PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ"

Transkript

1 PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ Ege Bilmuh GNU/Linux ve Özgür Yazılım Çalışma Grubu Enes Ateş

2 Nedir bu Python? Adını Monty Python's Flying Circus adlı diziden almıştır. Özgür yazılımdır. Yorumlanabilir bir dildir. Basit sözdizimlidir. Girintiyi sever, süslü parantezlerden kaçınır. Kodları okuması rahattır. Tip bağımsızdır. Birimseldir (Modüler). Kodun yeniden kullanımını kolaylaştırır. Birçok alanda kullanılabilir. Küçük betikler, büyük projeler.

3 Başka Nedir? Fonksiyonel, prosedürel, ve nesne yönelimli programlama paradigmaları arasında rahat geçiş yapmayı sağlar. Yüksek seviye ile düşük seviye programlama arasında dengededir. Tüm platformlarda çalışır (GNU/Linux, Windows, Mac OS vb.). Kod belgelendirilebilirdir (epydoc, doc string). Düzinelerce modül içeren oldukça kapsamlı standart kütüphanesi vardır. Kısaca Piller dahildir. Listeleri, demetleri, kümeleri, sözlükleri, karakter dizilerini vb. bir çok veri tipini destekler.

4 Kimler Kullanır? Google, Yahoo, CERN, NASA, Apache, Ubuntu, Fedora, Gentoo, Pardus, Blender, Maya, GIMP, Inkscape, Django, BitTorrent, Çoğu GNU/Linux dağıtımında öntanımlı bileşendir.

5 Python'ı Çalıştırmak GNU/Linux dağıtımlarında: Genellikle kurulu geldiği için uçbirim (terminal) üzerinden erişilebilir. İstenirse farklı bir geliştirme ortamı kullanılabilir (Vim, Geany, PyDev). Uçbirimden python komutu girildikten sonra çalışılabilir haldedir. Windows ortamında: adresinden uygun sürüm indirilip kurulur. Daha sonra Python YOL'a (PATH) kurulu olduğu dizin değeriyle eklenir. Ayrıntılı bilgi: tinyurl.com/pythonyol Komut satırından python komutu girildikten sonra çalışılabilir haldedir. Kodlar py uzantılı bir dosyaya yazılıp python dosyaadı.py komutu ile çalıştırılabilir. Türkçe karakter sorununu çözmek için aşağıdaki satırlar dosyanın başına eklenmelidir: GNU/Linux: # -*- coding: utf-8 -*- Windows: # -*- coding: cp1254 -*-

6 Merhaba Python! İlk kodumuzu klasik bir örnekle yazalım: print Merhaba Python! Farklı denemeler yapalım: print Ben Python, Monty Python \n * 5 print 'Leyla ile Mecnun\'un son bölümü' 22 * 30 ya da print 22 * 30 print print # Karakterleri birleştirir. 5 ** 3 # 5 sayısının 3. kuvvetini alır. # işareti, Python'da yorum satırı eklemek için kullanılır.

7 Değişkenler Python'da değişkenlerin tipini tanımlamaya gerek yoktur. n = 5 print n n * 2 Karakter dizileri açısından inceleyelim: a = 5 b = 3 print a, sayısı, b, sayısından büyüktür. print %s ile %s çarpılırsa %s elde edilir. %(a, b, a*b)

8 Kullanıcıyla İletişim Kullanıcıdan girdi almak için: a = raw_input( Lütfen bir sayı giriniz: ) b = raw_input( Lütfen başka bir sayı daha giriniz: ) print a + b a = input( Lütfen bir sayı giriniz: ) b = input( Lütfen başka bir sayı daha giriniz: ) print a + b raw_input fonksiyonu değişkenleri karakter dizisi (string) olarak, input fonksiyonu ise tamsayı (integer) olarak algılar.

9 Koşullar Python'da koşullar if, else ve elif komutları ile sağlanır. sayi = input("lütfen bir sayı giriniz: ") if sayi > 0: print "Sayı 0'dan büyüktür." elif sayi == 0: print "Sayı 0'dır." else: print "Sayı 0'dan küçüktür." Girintilere Dikkat!

