Endometriozis, Fertilite ve Gebelik

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Endometriozis, Fertilite ve Gebelik"

Transkript

1 Endometriozis, Fertilite ve Gebelik Endometriozis ve fertilite Endometriozis yaygın görülen bir jinekolojik problemdir. Her zaman kısırlığa ya da ağrıya sebep olmayabilir. Hafif şiddette endometriozis en yaygın görülen formudur, doğal yoldan hamile kalmayı zorlaştırıcı yönde etkisi olabilir. Endometriozisin artan şiddetiyle beraber karın içerisinde yapışıklıklar daha yaygın görülmeye başlamakta ve doğal yoldan gebelik şansı azalmaktadır. İnfertilite ve endometriozis arasında bir bağlantı bulunmaktadır ancak bu ilişki tam olarak açıklık kazanmamıştır. Öte yandan şiddetli endometrioziste bile doğal yoldan hamilelik mümkündür. Döllenmeyi etkileyen ana etmen kadının yaşıdır. Döllenme büyük oranda 38 yaştan sonra düşmeye başlar ve yumurta keselerinin (foliküller) overden kaybolma oranı hızlanır. Ek olarak, düşük oranı ve Down sendromu gibi kromozomal anomaliler kadının yaşı ile beraber artar. Bunun sebebi, bir kadının ömür boyu kullanacağı tüm oositlerin (yumurtalar) doğduğunda belli olmasıdır. Kadının ömrü boyunca maturasyon (olgunlaşma) ve ovulasyon (yumurtlama) görülebilir ancak yeni yumurta üretimi söz konusu değildir. Eğer endometriozis tanısı almışsam, doğal yoldan çocuk yapma şansım olabilir mi? Endometriosizin sebep olduğu anatomik bozukluklar ve karın içi yapışıklıklar özellikle orta ve şiddetli endometrioziste doğal yoldan çocuk sahibi olma şansını azaltmaktadır. Hafif şiddette endometriozisde doğal yoldan çocuk sahibi olma durumu normale göre çok farklı değildir. Endometriozis şiddeti arttıkça doğal yoldan hamile kalma şansı düşer. Çünkü yapışıklıklar yumurtayı hapseder ve tüplere doğru yol almasını engeller. Endometriozis olmayan 100 kadın, bebek sahibi olmaya çalıştığında yıl sonunda 84'ü hamile kalabilir. Hafif şiddette endometriozisi olan 100 kadın bebek sahibi olmaya çalıştığında, yıl sonunda 75'i hamile kalabilir. Orta şiddette endometriozisi olan 100 kadın bebek sahibi olmaya çalıştığında yıl sonunda 50'si hamile kalabilecektir. Şiddetli endometriozisi olan 100 kadın bebek sahibi olmaya çalıştığında ise yıl sonunda 25 i hamile kalabilecektir. Endomeriozisin derecesi ya da şiddeti Endometriozis, hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma doğal yoldan hamile kalma şansının tahminine yardım etmekte olup ağrının şiddeti konusunda belirleyici değildir. Hafif endometrioziste şiddetli ağrı hissi olabileceği gibi şiddetli endometrioziste çok hafif ağrı hissi söz konusu olabilir. Endometriozisin derecesi konusunda günümüzde laparoskopi kadar detaylı bilgi veren tedavi ya da inceleme yöntemi mevcut değildir. Laporoskopide pelvis dikkatlice incelenir. Hangi alanların ne derece etkilendiğine, yumurtalıklarda çikolata kisti denilen endometrioma kistlerinin olup olmamasına ve yapışıklıkların varlığına göre bir değerlendirme yapılmaktadır.

2 Neden endometriozis infertiliteye sebep olur? Karın içi yapışıklıklar örümcek ağına benzer, ince veya yoğun görülebilirler. Yapışıklıklar orta ve şiddetli endometriozisde daha yaygındır. Yapışıklıklar pelvik anatomiyi bozabilir. Eğer yumurtalık yapışıklıklar ile sarılmış ise atılan yumurtalar burada takılı kalır ve tüplere ulaşamaz. Neden hafif endometriozisin infertiliteye yol açtığı konusu daha belirsizdir. Hafif endometriozisde, noktasal endometriozis odakları ve minimal yapışıklıklar görülmektedir. Hafif endometriozisin fertiliteyi etkilediğine dair kanıt, hafif endometriozisi olan kadınların, endometriozis olmayan kadınlara göre bebek sahibi olma şansının daha düşük bulunmasına dayanmaktadır. Eğer endometriozis fertilite ile bağlantılı ise, endometriozis tedavisinin de hamilelik şansını arttırması gerekmektedir. Hafif endometriozisin cerrahi yolla tedavisinin doğal yoldan hamileliği arttırdığı kanıtlanmıştır. Endometriozisin cerrahi tedavisinin nasıl uygulandığı (lazer, kesip çıkarma veya yakarak harap etme) önemli gözükmemektedir. Hafif şiddetteki endometriozisin neden infertiliteye yol açtığına dair teoriler: Peritoneal sıvıda toksinler (vücut kavitesindeki doğal oluşumlu sıvı) Fallop tüpünde yumurtanın taşınması ile ilgili problemler Anormal immün yanıt (antikorlar) Yumurta kesesinin (folikül) yumurtayı atmasında hatalar Eğer endometriozisim için hiç bir şey yapmak istemezsem ne olur? Endometriozis ile ilgili herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmaz ise ne gibi sonuçlar doğabileceğine dair karşılaştırmalı araştırmalar bulunmamaktadır. Genel olarak bu durumda endometriozisin zaman içerisinde daha da kötüleşeceği beklenmektedir. Endometriozisin ilerlemesini yavaşlatacak bir tedavi yöntemi var mı? Eğer gebe kalmaya çalışıyorsanız, günümüzde endometriozisin ilerlemesini yavaşlatacak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Eğer gelecekte aile kurmayı planlıyor ancak şu an için böyle bir şey istemiyorsanız, doğum kontrol hapları endometriozisin ilerlemesini yavaşlatabilir. Ağrıyı azaltır, hastalar tarafından iyi tolere edilir ve semptomların kontrolü için uzun süreli olarak kullanılabilir. Sağlıklı ve sigara kullanmayan kadınlarda doğum kontrol hapları menopoz dönemine kadar kullanılabilir.

3 Endometriozisde ilaç tedavisi fertiliteyi iyileştirir mi? Endometriozis için ilaç tedavisi, tedavi sırasında da sonrasında da fertiliteyi iyileştirmez. Yalnızca endometriozis bağlantılı ağrı için ya da cerrahiye hazırlık için kullanımı belirtilmiştir. Genel olarak, medikal tedavi hormonlara ya da anti-hormonlara dayanmakta olup kontraseptif özelliktedir. İlaç tedavisinin amacı hormona dayalı endometriozis dokusunu küçültmektir. Daha çok hamileliği önleyicidir. Eğer cerrahi yöntem, ağrının giderilmesi için söz konusu ise ve bir kadın yakın zaman içerisinde aile kurmayı planlamıyorsa, ameliyat sonrası uygulanacak ilaç tedavisinin semptomların tekrarlamasını geciktirdiği gösterilmiştir. Cerrahi sonrası kullanılan doğum kontrol hapları, operasyon sonrası bir yıl süreyle oluşan ağrıyı hafifletmede yararlı olmaktadır. Cerrahi tedavi doğurganlığı iyileştirebilir mi? Endometriozisin cerrahi tedavisi doğurganlığı iyileştirebilir ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Cerrahi tedavinin amacı, endometriotik nodüllerin kesilip çıkarılması ve yapışıklıkların açılmasıdır. Over kistleri (endometrioma) ise çıkarılmalı ya da kist içeriği boşaltılarak duvarı yakılmalı ve harap edilmelidir. Endometriozisin cerrahi tedavisi hamile kalmaya yardımcı olabilmektedir. Fakat cerrahi tedavi yöntemlerindeki çeşitliliğe bağlı olarak fayda oranı değişmektedir. Operasyondan sonra infertilite tedavisine başlamadan evvel doğal yoldan hamile kalmak için yaklaşık bir yıl beklenilmesinin daha makul olacağı belirtilmektedir. Medikal ve cerrahi tedavi yöntemlerinin kombinasyonu Cerrahi sonrası medikal (ilaç) tedavi yöntemi hemen bebek sahibi olmayı denemek istemeyen kadınlarda ağrı semptomlarının tekrarlamasını geciktirebilir. Ne tip infertilite tedavi yöntemi seçmeliyim? Çeşitli infertilite tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ne tip infertilite tedavisi seçileceği endometriozisin şiddetine, kadının yaşına, çiftlerin ne kadar süredir çocuk sahibi olmaya çalıştıklarına ve tüplerle ilgili ya da spermle ilgili problemlerin varlığına göre belirlenmektedir. OI (Ovulasyon İndüksiyonu) Ovulasyon indüksiyonunun amacı düzensiz periyotları düzenli hale getirmek ve yumurtalıkları ayda bir yumurta (oosit) atacak şekilde uyarmaktır. Düzenli yumurta salımı göstermeyen sağlıklı fallop tüpü sahibi, minimal ya da orta seviyeli endometriozisi olan ve eşi iyi sayıda sağlıklı sperm sahibi, genç kadınlarda infertilite tedavi yöntemi olarak önerilmektedir.

4 IUI (İntraUterin İnseminasyon) Intrauterin inseminasyon (IUI), sağlıklı fallop tüpü sahibi, düzenli yumurta salımı gösteren, minimal ya da orta seviyeli endometriozis sahibi veya eşi iyi sayıda sağlıklı sperm sahibi genç kadınlarda infertilite tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. IUI spermi hazırlayıp tasnif ederek erkek verimliliğini artırır bu sebeple yalnızca sağlıklı spermler kullanılır. Hazırlanan spermler ovulasyon zamanına uygun olarak rahim içerisine verilir ve böylelikle spermlerin mümkün mertebe yumurtalara yakın olması sağlanır. IUI için yumurtalıkların uyarılması Yumurtalıkların uyarılması ve sonrasında IUI yapılması ile bir kadının doğurganlığı artmaktadır, bu uyarı ile kadın bir ay içerisinde birden fazla sayıda (1-3 yumurta) yumurta üretebilir. Her tedavi döngüsünde %10-15'lik bir canlı doğum oranı beklenir. IUI daha ucuz, daha basit ve tüp bebek tedavisi öncesi uygulanan bir tedavi basamağıdır. IUI ile bebek sahibi olan çiftlerin yaklaşık %80 kadarında ilk 4-6 tedavi döngüsünde sonuç elde edilmiştir. Üç ya da dört başarısız IUI tedavisinden sonra tüp bebek tedavisine geçilmesi uygun olacaktır. Endometriozisin ilaç tedavisi, hamilelik oranında bir gelişmeye sebep olmamaktadır. Yapılan araştırmalarda hamilelik oranını geliştirmede, danazol, buserelin, medroksiprogesteron asetat ya da gestiron ile uygulanan tıbbi tedavi yönteminin etkili olmadığı ortaya konulmuştur. Bu sonuçların en önemlisi, tıbbi tedavi yöntemi kullanılarak endometriozisin tamamen elimine edilmesi doğurganlığı normale çevirmemektedir. IVF (In vitro fertilizasyon) ve embriyo transferi IVF ve embriyo transferi endometriozis ilintili infertilite için kanıtlanmış başarılı bir tedavi yöntemidir. IVF, zarar görmüş ya da tıkanmış tüpleri olan kadınlarda, orta ya da şiddetli endometriozisi olan kadınlarda, sperm problemi olanlarda ve hafif şiddette endometriozisi olan, IUI ile gebelik elde edilmemiş kadınlarda başarıyla uygulanmaktadır. Gonadotropin salıcı hormon benzeri ilaçlar (GnRH analogları) vücudun doğal ovaryum döngüsünü ortadan kaldırır. Bu ilaçlar IVF'nin başarı oranını arttırır ve ovaryumlarda gelişen yumurtaların erken çatlamasını önler. IVF öncesi orta veya şiddetli endometriozisi olan kadınlarda gonadotropin salıcı hormon ile uzatılmış (en az gün) tedavi daha yüksek gebelik oranı sağlayabilmektedir. GnRH analog tedavisi aynı zamanda ağrı şikayetlerinde de faydalı olmaktadır. Küçük ovaryan kistlerin varlığı (endometrioma) IVF'nin başarı oranını düşürmez. Ancak transvajinal yumurta (oosit) toplamasını takiben, pelvik enfeksiyon riskinde bir artış söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle genellikle 4 cm nin üzerindeki endometriyotik kistlerin cerrahi yol ile alınması önerilmektedir.

5 ICSI (İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, mikroenjeksiyon) ICSI, IVF ile birlikte kullanılır. Tek bir sperm yumurtaya enjekte edilir ve yumurtaya en iyi döllenme şansı verilmiş olur. Genelde düşük sperm sayısında ya da spermle ilgili diğer problemler söz konusu olduğunda tavsiye edilir. Döllenmeyi arttırmak için kadının yumurtalıkları ilaç ve iğnelerle uyarılmakta ve çok sayıda yumurta elde edilmeye çalışılmaktadır. In vitro maturasyon (IVM) İn vitro maturasyon yeni bir tekniktir. Yumurtalıklardan erken toplanan yumurtalar sperm ile döllenmeden evvel laboratuvarda olgunlaştırılmaktadır. IVF'den farklıdır çünkü yumurtalar toplandığında henüz olgun seviyede değillerdir. Bu yöntem ile kadına daha az seviyede fertilite ilaçları uygulanmaktadır. PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) Preimplantasyon genetik tanı embriyoları genetik problemlere karşı test eder. Ailece taşınan ciddi (genelde ölümcül) genetik problemlerin testi için kullanılır. Sağlıklı embriyolar seçilerek transfer edilir. Ancak embriyoların oluşması için IVF yöntemine ihtiyaç duyulmaktadır, her zaman transfer edilecek sağlıklı embriyo da bulunmayabilir. Yumurta ya da sperm bağışı Bağışlanmış yumurta ya da sperm fertilite tedavisinde kullanılabilir. Bu yöntem kendi yumurta veya sperminizin başarısız olduğu durumlarda tavsiye edilebilir. Donör sperm aynı zamanda eşi olmayan kadınlar için de kullanılabilir. Ülkemizde donör yumurta veya sperm ile gebelik yasal değildir. Taşıyıcı annelik Taşıyıcı annelik bir kadının başka bir annenin çocuğunu taşımasıdır. Bebek taşıyıcının yumurtası ve eşinizin spermi kullanılarak IUI yolu ile elde edilebilir. Alternatif olarak, taşıyıcı annelik, bir başka kadının yumurtası ile eşinizi spermi ya da yine sizin yumurtanız ile yine eşinizin sperminizin oluşturduğu embriyonun transferi ile sağlanabilir. Taşıyıcı annelik çok komplike bir yasal alandır ve uygulamaya geçmeden önce yasal olarak hüküm almanız gerekmektedir. Taşıyıcı annelik, hamileliğin ya da doğumun ölümcül derecede tehlikeli olduğu kadınlar için tek çözüm yolu olabilir. Ülkemizde yasal değildir. Hamilelik ve endometriozis Endometriozis hamileliği geciktirebilir ancak bir kere hamile kaldığınız zaman bu hamilelik normalden farklı olmamaktadır. Hamileliğin ilk bir kaç ayında ağrı daha fazla olabilmektedir. Genel olarak,

6 endometriozis odakları gebe kalınca baskılanır, ancak doğumdan sonra adetlerin tekrar başlaması ile ağrılar da tekrar başlayabilir. Tamamlayıcı tedaviler Çeşitli tamamlayıcı tedavi yöntemleri mevcuttur. Fakat çalışmalar çeşitli olup tamamlayıcı tedavi yöntemlerine dair bir tavsiye söz konusu değildir. Akupunktur, homeopati ve herbal (bitkisel) tıp yardımcı olabilir.

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Yeni bir hayata dair minik bir ses, kocaman bir umut. Medicana International İstanbul Hastanesi Tüp Bebek Merkezi deneyimli uzman kadrosu ve son teknoloji ürünü tıbbi

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Gebelik nasıl oluşur?

Gebelik nasıl oluşur? Normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı % 25 dir. Bu oran 1 yıl sonunda % 85, 2 yıl sonunda ise % 90 civarındadır. Gebelik nasıl oluşur? Gebeliğin oluşması

Detaylı

Yardımcı üreme teknolojisi (YÜT) son yıllarda birçok infertil çiftin çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır.

Yardımcı üreme teknolojisi (YÜT) son yıllarda birçok infertil çiftin çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır. İlknur M. GÖNENÇ Yardımcı üreme teknolojisi (YÜT) son yıllarda birçok infertil çiftin çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır. Bilim adamları Miriam F. Menkin ve John Rock ın ilk olarak 1944 yılında bir

Detaylı

1-Mevcut var olan evliliğinden çocuk sahibi olmaması gerekmemektedir.

1-Mevcut var olan evliliğinden çocuk sahibi olmaması gerekmemektedir. TÜP BEBEK İLAÇLARIN ÖDENME KOŞULLARI İNVİTRO FERTİLİZASYON (İVF) OVÜLASYON İNDÜKSİYONU (OI) İNTRAUTERİN İNSEMİNASYON (IUI) İNVİTRO FERTİLİZASYON (İVF) 3 basamak sağlık kuruluşlarında üroloji uzman hekimi

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme. Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi

Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme. Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi Polikistik over sendromu (PKOS), 1930 yılında wedge rezeksiyonun tariflenmesinden

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) www.anatoliatupbebek.com.tr www.anatoliaivf.com CERTIFIED EN I SO 9001 Certificate No. 20100173002732 Kurumumuzun, ISO-9001/2015 uluslararası hizmet kalite standardı belgesi

Detaylı

İnfertilite. hakkında en çok merak edilen. sorular

İnfertilite. hakkında en çok merak edilen. sorular İnfertilite hakkında en çok merak edilen sorular 1-Kısırlık nedir? Kısırlık ya da infertilite 1 yıl içinde, haftada en az iki kez cinsel birliktelik olduğu halde gebe kalamama durumu olarak ifade edilir.

Detaylı

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET)

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) Yardımcı üreme tekniklerinin (YÜT) (Assisted Reproduction Techniques, ART) temel amacı, infertil çiftin sağlıklı bir bebek sahibi olmasıdır. IVF-ET

Detaylı

Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU

Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU Özellikle 30 lu yaşlardaki erişkin kadınları daha çok etkileyen endometriozisin görülme oranı artıyor. İstatistiklere

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

"DOĞAL TÜP BEBEK TEDAVİLERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK"

DOĞAL TÜP BEBEK TEDAVİLERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK Tüp bebekte son gelişmeler Tüp bebek tedavisinde gelişen teknoloji ile birlikte uzmanlar, tüp bebek yöntemine başvuran hastaların normal yaşantılarından kopmadan, daha az maliyetle tedavi olabileceklerini

Detaylı

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Amaç: Bu çalışmanın amacı, abdominal myomektomi sonrası fertiliteyi değerlendirmek ve uterin fibroid lerin sayı, büyüklük ve lokalizasyonunun cerrahi sonrası

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul

KULLANMA TALİMATI. CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul KULLANMA TALİMATI CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul Kas içine enjekte edilerek kullanılır. Etkin madde: Her bir liyofilize toz içeren ampul 5000 IU insan koryonik gonadotropini

Detaylı

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 12/11/2009

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 12/11/2009 YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ VE ETİK SORUNLAR 1 12/11/2009 Yardımcı üreme teknikleri bir açıdan kadının infertilite problemine ışık tutarken diğer yandan birçok riski ve problemi beraberinde getirmektedir.

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur.

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur. Polipler küçük ve çoğu zaman iyi huylu küçük tümoral oluşumlardır. Vücutta rahim ağzı, rahimin içi (endometrium), ses telleri ve barsaklar gibi pekçok değişik bölgede görülebilir. Endometrial polip rahimin

Detaylı

ÜYTE uygulanacak çiftlere ait Bilgilendirme ve Onam Formu

ÜYTE uygulanacak çiftlere ait Bilgilendirme ve Onam Formu ÜYTE uygulanacak çiftlere ait Bilgilendirme ve Onam Formu KADIN ERKEK ADI SOYADI DOĞUM TARİHİ T.C.KİMLİK NUMARASI BAŞVURU TARİHİ DOSYA NUMARASI TELEFON NUMARASI İKAMETGAH ADRESİ Hasta olarak size uygulanacak

Detaylı

Prof. Dr. M. Sait Yücebilgin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD

Prof. Dr. M. Sait Yücebilgin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Prof. Dr. M. Sait Yücebilgin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Semen analizi Ovülasyon değerlendirilmesi HSG vardır. Endike ise; Over rezervi tayini Laparoskopi söz konusudur.

Detaylı

ĐNFERTĐLĐTE : GENEL BĐR BAKIŞ

ĐNFERTĐLĐTE : GENEL BĐR BAKIŞ ĐNFERTĐLĐTE : GENEL BĐR BAKIŞ Đnfertilite, düzenli ve korunmasız cinsel birliktelik olmasına rağmen bir yıl sonunda gebeliğin gerçekleşememesi olarak tanımlanmaktadır.eğer bir yıl veya daha fazla süredir

Detaylı

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Derin İnfiltratif Endometriozis Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endometriozis Peritoneal Ovarian Derin infiltratif Anterior Mesane Posterior P1-Uterosakral ligament P2-Vajinal

Detaylı

2007 yılı Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) ve 2007 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Uygulama Tebliği (SUT)

2007 yılı Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) ve 2007 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Uygulama Tebliği (SUT) 2007 yılı Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) ve 2007 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Uygulama Tebliği (SUT) Sosyal Güvenlik Güvencesinden dolayı sağlık yardımı kullanan kişilerin, sağlık yardımından faydalanmasına

Detaylı

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç İNFERTİLİTE NEDENLERİ İlknur M. Gönenç ERKEK İNFERTİLİTE NEDENLERİ Endokrin Bozukluklar Hipotalamik disfonksiyon (Kallmann) Hipoffizer yetmezlik ( tm., rad, cerrahi ) Hiperprolaktinemi, Adrenal hiperplazi

Detaylı

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ Yrd. Doç. Dr. Hakan GÜRKAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı PGT NEDİR? Gebelik öncesi genetik tanı (PGT) adı verilen

Detaylı

Tubal İnfertilite Tedavi ve Yönetimi. Prof. Dr. Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Tubal İnfertilite Tedavi ve Yönetimi. Prof. Dr. Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tubal İnfertilite Tedavi ve Yönetimi Prof. Dr. Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfertil çifte yaklaşım Etyopatogenez Erkek faktör Tubal faktör Endometriozis PCOS ve diğer anovulasyon nedenleri

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız?

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız? Arşiv Dosya No:. Tarih:... MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU 1. Adınız, Soyadınız? 2. Kaç yaşındasınız?... 3. Doğum tarihiniz?.. 4. Cinsiyetiniz nedir? Kadın Erkek 5. İkiziniz var mı? tek yumurta ikizi

Detaylı

ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu. Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün

ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu. Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün A.K. 25y, 6 aylık evli Merhaba, 26 yaşında çocuk doktoruyum, yaklaşık 2 yıldır evliyim ve henüz çocuk sahibi değilim. Sizinle endometriozisle

Detaylı

OVER KANSERİ. Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over kanseri neden olur?

OVER KANSERİ. Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over kanseri neden olur? OVER KANSERİ Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over hücrelerinden kaynaklanan kanserdir. Kadınlarda yumurtalıklara over denir. Over ler döllenme için gerekli yumurtaların hazırlandığı ve kadın hormonlarının

Detaylı

Doğum Sonrası Doğum Kontrolü

Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Lothian Cinsel ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Sizin için en uygun doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı oluyoruz Doğum kontrol seçenekleri Yeni doğum yapmış olan ve hamileliklerine

Detaylı

AMNİYON SIVISININ İÇERİĞİ

AMNİYON SIVISININ İÇERİĞİ AMNİYON SIVISININ İÇERİĞİ 1- Gebeliğin başında amniyon sıvısının içeriği ekstrasellüler sıvı ile aynıdır. 2- Amniyon sıvısının birinci trimesterde major kaynağı amniyotik membrandır. 3- Gebelik ilerledikçe,

Detaylı

h o ş g e l d i n i z 3

h o ş g e l d i n i z 3 Çocuk arzusu Broşür hoş geldiniz 3 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 1. Çocuk arzunuza ilişkin bir kaç söz 6 5.2 Tüp bebek tedavisi 19 İstediğimiz halde çocuğumuz olmuyor. Neden biz? Sorun bende mi? Sorun sende

Detaylı

Prof Dr Bulent GULEKLI Dokuz Eylul Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast ve Doğum Anabilim Dalı ve Üreme Endokrinolojis Bilim dalı Izmir

Prof Dr Bulent GULEKLI Dokuz Eylul Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast ve Doğum Anabilim Dalı ve Üreme Endokrinolojis Bilim dalı Izmir Prof Dr Bulent GULEKLI Dokuz Eylul Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast ve Doğum Anabilim Dalı ve Üreme Endokrinolojis Bilim dalı Izmir ART için ovarian stimulasyonu ve ovulasyon indüksiyonundaki problemler

Detaylı

MENSTURASYON VE HORMONLAR

MENSTURASYON VE HORMONLAR MENSTURASYON VE HORMONLAR İLK ADET KANAMASI" Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci

Detaylı

Tüp bebek istiyoruz ama...

Tüp bebek istiyoruz ama... Tüp bebek istiyoruz ama... Kadınlar yumurtlama sorunu yaşıyor, erkeklerde sperm kalitesi ve sayısı düşüyor. 100 yıl önce sperm sayısı mililitrede 100-120 milyonken, DSÖ nün son verilerine göre birçok erkekte

Detaylı

AMNİYON SIVISININ İÇERİĞİ

AMNİYON SIVISININ İÇERİĞİ AMNİYON SIVISININ İÇERİĞİ 1- Gebeliğin başında amniyon sıvısının içeriği ekstrasellüler sıvı (damar içi sıvılar, hücreler arası, vb) ile aynıdır. 2- Amniyon sıvısının birinci trimesterde major kaynağı

Detaylı

ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ (IVF) İÇİN AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU

ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ (IVF) İÇİN AYDINLATILMIŞ HASTA ONAM FORMU Hastanın Adı - Soyadı: Doğum Tarihi:. / /. Hasta ID No: Kimlik / Pasaport No: Eşinin Adı Soyadı: Doğum Tarihi:. / /. Kimlik / Pasaport No: Sayın Hastamız / Hasta Yakınımız, Tıbbi durumunuz ve hastalığınızın

Detaylı

TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU TÜP BEBEK (IVF/ICSI), YUMURTA TOPLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ İÇİN BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU BİLGİLENDİRME Değerli Çiftimiz; Bu form, tüp bebek tedavisinde gerçekleştiren işlemler hakkında sizleri bilgilendirmek

Detaylı

Endometriozis İlişkili İnfertilitede Yönetim

Endometriozis İlişkili İnfertilitede Yönetim Endometriozis İlişkili İnfertilitede Yönetim Prof. Dr. Erbil Doğan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı Endometriozis

Detaylı

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat SAYFA NO Sayfa 1 / 5 Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat.. Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tibbi ya da tanısal işlem

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ORGALUTRAN 0.25 mg/ 0.5 ml, enjeksiyonluk çözelti İntravenöz olarak kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. ORGALUTRAN 0.25 mg/ 0.5 ml, enjeksiyonluk çözelti İntravenöz olarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI ORGALUTRAN 0.25 mg/ 0.5 ml, enjeksiyonluk çözelti İntravenöz olarak kullanılır. Etkin madde: Ganireliks 0.25 mg/ 0.5 ml Yardımcı maddeler: Mannitol, asetik asit, enjeksiyonluk su. Çözeltinin

Detaylı

Fyremadel in kullanımı

Fyremadel in kullanımı Hamile kalmaya yardımcı ürün Fyremadel in kullanımı Açıklamalar ve pratik bilgiler Kolofon Ferring B.V. Polarisavenue 130 2132 JX Hoofddorp Postbus 184 2130 AD Hoofddorp Telefon: 023-5680 300 Faks: 023-5680

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ELONVA 150 mikrogram/0,5ml enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ELONVA 150 mikrogram/0,5ml enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI ELONVA 150 mikrogram/0,5ml enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır. Etkin madde: 0.5 ml enjeksiyonluk çözelti 150 mikrogram korifollitropin alfa içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum

Detaylı

Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Laparoskopi Nasıl Yapılır? Dünyaya baktığımızda son 20 yılda cerrahi anlayışında köklü değişiklikler görmekteyiz. Vücut boşluklarını açmadan içeride olup bitenleri anlayabilme fikri tıbbın başlangıcından beri cerrahları heyecanlandıran

Detaylı

İNFERTİLİTE TEDAVİSİNE YENİ YAKLAŞIM. Dr.Osman FIRATLI osman.firatli@firatlilaser.com

İNFERTİLİTE TEDAVİSİNE YENİ YAKLAŞIM. Dr.Osman FIRATLI osman.firatli@firatlilaser.com İNFERTİLİTE TEDAVİSİNE YENİ YAKLAŞIM Dr.Osman FIRATLI osman.firatli@firatlilaser.com Üreme yaşındaki çiftlerin yaklaşık %20si infertildir. İnfertilitenin %40ı kadına,%40ı erkeğe bağlıdır. Vak aların %12

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir?

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? 86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? A) Angajman B) Pelvik girimden geçiş C) Orta pelvise giriş D) Pelvik çıkım düzlemine giriş E) Omuz

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PUREGON 600 IU / 0.72 ml s.c. enjeksiyon için solüsyon içeren kartuş Follitropin beta

KULLANMA TALİMATI. PUREGON 600 IU / 0.72 ml s.c. enjeksiyon için solüsyon içeren kartuş Follitropin beta KULLANMA TALİMATI PUREGON 600 IU / 0.72 ml s.c. enjeksiyon için solüsyon içeren kartuş Follitropin beta Deri altına uygulanır. Etkin madde: Follitropin beta (FSH). Her kartuş folikül stimülan hormon olarak

Detaylı

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER Hem. Meral IŞIK Acıbadem Kadıköy Hastanesi IVF Ekip Lideri 16 Ekim 2012 de Acıbadem Kadıköy Hastanesi nde I. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Hemşireliği Seminerinde

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. PUREGON 600 IU / 0.72 ml s.c. enjeksiyon için solüsyon içeren kartuş Kas içine veya deri altına uygulanır.

KULLANMA TALĐMATI. PUREGON 600 IU / 0.72 ml s.c. enjeksiyon için solüsyon içeren kartuş Kas içine veya deri altına uygulanır. KULLANMA TALĐMATI PUREGON 600 IU / 0.72 ml s.c. enjeksiyon için solüsyon içeren kartuş Kas içine veya deri altına uygulanır. Etkin madde: Follitropin beta (FSH) Her flakon, 600 IU / 0.72 ml enjeksiyonluk

Detaylı

Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Üreme Tıbbı Derneği ve TJOD Ankara Şubesi Ortak Eğitim Toplantısı HER YÖNÜYLE PCOS 24 Şubat 2013 Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif

Detaylı

Prof. Dr. Tayfun ALPER

Prof. Dr. Tayfun ALPER ÜNİTE 21 İNFERTİLİTE TEDAVİSİ Prof. Dr. Tayfun ALPER Genel bakış Tedavi yöntemlerinin kullanım amacına göre sınıflandırılması Yöntemlerin nedeni ortadan kaldırmaya yönelik kullanımları Yöntemlerin gebelik

Detaylı

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat SAYFA NO Sayfa 1 / 5 Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat.. Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tibbi ya da tanısal işlem

Detaylı

ENDOMETRİOZİSLİ KADINLARDA FERTİLİTE KORUNMASI: HEPSİ İÇİN Mİ, BİR KISMINDA MI YOKSA HİÇBİRİ İÇİN Mİ?

ENDOMETRİOZİSLİ KADINLARDA FERTİLİTE KORUNMASI: HEPSİ İÇİN Mİ, BİR KISMINDA MI YOKSA HİÇBİRİ İÇİN Mİ? ENDOMETRİOZİSLİ KADINLARDA FERTİLİTE KORUNMASI: HEPSİ İÇİN Mİ, BİR KISMINDA MI YOKSA HİÇBİRİ İÇİN Mİ? YAZARLAR: Edgardo Somigliana1,*, Paola Vigano` 2, Francesca Filippi1, Enrico Papaleo2, Laura Benaglia1,

Detaylı

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Tekrarlayan gebelik kaybı, üç ve daha fazla gebeliğin 20. gebelik haftasından önce düşükle sonlanması olarak tanımlanır. Kadınların %10-20'sinde 1 kez düşük görülebilir. Yani

Detaylı

Bizim bebeğimiz. Çocuk Sahibi Olma Tedavisi Broşürü

Bizim bebeğimiz. Çocuk Sahibi Olma Tedavisi Broşürü Bizim bebeğimiz Çocuk Sahibi Olma Tedavisi Broşürü HOŞ GELDİNİZ 3 İÇİNDEKİLER 1. Her şeyden önce çocuk sahibi olma isteğinize dair birkaç söz 6 İstediğimiz halde çocuğumuz olmuyor neden özellikle biz?

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ AİLE PLANLAMASI?? AİLE PLANLAMASI NEDİR? Bütün çiftlerin ve bireylerin

Detaylı

İNFERTİLİTE ANAMNEZ FORMU

İNFERTİLİTE ANAMNEZ FORMU Sayfa No 1 / 6 Adı Soyadı: Tarih:.. Baba Adı: Dosya No:.. Yaşı: Telefon:.. Evli/Bekar: Eşinin Adı:.. Eşinin Yaşı:. Korunma Yöntemi:.. Korunma Süresi:. İnfertilite Süresi:. Primer: Sekonder:. Şimdiki Eşinden

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3)

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PREGNYL 1500 IU Liyofilize Ampul Kas içine veya deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PREGNYL 1500 IU Liyofilize Ampul Kas içine veya deri altına uygulanır. PREGNYL 1500 IU Liyofilize Ampul Kas içine veya deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 1500 IU insan koriyonik gonadotropini (hcg). Yardımcı maddeler: Mannitol, disodyum hidrojen fosfat,

Detaylı

AAM de ikinci düzey tedavi

AAM de ikinci düzey tedavi Hasta Bilgilendirme Formu Türkçe 35 AAM de ikinci düzey tedavi Altı çizili terimler sözlükte listelenmiştir. Bazen reçete edilen ilaçlar semptomlarınızı gidermez. Bu vakalarda diğer tedavi opsiyonları

Detaylı

Başlık: Endometriozis tedavisi için laparoskopik cerrahi sonrası ağrı ve ovaryen endometrioma nüksü: uzun dönem prospektif bir çalışma

Başlık: Endometriozis tedavisi için laparoskopik cerrahi sonrası ağrı ve ovaryen endometrioma nüksü: uzun dönem prospektif bir çalışma Başlık: Endometriozis tedavisi için laparoskopik cerrahi sonrası ağrı ve ovaryen endometrioma nüksü: uzun dönem prospektif bir çalışma Orijinal Başlık: Pain and ovarian endometrioma recurrence after laparoscopic

Detaylı

Hipofiz beyin tabanında burnun arkasında optik sinirlerin altında yer alan küçük bir bezdir.

Hipofiz beyin tabanında burnun arkasında optik sinirlerin altında yer alan küçük bir bezdir. PROLAKATİNOMA NEDİR? Hipofiz beyin tabanında burnun arkasında optik sinirlerin altında yer alan küçük bir bezdir. Hipofiz tiroid, overler, testisler ve adrenal bezleri kontrol eden hormonları üretir. Hipofiz

Detaylı

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır.

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır. Intrauterine administration of hcg immediately after oocyte retrieval and the outcome of ICSI: a randomized controlled trial Oosit Retrivalden hemen sonra intrauterin hcg uygulamasının ICSI sonuçları üzerine

Detaylı

Sperm Bozuklukları Sperm Testi: Sperm testi nasıl yapılır, gerekli koşullar nelerdir?

Sperm Bozuklukları Sperm Testi: Sperm testi nasıl yapılır, gerekli koşullar nelerdir? Sperm Bozuklukları Sperm Bozuklukları Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında neden erkeğe bağlı olabilir. Dünya Sağlık Örgütü nün yaptığı araştırmalar doğrultusunda dünya genelinde erkeklerde

Detaylı

MEME KANSERİ Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür.

MEME KANSERİ Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür. MEME KANSERİ { Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür. Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Ne Yapılmalı? 20 yaşından sonra tüm kadınlar ayda bir kez memenin yumuşak olduğu

Detaylı

Endometriozis: Cerrahi yaklaşım

Endometriozis: Cerrahi yaklaşım Endometriozis: Cerrahi yaklaşım Doç. Dr. İbrahim Esinler Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Doğum Anabilim Dalı Cerrahi Tedavi-Amaç Şikâyetler Dismenore (%90), disparanü-kronik pelvik

Detaylı

ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı?

ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı? Sayfa Sayısı 1 / 5 HASTANIN ADI VE SOYADI: PROTOKOL NO: DOĞUM TARİHİ: YATIŞ TARİHİ: ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var

Detaylı

Kadınlarda gebelik birçok faktörün düzenli şekilde yan yana gelmesine bağlıdır.

Kadınlarda gebelik birçok faktörün düzenli şekilde yan yana gelmesine bağlıdır. KADINLARDA KISIRLIK İnfertilite, Kadın İnfertilitesi. Kısırlık ne demektir? Kısırlık bir yıl denemeyi takiben gebe kalmamaktır. Bu bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel teması takiben hamile kalamamak

Detaylı

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir.

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir. Embriyoloji, genel anlamıyla canlıların oluşmasını ve gelişmesini inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan ve memeli hayvanların doğumdan önceki, kanatlı hayvanların ise kuluçka dönemindeki hayatını inceler.

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen hekim düzeyinde

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Yardımcı maddeler: Mannitol, metiyonin, poloksamer 188, seyreltilmiş fosforik asit, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su.

KULLANMA TALĐMATI. Yardımcı maddeler: Mannitol, metiyonin, poloksamer 188, seyreltilmiş fosforik asit, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su. KULLANMA TALĐMATI OVĐTRELLE 250 mikrogram/0.5 ml Kullanıma hazır şırıngada enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır. Etkin madde: Koriogonadotropin alfa Her bir kullanıma hazır şırınga 250 mikrogram/0.5

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SEROPHENE, blister ambalajında 10 tablet içerir. Bunlar beyaz, çentikli, S işaretli yuvarlak tabletlerdir.

KULLANMA TALİMATI. SEROPHENE, blister ambalajında 10 tablet içerir. Bunlar beyaz, çentikli, S işaretli yuvarlak tabletlerdir. KULLANMA TALİMATI SEROPHENE 50 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Klomifen sitrat 50 mg. Yardımcı maddeler: Laktoz, sodyum nişasta glikolat, nişasta (maize starch), mikrokristalin selüloz, kolloidal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ORGALUTRAN 0.25 mg/ 0.5 ml, enjeksiyonluk çözelti Deri altına uygulanır. Etkin madde: Ganireliks 0.25 mg/ 0.5 ml Yardımcı maddeler: Mannitol, asetik asit, enjeksiyonluk su. Çözeltinin

Detaylı

Sorularla TÜP BEBEK.

Sorularla TÜP BEBEK. Sorularla TÜP BEBEK www.anatoliatupbebek.com.tr www.anatoliaivf.com CERTIFIED EN I SO 9001 Certificate No. 20100173002732 Kurumumuzun, ISO-9001/2015 uluslararası hizmet kalite standardı belgesi bulunmaktadır.

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Etkin madde: Koriogonadotropin alfa. 250 mikrogram (6500 IU ye eşdeğer) Çözücü 1 ml enjeksiyonluk sudur.

KULLANMA TALĐMATI. Etkin madde: Koriogonadotropin alfa. 250 mikrogram (6500 IU ye eşdeğer) Çözücü 1 ml enjeksiyonluk sudur. OVĐTRELLE 250 mikrogram Enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü Deri altına uygulanır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Koriogonadotropin alfa. 250 mikrogram (6500 IU ye eşdeğer) Çözücü 1 ml enjeksiyonluk

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik Muayene Usulleri M. ÇOLAKOĞLU

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma ... www.hra-pharma.de Ertesi gün hapı Acil durumlar için korunma ACIL DURUM Sonradan ortaya çıkan durum: Korunma sorunu! Prezervativ yırtılmış olabilir, aldığınız hapı istifra etmiş olabilirsiniz veya

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ; Üremeye Yardımcı Tedaviler. Yrd.Doç.Dr. Vedat UĞUREL

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ; Üremeye Yardımcı Tedaviler. Yrd.Doç.Dr. Vedat UĞUREL Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ; Üremeye Yardımcı Tedaviler Yrd.Doç.Dr. Vedat UĞUREL SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ-2013 Resmi Gazete: 24.03.2013-28597 2.4.4.İ-1 - İnvitro

Detaylı

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Beyin-Omurilik Arteriovenöz Malformasyonları ve Merkezi Sinir Sisteminin Diğer Damarsal Bozuklukları Hasta Bilgilendirme Formu 5 AVM ler Ne Tip Sağlık Sorunlarına

Detaylı

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir?

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? 109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? A) Subserozal B) Pedinküle subserozal C) İntramural D) Servikal E) Tip 0 submukozal Soru kalitesiz

Detaylı

İnfertil çiftlerde bağlanma ve mizaç özellikleri tedavi başarısını etkiler mi? Stresin aracı rolü

İnfertil çiftlerde bağlanma ve mizaç özellikleri tedavi başarısını etkiler mi? Stresin aracı rolü İnfertil çiftlerde bağlanma ve mizaç özellikleri tedavi başarısını etkiler mi? Stresin aracı rolü Dr. Fatma Fariha Cengiz, Dr. Gülhan Cengiz, Dr. Sermin Kesebir Erenköy RSHEAH, İstanbul 29 Mayıs Hastanesi,

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ NEDİR? Canlılar aracılığı ile ürün ve hizmet üretmektir

BİYOTEKNOLOJİ NEDİR? Canlılar aracılığı ile ürün ve hizmet üretmektir BİYOTEKNOLOJİ NEDİR? Canlılar aracılığı ile ürün ve hizmet üretmektir Reprodüktif Biyoteknolojinin Amacı Canlılarda in vivo ve in vitro koşullarda gen kaynaklarının uzun süreli korunması ve daha fazla

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

HORMONAL KONTRASEPTİFLER

HORMONAL KONTRASEPTİFLER HORMONAL KONTRASEPTİFLER Hormonal kontrasep;fler (erkekler için hormonal yöntemler hariç) östrojen ve progesteronun bir birleşimi (kombinasyonu) yada yalnızca progesteron içeren formlardan oluşur. DOĞUM

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TARLUSAL 5 mg tablet. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. TARLUSAL 5 mg tablet. Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI TARLUSAL 5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 5 mg medroksiprogesteron asetat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, talk, mısır nişastası, sakkaroz, kalsiyum stearat,

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/8

Detaylı

Endometriosis ve İnfertilite ilişkisi. Dr. İsmail Çepni İ.Ü.C.T.F. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Endometriosis ve İnfertilite ilişkisi. Dr. İsmail Çepni İ.Ü.C.T.F. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Endometriosis ve İnfertilite ilişkisi Dr. İsmail Çepni İ.Ü.C.T.F. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Endometriozis İnsidans:%6-10 Endometriozis olan kadınların: %30-%50 si infertil Semptomlar: dismenore, disparoni,

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik

Detaylı

Ovaryan Endometriozis Erkut Attar, M.D. PhD.

Ovaryan Endometriozis Erkut Attar, M.D. PhD. Ovaryan Endometriozis Erkut Attar, M.D. PhD. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastlıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı Cumhuriyet Bayramı Kutlu

Detaylı

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması;

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; AMENORE Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; Genç kızlarda menstruasyon 9 ila 18 yaş arasında başlar. 12 yaş averaj yaşıdır ve birçoğu bu yaşta başlar. Adetin olmamasına

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN Fertilizasyonda 46 kromozom Her bir kromozom çift kromadit-(92) Hücre bölündükten sonra her hücre de 46 kromozom bulunur Mitoz bölünme G1

Detaylı

Uzm. Dr. Ayşe Burcu Akıncı

Uzm. Dr. Ayşe Burcu Akıncı Uzm. Dr. Ayşe Burcu Akıncı 05.05.2017 TALASEMİ VE FERTİLİTE : Kan transfüzyonlarındaki gelişmeler Yeni demir şelatörlerinin kullanıma girmesi Vücut demir birikiminin daha iyi monitorizasyonu (MRI) Üreme

Detaylı

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015 ) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ Slayt No: 26 4 4.)) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ 1.) Smear alma 2.) Vajinal kültür

Detaylı

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ Prostat her erkekte doğumdan itibaren bulunan, idrar torbasının hemen altında yer alan bir organdır. Yaklaşık 20 gr ağırlığındadır ve idrar torbasındaki idrarı

Detaylı