POLİMER/KİL NANOKOMPOZİTLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "POLİMER/KİL NANOKOMPOZİTLERİ"

Transkript

1 POLİMER/KİL NANOKOMPOZİTLERİ Engin Açıkalın Seramik Proje Grubu GİRİŞ Nanokompozitler, tane dolgulu, dağılan taneciklerin en az bir boyutunun nanometre büyüklüğünde olduğupolimerik kompozitlerdir[1]. Bu tip kompozitlerde dolgu malzemesi olarak doğal killer ve sentetik tabakalı silikatlar kullanılmaktadır. Polimerik nanokompozitler, dolgu malzemesinin yüksek en boy oranından ve matris içerisinde nanometre büyüklüğünde dağılmasından dolayı, mekanik, fiziksel, ısıl ve bariyer özellikler bakımından saf polimerlere ve kompozitlere oranla önemli gelişmeler gösterirler. Bu malzemeler ticari olarak daha çok otomotiv endüstrisinde ve ambalaj sanayiinde kullanılmaktadırlar.bu konudaki ilk çalışmalar Toyota araştırmacılarınca, Naylon 6 ve organofılik montmorillonit kullanılarak nanokompozitelde edilmesiyle başlamıştır. Nanoteknoioji malzemenin yapısını molekül düzeyinde değiştirme şansını verdiği için, araştırmacılar molekülleri yeniden tasarlayarak pek çok istenen özelliği üründe biraraya getirebilirler. Değişik gaz ve sıvı geçirgenlikleri elde edilebilir, ürünlerde ışığa ve aleve direnç, güçlü mekanik ve ısıl performans ve gazlara karşı yüksek bariyer özellikleri sağlanabilmektedir. Montmorrilonit (MMT), merkezi alümina oktahedral tabaka ile iki adet tetrahedral tabakadan oluşmuş hidrate alümina silika kilidir. Arayüzlerde bulunan Na + ve Ca 2+ iyonları, alkilamonyum iyonları gibi organik katyonlarla iyon değişimi reaksiyonları ile hidrofilik silika tabakaları lipofilik hale gelirler ve bu sayede kilin organik polimer fazında dağılması gerçekleşir. Polimer kompozitleri taşımacılık, inşaat, elektronik ve tüketim ürünleri gibi uygulamalarda sıkılıkla kullanılır. Parçacık takviyeli polimer kompozitleri dağılan fazın boyut ve mikroyapısından şiddetli olarak etkilenirler. Son zamanlarda polimer kil kompozitlerin gelişimine sürekli artan bir ilgi vardır. Nanokompozitler nano ölçekte matris içinde dağılmış yeni bir malzeme sınıfını oluşturmaktadır. Polimer kil kompozitleri in situ polimerizasyon ve melting veya çözelti dispersiyonu olmak üzere iki yöntemle hazırlanırlar. Kil öncelikle silikat tabakalarının arasını açmak amacıyla katyonik yüzey aktif madde ile modifiye edilir. Bundan farklı olarak diğer yöntemde önceden hazırlanan polimer arası açılan silikat tabakaları içinde dağıtılır. Bu çalışmada öncelikle, suda çözünebilen amonyum persülfat başlatıcı olarak kullanılarak in situ ve çözelti dispersiyonu(blending) metodları ile Poli (metal metakrilat) nanokompozitleri elde edilmiştir. Tüm kompozitler Fourier transform infrared spektroskopisi(ftir), taramalı elektron mikoskobu(sem), X ray difraksiyon analizleri ve diferansiyel taramalı kalorimetre(dsc) metodları ile karakterize edilmişlerdir.

2 Şekil 1. Polimer/kil kompozitlerinin geniş açı X Ray diffraksiyonları ve TEM görüntüleri[2]. 1. POLİMER/KİL NANOKOMPOZİTLERİNİN ELDE EDİLMESİ 1.1. Poli(metil metakrilat) nanokompozitlerinin eldesi ve karakterizasyonu Organokil, montmorilonit (MMT) kilinin sodyum katyonları ile katyon değiştirme ajanı olarak kullanılan dodesiltrimetilamonyum bromür (DTABr) arasındaki katyon değişim reaksiyonu ile hazırlanmıştır (Şekil 2)[1]. DTABr nin ağırlıkça %2 lik çözeltisi kullanılarak modifiye edilen MMT saflaştırılmış ve kurutulmuştur. PMMA OMMT kompozitleri in situ ve çözelti dispersiyonu (blending) olmak üzere iki metodla da hazırlanmıştır Şekil 2. Organik katyon değiştirici ajanlar ile modifiye edilmiş MMT genel yapısı. Şekil 3. PMMA OMMT kompozit sentezi şematik gösterimi.

3 1.2. In situ metodu ile PMMA nanokompozit sentezi Organokil (OMMT) gece boyunca 120 ml suda, 1100 rpm karıştırma hızında dispers edilmiştir. Ardından MMA monomeri her biri ağırlıkça %1, 3 ve 5 oranında OMMT/MMA olacak ilave edilerek 36 saat boyunca oda sıcaklığında dispers edilmiştir. Ortam 50 o C ye ısıtıldıktan sonra, 15 gr (1,06 mol/l) MMA monomeri ilave edilmiş ve 15 dakika karıştırılarak monomerin emülsiye olması sağlanmıştır. Sıcaklık 80 o C ye geldiğinde %1 lik 5 gr (2,3 mmol/lt) APS çözeltisi ilave edilerek polimerizasyon başlatılmıştır. 6 saat reaksiyon süresi sonunda elde edilen polimer nanokompozit emülsiyonu çöktürüp filtre edilmiş, vakum etüvünde sabit tartıma gelene kadar kurutulmuştur. Şekil 4. In situ metodu ile hazırlanmış PMMA/OMMT nanokompozitlerinin FT IR spektrumları karşılaştırılması. Şekil 5. In situ metodu ile hazırlanmış PMMA/OMMT nanokompozitlerinin 1 HNMR spektrumları karşılaştırılması. FTIR spektrumu incelemesi sonucunda in situ metodu ile elde edilen PMMA nanokompozitlerin spektrumlarının poli(metil metakrilat) ile oldukça benzer olduğu görülmüştür (Şekil 4). Ancak O H gerilmelerinin 3441 cm 1 den 3445 cm 1 e kaydığı ve genişlediği, 2850 cm 1 de çıkan metilen C H gerilmelerinin piki 2844 cm 1 e, 1386 cm 1 de çıkan CH 3 eğilme piki 1388 cm 1 e ve diğer C C O, C O C gerilme bantları 1 cm 1 kaydığı görülmüştür cm 1 arasında Si O bending pikleri organokil yüzdesinin artması ile değişiklik göstermiştir. 1 HNMR spektrumları incelendiğinde Şekil 5 te görüldüğü gibi MMA nın metil gruplarının çeşitli stereokimyasal özelliklere sahip olduğu görülmektedir. 0,82 δppm deki bant sindiotaktik, 1,003 δppm ataktik, 1,2 δppm isotaktik yapıları temsil eder. In situ metodu ile elde edilen PMMA OMMT nanokompozitlerinde organokil yüzdesi arttıkça 1,6 δppm deki piklerin değişimi taktisitenin de değiştiğini göstermektedir.

