KATMA DEĞER VERGISI UYGULAMASINDA BİNEK OTOMOBİL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KATMA DEĞER VERGISI UYGULAMASINDA BİNEK OTOMOBİL"

Transkript

1 1 KATMA DEĞER VERGISI UYGULAMASINDA BİNEK OTOMOBİL *Yaklaşım Dergisinin 215 sayısında yayınlanmıştır Zihni KARTAL Baş Hesap Uzmanı Giriş Vergi kanunları incelendiğinde kanun koyucunun vergileme kuralları bakımından binek otomobillere özel bir hassasiyet gösterdiği göze çarpmaktadır. Öyle ki, binek otomobile diğer iktisadi kıymetlerden ayrı bir özellik atfederek yer yer özel hükümler koyduğu görülmektedir. 1. Binek Otomobil Binek otomobil kavramına, esas olarak Gümrük Giriş Tarife Cetvelinin pozisyonunda rastlanmaktadır. Buradaki tariften, binek otomobilin, esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş, steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil diğer motorlu taşıtlardan biri olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, binek otomobil dışında da insan taşıyan motorlu araçlar olduğundan, tanım ek açıklamaya ihtiyaç göstermektedir. Binek otomobile ilişkin bir başka tarife, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ek II sayılı listede G.T.İ.P. numarası ile rastlanmaktadır. Bu listede yer alan tanıma göre, binek otomobil, insan taşımaya mahsus, şoför dahil 9 veya daha az kişi kapasiteli motorlu kara taşıtıdır. Tatmin edici görünen bu tanımın katma değer vergisi uygulamasında da dikkate alınması uygulamada kabul görmektedir. Maliye Bakanlığı tarihli, 5827 sayılı Özelgesinde; her türlü motorlu araçlar ile yedek parçalarının alım-satımı, bakım-onarımı ve BMW, Land Rover, Rover, Mini ve MG markalı araçların Türkiye şirketin bayiliği faaliyetiyle uğraşan bir şirket tarafından, gerek satışını yaptığı BMW, Land Rover, Rover, Mini ve MG marka araçları test sürüşü aracı olarak, gerekse başka arazi araçlarını satın alarak işletme aktifine kaydetmesi durumunda, söz konusu araçların GTİP pozisyonunda binek otomobil kapsamında olduğu değerlendirmesini yapmıştır.

2 2 Diğer taraftan, peugeot kombi van hafif 5 koltuklu motorlu taşıtın, binek otomobil olup olmadığı konusunda Maliye Bakanlığı nın değerlendirmesini içeren tarihli, sayılı Özelgesi aşağıda sunulmaktadır; Seri No.lu Gelir Vergisi Sirkülerinin 5.(5.5.) bölümüne göre, bir taşıtın binek otomobili benzeri taşıt olup olmadığı aracın niteliğine göre belirlenecek olup binek otomobili olarak kullanılabilecek olan panelvan da binek otomobili benzeri taşıt olarak değerlendirilecektir. Ancak panelvanın niteliği itibariyle binek otomobili olarak değil de, sadece yük taşımak amacıyla kullanılabilecek bir yapı arz etmesi durumunda bu araç binek otomobili benzeri taşıt olarak değerlendirilmeyecektir Örneğin; bir panelvanın sadece ön koltuklarının bulunması ve aracın arkasında koltuk ve cam bulunmaması durumunda, söz konusu araç binek otomobili olarak değerlendirilmeyecektir.... Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nca "çok amaçlı taşıtlar" için verilen tip onay belgeleri "N1" sınıfına ait olup, buna göre tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tip Onay Yönetmeliği (98/141 AT)'de bir yolcu 68 kg. olarak kabul edilmekte ve (M kodu alan binek otolarında şoför dahil olarak hesaplanan yolcu taşıma kapasitesi) şoför hariç oturma yeri sayısı yük kapasitesi ile karsılaştırılmaktadır. Araç için öngörülen yük taşıma kapasitesinin 340 kg'dan fazla olması halinde taşıt tarife pozisyonu kapsamındaki "eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar' olarak mütalaa edilecek ve aracın iktisabında yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Yolcu kapasitesi yük kapasitesinden fazla olan taşıtlar ise tarife pozisyonundaki "binek otomobil" kapsamında değerlendirilecek ve bunların iktisabında yüklenilen vergi indirim konusu yapılamayacaktır. Buna göre, Peugeot kombi van model motorlu taşıtın bir yolcu 68 kg. olarak kabul edilerek şoför hariç oturma yeri sayısı yük kapasitesi ile karsılaştırıldığında yük taşıma kapasitesinin 340 kg'dan fazla olması halinde taşıt Türk Gümrük Tarifesi Cetveli açısından tarife pozisyonundaki yük taşımaya mahsus motorlu taşıtlar arasında değerlendirilip ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, aracın yük taşıma kapasitesinin yukarıda belirtilen miktardan az olması halinde "binek otomobil" kapsamında değerlendirilerek iktisabında yüklenilen verginin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

3 3 Konuya ışık tutan bir başka değerlendirme, fabrika çıkışı kapalı kasa kamyonet olarak imal edilen motorlu araçlara ( Fiat Doblo Cargo, Peugeot Partner, v.b.) koltuk ilavesinden sonra ruhsatının binek otomobil olarak değiştirilmesi hali ile ilgili olarak KDV 10 nolu Katma Değer Vergisi Sirkülerinde yer almaktadır. Bu Sirkülere göre; Fabrika çıkışı kapalı kasa kamyonet olarak imal edilen motorlu araçlar, tarife pozisyonunda belirtilen "eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar" kapsamına girmektedir. Bu araçların iktisabında yüklenilen KDV genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir. Bu araçlara koltuk konulması ve binek otomobil olarak ruhsat değişikliği yapılması halinde Dünya Gümrük Örgütünün 1977 yılında yaptığı 19. dönem toplantısında aldığı karara ve buna dayalı olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün tarih ve 1998/9 sayılı genelgesi çerçevesinde araçların değişiklikten sonra sahip olduğu yük ve yolcu kapasitelerinin karşılaştırması yapılacaktır. Bu karşılaştırmada kişi başına 70 kg'lık ağırlık esas alınacaktır. Buna göre aracın değişiklikten sonra şoför hariç 4 kişilik yolcu koltuğu bulunması halinde yolcu taşıma kapasitesi (5x70kg) = 350 kg olarak kabul edilecektir. Değişiklikten sonra araç için öngörülen yük taşıma kapasitesinin 350 kg'dan fazla olması halinde taşıt tarife pozisyonu kapsamındaki "eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar" olarak mütalaa edilecek ve aracın iktisabında yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Yolcu kapasitesi yük kapasitesinden fazla olan taşıtlar ise tarife pozisyonundaki "binek otomobil" kapsamında değerlendirilecek ve bunların iktisabında yüklenilen vergi indirim konusu yapılamayacaktır Bu durumda, taşıtların koltuk ilavesinden sonra ruhsatının da binek otomobili olarak değiştirilmesi halinde indirilen katma değer vergisinin, değişikliğin yapıldığı döneme ait KDV beyannamesinin 20. satırına eklenerek beyan edilmesi gerekmektedir. İndirim hesaplarından bu şekilde çıkarılan ve beyan edilen katma değer vergisinin gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespiti bakımından gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirileceği tabiidir.

4 4 2. Binek Otomobillere İlişkin Olarak Yüklenilen KDV Kanun koyucunun binek otomobile diğer iktisadi kıymetlerden ayrı bir özellik atfederek yer yer özel hükümler koyduğu göze çarpmaktadır. Genellikle, satın alma yılında kıst amortismana tabi tutma ve alış katma değer vergilerini indirim konusu yaptırmama şeklinde kendini gösteren bu çok özel kurallar yasaklama içeriklidir. KDVK nın 30 uncu maddesi de, binek otomobilleri sevmeyen maddelerden biridir ve binek otomobil teslimlerini ikinci sınıf teslim sayan hüküm içermektedir. 29 uncu madde ile diğer kıymetlerin alışında yüklenilen KDV nin indirimine olanak tanınırken, 30 uncu madde binek otomobili için indirimi çok görmektedir. Buna göre, kural olarak işletmeye ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyecektir. Faaliyetleri, kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmayan işletmelerde binek otomobilin, tamamen işletme faaliyetlerinde -örneğin pazarlama işinde- kullanılmakta olması yüklenilen KDV nin indirimi hakkı kazandırmaz. Bu nedenle, indirim yasağının otomobilin özel işlerde kullanılması şartına bağlı değildir. İşletmeye ait olması ve binek otomobil vasfını taşıması yeterlidir Otomobilin işletmenin alacaklarının tahsilinde ve pazarlama faaliyetlerinde kullanılması, binek otomobili olma vasfını ortadan kaldırmayacağından, otomobilin alımı sırasında ödenen katma değer vergisinin indirime tabi tutulmaması gerekir 1. Mükelleflerin işletme için iktisap ettikleri binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin indirimi mümkün değildir. Alış vesikası kavramı otomobil alış faturası ile alışa bağlı diğer giderlere ait faturaları kapsar. Örneğin vadeli olarak satın alınan bir otomobilin normal alım-satım bedelinin teslim anında fatura edildiği, tanınan vade karşılığında tahakkuk ettrilen vade farkı tutarının ise ödeme tarihinde faturaya bağlandığı takdirde, bu faturaların tarihlerinin farklı olması dikkate alınmaksızın, binek otomobil alışı ile ilgili olduğu için alış faturası yanında vade farkı faturasında yer alan KDV de indirim konusu yapılamaz. İndirim konusu yapılmayan bu vergi, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir (Md.58). Bu uygulama binek otomobil işletmeciliği ile uğraşan mükelleflerin işletme amacı dışında satın aldıkları binek otomobiller için de geçerlidir (23 seri nolu KDV Genel Tebliği). 1 Danıştay 9. Dairenin E.1995/884, K.1996/77 sayılı kararı

5 5 Burada bahsedilen indirim yasağının uygulanmasında mükellefiyetin kaynağı da önem taşımaz. Gerçek usulde olmak kaydıyla zirai, ticari, mesleki kazanç sahipleri ve kurumların satın aldıkları bütün binek otomobillerin alışları sırasında yüklenilen katma değer vergileri indirim yasağı kapsamına girmektedir. Bununla beraber, faaliyetleri; kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması, taksicilik işletmesi yapılması veya binek otomobillerinin çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobillerinin alışlarında ödenen ve faturalarda ayrıca gösterilen katma değer vergisi - diğer indirim koşullarını da sağladığı takdirdeindirim konusu yapılabilecektir. Böylece, binek otomobillerini yukarıda belirtildiği gibi çeşitli şekillerde işleten mükellefler bu amaçla kullanılan binek otomobilleri ile ilgili olarak indirim hakkından yararlanabileceklerdir 2. Yukarıda verilen bilgileri özetleyecek olursak; Binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi indirilemez. Bazı mükellefler binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapabilirler İndirim konusu yapabilecek mükellefler, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanlar ile sınırlıdır Bu faaliyetlerde bulunmayan diğer mükelleflerin binek otomobillerini işletme faaliyetlerinde kullanıp kullanmaması katma değer vergisi indirimi yasağını etkilemez Söz konusu faaliyetlerde bulunan mükellefler ancak ve ancak kiralama veya çeşitli şekillerde işlettikleri binek otomobillerin alış belgelerinde gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapabilirler Söz konusu faaliyetlerde bulunan mükelleflerin kiralama veya çeşitli şekillerde işletme kapsamında olmayan binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapmaları mümkün değildir Örneğin; kozmetik ürünleri ticareti yapan (G) A.Ş. pazarlama işinde kullanmak üzere satın aldığı binek otomobillerinin alışı sırasında yüklendiği katma değer vergisini indirim konusu yapamayacaktır. Buna karşın, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan işletmelerin bu amaçla kullanmak üzere 2 23 seri nolu KDV Genel Tebliği

6 6 satın aldıkları binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin indirimi mümkündür. Örneğin, otomotiv alım satımı ve kiralaya verme hizmetleri yapan (O) A.Ş., kiraya vermek üzere satın aldığı binek otomobiller dolayısıyla yüklendiği katma değer vergisini indirebilecektir. Maliye Bakanlığı da tarihli, sayılı Özelgesinde; kamu iktisadi kuruluşlarına binek araçlarla servis kiralama işi ile iştigal eden bir şirketin, kamu kurum ve kuruluşları ile diğer gerçek ve tüzel kişilere karşı sunulan ticari nitelikli hizmetlere yönelik olarak kullanılmak üzere satın alınan araçlara ait katma değer vergisinin indirim konusu yapılabileceğini bildirmiştir. Ancak bu şirketin, yöneticilerinin görevleri ve özel işleri kapsamında kullanımına sunduğu binek araçların alış belgelerinde gösterilen katma değer vergisi ise indirim konusu yapılamayacaktır. 3. Kullanılmış Binek Otomobillerin Tesliminde Vergi Oranı Binek otomobillerin alış belgelerinde gösterilen KDV lerin indirimini yasaklayan 30 uncu maddenin etkisini hafifletmek için Bakanlar Kurulu devreye girmiş, tarihli ve 2007/13033 sayılı kararla kullanılmış binek otomobillerin tesliminde vergi oranını %1 olarak belirlemiştir. Bu adım, kullanılmış binek otomobilleri, kullanılmamış olanlar ile diğer taşıt araçlarına kıyasla ayrıcalıklı hale getirmiştir. Uygulamada çok ve çeşitli muvazaalara konu olmakta ve gerekçesi anlaşılamamaktadır. Bu nedenle, kullanılmış binek otomobillerin tesliminde vergi oranının %1 olması yersiz görünmektedir. Hem alışı sırasında yüklenilen verginin indirimine izin vermemek, hem de satışı sırasında vergi hesaplanmasını zorunlu kılmak katma değer vergisi sisteminin işleyişini aksatan düzenlemelerden biridir. Bu sebeple, binek otomobillerin alışı sırasında yüklenilen verginin indirimine olanak tanımak ve satışı sırasında normal oranda (halen %18) vergiye tabi tutmak sistemdeki aksaklığı düzeltebilecek bir düzenleme olacaktır. Bununla birlikte, bahsi geçen karara göre, Katma Değer Vergisi Kanunu nun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, diğer bir ifadeyle faaliyetleri, kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması ve/veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan işletmelerin bu araçları tesliminde katma değer vergisi %18 oranında uygulanır. Bu tür işletmelerin anılan gayeyle aldıkları ve

7 7 sattıkları binek otomobillerin katma değer vergisi konusunda sistemi zaafa uğratan herhangi bir durum söz konusu değildir. 4. Finansal Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobiller Özellikli bir diğer husus da finansal kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin finansal kiralama alış faturalarında yer alan katma değer vergilerinin durumudur. Finansal kiralamada, otomobili finansal kiralama şirketi satın almakta, 4-5 yıl gibi bir dönem boyunca kiracıya finansal kiralama hizmeti vermekte ve dönemin sonunda kiracıya bedelsiz ya da sembolik bir bedelle mülkiyeti devretmektedir. Finansal kiralama şirketi otomobilin mülkiyetini satın alan olarak, faaliyeti bu otomobili kiralama veya çeşitli şekillerde işletmek olduğundan, alış faturasında gösterilen katma değer vergilerini indirim konusu yapacaktır. Peki finansal kiralama şirketinden 4-5 yıl boyunca finansal kiralama faturası alan kiracı bu faturalarda yer alan katma değer vergilerini nasıl bir işleme tabi tutacaktır? Söz konusu faturalar, kanun maddesinde yer verilen binek otomobillerinin alış vesikaları değildir. Finansal kiralama süresi boyunca mülkiyet finansal kiralama şirketindedir. Finansal kiralama şirketi finansal kiralama süresi boyunca binek otomobili satmamakta, sadece kullanım hakkını devretmektedir. Bu durumda, bu süre boyunca kiracı yönünden binek otomobili için bir alış tan bahsedilemez. Satın alma olayı, finansal kiralama şirketinin finansal kiralama süresi sonunda binek otomobili kiracıya devretmesi halinde söz konusudur. Bu durumda, finansal kiralama faturaları alış-satış belgesi olmadığından bu faturalarda yer alan gösterilen katma değer vergisi tutarlarının indirim konusu yapılması mümkündür. Ancak, finansal kiralama süresi sonunda binek otomobilin kiracıya sembolik de olsa bir bedelle devrini içeren fatura alış belgesi niteliğindedir. Bu faturada yer alan KDV, kiracı-alıcı pozisyonundaki şirket tarafından indirim konusu yapılamaz. 5. İndirilemeyen KDV lerin Tabi Tutulacağı İşlem Katma Değer Vergisi her ne kadar her bir aşamada yaratılan katma değeri vergilendirir anlayışı hakim ise de; kanunun bazı maddeleri katma değer yaratan veya yaratması muhtemel işlemler dolayısıyla yüklenilen Katma Değer Vergilerini indirim konusu yapmaya müsaade etmemektedir. 1 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde; indirilemeyecek Katma Değer Vergisi gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tesbitinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır denilmiştir.

8 8 26 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde de; Kısmi istisna uvgulamasında, istisna kapsamına giren işlemlerle ilgili alış ve giderler dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirimi veya mükellefe iadesi mümkün değildir. İndirilemeyen bu vergiler gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak gözönüne alınabilecektir. Bu nedenle, kısmi istisna kapsamında işlem yapan mükellefler, bu kapsamda sattıkları mal veya hizmetin satış bedelini belirlerken, indirilemeyen vergileri bir maliyet unsuru olarak dikkate alabileceklerdir açıklaması yer almaktadır. Buna göre, indirilemeyen Katma Değer Vergileri maliyet veya gider kaydedilecektir. Ancak, hangi Katma Değer Vergileri gider, hangileri maliyet kaydedilecektir? Yoksa mükellef ikisinden dilediği birini seçmekte serbest midir? Bu sorunun cevabı, alınan mal/hizmetin maliyet mi yoksa gider hesaplarına mı kaydedildiği sorusunun cevabı ile aynı olmalıdır. Diğer bir ifadeyle, alınan mal/hizmet yasal defterlere maliyet bedeli ile kaydedilen bir kıymet ise yüklenilen ancak indirimi mümkün olmayan Katma Değer Vergisi tutarları da aynı şekilde maliyet kaydedilmelidir. İndirilemeyen Katma Değer Vergisi, Vergi Usul Kanunu nun 262 nci maddesinde tanımlanan maliyet bedeli kavramı içinde alış ile bağlantılı giderler kapsamına girer. Binek otomobillerin alışları sırasında yüklenilen Katma Değer Vergisi tutarları indirilemez. Bu Katma Değer Vergisi tutarları, binek otomobillerin değerleme yöntemine göre işleme tabi tutulur. Daha açık bir ifadeyle, binek otomobillerin alışları sırasında yüklenilen Katma Değer Vergisi tutarları alış bedeli ile birlikte taşıtların maliyetine eklenir. Toplam maliyetin amortisman yoluyla dönemler itibariyle amortisman ayrılmak suretiyle yok edilmesi gerekir. Bu hususta, binek otomobillerinin alışında yüklenilen Katma Değer Vergisinin maliyet eklentisi olarak amortisman yoluyla giderleştirirlmesi sırasında VUK un 262, maddeleri ile GVK nun 41/7 inci maddesi hükmü dikkate alınacaktır. Böylece, indirilemeyen binek otomobil alış Katma Değer Vergisi gider kaydedilemez sonucuna ulaşmaktayız. Katma Değer Vergisi dahil bedel (ve alışla ilgili diğer giderler) alış bedeli ile birlikte maliyet kaydedilir ve amortisman yoluyla itfa edilir. Demek ki, her Katma Değer Vergisi gider dahi kaydedilememekte, binek otomobil alış Katma Değer Vergileri bir maliyet kalemi niteliğine bürünmektedir.

9 9 6. Sonuç Katma değer vergisi yönünden özel bir hassasiyet gösterilen binek otomobillerin alışları sırasında yüklenilen katma değer vergileri indirilemez. İndirim yasağı kapsamına, binek otomobil alış faturasında yer alan KDV ile vade farkı gibi alışa ilişkin olan faturalarda yer alan KDV de girmektedir. Ancak, faaliyetleri; kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması, taksicilik işletmesi yapılması veya binek otomobillerinin çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobillerinin alışlarında ödenen ve faturalarda ayrıca gösterilen katma değer vergisi - diğer indirim koşullarını da sağladığı takdirde- indirim konusu yapılabilirler. Bu faaliyetlerde bulunmayan diğer mükelleflerin binek otomobillerini işletme faaliyetlerinde kullanıp kullanmaması katma değer vergisi indirimi yasağını etkilemez. Kullanılmış binek otomobillerin tesliminde vergi oranı olarak %1 katma değer vergisi oranı uygulanması, binek otomobilleri, kullanılmamış olanlar ile diğer taşıt araçlarına kıyasla ayrıcalıklı hale getirmektedir. Gerekçesi anlaşılamayan bu uygulamanın yersiz olduğu düşünülmektedir. Finansal kiralama şirketleri otomobilin mülkiyetini satın alan olarak, faaliyeti bu otomobili kiralama veya çeşitli şekillerde işletmek olduğundan, alış faturasında gösterilen KDV leri indirim konusu yapabilir. Finansal kiralama şirketlerinden finansal kiralama yoluyla binek otomobili edinen şirketlerin aldığı finansal kiralama faturaları, kanun maddesinde yer verilen binek otomobillerinin alış vesikaları değildir. bu faturalarda yer alan gösterilen katma değer vergisi tutarlarının indirim konusu yapılması mümkündür. Ancak, finansal kiralama süresi sonunda binek otomobilin kiracıya sembolik de olsa bir bedelle devrini içeren fatura binek otomobile ilişkin alış belgesi niteliğindedir. Dolayısıyla, bu faturada yer alan KDV nin, kiracı-alıcı pozisyonundaki şirket tarafından indirim konusu yapılması mümkün değildir. Focus Denetim Sağlıklı çözümlere ODAKlanır

BİNEK OTOMOBİLİ TESLİMLERİNDE UYGULANACAK KDV ORANLARINDA YENİ DURUM (OTO KİRALAMA, RENT A CAR FİRMALARI İLE İLGİLİ YAPILAN DEĞİŞİKLİK)

BİNEK OTOMOBİLİ TESLİMLERİNDE UYGULANACAK KDV ORANLARINDA YENİ DURUM (OTO KİRALAMA, RENT A CAR FİRMALARI İLE İLGİLİ YAPILAN DEĞİŞİKLİK) BİNEK OTOMOBİLİ TESLİMLERİNDE UYGULANACAK KDV ORANLARINDA YENİ DURUM (OTO KİRALAMA, RENT A CAR FİRMALARI İLE İLGİLİ YAPILAN DEĞİŞİKLİK) IGENEL OLARAK 16.02.208 tarihinde yayınlanan Binek Otomobillerin

Detaylı

SĐRKÜLER : 30.04.2010-2010 / 018

SĐRKÜLER : 30.04.2010-2010 / 018 SĐRKÜLER : 30.04.2010-2010 / 018 Konu : Binek Otomobillerin ve Panelvan tipi hafif ticari araçların KDV yönünden vergilendirilmesi Özü : Hafif ticari araçların binek otomobil kapsamında değerlendirilip

Detaylı

Mevzuat Bilgilendirme Servisi

Mevzuat Bilgilendirme Servisi T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü Sayı : 39044742-135-405603 Konu : 87.04 ve 87.02 tarife pozisyonundaki araçların karavana

Detaylı

BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ

BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ GİRİŞ Son yıllarda banka kredisi ile binek otomobil alımındaki artış sözkonusu satın alımlara ait kredi faizi, ÖTV, KDV ve masrafların ne şekilde kayıtlandırılacağı

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 54

SİRKÜLER RAPOR KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 54 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 30.04.2010 Sirküler No : 2010 / 29 KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 54 Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 54 no.lu KDV Sirkülerinde, kullanılmış araç satışında

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 1 / 6 B.07.1.GİB.4.34.19.02-105[232-2012/VUK-1-...]--2532 13/08/2012 Konu : İkinci el otomobil

Detaylı

S İ R K Ü L E R R A P O R Tarih: 30.04.2010 Sayı: 2010/24 Konu: Kullanılmış araç satışında uygulanacak katma değer vergisi oranı hakkında KDV sirküleri yayınlandı. Özet: 29.04.2010 tarihinde yayımlanan

Detaylı

KULLANILMIŞ ARAÇ SATIŞINDA UYGULANACAK KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÇIKARILDI

KULLANILMIŞ ARAÇ SATIŞINDA UYGULANACAK KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÇIKARILDI Sirküler Rapor 30.04.2010 / 55-1 KULLANILMIŞ ARAÇ SATIŞINDA UYGULANACAK KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÇIKARILDI ÖZET : 29.04.2010 tarihli ve 54 No lu KDV Sirkülerinde, kullanılmış araç

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 06.05.2010 Sayı: 2010/53 Ref: 4/53

SĐRKÜLER Đstanbul, 06.05.2010 Sayı: 2010/53 Ref: 4/53 SĐRKÜLER Đstanbul, 06.05.2010 Sayı: 2010/53 Ref: 4/53 Konu: KULLANILMIŞ ARAÇ SATIŞINDA UYGULANACAK KATMA DEĞER VERGĐSĐ ORANI HAKKINDA KDV SĐRKÜLERĐ YAYINLANMIŞTIR Gelir Đdaresi Başkanlığı na intikal eden

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[40-11/9]-249 20/02/2012 Konu : Bedelsiz kiralanan otomobile

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/32 TARİH: 24.06.2010. 2010/ 5 sayılı KDV / 57 Sirküleri: İndirilemeyecek KDV

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/32 TARİH: 24.06.2010. 2010/ 5 sayılı KDV / 57 Sirküleri: İndirilemeyecek KDV VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/32 TARİH: 24.06.2010 KONU 2010/ 5 sayılı KDV / 57 Sirküleri: İndirilemeyecek KDV Gelir İdaresi Başkanlığı nca yayımlanan 57 No lu KDV sirkülerine göre Katma Değer Vergisi Kanunu

Detaylı

BİNEK OTOMOBİLİNE İLİŞKİN VERGİ UYGULAMALARI 1

BİNEK OTOMOBİLİNE İLİŞKİN VERGİ UYGULAMALARI 1 BİNEK OTOMOBİLİNE İLİŞKİN VERGİ UYGULAMALARI 1 Hiç kuşkusuz, binek otomobili içinde bulunduğumuz iletişim çağının vazgeçilmez bir ulaşım ve tüketim aracı olması yanında Devletin de vazgeçilmez bir gelir

Detaylı

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı,

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, 28.12.2017/160-1 MALUL VE ENGELLİLERE MOTOR SİLİNDİR HACMİNE BAKILMAKSIZIN, HESAPLANMASI GEREKEN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE DİĞER HER TÜRLÜ VERGİLER DÂHİL BEDELİ 200.000 TL NİN ALTINDA OLAN TAŞITLARDA ÖTV

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ KONUSUNDA MÜKELLEFLERCE EN ÇOK HATA YAPILAN KONULAR

KATMA DEĞER VERGİSİ KONUSUNDA MÜKELLEFLERCE EN ÇOK HATA YAPILAN KONULAR KATMA DEĞER VERGİSİ KONUSUNDA MÜKELLEFLERCE EN ÇOK HATA YAPILAN KONULAR Fatih GÜNDÜZ * I-GİRİŞ Yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere vergi incelemeleri esnasında mükellefler; Katma Değer Vergisi

Detaylı

Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi

Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi Bilindiği üzere 3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanunu 29/1- a maddesinde mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinden,

Detaylı

Bu nedenle, taşıt alım-satımında ve özellikle binek aracı alım satımında vergi uygulamasına kısaca değineceğiz.

Bu nedenle, taşıt alım-satımında ve özellikle binek aracı alım satımında vergi uygulamasına kısaca değineceğiz. TAŞIT ALIM - SATIMINDA KDV VE ÖTV UYGULAMASI Yakup USLU E.Gelirler Gn.Md. Yrd. I- GİRİŞ: Son günlerde sıkça, taşıt alım-satımında KDVuygulaması ve özellikle binek araçlarında uygulanacak KDV oranı konusunda

Detaylı

İNDİRİLEMECEK KDV LERDE ÖZELLİKLİ DURUMLAR 2- ÖZELLİK ARZ EDEN İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİLERİ

İNDİRİLEMECEK KDV LERDE ÖZELLİKLİ DURUMLAR 2- ÖZELLİK ARZ EDEN İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİLERİ İNDİRİLEMECEK KDV LERDE ÖZELLİKLİ DURUMLAR Şibli GÜNEŞ * 1- GİRİŞ Katma Değer Vergisi nde indirim mekanizması esasına dayalı sistem uygulanmaktadır. Buna göre, mükelleflerce, kendilerine teslim ve hizmetler

Detaylı

Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır.

Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır. Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır. Zihni KARTAL 1 İTHALATTA ÖDENEN EK MALİ YÜKÜMLÜLÜKLERİN KAYDI I. GENEL BİLGİ İthalat aşamasında Gümrük Vergisi haricinde; KKDF, Toplu Konut Fonu, Antidamping

Detaylı

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar.

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. Sayı: 2018/16 Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. 31 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Detaylı

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 SİRKÜLER SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 KONU : Özel Tüketim Vergisi 34 Seri Nolu Genel Tebliğ yayımlandı. 19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri

Detaylı

KATMA DEĞER VERGĠSĠ GENEL UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO:8)

KATMA DEĞER VERGĠSĠ GENEL UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO:8) Maliye Bakanlığı (Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGĠSĠ GENEL UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO:8) MADDE 1- Aynı Tebliğin (II/F-4.7.1.) bölümünün birinci ve

Detaylı

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 31

MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 31 Đstanbul, 3 Mayıs 2010 MALĐ MEVZUAT SĐRKÜLERĐ NO : 2010 / 31 KONU : Kullanılmış Araç (Binek Otomobil) Satışında Uygulanacak KDV Oranı Đle Đlgili 54 Sayılı K.D.V. Sirküleri Hk. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi

Detaylı

Bu makale Dünya Gazatesi nin promosyon özel ekinde yayımlanmıştır.

Bu makale Dünya Gazatesi nin promosyon özel ekinde yayımlanmıştır. Bu makale Dünya Gazatesi nin promosyon özel ekinde yayımlanmıştır. BASIN YAYIN ORGANLARINCA VERİLEN PROMOSYON ÜRÜNLERİNİN KATMA DEĞER VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU 1. GİRİŞ M. Aykut KELECİOĞLU Gelirler Kontrolörü

Detaylı

İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6)

İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6) 09.06.2018/24 İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6) Açıklamalar: 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

ARAÇLARDA KDV SORUNU. Çarşamba, 18 Şubat :51. kullanılmış deyiminin ARAÇLARDA KDV-ÖTV SORUNU. Yazar Yönetici Çarşamba, 18 Şubat :34 -

ARAÇLARDA KDV SORUNU. Çarşamba, 18 Şubat :51. kullanılmış deyiminin ARAÇLARDA KDV-ÖTV SORUNU. Yazar Yönetici Çarşamba, 18 Şubat :34 - ARAÇLARDA KDV SORUNU Çarşamba, 18 Şubat 2015 14:51 I- II- Kullanılmış binek tipi kullanılmış deyiminin 1 / 6 Binek otomobillerde, KDV Kanunu nun 30/a maddesine göre yüklenilen verginin indirim konusu yapılam

Detaylı

SİRKÜLER (2019/34) 2. İhraç Kaydıyla Teslim Edilen Malın İhracatının Gerçekleşmemesi Halinde Vergi İndirimi

SİRKÜLER (2019/34) 2. İhraç Kaydıyla Teslim Edilen Malın İhracatının Gerçekleşmemesi Halinde Vergi İndirimi İstanbul, 18.02.2019 SİRKÜLER (2019/34) Konu: KDV Uygulama Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:23) 15.02.2019

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 64597866-130[24-2015]- 28.07.2017 Konu : Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Detaylı

ALICIYA GEÇ İNTİKAL EDEN FATURADA YAZAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN ÂKİBETİ

ALICIYA GEÇ İNTİKAL EDEN FATURADA YAZAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN ÂKİBETİ ALICIYA GEÇ İNTİKAL EDEN FATURADA YAZAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN ÂKİBETİ Bülent SEZGİN * 1-GİRİŞ Bilindiği üzere katma değer vergisi (KDV), üretimin ilk aşamasından başlayıp mal ve hizmetlerin nihai tüketiciye

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü. Sayı : [I

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü. Sayı : [I T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü Sayı : 45404237-130[I.12.151.]-118 14/04/2014 Konu : Dava sonucunda ödenmesine hükmolunan gecikme faizi

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 72 İST, 20.10.2014

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 72 İST, 20.10.2014 SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 72 İST, 20.10.2014 ÖZET: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ (Seri No: 1) yayımlandı. KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE

Detaylı

TAŞINMAZ SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI KONUSUNDA KDV GUT NDE YAPILAN DÜZENLEME VE AÇIKLAMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

TAŞINMAZ SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI KONUSUNDA KDV GUT NDE YAPILAN DÜZENLEME VE AÇIKLAMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ TAŞINMAZ SATIŞLARINDA KDV İSTİSNASI KONUSUNDA KDV GUT NDE YAPILAN DÜZENLEME VE AÇIKLAMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 1. KONU: Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanununun (KDVK) 17/4-r maddesinde; Kurumların

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/66 14/Mayıs/2018 İçindekiler: * Taşıtlarla ilgili ÖTV tebliğinde değişiklik yapıldı. TAŞITLARLA İLGİLİ ÖTV TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI: Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekindeki II sayılı

Detaylı

1.1. Satıcı ÖTV Mükelleflerinin ÖTV Tevkifatına Tabi Mal Teslimlerinin Beyanı

1.1. Satıcı ÖTV Mükelleflerinin ÖTV Tevkifatına Tabi Mal Teslimlerinin Beyanı Sayı: Rehber.2014/018 Ankara,19.04.2014 Konu: 34 Seri No lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğ Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinin 38.11 tarife pozisyon numarasında (Vuruntuyu

Detaylı

Sirküler No: 2017 / 91 Tarih:

Sirküler No: 2017 / 91 Tarih: Sirküler No: 2017 / 91 Tarih: 29.12.2017 Konu: 7061 sayılı Kanun un; engelli ÖTV istisnası ve FATİH projesi ÖTV istisnasına ilişkin hükümleri hakkında açıklamalar yapıldı. 2 Özet: 27 Aralık 2017 tarihli

Detaylı

ENGELLİLERİN ÖTV ÖDEMEKSİZİN İKTİSAP EDEBİLECEKLERİ TAŞIT DEĞERİ TL YE YÜKSELTİLDİ

ENGELLİLERİN ÖTV ÖDEMEKSİZİN İKTİSAP EDEBİLECEKLERİ TAŞIT DEĞERİ TL YE YÜKSELTİLDİ 03.01.2019/18-1 ENGELLİLERİN ÖTV ÖDEMEKSİZİN İKTİSAP EDEBİLECEKLERİ TAŞIT DEĞERİ 247.400 TL YE YÜKSELTİLDİ ÖZET : Engellilik derecesi %90 ve üzerinde olanlar ile engellilik derecesi %90 ın altında olanların

Detaylı

VERGİ KANUNLARININ UYGULAMASINDA MİNİBÜSÜN TANIMI VE BU TANIMA GÖRE FARKLI UYGULAMALARIN YARATTIĞI SORUNLAR

VERGİ KANUNLARININ UYGULAMASINDA MİNİBÜSÜN TANIMI VE BU TANIMA GÖRE FARKLI UYGULAMALARIN YARATTIĞI SORUNLAR VERGİ KANUNLARININ UYGULAMASINDA MİNİBÜSÜN TANIMI VE BU TANIMA GÖRE FARKLI UYGULAMALARIN YARATTIĞI SORUNLAR 1. KONU Otomotiv sektöründeki gelişmeler sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerin arzı, bunlardan bazılarının

Detaylı

BİNEK OTOMOBİLLERE AİT YÜKLENİLEN KDV BEYANNAME ÜZERİNDE İNDİRİLMELİDİR!

BİNEK OTOMOBİLLERE AİT YÜKLENİLEN KDV BEYANNAME ÜZERİNDE İNDİRİLMELİDİR! BİNEK OTOMOBİLLERE AİT YÜKLENİLEN KDV BEYANNAME ÜZERİNDE İNDİRİLMELİDİR! İndirilemeyecek KDV ler KDV Kanunu nun 30. Maddesinde sayılmaktadır. Özetle aşağıdaki işlemlere ait KDV indirilemez. a) Vergiye

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİSİ KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ/57 Konusu: İndirilemeyecek katma değer vergisi Tarihi: 23/6 /2010 Sayısı: KDV-57 / 2010-5 İlgili Olduğu Madde: Katma Değer Vergisi Kanunu

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/32

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/32 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ SİRKÜLER

İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ SİRKÜLER Sirküler Rapor 24.06.2010 / 77-1 İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÖZET : 57 No lu KDVK Sirküleri nde indirilemeyecek katma değer vergisi ve indirilemeyen KDV ile ilgili olarak yapılması

Detaylı

Aşağıda söz konusu Kanun un Katma Değer ve Özel Tüketim Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır:

Aşağıda söz konusu Kanun un Katma Değer ve Özel Tüketim Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır: 28 Kasım 2017 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 65 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 10 Mayıs 2004 KONU : KDV Uygulamalarına İlişkin

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 09.03.2012 Sayı: 2012/55 Ref: 4/55

SİRKÜLER İstanbul, 09.03.2012 Sayı: 2012/55 Ref: 4/55 SİRKÜLER İstanbul, 09.03.2012 Sayı: 2012/55 Ref: 4/55 Konu: ULUSLARARASI TAŞIMACILIK İSTİSNASININ KAPSAMI İLE İSTİSNANIN TEVSİKİ VE İADE İÇİN İBRAZI GEREKEN BELGELER HAKKINDA K.D.V SİRKÜLERİ YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listenin 9 uncu sırasında;

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listenin 9 uncu sırasında; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 inci maddesine göre, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler; 1/3-d maddesine

Detaylı

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2018/70 10/07/2018 Taşınmazların Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. 06.07.2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 500 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNİN SON VERSİYONUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNİN SON VERSİYONUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNİN SON VERSİYONUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Beyanname düzenleme programının yeni versiyonu 01.04.2014 tarihinde güncellenmiştir. Kurumlar vergisi beyannamesi doldurmadan

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 26.07.2018 Sayı : 2018/59 Değerli Müşterimiz; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 26.05.2018 tarih

Detaylı

ÖTV Uygulamasına Dair Notlar (IV): İndirim Uygulaması

ÖTV Uygulamasına Dair Notlar (IV): İndirim Uygulaması ÖTV Uygulamasına Dair Notlar (IV): İndirim Uygulaması MEHMET ERKAN Yeminli Mali Müşavir E.Baş Hesap Uzmanı Özet ÖTV Kanunu nun 9. maddesinde, ÖTV mükellefi olanlar tarafından satın alınan mala ödenen ÖTV

Detaylı

BİNEK OTOMOBİLLERİNE AİT GİDER VE AMORTİSMANLARIN KAYDI

BİNEK OTOMOBİLLERİNE AİT GİDER VE AMORTİSMANLARIN KAYDI BİNEK OTOMOBİLLERİNE AİT GİDER VE AMORTİSMANLARIN KAYDI Sakıp ŞEKER * A GiRiŞ Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin 5 ve 7. bentlerinde 4008 Sayılı Kanun'la 1.1.1995 tarihinden geçerli olmak üzere; "Nakliyecilikte

Detaylı

BİNEK OTOMOBİLDE ALIMA İLİŞKİN KDV NİN TALİHSİZLİĞİ. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir. Sorumlu Ortak Baş Denetçi

BİNEK OTOMOBİLDE ALIMA İLİŞKİN KDV NİN TALİHSİZLİĞİ. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir. Sorumlu Ortak Baş Denetçi BİNEK OTOMOBİLDE ALIMA İLİŞKİN KDV NİN TALİHSİZLİĞİ Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Sorumlu Ortak Baş Denetçi İletişim: cakmakciali@taxauditingymm, (0212) 777 66 30 I-Binek Otomobil KDV İndirimine İlişkin

Detaylı

İŞLETMEDE BULUNDUĞU HÂLDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI

İŞLETMEDE BULUNDUĞU HÂLDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI İŞLETMEDE BULUNDUĞU HÂLDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI 6736 sayılı Kanunun 6/1 Maddesinin ile bazı mükelleflere; işletmelerinde mevcut olduğu hâlde

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ / 24

KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ / 24 KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ / 24 Konusu : Aralık/2004 Vergilendirme Döneminden İtibaren Kullanılacak Olan 1 No.lu (Gerçek Usulde Vergilendirilen Mükellefler İçin) Katma Değer Vergisi Beyannamesinin Düzenlenmesi

Detaylı

TAKVİM YILI KAPANDIKTAN SONRA GELEN FATURALAR KDV LERİN VERGİ KANUNLARI KARŞISINDAKİ DURUMU

TAKVİM YILI KAPANDIKTAN SONRA GELEN FATURALAR KDV LERİN VERGİ KANUNLARI KARŞISINDAKİ DURUMU TAKVİM YILI KAPANDIKTAN SONRA GELEN FATURALAR KDV LERİN VERGİ KANUNLARI KARŞISINDAKİ DURUMU İbrahim ERCAN* 1. GİRİŞ İşletmelerin sınırsız olarak kabul edilen ömrü, muhasebenin temel kavramlarından dönemsellik

Detaylı

Sirküler no: 106 İstanbul, 10 Aralık 2009

Sirküler no: 106 İstanbul, 10 Aralık 2009 Sirküler no: 106 İstanbul, 10 Aralık 2009 Konu: Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi Kanunu nda 5904 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler hakkında açıklamalar yaptı. Özet: 5 Aralık 2009 tarihli Resmi

Detaylı

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ Özel Tüketim Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine göre (I) sayılı listede yer alan malların teslimlerinde vergilendirme dönemi, her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden

Detaylı

YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI

YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI 6655 sayılı kanun ile sanayi sicil belgesi sahibi mükelleflere üretim işlerinde kullanılmak üzere satın alınan makine için kullanılan krediler

Detaylı

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ve Taşınmaz Satışlarında. Özel KDV Matrahı. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, E.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ve Taşınmaz Satışlarında. Özel KDV Matrahı. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, E. İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ve Taşınmaz Satışlarında Özel KDV Matrahı Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, E. Hesap Uzmanı I-Kanun Düzenlemesi: Email: alicakmakci99@gmail.com 7104 sayılı

Detaylı

İHRAÇ KAYDIYLA TESLİM ALDIĞI MALI SÜRESİNDE İHRAÇ EDEMEYEN İHRACATÇI İMALATÇIYA ÖDEDİĞİ KDV Yİ İNDİRİM VE İADE KONUSU YAPABİLİR Mİ?

İHRAÇ KAYDIYLA TESLİM ALDIĞI MALI SÜRESİNDE İHRAÇ EDEMEYEN İHRACATÇI İMALATÇIYA ÖDEDİĞİ KDV Yİ İNDİRİM VE İADE KONUSU YAPABİLİR Mİ? İHRAÇ KAYDIYLA TESLİM ALDIĞI MALI SÜRESİNDE İHRAÇ EDEMEYEN İHRACATÇI İMALATÇIYA ÖDEDİĞİ KDV Yİ İNDİRİM VE İADE KONUSU YAPABİLİR Mİ? Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE (Denge İstanbul YMM A.Ş.) Vergi Bölümü,

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 57

SİRKÜLER RAPOR KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 57 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 24.06.2010 Sirküler No : 2010 / 36 KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 57 23.06.2010 tarihinde yayınlanan KDVK-57/2010 5 sayılı Katma Değer Vergisi Sirküleri nde ; Katma Değer

Detaylı

6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete

6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete 6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6728 sayılı Yatırım Ortamının

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2005/ 10 İstanbul, 17 Ocak 2005 KONU : Aralık/04 Vergilendirme

Detaylı

Promosyon Ürünleri, Numune ve Eşantiyonlar

Promosyon Ürünleri, Numune ve Eşantiyonlar Promosyon Ürünleri, Numune ve Eşantiyonlar Promosyon Ürünleri, Numune ve Eşantiyonlar Bedelsiz mal belge düzeni ve ba bs özelge yazısı. 10.1. Promosyon Ürünleri Ticari hayatta, ticareti yapılan mallara

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT. I. İhraç kayıtlı teslimlerde, ihracatın mücbir sebeplerle gerçekleştirilememesi hali

BAKIŞ MEVZUAT. I. İhraç kayıtlı teslimlerde, ihracatın mücbir sebeplerle gerçekleştirilememesi hali BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 4) Sayı 2018/43 ÖZET Tebliğde 7103 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler

Detaylı

28 SERİ NO LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU TEBLİĞİ YAYIMLANDI

28 SERİ NO LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 29.11.2013/204-1 28 SERİ NO LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 28 Seri No'lu ÖTV Genel Tebliğinde, mükellefin malı alıcıya teslim ettiği tarihe kadar, bu malı mükellefe

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: TARİH : 26/12/2016 SİRKÜLER NO : 2016/152 6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: Geçtiğimiz aylarda yayımlanan 6728 ve 6745 sayılı

Detaylı

KDV, ÖTV ve Tapu Harcı uygulamalarına ilişkin 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

KDV, ÖTV ve Tapu Harcı uygulamalarına ilişkin 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı PwC Türkiye Vergi Bülteni Tarih: 31.10.2018 Sayı: 2018/92 www.pwc.com.tr KDV, ÖTV ve Tapu Harcı uygulamalarına ilişkin 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Özet 31/10/2018 tarihli ve 30581 (mükerrer) sayılı

Detaylı

SİRKÜLER. SAYI : 2016 / 26 İstanbul, KONU : 90 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı.

SİRKÜLER. SAYI : 2016 / 26 İstanbul, KONU : 90 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. SİRKÜLER SAYI : 2016 / 26 İstanbul,30.03.2016 KONU : 90 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. 29/03/2016 tarihli 29668 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 90 Seri No.lu Gider

Detaylı

Sirküler No : Sirküler Tarihi :

Sirküler No : Sirküler Tarihi : Sirküler No :2015-11 Sirküler Tarihi : 28.01.2015 Konu : Kaybolan Mala İlişkin Düzenlenen Faturada KDV Satın alınan ticari malın satıcı firma tarafından kargo şirketi vasıtasıyla firmanıza gönderilirken

Detaylı

25 SERİ NOLU ÖTV GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA İADE ALINAN ÖTV NEDENİYLE KDV İADESİ DOĞAR MI?

25 SERİ NOLU ÖTV GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA İADE ALINAN ÖTV NEDENİYLE KDV İADESİ DOĞAR MI? 25 SERİ NOLU ÖTV GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA İADE ALINAN ÖTV NEDENİYLE KDV İADESİ DOĞAR MI? Seçkin BİÇER 56 I- GİRİŞ Maliye Bakanlığı nın 08.10.2012 tarihli ve 103112 sayılı Yazısı üzerine, 4760 sayılı Özel

Detaylı

Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si

Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si I- GİRİŞ Katma değer vergisinin en önemli özelliği indirim müessesesidir. Bunun yanında verginin

Detaylı

tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. 2.2. (B) Cetvelindeki Bazı Mallarda Tevkifat Uygulaması Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, adı geçen Kanuna ekli (I)

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez.

FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. S İ R K Ü L E R R A P O R FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. SİRKÜLER TARİHİ : 15 / 08 / 2018 SİRKÜLER SAYISI : 2018

Detaylı

Yazar Akif Akarca Perşembe, 24 Haziran 2010 11:27 - Son Güncelleme Perşembe, 24 Haziran 2010 11:32

Yazar Akif Akarca Perşembe, 24 Haziran 2010 11:27 - Son Güncelleme Perşembe, 24 Haziran 2010 11:32 Özel fatura (bavul ticareti) 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "İstisnalar" başlığını taşıyan ikinci kısmındaki 11 inci maddede; ihracat istisnası kapsamında " Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/50. ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Öne Çıkan Hususlar

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/50. ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Öne Çıkan Hususlar DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

İTHALAT SONRASI KDV DÜZELTMELERİNDE YENİ MİLAT

İTHALAT SONRASI KDV DÜZELTMELERİNDE YENİ MİLAT İTHALAT SONRASI KDV DÜZELTMELERİNDE YENİ MİLAT Eyyup İNCE 24 ÖZ İthalattan sonra yurtiçindeki ithalatçılar için ortaya çıkan olumlu fiyat değişimleri nedeniyle ortaya çıkan fazla veya yersiz ödenen KDV

Detaylı

7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPAN TORBA KANUN İLE GETİRİLEN ÖZET DÜZENLEMELER. Kanun No: 7061 Y.T. :

7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPAN TORBA KANUN İLE GETİRİLEN ÖZET DÜZENLEMELER. Kanun No: 7061 Y.T. : 7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPAN TORBA KANUN İLE GETİRİLEN ÖZET DÜZENLEMELER Kanun No: 7061 Y.T. : 05.12.2017 İYMMO-21.12.2017 YMM TALHA APAK I-VERGİ USUL KANUNU MADDE 16-17-18-19-20-

Detaylı

: Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 90) yayımlandı. alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna

: Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 90) yayımlandı. alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna SİRKÜLER TARİH : 31.03.2016 SAYI : 2016-03-6 KONU : Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 90) yayımlandı. ÖZETİ : Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran

Detaylı

GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 90) YAYIMLANDI

GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 90) YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 06.10.2016/119-1 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 90) YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde, 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz

Detaylı

Aşağıda, mal iadelerinde belge düzeni ve KDV yönünden yapılması gereken işlemler incelenecek, bu konudaki kişisel görüşlerimiz açıklanacaktır.

Aşağıda, mal iadelerinde belge düzeni ve KDV yönünden yapılması gereken işlemler incelenecek, bu konudaki kişisel görüşlerimiz açıklanacaktır. MAL İADELERİNDE KDV UYGULAMASI I- GİRİŞ Ticari hayatta, satılan mallar, - Evsafına uygun olmaması, - Ayıplı olması, - Satış bedelinin ödenememesi vb. nedenlerle, satıcısına iade edilebilmektedir. Uygulamada,

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012 MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012 KONU: İndirimli Orana Tabi İşlemler Kapsamında Yapılacak İadelere İlişkin 119 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayınlandı

Detaylı

kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler tarafından alım satıma konu edilen binek

kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler tarafından alım satıma konu edilen binek Sayı: 2019/32 Konu: İkinci El Binek Otomobil Ticareti İle Uğraşanların KDV İndirimi Uygun Görülmektedir (26 Seri No lu KDV GT) Mevzuat: Web: http://taxauditingymm.com/sirkuler.aspx Email 1 : cakmakciali@taxauditingymm.com;

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:500) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 16.05.2018 tarihli ve 7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesi ile geçici 31 inci madde

Detaylı

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk.

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 67854564-1741-51 30/01/2015 Konu : Bedelsiz

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /5]

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /5] T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 70280967-105[269-2015/5]-45 11.05.2016 Konu : Yapılmakta Olan Yatırımlar" hesabında yer alan bakiyenin,

Detaylı

No: 2012/77 Tarih:

No: 2012/77 Tarih: No: 2012/77 Tarih: 26.06.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. Geçici Md.29 GEÇİCİ MADDE 29 MADDE METNİ : 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

Özet: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair (Seri No.17) Tebliğde;

Özet: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair (Seri No.17) Tebliğde; ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340 00 86 Fax : 0.216.340

Detaylı

F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için

F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için aşağıdaki şekilde işlem yapılır. 1. Fazla veya Yersiz Hesaplanan

Detaylı

1- Konut ve İşyerlerinde İndirimli Tapu Harcı Uygulaması Tarihine Kadar Devam Edecektir

1- Konut ve İşyerlerinde İndirimli Tapu Harcı Uygulaması Tarihine Kadar Devam Edecektir SİRKÜLER 2019/1: 535 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla, 31.12.2018 tarihine kadar İndirimli KDV ve ÖTV oranları Uygulanan Mallarda İndirimli Oranların 31.03.2019 tarihine Kadar Devam etmesine Karar Verilmiştir.

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 23 NO.LU TEBLİĞ KONU ve KAPSAM 15.02.2019 Tarihli ve 30687 Sayılı Resmi Gazete'de KDV indirim ve iade uygulamasına ilişkin önemli

Detaylı

İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ

İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ 05.12.2017/137-1 İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ ÖZET : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği nde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır. - Türkiye içinde taşıma hakkı

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 41931384-105[Mük.257-2014-11]-73 24/11/2015 Konu : Elektronik ortamda düzenlenmesi gerekirken

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014

SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014 SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014 Konu: Bazı KDV den İstisna Teslimler için KDV İade Talebi Olmasa Dahi, Vergi Dairesine İstisnayı Tevsik Edici Belgelerin Sunulmasının Zorunlu Hale Getirilmesi Hakkında

Detaylı

Makine ve Teçhizat Alımında Kullanılan Kredilerde BSMV İstisnasına İlişkin 90 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı.

Makine ve Teçhizat Alımında Kullanılan Kredilerde BSMV İstisnasına İlişkin 90 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı. Makine ve Teçhizat Alımında Kullanılan Kredilerde BSMV İstisnasına İlişkin 90 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı. Duyuru No: 2016/27 İstanbul, 30.03.2016 6802 sayılı Gider

Detaylı