BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama"

Transkript

1 BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 1 Emrah AKYAR eakyar@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR Öğretim Yılı Bahar Dönemi

2 1 2 3 Neden L A TEX? L A TEX i Nereden Elde Edebilirim? 4 L A TEX in Temelleri Doküman Biçimleme Dili L A TEX Kaynak Dosyaları L A TEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak

3 İçindekiler Bu dersin genel amaçları, Matematiksel dokümanların yazım prensiplerini, Makale/Kitap/Tez vb. matematiksel dokümanların temel yapılarını, Matematiksel formüller içeren dokümanların hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan L A TEX yazılımının temellerini ve Tepegöz, Datashow, vb. cihazlar kullanılarak sunum hazırlamayı öğretmektir.

4 İçindekiler! Sizden kesinlikle burada anlatılacak olan komutların ezberlenmesi beklenmemektedir. Ancak yapmak istediğiniz işe uygun bir komutun var olup olmadığını varsa o komutun ders notları içerisinde bir yerde olduğunu bilmeniz gereklidir. Bu dersde windows üzerinde metin dosyalarının nasıl oluşturulacağı, dosyaların kopyalanması, silinmesi ve dosya isimlerinin değiştirilmesi gibi temel dosya işlemlerinin öğrenciler tarafından bilindiği kabul edilecektir (Bu bilgiler BİL151 Temel Bilgi Teknolojisi dersinde verilmektedir). Öğrenciler derslere gelirken yanlarında disket getirmek mecburiyetindedir.

5 İçindekiler TEX, doküman hazırlamak için kullanılan düşük seviyeli programlama dili olarak da düşünülebilir. TEX ilk olarak 1979 da SAIL (Stanford Artificial Intelligence Language) ile yazılmış, daha sonra bu sürüm 1982 de Pascal ile yeniden yazılmıştır da İngilizce dışındaki diğer dilleri de destekleyen TEX3.0 sürümü ortaya çıkmıştır. Bu gün ise geçerli TEX sürümü dir. TEX sürümleri π sayısına yakınsayacak şekilde numaralandırılmaktadır. TEX ismi ve logosu ise τ (tau) ǫ (epsilon) ve χ (chi) sembollerinden gelmektedir.

6 İçindekiler L A TEX, Leslie Lamport tarafından geliştirilen TEX komutları yardımıyla kullanımı daha kolay komutlar içeren ve sayfa düzeni, otomatik numaralandırma, atıf verme vb. özellikler içeren makro sistemidir. L A TEX aslında bir bakıma TEX dir. L A TEX 1994 de LaTeX 3 ekibi tarafından güncellenmiştir. Eski sürüm L A TEX 2.09 olarak adlandırılırken bu yeni sürüm L A TEX2ε olarak adlandırılmıştır.

7 İçindekiler TEX, in telaffuzu TEK şeklindedir. İngilizce TECHnology kelimesinin okunuşu gibidir. Kesinlikle Texas ın okunuşundaki teks gibi telaffuz edilmez. TEX, L A TEX dokümanlar içerisinde yazılırken \TeX, ASCII karakterle yazılırken ise TeX şeklinde yazılır. L A TEX, ise ingilizce Lay-Tech in okunuşu gibi telaffuz edilir. L A TEX ise L A TEX dokümanlar içerisinde yazılırken \LaTeX, ASCII karakterle yazılırken ise LaTeX şeklinde yazılır.

8 Neden L A TEX? İçindekiler Bedava L A TEX in MikTeX, TeXLive gibi çeşitli sürümleri ücretsiz olarak elde edilebilir. Bunun yanında L A TEX in PCTeX, True TeX gibi ticari sürümleri de mevcuttur.

9 Neden L A TEX? İçindekiler Bedava L A TEX in MikTeX, TeXLive gibi çeşitli sürümleri ücretsiz olarak elde edilebilir. Bunun yanında L A TEX in PCTeX, True TeX gibi ticari sürümleri de mevcuttur. Platformdan bağımsız, L A TEX PC lerde DOS, Windows, Linux işletim sistemleri üzerinde çalışabildiği gibi, Unix iş istasyonları ile Macintosh üzerinde çalışan sürümleri de mevcuttur.

10 Neden L A TEX? İçindekiler Bedava L A TEX in MikTeX, TeXLive gibi çeşitli sürümleri ücretsiz olarak elde edilebilir. Bunun yanında L A TEX in PCTeX, True TeX gibi ticari sürümleri de mevcuttur. Platformdan bağımsız, L A TEX PC lerde DOS, Windows, Linux işletim sistemleri üzerinde çalışabildiği gibi, Unix iş istasyonları ile Macintosh üzerinde çalışan sürümleri de mevcuttur. Taşınabilir, L A TEX kaynak dosyası standart ASCII dosyası olduğundan tüm metin editörleri tarafından işlenebilir.

11 Neden L A TEX? İçindekiler Daha az donanım gereksinimi, L A TEX 486MHz bir PC üzerinde bile çalışabilir.

12 Neden L A TEX? İçindekiler Daha az donanım gereksinimi, L A TEX 486MHz bir PC üzerinde bile çalışabilir. Mükemmel matematiksel yazım, L A TEX düz ve matematiksel formüller içeren metinler için mükemmel bir programdır.

13 Neden L A TEX? İçindekiler Daha az donanım gereksinimi, L A TEX 486MHz bir PC üzerinde bile çalışabilir. Mükemmel matematiksel yazım, L A TEX düz ve matematiksel formüller içeren metinler için mükemmel bir programdır. Yaygın kullanım, Springer, Elsevier, Birkhauser gibi dünyanın en büyük yayınevleri artık dergi ve kitaplar için yazarlardan L A TEX dosyası istemektedir.

14 L A TEX MS Word WYSIWYG Hayır Evet

15 L A TEX MS Word WYSIWYG Hayır Evet Şekiller Evet Evet

16 L A TEX MS Word WYSIWYG Hayır Evet Şekiller Evet Evet Matematik Evet (Evet)

17 L A TEX MS Word WYSIWYG Hayır Evet Şekiller Evet Evet Matematik Evet (Evet) Stil Değiştirme Evet (Evet)

18 L A TEX MS Word WYSIWYG Hayır Evet Şekiller Evet Evet Matematik Evet (Evet) Stil Değiştirme Evet (Evet) Atıf Verme Evet Hayır

19 L A TEX MS Word WYSIWYG Hayır Evet Şekiller Evet Evet Matematik Evet (Evet) Stil Değiştirme Evet (Evet) Atıf Verme Evet Hayır Kaynaklar Dizini Evet Hayır

20 L A TEX MS Word WYSIWYG Hayır Evet Şekiller Evet Evet Matematik Evet (Evet) Stil Değiştirme Evet (Evet) Atıf Verme Evet Hayır Kaynaklar Dizini Evet Hayır Platformdan Bağımsız Evet Hayır

21 L A TEX MS Word WYSIWYG Hayır Evet Şekiller Evet Evet Matematik Evet (Evet) Stil Değiştirme Evet (Evet) Atıf Verme Evet Hayır Kaynaklar Dizini Evet Hayır Platformdan Bağımsız Evet Hayır Ücretsiz Evet Hayır

22 L A TEX i Nereden Elde Edebilirim? L A TEX i dünyanın her yerinde yansısı olan CTAN 1 (Comprehensive TeX Archive Network) arşivlerinden elde edebilirsiniz. Bu arşivlerden bazı iyi bilenenler aşağıdaki tabloda verilmiştir. ftp://ftp.dante.de Almanya ftp://ftp.tex.ac.uk İngiltere ftp://tug.ctan.org Amerika Türkiye Ülkemizde ise Bilkent Üniversitesi bu görevi üstlenmiştir. ftp://sunsite.bilkent.edu.tr/pub/tex/ctan adresinden bu arşive ulaşılabilir. 1

23 L A TEX i Nereden Elde Edebilirim? MikTeX Biz derslerimizde L A TEX i bulunduran ve Windows işletim sistemi üzerinde çalışan MikTeX a yazılımını kullanacağız. Bu sürüm CTAN arşivlerinin ctan/systems/win32/miktex/ dizininden indirilebildiği gibi kurulum esnasında kurulum programı tarafından da indirilebilir. b a b Bunun için aktif internet bağlatınızın olması gereklidir.

24 MiKTeX u İçindekiler MiKTeX yukarıda da belirtildiği üzere önceden indirilip kurulabildiği gibi kurulum esnasında da dosyalar indirilip kurulabilir. Ancak yavaş bir internet bağlantısı ile ikinci yöntem çok uzun zaman alabilir. MiKTeX kurulumu için MiKTeX kurulum sihirbazının (setup wizard) ve comctl32.dll ile wininet.dll sistem dosyalarının bilgisayarınızda mevcut olması gerekir. Eğer bu dosyalar bilgisayarınızda mevcut ise kurulum sihirbazı (setup.exe) çalıştırılarak sırasıyla adımlar takip edilir. Bu adımları ve açıklamalarını adresinde bulabilirsiniz.