10 Döngüler while döngüsü cevap = raw_input( Python mu Java mı? ) while cevap!= Python : print Yanlış cevap! cevap = raw_input( Python mu Java mı? ) for döngüsü for i in range(1, 10, 2): # 2 artış miktarı için kullanılmıştır, seçimlidir. print i, mumdur for harfler in u Özgürlük : # u: Türkçe karakter sorununu çözmek için print harfler

11 Fonksiyonlar Python'da fonksiyonlar def parçacığı ile tanımlanır: def topla(a = 3, b = 4): carp(a + b) def carp(c): print 2 * c topla(14, 6) topla(5, ) İstenirse değişkenlere başlangıç değerleri verilebilir. def fib(n): a, b = 0, 1 while a < n: a, b = b, b+a print a, fib(10)

12 Hata Yakalama try, except: try: ilk = int(raw_input("bölme işlemi için ilk sayıyı girin: ")) ikinci = int(raw_input("şimdi de ikinci sayıyı girin: ")) sonuc = float(ilk) / ikinci print sonuc except ZeroDivisionError: print "Lütfen sayıyı 0'a bölmeye çalışmayın!" except ValueError: print "Lütfen harf değil, sayı girin!" except (ZeroDivisionError, ValueError): pass # Hata varsa hiçbir şey yapma

13 Listeler (Lists) Listeleri başka dillerdeki dizilere benzetebiliriz. liste = [ GNU, Tux, Gnome, 22, 30] liste # Listenin elemanları ekrana yazdırılır. len(liste) # Listedeki eleman sayısını verir. liste[2] # Listedeki 3. elemanı yani Gnome'u ekrana yazdırır. liste.append( Octave ) # Listenin sonuna bir eleman ekler. liste.insert(2, Sage ) # 2, elemanın listede yerleşeceği sıradır. liste.remove( Tux ) # Listeden Tux adlı ilk elemanı çıkarır. liste.pop(2) # Listeden 3. elemanı siler ve ekrana yazdırır.

14 Listeler (Devam) Listeler üzerinde yapılabilecek diğer işlemler: yeni_liste = [ Vim, GIMP, LibreOffice, Clementine ] liste.extend(yeni_liste) # Eski listeye yeni listeyi ekler. ya da liste = liste + yeni_liste liste.index( GIMP ) # GIMP elemanının kaçıncı sırada olduğunu verir. liste.sort() # Listedeki elemanları alfabetik olarak sıralar. liste.reverse() # Listedeki elemanların sırasını ters çevirir. liste.count( Vim ) # Elemanın listede kaç kez geçtiğini verir. liste[1:3] # Listedeki 2. ve 3. elemanları verir (GIMP ve LibreOffice).

15 Demetler (Tuples) Listelerden farkı üzerinde oynama yapılamamasıdır. demet = Özgür, Yazılım, 22, 30 ya da demet = ( Özgür, Yazılım, 22, 30) demet = ( Free Software,) # Tek öğe için virgül koymak gerekli. Yoksa demet değişkeninin tipi karakter dizisi olarak algılanır. aile = Anne, Baba, Kardeşler # demetleme (packing) a, b, c = aile # demet çözme (unpacking) Değişikliğe izin vermedikleri için listelerden daha güvenlidirler. Ayrıca listelere göre daha hızlı çalışırlar.

16 Sözlükler (Dictionaries) Anahtar ve değer arasında bağ kuran bir veri tipidir. ilceler = { Urla : İzmir, Harput : Van, Şile : İstanbul } ilceler[ Urla ] # İzmir değerini ekrana yazdıracaktır. ilceler[ Bandırma ] = Balıkesir # Sözlüğe yeni bir eleman ekler. ilceler[ Harput ] = Elazığ # Elemanın değerini değiştirir, düzeltir. del ilceler[ Şile ] # Elemanı sözlükten siler. ilceler.clear() # Sözlükteki tüm elemanları siler. ilceler.keys() # Sözlükteki anahtarları verir (Urla, Harput vb.) ilceler.values() # Sözlükteki değerleri verir (İzmir, Elazığ vb.) Sözlükler uzun if-elif-else bloklarından kurtulmayı sağlar.

17 Kümeler (Sets) Kümeler, matematikten bildiğimiz küme kavramının sahip olduğu bütün özellikleri taşır (kesişim, birleşim, fark vb.) kume = set(["elma", "armut"]) # liste, demet, sözlük de ekleyebiliriz. kume = set("adana") for i in kume: print i # Çıktı: a d n. Çünkü kümelerde her elemandan bir tane vardır. yedek = kume.copy() # Kümenin tüm içeriğini yedek kümesine kopyalar. kume.add( izmir ) # izmir elemanını kümeye ekler. kume.clear() # Kümenin tüm elemanlarını siler. kume.discard( adana ) # adana elemanını kümeden siler. kume.remove( adana ) # discard'tan farkı eleman yoksa hata verir.

18 Kümeler (Devam) Birleşim, kesişim, fark, alt küme, kapsama gibi küme işlemleri: k1 = set([1, 2, 3]) k2 = set([3, 10, 2, 1]) k2.difference(k1) # k2 kümesinin k1 kümesinden farkı -> set([10]) k1 k2 ya da k2 k1 şeklinde de fark işlemi yapılabilir. k1.intersection(k2) # k1 ile k2 kümelerinin kesişimi -> set([1, 2, 3]) k1 & k2 ya da k2 & k1 şeklinde de kesişim işlemi yapılabilir. k1.issubset(k2) # Çıktı: True. k1, k2'nin altkümesidir. k2.issuperset(k1) # Çıktı: True. k2 kümesi k1 kümesini kapsar. k1.union(k2) # k1 ve k2 kümelerinin birleşimi -> set([1, 2, 3, 10] k1 k2 ya da k2 k1 şeklinde de birleşim işlemi yapılabilir.

19 Gelecek Hafta Modüller Dosya İşlemleri Sınıflar Grub-on (Grub Menü Düzenleme) ve Github

20 Kaynaklar

PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ

PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ Ege Bilmuh GNU/Linux ve Özgür Yazılım Çalışma Grubu http://tinyurl.com/ozgurbilmuh Enes Ateş enes@enesates.com 03.05.2012 Önceki Hafta Python Nedir, Kimler Kullanır? Python'ı Çalıştırmak

Detaylı

Python Programlama Dili Eğitimi

Python Programlama Dili Eğitimi Python Programlama Dili Eğitimi Ege GNU/Linux ve Özgür Yazılım Çalışma Grubu www.ozgurpenguen.org Enes Ateş enes@enesates.com İyte - Sem, İzmir, 2013 İçerik Merhaba Python! Kontrol Yapıları Veri Yapıları

Detaylı

Print Komutu ile Değişkenleri Yazdırmak

Print Komutu ile Değişkenleri Yazdırmak PYTHON DERS-4 Bu derste eksiklerimizi gidereceğiz. Şimdiye kadar bazı komutları kullandık ancak kullandığımız bu komutların özellikleri hakkında hiçbir şey öğrenmedik. İşte bu derste biraz onlardan bahsedeceğiz.

Detaylı

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 PYTHON 1 Neden Python? 2 Python Sürümleri 2 Python Kurulumu 3 Windows Üzerinde Python 3 Ubuntu Üzerinde Python 6 Komut Satırında Python Çalıştırma 6 Windows komut istemi üzerinde

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 8. Hata Yakalama Hatalar programcılık deneyiminizin bir parçasıdır. Ancak bizim burada kastettiğimiz, programınızı çalıştıran kullanıcıların sebep olduğu ve programınızın çökmesine

Detaylı

Python GELECEK. Barış Metin <baris@gelecek.com.tr> Linux Sistemleri. Python Programlama Dili

Python GELECEK. Barış Metin <baris@gelecek.com.tr> Linux Sistemleri. Python Programlama Dili Python Barış Metin GELECEK Linux Sistemleri İçindekiler Python? Programlama!? Dil Özellikleri. Kullanım alanları. Diğer diller ile karşılaştırmalar. Örnek. Geliştirme ortamları.

Detaylı

1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ?

1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ? İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ? 1 Neden Python? 3 Python Neden Bütün Hacker ların Favori Programlama Dili? 4 Hangi Editörü Kullanmalıyım? 5 Bu Kitabı Nasıl Kullanmayalıyım?

Detaylı

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Python büyük-küçük harf ayrımı yapar. Pythonda kod yazarken girintiler kullanılır Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Klavyeden girilen bir değeri okumak ad=input("adınızı giriniz")

Detaylı

Kaya Oğuz. http://homes.ieu.edu.tr/~koguz kaya.oguz@ieu.edu.tr

Kaya Oğuz. http://homes.ieu.edu.tr/~koguz kaya.oguz@ieu.edu.tr Kaya Oğuz http://homes.ieu.edu.tr/~koguz kaya.oguz@ieu.edu.tr Kısa Tarih Guido van Rossum / Hollanda / ~1990 İsim: Monty Python's Flying Circus İngiliz Komedyenler 1994: Python 1.0 2000: Python 2.0

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 3. Python da Döngüler Bu bölümde iki tane döngüden bahsedeceğiz: while ve for döngüleri. Ayrıca bu bölümde döngüler dışında break ve continue deyimleri ile range() ve len() fonksiyonlarına

Detaylı

Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları

Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Mantıksal Karşılaştırmalar Python, koşullu

Detaylı

YAZILIM VE PROGRAMLAMA DİLİ. Donanım ve yazılım nedir? Yazılım nedir? Yazılım çeşitleri nelerdir? Programlama dili nedir

YAZILIM VE PROGRAMLAMA DİLİ. Donanım ve yazılım nedir? Yazılım nedir? Yazılım çeşitleri nelerdir? Programlama dili nedir YAZILIM VE PROGRAMLAMA DİLİ Donanım ve yazılım nedir? Yazılım nedir? Yazılım çeşitleri nelerdir? Programlama dili nedir Donanım ve Yazılım Bilgisayarın donanım ve yazılım olmak üzere iki yönü bulunmaktadır

Detaylı

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU  PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler Dizilerle ilgili örneklere geçmeden önce aşağıdaki tabloyu inceleyelim. Tabloda dizi kavramının mantığı açıklanmaktadır. Tablonun tamamını bir dizi olarak düşünün ve bu

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar çıldırdı! yazısı gelir. Ancak;

Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar çıldırdı! yazısı gelir. Ancak; break komutu: Döngüyü sonlandıran bir komuttur. Ör: while True: print("bilgisayar çıldırdı!") Çıktı: Sonsuz döngü Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları -231- Öğr.Gör. Serkan DİŞLİTAŞ 10.1. PHP PHP, platformdan bağımsız sunucu taraflı çalışan betik bir web programlama dilidir. PHP programlama dili ile MySQL, MSSQL,

Detaylı

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ Belirli bir iş bir çok kez tekrarlanacaksa, programda bu iş bir kez yazılır ve döngü deyimleriyle istenildiği kadar tekrarlanabilir. Java da bu işi yapan üç ayrı deyim vardır: while

Detaylı

Ardışık Veri Tipleri. Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları. *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir.

Ardışık Veri Tipleri. Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları. *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Ardışık Veri Tipleri Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Ardışık Veri Tipleri Ardışık veri tipleri, Python programlarında

Detaylı

PROGRAMLAMA DİLİ (2009)

PROGRAMLAMA DİLİ (2009) PROGRAMLAMA DİLİ (2009) 1 DR. NUREDDİN ERK PERİHAN ERK TEKNİK LİSESİ DÖNEM ÖDEVİ Ders: Görsel Programlama Konu: Python Programlama Dili Öğrencinin; Adı: Melike Soyadı: Gültekin Sınıfı: T12A Numarası: 33

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

Standart Veri Tipleri

Standart Veri Tipleri Standart Veri Tipleri Sayılar int (tamsayı) float (eesirli sayı) complex (earmaşıe sayı) String (Karaeter Dizisi) Boolean (True, False) Listeler Demetler Sözlüeler Sayılar Sayı örneeleri String Python'da

Detaylı

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri ORACLE DA KÜRSÖRLER Gerekli sistem değişkenleri SQL%ISOPEN : kürsör açıksa değeri true, kapalı ise değeri false SQL%ROWCOUNT : sql ile işlem gören kayıt sayısı bulunur. SQL%FOUND : sql işlemi sonucu, en

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 9 Dizi Değişkenler (Array) 2 Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1, eleman2,, elemann)

Detaylı

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen JavaScript dili istemci taraflı (client-side) script dilidir. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ya da kullanıcıyla iletişim

Detaylı

LABORATUVAR ÇALIŞMASI 1 - Python a Giriş

LABORATUVAR ÇALIŞMASI 1 - Python a Giriş LABORATUVAR ÇALIŞMASI 1 - Python a Giriş Bu Çalışmanın Amacı Bu çalışmadaki amacımız, kullandığımız sistem ve kullanım hedefimiz için en uygun olan Python sürümünü bilgisayarımıza yükleyerek bilgisayarımızı

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 4. Python da Listeler, Demetler ve Sözlükler Bu bölümde Python da dört yeni veri tipi daha öğreneceğiz. Öğreneceğimiz bu veri tipleri liste (list), demet (tuple), sözlük (dictionary)

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

KISIM I: TEMEL KONULAR 1

KISIM I: TEMEL KONULAR 1 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER KISIM I: TEMEL KONULAR 1 1 TEMEL BİLGİLER 3 Python Hakkında 3 Python u Nereden Bulabilirim? 4 GNU/Linux 4 Microsoft Windows 5 Python Nasıl Çalıştırılır? 5 GNU/Linux ta Python

Detaylı

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6 ix Yazılım Nedir? 2 Yazılımın Tarihçesi 3 Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5 Yazılımın Önemi 6 Yazılımcı (Programcı) Kimdir? 8 Yazılımcı Olmak 9 Adım Adım Yazılımcılık 9 Uzman

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

=~ Metodu 92 Karakter Sınıfları 94 sub ve gsub metotları 101 Hızlı Tekrar 102 Kontrol Noktası 103 Düello 106 Sonraki Bölümde 109

=~ Metodu 92 Karakter Sınıfları 94 sub ve gsub metotları 101 Hızlı Tekrar 102 Kontrol Noktası 103 Düello 106 Sonraki Bölümde 109 vii 1 Neden Ruby? 2 Ruby Kurulumu 5 Windows ta Ruby Kurulumu 5 Linux ve Mac OS ta Ruby Kurulumu 6 Doğru Geliştirme Ortamının Seçimi 6 Diğer Ruby Uyarlamaları 9 Örnek Kodlar Hakkında 10 İnternet Adresi

Detaylı

PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan <hdogan@hido.

PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan <hdogan@hido. PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan PHP Nedir? Genel kullanım amaçlı bir betik/programlama dilidir.

Detaylı

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 8 ve 9

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 8 ve 9 Programlama Dili Prensipleri Lab Notları 8 ve 9 Fonksiyonel Programlama Fonksiyonel programlamada bir fonksiyon aynı parametreler aldığı sürece aynı sonucu üretecektir. Daha çok yapay zeka için kullanılan

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

Python, Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından yazılmış bir programlama dili.

Python, Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından yazılmış bir programlama dili. Yazar/Kaynak: pardus-linux.org Derleyen: tdsoftware.wordpress.com Temel Bilgiler Giriş Python, Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından yazılmış bir programlama dili. Python kelimesi aslında

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 7. Dosya İşlemleri Bu bölümde Python programlama dilini kullanarak dosyaları nasıl yöneteceğimizi, yani nasıl yeni bir dosya oluşturacağımızı, bir dosyaya nasıl bir şeyler yazabileceğimizi

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI 2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI KOÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü/MKT-103-Görsel Programlama Dersi - Ara Sınav J-grubu Ad-Soyad:...No:... J GRUBU-süre:70dk 1.) Aşağıdaki

Detaylı

Girdi Çıktı İşlemleri

Girdi Çıktı İşlemleri Girdi Çıktı İşlemleri Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Ekrandan Okuma ve Ekrana Yazma Python'da ekrandan okuma için

Detaylı

ile Python gibi kod yazma

ile Python gibi kod yazma ile Python gibi kod yazma G ü r e r Ö z e n g u r e r @ p a r d u s. o r g. t r Liste [ 1, 2, 3, 4 ]? Demet ( 1, 2, 3, 4 ) Tek elemanlı demet ( 1, ) int find_cell(char *text, int *row, int *column) { if

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

PYTHON 3. Python Nedir? Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN

PYTHON 3. Python Nedir? Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN PYTHON 3 Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN Python Nedir? Python, üst düzey, yorumlayıcı kullanan, etkileşimli ve nesne yönelimli bir programlama dilidir. Yorumlayıcı (interpreter) kullanır. Çalıştırmadan

Detaylı

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz?

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz? PYTHON DERS-8 LİSTELER-2 Geçen ders listeler oluşturmayı, listedeki her elemanın bir index numarası olduğu ve bu numaranın 0'dan başladığını, listenin tamamını veya index numarası sayesinde belirli bir

Detaylı

PHP I PHP I. E. Fatih Yetkin. 26 Eylül 2011

PHP I PHP I. E. Fatih Yetkin. 26 Eylül 2011 PHP I E. Fatih Yetkin 26 Eylül 2011 Outline Temel Tanımlar HTML e Giriş PHP ye Giriş MySQL ve PHP Temel Tanımlar Web Sunucu Nedir? Teknik detaylar bir kenara bırakılacak olursa, hazırlanan web sayfasını

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :09.01.2013, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 İşaretçiler ve Diziler Fonksiyon

Detaylı

Dekleratif Programlama. Örnek : Aile Ağacı. SWI-Prolog. Prolog Dekleratif programlama dili

Dekleratif Programlama. Örnek : Aile Ağacı. SWI-Prolog. Prolog Dekleratif programlama dili Prolog Programlarının özellikleri: PROgrammig in LOGic Semboller üzerinde çalışma Problemlerin çözümünü tanımlama yerine çıkarım yapma Doğal ğ dille düşünülen ş şeylerin y kodlanması kolay Gerçekler ve

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Elemanları Bu bölümde;

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 2. Python da Koşul ifadeleri Python da koşullu durumların nasıl oluşturulacağını bu bölümde öğreneceğiz. Bu iş için kullanacağımız üç tane deyim var: if, else ve elif 2.1. if If

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay.

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Ayhan KOÇ Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay., 2007 Algoritma ve Programlamaya Giriş, Ebubekir YAŞAR, Murathan Yay., 2011

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

Python ile Programlamaya Giris

Python ile Programlamaya Giris Python ile Programlamaya Giris Ders 4 Veri Tipleri Arasinda Dönüsüm Asagida iki farkli veri tipi, int ve str, gösteriliyor. >>> 3 3 >>> '3' '3' >>> Ilk girilen sayi 3 bir tamsayi iken ikinci girilen sayi

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde PHP kod yazımı doğru olarak verilmiştir? A) B) C).. D) 2) PHP ile hazırlanmış

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Diziler Aynı tipteki bir veri gurubunun bir değişken içinde saklanmasıdır. Veriler Hafızada

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur?

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur? STRİNG (KARAKTER) İŞLEMLERİ Python'da karakter dizilerini ifade etmek için yapmamız gereken tek şey, ifademizi tırnak ("") içinde belirtmektir. Python'da tırnak içerisinde belirtilen her şey karakter dizisi

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 1 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlamaya C ile Programlamaya Yazılım: Bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi

Detaylı

1. LabVIEW ile Programlama

1. LabVIEW ile Programlama 1. LabVIEW ile Programlama LabVIEW ile programlama mantığı, program kodu yazılan programlama mantığına benzemekle birlikte, kontrol adı verilen nesneler arasında veri yolu bağlantısı ile program akışı

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN GİRİŞ Ekrana «Merhaba Java» şeklinde bir mesajı 100 defa yazmak istediğinizi düşünelim. Aşağıdaki komut satırını 100 kez yazmak sıkıcı

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

İçindekiler. KISIM 1 Temel Programlama 1. Bölüm 1: Programlama ve Python 3. Bölüm 2: Değişkenler, İfadeler ve Deyimler 13. Giriş 4

İçindekiler. KISIM 1 Temel Programlama 1. Bölüm 1: Programlama ve Python 3. Bölüm 2: Değişkenler, İfadeler ve Deyimler 13. Giriş 4 ix İçindekiler KISIM 1 Temel Programlama 1 Bölüm 1: Programlama ve Python 3 Giriş 4 Programlama Hataları 5 Tip-1 Hata: Yazım Hataları 5 Tip-2 Hata: Çalışma Zamanı Hataları 6 Tip-3 Hata: Anlamsal Hatalar

Detaylı

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-209 Nesne Yönelimli Programlama Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Java Programlama Dili Java bayt kodları Java Sanal Makineleri üzerinde

Detaylı

Starboard dosya aç dosyayı seçerek Andropi teach menu içe aktar dosyayı seçiyoruz nesne olarak seç

Starboard dosya aç dosyayı seçerek Andropi teach menu içe aktar dosyayı seçiyoruz nesne olarak seç Not: Starboard programında dosya aç kısmından dosyayı seçerek açabilirsiniz. Yazı karakterlerinde bozulma oluyorsa program kapatılıp tekrar açıldığında yazı düzelecektir. Ben yaptığımda düzelmişti. Andropi

Detaylı

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma Genel Bilgi NB Ekranlar üzerinde 2 adet seri port bulunmaktadır. Bu portları kullanarak noprotocol modunda

Detaylı

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI C programlama dilinde, diğer programlama dillerinde olduğu gibi, işlemler, ilk satırdan başlamak üzere sırayla çalışır. Program kontrol yapıları ise, programın

Detaylı

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon Dinamik Kodlama Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Fusion@6 [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama @6 Serisi ürünlerde, kullanıcı arabirimlerinin her yerine eklenen dinamik kodlama özelliği ile, programın

Detaylı

GtkD ile Görsel Programlama

GtkD ile Görsel Programlama GtkD ile Görsel Programlama Yazar: Mengü KAĞAN & Can Alpay ÇİFTÇİ www.tdsoftware.tr.cx Sıra GtkD'ye geldiğine göre D hakkında ciddi bir bilgiye sahipsiniz demektir. Eğer eksikleriniz varsa mutlaka D derslerini

Detaylı

Özgür Yazılımlarla Web Programlama. Özlem Özgöbek ozlem.ozgobek@linux.org.tr

Özgür Yazılımlarla Web Programlama. Özlem Özgöbek ozlem.ozgobek@linux.org.tr Özgür Yazılımlarla Web Programlama Özlem Özgöbek ozlem.ozgobek@linux.org.tr Web Nedir? İnternet dünya çapında birbirine bağlı bilgisayar ağlarından oluşan bir sistemdir. Web ise internette çalışan servislerden

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8 BTP 27 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 8 Değişkenler 2 Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 6 tabanlı (hexadecimal) olabilir. 8 tabanındaki sayıları belirtmek

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

Açık Kaynak Kodlu ve Özgür Matematik Yazılımı SAGE

Açık Kaynak Kodlu ve Özgür Matematik Yazılımı SAGE Açık Kaynak Kodlu ve Özgür Matematik Yazılımı SAGE Hamdi Murat Yıldırım Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, Bilkent Üniversitesi hmurat@bilkent.edu.tr Akademik Bilişim 2009, 11/02/2009

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 3 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bağıntısal Operatörler operatör tanımı < küçüktür > büyüktür = büyük eşittir eşittir!= eşit

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

Kümeler. Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları. *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir.

Kümeler. Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları. *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Kümeler Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Kümeler (Sets) Kümeler, listelere benzer şekilde farklı tipte (metin tipi

Detaylı

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions)

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri, değişkenlere değer atamak için kullanılan sadeleştirilmiş anonim (isimsiz) fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar matematikteki ve bilgisayar bilimlerindeki

Detaylı

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi UYGULAMA KAYNAKLARI. BLM401 Dr.Refik SAMET

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi UYGULAMA KAYNAKLARI. BLM401 Dr.Refik SAMET BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi UYGULAMA KAYNAKLARI BLM401 Dr.Refik SAMET 1 GİRİŞ (1/2) Uygulamalarda kullanılan kaynaklara örnekler: ekran yerleşimi; karakter dizileri; resim dosyaları;

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Kontrol deyimleri programlamanın olmazsa olmaz koşullarındandır. Şartlara (karşılaştırma) bağlı

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-12 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı

Detaylı

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else {

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else { KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR IF ELSE YAPISI if (deger) { else { YUKARIDAKI IFADEDE deger EGER TRUE İSE if PARANTEZLERİ İÇİNDEKİ DEĞER

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 1. Temel Bilgiler 1.1. Python Hakkında Python, Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından yazılmış bir programlama dilidir. Geliştirilmesine 1990 yılında başlanan

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

Giriş. Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları. *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir.

Giriş. Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları. *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Giriş Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Python Guido Van Rossum tarafından geliştirilen Python Programlama/Betik Dilinin

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak.

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :13.04.2017 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri

Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Redcode Enterprise [ ] Redcode Standart [ ] Entegre.NET [X] Yeni Fonksiyon 5.0 Uygulama Netsis paketlerinin tüm modüllerinin

Detaylı