4 Organokilin XRD spektrumu incelendiğinde tabaka aralığı 12,98 A o olan Edirne Lalapaşa montmorillonit kili, saflaştırıldıktan ve DTABr ile modifiye edildikten (OMMT) sonra yaklaşık 7 A o daha açılarak tabaka aralığı 19,82 A o olduğu görülmüştür (Şekil 6). PMMA/OMMT kompozitinin in situ metodu ile yapılan kompozitlerinin XRD verileri incelenmiştir. In situ ve solution dispersiyon yöntemlerinin her ikisi ile yapılan kompozitlerde PMMA/OMMT kompozitlerinin piklerinin bulunduğu bölgede OMMT pikine (2θ=4,42) rastlanmadığından dolayı metil metakrilat homopolimerinin OMMT tabakaları arasına girerek, tabakaları tamamen dağıtmış olduğu sonucuna varılmıştır. Kompozitlerde görünmesi beklenen piklerin 2θ değerinin altında kalması nedeniyle her iki metodla da elde edilen kompozit, nanokompozit olarak değerlendirilmiştir. Tablo 1. In situ metodu ile elde edilen nanokompozitlerin verimleri. Verim Deney kodu OMMT (%) * (%) N insitu P N insitu P N insitu P * monomere göre ağırlıkça. Şekil 6. In situ metoduyla hazırlanan PMMA/OMMT nanokompozitlerinin XRD spektrumu. Tablo 1 den de görüldüğü gibi kil yüzdesi arttıkça elde edilen nanokompozitlerin verimleri de artmaktadır. Bu sonuç kil ile polimerin etkileşiminin arttığını göstermektedir Çözelti dispersiyonu (blending) metodu ile PMMA nanokompozit sentezi Organokilin su içerisindeki dispersiyonunun etkinliği elde edilen polimer kil kompozitinde polimer ile organokilin etkileşimini belirlediğinden dolayı çok önemlidir. Organokil (OMMT) gece boyunca 120 ml suda, 1100 rpm karıştırma hızında dispers edilmiş, ardından önceden sentezlenmiş olan PMMA polimeri reaksiyon kabına her biri ağırlıkça %1, 3 ve 5 oranında OMMT/PMMA olacak ilave edilerek, 24 saat boyunca 80 o C sıcaklıkta polimer ile organokil dispers edilmiştir. Çözelti dispersiyonu ile elde edilen nanokompozitlerin FT IR spektrumu incelendiğinde kompozit içerisindeki kil miktarı arttıkça ve cm 1 deki piklerinde karakteristik Si O bükülme pikleri mevcuttur. Bununla beraber PMMA polimerinin 482 cm 1 deki piki genişlemiş ve kısalmıştır (Şekil 7).

5 Şekil 7. Çözelti dispersiyonu ile hazırlanmış PMMA/OMMT nanokompozitlerinin FT IR spektrumları. Şekil 8. Çözelti dispersiyonu ile hazırlanmış PMMA/OMMT nanokompozitlerinin 1 HNMR spektrumları Çözelti dispersiyonu metodu ile hazırlanan kompozitlerin 1 HNMR spektrumları incelendiğinde kompozitlerin organokil miktarları arttıkça 0,8δppm, 1δppm ve 1,6δppm bantlarındaki keskin değişimler stereokimyasal değişimleri göstermektedir (Şekil 8). Tablo 2. Çözelti dispersiyonu metodu ile elde edilen nanokompozitlerin verimleri. Deney kodu OMMT (%) Polimer tipi N blend P1 1 (P)PMMA 1 1 N blend P3 3 (P)PMMA 1 1 N blend P5 5 (P)PMMA 1 1 Şekil 9. Çözelti dispersiyonu(blending) metoduyla hazırlanan PMMA/OMMT nanokompozitlerinin XRD spektrumu. Şekil 9 daki XRD garfiklerinde görüldüğü gibi çözelti dispersiyonu metodu ile elde edilen OMMT PMMA nanokompozitlerde in situ metodu ile elde edilenlerdekine benzer olarak organokilin pikinin olduğu bölgede (2θ=4,42) pik gözlenmemektedir. Bu nedenle exfoliated yapı olduğu sonucuna varılmıştır 1.4. Reolojik özellikler Reoloji ölçümleri Brookfield DV III reometre ile yapılmıştır. Kompozitlerin metil etil keton çözücüsü kullanılark ağırlıkça %2 lik çözeltileri hazırlanmıştır.

6 Akma gerilme değerindeki artma ve grafikteki doğrusallık Bingham Plastik yapısına doğru geçişi gösterir. Ayrıca organokil miktarı arttıkça görünür viskozitede de artma gözlenmiştir. Şekil 10. Her iki metodla elde edilen PMMA/OMMT nanokompozitlerinin reolojik eğrileri. Kompozitlerde organokil içeriğinin artması ile görünür viskozite ve akma gerilme değerlerindeki artış organokil ile polimerin etkileşiminin arttığını göstermektedir Morfolojik özellikler In situ ve çözelti dispersiyonu ile elde edilen PMMA/OMMT kompozitlerinin morfolojik analizler taramalı elekton mikroskobu (SEM) ve geçirimli elektron mikroskobu (TEM) ile yapılmıştır. Şekil 11 de görüldüğü gibi tabakalar arası mesafeler in situ metoduyla yapılan kompozitlerde diğer metodla yapılana göre çok daha fazla açılmış olduğu ve polimer taneciklerinin tabakalar arasına iyi bir şekilde dağıldığı görülmektedir. Çözelti dispersiyonu metodu ile elde edilen PMMA/OMMT kompozitlerinde ise tabakaların polimer ile tamamen çevrelendiği ve kümeler olduğunu düşündürmektedir(şekil 12). Şekil 13 de TEM resminde de görüldüğü üzere PMMA/OMMT morfololojik yapısında kısmen yapraklanmış (intercalated), kısmen dağılmış (exfoliated) gözlenmektedir. Ayrıca tabakalar arası boyut 100nm den küçük olduğu için elde edilen kompozitler nanokompozit olarak değerlendirilebilir. N insitu P1 N insitu P3 N insitu P5 Şekil 11. In situ metodu ile elde edilen PMMA/OMMT nanokompozitlerinin SEM görüntüleri.

7 N blend P1 N blend P3 N blend P5 Şekil 12. Çözelti dispersiyonu metodu ile elde edilen PMMA/OMMT nanokompozitlerinin SEM görüntüleri. Şekil 13. In situ metodu ile elde edilen %1 OMMT içeren PMMA/OMMT nanokompozitlerinin TEM görüntüsü 1.6. Termal özellikler Camsı geçiş sıcaklığı(t g ) değerlerinin genelinde saf polimerlerle karşılaştırıldığında kil yüzdesi arttıkça 4 15 o C arası yükselme olduğu görülmüştür[3]. Bununla beraber bazı erime sıcaklığı(t m ) değerlerinde düşme görülmüş, bu sonuç kil tabakalarının dispersiyonunun iyi olmadığını düşündürmüştür. Bununla beraber Termal gravimetrik analiz(tga) verileri incelendiğinde ise kil yüzdesi arttıkça malzemenin bozunma oranının azaldığı gözlenmiştir. Polimer ile kil tabakalarının etkileşimi ile gerçekleşen bu özellik in situ metodu ile elde edilen kompozitlerde daha belirgindir. Şekil 14 ve 15 de TGA eğrileri görülmektedir. Buradan da görüldüğü gibi OMMT/Metil metakrilatın metal selüloz(pmma ko MC) ile kopolimeri nanokompozitlerinin termal kararlılığı polimer matrisi içerisine MMT ilave edilerek artırılmıştır. Termal olarak dekompoze olmuş nanokompozitlerin kalan miktarları artan OMMT içeriği ile birlikte artmıştır. Termal dekompozisyon prosesi, nanokompozitlerin yüzeyinden başlar. Dekompozisyon başladığında kil koruyucu tabaka teşkil eder. Bu nedenle PMMA ko MC nanokompozitleri saf kopolimere göre(pmc) daha iyi bir termal kararlılığa sahiptir.

8 Şekil 14. PMMA ko MC nanokompozitlerinin TGA eğrileri( o C). Şekil 15. PMMA ko MC nanokompozitlerinin TGA eğrileri( o C). SONUÇLAR *DTABr ile modifiye edilip hidrofobik karakter kazandırılan OMMT su içerisinde dispers edilmiş ve Poli(metil metakrilat) nanokompozitleri polimerle direkt olarak dispers edilerek çözelti dispersiyonu(blending) metodu ve monomer/organokilin ön dispersiyonu sonrasında da emülsiye edicisiz in situ emülsiyon polimerizasyonu metoduyla elde edilmiştir. * FTIR ve 1 HNMR sinyallerindeki değişimler polimer ile kil arasındaki etkileşimi göstermektedir. * Her iki metodla da yapılan kompozitler içerisindeki kil miktarı arttıkça reolojik özelliklerdeki değişim polimer ile kilin etkileşimi göstermektedir. *Blending metoduyla hazırlanan nanokompozitler hazırlanışları bakımından daha kolaydır ve %100 verimle elde edilmektedir. Bununla beraber in situ metodu ile hazırlanan nanokompozitler daha iyi termal özelliklere sahiptir. *Morfolojik ölçümler, kil tabakalarının modifiye edilip polimer ile etkileşimi ile aralarının açıldığını ispatlamaktadır. SEM görüntülerinde özellikle in situ metodu ile elde edilen nanokompozitlerde polimerin kil tabakaları arasında daha iyi görülmektedir. Bununla beraber TEM görüntüsü de XRD sonuçlarını desteklemekte, kil tabakalarının kısmen yapraklanmış(intercalated) ve kısmen dağılmış (exfoliated) olduğunu göstermektedir. Sonuçta in situ metodu ile hazırlanan nanokompozitlerin çözelti dispersiyonu (blending) ile elde edilenlere göre polimer ile organokilin etkileşiminin daha iyi olması nedeniyle daha gelişmiş özellikleri olduğu görülmüştür. 2. POLİMER KİL NANOKOMPOZİTLERİNİN BAZI KULLANIM ALANLARI Akrilik esaslı nanokompozit dispersiyonları emülsiyon polimerizasyonu ile hazırlanmıştır[4]. Bu nanokompozitlerde silika oranı toplam katı madde üzerinden %30 50 arasında değişmektedir.

9 Şekil 16. Nanokompozit dispersiyonlarının emülsiyon polimerizasyonu ile hazırlanması. Standart polimer filmlerinin aksine nanokompozite filmler su içerisinde şişmemektedir. Bununla beraber standart filmlere gore beyazlama direnci mükemmeldir. Şekil 17 a. Nanokompozit filmler, standart filmlere göre on kat daha fazla buhar geçirgenliğine sahip oldukları belirlenmiştir. Bunun nedeni silikanın hidrofilik yapısı ve iç yüzeyinin çok yüksek olması olabilir. Buna ek olarak nanokompozit filmler ilginç yanma özelliğine sahiptir. Standart polimer filmden farklı olarak nanokompozit filmler erime göstermezler, bunun yerine silika iskeleti sayesinde düzgün halde kalırlar. Bu özellik sayesinde ateşin kolay yayılması önlenir(şekil 17 b). a) b) c) Şekil 17.a)48 saat boyunca suda bekletilen polimer nanokompozit filmlerin beyazlama davranışı. b)polimer nanokompozit filmlerin yanma davranışı. c)300µ kalınlığında filmin optik özelliği(ışık geçirgenliği) Şekil 18 de nanokompozit boyalar ile ticari olarak üretilen stiren akrilik ve akrilik(camsı geçiş sıcaklıkları 20 0 C üzerinde) boyaların özellikleri karşılaştırmalı olarak özetlenmiştir. Nanokompozit boyaların su buharı geçirgenliği parçacık karışımları ile elde edilen standart boyalardan fazladır. Standart olarak üretilen boyada dayanıklılık ve elastisite bakımından nanokompozit boyalara gore daha zayıftır. Nanokompozit boyalar dış şartlara daha dayanıklı olup tebeşirlenme yapmazlar. Nanokompozit boyalarının kir tutmazlık özelliğinin iyi oluşu, filmin yüzey sertliğinin ve hidrofilik özelliğinin yüksek olmasından kaynaklanır.

10 Şekil 18. Standart polimer dispersiyonları ve polimer/silica nanokompozitleri ile yapılan boyaların özellikleri.altta solda:bir yıl çevresel şartlara maruziyetten sonra.altta sağda:kir tutma direnci. Boyaların reolojik özellikleri küçük miktarda organokil ilavesi ile geliştirilir[5]. Jel oluşumu ile pigment çökmesi ve dikey yüzeylerde akma giderilir, yüksek sıcaklıklarda bile iyi bir raf stabilitesine sahip olur. Bununla beraber uygulama sırasında fırça izleri oluşmaz. Buna benzer olarak mürekkep endüstrisinde de organokiller geniş kullanım alanı bulur; iyi renk dağılımı sağladığı gibi, yapışma kontrolü, film kalınlığı kontrolünde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Kayganlaştırıcı yağlarda ve greslerde kalınlaştırıcı olarak ve suya karşı direnç sağlamada kullanılırlar. Şekil 19. Jel oluşumu mekanizması. Organokiller kozmetik sanayiinde özellikle tahriş edici olmayan cilt ve göz ürünlerinde kullanıldığı gibi, renk kalitesinin önemli olduğu uygulamalarda kullanılırlar. Son yıllarda vücut içi ilaç taşınımında, modifiye edilerek araya katılmış(intercalated) yapı kazandırılan killerin ilaç salınımını kontrolünde öneme sahiptir. Organokillerin özellikle kalsiyum montmorillonit den meydana gelmiş türleri vücut içerisinde ilaç taşınımında sıklıkla kullanılmaktadır. Polimer/kil nanokompozitleri son yıllarda büyük bir gelişme göstermiş, bu sayede bu teknolojide avantajlar ve sınırlamalar netleşmiştir. Bununla beraber özellikle polimerlerin önemli mühendislik özelliklerinin gelişiminde mekanizmaların anlaşılması ve bu sayede nanoyapıların özelliklerinin

11 biçimlendirerek bunları özel mühendislik uygulamalarına dönüştürmek için öümüzde uzun bir yol bulunmaktadır. Sonuç olarak polimer/kil nanokompozitleri düşük kil içerikleri sayesinde gerek malzeme özellikleri, gerekse proses kolaylığı bakımından plastik ve kompozitler için yeni bir boyut kazandırmaktadır. Organokillerin reoloji düzenleyicisi olarak kullanımı en eski metodlardan biri olup endüstride geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Bununla beraber nanokiller, ilaç taşınımı ve kontrollü salınımı polimer ve karbon nanotüpler ile beraber tıbbi uygulamalarda büyük potansiyele sahiptirler. Organokiller, su arıtma işlemlerinde kanıtlanmış bir öneme sahiptir. Organokiller, aktif karbon ve ters ozmoz gibi diğer temel işlemlerle birlikte uygulandıklarında sinerjik etkiye sahiptir. KAYNAKLAR [1]Açıkalın E.(2006), PMMA Nanokompozitlerinin Sentezi ve Karakterizasyonu, Yüksek Lisans Tezi [2]Açıkalın E.,Atıcı O.,(2006),1.Poli (Metil Metakrilat) Nanokompozitlerinin Sentezi ve Karakterizasyonu,1. Polimerik Kompozitler Sempozyumu,,İzmir [3] Patel H.A., Bull. Mater. Sci., Vol. 29, No. 2, April 2006, pp [4] Açıkalın E.,Atıcı O. (2007), PMMA ko Metil Selüloz Nanokompozitlerinin Sentezi ve Karakterizasyonu 13. Kil Sempozyumu,Isparta. [5] Wiese H., Leuninger J., Tiarks F, Schuler B.,2006, BASF AG, Polymer Research, Paint 2006 Symposium,İstanbul

Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir

Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir Nanokompozitlerin sentezi Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir KİL=Ana kil minerali + Diğer kil mineralleri + Eser organik maddeler Yapısında

Detaylı

Fatih TÖRNÜK Hasan YETİM. Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü

Fatih TÖRNÜK Hasan YETİM. Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü NANOKİL KOMPOZİTLERİNİN GIDA AMBALAJLAMADA KULLANIMI Fatih TÖRNÜK Hasan YETİM Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Sunum Özeti Nanokiller, yapıları, çeşitleri ve özellikleri

Detaylı

SINAV SÜRESİ 80 DAKİKADIR. BAŞARILAR. Terim Açıklama Örnek

SINAV SÜRESİ 80 DAKİKADIR. BAŞARILAR. Terim Açıklama Örnek PLİMER KİMYASI ARA SINAVI 31.07.2015 SRU N 1 2 3 4 5 PUAN Yalnızca 4 soruyu yanıtlayınız. Yanıtlamadığınız sorunun PUAN kısmına çarpı koyunuz. Aksi taktirde 5. Soru değerlendirme dışı kalacaktır. N : AD

Detaylı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı 1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı MURAT EVYAPAN *, RİFAT ÇAPAN *, HİLMİ NAMLI **, ONUR TURHAN **,GEORGE STANCİU *** * Balıkesir

Detaylı

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU ÖZET HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zeynep KARCIOĞLU KARAKAŞ a,*, Recep BONCUKÇUOĞLU a, İbrahim H. KARAKAŞ b a Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ 26.09.2007 2 Giriş İnsan kemiği kendini yenileyebilme özeliğine sahiptir Kemikler kırıldığında iyileşmenin sağlanabilmesi için ilave desteğe gereksinim duyarlar

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ N. Gamze Karslı Yılmaz, Ayşe Aytaç, Veli Deniz Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

NİŞASTA-AKRİLİK ASİT GRAFT KOPOLİMERLERİN Pb 2+ VE Cu 2+ İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANIMI

NİŞASTA-AKRİLİK ASİT GRAFT KOPOLİMERLERİN Pb 2+ VE Cu 2+ İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANIMI NİŞASTA-AKRİLİK ASİT GRAFT KOPOLİMERLERİN Pb 2+ VE Cu 2+ İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANIMI Sibel KELEŞ, Gamze GÜÇLÜ İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34320

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Doç. Dr. Atilla Evcin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Çözelti Özellikleri Elektro-eğirme sırasında kullanılacak çözeltinin özellikleri elde edilecek fiber yapısını

Detaylı

Saflaştırılmış kil ve onun organokili ile hazırlanan kil-pva nanokompozitlerinin sentezlenmesi ve karakterizasyonu

Saflaştırılmış kil ve onun organokili ile hazırlanan kil-pva nanokompozitlerinin sentezlenmesi ve karakterizasyonu itüdergisi/c fen bilimleri Cilt:5, Sayı:1, 56-66 Kasım 2007 Saflaştırılmış kil ve onun organokili ile hazırlanan kil- nanokompozitlerinin sentezlenmesi ve karakterizasyonu Sevim İŞÇİ *, Nurfer GÜNGÖR İstanbul

Detaylı

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ İLERİ SOL JEL PROSESLERİ Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Kaplama ve İnce Filmler Sol-jel kaplamalar birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan en belli başlı olanı, görünür ışık dalga boyunda transparan oksitlerin

Detaylı

Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 06531, ANKARA ÖZET

Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 06531, ANKARA ÖZET PROSES PARAMETRELERİNİN VE CAM FİBER ORANININ GERİ KAZANILMIŞ PET/CAM FİBER KOMPOZİTLERİNİN MEKANİK VE TERMAL ÖZELLİKLERİ İLE MORFOLOJİLERİNE OLAN ETKİLERİ Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM Orta Doğu Teknik Üniversitesi,

Detaylı

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi Kolloidler Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5 -10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Çimento, su, agrega ve bu sistemin dispersiyonuna etki

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 CİHAZLAR XRD (X Ray Diffraction) Cihazı (Rigaku MiniFlex 600)...

Detaylı

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM sstilmisbasan@hitit.edu.tr

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM sstilmisbasan@hitit.edu.tr ÜÇLÜ POLİ(VİNİL KLORÜR) KARIŞIMLARININ TERMOMEKANİK ÖZELLİKLERİNE MALEİK ANHİDRİT İÇEREN TERPOLİMERLERİN ETKİSİ SATILMIŞ BASAN, ÖZLEM AYDIN, FATMA ŞAHİN Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya

Detaylı

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Prof. Dr. Mustafa ŞAHMARAN Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İstanbul, Eylül 2017 Hayatımızda

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 8.Kolloid Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Çapları 10-6 mm 10-3 mm ( 0.001-1μm) arasındadır. Kil, kum, Fe(OH) 3, virusler (0.03-0.3μm) Bir maddenin kendisi için

Detaylı

MİKRODALGA YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

MİKRODALGA YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU MİKRODALGA YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zeynep KARCIOĞLU KARAKAŞ a,*, Recep BONCUKÇUOĞLU a, Mehmet ERTUĞRUL b a Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

COMPOUND VE MASTERBATCH PROSESLERİN YENİ YARDIMCISI LIBAID T-2

COMPOUND VE MASTERBATCH PROSESLERİN YENİ YARDIMCISI LIBAID T-2 İŞLEME PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEK İÇİN KATKILAR Vizkositesi yüksek olan malzemeleri işlemek için yüksek basınç gerekir. Yüksek basınç yapılan işleme sonucunda yüksek ısıların oluışması ve burada bozunmaya ve

Detaylı

Bütün termoplastik olefinlerle uyumludur. Dispersiyonu zor olan organik ve inorganik pigmentlerde dağılımı düzenler. Masterbatchte yüksek pigment

Bütün termoplastik olefinlerle uyumludur. Dispersiyonu zor olan organik ve inorganik pigmentlerde dağılımı düzenler. Masterbatchte yüksek pigment 1 Libaid T 2 mükemmel bir süreç yardımcısıdır. Dolgulu pigmentlerde kullanıldığı zaman polimer matriksi içinde ihtiyaç duyulan dağılımı üniform bir şekilde yapar. Libaid T 2 çok iyi bir bağlayıcıdır. Bu

Detaylı

PLAZMA TEKNİĞİ İLE POLİÜRETAN HİDROJELLERİN YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ. Asuman Koç, Tuğba Akkaş, F. Seniha Güner a

PLAZMA TEKNİĞİ İLE POLİÜRETAN HİDROJELLERİN YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ. Asuman Koç, Tuğba Akkaş, F. Seniha Güner a PLAZMA TEKNİĞİ İLE POLİÜRETAN HİDROJELLERİN YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ Asuman Koç, Tuğba Akkaş, F. Seniha Güner a a İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Maslak 34469 İstanbul,

Detaylı

POLİETİLENİN EKSTRUZYONUNDA PERYODİK BİÇİM BOZUKLUKLARININ YENİ PROSES İYİLEŞTİRİCİLER İLE GİDERİLMESİ

POLİETİLENİN EKSTRUZYONUNDA PERYODİK BİÇİM BOZUKLUKLARININ YENİ PROSES İYİLEŞTİRİCİLER İLE GİDERİLMESİ POLİETİLENİN EKSTRUZYONUNDA PERYODİK BİÇİM BOZUKLUKLARININ YENİ PROSES İYİLEŞTİRİCİLER İLE GİDERİLMESİ INVESTIGATION OF THE PERIODIC SURFACE DISTORTIONS İN EXTRUSION OF POLYETHYLENE AND LISAGE OF NOVEL

Detaylı

ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU

ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU Göksun DEVECİLER DİZBAY, Enver DEMİRHAN Kocaeli Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü 41040, KOCAELİ ÖZET Ziegler-Natta katalizörü sistemi ile

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

FINAWAX-E: Erucamid yapıda doymamış primary amid tir ve tamamen bitkisel bazlıdır. PE/PP dolgu, renkli masterbatch & kompound

FINAWAX-E: Erucamid yapıda doymamış primary amid tir ve tamamen bitkisel bazlıdır. PE/PP dolgu, renkli masterbatch & kompound SLIP & ANTIBLOK (FINAWAX) FINAWAX-O: Oleamid yapıda doymamış primary amid tir ve tamamen bitkisel bazlıdır. PE/PP dolgulu kompound FINAWAX-OK: Oleamid yapıda doymamış primary amid tir ve tamamen bitkisel

Detaylı

POLİÜRETAN NANO-KOMPOZİT SENTEZİNDE KULLANILMAK ÜZERE NANO-BÖHMİT ÜRETİMİ VE İŞLEVSELLEŞTİRİLMESİ

POLİÜRETAN NANO-KOMPOZİT SENTEZİNDE KULLANILMAK ÜZERE NANO-BÖHMİT ÜRETİMİ VE İŞLEVSELLEŞTİRİLMESİ POLİÜRETAN NANO-KOMPOZİT SENTEZİNDE KULLANILMAK ÜZERE NANO-BÖHMİT ÜRETİMİ VE İŞLEVSELLEŞTİRİLMESİ Gülden EROĞLU 1, Güngör GÜNDÜZ 1,2, Üner ÇOLAK 3, Bora MAVİŞ 4 1 ODTÜ, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü,

Detaylı

Tolga KANKAYA, Atıf Can SEYDĠM. Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Tolga KANKAYA, Atıf Can SEYDĠM. Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Tolga KANKAYA, Atıf Can SEYDĠM Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 1 2 GİRİŞ Gıdaların raf ömrü; ürünün özellikleri, üretim koşulları ve ambalaja bağlı olarak değişmektedir. Oksijen,

Detaylı

OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU. Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri. Tuğçe YİĞİT

OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU. Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri. Tuğçe YİĞİT OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri Tuğçe YİĞİT İçerik Nanoparçacık nedir? Nanoboyut Özellikleri Metal-oksit nanoparçacık nedir?

Detaylı

FARKLI SELÜLOZ ETER TİPLERİNİN BEYAZ ÇİMENTO BAZLI SERAMİK YAPIŞTIRICILAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

FARKLI SELÜLOZ ETER TİPLERİNİN BEYAZ ÇİMENTO BAZLI SERAMİK YAPIŞTIRICILAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ FARKLI SELÜLOZ ETER TİPLERİNİN BEYAZ ÇİMENTO BAZLI SERAMİK YAPIŞTIRICILAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Meltem TANGÜLER-BAYRAMTAN, Burhan ALAM, İsmail Özgür YAMAN ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Cansu ÜSTOĞLU, Melike

Detaylı

POLİ(AKRİLAMİD-KO-SODYUM AKRİLAT)/BENTONİT NANOKOMPOZİT HİDROJELLERİN SENTEZİ VE ŞİŞME DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

POLİ(AKRİLAMİD-KO-SODYUM AKRİLAT)/BENTONİT NANOKOMPOZİT HİDROJELLERİN SENTEZİ VE ŞİŞME DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Özet POLİ(AKRİLAMİD-KO-SODYUM AKRİLAT/BENTONİT NANOKOMPOZİT HİDROJELLERİN SENTEZİ VE ŞİŞME DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Gülşah Yaşar a, Selva Çavuş*, İsmail Aydın a a Reoloji Laboratuvarı *İstanbul Üniversitesi,

Detaylı

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması)

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) Gerek hayvansal yağlar gerekse bitkisel (nebati) yağlar, yağ asitlerinin gliserin (gliserol) ile oluşturdukları oldukça kompleks esterlerdir. Bu

Detaylı

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ Yüzey Teknikleri Hakkında Genel Bilgiler Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek malzemelerden istenen ve beklenen özellikler de her geçen gün artmaktadır.

Detaylı

SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ

SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ Seramik Matrisli Kompozitler Seramik malzemeler, yüksek sıcaklığa dayanıklı ve hafif oldukları (d= 1,5-3,0 gr/cm3) için oldukça çekicidir. Seramik matrisli

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Çiftliği Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31

Detaylı

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Güz ve Bahar Dönemi Muhtemel Bitirme Çalışması Konuları. Tasarım Projesi Konusu Bitirme Çalışması Konusu Özel Koşullar

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Güz ve Bahar Dönemi Muhtemel Bitirme Çalışması Konuları. Tasarım Projesi Konusu Bitirme Çalışması Konusu Özel Koşullar 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Güz ve Bahar Dönemi Muhtemel Bitirme Çalışması Konuları Proje No Tasarım Projesi Konusu Bitirme Çalışması Konusu Özel Koşullar 1 Soğuk spray kaplama düzeneğinin tasarlanması

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu POLİMER MÜHENDİSLİĞİ EABD LİSANSÜSTÜ DERSLERİ PLM501 Polimer Mühendisliği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM502 Polimerlerin Şekillendirilmesi (3+0) 3 6 Zorunlu PLM503 Polimerizasyon Yöntemleri PLM504 İletken Polimerler

Detaylı

Yedinci Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 5-8 Eylül 2006, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir YMN15

Yedinci Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 5-8 Eylül 2006, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir YMN15 YMN15 EPDM BAZLI KARIŞIMLAR İÇERİSİNDE KULLANILAN KARBON SİYAHI PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜNÜN VULKANİZASYONA VE NİHAİ ÜRÜNÜN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ A.M.Eroğlu 1,G. Albayrak 2, İ. Aydın

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MLZ-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MLZ-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 MLZ-6001 MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ *** Z 3 0 3 3 5 20 1 21 12 30 ***: Yüksek Lisansta Mühendislik

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLİAKRİLAMİT/Na-MONTMORİLLONİT VE POLİ(2-HİDROKSİ ETİL METAKRİLAT)/Na-MONTMORİLLONİT NANOKOMPOZİTLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZA

ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLİAKRİLAMİT/Na-MONTMORİLLONİT VE POLİ(2-HİDROKSİ ETİL METAKRİLAT)/Na-MONTMORİLLONİT NANOKOMPOZİTLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZA ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ POLİAKRİLAMİT/Na-MONTMORİLLONİT ve POLİ(2-HİDROKSİ ETİL METAKRİLAT)/Na-MONTMORİLLONİT NANOKOMPOZİTLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zafer

Detaylı

6.PPB (milyarda bir kısım) Kaynakça Tablo A-1: Çözelti Örnekleri... 5 Tablo B-1:Kolloidal Tanecikler... 8

6.PPB (milyarda bir kısım) Kaynakça Tablo A-1: Çözelti Örnekleri... 5 Tablo B-1:Kolloidal Tanecikler... 8 İçindekiler A. ÇÖZELTİLER... 2 1.Çözünme... 2 2.Homojenlik... 4 3.Çözelti... 5 4.Çözünürlük... 5 Çözünürlüğe Sıcaklık Ve Basınç Etkisi... 6 B. KARIŞIMLAR... 7 1.Çözeltiler... 7 2.Kolloidal Karışımlar...

Detaylı

POLİİNDEN/MONTMORİLLONİT NANOKOMPOZİTLERİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE ELEKTROREOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Serkan GÜZEL

POLİİNDEN/MONTMORİLLONİT NANOKOMPOZİTLERİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE ELEKTROREOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Serkan GÜZEL POLİİNDEN/MONTMORİLLONİT NANOKOMPOZİTLERİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE ELEKTROREOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Serkan GÜZEL YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı KOMPOZİT MALZEME TAKVİYE + MATRİKS Kompozit malzemeler 2 Kompozit malzemeler iki yada daha fazla bileşenden

Detaylı

MENZEL HYPERDESMO -D. Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Tek Komponentli, Poliüretan Esaslı Boya Malzemesi. Sayfa 1/5 ÜRÜN TANIMI SINIRLAMALAR

MENZEL HYPERDESMO -D. Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Tek Komponentli, Poliüretan Esaslı Boya Malzemesi. Sayfa 1/5 ÜRÜN TANIMI SINIRLAMALAR Sayfa 1/5 Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Tek Komponentli, Poliüretan Esaslı Boya Malzemesi ÜRÜN TANIMI İç borular, havadaki nemle kürlenen tek komponentli, poliüretan esaslı likit bir malzemedir.

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları Alüminyum Alkoksit ve Alümina Üretimi Alüminyum metalinin alkolle reaksiyonu sonucu alkoksit oluşturulması ve bundan elde edilecek jelinde öğütülüp kalsine edildikten sonra alüminaya dönüşmesi beklenmektedir.

Detaylı

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller Kompozit malzemeler İki veya daha fazla malzemeden üretilirler Ana fikir farklı malzemelerin özelliklerini harmanlamaktır Kompozit: temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya

Detaylı

-Adsorpsiyon özellikleri Nem tutuculuk ve su kapsamı ölçümleri...12

-Adsorpsiyon özellikleri Nem tutuculuk ve su kapsamı ölçümleri...12 T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU POLİ(GLİSİDİL METAKRİLAT)/Na-MONTMORİLLONİT NANOKOMPOZİTLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Proje Yürütücüsünün İsmi: Dr. Meltem ÇELİK Proje

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ NANOKİL POLİMER KOMPOZİTLERİNİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU. Sadık Erdem YALÇINKAYA

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ NANOKİL POLİMER KOMPOZİTLERİNİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU. Sadık Erdem YALÇINKAYA ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ NANOKİL POLİMER KOMPOZİTLERİNİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU Sadık Erdem YALÇINKAYA KİMYA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ANKARA 2008 Her hakkı saklıdır

Detaylı

Dispers Sistemlerin Sınıflandırılması

Dispers Sistemlerin Sınıflandırılması DİSPERS SİSTEMLER Dispers Sistemlerin Sınıflandırılması 1-Dispers sistemde bulunan iki fazın gaz, sıvı veya katı oluşuna göre sınıflandırılabilirler. 2-Dispers sistemde dispers fazın partikül büyüklüğüne

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

Portland Çimentosu ve Kalsiyum Alüminat Çimentosu Mineral Fazlarının Yapı Kimyasalı Ürünlerinin Performansına Etkileri. Eylül,2017 İstanbul

Portland Çimentosu ve Kalsiyum Alüminat Çimentosu Mineral Fazlarının Yapı Kimyasalı Ürünlerinin Performansına Etkileri. Eylül,2017 İstanbul 1 2 Portland Çimentosu ve Kalsiyum Alüminat Çimentosu Mineral Fazlarının Yapı Kimyasalı Ürünlerinin Performansına Etkileri Eylül,2017 İstanbul 3 Düşünmek bilmekten daha ilginçtir; ama incelemekten daha

Detaylı

DENEY-1: NEWTON KURALINA UYMAYAN AKIŞKANLARIN REOLOJİK DAVRANIŞLARI

DENEY-1: NEWTON KURALINA UYMAYAN AKIŞKANLARIN REOLOJİK DAVRANIŞLARI DENEY-1: NEWTON KURALINA UYMAYAN AKIŞKANLARIN REOLOJİK DAVRANIŞLARI 1-) Viskozite nedir? Kaç çeşit viskozite vardır? Açıklayınız. 2-) Kayma incelmesi ve kayma kalınlaşması nedir? Açıklayınız. 3-) Reoloji

Detaylı

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI Yüzey Mühendisliği Malzemelerin yüzey özelliklerini değiştirerek; yeni mühendislik özellikleri kazandırmak ya da dekoratif açıdan çekici kılmak, insanoğlunun eski çağlardan

Detaylı

Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi

Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi Production Scintillator For Use in High-Energy Ionizing Radiation Detection Uğur Adnan SEVİL Hitit

Detaylı

Nanografi Nanoteknoloji Bilişim İmalat ve Danışmanlık Ltd. Şti.

Nanografi Nanoteknoloji Bilişim İmalat ve Danışmanlık Ltd. Şti. TEKNİK BİLGİ SAYFASI EPOCYL TM NC R2HM-01- Prepreg İşlemleri için Hazırlanmış Reçine Sistemi Genel Özellikler Tanım: EPOCYL TM NC R2HM-01 epoksi tabanlı bir reçine sistemidir, erimiş sıcak prepreg ve basınçlı

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Esasını makromoleküllü organik maddelerin oluşturduğu yapay veya doğal maddelerin kimyasal yoldan dönüştürülmesiyle elde edilirler. Organik

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ALJİNAT/ KİL BİYOPOLİMER NANOKOMPOZİT FİLMLERİN ELDESİ VE KARAKTERİZASYONU

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ALJİNAT/ KİL BİYOPOLİMER NANOKOMPOZİT FİLMLERİN ELDESİ VE KARAKTERİZASYONU İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ALJİNAT/ KİL BİYOPOLİMER NANOKOMPOZİT FİLMLERİN ELDESİ VE KARAKTERİZASYONU YÜKSEK LİSANS TEZİ Kimyager Filiz TEZCAN 509061210 Tezin Enstitüye Verildiği

Detaylı

Boya Terimleri. Sözlügü. 39.Başlıq

Boya Terimleri. Sözlügü. 39.Başlıq . Boya Terimleri Sözlügü 39.Başlıq Aderans Kuru film tabakasının yüzey üzerinde kabarmadan, ince tabakalar halinde kalkmadan veya çatlamadan durma kabiliyetidir. Aderans, boyanın belki de en önemli özelliğidir.

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ. PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling)

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ. PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling) PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling) PLASTİKLERİN GERİ KAZANIMI * Plastikler atık olarak doğaya atıldıklarında, bozunma sıcaklıklarının yüksek olması, ultroviyole

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I 14. Polimerler 14.1.Polimerizasyon 14.2.Plastiklerin mühendislikte kullanımı ve özellikleri 14.3.Plastik katkı maddeleri 14.4.Lif donatılı

Detaylı

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş Malzeme Gereksinimi Bütün mühendislik bilim dallari malzeme ile yakindan iliskilidir. Mühendisler kullanacaklari malzemeyi çok iyi tanıyarak ve genis malzeme tayfi içinde

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI KİL/POLİVİNİL TÜREVLERİ NANOKOMPOZİTLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI KİL/POLİVİNİL TÜREVLERİ NANOKOMPOZİTLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI KİL/POLİVİNİL TÜREVLERİ NANOKOMPOZİTLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU DOKTORA TEZİ Yasemin TURHAN Balıkesir, Temmuz-2010 İ ü İ

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

Bor Karbür Üretimi ve Karakterizasyonu

Bor Karbür Üretimi ve Karakterizasyonu Bor Karbür Üretimi ve Karakterizasyonu 1. Ebru KARAÇAY a, 2. Erdem ALP b, 3. Canan CABBAR b,* a Eti Maden İşletmeleri Genel Müd., Ankara, 06430 b Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği, Ankara, 06570 *Gazi

Detaylı

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprakta bulunan katı (mineral ve organik madde), sıvı (toprak çözeltisi ve bileşenleri) ve gaz fazları sürekli olarak etkileşim içerisindedir. Bunlar

Detaylı

YMN62 SICAKLIĞA DUYARLI YENİ POLİMERLER İLE ÇAPRAZ BAĞLI HİDROJEL MATRİKS SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

YMN62 SICAKLIĞA DUYARLI YENİ POLİMERLER İLE ÇAPRAZ BAĞLI HİDROJEL MATRİKS SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU YMN62 SICAKLIĞA DUYARLI YENİ POLİMERLER İLE ÇAPRAZ BAĞLI HİDROJEL MATRİKS SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU M. Şölener 1, E. Uğuzdoğan 2, Ş.T. Çamlı 3, S. Patır 4, M. Nurbaş 1, O. S. Kabasakal 1, E. B. Denkbaş

Detaylı

HYPERDESMO -LV. Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Düşük Viskoziteli, Poliüretan Esaslı Likit Membran

HYPERDESMO -LV. Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Düşük Viskoziteli, Poliüretan Esaslı Likit Membran Sayfa 1/6 Su Yalıtımı ve Koruma İçin Geliştirilmiş Düşük Viskoziteli, Poliüretan Esaslı Likit Membran ÜRÜN TANIMI, tek komponentli, düşük viskoziteli poliüretan esaslı likit su yalıtım ve koruma malzemesidir.

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu POLİMER FBE501 Mühendislik Matematiği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM501 Polimer Mühendisliği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM502 Polimerlerin Şekillendirilmesi (3+0) 3 6 Zorunlu PLM503 Polimerizasyon Yöntemleri PLM504 İletken

Detaylı

www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02

www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02 www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar hava Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02 Metal Pigment Kaplamalar Metal Pigment Kaplamalar metal yüzeylerde korozyon olarak r. Bunun ötesinde

Detaylı

SU BUHARININ AKRİLİK BOYALARDA ÇÖZÜNMESİ VE TAŞINIMI

SU BUHARININ AKRİLİK BOYALARDA ÇÖZÜNMESİ VE TAŞINIMI SU BUHARININ AKRİLİK BOYALARDA ÇÖZÜNMESİ VE TAŞINIMI Özge TOPÇUOĞLU, Sacide ALSOY ALTINKAYA, Devrim BALKÖSE İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü, Gülbahçe Köyü, Urla, İzmir ÖZET

Detaylı

LDPE/EVOH Harmanlarının Hazırlanması, Karakterizasyonu ve Bazı Özellikleri

LDPE/EVOH Harmanlarının Hazırlanması, Karakterizasyonu ve Bazı Özellikleri LDPE/EVOH Harmanlarının Hazırlanması, Karakterizasyonu ve Bazı Özellikleri Melike Demirci, Nevra Ercan, Ali Durmuş, Ahmet Kaşgöz * İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları

Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları Nasıl Olacak? 8 tane soru verdim bunları direk soracam. Cevapları da var zaten. Son 3 slayttaki okuma parçalarından da sorular gelecek. Dolayısıyla bu parçalardan gelebilecek

Detaylı

Jotamastic Smart Pack

Jotamastic Smart Pack ENDÜSTRĐYEL ÜRÜNLER PERAKENDE SERĐSĐ Jotamastic Smart Pack Mükemmel penetrasyon, yapışma ve nem toleransı Fırça ve rulo ile kolayca uygulanır. Đki bileşen hızlı ve kolay bir şekilde karıştırılır. - 10

Detaylı

İÇERİK Kompozit malzemeler

İÇERİK Kompozit malzemeler İÇERİK Kompozit malzemeler Kullanım alanları Avantaj ve dezavantajları Sınıflandırılması KOMPOZİT MALZEMELER İki veya daha fazla malzemenin makro- düzeyde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve yeni özelliklere

Detaylı

YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN VE POLİPROPİLEN ATIKLARIN AKIŞKAN YATAKTA PİROLİZİ

YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN VE POLİPROPİLEN ATIKLARIN AKIŞKAN YATAKTA PİROLİZİ YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN VE POLİPROPİLEN ATIKLARIN AKIŞKAN YATAKTA PİROLİZİ Şeyda ALTAŞ, İlknur KAYACAN, Özkan Murat DOĞAN Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Maltepe 657 Ankara ÖZET Yapılan

Detaylı

KİLİN YAPISI. Şekil 1) (a) Tetrahedral yapı, (b) silikat tabakası

KİLİN YAPISI. Şekil 1) (a) Tetrahedral yapı, (b) silikat tabakası KİLİN YAPISI Kil; kayaçların ve maden kütlelerinin yavaş aşınmasıyla oluşan, su ihtiva eden aliminyum silikatlardır. Kil mineralleri tetrahedron (düzgün dört yüzlü) ve oktahedron (düzgün sekiz yüzlü) olarak

Detaylı

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır.

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır. Önsöz Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İNŞ 2023 Yapı Malzemesi I (3+0) dersinde kullanılmak üzere hazırlanan bu kitap, İNŞ 2024 Yapı Malzemesi II dersinde kullanılan

Detaylı

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi.

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi. DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER Resim 1. Ciriş bitkisi. 1 4. ÇÖZÜCÜLER Çözücüler normal sıcaklık ve basınçta sıvı halde bulunan organik maddelerdir. Organik olmayan fakat herkes tarafından bilinen su da bir çözücüdür.

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 3014

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 3014 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: SERAMİK MALZEMELER Dersin Orjinal Adı: SERAMİK MALZEMELER Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin

Detaylı

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması.

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. ADSORPSİYON İZOTERMLERİ DENEYİN AMACI Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. TEORİK BİLGİLER Adsorpsiyon: Adsorpsiyon

Detaylı

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Adsorbsiyon, malzeme(lerin) derişiminin ara yüzeyde (katı yüzeyinde) yığın derişimine göre artışı şeklinde tanımlanabilir. Adsorpsiyon yüzeyde tutunma olarak

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ YÜKSEK LĠSANS TEZĠ KUMARĠN HALKALI POLĠMER-MONTMORĠLLONĠT ESASLI NANOKOMPOZĠTLERĠN HAZIRLANMASI

T.C. ADIYAMAN ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ YÜKSEK LĠSANS TEZĠ KUMARĠN HALKALI POLĠMER-MONTMORĠLLONĠT ESASLI NANOKOMPOZĠTLERĠN HAZIRLANMASI T.C. ADIYAMAN ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ YÜKSEK LĠSANS TEZĠ KUMARĠN HALKALI POLĠMER-MONTMORĠLLONĠT ESASLI NANOKOMPOZĠTLERĠN HAZIRLANMASI OĞUZ KAĞAN TOPSOY KĠMYA ANABĠLĠM DALI 2017 T.C. ADIYAMAN

Detaylı

ANHİDRİT İÇEREN POLİMER/HALLOYSİT NANOTÜPLERİN (P/HNT) TASARIMI, SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

ANHİDRİT İÇEREN POLİMER/HALLOYSİT NANOTÜPLERİN (P/HNT) TASARIMI, SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU ANHİDRİT İÇEREN POLİMER/HALLOYSİT NANOTÜPLERİN (P/HNT) TASARIMI, SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU DESIGN, SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF ANHYDRIDE CONTAINING POLYMER/HALLOYSITE NANOTUBES (P/HNT) KÜBRA AYDIN

Detaylı

Kalsiyum Aluminat Çimentosu Esaslı Reaktif Pudra Harçlar (RPM) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kalsiyum Aluminat Çimentosu Esaslı Reaktif Pudra Harçlar (RPM) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Fiber ve silika füme katkılı kalsiyum aluminat çimento (CAC) esaslı harçların düşük su/çimento oranlarında yüksek performans gösterdiği bilinmektedir. İtalya da gerçekleştirilen

Detaylı

GIDA İŞLEME VE ANALİZ TEKNİKLERİ I

GIDA İŞLEME VE ANALİZ TEKNİKLERİ I GIDA İŞLEME VE ANALİZ TEKNİKLERİ I RAPOR NO: 1 GRUP NO: 3 KONU: Bazı gıdalarda dondurma prosesi ve donma noktası alçalmasının tespiti ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: Doç. Dr. Nesimi AKTAŞ ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI:

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

NÜKLEOFİLİK YERDEĞİŞTİRME REAKSİYONLARI

NÜKLEOFİLİK YERDEĞİŞTİRME REAKSİYONLARI NÜKLEOFİLİK YERDEĞİŞTİRME REAKSİYONLARI NEGATİF BİR İYON VEYA PAYLAŞILMAMIŞ ELEKTRON ÇİFTİ BULUNAN NÖTRAL BİR MOLEKÜL OLARAK BİLİNEN NÜKLEOFİL, ORGANİK BİR SUBSTRATTAN AYRILAN GRUBUN YERİNİ ALIR. NÜKLEOFİLİK

Detaylı

HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ ORGANİK MADDE VE İYONLARIN GİDERİMİ DANIŞMANLAR

HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ ORGANİK MADDE VE İYONLARIN GİDERİMİ DANIŞMANLAR GRUP KİL TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik,kimya öğretmenliği, kimya mühendisliği Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ

Detaylı

MMM 2011 Malzeme Bilgisi

MMM 2011 Malzeme Bilgisi MMM 2011 Malzeme Bilgisi Yrd. Doç. Dr. Işıl BİRLİK Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü isil.kayatekin@deu.edu.tr Materials Science and Engineering: An Introduction W.D. Callister, Jr., John Wiley

Detaylı

GÜNEŞ IŞIĞI GEÇİRGENLİĞİ YÜKSEK NANO ANTIREFLEKS CAM KAPLAMALAR

GÜNEŞ IŞIĞI GEÇİRGENLİĞİ YÜKSEK NANO ANTIREFLEKS CAM KAPLAMALAR 11/1/2013 NANOSOLAR GÜNEŞ IŞIĞI GEÇİRGENLİĞİ YÜKSEK NANO ANTIREFLEKS CAM KAPLAMALAR www.smsenerji.com NanoSolar Firmamız Nanosolar tarafından geliştirilen Antirefleks Nano Yüzey kaplama, güneş enerjisinin

Detaylı

PET FİLMLERİN SU BUHARI GEÇİRGENLİĞİNE ISIL İŞLEM ETKİSİ

PET FİLMLERİN SU BUHARI GEÇİRGENLİĞİNE ISIL İŞLEM ETKİSİ PET FİLMLERİN SU BUHARI GEÇİRGENLİĞİNE ISIL İŞLEM ETKİSİ Göksenin Kurt Çömlekçi*, Pınar Tüzüm Demir, Sevgi Ulutan EGE Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Bornova, İZMİR 35100

Detaylı

DERS-3 -REOLOJİ- VİSKOZİTE VE AKIŞ TİPLERİ

DERS-3 -REOLOJİ- VİSKOZİTE VE AKIŞ TİPLERİ DERS-3 -REOLOJİ- VİSKOZİTE VE AKIŞ TİPLERİ Reoloji Yunanca da rheos akış demektir. Yunan filozofu Heraclitus reolojiyi panta rei akan herşey olarak tanımlamıştır. Bir maddenin bir zorlayıcı kuvvet karşısında

Detaylı

POLİMETİL METAKRİLAT/ÇİNKO OKSİT NANOKOMPOZİT SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU. Hamid GHADIRI YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

POLİMETİL METAKRİLAT/ÇİNKO OKSİT NANOKOMPOZİT SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU. Hamid GHADIRI YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI POLİMETİL METAKRİLAT/ÇİNKO OKSİT NANOKOMPOZİT SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Hamid GHADIRI YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MART 2017 Hamid GHADIRI

Detaylı

Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği Küresel Toz Boya Pazarı Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Küresel olarak toz boyaların 2011 yılı değeri 2.661 milyon litrede yaklaşık olarak 8.105 milyon $ dır. 2011 de toz boyalar hem hacimsel hem

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Mah. Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31 52 E-Posta

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ Günümüzde 70.000 demir esaslı malzeme (özellikle çelik) olmak üzere 100.000 den fazla kullanılan geniş bir

Detaylı