25 Doküman Biçimleme Dili Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak Bir çok kelime işlemci programı WYSIWYG 2 mantığı ile çalışır. TEX, HTML gibi biçimleme (markup) dili kullanılarak yazılan dokümanlar ise keyfi metin editörde normal yazı ile birlikte biçimleme komutları da kullanılarak yazılırlar. Örneğin bu sayfanın ikinci paragrafı, \TeX{}, HTML g i b i \ textbf { biçimleme ( markup ) d i l i } k u l l a n ı l a r a k y a z ı l a n dokümanlar... şeklinde biçimleme komutları kullanılarak yazılmıştır. Burada \textbf yazıların koyu (bold) görünmesini sağlayan bir biçimleme komutudur. 2 What you see is what you get

26 L A TEX Kaynak Dosyaları İçindekiler Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak L A TEX kaynak (source) dosyası, içerisinde L A TEX biçimleme komutları ve yazdığınız yazıları bulunduran ASCII metin dosyasıdır. L A TEX kaynak dosyalarının uzantısı.tex olmak zorundadır. Dosya isimleri ise işletim sisteminin kurallarına uygun verilmiş herhangi bir dosya ismi olabilir. Örneğin, ornek.tex uygun bir L A TEX kaynak dosyası ismidir. UYARI! Bu dersde windows üzerinde metin dosyalarının nasıl oluşturulacağı, dosyaların kopyalanması, silinmesi ve dosya isimlerinin değiştirilmesi gibi temel dosya işlemlerinin öğrenciler tarafından bilindiği kabul edilecektir (Bu bilgiler BİL151 Temel Bilgi Teknolojisi dersinde verilmektedir.

27 L A TEX Kaynak Dosyalarını Derleme Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak L A TEX Kaynak dosyasını (kaynak dosyasının isminin deneme.tex olduğunu kabul edersek) derlemek için DOS komut satırında C:\ student> l a t e x deneme yazmak yeterlidir. Kaynak dosyanın uzantısını yazmadan sadece dosya isminin yazıldığına dikkat ediniz. Ancak kaynak dosyanın ismini uzantısı ile birlikte de yazabilirsiniz. C:\ student> l a t e x deneme. tex Bu komutun bilgisayarınızda çalışabilmesi için, MiKTeX in bilgisayarınıza hatasız bir biçimde kurulmuş olması ve MiKTeX program dosyalarına yol tanımlamalarının yapılmış olması gerekir.

28 Derleyici Mesajları İçindekiler Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak Eğer kaynak dosyanızda hiç bir hata yoksa kaynak dosya derlendikten sonra tekrar DOS komut satırına geri dönülecektir. Eğer derleyici kaynak dosyayı hatasız derlerse kaynak dosya ile aynı dizinde, ismi kaynak dosya ile aynı ancak uzantısı.dvi (DeVice Independent binary file) olan yeni bir dosya oluşturulur.

29 Derleyici Mesajları İçindekiler Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak Eğer, kaynak dosya içerisinde hatalı komutlar varsa bu durumda derleyici size hatanın hangi satırda olduğunu ve ne tür bir hata yaptığınızı belirten bir mesaj verdikten sonra? simgesiyle birlikte sizden bir girdi bekler. Seçenekler x: Çıkış (exit) h: Hata ile ilgili detaylı bilgi ver Enter: Hataya rağmen devam et r: Tüm hatalara rağmen devam et e: Çık ve düzelt (Edit) i: Komut ekle (Insert)

30 Diğer Dosyalar İçindekiler Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak Kaynak dosyayı derledikten sonra kaynak dosyanın bulunduğu dizinde kullandığınız komutlara bağlı olarak aşağıdaki dosyalar da oluşabilir..aux Bu dosyalarda kullandığınız atıflar ile ilgili bilgiler saklanmaktadır. Ardışık derlemelerde derleyici tarafından okunarak atıfların kullanılması sağlanır..log Kaynak dosyayı derlerken ekranda görülen tüm mesajlar.log dosyası içerisinde de saklanır..toc İçindekiler dizini (Table of Contents).lof Şekiller Dizini (List of Figures).lot Tablolar Dizini (List of Tables).idx İndex Dizini

31 Görüntülemek / Yazdırmak Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak Kaynak dosyanızı hatasız derleyip.dvi dosyası oluşturuldıktan sonra yazdığınız yazıyı ekranda görebilir ve yazıcıdan çıktısını alabilirsiniz. Yazınızı ekranda görüntülemek için DOS komut satırında C:\ student> yap deneme komutunu kullanılmalıdır. Burada kaynak dosyanın isminin deneme.tex ve.dvi dosyanın isminin de deneme.dvi olduğu kabul edilmektedir. Dikkat edilirse.dvi uzantısını yazmaya gerek yoktur. Ancak yap deneme.dvi şeklinde.dvi uzantısı ile birlikte de kullanılabilir.

32 Görüntülemek / Yazdırmak Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak YAP (Yet Another Previewer) MiKTeX ile birlikte gelen ve.dvi dosyalarını görüntelemek ve yazdırmak için kullanılan bir programdır. L A TEX in diğer sürümlerinde başka programlar kullanılmaktadır. Ekranda gördüğünüz dokümanın yazıcıdan çıktısını almak için File+Print menüsünün kullanılması gerekir. 3 3 Dokümanı ekranda görüntülemek ve yazıcıdan çıktısını almak için YAP ın view+options menüsünde bulunan Display ve Printer ayarlarının doğru olması ve YAP programına yol tanımının bulunması gerekir.

33 TEX sisteminin bileşenleri Doküman Biçimleme Dili LATEX Kaynak Dosyaları LATEX Kaynak Dosyalarını Derleme Derleyici Mesajları Yardımcı Dosyalar Görüntülemek / Yazdırmak.mf METAfont.pk copy... editor spell style.tex... AMS-(La)TEX TEX manmac LATEX.tfm.log.dvi driver printer screen PostScript Fonts Typesetting Bu şekil Kees van der Laan tarafından hazırlanan wots.tex dosyasından alınmıştır.

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu LATEX

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu LATEX LATEX LaTeX Nedir? Leslie Lamport tarafından geliştirilen TeX komutları yardımıyla kullanımı daha kolay komutlar içeren ve sayfa düzeni, otomatik numaralandırma, atıf verme vb. özellikler içeren makro

Detaylı

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri BLM2881 2015-1 DR. GÖKSEL Bİ R İ C İ K goksel@ce.yildiz.edu.tr Ders Planı Hafta Tarih Konu 1 16.09.2015 Tanışma, Ders Planı, Kriterler, Kaynaklar, Giriş Latex

Detaylı

BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2

BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2 BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2 Emrah AKYAR eakyar@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2004-2005 Öğretim Yılı Bahar Dönemi İçindekiler 1 L A TEX Kaynak

Detaylı

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan MYO 2016-2017 Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU HTML Nedir? HTML, Hyper Text Markup Language sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Web in temel dilidir. Html dökümanları

Detaylı

L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir?

L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir? L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir? Çağıl Uluşahin culusahin@cs.bilgi.edu.tr istanbul Bilgi Üniversitesi LATEX Nedir?Gerçekten Gerekli midir? p. 1/21 Oyunun ismi TEX L A TEX LATEX Nedir?Gerçekten Gerekli

Detaylı

JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI

JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI WINDOWS TA JAL IN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI JAL derleyicisi aslında Jal.exe isimli tek bir dosyadan oluşur. Jal.exe derleyici programı, yazılan JAL programı

Detaylı

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir.

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. C de yazılan bir programın çalışması için çoğunlukla aşağıdaki

Detaylı

SIMAN KULLANIM KILAVUZU

SIMAN KULLANIM KILAVUZU SIMAN KULLANIM KILAVUZU Önder Öndemir SIMAN Simülasyon programı Model Çatı ve Deneysel Çatı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Model çatı genel itibariyle modullerin ve işlem bloklarının yazıldığı kısımdır.

Detaylı

http://alikoker.name.tr

http://alikoker.name.tr Turbo Pascal Menüsünün Kullanımı File New:Editörde yeni bir pascal dosyası yaratmak için kullanılır.dosya açıldığında dosya adı NONAME00.PAS olarak gelecektir.eğer bu dosya saklanmadan yeni bir pascal

Detaylı

Lyx Nedir? Belge Hazırlama Bir Örnek Ekler L Y X. Esin Çavlan. 5 Mart 2012

Lyx Nedir? Belge Hazırlama Bir Örnek Ekler L Y X. Esin Çavlan. 5 Mart 2012 LYX 5 Mart 2012 HF Çalışma Topluluğu İçerik 1 Giriş Kurulum Temel Kavramlar 2 3 LYX te Sunum Hazırlanması 4 Giriş Kurulum Temel Kavramlar LYX Nedir?, teknik ve bilimsel belgeler hazırlamada uzmanlaşmış

Detaylı

PASCAL EDİTÖRÜ BÖLÜM 2. 2.1 Giriş. 2.2 Pascal Menüleri

PASCAL EDİTÖRÜ BÖLÜM 2. 2.1 Giriş. 2.2 Pascal Menüleri BÖLÜM 2 PASCAL EDİTÖRÜ 2.1 Giriş Pascal programlama dili 1968 yılında Niklaus Wirth tarafından geliştirilmiş üst düzey programlama dilidir. Pascal programlama dilinin günümüzdeki sürümleri Turbo/Borland

Detaylı

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım Yazılım Yazılım Bilgisayarlar üretildikleri anda içlerinde herhangi bir bilgi barındırmadıkları için bir işlevleri yoktur. Bilgisayarlara belirli yazılımlar yüklenerek işlem yapabilecek hale getirilirler.

Detaylı

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir.

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir. İST 205 Bilgisayar Programlama III C Programlamaya Giriş ve Matematiksel-İstatistiksel Uygulamalar Y.Doç.Dr. Levent Özbek Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Tel: 0.312.2126720/1420 ozbek@science.ankara.edu.tr

Detaylı

BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama

BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 3 Emrah AKYAR eakyar@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2004-2005 Öğretim Yılı Bahar Dönemi 1 Temeller Bazı Kombinasyonlar

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr.Caner KOÇ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü ckoc@ankara.edu.tr DERS KAYNAKLARI 1. A. Kadir GÜNEYTEPE:

Detaylı

Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı. www.cengizcetin.net

Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı. www.cengizcetin.net Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı Yazılım Kavramı Bilgisayarın belirli bir işi gerçekleştirebilmesi için kullanıcı tarafından her adımda ne yapacağı tarif edilmiş olmalıdır. Yani kullanıcı bilgisayara uygun

Detaylı

Bazı MSDOS komutları BAZI DOS KOMUTLARI

Bazı MSDOS komutları BAZI DOS KOMUTLARI Bazı MSDOS komutları Windows XP, Vista işletim sisteminde Başlat\Çalıştır (Start \ Run) kısmına cmd veya command yazdığınızda MS-DOS penceresi gelir. BİR KOMUTUN NASIL KULLANILDIGINI ÖĞRENMEK İÇİN HELP

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi Aşağıdakileri MS-DOS işletim sistemi uygulamalarını bilgisayarınızda yapınız ve nasıl yaptığınızı (hangi komutları nasıl kullandığınızı) boş bırakılan

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 1 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlamaya C ile Programlamaya Yazılım: Bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi

Detaylı

Cite While You Write özelliği

Cite While You Write özelliği ResearchSoftware.com 1 Cite While You Write özelliği Atıflar & Şekiller Ekleme EndNote, makalelerinizi yayımcılara elektronik olarak sunmanızı kolaylaştıran daha önceden tanımlanmış birçok Microsoft Word

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI 1) Aşağıdaki birimlerden hangisi ile bilgisayara veri girişi yapılabilir? A) Monitör C) Klavye B) Yazıcı D) Çizici 8) Aşağıdakilerden hangisi onay tuşudur? A) Enter

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 1. Bölüm C# Programlamaya Giriş

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 1. Bölüm C# Programlamaya Giriş Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 1. Bölüm C# Programlamaya Giriş C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 1.1. C# ile Program Geliştirme.Net Framework, Microsoft firması tarafından

Detaylı

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Bilindiği gibi internet üzerindeki statik web sayfaları ziyaretçinin interaktif olarak web sayfasını kullanmasına olanak vermemektedir. Bu yüzden etkileşimli web sayfaları oluşturmak

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 11: : Birçok programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. Bütün programlama dillerinde, sabit disk sürücüsü (Hard Disk Drive, HDD) üzerindeki verileri okumak veya diske veri

Detaylı

Word 2007 - Otomatik Düzelt

Word 2007 - Otomatik Düzelt Word 2007 - Otomatik Düzelt Otomatik düzelt penceresinin anlatılması OTOMATİK DÜZELT PENCERESİ OTOMATİK DÜZELT Otomatik Düzelt penceresine iki yoldan ulaşabiliriz. 1. Microsoft Office Düğmesi > Word Seçenekleri

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

IQ PLUS BUTİK EĞİTİM MERKEZİ

IQ PLUS BUTİK EĞİTİM MERKEZİ TÜRKÇE www.ilusegitim.com 0 232 2013 2013 www.ilusegitim.com www.ilusegitim.com 0 232 2013 2013 www.ilusegitim.com 2013 www.ilusegitim.com 0 232 2013 www.ilusegitim.com www.ilusegitim.com 0 232 www.ilusegitim.com

Detaylı

Bilgisayarın Yapıtaşları

Bilgisayarın Yapıtaşları Bilgisayarın Yapıtaşları Donanım (Hardware) bilgisayarın fiziki yapısını oluşturan şeylerdir. Yazılım (Software) bilgisayarın fiziki yapısını kulanan ve ona hayat veren komutlar bütünüdür. 1 Dosyalar (Files)

Detaylı

MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK

MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK 1.1 Programın Başlatılması 1.2 Yeni Proje Oluşturma 1.3 MCU Seçimi Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu 1.4 MCU Programlama Dil Seçimi 1.5 Proje İsmi

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA DİLİ Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Programlama Diline Giriş Java Platform Çeşitleri Java nın Kodlama ve Çalışma Adımları Java Derleyicisi, Java Yorumlayıcısı Java Çöp Toplayıcısı

Detaylı

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ Bilgiyi işlemekte kullanılan araçlar ikiye ayrılır. 1- Maddi cihazlar 2-Kavramsal araçlar. Kullanıcıve bilgisayarın karşılıklıetkileşimini sağlayan birimlerin genel adıgiriş-çıkışbirimleridir.

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı EndNote Web Hızlı Başvuru kartı THOMSON SCIENTIFIC Web öğrencilere ve araştırmacılara çalışmalarını yazarken yardımcı olacak şekilde tasarlanmış Web tabanlı bir servistir. ISI Web of Knowledge, EndNote,

Detaylı

PHP ile İnternet Programlama

PHP ile İnternet Programlama PHP ile İnternet Programlama Doç.Dr. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 1. BÖLÜM: Bilgisayarımızı PHP ye Hazırlamak PHP Yorumlayıcısı ve Sunucu Yazılımı

Detaylı

FRAGnStein PC ye İlk Kurulum ve Konfigürasyon Klavuzu

FRAGnStein PC ye İlk Kurulum ve Konfigürasyon Klavuzu FRAGnStein PC ye İlk Kurulum ve Konfigürasyon Klavuzu Doküman Versiyonu Versiyon 1.0 (Mart 2010) İçerik Bu doküman, FRAGnStein'ın PC'de ilk kullanımı, PC için güncel sürücünün kurulumu ve PC ve PS3 için

Detaylı

MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI

MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI MPLAB IDE v7.60 PROGRAMI KULLANIMI MPLAB IDE programı mikroişlemciler için hazırlanmış bir derleyici programdır. Microchip firması tarafından hazırlanmıştır. (Resim 1) MPLAB programı assembly dilinde simulasyon,

Detaylı

LyX. İlkay TÜRK ÇAKIR. SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi

LyX. İlkay TÜRK ÇAKIR. SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi LyX İlkay TÜRK ÇAKIR SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi 1 LyX KURULUMU Komut satırından lyx yazınız. Program açılırsa sonraki slayta geçebiliriz. Açılmıyorsa: Hangi linux dağıtımını kullanıyorsunuz?

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

Pascalda oluşturulacak dosyalar değişkenler gibi programın başında tanımlanır.

Pascalda oluşturulacak dosyalar değişkenler gibi programın başında tanımlanır. DOSYALAMALAR Programlama bilgilerin her zaman ekrana yazdırılması veya değişkenlerde tutulması yeterli olmayabilir. Programın çalışması sonucu girilen yada hesaplanan her bilgi manyetik ortama programda

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Yerel olarak bağlanmış bir yazıcıya yönelik Windows talimatları. Yerel yazdırma nedir? Yazılımı CD'yi kullanarak kurma

Bağlantı Kılavuzu. Yerel olarak bağlanmış bir yazıcıya yönelik Windows talimatları. Yerel yazdırma nedir? Yazılımı CD'yi kullanarak kurma Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Yerel olarak bağlanmış bir yazıcıya yönelik Windows talimatları Not: Yerel olarak bağlanmış bir yazıcı kurulurken, işletim sisteminin Yazılım ve Belgeler CD'siyle desteklenmediği

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir.

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler çağırılma kaynaklarına göre 3 kısma ayrılırlar: Yazılım kesmeleri Donanım

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ PROGRAMLAMA TEMELLERİ 2.HAFTA Yazılım Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

Pardus 2013 te Metin Editörleri

Pardus 2013 te Metin Editörleri METİN EDİTÖRLERİ Pardus 2013 te Metin Editörleri Editör metin düzenleyicisi demektir. Linux işletim sistemlerinde, metin oluşturma ya da düzenleme işlemleri için farklı metin düzenleyici programları vardır.

Detaylı

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım, baskılarınızı yaparken %50 ye, ve hatta resimsiz yazdırma seçeneğini kullandığınızda çok daha fazlasına varan tasarruf yapmanızı sağlar. Sadece tek bir

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ

BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ DOSYA SİSTEMİ Dr. Önder EYECİOĞLU 2012 DOSYA SİSTEMİ 1. Dosya Kavramı: 1. Dosya Özellikleri 2. Dosya Türleri 3. Dosya Operasyonları 4. Dosya Yapısı 5. Dahili Dosya Yapısı 2.

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ ( BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2018-19 Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (e-mail: edemir@sirnak.edu.tr ) 04.10.2018 1 MATLAB da Workspace ve Workspace

Detaylı

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- freedcamp.com internet üzerinde online olarak proje yönetimini sağlayan bir sistemdir. Kullanıcılara değişik yetkilerin verilebildiği, görevler atanabildiği, dosya paylaşımının ve tartışma ortamlarının

Detaylı

DOSYA NEDİR? Verilerin HDD de saklanması. Verilerin HDD de saklanması DOSYA SİSTEMİ NEDİR?

DOSYA NEDİR? Verilerin HDD de saklanması. Verilerin HDD de saklanması DOSYA SİSTEMİ NEDİR? DOSYA NEDİR? Dosya;disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe verilen isimlendirmedir. İşletim sistemi tipik olarak iki çeşit dosya içerir. Birincisi; bir sistem görevi yerine getirirken yada bir uygulama

Detaylı

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 2. SCADA PROGRAMI Bu bölümde ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başlayan, ülkemiz mühendislerince geliştirilmiş bir scada yazılım programı olan TEOS SCADA programı hakkında bilgiler vereceğiz. TEOS SCADA

Detaylı

2011/2012 GÜZ DÖNEMİ BİLGİSAYAR DERSİ FİNAL SINAVI SORULARI

2011/2012 GÜZ DÖNEMİ BİLGİSAYAR DERSİ FİNAL SINAVI SORULARI 1) Word de metni yazmaya yeni sayfadan devam etmek için ne yapılmalıdır? a) Yeni sayfaya kadar sürekli [Enter] yapılır b) Yeni sayfaya kadar sürekli [Boşluk] tuşlanır c) Ekle menüsünden Sayfa Sonu seçilir

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

Mpuantor 2.7 Client Kurulumu

Mpuantor 2.7 Client Kurulumu Mikado Puantör 2.7 Mpuantor 2.7 Client Kurulumu 10.10.2014 Ümit Dinçer 2014,. Tüm Hakları Saklıdır. Mpuantor 2.7 Client Kurulumu i İ Ç İ N D E K İ L E R Mpuantor Yedekleme... 1 Mpuantor yedeklemesi...

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım 5.SINIF 2.DÖNEM 2.SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1) Bilgisayarlarda bilgileri depolamak için hangi donanım birimi kullanılır? A) Ram B) Ana kart C) CD-rom D) Sabit disk 2) Bilgisayarlarda işlenen bilgileri Ekrana

Detaylı

İşletim Sisteminin Temel İşlemleri

İşletim Sisteminin Temel İşlemleri YAZILIM Yazılım Bilgisayar donanımının birbiri ile haberleşmesini, düzenli ve verimli çalışabilmesini sağlayan program topluluğudur. Bilgisayar yazılımları giriş birimlerinden alınan bilgilere hangi işlemlerin

Detaylı

MPLAB PROGRAM GELİŞTİRME ORTAMINDA CC8E İLE KOD HAZIRLAMA HAZIRLAYAN: DOÇ. DR. HAMİT ERDEM ARAŞ. GÖR. GENCER TULAY

MPLAB PROGRAM GELİŞTİRME ORTAMINDA CC8E İLE KOD HAZIRLAMA HAZIRLAYAN: DOÇ. DR. HAMİT ERDEM ARAŞ. GÖR. GENCER TULAY MPLAB PROGRAM GELİŞTİRME ORTAMINDA CC8E İLE KOD HAZIRLAMA HAZIRLAYAN: DOÇ. DR. HAMİT ERDEM ARAŞ. GÖR. GENCER TULAY MPLAB çalışma ortamında assembly veya CC8E komutları kullanılarak kaynak dosyaları oluşturulabilir

Detaylı

Regular Expressions Version 0.1

Regular Expressions Version 0.1 Regular Expressions Version 0.1 Hüseyin Kaya hkaya@be.itu.edu.tr 2001 Özet Bu belge Linux and Unix Shell Programming adlı kitaptan faydalalınarak yazılmıştır. Kitabın yazarı David Tansley. İngilizce bilenler

Detaylı

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda

Detaylı

NOT: BU BELGEYİ OKUMADAN LÜTFEN YAZILIMI YÜKLEMEYE ÇALIŞMAYIN.

NOT: BU BELGEYİ OKUMADAN LÜTFEN YAZILIMI YÜKLEMEYE ÇALIŞMAYIN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE programını yükleme Sayfa 8: INSITE programını kaldırma NOT: BU BELGEYİ OKUMADAN LÜTFEN YAZILIMI YÜKLEMEYE ÇALIŞMAYIN. AÇABİLİR. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM HATALI

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS.

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. NTFS'nin FAT32'ye göre sağladığı bir çok avantajı vardır. Diski daha verimli kullanır.

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır.

Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır. I. GİRİŞ Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır. İnsanların elle yaptığı ve yapmakta olduğu bir çok

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI Yayım İlkeleri 1. Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki sayı çıkarılan hakemli

Detaylı

Bilgi Teknolojisi ve Muhasebe Bilgi Sistemi 6-1

Bilgi Teknolojisi ve Muhasebe Bilgi Sistemi 6-1 Bilgi Teknolojisi ve Muhasebe Bilgi Sistemi 6-1 Amaçlar 1 Etkin bir muhasebe bilgi sisteminin özellikleri ve bilgisayarlar 2 Bilgisayar kullanılan ve elle ile yürütülen muhasebe bilgi sistemlerinin farklarının

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI 1. Powerpoint ne tür bir programdır? a) Sunu Tasarım Programıdır b) Tablo - Grafik Programıdır c) Kelime

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

Endüstri Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Programlama Ders Notları

Endüstri Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Programlama Ders Notları 8- Turbo Pascal Programlama İle Dosya İşlemleri Dosya işlemleri bilgisayar programlamada verilerin tekrar kullanılması açısından çok önemlidir. Yazılan bilgisayar programlarında elde edilen sonuçlar eğer

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir?

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir? İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR İmage nedir? Sistem yüklemelerini en kolay ve en hızlı şekilde yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Format atılan bir bilgisayara önce işletim

Detaylı

PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan <hdogan@hido.

PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan <hdogan@hido. PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan PHP Nedir? Genel kullanım amaçlı bir betik/programlama dilidir.

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

Java Temel Özellikleri

Java Temel Özellikleri Java Temel Özellikleri Java Programlama Dili Java programlama dili şu anda dünyadaki en popüler programlama dillerinden biri haline gelmiştir. Java SUN bilgisayar şirketince elektrikli ev aletlerinin birbiriyle

Detaylı

Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır.

Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır. Genel amaçlı komutları Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır. help Kabuk komutlarının listesini gösterir. Bu komutların herbiri için help komut_ismi

Detaylı

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.)

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda gösterir. man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Komut çalıştırıldığında uzun

Detaylı

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri Sırasıyla öncelikle; Microsoft Office Düğmesi, Word, Yazım Denetleme, Otomatik Düzeltme ne gireriz. Otomatik Düzelt penceresine girdiğimizde karşımıza aşağıdaki pencere gelecektir. 1.)Otomatik Düzeltme

Detaylı

CHAPTER 21 TASARIM ARAÇLARINI TASARLAMAK BCO 623 EMRE GÜLER

CHAPTER 21 TASARIM ARAÇLARINI TASARLAMAK BCO 623 EMRE GÜLER CHAPTER 21 TASARIM ARAÇLARINI TASARLAMAK BCO 623 EMRE GÜLER GENEL BAKIŞ İnsan alet kullanan bir hayvandır Aletsiz hiçbir şeydir, araçlarıyla ise her şey. Thomas Carlyle - İyi bir oyunun gelişmesinin ayrılmaz

Detaylı