İnfertilite. hakkında en çok merak edilen. sorular

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İnfertilite. hakkında en çok merak edilen. sorular"

Transkript

1 İnfertilite hakkında en çok merak edilen sorular

2 1-Kısırlık nedir? Kısırlık ya da infertilite 1 yıl içinde, haftada en az iki kez cinsel birliktelik olduğu halde gebe kalamama durumu olarak ifade edilir. 2-Açıklanamayan kısırlık nedir? Bir çiftin yapılan temel değerlendirmesinde yani kadının muayenesinde, erkeğin sperm analizinde, kadının hormon testleri ve rahim filminde bir problem olmadığı halde gebelik kendiliğinden oluşmadığında ifade edilen bir kısırlık türüdür. 3-Tekrarlayan gebelik kaybı ne zaman kabul edilir? Kısırlık türleri erkeğe bağlı sebepler, kadında yumurtlama sorunları, kadında tüplerle ilgili sorunlar, kadında rahim ile ilgili sorunlar, kadında rahim ağzına ya da vaginaya bağlı sorunlar, kadında peritoneal hastalıklar ve endometriozis hastalığı, kadın ya da erkekte psikolojik sorunlar ve vaginismus, kadın ve erkeğin her ikisinde sorun olduğu durumlar ya da hem kadın hem de erkeğin değerlendirmesinde sorun tespit edilmeyen açıklanamayan inferilite denilen gruplar olarak sınıflandırılabilir. 4-Semen testi nedir? Sperm hücrelerini içeren meni örneğine semen diyoruz. Semen analizi ya da spermiyogram aynı anlama gelmektedir. 5-Amh nedir? Antimülleryen hormon yani AMH yumurtalık kapasitesi hakkında bize bilgi veren hormonlardan birisidir. 6-Kısırlık türleri nelerdir? Kısırlık türleri erkeğe bağlı sebepler, kadında yumurtlama sorunları, kadında tüplerle ilgili sorunlar, kadında rahim ile ilgili sorunlar, kadında rahim ağzına ya da vaginaya bağlı sorunlar, kadında peritoneal hastalıklar ve endometriozis hastalığı, kadın ya da erkekte psikolojik sorunlar ve vaginismus, kadın ve erkeğin her ikisinde sorun olduğu durumlar ya da hem kadın hem de erkeğin değerlendirmesinde sorun tespit edilmeyen açıklanamayan inferilite denilen gruplar olarak sınıflandırılabilir.

3 7-Amh değerleri nasıl olmalı? AMH testi için bir normal sınırı ifade etmek doğru olmamakla birlikte genellikle 0.5 ya da 1 ng/ml altını riskli görmekteyiz. Fakat tek başına bilgilendirmede yeterli değildir ve ultrasonografi ile yumurtalıklardaki folikül kapasitesini değerlendirmek gerekir. 8-Kadın yaşı önemi? Kadın yaşı doğurganlıkta en önemli faktördür diyebiliriz. Yaş ilerledikçe üreme potansiyeli düşmektedir. Yaşla hem yumurta sayısı ama daha da önemlisi yumurta kalitesi azalmaktadır. 9-Kısırlık nasıl anlaşılır? Kısırlık araştırılırken sperm tahlili, kadında tüplerin durumu için rahim filmi ve kadının muayenesi ile yumurtlama fonksiyonu için hormon tahlilleri yapılır ve varsa problem ortaya konulur. 10- Kısırlık nasıl tedavi edilir? Kısırlık tedavisinde yumurta takibi ile birlikte zamanlı ilişki önerilebilir, hekimin gerekli gördüğü durumlarda aşılama ya da tüp bebek tedavilerine geçilmelidir. 11-Tüp bebek nedir? Tüp bebek en basit anlamı ile yumurta ve spermin laboratuarda döllendirilerek embryonun oluşturulması ve rahime transferi işlemidir. 12-Tüp bebek pahalı mıdır? Tüp bebek tedavileri günümüzde eskiye oranla daha makul ücretlerle yapılmaktadır. 13-Tüp bebek başarı oranı yüksek midir? Başarı birçok faktöre bağlı olmakla beraber %20-80 arasında değişmektedir. 14-Primer infertilite nedir? Hiç gebelik olmaması durumudur.

4 15-Sekonder infertilite nedir? Daha önce gebeliği olan bir çiftin tekrar gebe kalmak istediği halde gebeliğin oluşmamasıdır. 16-Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Toplam gün içerisinde tedavi tamamlanmaktadır. 17-PKOS kısırlık sebebi midir? Yumurtlama sorunu oluşturabildiğinden infertiliteye neden olabilir 18-Kadınlardan kaynaklı kısırlık sebepleri nedir? Tüplerin tıkalı olması, yumurtlama düzensizliği, rahime ait sorunlar, vaginismus, genetik bozukluklar ve bağışıklık sistemi hastalıkları infertiliteye sebep olabilir. 19-Tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir? Tüp bebek tedavisinde ilk aşama gün süren, iğnelerle yumurtalıklarda yumurta gelişiminin uyarıldığı stimulasyon aşamasıdır. Sonrasında çatlatma iğnesi yapılır ve 2 gün sonra anestezi altında, 15 dakika süren bir işlem ile yumurtalar vajinal yoldan bir iğne ile toplanır (OPU işlemi). Aynı gün toplanan olgun yumurtalar sperm ile döllenir ve laboratuarda 2-5 gün takip edilerek en iyi 1 ya da 2 tane embryo çok ince bir kateter ile rahime transfer edilir (ET, embryo transferi işlemi). Transferden 9-12 gün sonra yapılan kan testi ile embryonun tutunup tutunmadığı yani gebelik oluşup oluşmadığı anlaşılır. 20- Tüp bebekte hamilelik testi nasıl yapılır? Embryo transferinden 12 gün sonra (9-12 gün sonra) kanda gebelik testi yapılmaktadır. 21-Tüp bebek yönteminde kaç embriyo transfer edilmeli? 1-2 embryo transfer edilmektedir. 22- Tüp bebek tedavisinde en çok kaç embriyo yerleştirilebilir? En fazla 2 embryo verilmektedir.

5 23-Tüp bebekte embriyo zarının inceltilmesi ne demektir? Embryonun rahime tutunmasını kolaylaştırmak için transferden hemen önce embryonun dış katmanının eritilmesidir. 24-Tüp bebek tedavisinde genetik hangi koşullarda uygulanır? Embryonun bir hücresinin ya da bir bölümünün ince bir pipet ile alınarak genetik yapısının incelenmesi ve genetiği bozuk olan embryonun ayıklanması işlemidir. 25-Tüp bebek tedavisinde genetik hangi koşullarda uygulanır? Anne ya da baba adayında genetik sorun varsa, daha önce genetik problemli bebekleri olan çiftlerde, bazı tekrarlayan gebelik kayıpları durumunda, daha önce 2-3 kez çok iyi embryo transferine rağmen gebelik elde edilemediğinde, anne yaşı 39 üzeri olan çiftlerde genetik tanı ile birlikte tüp bebek tedavisi önerilebilir. 26-Tüp bebek ile hamilelikte dış gebelik oluşur mu? Olabilir, özellikle tüplerinde problem olan kadınlarda daha sık olmaktadır. 27-Tüp bebek tedavisinden sonra oluşabilecek dış gebelik nasıl tedavi edilmeli? İğne ile tedavisi olabildiği gibi cerrahi olarak tüpün alınması da gerekebilmektedir, laparoskopi yapılması zaman zaman gerekli olabilir. 28-Şeker hastalığı tüp bebek tedavisinde risk oluşturur mu? Evet önemli bir sorundur. Kontrolsüz şeker hastalarında embryo tutunmayabilir, ya da erken dönemde düşük veya anomalili bebek olmasına sebep olabilir. 29-Rahim anomalilerinde tüp bebek uygulanır mı? Rahim anomalileri çok çeşitlidir. Genellikle rahim anomalileri düzeltildikten sonra tüp bebek tedavisine geçilir. Fakat her anomaliye de cerrahi ile müdahale edilmemelidir, ciddi rahim içi yapışıklıklar oluşabilir. Bu yapışıklıklar daha sonra tekrarlayan gebelik kayıplarına ve rahim duvarı dediğimiz endometrium hasarı nedenli gebelik oluşmamasına sebep olabilir.

6 30- Tüp bebek tedavisine ne kadar ara vermek gerekir? Genellikle 2 adet sonrası tekrar tedaviye geçilebilir. 31-Tüp bebek tedavisi kaç yaşa kadar yapılabilir? Kesin bir sınır olmamakla birlikte 45 yaş sonrası yapılması önerilmemelidir. 32-Tüp bebek tedavisinin yan etkileri nelerdir? İlaçlara bağlı karın içi sıvı toplanması (hiperstimulasyon) ve çoğul gebelik en önemli riskleri olup zaman zaman ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve hafif ödem ile kilo alımı olabilir. 33-Tüp bebek tedavinde enfeksiyon riski var mı? Yumurta toplama işlemi esnasında enfeksiyon söz konusu olabilir, steril şartlarda yapılmalıdır. 34-Tüp bebek tedavinde uygulanan ilaçların yan etkiler var mı? Genellikle hafif etkiler olabilir. Alerji, kilo alımı ve ödem olabilir. 35-Tüp bebek tedavisinde yumurtalık kapasitesinden azalma olur mu? Yumurtalık kapasitesini azaltmaz. Tüp bebek tedavisinde zaten o ay gelişen yumurtalar toplanmaktadır. 36-Tüp bebek erken menopoza girmeye yol açar mı? Erken menopoza sebep olmaz. Zaten tedavi sürecinde gelişmeye başlayan yumurtalar kullanılmaktadır. 37-İlaçsız tüp bebek tedavisi var mı? İlaçsız ya da minimal dozlarda ilaçlarla tüp bebek tedavi başarısı normal tedaviye göre daha düşüktür. Genellikle yumurtalık rezervi kısıtlı ya da az olan kadınlarda tercih edilir.

7 38-Tüp bebekte hamilelik belirtileri nelerdir? Embryo transferinden sonra bazı belirtiler olabilir, bulantı, göğüslerde ağrı gibi. Fakat kesin netice transferden 12 gün sonra kanda gebelik testi ile anlaşılmaktadır. 39-Yumurta toplama ağrılı bir işlem midir? Anestezi ile yapıldığından ağrı, acı duyulmamaktadır. 40-Tüp bebek tedavisi için toplanan her yumurtada döllenme olur mu? Her olgun yumurta döllenmeyebilir. Bu yumurtanın kendisi ya da spermin dölleme kapasitesi ile ilgili olabilir. 41-Tüp bebek tedavisinde sosyal hayatıma normal bir şekilde devam edebilecek miyim? Sosyal aktivitelerde kısıtlamaya gerek yoktur. Ancak yorucu sporlar ve faaliyetler yapılmamalıdır. 42-Embryo transferinden sonra ne zaman banyo yapabilirim? Ertesi gün duş yapılabilir. 43-Dondurulmuş embriyolar ile ne kadar şansım var? Eğer embryo kalitesi çözüldüğünde iyi ise en az %50 gebelik şansı vardır. 44-Klasik IVF (Tüp bebek) ile mikroenjeksiyon arasında ne fark vardır? Klasik tüp bebek tedavisinde spermin kendiliğinden yumurtayı döllemesi için sperm ve yumurta laboratuarda bir arada bırakılır. Mikroenjeksiyonda ise sperm yumurtanın içine enjekte edilmektedir. Sperm problemi olan hastalarda ya da yumurta sayısı az olduğunda mikroenjeksiyon tercih edilir. Günümüzde çoğu laboratuarda mikroenjeksiyon yapılmaktadır.

8 45-Tekrarlayan düşüklerin nedenleri nelerdir? Tekrarlayan düşükler çeşitli faktörlere bağlı olabilir, sıklıkla da hiçbir sorun tespit edilemeyebilir. Açıklanamayan yüksek sayıda düşükler söz konusu olabilir. Rahime bağlı sebepler, genetik sebepler, bağışıklık sistemine bağlı sebepler, kontrolsüz ya da daha önce bilinmeyen şeker, tiroid gibi bazı hastalıklar, kadına ait pıhtılaşma sistemi problemleri, yumurtalık kapasitesi zayıflıkları, zaman zaman da tüplerde olan sorunlar tekrarlayan düşüklere yol açabilir. 46-Tüp bebek ile normal gebelikteki düşük ihtimali aynı mıdır? Genellikle %20 civarı olup benzerdir. 47-Tüp bebek tedavisi kansere neden olur mu? Genellikle tedavide kullanılan ilaçlar ile yumurtalık kanseri ya da meme kanseri ilişkisi araştırılmış ise de günümüzde bilgiler bu ilaçların kanser riski oluşturmadığı yönündedir. 48-Tüp bebekte embriyo transferi kısıtlaması nasıl uygulanmaktadır? Kadın yaşı 35 altında ise 1 embryo transfer edilir, 35 yaş sonrası ise 2 embryo transfer edilebilir. Daha önce 2 kere tedavi olan, embryo transfer edilen kadınlarda ise yaşa bakılmaksızın 2 embryo transfer edilebilir. 49-Transfer edilmeyen ve kullanılmamış olan embriyolara ne olur? Kalitesi düşük embryoların gelişimi durmaktadır. İyi kalitede embryolar ise dondurularak daha sonra, 5 yıl içerisinde kullanılmak üzere saklanabilir. 50-Tüp bebek tedavisi sırasında nelere dikkat etmeliyim? Tedavi esnasında dengeli beslenmek, stres düzeyini azaltmak ve doktorun önerilerine uymak önemli ve yeterlidir. Mümkün olduğunca rahat olmak ve hekime, merkeze güvenmek daha konforlu bir tedavi süreci geçirmeyi sağlamaktadır. 51-Blastokist ne demektir? Laboratuarda yumurta toplandıktan sonra 5. güne kadar gelişmeye devam eden en iyi kalitede embryoya blastokist adı verilir.

9 52-Tüp bebek tedavisi için merkez seçimine dikkat edilmeli mi? Merkezin teknik donanımı, embryolog tecrübesi ve takip eden doktorun tecrübesi ve bilgisi başarıda çok önemlidir. 53-Histeroskopi ne zaman yapılmalıdır? Histeroskopi rahim iç boşluğunun değerlendirildiği endoskopik bir işlemdir. Genellikle ultrasonografi ya da rahim filmi ile şüpheli bir durum tespit edildiğinde veya daha önce başarısız tedavi denemeleri olan hastalarda uygulanmaktadır. 54-Tüp bebekte laparoskopi ne zaman yapılır? Laparoskopi göbekten bir alet ile girilerek yapılan endoskopik bir işlemdir. Tüp bebek tedavisi öncesinde eğer tüplerde sıvı toplanması varsa (hidrosalpenks) ya da rahim iç boşluğunu bozan bir myom varsa laparoskopi ile bu sorunlar düzeltildikten sonra tüp bebek tedavisine geçmek başarıyı arttıracaktır. 55-Tüp bebek tedavisi kaç kere yapılabilir? Bir üst sınır olmamakla birlikte ilk 4 denemeden sonra başarı ciddi oranda artmamaktadır. Fakat ilk 4 denemede sonuç alınamayan çiftlerde eğer yaş faktörü yok ise tedaviye devam edilmesine engel yoktur. Zaman zaman 10. denemelerden sonra da gebelikler elde edilebilmektedir. 56-Tüp bebek tedavisinde gelinen son nokta nedir? Genetik alanında ciddi ilerlemeler olmuştur. Embryoların tüm kromozomları incelenerek normal embryo seçilebilmektedir. Zaman zaman görünümü normal bir embryo genetik olarak problemli olabilmektedir. Bunu genetik inceleme ile ortaya koymak mümkündür. Yine laboratuarda sürekli olarak embryoların takip edildiği embryoskop dediğimiz bir cihazda embryoların gelişimi takip edilebilmekte ve 5. günde yani blastokist aşamasında en iyi kalitede embryoya erişebilmek mümkün olmaktadır. Menide hiç spermi olmayan erkeklerde ise mikroskop eşliğinde yapılan TESE operasyonu ile sperm elde edebilmek mümkün olmaktadır. Bu gibi gelişmeler ve hastaların yumurta uyarma aşamasında kullandığı iğnelerin kullanımlarının daha basit olması günümüzde tüp bebek tedavilerini daha başarılı ve kolay kılmıştır. 57-Tüp bebek tedavisi esnasında ilişkide bulunmak sakıncalı mıdır? Tedavinin yumurta uyarılması aşamasında ilk 1 hafta ilişkide bulunulabilir. Daha sonra ise ilişkide bulunulmaması önerilir.

10 58-Tüp bebek tedavisi ile ikiz ya da üçüz gebelik ihtimali nedir? Üçüz gebelik ihtimali transfer edilen embryo sayısı en fazla 2 ile sınırlandığı için en fazla %5'dir, verilen 2 embryo bölündüğünde üçüz olabilmektedir. İkiz gebelik ihtimali ise %20 civarındadır. 59-Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde takip nasıl olmalıdır? Eğer anne yaşlı ileri ise ya da daha önce gebelik kayıpları varsa veya rahime ait sorunlar var ise riskli gebe gibi dikkatle takip edilmelidir. Genç ve sadece erkek faktörü olan ya da tüplerde sıkıntı olan kadınlarda ise normal gebelikmiş gibi takip yapılabilir. 60-Tiroid hormonu bozuklukları tüp bebekte embryonun tutunmasını olumsuz etkiler mi? Bu gibi durumlarda tiroid hastalığı için uygun ilaç endokrinoloji doktoru tarafından başlandıktan sonra uygun sürede tedavi sonrası, tiroid ilacını kullanırken tüp bebek tedavisine geçilmesi başarıyı arttıracaktır. 61-Süt hormonu bozukluğu tüp bebek tedavisini olumsuz etkiler mi? Prolaktin hormonu yüksek iken tüp bebek tedavisine geçilmesi uygun değildir. Tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Uygun ilaç kullanıldıktan sonra tüp bebek tedavisine geçilmesi doğrudur. 62-Adetleri düzensiz olan bir kadında tüp bebek tedavisine ne zaman başlanmalıdır? İlaçla adet gördürüldükten sonra olan adetin 2 ya da 3. günü tüp bebek tedavisine geçilmelidir. 63-Rahim içinde polip olan kadınlarda tüp bebek tedavisine hemen başlanabilir mi? Polip sayısı ve büyüklüğü önemli olmakla birlikte tercihen histeroskopi ile polip alındıktan sonra tedaviye geçmek daha doğrudur.

11 64-Rahim içerisinde perde yani septum tespit edilen kadınlarda tüp bebek tedavisine hemen geçilebilir mi? Bu durumda önce perdenin histeroskopi ile alınması ve sonrasında tüp bebek tedavisine geçilmesi daha doğrudur. Düşük riskini azaltmak amacıyla bu yol önerilir. 65-Endometriozis yani çikolata kisti hastalığında tüp bebek tedavisi başarısı daha düşük müdür? Bu kadınlarda yumurtalık kapasitesi düşük olabilir, yumurta sayısı veya kalitesi daha düşük olabilir, tüplerde tıkanıklıklar olabilir. Bu durumlarda tüp bebek tedavisi ile başarı daha düşük olacaktır. Yine de kadın yaşı 35 altı ise en az %30-40 gebelik ihtimali olabilir. 66-Yumurtalıkta çikolata kisti olan bir kadında hemen tüp bebek tedavisi uygulanabilir mi? Kistin boyutu, kadının yaşı ve daha önce ameliyat geçirip geçirmediği önemli olmakla birlikte tüp bebek tedavisi öncesi her çikolata kisti alınmamalıdır. Gereksiz cerrahiler zaman zaman yumurtalıklarda erken rezerv azlığına yol açabilir. 67-Tüp bebek tedavisinde başarıyı garantileyen bir yumurta sayısı var mıdır? Yumurta sayısı tüp bebek tedavi başarısında tek faktör değildir. Ancak en az 5 olgun yumurta toplanması tedavi için bir avantaj getirmektedir. 68-Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik oluştuğunda kanama olursa bu düşük işareti midir? Her kanama düşüğe işaret değildir, zaman zaman kanama alanları oluşur ve ilaçlarla, iğnelerle bu kanamalar durur. Hekime bilgi vermek ve ultrasonografi ile değerlendirme yapılması önemlidir. 69-Tüp bebek tedavisinde erkek yaşı önemli midir? Erkek yaşı önemli olmamakla birlikte 55 yaş sonrası oluşan gebeliklerde bebekte bazı hastalıkların gelişebileceğini ileri sürmüştür.

12 70-Tüp bebek tedavisi öncesi rahim filmi çekilmesi şart mıdır? Sperm problemi yoksa şarttır. Tüplerin durumunu görmek gerekir. Sperm problemi olan çiftlerde ise rahim filmi ile muhtemel rahim problemi varsa görüp sonrasında tedaviye geçmek önerilebilir. Ancak mutlaka yapılması şart değildir. 71-Tüp bebek tedavisinde tüm embryoların dondurulması ve daha sonra transfer edilmesi ile başarı daha mı yüksektir? Zaman zaman yumurtalıkların aşırı cevap verdiği durumlarda ya da tedavi esnasında endometrium ince tespit edildiğinde tüm embryoları dondurup transferi erteleriz. Bu gibi durumlarda embryo transferini 1-2 ay sonra yaparız. Dondurulmuş embryoları çözüp transfer ederiz. Bu şekilde gebelik eldesi artmaktadır, %60-80'lere ulaşır. Fakat hiçbir sorun yok iken tüm embryoların dondurulması ve transferin ertelenmesi başarıyı ciddi oranda arttırmamaktadır. 72-Tüp bebek tedavisinde iptal ne zaman olur? İlaclara cevaben folikül yani yumurta içeren keseler gelişmezse ya da yumurta erken çatlarsa, yumurta toplama işleminde yumurta gelmezse ya da sperm ile döllenmezse ya da embryo gelişimi kötü olursa genellikle tedaviyi iptal ederiz. 73-Tüp bebek tedavisinde yumurta neden erken çatlar? Yumurtalık kapasitesi düşük olan kadınlarda zaman zaman yumurtalar mm boyutlara ulaşmadan erken çatlayabilir ya da çatlatma iğnesi verildikten sonra henüz toplamadan çatlayabilir. Bu yumurtalar genellikle kalite açısından zayıf olabilir. Kadının yaptığı bir hareket erken çatlamaya sebep olmaz. Ancak folikül 13 mm ulaştıktan sonra cinsel ilişki yasaklanmalıdır. İletişime geçmek için; mail adresime mail gönderebilir, numaralı telefondan direkt arayabilir ya da sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Copyright 2017 Tüm Hakları Saklıdır.

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Yeni bir hayata dair minik bir ses, kocaman bir umut. Medicana International İstanbul Hastanesi Tüp Bebek Merkezi deneyimli uzman kadrosu ve son teknoloji ürünü tıbbi

Detaylı

Gebelik nasıl oluşur?

Gebelik nasıl oluşur? Normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı % 25 dir. Bu oran 1 yıl sonunda % 85, 2 yıl sonunda ise % 90 civarındadır. Gebelik nasıl oluşur? Gebeliğin oluşması

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Sorularla TÜP BEBEK.

Sorularla TÜP BEBEK. Sorularla TÜP BEBEK www.anatoliatupbebek.com.tr www.anatoliaivf.com CERTIFIED EN I SO 9001 Certificate No. 20100173002732 Kurumumuzun, ISO-9001/2015 uluslararası hizmet kalite standardı belgesi bulunmaktadır.

Detaylı

Sperm Bozuklukları Sperm Testi: Sperm testi nasıl yapılır, gerekli koşullar nelerdir?

Sperm Bozuklukları Sperm Testi: Sperm testi nasıl yapılır, gerekli koşullar nelerdir? Sperm Bozuklukları Sperm Bozuklukları Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında neden erkeğe bağlı olabilir. Dünya Sağlık Örgütü nün yaptığı araştırmalar doğrultusunda dünya genelinde erkeklerde

Detaylı

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Tekrarlayan gebelik kaybı, üç ve daha fazla gebeliğin 20. gebelik haftasından önce düşükle sonlanması olarak tanımlanır. Kadınların %10-20'sinde 1 kez düşük görülebilir. Yani

Detaylı

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur.

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur. Polipler küçük ve çoğu zaman iyi huylu küçük tümoral oluşumlardır. Vücutta rahim ağzı, rahimin içi (endometrium), ses telleri ve barsaklar gibi pekçok değişik bölgede görülebilir. Endometrial polip rahimin

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) www.anatoliatupbebek.com.tr www.anatoliaivf.com CERTIFIED EN I SO 9001 Certificate No. 20100173002732 Kurumumuzun, ISO-9001/2015 uluslararası hizmet kalite standardı belgesi

Detaylı

Endometriozis, Fertilite ve Gebelik

Endometriozis, Fertilite ve Gebelik Endometriozis, Fertilite ve Gebelik Endometriozis ve fertilite Endometriozis yaygın görülen bir jinekolojik problemdir. Her zaman kısırlığa ya da ağrıya sebep olmayabilir. Hafif şiddette endometriozis

Detaylı

Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU

Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU Özellikle 30 lu yaşlardaki erişkin kadınları daha çok etkileyen endometriozisin görülme oranı artıyor. İstatistiklere

Detaylı

ÜYTE uygulanacak çiftlere ait Bilgilendirme ve Onam Formu

ÜYTE uygulanacak çiftlere ait Bilgilendirme ve Onam Formu ÜYTE uygulanacak çiftlere ait Bilgilendirme ve Onam Formu KADIN ERKEK ADI SOYADI DOĞUM TARİHİ T.C.KİMLİK NUMARASI BAŞVURU TARİHİ DOSYA NUMARASI TELEFON NUMARASI İKAMETGAH ADRESİ Hasta olarak size uygulanacak

Detaylı

"DOĞAL TÜP BEBEK TEDAVİLERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK"

DOĞAL TÜP BEBEK TEDAVİLERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK Tüp bebekte son gelişmeler Tüp bebek tedavisinde gelişen teknoloji ile birlikte uzmanlar, tüp bebek yöntemine başvuran hastaların normal yaşantılarından kopmadan, daha az maliyetle tedavi olabileceklerini

Detaylı

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET)

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) Yardımcı üreme tekniklerinin (YÜT) (Assisted Reproduction Techniques, ART) temel amacı, infertil çiftin sağlıklı bir bebek sahibi olmasıdır. IVF-ET

Detaylı

Tüp bebek istiyoruz ama...

Tüp bebek istiyoruz ama... Tüp bebek istiyoruz ama... Kadınlar yumurtlama sorunu yaşıyor, erkeklerde sperm kalitesi ve sayısı düşüyor. 100 yıl önce sperm sayısı mililitrede 100-120 milyonken, DSÖ nün son verilerine göre birçok erkekte

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ Prostat her erkekte doğumdan itibaren bulunan, idrar torbasının hemen altında yer alan bir organdır. Yaklaşık 20 gr ağırlığındadır ve idrar torbasındaki idrarı

Detaylı

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2 Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ GEÇEN HAFTANIN KISA TEKRARI KOK MİNİ HAPLAR HORMONAL YÖNTEMLER DEVAM AYLIK İĞNELER Düzenli olarak ayda bir kez

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015 ) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ Slayt No: 26 4 4.)) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ 1.) Smear alma 2.) Vajinal kültür

Detaylı

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız?

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız? Arşiv Dosya No:. Tarih:... MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU 1. Adınız, Soyadınız? 2. Kaç yaşındasınız?... 3. Doğum tarihiniz?.. 4. Cinsiyetiniz nedir? Kadın Erkek 5. İkiziniz var mı? tek yumurta ikizi

Detaylı

TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU BİLGİLENDİRME Değerli Çiftimiz; Bu form, tüp bebek tedavisinde gerçekleştiren işlemler hakkında sizleri bilgilendirmek

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

Yardımcı üreme teknolojisi (YÜT) son yıllarda birçok infertil çiftin çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır.

Yardımcı üreme teknolojisi (YÜT) son yıllarda birçok infertil çiftin çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır. İlknur M. GÖNENÇ Yardımcı üreme teknolojisi (YÜT) son yıllarda birçok infertil çiftin çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır. Bilim adamları Miriam F. Menkin ve John Rock ın ilk olarak 1944 yılında bir

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

OVER KANSERİ. Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over kanseri neden olur?

OVER KANSERİ. Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over kanseri neden olur? OVER KANSERİ Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over hücrelerinden kaynaklanan kanserdir. Kadınlarda yumurtalıklara over denir. Over ler döllenme için gerekli yumurtaların hazırlandığı ve kadın hormonlarının

Detaylı

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat SAYFA NO Sayfa 1 / 5 Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat.. Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tibbi ya da tanısal işlem

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yazar Ad 139 Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yaşın ilerlemesine bağlı olarak göz sağlığında değişiklikler veya bozulmalar olabilir. Bu değişikliklerin tümü hastalık anlamına gelmemektedir. Ancak diğer

Detaylı

MEME KANSERİ TARAMASI

MEME KANSERİ TARAMASI MEME KANSERİ TARAMASI Meme Kanseri Taramanızı Yaptırdınız Mı? MEME KANSERİ TARAMASI NE DEMEKTİR? Kadınlarda görülen kanserlerin %33 ü ve kansere bağlı ölümlerin de %20 si meme kanserine bağlıdır. Meme

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/8

Detaylı

Erken boşalmamak için en iyi yardımcı kaynak için burayı tıklayın

Erken boşalmamak için en iyi yardımcı kaynak için burayı tıklayın Prematür Ejakülasyon (Erken Boşalma) Erkekler arasında Erken gelmek, Erken orgazm veya Hızlı boşalmak olarak da ifade edilen erken boşalma, cinsel ilişki sırasında erkeğin vajinaya girmeden, giriş sırasında

Detaylı

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 12/11/2009

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 12/11/2009 YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 1 12/11/2009 Yardımcı üreme teknikleri bir açıdan kadının infertilite problemine ışık tutarken diğer yandan birçok riski ve problemi beraberinde getirmektedir.

Detaylı

ĐNFERTĐLĐTE : GENEL BĐR BAKIŞ

ĐNFERTĐLĐTE : GENEL BĐR BAKIŞ ĐNFERTĐLĐTE : GENEL BĐR BAKIŞ Đnfertilite, düzenli ve korunmasız cinsel birliktelik olmasına rağmen bir yıl sonunda gebeliğin gerçekleşememesi olarak tanımlanmaktadır.eğer bir yıl veya daha fazla süredir

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var

Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var KARACİĞER NEDEN ÖNEMLİ 1.Karaciğer olmadan insan yaşayamaz! 2.Vücudumuzun laboratuardır. 500 civarında görevi var! 3.Hasarlanmışsa kendini yenileyebilir! 4.Vücudun

Detaylı

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya başlar. Ayrıca esmerleşme göbekte ve karnın orta kısmında,

Detaylı

Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir?

Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir? Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir? Azospermi, al nan meni örne inde hiçbir sperm hücresinin bulunmamas d r. Azospermi sorunu iki ba l kta incelenmektedir; T kan kl a ba l olan ve

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Laparoskopi Nasıl Yapılır? Dünyaya baktığımızda son 20 yılda cerrahi anlayışında köklü değişiklikler görmekteyiz. Vücut boşluklarını açmadan içeride olup bitenleri anlayabilme fikri tıbbın başlangıcından beri cerrahları heyecanlandıran

Detaylı

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR BAŞLICA BELİRTİLER; Sancı Kanama (lekelenme) Su gelmesi UYARI; Kanama az veya çok fark etmeksizin gebelikte en önemli durumlardan

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3)

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme. Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi

Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme. Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi Polikistik over sendromu (PKOS), 1930 yılında wedge rezeksiyonun tariflenmesinden

Detaylı

1-Mevcut var olan evliliğinden çocuk sahibi olmaması gerekmemektedir.

1-Mevcut var olan evliliğinden çocuk sahibi olmaması gerekmemektedir. TÜP BEBEK İLAÇLARIN ÖDENME KOŞULLARI İNVİTRO FERTİLİZASYON (İVF) OVÜLASYON İNDÜKSİYONU (OI) İNTRAUTERİN İNSEMİNASYON (IUI) İNVİTRO FERTİLİZASYON (İVF) 3 basamak sağlık kuruluşlarında üroloji uzman hekimi

Detaylı

MEME KANSERİ Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür.

MEME KANSERİ Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür. MEME KANSERİ { Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür. Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Ne Yapılmalı? 20 yaşından sonra tüm kadınlar ayda bir kez memenin yumuşak olduğu

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri

Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri Prenatal Tanının Etik ve Hukuk Yönleri Dr. İsmail Dölen Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinataloji Derneği IX. Ulusal Kongresi 24-27 Eylül 2014, İstanbul Prenatal Test Çeşitli metotlarla embrio/fetusun

Detaylı

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Prof.Dr. Batuhan Özay İstanbul MedicineHospital, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kapak hastalıkları hastalığın başvuru anındaki ciddiyeti ve hasta profiline

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK ve SAĞLIK EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİK VE SAĞLIK SUNUM İÇERİĞİ Üreme Sağlığı EVLİLİK VE SAĞLIK ÜREME VE CİNSEL SAĞLIK Cinsellik,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul

KULLANMA TALİMATI. CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul KULLANMA TALİMATI CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul Kas içine enjekte edilerek kullanılır. Etkin madde: Her bir liyofilize toz içeren ampul 5000 IU insan koryonik gonadotropini

Detaylı

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Amaç: Bu çalışmanın amacı, abdominal myomektomi sonrası fertiliteyi değerlendirmek ve uterin fibroid lerin sayı, büyüklük ve lokalizasyonunun cerrahi sonrası

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen hekim düzeyinde

Detaylı

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç İNFERTİLİTE NEDENLERİ İlknur M. Gönenç ERKEK İNFERTİLİTE NEDENLERİ Endokrin Bozukluklar Hipotalamik disfonksiyon (Kallmann) Hipoffizer yetmezlik ( tm., rad, cerrahi ) Hiperprolaktinemi, Adrenal hiperplazi

Detaylı

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 GÜVENLİ ANNELİK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 Bu sunum; Arş. Gör. Dr. Tuğçe Şanver, Arş. Gör. Dr. Can Keskin ve Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

Kent Hastanesi. Tüp Bebek (IVF) Rehberi

Kent Hastanesi. Tüp Bebek (IVF) Rehberi Kent Hastanesi Tüp Bebek (IVF) Rehberi Kent Hastanesi nde her hasta özeldir. Her hastanın sağlığına yeniden kavuşmuş ve hastanemizden memnun ayrılmasını sağlamak, temel ilkemizdir. Kent Hastanesi nin tüm

Detaylı

CERRAHİ KONTRASEPSİYON

CERRAHİ KONTRASEPSİYON CERRAHİ KONTRASEPSİYON CERRAHİ KONTRASEPSİYON KADINLARDA OVUMUN, ERKEKLERDE SPERMİUMUN GEÇTİĞİ KANALLARIN CERRAHİ BİR YÖNTEMLE KAPATILMASI İŞLEMİDİR. Kadında Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Artık çocuk

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu. Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün

ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu. Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün A.K. 25y, 6 aylık evli Merhaba, 26 yaşında çocuk doktoruyum, yaklaşık 2 yıldır evliyim ve henüz çocuk sahibi değilim. Sizinle endometriozisle

Detaylı

ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ (IVF) İÇİN AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ (IVF) İÇİN AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Hastanın Adı - Soyadı: Doğum Tarihi:. / /. Hasta ID No: Kimlik / Pasaport No: Eşinin Adı Soyadı: Doğum Tarihi:. / /. Kimlik / Pasaport No: Sayın Hastamız / Hasta Yakınımız, Tıbbi durumunuz ve hastalığınızın

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Aile Planlaması Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Didem Daymaz ve Arş. Gör. Dr. Pınar Güner tarafından Prof.

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ. Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ. Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI Üveit nedir? Üveit atağı nedir? Gözün iris (gözün renkli kısmı), siliyer

Detaylı

TÜP BEBEK BİLGİLENDİRME KILAVUZU

TÜP BEBEK BİLGİLENDİRME KILAVUZU Tüp Bebek tedavisine karar vermeden önce Uzman ekibimiz ile ÜCRETSİZ görüşme yapabilirsiniz. (0232) 464 5 888 TÜP BEBEK BİLGİLENDİRME KILAVUZU Özel İrenbe Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Merkezi - Tüp

Detaylı

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ Yrd. Doç. Dr. Hakan GÜRKAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı PGT NEDİR? Gebelik öncesi genetik tanı (PGT) adı verilen

Detaylı

MYOMEKTOMİ İÇİN AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

MYOMEKTOMİ İÇİN AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Hasta Adı - Soyadı: Cinsiyet: K E Hasta ID No: Baba Adı: Doğum Tarihi: Kimlik No: Sayın Hastamız / Hasta Yakınımız, Tıbbi durumunuz ve hastalığınızın tedavisi için size önerilen tıbbi / cerrahi tedavi

Detaylı

Kürtaj Kürtaj (orjinal söylenişi ile küretaj)

Kürtaj Kürtaj (orjinal söylenişi ile küretaj) Küretajın kelime anlamı kazımaktır. Ama burada adı geçen Kürtaj halk arasında, küçük hamileliklerde rahim içerisindeki ceninin tıbbi müdahele ile alınması kastedilmektedir. Kürtaj ayrıca teşhis amaçlı

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

İSTANBUL TÜP BEBEK VE KADIN SAĞLIĞI MERKEZİ

İSTANBUL TÜP BEBEK VE KADIN SAĞLIĞI MERKEZİ İSTANBUL TÜP BEBEK VE KADIN SAĞLIĞI MERKEZİ İstanbul Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi, tüp bebek ve infertilite tedavileri üzerine özelleşmiş dinamik bir merkezdir. Bizler tüm ekip olarak Küçük bir

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik

Detaylı

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma ... www.hra-pharma.de Ertesi gün hapı Acil durumlar için korunma ACIL DURUM Sonradan ortaya çıkan durum: Korunma sorunu! Prezervativ yırtılmış olabilir, aldığınız hapı istifra etmiş olabilirsiniz veya

Detaylı

Karaciğer vücudun en büyük organıdır. Vücudun birçok fonksiyonu karaciğer tarafından idare edilir.

Karaciğer vücudun en büyük organıdır. Vücudun birçok fonksiyonu karaciğer tarafından idare edilir. KARACİĞER BİYOPSİSİ Karaciğer biyopsisi karaciğerden küçük bir parçanın alınıp mikroskopta incelenmesi ile hastalıkların karaciğere verdiği zararın tespit edilmesidir. Karaciğer biyopsisi genellikle ince

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar Tıkanıklığı Nedir? Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar tıkanıklığı özellikle ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkan ve kalp krizine kadar götüren bir hastalıktır. İleri yaşlarda ortaya

Detaylı

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat SAYFA NO Sayfa 1 / 5 Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat.. Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tibbi ya da tanısal işlem

Detaylı

MENSTURASYON VE HORMONLAR

MENSTURASYON VE HORMONLAR MENSTURASYON VE HORMONLAR İLK ADET KANAMASI" Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı şehrin farklı bölgelerinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü nün yönlendirmesi ile gürültü

Detaylı

I- YAZILI ONAM (RIZA):

I- YAZILI ONAM (RIZA): HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA VE KALP RİTİM BOZUKLUKLARININ KATETER ABLASYON YÖNTEMİ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:.....

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

KISIRLIKLA İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR Anadolu Sağlık Merkezi nden Op.Dr.Aytuğ Kolankaya kısırlık ile ilgili sık sorulan soruları yanıtladı. 1. Modern yaşam kısırlığı etkiliyor mu? Çağımızda çevre kirliliğinin

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

Tiroid nedir? BR.HLİ.058

Tiroid nedir? BR.HLİ.058 BR.HLİ.058 bezi boynun ön bölümünde adem elması adı verilen kıkırdağın hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Yaklaşık 20 gram ağırlığındadır. Vücudumuz için hayati önemi olan hormonlar salgılar.

Detaylı

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER Hem. Meral IŞIK Acıbadem Kadıköy Hastanesi IVF Ekip Lideri 16 Ekim 2012 de Acıbadem Kadıköy Hastanesi nde I. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Hemşireliği Seminerinde

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır.

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ Önei Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. Saygılarıa... Uğur AYDOĞAN - Gazi Üniversitesi ugur@hipogonadizm.org ugur.aydogan@gazi.edu.tr

Detaylı

Göbek Fıtığı Nedir. Göbek Fıtığı Nedir:

Göbek Fıtığı Nedir. Göbek Fıtığı Nedir: Göbek Fıtığı Nedir: Göbek fıtıkları göbek çukuru içinden veya hemen yakınından çıkar ve bir fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. Göbek fıtıkları kadınlarda daha

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ Omurilik yaralanmaları, omurganın içinde bulunan sinir dokusunun, travma ya da

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik Muayene Usulleri M. ÇOLAKOĞLU

Detaylı

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE...

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... Portal : www.meydangazetesi.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 01.10.2015 Adres : http://www.meydangazetesi.com.tr/aktuel/universite-bursu-veren-kurumlar-hangileridir-burs-sartlari-nelerdir-bu

Detaylı

İmplantasyon Öncesi Genetik Tanı

İmplantasyon Öncesi Genetik Tanı This information (19) on pre-implantation genetic diagnosis is in Turkish İmplantasyon öncesi Genetik Tanı (İngilizce'si Pre-implantation Genetic Diagnosis) Kalıtsal genetik hastalığı (genetic disorder)

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı