudan fazla olur ise böyle yerlere nemli bölgeler denir. Bu bölgelerde uygulanan

Detaylı

Harran Ovasında Azaltılmış Toprak İşleme ve Toprak İşlemesiz Tarım Tekniklerinin Uygulanması (II. Ürün Mısır ve Susam Yetiştiriciliği)

Harran Ovasında Azaltılmış Toprak İşleme ve Toprak İşlemesiz Tarım Tekniklerinin Uygulanması (II. Ürün Mısır ve Susam Yetiştiriciliği) Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 2010, 6 (4), 221-228 Harran Ovasında Azaltılmış Toprak İşleme ve Toprak İşlemesiz Tarım Tekniklerinin Uygulanması (II. Ürün Mısır

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Tırmıklar e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan Ders

Detaylı

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Çevre Sorunlarının Nedenleri Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Başlıca çevre sorunları Hava kirliliği Su kirliliği Toprak kirliliği Gürültü kirliliği Katı atıkların oluşturdukları kirlilikler

Detaylı

Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr

Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr HASSAS TARIM TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr HASSAS TARIM NEDİR? Tarımda hedeflere ulaşmak 3 anahtar unsur gereklidir.

Detaylı

Tohum Yatağı Hazırlamada Uygulanan Farklı Toprak İşleme Yöntemleri Üzerine Bir Araştırma

Tohum Yatağı Hazırlamada Uygulanan Farklı Toprak İşleme Yöntemleri Üzerine Bir Araştırma Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38(1):71-78 ISSN 1018-8851 Tohum Yatağı Hazırlamada Uygulanan Farklı Toprak İşleme Yöntemleri Üzerine Bir Araştırma Harun YALÇIN 1 Engin ÇAKIR 2 Ercan GÜLSOYLU 3 Galip

Detaylı

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları Pancar tohumları büyüklükleri ve çimlenme yetenekleri farklı tohumlardır. İri tohumlar fazla embriyolu olup çimlenme yüzdeleri yüksektir. Küçük tohumlar ise tek embriyolu olup çimlenme yetenekleri düşüktür.

Detaylı

1 Araştırma Makalesi. Farklı Toprak İşleme Aletlerinin Toprak Yüzeyindeki Anız Miktarına Etkisinin Doğru Hat Yöntemi ile Belirlenmesi

1 Araştırma Makalesi. Farklı Toprak İşleme Aletlerinin Toprak Yüzeyindeki Anız Miktarına Etkisinin Doğru Hat Yöntemi ile Belirlenmesi 1 Araştırma Makalesi Farklı Toprak İşleme Aletlerinin Toprak Yüzeyindeki Anız Miktarına Etkisinin Doğru Hat Yöntemi ile Belirlenmesi Tayfun KORUCU*, Fatih YURDAGÜL KSÜ, Ziraat Fakültesi, Biyosistem Mühendisliği

Detaylı

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır.

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. 12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. Patates yumrusunun en büyük özelliği dışardan gelen fiziksel

Detaylı

Doğrudan Ekim Sisteminin Uygulamalarında Karşılaşılan Problemler. Problems Introduced in Applying of Direct Sowing System

Doğrudan Ekim Sisteminin Uygulamalarında Karşılaşılan Problemler. Problems Introduced in Applying of Direct Sowing System Doğrudan Ekim Sisteminin Uygulamalarında Karşılaşılan Problemler Mahmut DOK Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Samsun mahmutdok@hotmail.com Özet: Toprak işleme; tohum yatağının hazırlanması, yabancı

Detaylı

TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. İbrahim TURNA

TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. İbrahim TURNA TOPRAK İŞLEME 1 Toprak işlemesi; Dikilen fidanların veya ekilen tohumlardan gelişen fidelerin köklerini, **toprağın derinliklerine ve çevresine yayarak topraktan ihtiyaçları olan besin elementlerini ve

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak Frezeleri e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Bakım Alet ve Makinaları e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

Su Yastıkları ve Karık Sulama Yöntemlerinin Tarımsal Mekanizasyon Açısından Karşılaştırılması

Su Yastıkları ve Karık Sulama Yöntemlerinin Tarımsal Mekanizasyon Açısından Karşılaştırılması 159 Su Yastıkları ve Karık Sulama Yöntemlerinin Tarımsal Mekanizasyon Açısından Karşılaştırılması Cevdet Sağlam (1) Sinan Gerçek (2) (1) Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, 63040

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA

ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA Su ve toprak erozyonunu önleyici Organik tarımda toprak işleme nasıl olmalıdır? Mikroorganizmalar için uygun ortam sağlayıcı Besin kayıplarını

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

MISIR TARIMI. Giriş. İklim ve Toprak İstekleri

MISIR TARIMI. Giriş. İklim ve Toprak İstekleri MISIR TARIMI Giriş Dünyada üretilen mısırın % 27 si insan beslenmesinde, % 73 ü ise hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde mısırın kullanımı hayvan beslenmesinde % 46, insan beslenmesinde

Detaylı

NİSAN 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU

NİSAN 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2016-2017 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamı koruyacağı hatta çok azda olsa özellikle İç Anadolu Bölgesinde artış olacağı tahmin edilmektedir.

Detaylı

Farklı Toprak İşleme Yöntemleri Kullanılan Pamuk-Mısır Münavebesinde Pamuk Ekimi Öncesi Yetiştirilen Yem Bezelyesinin Gelişimi

Farklı Toprak İşleme Yöntemleri Kullanılan Pamuk-Mısır Münavebesinde Pamuk Ekimi Öncesi Yetiştirilen Yem Bezelyesinin Gelişimi Farklı Toprak İşleme Yöntemleri Kullanılan Pamuk-Mısır Münavebesinde Pamuk Ekimi Öncesi Yetiştirilen Yem Bezelyesinin Gelişimi Betül KOLAY 1, Songül GÜRSOY 2, Özlem AVŞAR 1, Emine KARADEMİR 3, Şehmus ATAKUL

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Fanlar hareketlerini traktör kuyruk milinden yada pülverizatör üzerindeki ayrı bir motordan alırlar. Çoğunlukla hafif alaşımlı

Detaylı

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Şanlıurfa Kuru Tarım lerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Cevdet SAĞLAM 1, Refik POLAT 2 1 Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineları Bölümü,

Detaylı

TOPRAK STRÜKTÜRÜNÜN GÖRSEL DEĞERLENDİRİLMESİ

TOPRAK STRÜKTÜRÜNÜN GÖRSEL DEĞERLENDİRİLMESİ TOPRAK STRÜKTÜRÜNÜN GÖRSEL DEĞERLENDİRİLMESİ Arazide gerçekleştirilen Görsel Toprak Strüktürü Değerlendirmesi (VESS) oldukça popüler bir yöntemdir (Ball ve ark., 2007; Guimares ve ark., 2011). Bu yöntemin

Detaylı

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak İşleme Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Finlandiya da şeritler halinde toprak işlemesi yapan ekipman Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Şeritler halinde toprak

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü alanın ekim ve dikime hazır hale getirilebilmesi için yapılacak

Detaylı

Ülkemizin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin Coğrafik Bölgeler Bazında Değerlendirilmesi

Ülkemizin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin Coğrafik Bölgeler Bazında Değerlendirilmesi GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2004, 21 (2), 63-70 Ülkemizin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin Coğrafik Bölgeler Bazında Değerlendirilmesi Ebubekir Altuntaş 1 Hilal Demirtola 2 1 Gaziosmanpaşa Üniversitesi,

Detaylı

ARAZİ DEĞERLENDİRME İlkeler

ARAZİ DEĞERLENDİRME İlkeler ARAZİ DEĞERLENDİRME İlkeler Prof. Dr. Günay Erpul arazi değerlendirme ilkeleri bu ders kapsamında güncel arazi değerlendirme işlevini gerçekleştirebilmek için gerekli deyimler temel kavramlar ana hatlar

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü İşçi ile Diri Örtü Temizliği Sahanın erozyon durumu ve Çalışmanın ekonomisi göz önüne alınarak ŞERİTLER halinde yapılır İşçi İle Diri Örtü Temizliği Diri örtü

Detaylı

Hatay İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri. Agricultural Mechanization Properties of Hatay Province

Hatay İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri. Agricultural Mechanization Properties of Hatay Province Hatay İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri Mehmet AKAR 1, Mehmet Zahid MALASLI 2, Ahmet ÇELİK 1 1 Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, Erzurum 2 Bingöl Üniversitesi, Ziraat

Detaylı

Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu

Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu Bünyamin DEMİR İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 33130, Mersin e-posta: demir_33@hotmail.com Geliş Tarihi/Received:20.04.2013 Kabul Tarihi/Accepted:05.07.2013

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1205

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1205 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1205 VI. ve VII. (1991-2001) GENEL TARIM SAYIMI SONUÇLARINA GÖRE TÜRKİYE' NİN TARIMSAL YAPI ve MEKANİZASYON DURUMUNDAKİ DEĞİŞMELER Cihat Yıldız*-İsmail Öztürk**-Yücel Erkmen* Özet

Detaylı

1-Tarımsal amaçlarla işlendiği taktirde toprak varlığının devamlılığı (Toprağın erozyona karşı duyarlığı yani erodibilite nitelikleri)

1-Tarımsal amaçlarla işlendiği taktirde toprak varlığının devamlılığı (Toprağın erozyona karşı duyarlığı yani erodibilite nitelikleri) ARAZİ SINIFLAMASI ARAZİ SINIFLAMASI: Çeşitli tarımsal ürün verme potansiyeline sahip arazi parçalarından en yüksek verimle, sürekli şekilde ve erozyona neden olmadan faydalanmayı sağlamak maksadıyla, arazinin

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim Yöntemleri, Tarihçe ve Ekim Makinalarının Sınıflandırılması Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA GÜNÜMÜZDE ve GAP KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ Çim alanlar tesisi güç ve masraflı olduğundan tür seçiminden uygulanmasına kadar son derece titiz davranılmalıdır. Bu alanların sürekliliğinin

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı:

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: Toprak işlemenin sebebi, tohumların uygun çimlenme ve çıkış ortamını hazırlamak; su kaybını en aza indiren, toprağın yapısını en az bozan, erozyonu önemli

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ Dr. Osman ŞİMŞEK ANTALYA 7-10 MART 2013 TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ Tarım atmosfer şartlarında çalışan bir fabrikadır.

Detaylı

Sırt Oluşturmada Markör Kullanılmasının Yakıt Tüketimi, Zaman Tüketimi ve İş Verimi Üzerine Etkileri

Sırt Oluşturmada Markör Kullanılmasının Yakıt Tüketimi, Zaman Tüketimi ve İş Verimi Üzerine Etkileri Sırt Oluşturmada Markör Kullanılmasının Yakıt Tüketimi, Zaman Tüketimi ve Üzerine Etkileri ÖZET Hasan Ali KARAAĞAÇ 1, Sait AYKANAT 1, Reşit GÜLTEKİN 1 1 Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

KONYA İLİ TARIM MAKİNALARI SEKTÖR RAPORU MEHMET ÖZÇELİK

KONYA İLİ TARIM MAKİNALARI SEKTÖR RAPORU MEHMET ÖZÇELİK Giriş Konya ili Türkiye de tarım makineleri açısından, ülkenin önemli merkezlerinden bir tanesidir. Özellikle ildeki tarım alanlarının genişliği, toprak işleme alet ve makinalarına olan ihtiyacı artırmıştır.

Detaylı

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Bağ Sulaması Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Prof. Dr. Sermet ÖNDER Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü (Biyosistem Mühendisliği Bölümü) sermetonder01@gmail.com

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Tesviye Küreği Üç nokta askı düzeni ile traktöre bağlanıp toprağın tesviye edilmesi, tarla yollarının yapılması, karla kapanmış

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 3 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Ayçiçeğinde Farklı Toprak İşleme Ekim Sistemlerinin Bazı İşletme Parametreleri Yönünden Karşılaştırılması

Ayçiçeğinde Farklı Toprak İşleme Ekim Sistemlerinin Bazı İşletme Parametreleri Yönünden Karşılaştırılması Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 200, 6 (4), 253-259 Ayçiçeğinde Farklı Toprak İşleme Ekim inin Bazı İşletme Parametreleri Yönünden Karşılaştırılması Zinnur GÖZÜBÜYÜK,

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI

ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI ORMAN TOPRAK VE EKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI Dr. Aydın ÇÖMEZ 4 Nisan 2013- Bursa http://ekoloji.ogm.gov.tr/ SUNUNUN GENEL HATLARI - Toprak işlemenin

Detaylı

Çanakkale İli Buğday Üretiminde Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması*

Çanakkale İli Buğday Üretiminde Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması* 77 Çanakkale İli Buğday Üretiminde Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması* Arda Aydın Sakine Özpınar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, 17020 Çanakkale,

Detaylı

Şanlıurfa Harran Ovası nda İkinci Ürün Susam Tarımında Farklı Anıza Ekim Yöntemlerinin Girdi Kullanımı Yönünden Karşılaştırılması

Şanlıurfa Harran Ovası nda İkinci Ürün Susam Tarımında Farklı Anıza Ekim Yöntemlerinin Girdi Kullanımı Yönünden Karşılaştırılması Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2006, 2 (2), 133-138 Şanlıurfa Harran Ovası nda İkinci Ürün Susam Tarımında Farklı Anıza Ekim Yöntemlerinin Girdi Kullanımı Yönünden Karşılaştırılması Ahmet Çıkman 1, Ramazan

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS En çok rastlanan buğday hastalıkları Pas hastalıkları (sarı pas, kahverengi pas, kara pas) Kök ve boğaz çürüklüğü Septoria - Fusarium Sürme Rastık En çok rastlanan buğday

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. 15.07.1970-Ankara EĞİTİM BİLGİLERİ YABANCI DİL BİLGİSİ

KİŞİSEL BİLGİLER. 15.07.1970-Ankara EĞİTİM BİLGİLERİ YABANCI DİL BİLGİSİ KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Yasemin VURARAK Unvan Ziraat Yüksek Mühendisi Telefon 0322 3340055/113 E-mail yvurarak@hotmail.com Doğum Tarihi-Yeri 15.07.1970-Ankara Doktora Yüksek Lisans Lisans EĞİTİM BİLGİLERİ

Detaylı

Türkiye'de Tarım. İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.

Türkiye'de Tarım. İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. Türkiye de Tarım Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. Türkiye Topraklarından Yaralanma Oranları Topraklarımızdan faydalanma

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Tekniği Açısından Önemli Bazı Toprak Parametreleri Toprak İşleme Alet ve Makinalarının Tarihçesi ve Sınıflandırılması Basit El Aletleri e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sera tarımının amacı tüm yıl boyunca birim alanda kaliteli ve yüksek verim elde etmektir. Bunun için de sera içerisinde bitki gelişim etmenlerinin sürekli kontrol edilerek optimum

Detaylı

ÇORAK TOPRAKLARIN ISLAHI VE YÖNETİMİ

ÇORAK TOPRAKLARIN ISLAHI VE YÖNETİMİ ÇORAK TOPRAKLARIN ISLAHI VE YÖNETİMİ BÜLENT SÖNMEZ Dr., Ziraat Yüksek Mühendisi, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Sönmez, Çorak Toprakların Islahı ve Yönetimi, Bilim

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim Makinalarında Kuvvet Analizi, Güç İhtiyaçları, Ayarlar e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri

Detaylı

Sap Parçalama Makinalarının Performans ve Enerji Maliyetlerinin Değerlendirilmesi

Sap Parçalama Makinalarının Performans ve Enerji Maliyetlerinin Değerlendirilmesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2005, 1 (3), 183-188 Sap Makinalarının Performans ve Enerji Maliyetlerinin Değerlendirilmesi Habib KOCABIYIK 1, Birol KAYİŞOĞLU 2 1 COMU Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

Erzurum İlinin Mekanizasyon Özellikleri

Erzurum İlinin Mekanizasyon Özellikleri Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 4 (2), 57-7, 29 ISSN : 13-936 Erzurum İlinin Mekanizasyon Özellikleri Sefa ALTIKAT Ahmet ÇELİK Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, 2524 Erzurum

Detaylı

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi&

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi& NamıkKemalÜniversitesi ISSN:1302*7050 TekirdağZiraatFakültesiDergisi Journal(of(Tekirdag(Agricultural(Faculty( ( ( ( ( ( ( An(International(Journal(of(all(Subjects(of(Agriculture( Cilt(/(Volume:(11Sayı(/(Number:(1(((((Yıl(/(Year:(2014

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralar tarım işletmesinin tüm konumu içersinde diğer yapılarla uyum göstermelidir. Seraların iç ortamı yıl boyunca bitki yetişmesine uygun optimum çevre koşullarını sağlamalıdır.

Detaylı

TOPRAK İŞLEME GRUBU TF SERİSİ SABİT TOPRAK FREZESİ

TOPRAK İŞLEME GRUBU TF SERİSİ SABİT TOPRAK FREZESİ TOPRAK İŞLEME GRUBU 4 vites opsiyon seçenekleri bulunan TürkTraktör TF, TF 20 ve TF 0 modellerinde dişli kutusundaki dişli çiftleri değiştirilerek, farklı rotor devirlerinde çalışmak mümkündür. Bir çift

Detaylı

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ekim Yöntemleri Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Açık alanda ekimin yapıldığı yere, yani tohumun toprakta dağılış şekline göre iki yöntem söz konusudur. Bunlar; Tam alan ekim yöntemi, Kısmi ekim yöntemi dir.

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016

MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016 MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016 Mısır yetiştiriciliğinde üretimin temel taşını toprak özellikleri oluşturmaktadır. Toprağın elverişliliğinden hemen sonra ise misir ekim öncesinde yapılan toprak hazırlığı

Detaylı

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ HAZIRLAYAN YALÇIN YILMAZ ZİRAAT MÜHENDİSİ UZMAN TARIM DANIŞMANI Ülkemizde buğday yaklaşık 9.5 milyon hektar alanda ekilmekte, üretimde yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK Toprak yüzüne gelmiş olan suyun, toprak içine girme olayına ve hareketine denir. Ölçü birimi mm-yağış tır. Doygunluk tabakası. Toprağın yüzündeki

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

Konya İlinin Toprak İşleme Alet ve Makinaları Projeksiyonu

Konya İlinin Toprak İşleme Alet ve Makinaları Projeksiyonu Konya İlinin Toprak İşleme Alet ve Makinaları Projeksiyonu ÖZET Bünyamin DEMİR 1*, İsmail ÖZTÜRK 2 1 : Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 33130, Mersin 2 : Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi. Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Buğday Üretiminde Kontrollü Tarla Trafiği Uygulamaları

Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi. Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Buğday Üretiminde Kontrollü Tarla Trafiği Uygulamaları Selçuk Tar Bil Der, 2(2): 116-122 116 Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Buğday Üretiminde Kontrollü Tarla Trafiği Uygulamaları Ömer Bülent Şener 1,*, Tamer Marakoğlu 2 1 TİGEM

Detaylı

Hasan Ali KARAAĞAÇ, Sait AYKANAT, Bülent ÇAKIR, Yasin KORKMAZ. Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Adana

Hasan Ali KARAAĞAÇ, Sait AYKANAT, Bülent ÇAKIR, Yasin KORKMAZ. Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Adana Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 2012, 8 (4), 393-399 Çukurova Bölgesi İkinci Ürün Silajlık Mısır Üretiminde Farklı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemlerinin Teknik

Detaylı

Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu

Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu TOPRAK OLUŞUMU Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu şekildedir: 1. İklim (su, sıcaklık, oksijen ve karbondioksit) 2. Ana materyal 3. Bitki ve hayvanlar (organik faktörler)

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN- 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU (12.06.2017) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2016-2017 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamı koruyacağı hatta

Detaylı

Antalya İlinde Yürütülen Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalışmaları

Antalya İlinde Yürütülen Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalışmaları Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 2010, 6 (4), 209-219 Antalya İlinde Yürütülen Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalışmaları Murad ÇANAKCI, Davut KARAYEL,

Detaylı

Tarım Topraklarının Sıkışma Sorunları ve Çözüm Önerileri. Soil Compaction problems in farm land and suggested solution

Tarım Topraklarının Sıkışma Sorunları ve Çözüm Önerileri. Soil Compaction problems in farm land and suggested solution 51 Tarım Topraklarının Sıkışma Sorunları ve Çözüm Önerileri Ahu Uras Rasim Okursoy Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, 16059 Nilüfer / Bursa ÖZET Bu çalışmada, toprak sıkışıklığının

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ve BİTKİ KORUMA

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ve BİTKİ KORUMA SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ve Hasan Kıroğlu SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİŞME Bu günden yarına herkes için daha iyi bir yaşam olanağı sağlama düşüncesi. - Beslenme, Eğitim, Sağlık, Güvenlik, Çevre ve GÖNENÇ SÜRDÜRÜLEBİLİR

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı