TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİ SEMİNER 27 Nisan Prefabrik Betonarme Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİ SEMİNER 27 Nisan Prefabrik Betonarme Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler"

Transkript

1 TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİ SEMİNER 27 Nisan 2017 Prefabrik Betonarme Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh.

2 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

3 daha yüksek uzun derin sığ güçlü 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

4 ve mimari 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

5 Peki Prefabrikasyon yeni bir teknoloji mi? 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

6 GÖBEKLİTEPE (M.Ö ) Dünyanın ilk tapınağı Bilinen en eski kült yapılar topluluğu İlk anıtsal mimari.. ilk prefabrikasyon?? 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

7 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

8 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

9 M.Ö den >>>>>>>>>>> 2017 YE 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

10 TÜRKİYE de Prefabrikasyonun İnşaat'taki payı %2-3 Üst yapı projeleri tipik olarak az katlı / geniş açıklıklı endüstriyel Yapılar Ülkenin hemen hemen tamamı deprem bölgesi Depreme dayanıklı Prefabrike Yapı tasarımı ile ilgili AR-GE limitli Prefabrik Yapı tasarımına yönelik bir Ulusal Yönetmelik yok Prefabrik Yapıların Depreme karşı tasarımı için ilk yönetmelik taslağı yayınlandı Çok katlı Prefabrik Yapılar parmakla sayılacak kadar az. Üst yapı inşaatında belli bir kalite kontrol sürecine tabi prefabrikasyon: %53 AVRUPA da Prefabrikasyonun İnşaat'taki payı %30-50 Üst yapı projeleri her türlü yapıyı içeriyor (alçak, yüksek, konut, ofis, endüstri, spor, v.b) Deprem Bölgeleri oransal olarak giderek artmakta Depreme dayanıklı Prefabrike Yapı tasarımı ile ilgili AR-GE oldukça fazla Prefabrik Yapı tasarımına yönelik bir Yönetmelik var Prefabrik Yapıların Depreme karşı tasarımı için bir Yönetmelik var Çok katlı Prefabrik Yapılar oldukça fazla (ve deprem bölgelerinde her geçen gün daha yaygınlaşmakta) Üst yapı inşaatında belli bir kalite kontrol sürecine tabi prefabrikasyon: ~% NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

11 TÜRKİYE de Prefabrik Sektörünün Payını arttırmak için Prefabrikasyonun sadece endüstriyel Yapılar için uygun bir sistem olduğu yanılgısı yenilmelidir Özellikle çok katlı yapıların projelendirilmesinde prefabrikasyonun avantajları öne çıkarılmalıdır Konut, toplu konut, hastane, ofis gibi çok katlı düzgün çerçeve yapılarda Prefabrik sistemlerin yaygınlığı arttırmalıdır. Depreme dayanıklı çok katlı yapıların tasarımında prefabrikasyonun avantajları hakkında inşaat mühendislerinin farkındalığı eğitimler ile arttırılmalıdır Bu eğitimlerin verimliliği için; Ulusal bir Prefabrik Yapı Yönetmeliği yürürlüğe girmelidir. (Ön-Üretimli Betonarme Yapıların Hesap, Tasarım ve Yapım Kuralları Yönetmeliği) TBDY, kapsamındaki Ön-Üretimli Betonarme Yapılar ile ilgili bölüm bu Ulusal yönetmeliğe referanslanarak geliştirilmelidir. Depreme dayanıklı Prefabrike Yapı tasarımı ile ilgili AR-GE çalışmaları arttırılmalı bunun için AFAD - Ulusal Deprem Araştırma Programı, gibi programlardan sektörün daha fazla yararlanması için çaba sarf edilmelidir. SAFECAST / SAFECLADDING gibi projelerden, paylar çıkararak; ülkemizde Prefabrik sektörünün kazanımlarını arttırmalıyız 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

12 TÜRKİYE de Prefabrik Sektörünün Payını arttırmak için İnşaat sektörünün %75 i konut türü yapılardır Prefabriğin konut türü yapılardaki payı ise %4 mertebelerindedir. Buradan gözüküyor ki, çok katlı konut türü yapılardaki Prefabrik payının arttırılması, Prefabrik sektörünün gelişiminde önemli rol oynayacaktır. Prefabrik yapıların deprem bölgelerin çok katlı yapılarda sunacağı avantajları geliştirmek için; Prefabrikasyon da yeni teknolojilerin kullanılması desteklenmelidir. Yüksek teknolojili betonun kullanımı yaygınlaşmalıdır. Yüksek dayanımlı donatı malzemesi kullanımı artık TBDY de yer almaktadır (B 500 C donatı çeliği) Yüksek kapasiteli, seri / bant üretimi kullanılmalıdır. Özellikle, yüksek kapasiteli ileri teknoloji içeren, mekanik birleşimler çok katlı yapıların çerçeve elemanlarının birleşimlerinde kullanılması ile prefabrikasyonun bu tür projelerde kullanımını; öncelikle mümkün kılacaktır. Diğer yandan, mekanik birleşimlerin projelere getirecekleri teknik ve ekonomik avantajlar da ayrıca değerlendirilmelidir. 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

13 BÖLÜM 8 DEPREM ETKİSİ ALTINDA ÖNÜRETİMLİ BETONARME BİNA TAŞIYICI SİSTEMLERİNİN TASARIMI İÇİN ÖZEL KURALLAR 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

14 MAFSALLI BAĞLANTILAR (MFB) BAĞLANTILAR MOMENT AKTARAN BAĞLANTILAR (MAB) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

15 MAFSALLI BAĞLANTILAR (MFB) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

16 Pimli Bağlantılar (MFB1) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

17 Kaynaklı Bağlantılar (MFB2) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

18 Yuvalı Bağlantılar (MFB3) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

19 Yuvalı Bağlantılar (MFB3) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

20 MOMENT AKTARAN BAĞLANTILAR (MAB) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

21 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

22 Bina Yükseklik Sınıfları Deprem etkisi altında tasarımda binalar yükseklikleri bakımından sekiz Bina Yükseklik Sınıfı na (BYS) ayrılmıştır. Bu sınıflara giren binalar için esas alınarak tanımlanan yükseklik aralıkları, Tablo 3.2 deki Deprem Tasarım Sınıfları na bağlı olarak Tablo 3.3 te verilmiştir. 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

23 Bina Taşıyıcı Sistemi B. ÖNÜRETİMLİ BETONARME BİNA TAŞIYICI SİSTEMLERİ B1. Süneklik Düzeyi Yüksek Taşıyıcı Sistemler B11. Deprem etkilerinin tamamının bağlantıları moment aktaran süneklik düzeyi yüksek önüretimli çerçevelerle karşılandığı binalar MAB1, MAB2 tipi moment aktaran bağlantılar: MAB3, MAB4 tipi moment aktaran bağlantılar: B12. Deprem etkilerinin bağlantıları moment aktaran süneklik düzeyi yüksek önüretimli çerçeveler ile, süneklik düzeyi yüksek yerinde dökme bağ kirişli (boşluklu) betonarme perdeler tarafından birlikte karşılandığı binalar (Bkz ) MAB1, MAB2 tipi moment aktaran bağlantılar: MAB3, MAB4 tipi moment aktaran bağlantılar: B13. Deprem etkilerinin bağlantıları moment aktaran süneklik düzeyi yüksek önüretimli çerçeveler ile, süneklik düzeyi yüksek yerinde dökme boşluksuz betonarme perdeler tarafından birlikte karşılandığı binalar (Bkz ) MAB1, MAB2 tipi moment aktaran bağlantılar: MAB3, MAB4 tipi moment aktaran bağlantılar: B14. Düşey yüklerin bağlantıları mafsallı önüretimli ve iki doğrultulu çerçeveler ile, deprem etkilerinin tamamının ise süneklik düzeyi yüksek yerinde dökme boşluksuz ve/veya bağ kirişli (boşluklu) betonarme perdelerle karşılandığı binalar B15. Deprem etkilerinin tamamının çatı düzeyindeki bağlantıları mafsallı olan ve yüksekliği 12 m yi geçmeyen süneklik düzeyi yüksek kolonlar tarafından karşılandığı tek katlı binalar B2. Süneklik Düzeyi Karma Taşıyıcı Sistemler (Bkz , ) B21. Deprem etkilerinin bağlantıları moment aktaran süneklik düzeyi sınırlı önüretimli çerçeveler ile, süneklik düzeyi yüksek yerinde dökme bağ kirişli (boşluklu) veya boşluksuz betonarme perdeler tarafından birlikte karşılandığı binalar MAB1, MAB2 tipi moment aktaran bağlantılar: MAB3, MAB4 tipi moment aktaran bağlantılar: B3. Süneklik Düzeyi Sınırlı Taşıyıcı Sistemler (Bkz , ) B31. Deprem etkilerinin tamamının bağlantıları moment aktaran süneklik düzeyi sınırlı önüretimli çerçevelerle karşılandığı binalar B32. Deprem etkilerinin bağlantıları moment aktaran süneklik düzeyi sınırlı önüretimli çerçeveler ile, yerinde dökme süneklik düzeyi sınırlı boşluksuz betonarme perdeler tarafından birlikte karşılandığı binalar B33. Deprem yüklerinin tamamının önüretimli betonarme düşey çift cidarlı paneller tarafından karşılandığı süneklik düzeyi sınırlı binalar B34. Deprem yüklerinin tamamının önüretimli betonarme düşey tek cidarlı paneller tarafından karşılandığı süneklik düzeyi sınırlı binalar Taşıyıcı Sistem Davranış Katsayısı R Dayanım Fazlalığı Katsayısı D İzin Verilen Bina Yükseklik Sınıfları BYS BYS 4 BYS 6 BYS 2 BYS 6 BYS 2 BYS BYS BYS 5 BYS BYS = BYS BYS BYS 7 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

24 Islak Kolon-Kiriş Bağlantısı (MAB1) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

25 Ref: İTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Lab. / Doç. Dr. Ercan Yüksel 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

26 Tam Ard-Germeli Bağlantı (MAB2) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

27 Ref: Alacalı İnşaat /Alasawa 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

28 Üstte Islak Altta Kaynaklı Bağlantılar (MAB3) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

29 Ref: İTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Lab. / Doç. Dr. Ercan Yüksel 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

30 Manşonlu-Pimli Bağlantılar (MAB4) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

31 ÖNÜRETİMLİ TAŞIYICI PANEL-DÖŞEME SİSTEMLERİ Çift Cidarlı Paneller 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

32 ÖNÜRETİMLİ TAŞIYICI PANEL-DÖŞEME SİSTEMLERİ Tek Cidarlı Paneller 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

33 DİĞER BAĞLANTI SİSTEMLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

34 DİĞER BAĞLANTI SİSTEMLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

35 DİĞER BAĞLANTI SİSTEMLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

36 MEKANİK BAĞLANTI SİSTEMLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

37 PREFABRİK TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARININ MEKANİK BİRLEŞİMLERİ Kolon Birleşimleri: Kolon- temel Kolon- kolon Kiriş Birleşimleri: Kiriş- kolon Perde Birleşimleri: Perde temel Perde - perde 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 37

38 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ KİRİŞ ve KOLONLARIN MEKANİK BİRLEŞİMLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 38

39 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ KİRİŞ ve KOLONLARIN MEKANİK BİRLEŞİMLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 39

40 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 40

41 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ KOLON-TEMEL MEKANİK BİRLEŞİMLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

42 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh. 42

43 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ PERDE TEMEL // PERDE-PERDE MEKANİK BİRLEŞİMLERİ Ankraj donatısı somun pul Ankraj bulonu Ankraj bulonu Süreklilik donatısı Duvar Pabucu Ankraj bulonu 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

44 MOMENT AKTARAN BAĞLANTI TİPLERİ PERDE TEMEL // PERDE-PERDE MEKANİK BİRLEŞİMLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

45 DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK (TDY 2007) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

46 EUROCODE 8 (EN :2004) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

47 YENİ TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI (TBDY 2017) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

48 Quasi-static tekrarlı yüklemeler etkisi altında söz konusu mekanik birleşim sistemlerinin deprem etkilerini yeterli bir süneklik ve enerji sönümleme kapasitesi ile aktarabildiğinin yapılacak deneyler ile belirlenmesi halinde «ön-onaylı» (prequalified) birleşim olarak tanımlanması ve bu doğrultuda EN uyarınca «Energy Dissipating Connections Enerji Sönümleyen Birleşim» olarak kabul görmesi mümkündür. Deneyler; ACI 374.2R-13 (Guide for Testing Reinforced Concrete Structural Elements under Slowly Applied Simulated Seismic Loads) tarafından tanımlanmış şartnamelere uygun olarak yapılmalıdır. 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

49 Test sonuçlarının EN :2004, (3) ve (4) de tarif edilen yerel süneklik koşullarını ve ACI 374.2R-13 de tanımlı performans seviyelerini sağlaması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan «ön-onaylı» birleşim sistemlerinin Overdesigned connections maddesinde belirtilen ek güvenlik katsayıları kullanılması gerekmeksizin boyutlandırılması mümkündür. 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

50 PEIKKO AR-GE Çalışmaları: University of Pavia Polytechnic Di Milano University of Valencia Tongji Universtiy (Çin) Amaç: Ürün Geliştirme EC Uyumlu Sertifikasyon 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

51 PREFABRIK YAPI ELEMANLARININ DEPREME DAYANIKLI TASARIMI ve AR-GE ÇALIŞMALARI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

52 ACI 374.2R-13 uyumlu Eurocode Pre-Qual. Sertifikasyon Örneği (PEIKKO HPKM Kolon Pabuçları) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

53 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

54 ACI 374.2R-13 uyumlu Eurocode Pre-Qual. Sertifikasyon Örneği (PEIKKO HPKM Kolon Pabuçları) 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

55 ÇOK KATLI YAPILAR TÜRKİYE DEN UYGULAMA ÖRNEKLERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

56 ANKARA HIZLI TREN GARI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

57 ANKARA HIZLI TREN GARI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

58 ANKARA HIZLI TREN GARI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

59 ANKARA HIZLI TREN GARI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

60 ANKARA HIZLI TREN GARI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

61 ADNAN MENDERES YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ OTOPARK BİNASI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

62 İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ SEMİNERİ Ref: TAV İNŞAAT // DERE Prefabrik 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

63 İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

64 İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ Ref: AKAT Prefabrik 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

65 BEŞEL BASIM 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

66 BEŞEL BASIM 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

67 MANİSA BEDRİYE MENCİK CAMİSİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

68 JANDARMA SINIR KALEKOL ve GÜVENLİK KULELERİ 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

69 VITTORIA KONUT PROJESİ - İspanya 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

70 VITTORIA KONUT PROJESİ - İspanya 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

71 ISPANYA; Kolon Kolona Ek örnekleri 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

72 REPSOL BORU RAFLARI- İspanya 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

73 Toplu Konut Projeleri: Toplu konut projelerinde Prefabrik elemanlar ile özellikle perde panelli sistemler ve bağlantı sistemleri üzerine örnek çalışmalar yapıldı. Çin de ve Ortadoğu da örnek projeler gerçekleştirildi. 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

74 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SPOR SALONLARI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

75 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SPOR SALONLARI 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

76 SONUÇLAR Konut, toplu konut, hastane, ofis gibi çok katlı düzgün çerçeve yapılarda Prefabrik sistemlerin yaygınlığı arttırmalıdır. Depreme dayanıklı çok katlı yapıların tasarımında mevcut teknoloji ve yönetmelikler ile Prefabrik yapıları boyutlandırmak mümkündür. Bu amaca yönelik olarak, özellikle yüksek kapasiteli mekanik birleşimler çok katlı yapıların çerçeve elemanlarını birleşimlerinde kullanılması ile prefabrikasyonun bu projelerde kullanımını mümkün kılacaktır. Deprem bölgelerinde, çok katlı yapıların yaygın olarak uygulanabilmesi için tasarımcıların / yapı mühendislerinin ihtiyaçları giderilmelidir; Ulusal bir Prefabrik Yapı Yönetmeliği yürürlüğe girmelidir. (Ön- Üretimli Betonarme Yapıların Hesap, Tasarım ve Yapım Kuralları Yönetmeliği) Yeni Türk Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) taslağı, kapsamındaki Ön-Üretimli Betonarme Yapılar ile ilgili bölüm bu Ulusal yönetmeliğe referanslanarak geliştirilmelidir. 27 NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

77 İlginiz için teşekkür ederim! Sorularınız, yorumlarınız ve iletişim için: NİSAN Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

78 TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİ SEMİNER 27 Nisan 2017 Prefabrik Betonarme Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh.

Ön-üretimli Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler

Ön-üretimli Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. BETON PREFABRİKASYON SEMPOZYUMU 17 Mayıs 2016 Ön-üretimli Yapıların Bağlantı Tekniklerinde Son Gelişmeler Cem ÖZER // PEIKKO Türkiye TÜRKİYE de Prefabrikasyonun İnşaat'taki

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

DEPREME DAYANıKLı BETONARME ÖNÜRETIMLI YAPıLARDA TASARıM

DEPREME DAYANıKLı BETONARME ÖNÜRETIMLI YAPıLARDA TASARıM DEPREME DAYANıKLı BETONARME ÖNÜRETIMLI YAPıLARDA TASARıM Doç.Dr. Ercan YÜKSEL İTÜ - İnşaat Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı 8 Kasım 2016 Salı 17.00-19.00 Bakırköy Temsilciliği 9 Kasım

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ 7 Eylül 2018 Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh. EYLÜL 2018 2 Cem Özer - İnşaat Yük.

Detaylı

Prefabrik Çerçeve Kolonlarının Temel Birleşimlerinde Soketli Temellere Alternatif Bir Sistem-Kolon Pabuçları

Prefabrik Çerçeve Kolonlarının Temel Birleşimlerinde Soketli Temellere Alternatif Bir Sistem-Kolon Pabuçları Prefabrik Çerçeve Kolonlarının Temel Birleşimlerinde Soketli Temellere Alternatif Bir Sistem-Kolon Pabuçları ÖZET Prefabrik çerçeve kolonlarının temel birleşimlerinin çelik konstrüksiyon kolon pabuçları

Detaylı

Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı

Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı Mustafa Tümer Tan İçerik 2 Perde Modellemesi, Boşluklu Perdeler Döşeme Yükleri ve Eğilme Hesabı Mantar bandı kirişler Kurulan modelin

Detaylı

ABD-KANADA TASARIM SORUMLULUKLARI ABD YÖNETMELİKLERİ VE GENEL KAPSAMLARI ÖNÜRETİMLİ (PREKAST) BİNA/ÜRÜN UYGULAMA ALANLARI SİSTEM TANIMLARI

ABD-KANADA TASARIM SORUMLULUKLARI ABD YÖNETMELİKLERİ VE GENEL KAPSAMLARI ÖNÜRETİMLİ (PREKAST) BİNA/ÜRÜN UYGULAMA ALANLARI SİSTEM TANIMLARI ABD-KANADA TASARIM SORUMLULUKLARI ABD YÖNETMELİKLERİ VE GENEL KAPSAMLARI ÖNÜRETİMLİ (PREKAST) BİNA/ÜRÜN UYGULAMA ALANLARI SİSTEM TANIMLARI BİRLEŞİMLER 13 KATLI OTOPARK ÖRNEĞİ TEXAS/ABD 6 KATLI OTOPARK

Detaylı

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Türkiye Prefabrik Birliği İ.T.Ü. Steelab Uluslararası Çalıştayı 14 Haziran 2010 MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Dr. Murat Şener Genel Müdür, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş.

Detaylı

Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adım İnşaat

Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adım İnşaat TANITIM DOSYASI 1978 yılından bugüne çok sayıda sanayi tesisi projesini başarı ile gerçekleştirmiş olan Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 2012 yılında yapısal tasarım ve teknik uzmanlık hizmetleri

Detaylı

26.5.2016. Adnan Menderes Yeni İç Hatlar Terminal Binası Hakkında Genel Bilgiler

26.5.2016. Adnan Menderes Yeni İç Hatlar Terminal Binası Hakkında Genel Bilgiler TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ SEMİNERLERİ 31 Mayıs 2016 Bakırköy 1 Haziran 2016 Kadıköy 2 Haziran 2016 Karaköy Çelik Yapıların Depreme Dayanıklı Olarak Tasarımında Modern Deprem Yönetmelikleri

Detaylı

TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. SEMPOZYUMU BETON PREFABRİKASYONDA YENİ ARAYIŞLAR

TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. SEMPOZYUMU BETON PREFABRİKASYONDA YENİ ARAYIŞLAR TÜRKİYE PREFABRİK BİRLİĞİ 14. SEMPOZYUMU BETON PREFABRİKASYONDA YENİ ARAYIŞLAR DOÇ.DR. ERCAN YÜKSEL İTÜ İNŞAAT FAKÜLTESİ 17 MAYIS 2016 1 SAFECAST PERFORMANCE OF INNOVATIVE MECHANICAL CONNECTIONS IN PRECAST

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ # YENİLİKLER #

TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ # YENİLİKLER # MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ 24 NİSAN 2019 TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ -2019 # YENİLİKLER # DR. ÖZGÜR DOKUZ EYLÜL ÜNIVERSITESI MÜHENDISLIK FAKÜLTESI INŞAAT MÜHENDISLIĞI BÖLÜMÜ TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ

Detaylı

BETONARME-II (KOLONLAR)

BETONARME-II (KOLONLAR) BETONARME-II (KOLONLAR) ONUR ONAT Kolonların Kesme Güvenliği ve Kesme Donatısının Belirlenmesi Kesme güvenliği aşağıdaki adımlar yoluyla yapılır; Elverişsiz yükleme şartlarından elde edilen en büyük kesme

Detaylı

Standart Lisans. www.probina.com.tr

Standart Lisans. www.probina.com.tr Standart Lisans Standart Lisans Paketi, Probina Orion entegre yazılımının başlangıç seviyesi paketidir. Özel yükleme ve modelleme gerektirmeyen, standart döşeme sistemlerine sahip bina türü yapıların analiz

Detaylı

TBDY , 3.,4. VE 7. BÖLÜM KAPSAMINDA BETONARME YAPILARIN HESAP KRİTERLERİ - 1

TBDY , 3.,4. VE 7. BÖLÜM KAPSAMINDA BETONARME YAPILARIN HESAP KRİTERLERİ - 1 İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ 10 KASIM 2018 TBDY 2018 2., 3.,4. VE 7. BÖLÜM KAPSAMINDA BETONARME YAPILARIN HESAP KRİTERLERİ - 1 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

Suat Yıldırım İnşaat Yük Müh. ODTÜ

Suat Yıldırım İnşaat Yük Müh. ODTÜ Suat Yıldırım İnşaat Yük Müh. ODTÜ Bilgi Düzeyi Tesbiti Sınırlı Bilgi Düzeyi: (Hemen kullanım düzeyi yapılar için kullanılamaz) Taşıyıcı sistem projeleri mevcut değil. Taşıyıcı sistem özellikleri binada

Detaylı

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları Günkut BARKA 1974 yılında mühendis oldu. 1978-2005 yılları arasında Gök İnşaat ve Tic. A.Ş de şantiye şefliğinden Genel Müdürlüğe kadar

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI Danyal KUBİN İnşaat Y. Mühendisi, Prota Mühendislik Ltd. Şti., Ankara Haluk SUCUOĞLU Prof. Dr., ODTÜ, Ankara Aydan SESKİR

Detaylı

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Ümit ÖZKAN 1, Ayşe DEMİRTAŞ 2 Giriş: Yapıblok, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş. tarafından 1996 yılından beri endüstriyel üretim yöntemleri ile üretilen

Detaylı

TC. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MF İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNM 308 Depreme Dayanıklı Betonarme e Yapı Tasarımı Earthquake ELASTİK DEPREM YÜKLERİ

TC. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MF İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNM 308 Depreme Dayanıklı Betonarme e Yapı Tasarımı Earthquake ELASTİK DEPREM YÜKLERİ TC. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MF İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNM 308 Depreme Dayanıklı Betonarme e Yapı Tasarımı arımı Earthquake Resistantt Reinforced Concretee Structural Design ELASTİK DEPREM YÜKLERİ ELASTİK

Detaylı

Öngerilmeli Boşluklu Döşeme Sistemlerinde Diyafram Davranışı

Öngerilmeli Boşluklu Döşeme Sistemlerinde Diyafram Davranışı Öngerilmeli Boşluklu Döşeme Sistemlerinde Diyafram Davranışı ÖZET Döşemede diyafram davranışı döşemeyi oluşturan yapısal bileşenlere, deprem ve rüzgar gibi yatay yüklere direnç gösteren bir yatay eleman

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Önceki Depremlerden Edinilen Tecrübeler ZEMİN ile ilgili tehlikeler Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL MİMARİ tasarım dolayısıyla oluşan hatalar 1- Burulmalı Binalar (A1) 2- Döşeme

Detaylı

PATLAMAYA DAYANIKLI BİNA TASARIMI (BLAST RESISTANT BUILDING DESIGN) İnş. Yük. Müh. Mustafa MUNZUROĞLU

PATLAMAYA DAYANIKLI BİNA TASARIMI (BLAST RESISTANT BUILDING DESIGN) İnş. Yük. Müh. Mustafa MUNZUROĞLU PATLAMAYA DAYANIKLI BİNA TASARIMI (BLAST RESISTANT BUILDING DESIGN) İnş. Yük. Müh. Mustafa MUNZUROĞLU HSBC Genel Müdürlük Binası Levent-İstanbul Terör Saldırısı 20 Kasım 2003 Nitrik Asit, Hidrojen Peroksit,

Detaylı

TBDY 2018 e Göre DEPREM ETKİSİ ALTINDA BİNALARIN TASARIM ESASLARI

TBDY 2018 e Göre DEPREM ETKİSİ ALTINDA BİNALARIN TASARIM ESASLARI TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği nin Esasları (2018) Prof.Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu 21 Nisan 2018 TBDY 2018 e Göre DEPREM ETKİSİ ALTINDA BİNALARIN TASARIM

Detaylı

Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası Çok Katlı Otopark Projesi

Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası Çok Katlı Otopark Projesi OTOPARK PROJELERİNDE ÖN-ÜRETİM VE ÖN-GERME YÖNTEMİNİN UYGULANMASI Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası Çok Katlı Otopark Projesi BOŞLUKLU DÖŞEME VE ARD-GERMELİ KİRİŞ KULLANIMI Türkiye

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği

Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği BURULMA (1) Günay Özmen İstanbul Teknik Üniversitesi 1/42 2/42 BURULMA (2) YÖNETMELİK ESASLARI 3/42 4/42 BURULMA DÜZENSİZLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Yapının Plan

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ

RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ Mert GENÇ, İnş. Y. Müh. Kasım, 2013 İSTANBUL www.genseres.com İÇERİK 1) Kule tipleri 2) Kule-temel bağlantı tipleri 3) Temel sistemleri 4) Uygulama

Detaylı

Süneklik Düzeyi Yüksek Perdeler TANIMLAR Perdeler, planda uzun kenarın kalınlığa oranı en az 7 olan düşey, taşıyıcı sistem elemanlarıdır.

Süneklik Düzeyi Yüksek Perdeler TANIMLAR Perdeler, planda uzun kenarın kalınlığa oranı en az 7 olan düşey, taşıyıcı sistem elemanlarıdır. TC. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MF İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNM 308 Depreme Dayanıklı Betonarme e Yapı Tasarımı arımı Earthquake Resistantt Reinforced Concretee Structural Design BÖLÜM 3 - BETONARME BİNALAR

Detaylı

RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI

RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI Mert GENÇ, Ins. Yük. Müh. Eylül, 2017 4. İZMİR RÜZGAR SEMPOZYUMU www.genoser.com İÇERİK 1) Kule tipleri 2) Kule-temel bağlantı tipleri 3) Temel sistemleri

Detaylı

PRE KARMA YAPI SİSTEMİ

PRE KARMA YAPI SİSTEMİ PRE KARMA YAPI SİSTEMİ Ümit Özkan 1 ÖZET Prefabrik yapılar, yapım yöntemleri nedeni ile özellikle yüksek deprem riski taşıyan bölgelerde çok katlı yapıların yapımında tercih edilmemektedir. Perdelerin

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi 1 Hüseyin KASAP, * 1 Necati MERT, 2 Ezgi SEVİM, 2 Begüm ŞEBER 1 Yardımcı Doçent,

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı,

Detaylı

29.03.2016 LTESİ. Yrd.Do ÇELİK K YAPILAR-II ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 2. BAÜ. MÜH. MİM. FAK. İNŞAAT MÜH. BL. Yrd.Doç.Dr.

29.03.2016 LTESİ. Yrd.Do ÇELİK K YAPILAR-II ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 2. BAÜ. MÜH. MİM. FAK. İNŞAAT MÜH. BL. Yrd.Doç.Dr. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK K MİMARLIK M MARLIK FAKÜLTES LTESİ İNŞAAT MÜHENDM HENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK K YAPILAR-II II Yrd.Do Doç.Dr.. Kaan TÜRKERT ÇELİK YAPILAR II (IMD3202) 1 ÇELİK YAPILAR II (IMD3202)

Detaylı

Temel sistemi seçimi;

Temel sistemi seçimi; 1 2 Temel sistemi seçimi; Tekil temellerden ve tek yönlü sürekli temellerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Zorunlu hallerde ise tekil temellerde her iki doğrultuda rijit ve aktif bağ kirişleri kullanılmalıdır.

Detaylı

Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması

Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması SUNUMU HAZIRLAYAN: İNŞ. YÜK. MÜH. COŞKUN KUZU 1.12.2017 Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması 1 İÇERİK Giriş Perdelerde

Detaylı

YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ DERS NOTU

YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ DERS NOTU YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ DERS NOTU Onarım ve Güçlendirme Onarım: Hasar görmüş bir yapı veya yapı elemanını önceki durumuna getirmek için yapılan işlemlerdir (rijitlik, süneklik ve dayanımın

Detaylı

MEVCUT BİR YAPININ YENİ ÇELİK YAPILAR VE DEPREM YÖNETMELİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ & GÜÇLENDİRME ÖNERİLERİ

MEVCUT BİR YAPININ YENİ ÇELİK YAPILAR VE DEPREM YÖNETMELİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ & GÜÇLENDİRME ÖNERİLERİ MEVCUT BİR YAPININ YENİ ÇELİK YAPILAR VE DEPREM YÖNETMELİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ & GÜÇLENDİRME ÖNERİLERİ İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Mayıs 2017 MÜHENDİSLİK MİMARLIK MÜŞAVİRLİK LİMİTED ŞTİ.

Detaylı

DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Seminerin Kapsamı

DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Seminerin Kapsamı DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Prof. Dr. Erkan Özer Đstanbul Teknik Üniversitesi Đnşaat Fakültesi Yapı Anabilim Dalı Seminerin Kapsamı 1- Bölüm 1 ve Bölüm 2 - Genel

Detaylı

ÖNGERİLMELİ BOŞLUKLU DÖŞEME SİSTEMLERİNDE DİYAFRAM DAVRANIŞI

ÖNGERİLMELİ BOŞLUKLU DÖŞEME SİSTEMLERİNDE DİYAFRAM DAVRANIŞI ÖNGERİLMELİ BOŞLUKLU DÖŞEME SİSTEMLERİNDE DİYAFRAM DAVRANIŞI Ümit ÖZKAN 1, Pınar İNCİ 2 ÖZET Döşemede diyafram davranışı döşemeyi oluşturan yapısal bileşenlere, deprem ve rüzgar gibi yatay yüklere direnç

Detaylı

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR 1. Giriş 2. Beton 3. Çelik 4. Betonarme yapı elemanları 5. Değerlendirme Prof.Dr. Zekai Celep 10.11.2013 2 /43 1. Malzeme (Beton) (MPa) 60

Detaylı

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM TDY 2007 Öğr. Verildi BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak yeni binalar ile deprem performansı değerlendirilecek veya güçlendirilecek

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

Kitabın satışı yapılmamaktadır. Betonarme Çözümlü Örnekler adlı kitaba üniversite kütüphanesinden erişebilirsiniz.

Kitabın satışı yapılmamaktadır. Betonarme Çözümlü Örnekler adlı kitaba üniversite kütüphanesinden erişebilirsiniz. Kitap Adı : Betonarme Çözümlü Örnekler Yazarı : Murat BİKÇE (Öğretim Üyesi) Baskı Yılı : 2010 Sayfa Sayısı : 256 Kitabın satışı yapılmamaktadır. Betonarme Çözümlü Örnekler adlı kitaba üniversite kütüphanesinden

Detaylı

DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİKTEN BAZI TABLO VE ŞEKİLLER

DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİKTEN BAZI TABLO VE ŞEKİLLER DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİKTEN BAZI TABLO VE ŞEKİLLER BÖLÜM 2 DEPREME DAYANIKLI BİNALAR İÇİN HESAP KURALLARI TABLO 2.1 DÜZENSİZ BİNALAR A PLANDA DÜZENSİZLİK DURUMLARI A1 Burulma

Detaylı

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 e Göre Dayanıma Göre Tasarım Kavramı

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 e Göre Dayanıma Göre Tasarım Kavramı Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 e Göre Dayanıma Göre Tasarım Kavramı Dr. Ülgen MERT TUĞSAL (2018_0503) Ülgen MERT TUĞSAL : GTÜ Çayırova Kampüsü Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gebze,

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları

Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları 1. Giriş Deprem etkisi altında bulunan çok katlı yapılarda her eleman

Detaylı

BETONARME BİNALARIN FARKLI HESAP YÖNTEMLERİNE GÖRE PERFORMANS SINIRLARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

BETONARME BİNALARIN FARKLI HESAP YÖNTEMLERİNE GÖRE PERFORMANS SINIRLARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME BETONARME BİNALARIN FARKLI HESAP YÖNTEMLERİNE GÖRE PERFORMANS SINIRLARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Mehmet Sefa Orak 1 ve Zekai Celep 2 1 Araştırma Görevlisi, İnşaat Müh. Bölümü, İstanbul

Detaylı

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ Adnan KARADUMAN (*), M.Sami DÖNDÜREN (**) ÖZET Bu çalışmada T şeklinde, L şeklinde ve kare şeklinde geometriye sahip bina modellerinin deprem davranışlarının

Detaylı

YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ

YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ ARAŞ. GÖR. ÖZGÜR BOZDAĞ İş Adresi: D.E.Ü. Müh. Fak. İnş.Böl. Kaynaklar Yerleşkesi Tınaztepe-Buca / İZMİR İş Tel-Fax: 0 232 4531191-1073 Ev Adresi: Yeşillik

Detaylı

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi N. MERT/APJES III-I (015) 48-55 Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi 1 Hüseyin KASAP, * 1 Necati MERT, 1 Ezgi SEVİM, 1

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ TAAHHÜDÜ Sınava getireceğim bu formül kağıdı üzerinde hiçbir karalama, işaretleme ve ekleme yapmayacağımı ve aşağıda belirtilen

Detaylı

PARÇALARIN SİHİRLİ ELLERDE EŞSİZ BÜTÜNLÜĞÜ

PARÇALARIN SİHİRLİ ELLERDE EŞSİZ BÜTÜNLÜĞÜ 1 PARÇALARIN SİHİRLİ ELLERDE EŞSİZ BÜTÜNLÜĞÜ 2 3 BİZ PARÇALARIN SİHİRLİ ELLERDE EŞSİZ BÜTÜNLÜĞÜ 2015 yılında Ankara Akyurt ta kurulan Elf Beton Yapı Elemanları İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., beton prekast

Detaylı

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPAN: PROJE: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPI GENEL YERLEŞİM ŞEKİLLERİ 1 4. KAT 1 3. KAT 2 2. KAT 3 1. KAT 4 ZEMİN KAT 5 1. BODRUM 6 1. BODRUM - Temeller

Detaylı

KOLON-KİRİŞ BİRLEŞİMLERİ MAFSALLI PREFABRİKE YAPILARDA DEPREM ETKİLERİNDEN OLUŞAN SORUNLAR VE ÖNERİLER ÖZET

KOLON-KİRİŞ BİRLEŞİMLERİ MAFSALLI PREFABRİKE YAPILARDA DEPREM ETKİLERİNDEN OLUŞAN SORUNLAR VE ÖNERİLER ÖZET KOLON-KİRİŞ BİRLEŞİMLERİ MAFSALLI PREFABRİKE YAPILARDA DEPREM ETKİLERİNDEN OLUŞAN SORUNLAR VE ÖNERİLER Mustafa TÜRKMEN *, Fuat DEMİR *, İffet Feyza ÇIRAK * ve Hamide TEKELİ * *Süleyman Demirel Üniv., İnşaat

Detaylı

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve Betonarme Bina Tasarım İlkeleri PROF. DR. ERDEM CANBAY

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve Betonarme Bina Tasarım İlkeleri PROF. DR. ERDEM CANBAY Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve Betonarme Bina Tasarım İlkeleri PROF. DR. ERDEM CANBAY 1 Deprem Yönetmelikleri 1940 - Zelzele Mıntıkalarında Yapılacak İnşaata Ait İtalyan Yapı Talimatnamesi 1944 - Zelzele

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler Döşemeler, yapının duvar, kolon yada çerçeve gibi düşey iskeleti üzerine oturan, modülasyon ızgarası üzerini örterek katlar arası ayırımı sağlayan yatay levhalardır. ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE Döşemeler,

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Düzensizlik Durumları Yapının Geometrisi ve Deprem Davranışı 5. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı

Detaylı

ÇERÇEVE TÜRÜNDEN PREFABRİKE YAPILAR 02.03.2010 / TRABZON

ÇERÇEVE TÜRÜNDEN PREFABRİKE YAPILAR 02.03.2010 / TRABZON ÇERÇEVE TÜRÜNDEN PREFABRİKE YAPILAR Prefabrike Çerçeve Türü Yapılar, Kullanılan Elemanlar ve Birleşimlerin Bağlantı Türleri Konu Başlıkları Prefabrike Çerçeve Sistemler Çerçeve Sistem Elemanları Elemanların

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ DEPREM ETKİSİ ALTINDA ÇELİK BİNALARIN TASARIMI

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ DEPREM ETKİSİ ALTINDA ÇELİK BİNALARIN TASARIMI DEPREM ETKİSİ ALTINDA ÇELİK BİNALARIN TASARIMI Prof. Dr. Erkan Özer (İTÜ) Prof. Dr. Erkan Özer 6 Mayıs 2018 1/69 1 1. Giriş KAPSAM 2. Depreme dayanıklı bina tasarımında modern yaklaşımlar 3. Dayanıma göre

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 3. Bölüm Duvarlar. 4. Bölüm Kafes Kirişler. Duvarlar Çelik çerçeveli yapılarda kullanılan duvarlar da taşıyıcı yapı elemanları gibi çoğunlukla prefabriktir. Bu özellik üretimin

Detaylı

DÖŞEMELER. Döşeme tipleri: Kirişsiz döşeme. Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme

DÖŞEMELER. Döşeme tipleri: Kirişsiz döşeme. Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme DÖŞEMELER Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı, tabanı, köprü döşemesi (tabliye) örnek olarak verilebilir. Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz

Detaylı

ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT

ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT 1 TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT TENDA Mühendislik mevcut yapı sistemleriyle isteklerine yanıt bulamamış yatırımcılar ve mimarların ihtiyaçlarına

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR

ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR Çelik Yapılar Taşıyıcı Sistem Düzenleme İlkeleri İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Çelik Yapılar Taşıyıcı Sistem Düzenleme İlkeleri İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları YÖNETMELİK ESASLARI Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Günay Özmen İstanbul Teknik Üniversitesi /57 /57 Burulma Düzensizliğini Etkileyen Faktörler Yapının Plan Geometrisi Planda

Detaylı

BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU

BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNM412: BİTİRME ÇALIŞMASI DERSİ 2016 2017 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU Koordinatör:

Detaylı

BETONARME YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM VE YAPI YÜKSEKLİĞİNİN DAVRANIŞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

BETONARME YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM VE YAPI YÜKSEKLİĞİNİN DAVRANIŞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ XVIII. ULUSAL MEKANİK KONGRESİ 26-30 Ağustos 2013, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa BETONARME YAPILARDA TAŞIYICI SİSTEM VE YAPI YÜKSEKLİĞİNİN DAVRANIŞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Mohammed Hazım ve M. Tolga

Detaylı

DEPREM ETKİSİ ALTINDA BİNALARIN TASARIMI İÇİN ESASLAR

DEPREM ETKİSİ ALTINDA BİNALARIN TASARIMI İÇİN ESASLAR EK DEPREM ETKİSİ ALTINDA BİNALARIN TASARIMI İÇİN ESASLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 GENEL HÜKÜMLER... 1 1.1. KAPSAM... 1 1.2. GENEL İLKELER... 2 1.3. ÖZEL KONULARDA TASARIM GÖZETİMİ VE KONTROLÜ... 2 1.3.1. Tanım...

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun . Döşemeler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 07.3 ÇELİK YAPILAR Döşeme, Stabilite Kiriş ve kolonların düktilitesi tümüyle yada kısmi basınç etkisi altındaki elemanlarının genişlik/kalınlık

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Malzeme Katsayıları Beton ve çeliğin üretilirken, üretim aşamasında hedefi tutmama

Detaylı

ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI

ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ NEDİR? Çift Duvar, iki adet betonarme duvar elemanın, aralarında projesine göre boşluk kalacak şekilde özel bağlantı

Detaylı

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme DÖŞEMELER (Plaklar) Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı, tabanı, köprü döşemesi (tabliye) örnek olarak verilebilir. Döşeme tipleri: Kirişli

Detaylı

MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM

MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM - 2018 OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM BETONARME TASARIM KURSU 1. Betonarme Ön Tasarım, Statik Proje

Detaylı

İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 2012 yılında yapısal tasarım ve

İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 2012 yılında yapısal tasarım ve TANITIM DOSYASI 1978 yılında genel müteahhitlik hizmetleri sağlamak amacı ile kurulan Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 2012 yılında yapısal tasarım ve teknik uzmanlık hizmetleri yerine getirmek

Detaylı

BETONARME BİNALARDA DEPREM HASARLARININ NEDEN VE SONUÇLARI

BETONARME BİNALARDA DEPREM HASARLARININ NEDEN VE SONUÇLARI BETONARME BİNALARDA DEPREM HASARLARININ NEDEN VE SONUÇLARI Z. CANAN GİRGİN 1, D. GÜNEŞ YILMAZ 2 Türkiye de nüfusun % 70 i 1. ve 2.derece deprem bölgesinde yaşamakta olup uzun yıllardan beri orta şiddetli

Detaylı

Gazbeton Duvar ve Döşeme Elemanları ile İnşa Edilen Az Katlı Konut Binalarının Deprem Güvenliği*

Gazbeton Duvar ve Döşeme Elemanları ile İnşa Edilen Az Katlı Konut Binalarının Deprem Güvenliği* Gazbeton Duvar ve Döşeme Elemanları ile İnşa Edilen Az Katlı Konut Binalarının Deprem Güvenliği* Dr.Haluk SESİGÜR Yrd.Doç.Dr. Halet Almıla BÜYÜKTAŞKIN Prof.Dr.Feridun ÇILI İTÜ Mimarlık Fakültesi Giriş

Detaylı

02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU

02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU DİCLE ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu Maden Müh.Böl.Genel

Detaylı

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya Özet Bu çalışmada elips, daire, L, T, üçgen,

Detaylı

YÖNETMELİK TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ Metin içinde ara 18 Mart 2018 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 30364 (Mükerrer) Afet ve Ac l Durum Yönet m Başkanlığından: YÖNETMELİK TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmel ğ n

Detaylı

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ Duygu ÖZTÜRK 1,Kanat Burak BOZDOĞAN 1, Ayhan NUHOĞLU 1 duygu@eng.ege.edu.tr, kanat@eng.ege.edu.tr, anuhoglu@eng.ege.edu.tr Öz: Son

Detaylı

YAPAN: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü

YAPAN: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPAN: PROJE: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: 6500HL-0026 Statik Net50 / K.T.Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümü PERFORMANS ANALİZİ 1 PERFORMANS ANALİZİ ÖN BİLGİLERİ VE ÖZETLERİ 1 MEVCUT KİRİŞ BİLGİLERİ 2 MEVCUT

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Yüksek Binalar

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Yüksek Binalar İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Yüksek Binalar 2015 Yüksek bina: h>20~40m Düşey yüklerden çok yatay kuvvetler önemli Çelik, BA

Detaylı

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi YAPI Canlıların beslenme ve barınma gibi doğal ihtiyaçlarını

Detaylı

PERDELERDEKİ BOŞLUKLARIN YATAY ÖTELENMEYE ETKİSİ. Ayşe Elif ÖZSOY 1, Kaya ÖZGEN 2 elifozsoy@hotmail.com

PERDELERDEKİ BOŞLUKLARIN YATAY ÖTELENMEYE ETKİSİ. Ayşe Elif ÖZSOY 1, Kaya ÖZGEN 2 elifozsoy@hotmail.com PERDELERDEKİ BOŞLUKLARIN YATAY ÖTELENMEYE ETKİSİ Ayşe Elif ÖZSOY 1, Kaya ÖZGEN 2 elifozsoy@hotmail.com Öz: Deprem yükleri altında yapının analizi ve tasarımında, sistemin yatay ötelenmelerinin sınırlandırılması

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun Dolu Gövdeli Kirişler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof Dr Görün Arun 072 ÇELİK YAPILAR Kirişler, Çerçeve Dolu gövdeli kirişler: Hadde mamulü profiller Levhalı yapma en-kesitler Profil ve levhalarla oluşturulmuş

Detaylı

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 e Göre Tasarıma Kısa Bakış Betonarme Sistemlerin Modellenmesi, Analizi ve Boyutlandırılması

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 e Göre Tasarıma Kısa Bakış Betonarme Sistemlerin Modellenmesi, Analizi ve Boyutlandırılması Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 e Göre Tasarıma Kısa Bakış Betonarme Sistemlerin Modellenmesi, Analizi ve Boyutlandırılması Prof. Dr. 10 Mayıs 2018 1/50 TBDY Bölümler: 1. Genel Hükümler 2. Deprem

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA EKSENEL YÜK, MALZEME MODELİ VE SARGI DONATISI ORANININ ETKİSİ

BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA EKSENEL YÜK, MALZEME MODELİ VE SARGI DONATISI ORANININ ETKİSİ Beşinci Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 26-30 Mayıs 2003, İstanbul Fifth National Conference on Earthquake Engineering, 26-30 May 2003, Istanbul, Turkey Bildiri No: AT-124 BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR 1- Dünyadaki 3 büyük deprem kuşağı bulunmaktadır. Bunlar nelerdir. 2- Deprem odağı, deprem fay kırılması, enerji dalgaları, taban kayası, yerel zemin ve merkez üssünü

Detaylı

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 İnşaat Müh. Giriş Konu: ÇELİK YAPILAR İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 BALIKESİR Ü. MÜH. FAKÜLTESİ İnşaat Müh. Bölümü Çelik Yapı Dersleri Çelik Yapılar-I (Zorunlu ders, 3. sınıf I. Dönem)

Detaylı

Çelik Yapılar - INS /2016

Çelik Yapılar - INS /2016 Çelik Yapılar - INS4033 2015/2016 DERS I Türkiye de Deprem Gerçeği Standart ve Yönetmelikler Analiz ve Tasarım Felsefeleri Fatih SÖYLEMEZ Yük. İnş. Müh. İçerik Türkiye de Deprem Gerçeği Standart ve Yönetmelikler

Detaylı

Prefabrike Beton Kolonlar. Prefabrike Beton Kolon - Temel Birleşimi. Prefabrike Beton Kolon - Temel Birleşimi

Prefabrike Beton Kolonlar. Prefabrike Beton Kolon - Temel Birleşimi. Prefabrike Beton Kolon - Temel Birleşimi Prefabrike Beton Yapılar TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 09.1 PREFABRİKE BETON YAPILAR Kurgu, Kolon, Kiriş Prefabrike beton yapılar, genellikle öngerilmeli olarak fabrika koşullarında imal

Detaylı