ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI"

Transkript

1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI AYDIN MUŞ İLİ GELİŞİM PLANI PLANI ( )

2

3

4

5 ÖNSÖZ GENEL BİLGİLER TARİHÇE COĞRAFİ KONUMU İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ NÜFUS EĞİTİM DURUMU EKONOMİK FAALİYETLER STRATEJİK ÖNEMİ MEVCUT DURUM VE POTANSİYEL SU VE SU YAPILARI ORMANCILIK VE ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE DOĞA KORUMA VE KORUNAN ALANLAR METEOROLOJİ YATIRIMLAR VE HİZMETLER SU VE SU YAPILARI ORMANCILIK VE ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE DOĞA KORUMA VE KORUNAN ALANLAR METEOROLOJİ... 80

6

7

8 Aydın Gelişim Planı 1 ÖNSÖZ İçinde bulunduğumuz yüzyıl, pek çok imkânı insanlığın hizmetine sunarken diğer taraftan tabii kaynakları ve çevresel değerler üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Tabii kaynaklarımızın başında yer alan orman ve su kaynaklarımız koruma kullanma dengesi gözetilerek işletilmekte ve insanlarımızın hizmetine sunulmaktadır. Ülkemizin önemli ziraat, hayvancılık, turizm merkezlerinden biri olan ve kalkınmada öncelikli illerimiz arasında yer alan Aydın İl inde, tabii kaynakların korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra projelendirilen yatırımların hızla tamamlanması bölge açısından büyük önem arz etmektedir. Planlı yatırımlar bir bölgenin, bir ilin gelişimine hız kazandırmaktadır. Bu minvalde planlı, nereye ulaşmak istediğini bilen, hedef ve faaliyetlerini belirlemiş ve bu hedeflere ulaşmak için stratejisini ortaya koymuş bir teşkilat olarak Aydın İl ine ve halkına faydalı hizmetler sunmanın gayreti içerisindeyiz. Bu minvalde Bakanlığımız birimlerinin görev ve sorumlulukları dâhilinde, Aydın İlinin potansiyelini ortaya koyan, mevcut ve gelecekte yapılması planlanan iş, faaliyet ve projelerden teşekkül eden dönemi Aydın İli Gelişim Planı nın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni eder, desteklerini esirgemeyen ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Prof. Dr. Veysel EROĞLU Orman ve Su İşleri Bakanı

9 2 Aydın Gelişim Planı

10 Aydın Gelişim Planı 3 1 GENEL BİLGİLER Tarihçe Aydın; çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış, Antik Çağda Afrodisias, Milet, Didyma, Nysa, Priene, Makinesi gibi önde gelen kentlerdir. Bugünkü Aydın; Tralleis Kenti ile birlikte MÖ 2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, 8. yüzyılda Lydia zamanında da en parlak çağını yaşamıştır. Selçuklularla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılmıştır. Aydınoğluları zamanında şehrin adı Aydın Güzel Hisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır de İzmir, Saruhan (Manisa), Menteşe (Muğla), Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi olan Aydın, Kurtuluş Savaşından sonra 1923 yılında müstakil vilayet olmuştur.

11 4 Aydın Gelişim Planı Coğrafi Konumu Aydın, Anadolu'nun batısında, Ege Bölgesi'nin güneybatı kesiminde kıyı Ege bölümündedir. Kuzeyinde İzmir, Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla ve batısından Ege Denizine açılır. Kuzey ve güneyi dağlık, engebelidir, iki bölüm arasında iki yandan faylarla sınırlanmış ve sonradan alüvyonlarla örtülmüş genç bir çöküntü alanı olan Büyük Menderes ovası yer alır. 1. derece deprem alanı olan bölge birçok kez yıkıcı depremlere maruz kalmıştır. Aydın iline bağlı 16 ilçe bulunmaktadır. Bunlar; Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar ve Yenipazar'dır. İklim ve Bitki Örtüsü Aydın ilinde Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve ılık geçer. Senelik sıcaklık ortalaması C'dir. Kuzey rüzgârları sebebiyle Akdeniz bölgesine göre daha serindir. Senelik yağış miktarı mm arasındadır. İl yüzölçümünün % 40'a yakını orman ve makilerle kaplıdır. Ormanlarda, meşe, çınar, kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, ıhlamur, kuruyemiş, delice, dişbudak, defne ve kestane oldukça fazladır. Ovalarında ise her çeşit meyve, sebze ve tarım ürünleri yetişir. 806 bin 715 hektar mera ve çayır, 250 bin hektar orman, 6722 hektar göl ve bataklık ile 109 bin 600 hektar tarıma müsait olmayan toprak mevcuttur.

12 Aydın Gelişim Planı 5 Nüfus Aydın ili toplam nüfusu kişi olup bu nüfusun yerleşim yerleri bakımından sınıflaması aşağıdaki şekildedir. İl/İlçe merkezi Belde/Köy Toplam Toplam Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın Aydın Kaynak: TUIK, 2012 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Nüfusun ilçeler bazındaki dağılımı ise şu şekildedir; İl/İlçe merkezi Belde/Köy Toplam Toplam Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın Merkez Bozdoğan Buharkent Çine Didim Germencik İncirliova Karacasu Karpuzlu Koçarlı Köşk Kuşadası Kuyucak Nazilli Söke Sultanhisar Yenipazar Toplam Eğitim Durumu Aydın ilinde öğretim yılı bilgileri itibariyle 34 okul öncesi kurum, 464 ilköğretim okulu, 9 özel eğitim okulu, 100 genel ve meslek lisesi olmak üzere toplam 607 okul bulunmaktadır. Bu okullarda; derslik bulunmakta olup öğrenci öğrenim görmekte ve öğretmen görev yapmaktadır. İlde yükseköğretim kurumu olarak Adnan Menderes Üniversitesi bulunmakta olup, üniversite 1993 yılında eğitime başlamıştır. Üniversitede 7 Fakülte, 4 Yüksekokul, 3 Enstitü, 13 Meslek Yüksek Okulu, 1 Devlet Konservatuarı ile 11 Araştırma ve Uygulama Merkezi olmak üzere 39 birimde eğitim-öğretim, araştırma, yayın ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir. Üniversitede akademik personel görev yapmakta olup öğrenci öğrenim görmektedir.

13 6 Aydın Gelişim Planı Ekonomik Faaliyetler Aydın ilinin ekonomisi tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizme dayanmaktadır. Nüfusun % 71'i tarımla uğraşmaktadır. Ulaşım kolaylığı, iklim ve tabii güzelliklerin ve tarihi eserlerin fazla olması sebebiyle ilde turizm oldukça gelişmiştir.

14 Aydın Gelişim Planı 7 Tarım Aydın ilinin ovaları çok bereketlidir. Modern tarım araçları, gübreleme ve sulama ile verim daha da artmıştır. Türkiye'de incir üretiminde birinci, pamuk ve zeytin üretiminde ikincidir. Başlıca tarım ürünleri saf pamuk, çiğil pamuk, buğday, arpa, patates, ayçiçeği, mısır, tütün ve susamdır. Aydın'da meyvecilik ve sebzecilik oldukça önemlidir. Tarıma elverişli arazinin yarısı meyve ve sebzecilik için ayrılmıştır. 2,5 milyon incir, 15 milyon zeytin, 1 milyona yakın turunçgil ağacı ile meyvecilik oldukça ileridir. Senede 110 bin ton incir, 110 bin ton zeytin ve 45 bin ton üzüm elde edilir. Ayrıca badem, ceviz, armut, kavun, karpuz, kestane, vişne, kiraz, kayısı, erik, elma, antep fıstığı ve her çeşit meyve yetişir. Sebzecilik, seracılık ve turfanda sebzecilik çok gelişmiştir. Seralar, jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır. Senede ortalama 25 bin ton pırasa, 25 bin ton lahana, 60 bin ton patlıcan, 120 bin ton domates, 60 bin ton biber ve 40 bin ton soğan yetiştirilir. Hayvancılık Aydın ilinde bitki örtüsü ve iklimin elverişliliği ile hayvancılık gelişmiştir. Fakat meralar gittikçe azalmaktadır. Koyun, kıl keçisi ve sığır beslenir. Arıcılık gelişmekte olup, arı kovan sayısı 70 bine yükselmiştir. Tavukçuluk da bazı bölgelerde önem arz etmektedir. Madenler Maden bakımından zengin değildir. Sadece az miktarda linyit ve zımpara taşı çıkar. Bundan değirmen taşı imal edilir. Cıva, antimon, baryum, demir, kuvars, amyant, magnezyum ve talk madenleri bulunmuş fakat işletilmemektedir. Enerji Sıcak yeraltı suları seracılıkta kullanılır. Kemer hidroelektrik santralı vasıtasıyla senede 150 milyon kilovat saat, muhtelif küçük enerji santrallerinde beş milyon kilovat saat elektrik enerjisi istihsal edilmekte olup, enterkonnekte sisteme bağlıdır. Sanayi Aydın'da tarıma dayalı sanayi daha gelişmiştir. Yağ ve sabun, konserve ve dokuma fabrikaları vardır. Başlıcaları; Söke İplik Fabrikası, Nazilli İplik Fabrikası, Nazilli Basma Fabrikası ve Aydın Tekstil İplik Dokuma İşletmesidir. Bunların dışında Koçarlı Alüminyum Profil ve Boru Fabrikası, oto yedek parçaları ve dondurma makinesi imal eden fabrikalar, tarım aletleri, çimento, tuğla, kiremit ve mobilya imal eden işletmeler mevcuttur. Turizm Turizm, tarımdan sonraki ikinci önemli gelir kaynağıdır. Aydın İlinde Aydın Müzesi ve buna bağlı Yörük Ali Efe Etnografya Müzesi, Afrodisias Müzesi ve buna bağlı Karacasu Etnografya Müzesi, Milet Müzesi, Çine Kuva-i Milliye Müzesi, Çine Arıcılık Müzesi ve Nazilli Etnografya Müzesi olmak üzere 8 müze ile 21 önemli ören yeri mevcuttur. Ulaşım Ege sahilini takip eden E-24 karayolu Aydın'dan geçer. Aydın komşu il merkezlerine karayolu ile bağlı olup merkez ilçeyi diğer ilçe ve köylere bağlayan yollar iyi kalitededir. İlden Denizli, Aydın, İzmir demiryolu geçmektedir. Deniz ulaşımı konusunda Aydın'a ait Kuşadası limanı önemli bir yere sahiptir.

15 8 Aydın Gelişim Planı Stratejik Önemi Aydın; Doğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu üçgeninin tam ortasında yer alan, Türkiye'nin tarım, sanayi ve dış ticaret ile turizm faaliyetlerinin bir arada bulunduğu, ekonomisi en gelişmiş bölgelerden olan Ege Bölgesi içindedir. Aydın ili ilk çağlardan beri verimli toprakları, elverişli, iklimi, ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Tarihi süreç içerisinde çeşitli uygarlıklara beşiklik etmiştir. Günümüzde de tarımsal faaliyetlerin yoğunluğu ve çeşitliliği, turizm olanaklarına sahip bulunması İl in önemini giderek artırmaktadır.

16 Aydın Gelişim Planı 9 2 MEVCUT DURUM VE POTANSİYEL Su ve Su Yapıları Aydın ili su kaynakları yönünden zengindir. İldeki su kaynaklarının yıllık akım miktarları ve su yüzeyi alanları aşağıdaki gibidir; Yerüstü Suları: (İl çıkısı toplam ortalama akım) : hm3 /yıl Büyük Menderes Nehri : hm3 /yıl Yeraltı suları: (İldeki toplam emniyetli rezerv) : 292 hm3 /yıl Toplam su potansiyeli : hm3 /yıl Doğal göl yüzeyleri : Bafa gölü : ha Azap gölü : 123 ha Serçin gölü : 673 ha Toplam: ha Baraj rezervuarı yüzeyleri : Kemer Barajı : ha Topçam Barajı : 418 ha Karpuzlu-Yaylakavak Barajı : 99,1ha Toplam: 1 675,1ha Gölet rezervuarı yüzeyleri : Germencik-Hıdırbeyli Göleti : 37,2 ha Çine-Akçaova Göleti : 29,5 ha Çine Çatak Göleti : 18,8 ha Koçarlı Karacaören Göleti : 9,35 ha Toplam: 94,85 ha Akarsu yüzeyleri : Büyük Menderes nehri : ha İldeki toplam su yüzeyi alanı 8 126,95 ha dır.

17 10 Aydın Gelişim Planı İçme Suyu Potansiyeli Aydın ili ile civar yerleşim yerlerinin mevcut su kaynakları toplamı 52,35 milyon m3/yıl olup içme suyu kaynakları toplamı 14,2 milyon m3/yıl dır. İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresinden alınacak su içme suyu tesisleri ile şehrin 2050 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılayabilecek kapasitededir km² yüzölçümü ve nüfusa sahip Aydın il merkezinin yılda 72,6 milyon m³ içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan Aydın içme suyu tesislerinin inşaatı devam etmektedir. Nazilli ve yöresinin yılda 10,73 milyon m3 içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan içme suyu tesisleri, Kuşadası Söke ve Yöresinin yılda 20,75 milyon m³ içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Sarıçay Barajı ve içme suyu tesisleri ile Didim-Akbük ve Yöresinin yılda 7,84 milyon m3 içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Beşparmak Barajı ve içme suyu tesislerinin proje çalışmaları devam etmektedir dekar sahayı sulama suyuna kavuşturacak olan Bozdoğan Ovası Sulaması İkmali Sağ Sahil, dekar araziyi sulayacak olan Dalama Sulaması, dekar sahayı sulayacak olan Çine Sulaması, dekar araziyi sulayacak olan Koçarlı Bağası Sulaması, dekar araziyi sulayacak olan Yenice Ovası Sulaması ve 3600 dekar sahayı sulayacak olan Esençay Sulaması 2014 yılı inşaat programına alınmıştır. 58 adet taşkın koruma tesisinin inşaat ve proje çalışmaları devam etmektedir. Göl-Su projesi kapsamında yer alan 19 adet göletten 7 adedinin inşaatı, 6 adedinin proje çalışmaları, 6 adedinin ise planlama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca; 16 adet gölette inceleme çalışması devam etmektedir. Göl-Su Projesi Kapsamında 34 Adet Tesis İnşaa Ediyoruz, Bu Tesislerle Toplam Dekar Araziyi Sulamaya Açıyoruz..

18 Aydın Gelişim Planı 11 Havza Koruma Eylem Planı Tedbirleri Aydın İli Büyük Menderes Havzasında yer almaktadır. Büyük menderes Havza Koruma Eylem Planı 2010 yılında Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır. Ayrıca Büyük Menderes Taslak Nehir Havza Yönetim Planı 2010 yılında Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır. Coğrafi özellik itibarı ile Büyük Menderes Havzası, Yukarı B. Menderes ve Aşağı B. Menderes Havzası olarak mütalaa olunur ve toplam km² lik bir yağış alanını ifade eder. Bu rakamın akışa geçen miktarı, B. Menderes Nehri nin su verisini oluşturmaktadır. Aydın ilinde dekar tarıma elverişli arazi, dekar sulanabilir ve dekar ekonomik olarak sulanabilir arazi bulunmaktadır yılları arasında tamamlanan sulama tesisleri ile dekar zirai arazi sulamaya açılmıştır. Ayrıca dekar arazinin sulama suyu depolama tesisi hazırdır. Tamamlanan 43 adet dere ıslahları ile 57 yerleşim yeri, dekar arazi taşkın zararlarından korunmuştur.

19 12 Aydın Gelişim Planı Ormancılık ve Çölleşmeyle Mücadele Aydın İlinin ormanlık alanı dekar olup, yüzölçümünün % 39 unu oluşturmaktadır. Aydın İli ormanlarının %50 si normal, %50 si bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Ormanlar kızılçam, fıstıkçamı, karaçam, kestane, meşe türlerinden oluşmaktadır. İlde 2012 yılında dekar ormanlık alanda ve 17 işletme şefliğinde amenajman planı yapılmıştır. Böylece orman alanlarının tamamının amenajman planı yenilenmiştir. Aydın İli ne yılları arasında; 203 km yeni yol, 126 km büyük onarım, 35 km üst yapı, 346 km sanat yapısı olmak üzere 710 km yol yatırım faaliyeti yapılmıştır. ORKÖY çalışmaları kapsamında döneminde; Ekonomik nitelikli kredilerden 756 aileye TL kredi desteği sağlanmıştır. İlde yılları arasında; 1 adet bal ormanı, 3 adet şehir ormanı, 9 adet mesire yeri açılmıştır. Yakacak odun üretimi Ster, endüstriyel odun üretiminin ise m 3 gerçekleşmiştir yılında, Erozyonla Mücadele Eylem Planı ( ) gereği, Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Projesi kapsamında aşağıdaki çalışmalar yürütülmüştür; Ağaçlandırma tesis: dekar, Ağaçlandırma bakım: dekar, Rehabilitasyon tesis: dekar, Rehabilitasyon bakım: dekar, Toprak muhafaza tesisi: dekar, Toprak muhafaza bakımı: dekar, Fidan üretimi: 1 milyon 500 bin adet yılları arasında dekar alanda çalışılmış ve yaklaşık adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Uygulanan Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı kapsamında; 152 kilometre karayolu/kent içi/köy yolu ağaçlandırması yapılarak yaklaşık adet, 10 adet mezarlık ağaçlandırılarak adet, 27 adet ibadethane bahçesi ağaçlandırılarak 505 adet, 207 adet okul bahçesi ağaçlandırılarak adet fidan, 51 adet sağlık ocağı ve hastane bahçesi ağaçlandırılarak adet fidan toprakla buluşturulmuştur yılı bitimine kadar; gelir getirici türlerle, 25 köyde, dekar sahada adet ceviz, fıstıkçamı, menengiç ve kestane fidanı dikilmesi planlanmıştır yılı içerisinde ilde Orman Genel Müdürlüğünce yürütülen ağaçlandırma ve toprak muhafaza projesi kapsamında; dekar Ağaçlandırma, dekar Ağaçlandırma bakım, dekar Rehabilitasyon, dekar Rehabilitasyon bakımı çalışması yapılacaktır. Badem Eylem Planı ( ) kapsamında; 250 dekar sahada badem fidanı dikilmesi planlanmıştır.

20 Aydın Gelişim Planı 13 5 hektar alanda kurulmuş olan 1 milyon 510 bin adet/yıl kapasiteli Aydın Orman Fidanlığında fidan üretimi yapılmakta olup yılları arasında; 16 milyon 104 bin adet fidan, 36,9 ton tohum üretilmiştir.

21 14 Aydın Gelişim Planı Doğa Koruma ve Korunan Alanlar Aydın İlinin toplam alanı km² dir. Korunan alanlar toplamı ise ,87 ha olup, il yüzölçümünün %10 unu oluşturmaktadır. İlde ha sulak alan ve ha Ramsar alanı mevcuttur. Aydın İli tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra flora ve fauna açısından da zengin bir yapıya sahiptir. Bu nedenlerle doğa koruma açısından önemli bir yer tutmakta olup Bakanlığımızın bütün faaliyetleri gerçekleştirilebilmektedir. Aydın ilinde doğa koruma ve milli parklarla ilgili olarak aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır. YILI YAPILAN FAALİYET 2003 Eski Doğanbey Köyünde Ziyaretçi Tanıtım Merkezi Yapıldı Tavşanburnu Mesire Yeri özel sektör eliyle işletilmek üzere ihale edildi Bafa Gölü Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı İhalesi Yapıldı 2007 Tavşanburnu Mesire Yeri 1. Revizyon Gelişme Planı yapılmıştır 2008 Bafa Gölü Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı Tamamlandı 2011 Tavşanburnu mesire yeri tarih ve 903 sayılı Bakanlık Makamı Olur'u ile Tabiat Parkı ilan edilmiştir İki (2) adet devlet avlağı yapılmıştır. (Aydın Merkez ve Çine Madran Devlet Avlağı) 2012 İdari bina yaptırılmış ve kullanıma başlanmıştır DKMP Nazilli Şeflik binası Nazilli Meteoroloji İstasyon Müdürlüğünden devralınarak faaliyete geçmiştir Beşparmak Dağları Milli Park Teklifi yapılmıştır Aydın İli Doğa Turizmi Master Planı yapılmıştır Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkında Ziyaretçi Tanıtım merkezi yapılmıştır Aydın ili Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinin ihalesi yapılmış iş programı hazırlanmıştır.

22 Aydın Gelişim Planı 15 Meteoroloji Aydın İlinde 18 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu bulunmakta olup bu istasyonlar sırayla; Bozdoğan, Çine, Kavşit Ekip (ORMAN), Didim, İncir Arş.(TAGEM), Karacasu, Kuşadası, Aydın, Çıldır, Aydın, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Buharkent, Germencik, Koçarlı, Köşk, Kuyucak, Yenipazar ( TL) Bunun yanında 1 adet Denizcilik Faaliyetlerine Destek Maksatlı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu bulunmakta olup istasyon Kuşadası 3. nolu Şamandıra ( TL)dır. Hava Durumu Teknoloji ile Anlık ve Güncel

23 16 Aydın Gelişim Planı 3 YATIRIMLAR VE HİZMETLER Su ve Su Yapıları BOZDOĞAN OVASI SULAMASI 1.KISIM SAĞ SAHİL İKMALİ Büyük Menderes Havzası Kemer Barajı Akçay Regülatörü arasında 4908 ha arazinin sulu tarıma kavuşturulması. Sulama alanı : ha Brüt Su Alma Yapısı: Kemer Barajı-Akçay Regülatörüdür Sulamanın Tipi : Borulu Sulama Modülü : 0.90 l/s/ha Toplam Anakanal Uzunluğu : m Açık Kanal, m Boru Anakanalların Başlangıç Kapasiteleri : 4,05 m3/s Toplam Sulama Şebekesi Uzunluğu : m Toplam Tahliye ve Drenaj Şebekesi Uzunluğu: m Toplam Pompa İstasyonu : 1 adet Pompaların Toplam Kurulu Gücü : 362 kw Projeli Durumda Ürün Deseni : Pamuk, mısır, hububat, sebze, narenciye, incir, zeytin, 2. ürün yer fıstığı ve susam Net Gelir Artışı : 415,23 TL/da Projesiz Durumdaki Net Gelir : 105,54 TL/da Projeli Durumdaki Net Gelir : 520,78 TL/da ile İlgili Açıklama İhale süreci devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL 4908 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

24 Aydın Gelişim Planı 17 YENİPAZAR DALAMA SULAMASI Yenipazar ilçesi ile Dalama beldesi arasında mevcut 5100 ha sahanın sulama şebekesinin sulama sistemi yenilenecektir. * Proje aşamasında ile İlgili Açıklama Proje çalışmaları devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Sulama alanı : ha Brüt Su Alma Yapısı : Kemer Barajı-Akçay Regülatörüdür Sulamanın Tipi : Klasik + kanalet Sulama Modülü : l/s/ha Toplam Anakanal Uzunluğu : m Anakanalların Başlangıç Kapasiteleri : 6.25 m3/s Toplam Sulama Şebekesi Uzunluğu : m Toplam Tahliye ve Drenaj Şebekesi Uzunluğu : m

25 18 Aydın Gelişim Planı DALAMA SULAMASI Aydın-Çine karayolu ile Dalama beldesi arasında 2000 ha arazinin sulu tarıma kavuşturulması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhale süreci devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Sulama alanı : ha Brüt Su Alma Yapısı : Kemer Barajı-Akçay Regülatörüdür Sulamanın Tipi : Borulu Sulama Modülü : 0.83 l/s/ha Toplam Anakanal Uzunluğu : m Boru Anakanalların Başlangıç Kapasiteleri : 2.00 m3/s Toplam Sulama Şebekesi Uzunluğu : m Toplam Tahliye ve Drenaj Şebekesi Uzunluğu : m Toplam Pompa İstasyonu : 1 adet Pompaların Toplam Kurulu Gücü : 1 764,95 Kw Net Gelir Artışı : 471,36 TL/da Projesiz Durumdaki Net Gelir : 5,15 TL/da Projeli Durumdaki Net Gelir : 476,51 TL/da 2000 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 666 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

26 Aydın Gelişim Planı 19 ÇİNE BARAJI HES Çine ilçesinin 16 km güneydoğu Çine çayı üzerinde inşa edilen Çine Adnan Menderes Barajı üzerindedir. * İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İş tamamlanma aşamasındadır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Santral Tipi: Yarı gömülü tipte Enerji Tünel Tipi Çapı ve Boyu : 3,9 m iç çapında ve m boyunda Ünite Sayısı : 2 Türbin Tipi : Düşey eksenli francis Kurulu Güç : 47,20 MW (2 x 23,60 ) Toplam Enerji : 118 GWh/yıl Kuyruksuyu Tün. Tipi Çapı ve Boyu : Dairesel, 6,5 m iç çapında ve 591 m boyunda Enerji kaynaklarının arttırılması bütün alanlarda fayda sağlamaktadır. Üretilen kwh enerjinin ülke ekonomisine sağladığı toplam ekonomik getiri TL'dir. Çine Adnan Menderes Barajı İle Dekar Arazi Sulamaya Açılacaktır

27 20 Aydın Gelişim Planı Ege nin 141 Yıllık Hayalini Gerçekleştirdik

28 Aydın Gelişim Planı 21 GÖKBEL BARAJI Aydın İli Çine ilçesinin 9 km güneyinde, Çine çayı üzerindedir. İnşaat aşamasındadır. Derivasyon tüneli giriş ve çıkış ile ulaşım yol kazıları ile İlgili Açıklama tamamlanmış tünel kazısına başlanmıştır. Dolusavak m kazı yapılmıştır. İşin fiziki olarak %10'u tamamlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Hidroloji Yağış alanı: 1490 km² Yıllık ortalama su: 413,05 Kadastoral Feyezan Piki: 2498 m³/s Derivasyon Feyezan Piki: 100 m³/s Çekilen Su: 329,49 Regülasyon Oranı : %.80 Derivasyon Tüneli Yeri: Sağ sahilde Kesit Tipi Sayısı ve Çapı: Dairesel kesitli olup, 1 adet tünel 4 iç çapında Toplam Deşarj Kapasitesi : 100 m³/s Boyu : 463,51 m Gövde Tipi : Ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu Gövde Hacmi : 0,400 hm3 Kret Kotu : 111,7 m Kret Uzunluğu : 176 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 43,20 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 60,70 m Dolusavak Yeri : Sağ sahil Tipi : Karşıdan alışlı Kapak Sayısı ve Boyutu : Kapaklı 3 adet Kapak Tipi : Dairesel Deşarj Kapasitesi :2498³/s

29 22 Aydın Gelişim Planı ÇİNE SULAMASI Batı Anadolu da Büyük Menderes havzasının Çine çayı alt havzasında ha arazisinin sulu tarıma kavuşturulması. Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarına müteakip 2014 yılında ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Proje çalışmaları devam etmektedir ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 2155 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. KOÇARLI-BAĞARASI SULAMASI I.KISIM Koçarlı Bağarası Ovalarında ha arazinin sulu tarıma kavuşturulması. İhale aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhale süreci tamamlanır tamamlanmaz inşaatına başlanacaktır. İş kapsamında isale kanalı yapılacaktır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Sulama alanı : ha Brüt Su Alma Yapısı : Çine Çayı, Gökbel Barajı Sulamanın Tipi : Borulu Şebeke Sulama Modülü : 0,73 l/s/ha Toplam Anakanal Uzunluğu : İletim kanalı m Anakanalların Başlangıç Kapasiteleri : m3/s Koçalı-Bağarası Sulaması şebekesi tamamlandıktan sonra ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 4868 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

30 Aydın Gelişim Planı 23 YENİCE OVASI SULAMASI Karacasu Barajı nın mansabında bulunan Yenice Ovasında 1485 ha arazinin sulu tarıma kavuşturulması. Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip 2014 yılında ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Proje çalışmaları devam etmektedir ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 495kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

31 24 Aydın Gelişim Planı AYDIN İÇMESUYU ARITMA TESİSİ Aydın il merkezi ile imar gelişme alanı içi ve dışındaki 30 yerleşim yerinin İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresinden karşılanacak suyun arıtılması işi. İnşaatı tamamlanmıştır. ile İlgili Açıklama İnşaatı tamamlanmış olup geçici kabul aşamasındadır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Arıtma Tesisleri için Tesisin Tipi : Klasik Tesisin normal kapasitesi : m3/g (1. kademe), m3/g (2. kademe) Üniteler : Havalandırma ünite sayısı : 1 adet (1. ve 2. Kademe) Hızlı karıştırma ünite sayısı : 2 ünite(1. Kademe), 2 ünite (2. Kademe) Yavaş karıştırma ünite sayısı : 4 ünite(1. Kademe), 4 ünite (2. Kademe) Durultucu sayısı : 4 ünite(1. Kademe), 4 ünite (2. Kademe) Filtre sayısı : 6 ünite(1. Kademe), 6 ünite (2. Kademe) Temas tankı hacmi : 1354 m3 (1. Kademe), 1354 m3 (2. Kademe) Temiz su tankı hacmi : 3000 m3 (1. Kademe), 3000 m3 (2. Kademe) Çamur susuzlaştırma : Tipi : Mekanik Susuzlaştırma (Belt Filtre) Ünite sayısı : 1 adet (1. Kademe), 1 adet (2. Kademe) Kimya ünitesi : Kullanılan kimyasallar : Demir Üç Klorür, Polielektrolit, Kireç, Potasyum Permanganat (gelecekte), Aktif karbon (gelecekte) Dezenfeksiyon ünitesi : Kullanılan kimyasallar :Klor Mevcut İ Arıtma T. İlave Hav. Ünitesi :1 adet Sağlıklı içme suyunun sağlanması salgın hastalıkların önüne geçecektir.

32 Aydın Gelişim Planı 25 AYDIN VE CİVAR YERLERŞİMLERİN İÇMESUYU İSALE HATTI 1.KISIM Aydın il merkezi, imar gelişme alanı içi ve dışındaki 30 Yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacının İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresinden karşılanması. İnşaat aşamasındadır. Arıtma - BR1 arası 100 m 1422mm çelik boru imalatı tamamlandı. DY1 ve DY3 depoları kazı ve drenaj imalatları ile İlgili Açıklama tamamlandı. Tüm 200, 400 ve 500mm HDPE ve 1422 mm çelik borular temin edilerek şantiyeye gelmiştir. Başlama-Bitiş Tarihi TL m isale hattı uzunluğu, 3 adet depo Sağlıklı içme suyunun sağlanması salgın hastalıkların önüne geçecektir. AYDIN VE CİVAR YERLERŞİMLERİN İÇMESUYU İSALE HATTI 2.KISIM Aydın il merkezi, imar gelişme alanı içi ve dışındaki 30 Yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacının İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresinden karşılanması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhale süreci devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL m Çelik Boru, 12 Adet Depo Sağlıklı içme suyunun sağlanması salgın hastalıkların önüne geçecektir.

33 26 Aydın Gelişim Planı SARIÇAY BARAJI Aydın İli Söke İlçesi Bağarası beldesi Çalışlı köyü Sarıçay deresi üzerinde inşa edilerek, Kuşadası, Söke Ve Yöresinin içmesuyu ihtiyacı karşılanacaktır. Proje aşamasındadır. Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz ile İlgili Açıklama 2014 yılında ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi: SSB Yüksekliği: 122 m (Temelden) Dolgu Hacmi: 1,015 milyon m³ Depolama Hacmi: 66,09 milyon m³ Sağlıklı içme suyunun sağlanması salgın hastalıkların önüne geçecektir. Sel ve heyelan tehlikesi altındaki bölgelerde erken uyarı sistemleri muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. BÜYÜK MENDERES NEHRİ MANSAP YATAK ISLAHI 3.KISIM Büyük Menderes Nehri ıslah edilmesi. İnşaat aşamasında ile İlgili Açıklama İhale süreci devam ediyor. Başlama-Bitiş Tarihi TL Makineli ıslah çalışması yapılacaktır. Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri.

34 Aydın Gelişim Planı 27 BÜYÜK MENDERES NEHRİ SEDDE CANLI İKSA TAHKİMİ Büyük Menderes Nehrinin ıslah edilmesi. İnşaat aşamasında ile İlgili Açıklama İhale süreci devam ediyor. Başlama-Bitiş Tarihi TL Bitkisel koruma önlemleri alınacaktır. Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. KARPUZLU OVASI SULAMASI TAHLİYE KANALLARININ TAMAMLANMASI Karpuzlu Ovası Sulaması Tahliye Kanallarının Tamamlanması İnşaat devam ediyor D-1 Tahliye kanalında kamulaştırma işlemi devam ile İlgili Açıklama etmektedir.3.00m civarında tahliye kanalı hazırlanmıştır. 4 adet geçiş yapısı yapılmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL İş kapsamında D-1, D-4 ve T-10 tahliye kanalları inşa edilecektir. Tarım arazilerinin korunması sağlanacaktır. Mevcut su ve toprak varlığı korunacaktır.

35 28 Aydın Gelişim Planı AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 1.KISIM (KÖŞK-KÖŞK ÇAYI, NAZİLLİ DEREKÖY 2.KISIM) Köşk ilçesi Köşk Çayı taşkınlarından korunması ve Nazilli ilçesi Dereköy Deresi taşkınlarından korunması İnşaatı devam ediyor. ile İlgili Açıklama %10 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL 2 derede ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 2.KISIM (KOÇARLI CİNCİN KÖYÜ ÇAYDERE ARAZİLERİ, BOZDOĞAN ÇAMLIDERE KÖYÜ KÖYİÇİ DERESİ) Koçarlı İlçesi Cincin Köyü ve arazilerinin Çaydere taşkınlarından korunması ile Bozdoğan ilçesi Çamlıdere Köyü ve arazilerinin Köyiçi Deresi taşkınlarından korunması İnşaatı devam ediyor. ile İlgili Açıklama %17 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL 2 derede ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk

36 Aydın Gelişim Planı 29 AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 3.KISIM (KUŞADASI DEĞİRMENDERE, SÖKE-GÜLLÜBAHÇE TURUNÇLAR DERESİ) Kuşadası ilçesinin Değirmendere taşkınlarından korunması ile Söke İlçesi Güllübahçe beldesinin taşkınlardan korunması. İnşaatı devam ediyor. ile İlgili Açıklama %21 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL 2 derede ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN-AŞAĞI BÜYÜK MENDERES NEHRİ VE YAN KOLLARI YATAK ISLAHI Aydın-Aşağı Büyük Menderes Nehri ve Yan Kollarının Yatak Islahı İnşaat aşamasında ile İlgili Açıklama İhale süreci devam ediyor. Başlama-Bitiş Tarihi TL Nehir ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri.

37 30 Aydın Gelişim Planı AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 4.KISIM İkizdere tersip bendi Atca Yağdere tersip bendi Kuşadası Davutlar Alaçay deresi Taban beton kaplaması, Germencik ilçe Merkezi Reisköy ve Turanlar köyleri ve Arazileri. Hıdırbeyli, Bozçay ve Alangüllü Dereleri taşkın koruma ikmali İnşaat aşamasında ile İlgili Açıklama İhale süreci devam ediyor. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 5.KISIM 1-Söke Yuvaca köyü arazileri Boynak ve Karadut deresi 2-Söke Nalbantlar, Pamukçular ve Kisir köyü arazileri Kisir çayı 3- Aydın Söke Yeşilköy deresi ıslahı Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri.

38 Aydın Gelişim Planı 31 AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 6.KISIM 1-Söke ilçe merkezi. Kızılkilise deresi ıslahı 2-Söke Savuca beldesi Piren ve Karataş deresi ıslahı Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 7.KISIM 1- Aydın Koçarlı Yağhanlı köyü Kavaklı deresi, 2- Aydın Koçarlı Merkez İlhanlı dere, 3-Aydın Koçarlı Kasaplar Köyü Sarıçay dere ıslahı Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri.

39 32 Aydın Gelişim Planı AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 8.KISIM 1- Aydın Koçarlı Boğaziçi Köyü Madrandere 2- Aydın Koçarlı Orhaniye Köyü Orhaniye deresi Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 9.KISIM 1- Aydın Koçarlı Boydere Köyü, 2- Aydın Koçarlı Dereköy Kumbahçe deresi ıslahı Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri.

40 Aydın Gelişim Planı 33 AYDIN İNCİRLİOVA İKİZDERE ÇAYI TAŞKIN KORUMA VE REKREASYON ALANI DÜZENLENMESİ Aydın İncirliova İkizdere çayı taşkın koruma ve Rekreasyon alanı düzenlenmesi Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2013'4e ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah ve rekreasyon çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecek ve rekreasyon alanları oluşturularak yöre insanına dinlenme ortamları oluşturulacaktır. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN SULTANHİSAR ATÇA YAĞDERE T.K. VE REKREASYON ALANI DÜZENLENMESİ Aydın Sultanhisar Atça Yağdere T.K. Ve Rekreasyon alanı düzenlenmesi Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah ve rekreasyon çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecek ve rekreasyon alanları oluşturularak yöre insanına dinlenme ortamları oluşturulacaktır. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri.

41 34 Aydın Gelişim Planı AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 10.KISIM 1- Aydın Merkez Tabakhane deresi 2- Aydın Merkez Kızılçay 3- Aydın Germencik Neşetiiye Kızılcapınar ve Tekin köyü arazileri. Neşetiye deresi Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 11.KISIM 1- Aydın Yenipazar Dereköy deresi 2- Aydın Buharkent Merkez Pamuklu ve Bıçıklı deresi Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri.

42 Aydın Gelişim Planı 35 AYDIN-İLİ TAŞKIN KORUMA 12.KISIM 1- Aydın Çine Bahçearası köyü Bahçearası deresi 2- Aydın Çine Kargı, Kabataş, Camızağılı ve Akdere Köyleri Kargı Deresi TK. 3- Aydın Karpuzlu Ektirli köyü Ektirli dere Tk. Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecektir. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN BOZDOĞAN AKÇAY YATAK ISLAHI, AĞAÇLANDIRMA VE REKREASYON ALANI DÜZENLENMESİ Aydın Bozdoğan Akçay yatak ıslahı, ağaçlandırma ve Rekreasyon alanı düzenlenmesi Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah ve rekreasyon çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecek ve rekreasyon alanları oluşturularak yöre insanına dinlenme ortamları oluşturulacaktır. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri.

43 36 Aydın Gelişim Planı AYDIN NAZİLLİ DALLICA DERESİ TK. Nazilli İlçesi Dallıca deresi taşkın koruma tesisi Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Temmuz 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Dere ıslah çalışması Taşkın tehlikesi altındaki bölgelerde muhtemel can ve mal kaybını önleyecek ve rekreasyon alanları oluşturularak yöre insanına dinlenme ortamları oluşturulacaktır. Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Toprak varlığına etkileri. AYDIN-İKİZDERE BARAJI YANDERELERİ SİLTASYONDAN KORUNMA İkizdere Barajının siltasyondan korunması İnşaatı devam ediyor. ile İlgili Açıklama İşin fiziki olarak %5'i tamamlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tersip bendi yapılması Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Erozyonu önleyecektir.

44 Aydın Gelişim Planı 37 AYDIN-İLİ TAŞKIN VE RUSUBAT KONTROLU 1.KISIM Karacasu barajı taşkın ve rusubattan korunacaktır İnşaatı devam ediyor. ile İlgili Açıklama İşin fiziki olarak %5'i tamamlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tersip bendi yapılması Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Erozyonu önleyecektir. AYDIN-İLİ TAŞKIN VE RUSUBAT KONTROLU 2.KISIM 1-Buharkent Çağlayan dere TRK, 2-Feslek Çayı TRK Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Mayıs 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tersip bendi yapılması Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Erozyonu önleyecektir.

45 38 Aydın Gelişim Planı AYDIN-İLİ TAŞKIN VE RUSUBAT KONTROLU 3.KISIM 1-Bozdoğan Ovası Yandereleri TRK, 2-Mergen Çayı Yandereleri TRK, 3-Aydın Merkez Koçak Çayı TRK Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Haziran 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tersip bendi yapılması Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Erozyonu önleyecektir. AYDIN-BÜYÜK MENDERES YANDERE YUKARI HAVZA ISLAHI 2.KISIM 1-Gencelli Deresi İkmali TRK, 2-Yamalak Acıdere TRK, 3-Yamalak Geneviş Deresi TRK, 4-Kestel Deresi TRK, 5-Ocaklı Gireniz Çayı TRK Proje aşamasındadır. Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Haziran ile İlgili Açıklama 2014'de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tersip bendi yapılması Taşkınların vereceği zarar önlenecektir. Erozyonu önleyecektir.

46 Aydın Gelişim Planı 39 AYDIN-ESENÇAY SULAMASI ANAKANALININ BARAJ REZERVUARI DIŞINA ALINMASI Karacasu Baraj rezervuarında kalan Esençay anakanalının bir regülatör ve iletim hattı ile baraj rezervuar üst kotuna ve rezervuar alanı dışına alınmasıdır. 360 ha tarım arazisine su iletimi sağlanacaktır. İnşaatı devam ediyor. ile İlgili Açıklama İşin fiziki olarak %90'ı tamamlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Sulama alanı : 360 ha Su Alma Yapısı : Regülatör Toplam Anakanal Uzunluğu : İletim hattı m ( Ø 600 HDPE Boru) Anakanalların Başlangıç Kapasiteleri : 0,256 m3/s 360 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 120 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-KARACASU ATAKÖY GÖLETİ VE SULAMASI İKMALİ 2.KISIM Aydın-Karacasu ilçesinin 12 km doğusunda İnyanı deresi üzerinde gölet inşa edilerek 150 ha arazinin sulu tarıma açılması. * İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhalesi Ekim 2014 de yapılacaktır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Gövde Tipi : Kil çekirdekli zonlu dolgu Gövde Hacmi : m³ Kret Kotu : 623,50 m Kret Uzunluğu : 378,36 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 29,00 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 32,50 m 150 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 50 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

47 40 Aydın Gelişim Planı AYDIN-ÇİNE İBRAHİM KAVAĞI GÖLETİ VE SULAMASI Aydın İli- Çine ilçesine bağlı İbrahimkavağı köyüne 500 metre mesafede Göltepe deresi üzerinde gölet inşa edilerek 81 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İşin fiziki olarak %70'i tamamlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Kil çekirdekli kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Kret Kotu : 770,00 m Kret Uzunluğu : 172 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 27,00 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 29,00 m 81 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 27 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-KARACASU GÖKÇEBURUN GÖLETİ VE SULAMASI Aydın İli- Karacasu ilçesinde gölet inşa edilerek 108 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İşin fiziki olarak %20'si tamamlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Kil çekirdekli kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Kret Kotu : 619 m Kret Uzunluğu : 298 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 25 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 32 m 108 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 36 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

48 Aydın Gelişim Planı 41 AYDIN-KÖŞK BAŞÇAYIR GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Köşk ilçesinin yaklaşık 13 km kuzeydoğusundaki Başçayır Köyünün Gülköy mahallesinin 1000 m kuzeydoğusunda Çatma Deresi üzerinde gölet inşa edilerek 202 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İşin fiziki olarak %13'ü tamamlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Kret Kotu : 406 m Kret Uzunluğu : 145 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 39 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 42 m 202 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 67 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-SULTANHİSAR SULTANHİSAR GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Sultanhisar ilçesinde gölet inşa edilerek 152 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İşe başlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Ön yüzü beton kaplı kum çakıl Gövde Hacmi : m3 Kret Kotu : 200,75 m Kret Uzunluğu : 208 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 35,7 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 38,2 m 152 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 51 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

49 42 Aydın Gelişim Planı AYDIN-KARPUZLU ŞENKÖY GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Karpuzlu ilçesinde gölet inşa edilerek 74 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İşin fiziki olarak %10'u tamamlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : ön yüzü beton kaplı kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Kret Kotu : 498,80 m Kret Uzunluğu : 152 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 17,20 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 19,20 m 74 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 25 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-KARPUZLU MERİÇLER GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Karpuzlu ilçesinde gölet inşa edilerek 161 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İşe başlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Kil çekirdekli kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Kret Kotu : 499 m Kret Uzunluğu : 112,60 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 18,40 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 23,40 m 161 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 54 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

50 Aydın Gelişim Planı 43 AYDIN-YENİPAZAR KATRANCI GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Katrancı ilçesinde gölet inşa edilerek 145 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İşe başlanmıştır. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi :Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Kret Uzunluğu : 101 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 30,80 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 32,80 m 145 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 48 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-NAZİLLİ İSABEYLİ GÖLETİ VE SULAMASI Aydın İli, Nazilli İlçesi sınırları içinde, İsabeyli Beldesi nin 3 km kuzeyinde, Değirmen Dere üzerinde gölet inşa edilerek 195 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhale süreci devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi: Silindirle Sıkıştırılmış beton (RCC) Gövde Hacmi : m³ Kret Kotu : 269,50 m Kret Uzunluğu : 148 m Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 35,0 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 42,0 m 195 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 53 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

51 44 Aydın Gelişim Planı AYDIN-SÖKE KARACAHAYIT GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Söke ilçesinde gölet inşa edilerek 204 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhale süreci devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Ön yüzü jeomemran kaplı kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 28,60 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 33,60 m 204 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 68 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-YENİPAZAR HAMZABALİ GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Yenipazar ilçesinde gölet inşa edilerek, 100 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhale süreci devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 28,40m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 32,40m 100 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 33 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

52 Aydın Gelişim Planı 45 AYDIN-KARACASU KAHVEDERESİ 2 GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Karacasu ilçesinde gölet inşa edilerek, 22 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhale süreci devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Homojen toprak dolgu Gövde Hacmi : m3 Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 11,83m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 12,83m 22 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 7 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-KARPUZLU HATİPKIŞLA GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Karpuzlu ilçesinde gölet inşa edilerek, 100 ha arazinin sulu tarıma açılması. İnşaat aşamasındadır. ile İlgili Açıklama İhale süreci devam etmektedir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Kil çekirdekli kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 22 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 32 m 100 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 33 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

53 46 Aydın Gelişim Planı AYDIN-YENİPAZAR KOYUNLAR GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Yenipazar ilçesinde gölet inşa edilerek, 74 ha arazinin sulu tarıma açılması. Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Projelerinin tamamlanmasına müteakip Ekim 2014 de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi : Kil çekirdekli kaya dolgu Gövde Hacmi : m3 Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 23 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 25 m 74 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 25 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-KARACASU IŞIKLAR BOZYER GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Karacasu ilçesinde gölet inşa edilerek, 150 ha arazinin sulu tarıma açılması. Proje aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Projelerinin tamamlanmasına müteakip Ekim 2014 de ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi: Kil çekirdekli kaya dolgu Gövde Hacmi: m3 Gövde Yüksekliği (Talvegden) : 30 m Gövde Yüksekliği (Temelden) : 35 m 150 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 50 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

54 Aydın Gelişim Planı 47 AYDIN-KUYUCAK MUSAKOLU GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Kuyucak ilçesinde gölet inşa edilerek, 100 ha arazinin sulu tarıma açılması. Planlama aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Planlama ve Projelerinin tamamlanmasına müteakip Şubat 2016 da ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi: Kil çekirdekli kaya dolgu Gövde Yüksekliği (Temelden) : 25 m 100 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 33 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. AYDIN-KUYUCAK KURTULUŞ GÖLETİ VE SULAMASI Aydın iline bağlı olan Kuyucak ilçesine gölet inşa edilerek, 100 ha arazinin sulu tarıma açılması. Planlama aşamasındadır. ile İlgili Açıklama Planlama ve Projelerinin tamamlanmasına müteakip Şubat 2016 da ihale edilecektir. Başlama-Bitiş Tarihi TL Tipi: Kil çekirdekli kaya dolgu Gövde Yüksekliği (Temelden) : 28 m 100 ha alanın sulu tarıma açılması ile yılda TL gelir artışı ve 33 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır.

Saygıdeğer Mesai arkadaşlarım, hanımefendiler, beyefendiler, basınımızın değerli temsilcileri.

Saygıdeğer Mesai arkadaşlarım, hanımefendiler, beyefendiler, basınımızın değerli temsilcileri. Aydın Merkez 15 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi ( 1 sulama, 1 içmesuyu, 13 t.k. tesisi) Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın

Detaylı

Muğla 15 Mart 18 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi (9 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu, 8 adedi taşkın koruma tesisi)

Muğla 15 Mart 18 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi (9 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu, 8 adedi taşkın koruma tesisi) Muğla 15 Mart 18 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi (9 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu, 8 adedi taşkın koruma tesisi) Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Manisa (Alaşehir) 13 Mart 26 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 21 temel, 5 açılış) (1 adedi baraj, 2 adedi büyük sulama, 1 adedi gölet, 14 adedi gölet ve sulama, 1 adedi gölet sulaması, 7 adedi

Detaylı

Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, İzmir 14 Mart Bayındır 9 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 6 temel, 3 açılış) (1 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu tesisi, 2 adedi gölet, 3 adedi gölet ve sulama, 1 adedi rehabilitasyon, 1 adedi

Detaylı

Antalya Kepez 1 Mart 9 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi (1 adedi baraj, 3 adedi içme suyu tesisi, 5 adedi taşkın koruma tesisi)

Antalya Kepez 1 Mart 9 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi (1 adedi baraj, 3 adedi içme suyu tesisi, 5 adedi taşkın koruma tesisi) Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Antalya Kepez 1 Mart 9 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi (1 adedi baraj, 3 adedi içme

Detaylı

Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00

Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00 Bolu 6 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 20 Temmuz 2014, Pazar 19:00 Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanım, Genel Müdürlerim, değerli konuklar, hanımefendiler,

Detaylı

MARDİN İLİ YATIRIMLARI (29.09.2013) ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARDİN İLİ YATIRIMLARI

MARDİN İLİ YATIRIMLARI (29.09.2013) ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARDİN İLİ YATIRIMLARI MARDİN İLİ YATIRIMLARI (29.09.2013) Orman ve Su İşleri Bakanlığı : 3.028.000.000 TL Sağlık Bakanlığı : 206.000.000 TL Milli Eğitim Bakanlığı (2003-2012) : 551.980.000 TL Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme

Detaylı

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI Prof. Dr. Veysel EROĞLU Çevre ve Orman Bakanı 18 Ağustos 2009 - Şanlıurfa GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ

Detaylı

Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00

Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00 Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00 Sayın Başbakan Yardımcım, Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Genel Müdürlerim,

Detaylı

Balıkesir (Edremit) 12 Mart 8 Adet Tesisin Temel Atma Merasimi (3 adedi sulama, 5 adedi taşkın koruma tesisi,)

Balıkesir (Edremit) 12 Mart 8 Adet Tesisin Temel Atma Merasimi (3 adedi sulama, 5 adedi taşkın koruma tesisi,) Balıkesir (Edremit) 12 Mart 8 Adet Tesisin Temel Atma Merasimi (3 adedi sulama, 5 adedi taşkın koruma tesisi,) Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim,

Detaylı

(3 il, 52 ilçe, 24 belde ve 263 köy olmak üzere toplam

(3 il, 52 ilçe, 24 belde ve 263 köy olmak üzere toplam İZMİR MANİSA UŞAK DİĞER TOPLAM NÜFUS 4 061 074 1 359 463 346 508-5 767 045 YÜZÖLÇÜMÜ (km 2 ) 12 012 13 096 5 341 133 30 582 Ülkemizin Nüfus olarak % 7,5 unu, Yüzölçümünün % 4 ünü kapsamaktadır (3 il, 52

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İHSANİYE YATIRIMLARI

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İHSANİYE YATIRIMLARI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İHSANİYE YATIRIMLARI TEMMUZ 2016 İHSANİYE NİN SADECE BUGÜNÜNÜ DEĞİL GELECEĞİNİ DE DÜŞÜNÜYORUZ İHSANİYE YATIRIMLARI 2003-2015 yılları arasında bazı yatırımcı Bakanlıklar

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Adıyaman 7 Mart 14 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 4 adet temel

Detaylı

GÜMÜŞHANE MİZE SON 15 YILDA 9,1 MİLYAR TL LİK YATIRIM VE DESTEK SAĞLADIK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

GÜMÜŞHANE MİZE SON 15 YILDA 9,1 MİLYAR TL LİK YATIRIM VE DESTEK SAĞLADIK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1 GÜMÜŞHANE MİZE SON 15 YILDA 9,1 MİLYAR TL LİK YATIRIM VE DESTEK SAĞLADIK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı : 3.600.000.000 TL : 2.000.000.000

Detaylı

1.ADIYAMAN-GÖKSU-ARABAN PROJESİ

1.ADIYAMAN-GÖKSU-ARABAN PROJESİ 1.ADIYAMAN-GÖKSU-ARABAN PROJESİ Adıyaman-Göksu-Araban Projesi ilk aşamada ve GAP kapsamında 1960 lı yıllarda Fırat Planlama Amirliği tarafından GAP ın bir ünitesi olarak incelenmiş ve Fırat Havzası istikşaf

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

BARAJLAR. T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1/ 33

BARAJLAR. T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1/ 33 T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BARAJLAR 4. Bölge Müdürlüğü - KONYA 1/ 33 BARAJ NEDİR NE İŞE YARAR? Barajlar, eski zamanlardan

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Uşak - Eşme 19 Mart 2014 17 Tesisin Temel Atma, 4 Adet Tesisin Açılış Merasimi (1 adedi Baraj, 2 adedi Gölet, 11 adedi Gölet ve Sulaması, 4 adedi Gölet Sulaması, 2 adedi Yerüstü Sulama tesisi, 1 adedi

Detaylı

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi 33 ÇORUH HAVZASI PROJELERİ Sezai SUCU Bölge Müdürü DSİ 26. Bölge Müdürlüğü, Artvin Talha DİNÇ İnşaat Mühendisi ÖZET Ülkemiz sınırları içerisinde Bayburt ilinde doğan ve

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

Tokat 29 Tesisin Açılış ve 7 Tesisin Temel Atma Merasimi 4 Ekim 2013, Cuma 15:00

Tokat 29 Tesisin Açılış ve 7 Tesisin Temel Atma Merasimi 4 Ekim 2013, Cuma 15:00 Tokat 29 Tesisin Açılış ve 7 Tesisin Temel Atma Merasimi 4 Ekim 2013, Cuma 15:00 Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanım, Genel Müdürlerim, değerli konuklar, hanımefendiler,

Detaylı

Afyonkarahisar 29 Ocak / Saat 10:30 Doğancık Göleti ve Sulaması Temel Atma Merasimi

Afyonkarahisar 29 Ocak / Saat 10:30 Doğancık Göleti ve Sulaması Temel Atma Merasimi Afyonkarahisar 29 Ocak / Saat 10:30 Doğancık Göleti ve Sulaması Temel Atma Merasimi Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanlarım, Mesai arkadaşlarım, Saygıdeğer Afyonkarahisarlılar, değerli konuklar, hanımefendiler,

Detaylı

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı nın Konumu Ermenek Barajı tamamlanma tarihi itibari ile Türkiye deki en yüksek barajdır. Ermenek Barajı Avrupa nın en yüksek 6. barajıdır. Ermenek

Detaylı

İzmir 13 Mayıs Saat 14:30 Çeşme Karareis Barajı Temel Atma Merasimi

İzmir 13 Mayıs Saat 14:30 Çeşme Karareis Barajı Temel Atma Merasimi İzmir 13 Mayıs Saat 14:30 Çeşme Karareis Barajı Temel Atma Merasimi Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Saygıdeğer İzmir liler, değerli konuklar, hanımefendiler,

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

Asra bedel yatırım, Kandıra Barajı

Asra bedel yatırım, Kandıra Barajı Kocaeli nde 3 bin 505 kilometrekarelik alanda yaklaşık 1 milyon 600 bin nüfusa ve 596 bin aboneye hizmet veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü nün tamamen öz kaynaklarıyla yapacağı Kandıra

Detaylı

AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI

AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI BOZDOĞAN Madranbaba Dağı nın doğu eteğinde Akçay vadisinin batı yamacında yer alan 10.078 nüfuslu Bozdoğan da sebze olarak domates, biber, patates, patlıcan, fasulye, sussam,

Detaylı

EK-2: Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ

EK-2: Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ TYP Katılımcı Sayısı 75 AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ 2 Ay AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ Seçim Başlangıç Tarihi ve Saati 31.03.2015 SAAT 09:00 Seçim Bitiş Tarihi ve Saati 31.03.2015

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ege Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgede doğu-batı yönünde uzanan dağlar ve bunların

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir. ERGENE HAVZA KORUMA EYLEM PLANI 1. Dere yatakları temizleniyor, 2. Belediye AAT leri DSİ tarafından inşa ediliyor, 3. Islah Organize

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI SAMSUN SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI 5216 sayılı yasadan önceki Belediye Hizmet Alanı (7.000 ha) 5747 sayılı yasadan sonra Büyükşehir Belediyesi Mücavir Alan Çizgisi (79.000 ha) 6360 sayılı

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MUĞLA GELİŞİM PLANI

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MUĞLA GELİŞİM PLANI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MUĞLA GELİŞİM PLANI (2014-2018) İçindekiler ÖNSÖZ... 1 1 GENEL BİLGİLER... 2 KONUMU... 2 COĞRAFYA... 2 İKLİMİ... 3 BİTKİ ÖRTÜSÜ... 3 TARIM ARAZİLERİNİN DURUMU... 3 2 MEVCUT

Detaylı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı Neden Malatya ya yatırım yapmalı 11 2011 Temel Bilgiler Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, merkez nüfusu 500 bin civarında,

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI KIRŞEHİR. Sizden aldığımız destekle. İç Anadolu nun yıldızı oldu

T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI KIRŞEHİR. Sizden aldığımız destekle. İç Anadolu nun yıldızı oldu T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI KIRŞEHİR Sizden aldığımız destekle Kırşehirimiz İç Anadolu nun yıldızı oldu EYLÜL 2015 KIRŞEHİR İN SADECE BUGÜNÜNÜ DEĞİL GELECEĞİNİ DE DÜŞÜNÜYORUZ KIRŞEHİR E SON 13 YILDA

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

DİNAR IN SADECE BUGÜNÜNÜ DEĞİL GELECEĞİNİ DE DÜŞÜNÜYORUZ

DİNAR IN SADECE BUGÜNÜNÜ DEĞİL GELECEĞİNİ DE DÜŞÜNÜYORUZ TEMMUZ 2016 1 DİNAR IN SADECE BUGÜNÜNÜ DEĞİL GELECEĞİNİ DE DÜŞÜNÜYORUZ 2003-2015 yılları arasında bazı yatırımcı Bakanlıklar tarafından Dinar a 350 milyon TL yatırım yapılmıştır. Bu yatırımın 110 milyon

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden BALIKESİR de Yatırım Yapmak İçin 101 Neden Coğrafi Konum 1. Türkiye nin ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu Marmara Bölgesi nde yer alması, 2. Marmara ve Ege Denizi ne kıyılarının bulunması, 3.

Detaylı

Kırklareli 15 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 25 Mayıs 2013, Cumartesi 15:30

Kırklareli 15 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 25 Mayıs 2013, Cumartesi 15:30 Kırklareli 15 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 25 Mayıs 2013, Cumartesi 15:30 Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Genel Müdürlerim, değerli konuklar, hanımefendiler,

Detaylı

UŞAK A SON 13 YILDA 4 MİLYAR TL LİK YATIRIM VE DESTEK SAĞLADIK

UŞAK A SON 13 YILDA 4 MİLYAR TL LİK YATIRIM VE DESTEK SAĞLADIK UŞAK A SON 13 YILDA 4 MİLYAR TL LİK YATIRIM VE DESTEK SAĞLADIK Orman ve Su İşleri Bakanlığı : 365.000.000 TL Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı : 525.700.000 TL Milli Eğitim Bakanlığı : 182.500.000

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA TAM BİR FIRSAT KAPISI KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3. Yatırımcılara Tahsis

Detaylı

Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08

Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 2008 Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ SON DURUMU( GAP): Dünyadaki toplam su tüketiminin %70 i sulama

Detaylı

EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ HES İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ HES İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çukurova Elektrik A.Ş. arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesinin şirket kusuru nedeniyle 12.06.2003 tarihinde feshedilmesi

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi BALAT MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İÇANADOLU BÖLGESİNİN 11 İLİNDEKİ YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İÇANADOLU BÖLGESİNİN 11 İLİNDEKİ YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İÇANADOLU BÖLGESİNİN 11 İLİNDEKİ YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI Prof. Dr. Veysel EROĞLU Çevre ve Orman Bakanı 13 Ağustos 2009 - Konya 1 İÇANADOLU İLLERİ 2 KONYA

Detaylı

YILLARI ARASINDA 200 MİLYON TL LİK DEV YATIRIM

YILLARI ARASINDA 200 MİLYON TL LİK DEV YATIRIM 2013-2015 YILLARI ARASINDA 200 MİLYON TL LİK DEV YATIRIM TEMMUZ 2016 1 ÇAY IN SADECE BUGÜNÜNÜ DEĞİL GELECEĞİNİ DE DÜŞÜNÜYORUZ 2003-2015 yılları arasında bazı yatırımcı Bakanlıklar tarafından Çay a 200

Detaylı

Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ Isparta ve Burdur da Toplu Temel Atma ve Açılış Merasimine İştirak Etti

Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ Isparta ve Burdur da Toplu Temel Atma ve Açılış Merasimine İştirak Etti 1 Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ Isparta ve Burdur da Toplu Temel Atma ve Açılış Merasimine İştirak Etti Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Isparta ve Burdur da açılış ve temel

Detaylı

FİRMA TANITIM REHBERİ

FİRMA TANITIM REHBERİ FİRMA TANITIM REHBERİ HAKKIMIZDA Çözüm Grup Mühendislik Müşavirlik; yenilikçi, araştırmacı, gelişmeye açık anlayışı ve kurumsal yapısıyla edindiği engin tecrübe ve becerilerle müşterilerinin teknik ve

Detaylı

SULAMA YAPILARI SULAMA YAPILARI. 1) Su Depolama Yapıları Kestel Barajı- İzmir Sulama amaçlı, toprak dolgu

SULAMA YAPILARI SULAMA YAPILARI. 1) Su Depolama Yapıları Kestel Barajı- İzmir Sulama amaçlı, toprak dolgu SULAMA YAPILARI Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Bir su kaynağından yararlanma talebinin karşılanması için dört ana unsurun saptanması gerekir: Miktar: talep edilen su miktarı

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

ERCİŞ Erciş in Tarihçesi:

ERCİŞ Erciş in Tarihçesi: Erciş in Tarihçesi: Erciş in de içinde bulunduğu Van Gölü havzasının geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar inmektedir. Bölgede Neolitik yerleşmeler konusunda bilgi olmamasına rağmen Tilkitepe Höyüğü, Edremit,

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

MNHRP - Aralık TUB Çalışma Raporu

MNHRP - Aralık TUB Çalışma Raporu MNHRP - Aralık- 215 TUB Çalışma Raporu 1. Elazığ Orman İşletme Müdürlüğü Büyükdere Mikrohavzasında 5,2 Ha'lık ağaçlandırma sahası için 28. TL ve Sipini Mikrohavzasında 24,2 Ha'lık ağaçlandırma sahası için

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ Sunan Dr. Burak Turan NFB Mühendislik ve Müşavirlik Dr. Burak TURAN 1, Fayik TURAN 2, M. Denizhan BÜTÜN 3

Detaylı

GÖKÇELER BARAJI. GAZĠPAġA OVASI SULAMA PROJESĠ

GÖKÇELER BARAJI. GAZĠPAġA OVASI SULAMA PROJESĠ GÖKÇELER BARAJI ĠĢin Adı: Gökçeler Barajı İkmali Yüklenici Firma: HMP İletişim Enerji San.Tic.A.Ş.+BRJ İnş. San. ve Tic A.Ş. Ortak Girişimi Gövde hacmi: 1 854 900 mm3 Yükseklik (talvegden): 98 m Normal

Detaylı

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu EDİRNE İLİ 1/25 000 ÖLÇEKLİ 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı, Edirne İli, Merkez İlçe, Tayakadın Köyü, Karakoltepe Mevkii, 34 Pafta, 164 Ada, 27 Parselin bulunduğu alanı kapsamaktadır.

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

YUSUFELİ BARAJI ve HES

YUSUFELİ BARAJI ve HES YUSUFELİ BARAJI ve HES Projenin Tanımı Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi nde, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Çoruh Türkiye sınırları içinde 390 km lik bir

Detaylı

T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI KIRKLARELİ. Kırklareli nin Sadece Bugününü Değil Geleceğini de Düşünüyoruz

T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI KIRKLARELİ. Kırklareli nin Sadece Bugününü Değil Geleceğini de Düşünüyoruz T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI KIRKLARELİ Kırklareli nin Sadece Bugününü Değil Geleceğini de Düşünüyoruz NİSAN 2015 KIRKLARELİ NİN GELECEĞİ PARLAK BAHTI AÇIK KIRKLARELİ NİN SADECE BUGÜNÜNÜ DEĞİL GELECEĞİNİ

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

İLİN TANITIMI. 6360 sayılı Kanun gereğince, İlimizin idari yapısı; 1 Büyükşehir Belediyesi, 17 İlçe, 17 belediye ve 670 mahalleden oluşmaktadır.

İLİN TANITIMI. 6360 sayılı Kanun gereğince, İlimizin idari yapısı; 1 Büyükşehir Belediyesi, 17 İlçe, 17 belediye ve 670 mahalleden oluşmaktadır. İLİN TANITIMI Aydın; tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, vasıflı insan gücüyle Ege Bölgesi ve Ülkemizin hızla gelişen illerinden biridir. Aydın, orta ve batı kesiminde verimli ovalar,

Detaylı

ASKİ 2015 YILI SU TARİFELERİ ve DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

ASKİ 2015 YILI SU TARİFELERİ ve DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ ASKİ 2015 YILI SU TARİFELERİ ve DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ 1 ASKİ 2015 YILI SU TARİFELERİ ve DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ 01.01.2015 tarihinden itibaren Aydın Büyükşehir Belediyesi

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3 Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU

HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU HİSAR REG. VE HES BİLGİ NOTU ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SAN. TİC. A.Ş. 2015 ŞUBAT HİSAR HİDRO ELEKTRİK SANRALİ PROJE BİLGİ NOTU : Hisar Regülatörü ve HES projesi Marmara bölgesinde Sakarya Nehri üzerinde Bilecik

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

İzmir 35 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 19 Mayıs 2013, Pazar 16:00

İzmir 35 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 19 Mayıs 2013, Pazar 16:00 İzmir 35 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 19 Mayıs 2013, Pazar 16:00 Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Genel Müdürlerim, değerli konuklar, hanımefendiler, beyefendiler,

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) EYLEM PLANI İLE SAĞLANAN GELİŞMELER

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) EYLEM PLANI İLE SAĞLANAN GELİŞMELER GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) EYLEM PLANI İLE SAĞLANAN GELİŞMELER 1. GİRİŞ Dr. Hayreddin ERŞAN DSİ Genel Müdürlüğü, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı, GAP Şube Müdürlüğü, ANKARA hayrettin@dsi.gov.tr

Detaylı

SU YÖNETİMİ VE GÖLLER BÖLGESİ

SU YÖNETİMİ VE GÖLLER BÖLGESİ SU YÖNETİMİ VE GÖLLER BÖLGESİ 30 Mart 2012 2/49 DSİ Ülkemizin Yeraltı ve Yerüstü Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Gayesiyle 1954 Yılında Kurulmuş, Bir Kamu Kuruluşudur. 1914 1925 1929 1939 1954 Tarihçe

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

BİLGİ NOTU. Baraj, Cebri Boru Regülatör İletim Sanat Yapıları Santral Depolama İletim Rezervuar. Tesislerinin yeraldığı CBS katmanları bulunmaktadır.

BİLGİ NOTU. Baraj, Cebri Boru Regülatör İletim Sanat Yapıları Santral Depolama İletim Rezervuar. Tesislerinin yeraldığı CBS katmanları bulunmaktadır. BİLGİ NOTU Bu iş kapsamında hazırlanacak olan ve İdare tarafından istenen veriler 2006/7 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemi Genelgesi çerçevesinde Coğrafi Bilgi Sistemi-CBS ortamında hazırlanmalıdır. Halihazırda

Detaylı

Kastamonu - Merkez İlçe

Kastamonu - Merkez İlçe Kastamonu - Merkez İlçe YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Merkez İlçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Kastamonu OSB, şehre ve bölgeye ciddi ekonomik girdiler sağlamaktadır. OSB'de değişik sanayi

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken 1. ÖZET 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU S.NO Açıklamalar 1 Proje Adı Kale Reg. Ve HES 2 Şirket Adı Asa Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 3 Şirket Adresi Musazade Mah. Cumhuriyet Meydanı Molla

Detaylı

Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl

Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden doğrulamasını yaptırınız. Korunan Alanın Yeri

Detaylı

Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce

Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce Düzce nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 04 Aralık 2012, Düzce İÇERİK Enerji Kaynakları HES Faaliyetlerinin Aşamaları Düzce İlindeki HES Faaliyetleri Karşılaşılan Çevresel Sorunlar Çözüm

Detaylı

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553 Hindistan ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti BAŞKENTİ: Yeni Delhi YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

Aydın (il) İstatistikler. Genel bilgiler

Aydın (il) İstatistikler. Genel bilgiler Aydın (il) Aydın, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan, turizm ve tarım açısından gelişmiş bir ildir. Plaka kodu 09'dur. Aydın Türkiye'nin ilk demiryolu kurulan şehridir. Aydın'da çok sayıda tarihi eser

Detaylı

Arazi Varlığının Dağılımı

Arazi Varlığının Dağılımı KUMLUCA İLÇESİNİN TARIMSAL YAPISI İlçemizin kuruluş tarihinde ekonomisi hububat, hayvancılık ve az miktarda da meyvecilik gelirlerine dayanmakta iken daha sonraki yıllarda Ant Birliğin kuruluşu ile bu

Detaylı

Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.

Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Firma Tanıtım Notu Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., ortaklığında kurulmuş olan Kalehan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.,

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BİRİM İLETİŞİM LİSTESİ

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BİRİM İLETİŞİM LİSTESİ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BİRİM İLETİŞİM LİSTESİ 10.8.2017 Adnan Menderes Üniversitesi Atça Meslek Yüksekokulu Adres Adnan Menderes Üniversitesi Atça Meslek Yüksekokulu Aydın-Denizli Karayolu üzeri Atça

Detaylı

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce İNGİLTERE DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce DİNİ: Hıristiyanlık PARA BİRİMİ: Sterlin 1.

Detaylı